IT| Politika| Reč i slika

Dnevni list "Politika" i slobodni softver

uros_vozdovac RSS / 07.09.2011. u 10:06

U nedeljnom izdanju Politika je objavila tekst Dušana Stojićevića koji se bavi Anti-pirat akcijom Poreske uprave Republike Srbije, a o toj akciji smo pisali Goran Rakić i ja u ovom blogu ljubaznošću Dragana Pleskonjića. Ta Goranova i moja inicijativa se završila sledećim rezultatom - još je u proceduri... Naime Poreska je tražila mišljenje Ministarstva finansija, ono nije još odgovorilo, i tako u krug. Zauzvrat, Poreska uprava tvrdi da je obučila svoje inspektore da prepoznaju slobodan softver i da slobodan softver oslobode obaveze da poseduje fakturu, nalepnicu i ostale poznate dokaze o legalnosti softvera koje koriste Microsoft i ostale kompanije koje svoje softvere prodaju.

To sam proverio u više navrata, prostim pozivom na telefon Poreske uprave, i njihovog Call-centra, u četiri prilike dobio sam od agenata zadovoljavajući odgovor, dakle, prepoznali su da koristim besplatan OS i da je što se njih tiče on legalan.

Međutim Politika tvrdi suprotno

screenshot.png 

Da nije ova rečenica iz pera čoveka koji glodg jednog od naših najuticajnih časopisa, ne bi reagovao... Stvar se dodatno komplikuje sledećom tvrdnjom iz teksta, koja je, na žalost, suva istina

screenshot-1.png

Zanimljivo zar ne? Ne bude mi teško pozovem Dušana u redakciju i saznam zanimljive činjenice, da ih pobrojim biće zabavno. 

1. Zna Dušan da je FLOSS najčešće besplatan i legalan, ali u praksi u Srbiji stvar stoji drugačije. Poreznici traže fakturu, bez fakture neće ni da pričaju, pišu kazne. Ne mogu da smaraju, imaš fakturu? Nemaš? Aha, kazna.

2.  Zna takođe Dušan da je Republika Srbija potpisala da prihvata GNU, CC i ostale licence, ali Dušan zna i da to priznanje nije inkorporirala u podzakonske akte. I tamo gde jeste tamo se primenjuje nešto što sa zakonom veze nema. Dakle Dušan prenosi realnu situaciju na terenu, ne onu u zakonima.

3. Dušan takođe ne želi da demantuje svoj tekst  iako se kosi sa zdravim razumom, situacija je takva

4. Dušan hoće da pozove Poresku i od nje dobije zadovoljavajući odgovor, kao i ja uostalom. Ali ne piše kazne call centar nego poreznik.

 

Pa prijatelji moji, Dušan je u pravu. Polomismo se mi da FLOSS uđe u proceduru, da prosto bude priznat, polomismo se da ga promovišemo, ali tako stoje stvari. Šta nam je činiti? Da oživljavamo onu inicijativu i Draganovog bloga? Da, naravno, ali dokle? Zato i pitam vas, moje prijatelje, ima li neki put koji nisam probao.

 

p.s. Odlepiću od ove zemje, majkemi. Malopre mi operator u Poreskoj kaže da ako mi nešto nije jasno, mogu da pozovem Microsoft Srbija, i ako oni budu hteli da mi odgovore na pitanje, jer je ona ipak ekonomista i ne razume se u softver najbolje... Jer je i ova akcija u saradnji sa Microsoft Srbija, oni bi trebali da znaju... E do vraga, ako budu hteli!

Dalje, zaista ne želim da se rasprava pretvori u Linux vs Microsoft, okay, ako treba bolji je Microsoft, nije problem, ali i mi možemo valjda da postojimo, majkumu.

I konačno ceo članak se nalazi ovde.

I da ne zaboravim

 

%D1%81%D1%80banner.png



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mrdax mrdax 10:32 07.09.2011

Porez

"Sa strane drzave stvar je jasna"
Briga njih da li je nesto slobodan software, daj da se uzmu pare na jos jednom mestu.

EDIT: Ako radis kao freelancer od kuce , da li i onda moras da imas "software za firmu" ili moras da ga vodis kao "software za svoju kucu". Da li smes da koristis "kuci Open Office" na jednom lap-topu sa kojeg stampas dokumenta a Linux na drugom i kako ti inspektor u kuci to proveri?
Stvarno ludnica majke mi. Drzva ne prepoznaje software na osnovu toga kakva je licnenca nego za sta se koristi.
Goran Vučković Goran Vučković 10:32 07.09.2011

Faktura na 0 dinara

Da li Ubuntu zajednica može da izdaje fakture na 0 dinara (koje bi se odlagale uz odgovarajuću licencu?

Stranica na kojoj popuniš podatke za fakturu, cimneš iText, ponudiš za download, izdaje Ubuntu zajednica, neprofitno udruženje (što se vidi i po ceni)...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:42 07.09.2011

Re: Faktura na 0 dinara

Čak i da može (valjda će Uroš na to odgovoriti) šta sa ljudima koji koriste Debian, Slackware, Fedoru...

Mislim da to nije rešenje.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:50 07.09.2011

Re: Faktura na 0 dinara

Gorane razmišljali smo i o tome, iako je očigledno u pitanju zaobilaženje problema. Činjenicu da bi Ubuntu LoCo Srbija izdavao samo za Ubuntu, a za ostale nikom ništa bi mogli da prevaziđemo ukoliko bi krovna organizacija FSNS (Free softver network Serbia) mogla da ponudi takav dokument za download.

Prosto nemam dovoljo znanja o tome da bi kvalifikovano mogao da dam mišljenje osim što mi se čini da je u pitanju zaobilaženje problema i što bi na taj način CC licencu ostavili u vakumu.
noboole noboole 12:00 07.09.2011

Re: Faktura na 0 dinara

Mislim da nije zaobilazenje problema. Nije problem licenca nego nedostatak tupave fakture u tupavoj drzavi. Ta 0-dinara faktura bi mogla da ide na server odakle se preuzima softver. To ne bi trebalo da ima ikakve veze sa bilo kojom organizacijom posto slobodni softver niko ne poseduje.


EDIT: Evo ga moj predlog fakture:

Cika noboole vam predaje ovaj softver na koriscenje u skladu sa licencom koja se distribuira uz njega za naknadu od 0 dinara.

Sa PDV-om, cena iznosi 0 dinara
Goran Vučković Goran Vučković 12:09 07.09.2011

Re: Faktura na 0 dinara

Mislim da nije zaobilazenje problema. Nije problem licenca nego nedostatak tupave fakture u tupavoj drzavi. Ta 0-dinara faktura bi mogla da ide na server odakle se preuzima softver. To ne bi trebalo da ima ikakve veze sa bilo kojom organizacijom posto slobodni softver pripada svakome, a ne poseduje ga niko.

Postoji mali problem zakonski definisanog sadržaja fakture, ko ima pravo da je izdaje itd. Bilo bi interesantno ako bi Ubuntu zajednica mogla - ako ništa drugo, to bi bio mehanizam da se stvar prikaže u svojoj apsurdnosti i možda istera na čistinu (naravno ako je legalno).
noboole noboole 12:42 07.09.2011

Re: Faktura na 0 dinara

Nastavljajuci dalje sa logikom gliste, sledi da organizacije koje poseduju servere treba da izdaju fakture. Sledece pitanje je da li smeju tek tako, ili moraju da se registruju kao uvaljivaci softvera.

Mogli bi da iscimamo Stolmena da napravi dokument za ciste GNU distribucije. Nesto kao St Ignucius (ili kako se vec zove) vam daje blagoslov da koristite ovaj skup programcica za 0 zorkmida ...

Ovo sa fakturom deluje kao tipican MS con job. Medjutim, kako govorimo o srpskoj administraciji, nisam siguran da su prst morali da maknu.



expolicajac expolicajac 10:36 07.09.2011

Seti se PP

E moj dečko, preporuka ko vrata uz apsolutno slaganje sa tvojom konstatacijom
Odlepiću od ove zemje, majkemi
ristotel ristotel 11:10 07.09.2011

Re: Seti se PP

expolicajac
E moj dečko, preporuka ko vrata uz apsolutno slaganje sa tvojom konstatacijom
Odlepiću od ove zemje, majkemi


evo i moja draga i ja da se jednom slozimo s nekim policajcem(a da nam nije rod )
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:18 07.09.2011

Re: Seti se PP

expolicajac
E moj dečko, preporuka ko vrata uz apsolutno slaganje sa tvojom konstatacijom
Odlepiću od ove zemje, majkemi


Ah sećam se... Dobro to je tek blam, doduše od države, ali Svet kompjutera... Odrastao sam uz taj časopis.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:49 07.09.2011

Ali ovo...



Malopre mi operator u Poreskoj kaže da ako mi nešto nije jasno, mogu da pozovem Microsoft Srbija, i ako oni budu hteli da mi odgovore na pitanje, jer je ona ipak ekonomista i ne razume se u softver najbolje... Jer je i ova akcija u saradnji sa Microsoft Srbija, oni bi trebali da znaju...


Kakve to veze može da ima sa MS Srbija? Pa ne naplačuju oni porez, ili će možda uskoro oni kucati na vrata umesto poreznika? Stvarno da odlepiš...

uros_vozdovac uros_vozdovac 10:57 07.09.2011

Re: Ali ovo...

vrabac_u_steni




Kakve to veze može da ima sa MS Srbija? Pa ne naplačuju oni porez, ili će možda uskoro oni kucati na vrata umesto poreznika? Stvarno da odlepiš...



Jasno mi je agent rekao da je ova akcija u sradanji i uz podršku MS Srbija, čak je formulacija bila da je Microsoft platio nešto za obuku...

I da savetovano mi je da njih nazovem i pitam,, pa "ako budu hteli..."
grakic grakic 10:50 07.09.2011

Digitalni svet na slovo M

Rekao bih da je rečenica samo nesretno napisana.

Naime, u odeljku se kaže kako neke poslovne verzije (engl. enterprise) nisu besplatne. To je tačno jer pored slobodnih distribucija moguće je i kupiti one koje nisu besplatne i dolaze sa dodacima ili podrškom o čemu se pravi poseban ugovor i faktura.

Vest je tako postala poluistina i korisnike dovodi u zabludu da misle kako Ubuntu i druge slobodne distribucije ne mogu da besplatno koriste na poslu.

Svet Kompjutera trenutno ima akciju sa B-Direktom, distributerom Novella, gde daju popust čitaocima na SUSE Enterprise Linux Desktop. Pored te distribucije postoji i OpenSUSE koja je potpuno slobodna i besplatna za korišćenje. Nastavak o „lakom izboru“ u tekstu je jedino bezobrazan, ništa drugo.

Ubuntu zajednica nije privredni subjekt pa ne može da izdaje fakture. Nisam siguran ni da li su dopuštene fakture od 0 dinara zakonom.

Za tim nema ni potrebe, jer od pomenute akcije nisam čuo za primer da je neko ima probleme zbog korišćenja slobodnog softvera. Naprotiv, znam za slučajeve gde je inspekcija uredno izvršila kontrolu i konstatovala da je softver legalan. Za kontakt: http://sr.libreoffice.org/kontakt/

Dakle, slobodne distribucije GNU/Linux sistema (Ubuntu, Fedora, openSUSE, Slackware, Gentoo i mnoge druge) su upravo to - slobodne. Ne postoji vremensko niti ograničenje u broju ili tipu računara. Takav softver je legalan sam po sebi, i ne mora se nabavljati već se može besplatno preuzeti sa Interneta.

Tekst u Politici je delom nesretan i delom neistinit. Šteta.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:54 07.09.2011

Re: Digitalni svet na slovo M

grakic

Tekst u Politici je delom nesretan i delom neistinit. Šteta.


Odgovorio sam ti i Twitter-u, ali i ovde ću, čuo sam se s autorom, i autor čvrsto stoji iza svake reči koju je napisao, prosto daje prednost svojim izvorima iz prakse nauštrb propisa.

Sa druge strane obećao je demanti isključivo ukoliko poreska donese uredbu/dopis ukoliko se bilo kako zvanično odredi prema FLOSS-u. pri tom mu ne smeta što nema zvaničan dokument koji propisuje i da se za FLOSS projekte mora da se plati i istovremeno tvrdi da je dobronameran i na "našoj" strani...
b92fmember b92fmember 18:06 08.09.2011

Re: Digitalni svet na slovo M


Odgovorio sam ti i Twitter-u, ali i ovde ću, čuo sam se s autorom, i autor čvrsto stoji iza svake reči koju je napisao, prosto daje prednost svojim izvorima iz prakse nauštrb propisa.

Sa druge strane obećao je demanti isključivo ukoliko poreska donese uredbu/dopis ukoliko se bilo kako zvanično odredi prema FLOSS-u. pri tom mu ne smeta što nema zvaničan dokument koji propisuje i da se za FLOSS projekte mora da se plati i istovremeno tvrdi da je dobronameran i na "našoj" strani...



Uroše, da li ti, kao aktivni član ubuntu zajednice, imaš neke informacije iz prakse koje mogu da potvrde ili opovrgnu dušanov stav?
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:06 08.09.2011

Re: Digitalni svet na slovo M

b92fmember



Uroše, da li ti, kao aktivni član ubuntu zajednice, imaš neke informacije iz prakse koje mogu da potvrde ili opovrgnu dušanov stav?



Mi svi koji se brinemo o FLOSS-u kod nas smo ukupno čuli za jedan jedini slučaj da je FLOSS softver bio sporan. Korisnik nije kažnjen i njegova pozicija je razjašnjena.
Taj slučaj je bio povod za ono inicijativa, nakon reakcije Poreske niko više nikad nije čuo ni za jedan problem.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 11:02 07.09.2011

u stvarnosti?

Koliko sam razumeo informacije o nepriznavanju OSS su dosle iz Politike a ne iz Poreske uprave?

Mozda poreska uprava tretira pravilno OSS kad ga nadje? Kazes da su ti rekli da su obuceni da ga prepoznaju i da ne traze fakture?

Da li je neko cuo slucaj da su pravili firmi problema zbog OSS? Ja sam cuo od ljudi kod kojih su bili da samo ciljano traze odredjeni softver (Microsoft, Adobe, Autodesk) a ne da traze licencu svakog komada softvera na racunaru.

Sto ne stima i ako je neko instalirao recimo neki shareware, trialware, freeware? gde mu je licenca ako je u probnom radu?

( sad vidim da sam svaku recenicu zavrsio upitnikom )
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:11 07.09.2011

Re: u stvarnosti?

grebostrek.lurker
Koliko sam razumeo informacije o nepriznavanju OSS su dosle iz Politike a ne iz Poreske uprave?


Da, tako je.


Mozda poreska uprava tretira pravilno OSS kad ga nadje? Kazes da su ti rekli da su obuceni da ga prepoznaju i da ne traze fakture?


To tvrdi Poreska, i ja sam 4x probao i 4x dobio zadovoljavajući odgovor. Dušan sa druge strane tvrdi da gotovo ne zna za situaciju gde su poreznici prihvatili da poslovni korisnik koristi besplatan OS, doduše posle je rekao da su takvi slučajevi "1 u 10". A u pitanju je urednik renomiranog "Sveta kompjutera".


Da li je neko cuo slucaj da su pravili firmi problema zbog OSS? Ja sam cuo od ljudi kod kojih su bili da samo ciljano traze odredjeni softver (Microsoft, Adobe, Autodesk) a ne da traze licencu svakog komada softvera na racunaru.


Agenti na telefonu tvrde da je akcija usmerena na Microsoft proizvode, i ostali vlasnički softver (tim redom). Opet, Dušan tvrdi i piše nešto drugačije.

Sto ne stima i ako je neko instalirao recimo neki shareware, trialware, freeware? gde mu je licenca ako je u probnom radu?


Zanimljivo pitanje.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 12:59 07.09.2011

Re: u stvarnosti?

cini mi se da smo ipak u pravu mi i Poreska a da je Politika (Dusan) to lose razumeo, i da se instaliran OSS ne moze tretirati kao piratski instaliran softver.

A zasto nece da demantuje to mi je eto nejasno. Mozda je stvarno negde u Srbiji bio takav slucaj za koji je on cuo ali bas bih voleo da cujem sta su to od softvera imali i za sta su ih kaznili.

p.s. da ne menjam avatar...

drmomir drmomir 11:04 07.09.2011

Slobodan ili ne?

Ispravite me ako grešim. Autor teksta u novinama spominje firmu Novel. Kolko ja znam njihov SUSE Enterprise nije slobodan. Za njega, kada skinete sa neta, imate 60 dana besplatnog korišćenja. Ubuntu, Debian, Fedora i Slackware su nešto drugo. Da ne dođe do zabune...
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:13 07.09.2011

Re: Slobodan ili ne?

Tačno SLED se plaća, Open SUSE ne, on je slobodan. Nisam siguran ima li razlika, mislim i da nema osim podrške, SLED ima podršku Open SUSE podršku od zajednice.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 11:28 07.09.2011

Re: Slobodan ili ne?

drmomir
Ispravite me ako grešim. Autor teksta u novinama spominje firmu Novel. Kolko ja znam njihov SUSE Enterprise nije slobodan. Za njega, kada skinete sa neta, imate 60 dana besplatnog korišćenja. Ubuntu, Debian, Fedora i Slackware su nešto drugo. Da ne dođe do zabune...


Autor navodi Novel samo kao primer. U sledečim rečenicama govori uopšteno. Šta on tačno podrazumeva pod "poslovnim verzijama"?
Dalje, šta znači rečenica:
"On je besplatan za kučnu primenu" ?
Mi u firmi imamo Ubuntu i Fedora instalacije, evo upravo se javljam sa Fedore, sa verzije koja bi po njemu bila "neposlovna". Smešno.

Članak je klasičan FUD.
drmomir drmomir 12:23 07.09.2011

Re: Slobodan ili ne?

Mi u firmi imamo Ubuntu i Fedora instalacije, evo upravo se javljam sa Fedore, sa verzije koja bi po njemu bila "neposlovna". Smešno.


Na Ubuntuu, kog ja trenutno koristim, nigde ne piše da li smem da ga koristim samo u kući ili samo u kancelariji. To što autor teksta mlati su notorne gluposti. Slobodan Linux možeš da koristiš kad i gde ti je volja. Samo što to prosta goveda ne mogu da shvate. Što je najgore od svega, usuđuju se da o tome čak i pišu.
b92fmember b92fmember 00:06 08.09.2011

Re: Slobodan ili ne?

drmomir
Mi u firmi imamo Ubuntu i Fedora instalacije, evo upravo se javljam sa Fedore, sa verzije koja bi po njemu bila "neposlovna". Smešno.


Na Ubuntuu, kog ja trenutno koristim, nigde ne piše da li smem da ga koristim samo u kući ili samo u kancelariji. To što autor teksta mlati su notorne gluposti. Slobodan Linux možeš da koristiš kad i gde ti je volja. Samo što to prosta goveda ne mogu da shvate. Što je najgore od svega, usuđuju se da o tome čak i pišu.


A na koga si mislio kad si rekao da se "goveda usuđuju o tome da pišu"?
looping looping 11:14 07.09.2011

Softver

Mislim da je jednostavnije da drzava uvede naplate kazni za nelegalan softver (i za firme i za gradjane) kao u slucaju racuna za RTS, preko racuna za elektricnu energiju.
A ko nema softver, ko nema racunar ili ko ima legalan softver na racunaru neka donese potvrdu u Poresku Upravu da ga oslobode placanja kazne.
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:15 07.09.2011

Re: Softver

looping
Mislim da je jednostavnije da drzava uvede naplate kazni za nelegalan softver (i za firme i za gradjane) kao u slucaju racuna za RTS, preko racuna za elektricnu energiju.
A ko nema softver, ko nema racunar ili ko ima legalan softver na racunaru neka donese potvrdu u Poresku Upravu da ga oslobode placanja kazne.


Nije lepo da im daješ ideje Još ako uvedu taksu za zahtev za oslobađanje od kazne, ihaa
looping looping 11:26 07.09.2011

Re: Softver

Nije lepo da im daješ ideje Još ako uvedu taksu za zahtev za oslobađanje od kazne, ihaa


Uopste me ne bi zacudilo. Ipak je ovo era kompjutera.
drmomir drmomir 13:01 07.09.2011

Zaličiće ovo možda na trol, ali...

Ovaj pasus u novinama me podseća na jedan događaj od pre 15ak godina. Tada sam u stanu čuvao kuju boxera koja je više od svega volela da se izležava na mojoj terasi na prizemlju. Kako je kroz ogradu svi vide (a ulica prometna...) uslika je nekad neki novinar i u lokalnim novinama izađe priča pod naslovom: "Ljudi po stanovima čuvaju čak i dobermane!" Doslovce. I u krupnom planu moja boxerka kako drema. Živa istina.
Eto, kolko je taj znao šta je doberman, tolko i ovaj zna šta je slobodan softver. Šta su ti novine...

PS Izvinte ako sam malko trolnuo, bilo je jače od mene.
mlekac mlekac 00:58 08.09.2011

Re: Zaličiće ovo možda na trol, ali...

drmomir
Ovaj pasus u novinama me podseća na jedan događaj od pre 15ak godina. Tada sam u stanu čuvao kuju boxera koja je više od svega volela da se izležava na mojoj terasi na prizemlju. Kako je kroz ogradu svi vide (a ulica prometna...) uslika je nekad neki novinar i u lokalnim novinama izađe priča pod naslovom: "Ljudi po stanovima čuvaju čak i dobermane!" Doslovce. I u krupnom planu moja boxerka kako drema. Živa istina.
Eto, kolko je taj znao šta je doberman, tolko i ovaj zna šta je slobodan softver. Šta su ti novine...

PS Izvinte ako sam malko trolnuo, bilo je jače od mene.


A ja mislila da je vrhunac nepoznavanja pasa bio kad je jedan video mog haskija pa sinu sav vazan rekao "Evo, sine, to ti je jazavicar! Vidis kako lici na jazavca!"

BTW, Urose, sta biva sa onim "lokalno razvijenim" softverima koje pojedine institucije koriste a koji su "pravljeni samo za nas, pravila ih nasa tehnicka podrska..." Gde oni spadaju?
urkekg92 urkekg92 12:53 10.09.2011

Re: Zaličiće ovo možda na trol, ali...

Занимљиво је да је аутор спорног чланка главни и одговорни уредник часописа (Свет компјутера) у коме (случајно?) ја уређујем рубрику о слободном софтверу (Лаки пингвини) и који истом даје пуну подршку. И тако већ пет година. И даље си убеђен да Дуле не зна чак ни разлику између слободног и софтвера отвореног кôда?

Тих пар реченица је изгледа несрећно склопљено па звуче невероватно. Пословне дистрибуције или тзв. „Enterprise Edition“ (за фирме или појединце) заиста нису бесплатне (јер се уз њих добија и софтвер који је комерцијалан и специјално написан од стране дистрибутера или њихових партнера, и укључен је неки облик ексклузивне подршке), али такође није недозвољено да фирме (и/или појединци) користе бесплатне верзије дистрибуција без тих специфичних комерцијалних апликација. Тај детаљ је изостављен, и због тога та прича онако написана пада у воду.
kukusigameni kukusigameni 15:43 07.09.2011

parola

Ja kao laik jedino mogu da kazem:
"Pravda za Urosa"!
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:04 07.09.2011

Re: parola

Kad god vidim na zidu grafit ja se štrecnem
aleksandarz92 aleksandarz92 16:29 07.09.2011

Apsurd

Šta treba da znači rečenica "Državu ne zanimaju proizvođači, koliko činjenica da se koriste proizvodi za koje nije plaćen porez".
Ja u kancelariji pored kompjutera imam i olovke. Jel' će sad da ispadne da je sve u redu ako se potpišem onom koju sam kupio u knjižari i imam račun, a ako koristim neku koju sam dobio džabe (npr. reklamnu od poslovnih partnera) onda treba da me kažnjavaju poreznici? Pre će biti da ovaj u "politici" lupa gluposti, ali nije očekivao da će to neko i da čita i još da mu postavlja pitanja, pa se sad ubija da dokaže da je u pravu, a pozivajući se na primere (verovatno izmišljene) iz prakse.
Uzgred, postoje programi za elektronsko podnošenje dokumenata u carinskom postupku, koji su inače dosta skupi. Postoji i jedan besplatan čiji je vlasnik carina Srbije, i može da se skine sa njihovog sajta. Ispada da carina potpomaže kršenje zakona, jer se i na taj program, naravno, ne plaća porez.
Motiv države za ovu akciju nije naplata poreza (bar ne direktno) već zaštita oštećenih (Microsoft najviše), a sasvim je logično da državi u takvoj akciji oštećeni pomaže. Indirektna korist države i jeste više para od poreza, ali će taj veći porez platiti Microsoft zbog veće prodaje svojih proizvoda.
Država je od mene, ubuntu korisnika, oštećena taman koliko i od moje babe koja nema kompjuter.
grakic grakic 16:32 07.09.2011

Re: Apsurd

Sjajno
maksa83 maksa83 21:13 07.09.2011

Re: Apsurd

Pre će biti da ovaj u "politici" lupa gluposti,

To bi bilo baš čudno za novinu kojoj je trebalo 10 godina da nauči kako se piše reč Internet. Jesu bar naučili da pišu URL-ove? Nije više њњњ.мицрософт.цом?
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:17 07.09.2011

Re: Apsurd

maksa83
Pre će biti da ovaj u "politici" lupa gluposti,

To bi bilo baš čudno za novinu kojoj je trebalo 10 godina da nauči kako se piše reč Internet. Jesu bar naučili da pišu URL-ove? Nije više њњњ.мицрософт.цом?


Makso da je Politika ne bi bio problem ali Svet kompjutera!?
b92fmember b92fmember 23:56 07.09.2011

Re: Apsurd

uros_vozdovac
maksa83
Pre će biti da ovaj u "politici" lupa gluposti,

To bi bilo baš čudno za novinu kojoj je trebalo 10 godina da nauči kako se piše reč Internet. Jesu bar naučili da pišu URL-ove? Nije više њњњ.мицрософт.цом?


Makso da je Politika ne bi bio problem ali Svet kompjutera!?


Uroše, da li politika piše gluposti ili ne nije toliko bitno koliko je bitno kako je zaista u praksi?
I meni je tešo da poverujem u to što kaže Dušan, ali sam naučio da kad su državni službenici u pitanju svakakve gluposti su moguće pa i takva da se naplaćuje kazna za korišćenje besplatnog softwera bez plaćene licence.

Da li je neko već kažnjen jer nije imao licencu a koristio je slobodan softver?

Znate li neku firmu koja koristi samo besplatan softver i koja je bila kontrolisana od strane poreske inspekcije? Da li je kažnjena ako nije imala plaćenu licencu, a koristila neku od besplatnih distribucija?

Da li je praksa svuda ujednačena ili možda neki poreznici rade po zakonu, a negde se neki povampirio pa piše kazne gde i kako stigne i kako mu padne na pamet.

Kako sam ja razumeo Dušan tvrdi ovo drugo, pa hajde da vidimo da li zaista postoji neki takav primer i ako postoji, da li je to izuzetak ili pravilo.
grakic grakic 00:19 08.09.2011

Re: Apsurd

1) Znate li neku firmu koja koristi samo besplatan softver i koja je bila kontrolisana od strane poreske inspekcije?


Da.

2) Da li je kažnjena ako nije imala plaćenu licencu, a koristila neku od besplatnih distribucija?


Ne. Nije bilo nikakvih problema. To važi i u situaciji gde je korišćen GNU/Linuks kao operativni sistem, i u situaciji gde je LibreOffice/OpenOffice.org bio kao ofis paket na (legalnom) Windows sistemu.

... a negde se neki povampirio pa piše kazne gde i kako stigne i kako mu padne na pamet.


Čak i da takvih primera ima, teško je pretpostaviti da kazne pišu zbog softvera. Ipak imaju oni puno slobode na poznatijem terenu drugih propisa.

Ubeđen sam da ovo ne može da bude opravdanje za napisani tekst. Pre verujem da je autor loše obavešten. Ništa strašno, ali ne vidim zašto ne bi priznao grešku. Onako, bilo bi to čak i pomalo simpatično.
urkekg92 urkekg92 13:04 10.09.2011

Re: Apsurd

Док сам био на одмору, пре неких месец дана, у фирму у којој радим дошла је финансијска инспекција за проверу легалности софтвера. Пошто је на свим машинама као ОС постављен Виндоуз (ја немам живаца да за „Џ“ обучавам ИТ неписмене колеге како да користе ГНУ Линукс а фирма неће да плати обуку), од осталог софтвера поставио сам само слободан и бесплатан софтвер (Опен/ЛибреОфис, Фајерфокс, Тандербрд, Гимп, Инкскејп, Кром, Комодо антивирус и друго), као и Тотал Командер који се користи у пробној варијанти (дакле некрекован = значи легалан).

Инспекција је гледала SOA налепнице на машинама, тражила фактуре за Вондоузе одн. фактуре за хардвер и ОС у случају ОЕМ лиценци, и у Записнику констатовала да је сав софтвер легалан.
antun345 antun345 21:42 07.09.2011

Stojko...

Prvo, dnevni listovi u Srbiji su poznati po ovakvim propustima i veoma često dovode pseudo-stručnjake koji ofrlje otaljaju neku računarsku temu, ili se objavljuju loše prevedeni ili sponzorisani članci.

Drugo, Dušan Stoičević nije nepogrešiv samo zato što je urednik Sveta kompjutera. Taj časopis postoji više od tri decenije, a on je tu... od 2001. ili tako nešto? Glavnog i odgovornog urednika postavlja izdavač "spolja", on najčešće nije jedan od redakcijskih stručnjaka. Koliko članaka je Stoičević objavio u Svetu kompjutera, koji su za temu imali GNU/Linux ili slobodni softver?

Štaviše, koliko članaka je objavio u poslednjih 10 godina, ne računajući one patetične uvodnike koji su sasvim nepotrebni u jednom časopisu te vrste i služe samo za zabavljanje klinaca kojima bi suve informacije bile suviše dosadne... dok čitaju časopis ispod klupe na času.

Dakle, čovek nije stručnjak za temu o kojoj je pisao. Napisao je nešto pogrešno. S obzirom na to da brani grešku kao sumanut, zaključak se nameće da je namerno napisao tako, nadahnut ponudom koju nije želeo da odbije... bila ona iz M$ ili domaćeg predstavništva Novella.

Sramota? Svakako.
Nešto novo u Srbiji? Heh...
vagabunda vagabunda 03:06 08.09.2011

wtf?

objasnjenje gospodina glodura apsolutno ne pije vodu. evo i on sam kaze, u nastavku clanka: "ako se dokaze da koristite nelegalan softver, placate kaznu drzavi za neplacanje poreza, licencu za sav piratski softver koji koristite, i odstetu ....(itd)". kljucne reci: *ako se dokaze*. znaci neko negde mora barem da imenuje koji je to pobogu nelicencirani softver koji ste koristili (mislim, moraju nekako da odluce koju licencu za koji piratski softver ce da vam naplate).

sve ukazuje na to da je konfuzija u clanku izazvana namerno. samo pogledajte tu maestralnu formulaciju: "pogresno uvrezeno je misljenje da linuks ne kosta nista kada su poslovne verzije u pitanju" - istina, postoje enterprise verzije linuxa koje se placaju (gde se zapravo ne placa softver nego podrska, ali da ne sitnicarimo sada). "on je besplatan za kucnu primenu" - opet ziva istina, jeste besplatan za kucnu primenu. znaci covek ocigledno nije glup, on nije eksplicitno napisao da se svaka poslovna upotreba linuxa naplacuje (sto bi bila notorna laz), samo je formulisao dve uzastopne recenice tako da ce svako ko nije detaljno upoznat sa situacijom pomisliti da je linux besplatan samo za kucnu upotrebu. milsim da je jako malo verovatno da je ovakav retoricki biser nastao slucajno. takodje ne verujem da je, cak i u srbiji, moguce dokazati da je npr ubuntu "nelicencirani softver".

neizbezan zakljucak: gospodin (najverovatnije) namerno laze.



antun345 antun345 15:46 08.09.2011

Re: wtf?

vagabunda

neizbezan zakljucak: gospodin (najverovatnije) namerno laze.


Da radi u privatnom časopisu na zapadu, vlasnici bi mu zbog ovakvog rušenja ugleda kuće koju predstavlja jasno stavili do znanja da očekuju neopozivu ostavku.
benevolent benevolent 11:03 09.09.2011

Понекад прочитате чак и ћирилицу

Odavno nisam video toliko ćirilice na netu



Опа, па ви често читате ћирилицу... Тц, тц, тц... Но-но!

Беневолентни поздрав.

П.С. Можда сте тако скептични, јер линукса нема на ћирилици.
aleksandarz92 aleksandarz92 12:56 09.09.2011

Re: Понекад прочитате чак и ћирилицу

Можда сте тако скептични, јер линукса нема на ћирилици.

Bolje je ćutati kad nešto neznaš. Ovako ispadneš...
benevolent benevolent 14:39 09.09.2011

Re: Понекад прочитате чак и ћирилицу

kad nešto neznaš


Сигурно да незнам , а знам да не знам да размишљам алгоритамски, и да стављам људе у фиоке (фолдере).

Не желећи да спамујем, дозвољавам могућност да ме бришете.

Беневолентни поздрав.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:27 09.09.2011

Re: Понекад прочитате чак и ћирилицу

benevolent
kad nešto neznaš


Сигурно да незнам , а знам да не знам да размишљам алгоритамски, и да стављам људе у фиоке (фолдере).

Не желећи да спамујем, дозвољавам могућност да ме бришете.

Беневолентни поздрав.


Nemam naviku da brišem, ali bi molio za pojašnjenje, ko to razmišlja algoritamski, tj na koga se tačno odnosi post? Poresku?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana