Društvo| Ekonomija

It's the economy, stupid

Saša Radulović RSS / 07.11.2011. u 00:23

Izgubili smo preko 250.000 zaposlenih u poslednje 3 godine. Duplo više po anketi o radnoj snazi koju koristi MMF. Država korumpirana do srži. Demokratska partokratija kao društveno uređenje. Sa 3 (i slovima: tri) nezavisne institucije sistema. Transparentna kao ugovor sa Fijatom. Duplo centralizovana. Bez suvisle ekonomske politike.

A glavna tema progresivne opozicije? Preokret politike na Kosovu kao najglavnije pitanje. A glavna tema medija? Isto to.


Vlada je potpuno zakazala u svakom pogledu osim jednom. Spoljnja politika. Koliko god se slagali ili ne slagali sa njom, ona je postigla zacrtano. Zaustavila je talas priznanja Kosova kao nezavisne države i učvrstila otpor značajnog broja zemalja ovakvom pravnom nasilju u međunarodnim odnosima. Unapredila je odnose u regionu. Značajno spustila loptu na zemlju. I u isto vreme, uprkos neslaganju oko Kosova, zadžala dobre i prijateljske odnose sa najmoćnijim zemljama sveta. Ne odustajući od legitimnih zahteva i odbrane državnih interesa.

Što se tiče Čede i Čiče i njihovog preokreta, prvo treba da sa porodicama odu na Kosovo, nastane se tamo, pa da ubede sve ljude koji su još uvek tamo, južno ili severno od Ibra, da je za sve njih, i njihovu decu, najbolji Ahtisarijev plan +, minus ili dvotačka. Isto važi i za sve one koji iz Beograda kažu da im je Kosova preko glave.

Na Kosovu pravno i fizičko nasilje ne sprovodimo mi. Sprovodili smo 90-tih. I sramota me je zbog toga. Ali to ne opravdava ovo što se dešava danas. Imovina i ugovori.

Kosovo je jedina tema na kojoj vladajuća garnitura ima šanse da dobije izbore. Jer osim dva mosta, slikanja uz novootvoreni otvoreni bazen po kiši u oktobru u Babušnici i projekta agronoma, koji su nakon ekonomskih ambasadora koji su spasili ekonomiju i izvoz, nosioci spasa naše poljoprivrede, zaista ne vidim na čemu će bazirati kampanju.

I zašto onda o Kosovu? Izgleda da ne umeju ništa drugo. Prosto neverovatno.
Gomila istrošenih fraza. Opštih mesta. Besmislenih obećanja. Nestručnih ljudi. I sve se svodi na isto: dajte nama da zajašemo, i mi ćemo sve rešiti i živećete bolje.

Dok smo arčili novac na suluda subvencionisanja, niko ništa nije rekao.

Dok smo kupovali radna mesta za 10.000 evra na tuce, a gubili iz za DŽ na hiljadu, niko ništa nije rekao.

Dok je ubijana reforma poreskog sistema, koja je bila u interesu proizvođača i izvoznika, a protiv sive ekonomije i podivljalog uvoza, ni to nije bila tema za opoziciju.

I dok kolaju neverovatne ideje o pretvaranju banaka u SDK i hapšenju onih koji ne uplaćuju doprinose, opozicija ni reči.

Glavni nosilac borbe protiv partokratije je naprasno opozicinisani drugi stub vlade.
Glavni nosilac borbe za decentralizaciju je pored gore pomenutog stuba i drugi nosilac centralizovane vlasti, nepotrebna pokrajinska administracija. Šta reći?

Glavni borac za socijalnu politiku je ministar koji je četiri godine bez rezultata upravo odgovoran za socijalnu politiku. Ništa ne radi na njoj, ali odlično saoseća sa ugroženim ljudima.

Niko nije nosilac zahteva za trasparentnost. Niti žele o njoj da pričaju. Kada stigne zacrnjen ugovor sa Fijatom, to nije tema za opoziciju.

Nikoga ne interesuju nezavisne institucije sistema. Niti pokazuju da razumeju šta to znači. Demokratija je diktatura institucija. I kada pozicija napada i tih malo nezavisnih institucija koje imamo, opozicija ćuti.

Niti govore o problemima u pravosuđu i kako ih prevazići. Kako postići da pravosuđe bude zaista nezavisna grana vlasti.

Niti govore o tome zašto je Zakon o radu uz poreski sistem, najveći ubica radnih mesta u Srbiji. Jer je pisan za zaposlene u državi, u zdravstvu, u školstvu, kojima je država majka, a ubija mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene kojima je država maćeha. I da to sa uspešnom ekonomijom nikakve veze nema.

Trebalo bi da razgovaramo o budžetu za 2011.godinu. Najvažnija ekonomska tema. Da li iko iz opozicije ima ikakvu ideju o tome šta tu treba da se radi? Zašto sindikat prosvete sada ne pokreće svoje teme? I svi ostali sindikati? Sada kada je vreme.

U našoj maloj korumpiranoj zajednici je: 

- Zapošljavati je skupo, posedovati jeftino.
- Prihodovati skupo, uzimati profit jeftino.
- Proizvoditi skupo, uvoziti profitabilno.
- Poslovati legalno teško, na crno jedino održivo. 

Zašto i da pričamo o ovim komplikovanim stvarima kada je mnogo lakše da tupimo o frazama.

Najveća opozicija će navući 100 milijardi evra stranih investicija. I ukinuće korupciju i time navući 2 milijarde evra koje će investirati da nam bude super. I moje dete bi znalo bolje.

Priznamo Kosovo kao nezavisnu državu, i sva će nam se vrata otvoriti. Naša vera u instant rešenja je svetski neprevaziđena. Da pet Kosova priznamo, mi smo miljama daleko od standarda EU. I nije EU cilj. Ona je sredstvo. Na žalost, uz ovakvu elitu, i jedino sredstvo ka boljem životu.

Ovo nije tekst podrške poziciji. Mada izgleda tako. Ja sam glasač Demokratske stranke. Na svim izborima do sada. Na svim nivoima. Ovaj put ne. Bio bi potreban masivan zaokret i posipanje pepelom za to. A to se neće desiti.

Ovo je tekst o istinski tužnom stanju ponude političkih proizvoda u Srbiji. I medija, kao četvrte grane vlasti, koji bi trebalo da nas upozoravaju. It's the economy, stupid.

 



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:37 07.11.2011

Budžetsko pitanje

Odlično postavljeno pitanje, između ostalih, budžetsko pitanje.
Danas je 7. novembar. Kada će usvojiti budžet, i hoće li biti rasprave?
apectator apectator 05:08 07.11.2011

Re: Budžetsko pitanje

Danas je 7. novembar. Kada će usvojiti budžet, i hoće li biti rasprave?

Zakonski rokovi su istekli.I za raspravu "nema vremena".
Država korumpirana do srži. Demokratska partokratija kao društveno uređenje. Sa 3 (i slovima: tri) nezavisne institucije sistema.

Koje tri institucije? Ja znam samo za dve stvarno nezavisne.
libkonz libkonz 00:39 07.11.2011

U pravu si

ali ono što na mene ostavlja poseban utisak to su glasači SNS, DSS i radikala, koji kada ih pitam šta najviše zameraju Tadiću, kažu da je to što je prodao Kosovo. Onda mi se sve smuči.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 00:48 07.11.2011

Re: U pravu si

Gde iam da se nadju dobri cvarci i kavurma, to mene zanima

pitaj mene mozda se slozis sa mojim razmisljanjem
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:12 07.11.2011

Re: U pravu si

libkonz
ali ono što na mene ostavlja poseban utisak to su glasači SNS, DSS i radikala, koji kada ih pitam šta najviše zameraju Tadiću, kažu da je to što je prodao Kosovo. Onda mi se sve smuči.


Jeste, prosto ti dodje da ih više i ne pitaš.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 00:46 07.11.2011

mediji kao pokretac...NOT!

Neko rece da u trzisnom sistemu mediji ne zele da rizikuju da izgube finansijere to jesrt prihode od prodaje reklamnog prostora ako zauzmu nepozeljnu stranu to jest ako pokazuju i drugaciju sliku.

NPR na b92blogu je dozvoljeno x slika i x prizmi i nacina gledanja i razmisljanja, ovo vidi max 2000 ljudi

Drzavna televizija je marketing vlasti ostale se ponasaju u skladu sa trzistem. Ko ima zlato taj uredjuje pravila igre

nama preostaje da igramo
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:09 07.11.2011

Najveći uspeh režima!

Svi režimi tokom protekle dve decenije bili su uspešni u proizvodnji ratnih profitera - tajkuna.
Po produktivnosti rada u toj oblasti ne zna se koji režim prednjači: Miloševićev, Đinđićev, Koštuničin ili Tadić-Dačićev.

Ovde je LOTO igra na sreću, a politika - igra na nesreću!

I zato: BOJKOT izbora!
immobil immobil 11:22 07.11.2011

Re: Najveći uspeh režima!

Apsolutno BOJKOT!

Ali ne samo izbora, bojkot ludila, izvitoperenosti, politikantstva, laži, prevara, diskriminacije, aktivnosti političkih stranaka, neka govore sami sebi... jednom rečju stvarnosti današnje Srbije.

Bojkot sam po sebi malo će šta doneti jer partije s ove i one strane će uvek biti u stanju da sakupne dovoljno zainteresovanih ili obmanutih da bi produžile ovu agoniju.

Osim bojkota potrebno je da svako u meri svojih mogućnosti vodi normalan život, bude ljubazan prema komšijama, zalaže se u radu, radi više, troši manje, jednom rečju učini sopstveni život boljim i kvalitetnijim.
papillon92 papillon92 22:39 07.11.2011

Re: Najveći uspeh režima!

A možda je ipak bolje da se izadje i listić preda ispunjen prigodnim porukama polusvetu u politici.
metrevelic metrevelic 07:28 07.11.2011

državni sisari

Jer je pisan za zaposlene u državi, u zdravstvu, u školstvu, kojima je držažva majka,

Zaboravio si kulturne institucije, al sad će da te spopane napredna "druga srbija" jel si za tajkunizaciju, anti intelektualizam (smanjio bi prava bibliotekaarkama) i ne bi brinuo o bolesnima.
VREME Bogom dano za investicije, kad se u Grčkoj i Italiji očekuju novi porezi, kad i ostali dio eurozone pokušava da se iz krize izvuče novim porezima, idealna šansa da dovedete eu firme i firmice u Srbiju umesto jurenja bespotrebnih birokratskih rešenja za EU.Naravno to bi sisarrima u državnoj službi ukinulo kajmak.
Umesto što se zamajavaju smanjenjem teritorije države ,bolje da se zalažu za smanjenje državnog aparata, al šta češ, "palančani" brinu šta svet kaže.
bocvena bocvena 08:38 07.11.2011

Re: državni sisari

Metrevelicu, tvoj svet je jako tužan, sa svih strana vrebaju neprijatelji. Kad se razračunaš s drugom Srbijom i bibliotekarkama parazitima, valjda će biti srećniji.
metrevelic metrevelic 14:40 07.11.2011

Re: državni sisari

Metrevelicu, tvoj svet je jako tužan, sa svih strana vrebaju neprijatelji. Kad se razračunaš s drugom Srbijom i bibliotekarkama parazitima, valjda će biti srećniji.

upravo suprotno, druga srbija je ta koja vidi neprijatelje u svemu, ja se ne razračunavam, ja se sprdam sa idejama kako je opšte dobro da sve i svako visi na budžetu,SIZova više nema ma koliko narikavali za njima
bocvena bocvena 18:34 07.11.2011

Re: državni sisari

Narikavali?
Izvini, a koja si ti Srbija?
jinks jinks 08:34 07.11.2011

...

Zalazete se za otvoreno trziste i liberalnu ekonomiju, a deluje kao da podrazumevate da je drzava jedina ta koja otpusta i zaposljava.

Zivimo u kapitalizmu, sto znaci da deo odgovoronosti za 250.000 novih nezaposlenih, kao i za nedostatak novih projekata i novih radnih mesta koja uz njih idu snose poslodavci.

Drzava stvara uslove, koji su nekada manje nekada vise povoljni, ali oni koji treba da zavrte tocak ekonomije su poslodavci sa kapitalom, ljudi kao vi na primer.

Da li su oni zakazali? I koliko, ako jesu. Koliko je novih tehnologija primenjeno pod okriljem Delte ili Beka. I mnogih drugih manje znanih. Ili je glavna tehnologija za kojom posezu, pokusaj da se stvori monopol spregom sa necim sto prevazilazi opsege onoga sto podrazumeva preduzetnicka ekonomija.

I ko su uopste ti ljudi kod kojih su kapital i radna mesta. Koje su njihove realne mogucnosti i realni kapaciteti. Zasto to pitanje ne postavljate.
immobil immobil 10:46 07.11.2011

Re: ...

Zivimo u kapitalizmu, sto znaci da deo odgovoronosti za 250.000 novih nezaposlenih, kao i za nedostatak novih projekata i novih radnih mesta koja uz njih idu snose poslodavci.



Ne, mislim da grešite. Država se trudi i to svojski da jedini poslodavac bude ona. Time ostvaruje kontrolu nad podanicima! Svi bi želeli u JP. Za to postoji razlog.

Istovremeno država stavljanjem nameta na leđa privrede koji su neprimereni mogućnostima obeshrabruje svaku želju da se išta i pokuša. Kada stavite na papir sve obaveze koje Vam država nameće, usporenu proceduru za izdavanje dozvola(mi smo među poslednjima na svetu) kao i korupciju tada čak i oni naivni sa isuviše blanko poverenja državi odustaju i zatvarajući fabrike već otvorene, i sele proizvodnju recimo u Kinu.
Pa šta mislite zašto mladi ljudi zgrabe diplomu i beže glavom bez obzira! Za to postoji razlog i to je bolesna izvitoperenost ove naše države, zapravo njenih establišmenta, prošlih, sadašnjih a po svoj prilici i budućih. Ljudi odlaze tamo gde je država normalna, servis njenih građana, a beže od lanaca u kojima ih drži gospodar naših tela i duša.
Saša Radulović Saša Radulović 12:38 07.11.2011

Re: ...

Zalazete se za otvoreno trziste i liberalnu ekonomiju, a deluje kao da podrazumevate da je drzava jedina ta koja otpusta i zaposljava.


Zaista ne razumem kako to mođe da "deluje". Posle toliko tekstova koje sam do sada napisao.

Zivimo u kapitalizmu, sto znaci da deo odgovoronosti za 250.000 novih nezaposlenih, kao i za nedostatak novih projekata i novih radnih mesta koja uz njih idu snose poslodavci.


To je kao da kažete: staviću vam teret od 50 kg na leđa, i hoću da plivate. A ako ne možete, snosite odgovornost.

Glavni razlog zasto gubimo radna mesta, i to uglavnom u sektoru malih i srednjih preduzeća, je potpuno nrazuman, iskrivljen, regresivan poreski sistem, unutar koga je:

- Zapošljavati je skupo, posedovati jeftino.
- Prihodovati skupo, uzimati profit jeftino.
- Proizvoditi skupo, uvoziti profitabilno.
- Poslovati legalno teško, na crno jedino održivo.


Javna potrošnja je taj teret. I kao da nemamo dovoljno javne potrošnje, još arčimo stotine miliona evra na subvencije i razne druge "projekte" sposobnih ministara.

jinks jinks 15:50 07.11.2011

Re: ...

immobil
Ne, mislim da grešite. Država se trudi i to svojski da jedini poslodavac bude ona. Time ostvaruje kontrolu nad podanicima! Svi bi želeli u JP. Za to postoji razlog.

Tacno, postoji razlog. Privatnici koji imaju kapital a nemaju znanje i sposobnosti da zaposljavaju druge ljude, i da posluju u plusu.

Mislim da niste u pravu kada kazete da drzava zeli da bude jedini poslodavac. Prosto ljudi bi pre da rade za drzavu nego za 15000 dinara robovskog rada kod nestrucnog i za trzisno poslovanje neobrazovanog privatnog poslodavca.

Sasa Radulovic
To je kao da kažete: staviću vam teret od 50 kg na leđa, i hoću da plivate. A ako ne možete, snosite odgovornost.


A ovo sto vi govorite bi moglo da se protumaci kao: "Mi smo hiperpametni i hipersposobni. Mi smo vasa buducnost koja ce da vas zaposljava. Mi smo svetlost, u koju se ne sme sumnjati.

Jedino sto necemo da vam pokazemo koliko smo pametni, dobri i sposobni dok nam ne obezbedite uslove koji nam odgovaraju, i malo vise od toga".

Pa mislim, da je ljudska vrsta tako rezonovala i tako se ponasala jos uvek bi koskama lupali po monolitima u Africi.
immobil immobil 16:15 07.11.2011

Re: ...

Re: ...
immobil
Ne, mislim da grešite. Država se trudi i to svojski da jedini poslodavac bude ona. Time ostvaruje kontrolu nad podanicima! Svi bi želeli u JP. Za to postoji razlog.

Tacno, postoji razlog. Privatnici koji imaju kapital a nemaju znanje i sposobnosti da zaposljavaju druge ljude, i da posluju u plusu.

Mislim da niste u pravu kada kazete da drzava zeli da bude jedini poslodavac. Prosto ljudi bi pre da rade za drzavu nego za 15000 dinara robovskog rada kod nestrucnog i za trzisno poslovanje neobrazovanog privatnog poslodavca.



Nemojte me pogrešno razumeti ali ovde kroz vas govori neiskustvo i neobaveštenost koja je posledica dugogodišnje izolacije u kojoj smo živeli.
Postoji i drugi vid zapošljavanja u privatnom sektoru osim robovskog rada za tajkune. To je samozapošljavanje ili porodični biznis koji se ohrabruje svuda u svetu od Japana do Portorika i podrazumeva obavljanje delatnosti u malim preduzećima, sa 2 do nekoliko zaposlenih. U Japanu gde je nezaposlenost 0 bukvalno u svakoj pa i najmanjoj uličici imate bar 5 mini restorana sa po par stolova. Vi ćete reći da svi ne možemo biti kafedžije, ali možemo biti, pekari, lekari, apotekari, kozmetičari, stomatolozi, staklari, duvači stakla, preduzimači, povrtari....
Zašto toga kod nas nema i toga što je bilo ima sve manje.

Zato što grca pod nametima jedne bahate , bezobzirne i samožive kleptomanske vlasti.

U toj situaciji ljudi rade za sebe, na belo plaćajući 5 % poreza a ne za Miška, Koleta ili u JP. Tu razlike nema.
jinks jinks 16:34 07.11.2011

Re: ...

Vi ćete reći da svi ne možemo biti kafedžije, ali možemo biti, pekari, lekari, apotekari, kozmetičari, stomatolozi, staklari, duvači stakla, preduzimači, povrtari....
Zašto toga kod nas nema i toga što je bilo ima sve manje.

To uopste nije sporno, da bi u nekim drugacijim uslovima i tom srednjem delu privatnog sektora bilo lakse.

Vi ipak govorite o jednom speficnom obliku delatnosti (smozaposleni i porodicno zaposleni), sto je dobro jer smanjuju broj nezaposlenih, ali su opet ograniceni po organizacionom i tehnoloskom kapacitetu, kao i kapacitetu zaposljavanja i obrta kapitala. To moze da pomogne ali ne moze da resi problem od milion+ zaposlenih.

Problem na skali stotina hiljada nezapolenih je neobrazovanost i nedostatak organizacionih sposobnosti kao i sposobnosti realizacije isplativijih investicija u privatnom sektoru.

Dokaz za to je da je jedina inovacija I najbogatijeg coveka u zadnjih 20 godina novi, uvozni aparat za ekspres kafu, a II najbogatijeg coveka pokusaj da prevari drzavu za lucko zemljiste u vrednosti od 2 milijarde evra (uz osnivanje dve nove politicke stranke, od kojih je jedna LPD).

Sta drzava da radi ... da pusti da sve propadne zbog neinventivnosti dela privatnog sektora. Verovatno joj nista drugo ne preostaje nego da zaposljava i obrazuje, i da drzi neophodan nivo znanja kako bi drustvo uopste moglo da funkcionise ... kada izmedju ostalih ima posla i sa privatnicima koji ne vide dalje od svog novcanika.

E sad, to verovatno dodatno opterecuje sav privatan sektor ... ali neka razvojna logika ipak govori da bi privatni sektor trebalo i u takvim uslovima da ima inicijativu.

Jer uvek ce biti necega sto nekome nece odgovarati, tako je u svakoj kapitalistickoj zemlji na svetu.

milisav68 milisav68 18:24 07.11.2011

Re: ...

jinks

Verovatno joj nista drugo ne preostaje nego da zaposljava i obrazuje, i da drzi neophodan nivo znanja kako bi drustvo uopste moglo da funkcionise ....

Misliš, učlaniš se u partiju, pa postaneš stručan.
jinks jinks 19:01 07.11.2011

Re: ...

Misliš, učlaniš se u partiju, pa postaneš stručan.

Nije mi to palo na pamet :)
Saša Radulović Saša Radulović 19:18 07.11.2011

Re: ...

A ovo sto vi govorite bi moglo da se protumaci kao: "Mi smo hiperpametni i hipersposobni. Mi smo vasa buducnost koja ce da vas zaposljava. Mi smo svetlost, u koju se ne sme sumnjati.


To se naravno ne može tako protumačiti.

Jedino sto necemo da vam pokazemo koliko smo pametni, dobri i sposobni dok nam ne obezbedite uslove koji nam odgovaraju, i malo vise od toga".


Ovo se ne može ni komentarisati. Odakle vam ovakav pogled na stvari?

Sa ovakvim teretima ne ne može privređivati, osim ako niste monopolista.

http://blog.b92.net/text/14915/Ekonomska-metafizika/

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:30 07.11.2011

Re: ...

kada izmedju ostalih ima posla i sa privatnicima koji ne vide dalje od svog novcanika.


Zanimljivo, vrlo zanimljivo gledanje.
Pa to je valjda i osnovni motiv svakog kapitala i njegovog vlasnika?
Optuziti privatnike sto ne zaposljavaju vise nego sto moraju, sto ne placaju vise nego sto moraju je besmisleno, jer oni i pokrecu biznis da bi oni zaradili, a ne da bi smanjili broj nezaposlenih u drzavi. Smanjenje broja nezasposelnih nikako ne moze i ne treba da bude njihov cilj vec isklucivo poseldica njihove zelje za zaradom.
Bas njih briga koliko ce biti nezaposlenih, cak im ide u prilog da ih bude sto vise jer ce tako radna snaga pojeftiniti dakle oni ce moci manje da je plate sto znaci vise ce ostajati njima.
To je jedino normalno ponasanje i s tim treba racunati ako se zeli trzisna privreda, a ako ne onda konfiskacija svega pa kolhozi, prve petoletke i ostalo.
Kako ce neki vlasnik kapitala upravljati svojim kapitalom da li ce ga angazovati u privredi, da li ce novac staviti u banku na stednju, da li ce ga drzati u slamarici je njegog i samo njegov problem.
Posao drzave se tu zavrasava na kontroli da se taj kapital ne angazuje na protivzakonit nacin i tacka.

Nema toga ko ne bi voleo da dodje u posed luke Beograd i zamerati onom koji je to pokusao je besmisleno i jedino mesto kome treba uputiti zamerjkuje drzava koja je to omogucila.

Kako drzava arci pare u svom kvazipokusaju da neku granu pokrenu je uparvo aktuelan idiotski potez sa zaposlajvanjem 2000 agronoma. U situaciji kad se na sve strane moze cuti da treba smanjiti broj onih koji primaju platu iz budzeta ona u jednom potezu povecava taj broj za 2000 ljudi koji niti sta mogu niti je sistem tako posatvljen da bi oni i trebali bilo st ada promene. Klasican demagoski potez koji ec debelo kostati sve gradjane pa time i seljake koji bi kao trebali od toga da vide nekakvu korist.
immobil immobil 19:43 07.11.2011

Re: ...

a II najbogatijeg coveka pokusaj da prevari drzavu za lucko zemljiste u vrednosti od 2 milijarde evra (uz osnivanje dve nove politicke stranke, od kojih je jedna LPD).



Da li zaista mislite da je pokušao da prevari državu? Da mu neko nije signalizirao da je takav ishod moguć?

Da li je i MIšković sa Jugohemijom i vakcinama naručivši ih par meseci ranije rizikovao?

Možda je i kostić ne znajući za buduće kvote izvoza šećera za EU takođe rizikovao?

Možda je Mišković rizikovao nešto sa Belvilom?

Možda su oni mafijaši naprasno dobili potrebu da se opoštene pa kupili mašine za puteve?

Možda i ministri nisu znali da šolja za kafu na AB košta milion dinara?

Možda je ex premijer Živković slučajno krenuo u vinare?

Meni se tako ne čini. Ko ih ne zna skupo bi ih platio!


Što se tiče tehnološkog razvoja, sigurno da on ne može ležati na malom biznisu. Ipak dozvolite da Vas zapitam, Kako je počeo B.Gejts? Sigurno nije u Pupinu.
jinks jinks 19:43 07.11.2011

Re: ...

Ovo se ne može ni komentarisati. Odakle vam ovakav pogled na stvari?

Sa ovakvim teretima ne ne može privređivati, osim ako niste monopolista.


I vi ste u vasem zadnjem iskazu iskljucivi ... na nacin, sto kazete, koji ne ostavlja prostor za komentarisanje.

Poenta ovoga sto pisem je u tome sto mi se cini da ipak postoji prostor u kome bi moglo da se posluje iako niste monopolista. Naravno, bilo bi lakse da su bolji uslovi, ali kako god se okrene, verovatno se jedina mogucnost za boljitak upravo i nalazi u obrtu netajkunskog (nemonopolskog) kapitala, koji bi i drzavi kroz novostvorene vrednosti u privrednom sektoru omogucio da dodatno unapredi i pravnu i ekonomsku regulativu za sve.

Jer verovatno se na kraju price glavna razlika izmedju netajkunskog (nemonopolskog) kapitala i tajkunskog svodi na to sto netajkunski stvara novu vrednost, dok drugi parazitira na instrumentima paradrzave koju konstantno pokusava da stvori.

A novostvorena vrednost predstavlja osnovni preduslov za sve, sto znaci i rad nemonopolista u datim uslovima koji bi stvorio tu potrebnu novostvorenu vrednost.

jinks jinks 19:50 07.11.2011

Re: ...

Da li zaista mislite da je pokušao da prevari državu? Da mu neko nije signalizirao da je takav ishod moguć?

Pitanje je sta podrazumevate pod drzavom.

Što se tiče tehnološkog razvoja, sigurno da on ne može ležati na malom biznisu. Ipak dozvolite da Vas zapitam, Kako je počeo B.Gejts? Sigurno nije u Pupinu.

Nisam vas razumeo ovo sa B.Gejtsom i Pupinom.
jinks jinks 19:52 07.11.2011

Re: ...

Zanimljivo, vrlo zanimljivo gledanje.
Pa to je valjda i osnovni motiv svakog kapitala i njegovog vlasnika?

Naravno, ali onda je potrebna i drzava koja ce da gleda dalje od njihovog novcanika, ili, ne znam, neko treci ... ali ko.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:00 07.11.2011

Re: ...


Naravno, ali onda je potrebna i drzava koja ce da gleda dalje od njihovog novcanika, ili, ne znam, neko treci ... ali ko.


Svakako, ali ne nikako protiv njihovih novcanika.
Drzava treba, mora, da tu glad kapitala za uvecanjem iskoristi za zaposljavanje gradjana. Dakle da ga iskoristi kao sredstvo, a ne da ga sprecava jer bi time ostala bez sredstva koje joj je nephodno.
jinks jinks 20:04 07.11.2011

Re: ...

hoochie coochie man

Naravno, ali onda je potrebna i drzava koja ce da gleda dalje od njihovog novcanika, ili, ne znam, neko treci ... ali ko.


Svakako, ali ne nikako protiv njihovih novcanika.
Drzava treba, mora, da tu glad kapitala za uvecanjem iskoristi za zaposljavanje gradjana. Dakle da ga iskoristi kao sredstvo, a ne da ga sprecava jer bi time ostala bez sredstva koje joj je nephodno.

Naravno, gore u komentaru g. Sasi sam pokusao nesto slicno da napisem, uz dodatak da mislim da je neophodno da nemonopolski kapital posluje i u uslovima koje on opisuje nemogucim. Jer sta je alternativa, da se cela zemlja preimenuje u Belvil ili Darko&Milan Land.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:27 07.11.2011

Re: ...

Naravno, gore u komentaru g. Sasi sam pokusao nesto slicno da napisem, uz dodatak da mislim da je neophodno da nemonopolski kapital posluje i u uslovima koje on opisuje nemogucim.


Oko ovoga se naravno mozemo sloziti. Da mora postojati prostor za poslovanje tog kapitala koji se ovde nazva nemonopolski. Monopol je stetan za trziste i razvoj privrede pa time i zaposlajvanje to nije sporno, ali kapital se po svojoj biti trudi da postane monopolski i zato mi je zaparala oci ona tvdrnja o "pogledu na svoj novcanik" kao okrivljivanje poslodavaca za rastucu nezaposlenost
sto znaci da deo odgovoronosti za 250.000 novih nezaposlenih, kao i za nedostatak novih projekata i novih radnih mesta koja uz njih idu snose poslodavci.

Ne treba poslodavce kriviti za teznju ka monopolu vec opet drzavu.
Ovde treba naglasiti da velike kompanije nisu obavezno i monopolske i da to svakako treba razluciti.
Tajkunski kapital, kako se ovde nazva, je valjda kapital kome je sporan cuveni prvi milion, ali to je druga prica a i tu je krivica opet na drzavi a ne samo na tajkunima. Cak vise na drzavi.

Malo je neozbiljno tvrditi da su za nezapsolenost krivi Miskovic, Beko Kostic i ostali jer malo je vlasnika kapitala koji se ne bi ponasali na identican nacin kada bi bili u prilici, jer je to ocekivano i logicno ponasanje, a jedino ko se to ovde moze okriviti je onaj ko im je sve to omogucio, dakle drzava, drzavni aparat, vlast.
milisav68 milisav68 20:37 07.11.2011

Re: ...

jinks

Naravno, gore u komentaru g. Sasi sam pokusao nesto slicno da napisem, uz dodatak da mislim da je neophodno da nemonopolski kapital posluje i u uslovima koje on opisuje nemogucim. Jer sta je alternativa, da se cela zemlja preimenuje u Belvil ili Darko&Milan Land.

A gde sam tu ja - ugradjevinska škola
jinks jinks 21:05 07.11.2011

Re: ...

Malo je neozbiljno tvrditi da su za nezapsolenost krivi Miskovic, Beko Kostic i ostali jer malo je vlasnika kapitala koji se ne bi ponasali na identican nacin kada bi bili u prilici, jer je to ocekivano i logicno ponasanje, a jedino ko se to ovde moze okriviti je onaj ko im je sve to omogucio, dakle drzava, drzavni aparat, vlast.

Deo odgovornosti za nezaposlenost.

Ustvari odgovornost postoji zbog uticaja na politiku koji deo istog toga kapitala ispoljava. Onog trenutka kada su se latili uticaja na politiku preuzeli su, slobodno se moze reci lavovski deo odgovornosti za lose posledice svoje politike koju sprovode.

A gledano i generalno, postoji i neka globalna odgovornost svih poslodavaca, nevezano za politiku, ili konkurenciju na trzistu. Ne moze se privatnim interesom pravdati sve ... evo i sve sto se zadnjih godina desava u nekada najsnaznijim zapadnim ekonomijama to delimicno potvrdjuje.
jinks jinks 21:17 07.11.2011

.

.
Saša Radulović Saša Radulović 22:40 07.11.2011

Re: ...

sto mi se cini da ipak postoji prostor u kome bi moglo da se posluje iako niste monopolista


Na osnovu čega vam se ovo čini?

Aktivno radim sa Asocijacijom malih i srednjih preduzeća, i situacija nikada nije bila gora. Asocijacija ima preko 100.000 članova i zapošljava preko 400.000 ljudi. Prihodi su pali za 50%.

Rezultat je gubitak od 250.000 radnih mesta. I to nije dovoljno da nadomesti gubitak prihoda. Veliki deo se seli u sivu zonu. Ne iz obesti, već zato što je to jedini izbor za opstanak.

U situaciji kada vam prihodi toliko padnu, kao što vam stoji u gornjem tekstu na koji sam vas uputio, uvoznici mnogo bolje podnose udarac. Jer im fiksni troškovi nisu visoki.

Monopolisti nistu preterano ugroženi, jer prodaju ono bez čega se ne može, pa im prihod pada za 5-10%, što se da izdržati.

Tražite krivca tamo gde ga nema. Radi se o iznuđenim potezima. Jedina odgovornost leži na državi koja je postavila takva pravila igre u kojima je:

- Zapošljavati je skupo, posedovati jeftino.
- Prihodovati skupo, uzimati profit jeftino.
- Proizvoditi skupo, uvoziti profitabilno.
- Poslovati legalno teško, na crno jedino održivo. 

sima2000 sima2000 09:00 07.11.2011

racio

Sve ovo tvoje pisanje podrazumeva da narod želi da živi bolje. Da ima veći standard, uređene institucije, stabilno okruženje.
Međutim to je daleko od istine. Iracionalnost prosečnog srpskog glasača je dominantan faktor u njegovom političkom delanju. 99% srba podržava barikade na severnom Kosovu, jer se tim barikadama tera inat i podjebava najveća svetska vojno/ekonomska sila. Makar bilo i na našu štetu. Tadić je rekao Merkelovoj "Izgubiću izbore ako to učinim" na njeno insistiranje da se ukinu srpske institucije na severu Kosova. Ovo može da se čita i kao "Izgubiću izbore ako se bavim bilo čim drugim sem Kosova". Zato je ekonomija gurnuta u stranu.
Možda je ipak rešenje da Toma uzme dobar deo vlasti. Za Tomu se podrazumeva da se bori za Kosovo. Ne mora to stalno i iznova da dokazuje. Moraće da dokazuje da je sposoban da vodi ekonomiju i na to će se fokusirati. A što se Kosova tiče radiće sve ovo isto što i Tadić radi, jer drugih opcija i mogućnosti neće ni imati.
Zato Toma o Kosovu i ne priča u svojoj kampanji. Milijarde stranih investicija i bolji standard će biti kičma njegovog nastupa.
jinks jinks 09:32 07.11.2011

Re: racio

Zato Toma o Kosovu i ne priča u svojoj kampanji. Milijarde stranih investicija i bolji standard će biti kičma njegovog nastupa.


Ima i jedan koji prica da ce da donese 1000 milijardi (cega god). Nije g. Toma jedini koji tako nesto govori.
immobil immobil 09:54 07.11.2011

Re: racio

Sve ovo tvoje pisanje podrazumeva da narod želi da živi bolje. Da ima veći standard, uređene institucije, stabilno okruženje.



Verujem da je narod koji živi u Srbiji sasvim običan, nije nebeski, izabran i ništa slično. U to me uverava iskustvo. Putovao sam dosta i imao prilike da vidim i upoznam razne ljude. Uveravam Vas da nema nikakve razlike između njih i nas. Ljudi su svuda isti.
Ono što je kod nas različito to je organizacija, ili bolje rečeno izvitoperena organizacija društva, izvrgnuta na svoje naličje. Tako u Srbiji, miševi, mogu da lako dobiju monopol na trgovinu, orlovi lešinari da kupuju fabrike za par dolara, (B)ekolozi da kupuju zemljište sa pomenutim miševima za kopejke koje zatim nekim čudom menja namenu i vredi mnogo više, da ne govorim o drugim likovima i stvarima kao što je struja, telekomunikacije....

Nisu ovde problem ljudi, građani već jedna izvitoperena država koja se prema njima odnosi kao prema marvi (i još gore jer marva se bar hrani do klanja) i potpuna nesposobnost establišmenta da organizuje tu državu, kao i njena dovitljivost da tu istu državu upotrebi i upregne 7 miliona robova u korist nekolicine"snalažljivih "ljudi ili životinja, zveri kako ko vidi. Tako u ovoj čudnoj zemlji i miševi mogu biti zveri i piti nam svima snagu.
immobil immobil 09:34 07.11.2011

Dijagnoza

Srbija je bolesnik, težak bolesnik u terminalnoj fazi koga niko normalan ne bi ni prihvatio da leči. Ali hajde da pokušamo da uradimo bar dijagnostiku pa možda se I pojavi tračak nade bar za zalečenje ako ne i izlečenje.
1. Svi sistemi osobe pod imenom Republika Srbija otkazuju ili pokazuju insuficijenciju, ekonomija, sudstvo, zdravstvo, školstvo, državna uprava....
2. Pacijent je neuračunjljiv jer nije svestan i orjentisan u vremenu, prostoru a i prema ličnostima. On živi još uvek u 19 veku u vreme nacionalnih pokreta, svoje granice i položaj u okruženju ne može da definiše, a takođe i ne zna šta je njegovo a šta tuđe.
3. Pacijent pokazuje visoku predizbornu temperaturu i kao posledicu toga groznicu koja drma sve segmente društva.
4. Pacijent pokazuje bulemiju (bolesnu proždrljivosat) upravljačkih struktura društva.
5. Pacijent pokazuje anemiju i kolaps svega što predstavlja nosač napretka(srednja klasa i mala i srednja preduzeća)
6. Od ovog pacijenta već 20 godina beže svi koji to mogu!
7. Pacijent pokazuje autodestruktivno ponašanje prema sopstvenim gradivnim elementima tj građanima.
8. Unutar psihe pacijenta postoji konfuzija po pitanjima objektivne stvarnosti i njene percepcije. On na primer tvrdi da poseduje ruku koju objektivno ne može da kontroliše.
9. Pacijent neprekidno i besomučno laže.
10. Pacijent je zapravo klinički mrtav i održava se u životu na finansijskim infuzijama kredita i prodajom delova svoga tela.
Težak bolesnik. Neko bi rekao ako je trebalo da dođe u ovo stanje onda je bolje da se nije ni rodio.
No pošto smo registrovali znake, sada bi trebalo postaviti dijagnozu.
1. Hronična insuficijencija svih vitalnih funkcija od ekonomije pa na dalje.
2. Cancer političkih upravljačkih struktura (pozicionih i opozicionih)
3. Psihoza sa autodestruktivnim ponašanjem. Opasan po svoje strukturne jedinice(bila to mala i srednja preduzeća ili građani)
Sad sledi terapija
1. Obzirom na tačku 10 terapija mora biti urgentna, tj treba reanimirati pacijenta. Krediti ne dolaze u obzir jer to uvek neko na kraju mora da plati a i ne predstavlja nikakvo rešenje, tj ona samo može održati postojeću bedu ili usporiti dalji razvoj bolesti.
Problem je u tome što ne postoje dostupne upravljačke strukture među političkim snagama unutar same države koje bi mogle sprovesti anti šok terapiju. Naime na raspolaganju su samo napredni krokodili, relikt davnih , mračnih vremena pa makar se zaodenuli u šarenu odeću Evrofilije, Zatim orangutani koji fenomenalno skaču na teniskim i fudbalskim utakmicama i objašnjavaju kako smo najbolji ne pitajući sebe ko je najbolji i u čemu? Zatim Orvelove svinje koje nam objašnjavaju kako im je mleko, ili oklopna kola neophodno da bi bolje mislili i poveli nas u svetlu EU budućnost. Pa imamo mi i magaraca, guski, patki....čudo jedno!
Ono što nama treba to je da pređemo sa zoologije na botaniku dakle opasuljivanje celog naroda.
Nismo mi ni u čemu najbolji. Naprotiv po svim parametrima smo pri dnu! Najbolji je N.Đoković u tenisu trenutno i on je građanin Monte Karla a ovde samo dođe da se sa majmunčićima zabavi, ionako je sve o trošku pacijenta.
Privreda nam je na umoru pod pritiskom poreskih opterećenja od 60 % (uporedite sa 14% u Japanu...)
Sam porez u Japanu iznosi 5 %, SAD 5 do 8 % a u naš bolesnik traži 4 puta više. Doprinosi za penziono i zdravstveno su u Japanu ukupno 9 % i imaju sva prava a nama se uzima 5 puta više i objašnjava kako nam prava treba ograničiti jer je zdravstvo skupo.
Čega se pametan stidi time se budala ponosi. Ako Vam kažem da se ova država hvali uspesima stečajnih upravnika i njihovom efikasnošću da ostave bez posla radnike kao i društvo bez proizvodnje onda vidite s kim imate posla.
Japanci su krajem 19 veka bili malte ne zaostala zemlja sa elementima srednjevekovnog uređenja. Tada su pozvali učitelje(ne upravu) koji su pootvarali Univerzitete i obezbedili kadrove da povuku zemlju unapred. Mi Univerzitete imamo kao i gomilu školovanih ljudi. Ono što je potrebno je stvoriti mogućnost mladim ljudima da kreiraju svoju budućnost a ne kao do sada nakon uspešne karijere na čelu Agencije za privatizaciju, na propalim privatizacijama postaviti čoveka da bude predsednik Vlade. Nebuloze o 100 mlrd. e. ili švedski standard su već viđene na ovim prostorima a zna se i kraj te priče. Znate kako se cancer leči? Naravno operativno i to odsecanjem svih bolesnih delova, i pozicije i opozicije.
Dakle ne svima njima! Nenasilnim metodom, bojkotom politike a zalaganjem i inicijativom na poslu, ljubaznošću u međuljudskim odnosima.

Dr M Dr M 11:18 07.11.2011

Re: Dijagnoza

Dijagnoza
Srbija je bolesnik, težak bolesnik u terminalnoj fazi


[url=http://blog.b92.net/text/16679/Nalaz/#komentari][/url]
immobil immobil 11:34 07.11.2011

Re: Dijagnoza

Nisam video taj tekst. Hvala. Ipak u tom tekstu nedostaju dve stvari. Jedna je Dijagnoza(mada se može zaključiti iz anamneze) a druga je prognoza. Mada mislim da nije bilo potrebe raditi ekg jer ritma nema, pacijent je kao što rekoh klinički mrtav i u životu se održava infuzijama kredita kao i prodajom sopstvenih organa. Pejsmejker radi 24 sata ali nešto slabo, pluća slažem se ne funkcionišu pa se privreda guši, dušu hoče da ispusti. Samo bubrezi još nekim čudom rade pa eto produkujemo prljavštinu raznih vrsta. Mehanizam povratne sprege ne funkcioniše pa tako koliko god građani vikali ne valja toliko do establišmente to ne dotiče. Oči su davno zatvorene što zbog sankcija, što zbog neimaštine pa tako svaki ne znam koji mlad čovek je video išta preko crte, ogluveli smo od prevelike nacionalističke buke, dobar ukus je davno nestao iz naših usta i osećamo samo gorčinu.

Verujem da se slažete da je stanje ozbiljno i da zahteva reanimaciju.
Dr M Dr M 11:40 07.11.2011

Re: Dijagnoza

Verujem da se slažete da je stanje ozbiljno i da zahteva reanimaciju.


Apsolutno!

Mi ovde, umesto CPR dobijamo samo PR..
immobil immobil 12:09 07.11.2011

Re: Dijagnoza

Prognoza

Prognoza ovog pacijenta zavisi od terapijskog pristupa i njegove uračunljivosti.

Ja predlažem konzilijarnu odluku o metodi lečenja. Ima nas dovoljno normalnih.

Ne mislim da bi bilo pametno vezati ga jer pacijent je agresivan a i poseduje sva oruđa prinude pa tako može u afektu pokušati nas da veže i prinudi da mu se pokorimo.

Možemo jednostavno prepustiti pacijenta njegovoj sudbini i otići svojim putem kako to čine mladi obrazovani ljudi već 20 godina.

Ako bi primenili obrasce funkcionisanja na zapadu a i istoku, ustvari celog ostatka sveta i plaćali im poreze 5 % kao bilo gde u svetu a ostatak koji potražuju posavetovati im da se snađu, npr, da smanje troškove...(to je uostalom isto obrazloženje koje država ima kada traži tako visoke namete privredi. Snađite se!, što važi za privredu, važi i za državu)


Dakle građanska neposlušnost je mirni način iskazivanja nezadovoljstva. Ne štrajkovi..., naprotiv savestan rad! Ali neposlušnost , bojkot izbora, bojkot televizije, bojkot novina čak i onih besplatnih. Ionako samo serviraju poluistine ili neistine. Hvala bogu postoji internet. Trudimo se da establišment ima što manje koristi od nas, kritikujmo ga, ukazujmo na afere, razgolitimo prevare. Politički establišmenti ovde su interesne grupe sa samo jednim interesom a to je novac, pa ih je lako lupiti po prstima. Kažimo javno zašto je školstvo ovakvo, zašto je zdravstvo ovakvo....
Verujem da pasivnim otporom ovakvom sistemu i ovakvim ljudima(galerija tipova u skupštini i vladi) iskazujemo veći patriotizam nego što ga je ova zemlja dosad zaslužila svojim ponašanjem prema njenim građanima. Naša deca zaslužuju bolje!
rutkowski rutkowski 10:47 07.11.2011

Relax

Само опуштено , ово је већ сада само ограђен простор где живе неки људи, а државе одавно нема. У следећој деценији, ће нас због глади и сиромаштва, напустити још 2 милиона људи који се одлуче да остану овде. Елем треба спаковати кофере, и лепо провести остатак живота на неком месту где ипак постоји мало демократије. Не разбијајте главу више, Србија не постоји.

П.С. Аутор је написао леп текст, и хвала му што ће бојковати изборе ако сам добро разумео !!!!
nestor92 nestor92 11:50 07.11.2011

Što je mnogo, mnogo je

Ja sam glasač Demokratske stranke. Na svim izborima do sada. Na svim nivoima. Ovaj put ne.


Baš tako.

A ovo batrganje dela opozicije oko Kosova razumem kao naivni pokušaj da se DS izbije taj nekakav jedini teren na kome možda i ima šta da traži.

Međutim, kakva vlast, takva u suštini i opozicija.

Niko iz opozicije ne shvata da je njihovo petljanje oko kosovskog pitanja uludo trošenje snage sa mršavim rezultatom u izgledu.

Za to vreme oblast ekonomije, korupcija, sterilnost pravosuđa ... zlatni rudnik za opoziciju. A niko ne dolazi da kopa.

Kad razmislim zašto je to tako - nameće se samo jedan odgovor: niko od njih nema šta da nam ponudi između ostalog i zato što i sami imaju putera na glavi koliko hoćete. Uz sveprisutnu nesposobnost.

Naš birač je i bukvalno u ćorsokaku. Mislim onaj sa imalo mozga. Onim drugima je uglavnom mnogo lakše.
metrevelic metrevelic 14:56 07.11.2011

Re: Što je mnogo, mnogo je

A ovo batrganje dela opozicije oko Kosova razumem kao naivni pokušaj da se DS izbije taj nekakav jedini teren na kome možda i ima šta da traži.

A šta je sprečavalo i Koštunicu i Tadića, da maksimalno privatizira javna preduzeća , da sreže birokratski aparat ispod razumne mere ( pa da posle dolaze neki normalni ljudi) . Ko ih je sprečavao da liberalizuju uvoz automobila, da smanje carine na tehničku robu. Ako želite uvest neku specifičnu bušilicu koja se proda u 50 komada godišnje morate radit atest (iako ima i DIN i CE) . KOSOVO NIJE PROBLEM.Problem je u svim "jadnim radnicima" koji godinama tavore bez posla u firmama ,često i bez plaće al im pišu staž u knjižicu. Problem je odpustit daktilografkinje koje rade u okrugu i slično.Hrpa običnog sveta se uhlebilo na jasle.Njih odpustit znači gubit izbore .
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:07 07.11.2011

Re: Što je mnogo, mnogo je

I penzije, i penzije su problem. To treba unormaliti najpre. Sa drugim doprinosima. BRUTO PLATA je rešenje, i svako ko želi van pio i rzzo, valja mu omogućiti da izađe. Ne mogu se iz budžeta plaćati penzije, to je suludo.
nestor92 nestor92 16:17 07.11.2011

Re: Što je mnogo, mnogo je

A šta je sprečavalo i Koštunicu i Tadića, da maksimalno privatizira javna preduzeća , da sreže birokratski aparat ispod razumne mere ( pa da posle dolaze neki normalni ljudi)


Kako šta, drugovi? Drugovi članovi koji su na svojim nejakim plećima izneli teret predizborne kampanje i svojim bezmernim ulizištvom doprineli da stvorimo o sebi sliku lepšu od same stvarnosti moraju negde da rade. Ta nećemo ih valjda prepustiti da se bore za svoje parče hleba pod istim uslovima kao i politički neosvešćen svet! Ma hajte molim vas! Svašta!
niccolo niccolo 17:55 07.11.2011

Re: Što je mnogo, mnogo je

i svako ko želi van pio i rzzo, valja mu omogućiti da izađe

Ok, ja glasam za Srđu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:17 07.11.2011

Re: Što je mnogo, mnogo je

Ok, upisujem siguran glas.
dragannalovic dragannalovic 13:14 07.11.2011

Bojkot

Najveća opozicija će navući 100 milijardi evra stranih investicija. I ukinuće korupciju i time navući 2 milijarde evra koje će investirati da nam bude super. I moje dete bi znalo bolje.


Mislim da bi bilo koje dete bolje znalo da upravlja ovom zemljom u odnosu na aktuelnu vlast. Što se tiče opozicije ne plaše me toliko njihove pretnje kako će da dovedu investitore koliko me plaši to što su previše stidljivi kada je u pitanju eliminacija tajkunerije i borba protiv korupcije.
Ovo nije tekst podrške poziciji. Mada izgleda tako. Ja sam glasač Demokratske stranke. Na svim izborima do sada. Na svim nivoima. Ovaj put ne. Bio bi potreban masivan zaokret i posipanje pepelom za to. A to se neće desiti.


Neće se desitit jer isti oni koji su nas dovde doveli sasvim sigurno ne mogu da nas odavde izbave i tu neće pomoći ni tone pepela niti oštri zaokreti. Oni su i uspostavili partiokratski sistem, u uskoj saradnji sa tajkunerijskom aristokratijom, kako bi onemogućili većini gradjana Srbije kao i njenim institucijama da dosegnu demokratske standarde, da uspostave podnošljive uslove, kao i bilo kakav dalji razvoj i napredak.
legalizacijabg legalizacijabg 15:10 07.11.2011

Tamni Vilajet

Prazne priče.
Kao da je komplikovano sazvati stručnu komisiju,sastavljenu od stranih eksperata,ponekog našeg neutralnog stručnjaka koji ne pati od ideološkog sindroma,i pogledati recimo češka ili slovačka iskustva. I doneti zaključke šta može da se uradi.Verovatno ne mnogo, jer nema dovoljno kapitala u Srbiji.


Zato plan B.

Suština je da Srbija nema para,i da predlog autora o progonu sive ekonomije neće mnogo šta doprineti.Samo će ojačati fondovi za isplatu zarada privilegovanom sloju društva,tjs zaposlenim u javnoj službi.

Potrebna je zapravo pravednija raspodela bednog srpskog novca,što će dovesti do veće aktivnosti potrošačkog tela,više plaćenih računa.Samim tim,većih doprinosa državi.A to se može uraditi na bezbroj,legalnih i alternativnih načina.

Problem je što mi nemamo kadrove koji će predložiti ove načine,jer je mahom zaposleno sila ljudi bez talenta uniformnih praznoglavaca.Bezidejnih parazita.

Evo npr,ja imam neke idejice, koje bi doprinele rastu zaposlenosti i potrošnje,koja bi punila budžet.I mislite da to nekog briga iz vlasti? A koliko još ima stručnjaka,čiji bi modeli poboljšali srpsku ekonomiju? Ali ovde nije reč o želji za rešavanje problema.

Ovde traje opšta borba za dodatni dan na pozicijama,gde manjina kreše većinu
immobil immobil 16:24 07.11.2011

Re: Tamni Vilajet

Potrebna je zapravo pravednija raspodela bednog srpskog novca,što će dovesti do veće aktivnosti potrošačkog tela,više plaćenih računa.Samim tim,većih doprinosa državi.A to se može uraditi na bezbroj,legalnih i alternativnih načina.

Problem je što mi nemamo kadrove koji će predložiti ove načine,jer je mahom zaposleno sila ljudi bez talenta uniformnih praznoglavaca.Bezidejnih parazita.



Kome onda Vi mislite da vredi puniti budžet, toj gomili bezdarnih praznoglavaca? I dokle? Postoji li dno tog bunara koji beć 60 godina punimo?

Mislim da ne treba izmišljati toplu vodu već primeniti ono što ceo svet decenijama radi.

1.porezi dole
2.olakšice za samozapošljavanje gore
3. Zakonitost i transparentnost gore
4.kleptomani u zatvor.
5.efikasnost državne uprave gore.

i pre svega izjava

Do danas je bilo kako je bilo. Od danas kao sav normalan svet![u][/u][i][/i]
voja99 voja99 18:42 07.11.2011

Izbori


Moje je poznavanje društvenih i ekonomskih prilika u Srbiji prilično skromno (živim u Sloveniji od malih nogu), pa mi dozvolite da priupitam, koje su sve sile koje sprečavaju građane da se politički organizuju i ponude neku pristojnu alternativu sadašnjoj galeriji groteske?

Jer npr. u Sloveniji se politički prostor potpuno transformisao u roku od mesec dana, tj. ljudi su razočarani i npr. lista Gregora Viranta koja nije još ni 'stranka' nego više pokret koji se je organizovao oko njega (čovek je bivši ministar "Javne uprave" [pod Janšom] i mada nije anđeo s neba, poznat je kao efikasan administrator), je u roku od tih mesec dana ili koliko je već prošlo, osvojio veliki deo glasačkog tela (u anketama od 8 do 20-ak i kusur posto). Shvatam da je pitanje kompleksno, ali zar ne treba tražiti odgovore u tom pravcu?



immobil immobil 19:55 07.11.2011

Re: Izbori

koje su sve sile koje sprečavaju građane da se politički organizuju i ponude neku pristojnu alternativu sadašnjoj galeriji groteske?



Pre nekoliko godina u svojoj naivnoj želji da se uključim i pomognem koliko mogu, otišao sam na sastanak odbora za zdravstvo jedne političke stranke. Govorim o 21 veku. Predsedavajući je izložio dnevni red po kome je trebalo mlatiti praznu slamu (tipa što u pustinji ne pada kiša). Ja ustanem, kažem hajdmo da pričamo o nečem realnom, nečem što možemo popraviti i dobijem odgovor da to nije moguće jer je takva direktiva odozgo. Ovakve su sve partije na političkoj sceni Srbije i pravo da Vam kažem nakon svega što sam se nagledao sve i da mi kažu da je Zemlja okrugla ja bih se zamislio.

Osim toga svi likovi na političkoj sceni su kompromitovani, priče ofucane...
Molim Vas lepo ovde se sasvim ozbiljno najavljuje ruska investicija od 100 milijardi evra, dolara, čega već.

Ovde se koridor 10 gradi već 20 godina. Ovde postoje "brze pruge srbije" sa brzinama ograničenim na 10 km na sat.

Ovde je plata 200 e , ako je ima uopšte. Koga da organizujete, ko da organizuje?
legalizacijabg legalizacijabg 20:56 07.11.2011

Re: Izbori

voja99

Moje je poznavanje društvenih i ekonomskih prilika u Srbiji prilično skromno (živim u Sloveniji od malih nogu), pa mi dozvolite da priupitam, koje su sve sile koje sprečavaju građane da se politički organizuju i ponude neku pristojnu alternativu sadašnjoj galeriji groteske?

Jer npr. u Sloveniji se politički prostor potpuno transformisao u roku od mesec dana, tj. ljudi su razočarani i npr. lista Gregora Viranta koja nije još ni 'stranka' nego više pokret koji se je organizovao oko njega (čovek je bivši ministar "Javne uprave" [pod Janšom] i mada nije anđeo s neba, poznat je kao efikasan administrator), je u roku od tih mesec dana ili koliko je već prošlo, osvojio veliki deo glasačkog tela (u anketama od 8 do 20-ak i kusur posto). Shvatam da je pitanje kompleksno, ali zar ne treba tražiti odgovore u tom pravcu?





Mi ovde imamo nevladin sektor,ali pošto je tu mnogo ljudi povezanih sa sistemom i administracijom nameštaju jedni drugima poslove i podršku.Znaš ono,kadija te tuži,kadija te sudi. Znači,usvajaju se neki levi projekti,pare se dele šakom i kapom odabranim NVO.

Evo čak i ovde na Blogu,imamo neke povlašćene predstavnike NVO koji imaju blog,levake koji trabunjaju o cveću i mašnicama,kako ono reče Biljana S.

Jednostavno,svi su ovde povezani kao svinjska creva,i unapred se guši svaka pozitivna incijativa,naprosto im igra po ganglijama,ako nije deo nekog tala.Ili ako ugrožava interese grupe ili pojedinca.

Ja sam predlagao zvaničnicima,da se raspiše javni idejni konkurs iz svih oblasti,na kojem bi svi gradjani i grupe imali pravo učestvovanja,a najbolje ideje ušle u uži izbor, i bile izglasane putem SMS.Naravno,bogato nagradjene. Nešto poput Big Brother za spas Srbije.

Zatim sam predložio direktni kanal preko Interneta na kojem bi gradjani bili u neposrednom kontaktu sa kancelarijama predsednika,premijera i ministara i predlagali neka rešenja.

I mislite da je to nekog zainteresovalo?Fućka se njima..




U takvoj atmosferi beznadežnosti,nije čudo što je narod nesposoban za pozitivno organizovanje(ili stvaranje novih partija)
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:32 07.11.2011

Re: Izbori

koje su sve sile koje sprečavaju građane da se politički organizuju i ponude neku pristojnu alternativu sadašnjoj galeriji groteske?


Bolje da nisi pitao
Sad cemo mi strucnjaci sve da ti objasnimo.
Za pocetak, ako nisi znao, u Srbiji vazi pravilo dva Srbina - tri partije .

Nekoliko razloga je uzrok tome, bar kako ja to vidim
Prvo, za razliku od Slovenije ovde je ipak kompleksnija politicka situacija. Ovde se ne moze reci da je problem drzave samo organizacija vec postoje zaista vazna pitanja koja se ne ticu samo organizacije vec su sustinskija. Kosovo je najznacajnije od tih a tu niko nema definitivan stav jer definitivno resenje ni ne postoji i to pravi konfuziju.
Ako bi neko rekao, mene interesuje samo ekonomija a bas me briga za Kosovo, taj ne bi imao sta da trazi a posebno sto je to nemoguce jer ekonomija i Kosovo i nisu dve odvojene politicke teme vec su vrlo povezane.


Drugi problem je negativna selekcija kadrova u samim strankama jer je taj mehanizam jedino delotvoran u postojecim zakonom predvidjenim uslovima. (proprorcionalni izborni sistem, glasa se za stranku ne za ime) pa ostaje ili da prihvatis to i da se puzes uz stranacku lestvicu, a to se skoro uvek u svim strankama pa i nekoj eventualno novoj postize poltronisanjem ili makar nezameranjem sefu iznad tebe (predsednik lokalnog odbora pa do predsednika stranke), ili da se uopste ne upustas u to.
Dobar primer za to je izvesna Jelena Trivan koja je pravo niodkuda dosla na veoma znacajnu poziciju u najjacoj stranci a pri tom je totalno bezbojna, anemicna politicka figura i tesko da bi i najvatreniji zagovornici te stranke mogli da objasne po kojim kvalitetima je ona izbila u prvi plan.
Ima toga i u ostalim strankama, naravno i u navodno najavangardnijoj LDP.
Dakle postavljena pravila politicke borbe teraju ljude koji imaju sta da kazu ali koji drze do svog dostojanstva iz politike, tj od politickog angazmana.

Sve ovo moze da promeni neka esktremno jaka politicka licnost kakav je npr bio Djindjic, koja moze svojim autoritetom okupiti neku novu politicku snagu ali takve licnosti za sada na politckoj sceni nema.
nim_opet nim_opet 23:29 08.11.2011

Re: Izbori

Mislim da se pitanje koje Voja99 postavlja ne odnosi na nevladin sektor nego na politicku (ili pre-politicku, nemam pojma ko je Gregor Virant) stranku - u Srbiji ozbiljnih politickih pokreta koji su osnovani recimo u prethodnih 5 godina jednostavno nema. Isti ljudi koji su sedeli u parlamentu 1994, 1999, 2002, 2006, i dalje sede tamo. Programi stranaka su potpuno nebulozni, puni opstih mesta i manje vise prepisani, jedni od drugih. Kakve veze ima sto je u Srbiji politicka situacija slozena? Jel u Iraku nije? Jel sad treba i Iracani i mi da dignemo ruke i da odrzimo iste ljude na vlasti jer je "situacija slozena"? Ko ce da je resi u tom slucaju?
Ekonomija i Kosovo su povezani time sto se glasacima konstantno salje ta poruka, ali status Kosova nema nikakve, ali bas nikakve veze sa poreskom politikom. Niti sa politikom zaposljavanja. Niti sa politikom monopola. Gradjevinskih dozvola. Energetike. U krajnjem slucaju, kako status Kosova utice na to da sudije razvlace sudske procese po 30 godina? Da izricu kazne manje od zakonskog minimuma? Kako status Kosova sprecava policiju da radi svoj posao? Ili sprecava primenu recimo zakona o slobodnom pristupu informacija?
Ni jedno od ovih pitanja, u prakticnom smislu (naravno da u nekom metafizickom smislu, sve ima veze sa Kosovom, ali posto ljudi u Srbiji zive po fizickim zakonima, onda se metafizike mozemo ostaviti, barem na kratko) nema veze sa Kosovom, niti Kosovo bilo kako moze da sprecava recimo da se u programu neke politicke stranke pojave recimo sledece stvari:
1) Smanjenje poreza na rad za recimo 25%
2) Povecanje poreza na imovinu, dobit iz kapitala, finansijske transakcije itd.
3) Obezbedjivanje uslova za rad Agenciji za borbu protiv korupcije.
itd. itd. itd.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:14 09.11.2011

Re: Izbori

u Srbiji ozbiljnih politickih pokreta koji su osnovani recimo u prethodnih 5 godina jednostavno nema


Tacno.
A zasto je to tako?
Zasto se ne pojavi neko i ne formira takav pokret?
To i jeste bilo pitanje.
Lako je to konstatovati, to se vidi, ali sta je uzrok tome?
E to je malo teze pitanje.
Ili ce biti da su Srbi lud narod pa ne znaju da se politicki organizuju za razliku od drugih pametnih?
Jel sad treba i Iracani i mi da dignemo ruke i da odrzimo iste ljude na vlasti jer je "situacija slozena"? Ko ce da je resi u tom slucaju?

Ne treba.
I sta sad?
Jesmo li time sto smo se slozili da ne treba resili problem?
Sto ne formiras pokret, niko ti ne brani,
Zakonske mogucnosti imas.


Ja, napisah vec, kao jedan od uzroka vidim i Kosovo koje naravno ima i te kakve veze sa zaposljavanjem jer moze vlada doneti najbolji zakon o zaposljavanju na svetu, to jos uvek nece biti garant da ce se ljudi zaposliti jer ne zaposljava vlada vec poslodavci koji treba svoj kapital da uloze u neku drzavu.
A da li je nedovrsena drzava, a Srbija dok se na neki nacin ne resi pitanje Kosova jeste nedovrsena drzava, ili je sigurnije uloziti u neku drugu, a toga, drzava koje jedva cekaju taj kapital, ima na pretek, sigurniju drzavu u kojoj nema opasnosti od nekih nepredvidjenih sitacija gde cak ni rat nije sasvim iskljucen?

Naravno, Kosovo se cesto koristi kao izgovor za neke stvari koje zaista mogu da se urade i pored postojanja tog problema jer nisu za njega vezane, ali problem Kosova se ite kako odrazava i na ekonomiju.

Kada bi se pojavila neka stranka koja u programu ima samo kategorije sto si naveo (smanjenje poreza i ostalo) a bez ikakve ideje o dovrsavanju drzave ta stranka ne bi imala sta da trazi u trci i to en zbog toga sto su Srbi lud narod pa ne vole manje poreze vec zato sto je to sasvim normalno ponasanje glasaca koji ocekuju da se pitanje drzave naneki nacin resi.
To je ta kompleksnost situacije okojoj sam govorio>
Pomenu kompleksne situacije u Iraku. Tacno je. I tamoje kopmleksnasituacija i sta mislis da je njima osnovno politicko pitanje? Stopa poreza? Tesko.

Ta pitanja kao sto su stope poreza, ondos dela budzeta koji ide u socijalne prema odnosu onog dela koji ide u druge svrhe, vojni budzet, zdravstvo, skole, plate cinovnika i ostalo jeste vazno pitanje i tek an tom polju se stranke razvrstavaju na leve desne centar i ostale ali sve se to desava posto se fundamentalna pitanja zatvore i to se moze smatrati tehnikom vodjenja drzave i tu moze doci do izrazaja necija organizaciona sposobnost (kao kod tog iz Slovenije, nija nemam pojma ko je covek) ali kod pitanja kao sto je secesija nije dovoljna necija organizaciona sposobnost da bi se ona resila.


legalizacijabg legalizacijabg 21:06 07.11.2011

Javni oglas

Postoji jednostavan način da Beograd zaradi, do 200 miliona eura za nepunu godinu dana.Poboljšano socijalno i duševno zdravlje gradjana je bonus!

Molim zvaničnike da me kontaktiraju.


p.s.

mislite da će ovo nekog zainteresovati?

To vam je odgovor na sva pitanja
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 14:22 08.11.2011

Re: Javni oglas

Ako predlog uključuje oslobađanje uzurpiranog građevinskog zemljišta i uređenje te oblasti...blanko podrška predlogu.
legalizacijabg legalizacijabg 17:51 08.11.2011

Re: Javni oglas

ulicno_pojacanje
Ako predlog uključuje oslobađanje uzurpiranog građevinskog zemljišta i uređenje te oblasti...blanko podrška predlogu.


Da, radi se o toj oblasti.niko nije nije uzurpirao nikakvu zemlju(možda 0,0001 % ljudi)
većina je kupila/nasledila placeve.mnogi gradili bez plana i reda (težak idiotizam,ali sad je gotovo),mnogi sa planom i redom,Dulić sve strpao u isti koš.dakle debilne insinuacije na koje mi je smor da odgovaram.nećemo se sad terati još dvesto godina ko je sad kriv za to,država ili narod,nego da rešavamo problem.imam ideju koja bi donela do 200 miliona evra Beogradu, do konca sledeće godine,jednom jedinom uredbom!

Pa šta čekate žbirovi stranački!?? prenesite informaciju gore!

Krugolina Borup Krugolina Borup 01:00 08.11.2011

E, al' ga napisa, svaka ti čast!

Dugo sam ti ja bila tako ljuta na vlast.
A onda sam pre pola godine shvatila (sporokapirajuća, šta ćeš) da je opozicija još gora, pošto toj vlasti dozvoljava da bude loša.
Kurta i Murta, što bi rekli.
I još sam ljuća na opoziciju nego na vlast.
Nikakvu ja tu razliku ne vidim - svi su od iste sorte.
Marko Jevtic Marko Jevtic 14:08 08.11.2011

ekonomija

ako si uspesan u pogresno zacrtanom cilju onda dodjes do toga da je nasa spoljna politika uspesna, a ako ides tom logikom onda je uspesna i Vlada jer je njen prvi prioritet Kosovo, Kosovo i opet Kosovo

necu da ispadne da branim Cedu i Vuka, ali preokret se odnosi i na EU kao jedinu sansu da se ovde smanji korupcija i da se nesto radi u ekonomiji....

istina ako se sami ne promenimo, nista nam nece pomoci ni EU (pogledati Grcku)

tako da pisati o opoziciji koja ce jedva preci cenzus kao problemu pored toga sto najveca demokratska stranka pravi svakodnevno gafove, mislim da je gubljenje vremena
Saša Radulović Saša Radulović 22:45 08.11.2011

Re: ekonomija

necu da ispadne da branim Cedu i Vuka, ali preokret se odnosi i na EU


Ništa konkretno o ovome nema u "preokretu". Ni jedna suvisla kritika. Osim Kosova.

Ovo je tekst o istinski tužnom stanju ponude političkih proizvoda u Srbiji

ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 14:18 08.11.2011

DAKLE

""Krugolina borup:
Dakle sada se čeka da dođe neko potpuno nov, spreman da radi ne da priča...slažem se da su ovi i oni loši.

Komentar


Nego da se vratimo na temu, nameti malim i srednjim preduzećima+adekvatni izvori finansiranja.

Dodao bih jedan od problema i usklađivanje plata u javnom sektoru koje bi morale da prate plate u privatnom sektoru. Ipak takav privredni fiksni trošak jeste ogroman problem u uslovima globalne krize. Takođe pošto je država i privreda jedan tim, jednako bi morali da dele lošu situaciju.

Dakle smanjiti palte u javnom sektoru/od Vlade, preko ministarstava i ostalih organa državne uprave, preko penzija, plata u opštinama AP agencijama za ko zna šta itd...

manje plate bi zahtevale manja zahvatanja iz privrede...ili ne.

Kao laik: smanjenje plata za 2-12% na godišnjem nivou ne znam koliko iznosi ali bi pomoglo. Jeste malo, ali kamen po kamen...verujem da bi ušteda bila dovoljna za podršku malim firmama za likvidnost.

Kokoška ili jaje? Smanjiti zahvatanja iz privrede i korigovati plate u skladu s tim. Ipak tržište rada važi i za državu. To jest, državi je u najvećem interesu da privreda bude jaka zato je spremna da podnese najveći teret usklađivanja sa novim okolnostima.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:51 08.11.2011

Re: DAKLE

Dakle sada se čeka da dođe neko potpuno nov, spreman da radi ne da priča...slažem se da su ovi i oni loši.


Pa sad... ne verujem u tu tezu da su LJUDI loši, već da je loše ono što rade. Bez obzira da li su vlast ili opozicija. I nekako ne verujem da nema među njima (ponovo, i u vlasti i u opoziciji) onih koji su sposobni da rade dobro, i koje isto tako nervira što se radi loše. Nego... nikako da dođu do izražaja.

Ne trebaju nama novi ljudi (a gde, pa, i da ih nađemo?). Nama treba da ovi postojeći počnu da rade kako treba. Ne verujem da su svi za to sposobni i spremni. Ali smatram da bar pola njih jesu sposobni, a na nama je da ih pritisnemo i da budu spremni. Bez obzira da li su u vlasti ili opoziciji. Muka mi je više od tih političkih kategorija. Ko god dođe na vlast, mene zanima samo - da radi kako treba.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 20:07 08.11.2011

Re: DAKLE

Da su sposobni i spremni našli bi način. Ovako nalaze izgovore vrte se u krug a nas sve vrte u krug.

Ti novi su oni kojima je dosta tih starih a nalaze se u Srbiji. Ne treba im svetsko znanje da vide šta ne valja i šta treba da se promeni. Jer u svetu te prvo nauče da opravnog upregneš+platiš da radi i guraš ga što više napred, a ne u stranku ili u jarak. Takav koji radi će sve koji rade da motiviše neće da ih maltretira.

Da oni jesu loši. Da su dobri i da imaju dobre namere ne bi maltretirali većinu učesnika u privrednoj utakmici. Takođe ne bi otežavali probleme koje već ima privreda, novim radnim mestima i nosim povećanjem potrošnje. Potrošnja mora dase finansira od negde, a pred APRom su svi kao u generalnoj skupštini UN.

Nisu svi u istoj tržišnoj poziciji...
hishamarazi hishamarazi 22:43 08.11.2011

dosta vise

molim vas prestanete vise da na svom blogu hvalite drzavnu politiku prema kosovu.
to sto radite je potpuno suprotno svemu sto od samog pocetka pisete i sto je, bar mene, privuklo da citam vas blog. u svim drugim temama se pre svega zalazete i pomazete ljudima da stvari iz nase realnosti vide na pravi nacin i da ne dopuste da budu prevareni raznoraznim pausalnim i nestrucnim pristupima i objasnjenjima. lajtmotiv skoro svih vasih blogova je postizanje sto vece efikasnosti, pre svega u ekonomskim, pa onda i u ostalim sferama zivota.
nije mi jasno kako onda mozete iznova i iznova da hvalite drzavnu politiku prema kosovu: vama je jasno da je ta politika unapred osudjena na propast i to ne izbegavate da navedete u svojim tekstovima, ali onda pravite salto mortale i kazete kako to nema veze, vazno je da vlada i ministar vode doslednu politiku i ne odstupaju od svojih principa, sta vise, izgaraju u vodjenju takve politike. e sad, sto to nicemu ne vodi, to nije vazno.
jos jednom vas molim, prestanite da ucestvujete u zaludjivanju ovog naroda na temu kosova, dovoljno je drugih koji su to decenijama radili i koji to i danas rade i koji su u velikoj vecini.
u suprotnom bicete isti kao vas omiljeni ministar koji samozadovoljno u utisku nedelje rastura ono sto je preostalo od vuka draskovica i uvek je dva koraka ispred njega i doskoci mu za sve, ali normalnom gledaocu i pored svega toga ostaje utisak da je i takav vuk draskovic blizi realnosti od vuka jeremica.
Saša Radulović Saša Radulović 22:53 08.11.2011

Re: dosta vise

Sada bih ja vas trebao da molim da prestanete da mislite tako što mislite, jer po mom mišljenju mislite pogrešno. I da vam još kažem da zaluđujete nekoga zato što mislite tako što mislite.

Za mene su imovina i ugovori jako važne stvari. Bez izuzetka.

Zbog toga mislim tako kako mislim. Ja vas neću moliti još jednom da prestanete da mislite tako što mislite. Bez obzira na to da li se slagali po svim drugim pitanjima ili ne.
hishamarazi hishamarazi 23:12 08.11.2011

Re: dosta vise

sećam se, u jednom od vaših prvih blogova objašnjavali ste kako se piše biznis plan, pa ste davali neki primer sa čovekom koji ima ideju da proizvede bojler koji je bolji od drugih bojlera. govorili ste da u tom biznis planu treba jasno da bude navedena komparativna prednost tog novog bojlera, pa onda ko bi bili potencijalni kupci, pa zašto bi to kupili, pa koliki bi bili troškovi...u tom primeru je neko trebalo da odluči da li će da novcem učestvuje u jednom takvom poduhvatu.
pitam se, kada bi vuk jeremić trebalo da napravi biznis plan koji bi bio osnova za ovakvu državnu politiku prema kosovu i kada bi u njemu naveo sve ove stavke koje biste tražili izumitelju bojlera, da li biste uložili pare u takav projekat?
Saša Radulović Saša Radulović 22:31 09.11.2011

Re: dosta vise

Ne može se sve podvesti pod biznis plan. Nije sve roba. Niti je smisao života profit.
Svoje dete volite zato što ga volite, ne zato što je investicija u njega dobra investicija.

Sa druge strane, postoje neki vekovima provereni principi koji se tiču imovine i ugovora. I oni su važni bilo da se radi o vašoj ličnoj imovini ili se radi o državnoj imovini. I zbog toga je naša politika ispravna. Za razliku od 90-tih, sada smo mi u pravu. Zbog toga se i toliko upinju da nas navedu da pristanemo na nešto na šta sami nikada ne bi pristali.

I kao slobodan čovek ne prihvatam da me bilo ko uslovaljava da potpišem ugovor koji neću da potpišem. Niti postoji "demokratski" i "humani" odgovor na građansku neposlušnost. Sila nije bila odgovor na albansku građansku neposlušnost 90-tih godina. Sila nije odgovor danas. Sila nije odgovor ni na studentske proteste. Ni na radničke proteste. Građanska neposlušnost je pravo. Da živim na Kosovu, i sam bih je iskazivao.

Mi smo gubitnici ne zbog politike na Kosovu. Mi smo gubitnici zbog naše unutrašnje politike, ekonomske politike, poreske politike, korupcije, partokratije.
hishamarazi hishamarazi 08:38 10.11.2011

Re: dosta vise

ok.
immobil immobil 10:46 10.11.2011

Re: dosta vise


Građanska neposlušnost je pravo. Da živim na Kosovu, i sam bih je iskazivao.

Mi smo gubitnici ne zbog politike na Kosovu. Mi smo gubitnici zbog naše unutrašnje politike, ekonomske politike, poreske politike, korupcije, partokratije.



Ovo je prvi korak opasuljivanja. Ovo je ispravna dijagnoza. Sada treba predložiti terapijski pristup
naroz naroz 02:03 09.11.2011

Nema izbora i sta sada?

Meni posto verujem u izbornu demokratiju se nikako ne svidja to sto nemam za koga da glasam.
Sto se tice Kosova ja bih uspehom spoljne politike smatrao tek dogovor sa Kosovom odnosno Pristinom gde i mi dobijamo nesto (koliko sam citao/naucio ubedjen sam da smo mi Kosovo izgubili jos 1912). Dakle ne slazem se sa vama ali sam spreman da priznam da nisam u pravu ako ova spoljna politika dobije nesto vise od Artisarijevog plana, kada slusam ministra ne verujem ali kako ste vi to prezentirali u jednom predhonom blogu skoro da ste me ubedili da nisam u pravu.
Na proslim izborima sam glasao za LDP na ovim necu.
Mislim da ste potpuno u pravu da je ekonomija jedno od najbitnijih pitanja i osim vasih blogova ja nisam video nista slicno, nikakvu slicnu ozbiljnu raspravu po toj temi. Svi cute odnosno niko ne zna nista kao sto i ja ne znam.
...
Hteo sam da pitam nema izbora i sta sada? To nije da se ja tako osecam ima izgleda mnogo ljudi koji tako misle. Ako ne bude neceg boljeg ja cu da glasam za pirate ali izgleda da ni to nije resenje, naime nisam video njihov predlog poreskog sistema.
immobil immobil 12:30 09.11.2011

Galerija

Na vlasti smo do sada videli
B.Tadića & Co
T..Nikolića&Co
V.Draškovića &Co
Č.Jovanovića & Co
V.Koštunicu &Co
V.Ilića & Co
I.Dačića &Co
Ž.Koraća &Co
V.Pešić&Co
N.Čanka&Co
Krkobabića u više generacija
Stvarno su nas zadužili. U svakom pogledu. Njihove doprinose našoj realnosti ćemo dugo još pamtiti.
Ako tome dodamo još i
B.Karića (sadržan u T. Nikolić & Co), pa M.Dragića
Verujem da je glasati za njih jednako razumno kao kao glasati za POP (Partiju običnih pijanaca) Bore čorbe, sa istim izgledima na uspeh.
Ako neko kaže da nije u redu trpati sve u isti koš dovoljno je da se osvrne oko sebe i uvidi zasluge koje su udruženim radom dotična gospoda uinili na svoj obraz kao i ponos i diku celog stada.

Ako sam ne;iji doprinos ispustio, nije bilo namerno. Treba se setiti tih velikana uvek i u svakoj prilici a posebno kada na iyborima uymete olovku i daju Vam papir.
nim_opet nim_opet 12:52 09.11.2011

Re: Galerija

A S.Milosevica i M.Markovic na listi ne vidimo zbog?
nim_opet nim_opet 12:52 09.11.2011

Re: Galerija

A S.Milosevica i M.Markovic na listi ne vidimo zbog?
immobil immobil 13:04 09.11.2011

Re: Galerija

I njih smo upamtili!
A S.Milosevica i M.Markovic na listi ne vidimo zbog?




Zaboravnosti, a osim toga dotični gospodin je blaženopočivši, a njegova bradipsihična supruga nestala bez traga.

no zaboravio sam još jednu važnu figuru koju ćemo pamtiti po pištoljima i bahatom ponašanju.Pogađate

Svpska vadikalna stvanka. I njih ćemo pamtiti!
immobil immobil 13:29 09.11.2011

Razlog za razmišljanje

Gore pomenuti, nabrojani likovi i njihove družine imali su priliku da nam svima predlože nekoliko rešenja za problem Kosova.

1.Šiptare (to je nije moj termin) treba potamaniti, eradicirati ili šta več.

2.Treba se pomiriti sa situacijom i priznati "realno stanje"(to se valjda zove preokret, zaokret ili tako nešto)

3. Treba zamlaćivati narod glupim ponašanjem i konfrontacijama iznutra i spolja.

Ovo su jedina tri rešenja koja smo imali prilike da čujemo od levih, desnih i srednjih faktora političke scene.

Ja za ljude čiji je ovo vrhunski domet intelekta nemam nameru više da glasam.

Nije im palo na pamet da postoje i drugi, malo pametniji načini da se trenutna situacija promeni.

Šta mislite šta bi se dogodiloo kada bi pozvali u pomoć Hari Potera i on svojim starozovnim štapićem urazumio ovu državu.

Zamislite da se jednim potezom porezi u Srbiji smanje na 5%. Kako bi reagovali privrednici sa Kosova? Da li bi iz "patriotskih razloga " ostali tamo da posluju sa 20 % ili bi se registrovali ovde?

Šta bi se desilo ako se zna da je administracija dole korumpirana da ljudi dobiju mogućnost da žive i rade bez korupcije? Šta mislite?

Šta bi se dogodilo kada bi ova država garantovala vlasnička prava(a dole to nije tako)

Šta bi se dogodilo ako bi država ovde izvršavala svoje obaveze prema privredi i građanima normalno ?


Šta bi se desilo kada bi ovo po uređenosti bila Švedska?


Zašto se gore pomenuta gospodda nisu setila da bi mogla reformisati državu i učiniti je privlačnom za sve , pa i za Albance?

Ma setili su se oni. Ali je cena prevelika. U takvoj državi nema mesta za njih!
jkt2010 jkt2010 10:37 10.11.2011

Da ne tupimo, nego konkretno

U našoj maloj korumpiranoj zajednici je:

- Zapošljavati je skupo, posedovati jeftino.
- Prihodovati skupo, uzimati profit jeftino.
- Proizvoditi skupo, uvoziti profitabilno.
- Poslovati legalno teško, na crno jedino održivo.

Zašto i da pričamo o ovim komplikovanim stvarima kada je mnogo lakše da tupimo o frazama.


Znaci konkretno? Evo ovako:
- Ne razdvajajte imovinu i prihode kada pricate o reformi poreskog sistema. To su dve strane iste medalje. Ne mislim da je resenje u smanjenju poreza i doprinosa na plate uz istovremeno povecanje poreza na imovinu. To ne bi bilo ni pravedno ni pametno, a evo (konkretno) i zasto:
- - Ako neko nema posao, necete mu pomoci tako sto cete mu smanjiti porez na platu. Jos manja pomoc mu je ako mu zavedete i porez na imovinu.

- - Ako neko ima jadan posao placen jadnih 200-300 evra, vase smanjenje poreza na plate ce mu doneti jos nekih 50 evra. Posto mu za zivot u Srbiji treba bar 1000 evra kao i bilo gde u "okruzenju"(ajd da ne idemo dalje), ta vasa stimulacija mu bas i ne resava problem. A da mu "date" 50 evra kroz platu a uzmete 45 ili 55 na imovinu, to mu jos manje pomaze.

- - Ako neko ima mnogo dobar posao uz mnogo dobru platu, smanjenjem poreza na platu imace jos vise, ali sta da radi sa tim viskom? Da ulozi u imovinu? Cekate ga sa porezom. U stednju? Cekate ga i tamo. U sta onda? Pa moze na primer da kupi nekretninu ali na primer na Baliju, tamo ga ne cekate.

- - Sve ovo gore vazi i kad se gleda sa pozicije poslodavca.

UMESTO svega toga, da ne tupimo nego konkretno, nama treba jedna sveobuhvatna poreska reforma posle koje :

- svaki gradjanin ove zemlje ima svoj poreski broj
- svi prihodi i svi rashodi mu se vode pod tim brojem
- svi prihodi mu se uplacuju u bruto iznosu
- sva imovina mu se vodi pod tim brojem
- svi dugovi mu se vode pod tim brojem
- poreski broj izdrzavanih lica mu se vodi pod tim brojem, pri cemu lice ne moze da bude izdrzavano a da ima prihode ili imovinu na sopstveni broj.

Ovo je jedini nacin da se vidi ko sta ima, ko je kolko jak, i ko kolko treba da plati. Jaci placa vise, slabiji manje, a ko je ispod minimuma taj ima pravo na soc pomoc. I ovo je jedini nacin da coveka koji ima platu 500 evra a kucu od milion priupitate "oklen ti lova frajeru". I da ove sto se vozikaju u dzipovima (a nezaposleni su) nabijete u zatvor dok ne objasne oklen im dzip.

Znaci, konkretno, prvo treba da se uredi evidencija i svi treba da smo u njoj i svi treba da placamo prema svojoj snazi, bez obzira da li je ta snaga rezultat rada ili imovine. Jer imovina je samo "minuli rad". Nema smisla dozivotno oporezivati nekoga jer je ulagao u imovinu a njegovog kolegu sa istog posla i iste plate nagradjivati jer nije ulagao nego je na pr jurio sojke i pijancio po kafanama pa eto nema imovinu.

EDIT: KORPORACIJE? MSP? Pa izmestili smo poreze & doprinose van firmi, svaki gradjanin placa svoje obaveze sam. Preostaje da se dogovorite koliko cete poreza na dobit da razrezete, drugo ne bi smelo ni da bude - a da bude predvidljivo. Ja bih preporucio NULA, za pocetak. Ali ako vlasnik (vlasnici) rese da dobit podignu, onda im se to pripisuje na njihov licni poreski broj, a odatle sve isto kao i gore. Ako dobit ostaje u preduzecu, to je obrtni kapital, ljudi hoce da rade, ostavite ih na miru. Svakako im ne mozete nista, uvek postoji nacin da se obaveze zaobidju, a sto je igrac veci, i nacina je vise. To je cisto gubljenje vremena i para. Uzmite svoj PDV i pustite ljude da rade. I da zaposljavaju.
Saša Radulović Saša Radulović 13:00 10.11.2011

Re: Da ne tupimo, nego konkretno

Napamet pišete. I očigledno imate pogrešne predstave. A kao jkt2010, možda i piše neko ko ima mnogo nekretnina i kome plata i ne treba. A to je oko 1% stanovništva.

U našem iskrivljenom sistemu, najveći poreski teret nosi ogromna većina građana.

Na 200 evra plate u Vranju i Babušnici, porezi su preko 100 mesečno. To je oko 1.200 evra godišnje. Na stan od 100 m2 u centru Beograda, godišnji porez je manji od 500 evra. To jednostavno ne može tako.

Povećanje poreza na imovinu će dovesti do toga da 1% ljudi, bilo kao fizička lica, bilo kroz svoja pravna lica, počnu da plaćaju značajan porez. I dovesti do toga da se od zemljišta mora prihodovati da bi se posedovalo. Ogromnu većinu građana neće pogoditi. Doduše pogodiće krug dvojke. I tako i treba. Ovako je u najbolje uređenim zemljama sveta.

U proseku, svaka prosečna porodica će imati značajno smanjeno poresko opterećenje.

Smanjeno poresko opterećenje na plate dovodi do toga da se zaustavi otpuštanje u sektoru malih i srednjih preduzeća i da se siva ekonomija sa 40% svede na 10%. Od toga i dolazi rast zapošljavanja.

Svakako treba uvesti sintetički porez bez obzira na vrstu prihoda.

Treba usaglasiti porez na dohodak sa porezom na dobit, tako da ne bude da pravna lica plaćaju manji porez od fizičkih.
jkt2010 jkt2010 14:13 10.11.2011

Re: Da ne tupimo, nego konkretno

Saša Radulović
Napamet pišete. I očigledno imate pogrešne predstave. A kao jkt2010, možda i piše neko ko ima mnogo nekretnina i kome plata i ne treba. A to je oko 1% stanovništva.

Ovako kao vi pise neko ko nema nista a nema ni nameru da ikad ista ima. Al ima dobru platu pa mu je u ineteresu da mu bude jos veca. Ako je to nivo onda eto mogu i ja da se spustim.

Saša Radulović

Na 200 evra plate u Vranju i Babušnici, porezi su preko 100 mesečno. To je oko 1.200 evra godišnje.

A na 500 evra plate u Krugu Dvojke porezi su 300 mesecno, to je 3.5 hiljade godisnje. A u stvarnom zivotu taj u Babusnici ima vece sanse da prezivi od 200 evra nego ovaj u K2 od 500. PA STA SAD? Ja sam rekao da nema sta firma da mi placa poreze i doprinose, neka mi plate bruto platu pa cu sam. Znaci firmi ni lakse ni teze, sve im jedno, NIJE NJIHOVA STVAR a ni ne treba da bude.

Saša Radulović

Na stan od 100 m2 u centru Beograda, godišnji porez je manji od 500 evra. To jednostavno ne može tako.

A u Australiji od 100 do 1000 dolara per quarter sto znaci, jel'da, da i u Beogradu treba da bude bar 5000 evra godisnje. E sad sto su njihove plate od 3 do 30 soma dolara a ove u krugu dvojke 500 - to nema veze. To ce da sredi smanjenje p&d na plate, pa ce da ripe na citavih 600.

Al ako ovi Oziji prave 40K-150K godisnje a porez na imovinu plate sa ni 5% od toga, onda u Krugu Dvojke porez na imovinu treba da bude 50 evra. Godisnje. U babusnici 20 evra. Godisnje.

Saša Radulović

Povećanje poreza na imovinu će dovesti do toga da 1% ljudi, bilo kao fizička lica, bilo kroz svoja pravna lica, počnu da plaćaju značajan porez. I dovesti do toga da se od zemljišta mora prihodovati da bi se posedovalo.

Sama Drzava poseduje najvise, pa sto ne prihoduje kad je to tako? Toliko ima vise zemljista od stanovnistva da bi trebala ona nama da placa rentu.

Saša Radulović

Smanjeno poresko opterećenje na plate dovodi do toga da se zaustavi otpuštanje u sektoru malih i srednjih preduzeća i da se siva ekonomija sa 40% svede na 10%. Od toga i dolazi rast zapošljavanja.

Ja rekoh, porez na platu treba da placa onaj ko platu prima a ne ko platu placa. Firme prosto ne treba da budu umesane u to. Jurite onog ko je primio pare, on treba da plati porez. Ali vama se , kao i drzavi, iz nekog razloga ovo nikako ne dopada. Vi bi, kao i drzava, da sve to i dalje placa poslodavac, samo ste eto vi malo vise business-friendly pa bi da smanjite porez. Ja kazem, neka ostane isti ako hocete, samo neka ga placaju zaposleni od plate. Pa onda nek glasaju za "socijalno odgovrne" , makar ce najzad da shvate odakle Vladi pare.

Ovaj drugi deo sa sivom ekonomijom se slazem, tu bi ovo vase popravilo stvar za neki procenat. Ali ovo moje bi je popravilo za 100% - ko je lud da ne prijavi radnika kad ne mora da mu placa poreze uopste, tj kad radnik sam placa svoj porez? A jos pride, sve sto plati radnika mu se odbija od poreza kao trosak?

Saša Radulović

Svakako treba uvesti sintetički porez bez obzira na vrstu prihoda.

Treba usaglasiti porez na dohodak sa porezom na dobit, tako da ne bude da pravna lica plaćaju manji porez od fizičkih.

hmmmm....
immobil immobil 13:20 10.11.2011

Zamisli zemlju!

Zamislite zemlju!
U kojoj je nezaposlenost 0%.
U kojoj su porezi 5%
U kojoj su svi doprinosi 9%
U kojoj ono što si platio to i dobiješ
U kojoj u svim bolnicama sve usluge su odmah dostupne
Ukojoj kada ideš tržnim centrom špalir prodavaca ti se klanja do zemlje, ne iz kurtoazije već zato što shvata da živi od tebe.
U kojoj prevozna sredstva polaze i dolaze na vreme.
U kojoj krađa kao pojam ne postoji.
U kojoj niko ne zaključava automobile niti stanove jer nema potrebe za tim.
U kojoj privreda radi uprkos globalnoj krizi.
Jedina briga stanovništva je kako će se zabaviti pa organizuju karnevale, fešte, kulturne događaje svakoga dana
Možeš da ručaš u restoranu za 300 dinara a plata ti je 500 000
vozači staju na prelazu
niko ne čupa cveće iz parka
Vozovi jure 500 na sat
Koristi se 4G tehnologija mobilih
jede se štapićima
Zamisli zemlju...
Nije teško voleti takvu zemlju!

Nije teško ni doseći opisano. Jedino je potrebno odlučiti i raditi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana