Biz| Budućnost| Ekonomija| IT| Tehnologija

Dobrovoljci marketinga

Dragan Pleskonjic RSS / 18.09.2011. u 10:08

Composite%20Face.jpgMnogi od posetilaca ovog bloga se sećaju zlatnih vremena JNA i služenja vojnog roka (za većinu ne baš naročito inspirativnog). Omiljene vojničke priče i legende, koje su se mogle čuti nakon vojničkih dana, su i one o „dobrovoljcima". Primera radi: dođe kapetan jednog dana pred četu i kaže: „Ima li ovde neko da zna francuski?" Brže bolje javi se njih nekoliko ponosnih znalaca, misleći da je to ulaznica za poziciju i mesto koje će olakšati služenje vojnog roka. Kad se dovoljno dobrovoljaca javi, onda kapetan kaže: „Stigao je ugalj, treba da istovari, hajdemo Francuzi za desetarom tim i tim, da istovarite onaj kamion tamo". Postoje bezbrojne varijacije na ovu temu.

Ali, iako je služenje vojnog roka ukinuto, vremena dobrovoljaca nisu prošla. Većina nas smo ovih meseci i godina dobrovoljci i volontiramo u disciplini davanja ličnih informacija. Naše volontiranje je manje ili više nesvesno, a informacije dajemo na različite strane. Delimo ih na društvenim mrežama, Internet pretraživačima, ali i jednostavnim surfovanjem, pristupom bežičnim mrežama, korišćenjem svojih mobilnih telefona ili drugih usluga. Često nas davaoci usluga pošteno i prilično decidno upozore na to da treba pažljivo da pročitamo uslove korišćenja (engl. Terms and Conditions), ali ko će već da čita te duge tekstove napisane zamrdnim jezikom. Međutim, kad kliknemo da se slažemo, time smo već uspostavili svojevrstan ugovorni odnos sa davaocem usluge. On nam daje uslugu, često naizgled besplatnu, a u suštini je daje u zamenu za informacije o nama ili nešto više od toga. Obično nismo ni svesni da smo mi i podaci o nama time postali roba koju oni prodaju svojim oglašivačima.

Šta i kako dobrovoljno delimo?

Kad posetite neki sajt, uobičajeno o sebi ostavite minimum sledeće podatke:
• Svoju IP adresu, na osnovu koje se relativno i potpuno precizno može odrediti lokacija odakle dolazite, provajder preko koga pristupate Internetu
• Operativni sistem koji koristite, Internet čitač (engl. browser), rezoluciju ekrana
• Odakle i kako ste došli (reffering URL, pretraživač, ključne reči koje ste tražili...)
• Putanju kretanja na sajtu (koje strane ste pogledali i koliko ste se zadržali)
• Koliko puta ste posetili sajt i koliko ste se zadržali svaki put, šta ste tamo tražili

Neke od gornjih informacija možete sakriti ako koristite usluge anonimajzera ili ako isključite kolačiće / kukije (engl. cookies) i Java Script. Međutim, time ćete možda onemogućiti i neke korisne funkcije sajta.

Ako zakačite neki od špijunskih programa (engl. spyware) onda ostavite znatno više podataka, a ponekad možda i neke vrlo kritične.internet-marketing-channels.jpg

Ukoliko se registrujete na dotičnom sajtu, onda on obično zahteva da ostavite i još drugih informacija. One najčešće budu korišćene od strane posećenog sajta, ali su ponekad predmet razmene ili prodaje. Rezultat je, u najmanju ruku, mailbox zatrpan neželjenom poštom, ali može biti i ozbiljniji, kao što su sofisticirane tehnike socijalnog inženjeringa, phishinga ili, u ekstremnim slučajevima, krađe identiteta.

Korišćenjem društvenih mreža kao što je Facebook i slične, delite dobrovoljno mnogo više informacija, ali ste sigurno već toga svesni. Korišćenjem aplikacija na društvenim mrežama obično date skoro sve informacije koje su podeljene na Facebooku i vlasnicima (proizvođačima) tih aplikacija.

Na društvenim mrežama svoju privatnost predajete u ruke vlasnika kompanije koja je razvila sistem, ali vrlo često i njenih partnera, proizvođača aplikacija, oglašivača i drugih. Dobrovoljno im predajete svoju komunikacija sa prijateljima i kontaktima, slike, komentare, statuse... Deleći sa drugima informacije o svojoj starosti, zaposlenju, mestu gde živite, mestima koje ste posetili, letovali, zatim o omiljenoj muzici, pesmama, knjigama, filmovima, kozmetici, odeći, obući, političkim i religijskim stavovima i pogledima, poslu, hobijima, svojim lajkovima i komentarima dobrovoljno kreirate odličan izvor informacija za istraživanje tržišta i ciljanu prodaju. Ponekad informacije koje tako date o sebi mogu da posluže i za ponešto više od toga.

Why-To-Go-Mobile-When-Marketing-Budgets-Are-Shrinking.jpgUkoliko koristite usluge za određivanje geografske lokacije i druge usluge vezane za njih (engl. location based services), onda će o vama znati mnogo drugih i to vrlo detaljnih informacija. Povezivanje na bežične i mobilne mreže takođe može pomoći da dobrovoljno (a često nesvesno) otkrijete još više podataka o sebi.

Kada razmišljamo o različitim uređajima i aplikacijama koje služe za savremenu mobilnu ili Internet komunikaciju, nekoliko pitanja može biti interesantno:

• Da li vam nude da instalirate [obično besplatan] softver ili komponentu za koju ne znate šta tačno radi?
• Da li se ti podaci sa vašeg računara ili mobilnog telefona „povlače" na servere dotičnog proizvođača ili davaoca usluge? Da li ste vi o tome obavešteni ili se to dešava nezavisno od vaše volje i saglasnosti?
• Da li prati korisnike? Da li korisnici mogu biti pojedinačno lično identifikovani na bazi prikupljenih podataka?
• Da li vi kao korisnik možete isključiti praćenje?
• Da li ove informacije, osim osnovne, mogu biti iskorišćene za alternativne svrhe?
• Da li programeri i druge aplikacije mogu doći do ovih podataka tj. pročitati ih i na koji način? Ko i kako to kontroliše i proverava?
• Koriste li se za svrhe oglašavanja? Koriste li se za neke druge svrhe?
• Da li su precizno opisani u uslovima korišćenja uređaja, aplikacija i usluga?
• Da li korisnik može opciono uključiti i isključiti pojedine delove ovog sistema i na koji način?
• Ko kontroliše prava pristupa i na koji način?
• Da li sistem beleži lokacije antena i baznih stanica bežičnih i mobilnih mreža na koje se povezujete? Da li beleži još neke podatke u vezi sa tim?
• Da li se podaci, koji se ovako prikupe, čuvaju i prenose u šifrovanom ili otvorenom obliku?

Mi upravljamo svojim podacima, znamo ih ili ih skupljamo, čuvamo, sortiramo, struktuiramo, obrađujemo. Međutim, vrlo često ih dobrovoljno svesno ili nesvesno dajemo organizacijama i firmama koje su one potrebne i to vrlo struktuirane i pripremljene za namenu za koju njima trebaju. Uobičajena svrha je ciljano oglašavanje proizvoda i usluga. Nekada svrha može biti i osmišljavanje novih proizvoda i usluga, različitih kampanja (prodajnih, političkih i drugih), geografska distribucija i slično.

Volunteered Personal Information, VPITeam_customers_data.featured.jpg

Nova popularna kovanica u svetu marketinga je „dobrovoljno date lične informacije" (engl. Volunteered Personal Information, VPI). Veliki magovi marketinga i prodaje se bave konceptima i metodama kako iskoristiti kapital koji je „leži u ovom novootkrivenom rudniku". Za razliku od ranijih „top down" metoda i načina kreiranja grupa za istraživanje tržišta ili ispitivanje javnog mnjenja, ovakvi „bottom up" pristupi nude mnogo preciznije i korisnije informacije uz ulaganje manje truda od strane istraživača. Princip se može tumačiti kao dobrovoljno davanje informacija visoke organizovanosti i struktuiranosti od strane samog izvora, za razliku od dosadašnjih modela traganja za informacijama u vidu traženja reprezentativnih uzoraka, ispitivanja javnog mnjenja, istraživanja tržišta, CRM modela i slično. Fokus se prebacuje na analizu dobrovoljno predanih informacija. VPI su vezane za određena pojedinačna lica i, uobičajeno, samo ih ta lica znaju i mogu struktuirati i prezentovati na odgovarajući način, dok će raniji metodi, bez obzira na razvijenost i naučnu zasnovanost, uvek patiti od određene doze nepreciznosti.

Neke analize od strane uglednih istraživačkih kuća govore da VPI tržište u narednoj deceniji vredi više od 20 milijardi funti. Međutim, da bi se ovaj tržište eksploatisalo, preduzeća i organizacije bi trebali da promene način i infrastrukturu obraćanja klijentima, procese komunikacije i davanja usluga, da uvedu nove metodologije, veštine, načine merenja i budžete.

target.gifPrimera radi, Facebook oglašavanje nudi mogućnost vrlo precizno usmerenog oglašavanja prema određenim geografskim teritorijama, polu, godinama starosti, obrazovanju, aktivnosti i interesima, hobijima, zanimanju, poslu i slično. Sve ove informacije većina nas dobrovoljno daje o sebi, nakon što smo ih lepo složili i pripremili. Google oglašavanje je u zaostatku po pitanju nekih ličnih podataka, ali u prednosti time što zna vaša interesovanja na bazi onog što tražite, pregledate i vremenu koje posvetite, a odnedavno sa mrežom Google+ dolazi u poziciju da svoja znanja o nama dodatno kapitalizuje kroz praćenje naših interesovanja i sa te strane.

Proizvođači različitih mobilnih uređaja, mobilni operateri i davaoci lokacijski baziranih servisa, mogu ciljano ponuditi marketing proizvoda i usluga vezanih za vrlo precizno lociranje korisnika i sadržaje u neposrednoj okolini. Znajući gde se nalazimo, informacija koju skoro uvek dobrovoljno dajemo, manje ili više (ne)svesno, omogućava da bez mnogo truda i istraživanja upute ciljanu reklamu i preporuku.

Ovo će definitivno postati značajno polje za ljude koji rade marketing i prodaju, ali i one koji brinu o sigurnosti i privatnosti. Važni igrači u ovom lancu su firme koje proizvode i plasiraju proizvode i usluge, zatim proizvođači računara, operativnih sistema, softvera, oglašivači, provajderi sadržaja i mnogi drugi.



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 10:19 18.09.2011

Kada čujem privatnost

ruka sama krene ka folderu u kojem je Tor. U svetu u kojem je sve "dam ti sadržaj, a zauvrat ti meni daš šta me zanima" Tor je neetičko ponašanje, svesno varanje vlasnika sadržaja ne odajući im informacije radi kojih su postavili sadržaj - jer sadržaj ne bi postojao da vlasnici ne prodaju informacije oglašivačima.

Ako je Tor neetičan, jel ok da ga preporučujemo, pišemo uputstva o njemu i navodimo korisnike da ga koriste?
drnzvrc drnzvrc 10:27 18.09.2011

Re: Kada čujem privatnost

uros_vozdovac
ruka sama krene ka folderu u kojem je Tor. U svetu u kojem je sve "dam ti sadržaj, a zauvrat ti meni daš šta me zanima" Tor je neetičko ponašanje, sesno varanje vlasnika sadržaja ne odajući im informacije radi kojih su postavili sadržaj - jer sadržaj ne bi postojao da vlasnici ne prodaju informacije oglašivačima.Ako je Tor neetičan, jel ok da ga preporučujemo, pišemo uputstva o njemu i navodimo korisnike da ga koriste?


Zato ga ja i dalje ne koristim i odbijam svima koji traže da im instaliram. Onda oni nađu drugog, ili urade sami i pored svih upozorenja. Isto rade i domaćice i inženjeri.
aleksandarz92 aleksandarz92 12:18 18.09.2011

Re: Kada čujem privatnost

uros_vozdovac
ruka sama krene ka folderu u kojem je Tor. U svetu u kojem je sve "dam ti sadržaj, a zauvrat ti meni daš šta me zanima" Tor je neetičko ponašanje, svesno varanje vlasnika sadržaja ne odajući im informacije radi kojih su postavili sadržaj - jer sadržaj ne bi postojao da vlasnici ne prodaju informacije oglašivačima.

Ako je Tor neetičan, jel ok da ga preporučujemo, pišemo uputstva o njemu i navodimo korisnike da ga koriste?

Korišćenje tora nije neetičko ponašanje. Tj. jeste na onim sajtovima na kojima piše "dragi posetioče, informacije koje posedujemo o Vama ćemo prodati nekome, te Vas molimo da ovaj sajt ne posećujete anonimno".
drnzvrc drnzvrc 10:24 18.09.2011

davanje ličnih podataka

Uglavnom poznato. Ali je i dalje nepoznato kako se IZboriti s tim. Možemo da smanjimo količinu datih informacija, ne i da ih potpuno obustavimo.

Za bilo kakvo učešće na netu, moraš da daš podatke. Prvo kod provajdera - ime, prezime, adresu. Pa recimo, ovde na blogu ako želiš da komentarišeš.

Pa kad šalješ e-mail.

Pa kad kupuješ online.

Dakle... Nema leka apoteka.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:39 18.09.2011

Re: davanje ličnih podataka

drnzvrc
Možemo da smanjimo količinu datih informacija, ne i da ih potpuno obustavimo.
...
Dakle... Nema leka apoteka.


Tako nekako, nažalost.

Jedino možemo biti svesni situacije i smanjiti količinu datih informacija na minimum, ukoliko se time narušava privatnost.

Neke stvari se samo delimično mogu rešiti tehnološki. Druge moraju da se reše pravno tj. propisima.

Evo nekih propisa čije je donošenje u postupku u US i EU:

• Do Not Track Kids Act
• GPS Act
• Do-not-track Proposal
• The Location Privacy Act
• EU Article 29
• EU Cookie Directive

P.S. O nekim rešenjima, koja bi mogla da obezbede veći stepen privatnosti na Internetu i u mobilnom i bežičnom svetu, ću pričati na jednoj od stručnih konferencija u dogledno vreme i, nadam se, publikovati naučni rad u doglednoj budućnosti.
sesili sesili 10:54 18.09.2011

Re: davanje ličnih podataka

Mene štiti neznanje! Kompjuter su mi kupila snaha i sin, da bih gledala fotografije moje princeze, koje mi često šalju. A onda, malo blog (to mi je omiljeno mesto), malo facebook. Ali, kada treba da otvorim neki snimak, a ono "lajkuj", drugi korak - e-mail adresa, ne garantuju zaštitu, ja odatle odlazim! Nije nešto da se bojim, ali zašto bih imala neprijatnosti, koje mogu da sprečim. Ponavljam, vrlo malo znam o svemu tome što je vama, mladima, k'o od šale. Ali, svejedno, uživam.
Freedom of Information Freedom of Information 12:03 18.09.2011

Re: davanje ličnih podataka

možemo biti svesni situacije i smanjiti količinu datih informacija na minimum, ukoliko se time narušava privatnost.

Neke stvari se samo delimično mogu rešiti tehnološki. Druge moraju da se reše pravno tj. propisima.

Odličan i koristan tekst. Preporuka kao i obično.I pozdrav.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:18 18.09.2011

Re: davanje ličnih podataka

Freedom of Information
Odličan i koristan tekst. Preporuka kao i obično.I pozdrav.


Hvala puno.
zoja444 zoja444 11:45 18.09.2011

procedura

• Svoju IP adresu, na osnovu koje se relativno i potpuno precizno može odrediti lokacija odakle dolazite, provajder preko koga pristupate Internetu


meni nisu jasni detalji oko IP adrese. da li je ona poznata samo provajderu pa se na osnovu nekog formalnog zahteva moze traziti necija stvarna adresa ili se ona automatski "vidi" kod onoga ciji je sajt (sa sve ulicom i brojem)?

i kako je kada se sajtovima pristupa sa mobilnog telefona?
drnzvrc drnzvrc 14:16 18.09.2011

Re: procedura

zoja444
• Svoju IP adresu, na osnovu koje se relativno i potpuno precizno može odrediti lokacija odakle dolazite, provajder preko koga pristupate Internetumeni nisu jasni detalji oko IP adrese. da li je ona poznata samo provajderu pa se na osnovu nekog formalnog zahteva moze traziti necija stvarna adresa ili se ona automatski "vidi" kod onoga ciji je sajt (sa sve ulicom i brojem)?i kako je kada se sajtovima pristupa sa mobilnog telefona?


Provajder ti privremeno dodeljuje IP adresu da bi mogla da pristupiš internetu. Vlasnik sajta, kad pristupiš nekoj njegovoj web strani, “hvata” tvoju IP adresu i vreme pristupa. Šta će i jedan i drugi da rade s tim, to je već druga stvar. Vlasnik sajta će analizirati posećenost, ali tu i nema ništa loše. Ali, ako reši da prodaje podatke...

Naravno, isto se dešava i sa mobilnim telefonom.
zoja444 zoja444 15:40 18.09.2011

Re: procedura

Provajder ti privremeno dodeljuje IP adresu da bi mogla da pristupiš internetu. Vlasnik sajta, kad pristupiš nekoj njegovoj web strani, “hvata” tvoju IP adresu i vreme pristupa. Šta će i jedan i drugi da rade s tim, to je već druga stvar. Vlasnik sajta će analizirati posećenost, ali tu i nema ništa loše. Ali, ako reši da prodaje podatke...

Naravno, isto se dešava i sa mobilnim telefonom.


ok, hvala na odgovoru, taj deo mi je jasan. nije mi jasno da li preko IP adrese vlasnik sajta moze da dodje do licnih podataka (kucne adrese, npr) ili ne (posto su ti potaci kod provajdera)? na to sam mislila a verovatno sam lose formulisala pitanje.

sta to znaci:

Provajder ti privremeno dodeljuje IP adresu


preciznije, sta je to - privremeno?

drnzvrc drnzvrc 15:58 18.09.2011

Re: procedura

zoja444
nije mi jasno da li preko IP adrese vlasnik sajta moze da dodje do licnih podataka (kucne adrese, npr) ili ne (posto su ti potaci kod provajdera)?


Odgovor je NE. Može samo da dođe do fizičke adrese provajdera. Ali, državni organ može npr. da traži od provajdera ko je bio “vlasnik” IP adrese u datom trenutku i koja je njegova fizička adresa.

zoja444
pitanje.sta to znaci:
Provajder ti privremeno dodeljuje IP adresu preciznije, sta je to - privremeno?


Postoje dve vrste IP adresa: statičke i dinamičke.

Statičku adresu dobijaš od provajdera za stalno - uvek je ista. To je skuplja varijanta koju uglavnom koriste firme.

Dinamička adresa je privremena. Provajder ima npr. 1000 adresa i raspodeli ih korisnicima. Kad ugasiš kompjuter, ili ruter, ili kablovski modem itd. pa se ponovo uključiš, posle nekoliko minuta, dobićeš gotovo sigurno neku drugu adresu. (takođe u vlasništvu provajdera) Dakle, više nemaš onu adresu od pre. Zato je privremena.
zoja444 zoja444 16:41 18.09.2011

Re: procedura

drnzvrc



ok, hvala.
drnzvrc drnzvrc 17:39 18.09.2011

Re: procedura

Nema na čemu. Dakle, neće ti niko upasti na vrata, osim ako se ne baviš kriminalom.
b92fmember b92fmember 23:42 18.09.2011

Re: procedura


ok, hvala na odgovoru, taj deo mi je jasan. nije mi jasno da li preko IP adrese vlasnik sajta moze da dodje do licnih podataka (kucne adrese, npr) ili ne (posto su ti potaci kod provajdera)? na to sam mislila ajavascript:; verovatno sam lose formulisala pitanje.


Evo kako možeš sama da proveriš koliko precizno tvoja ip adresa može da otkrije tvoju stvarnu lokaciju

otvori ovaj link u firefox-u

[url=http://www.mozilla.org/en-US/firefox/geolocation][/url]

i klikni na "give it a try" link(na kraju prvog pasusa)

pojavice se mapa i ispod mape "where am i" dugme, kad klikneš na njega firefox će da te pita da li želiš da pošalješ svoju lokaciju.

Klikom na "share location" na mapi će biti prikazana tvoja lokacija.

zanimljivo da je meni prošle nedelje prikaza lokaciju sa greškom manjom od 5 metara a da mi je pre pet minuta prikazao lokaciju sa greškom 20ak metara.

pošto stanujem u zgradi, teši me to što ip adresa, za sada barem ne otkriva na kom sam spratu :)

b92fmember b92fmember 23:59 18.09.2011

Re: procedura

Odgovor je NE. Može samo da dođe do fizičke adrese provajdera. Ali, državni organ može npr. da traži od provajdera ko je bio “vlasnik” IP adrese u datom trenutku i koja je njegova fizička adresa.


Odgovor je DA. vlasnik sajta koji posećuješ može u nekim slučajevima vrlo lako da dođe do tvoje fizičke adrese.

drnzvrc
Nema na čemu. Dakle, neće ti niko upasti na vrata, osim ako se ne baviš kriminalom.


Ili ako nek zlonameran sajt otkrije tvoju lokaciju, i na osnovu podataka koje si ostavila na takvom sajtu(recimo prodaješ zlatnu ogrlicu od 300 grama preko nekog takvog sajta) zaključi da vredi obići te.

Dinamička adresa je privremena. Provajder ima npr. 1000 adresa i raspodeli ih korisnicima. Kad ugasiš kompjuter, ili ruter, ili kablovski modem itd. pa se ponovo uključiš, posle nekoliko minuta, dobićeš gotovo sigurno neku drugu adresu


DHCP server će čuvati tvoju IP adresu koja ti je dodeljen dokle god ti je ukjučen modem, pa čak i kad ga isključiš ta adresa biće rezervisana samo za tebe još neko vreme koje je određeno konfiguracijom DHCP servera. to je najčešće 1h ali može biti i kraže ali i mnogo duže.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:46 19.09.2011

Re: procedura

zoja444
mobilnog telefona?


MTS nudi zanimljivu uslugu Biz:lokator, a Telenor uslugu Pozicioniranje i praćenje vozila na nešto drugačijem principu.

Inače, to što neko zna lokaciju mobilnog telefona ili drugog uređaja, ne mora biti nužno loše. Zamislite situacije starijih osoba, osoba sa zdravstvenim problemima kojima zatreba pomoć, različite iznenadne aksidente, zatim elementarne nesreće, saobraćajne udese ili slično.

Tehnologija nije zlonamerna sama po sebi. Način upotrebe može biti dobronameran i zlonameran. Distinkciju čine moralne norme tj. etika primene, a kad oni nedostaju onda se stvari rešavaju zakonima i propisima.

Ili recimo: nalazite se u nepoznatom gradu i treba vam najbliži bankomat, menjačnica ili vam pošalju poruku o najbližoj prodavnici u kojoj je rasprodaja omiljene robne marke.
zoja444 zoja444 10:42 19.09.2011

Re: procedura

Ili ako nek zlonameran sajt otkrije tvoju lokaciju, i na osnovu podataka koje si ostavila na takvom sajtu(recimo prodaješ zlatnu ogrlicu od 300 grama preko nekog takvog sajta) zaključi da vredi obići te.



to meni lici na kriminal. da li je bilo takvih slucajeva? sta se onda radi u tim situacijama?
zoja444 zoja444 10:59 19.09.2011

Re: procedura

nije mi najjasniji ovaj deo:

Ili recimo: nalazite se u nepoznatom gradu i treba vam najbliži bankomat, menjačnica ili vam pošalju poruku o najbližoj prodavnici u kojoj je rasprodaja omiljene robne marke.


razumem situaciju ako ja zatrazim te informacije. ali, kako sam razumela, one mi mogu biti poslate i bez mog trazenja. ko je taj ko ih onda salje? operater ili neko drugi? da li to znaci da se u svakom trenutku prati pozicija mobilnog telefona a ne samo u slucajevima potrebe? i kako neko i ko moze da zna koja mi je omiljena robna marka?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:27 19.09.2011

Re: procedura

zoja444
nije mi najjasniji ovaj deo


Evo Maksa objasnio u komentaru ovde.

Pogledajte ovo i takođe ovo.
drnzvrc drnzvrc 16:24 19.09.2011

Re: procedura

b92fmember
Odgovor je DA. vlasnik sajta koji posećuješ može u nekim slučajevima vrlo lako da dođe do tvoje fizičke adrese.


E ovo me zanima. U kojim slučajevima? Ako ja imam npr. kabl preko SBB-a, kako na nekom sajtu mogu da vide išta, osim da moja IP adresa pripada SBB-u? Ne znam, možda je moguće u slučaju wireless pristupa.


b92fmember
DHCP server će čuvati tvoju IP adresu koja ti je dodeljen dokle god ti je ukjučen modem, pa čak i kad ga isključiš ta adresa biće rezervisana samo za tebe još neko vreme koje je određeno konfiguracijom DHCP servera. to je najčešće 1h ali može biti i kraže ali i mnogo duže..


Pa ja namerno izostavih i samo pominjanje DHCP-a da je ne bih zbunio, jer je jedino bitno bilo objašnjenje zašto je adresa privremena.


b92fmember
Dakle, neće ti niko upasti na vrata, osim ako se ne baviš kriminalom.

Ili ako nek zlonameran sajt otkrije tvoju lokaciju, i na osnovu podataka koje si ostavila na takvom sajtu(recimo prodaješ zlatnu ogrlicu od 300 grama preko nekog takvog sajta) zaključi da vredi obići te.


Slažem se.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 16:36 19.09.2011

Re: procedura

Google Street View još nije svraćao u Srbiju, a ne zna se kad će.

Ali evo zašto se digla prašina oko te njihove usluge i koje je još podatke prikupljao tokom svoje misije:

Street View cars grabbed locations of phones, PCs

Citat:

Google's Street View cars collected the locations of millions of laptops, cell phones, and other Wi-Fi devices around the world, a practice that raises novel privacy concerns, CNET has confirmed.

The cars were supposed to collect the locations of Wi-Fi access points. But Google also recorded the street addresses and unique identifiers of computers and other devices using those wireless networks and then made the data publicly available through Google.com until a few weeks ago.


Postoji još gomila tekstova na tu i slične teme.
cyberm cyberm 16:40 19.09.2011

Re: procedura

http://www.ip-adress.com/
Ovde moze da se vidi IP adresa, kao i podaci o ISP-u.
b92fmember b92fmember 22:23 19.09.2011

Re: procedura

drnzvrc

E ovo me zanima. U kojim slučajevima? Ako ja imam npr. kabl preko SBB-a, kako na nekom sajtu mogu da vide išta, osim da moja IP adresa pripada SBB-u? Ne znam, možda je moguće u slučaju wireless pristupa.



ima i ja sbb, pa opet firefox( tj google ) je uspeo da odredi moju tačnu lokaciju.
Nisam 100% siguran, ali verujem da je upamtio i upario ip adresu i gps lokaciju kada sam pristupi google mapi na android telefonu preko wifi konekcije.

Pa ja namerno izostavih i samo pominjanje DHCP-a da je ne bih zbunio, jer je jedino bitno bilo objašnjenje zašto je adresa privremena.


ma to ja samo da se malo pravim važan
b92fmember b92fmember 22:26 19.09.2011

Re: procedura

Dragan Pleskonjic
Google Street View još nije svraćao u Srbiju, a ne zna se kad će.

Ali evo zašto se digla prašina oko te njihove usluge i koje je još podatke prikupljao tokom svoje misije:

Street View cars grabbed locations of phones, PCs


Ma ne treba im više street view car, sad sve to prikupljaju preko pametnih telefona.

da ne bude zabune, za isto to je optužen i apple.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:33 19.09.2011

Re: procedura

b92fmember

ima i ja sbb, pa opet firefox( tj google ) je uspeo da odredi moju tačnu lokaciju.
Nisam 100% siguran, ali verujem da je upamtio i upario ip adresu i gps lokaciju kada sam pristupi google mapi na android telefonu preko wifi konekcije.


Možda ovo pomogne.

Google
• Does it track users? No. The location information sent to Google servers when users opt in to location services on Android is kept anonymous and stored in the aggregate. Data are not tied or traceable to a specific user. The collected information is stored with a hashed version of an anonymous token that is deleted after approximately one week.
• Does it record Wi-Fi/cell tower? Yes. A small amount of location information regarding nearby Wi-Fi access points and cell towers is kept on the Android device to help the user continue to enjoy the service when no server connection is available and to improve speed and battery life. This information is likewise not tied or traceable to a specific user.
• Is this information encrypted? Yes. However, Google has admitted that in theory, it is possible for a third party to grab the data and use it to identify a specific person.
• Is location information pulled to a server? Yes. This differs slightly from Apple in that the data can be pulled regardless of whether a location application is running or not. Location data that are sent back to Google location servers are kept anonymous and are not tied or traceable to specific users. However, there has been speculation that cells transmit a unique ID with the data. Google claims the ID is associated with the location rather than the user.
• Can the user turn off the location information gathering? Yes. The set-up process asks users if they would like to “allow Google’s location service to collect anonymous location data. However, doing that will inhibit the LBS applications and services as a result. Many believe that even if Google’s location service is turned off, Google logs GPS coordinates on its website or a page that serves Google ads unless the user opts out of this in his or her settings.
• Does it provide location data to third parties? Google has stated in a letter to the US Congress: “we never sell our users’ personally identifiable information. This is simply not our business model. To help make sure we live up to this promise, we entered into a consent decree with the Federal Trade Commission this year, under which we’ll receive an independent review of the privacy procedures we have outlined above once every two years.”
• Do developers have access? Yes. For applications, Android operates a permissions system in which developers are required to list all relevant permissions regarding the use of data, including location, that the end user must accept before he or she can use the application. However, Google does not monitor it. This can be a gray area.
• Is there advertising? Yes.
• Does it monitor developers? No.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:35 19.09.2011

Re: procedura

b92fmember
Ma ne treba im više street view car, sad sve to prikupljaju preko pametnih telefona.

da ne bude zabune, za isto to je optužen i apple.


Upravo napisah u komentaru iznad detaljno za Google, mogu slično i za Apple, Microsoft i ostale proizvođače telefona i njihovih operativnih sistema. Ali bolje da ne...
b92fmember b92fmember 23:12 19.09.2011

Re: procedura


Postoji još gomila tekstova na tu i slične teme.


Da ne propustimo da pomenemo i slučajeve kada su neki ljudi preko tweeter-a objavljivali zanimljivosti sa svog odmora da bi naknadno saznali da su im kuće za to vreme opljačkane.

Neki su zaključili da su u tom i mnogim drugim slučajevima lopovi koristili tweeter kao "tip" koja kuća je trenutno prazna i pogodna za "posao"

http://mashable.com/2009/06/01/twitter-related-burglary/


ovde pleaserobme.com više o istoj temi.

The danger is publicly telling people where you are. This is because it leaves one place you're definitely not... home. So here we are; on one end we're leaving lights on when we're going on a holiday, and on the other we're telling everybody on the internet we're not home. It gets even worse if you have "friends" who want to colonize your house





b92fmember b92fmember 23:37 19.09.2011

Re: procedura

Can the user turn off the location information gathering? Yes. The set-up process asks users if they would like to “allow Google’s location service to collect anonymous location data


eh Možda se vlasnik telefona složio sa tim da Gugle prikuplja podatke o lokaciji ali ja nisam. Ali to bi značilo da prijateljima koji dođu kod mene na kafu moram da proverim kako im je konfigurisan telefon pre nego što im dozvolim wifi pristup.


Eh, da umalo da zaboravim... Sve pohvale za blog
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:40 19.09.2011

Re: procedura

b92fmember
Eh, da umalo da zaboravim... Sve pohvale za blog


Hvala. Takođe, hvala i za dobre komentare.
zoja444 zoja444 23:41 19.09.2011

Re: procedura

Eh, da umalo da zaboravim... Sve pohvale za blog


pridruzujem se.
maksa83 maksa83 11:56 18.09.2011

jednom upali

Primera radi: dođe kapetan jednog dana pred četu i kaže: „Ima li ovde neko da zna francuski?" Brže bolje javi se njih nekoliko ponosnih znalaca, misleći da je to ulaznica za poziciju i mesto koje će olakšati služenje vojnog roka.

Verovao ili ne - ovo nije uvek patka - ja sam se javio kao ponosni znalac (jedan od 2 među 500-ak ljudi) i umesto da tabanam po makedonsko-albanskoj granici proveo preostalih 8 meseci vojnog roka učeći francuski komandanta kasarne koji se spremao da postane Vojni Ataše u Parizu (i postao je).
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:19 18.09.2011

Re: jednom upali

maksa83
Verovao ili ne - ovo nije uvek patka - ja sam se javio kao ponosni znalac (jedan od 2 među 500-ak ljudi) i umesto da tabanam po makedonsko-albanskoj granici proveo preostalih 8 meseci vojnog roka učeći francuski komandanta kasarne koji se spremao da postane Vojni Ataše u Parizu (i postao je).


Srećniče!
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:33 18.09.2011

Re: jednom upali

učeći francuski komandanta kasarne koji se spremao da postane Vojni Ataše u Parizu (i postao je).


Parizu ili Libiji? ;>

blogovatelj blogovatelj 14:28 18.09.2011

Re: jednom upali

Verovao ili ne - ovo nije uvek patka - ja sam se javio kao ponosni znalac (jedan od 2 među 500-ak ljudi) i umesto da tabanam po makedonsko-albanskoj granici proveo preostalih 8 meseci vojnog roka učeći francuski komandanta kasarne koji se spremao da postane Vojni Ataše u Parizu (i postao je).


Mene su drugi dan vojske pokupili jer sam znao da sviram bas gitaru. Prethodni basista bataljonskog orkestra se bio skinuo, bilo je potrebno hitno naci bilo koga ko zna da svira bas gitaru, jer se za par dana odrzavalo takmicenje oraca "Titova brazda" a vojska je morala da odsvira nesto na priredbi u domu JLA.
Tako sam dva dana vezbao za tezgu, navezbali smo "Love me tender" i Dzuli od Danijela, a treci dan je bila svirka za orace. Ti Titovi oraci su jedina publika koja je mogla da oceni moje sviracko umece.
Dan posle svirke u vojsku je stigao novi guster koji je imao zavrsenu muzicku akademiju za kontrabas, pa sam ispao iz benda.
Medjutim, secam se desetara koji je jednom dosao i pitao ko je dobrovoljac da sredjuje i pakuje Kremipane u magacinu, neki se nesretnici javili, pa su ih odveli u magacin, ali su ih ubacili u kace u kojima se kiseli kupus, visoke tri metra, da ih ribaju iznutra.
Kad su se vratli, kandila nam je spavaona na kiseli kupus nedelju dana posle toga.
blogovatelj blogovatelj 14:31 18.09.2011

Re: jednom upali

umesto da tabanam po makedonsko-albanskoj granici


Prvo sto mi je palo na pamet, kad sam procitao gde si bio vojnik.




jinks jinks 08:14 19.09.2011

Re: jednom upali

komandanta kasarne koji se spremao da postane Vojni Ataše u Pariz

Da li je moguće da je neko mogao sa mesta komandanta kasarne da ode na mesto Vojnog atašea, i to još u Parizu, i da zna za tako nešto u vreme dok još uvek radi sa vojskom u kasarni.

Možda nije otišao na mesto Atašea, već na mesto nekog sekretara ili tako nešto.

Gde, pa za jedno atašeovsko mesto konkuriše nebrojeni broj kandidata, koji verovatno moraju da prođu mnogo više od toga što verovatno može sa sobom da nosi mesto komandanta kasarne, pretpostavljam.
maksa83 maksa83 11:08 19.09.2011

Re: jednom upali

Da li je moguće da je neko mogao sa mesta komandanta kasarne da ode na mesto Vojnog atašea, i to još u Parizu, i da zna za tako nešto u vreme dok još uvek radi sa vojskom u kasarni.

Možda nije otišao na mesto Atašea, već na mesto nekog sekretara ili tako nešto.

Puk. Sokol Mitrovski, komandant kasarne VP5912 Titov Veles je krajem 1990. postao Vojni Ataše u Parizu, i bio je na tom mestu do konačnog raspada SFRJ. To je proverivo. Posle toga je bio načelnik makedonskog generalštaba, a sada se bavi politikom u Makedoniji i mislim da je predsednik neke velike opštine.

Ako tvrdiš da lažem/izmišljam onda očekujem da iskopaš informaciju i napišeš ko je bio Vojni Ataše u Parizu u tom periodu.

A sad ti.
jinks jinks 11:31 19.09.2011

Re: jednom upali

Ako tvrdiš da lažem/izmišljam onda očekujem da iskopaš informaciju i napišeš ko je bio Vojni Ataše u Parizu u tom periodu.

Ne tvrdim da izmišljaš, već mi je zvučalo neverovatno da je tako, da neko može direktno iz kasarne da oda na mesto atašea, i to još u Francuskoj.

Elem, pošto je tako, onda verovatno i neka druga pitanja mogu da iskrsnu u vezi sa prethodnom državom.
maksa83 maksa83 11:50 19.09.2011

Re: jednom upali

Ne tvrdim da izmišljaš, već mi je zvučalo neverovatno da je tako, da neko može direktno iz kasarne da oda na mesto atašea, i to još u Francuskoj.

Ne razumem se baš u vojnu nomenklaturu i to je moj prvi bliski susret sa tim svetom (npr. nemam vojna lica po familiji). Znam da je za to mesto sa njim u konkurenciji bio neki General iz Beograda sa finim pedigreom (već govorio 2 jezika, bogznakako obrazovan itd.), ali sa druge strane kad pogledaš - Vojni Ataše u nekoj zemlji je, koliko znam, istovremeno tamošnji šef obaveštajne službe. Ovaj tip je bio verovatno najpronicljiviji lik kog sam ikad upoznao, natural spy material. Npr., albanski je govorio vrlo tečno. ; ) Bilo je tu koječega za vreme svega toga, npr. dvonedeljni odlazak u Francusku (sa civilnim pasošem i papirima u kojima piše da je profesor u srednjoj mašinskoj u Prilepu, i pozajmljenim kolima od nekog sedmog tipa) - ja išao da mu vadim vizu u Beogradu u Fr. ambasadi, što nisu zvanični putevi za slanje vojnog lica (budućeg atašea) u stranu zemlju, itd. Bilo je i M.A.S.H. situacija....
jinks jinks 11:57 19.09.2011

Re: jednom upali

Upravo si napisao ono zbog cega je prica zvucala malo neverovatno.

Kako moze neko samo sa radom u obicnoj jedinici da stekne obavestajno iskustvo koje je, pretpostavljam, vise nego potrebno za takvo mesto. Znaci da se godinama, na osnovu ovoga sto si napisao, ustvari time i bavio, vise nego komandovanjem kasarnom ili necim slicnim tome.
maksa83 maksa83 12:14 19.09.2011

Re: jednom upali

Znaci da se godinama, na osnovu ovoga sto si napisao, ustvari time i bavio, vise nego komandovanjem kasarnom ili necim slicnim tome.

Nemam pojma čime se bavio pre, znam da je bio stacioniran na Kosovu dugo i da je tenkista po osnovnom VES-u, i da je došao u kasarnu otpr. kad i mi (septembarska klasa) i otišao tu negde kad i mi - u Francusku. Svakako se nije uklapao u stereotip oficira koji nema veze sa životom i non stop se dere i maltretira (što ne znači da nikad nije vikao na potčinjene - jeste - ali to nikad nije bilo u afektu, nego dirigovano situacijom) i kasarnom je komandovao vrlo efikasno baš zahvaljujući tim svojim soft skills, tj. sposobnošću da jako brzo proceni ljude i situacije i reaguje adekvatno. Znam da je otišao u Fr. sa znanjem francuskog na nivou otpr. 1-2 osnovne - toliko je moglo da se uradi za 8 meseci. ; )
mikimedic mikimedic 07:41 20.09.2011

Re: jednom upali

Elem, pošto je tako, onda verovatno i neka druga pitanja mogu da iskrsnu u vezi sa prethodnom državom.




a imamo slican primer i na blogu




fantomatsicna fantomatsicna 00:42 19.09.2011

Dodje

Mu u neku ruku vise kao Ovce marketinga.A bolje je ovo i ne znati kad nema leka...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:51 19.09.2011

Re: Dodje

fantomatsicna
Mu u neku ruku vise kao Ovce marketinga.A bolje je ovo i ne znati kad nema leka...


Zabijanje glave u pesak obično ne pomaže puno.

Ako je nešto poznato i demistifikovano, onda je lakše zaštititi se. U ovom slučaju svest odnosno znanje, zatim kombinacija tehnoloških, organizacionih i pravnih mera, može značajno da ublaži opasnosti.

Inače, to što neko zna lokaciju mobilnog telefona ili drugog uređaja, ne mora biti nužno loše. Opisao sam neke situacije kada to može biti vrlo korisno u jednom komentaru iznad, pa da ne ponavljam.
b92fmember b92fmember 23:43 19.09.2011

Re: Dodje

u u neku ruku vise kao Ovce marketinga.A bolje je ovo i ne znati kad nema leka...


A dok ima ovaca biće i šišanja
jinks jinks 08:10 19.09.2011

Šta i kako dobrovoljno delimo?

Možda je interesantno pitanje i šta sve mnogi ljudi dobrovoljno rade u savremenom IT svetu.

Na primer, postoji analiza o state of the art organizacije nekih novih i izuzetno bogatih kompanija na svetu ... konkretno, radi se o Googlu ... po kome se gotovo svo njihovo bogatstvo zasniva na dobrovoljnom, neplaćenom, samoorganizujućem (da li?) radu kastomera, ali i samih zaposlenih u kompaniji.

Gugl u tome ide toliko daleko, da čak i kada dolazi u priliku u kojoj bi im organizovanje nekakve piramidalne organizacione strukture ipak donelo i neki boljitak, oni to (verovatno iz nekog principa na kome baziraju svoje poslovanje) ne čine.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:54 19.09.2011

Re: Šta i kako dobrovoljno delimo?

jinks
Možda je interesantno pitanje i šta sve mnogi ljudi dobrovoljno rade u savremenom IT svetu.

Na primer, postoji analiza o state of the art organizacije nekih novih i izuzetno bogatih kompanija na svetu ... konkretno, radi se o Googlu ... po kome se gotovo svo njihovo bogatstvo zasniva na dobrovoljnom, neplaćenom, samoorganizujućem (da li?) radu kastomera, ali i samih zaposlenih u kompaniji.

Gugl u tome ide toliko daleko, da čak i kada dolazi u priliku u kojoj bi im organizovanje nekakve piramidalne organizacione strukture ipak donelo i neki boljitak, oni to (verovatno iz nekog bazičnog principa na kome baziraju svoje poslovanje) ne čine.


Da, dobrovoljni rad može da stvori veliku vrednost. Slažem se da Google, Facebook i slični dobar deo svog bogatstva "duguju mnogim dobrovljcima". Na drugoj strani je primer neprofitne mrežne enciklopedije Wikipedia, koja je nastala radom entuzijasta i dobrovoljaca, uz brojne donacije.
saladin119 saladin119 10:46 19.09.2011

privatnost na internetu?

Rece Uros u komentarima "kada cujem anonimnost ruka sama krene prema folderu gde je TOR." takvo nesto ne postoji na Internetu i TOR ima podatke o nama,(pitanje kad i kako ce on to iskoristiti) kao dugogodisnji korisnik racunara a kasnije i administrator . . . koristim proksi dugo vremena tako da je moj prikazani ip jedno 20 km daleko od mog pravog ip...

Za mailove koji se traze prilikom registrovanja na raznim sajtovima koristite yahoo, google, live.com i slicno za komunikaciju sa prijateljima skype nikakve glupe drustvene mreze, redovno brisite kolacice, cistite kes memoriju, osigurajte svoje bezicne rutere stavljajuci jaku enkripciju i komlikovane lozinke, upalite firewall i SPI (primer kolege, covek proveo 30 dana u pritvoru neko mu se zakacio na router i probao da ugovori prodaju zabranjenih antikviteta; samo zato sto ga mrzelo dapromeni default "admin" i "1234" pa mislite o tome.

A anajvise se odusevim kad "papci" kazu pa nemam sta da krijem... sta on moze da zna o meni ili sazna o meni ....Sva sreca sto je kod nas elektronsdko bankarstvo i uopste elektronsko poslovanje jos na niskom nivou inace bi video sta ima da krijes i sta ima da sazna o tebi...

Mislite o tome, to govori o stanju svesti( citaj neobrazovanosti naseg naroda generalno gledajuci), obrazovanju, poznavanju modernih tehnologija...

Neko ce reci to je "losa tehnologija" inace omiljena recenica vecine onih koji nemaju veze i nezele da nauce tehnologija nije ni dobra ni losa samo moze da se primenjuje u dobre ili lose svrhe....
zoja444 zoja444 12:28 19.09.2011

Re: privatnost na internetu?

koristim proksi dugo vremena tako da je moj prikazani ip jedno 20 km daleko od mog pravog ip...


kako se to izvodi?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:40 19.09.2011

Re: privatnost na internetu?

saladin119
A anajvise se odusevim kad ****** kazu pa nemam sta da krijem... sta on moze da zna o meni ili sazna o meni ....


Da, to je vrlo često mišljenje, a može da bude jako opasno.

Mislite o tome, to govori o stanju svesti( citaj neobrazovanosti naseg naroda generalno gledajuci), obrazovanju, poznavanju modernih tehnologija...

Neko ce reci to je "losa tehnologija" inace omiljena recenica vecine onih koji nemaju veze i nezele da nauce tehnologija nije ni dobra ni losa samo moze da se primenjuje u dobre ili lose svrhe....


Upravo tako.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:53 19.09.2011

Re: privatnost na internetu?

saladin119
Rece Uros u komentarima "kada cujem anonimnost ruka sama krene prema folderu gde je TOR." takvo nesto ne postoji na Internetu


To je tačno i teoretski i praktično, ali:
(pitanje kad i kako ce on to iskoristiti)

Do sada iskustva pokazuju da je Tor sasvim pouzdan, dakle odgovor na ovo pitanje imamo iz iskustva.

Proxy nije za širu upotrebu.
saladin119 saladin119 00:14 20.09.2011

Re: privatnost na internetu?

Moj je zakupljen kod mog provajdera interneta inace ima gomila free proksy servisa koj ce prikazati da pristupas sa neke druge ip adrese koristi svemoguci google "free proksy"
b92fmember b92fmember 00:19 20.09.2011

Re: privatnost na internetu?

Moj je zakupljen kod mog provajdera interneta inace ima gomila free proksy servisa koj ce prikazati da pristupas sa neke druge ip adrese koristi svemoguci google "free proksy"

a tako će samo google da zna sve o tebi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana