Sport| Zdravlje

Kako odabrati odgovarajući bicikl

Snezana Radojicic RSS / 13.07.2011. u 05:08

Gost autor: Uros zvani Nomad-bike

Nekoliko čitalaca predložilo je da napišem nešto o izboru odgovarajućeg bicikla i njegovom održavanju, ali kako sam ja usred priprema za početak putovanja a i nisam baš najkompetetnija za sve tehničke i ostale detalje, zamolila sam mog druga Uroša, kod koga i servisiram moju makinu, da o tome prozbori par reči (i odgovori na pitanja ako ih bude).

Tip bicikla
Pre nego što se upustite u kupovinu novog bicikla po sistemu: joj kaki je lep, moram ga posedovati inmidetli, treba da se zapitate nekoliko stvari:
– Za šta mi treba bicikl?
– Koliko ću ga voziti?
– Gde ću ga voziti?

Ukoliko ćete bicikl voziti pretežno po gradu (kao 95% vlasnika dvotočkaša koji ih koriste za ovaj vid vožnje), vaš izbor treba da bude siti ili treking bicikl (city, trekking), ili pak, u poslednje vreme ponovo aktuelni, kontraš. Svi ovi bicikli imaju velike točkove (takozvane 28-ice ili 28 inča) i ravan volan, a broj brzina varira u zavisnosti od proizvođača i modela. Nekad imaju tvrdu višljušku, ali su mnogo zastupljeniji modeli sa prednjim suspenzijama, dok su zadnje veoma retke na ovom tipu bicikala.


Ako nameravate da se otisnete van asfaltnih staza, po makadamskim, zemljanim i kojekakvim livadsko-travnatim putevima, punu udobnost imaćete samo vozeći brdski bicikl, poznatiji kao monti bajk (maunti bikes). Ovi bicikli imaju manje točkove od onih prvih (takozvane 26-ice ili 26 inča), gume su im znatno šire, sa manjim ili većim kramponima, a volan im je takođe ravan. Mogu biti sa tvrdom vilom ili sa prednjim suspenzijama, ponekad i sa zadnjim.

Treću grupu čine takozvani brzinci, u biciklističkom žargonu poznatiji kao specijalke. Ovi bicikli namenjeni su za treninge i sportsku vožnju, mada ih voze i mnogi rekreativci. Oni takođe imaju veliki točak kao bicikli iz prve grupe (28 inča), ali veoma uske gume, dok im je volan povijen, prilagođen aerodinamičnom položaju tela prilikom vožnje. Nikad nemaju suspenzije, jer se prave tako da budu što lakši.

Posebnu grupu čine modeli namenjeni za akrobacije, daunhil bicikli (downhill), BMX i razne varijante bicikala za terensku vožnu (dirty bikes). Oni su toliko različiti po izgledu, da im je teško naći zajednički imenitelj. Uslovno, svi imaju male točkove (26 ili 24 inča), ravan volan i prednje suspenzije kao obavezne.

Veličina rama
Kada odaberete tip bicikla, druga stvar o kojoj treba povesti računa je veličina rama. Jer, ako je ram neodgovarajućih dimenzija i geometrije, vožnja može da vam se od uživanja pretvori u pravi pakao od bolova u krstima, zglobovima ruku, kolenima.

Za rekreativnu vožnju uzimaju se obično dve mere: visina i dužina rama, za koje je najbolje da budu identične. (Za profesionalne bicikliste ram se određuje na osnovu čak 52 mere tela!) Veličina se iskazuje ili u centimetrima, ili u inčima, ili slovnim oznakama, kao na priloženim sličicama:


Ipak, bicikl se uvek mora probati i, ukoliko je moguće, provozati krug-dva, jer mnogo toga zavisi i od geometrije rama, pa će vam ram jednog proizvođača možda biti prevelik ili premali, a ram nekog drugog, iste veličine, može vam savršeno odgovarati.

Opšte pravilo je i da je bolje uzeti za broj manji ram, jer se podešavanjem lule volana i udaljenosti i visine sedišta mogu nadoknaditi 2-3 cm manjka, dok se preveliki ram nikako ne može skratiti.


Prateća oprema i garderoba
Ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi poželjno da nabavite i par delova najneophodnije opreme koja vam vožnju može učiniti još udobnijom.

U svoj bicikl možete uložiti skoro isto koliko i u auto, ali ono na šta zaista treba obratiti pažnju su sedište, gripovi – plastificirane ili sunđeraste navlake na volanu za ruke, i rogovi – koji omogućavaju da tokom vožnje menjate položaj ruku i nagib tela.

Kad je reč o garderobi, trebaju vam biciklističke gaće. One imaju uložak, koji je na ženskim modelima širi nego na muškim, a koji će vam omogućiti da se i nakon nekoliko desetina ili čak stotinu pređenih kilometara osećate udobno na sedištu. Ipak, jedno staro biciklističko pravilo kaže: kad guza prestane da vas boli nakon vožnje, tada ste stekli kondiciju.

Takođe, nužni deo garderobe su rukavice sa gelom ili kožnim ojačanjem na dlanovima koje će sprečiti da vam se ruke znoje i tako skliznu sa volana (najveći broj padova dešava se zato što ruke nisu držale volan čvrsto kao kleštima), a ukoliko ipak padnete, sprečiće dranje kože na dlanovima, koja najčešće strada, i to vrlo bolno.

Bezbednost
Namerno ostavljeno za kraj, a zapravo je prvo o čemu treba povesti računa. Iako našim zakonom o saobraćaju nije propisana kao obavezni deo opreme, kaciga vam glavu čuva. Shvatite to bukvalno. Nemojte misliti da vam se, ako vozite sporo, ništa ne može desiti i da vam ona nije neophodna – to je apsolutno pogrešno i netačno. I pri vrlo malim brzinama, od svega 12-13 km/h česti su padovi koji se završavaju potresom mozga, razbijenom glavom, posekotinama na glavi. Postoji i jedan paradoks: teže su povrede pri vrlo malim brzinama nego pri prosečno većim, jer je u prvom slučaju telo opušteno, dok se u drugom telo mahinalno grči i nesvesno zauzima najbezbedniji položaj dok leti s bicikla (pu-pu, ne daj bože). Dakle, kaciga glavu čuva a leti je čak i hladi, jer vetrić koji stvarate vozeći, prolazi kroz otvore na njoj i proizvodi efekat mini-ventilatora na vašoj glavi.

Druga neophodna bezbednosna mera je da budete dovoljno uočljivi, posebno po sumraku i mraku. Morate imati svetlo pozadi i napred, što jače i bleštavije, to bolje. Preporučljivo je da uveče obučete i fluorescentni prsluk. Sada se mogu nabaviti i fluorescentne trake, koje se obaviju oko zglobova na nogama ili oko miški, a postoje i fluorescentni kaiševi. Sve u svemu, potrudite se da danju budete šareni kao kanarinac, a noću da bleštite kao novogodišnja jelka, pošto naši vozači uopšte ne poštuju bicikliste i bukvalno im rade o glavi.

U brigu o bezbednosti spada i stalna briga o ispravnosti vašeg bicikla, ali o tome će biti reči u posebnom tekstu.

Atačmenti



Komentari (178)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 05:34 13.07.2011

bajk


Lepo i korisno, hvala. Baš ovih dana razmišljam o nabavci jednog brdskog bicikla.




(dodatak uputstvu od mene, čitaocima ovog bloga: bicikl je imenica muškog roda i piše se baš tako )






benevolent benevolent 13:14 14.07.2011

bicikl je imenica muškog roda

А множина од бицикл : бициклови
uros_vozdovac uros_vozdovac 06:19 13.07.2011

Molba mala

Moja starija fascinirana biciklizmom, pa imate li vi velosipedisti neki budžak na netu gde delite iskustva, da pokažem detetu da se obrazuje?
maksa83 maksa83 08:18 13.07.2011

Re: Molba mala

Moja starija fascinirana biciklizmom, pa imate li vi velosipedisti neki budžak na netu gde delite iskustva, da pokažem detetu da se obrazuje?



Ciklonaut


P.S. Za one koji su došli posle 2008. - Mirpa Tebra.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:48 13.07.2011

Re: Molba mala

maksa83
Moja starija fascinirana biciklizmom, pa imate li vi velosipedisti neki budžak na netu gde delite iskustva, da pokažem detetu da se obrazuje?CiklonautP.S. Za one koji su došli posle 2008. - Mirpa Tebra.


Osim Ciklonauta, postoji par sajtova čiji su forumi veoma živi a vožnje se organizuju svakodnevno:

www.freebiking.org
www.cikloberza.com
www.ciklosvet.co.rs

(Ne prihvata mi linkove, tako da mora ovako "peške"

uros_vozdovac uros_vozdovac 06:46 14.07.2011

Re: Molba mala

Hvala, najleše za linkove
kremba kremba 07:39 13.07.2011

Odlican tekst!

Svaka cast Urose.


Preporuka ko vrata.
kukusigameni kukusigameni 07:43 13.07.2011

preporuka

Sjajno. Samo napred. Posle duzeg vremena razmisljam da ponovo "zajasem".
angie01 angie01 10:10 13.07.2011

Re: preporuka

Posle duzeg vremena razmisljam da ponovo "zajasem".


a da veDzbas malo!?

angie01 angie01 10:54 13.07.2011

Re: preporuka

angie01
Posle duzeg vremena razmisljam da ponovo "zajasem".a da veDzbas malo!?


dobro, dobro,...moze i ovako!

kukusigameni kukusigameni 12:37 13.07.2011

Re: preporuka

angie01
a da veDzbas malo!?

Ne brini, veDzbao sam. Bez kacige.

freehand freehand 08:04 13.07.2011

Korisne adrese

planet bike
caprjolo

Ja vozim četvrtog Adenalina, doduše malko sređenog i dorađenog.
U principu, idealna kombinacija cene i kvaliteta, za gradse uslove sa ponekim terenskim i off road izletom.
kremba kremba 08:33 13.07.2011

Re: Korisne adrese

srdjan.pajic srdjan.pajic 08:15 13.07.2011

MTB

E, hvala puno na tekstu. Kaće priča o delovima, da možemo malo da se svadjamo i prepiremo?

Juče sam baš odveo sestrića u Planet bajk da mu kupim mauntin bajk, i bogami je bilo natezanja oko šlema (te pubertetlije neće ništa da slušaju, a pošto ni ja nisam u njegovo vreme slušao, onda nemam baš neki autoritet. Plus me je Frihend ubio u pojam svojim sjajnim blogom, pa sam se i trudio da ne budem matori kenjator). Ali dogovor je pao i eno ga, mali ne silazi sa bajsa, a bogami ni ja ne zaostajem.

Ovo sa šlemom je problem jer klinci već imaju oformljen stav da ako nosiš šlem, onda si pi***ca, i nisam siguran tačno kako da se izborim s time. Mada kad je video da ja nosim šlem, pristao je i on. A i moja gospodja je insistirala (a sa njom nema razpravljanja), pošto je ona završila u bolnici zbog nezgode na bicikli i šlem joj je bukvalno spasao život. Plus sam ga podmitio sa časom vožnje u ćaletovim kolima.

Posle smo imali kratak kurs iz nameštanja lanca i krpljenja guma, i sad je autonoman, koliko-toliko.
maksa83 maksa83 08:21 13.07.2011

Re: MTB

Plus me je Frihend ubio u pojam svojim sjajnim blogom, pa sam se i trudio da ne budem matori kenjator

Čuvaj tu zlu karmu za sopstvenu decu, i onako će da te stigne kad tad.

Stric/ujak ima (ustavnu!) obavezu da bude kul tip!
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:58 13.07.2011

Re: MTB

maksa83

Stric/ujak ima (ustavnu!) obavezu da bude kul tip!


Trudim se da prenesem makar malo od coolness-a svog ujaka, u čemu sam baš uživao kao klinac. I silno se zabavljam .
krkar krkar 11:48 13.07.2011

Re: MTB

Ovo sa šlemom je problem jer klinci već imaju oformljen stav da ako nosiš šlem, onda si pi***ca, i nisam siguran tačno kako da se izborim s time


Ovo je godinama bio problem i kod motorista. Kad sam ja počeo da vozim motor (moped sa 15 a prvi 'pravi' motor sa nekih 17) ako si u Beogradu nisio kacigu bio si ne pičkica nego... Kad mi je treći drug poginuo, debelo pre mog 20. rođendana, ja sam se opametio (pomoglo je i nekoliko padova sa motora pri kojima sam imao puno sreće i prolazio samo sa oderotinama i jednom lakšim prelomima) počeo sam da nosim kacigu na opšte zgražanje mojih macho drugova. Stavljao sam je i do samoposluge na ćošku, baš kao i pojas u kolima (i tu je pomogao jedan udes u kojima su kola bila totalka a meni pojas spasao glavu).

I slušao sam gomilu gluposti koje se stalno papagajski ponavljaju, te kaciga ti lomi vratnu kičmu, te ako nosiš pojas možeš da se udaviš ako uletiš u vodu i da izgoriš ako se kola zapale... sve u stilu najboljegprijateljstva De Gola i Draže.

I onda mi je još jedan drug poginuo, najgluplje na svetu: ispred sopstvene garaže, uparkiravajući motor - dakle brzina nije bila veća od 10 km/h - proklizao mu je zadnji točak na nekoj fleki od ulja koja nije bila veća od kutije cigara, on padne i udari slepoočnicom u metalnu kutiju za alat i na mestu pogine.

Tada sam tražio od oca da mi nabavi fotografije povređenih i poginulih motociklista. I ćale se stvarno potrudi, pozove kolege hirurge i neke svoje patologe i imao sam jedno 25 fotografija groznih oderotina, fraktura i koječega koje sam nosio i pokazivao klincima koji su smatrali da su kacige za pičkice.

Kolekcija je u raznim selidbama ostala koznagde ali princip je isti.

Kolegama biciklistima ako imaju neku svoju organizaciju za prevenciju i edukaciju (u šta se iskreno nadam) preporučujem apsolutno isti princip: nabavite fotografije povreda i pogibija, što detaljnije. I okačite ih na neki sajt da se Narodni Heroji Kojima Kacige Ne Trebaju malo opamete.

Toliko od mene koji na bicikl sedam... 10 puta godišnje na moru gde mi stoji jedan sjajan mountain bike al' sam mnogo lenj da ga ozbiljnije teram na mesta za koja je napravljen nego samo služi za do prodavnice. Uredno sa kacigom, ljubičastom, fluorescentnom.
abrasax abrasax 14:04 13.07.2011

Re: MTB


Krkar, ako mi dozvoliš dva pitanja, zainteresovao me je metod sa klincima - je li uspešan? Ili ti kažu:"ne zezaj, krizu, matori!"

Ja sama, bicikl imam, običan, ne znam ni ja kako da ga opišem i baš sam razmišljala da bi mi rukavice dobro došle...

A tvoj mounty, dobro je da ga uopšte voziš, jer bicikl treba voziti, inače bi propadao (desilo se mom komšiji). I to sa kacigom. Svakakve gluposti su moguće uprravo na takvim malim destinacijama.


krkar krkar 14:16 13.07.2011

Re: MTB

Krkar, ako mi dozvoliš dva pitanja, zainteresovao me je metod sa klincima - je li uspešan? Ili ti kažu:"ne zezaj, krizu, matori!"


Ne da je uspešan nego otkida. Kažu oni unapred matorac sere ali kad im pokažeš lepe mrtvace i žive ali unakažene lepotane - onda se vrate i pitaju pitanja. Devojčice su miliJon puta bolje u tome - čim vide sliku moje drugarice B koja je licem derala zid Terazijskog tunela na koji je bacio manijak za volanom GSP...

Najbolji metod, ako mene pitaš. Surovo ali pomaže.
freehand freehand 14:18 13.07.2011

Re: MTB

krkar
Krkar, ako mi dozvoliš dva pitanja, zainteresovao me je metod sa klincima - je li uspešan? Ili ti kažu:"ne zezaj, krizu, matori!"


Ne da je uspešan nego otkida. Kažu oni unapred matorac sere ali kad im pokažeš lepe mrtvace i žive ali unakažene lepotane - onda se vrate i pitaju pitanja. Devojčice su miliJon puta bolje u tome - čim vide sliku moje drugarice B koja je licem derala zid Terazijskog tunela na koji je bacio manijak za volanom GSP...

Najbolji metod, ako mene pitaš. Surovo ali pomaže.

Puslice!
Treba ti zabraniti da prilazš školama na manje od 500 metara.
NNN NNN 15:31 15.07.2011

Re: MTB

Treba ti zabraniti da prilazš školama na manje od 500 metara.
"Dodži da ti čika-krka pokaže mrtvaka"
(ne u gače, nego na sliki)
Ako neko pročita ugasio sam

Krajnje morbidan način,
(sigurno ostavlja utisak)
ali ako daje rezultate,
može se smatrati da je krkar spasio bar jedan ljudski život.
(izvukoh se malo )
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 19:04 16.07.2011

Re: MTB

Ma samo vi opušteno, mislim, svako samo sebe predstavlja, 'oću reći zastupa, reklamira, propagira...

A Sneguljica za 8 dana kreće na put oko sveta, bicikllom dakako, pa je svašta-nešto ne pogađa ama ič.
Colin_bgd Colin_bgd 08:31 13.07.2011

Verovali ili ne...

... bas sam se spremao da napisem jedan tekstic o biciklarenju, ali eto preduhitrise me. Vrlo koristan hobi, inace. Prija i umu i telu...

Ja licno vozim mauntinac i po gradu i po selu, jedino na sta jos uvek nisam navikao i ne mogu da se nateram da nosim redovno je slem... Nije toga bilo kad smo jahali Tomos i Rog ponije po Begisu...
maksa83 maksa83 08:35 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

... bas sam se spremao da napisem jedan tekstic o biciklarenju, ali eto preduhitrise me. Vrlo koristan hobi, inace. Prija i umu i telu...


Bilo je toga ovde, baš visokog kvaliteta - Legs of Steel.

Gde je bre nestao taj Time Bandit, baš nedostaje?
kremba kremba 08:54 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

Colin_bgd
Ja licno vozim mauntinac i po gradu i po selu, jedino na sta jos uvek nisam navikao i ne mogu da se nateram da nosim redovno je slem...


To je samo pitanje navike. Vremenom postane neizostavni deo voznje, nesto kao vezivanje pojasa tokom voznje kola.

Preporucujem Vam da ne zalite novac za dobru kacigu. Kvalitetne kacige su lagane a cvrste i imaju dobra podesavanja na kaisu i po obodu. Cesto imaju mrezicu za zastitu od insekata a mekani ulozak kod takvih kaciga moze da skine i opere. Velicina je bitna i zavisi od obima glave.


Colin_bgd Colin_bgd 09:09 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

To je samo pitanje navike. Vremenom postane neizostavni deo voznje, nesto kao vezivanje pojasa tokom voznje kola.

Preporucujem Vam da ne zalite novac za dobru kacigu.

Sve to znam, i vec imam dobru kacigu, ali ponekad, ako je voznja po parku, na primer, u sred belog, suncanog dana, onda radim ono sto ne bih trebao, tj ne radim ono sto bih morao...
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:42 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

Gde je bre nestao taj Time Bandit, baš nedostaje?


skroz!ajd' sto vise niko ne spominje bicikl - ali kako bez boksa ?
(bas sam se ponadao da cu imati kome da se izjadam za onu bruku klicko - hej / dzaba)
mlekac mlekac 12:01 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

kremba
Colin_bgd
Ja licno vozim mauntinac i po gradu i po selu, jedino na sta jos uvek nisam navikao i ne mogu da se nateram da nosim redovno je slem...


To je samo pitanje navike. Vremenom postane neizostavni deo voznje, nesto kao vezivanje pojasa tokom voznje kola.

Preporucujem Vam da ne zalite novac za dobru kacigu. Kvalitetne kacige su lagane a cvrste i imaju dobra podesavanja na kaisu i po obodu. Cesto imaju mrezicu za zastitu od insekata a mekani ulozak kod takvih kaciga moze da skine i opere. Velicina je bitna i zavisi od obima glave.




Ajd' ako moze malo opsirnije - meni nekako taj oblik kacige cudan, nikako da ukapiram koji deo glave treba da pokriva, dokle, kako se odredjuje koja ti je taman???? (Nemoj da mi se smejes, i inace sam glavata i vecina pokrivala mi i ovako cuci na vr' glave, pa mi onda s ovom kacigom ama uopste nije jasno - imam utisak da su mi SVE male)
superbalkanka superbalkanka 12:44 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

Iskustvo iz prve ruke....
Vožnja, istina do parka i jezera, biciklističkom stazom, bez kacige, sunčan dan....
Ustvari, tako kažu da je bilo. Sudar sa automobilom, koji je vozio 38 mph, i sledeća scena koje se sjećam jeste posjeta djece i prijatelja u bolnici. Slomljena kost lobanje, potres mozga, doboka koma, kompresivna fraktura 2 kičmena pršljena, gomila ožiljaka, ukupno liječenje i rehabilitacija u trajanju od pola godine ..
Najviše me boli Collision Report, u kome kaže da ja nisam poštovala pravo prvenstva prolaza (didn't yield to car), da me vozač nije vidio jer je vozio u pravcu zalaska sunca , i tako.. Sreća pa me nije tužio za pretrpljeni bol i traumu. Ja se ne sjećam apsolutno ničega, ne sjećam se šta sam radila popodne toga dana , mogli su reći da sam se bavila car jumping-om (skakanje na kola, moja vrsta ekstremnog sporta)...
Svugdje na izvještajima velikim slovima piše BICYCLIST WITHOUT HELMET!!!
Uglavnom, vratih se biciklanju, hvala Bogu živa i zdrava. A moglo je biti
srdjan.pajic srdjan.pajic 13:15 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

kremba
[

Preporucujem Vam da ne zalite novac za dobru kacigu. Kvalitetne kacige su lagane a cvrste i imaju dobra podesavanja na kaisu i po obodu. Cesto imaju mrezicu za zastitu od insekata a mekani ulozak kod takvih kaciga moze da skine i opere. Velicina je bitna i zavisi od obima glave.



Nemam šta da dodam. Dobra kaciga para vredi i može se uštedeti na mnogo drugih detalja, ali na kacigi ne treba ni pokušavati. Potpuno je isto i za kacigu za motocikl. I skijanje.
freehand freehand 13:19 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

srdjan.pajic
kremba
[

Preporucujem Vam da ne zalite novac za dobru kacigu. Kvalitetne kacige su lagane a cvrste i imaju dobra podesavanja na kaisu i po obodu. Cesto imaju mrezicu za zastitu od insekata a mekani ulozak kod takvih kaciga moze da skine i opere. Velicina je bitna i zavisi od obima glave.



Nemam šta da dodam. Dobra kaciga para vredi i može se uštedeti na mnogo drugih detalja, ali na kacigi ne treba ni pokušavati. Potpuno je isto i za kacigu za motocikl. I skijanje.

Ne znam kako ste obojica zaboravili čizmu?! Mis'im, u redu je kaciga, ali kad je glava u pitanju...
kremba kremba 13:31 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

mlekac
Ajd' ako moze malo opsirnije - meni nekako taj oblik kacige cudan, nikako da ukapiram koji deo glave treba da pokriva, dokle, kako se odredjuje koja ti je taman???? (Nemoj da mi se smejes, i inace sam glavata i vecina pokrivala mi i ovako cuci na vr' glave, pa mi onda s ovom kacigom ama uopste nije jasno - imam utisak da su mi SVE male)


Utesicu Vas, prave kacige i za nas glavate.

Uzmite krojacki metar i izmerite obim glave na liniji teme - vrh usiju - prst iznad obrva. Dobijena vrednost ce biti, recimo, 58cm.

Kacige imaju plasticni kais po obodu koji moze da se steluje pa ce Vam odgovarajuca kaciga biti ona na kojoj pise da pokriva opseg 55-60cm. Ili 56-62cm, zavisi od proizvodjaca. Kada nadjete odgovarajucu velicinu, ostaje samo da izaberete boju koja ce vam lepo stajati. :)
Jukie Jukie 14:38 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

mlekac

i inace sam glavata i vecina pokrivala mi i ovako cuci na vr' glave, pa mi onda s ovom kacigom ama uopste nije jasno - imam utisak da su mi SVE male)

Ti si kao ja. Kada sam svojevremeno išao na sistematski pregled za rad u školi, bilo je problema da na glavu stavim one slušalice kojima se određuje da li dobro čuješ (pa ti puštaju razne pištave tonove a ti treba da pritisneš dugmence kada čuješ ton). Na kraju smo meračica sluha i ja odlučili da probamo da naguram slušalice što je moguće niže (stigle su mi do pola uveta).
Na svu sreću sve sam čuo kako treba.

Pošto je bila baš zbunjena tom situacijom, to se očigledno nije dešavalo ranije.
Izgleda da danas svi nastavnici imaju uzane lobanje?
krkar krkar 16:21 13.07.2011

Re: Verovali ili ne...

meni nekako taj oblik kacige cudan, nikako da ukapiram koji deo glave treba da pokriva


Nema to veze sa veličinom glave, pre sa ženstvom

mlekac mlekac 00:17 14.07.2011

Re: Verovali ili ne...

krkar
meni nekako taj oblik kacige cudan, nikako da ukapiram koji deo glave treba da pokriva


Nema to veze sa veličinom glave, pre sa ženstvom



Ti si, kanda, zaboravio da ja nosim kratku kosu?
freehand freehand 08:38 13.07.2011

Mada...

Šta ima tu da se bira?
Za bate plavi muški, za seke ženski ili ponika crvena ili bela. Sa korpom napred.

I o-ba-ve-zno mačije oči!
maksa83 maksa83 08:44 13.07.2011

Re: Mada...

I o-ba-ve-zno mačije oči!

Obavezno ona trepćuća signalizacija (sa sopstvenom baterijom) što se montira (da prostiš) ispod dupeta, sve ostalo je opciono.
kremba kremba 09:07 13.07.2011

Re: Mada...

Šta ima tu da se bira?
Za bate plavi muški, za seke ženski ili ponika crvena ili bela. Sa korpom napred.
I o-ba-ve-zno mačije oči!


Ako cete voziti bicikl samo do prodavnice i nazad, mozete tako da razmisljate. Medjutim, ako zelite iole ozbiljnije da vozite, poslusajte Uroseve savete.

Jer, ako je ram neodgovarajućih dimenzija i geometrije, vožnja može da vam se od uživanja pretvori u pravi pakao od bolova u krstima, zglobovima ruku, kolenima.


mlekac mlekac 11:21 13.07.2011

Re: Mada...

freehand
Šta ima tu da se bira?
Za bate plavi muški, za seke ženski ili ponika crvena ili bela. Sa korpom napred.

I o-ba-ve-zno mačije oči!


Ponika? Ti mora da se salis... Ne dam ja moju potocaru ni za sve ponike sveta!!!!


A korpa je obavezna! :)))

(Nemam fotke, al' ovo lichi, jedino sto je moja siva)
krkar krkar 11:52 13.07.2011

Re: Mada...

I o-ba-ve-zno mačije oči!


Obavezan je jedino karton zakačen štipaljkom za viljušku
mlekac mlekac 12:04 13.07.2011

Re: Mada...

krkar
I o-ba-ve-zno mačije oči!


Obavezan je jedino karton zakačen štipaljkom za viljušku


A kamo stipaljka za 'lone?
angie01 angie01 12:20 13.07.2011

Re: Mada...

Obavezan je jedino karton zakačen štipaljkom za viljušku


nije bas karton, a ni stipaljka, ni viljuska, al umesto macijih ociju-skrece paznju, dziguro!






freehand freehand 12:38 13.07.2011

Re: Mada...

angie01
Obavezan je jedino karton zakačen štipaljkom za viljušku


nije bas karton, a ni stipaljka, ni viljuska, al umesto macijih ociju-skrece paznju, dziguro!









angie01 angie01 13:26 13.07.2011

Re: Mada...

freehand


macije oci!
kremba kremba 13:39 13.07.2011

Re: Mada...

angie01
freehand

macije oci!


Da, ona druga s desno, ima bas tako neke, mackaste oci.

Ono sto je meni privuklo paznju je da ni jedna nema biciklisticke patike i pedale. Napisacu nesto o tome kod blogerke jucaibin.
angie01 angie01 13:45 13.07.2011

Re: Mada...

Da, ona druga s desno, ima bas tako neke,



freehand freehand 13:45 13.07.2011

Re: Mada...

kremba
angie01
freehand

macije oci!


Da, ona druga s desno, ima bas tako neke, mackaste oci.

Ono sto je meni privuklo paznju je da ni jedna nema biciklisticke patike i pedale. Napisacu nesto o tome kod blogerke jucaibin.

šta znam, meni je odmah upalo u oči da fali jedno sedište u trećem redu gore levo.
kremba kremba 14:43 13.07.2011

Re: Mada...

freehand
šta znam, meni je odmah upalo u oči da fali jedno sedište u trećem redu gore levo.


Zena mi je zapretila da ce mi sipati misomor u bidon ako gledam zenska sedista.

E da. Bidon. Po ovakvim vrucinama nemojte da se salite da vozite bicikl ako nemate sa sobom vodu. Hidracija pre, tokom i posle voznje je nesto sto ne sme da se preskace!

Zbog zenine pretnje ja ne koristim bidon vec kupim flasu od 1,5L vode i pijem dok je ne potrosim. Pa kupim drugu, hladnu. 1,5L vode mi otprilike traje 25-30km kada su ovakve vrucine.


angie01


Angie, butkice ce Vam biti jos bolje ako vozite bicikl.
Voznja bicikla itekako dobro dodje onome ko zeli da bude vitak i, ako cete mi verovati, pre par godina, kad sam poceo ozbiljnije da vozim, skinuo sam 24kg za nekih 6 meseci.
Isto jedem kao i pre, a cesto i vise...
angie01 angie01 15:11 13.07.2011

Re: Mada...

Angie, butkice ce Vam biti jos bolje ako vozite bicikl


ju ar toking tu mi!?


obavezna literatura:



i moj omiljeni



kremba kremba 16:03 13.07.2011

Re: Mada...

angie01
ju ar toking tu mi!?


Sori, humorizam mi nije na nekom nivou. Mnogo bolje vozim bajs.
Znam daa je najcesci razlog zbog kojeg neko pocinje da vozi bajs gubatak tezine, pa sam nesto umislio. Ne zamerite.

Enivej, hvala za crtace, odlicni su.
mlekac mlekac 00:25 14.07.2011

Re: Mada...

kremba
freehand
šta znam, meni je odmah upalo u oči da fali jedno sedište u trećem redu gore levo.


Zena mi je zapretila da ce mi sipati misomor u bidon ako gledam zenska sedista.

E da. Bidon. Po ovakvim vrucinama nemojte da se salite da vozite bicikl ako nemate sa sobom vodu. Hidracija pre, tokom i posle voznje je nesto sto ne sme da se preskace!

Zbog zenine pretnje ja ne koristim bidon vec kupim flasu od 1,5L vode i pijem dok je ne potrosim. Pa kupim drugu, hladnu. 1,5L vode mi otprilike traje 25-30km kada su ovakve vrucine.


Kad su ovakve vrucine, pola flase (bidona, cuture, po potrebi nadopuniti...) turi se u zamrzivac da se dobrano zaledi, Onda se, pred polazak, nadopuni cesmovacom i voala! Najmanje sat-dva (sto zavisi od velicine doticne flase, spoljne temperature i vase zedji), imate 'ladnu vodu.

Ja sam to redovno primenjivala u Bw da klinci u skoli ne bi morali da piju mlaku cesmovacu ili gazirane gluposti. Prosle godine Princeza to primenila kad je polazila na ekskurziju - zaledila dvolitarku, tri-cetvrt punu, i posle vadila mas' ovima iz odeljenja kad je jedina imala ladnu vodu!!!
zilikaka zilikaka 06:05 14.07.2011

Re: Mada...

A još kad sve to umotaš u novine koje ti se nađu pri ruci
mlekac mlekac 09:29 14.07.2011

Re: Mada...

zilikaka
A još kad sve to umotaš u novine koje ti se nađu pri ruci

kremba kremba 09:54 14.07.2011

Re: Mada...

mlekac
Kad su ovakve vrucine, pola flase (bidona, cuture, po potrebi nadopuniti...) turi se u zamrzivac da se dobrano zaledi, Onda se, pred polazak, nadopuni cesmovacom i voala!


Meni ne smeta ni kad je vruca. Vazno da je voda. Cesmovacu pijem samo ako bas nemam flasiranu.
blogovatelj blogovatelj 21:10 16.07.2011

Re: Mada...

Šta ima tu da se bira?
Za bate plavi muški, za seke ženski ili ponika crvena ili bela. Sa korpom napred.


Vidi se ko je je pohadjao kurseve marketinga u doba planske privrede
blogovatelj blogovatelj 21:15 16.07.2011

Re: Mada...

(Nemam fotke, al' ovo lichi, jedino sto je moja siva)


Tzv. panonski transporter, zenska verzija.
mlekac mlekac 23:13 16.07.2011

Re: Mada...

blogovatelj
(Nemam fotke, al' ovo lichi, jedino sto je moja siva)


Tzv. panonski transporter, zenska verzija.


Koristimo samo proverene stvari!

Naravno da je zeMska verzija, necu valjda u ovem godinama i sas ovom kilazom da se zamajavam visokim zamahivanjima ne bi li prebacila nogu preko sipke???

Ja to vise volem lezerno i damski. Lako se popnem, jos lakse sidjem
angie01 angie01 10:06 13.07.2011

,

jucaibin jucaibin 10:11 13.07.2011

Odlican 5

Super je text, vrlo edukativan i poucan.

Sva ponosna shvatih da sam sve lepo zapocela... mislim izbor bicikla, dodatne opreme i taj rad...

Napominjem "nevernim Tomama" da je kaciga ultimativni detalj, koji traba da bude "must have". Od kako sam se kompletirala (sediste konforno i sa gelom, rukavice sa gelom, kaciga, biciklisticki shorts i majca) uzivanje je potpuno. S pocetka apsolutno nije zamislivo koliko te "sitnice" olaksavaju zivot i cine ga, pre svega, komfornim.

Definitivno uvek jedva cekam nase male ture od 20-tak km i neutesna sam kad je lose vreme i voznja mora da bude otkazana.
kremba kremba 14:13 13.07.2011

Re: Odlican 5

jucaibin
Od kako sam se kompletirala (sediste konforno i sa gelom, rukavice sa gelom, kaciga, biciklisticki shorts i majca) uzivanje je potpuno. S pocetka apsolutno nije zamislivo koliko te "sitnice" olaksavaju zivot i cine ga, pre svega, komfornim.


Sve ste kupili i ostaju Vam samo biciklisticke patike i pedale.

To je nesto na sta se ljudi tesko odlucuju ali lako navikavaju. Takve patike i pedale imaju mehanizam koji sluzi da se patike i pedale "ukopcaju" i na taj nacin dobijate mnoooogo. Po mojoj slobodnoj proceni, dobijate 20%, ako ne i vise, na snazi i efikasnosti, a isto tako i na sigurnosti. Takav mehanizam Vam omogucava da "srastete" sa biciklom, dobijate mogucnost da pedale vucete na gore, pri cemu rade grupe misica koje inace ne rade, itd. itd.
Nesto sto je meni nezamenjivo i bez cega ne sedam na bicikl. Ako sada prelazite 20-ak km, sa takvim pedalama i patikama, pri istom utrosku energije, prelazicete vise i brze.




Alternativa tome je nesto sto se zove "klipserice" i izgleda ovako

Efekat je slican, mada ne toliko dobar. Pozitivna strana ovakvih pedala je da ne morate da kupujete posebne patike.

Napominjem da smo svi koji koristimo ovakve pedale prosli kroz "5 minuta straha" od toga kako se brzo osloboditi, ako zatreba.

Pedale sa mehanizmom imaju u sebi opruge koje olaksavaju oslobadjanje kada nogu malo iskrenete u stranu, sto je potez koji se tokom voznje ne pravi. Znaci, samo malo se peta izbaci u stranu i noga je slobodna. Preporucujem svakome ko zeli malo ozbiljnije da vozi. Meni je to napravilo prekretnicu u voznji biciklom i od kada sam nabavio takve pedale i patike kilometraza mi je osetno skocila.

Jos jedan deo opreme bi se mogao svrstati pod obavezno.

Naocare! Ne toliko zbog sunca, sto naravno, nije zanemarljivo, koliko kao zastita od prasine, kamencica i insekata koji imaju neodoljivu zelju da se samoubilacki zabodu u zenicu, ili tu negde. Za dobre naocare takodje ne treba zaliti pare, jer lose naocare nemaju dobru UV zastitu i vise stete nego sto koriste.



Kvalitetne cesto imaju nekoliko pari stakala koja se lako menjaju, pa imate tamna stakla za jako sunce, zuta za oblacno vreme, i skroz providne za nocnu voznju.

Cene pedala su od ok 20-ak Eura pa na vise, patike od 30-ak pa na vise i naocare isto kao i patike.

Sva ta oprema nekome moze delovati skupo, ali i nije. Ne vozeci automobil ustedim za opremu, a sama oprema je prilicno dugotrajna obzirom da se koristi samo tokom voznje...

Kada se vozi van saobracaja, dobro dodje i neki MP3 player i uzitak je zagarantovan.
(Evo jednog saljivog videa koji prica o tome sta je bitno )

abrasax abrasax 14:34 13.07.2011

Re: Odlican 5


- Jesu li to patike sa ugrađenim malim magnetom na đonu? Tako mi izgleda na slici?
abrasax abrasax 14:37 13.07.2011

Re: Odlican 5

Definitivno uvek jedva cekam nase male ture od 20-tak km i neutesna sam kad je lose vreme i voznja mora da bude otkazana.



I ja, toliko da me to čekanje optereti!
st.jepan st.jepan 14:47 13.07.2011

Re: Odlican 5

I ja, toliko da me to čekanje optereti!

Vidim ja, blog bajage prepun strastvenih velosipedista, a na bici stazi (svakodnevno sam tamo) nikada ni blogerčeta.
Ovo zaključujem jer mi niko nikada ne mahne, a lasno me je prepoznati.
Hajde, mahnite, pa da zveknemo po jednu blogersku, jal blogersko.
kremba kremba 14:51 13.07.2011

Re: Odlican 5

abrasax

- Jesu li to patike sa ugrađenim malim magnetom na đonu? Tako mi izgleda na slici?


Ne. Nema nikakvog magneta. To su obicne metalne plocice koje se lako uglave u pedalu. Kada se vrte pedale, drze patike i pedale cvrsto spojene. Kada zelite da se oslobodite, samo malo se noga okrene u stranu i opruge oslobadjaju patiku. Pokret koji vec posle par dana postane potpuno automatski pa nema brige od pada zato sto ne moze da se oslobodi noga.
Pri eventualnim padovima, noga sama ispadne jer to spajanje nije toliko jako da bi se noga iskrenula ili slomila. Slicno kao vezovi na skijama.
abrasax abrasax 15:14 13.07.2011

Re: Odlican 5


Moguće da ih ima, ali ne idu stazom. Izgradilo se nešto u poslednje vreme, to je tačno, ali meni je bilo smešno kad su postavljali putokaze za biciklističku stazu sa tačnom kilometražom, a gde su staze? Pokazalo se da ima nečeg i u strpljenju.
angie01 angie01 15:17 13.07.2011

Re: Odlican 5

pnbb pnbb 16:10 13.07.2011

Re: Odlican 5

Hajde, mahnite, pa da zveknemo po jednu blogersku, jal blogersko.

pazljivo sa ovim... kakva je generalna orijentacija na blogu, mislim da je 90% citalaca ovo procitalo kao ' .. pa da zveknemo po jednog blogera jal blogerku ..'
st.jepan st.jepan 16:16 13.07.2011

Re: Odlican 5

Hajde, mahnite, pa da zveknemo po jednu blogersku, jal blogersko.

pazljivo sa ovim... kakva je generalna orijentacija na blogu, mislim da je 90% citalaca ovo procitalo kao ' .. pa da zveknemo po jednog blogera jal blogerku ..'

Ma jok, učinilo ti se...
To ti je kao kad se u Skupštini bajage ostrašćeno piče, a posle, u skupštinskoj menzi zvekeću viskiće i snažno se pajtaju.

Edit: blogerska je, dabome, kafica, a blogersko, razume se, pivce.
abrasax abrasax 16:30 13.07.2011

Re: Odlican 5

To ti je kao kad se u Skupštini bajage ostrašćeno piče, a posle, u skupštinskoj menzi zvekeću viskiće i snažno se pajtaju.


Ja i zamišljam političare kao strastvene bildere - na bojištu, između svih tih vatara. Da izuzmemo čedu, on je krhkog zdravlja.
pnbb pnbb 16:34 13.07.2011

Re: Odlican 5

on je krhkog zdravlja.

aha... zato koristi neki prasak, prepisao mu doktor
freehand freehand 17:14 13.07.2011

Re: Odlican 5

Ovo zaključujem jer mi niko nikada ne mahne, a lasno me je prepoznati.

Čekaj, jesi ti onaj snosom?
pnbb pnbb 19:11 13.07.2011

Re: Odlican 5

Čekaj, jesi ti onaj snosom?

e sad si najebo... napravice i tebe na damba.. ili vec nekog drugog lika, da se ne ponavlja
st.jepan st.jepan 19:19 13.07.2011

Re: Odlican 5

Čekaj, jesi ti onaj snosom

ne, ja sam nesnosan.
freehand freehand 19:23 13.07.2011

Re: Odlican 5

st.jepan
Čekaj, jesi ti onaj snosom

ne, ja sam nesnosan.

Zato te zovu Stipe Vrućina...
Slobodno ti meni prikrpi neka ušesa ili štogod već.
Ne marim, ionako svi znaju da to nije istina.
srdjan.pajic srdjan.pajic 10:18 14.07.2011

Re: Odlican 5

kremba
Napominjem da smo svi koji koristimo ovakve pedale prosli kroz "5 minuta straha" od toga kako se brzo osloboditi, ako zatreba.


. I ja ih nosim kad idem na neko duže biciklarenje, pogotovu za trejlove, jer stvarno bolje osećaš bicikl, o efikasnosti ne treba ni govoriti, A plus ti ne ispada noga po drndavom terenu, što ako ništa gore, ima za posLedicu da te pedala raspali po cevanici. Ali ih ne nosim svaki dan, dakle kad idem na posao ili u prodavnicu, i zato svaki put prolazim kroz tih 5 minuta straha.

Poslednji put sam pao u sred saobraćaja, na nekim radovima na putu, prosto jer sam zaboravio da ih imam na nogama i stao da propustim kola. One ko za inat nikad neće da se otkače kad je najpotrebnije, pogotovu kad kreneš da paničiš. Ima tu i podešavanje tvrdoće, to jest sile pri kojoj se otkačinju, čisto da napomenem, i sa tim se treba malo poigrati, kad kupite nove.
freehand freehand 10:21 14.07.2011

Re: Odlican 5

što ako ništa gore, ima za posLedicu da te pedala raspali po cevanici

Baš te briga, imaš kacigu.
Inner Party Inner Party 10:50 13.07.2011

Ja sam lud za biciklovima

Vozim svaki dan i to mi je sve i svja sto se tice rekreacije. Iako imam neki moutainbike vozim ga samo po lokalnim putevima i po mestu. Jbg, nema planina u mom kraju ...

Preporucujem bicikl svima, narocito onima koji poput mene nisu neki sportski tipovi!
4krofnica 4krofnica 11:42 13.07.2011

Re: Ja sam lud za biciklovima

e i ja.
imam neki moutainbike

imam neki .. od pre ko zna koliko, uopšte nije loš..obzirom da ga je kupio moj matori :)
sad, taj čovek bi trebao da zna: 30 godina je u biciklističkom savezu Srbije, tolike godine pratio trke (i sama sam išla par puta), radio u servisu isto toliko ali ne lezi vraže: kad je trebao mom klincu da kupi prvi bajs...sinnne; pa to su dvojica iznosila iz radnje! pričam o malom, onom najmanjem, sa dva pomoćna točka...neverovatno težak, lanac i zupčanik se ne gadjaju, tu nešto debelo ne štima, stoput ga sredjivala, podmazivala. dzaba.
jadan klinac, kako krene da pedala...vidim da ne može..nema snage, pocrveni u faci od napora i dobija onu Erik pod stresom venu na čelu, a k'o za inat neće drugi da vozi.

a ovog mladjeg još uvek mogu da stavim na sedište koje ide na volan i onda se ludo provodimo.
pevamo bezobrizno glasno i oboje volimo da se vozimo jako brzo, na zgražavanje okoline :)
thefreak thefreak 10:58 13.07.2011

Kako odabrati odgovarajući bicikl u Srbiji


javascript:;

st.jepan st.jepan 11:42 13.07.2011

ZNA LI NEKO

kako se po novom Zakonu o saobračaju (a osobito u praksi) tretira bicikl sa pomoćnim motorom (ispod 50 cc, do 40 km/h), da li je potrebna ikakva dozvola, da li je street legal, i sl.

Edit: I da li je potrebna homologacija?
freehand freehand 11:55 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

st.jepan
kako se po novom Zakonu o saobračaju (a osobito u praksi) tretira bicikl sa pomoćnim motorom (ispod 50 cc, do 40 km/h), da li je potrebna ikakva dozvola, da li je street legal, i sl.

Treba ti potvrda. Ono, da si položio testove.


A meni je juče policajac uredno napisao prijavu za vožnju kroz park. Pet tisoč.
PET HILJADA DINARA?! Zato što sam vozio obodnom stazom, u centru grada, gde inače ne možeš ni da izađeš na kolovoz od nepropisno parkiranih automobila?!
Nudio sam mu da mi stave narukvicu jedno 10 minuta - kaže nije nadležan.
E sad jedva čekam da odem kod sudije za prekršaje. Biti će vesela diskusija! Mis'im, da vidimo kako bismo neku nagodbu sklopili. Ili da insistiram da me odmah teraju na robiju u ovoj ovako fino uređenoj zemlji, kad se vidi da sam društveno opasan i sklon delinkvenciji.
mlekac mlekac 11:58 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

freehand
st.jepan
kako se po novom Zakonu o saobračaju (a osobito u praksi) tretira bicikl sa pomoćnim motorom (ispod 50 cc, do 40 km/h), da li je potrebna ikakva dozvola, da li je street legal, i sl.

Treba ti potvrda. Ono, da si položio testove.


A meni je juče policajac uredno napisao prijavu za vožnju kroz park. Pet tisoč.
PET HILJADA DINARA?! Zato što sam vozio obodnom stazom, u centru grada, gde inače ne možeš ni da izađeš na kolovoz od nepropisno parkiranih automobila?!
Nudio sam mu da mi stave narukvicu jedno 10 minuta - kaže nije nadležan.
E sad jedva čekam da odem kod sudije za prekršaje. Biti će vesela diskusija! Mis'im, da vidimo kako bismo neku nagodbu sklopili. Ili da insistiram da me odmah teraju na robiju u ovoj ovako fino uređenoj zemlji, kad se vidi da sam društveno opasan i sklon delinkvenciji.


Cek' malo, STA si vozio?
freehand freehand 12:02 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

mlekac
freehand
st.jepan
kako se po novom Zakonu o saobračaju (a osobito u praksi) tretira bicikl sa pomoćnim motorom (ispod 50 cc, do 40 km/h), da li je potrebna ikakva dozvola, da li je street legal, i sl.

Treba ti potvrda. Ono, da si položio testove.


A meni je juče policajac uredno napisao prijavu za vožnju kroz park. Pet tisoč.
PET HILJADA DINARA?! Zato što sam vozio obodnom stazom, u centru grada, gde inače ne možeš ni da izađeš na kolovoz od nepropisno parkiranih automobila?!
Nudio sam mu da mi stave narukvicu jedno 10 minuta - kaže nije nadležan.
E sad jedva čekam da odem kod sudije za prekršaje. Biti će vesela diskusija! Mis'im, da vidimo kako bismo neku nagodbu sklopili. Ili da insistiram da me odmah teraju na robiju u ovoj ovako fino uređenoj zemlji, kad se vidi da sam društveno opasan i sklon delinkvenciji.


Cek' malo, STA si vozio?

T 55
U rikverc.
Ali je cev bila fiksirana.
krkar krkar 12:03 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

kako se po novom Zakonu o saobračaju (a osobito u praksi) tretira bicikl sa pomoćnim motorom (ispod 50 cc, do 40 km/h), da li je potrebna ikakva dozvola, da li je street legal, i sl.


Mislim da je kategorija BPM ukinuta, ima samo motocikl do 49cc i 4 KS (moped)
angie01 angie01 12:21 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

tretira bicikl sa pomoćnim motorom



st.jepan st.jepan 12:44 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

Mislim da je kategorija BPM ukinuta, ima samo motocikl do 49cc i 4 KS (moped)

Pa zato i pitam.

U Zakonu se, kolko sam ja video, i ne pominje, a fizički postoji - upravo čekam da mi iz Kine stigne motorče.

Auta sam se pre dve godine kurtalisao, u javni prevoz ne uilazim ni pod kakvim izgovorom (čime sam, po najskromnijoj računici, život produžio za barem 4 godine), i jedino što mi je od prometala ostalo jeste biciklo. Beograd, medjutim, brdovit, pa bi mi tako nešto baš pasalo (ne bih više podneo polaganje nikakvog, pa ni najlakšeg ispita).

Inače, nekada sam žudeo za Solexom (ono s motorčićem ispod guvernala i frikcionim prenosom), ali ni pod razno nisu hteli da mi ga kupe, pa sam si za inat sam sklepao nekakvu Mad Max makinu koja je, mada slabija (34 cc), zbog bolje rešenog prenosa i potpunog odsustva bilo kakvog auspuha, prestizala i Solexe i sve slične kupovne izmotacije.

Na tu homemade sklepačinu bio sam izuzetno ponosan, uz nezamislivu buku svakodnevno (i zimi) uletao u školsko dvorište i (činilo mi se) bio apsolutno najglavniji .
mlekac mlekac 12:51 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

st.jepan


Na tu homemade sklepačinu bio sam izuzetno ponosan, uz nezamislivu buku svakodnevno (i zimi) uletao u školsko dvorište i bio apsolutno najglavniji .


Ti se, kanda, uzeleo druga Unfa?
Mislim, znas da je tvoje pominjanje skole za njega isto sto i crvena krpa za bika...
st.jepan st.jepan 12:54 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

Ti se, kanda, uzeleo druga Unfa?
Mislim, znas da je tvoje pominjanje skole za njega isto sto i crvena krpa za bika...

A, ne, ovde se radi o gimnaziji (Osma, Prva i Druga beogradska)
kukusigameni kukusigameni 12:56 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

Osma, Prva i Druga beogradska

Zavrsio si tri gimnazije?
st.jepan st.jepan 12:57 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

T 55

jel ovaj?

st.jepan st.jepan 13:00 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

Zavrsio si tri gimnazije?

Ne, ne, tri gimnazije su završile sa mnom (bajage, previše neopravdanih).
freehand freehand 13:04 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

jel ovaj?

Takav, samo svetloplavi.
I ćuti, pusti Mlekaću da se bavi istraživanjem.
angie01 angie01 13:30 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

kukusigameni
Osma, Prva i Druga beogradskaZavrsio si tri gimnazije?


pa stizalo se nekako!
j.predrag j.predrag 14:10 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

abrasax abrasax 14:49 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO


Donedavno nisam mogla da zamislim da vozim bicikl bez korpe, s obzirom da vazda vučem nekakve kese sa sobom. To mi se činilo zgodnim rešenjem. A onda mi nešto zafalilo novaca, pa sam bila primorana da vozim bez nje. I to je pokazalo neke prednosti - posebno za duže vožnje, toliko da, kad sam ponovo bila u prilici, nije mi se kupovala. Naravno, ako bi mi neko poklonio, pretpostavljam da je ne bih skidala.
pnbb pnbb 17:48 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

tretira bicikl sa pomoćnim motorom (ispod 50 cc, do 40 km/h), da li je potrebna ikakva dozvola, da li je street legal, i sl.

ne znam za srs, ali ovde su od pre jedno 5-6 god poceli da traze dozvolu, osiguranje i sl sr, i za ono manje od 50kuba...
stoga sam kupio elektricni skuter... nista ne treba, sednes i vozis de oces, osim po trotoaru. samo treba kaciga
uzivajncija
a i mislimda ce da se isplati od benzina jos ove godine, posto ne silazimo
otprilike ovakav
abrasax abrasax 19:12 13.07.2011

Re: ZNA LI NEKO


Sladak je, skroz!
st.jepan st.jepan 17:07 14.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

otprilike ovakav

A može li ključni podaci, npr. max. brzina, autonomija s jedniom punjenjem, trajanje punjenja, broj mogućih punjenja baterije, težina, cena...?

I hej, daš jedan krug?
abrasax abrasax 21:40 14.07.2011

Re: ZNA LI NEKO

st.jepan
otprilike ovakav

A može li ključni podaci, npr. max. brzina, autonomija s jedniom punjenjem, trajanje punjenja, broj mogućih punjenja baterije, težina, cena...?

I hej, daš jedan krug?



St.jepane, ajde javi kad saznaš. Živo me zanima još od kad sam ga prvi put ugledala, ali mi glupo da pitam. Al' nemoj da preneseš.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana