Budućnost| Društvo| Istorija| Kultura

Dan ustanka uvrstiti u državne praznike

Milan Karagaća RSS / 23.10.2011. u 14:10

 Upozoravam da ovo nije tema o četnicima i partizanima.

Vlada Srbije je o tome već uputila parlamentu  odgovarajući predlog izmene Zakona o državnim i drugim praznicima i uskoro će se naći pred poslanicima. Tako će Srbija dobiti još dva državna praznika -  Dan primirja u Prvom svetskom ratu i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu .

255x160_4775-grb-srbije-498px.jpg 

Smatram da bi Srbija konačno trebalo da među  državne  praznike  vrati i Dan istanka, a koji će to datum biti neka se dogovore istoričari i učesnici ali bez stranačkih i ideoloških pristrasnosti i utrkivanja za jeftine dnevno-političke poene. To nije dnevno-politički već trajna nacionala vrednost slobodarskog duha i tradicije srpskog naroda. Taj dan ne treba vezivati za bilo koje ideološke kalkulacije već naći dan kada su ustanici izveli prvu akciju ili još bolje zajedničku akciju protiv okupatora jer je činjenica da su oba pokreta te 1941.godine krenula u borbu protiv okupatora. 

Deo obrazloženja može naći i u govoru predsednika Tadićapre neki dan u Šumaricama, gde kaže: “Prizivаmo sа zаhvаlnošću u sećаnje sve poginule borce Krаljevske jugoslovenske vojske u Aprilskom rаtu, sve učesnike nаrodnog ustаnkа u borbi protiv nаcizmа iz rаvnogorskog i pаrtizаnskog pokretа u Srbiji koji su dаli svoje živote u borbi protiv okupаtorа, sve borce Nаrodnooslobodilаčkog pokretа i Crvene аrmije koji su poginuli u oslobаđаnju Srbije, kаo i sve borce NOP-а iz Srbije, koji su poginuli u oslobаđаnju drugih delovа Jugoslаvije.”

Inače, ne vidim ni jedan razuman razlog da se Srbija samoisključuje iz antifašističke koalicije jer Srbija nije bila ono što su u 2.svetskom ratu bile ni Baltičke državice ni ostale države koje su posle rata bile u sovjetskom lageru. To je u intervjuu Novostima objasnio i istoričar, profesor Slobodan Marković.

Nema nikakvog razloga da Srbija ne obeležava Dan ustanka dok to ostale države nastale na prostoru bivše SFRJ rade i ističu svoj antifašizam i doprinos pobedi nad  fašizmom.

Ustanovljavanjem Dana ustanka je u nacionalnom interesu  jer bi doprinelo konačnom pomirenju i ostavljanju po strani ideoloških podela nastalih tokom 2.svetskog rata ali i dnevnopolitičkih.

Srbija nema razloga da se stidi svoje prošlosti.




Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana