Budućnost| Društvo| Ljudska prava| Politika

Tadić nije ni izgubio Kosovo niti ga može vratiti

Milan Karagaća RSS / 29.10.2011. u 17:52

Ovih dana čujemo patriotske stranke i pojedince dokazane patriote po zanimanju kako su za sve krivi “žuti” i Tadić i samo da oni odu sa vlasti vratićemo i Kosovo u Srbiju. Za ovakve trvdnje treba biti ne samo dovoljno politički ostrašćen već i toliko nepristojan pa, ne trepnuvši, iznositi ono što nije tačno. Niti su Tadić i DS  izgubili Kosovo, niti ga oni ni ma ko drugi mogu vratiti na stanje koje bi odgovaralo paroli “Kosovo je srce Srbije”.Tim "žutim" se može svašta drugo pigovoriti ali to da je Tadić prodao Kosovo je baš suviše prizemno.

Upravo je predsednik Tadić je nedavno kratko i jasno izneo stav o Kosovu, ne ostavljajući iluziju o suverenitetu na Kosovu, a ne odričući se legitimnih prava i interesa Srbije i Srba na Kosovu, bez dileme u stilu “ili-ili”, a  potvrđujući princip ” i- i” , što je smisao svake racionalne politike u bilo kojoj oblasti.

Samo onaj ko neće ili ne ume da čita, i oni nedobronamerni, mogu se hvatati za začkoljice i tražiti zamerke, a sviđalo se to nekim stranim i domaćim čimbenicima, on je rekao istinu, dakle:

A.- Nemа lаkog rešenjа zа problem Kosovа i svi smo togа svesni. Nemа rešenjа kojа nаs vrаćаju u prošlost, аli morаmo nаći održivo rešenje zа budućnost",

Ovo se neće svideti naročito onima koji su u XIX veku ili u period pre 1999.godine.

B.- Srbijа je principijelno opredeljenа zа iznаlаženje prаvednog, kompromisnog i održivog rešenjа zа problem Kosovа, jer sаmo tаkvo rešenje može omogućiti istinsko pomirenje i trаjni mir među nаrodimа Bаlkаnа.

Ni ovo se neće svideti onima koji svoju političku i drugu egzistenciju baziraju na svađama, mržnji, stalnom izravnavanju računa, kao ni onima na svim stranama koji u drugima ne vide ljude već samo protivnike i neprijatelje.

C.- Mi rešenje zа pitаnje Kosovа trаžimo konstruktivnim pristupom dijаlogu sа Prištinom, koji je već dаo nekoliko konkretnih i dobrih rezultаtа. Mi rešenje, dаkle, trаžimo isključivo miroljubivim sredstvimа, primerenim demokrаtskim zemljаmа.

Ovo će naići na kritiku naročito onih koji bi velike nacionalne pobede i  cilje da postižu ratom ali da ne idu oni ni njihova deca.

 D.- Srbijа neće priznаti nezаvisnost Kosovа. Polаzeći od tog principа, posebno nаglаšаvаm znаčаj četiri elementа budućeg rešenjа kome svi morаmo dа težimo, а to su:

1.-  pitаnje severа Kosovа,

2.- posebne gаrаncije sigurnosti zа Srbe koji žive u enklаvаmа u drugim delovimа Kosovа,

3.-mehаnizаm zаštite srpske kulturne bаštine i

4.-pitаnje imovine Srbije i Srbа u pokrаjini.

Tačke 2.,3. i  4. Nisu niti mogu biti sporne ni međunarodno –pravno ni po običajnom pravu ni u bilo kakvom dijalogu.

Tačka 1. ostaje tema za političke pregovore - u konačnom dogovor  između Beograda i Prištine sa ili bez međunarodnog posredovanja.

Da li je za to još uvek aktuelan i dobar Ahtisarijev plan u smislu da daje prostore za dalje pregovore i izvlačenje maksimuma, ostaje da se analizira, a to neka urade nadležni. Najbolje bi bilo kada bi se u skupštini postigao konsenzus o ove 4 tačke i da tu platform podrže sve političke stranke.

Inače, kako se zahuktava predizborna kampanja, tako se iznova javljaju oni koji će da nam povrate i odbrane Kosovo, neki čak i “sve srpske zemlje”, pokušavajući tako da, po  ko zna koji put, na patriotskoj retorici zavrnu birače. Načini nastupa stranačkih prvaka , njihovih potparola , doparola,običnih parolaša i  njima bliskih analitičara i medija redovno  počinju konsatatacijom kako postojeća vlada, a posebno predsednik republike Tadić, ne brane nacionalne interese i navodno prodaju Kosovo. Čak je jedno udruženje građana   to i zvanično saopštilo, a nešto slično se moglo čuti  u izjavama predsednika opština u kojima su spontano postavljane barikade optužujući predsednika države da je strani plaćenik. Odmah iza toga sledi sugestija kako bi eto mi da smo i kad budemo na vlasti (“Dajte nam glasove da dođemo na vlast) , sve to rešili u interesu nacionalnih srpskih interesa i Srbija bi opet bila cela , bez obzira što je ostala bez jednog dela. U uzavreloj političkoj situaciji u Srbiji uveliko se uvežbavaju timovi i za nastupe u  izbornoj kampanji. Izgleda se odmah u početku htelo proveriti koliko je Kosovo još uvek profitabilno za dobijanje glasova na izborima i opet se zaigralo na kartu Kosova i njegovu emotivnu i psihološko-etničku dimenziju. Paljenje graničnih prelaza i  barikade bile su izgleda komandno-štabne i taktičke vežbe, koje se upravo ovih dana završavaju sklanjanjem barikada. U vežbi i uvežbavanju učestvovali su praktično svi, i pozicija i opozicija i patrijarh tj. SPC, i EU I KFOR, i vladin i nevladin sektor. Kao što vidimo, vežba se završava a barikade kao rekviziti sklanjaju, za sada u pričuvni položaj. Sada će uslediti uobičajene analize vežbovnih aktivnosti, izvlačiće se zaključci i pouke  , mada za pouke sumnjam. Oni koji nastupaju sa tih tzv. visokih patriotskih pozicija “Ne damo Kosovo” prave se ludi kao da je sadašnja vlast i DS  nasledili Kosovo od pre 1990.godine, neki zaboravljaju da su bili u i na vlasti kada je potpalo pod međunarodnu oprotektorat, a drugi da su vrlo aktivno učestvovali u izradi platfore i neuspešnim pregovorima do 2007.godine, čijem neuspehu su u dobroj meri i kumovali.

Mnogi napadaju izborni slogan DS  “I EU i Kosovo”, neki kao u osnovi nerealan i suprostavljen ,a drugi sa pozicija bilo da treba odustati od EU ako nam to bude uslovljavano odustajanjem od Kosova, ili da treba glasno i javno reći da Srbija odustaje od Kosova i da se samo interesuje za pristupanje EU.

Ne ulazeći u retoričke izlete poput onih “ nikada”, “ni u kom slučaju”,“ni u kom obliku”, “crvene linije” i sl. jasno je da se mislilo da je cilj da Srbija uđe u EU i da se sve vreme zalaže za rešavanje kosovskog problema, jer mnogobrojni problemi postoje, čak ako i ostavimo po strani pitanje priznavanja. Samo potenciranje priznavanja ili nepriznavanja Kosova je zapravo zataškavanje nespremnosti i nemanja rešenja za životna pitanja.Takođe, legitimno je pravo Srbije da li će ili ne neku državu priznati i takvo uslovljavanje se niti podrazumeva niti očekuje. Ne ulazeći u razloge i  zamerke zašto to nije ranije učinio, mora se priznati da je to dobar potez . Dakle i EU i Kosovo ali ono što je realno moguće, podrazumevajući upravo legitimne interese na Kosovu  i  maksimalnu zaštitu srpskog stanovništva koje tamo živi.

Nije normalno da 60.000 ljudi živi u nekoj vrsti geta, i zato je neophodno da se definiše maksimalna vrsta samouprave i obezbedi neka autonomija Srba na severu., koja će biti prihvatljiva i međunarodnoj zajednici i Beogradu, ali i ostatku Kosova. S druge strane, niti je normalno niti Srbija sme sebi da dozvoli da se zbog neke fikcije o Kosovu sama stavlja u geto.

Upravo to je i saopštio predsednik Tadić- hoćemo da se izborimo za maksimum na Kosovu ali nećemo da zbog Kosova Srbija stane. Pri tome, sve što se može postići to je samo pregovorima u što boljoj saradnji sa EU i UN i uporedo sa ulaskom Srbije u EU, a svaka balvanizacija i ratna retorika je najbolji način da se po  pitanju Kosova sve izgubi.

 



Komentari (149)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 18:21 29.10.2011

shangarepa za jahaca

A kako to Srbija "staje" radi Kosova? Molim objesnjenje. Pristupni fondovi (2020? minus KiM) na dugom stapu koji ce izfinansirati vikedice sa bazenom i jedan - dva mandata?

Smesno.

Da dodam pride, partnerski odnosi sa EU = SMESNO! Nece i ne moze biti bolje "s'vana" no "iznutra". Dok tri dembela jasu lipsalog magarca nema leba.

Ne ovaj put. Ne jos jednom.




Milan Karagaća Milan Karagaća 23:39 29.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

A kako to Srbija "staje" radi Kosova? Molim objesnjenje.

Tako što je Kosovo izgovor za sve što se ne radi a moralo bi.
Pitanje Kosova ne bi trebalo i ne bi smelo da skreće pažnju sa milion problema koje država i građani Srbije imaju, počev od reforme države i državne uprave pa na dalje.
Da dodam pride, partnerski odnosi sa EU = SMESNO!

nisam razumeo konotaciju, ali bolje je biti u partnerskim nego u zategnutim odnosima.Ako može jedna Estonija da bude partner koji se pita što ne može Srbija. A ako ste mislili u pejorativnom smislu, onda je još smešnije da kada se kaže kako je Srbija partner Kine ili Rusije koje su mnooogo veće nego EU i mnogo dalje od Srbije.
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 02:34 30.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

Domacine , kao prvo, hvala na odgovoru.

Tako što je Kosovo izgovor za sve što se ne radi a moralo bi.
Pitanje Kosova ne bi trebalo i ne bi smelo da skreće pažnju sa milion problema koje država i građani Srbije imaju, počev od reforme države i državne uprave pa na dalje.


Ovaj pasus je opasan iz vise razloga.Kakva god da je vlast nema mandat da rasparcava teritoriju. Vlast nije doveka a to sto im se zuri da zavrse pre skorog i veoma izvesnog isteka vladavine to je druga prica.Ovo je relativno mali period u istoriji drzave ali veliki u nasim zivotima. Iz tog razloga sam za referendum pa nek nam unuci sude.Problem je sto i za takav referendum treba menjati ustav...avaj.

nisam razumeo konotaciju, ali bolje je biti u partnerskim nego u zategnutim odnosima.Ako može jedna Estonija da bude partner koji se pita što ne može Srbija. A ako ste mislili u pejorativnom smislu, onda je još smešnije da kada se kaže kako je Srbija partner Kine ili Rusije koje su mnooogo veće nego EU i mnogo dalje od Srbije.


Konotacija je da je odnos kolonijalisticki(da ne kazem rasisticki) i da nema izgleda da ce se promeniti kad udjemo u tu istu EU u limburgu mesecu. Jesdnostavno tako stvari stoje. Mi smo tu slaveni, istocna radna snaga koja se nece ni iskoristavati sem za izvlacenje resursa. Da ne spominjem da je "njihov" ciljani podzemni deo (resursa) na tih 15 % kancerogene teritorije koju nas teraju da amputiramo sami. Ovo za kolonijalizam govorim posle 20 godina putovanja i zivota po zapadu.Znaci tad im necemo trebati ni za suvu sljivu...udaricemo u plafon sa kreditima (blizu) i svaka nova vlada ce moliti mentore za milost. Kul smo sve dok god smo ukrotivi i dok se ne naoruzavamo. Za to ce se vec pobrinuti k'o i poslednjih 10 godina...preko svojih ljudi u vladi.

Mali smo i ne pitamo se. Ali na Balkanu i oni koji dom napuste sa zavezljajima ili na traktoru ostaju faktor. Kroz koliko generacija, vreme ce pokazati.Zato sam za odrzivo resenje, podelu na stolu aminovanu referendumom...onda se ide dalje. Sve ostalo je drzi vodu....



Pozdrav.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:56 30.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

Konotacija je da je odnos kolonijalisticki(da ne kazem rasisticki) i da nema izgleda da ce se promeniti kad udjemo u tu istu EU u limburgu mesecu. Jesdnostavno tako stvari stoje. Mi smo tu slaveni, istocna radna snaga koja se nece ni iskoristavati sem za izvlacenje resursa.


To Marx tako pisao?
mara92 mara92 13:23 30.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

Zato sam za odrzivo resenje

Које одрживо решење?
onda se ide dalje

А ГДЕ се то иде? ГДЕ даље?
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 13:51 30.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

srdjazlopogledja
Konotacija je da je odnos kolonijalisticki(da ne kazem rasisticki) i da nema izgleda da ce se promeniti kad udjemo u tu istu EU u limburgu mesecu. Jesdnostavno tako stvari stoje. Mi smo tu slaveni, istocna radna snaga koja se nece ni iskoristavati sem za izvlacenje resursa.


To Marx tako pisao?



Cinizam nece prikriti ovu tuznu cinjenicu.

A Marks... evo jedan interesantan video sta je doticni mislio o srbima
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 13:55 30.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

Које одрживо решење?


pa napisao sam...citati pazljivije

onda se ide dalje


u oblikovanje "medjudrzavnih" odnosa sa tim istim kosovom ili albanskom unijom koji god da je cilj po sredi.Dok god se jedna strana oseca aposlutno ostecenom to se nece desiti... imamo primer ovih dana
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:01 30.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

Dejan Ninkovic
srdjazlopogledja
Konotacija je da je odnos kolonijalisticki(da ne kazem rasisticki) i da nema izgleda da ce se promeniti kad udjemo u tu istu EU u limburgu mesecu. Jesdnostavno tako stvari stoje. Mi smo tu slaveni, istocna radna snaga koja se nece ni iskoristavati sem za izvlacenje resursa.

To Marx tako pisao?

Cinizam nece prikriti ovu tuznu cinjenicu.
A Marks... evo jedan interesantan video sta je doticni mislio o srbima

Socijalizam i njegov odnos prema radnicima. Klasni rat protiv najsiromasnijih, u ime najsiromasnijih. Sto se zadrzati na tome, kad mozemo povlaciti i druge linije. Eto, Srbi... Sta sa njima raditi? Baskijci, Skoti... Pretpostavljam da je o ne-evropljanima ima jos gori stav. Lud tip.
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 15:30 30.10.2011

Re: shangarepa za jahaca

srdjazlopogledja
Dejan Ninkovic
srdjazlopogledja
Konotacija je da je odnos kolonijalisticki(da ne kazem rasisticki) i da nema izgleda da ce se promeniti kad udjemo u tu istu EU u limburgu mesecu. Jesdnostavno tako stvari stoje. Mi smo tu slaveni, istocna radna snaga koja se nece ni iskoristavati sem za izvlacenje resursa.

To Marx tako pisao?

Cinizam nece prikriti ovu tuznu cinjenicu.
A Marks... evo jedan interesantan video sta je doticni mislio o srbima

Socijalizam i njegov odnos prema radnicima. Klasni rat protiv najsiromasnijih, u ime najsiromasnijih. Sto se zadrzati na tome, kad mozemo povlaciti i druge linije. Eto, Srbi... Sta sa njima raditi? Baskijci, Skoti... Pretpostavljam da je o ne-evropljanima ima jos gori stav. Lud tip.


Marksa u tom ili bilo kom kontekstu niko nije spominjao u vezi ove teme do vas. Na cinicno pitanje ste dobili faktualan odgovor.
silver bullet silver bullet 18:34 29.10.2011

Bledo, bledo...

Srbijа neće priznаti nezаvisnost Kosovа. Polаzeći od tog principа, posebno nаglаšаvаm znаčаj četiri elementа budućeg rešenjа kome svi morаmo dа težimo, а to su:

1.- pitаnje severа Kosovа,

2.- posebne gаrаncije sigurnosti zа Srbe koji žive u enklаvаmа u drugim delovimа Kosovа,

3.-mehаnizаm zаštite srpske kulturne bаštine i

4.-pitаnje imovine Srbije i Srbа u pokrаjini.


I ovo je po vama drzavnicki pristup resenju pitanja Kosova?

Izvinite, ali to su prazne floskule kojih smo se naslusali ovih dvadeset i kusur godina i ni po cemu se ne razlikuju od floskule - Kosovo je srce Srbije.

Gde je tu resenje? Gde su predlozi? Gde su jasne i opipljive smernice? Naposletku, gde je precizan i metodoloski realno razradjen srpski plan koji bi se suprotstavio ili nadogradio na Ahtisarijev plan, a u cilju postizanja gore navedenog spiska lepih zelja?

Nema ga nigde!

Samo mlacenje prazne slame.
Ja to ocekujem od Tadica ili od tima koji bi on sastavio.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:13 29.10.2011

Re: Bledo, bledo...

Gde je tu resenje? Gde su predlozi? Gde su jasne i opipljive smernice? Naposletku, gde je precizan i metodoloski realno razradjen srpski plan koji bi se suprotstavio ili nadogradio na Ahtisarijev plan, a u cilju postizanja gore navedenog spiska lepih zelja?

Ja pretpostavljam da ima ili će biti izrađena platforma koja detaljno razrađuje svaku tačku. Naravno, ne očekujem da to bude javno publikovano jer to je sve dok se ne usvoji radni materijal pregovaračkog tima.
U svakom slučaju nudi se nešto što ni EU a ni Kosovo ne bi mogli da odbiju kao okvir za pregovore, pogotovo ne EU. Za razliku od onih nerealnih očekivanja da ćemo, nekada kada bude promenjena konstelacija u međunarodnim odnosima i tralala, ponovo vratiti Kosovo i svih 1,8 niliona Albanaca u Srbiju, na biračke spiskove, u parlamentu imati 1/3 poslanika Albanaca,....
ili oni što kažu da će Koosovo očistiti od njih.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:49 30.10.2011

Re: Bledo, bledo...

Naravno, ne očekujem da to bude javno publikovano jer to je sve dok se ne usvoji radni materijal pregovaračkog tima.

Da, bitno je ljudima da se radi na tome, te da se ukljucuju relevantni politicki faktori, poput sns, dss, i da je cilj poboljsanje po svakoj od tacaka.
silver bullet silver bullet 11:10 30.10.2011

Re: Bledo, bledo...

Ja pretpostavljam da ima ili će biti izrađena platforma koja detaljno razrađuje svaku tačku.


Mislim da vam je ovde nada jaca od razuma.

Na platformi Kosovo je deo Srbije vise nista ne moze da se uradi. Naposletku, i sam Kostunica je tu platformu razradio do krajnje granice gde je Kosovu bilo nudjeno sve osim papirne nezavisnosti i stolice u EU. I to je sve odbijeno. Toj platformi je konacno presudjeno savetodavnim misljenjem Medjunarodnog suda u Hagu kojim je dato za pravo Albancima da osnoju svoju nezavisnu drzavu.

Ja ne vidim da Tadic na ovoj platforni ima dalji manevarski postor, a za menjanje platfore nema ni snage ni volje.

Zato je moje misljenje da su ove cetiri Tadiceve tacke cisto zamajavanje naroda u nedostatku vizije i hrabrosti za bilo sta drugo.

dali76 dali76 20:04 29.10.2011

dokle vise skrivanje iza drugih ?

Tadic jeste izgubio Kosovo,tacnije sevr Kosova.
To zasto Srbija u cetiri godine odkat ne postoji tkzv Tadic Kostunica kohabitacija nije uspela dobiti status kandidata I datum,sto je uzgredbudireceno najlaksi posao u integraciji, jeste odgoovornost predsednika Tadica.
To jeli Tadic pozer, politicki nesposoban ili nemocan je stvar druge teme.
Da li je Milane EU od 2008,odnosno od priznavanja Kosova I pocetka Tadicevog sefovanja sa dve fotelje ,DS I predsednika Republike,jasno proucivala
EU I Kosovo su dva koloseka ?
Koliko je Tadic doprinio da u te cetiri godine Srbija nije bila u stanju doci do statusa candidature I tako otvorio sirom vrata pragmaticnoj staroj dami da sad I kandidaturu uslovljava Kosovom?
Spajanje kosovskog I EU kolosjeka jeste posljedica il Tadiceve nesposobnosti ,il njegove nemoci da reducira enorman otpor uredjenju drzave ,kako u njegovoj, tako u strankama sa kojimma je na vlasti.
Dan e pricamo o tome sta je Tadic kao predsednik ucinio da se izgrade institucije drzave u cijem ce okvirima bore partije,a sta uradio da se nastavi visedecenijski kontinuitet srpske politicke anomalije da stranke upravljaju institucijama , tj. Drzavu vide kao svoj izborni pljen.
Ako je tebi poznato Milane, reci mi kad je Tadic jasno I glasno rekao
Hocemo podjelu .
Sem preko svojih glasnogovornika probnih balona, jeli zastupao sa Kostunicom isti stav u pregovorima u Becu, jeli ucestvovao u preambuli ustava?
Kad je I sta ucinio da borba protiv korupcije ne bude,a sve vise lici,na obican pamphlet bio on patriotski ili proevropski?
Milosevica nema vec deceniju, Kostunica je opozicija vec cetvrtu godinu , jako mi je tesko gledajuci Tadica kao inertnog pozerakoji politiku void citajuci ankete, , populistu ,nemocnog ili nesposobnog ,sasvim svejedno,da se slozim sa naslovom tvog bloga.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:50 29.10.2011

Re: dokle vise skrivanje iza drugih ?

Ako je tebi poznato Milane, reci mi kad je Tadic jasno I glasno rekao
Hocemo podjelu


Nije jer mi se cini da oni nisu ni znali sta hoce pa time ni da li hoce podelu.
Ali, sad nevezano za njih, mislim da to i nije bas pametno reci.
Zasto?
U pregovorima, a vodjenje drzave posebno spoljne politike, su ustvari veliki pregovori, nikada ne treba ili bar nije dobro izaci sa tako formulisanim stavom vec se treba truditi da druga strana to ucini kako bi se dobioo prostor za manevar.
Jer ako bi recimo Srbija rekla -hocemo podelu, a EU -ne moze podela, kako dalje? Sta je sledeci korak? Povlacenje ili insistiranje, a insistiranje bi u tom slucaju bilo direktno suprotstavljanje?
Ono sto je Tadic (ili ko vec odlucije) pogresio je sto nije ranije (da se ne zavaravamo, mogao je) ispunio one nesprne uslove (Mladic, Hadzic) jos u vreme kad su oni slovili, i od strane EU je to naglasavano, za jedine uslove i tad rekao EU - Ok, evo ispunili smo, vi kazete da su to jedini uslovi, dakle...?
Da to nisu bili jedini uslovi videlo se vec i prilikom (prekasnog da bi bili neki adut u pregovorima) ispunjavanja istih. Kad je uhapsen skoro da se nista nije desilo. Atmosfera je bila - Ok, super, lepo je to, neka njega u Hagu a mi sad da vidimo sta jos treba, gde se krio, ko ga krio i ostalo. To sto ste uradili je super, samo ste to trebali mnogo ranije, al dobro, ajd da vidimo koliko vam to moze pomoci oko kandidature. I onda "iskrsne" problem Kosova.

I ovo sto postaje moderna mantra -nije/jeste Tadic izgubio Kosovo- ne uvazava realnost.
Za Srbiju nije vazno ko je izgubio Kosovo vec da li je ili nije izgubljebno. To moze da bude bitno za Tadica licno, za njegovu stranku, za njegove pristalice, fanove i takav sloj, ali to sta je njima vazno je sporedno u odnosu na to sta je za Srbiju kao drzavu vazno. Tadic se kandidovao za mesto predsednika drzave koja ima taj problem i on je duzan da taj problem resi na najbolji moguci nacin, pa ako ne uspe da ga resi on nikako ne moze da se vadi na prethodnog jer - znao si u sta ulazis, sto si ulazio-
Normalno ponasanje politicara je da se za deo teritorije svoje drzave zalazu sve dok ima ikakve sanse, pa ma ona bila i samo teoretska i ma kako prakticno nerealna, ili ako to ne onda isteravanje stvari na cistac o tome zasto se drzava smanjuje.
Da bi stvar jednom za svagda bila gotova mora se znati konkretan razlog smanjenja drzave a to sigurno nije "losa politika prethodnika" Mora se rascivijati da li je deo drzave silom otet, da li je prodat, ili je ustupljen radi nekog drugog benefita (clanstvo u EU ) npr.
Izrazi "losa poliitka", "dobra politika" su poprilicno nedefinisani da bi bili uzeti kao definitivan razlog tako velike stvari kao sto je smanjenje treitorije drzave.
Dok se to ne razmrsi i jasno ne saopsti imacem ovo sto imamo sad da postoji veliki deo gradjana koji misle da je moguce vratiti Kosovo i zele da se to ostvari. A u demokratiji je zelja gradjana ipak bitna, valjda najbitnija.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:33 29.10.2011

Re: dokle vise skrivanje iza drugih ?

reci mi kad je Tadic jasno I glasno rekao
Hocemo podjelu .

ne sećam se tačno ko je to svojevremeno tokom Bečkih pregovora i predlagao, naravno Albanci bili protiv, a Koštunica i njegovi to rezolutno odbili tvrdeći da je Kosovo Srbija i da nema šta i s kim da se deli.Takođe, da bi razgovori sa Prištinom o podeli značilo priznavanje Kosova. Tako nešto slično je bilo i u slučaju drugih predloga. Uglavnom, ostala je na snazi mantra DSS da je Kosovo Srbija, aiko su svi znali da nije.
Pa i SSP definiše dva koloseka za Srbiju i Kosovo, a to je Srbija prihvatila od početka.I to stoji u čl.135 SSP:
"Овај Споразум се примењује, с једне стране, на територије на које се примењују уговори којима се оснивају Европска заједница и Европска заједница за атомску енергију и у складу са условима утврђеним тим уговорима и на територију Србије, с друге стране.
Овај Споразум се не примењује на Косову које је тренутно под међународном управом у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 од 10. јуна 1999. године. Ово не доводи у питање садашњи статус Косова нити одређивање његовог коначног положаја према истој Резолуцији."
Što će reći da smo i tada pristali na izuzimanje Kosova iz procesa. Pa kome je onda trebalo da to spaja, kao nećemo jer oni priznaju Kosovo.
dali76 dali76 06:06 30.10.2011

pozer, glumac ili politicar

Hag nije bio uslov vec preduslov da bi EU uopste razgovarala I prihvatala datum I kandidaturu. Pogledati primjer Hr.
Ne mislis valjda HCM da se odluku hoce li se haska obaveza ispuniti ili ne mogli uticati,odnosno iz svog dzepa financirati, ljudi koji bi izasli na protest sa srpskim zastavama I slikama Mladica, Karadzica?
Dobar primjer paravana su navijaci Partizana. Ko vjeruje da se grupa Alkatraz I zabranjeni bore oko prava na juznu tribinu ,a ne za kontrolu droga marketa?
Bilo bi pogresno reci da su svi clanovi ove dve grupe narkodileri ,ali sasvim je jasno da njihove vodje,vlasnici skupocenih BMW I Ciroki dzipova , nisu te iste automobile zaradili uzimajuci novac od kluba za transparente na juznoj tribini.
Sto se tice demokratije I volje vecine.
zar ne mislis da vecina gradjana Srbije ne zeli da ima uredjeniju drzavu, odgovornije politicare, vise reda I zakona ,sve ono sto je opet vecini u srpskoj politickoj eliti neprihvatljivo,a to najbolje pokazuju svojim konstantnim otporom prema reformama.
Sve u svemu mi imamo jednu anomaliju, tamo gdje bi politicari trebali slediti volju vecine,oni to ne cine ako nije u njihovom interesu. Dok sa druge strane, kad trebaju pokazati,kako to vole sami reci, drzavotvornost, ne biti vodjeni narodom vec voditi narod, oni jasu na talasima populizma jer je to,sta bi drugo, u njihovom interesu.
Vjerujem da Tadic zeli Srbiju voditi napred, ono sto ne znam to je da li je on toliko politicki nemocan ili je nista manje usporen of Cvetkovica koga je imenovao za prmijera.
Il jedno I drugo.
Sto ga naravno ne oslobadja njegovvog komada ili komadica odgovornosti ,a Milanov blog,to,po meni,na nekinacin cini.
maksa83 maksa83 08:12 30.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

zar ne mislis da vecina gradjana Srbije ne zeli da ima uredjeniju drzavu, odgovornije politicare, vise reda I zakona ,sve ono sto je opet vecini u srpskoj politickoj eliti neprihvatljivo,a to najbolje pokazuju svojim konstantnim otporom prema reformama.
Sve u svemu mi imamo jednu anomaliju, tamo gdje bi politicari trebali slediti volju vecine,oni to ne cine ako nije u njihovom interesu. Dok sa druge strane, kad trebaju pokazati,kako to vole sami reci, drzavotvornost, ne biti vodjeni narodom vec voditi narod, oni jasu na talasima populizma jer je to,sta bi drugo, u njihovom interesu.

Ja bih samo citirao i podvukao ovaj kristalno sagledan i opisan raskorak i fenomenalnu skicu svega što je pogrešno i loše kod srpskog političkog establišmenta.

(I ujedno razlog zašto treba da idu. Ljudi koji su napravili problem po pravilu nisu sposobni da ga reše.)
antioksidant antioksidant 09:29 30.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Sve u svemu mi imamo jednu anomaliju, tamo gdje bi politicari trebali slediti volju vecine,oni to ne cine ako nije u njihovom interesu

pogresno je ovo tretirati kao anomaliju
tako je svuda u svim oblastima na svim tackama ove planete
ocekivati drugacije je naivno
loader loader 09:51 30.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

zar ne mislis da vecina gradjana Srbije ne zeli da ima uredjeniju drzavu, odgovornije politicare, vise reda I zakona

Deklarativna želja,
ili stvarna težnja u praksi?

Razlika između ova dva je ....
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:00 30.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Ne mislis valjda HCM da se odluku hoce li se haska obaveza ispuniti ili ne mogli uticati,odnosno iz svog dzepa financirati, ljudi koji bi izasli na protest sa srpskim zastavama I slikama Mladica, Karadzica?


Ne mislim i ne znam kako si to mogao da zakljucis.
Ja sam samo ponovio ono sto si i ti rekao da je Tadic odugovlacenjem sa tim otvorio "staroj dami" vrata za ucenjivanje. U vreme kad je hapsenje bilo uslov svih uslova se, a to si i ti potvrdio, jasno govorilo da Kosovo i put ka EU nemaju veze jedno sa drugim i zato im je tada, upravo dok su to glasno i svakodnevno pricali, trebalo isporuciti Mladica i dovesti ih u poziciju u kojoj moraju da ispostuju ono sto pricaju ili da postane ocigledno da lazu. Ovako im je dato vreme da postepeno promene retoriku i laz, iako ona i dalje ostaje samo laz, biva dobrim delom zabasurena.

Ako si imao na umu ono gde sam rekao da je zelja gradjana bitna tu sam, mozd ne dovoljo ocigledno, mislio na situaciju da gradjani Srbije zele da se njihova drzava ne tretira na nacin na koji se ni jedna druga drzava ne tretira, dakle zele da se postuju i granice Srbije ako se sve druge postuju.
Tu zelju politicari moraju da uvaze ili ako ne mogu da je ostvare da jasno kazu zasto je to nemoguce a reci da je razlog losa politika prethodnika nije jasan odgovor.
Jasan odgovor bi bio jedan od ona tri koje sam napomenuo gore:
1. oteli su nam
2. prodali smo ga
3. ustupili smo ga zbog clanstva u EU jer nas je ona time ucenila.

Tadic kao sef drzave nikako ne moze biti bez odgovornosti ako drzava kojoj je sef na bilo koji nacin ostane bez bilo kog komada teritorije a posebno ako se ne njenoj teritoriji formira druga drzava.
Vadjenje na proslost je igra bez granica i to je zapravo trazenje izgovora za neuspesnu politiku a ne ozbiljan i drzavnicki potez obrazlaganja jedne tako ozbiljne stvari kakva je umenjenje drzave.
Vadjenje na drugog se uvek moze iskoristiti jer bar na Kosovu problemi traju poodavno i svaki politicar je imao neke probleme koje je nasledio znaci svaki se moze pravdati prethodnikom i tako preko Kostunice, Milosevica, Tita, kralja Petra, Prizrenske Lige, pa sve do samog cara Lazara svi imaju neke prethodnike na koje se mogu vaditi. Ali sve je to samo los izgovor.
dali76 dali76 21:34 30.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Zamisljeni gradjanin X bi volio uredjeniju drzavu, postovanje zakona, dok se postovanje zakona ne sudari sa njegovim licnim interesom.
Recimo bolje policajcu dati 10 evra nego platiti kaznu drzavi u iznosu od 20evra.
Pod izgovorom ovi gor kradu, muljaju I lazu, sto ne bi I ja plativsi duplo manje policajcu radije nego duplo vise drzavi , gradjanin X je samo deklrativno ,bas kao I politicari, za uredjeniju drzavu. Valjda je ovo dobar primjer na sta ste ciljali svojim pitanjem Loader?
Politicki teoreticari, na pamet mi pada Tokvil, bi rekli, karakter ljudi, njihove kulturne navike su krucijalne za nivo postovanja zakona.
Teoreticari modernizacije, Inglehart recimo, rekli bi najbitniji je ekonomski razvoj, koji je povezan sa nivoom obrazovanja , odnosno pritisak na elitu da bude odgovornija mora doci od politicki svesne, ekonomski I obrazovno “bogate” javnosti.
Znaci ukratko, kakav narod, takva vlast , ali onda dolazimo do pitanja gde se nas dvojica ,bar mislim, ne slazemo.
Do pitanja ko je tu odgovorniji presjeci pakleni krug: elita ili gradjani?
Po meni sto se tice odgovornosti nema imunih ni nevinih ,ali odgovornost , tacnije kolicina odgovornosti je disproporcionalno veca kod politicke elite.
Tu dolazimo do paradoksa politike: sto je drustvo siromasnije, bilo ekonomski , edukativno,samim tim I politicki, situacija zahteva odgovornije politicare.
Na kraju krajeva, nije li lakse biti kapetan broda na mirnom moru nego u oluji.
Kao sto oluja ne moze opravdati nesposobnog kapetana, tako ni drustvo kakvo je Srbija ne moze opravdati, po mom sudu, inertnog Tadica.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:56 30.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Znaci ukratko, kakav narod, takva vlast , ali onda dolazimo do pitanja gde se nas dvojica ,bar mislim, ne slazemo.

Nesporno je da je elita odgovorna, da mora da doneosi hrabre odluke i kada one nisu popularne i kada znaju da će zbog toga izgubiti jedan broj glasača pa čak i izbore.Ali, narod ih je izabrao, oni su preuzeli odgovornost i nemoj da se za svaku odluku koju treba da donesu pitaju šta će reći narod ili da se zaklanjaju iza onoga da se narod pita.
Tu dolazimo i do pitanja zašto političari u Srbiji ne smeju ili neće da kažu i istinu o Kosovu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:10 31.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Tadic kao sef drzave nikako ne moze biti bez odgovornosti ako drzava kojoj je sef na bilo koji nacin ostane bez bilo kog komada teritorije a posebno ako se ne njenoj teritoriji formira druga drzava.

Bez tog komada je Srbija ostala mnogo pre dolaska Tadića na mesto predsednika države. A njegova greška i svih na vlasti i u opoziciji posle juna 1999.godine je što to narodu nisu odmah rekli, što mu nisu rekli istinu.Narod je 1999.godine mnogo više bio svesan činjenice da je Srbija izgubila Kosovo nego sada jer mu je 10 godina ponavljkano kako ne damo Kosovo, te Kosovo je Srbija, Svi smo mi sa Kosova, vratićemo Kosovo itd.
Baš me interesuje kako to misli Toma ili Koštunica, sem verbalizma da ne da Kosovo, a niko ih ne pita hoće li da daju jer stvar smatraju završenom.
E a mnogo mudrije je pitanje kako u datim okolnostima regulisati odnose sa Kosovom ili što reče Dobrica Čosić kako da Srbiju oslobodimo od Kosova.
loader loader 11:09 31.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Dali:
Do pitanja ko je tu odgovorniji presjeci pakleni krug: elita ili gradjani?

Svako ima svoj nivo odgovornosti. Čovek može biti odgovoran samo za ono na šta može da utiče. Otud, odgovornost je srazmerna. Tačnije, ista je - i "gore", i "dole".

Konačno, gde je za vas ta granica između tzv. elite i neelite (ili svih ostalih koji se ne ubrajaju u elitu, kako god ih zvali)? To je prvi problem. Već on je dovoljan da se sruši čitava priča o podeli na virtuelne "one gore" i "ove dole".

Naredni problem je taj što se jedan sa drugim mešaju pojam dnevnopolitičkih, momentalnih poteza i pojam dugotrajnog procesa nastanka tzv. političke elite, procesa koji traje u svakom kutku društva. Ako se tu nema uvid (u razliku i u međusobnu uslovljenost ova da pojma), onda su zaključci obavezno populistički, ili autopopulistički (zavisno od toga da li ih izgovara tzv. elita ili tzv prosečni građanin). Zaključci su tada upravo ovakvi, kakvi se na skoro svakom koraku ponavljaju. Naravno, i za jedno, i za drugo nije krivo samo neuviđanje prirode društvenih procesa, već i jedna dobrana doza neiskrenosti koja proizilazi iz interesa ili iz neostvarenih interesa (dakle ne iz principijelnog stava).




loader loader 11:26 31.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Narod je 1999.godine mnogo više bio svesan činjenice da je Srbija izgubila Kosovo nego sada

Zna to i sada,
ali je lakše zauzeti staru mitomansku poziciju,
nego se suočiti sa saznanjem da nešto kod svih (ili velike većine) mora da se menja na bolje ako se stvarno žele promene na bolje.



aleksanadar aleksanadar 11:34 31.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Narod je 1999.godine mnogo više bio svesan činjenice da je Srbija izgubila Kosovo nego sada

Zna to i sada


Нисам сигуран. Наиме, водио сам разне разговоре са разним људима и закључио да је став - "не дамо Косово" (као да се може дати оно што се нема!) - прилично распрострањен.


loader loader 14:38 31.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Nije sporno da se tako izjašnjava veliki broj ljudi, no, drugo je pitanje koliko u to "ne damo Kosovo" istinski veruju. I ja zborih sa puno ljudi. Kad se malo bolje zagleda i oslušne, to s Kosovom je više nešto kao štit od trajućeg vremena koje postavlja određene vrednosne zahteve, vremena sa kojim ovaj narod u velikoj većini ne želi da se suoči, jer oseća duboku nespremnost za to, oseća strahove razne vrste, održava iracionalne predstave o svetu oko sebe ... , kao i nešto što bi se moglo nazvati ostacima želje da se i dalje nekako bude na divanu navika iz doba socijalizma.

Sabrano, to stvara jednu specifičnu mešavinu inertnosti i inata. Odnosno, daje rezultantu koja se vidi i u političkoj opredeljenosti.

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:33 31.10.2011

Re: pozer, glumac ili politicar

Bez tog komada je Srbija ostala mnogo pre dolaska Tadića na mesto predsednika države.


Kada tacno?

Proces koji vodi formiranju neke drzave ma kako dugo trajao mora na svom kraju da ima konkretni, definitivni cin, konkretni datum nastanka te drzave inace ta drzava ne postoji, a Srbija upravo to tvrdi, da drzava Kosovo ne postoji.
Nepostojanje tog konkretnog datuma, definitivnog nedvosmilsenog cina, pravi zabunu i ima za posledicu ovo nagadjanje sta "narod misli " i "cega je narod bio svestan '99 a cega 2011"(Uzgred, uvek mi je "simpaticno" kad neko za sebe tvrdi da zna kako narod razmislja i po pravilu sebe stavlja iznad naroda - oni su glupi pa jos nisu shvatili ono sto ja, pametan, jesam.)
Ono sto je Slobodan Milosevic uspeo je da ipak izbegne to da se Kumanovo i 1244 moze nedvosmislneo tumaciti momentom formiranja drzave Kosovo. Taj "uspeh" je pomogao njemu licno da on ne bude taj za cije je vladavine Srbija izgubila deo teritorije.Sada se Srbija, i sam Tadic, osporavajuci drzavu Kosovo poziva upravo na ono sto je on postigao - 1244, dakle jasno je da 1244 ne znaci kosovo = nezavisna drzava)

To sto je Milosevic izbegao da on licno bude taj za cijeg mandata je na teritoriji Srbije formirana druga drzava ne znaci da je to jedino ispravni i jedino dobro za Srbiju i da to treba da bude cilj svake sledece vlasti (da ona izbegne taj vruc krompir), ali svaka sledeca vlast se mora zalagati za ocuvanjej drzavne teritorije ili obrazloziti zasto od toga odustaje. Ako vlast smatra da je to zalaganje nemoguce i da donosi vise stete nego koristi mora reci koja je ta korist od odustajanja.
Da li je dovoljna korist od prihvatanja da se granice Srbije ne postuju to sto bi se tako eventualno ispunio (jednog od) uslova za pristtupanje EU vlast treba da odluci i da tu odluku saopsti. Ona vlast koja j etrenutno aktuelna a to sada znaci Tadic.

Za tako nesto sto se tice juznog Kosova vise nije ni sporno, ono je definitivno po vlascu nacije koja je drugu naciju odatle proterala i tu se kao razlog bez imalo grize savesti moze navesti onaj - oteli su nam ga, to nije sporno.
Ali sto se tice severa jasno je da Pristina i Albanci tu nemaju vlast i da ne mogu da sprovode svoju volju i sad se od Tadica trazi da i to prepusti a tu nedostaje odgovor zasto. Oteli ga nisu, dakle ostaje da im se to prepusti zarad neke koristi.
Koja je to korist i vredi li zbog nje odustati od odbrane svoje teritorije od cega ne odustaje nijedna zemlja na svetu i to protiv volje naroda koji zivi na toj teritoriji?
miloseng miloseng 20:13 29.10.2011

izbori i kosovo

Nisam više siguran koliko tema Kosovo može da privuče glasova na izborima. Oko 80% Srba smatra da je Kosovo izgubljeno, isto toliko smatra da Srbija nikad ne treba da prizna nezavisnost. Tema Kosovo se nalazi na nekom 7,8 mestu po važnosti, naravno prva je standard i kvalitet života. Stranke kojima je program jedino Kosovo, DSS i SRS su na ivici cenzusa.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:01 29.10.2011

Re: izbori i kosovo

miloseng
Nisam više siguran koliko tema Kosovo može da privuče glasova na izborima. Oko 80% Srba smatra da je Kosovo izgubljeno, isto toliko smatra da Srbija nikad ne treba da prizna nezavisnost. Tema Kosovo se nalazi na nekom 7,8 mestu po važnosti, naravno prva je standard i kvalitet života. Stranke kojima je program jedino Kosovo, DSS i SRS su na ivici cenzusa.

I ja mislim da se više na tome neće dobijati izbori.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:59 30.10.2011

Re: izbori i kosovo

Milan Karagaća
miloseng
Nisam više siguran koliko tema Kosovo može da privuče glasova na izborima. Oko 80% Srba smatra da je Kosovo izgubljeno, isto toliko smatra da Srbija nikad ne treba da prizna nezavisnost. Tema Kosovo se nalazi na nekom 7,8 mestu po važnosti, naravno prva je standard i kvalitet života. Stranke kojima je program jedino Kosovo, DSS i SRS su na ivici cenzusa.

I ja mislim da se više na tome neće dobijati izbori.

A ja mislim da je to tema na kojoj se mogu izgubiti izbori.
aleksanadar aleksanadar 11:41 31.10.2011

Re: izbori i kosovo

Oko 80% Srba smatra da je Kosovo izgubljeno, isto toliko smatra da Srbija nikad ne treba da prizna nezavisnost.


Нека врста шизофеније!?


Tema Kosovo se nalazi na nekom 7,8 mestu po važnosti...


Онда је тема "Европска унија" на 13. месту, јер су, како ствари стоје, те две теме некако спојене (по принципу спојених судова).

Но, ако јесте тако, како ће онда гласити следећи предизборни слоган?

(Претпостављам да знамо како је гласио онај претходни.)

miloseng miloseng 19:18 31.10.2011

Re: izbori i kosovo

nešto slično je bila i anketa: Da li ste za ulazak Srbije u EU? 60% DA. A onda ide pitanje Da li ste za hapšenje Ratka Mladića? 80% NE!

možda su procenti varirali 2,3 gore dole ali suština ostaje.
aleksanadar aleksanadar 22:15 29.10.2011

Ипак: или - или

Niti su Tadić i DS izgubili Kosovo...


Слажем се. Косово је изгубио Милошевић 1999. године.


...bez dileme u stilu “ili-ili”, a potvrđujući princip ” i- i” , što je smisao svake racionalne politike u bilo kojoj oblasti.


Претпостављам да би била "немогућа мисија" ићи на варијанту: "и Меркелова и Кутузин"; пре ће бити "или Меркелова или Кутузин".

"Принцип сваке рационалне политике" не може бити да се спајају два несагласна, супротстављена захтева.

Ево шта је резултат:



Milan Karagaća Milan Karagaća 22:59 29.10.2011

Re: Ипак: или - или

"Принцип сваке рационалне политике" не може бити да се спајају два несагласна, супротстављена захтева.

EU i Kosovo nisu dva nesaglasna , suprostavljena yahteva ako se tako ne postave.
Dakle,i'i u EU i regulisati odnose sa Kosovom i u veyi Kosova nije nesaglasno.
Naravno, nesaglasno je kad neko kaže "hoćemo u EU pod uslovom da nam se vrati Kosovo" ili nećemo u EU jer su njih većina priznali nezavisno Kosovo.
Činjenica je da je Kosovo nezavisno od Srbije, bez obzira da li je to protektorat po R1244 ili priznata nezavisnos kako je ga priznaje preko 80 država.
Srbija može biti poslednja koja će priznati ili da nikada ne prizna formalno nezavisnost Kosova ali to ne znači da floskula "nećemo nikada priznati" bude izgovor za nerešavanje životnih pitanja.
Претпостављам да би била "немогућа мисија" ићи на варијанту: "и Меркелова и Кутузин"; пре ће бити "или Меркелова или Кутузин".

pa mislim da upravo ovo što je Tadić rekao izbegava tu zamku i ne postavlja tako. Svakako ako bi Konuzin rekao ili EU ili Rusija onda bi to bilo to, odnosno Merkelova da je rekla ili EU ili Rusija , ali ona tako nije rekla. Ali ako Konuzin kaže nemojte u EU jer vam uzimaju Kosovo onda prvo treba razmisliti da li su mu dobre namere.
aleksanadar aleksanadar 23:57 29.10.2011

Re: Ипак: или - или

EU i Kosovo nisu dva nesaglasna , suprostavljena yahteva ako se tako ne postave.


ЕУ управо то тако "поставља", када нам поручује да Србија не може претендовати на чланство у ЕУ ако има нерешених питања са суседима, а већина чланица ЕУ Косово сматра суседом Србије.

Činjenica je da je Kosovo nezavisno od Srbije, bez obzira da li je to protektorat po R1244 ili priznata nezavisnos kako je ga priznaje preko 80 država.


Одлично. Кренимо од тога. Зашто нам то Тадић тако не каже?

...to ne znači da floskula "nećemo nikada priznati" bude izgovor za nerešavanje životnih pitanja.


Изгледа да и "решавање животних питања" отпада, јер је косовским Албанцима стало управо до тога да буду признати од стране Републике Србије, па тек онда да расправљају о текућим проблемима. Са киме, у том случају, преговарати?



Milan Karagaća Milan Karagaća 00:08 30.10.2011

Re: Ипак: или - или

ЕУ управо то тако "поставља", када нам поручује да Србија не може претендовати на чланство у ЕУ ако има нерешених питања са суседима, а већина чланица ЕУ Косово сматра суседом Србије.

jedno je imati nerešena pitanja, mada Kipar to ima, a drugo nalaziti se u procesu pregovora koje podržava EUo rešavanju spornih pitanja.
freehand freehand 00:23 30.10.2011

Re: Ипак: или - или

ићи на варијанту: "и Меркелова и Кутузин"; пре ће бити "или Меркелова или Кутузин".

A Putvedov?
aleksanadar aleksanadar 00:24 30.10.2011

Re: Ипак: или - или

jedno je imati nerešena pitanja, mada Kipar to ima, a drugo nalaziti se u procesu pregovora koje podržava EU o rešavanju spornih pitanja.


А како ће се ти преговори окончати и хоће ли неко нерешено питање бити, коначно, решено - не знамо.

Како је до сада ишло, преговори могу трајати годинама, без резултата, а да онда ЕУ пресече неком новим "Ахтисаријевим планом", који не буде по вољи Србије. Дакле, да резултат буде - нула!

Није ли и ДС стајала, подједнако као и ДСС, иза неуспешних преговора вођених у Бечу?

На страну то што, преговарајући са владом у Приштини, Србија прећутно признаје Косово...

И где је ту онај други део предизборног обећања "и Европа"? Негде се загубио, чини се.

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:42 30.10.2011

Re: Ипак: или - или

Није ли и ДС стајала, подједнако као и ДСС, иза неуспешних преговора вођених у Бечу?

To im i jeste najveća greška.
Da se u Bečke pregovore ušlo sa pozicijom koje stoje u ove 4 tačke verovatno bi ishod bio povoljniji i verovatno bi se došlo do rešenja.
Koliko puta su naši političari svih programskih orjentacija rekli u smislu mi nećemo terati kosovske Albance da žive u Srbiji ako oni to neće, a onda ne damo mi da nam se uzima deo naše teritorije. E to su sve nespojive stvari.Moraš se odlučiti ako nećeš stanovništvo onda nemožeš uzeti teritoriju na kojoj ono živi ili ako hoćeš teritoriju reguliši odnose sa stanovništvom. Pošto se odnosi nisu regulisali kroz dugi period došlo se da to stanovništvo smatramo neprijateljskim, oni nas isto tako.
freehand freehand 10:05 30.10.2011

Re: Ипак: или - или

Milan Karagaća
Није ли и ДС стајала, подједнако као и ДСС, иза неуспешних преговора вођених у Бечу?

To im i jeste najveća greška.
Da se u Bečke pregovore ušlo sa pozicijom koje stoje u ove 4 tačke verovatno bi ishod bio povoljniji i verovatno bi se došlo do rešenja.
Koliko puta su naši političari svih programskih orjentacija rekli u smislu mi nećemo terati kosovske Albance da žive u Srbiji ako oni to neće, a onda ne damo mi da nam se uzima deo naše teritorije. E to su sve nespojive stvari.Moraš se odlučiti ako nećeš stanovništvo onda nemožeš uzeti teritoriju na kojoj ono živi ili ako hoćeš teritoriju reguliši odnose sa stanovništvom. Pošto se odnosi nisu regulisali kroz dugi period došlo se da to stanovništvo smatramo neprijateljskim, oni nas isto tako.

Šta bi bilo kad bi bilo najgluplja je dilema na svetu. Te je tako svaki postupak i rešenje slika vremena u kome se dešava.
Recimo, klovn koji je u svoje vreme sekao ruke i barjake, formirao NVO za borbu glede osvajanja svete sprske zemlje, onda izigravao Majku Terezu i Mahatmu Gandija, onda bio Miloševićev ministar, onda pričao o "više od autonomije a manje od nezavisnosti", a sad bi da se pobratimi sa Taćijem i ekipom, i da u znak izvinjenja ponudi Vranje i Leskovac - najbolja je ilustracija zakrivljenja svesti ovdašnjih političkih mislilaca.
Ni u Rambujeu ni u Beču nikakvih pregovora nije ni bilo. Kao što ih od sklanjanja Rugove nije ni moglo biti. Otkada su, precizno, Amerikanci sa buzdovanom stali iha "pregovarača" koji su kobajagi nešto mrndžali za stolom - potpuno je irelevantno ko za tim stolom sedi i šta ima kao agendu.
I postoje samo dva načina da se to prevaziđe: kapitulacija, potpuna i bezuslovna, ili tvrdoglavo insistiranje na rešenju koje će uvažiti bar minimum interesa Srbije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:28 30.10.2011

Re: Ипак: или - или

I postoje samo dva načina da se to prevaziđe: kapitulacija, potpuna i bezuslovna, ili tvrdoglavo insistiranje na rešenju koje će uvažiti bar minimum interesa Srbije.

Taman posla kapitulacija, tako se to nije zvalo već Kumanovski sporazum i R1244.
Problem je izgleda u tome što su oni mislili da time prekidaju rat, Srbija se povlači sa Kosova na kome se uspostavlja međunarodni protektorat s ciljevima koji su navedeni u R1244, pa da protektorat dovede Kosovo u ekonomskom i pravnom uređivanju na odgovarajući nivo pa onda da se urede odnosi sa Srbijom ali nikda više nema povratka na stanje pre 1999.godine.
Problem nas ili naših nekih je u tome što su mislili da međunarodni protektorat ima poslužiti da prevaspita Kosovo i naročito Albance da se vrate u sastav Srbije.
Pri tome, mi i neki naši se slažemo sami sa sobom da pozdravljamo to što Albanci ne žele da šive u Srbiji i ne pada nam na pamet da ih u to ubeđujemo, jer uostalom ni mi baš nismo radi da žive sa nama, ali teritoriju ima da nam vrate.
E mi, tj. neki našu , kažemo mora i može a Albanci na Kosovu neće da može. Pa još kad obe strane kažu da o tome nema razgovora, šta je jedino rešenje, rat ponovo.
E tu smo onda malo u problemu, em nismo za rat,emo nismo jači od onih koji su okupirali našu svetu zemlju, a bogami teško bi ili sa teškim gubicima izašli na kraj i kada bi nas pustili da odigramo sami tu majstoricu.
expolicajac expolicajac 22:28 29.10.2011

Lepa Lukić

Sve što imam da kažem, Lepa je već rekla
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:46 29.10.2011

Re: Lepa Lukić

expolicajac
Sve što imam da kažem, Lepa je već rekla

ali ona se ipak odlučila rukovođena interesima
expolicajac expolicajac 05:29 30.10.2011

Re: Lepa Lukić

ali ona se ipak odlučila rukovođena interesima

A kad prorade emocije dešava se ovako

metrevelic metrevelic 11:33 30.10.2011

Re: Lepa Lukić

ali ona se ipak odlučila rukovođena interesima

a kakav je interes vezati se za žicara pred bankrotom kome je i kina odbila dati pare. O čijoj sudbini guru svih etatista , ljevičara i OBAMOFILA misli ovo. A da bi se EU mogla raspasti prije proširenja misle mnogi
tako da ja ne vidim dugoročno nikakav interes od vezivanja za krepajušeg ako nema nasledstva . Osim naravno ljubitelja "lika i dela" koji se tradicionalno vole vezivat...
Vezivanje za mrca

Od svih usmrtila.
Mučila i opačila.
Najteže su turske muke.
A od njih najgora
Vezivanje za mrca

Živog čoveka vežu za umrloga,
Da živa duša udiše ispalu.
Koža srasta sa kožom pokojnoga.
Oči zure u izvrnute beonjače,
Sen mrca je sav vidik,
A smrad smrti sav svet,
Živom se tope kosti
I ljušte nokti,
A mrtvom raste rep,
Obnavlja kosa.
Proniče nova brada.

Dušu navejava zemlja,
Dušnike pregrće mulj,
Nepca popada buđ,
U podgrlcu narasta memla.
Oko srca se kupi led,
Dah preseca zadah.
Obraz preotima obrazina.
Ledena jeza podilazi krv.
Stamnjuje se caklina na zubima,
Sve trne i mre,
Samo trulina svetli
I korov u mraku buja.

2.

Živo i mrtvo telo
Ne mogu se ni spojiti
Ni razdvojiti.
Stoji ni tamo ni ovamo,
Prkoseći vremenu.
Dok vaške beže
S onog na ovaj svet.
S mrtve na živu stranu,
A koja je koja
Više ne raspoznaju.

Kao poslednje celivanije
Kojim se dodiruje drugi svet.
Ali se ne razdvaja
I ne odrešuje.
Već uvezuje
I udvaja,
Postajući nešto
Dopola živo.
Odpola mrtvo.
Što ne živi
Niti umire.
A ni u što se ne ubraja.

3.

Niko taj potres nije izdržao
Da razbijen ne curi.
Da prostor u njemu nije popucao.
Niko tu muku nije preživeo
Da je ostao sam,
Da mu nije ciknuo mozak,
Prepolućen duh,
Pobrkan jezik,
Izglibana duša.
Rasukan um,
Raspučeno srce.
Razlupano dance,
Precrkla vera.
Odustala nada.
Dokusurena snaga

4.

Kao što se za mrca
Vezuje jedan čovek
Može i ceo narod.

I ne samo za mrtvog čoveka
Nego i za mrtvu ideju.
Vezivanje živog duha,
Uma i jezika naroda
Za umrlu misao.
Preminulo slovo.
Izdahnuli izvor.
Ideje lešine.
Ciljeve crkotine
I epohu mrcinu.

Podmiruj i narod
Istom cenom
Kao i vezivanje za mrca
Nevoljnik u turska doba.


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:58 30.10.2011

Re: Lepa Lukić

peconi_bg peconi_bg 22:40 29.10.2011

Istorija je majka mudrosti

Vojćeh Ščepanjski u radu "Lokalni albansko-srpski sukobi 1881-1912", piše između ostalog, sledeće:"Krijumčarenje je posebno krajem 19. i početkom 20. veka igralo neposrednu ulogu u odnosima Srba i Albanaca u onom delu Kosovskog vilajeta koji je bio u neposrednom susedstvu južnosrpske vranjanske i topličke regije i pograničnog dela Novopazarskog sandžaka. U vezi sa krijumčarenjem često je dolazilo i do saradnje i do različitih sukoba između švercerskih grupa Srba i Albanaca. Fenomen šverca, kao važnog faktora za prirodu srpsko-albanskih odnosa, opisao je novembra 1899. godine načelnik vranjanskog okruga u pismu upućenom premijeru i ministru inostranih dela Srbije V. Đorđeviću. Prema njegovim rečima, "Arnautima s one strane gotovo je glavno zanimanje šverc, pa stoga stoje u vezi s našim ljudima iz Srbije, a to trgovcima iz Vranja, a ponajviše seljacima u srezu jablaničkom i poljaničkom...Imena trgovaca poznata su mi, a sa seljacima već ide teže, jedno što su nepoznati a drugo što se na to odala čitava pogranična sela...Albanac Agil Arifović je ne samo opasan švercer, no zlikovac i švercer, jer je koj kada ubio možda 20 Srba, a podržavali su ga neki naši Poljičani zbog šverca...Zamenik načelnika vranjanskog okruga V. Skenderović je nekoliko meseci ranije, u maju 1899. godine, u pismu premijeru, izneo da je spreman da pripremi spisak kriminalaca koji nanose štetu srpskom stanovništvu u Staroj Srbiji i Makedoniji".

Dan mrmota koji se baš otegao.



mungos92 mungos92 00:22 30.10.2011

Umete Vi i bolje!

A o PreCednikovom poslednjem povraćanju (izvin'te, ali prikladiniji izraz zaista ne umem da nađem) nemam komentara (što mi ne objaviše na "liberalnoj" comment-sekciji RTS-a koji SVI MORAMO da plaćamo)

Mungos, The Neapatičan

P.S. "Ratovi u budućnosti" će se ipak voditi i svakim drugim sredstvima, osim "elektronskim", kao što Vas i ubeđivah onomad, u bivšoj "Snežani" (a zaista me ne zanima kako se danas zove!), što Vam je poslednji primer Libije valjda dovoljno pokazao.
P.P.S. "Prijatelji" se prave od onih koji su stvarno od koristi, a ne od bilo koga (iz "pirurčnika" o specijalnom ratovanju)
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:49 30.10.2011

Re: Umete Vi i bolje!

"Ratovi u budućnosti" će se ipak voditi i svakim drugim sredstvima,

šta to sugeriše glede rešavanja pitanja Kosova
"Prijatelji" se prave od onih koji su stvarno od koristi, a ne od bilo koga (iz "pirurčnika" o specijalnom ratovanju)

a prevedeno na EU, SAD, Rusiju, Kinu, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku ili Hrvate, Crnogorce, Albance,Muslimane, Makedoince, Slovence, Ruse, Nemce, Rumune, Bugare, Grke, Turke, to znači šta?
mariopan mariopan 13:15 31.10.2011

Re: Umete Vi i bolje!

mungos92

Gde si Mungose

Vredelo je doći na ovaj blog makar samo da tebe vidim

A o PreCednikovom poslednjem povraćanju (izvin'te, ali prikladiniji izraz zaista ne umem da nađem) nemam komentara

apacc apacc 00:44 30.10.2011

Čija je ono gruda što grca,

Čija je ono gruda što grca,
Kome je hladno oko srca,
Gde gladni umiru u samoći,
Kako glup dođe do moći.

Moja je gruda i narod moj,
Koji nikada nije svoj,
Stežu ga okovi, stege i lanci,
O klinu visi puška i opanci.

Narodu srce hladi se, staje,
Skupina mala laje li laje,
O blagostanju, budućnosti viče,
Dok narod besno riče li riče.

U mojoj grudi čovek poludi,
Umire gladan u svojoj studi,
Osamu traži u svojoj samoći,
Plaši se, novi račun će doći.

Samo je ovde glupost na ceni,
Bez škole svi su vlašću opijeni,
Doći do vrha do dela moći,
Ovde se može preko noći.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:32 30.10.2011

Dobar tekst, Karagaca

Nije normalno da 60.000 ljudi živi u nekoj vrsti geta, i zato je neophodno da se definiše maksimalna vrsta samouprave i obezbedi neka autonomija Srba na severu., koja će biti prihvatljiva i međunarodnoj zajednici i Beogradu, ali i ostatku Kosova. S druge strane, niti je normalno niti Srbija sme sebi da dozvoli da se zbog neke fikcije o Kosovu sama stavlja u geto.


Uprava u Pristini, krsi osnovne postulate EU, pa ako hocete i slobodnog sveta:
sloboda raspolaganja kapitalom, sloboda za transport robe i pruzanja usluga, sloboda kretanja ljudi.

Te, i pored podrske koja uprava u Pristini ima, nije za ocekivati da ista opstane, jer se protivi fundamentu eu.
ljuboten ljuboten 09:39 30.10.2011

Draž. štiteći teritoriju izgubila i narod.

Svi bi da govore u ime države, svi bi da pouče vlastodržce, a naročtio predsednika države, a predstavljaju se da mlogo (kako to kažemo mi Kosovci) znaju, pametni su, čak što više misle da su „mlogo“ mudri. No, niko da primeti da su neslobodni ljudi, političlki robovi. Najveće, odnosno izvor svih zala koje je zadesilo nas kosovske Srbe iazavala je država, odnosno ljudi koji bi da vladju drugima, da žive od njihovog znoja i svih muka koje život znače, a eto i od krvi.
Najbolji prijatelji moga oca rudara su bili Albanci. On je više puta izvlačio svoje rudarske kamarade zatrpane pod rudom i jalovinom u Rudniku magenzita „Goleš“, da bi jednoga dana, tačnije noći, bila je treća smena, opet Albanci, spašavali njega.
Nije zarezivao niakakve partiske sluge. Učlanili su ga u SKJ, jer je bio najbolji radnik, pa kada je primetio da je većina u partiji ne zato što su slobodnomisleći ljudi, već su tu da bi izbegli veći napor koje život znači, a to uvekl znači da neko drugi umesto tebe uradi posao i za tebe, prestao je da ide na sastanke.
Uostalom svi ratovi se vode zbog osnovne ljudske slabosti: da se izbegne naprezanje koje je nužno da bi se rešavali problemi koji su neophodni u životu.
Dugo je otac izdržao da ne sluša šta to na tv. pričaju. Sve do 1993., u vreme kada je slušao da je Srbija osvojila trećinu Hrvatske i silom kntrolisala 75% BiH. Sigurno je na njega uticao njegov invaldirzirani rudarski kolega Adem, sa kojim je svakoga dana pio kafu ili čaj i rauzgovaralli čas na srpskom, čas na albanskom jeziku. Tako, kada sam pijačnog dana ugledo svog oca u Lipljanu, iz službenog auta koji je vozio, naravno, Albanac, koji bi za mene život dao, jer sam ja zbog njega, no i zbog drugih Albanaca, nekoliko puta ulazio u sukob sa srpskom policijom, jer bi da na njega i njih vežbaju „patrotizam“, u Lipljanu, rekao sam vozaču Čokiju da stane. Izašao sam iz auta zagrlili se sa ocem, jer se on ni ja ne cmačemo nehigijenski kao što to rade ostali Srbi. Bilo je vreme izbora, pa je Arkanov poster visio na svakog banderi. Prvi put u životu sam čuo od mog Jordana da nešto govori o politici, t.j. o državi. Tačnije da brine brigu onih koji od njega prave budalom i žive na njegov račun. Odgovrio sam mu: „Čuj, Jordane, ja imam tvoju pamet, ali zato si me poslao na školvanje u Beograd da ne dozvolim da neko drugi zavlada mojom svešću. A ovoga što visi na banderi, kad, tad obesećemo ga za jednu nogu da visi na banderi! A ovo što si čuo za Hrvatsku. To će Hrvati sve da vrate, jer rat vode srpske budaletine“
I mene su ubeđivali moji poznanici Albanci, a neki i pritaleji, da se ne protivim srpskom idiotizmu na Kosmetu devedetsetih godina, pa sam tako napravio anketu i zaključio da svaki peti Albanac veruje da Srbiji i Srbina niko ništa neće moći.
Evo pre dve nedelje bio sam kod sestre u Lipljanu, na goišnji pomen njenom subrugu, naravno i on je bio rudar i jedva smo ga spasili na skopskoj Klinici 1986., posle lomljenja obe noge, jedne na dva mesta i to na gležnju, pa je trebalo dva puta da se operiše. Posle boravka među preostale Srbe i neke prijatelje Albance u Lipljanu napisao sam tekst za albaske novine u Skolju, naslovljenog, „Narod bi da živi, a država bi da vlada.“
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:13 31.10.2011

Re: Draž. štiteći teritoriju izgubila i narod.

Draž. štiteći teritoriju izgubila i narod

hvala na informaciji iz prve ruke i odličnom komentaru.
ljuboten ljuboten 20:33 31.10.2011

Re: Draž. štiteći teritoriju izgubila i narod.

Draž. štiteći teritoriju izgubila i narod

hvala na informaciji iz prve ruke i odličnom komentaru.


Molim, molim Milane, mi se razumenmo, Vi ste Oboženi Čovek.
sentinel26 sentinel26 15:15 30.10.2011

Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Prijatelju,
poslije dužeg odsustva iz dežele Srbistana, vidjeh da pokušavaš da braniš nekoga,(BT ) koga napadaju
- i oni koji imaju i oni koji nemaju razloga (pravo ),
- oni koji bi radili isto što i on samo misle da bi bili uspješniji,
- oni koji su se okoristili o njegov nerad i oni koji su štetovali zbog toga,
- oni kojima jeste i oni kojima nije u interesu da ga kritikuju,
- i "izdajnici" i patriJote, ...

Imaš ozbiljne i kvalitetne komentare jedino od Dalija i Ljubotena, i jedan i drugi su proživjeli djelove života s obje strane "crvene linije" slične ovoj kakva je ova Tadićeva, pa kada vidiš da njihova veoma poučna iskustva ne uvažavaju mnogobrojne umišljene glave (ogromna većina ) onda diži ruke, valjda ti je poznato da Sizif još nije izgurao onaj kamen na vrh brda.

Medjutim, svi imaju pravo da kritikuju predsednika svega i svačega u Srbiji a bilo bi jako strašno kada bi sve kritike bile opravdane.
Kada je riječ o procjeni dobronamjernosti pojedinih kritika ne vrši se sortiranje jer onda ulazimo u polje dokazivanja, tražiti presjek dvije paralelne prave linije.

Ima tu jedna druga stvar koju previđaš, a to je da su Tadiću te i (baš ) takve kritike veoma potrebne, jer se ni on ne razlikuje od onih pomenutih umišljenih glava.

Kompletna njegova izjava je čisto populistička i dozirana za predizbornu kampanju koja nije prekinuta niti jedan dan od okončanja pošljednjih izbora.
Ne bih sada ovđe citirao šta mu je sve rečeno u EU u vezi te i takve neprekidne kampanje.

Dakle:
A.- Nemа lаkog rešenjа zа problem Kosovа i svi smo togа svesni. Nemа rešenjа kojа nаs vrаćаju u prošlost, аli morаmo nаći održivo rešenje zа budućnost",

Ovo se neće svideti naročito onima koji su u XIX veku ili u period pre 1999.godine.

Ovo je mu neka filozofska misao prepisana iz neke knjige a koju u Srbiji niko nije ni osporavao. Čemu onda služi?

I mislim da on lično ima mnogo više problema sa ovijem koji se nalaze duboko u periodu 2000 - 2020 ?

B.- Srbijа je principijelno opredeljenа zа iznаlаženje prаvednog, kompromisnog i održivog rešenjа zа problem Kosovа, jer sаmo tаkvo rešenje može omogućiti istinsko pomirenje i trаjni mir među nаrodimа Bаlkаnа.

Kaže da je "principijelo" za održivo rješenje, a poslije ovolikih (neuspješnih ) pregovora i razgovora Srbija još nije obnarodovala to "održivo rješenje".

Sama (prazna ) parola Vuka Draškovića "više od autonomije a manje od nezavisnosti" je postala smiješna i maloj đeci.

C.- Mi rešenje zа pitаnje Kosovа trаžimo konstruktivnim pristupom dijаlogu sа Prištinom, koji je već dаo nekoliko konkretnih i dobrih rezultаtа. Mi rešenje, dаkle, trаžimo isključivo miroljubivim sredstvimа, primerenim demokrаtskim zemljаmа..

Da li je našao to što "traži" ?
To se ne traži nego se predloži drugoj strani (najbolje bez posrednika ) pa se nešto dogovori i to što se dogovori se izvrši bez odlaganja i premišljanja i čekanja da mu i pošljednji popa da blagoslov.

Šta je uradio B.Tadić sa pošljednjim sporazumom ? Nije ni počeo da ga izvršava nego je inicirao incidente onih koji su jedva čekali takav signal, da bi sve obustavio.

S.Milošević je pokušao da ponižava Ibrahima Rugovu, (dobrovoljno ) potpisani sporazum sa njime nije htio da izvrši, Ameri mu doveli baju koji ni njega ni Tadiće ne jebe ni 3%, čak ni pod prijetnjama optužbi za teška krivična djela.

D.- Srbijа neće priznаti nezаvisnost Kosovа. Polаzeći od tog principа, posebno nаglаšаvаm znаčаj četiri elementа budućeg rešenjа kome svi morаmo dа težimo, ...

E mnogo MZ i EU zabole, što neće nikada, nikada, nikada priznati nezavisnost...

1.- pitаnje severа Kosovа,

Ovo pitanje ne postoji prijatelju.

Ovo pitanje se zove drugačije - podjela Kosova.

Ovo pitanje USA i EU neće staviti na dnevni red niti ga sugerisati dvema stranama.

Ovo je moglo da bude pravo pitanje na pregovorima 2006.godine, ali tada ni Tadić ni Koštunica nijesu htjeli o njemu ni u šali da razgovaraju.

O tome sam još 2007.godine nešto pisao.

2.- posebne gаrаncije sigurnosti zа Srbe koji žive u enklаvаmа u drugim delovimа Kosovа,

Ovo je naopako postavljeno. Zašto samo za Srbe ?
Za sve građane koji tamo žive, a ne samo za Srbe !

Istorija je pokazala da su sva rješenja drugačijeg života u tzv. "enklavama" dovela do njihove propasti.
To je zatvaranje u torove. Treba li oni nešto i da proizvode i prodaju to samo unutar "enklave" ili i van nje ili možda Srbija hoće doživotno da ih izdržava ?

3.-mehаnizаm zаštite srpske kulturne bаštine i

Ovo niko ne osporava i postoje veoma efikasni zaštitni mehanizmu.
I nema te ozbiljne zaštite bez učešća lokalne vlasti.

4.-pitаnje imovine Srbije i Srbа u pokrаjini.

Ovo su dva pitanja koje se sračunato i nepošteno povezuju.
1.
Ne samo imovina Srba, nego svih ljudi koji tamo žive da bude garantovana, osim deklarativne zaštite Ustavom, kakvu ima Srbija ) nego i praktično da bude zaštićena.
Ovo je povezano i sa katarstarskim knjigama, ali o tome neki drugi put.

2.
Imovina države Srbije na Kosovu ?
Kako je društvena imovina u Srbiji postala državna (tj. ničija ) pa svačija svi znaju, ko je imao prisne veze sa štetočinama iz G17% profitirao, ko nije on je bankrotirao.

Ponašanje Srbije u pitanju sukcesije imovine SFRJ će se odraziti i na ovo pitanje, ali zlo činjeti a dobru se nadati ...

PS. prijatelju, pozdrav i preporuka za dobre namjere, kao što znaš falangistima ne repliciram u tuđoj kući, ako su ti gosti (dosti ili tevećelije, svejedno je), tvoji su.



Milan Karagaća Milan Karagaća 18:55 30.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

pozdrav i preporuka za dobre namjere

pozdrav i tebi i hvala ti na komentaru i analizi.Svrha mog posta i jeste da se analizira izneta platforma. I dalje ostajem pri tome da je to kvalitatitvo realan pristup kosovskom problemu prvenstveno jer ne ostavlja prostora iluziji da je Kosovo u suverenosti Srbije već da sa Kosovom treba pregovarati i doći do najboljih rešenja ili do onoga što se zove "istorijski sporazum dva naroda".A to će biti moguće tek kada obe strane počnu da na onoj drugoj traže i gledaju ljude koji su za dogovor a ne samo neprijatelje, kako to lepo reče prof. Slobodan Marković.
Ovo je naopako postavljeno. Zašto samo za Srbe ?
Za sve građane koji tamo žive, a ne samo za Srbe !
Istorija je pokazala da su sva rješenja drugačijeg života u tzv. "enklavama" dovela do njihove propasti.
To je zatvaranje u torove. Treba li oni nešto i da proizvode i prodaju to samo unutar "enklave" ili i van nje ili možda Srbija hoće doživotno da ih izdržava ?

Slažem se,upravo tako treba i regulisati, a da bi se to uradilo mora se insistirati na sprečavanju bilo kakve diskriminacije po nacionalnoj osnovi. Znam ja da je ovo preoptimistički na Balkanu inače gde se nacionalno pitanje postavlja i potpaljuje kao teritorijalno.
1.- pitаnje severа Kosovа,
Ovo pitanje ne postoji prijatelju.
Ovo pitanje se zove drugačije - podjela Kosova.

a može i po Ahtisarijevom planu.
Bez namere da se pravdam, hteo sam da pokažem da je moguće i EU i Kosovo pod uslovom da se pitanje Kosova shvati realno i to , činimi se imamo u ovom pristupu.
Baš me interesuje šta pod tim podrazumeva SNS jer Nikolić to isto ponovi juče u Nišu.
U svakom slučaju, verujem da pitanje Kosova neće biti ključno na kome će se dobijati ili gubiti glasovi na predstojećim izborima.
Inače, kada se radi o izloženom pristupu ili principima ili platformi , kako ko već nazove, važi ona narodna da si jahao kad si sedlao već bi stigao. Biće da se dugo otezalo sa sedlanjem.
freehand freehand 19:51 30.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Ovo je naopako postavljeno. Zašto samo za Srbe ?
Za sve građane koji tamo žive, a ne samo za Srbe !

Možda zato što iz kukuruza streljaju srpsku decu na kupanju?
Možda zato što u vazduh dižu autobuse pune Srba?
Možda zato što pale kuće, crkve i manastire samo Srbima?
Možda zato što streljaju Srbe-žeteoce?
Možda zato što Srbi ne smeju iz ono jadnih zabrana da izađu bez vojne pratnje?
A možda i zato što kobajagi kosovska policija ni one smešne Euleks vucibatine nikad nikoga ne otkriju kad tako nešto uradi?

E stvarno si jad i čemer od čoveka...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 22:51 30.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

E mnogo MZ i EU zabole, što neće nikada, nikada, nikada priznati nezavisnost...

Ovo je nepobitno. I odlicno posluzi da se zamagle stvari. Ko je 1945/6 potpisao da se dobrovoljno odrice svoje imovine taj sad moze da ga puši. Ko nije, e, pa docekao vreme da gazduje svojim. A ne sumnjaj da je i tada bilo mudraca koji su savetovali - samo ti potpisi da se odrices jer ove bas mnogo zabole sto ti neces.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:25 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

zadnjapetoletka
E mnogo MZ i EU zabole, što neće nikada, nikada, nikada priznati nezavisnost...

Ovo je nepobitno. I odlicno posluzi da se zamagle stvari. Ko je 1945/6 potpisao da se dobrovoljno odrice svoje imovine taj sad moze da ga puši. Ko nije, e, pa docekao vreme da gazduje svojim. A ne sumnjaj da je i tada bilo mudraca koji su savetovali - samo ti potpisi da se odrices jer ove bas mnogo zabole sto ti neces.

ma nesporno ali šta mi hoćemo. Hoćemo li 1,8 muliona Albanaca bnazad u Srbiju i da ih tretiramo kao građane po svim pitanjima jer mi to kao nudimo.
Šta ako oni neće da se vrate ili još gore, ako bi ih vratio silom.
Što se teritorije tiče meni stvarno nije jasno kako mogu da kažem da je to naša zemlja a ne onih ljudi koji na njoj žive, razume se Srba, i Albanaca i ostalih. I razume se da se mora obezbediti povraćaj ili nadoknada imovine.
Za humanitarno preselenje se odavno zakasnilo a za etničko čišćenje niti se ima snage niti je prilika barem dok su tamo međunarodne snage. Isto tako, treba insistirati upravo kod tih međunarodnih snaga , KFOR-a i EULEX-a ali i vlasti u Prištini da spreče sve aktivnosti koje ugrožavaju potpunu slobodu i sigurnost Srba na Kosovu, posebo one koje imaju za rezultat ubistva, maltretiranje, pretnje pa i likvidacije Srba.
aleksanadar aleksanadar 12:03 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Kompletna njegova izjava je čisto populistička i dozirana za predizbornu kampanju...


Управо хтедох да кажем...

I mislim da on lično ima mnogo više problema sa ovijem koji se nalaze duboko u periodu 2000 - 2020 ?


Тачно!

Имајмо то у виду: има младих којима су чак и 90-те и Милошевић и 5. октобар - прошлост, једна лекција из историје.

1.- pitаnje severа Kosovа,

Ovo pitanje ne postoji prijatelju.
Ovo pitanje se zove drugačije - podjela Kosova.
Ovo pitanje USA i EU neće staviti na dnevni red niti ga sugerisati dvema stranama.
Ovo je moglo da bude pravo pitanje na pregovorima 2006.godine, ali tada ni Tadić ni Koštunica nijesu htjeli o njemu ni u šali da razgovaraju.


Уистину, о чему говоримо када говоримо о "северу Косова"?



sentinel26 sentinel26 17:15 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Milan Karagaća
Inače, kada se radi o izloženom pristupu ili principima ili platformi , kako ko već nazove, važi ona narodna da si jahao kad si sedlao već bi stigao. Biće da se dugo otezalo sa sedlanjem.

Ima u narodu jedna izreka: "Zadnja prednju ne stiže!"

Upravo zbog ove glupe taktike ističe vrijeme za dopunu Ahtisarijevog plana.
Kasnije kada neki novi "plan" bude u opticaju oni će da se sjete Ahtisarijevog.

Treba sada lizati šta su pljuvali, V.Koštunica je odbio da razgovara sa Ahtisarijem.

Taj plan srpska vlast nikada nije ozbiljno analizirala i nije javno saopštila da u njemu ima bilo šta dobro za Srbe. Isti je odbacila u cjelini.

Srbija (njena vlast ) nije bila u stanju da vrati jedan stan u Beogradu jednom Albancu (koji nije imao nikakve veze sa ratom na Kosovu ), niti stan (stanarsko pravo ) i imovinu i lične stvari jednom Hrvatu u Zemunu (ni dan danas ) koji je opljačkala i uzurpirala fašistička horda, a hoće da se pred Evropom legitimiše kao ozbiljan zaštitnik Srba izbjeglica iz Hrvatske i sa Kosova.
Tamo lijepo vide da se to koristi (samo ) u predizborne svrhe i ne obraćaju pažnju na to, ne pada im na pamet da stavljaju u svoje (prepune ) agende.

Srpska vlast je izbacila iz stana ženu sa 6-oro male djece na ulicu, izbleglice sa Kosova, a koji "slučajno" nijesu Srbi.

Ima tu jedan mač sa više oštrica.
Sve što Srbija bude tražila za Srbe na Sjeveru Kosova, tražiće Kosovo za Albance u Preševskoj dolini.

Pa ako jednoga dana nešto od toga (eventualno dogovorenoga ) profunkcioniše, na stolu će se naći već gotov istovjetan zahtjev za Mađare u Vojvodini, pa Bugare u Istočnoj Srbiji itd, itd, itd...
Teorija krvi i tla se uvijek vraća kao bumerang onome ko je pokreće.

Albanci u Preševskoj dolini su bojkotovali popis, srpski ministar za lokalnu samoupravu pizdi, a u Evropi ga čeka kontraargument da su i Srbi na Kosovu bojktovali popis. Pa su egal i onda opet na jednom tasu će biti balvani a na drugome (za ravnotežu zla ) ništa.

Račun za glupu politiku "Što gore za Kosovo (Albance ) to bolje za Srbiju (Srbe )" polako pristiže a uskoro će i kamate.

Albanci (i vlada Kosova ) uopšte ne učestvuju u ovoj glupoj i skupoj balvan revoluciji ("igri" ).

Simbolično i vješto simulirano učešće na početku plaćeno je životom jednog policajca biće dobro zapamćeno (i vjerovatno osvećeno ) je bilo dovoljno da Srbi i Srbija sami pokrenu točkove svoje lokomotive koja vuče unazad i to prugom koja vodi u niđe (alkar Boris Tadić u ništa ! Alajčauš Zvonko Veselinović u kontrolni punkt! ) ili na slijepi kolosjek.

2007. godine (ovđe ) napisah da je Srbija (ako vlast ima hrabrosti ) trebala hitno da izađe sa prijedlogom za podjelu Kosova (ako je to neka opcija - nije i moj prijedlog ) pa sam dobio salve uvreda šovinističkog i svetosavskog bašibozluka.

freehand freehand 19:28 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

imao nikakve veze sa ratom na Kosovu ), niti stan (stanarsko pravo ) i imovinu i lične stvari jednom Hrvatu u Zemunu (ni dan danas ) koji je opljačkala i uzurpirala fašistička horda, a hoće da se pred Evropom legitimiše kao ozbiljan zaštitnik Srba izbjeglica iz Hrvatske i sa Kosova.

Svaki put kad pomislim da ne može grđe - ti me ubiješ u pojam.
Što se balvana tiče - mogli su junački da izguraju žene i decu pred sebe, pa da pucaju preko njih.
Ili da gaće Tereze Kesovije razvlače po Konavlima, onako junački.
Ima u narodu jedna izreka: "Zadnja prednju ne stiže!"

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:48 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Srbija (njena vlast ) nije bila u stanju da vrati jedan stan u Beogradu jednom Albancu

A zar ovo nije naopako postavljeno?
Zasto je bitno da je to Albanac zar to nije samo gradjanin Srbije kako rece gore da treba postavljati?

Mislim sentinel26, jasno se vidi da ti nisi glup, jasno se vidi i da veoma dobro znas zasto se prica o zastiti prava Srba na Kosovu i zasto se u tom slucaju naglasava njihova nacionalnost ali nejasno je, bar meni, zasto ti to sto vidis i sto ti je veoma jasno pokusavas da zanemaris i cak namerno naopako postavljas, naravno, samo onda kad su Srbi u pitanju.

Tesko je odoleti iskusenju trazenja nekog odgovora na pitanje zasto to radis, pa sam eto i ja pokusao to da odgonetnem.
Po meni moguca su dva razloga.
Jedan je rad za neke pare. Nizak, bedan, jadan, razlog koji se nikako ne moze opravcdati ali razumeti da. Novac od ljudi moze praviti neljude i to uopste nije nepoznato.
Drugi moguci razlog je ljudski. Cista ljudska mrznja prema Srbima.
Ja treci ne vidim.



mariopan mariopan 20:04 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Svaki put kad pomislim da ne može grđe - ti me ubiješ u pojam.

Može on i grđe, nemoj da ga vučeš za tastaturu
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:10 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Možda neljudski?


To nek proceni sam.

Mislio sam da ljudi (vrsta sa tim nazivom) imaju sposobnost da mrze. Da mrze iskreno i duboko, da onom koga mrze zele samo zlo i da kad se onome koga mrze dogodi zlo(kao Srbima na Kosovu npr) to smatraju noramlnim i cak zameraju kad se o tome uopste i govori (kao sto to radi sentinel )

Da li je to ljudski ili neljudski kao vrednosna odrednica neka sentinel procenui. Nije on glup, uspece sigurno.
milisav68 milisav68 20:36 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

mariopan
Svaki put kad pomislim da ne može grđe - ti me ubiješ u pojam.

Može on i grđe, nemoj da ga vučeš za tastaturu

Što?
Ja se baš slatko ismejem, i još mu lupim preporuku za trud.
sentinel26 sentinel26 20:55 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

hoochie coochie man
Srbija (njena vlast ) nije bila u stanju da vrati jedan stan u Beogradu jednom Albancu

A zar ovo nije naopako postavljeno?
Zasto je bitno da je to Albanac zar to nije samo gradjanin Srbije kako rece gore da treba postavljati?

Nijesi ti tako neobaviješten kao što se predstavljaš, moguće je da si inficiran ali još nijesi obolio od akutnog koštunitisa.

"Zaboravio" si da Srbija nije ni ovog Albanca ni onog Hrvata smatrala svojim građanima niti je vlast intervenisala da im se vrate bar lične stvari.

"Zaboravio" si da su (građani ) i taj Albanac i taj Hrvat priznavali i poštovali Srbiju kao svoju državu a koja im je (samo ) Ustavom deklarativno garantovala zaštitu.

Na drugom tasu imamo ljude koji traže od države (njene lokalne vlasti ) i međunarodnih snaga posebnu zaštitu a tu državu ne priznaju.

Kada se posmatra iz Brisela, Pariza, Londona, Praga, Berlina, Stokholma, ..., to tako izgleda.
Pogled iz Beograda daje drugačiju sliku i po boji i po sadržini.

Više ti smetam ja koji sam to saopštio nego različita dioptrija! Mašala !

Srbija je ta koja maše naciona(lističkim )lnim kartama.

Ako Srbija traži povećanu bezbjednost samo za Srbe na Kosovu (bez Sjevernog dijela ) što to isto ne nudi (traži ) za Albance u Sjevernoj Mitrovici ?

Ono što sam ja gore (na ovu temu ) napisao to je samo malo uljepšano gledanje većinske Evrope na te stvari i probleme (i ne poklapa se baš uvijek sa mojim stavovima ).

Možda ti naredna ilustracija pomogne da shvatiš.
Legitimacija kojom se Srbija predstavlja ovlašćenom da štiti ta "prava" u Evropi i pred MZ, je izblijedila, izaprana je u veš mašini u koju je ubacio S.Milošević 1999.godine, vidi se datum izdavanja ali ne i rok važnosti.

Za razliku od tebe, razlozi zašto si ti nešto napisao mene ne interesuju, ne bavim se tom vrstom istraživanja, imaš tu jednog diplomiranog fucibatinu pa neka ti pomogne pošto vidim da ti je istraživačka djelatnost tek u povoju.

Možda očekujem novac od Soroša i Vatikana. Kad stigne zvaću te na kavu.

milisav68 milisav68 21:23 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

sentinel26


Možda očekujem novac od Soroša i Vatikana. Kad stigne zvaću te na kavu.


Ovo pare ne mogu da plate.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:08 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Ja treci ne vidim.

Hajde probaj da malo razmisliš bez predubeđenja.
Pa recimo ovako, da ni je ni prvi ni drugi već upravo treći a koji znači da se položaj Srba i srpske zajednice na Kosovu, bez obzira da li priznali ili ne priznali da je to nezavisna država, a od Srbije je svakako nezavisna,može urediti, regulisati i dogovoriti na mnogo pametniji i efikasniji način nego upornim ponavljanjem da je Kosovo Srbija, da ne damo našu teritoriju, a istovremeno te iste Albance sa kojima bi trebalo da regulišemo položaj Srba tamo smatramo đuture zločincima, fašistima, talogom.
Kako brzo zaboravljamo da je Srbija Kosovo upravo počela da gubi kada je na jedan, albanski, nacionalizam umesto da ga suzbija krenula raspaljivanjem srpskog i crnogorskog tada.
Ja ne mislim da svako mrzi Srbe ko ne govori kao ja ili ko se usudi reći i da nešto kod nas nije bilo ili još nije dobro. Pa nismo baš ni mi bili samo anđeli a oni svi drugi samo đavoli.Spojni sudovi su radili i rade.
Cista ljudska mrznja prema Srbima.

Ko u svemu prvo vidi mržnju umesto da se zamisli zašto je nešto i da li ima malo i istine u rečenom onda će ostati samo na mržnji.
Zasto je bitno da je to Albanac zar to nije samo gradjanin Srbije kako rece gore da treba postavljati?

Verovatno zato što je nesporno da je bilo i ima animoziteta prema pripadnika onih drugih.Kontrapitanje bi bilo zašto i pitanje položaja Srba na Kosovu ne posmatramo kao pitanje građana, pa zato što su oni ugrožavani pre svega kao pripadnici dotične nacionalne grupe a onda svakako i kao građani.
Kod nas i mediji još uvek pate od raspirivanja nacionalnih strasti pa će vam odmah u slučaju da je na Kosovu neko nekoga napao prvo stajati Albanac napao Srbina, a ako je obnuto onda ili će biti vest ili će upotrebiti samo početna slova imena i prezimena.Tako verovatno i u albanskoj štampi na Kosovu.
A kada su u pitanju svakodnevni obračuni kriminalaca i tamo i ovde neće napisati Albanac ubio/ranio Albanca ili Srbin ranio/ubio Srbina, jer to medijima nije atraktivno, ne pobuđuje dovoljno emocija.
Jedan je rad za neke pare.

priznaj da je ovo malo više nisko. Pa šta kada bi vama neko rekao da to što pišete pišete zato što vas neko plaća.
Mislim kada bi se međusobno više uvažavali, uvažavali i razmišljali o argumentima a ne odmah kvalifikovali onoga ko drukčije mislio izdajnikom i plaćenikom da bi i Srbija generalno lakše došla do nacionalnog konsenzusa upravo o ključnim nacionalnim interesima.
ljuboten ljuboten 22:11 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Ovo je naopako postavljeno. Zašto samo za Srbe ?
Za sve građane koji tamo žive, a ne samo za Srbe !

Možda zato što iz kukuruza streljaju srpsku decu na kupanju?
Možda zato što u vazduh dižu autobuse pune Srba?
Možda zato što pale kuće, crkve i manastire samo Srbima?
Možda zato što streljaju Srbe-žeteoce?
Možda zato što Srbi ne smeju iz ono jadnih zabrana da izađu bez vojne pratnje?
A možda i zato što kobajagi kosovska policija ni one smešne Euleks vucibatine nikad nikoga ne otkriju kad tako nešto uradi?


Albanci, kao i Crnogorci, praktikuju krvnu osvetu.A osvtenici ne biraju ličnosti. No, znam kada je moja supruga, dr. psihologije, radila 1999. sa izbeglom albanskom decom u Skoplu, pa kada su se vratili na Kosovu obišla je iste subjekte u njhovim staništima. Požurila je da se vrati za da mi kaže sledeće:"Kaži tvojima neka beže što brže i gde god bilo, jer ono što su Srbi radili Albancima na Kosovu, pa još inventivna nacija, teško da će Albanci ostaviti nekog živog Srbina." Najbizarnije i najodvratnije je pominjala kako su srpski ratnici srali na tepihe po stanovima koje nisu mogli da ponesu sa sobom, ili punuli su frižidere sa izmetom.
A što se tiče masakra 14 žeteoca, među kojima su bili petoro mojih rođaka, od kojih jedan brat po ocu, samo mlađani Janićijević se greškom našao tamo, jer je ubedio oca da će samo on moći da popravi kombajn, kada mu se otac vratio sa polja u kasne popodnevne sate za da uzme alat, pa su zajedno poverovali da neće ih Albanci dirati kada već nusu do tada. Inače sin moga oca, nevaspitani momak, jer se otac oženio po stare dane sa mladom nevaspitanom ženom, pa nije mogao da ga vaspitava. Zato je sin bio u službi komšije, srpskog dilpbera policajca, koji je pravio velika zla Albancima, zbog čega mu je jednom prilikom moj otac zapretio da će ga ubiti, a komandir ga je zbog toga premestio da patrolira u susedno selo. Njega su pripadnici OVK tražili i pokušavali da ulove 1998. no ovi koji su ubijeni stalno su ga štitili, pa je tako taj na vreme pobegao u Srbiju i živi bogato od ukradenog, kao i njegov rođeni brat u Kragujevcu i ugledni je član Srpske Napredne (ja znam nazadne) Stranke.
Kada sam pitao a zašto su ubili Kolju (Nikolu Stojanovića), iako je bio najbliži rođak srpskog policajca zločinca, znam da je bio po prirodi miran čovek, dobio sam odgovor od mog rođaka, njegovog vršnjaka, da je negova plemnja (ostava gde se čuva seno i ostala hrana za stoku) bila magacin za belu tehniku i ostalo pokućstvto što je ukradeno od albanskih kuća. Inače svi žeteoci, osim Mlađanog Janićijevića imali su puške, no nisu uspeli da ih upotrebe jer su napadači Albanci bili obučeni u uniforme Kfora.
Kada mi je brat javio telefonom iz Beograda da je ivršen masakr, pomislio sam na Albnaca, koji je imao kuću blizu mesta ubistva, moguće da je on bio među ubicama. Jer kada se sa porodicom vraćao autom iz Makedonije, doduše supruga i ćerkica bili su u Albaniji, od daleko nisu mogli da vide da li njihova nova kuća čitava. No, kada su prišli dvorištu, pa još otvorili kapiju, obradovali su se da je kuća čitava, a vrata i prozori zatvoreni kako su ih ostavili. Dnanajestogodišnji sin je potražio ključeve i potrčao prvi da otrvori vrata kuče, kada je nagazo na minu na samaom pragu kuće i pred oči svojih roditelja i mlađe sestre poleteli su komadi negovog tela u vazduh.
Šta kažeš Freehend, kako bi se ti osećao da si bio njegov otac?
freehand freehand 22:13 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

milisav68
sentinel26


Možda očekujem novac od Soroša i Vatikana. Kad stigne zvaću te na kavu.


Ovo pare ne mogu da plate.

I ja kažem. neki misle da je Šijenti sumasišavši.
Ja se sa time ne slažem. On je jednostavno nazi šoven.
Jebi ga, neki su mislili da su robovi niža bića; neki da su to crnci, žuti, indijanci, Aboridžini, Maori... Ovdašnji lumeni dali su doprinos kandidujući Šiptare i Muslimane.
Šijenti je siguran da su to Srbi.
Se la vi...
Ali se Bil Klinton i ja slažemo u jednom (a to mi neko obrisa ranije) - omiljeni su nam Makedonci - Šijentijevski i Bo MekKejleb!
freehand freehand 22:20 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Šta kažeš Freehend, kako bi se ti osećao da si bio njegov otac?

E onda je u redu.Onda su malo Srba pobili, pokasapili, u rinfuzu prodali, popalili kosovske kulturne baštine, pootimali imanja...
Živ bio, jel ti to kažeš da je osveta legitimna stvar? Oko za oko?

Edit: a žeteoci bili naoružani, pored KFOR-a, kažeš? I deca imala kalšnjikove i ronilačke puške? I oni u autobusu svi sa sakrivenim praćkama?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:27 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Srbija je ta koja maše naciona(lističkim )lnim kartama.

Zanimljiva dioptrija
Kakav je pogled, sa tom dioptrijom, na cinjenicu da je ta ta drzava koja mase nacionalistickim kartama najheterogenija ponacionalnom sastavu i to posle ratova za koju su upravo tu drzavu optuzili za etnicko ciscenje?
Kakav je pogled sa tom dioptrijom na drzavu o kojoj ti pricas da je gradjanska, jer kazes da je naopako postavljena teza ta se za Srbe mora traziti posebna zastita na ovu cinjenicu
Više desetina hiljada ljudi napustilo je svoje domove, 19 je ubijeno, a oni koji su ostali, žive kao u getu. U Prizrenu je danas svega dvadesetak Srba, a među njima je i Evica Đorđević.
Ima li, gledajuci kroz tu dioptriju razloga sa se za Srbe trazi posebna zastita ili je to naopako postavljeno?

"Zaboravio" si da Srbija nije ni ovog Albanca ni onog Hrvata smatrala svojim građanima niti je vlast intervenisala da im se vrate bar lične stvari.


Zar ta dioptrija Srbiju posmatra kroz nekoliko izuzetaka a ono sto se kod drugih dogadja ne moze da primeti?

Da to je ta dioptrija i ja je prezirem.

To sto nju prezirem ne znaci da ne znam za izuzetke u Srbiji, al pored svih tih slucajeva i pored te tvoje dioptrije stoji veoma vidljiva cinjenica da je Srbija najmultietnickija drzava a Beograd najmultietnickiji grad medju balkanskim prestonicama.
Mozda su jedino Srajevo i Pristina ispred?
Ne psotoji dioptrija koja tu cinjenicu moze zamaglitii, za tako nesto je neophodno ili totalno slepilo ili mrznja.
Ti nisi slep, nadam se?

Za razliku od tebe, razlozi zašto si ti nešto napisao mene ne interesuju, ne bavim se tom vrstom istraživanja,


Ne radi se tu o istrazivanju niti je ono uopste potrebno. Radi se o tome d ase pitanje, sta li ovog coveka tera da pise ono za sta i sam vidi da je pogresno, samo po sebi namece.


Možda očekujem novac od Soroša i Vatikana. Kad stigne zvaću te na kavu.


Ovo, ako je tacno, jos mogu i da razumem, rekoh vec.
milisav68 milisav68 22:35 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

freehand

I ja kažem. neki misle da je Šijenti sumasišavši.
Ja se sa time ne slažem. On je jednostavno nazi šoven.
Jebi ga, neki su mislili da su robovi niža bića; neki da su to crnci, žuti, indijanci, Aboridžini, Maori...
Šijenti je siguran da su to Srbi.
Se la vi...
Ali se Bil Klinton i ja slažemo u jednom (a to mi neko obrisa ranije) - omiljeni su nam Makedonci - Šijentijevski i Bo MekKejleb!

Ali ne svi Srbi, samo svetosavskovračarskopalikućasti.

ljuboten ljuboten 22:42 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Šta kažeš Freehend, kako bi se ti osećao da si bio njegov otac?

E onda je u redu.Onda su malo Srba pobili, pokasapili, u rinfuzu prodali, popalili kosovske kulturne baštine, pootimali imanja...
Živ bio, jel ti to kažeš da je osveta legitimna stvar? Oko za oko?


Još uvek nije ubijeno Srba koliko su Srbi ubila Albanaca.
Kačiti sa luđima od sebe, tačnije pustiti svoje ludake da pokažu koliko su ludi, smatram da nije pametno. A da su njihovi lideri bili mudriji pokazalo se da su najsilniji i najnapredniji u svetu stali na njihovoj strani.
Ne insistiraj da si u pravu, bolje je da prvo razmisliš, a ne da koristiš svoj um i znanje da bi našao misli koje bi da ti potvrde tvoje stereotipe. Jer to ne znači samo tvdoglavost, već i nemoć za dijalog.
Zar treba da te potsećam, da masovna pobuna 2003. je rušilačka bilo gde i od bilo koga da je izvedena, to je poznato i u pravnoj nauci osim u psihosociologiji.
freehand freehand 22:50 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

ljuboten
Šta kažeš Freehend, kako bi se ti osećao da si bio njegov otac?

E onda je u redu.Onda su malo Srba pobili, pokasapili, u rinfuzu prodali, popalili kosovske kulturne baštine, pootimali imanja...
Živ bio, jel ti to kažeš da je osveta legitimna stvar? Oko za oko?


Kačiti sa luđima od sebe, tačnije pustiti svoje ludake da pokažu koliko su ludi, smatram da nije pametno. A da su njihovi lideri bili mudriji pokazalo se da su najsilniji i najnapredniji u svetu stali na njihovoj strani.
Ne insistiraj da si u pravu, bolje je da prvo razmisliš, a ne da koristiš svoj um i znanje da bi našao misli koje bi da ti potvrde svoje stereotipe. Jer to ne znači samo tvdoglavost, već i nemoć za dijalog.
Zar treba da te potsećam, da masovna pobuna 2003. je rušilačka bilo gde i od bilo koga da je izvedena, to je poznato i u pravnoj nauci osim u psihosociologiji.

Ludake u ludnicu, zlikovce na robiju.
A to što je neko "luđi" kvalitet je samo kod baraba na ćošku.
I nemoj da me podsećaš, jer nije bila 2003. nego .

Ali valjda zato Ramuš i Hašim važe za ugledne persone i državnike, onaj prvi još i na pravdi Boga nabeđen pred svetom... Al neće dugo, svi su mu dušmani, svedoci i protivnici ozbiljno bolesni. Epidemija neka, šta li...
sentinel26 sentinel26 22:58 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

hoochie coochie man
To sto nju prezirem ne znaci da ne znam za izuzetke u Srbiji, al pored svih tih slucajeva i pored te tvoje dioptrije stoji veoma vidljiva cinjenica da je Srbija najmultietnickija drzava a Beograd najmultietnickiji


Dečko, đe sam ja to napisao da je to moja (lična ) "dioptrija" ?

Pročitaj ponovo tekstove, nemoj da podmećeš.

Multietničnost Srbije (i Beograda ) je naslijeđena i nije nastala u doba režima S.Miloševića i Borisa Tadića već mnogo ranije.

U to vrijeme Beograd je bio kosmopolitiski grad a danas u njemu vršljaju fašističke bande (u prosjeku ) svakih 10 dana .

Srbija je danas najnebezbjednija, najnetolerantnija država za nacionalne manjine u Evropi (ja sadašnju Rusiju i Tursku ne smatram dijelom Evrope ).

Moji tekstovi, objavljivani u više država (i nekim članicama EU ) su kao "pogrešni" ocjenjivani samo u Srbiji (i ne uvijek i ne od svih ) i niđe više.

Kada budeš umio da objasniš zašto su Srbi 1999.godine više mrzeli Džejmi Šeja nego generala Vesli Klarka biće ti jasno da si (bio ) u zabludi i da u mojim tekstovima nema nikakve zle namjere već prosto sagledavanje činjenica bez emocija.
Tada ti više reper za istinu neće biti stavovi Frau Štriken ili diplomiranog fucibatine, već ćeš sam dolaziti do nje.

ljuboten ljuboten 23:13 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!


Ali valjda zato Ramuš i Hašim važe za ugledne persone i državnike, onaj prvi još i na pravdi Boga nabeđen pred svetom... Al neće dugo, svi su mu dušmani, svedoci i protivnici ozbiljno bolesni. Epidemija neka, šta li...


Mudri Srbi, na čelu sa Stamboilićem i Borom Pavlovićem imali su za dijalog svoje prijatelje - Bakalija i Azema Vlasija. Budalasti Srbi na čelu sa Miloševićem odbili su da razgovaraju sa albanskim Gandijem - Rugovom. Zato su im svetski silnici ponudili protiivnike ljude tipa Zmije - Hašima Taćija. Kada smo sve propustili, morali smo i Plan Ahtisarija da odbacimo, na koji se sada pozivamo! Ko je ovde budala?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:17 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Multietničnost Srbije (i Beograda ) je naslijeđena i nije nastala u doba režima S.Miloševića i Borisa Tadića već mnogo ranije.


Aha
I monoetnicnost Pristine je takodje nasledjena?
Ne, nego su sami poradili na tome.
Sto Srbija, ocito je, nije.
Srbija je danas najnebezbjednija, najnetolerantnija država za nacionalne manjine u Evropi (ja sadašnju Rusiju i Tursku ne smatram dijelom Evrope ).


E ovde sam pomislio da treba postaviti linkove koji svedoce o bezbednosti manjine na Kosovu, u Sarajevu, Hrvatskoj ali shvatih da bi to na ovakko besmislenu tvrdju bilo neukusno.
Ovo sto si napisao je toliko budalsto da zasita ne zasluzuje ozbiljna odgovor.
Ako mislis da je tacno daj neke uporedne podatke kad vec rangiras drzave po bezebednosti nacionalnih manjina
Moji tekstovi, objavljivani u više država (i nekim članicama EU ) su kao "pogrešni" ocjenjivani samo u Srbiji (i ne uvijek i ne od svih ) i niđe više.


E ovo jeste dokaz :)
-Ne mogu da dokazem da je tacno ali mi nisu rekli da nije-


I ti pricas o nekim SVOJIM stavovima?
O reperima strikena i vucibatina?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:20 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Zato su im svetski silnici ponudili protiivnike ljude tipa Zmije - Hašima Taćija.


Uuuuu silnog prtivnika u pm!
Taj ubica i njegov basibozluk je mogao da bude protivnik jedno 2, eventualno 3 dana.
Protivnici Srbije su bili mnogo jaci od njega.
freehand freehand 23:32 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Multietničnost Srbije (i Beograda ) je naslijeđena i nije nastala u doba režima S.Miloševića i Borisa Tadića već mnogo ranije.

U to vrijeme Beograd je bio kosmopolitiski grad a danas u njemu vršljaju fašističke bande (u prosjeku ) svakih 10 dana .

Srbija je danas najnebezbjednija, najnetolerantnija država za nacionalne manjine u Evropi (ja sadašnju Rusiju i Tursku ne smatram dijelom Evrope ).

U zgradi u kojoj sam odrastao živeli su Grci, Slovaci, Mađari, , Muslimani, Nemci, Rumuni, Srbi, Crnogorci, Makedonci i mi deca.
SEm onih koje je starost odnela ili preseljenje - ništa se, hvala Bogu, nije promenilo.
Zgrada u kojoj sada živim vrlo je slična, po nacionalnom sastavu svojih stanara. I ovde mogu da se javljam komšijama na nekoliko jezika, da čestitam Božiće, Uskrse i Ramazane. I ovde, i dan-danas rastu klinci-poliglote, naročito kad je psovanje u pitanju.
A to što ti pišeš mogu samo da pokušam da zamislim ko smatra ozbiljnim i objavljuje. Neki neonazi fanzin, verovatno?
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:53 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Ludake u ludnicu, zlikovce na robiju.

da su tako uradili svi na po;etku umesto da je svako svoje u junake kovao do ludila ne bi ni do[lo.
Inače, to što se desilo na Kosovu 17.4.2007.godine ide na dužu KFOR-a jer da se na vreme i preventivno angažovao do toga ne bi ni došlo, kao uostalom što je KFOR to divljanje i zaustavio.
Divljanje je inače posebna disciplina balkanskih nacionalista i šovinista kojima ni verski objekti nisu svetinje, iako su se upravo oni koji su bili najžešći u rušenju zaklinjali u veru kao veliki vernici svoje vere i nacije.
Sledeće što je za ove prostore karakteristično je da onome drugom srušiš i poniziš ono što mu je najvrednije, što mu je svetinja deo identiteta pa tako eto i na Kosovu udariše na manastire iz srednjeg veka koji su deo svetske kulturne bašztine, u Banja Luci se ponosiše rušenjem one Ferhadije, jer šta primitivci zaslepljeni znaju šta je istorijska i kulturna vrednost kao i oni što srušiše most u Mostaru. Eto u BiH tj. RS porušene sve džamije osim jedne valjda u Dubici, kao što su i oni na svom prostoru rušili pravoslavne crkve. Istinu reći treba , mnogo više džamija je srušeno. E sada ih ponovo grade i crkve i džamije i još prave biznis.Pa gde je bila obična mala džamijica sada je ona sa dva minareta po ugledu na saudijsku arabiju , a gde su bile male crkve sada i na na drugim mestima niču hramovi. Više se gradi verskih objekata nego škola.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:56 31.10.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

I monoetnicnost Pristine je takodje nasledjena?

Bogami u jednom periodu se neko pobrinuo da bude baš monoetična.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:04 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Još uvek nije ubijeno Srba koliko su Srbi ubila Albanaca.

Nadam se da ovo "još uvek" treba za uvek izbrisati jer prosto ne želim da se igra majstorica da bi se namirila brojka i izravnao broj žrtava.
Tačno je to da je na Kosovu stradalo, dakle ubijeno i nestalo više Albanaca nego Srba ali , kao što vidiš, neke to nije briga koliko je stradalo ljudi, već koliko je naših a za njihove baš nas briga.
Ta pamet ide tako daleko da čak i uvećava broj žrtava na svojoj strani kako bi pokazali koliko su oni drugi zločinci, što je morbidno i imanentno samo nacional-šovinistima.
Na žalost ta disciplina je prisutna na ovim prostora odavno, pogotovo kada je u pitanju 2.svetski rat, pa i ratovi 90-ih.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:06 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

U zgradi u kojoj sam odrastao živeli su Grci, Slovaci, Mađari, , Muslimani, Nemci, Rumuni, Srbi, Crnogorci, Makedonci i mi deca.

Tako isto ti je bilo i u zgradama u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci,Prištini, Splitu, Vukovaru, Osijeku, Somboru..
maksa83 maksa83 07:06 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Mislim sentinel26, jasno se vidi da ti nisi glup

A?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:40 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

ljuboten
Još uvek nije ubijeno Srba koliko su Srbi ubila Albanaca.

Мора се уложити у капацитете српске војске, како би била способна да одговори позиву мз у интервенцији на простору КиМ.
mariopan mariopan 11:25 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

ljuboten

Pa onda je to bilo smaknuće po pravdi Boga? OK, lakše mi je sada, kada znam da je sve što je srpsko stradalo po Kosovu, zpravo bili zločinci i hohštapleri. I trebalo je pobiti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:04 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

mariopan
ljuboten

Pa onda je to bilo smaknuće po pravdi Boga? OK, lakše mi je sada, kada znam da je sve što je srpsko stradalo po Kosovu, zpravo bili zločinci i hohštapleri. I trebalo je pobiti.

Ne. To samo znači da se treba boriti protiv svake mržnje i osvete jer one osim novog zla ništa ne donose.Kada na onoj i na ovoj strani budu glasniji oni koji osuđuju zločine, mržnju i osvetu svake vrste a ne samo one druge pravdajući svoje moći će da bude konačnog mira.
Misli malo o tome i mani se tih ironija da je neko nastradao po parvdi Boga. Pa nije ni onaj što ga je raznela bomba nastradao po pravdi Boga.
Misli malo na one koji su stvarno nastradali na pravdi Boga , deca, žene, starci,mladići, odrasli ljudi samo zato što su pripadali jednoj ili drugoj naciji.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:21 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

srdjazlopogledja
ljuboten
Još uvek nije ubijeno Srba koliko su Srbi ubila Albanaca.

Мора се уложити у капацитете српске војске, како би била способна да одговори позиву мз у интервенцији на простору КиМ.

Ovo je izuzetno neumesno i krajnje bezobzirno i bezobrazno.
Ljuboten je pretpostavljam mislio na broj stradalih na Kosovu, a kako neki uporno pišu ispada da su stradali samo Srbi.Čovek je mislio da kaže da je ubijeno mnogo više Albanaca nego Srba, a samo sulud bi mogao to protumačiti prizivanjem da se brojske izjednače.
Broj stradalih tokom rata na Kosovu je jednostavno činjenica i za pametne bi trebalo biti nauka da se uradi sve da se ne ponavlja.
Dakle,
"tokom oružanog sukoba na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 14. juna 1999. godine i nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo do decembra 2000. godine, na Kosovu je ubijeno, stradalo i nestalo 13.421 osoba. O sudbini 1.886 osobe se ni danas ne zna ništa a njihove porodice još uvek tragaju za njihovim telima. Među njima je preko 500 Srba, Roma, Bošnjaka i drugih nealbanaca.

Od ukupnog broja žrtava (13.421), 10.533 su Albanci, 2.238 su Srbi, 126 Romi, 100 Bošnjaci, 40 Crnogorci, 25 Aškalije, 18 Egipćani, 13 Turci, 10 Mađari, osam (8) Goranci, četiri (4) Makedonci, dva (2) Bugari, dva (2) Česi, dva (2) Hrvati, dva (2) Rusa, dva (2) Slovenca, jedan (1) Rusin, jedan (1) Slovak i 294 žrtve čija se nacionalnost za sada ne može sa sigurnošću utvrditi.Među Srbima, Romima, Bošnjacima, Crnogoricima i drugim nealbancima, najviše je civila (1.390)."
mariopan mariopan 14:07 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Ne. To samo znači da se treba boriti protiv svake mržnje i osvete

Vidim da je Ljuboten ( a i Šjenti) to ukapirao ali ne vidim da im lupaš packe? Ne smeta ti mržnja kada dolazi od nekog drugog, tvog "prijatelja" Šjentija recimo, a ne možeš da otrpiš opravdanu ironiju od mene, na tako skandalozan tekst komentara koji je napisao Ljuboten?

Misli malo o tome i mani se tih ironija da je neko nastradao po parvdi Boga.

Ovo upućuješ na pogrešnu adresu. Rekoh ti gore. Misli malo ti o tome, ovo je tvoj blog na kome dozvoljavaš svašta da se piše. Kao recimo :

Još uvek nije ubijeno Srba koliko su Srbi ubila Albanaca.



Misli malo na one koji su stvarno nastradali na pravdi Boga , deca, žene, starci,mladići, odrasli ljudi samo zato što su pripadali jednoj ili drugoj naciji.


Mislim, ne brini ti o tome. Evo kaže Ljuboten da ih nije dosta stradalo, trebalo je više? Zato i reagujem a ti ga braniš?
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:57 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Još uvek nije ubijeno Srba koliko su Srbi ubila Albanaca.

Evo kaže Ljuboten da ih nije dosta stradalo, trebalo je više? Zato i reagujem a ti ga braniš?

Nadam se da će on sam odgovoriti.
Da sam mislio ono što mu ti spočitavaš ne samo da bi mu obrisao komentar već bih ga trajno banovao. Smatrao sam i još uvek smatram da se radi o nespretnoj formulaciji a nikako o pozivanju da treba pobiti još Srba.
Već sam odgovorio na to pitanje onom tvom istomišljeniku pa evo i tebi čisto informacije radi podataka:
"tokom oružanog sukoba na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 14. juna 1999. godine i nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo do decembra 2000. godine, na Kosovu je ubijeno, stradalo i nestalo 13.421 osoba.
Od ukupnog broja žrtava (13.421), 10.533 su Albanci, 2.238 su Srbi, 126 Romi, 100 Bošnjaci, 40 Crnogorci, 25 Aškalije, 18 Egipćani, 13 Turci, 10 Mađari, osam (8) Goranci, četiri (4) Makedonci, dva (2) Bugari, dva (2) Česi, dva (2) Hrvati, dva (2) Rusa, dva (2) Slovenca, jedan (1) Rusin, jedan (1) Slovak i 294 žrtve čija se nacionalnost za sada ne može sa sigurnošću utvrditi."
O sudbini nestalih 1.886 osobe, od koji je više od 500 Srba, Roma, Bošnjaka i drugih nealbanaca se ni danas ne zna ništa.
I da ti kažem, ja stvarno ne razumem tebe i slične tebi kojima blog služi da bi svakoga ko nije po vašoj meri unižavali, vređali, spočitavali mu, hvatali se za i najmanju gramatičku grešku pa izokretali.
Tako nešto slično so su uradili i sa nespretnom izjavom onog Titovog unuka koji je u jednoj emisiji rekao kako misli da komunisti posle rata nisu ni približno toliko pobili koliko im se spočitava pa čak ni toliko onih koji su zaista bili na strani okupatora. E to su mu okrenuli pa ga napali kako je rekao da su komunisti trebali pobiti još više Srba.
mariopan mariopan 15:35 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Smatrao sam i još uvek smatram da se radi o nespretnoj formulaciji a nikako o pozivanju da treba pobiti još Srba.

I ja to mislim, jer čitala sam i njegove druge komentare pa znam od ranije da ne piše ovako nešto, ali ostaje činjenica da mu ceo komentar zvuči kao opravdanje za taj zločin i nisi ga ni opomenuo, kao domaćin bloga.
I da ti kažem, ja stvarno ne razumem tebe i slične tebi kojima blog služi da bi svakoga ko nije po vašoj meri unižavali, vređali, spočitavali mu, hvatali se za i najmanju gramatičku grešku pa izokretali.

Koga sam ponižavala, vređala, spočitavala (bez razloga) ? Izokrenula nešto? Šta? Umesto da mi to podmećeš, paušalno (ja i slični meni?), što je nečasno, molim te da mi odgovoriš konkretno na ova pitanja? Ne predavanja o tome šta ti misliš da ja mislim, jer za ono što sam komentarisala dala sam citate, ne može da bude jasnije na šta se odnosio?

Tvoj spisak žrtava nema nikakve veze sa onim što je komentar Ljubotena obrađivao. Zamenjuješ teze da bi zabašurio kontekst njegovog komentara gde je bukvalno pravdao zločin nad žeteocima, zaključak da Srba još uvek nije dovoljno ubijeno (naglasak na "još uvek" )....
Nisam samo ja tako shvatila njegov komentar, dakle tu bi bili "ti i takvi kao ti" ? Znači nije greška što je Ljuboten tako (naopako, nesrećan izbor reči? ) napisao svoj komentar nego što ga "ja i drugi kao ja" čitamo tako kako je napisan i što se još usuđujem da to komentarišem ?
sentinel26 sentinel26 17:11 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Ljuboten
Još uvek nije ubijeno Srba koliko su Srbi ubila Albanaca.

X?Y??
Evo kaže Ljuboten da ih nije dosta stradalo, trebalo je više?


Milan Karagaća
Smatrao sam i još uvek smatram da se radi o nespretnoj formulaciji a nikako o pozivanju da treba pobiti još Srba.

Prijatelju,
nemoj da se brukaš, ti najkompetentnijeg komentatora u vezi situacije na Kosovu braniš kao da jeste kriv da mu smanjiš "kaznu" koju su mu izrekli pripadnici falangističkog čopora.

Poslije citirane rečenice ide tekst koji svim onim polupismenim i oboljelim od akutnog koštunitisa daje dodatna pojašnjenja.

Samo osobe opterećene zlim namjerama da čovjeka (u ovom slučaju Ljubotena )
koji govori istinu viđenu i svojim očima,
koji vidi ono što oni ne vide,
koji čuje i ono što oni ne čuju,
koji zna mnogo šta što oni ne znaju,
koji ima predstavu i realističnu prognozu mogućih budućih dešavanja a oni samo spisak lijepih želja (samo za svoju naciju ),
optuže za sijanje "mržnje" bez ijednog dokaza.
Više nego sramotno učitavanje.

Da li mi svi prijatelju, (neko više neko manje, neko često a neko ređe ) govorimo (i pišemo ) da se ubistva iz osvete na Kosovu nastavljaju i da je po tom osnovu (samo osveta - ne računajući pljačke ) stradanje Srba (i ne samo Srba ), smanjeno ali nije prekinuto ?

Nije valjda potrebno da se tebi prevodi da zakon Leke Dukađinija (na Kosovu ) još nije izumro.
Ljuboten to vrlo dobro zna i zato je dao pesimističku izjavu (a koja sadrži istinite i neoborive činjenice ).
Tamo su mu stradale (ubijene ) i veoma bliske i drage osobe.

Nije on izmislio taj podatak, a dala ga je tužna statistika.
Taj podatak (koji mnogi Srbi žele da se zaboravi ) će Albanci na Kosovu dugo, dugo pamtiti.
Ljuboten zna zašto (znaju i ovi što ga napadaju i vrijeđaju samo se prave nevješti ).
E zbog toga "zašto" treba brinuti, a ne satanizovati čovjeka koji upozorava.

On odlično zna da na Kosovu, među Albancima, postoje ljudi koji su spremni na (krvnu ) osvjetu čak i onda kada bi one gornje brojke stajale u obrnutoj proporciji i zato je njegovo upozorenje vrijednije i ozbiljnije.

I kako onda iz njegove izjave (i ostalog što je napisao prije te konstatacije ) izvire navodna želja za još ubistava ? ! ?

Njegova rečenica nije nespretno formulisana, nego su neka falangistička gospoda koja dežuraju (u čoporu ) na blogu krajnje zlonamjerno tumačili tu njegovu rečenicu i potpuno joj izokrenuli smisao a u cilju difamacije i diskreditacije kao sagovornika.

PS.
prijatelju, svoj doprinos tvojoj odbrani riječi i političarenju Borisa Tadića, okončaću citiranjem jednog komentara sa sajta ove iste kuće u vezi pošljednjih događanja na Brnjaku a koji je dobio ubjedljivo najveći broj pozitivnih preporuka .
"Istrajte braco. Odavno nismo dobili po njusci. Red je da nas opet roknu."

(Od mene je dobio negativnu. )
Poz.

freehand freehand 17:21 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Bogumi si i ti krenuo Putevima prase...
Samo opušteno, Šijentiot momče ubavo, nije krvna osveta jedino njesra koje ćeš na tom putešestviju obožavati...
Biću pored tebe kad na red dođe Rožaj, Bijelo polje, Gusinje, Plav, Andrijevica, Skadarsko i Šasko jezero, pa do pred Petrovac, za početak!
Zajedno ćemo slaviti i pijevati, brate moj šarplaninski!
freehand freehand 18:02 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Milan Karagaća
U zgradi u kojoj sam odrastao živeli su Grci, Slovaci, Mađari, , Muslimani, Nemci, Rumuni, Srbi, Crnogorci, Makedonci i mi deca.

Tako isto ti je bilo i u zgradama u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci,Prištini, Splitu, Vukovaru, Osijeku, Somboru..

U Somboru je i dalje.
Dok za Sarajevo, Mostar, Banja Luku, Prištinu Split, Vukovar, Osijek - nisam baš siguran.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:40 01.11.2011

Re: Što ga brani kad ga ne odbrani ?!

Bogami u jednom periodu se neko pobrinuo da bude baš monoetična.


Bogami bas se dobro pobrinuo

Verovatno najmalobrojnija nacionalna manjina u Prištini danas jesu Srbi. Po nekim podacima pre rata u glavnom gradu Kosova živelo ih je između 30 i 40 000, dok ih u 2011. godini po evidenciji lokalnih nevladinih organizacija, ima šezdesetdvoje.

A vidi se da je ta biga i dalje prisutna. Do poslednjeg?
Brizan neki narod izgleda .

Albanac, koji je bio komšija Komatini, pucao je na Srbe, koji nisu hteli da mu prodaju kuću i imanje.

I ovako mozemo koliko hocemo, jer makar za ovako nesto nazalost ima izobilje primera.
Ali cemu?
Da se nesto sto je veoma ocigledno i bez dokazivanja dokaze? Kome? Onima koji i za Pristinu ociscenu od Srba optuzuju Srbe. Ili onima koji kazu nije pobijeno onoliko Srba koliko su ovi pobili Albanaca pa je to valjda normalno.
Ok, ako je to princip, kad cemo da namirimo racun sa Hrvatima, jer nisu Srbi pobili Hrvata koliko su ovi Srba potamnili? I to je valjda normalno.

Milane, zasto mislis da je jedino pravedno izbegavati da se slucajno ne nadjes na strani naroda kome pripadas? Cemu toliki strah i izbegavanje da se postuje neki princip pa i onda kada taj princip nalaze da se stane na stranu Srba? Zar pravda ne podrazumeva pravdu za sve pa i za narod kome se pripada. Zasto bi pristrasnost u koris svoje nacije bila negativna a pristrasnost na stetu svoje nacije pozitivna? Zar pristrasnost kao takva nije negativna?

Plasi te da ce te neko staviti u kategoriju onih sa velikim J?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana