Nostalgija

Razmišljanje jednog običnog srpskog evroskeptika

omega68 RSS / 02.08.2011. u 15:37

gledanje obavezno

 Ja: Zar i ti sine Brute? Kako možeš da izdaš svu onu našu zajedničku borbu za promenu sistema i uvođenje demokratije, tržišne privrede, konkurencije, pozitivne selekcije kadrova i svega drugog čega nije bilo u diktaturi dužoj od pola veka?

On: Za šta od toga smo se izborili? Šta imamo posle deset godina demokratije?

Gledaj omega, stvarno sam se iskreno, iz uverenja i bez ’’zadnjih’’ namera borio za svoju, budućnost svoje dece i svog naroda da ostajemo ovde i da ovde gradimo blagostanje.A ovi prostori imaju skoro sve usloce za normalan život. Uspeva  sve osim pameti. Bio sam ubeđen da je krivica što nismo tako živeli isključivo na bivšem nam rukovodstvu koje je, umesto da skine petokraku, udarilo u tobožnje nacionalne talambase koje je zapravo koristilo samo kao sredstvo za očuvanje vlasti i privilegija stečenih u komunizmu. Tu sam se zaustavljao, nije bilo daljeg razmišljanja, verovao sam da su nam svi ostali, Amerika i Evropa, prijatelji koji nas čekaju da zajedno, zagrljeni krenemo u blistava praskozorja. Zajeb’o sam se

Ja: Pa dobro, biće i toga samo da prođe ova ekonomska kriza...

On: Ajde ne pričaj gluposti. Kaži mi , je l si slep, glup ili samo ne želiš da priznaš poraz, da si bio u zabludama, da si pomagao pogrešne?

Ja: I dalje mislim da nisu bili pogrešni jer bi u protivnom još uvek imali one.

On: Slažem se ali samo delimično. Oni su stvarno morali da budu zamenjeni, prevaziđeni, nesvesni novog sveta i realnosti u njemu.Ali zaslepljenost strancima onih iz DOS – jednih zapadnim a drugih istočnim, zaista boli.

E sada ti pričaš gluposti, kažem ja, pa, čoveče, moramo uz nekoga, nismo mi Kina a i oni nisu više izolovano ostrvo...

On: Naravno da nismo i da moramo uz velike. Samo pitam ja tebe da li se igde ovako nedomaćinski vodi država? Znam da se ježiš na taj pojam država, državni, još od doba one državne bezbednosti, ali znaj da će pojam ’’država’’ još dugo da postoji. Kao i porodica kao i heteroseksualni odnosi, rakija, čvarci. A sve to , rekao bih, pokušavaju da nam ogade, da omrznemo i na kraju sami da ih ukimeno. Ako posustanemo ili počnemo da mislimo svojom glavom,  eto njih da nam pomognu. Na kraju će da traže i samu Srbiju da je isporučimo na tacni.  Naši će to jedva da dočekaju, kakvi su nikakvi i oni na vlasti ali i oni u opoziciji.

Ja: A da malo ne preteruješ?

Ne, kaže on glasom čoveka koji je ubeđen u ono što priča, saberi samo gluposti koje je ova vlast uradila u utopističkoj nameri da zemlju približi EU. A o nazovi patriotama koje onako dadoše NIS, neću ni da pričam. Vidi, ja sam verovao da svi ti zakoni koji vladaju u EU mogu da nam pomognu i da ćemo, čim ih usvojimo, da dođemo na zelenu granu. Moramo nešto da znamo pa  i da primenimo: ne možeš na dženeriku da kalemiš limun ili pomorandžu.Možeš samo kajsiju ili šljivu. Od tih jednostavnih, narodnih mudrosti koje su preživele mnogo složenije testove kroz istoriju, moramo da pođemo da bismo negde stigli. Nismo mi ni blizu razvijenosti , ekonomske ni svake druge, bogatim zemljama na koje bismo da se ugledamo.Eno ti je Grčka, Portugalija... nema sine, ne može žaba da se potkiva samo zato što je videla kako  potkivaju konje.

Mi smo trebali da se sa njima dogovorimo da počnemo od jednostavnih stvari, ekologije, kulture, sporta, od stvari koje će ovom narodu da pomognu da vide kako su standardi EU korisni i dobri. Čim su počela ucenjivanja da se rade stvari koje ovde izazivaju malo veći otpor, trebalo je preispitati naš put  upravo da ne bi nisko pala podrška za evro  integracije. Meni su se ti ’’standardi’’ zgadili zbog onakvog organizovanja gej parade. Ne, nisam išao da se bijem sa pandurima ili da jurim paradere, samo mi je sve to otvorilo oči. U Splitu može da se prekine takav skup, može da se ne vraća imovina proteranih, može da se uskrati Srbima zakonom zagarantovan broj poslanika i da se uz sve to ulazi u tu evropsku uniju.A nama? Kerebeče nas kao mlade majmune. Nije meni , odavno , ništa čudno od stranaca, shvatio sam da nas ne podnose što smo pravoslavci i samim tim im uvek, ali uvek smrdimo na Ruse. Meni se povraća od ’’naših’’ koji su evro atlanske integracije proglasili novom ideologijom, opijumom za narod poput komunizma, nacionalizma...Pri tome im ovi njihovi prijatelji otvoreno produžavaju rok za ulazak , koliko god se mi trudili da usvojimo što više besmislenih evropejskih zakona kao što je taj da moje rođeno dete pre punoletstva može da zabrani doktoru da mi kaže ako se, još balavo, već drogira. Ili da ne smem da ga šopim u cilju boljeg vaspitanja, ili najvažniju stvar trenutno -  da se o državnom trošku ima od bate praviti seka.I obrnuto. Što je najgore i kada se evropske zemlje odreknu neke prakse mi se naguzimo.

Dragi moj omega, ko nam smeta da sprečimo korupciju, krađe u Javnim preduzećima, partiokratiju goru nego za vreme komunizma. Zašto ne objasnimo evropskoj komisiji da moramo da vratimo , privremeno bar, smrtnu kaznu za najteža dela kriminala, pljačke i preraspodele bogatstva koje mnoge ljude ostavlja bez pošteno zarađene plate i penzije.Nije to levičarenje omega, daleko smo mi od tih striktnih podela koje postoje u dugogodišnjim demokratijama. Što je jednom rekao dr Karajlić: Ne može demokratija da postoji u siromašnim zemljama, može da postoji u bogatim , koje su godinama izrabljivale kolonije tj. druge zemlje i narode, a sada kao uvode u te iste zemlje zakone i pravdu. Naravno da je sve to nova kolonizacija i  još gore iskorišćavanje.

Ja: Hm, šta je tvoj predlog?

On: Mi moramo da uvećamo svoje bogatstvo.Iako je kriza, mi možemo mnogo toga da unapredimo, da poboljšamo proizvodnju hrane, da sa malo truda i para revitalizujemo banje...I svaki dinar da čuvamo kao onomad Laza Paču. Moramo poljoprivredi da damo 5 ili 6 % od budžeta a ne 2.5.Zašto država ne dodeli seljaku 10 000 evra po novom radnom mestu, a ne nekim robovlasnicima koji ljudima daju manje od 200 evra platu za crnački rad, celodnevno stajanje 26 dana u mesecu, sa odmorom od 7 radnih dana godišnje. Možemo da se ekonomski povežemo sa ex YU republikama u cilju ukrupnjavanja i lakšeg ulaska u tržišnu utakmicu čiji je osnovni princip : imaj dovoljnu količinu proizvoda koji hoćeš da izvezeš. Naći će se neko veliko tržište koje će to da proguta. Imamo mi mnogo toga da ponudimo za izvoz, samo je bio problem uvozničkog lobija. Mora država da se uključi i da izvrši nekakvu regulaciju.

Da li nam treba ičija pomoć da se spreče pljačke rudnika, državnih šuma, da se kanali za navodnjavanje koji su izgrađeni davno pre nas , bar očiste od mulja i stave u funkciju?

Da li nam je EU potrebna da se  ljudi primaju putem konkursa, da se kvalitet stavi u prvi plan?

 Moramo da se ponašamo domaćinski, štedljivo.

 E onda ćemo lepo da uđemu u taj savez ako nas  tada, takve, bolje i lepše, uopšte budu hteli.

I ako uopšte budu postojali

 

 

 

О светом Илији Л.Г. 20011.

 

 

rjjx_ca3_u9b9x.png

 



Komentari (348)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:10 02.08.2011

dobar pokušaj, Omega mene...

... da postaviš stvari u proporciju.
nešto se ne prestižu da se jave prvi sada? /
omega68 omega68 16:26 02.08.2011

Re: dobar pokušaj, Omega mene...

nešto se ne prestižu da se jave prvi sada?



za prvog
link
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:37 02.08.2011

Re: dobar pokušaj, Omega mene...

ah, ja sam oženjen covek, slička ti je nehumano udaranje čežnje starom, vernom mužu...

ej, ajd kada je ovde kod tebe pristojan blogerski svet okupljen, a tema sveobuhvatna...

čitam ovo...

On dodaje da je Tači time skrenuo pažnju s velikih i značajnih tema kao što je podizanje optužnice protiv njegovog saborca i potpredsednika stranke Fatmira Ljimaja. Skrenuo je pažnju i sa izveštaja Dika Martija i Saveta Evrope, skrenuo je pažnju sa bankrota budžeta, rekao je Ivanović.

Državni sekretar kaže da se ipak nada da će se Tači urazumiti, jer ovakvo zatezanje, kako je naglasio, može samo da vodi daljem produženju tenzija, a to ne može da bude dobro ni za koga.


ne mogu da se načudim čemeru države (inače, taj termin je uveo i popularizovao u javnoj upotrebi ZĐ), da nam ovaj kriminalni lik kroji sudbinu, ponižava nacionalno i izvrgava ruglu. čitam Miki se prepire sa Krkarom dole, nešto mobilizacije, tamte-ovamte... kakve crne mobilizacije, Srbija se u ovoj krizi pokazuje kao potpuno jadna, bezuba, uništena drzava, baš ništa, čemer živi - čast našim lepim sugrađankama. čoveče, nekakva narko-beloroblje državica gazi po nama... jad živi.

ali valjda je to i bio cilj zapada, što kroz spoljašnje što kroz unutrašnje faktore da potpuno dezintegriše srpsku državnost.

mikimedic mikimedic 21:38 02.08.2011

Re: dobar pokušaj, Omega mene...

ali valjda je to i bio cilj zapad, sto kroz spoljasnje sto kroz unutrasnje faktore da potpuno dezintegrishe srpsku drzavnost.



milisav68 milisav68 16:11 02.08.2011

he he

U gadnog starca rasteš.

Nema ništa bez Oputića.
omega68 omega68 18:28 02.08.2011

Re: he he

U gadnog starca rasteš.



baš ti hvala
mikimedic mikimedic 16:20 02.08.2011

prvo ovo

može da se uskrati Srbima zakonom zagarantovan broj poslanika


ovo jednostavno nije tacno, koliko mi je poznato - mada, moram da se ogradim, nisam se udubljivao u ovu pricu.

nadam se da me necete terati da trazim i citiram odluku ustavnog suda.



inace, prosto je skandalozano na koje sve nacine je ova vest interpretirana u srbiji (pa iz nje proizilaze i ovakvi zakljucci).

naime, koliko mi je poznato, srbi ce i dalje imati tri predstavnika, uz ogradu da nece postojati dvostruko pravo glasa vec ce moci da glasaju ili za opstu ili za manjinsku listu.

nesto drugo je medjutim sustina ove odluke - a to je da je doneta na zahtev dzakule i ekipe koji ne duvaju u istu tikvu sa sdss i snv, a to je da Srpsko narodno vijeće ima ekskluzivno pravo da bude koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao i krovne udruge Srba

sto se dvostrukog prava glasa tice, ono je ukinuto dok se ne ispune odredjene pretpostavke.

'Ustavni sud je izrijekom potvrdio i da je uvođenje dva glasa za pripadnike nacionalnih manjina na izbora za Sabor ustavnopravno dopušteno. Međutim, da bi se dva glasa mogla uvesti u izborni sustav potrebno je ispuniti određene ustavne pretpostavke. One u ovom trenutku nisu ispunjene',

vise ovde.

EDIT: ostao mi je neprecizan citat gore. sustina je da su dzakula i drustvo trazili da snv ne moze imati ekskluzivno pravo da bude koordinator srpske manjine.


omega68 omega68 18:32 02.08.2011

Re: prvo ovo

nadam se da me necete terati da trazim i citiram odluku ustavnog suda.

nećemo, hvala ti, huh

ok, moguće da si u pravu ali opet ostaje čuđenje ( blago rečeno ) kako je njima sve i svašta dozvoljeno , a naše se ništa ne vrednuje.Mislim , morali bi da imaju malo izbalansiraniji pristup, da su imalo dobronamerni
mikimedic mikimedic 18:38 02.08.2011

Re: prvo ovo

nećemo, hvala ti, huh




e sad - ovo nisam najbolje shvatio; ko njima daje odnosno ne daje? eu?

a mi bi malo da i eu nama da?



salu na stranu, ne znam previse na tu temu. sta je njima dopusteno, a nama nije?


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:15 02.08.2011

Re: prvo ovo

a mi bi malo da i eu nama da?

Daje se da bi se vratilo!
Drugim rečima, ako je Evropa stara dama, onda bi trebalo da se prisetimo one:
NI KOD BABE NEMA ZA DŽABE.
mikimedic mikimedic 16:24 02.08.2011

pa onda ovo

Zašto država ne dodeli seljaku 10 000 evra po novom radnom mestu, a ne nekim robovlasnicima koji ljudima daju manje od 200 evra platu za crnački rad, celodnevno stajanje 26 dana u mesecu, sa odmorom od 7 radnih dana godišnje




Da li nam treba ičija pomoć da se spreče pljačke rudnika, državnih šuma, da se kanali za navodnjavanje koji su izgrađeni davno pre nas , bar očiste od mulja i stave u funkciju?
Da li nam je EU potrebna da se ljudi primaju putem konkursa, da se kvalitet stavi u prvi plan?





I ako uopšte budu postojali





dali76 dali76 17:49 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Hvala Miki na objasnjnju. Samo jedan dodatak,da za razliku od drugih manjina Srbi dosad nisu imali pravo dvostrukog glasa jer HDZ je dobro znao da bi Srbi svoj drugi glas prije dali SDP nego njima bez obzira na HDZ SDSS koaliciju..
Meni je zanimljivo kako ustavni sud donosi ovakve odluke ocigledno svjestan da HDZ gubi vlast na sljedecim izborima.
Zanimljivo bi bilo pogledati kako I koliko ustavni sud postuje srpska politicka elita ,koja za isti ne smirgla pet posto ,a zato nam treba kontrola EU .
Gospodja Nada Kolundzija se prosipa o uputama venecijanske komisije povodom zakona o izboru poslanika, I reaguje nakon “samara” venecijanske komisije , dok niko ne slusa da isto sto venecijanska komisija ,samo godinu dana ranije, kaze srpski ustavni sud.
Zato Omega tvoj prijatelj moze samo da masta da je srpska politicka elita sposobna da uredi vlastitu avliju bez EU. Cak I uz kontrolu EU, tkzv proevropejci deklrativni , pokusavaju da izbegnu bilo koji standard; pogledati zakon o financiranju stranaka, akcize na gorivo,zakon o izboru poslanika.
Brisel to lijepo moze da vidi, I nisu spremni za nove rumunsko bugarske expreimente.
Hrvatska ne ide u EU RADI GAY parade vec radi toga sto je bivsi minister prvi u zatvoru,zato sto je nedavno u zatvoru I general kopnen vojske, gde sud salje jasnu poruku da u corci moze zavrsiti svako, dok srpski sudovi su jednom Uskokovicu radi pljacke miliona,dali tri godine zatvora,jednoj Ceci kucni pritvor it d itd
Borimo se protiv korupcije,a koji je vladin sluzbenik,zavrsio u corci,koji minister?, svi izgleda samo kraduckaju sto valjda nije protivno zakonu?
kremba kremba 17:58 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Da li nam treba ičija pomoć da se spreče pljačke rudnika, državnih šuma, da se kanali za navodnjavanje koji su izgrađeni davno pre nas , bar očiste od mulja i stave u funkciju?



Lepo nam, to isto, pricao covek jos pre 10 godina, pa niko ne ferma.
omega68 omega68 18:01 02.08.2011

Re: pa onda ovo

tvoj prijatelj moze samo da masta da je srpska politicka elita sposobna da uredi vlastitu avliju bez EU

znaš šta još kaže?
-Ne bih ja išao svaki dan na posao, al' moram, kažu da je to standard EU
mikimedic mikimedic 18:06 02.08.2011

Re: pa onda ovo

dali razumemo se i dalje, uglavnom ali ne mogu se sloziti da se unutrasnje uredjenje srbije moze popraviti samo uz pritisak eu.
niccolo niccolo 18:10 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Vidi, ja sam verovao da svi ti zakoni koji vladaju u EU mogu da nam pomognu i da ćemo, čim ih usvojimo, da dođemo na zelenu granu.

Мислим да је на овом месту требало застати с дијалогом и прво се договорити шта подразумевате под законима и под усвајањем, да ли говорите формално или суштински. Нарочито је занимљиво ово разумевање речи ”усвајање” и шта је потребно да бисмо ”усвојили” нешто. Та се разлика одлично види код овог Далијевог примера

Gospodja Nada Kolundzija se prosipa o uputama venecijanske komisije povodom zakona o izboru poslanika, I reaguje nakon “samara” venecijanske komisije , dok niko ne slusa da isto sto venecijanska komisija ,samo godinu dana ranije, kaze srpski ustavni sud.

dunja73 dunja73 18:12 02.08.2011

Re: pa onda ovo

znaš šta još kaže?
-Ne bih ja išao svaki dan na posao, al' moram, kažu da je to standard EU


Bio moj rodjak kod mene iz Srbije i veli : " Ja da im peruckam ove case od jogurta i ispiram tetrapake mleka , i odvajam po podrumu na 13 mesta pa da teram na Reciklazu ..Dzaba vam takva Evropa "...
omega68 omega68 18:27 02.08.2011

Re: pa onda ovo

шта подразумевате под законима и под усвајањем, да ли говорите формално или суштински.

Važno je da ti štetni, za nas, ionako neće da se poštuju
Kao uostalom što se ne poštuju ni oni korisni
omega68 omega68 18:40 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Hrvatska ne ide u EU RADI GAY parade vec radi toga sto je bivsi minister prvi u zatvoru,zato sto je nedavno u zatvoru I general kopnen vojske, gde sud salje jasnu poruku da u corci moze zavrsiti svako, dok srpski sudovi su jednom Uskokovicu radi pljacke miliona,dali tri godine zatvora,jednoj Ceci kucni pritvor it d itd

Slažem se Dalibore
Ja bih neke od pobrojanih po kratkom postupku, hvala na pitanju.
Samo nešto mi govori da ni to ne bi bilo dovoljno i da je Kosovo, a posle njega videćemoštaćejoštrebati, glavni problem
omega68 omega68 19:11 02.08.2011

Re: pa onda ovo

kremba
Da li nam treba ičija pomoć da se spreče pljačke rudnika, državnih šuma, da se kanali za navodnjavanje koji su izgrađeni davno pre nas , bar očiste od mulja i stave u funkciju?



Lepo nam, to isto, pricao covek jos pre 10 godina, pa niko ne ferma.

Znaš kako, jeste on lepo pričao ali je imao i mnogo grešaka, a najveća mu je bila što se uhvatio vlasti u takvom društvu i u takvoj situaciji.Njegovoj deci ništa ne može da im ga nadoknadi.
Druga stvar: još 2001. na moje pitanje šta će Đinđiću D. Mihajlović za ministra policije, jedan tadašnji poslanik mi je rekao da ''Điki ga drži u šaci, pa je zato Dule pogodan''
Koliko je bio pogodan videli smo,nažalost.
I treće: Ne znam kako još ne mogu da mu oprostim onog Vlahovića
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:19 02.08.2011

Re: pa onda ovo

mikimedic
dali razumemo se i dalje, uglavnom ali ne mogu se sloziti da se unutrasnje uredjenje srbije moze popraviti samo uz pritisak eu.

Samo uz pritisak EU, jer se na ostale faktore vlasti ne obaziru, pošto su nedovoljno uticajni.
Eto, Ustavni sud Srbije je mala maca za Vladu Srbije, a Venecijanska komisija, uz Evropsku, aždaja.
To je zbog novca, ko vlast plaća, njegova je.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:24 02.08.2011

Re: pa onda ovo

kremba
Da li nam treba ičija pomoć da se spreče pljačke rudnika, državnih šuma, da se kanali za navodnjavanje koji su izgrađeni davno pre nas , bar očiste od mulja i stave u funkciju?



Lepo nam, to isto, pricao covek jos pre 10 godina, pa niko ne ferma.

Čovek je bio predsednik Vlade Srbije.
A to nije bilo lako biti, u tim vremenima... I ako se nešto promenilo, to je da je lakše danas, slobodnije se diše, manje je straha... Ali... Čovek nije ni pomišljao na restituciju, Zakon o svojini, reformu sudstva... Već se okrenuo stvaranju ekonomskim moćnika, insajderskom privatizacijom... A ovamo sat.

Je l' to bio uvod u zatvaranje firme? Na šta liči to, da predsednik Vlade govori o satu, umesto o imovini, poslovnom okruženju, ugovoru, sudu, porezima? Ruganje, eto na šta liči.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:29 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Čovek nije ni pomišljao na restituciju, Zakon o svojini, reformu sudstva.


A imao je vremena da sve to natenane preceslja i da sredi, al mrzelo ga.

Znas srdjo oni sto brane Djindjica uvek, od svih i po svaku cenu mi ni malo nisu dragi ali i ti ga pretera.
A to za sat valjda nisi dovoljno pazljivo slusao pa zato ovolika omaska.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:38 02.08.2011

Re: pa onda ovo

hoochie coochie man
Čovek nije ni pomišljao na restituciju, Zakon o svojini, reformu sudstva.


A imao je vremena da sve to natenane preceslja i da sredi, al mrzelo ga.

Znas srdjo oni sto brane Djindjica uvek, od svih i po svaku cenu mi ni malo nisu dragi ali i ti ga pretera.
A to za sat valjda nisi dovoljno pazljivo slusao pa zato ovolika omaska.

Nema problema, u čemu je omaška?
Vaspitanje radnika? Misionarstvo umesto ministarstva?

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:44 02.08.2011

Re: pa onda ovo

srdjazlopogledja
hoochie coochie man
Čovek nije ni pomišljao na restituciju, Zakon o svojini, reformu sudstva.


A imao je vremena da sve to natenane preceslja i da sredi, al mrzelo ga.

Znas srdjo oni sto brane Djindjica uvek, od svih i po svaku cenu mi ni malo nisu dragi ali i ti ga pretera.
A to za sat valjda nisi dovoljno pazljivo slusao pa zato ovolika omaska.

Nema problema, u čemu je omaška?
Vaspitanje radnika? Misionarstvo umesto ministarstva?



pa omaska je u tome da je on sat koji stoji pomewnuo u kontekstu da su neki rukovodioci neke firme trazili pare za pokretanje proizvodje ili tako nesto. A on je sat koji stoji pomenuo kao ilustraciju njihovog stava da sve drzava treba da im resi a oni su tu samo da traze pare, jer ako i ne mogu da pokrenu proizvodnju mogu valjda baterije za sat da nabave.
Poznato je da je njegov stav bio da svako mora u svom okruzenju uraditi sto vise moze. ("Ja hocu da radim za vas ali ne mogu umesto vas" )

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:50 02.08.2011

Re: pa onda ovo

hoochie coochie man
srdjazlopogledja
hoochie coochie man
Čovek nije ni pomišljao na restituciju, Zakon o svojini, reformu sudstva.


A imao je vremena da sve to natenane preceslja i da sredi, al mrzelo ga.

Znas srdjo oni sto brane Djindjica uvek, od svih i po svaku cenu mi ni malo nisu dragi ali i ti ga pretera.
A to za sat valjda nisi dovoljno pazljivo slusao pa zato ovolika omaska.

Nema problema, u čemu je omaška?
Vaspitanje radnika? Misionarstvo umesto ministarstva?



pa omaska je u tome da je on sat koji stoji pomewnuo u kontekstu da su neki rukovodioci neke firme trazili pare za pokretanje proizvodje ili tako nesto. A on je sat koji stoji pomenuo kao ilustraciju njihovog stava da sve drzava treba da im resi a oni su tu samo da traze pare, jer ako i ne mogu da pokrenu proizvodnju mogu valjda baterije za sat da nabave.
Poznato je da je njegov stav bio da svako mora u svom okruzenju uraditi sto vise moze. ("Ja hocu da radim za vas ali ne mogu umesto vas" )


Insajderskom privatizacijom je USSteel preuzeo Sartid. Navodim kao primer samo, iako mi je nepoznato kako je to izvedeno, ipak pripada tom vremenu. Hoću da kažem da se transformacijom svojine najbrže ispravljaju kako krupne stvari poput učinka firme (ako je normalno okruženje, a nije ni danas), do sitnih, poput sata, čistoće, zidova, prozora, cveća itd.
mikimedic mikimedic 21:01 02.08.2011

Re: pa onda ovo

A imao je vremena da sve to natenane preceslja i da sredi, al mrzelo ga.


ne da nije imao vremena, nego upravo suprotno - on je direktno radio ne na uspostavljanju pravne drzave, nego na njenom potpunom negiranju.

primer: izbacivanje poslanika iz parlamenta.

i da, milosevic je imao svest da je potreban barem kakav takav privid pravne drzave.

djindjicu je bilo potpuno svejedno.

drzava to sam ja.


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:01 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Rekoh vec da mi je malo bezveze braniti lik i delo pa ma ko to bio a posebno Djindjic jer on ima i previse "branilaca" ni kriv ni duzan.
Ali ako bi neko hteo lako bi mogao odbraniti ovo sto mu zameras a posebno ono o reformi sudstva i privatizaciji (transformacija svojine kako je nazva)
Zna se da je bio pristalica bas radikalni poteza sto se sudstva tice (optustanje svih sudija u jednom momentu i njihovo ponovno konkurisanje)
"A legalizam zna se sta je........", "Nije tajna da sam ja cesto bio u manjini......"
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:05 02.08.2011

Re: pa onda ovo

primer: izbacivanje poslanika iz parlamenta.


Uh bre miki kad ovako napises moze neko da pomisli da ih je on izbacivao jer mu se nisu dopadali zbog boje ociju.
Miki, pa mnogo dugo posle toga su se lomila koplja da li mandat pripada poslaniku ili listi na kojoj je izabran.
Nije to bas tako jednostavno, znam da to znas a cini mi se i da znam zasto to pretstavljas ovako uprosceno.
mikimedic mikimedic 21:07 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Zna se da je bio pristalica bas radikalni poteza sto se sudstva tice (optustanje svih sudija u jednom momentu i njihovo ponovno konkurisanje)


ahm - znaci revolucija? pa sto je onda nije tako nazvao (i sproveo)?

ili stvarno mislis da predsednik vlade (izvrsna vlast) moze da otpusta sudije i raspisuje konkurse za ponovni izbor (sudska vlast) - u bilo kojoj pravnoj drzavi na svetu.
mikimedic mikimedic 21:10 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Uh bre miki kad ovako napises moze neko da pomisli da ih je on izbacivao jer mu se nisu dopadali zbog boje ociju.
Miki, pa mnogo dugo posle toga su se lomila koplja da li mandat pripada poslaniku ili listi na kojoj je izabran.
Nije to bas tako jednostavno, znam da to znas a cini mi se i da znam zasto to pretstavljas ovako uprosceno.


naravno da je to pitanje veoma prosto.

da li poslanik moze biti izbacen iz parlamenta bilo zbog boje ociju ili pripadnosti drugoj stranci?

da, postoji privid u javnom mnjenju da je to pitanje kompleksno bas zato sto je namerno stvaran godinama, da se ne bi videlo koliko je to pitanje prosto i kljuc svih ostalih pitanja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:10 02.08.2011

Re: pa onda ovo

ili stvarno mislis da predsednik vlade (izvrsna vlast) moze da otpusta sudije i raspisuje konkurse za ponovni izbor (sudska vlast) - u bilo kojoj pravnoj drzavi na svetu.


E odgovor na ovo je prvi deo tvog komentara:


ahm - znaci revolucija?


Mozda je neophodna i bila neka jasnija crta razdvajanja milosevicevog od postmilosevicevog vremena. Da li bi se to zvalo revolucija, plisana, vunena, il od nekog drugog materijala ilinekako drugacije ali ovako imamo i Dacica i Tomu i Vucica i to sve legalno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:11 02.08.2011

Re: pa onda ovo

da li poslanik moze biti izbacen iz parlamenta bilo zbog boje ociju ili pripadnosti drugoj stranci?

A da li stranka moize da zameni poslanika?
mikimedic mikimedic 21:12 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Mozda je neophodna i bila neka jasnija crta razdvajanja milosevicevog od postmilosevicevog vremena. Da li bi se to zvalo revolucija, plisana, vunena, il od nekog drugog materijala ilinekako drugacije ali ovako imamo i Dacica i Tomu i Vucica i to sve legalno.


slazem se sa tobom. ali - onda nemojmo vise na pijedestal djindjica. 1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?


mikimedic mikimedic 21:15 02.08.2011

Re: pa onda ovo

A da li stranka moize da zameni poslanika?


ne.

pitas me za misljenje kako treba da bude, ili kako je danas u srbiji?


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:15 02.08.2011

Re: pa onda ovo

1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?


Pa ako je ono sto je on govorio (otpustanje svih sudija npr i slicno) revolucija onda je nesumnjivo da ju jeste hteo.
A zasto je nije izveo?
Nije imao dovoljno pristalica za to, to je jasno
" nije tajna da ja nisam bio u vecini. I nije tajna da sam ja retko kada u ovoj zemlji bio u vecini"
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:17 02.08.2011

Re: pa onda ovo

pitas me za misljenje kako treba da bude, ili kako je danas u srbiji?


Pitam da li je i princip da stranka bude vlasnik mandata i da menja poslanike demokratski princip.
Nacelno.
Da li postojanje takvog principa oznacava drustvo kao nedemokratsko.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:20 02.08.2011

Re: pa onda ovo

slazem se sa tobom. ali - onda nemojmo vise na pijedestal djindjica. 1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?

Eee, čačka se mečka...
Zašto revolucija postaje neophodna?
Jer TI imaš moć, želiš promene (koje smatraš potrebnim), a nemaš većinu (jer ne smatraju te tvoje promene neophodnim, ili popitanju cilja, ili po pitanju sredstva).

Osnovni aspekt (po meni, a gos'n Medić će izneti svoje mišljenje) tranzicije je uspostavljanje pravne države, koja podrazumeva kapitalizam i kakvu-takvu demokratiju.
U tom aspektu, malo je postignuto, ali ni malo za vreme prve Vlade posle petog oktobra.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:26 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Pitam da li je i princip da stranka bude vlasnik mandata i da menja poslanike demokratski princip.
Nacelno.
Da li postojanje takvog principa oznacava drustvo kao nedemokratsko.

NE.
ALI NIJE STRANKE VLASNIK, VEĆ VRHOVNI ODBOR STRANKE, TAČNIJE PREDSEDNIK, VOĐA.
ONDA JESTE NEDEMOKRATSKI SISTEM U PITANJU (NE DRUŠTVO, UREĐENJE).

Naime, tada su udareni temelji ovome što je danas, i što se teškom mukom menja. Efektivno, nakon dovoljno vremena, postaje totalitarna demokratija, učljiv izostanak uticaja stanovništva na odluke vlasti.

U slučaju da su stranke demokratske, onda može biti prihvatljivo "vlasništvo" mandata, tj. podeljeno vlasništvo, kako bi se sistem okarakterisao kao demokratski.
mikimedic mikimedic 21:30 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Pa ako je ono sto je on govorio (otpustanje svih sudija npr i slicno) revolucija onda je nesumnjivo da ju jeste hteo.
A zasto je nije izveo?
Nije imao dovoljno pristalica za to, to je jasno
" nije tajna da ja nisam bio u vecini. I nije tajna da sam ja retko kada u ovoj zemlji bio u vecini"


znaci da je pristao/prihvatio/slozio se da do revolucije ne dodje. bio je - saucesnik u zadrzavanju postojeceg sistema. i zbog toga on snosi mnogo vecu odgovornost sto do revolucije nije doslo od kostunice.
mikimedic mikimedic 21:31 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Pitam da li je i princip da stranka bude vlasnik mandata i da menja poslanike demokratski princip.
Nacelno.


nacelno, po meni, to je daleko od demokratskog principa. vlasnik mandata moze biti samo poslanik.


mikimedic mikimedic 21:33 02.08.2011

Re: pa onda ovo

U slučaju da su stranke demokratske, onda može biti prihvatljivo "vlasništvo" mandata, tj. podeljeno vlasništvo, kako bi se sistem okarakterisao kao demokratski.


mogao bih da prihvatim samo u tolikoj meri da u slucaju ako poslanik napusti stranku na cijoj listi je izabran da se za to mesto raspisu ponovni izbori.
mikimedic mikimedic 21:36 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Eee, čačka se mečka...
Zašto revolucija postaje neophodna?
Jer TI imaš moć, želiš promene (koje smatraš potrebnim), a nemaš većinu (jer ne smatraju te tvoje promene neophodnim, ili popitanju cilja, ili po pitanju sredstva).


srdjo - onda se tad mora izvesti drzavni udar. nista manje, nista vise, ako mislis da si u pravu (i imas herca)



a ne prepustiti kostunici lidersku poziciju. koju je ovaj naravno oberucke prihvatio, o da...


Osnovni aspekt (po meni, a gos'n Medić će izneti svoje mišljenje) tranzicije je uspostavljanje pravne države, koja podrazumeva kapitalizam i kakvu-takvu demokratiju.
U tom aspektu, malo je postignuto, ali ni malo za vreme prve Vlade posle petog oktobra.


sa ovim se u potpunosti slazem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:37 02.08.2011

Re: pa onda ovo

bas smo zamrsili pa da pokusam da spojim :)

Osnovni aspekt (po meni, a gos'n Medić će izneti svoje mišljenje) tranzicije je uspostavljanje pravne države, koja podrazumeva kapitalizam i kakvu-takvu demokratiju.
U tom aspektu, malo je postignuto, ali ni malo za vreme prve Vlade posle petog oktobra.


A za tu je naravno bitan zakon o privatizaciji, slozicemo se.
Secam se da kada je donosen taj zakon da su svi bili za njega cak je i Seselj rekao da je zakon dobar a da je samo steta "sto cete ga vi sprovoditi"
Ni oni koji su posle te prve vlade dosli u priliku da vladaju (na sasvim slobodnim izborima sto je kakva takva demokratija, zar ne, a ona je obezbedjena radom prve vlade) nisu imali nikakvih primedbi na njega.
Sad ih imamo svi ali posle boja.......

Naime, tada su udareni temelji ovome što je danas,

Imam utisak da se tom cinu daje preveliki znacaj i da on sam nije ostavio neke trajne posledice na drustvo ali da se poteze kao efektan iako ne mnogo bitan adut u nedostatku sustinskijih zamerki.

znaci da je pristao/prihvatio/slozio se da do revolucije ne dodje. bio je - saucesnik u zadrzavanju postojeceg sistema. i zbog toga on snosi mnogo vecu odgovornost sto do revolucije nije doslo od kostunice.

Ili je pokusao da nadje kompromis koji je jedini bio moguc u takvom odnosu snaga.
Optuziti njega sto nije sprecio kontinuitet a ne optuziti onoga koji ga je direktno zagovarao (Kostunica) je malo cudno u najmanju ruku.
Znacilo bi da nije kostunica kriv sto je vodio takvu politiku vec j ekriv djindjic sto je u tome ucestvovao.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:45 02.08.2011

Re: pa onda ovo

mikimedic

nacelno, po meni, to je daleko od demokratskog principa. vlasnik mandata moze biti samo poslanik.


mikimedic
U slučaju da su stranke demokratske, onda može biti prihvatljivo "vlasništvo" mandata, tj. podeljeno vlasništvo, kako bi se sistem okarakterisao kao demokratski.


mogao bih da prihvatim samo u tolikoj meri da u slucaju ako poslanik napusti stranku na cijoj listi je izabran da se za to mesto raspisu ponovni izbori.

Da... Zavisi... Ako je većinski izborni sistem, onda je vlasništvo na strani poslanika, a ne stranke, pa može da napusti listu, a da ne dođe do izbora. Moguć mehanizam opoziva.
U slučaju da je nekakav srazmerni u pitanju, raspisivanje izbora (za jednog poslanika) ne može biti u jednaizbornajedinicacelazemlja, jer je to suludo. Maltene kao predsednički izbor. Dakle, mora biti više izbornih jedinica. A tu se javlja greška obračuna, jer taj ishod ne utiče na ostatak već utvrđenog rezultata, ali greška je i da poslanik sa jedne liste pređe u drugu u toku mandata... Čekajte, zašto bi to uradio? Nema samostalnosti prilikom glasanja?
mikimedic mikimedic 21:46 02.08.2011

Re: pa onda ovo

A za tu je naravno bitan zakon o privatizaciji, slozicemo se.


pravimo kucu od prozora. zakon o privatizaciji nije smeo da bude donet pre zakona o restituciji.

Ili je pokusao da nadje kompromis koji je jedini bio moguc u takvom odnosu snaga.


pa znamo rezultate djindjicevog kompromisa. i tog iz 2000. a i onih ranijih...



Optuziti njega sto nije sprecio kontinuitet a ne optuziti onoga koji ga je direktno zagovarao (Kostunica) je malo cudno u najmanju ruku.
Znacilo bi da nije kostunica kriv sto je vodio takvu politiku vec j ekriv djindjic sto je u tome ucestvovao.


sve zavisi iz cije perspektive gledas. zasto bi oni koji gotive kostunicu optuzivali kostunicu za politiku kontinuiteta - pa oni su je upravo i zeleli.

oni upravo treba da su zahvalni djindjicu sto nije sprecio kostunicu da je sprovede.

djindjiceve pristalice medjutim treba da se ljute na djindjica naravno, sto je pristao na politiku sa kojom se nije slagao. kostunica je tu nebitan.


niccolo niccolo 21:49 02.08.2011

Re: pa onda ovo

zakon o privatizaciji nije smeo da bude donet pre zakona o restituciji

Јебига Мики, слажем се ја са тобом принципијелно, али те 2000/2001 си имао празну касу и врло мало начина да је напуниш. Не кажем ја да можда и није могло боље, али мислим да се често не узимају све околности у обзир...
mikimedic mikimedic 21:49 02.08.2011

Re: pa onda ovo


Da... Zavisi... Ako je većinski izborni sistem, onda je vlasništvo na strani poslanika, a ne stranke, pa može da napusti listu, a da ne dođe do izbora. Moguć mehanizam opoziva.
U slučaju da je nekakav srazmerni u pitanju, raspisivanje izbora (za jednog poslanika) ne može biti u jednaizbornajedinicacelazemlja, jer je to suludo. Maltene kao predsednički izbor. Dakle, mora biti više izbornih jedinica. A tu se javlja greška obračuna, jer taj ishod ne utiče na ostatak već utvrđenog rezultata, ali greška je i da poslanik sa jedne liste pređe u drugu u toku mandata... Čekajte, zašto bi to uradio? Nema samostalnosti prilikom glasanja?


ja nisam za vecinski sistem jer se u njemu gubi veliki broj glasova, i nema zastupljenosti celokupnog spektra u parlamentu.

naravno, drugo pitanje nije moguce ako postoji samo jedna izborna jedinica, pricamo o ovakvom sistemu kakav je sada.


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:54 02.08.2011

Re: pa onda ovo

pa znamo rezultate djindjicevog kompromisa. i tog iz 2000. a i onih ranijih...


E ovo mi je bas zanimljivo pa nek bude i da ga branim :)
Kojih ranijih...onaj o tajnom sastanku sa milosevicem za vreme setnji?
sve zavisi iz cije perspektive gledas. zasto bi oni koji gotive kostunicu optuzivali kostunicu za politiku kontinuiteta - pa oni su je upravo i zeleli.

Sa te tacke da, ali ja sam razumeo da smo se mi slozili da jeste bila potrebna neka jasnija granica izmedju milosevica i vremena posle njega. Ako se jesmo oko toga slozili onda mi (ti, ja i Miki psebno :) ) valjda nismo pristalice kontinuiteta tj Kostunice. Za njih mi je jsano
Oko redosleda poteza restitucija ili privatizacija....logicno jeste taj redosled ali onda bi se privatizacija nacekala
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:55 02.08.2011

Re: pa onda ovo

hoochie coochie man

Prvo da se razjasnimo... Da nije bilo Đinđića, ne bi se sada dopisivali. Jednostavno, valja uzeti u obzir šta je uopšte bilo moguće tada, a šta sada.

hoochie coochie man

Osnovni aspekt (po meni, a gos'n Medić će izneti svoje mišljenje) tranzicije je uspostavljanje pravne države, koja podrazumeva kapitalizam i kakvu-takvu demokratiju.
U tom aspektu, malo je postignuto, ali ni malo za vreme prve Vlade posle petog oktobra.


A za tu je naravno bitan zakon o privatizaciji, slozicemo se.
Secam se da kada je donosen taj zakon da su svi bili za njega cak je i Seselj rekao da je zakon dobar a da je samo steta "sto cete ga vi sprovoditi"
Ni oni koji su posle te prve vlade dosli u priliku da vladaju (na sasvim slobodnim izborima sto je kakva takva demokratija, zar ne, a ona je obezbedjena radom prve vlade) nisu imali nikakvih primedbi na njega.
Sad ih imamo svi ali posle boja.......

Naime, tada su udareni temelji ovome što je danas,

Imam utisak da se tom cinu daje preveliki znacaj i da on sam nije ostavio neke trajne posledice na drustvo ali da se poteze kao efektan iako ne mnogo bitan adut u nedostatku sustinskijih zamerki.

Eto, ovde se razilazimo. Privatizacija, insajderska, bez restitucije, bez popisa imovine, bez katastra, bez uređenih knjiga... To je privatizacija INDIJANACA.
U čemu je geg sa izborima, "slobodnim"?
U tome, što zahvaljujući izbornom sistemu postaju nebitni. Sećate li se, tada su svi (u kampanji, opozicija) govorili protiv privatizacije (kao takve, i po načinu)?
No, ništa se značajno nije promenilo. Dakle, primarna priča, bez uticaja u odnosu na ishod izbora.

hoochie coochie man
znaci da je pristao/prihvatio/slozio se da do revolucije ne dodje. bio je - saucesnik u zadrzavanju postojeceg sistema. i zbog toga on snosi mnogo vecu odgovornost sto do revolucije nije doslo od kostunice.

Ili je pokusao da nadje kompromis koji je jedini bio moguc u takvom odnosu snaga.
Optuziti njega sto nije sprecio kontinuitet a ne optuziti onoga koji ga je direktno zagovarao (Kostunica) je malo cudno u najmanju ruku.
Znacilo bi da nije kostunica kriv sto je vodio takvu politiku vec j ekriv djindjic sto je u tome ucestvovao.

Što se mene tiče, jeste kontinuitet... Do danas. Možda oni to tako ne vide... Ali mene baš briga šta imaju da kažu, jer im ne verujem... A nepoverenje je normalan ishod nedostatka... Demokratije.
Eto, spalo se sa pravne države i kapitalizma... Na demokratiju.
mikimedic mikimedic 22:01 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Јебига Мики, слажем се ја са тобом принципијелно, али те 2000/2001 си имао празну касу и врло мало начина да је напуниш. Не кажем ја да можда и није могло боље, али мислим да се често не узимају све околности у обзир...


prazna je i danas, a privatizacija okoncana



nicc, naravno, ja pricam o ipak radikalnim rezovima (do kojih da je doslo, po meni, bilo bi daleko bolje od ove papazjanije koju smo dobili).

a pricam i o tome da je peti oktobar bio fake oktobar, od samog pocetka i njegovih ucesnika. nit je djindjic hteo da pravi pravnu drzavu, niti je kostunica hteo da demontira milosevica.

aj se ne lazemo.
niccolo niccolo 22:05 02.08.2011

Re: pa onda ovo

prazna je i danas, a privatizacija okoncana

Добро, то уопште није проблем, данас је још празнија него онда (мислим јесте иначе проблем, него није проблем ове дискусије ).

a pricam i o tome da je peti oktobar bio fake oktobar

то да.
mikimedic mikimedic 22:06 02.08.2011

Re: pa onda ovo

E ovo mi je bas zanimljivo pa nek bude i da ga branim :)
Kojih ranijih...onaj o tajnom sastanku sa milosevicem za vreme setnji?


ako mislis na setnje iz 96/7, bilo je mnogo mnogo ranijih...

Sa te tacke da, ali ja sam razumeo da smo se mi slozili da jeste bila potrebna neka jasnija granica izmedju milosevica i vremena posle njega. Ako se jesmo oko toga slozili onda mi (ti, ja i Miki psebno :) ) valjda nismo pristalice kontinuiteta tj Kostunice.


pa ne bas - nismo se slozili, mozda me nisi u potpunosti razumeo. ja jednostavno nemam i jos uvek ne zelim da imam svoj stav o tome (ne mora bas svako da ima stav o svemu )

jer - ako bih se slozio da je potrebna jasna granica izmedju milosevica i onog posle, to bi znacilo da podrzavam revoluciju.

ni danas posle 10 godina, da sam tada znao da ce do revolucije (potpune) zaista i doci, nisam siguran da bih je podrzao.

dozvoli da jos uvek ne zelim da se (najvise prema samom sebi) odredim o tom pitanju.



mikimedic mikimedic 22:10 02.08.2011

Re: pa onda ovo

Eto, ovde se razilazimo. Privatizacija, insajderska, bez restitucije, bez popisa imovine, bez katastra, bez uređenih knjiga... To je privatizacija INDIJANACA.
U čemu je geg sa izborima, "slobodnim"?
U tome, što zahvaljujući izbornom sistemu postaju nebitni. Sećate li se, tada su svi (u kampanji, opozicija) govorili protiv privatizacije (kao takve, i po načinu)?
No, ništa se značajno nije promenilo. Dakle, primarna priča, bez uticaja u odnosu na ishod izbora.





srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:27 02.08.2011

Re: pa onda ovo

niccolo
zakon o privatizaciji nije smeo da bude donet pre zakona o restituciji

Јебига Мики, слажем се ја са тобом принципијелно, али те 2000/2001 си имао празну касу и врло мало начина да је напуниш. Не кажем ја да можда и није могло боље, али мислим да се често не узимају све околности у обзир...

Одлично речено.
Одлучили су се за успостављање прихода од приватизације за државу/врхушку, а не за успостављање правне државе, подизања привреде.
У томе се отишло толико далеко, да се ни не примећује да ниво државе, и ниво привреде и становништва нису ни изблиза у равни. А потрошени су новци, позајмљени нови.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:39 02.08.2011

Re: pa onda ovo

ja nisam za vecinski sistem jer se u njemu gubi veliki broj glasova, i nema zastupljenosti celokupnog spektra u parlamentu.

Јесам за већински изборни систем.
За 250 изборних јединица.

Али да поставимо питање, са стране губитка гласова (који се у већинском, двокружном, може умањити, а и довести у питање механизмом опозива).

КО ГУБИ ГЛАСОВЕ?
Прво што би један одговорио, гласачко тело, тачније воља гласача изражена изборима се у једном делу занемарује.
Али, с обзиром на структуру странака, не може се претпоставити да једна странка заступа неко одређено гласачко тело, да постоји спрега међу њима. Колико често се дешавало да гласачи буду "издани" поступцима странке за коју су гласали, а дошла је на влас'?
Не, СТРАНКЕ ГУБЕ ГЛАСОВЕ, како збирно, тако и појединачно, можда најтачније речено и њиховом међусобном односу. А СТРАНКЕ СУ ПРЕДСЕДНИЦИ, ДЕЛОМ И ВРХОВНИ ОДБОРИ. Мали број људи "губи" гласове, мења се њихов међусобни утицај, арбитража. Примарно је питање за демократију, утицај тог малог борја људи на поступке власти (извршне, законодавне, локалне па и судске), у односу на на спрегу гласача и исхода избора, јер се измена врши без обзира на вољу гласача (ако иста постоји, дефинисана изборним циклусом).

МАЛО ШТА БИ УРУШИЛО УТИЦАЈ ТОГ МАЛОГ БРОЈА ЉУДИ КАО ВЕЋИНСКИ ИЗБОРНИ СИСТЕМ.

P.S. Ненад Чанак је извесно време викао како СРС ваља укинути, али ако прихватимо да се странке забрањују јер су недемократске, све би биле забрањене, укључујући и Чанков ЛСВ.
dali76 dali76 00:09 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Srdjo prijatelju od ubistva Djindjica Srbijom vlada Kostunica,samo sto se od 2008 zove Boris Tadic.
Nema sustinske razlike izmedju Tadica I Kostunice, njihovo politicko neprijateljstvo je stvar licne sujete ne sustinske politicke razlike.
Uzmi vladu Kostunice, uzmi vladu Borisa Tadica, nagradno pitanje ko je Tadicev “Velja Ilic”?
Ja Djindjica ne stavljam na pijedastal zato sto je mrtav vec zato sto je imao hrabrosti da vodi ,a ne da bude vodjen narodom.
Kad gospodin Boris Tadic na svoj posao bude isao bornim koolima, ,bit ee to znak da je odlucio voditi narod,tj biti drzavnik koji ne pravi trule kompromise. .
freehand freehand 00:14 03.08.2011

Re: pa onda ovo

mikimedic
Mozda je neophodna i bila neka jasnija crta razdvajanja milosevicevog od postmilosevicevog vremena. Da li bi se to zvalo revolucija, plisana, vunena, il od nekog drugog materijala ilinekako drugacije ali ovako imamo i Dacica i Tomu i Vucica i to sve legalno.


slazem se sa tobom. ali - onda nemojmo vise na pijedestal djindjica. 1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?



Zato što mu nisu dali gnječiqrci koje je posle izbacio iz parlamenta. A izbacio ih je zato što su naizmenično spavali, krali i bremzali.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:19 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Dali, prijatelju, pretpostavljam da se mnogo toga ličnog nakupi kada si "na sceni" dve decenije (neko manje, ipak se ne može sa pelenama krenuti u politiku). Svi su na "ti", svi znaju sve o drugome, i to iz prve ruke...
Ali pitanje je kako to da pored toliko katastrofalnih rezultata, nema smene, nema odgovornosti za ekipu?
Nji'ova Srbija.
freehand freehand 00:23 03.08.2011

Re: pa onda ovo

srdjazlopogledja
slazem se sa tobom. ali - onda nemojmo vise na pijedestal djindjica. 1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?

Eee, čačka se mečka...
Zašto revolucija postaje neophodna?
Jer TI imaš moć, želiš promene (koje smatraš potrebnim), a nemaš većinu (jer ne smatraju te tvoje promene neophodnim, ili popitanju cilja, ili po pitanju sredstva).

Osnovni aspekt (po meni, a gos'n Medić će izneti svoje mišljenje) tranzicije je uspostavljanje pravne države, koja podrazumeva kapitalizam i kakvu-takvu demokratiju.
U tom aspektu, malo je postignuto, ali ni malo za vreme prve Vlade posle petog oktobra.

A zašto bi pravna država podrazumevala kapitalizam?
Malo vrtiš te mantre napred i nazad, al kako god okreneš - uvek isto.
Imaš neki prosvetiteljski zadatak sa više instance, ili šta?
I kako to da si u svemu rezolutan ali demokratija može i kakva-takva?

Đinđić je na vlast došao u najgore moguće vreme, kad se vlasti prihvataju ili najteži krimosi (idealna prilika za brzo i enormno bogaćenje) ili budale.
Nije mu dokazana nikakva krađa.
A US Steel... Daj mi čoveka iz svoje mašte koji bi mogao tu firmu da pokrene u to vreme i da od nje napravi velikog izvoznika. Ili firmu koja bi u Sartid uložila išta a da je sposobna bila da pokrene proizvodnju?
Ili misliš da je ova Koštuničina varijanta, kobajagi izlicitiraš neke milione, pa na rate, pa uđeš kao vlasnik u firmu i raščerupaš, a onda kud koji mili moji, iako ni tu prvu ratu nisi platio?!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:23 03.08.2011

Re: pa onda ovo

freehand
mikimedic
Mozda je neophodna i bila neka jasnija crta razdvajanja milosevicevog od postmilosevicevog vremena. Da li bi se to zvalo revolucija, plisana, vunena, il od nekog drugog materijala ilinekako drugacije ali ovako imamo i Dacica i Tomu i Vucica i to sve legalno.


slazem se sa tobom. ali - onda nemojmo vise na pijedestal djindjica. 1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?



Zato što mu nisu dali gnečiqrci koje je posle izbacio iz parlamenta. A izbacio ijh je zato što su naizmenično spavali, krali i bremzali.

ZNAČI DA PREDSTAVNIK IZVRŠNE VLASTI ODLUČUJE KO ĆE SEDETI U ZAKONODAVNOJ?!
milisav68 milisav68 00:28 03.08.2011

Re: pa onda ovo

srdjazlopogledja
Dali, prijatelju, pretpostavljam da se mnogo toga ličnog nakupi kada si "na sceni" dve decenije (neko manje, ipak se ne može sa pelenama krenuti u politiku). Svi su na "ti", svi znaju sve o drugome, i to iz prve ruke...
Ali pitanje je kako to da pored toliko katastrofalnih rezultata, nema smene, nema odgovornosti za ekipu?
Nji'ova Srbija.

Međutim, pravi izazov za Stanišića i posao kome je posvetio najviše vremena i energije, bio je prelazak Srbije na višepartijski sistem tokom 1990. Priča se da je Stanišić tada skrojio srpsku opoziciju po Miloševićevoj meri, i to tako da mu je sledećih dvanaest godina lepo prijavascript:;stajala. Čak i ako se uzme da su te priče grubo preterivanje, ostaje činjenica da se među osnivačima opozicionih stranaka našlo mnogo ljudi sa debelim dosijeima saradnika Službe kao i ljudi koji su u svojoj biografiji imali stavke koje su ih činile podložnim ucenama. Tokom godina koje su usledile, Stanišić je mekom i majstorskom rukom diktirao jalovim pokušajima opozicije da se ujedini u jedinstven antimiloševićevski front, i nije čudno što su prvi uspesi na tom polju ostvareni tek nakon njegovog udaljavanja iz Službe i raskida sa Miloševićem.

Vreme
freehand freehand 00:29 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Јебига Мики, слажем се ја са тобом принципијелно, али те 2000/2001 си имао празну касу и врло мало начина да је напуниш

I radnike pod prozorom, kojima diriguju profesionalci.
Pravne i politčke zlojebe, gnječiqrce, zlopogleđe koji ti duvaju za vrat i mrse muda... I tako, razne stvari.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:31 03.08.2011

Re: pa onda ovo

freehand
srdjazlopogledja
slazem se sa tobom. ali - onda nemojmo vise na pijedestal djindjica. 1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?

Eee, čačka se mečka...
Zašto revolucija postaje neophodna?
Jer TI imaš moć, želiš promene (koje smatraš potrebnim), a nemaš većinu (jer ne smatraju te tvoje promene neophodnim, ili popitanju cilja, ili po pitanju sredstva).

Osnovni aspekt (po meni, a gos'n Medić će izneti svoje mišljenje) tranzicije je uspostavljanje pravne države, koja podrazumeva kapitalizam i kakvu-takvu demokratiju.
U tom aspektu, malo je postignuto, ali ni malo za vreme prve Vlade posle petog oktobra.

A zašto bi pravna država podrazumevala kapitalizam?

Zato što su potrebne dve sukobljene strane za spor.
freehand
Malo vrtiš te mantre napred i nazad, al kako god okreneš - uvek isto.
Imaš neki prosvetiteljski zadatak sa više instance, ili šta?


freehand
I kako to da si u svemu rezolutan ali demokratija može i kakva-takva?

Da nije svih ovih problemčića, vezanih za privredu, pravnu državu, nikoga ne bi interesovao stepen demokratičnosti.
freehand

Đinđić je na vlast došao u najgore moguće vreme, kad se vlasti prihvataju ili najteži krimosi (idealna prilika za brzo i enormno bogaćenje) ili budale.
Nije mu dokazana nikakva krađa.

Nisam napisao ništa suprotno.
freehand
A US Steel... Daj mi čoveka iz svoje mašte koji bi mogao tu firmu da pokrene u to vreme i da od nje napravi velikog izvoznika. Ili firmu koja bi u Sartid uložila išta a da je sposobna bila da pokrene proizvodnju?
Ili misliš da je ova Koštuničina varijanta, kobajagi izlicitiraš neke milione, pa na rate, pa uđeš kao vlasnik u firmu i raščerupaš, a onda kud koji mili moji, iako ni tu prvu ratu nisi platio?!

Pa pomenuh US Steel kao primer kontra Kablovima, vezano za mikromenadžment. A razlika između privatizacije pre i posle prvih izbora posle, minorna je.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:34 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Pravne i politčke zlojebe, gnječiqrce, zlopogleđe koji ti duvaju za vrat i mrse muda... I tako, razne stvari.


Au, Free, kome ja to duvam zavrat? Ajd' ono sa mudima, ali duvanje za vrat, deluje agresivno.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:35 03.08.2011

Re: pa onda ovo

milisav68
Međutim, pravi izazov za Stanišića i posao kome je posvetio najviše vremena i energije, bio je prelazak Srbije na višepartijski sistem tokom 1990. Priča se da je Stanišić tada skrojio srpsku opoziciju po Miloševićevoj meri, i to tako da mu je sledećih dvanaest godina lepo prijavascript:;stajala. Čak i ako se uzme da su te priče grubo preterivanje, ostaje činjenica da se među osnivačima opozicionih stranaka našlo mnogo ljudi sa debelim dosijeima saradnika Službe kao i ljudi koji su u svojoj biografiji imali stavke koje su ih činile podložnim ucenama. Tokom godina koje su usledile, Stanišić je mekom i majstorskom rukom diktirao jalovim pokušajima opozicije da se ujedini u jedinstven antimiloševićevski front, i nije čudno što su prvi uspesi na tom polju ostvareni tek nakon njegovog udaljavanja iz Službe i raskida sa Miloševićem.

freehand freehand 00:37 03.08.2011

Re: pa onda ovo

srdjazlopogledja
freehand
mikimedic
Mozda je neophodna i bila neka jasnija crta razdvajanja milosevicevog od postmilosevicevog vremena. Da li bi se to zvalo revolucija, plisana, vunena, il od nekog drugog materijala ilinekako drugacije ali ovako imamo i Dacica i Tomu i Vucica i to sve legalno.


slazem se sa tobom. ali - onda nemojmo vise na pijedestal djindjica. 1) jel on hteo revoluciju? 2) ako je hteo, zasto je nije izveo?



Zato što mu nisu dali gnečiqrci koje je posle izbacio iz parlamenta. A izbacio ijh je zato što su naizmenično spavali, krali i bremzali.

ZNAČI DA PREDSTAVNIK IZVRŠNE VLASTI ODLUČUJE KO ĆE SEDETI U ZAKONODAVNOJ?!

U revolucionarno vreme i revolucionarne mere. I meni je jako žao što inh nije bilo više. A nije bio samo izvršna vlast nego i predsednik najveće stranke. Pa je možda to tako uradio?
I nemoj da se dereš, nisam gluv.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:39 03.08.2011

Re: pa onda ovo

U revolucionarno vreme i revolucionarne mere. I meni je jako žao što inh nije bilo više. A nije bio samo izvršna vlast nego i predsednik najveće stranke. Pa je možda to tako uradio?

Sa poslanicima druge stranke.
Revolucijom protiv revolucije?
Sa kojim ciljem? Još mraksizma?

P.S. Izvini, nema više velikih slova... Ali to je ipak za vrisku malo.
freehand freehand 00:43 03.08.2011

Re: pa onda ovo

srdjazlopogledja
Pravne i politčke zlojebe, gnječiqrce, zlopogleđe koji ti duvaju za vrat i mrse muda... I tako, razne stvari.


Au, Free, kome ja to duvam zavrat? Ajd' ono sa mudima, ali duvanje za vrat, deluje agresivno.

Ne znam šta je tu agresivno. Agresivni su bili debejci koji su vršljali i od kojih nije moglo da se diše. Kao i danas uostalom.
Ali evo - duvaš za vrat kad reformator pokuša da raščisti situaciju u parlamentu kako bi išta mogao ozbiljno da učini.
Čuj - pravna država, drž da ga nabijem... Pa što ne tražite ti i Miki da se retroaktivno pohapse svi koji su jurišali na skupštinu 5. oktobra, zaustavljali saobraćaj pre i preuzeli vlast posle, kad ste tako jebeno principijelni?
freehand freehand 00:45 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Sa poslanicima druge stranke.

Jok, sa podivljalim odbeglim poslanicima sa svoje izborne liste.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:52 03.08.2011

Re: pa onda ovo

freehand
srdjazlopogledja
Pravne i politčke zlojebe, gnječiqrce, zlopogleđe koji ti duvaju za vrat i mrse muda... I tako, razne stvari.


Au, Free, kome ja to duvam zavrat? Ajd' ono sa mudima, ali duvanje za vrat, deluje agresivno.

Ne znam šta je tu agresivno. Agresivni su bili debejci koji su vršljali i od kojih nije moglo da se diše. Kao i danas uostalom.
Ali evo - duvaš za vrat kad reformator pokuša da raščisti situaciju u parlamentu kako bi išta mogao ozbiljno da učini.
Čuj - pravna država, drž da ga nabijem... Pa što ne tražite ti i Miki da se retroaktivno pohapse svi koji su jurišali na skupštinu 5. oktobra, zaustavljali saobraćaj pre i preuzeli vlast posle, kad ste tako jebeno principijelni?

Ne tražim ja ničije 'apšenje, već komentarišem prošlost, istoriju. Što ne znači da smatram da je normalno da predsednik države i najveće nam stranke u vlasti vrši čišćenje redova po skupštinama, vladama, sudovima...
freehand
Sa poslanicima druge stranke.

Jok, sa podivljalim odbeglim poslanicima sa svoje izborne liste.

To je njegova izborna lista?

majkumu
freehand freehand 01:09 03.08.2011

Re: pa onda ovo

da predsednik države i najveće nam stranke

Predsednik Vlade, ne države. Ti si taj koji insistira na preciznosti, ne?
To je njegova izborna lista?

Koaliciona. Koju je on izmislio, negovao, ljubio rutave guzice da bi nastala i opstala... I imao potpuno moralno, političko i svako drugo pravo da rastera lelemude i govnare.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:17 03.08.2011

Re: pa onda ovo

freehand
da predsednik države i najveće nam stranke

Predsednik Vlade, ne države. Ti si taj koji insistira na preciznosti, ne?

Pa ne bih baš rekao za sebe da sam precizan na blogu, ali u ovom slučaju je:
države.
V'iš, u pitanju je sadašnje vreme, i zato se uopšte i priča o tome.
freehand
To je njegova izborna lista?

Koaliciona. Koju je on izmislio, negovao, ljubio rutave guzice da bi nastala i opstala... I imao potpuno moralno, političko i svako drugo pravo da rastera lelemude i govnare.

Neka im je i zalivao cveće, pevušio prilikom cvetanja... Naravno da nije imao, pa da to prebacimo u sadašnju ravan:
Ima li predsednik države pravo da "rastera lelemude i govnare" druge stranke u Skupštini, čak i u okviru koalicije?
freehand freehand 01:22 03.08.2011

Re: pa onda ovo

srdjazlopogledja
freehand
da predsednik države i najveće nam stranke

Predsednik Vlade, ne države. Ti si taj koji insistira na preciznosti, ne?

Pa ne bih baš rekao za sebe da sam precizan na blogu, ali u ovom slučaju je:
države.
V'iš, u pitanju je sadašnje vreme, i zato se uopšte i priča o tome.
freehand
To je njegova izborna lista?

Koaliciona. Koju je on izmislio, negovao, ljubio rutave guzice da bi nastala i opstala... I imao potpuno moralno, političko i svako drugo pravo da rastera lelemude i govnare.

Neka im je i zalivao cveće, pevušio prilikom cvetanja... Naravno da nije imao, pa da to prebacimo u sadašnju ravan:
Ima li predsednik države pravo da "rastera lelemude i govnare" druge stranke u Skupštini, čak i u okviru koalicije?

Aman Srđo: pričamo o Đinđiću i dss kočničarima i garfildima...
Ne uvlači me u te partijsko-državno-izborne zavrzlame, bez obrzira koliko su ti srcu drage.
A tadić me u ovoj raspravi ič ne interesuje.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:26 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Aman Srđo: pričamo o Đinđiću i dss kočničarima i garfildima...

Da nije bilo Đinđića, ne bi se sada dopisivali. Jednostavno, valja uzeti u obzir šta je uopšte bilo moguće tada, a šta sada.

freehand freehand 01:33 03.08.2011

Re: pa onda ovo

srdjazlopogledja
Aman Srđo: pričamo o Đinđiću i dss kočničarima i garfildima...

Da nije bilo Đinđića, ne bi se sada dopisivali. Jednostavno, valja uzeti u obzir šta je uopšte bilo moguće tada, a šta sada.


Vidiš, ne znam kad si promenio red vožnje i destinaciju, ali onda sam ja promašio stanicu. Trebalo je da siđem kod Albukerkija...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:50 03.08.2011

Re: pa onda ovo

freehand
srdjazlopogledja
Aman Srđo: pričamo o Đinđiću i dss kočničarima i garfildima...

Da nije bilo Đinđića, ne bi se sada dopisivali. Jednostavno, valja uzeti u obzir šta je uopšte bilo moguće tada, a šta sada.


Vidiš, ne znam kad si promenio red vožnje i destinaciju, ali onda sam ja promašio stanicu. Trebalo je da siđem kod Albukerkija...


Ih... Nisam siguran samo za ispravnost voza, al' javiću ti gde sam stigao.
mikimedic mikimedic 07:44 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Zato što mu nisu dali gnječiqrci koje je posle izbacio iz parlamenta. A izbacio ih je zato što su naizmenično spavali, krali i bremzali.


ko je on da bilo koga izbacuje



jel bi isto napisao da je sloba izbacivao (a nije) poslanike ds koji naizmenicno spavajau, kradu i bremzale (i ne daju mu da vodi rat)


mikimedic mikimedic 07:46 03.08.2011

Re: pa onda ovo

МАЛО ШТА БИ УРУШИЛО УТИЦАЈ ТОГ МАЛОГ БРОЈА ЉУДИ КАО ВЕЋИНСКИ ИЗБОРНИ СИСТЕМ.


ok srdjo, sa ovim se slazem u nasem konkretnom slucaju; moj stav je uopste o prednostima proporcionalnog u odnosu na vecinski sistem.
alselone alselone 07:47 03.08.2011

Re: pa onda ovo

gnječiqrci


mikimedic mikimedic 07:49 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Nema sustinske razlike izmedju Tadica I Kostunice, njihovo politicko neprijateljstvo je stvar licne sujete ne sustinske politicke razlike.


ne verujem da bi kostunica vodio tadicevu politiku prema kosovu.

Ja Djindjica ne stavljam na pijedastal zato sto je mrtav vec zato sto je imao hrabrosti da vodi ,a ne da bude vodjen narodom.


sorry, with all due respect ali dobijem ospice kad cujem da ne neko treba/ima hrabrosti/you name it vodi narod.
mikimedic mikimedic 07:51 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Zato što mu nisu dali gnečiqrci koje je posle izbacio iz parlamenta. A izbacio ijh je zato što su naizmenično spavali, krali i bremzali.

ZNAČI DA PREDSTAVNIK IZVRŠNE VLASTI ODLUČUJE KO ĆE SEDETI U ZAKONODAVNOJ?!


exactly. a vidim da polovina blogera ne kapira sustinsko pitanje.

ako, njima su valjda i tita i sloba bili dobri. samo nek srbi imaju vodju...
mikimedic mikimedic 07:53 03.08.2011

Re: pa onda ovo

I radnike pod prozorom, kojima diriguju profesionalci.
Pravne i politčke zlojebe, gnječiqrce, zlopogleđe koji ti duvaju za vrat i mrse muda... I tako, razne stvari.


utoliko vise sam zadovoljan jer sam doneo pravu odluku - da ne ucestvujem u toj papazjaniji.
mikimedic mikimedic 08:10 03.08.2011

Re: pa onda ovo

U revolucionarno vreme i revolucionarne mere. I meni je jako žao što inh nije bilo više. A nije bio samo izvršna vlast nego i predsednik najveće stranke. Pa je možda to tako uradio?
I nemoj da se dereš, nisam gluv.


ne moze da bude predstavnik izvrsne vlasti i istovremeno revolucionar. onog momenta kad postane revolucionar, on vise nije predstavnik izvrsne vlasti.

e sad - jel hteo da bude revolucionar ili ne?

'oce kaki nece kaki?

kad definisemo odgovor na to pitanje, onda mozemo dalje.
mikimedic mikimedic 08:12 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Sa poslanicima druge stranke.

Jok, sa podivljalim odbeglim poslanicima sa svoje izborne liste.


tragicno je koliko ti ne razumes sustinu pravne drzave. ali je jos tragicnije sto je tvoje misljenje dominirajuce u danasnjoj srpskoj politickoj eliti.

sve revolucionar do revolucionara...
mikimedic mikimedic 08:13 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Ima li predsednik države pravo da "rastera lelemude i govnare" druge stranke u Skupštini, čak i u okviru koalicije?



Bili Piton Bili Piton 10:41 03.08.2011

Re: pa onda ovo

mikimedic


ko je on da bilo koga izbacuje
jel bi isto napisao da je sloba izbacivao (a nije) poslanike ds koji naizmenicno spavajau, kradu i bremzale (i ne daju mu da vodi rat)


Naravno da ne, jer "što dolikuje bogu ne dolikuje volu". To jest, što se može genijalcu ne može se dupeglavi.
Bili Piton Bili Piton 10:56 03.08.2011

Re: pa onda ovo

mikimedic


sve revolucionar do revolucionara...


sve legalista do legaliste...
mikimedic mikimedic 11:06 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Naravno da ne, jer "što dolikuje bogu ne dolikuje volu". To jest, što se može genijalcu ne može se dupeglavi.


naravno, vidim da srbima i dalje treba vodja, makar ziveli i u londonu.

meni treba samo funkcionalna pravna drzava.
freehand freehand 11:51 03.08.2011

Re: pa onda ovo

meni treba samo funkcionalna pravna drzava.

Tebi je bila dobra i ona lex specialis država, očigledno, Ustav pa izbori, antibirokratska revolucija i te fore.
Lepo te pitam - bi li ti mene hapsio što sam jurišao na Skupštinu?
alselone alselone 11:55 03.08.2011

Re: pa onda ovo

freehand

Lepo te pitam - bi li ti mene hapsio što sam jurišao na Skupštinu?


Ja te ne bih hapsio, ja bih ti lozu platio!
A jos bi bilo i najbolje da platim tri komada.
freehand freehand 11:57 03.08.2011

Re: pa onda ovo

alselone
freehand

Lepo te pitam - bi li ti mene hapsio što sam jurišao na Skupštinu?


Ja te ne bih hapsio, ja bih ti lozu platio!

Pusti to, pitam sad Grofa Mikija: ili-ili!
mikimedic mikimedic 12:07 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Lepo te pitam - bi li ti mene hapsio što sam jurišao na Skupštinu?


u pravnoj drzavi - bih.
freehand freehand 12:12 03.08.2011

Re: pa onda ovo

mikimedic
Lepo te pitam - bi li ti mene hapsio što sam jurišao na Skupštinu?


u pravnoj drzavi - bih.

Miki... pitam te za Srbiju 5.10.2000. godine.
mikimedic mikimedic 12:14 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Miki... pitam te za Srbiju 5.10.2000. godine.


a sto pitas mene - kakve veze ja imam sa vlascu u toj srbiji?
sto bi ja trebalo tebe da hapsim?



u srbiji po mom ukusu - da, sigurno bih te hapsio.
AlexDunja AlexDunja 12:27 03.08.2011

Re: pa onda ovo

u srbiji po mom ukusu - da,


miki, imam i ja jedno konkretno pitanje za tebe:

ako se složimo da srbija nije i nikada nije bila pravna
država po tvom (i mom)ukusu,

i ako se složimo da će ona to postati(?) kroz težak i
dugotrajan proces,
da li smatraš da je z.đinđić bio jednako velika prepreka
u tom
procesu kao milošević ili koštunica,

ili se meni to samo čini?
kremba kremba 12:35 03.08.2011

Re: pa onda ovo

Au, kol'ko komentara u vezi Djindjca.

Moramo da se ponašamo domaćinski, štedljivo.




Ljudi su najveci potencijal!

Kada se probudimo, 'ajde da volimo sebe, budimo bolji nego što jesmo i počistimo svoju kuću.

freehand freehand 13:25 03.08.2011

Re: pa onda ovo

a sto pitas mene - kakve veze ja imam sa vlascu u toj srbiji?
sto bi ja trebalo tebe da hapsim?

Pa zato Miki što imaš mišljenje u vezi svega, bez obzira što nemaš veze. I što je to sve pusti legalizam.
E vidiš, da smo se držali pustog legalizma opet bismo imali i posle Slobe - Sloba.
Mada nam se i ovako i mrtav smeje.
A imao si velikog Legalistu, koji je legalizovao Radeta Markovića sa sve Službom i službenicima, stalnim i honorarnim; pa legalizovao Pavkovića, pa legalizovao još i razne druge mračnjake, škorpije, šakale i hijene.
I toga se nikad više, sem u slučaju neke nove ali ozbiljne revolucije, otresti nećemo.
I jedini koji je stisao petlju da to promeni, podvuče crtu, odseče u jednom momentu bio je baš Đinđić. Svesno se postavivši kao gromobran za sve nas mudrosere i lezileboviće. I vas legaliste, da možete da serendate iz prikrajka.
u srbiji po mom ukusu - da, sigurno bih te hapsio.

B'ate, a ja mislio on za kapitalizam i demokratiju?! Berija i Đeržinski, jebote, to su ti idoli?
mikimedic mikimedic 13:49 03.08.2011

Re: pa onda ovo

da li smatraš da je z.đinđić bio jednako velika prepreka
u tom
procesu kao milošević ili koštunica,


ne, mislim da je od te trojice on bio najveca prepreka.
antioksidant antioksidant 14:02 03.08.2011

Re: pa onda ovo

mikimedic
da li smatraš da je z.đinđić bio jednako velika prepreka
u tom
procesu kao milošević ili koštunica,


ne, mislim da je od te trojice on bio najveca prepreka.

miki, samo da pohvalim iskrenost i doslednost
cenim to (iako me zasmejavas)
ostalo nema potrebe komentarisati
besmisleno je
uzivaj

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana