Budućnost| Nostalgija| Region

Balada o crknutoj mački 3

Nebojsa Krstic RSS / 30.12.2011. u 12:38

 

 

Črnomelj je, za one koji to još uvek ne znaju, blizu Novog Mesta koje je nekad bilo poznato po fabrici kupaćih kostima «Polzela». S druge strane, blizu je tadašnjoj administrativnoj, a današnjoj državnoj granici s Hrvatskom sa kojom ga pored druma povezuje i železnica koja je za ondašnje prilike bila neuobičajeno prijatna, čista i prozračna. Njome su se sporadično prevozili učenici i učenice modernog rokerskog izgleda. Prevozio sam se takođe sporadično i ja, obučen u modernu sivomaslinastu uniformu JNA.

Mada, to mi je ubrzo postalo jasno, svečana uniforma, ona koja je vojniku bila obavezna za izlazak u grad, razlikovala se mnogo od radne, svakodnevne. Ja sam se, primerice, u radnoj osećao dobro. Ajde, da ne preterujem, osećao sam se – prirodno. U svečanoj sam sebi delovao kao kreten. Moguće zato što mi je svečana bila malo tesna, moguće zato što je ona vetrovka bila neobične dužine, sa obaveznim zategnutim kaišem koji je vojniku davao neprilični zgled strina Dace.

Međutim, uniforma sama po sebi, obavezno zakopčano gornje dugme, i uredna podšišanost, unosila je u čoveka mog vaspitanja i mojih principa baziranih u to vreme na ideologiji Pola Pota, određenu ravnotežu i mir.

Tako bih, miran i uravnotežen, stajao do pola go, na poligonu kasarne, u pola sedam, spreman za jutarnju gimnastiku. Gledao sam u olindrane potiljke, u astenične grugne koševe slične mom, u bezvoljna lica svojih drugara i onda sam, osokoljen činjenicom da nisam jedini nesrećan, udarao u veseli trk oko kasarnskih baraka kojim se gimnastika završavala i posle koje smo oblačili ostatak garderobe i mokri odlazili na doručak.

Oni koji su imali nekog, koji su bili nečiji, oni u Črnomelj nisu ni išli. A mi, autsajderi bez protekcije, mi kojima roditelji nisu bili niko i ništa, izjednačeni od prvog dana neujednačenim šišanjem na nulu, imali smo dovoljno vremena da pronađemo svoja mesta u mikrosvetu vojničkog kolektiva u kome je bilo mesta i za pekare i za lekare i za ćate i za šofere. Ta unutrašnja pravda koja se vrlo smisleno sprovodila u jednom suštinski besmislenom sistemu, vraćala je u meni poljuljanu veru u mogućnost života pre smrti.

I ta unutrašnja logika vojne kasarne, utemeljena na odsustvu svake logike, dovela me je u situaciju da jednog lepog dana postanem organizator, scenograf, scenarista i reditelj črnomeljske proslave Dana Jugoslovenske ljudske armade koja se ima održati u svečanoj salu gradskog Doma kulture u prisustvu gradskih i vojnih vlasti.

I ajd' sad.

Naređenje o tom zadatku koji imam izvršiti dobio sam u kapetanovoj toploj kancelarili. Stajao sam zbunjen u blatnjavom šinjelu.

Kapetan me je posmatrao pronicljivo kroz naočare sa žičanim okvirom. Bilo mi je malo neprijatno zbog blata koje sam imao na sebi. Vežbali smo «kopanje rova za ležeći položaj u ležećem položaju», pa sam tako ležeći na vlažnoj zemlji, kopajući ašovčićem iz ličnog pribora i valjajući se u nastalom blatu ukaljao svoj inače pristali šinjel sa dvostrukim kopčanjem.

«Druže kapetane, vojnik Krstić, javljam se po naređenju!» rekao sam ulazeći.

«Ti si Krstiću svirao u onoj grupi?» proverio je kapetan.

Potvrdio sam.

«Vi ste organizovali priredbe?», podigao je pogled u visinu mojih blatnjavih grudi.

«Pa ne baš...pokušao sam da objasnim...to su bili više nekakvi koncerti...ne bi se baš moglo reći...» Dok sam pokušavao da pronađem prave reči shvatio sam da grešim. Na dlanovima je blato počelo da se suši i steže, to mi je izazivalo prilično neprijatan osećaj.

«U stvari, da. Pravili smo priredbe. Često smo pravili priredbe. Tačnije, ja sam pravio. Priredbe.» Blato mi je sušilo prste. Gledao sam oficira pogledom čoveka koji se pomirio sa svojom sudbinom.

«Odlično!» rekao je kapetan. «Idi se obuci za izlazak pa ćemo da odemo do grada da ti pokažem salu.»

Sala je bila lepa i velika. Ličila mi je na pozorište na Crvenom Krstu u kojoj sam godinama 20. oktobar, dan svoje osnovne škole, slavio pevajući "Uz maršala Tita junačkoga sina". Do sale smo otišli pešice. Hodao sam korak iza kapetana. Mislio sam da tako dolikuje običnom vojniku.

Pitao me je kako zamišljam program. Napregao sam se da nešto zamislim.

«Recital!» rekao sam (jer sam to zamislio). Kapetan je klimnuo glavom.

«Možeš li da ga napišeš?"

«Naravno!»

«A ko će da recituje?» interesovao se dalje.

«Pa neki vojnici...»

«Vojnici?» napravio je blagu grimasu.

«Vojnici plus neki civili, omladinci, recimo omladinke» rekao sam posmatrajući dve omladinke koje su hodale drugom stranom ulice.

Kad je neko organizator (i sve ostalo) proslave Dana JNA, onda je on oslobođen kopanja rova. Onda taj može da u vojničkom klubu, gde je i biblioteka, svoj blatnjavi šinjel raširi na topli radijator kako bi se osušio i kasnije očetkao tvrdom četkom. Činjenica da su u bublioteci radijatori topli pomaže takvom pojedincu da pravilno razmišlja i pronađe na policama svu neophodnu literaturu kako bi sočinio recital u kome ima prigodne epike i zanosa sa primesama neophodnog sentimenta. Pojedinac tu, ako se malo potrudi, može da pronađe Branka Ćopića koga pojedinac, pretpostavimo, voli još od svog detinjstva. Tu je i Jure Kaštelan, Prežihov Voranc, Vladimir Nazor (I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče/svoj trohej zaglušljivi, svoj zvučni teški jamb.../Podne je. - Kao voda tišinom razlijeva se/Sunčani ditiramb.)

Meni se sunčani ditiramb razlio kada sam saznao da je predviđeno da, osim što ću da napravim kompilaciju rodoljubivih i narodno-oslobodilačkih stihovnih iskaza u formi recitala, napišem i govor za majora.

Neka preciznija uputstva za ostvarenje tog poduhvata nisam dobio. Kapetan je podrazumevao da sam tokom pripremanja priredbi koje su Idoli imali širom Jugoslavije, napisao i mnoštvo govora za razne majore. Mislio sam da nije pametno da kažem da to ne odgovara istini. Zato sam, sebi da pomognem, iz obimne bibliotečke garnizonske arhive povadio sve knjige koje su obrađivale problematiku kongresa KPJ-SKJ. Među njima i knjigu o brionskom plenumu. Ta mi je privukla pažnju.

Inače, pre nego se vratim na Brionski plenum, samo da napomenem kako sam jedan ozbiljan deo svog života proveo u ubeđenju da su političari u vreme samoupravnog socijalizma, svi od reda, bili imbecili. To je bila posledica moje mladosti, njihovog dizajna, načina govora, mrtvih priroda sa kiselom vodom u okviru kojih su se obično pojavljivali na crno-belom ekranu televizora EI Niš, tog jednog igrokaza koji je za moje shvatanje bio oslobođen bilo kakve realnosti ili suštine.

Kasnije će se pokazati koliko su ti «imbecili», ili bar neki od njih, bili engleski lordovi i suvi genijalci za neke primitivce, pokvarenjake i hulje koji će tek da nahrupe.

Čitajući povest Brionskog plenuma imao sam osećaj da čitam Le Karea. Atmosfera je bila nabijena slutnjama, negativnim pojavama, devijacijama, anomalijama, ispitivanjima, propitivanjima, sumnjičenjima; nisam bio siguran da je tu bilo mnogo materijala za majorov prigodni govor, ali je bilo zabavno za čitanje.

Međutim nisam odoleo da u završnu ruku govora ne ubacim da «ima, drugovi i drugarice, i danas nekih pojava koje moramo osuditi i na koje moramo skrenuti pažnju»...Kapetan je pročitao mirno i vratio mi listove papira bez primedbi. Sedeo sam za stolom predviđenim za bibliotekara. Pisaću mašinu sam pomerio malo u stranu. Scenario je bio gotov.

Kada je na samoj priredbi, 22. decembra, major za svečanom govornicom prisutnim drugovima i drugaricama skrenuo pažnju da u našem društvi još uvek ima nekih pojava, stajao sam tu blizu njega, iza zavese, imajući snažan utisak da od tog dana u našem društvu takvih pojava više neće biti.

I bilo mi je malo lakše.

(nastaviće se, možda) 

 

 



Komentari (165)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 12:40 30.12.2011

...

reanimator reanimator 12:44 30.12.2011

...

Oni koji su imali nekog, koji su bili nečiji, oni u Črnomelj nisu ni išli. A mi, autsajderi bez protekcije, mi kojima roditelji nisu bili niko i ništa, izjednačeni od prvog dana neujednačenim šišanjem na nulu, imali smo dovoljno vremena da pronađemo svoja mesta u mikrosvetu vojničkog kolektiva

Jbg..da te danas pošalju u vojsku, fasov'o bi u najmanju ruku ugao Nemanjine i Resavske. Sve u svoje vreme
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:15 30.12.2011

Sva preterivanja su ista

Sada isto tamo neki mladi intelektualac u jedinici radi to isto samo što priredbe počinju himnom "Bože pravde", pa onda uskliknu Svetom Savi, i onda se recituje o Nemanji,Lazaru,Kolubari,Solunu,Mišiću, Putniku i sve do zaključno sa 1. svetskim ratom.Umesto tih brkatih majora komesara ili kako im se sve već dušnost zvala, sada ispred strojeva i na priredbama stoje ili sede sveštenici i ne jedan simbolično i protokolarno već po 3-4 sa dugim bradama, zamenjujući tako jednu ideologiju religijom.
I tu onda nastaje prekid svesti i istorije. Dva su razloga, jedan to što još uvek valjda misle da nije vreme da se recitali posvećuju ravnogorcima i Draži,i drugo, definitivno je i iz tradicija države i vojske Srbije izbačena tradicija NOB a antifašizam se ističe licemerno.
Pa sada, ne znam kome je ta balada o crknutoj mački posvećena.
Ko je crknuta mačka, izgleda da je to istina.
gedza.73 gedza.73 15:10 30.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

Milane, tradicija nob-a, a danas druge pobrojane, dovelo su do stvaranje klase ljudi koji ništa ne rade ( ne mislim sada o političarima već o vojnim licima) primaju odlične plate, traže 'zakonom zagarantovana prava' u rešavanju stambenog pitanja i druge povlastice.
Pa sada, ne znam kome je ta balada o crknutoj mački posvećena.

Ima više varijacija na tu temu.

]
dragan7557 dragan7557 15:35 30.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

Prevozio sam se takođe sporadično i ja, obučen u modernu sivomaslinastu uniformu JNA.

Pa nisu te naucili bas mnogo?

Sivo maslinastu boju je u svoju vojsku (medju prvima u svetu) uvela Kraljevina, i to se smatralo velikim napretkom u odnosu na drecave firange (jos ih nosi krpeni lutak freehand), kojima je bilo ukraseno topovsko meso njenih savremenika.

Black Water Armada na zalost je tada trebala tek da bude izmisljena.


cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:53 30.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

tradicija nob-a, a danas druge pobrojane, dovelo su do stvaranje klase ljudi koji ništa ne rade ( ne mislim sada o političarima već o vojnim licima) primaju odlične plate, traže 'zakonom zagarantovana prava' u rešavanju stambenog pitanja i druge povlastice.

kako ti znaš da ništa ne rade.Pa za državu i narod je najbolje da ima dobru vojsku, dobro obučenu,opremljenu a da nikada ne bude upotrebljena.Eto Švajcarci imaju vekovima vojsku i ulažu u nju a nikada ne ratuju.
Ako je po tebi rad vojske samo rat onda jebeš i vojsku i državu, narod će da nastrada.Ako bi tako gledao kao ti onda je Kraljevina Srbija bespotrebno plaćale vojna lica jer vojska poražena i čak napustila svoju zemlju, vojska Kraljevine Jugoslavije je takođe kapitulirala posle 17 dana rata, pa JNA kako neki kažu nije sačuvala Jugoslaviju, pa vojska SRJ je kažu kapitulirala kumanovskim sporazumom a da nije ni bila poražena niti je bila u prilici da ratuje sa NATO.Biće da su ratovi gubljeni ne zato što vojna lica ništa u miru ne rade već zato što u ratove najčešće nije trebalo ni ulaziti.A u ratove državu uvlače političari a ne vojska.
Možda bi bilo uputnije pitanje ,a šta to radi naša policija koja će eto dobiti plate od 58.000, a stanje javnog reda i mira nije samo da intervenišu kada su demonstracije već i da ne okreću glavu kada neko uništava fasade,razbija,telefonira dok vozi, ne poštuje ni jedan saobraćajni znak, pogotovo ne pešački prelaz, .....
Ima više varijacija na tu temu.

da ti nisu ilustracije malo morbidne i neukusne.??
dragan7557 dragan7557 16:11 30.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

ne mislim sada o političarima

Bas vala gedzo politicari nisu pohlepni, oni svoje vile Rodoljub Colakovic ostave kao Legat.
Milane, tradicija nob-a, a danas druge pobrojane, dovelo su do stvaranje klase ljudi koji ništa ne rade

primaju odlične plate, traže 'zakonom zagarantovana prava' u rešavanju stambenog pitanja i druge povlastice.


Ma da, nisu to ljudi kao rimski legionari, koji su bili divan vredan, svet koji nije primao platu, nije trazio nikakva prava, povlastice i stanove redovno odbijali, a jeli iskljucivo rotkvu i korenje?

Eto i ova danasnja Armada Black Water, sve sam fini svet, stanuju koje kuda, rade po ugovoru, stambeno pitanje i ne postavljaju, plate prave crkavice a od privilegija samo ono sto oruzjem zarade?


cerski
gedza.73 gedza.73 17:50 30.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

Milan Karagaća
da ti nisu ilustracije malo morbidne i neukusne.??

Jesu. Priznajem.
Za ostalo uošte nisi u pravu. Osim za policiju.
49 41 49 41 21:00 30.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

dragan7557
Prevozio sam se takođe sporadično i ja, obučen u modernu sivomaslinastu uniformu JNA.

Pa nisu te naucili bas mnogo?

Sivo maslinastu boju je u svoju vojsku (medju prvima u svetu) uvela Kraljevina, i to se smatralo velikim napretkom u odnosu na drecave firange (jos ih nosi krpeni lutak freehand), kojima je bilo ukraseno topovsko meso njenih savremenika.

Black Water Armada na zalost je tada trebala tek da bude izmisljena.


cerski


Moj je otac; bogami nosio belu bluzu - valjda da ga bolje uoce i skinu ko krusku na granici sa Albanijom i iznad Prespanskog Jezera u gudurama.

Znas kako je hodati 5 dana i pet noci bez prestanka?
Pricase mi on.
dragan7557 dragan7557 10:10 31.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

Znas kako je hodati 5 dana i pet noci bez prestanka?

Znam! Neizvodivo zivom coveku.

Napisano je zabiberena, zapaprena lazurija, a ti mora da si vec poceo da slavis Novu, cim postavljas ovakve tvrdnje, koje bi bebe u kolevkama napetrale na plac od smeha.

Ziv covek (za mrtvace mi nije poznato) nije u stanju da hoda ni jedan ceo dan bez pestanka, dok o pet da ne pocinjemo.

Smanji brlju za Novu i srecna ti bila uz malo istinitije dozivljaje.


cerski
jinks jinks 10:15 31.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

izbačena tradicija NOB a antifašizam se ističe licemerno

Antifasizam se ne istice licemerno, vec se, koliko razumem, pokusava da istakne realno.

Istorija je pokazala da su u NOP-u u sustini malte ne jedini pravi antifasisti bili partizani pripadnici jednog naroda, i to su ostali decenijama kasnije, ukljucujuci i period za vreme i nakon raspada zemlje koja je nastala nakon II sv. rata.

Da li se antifasistima, na primer, mogu smatrati cro partizani i komunisti koji su bilo licno (Tudjman na primer, kao i mnogi njemu slicni) bilo preko svojih naslednika i potomaka direktno prihvatili ideologiju Kvaternika i Starcevica.

Slicno bi moglo da se zakljuci i za znacajan broj pripadnika mnogih drugih naroda koji su bili u NOP-u. Manje vise, mnogi su devedesetih direktno prihvatili ideje i ideologije fasistickih pokreta iz II sv. rata: balisti, zelenasi, ...

Naravno, njihovo je pravo da biraju ideologiju koja im je najbliza, ali to ih direktno diskvalifikuje iz kruga antifasizma. Jake naznake su postojale i pre devedesetih, ali nakon devedesetih njihov antifasizam, ako ga je uopste i bilo, tokom II sv.rata gubi svaki smisao.

freehand freehand 10:38 31.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

Ziv covek (za mrtvace mi nije poznato) nije u stanju da hoda ni jedan ceo dan bez pestanka, dok o pet da ne pocinjemo.

Smanji brlju za Novu i srecna ti bila uz malo istinitije dozivljaje.


cerski

Ti, znači, smatraš da ni kolega nije trčao na skijama osam kilometara kroz sneg a pod maskom?!
Pitaću te ja šta ćeš da laprdaš kad popiješ anatemu...
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:13 31.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

Manje vise, mnogi su devedesetih direktno prihvatili ideje i ideologije fasistickih pokreta iz II sv. rata: balisti, zelenasi, ...

slobodno nastavi, četnici, nedićevci, ljotićevci
Antifasizam se ne istice licemerno, vec se, koliko razumem, pokusava da se istakne realno.

je li to znači priznanje da Srbija nija bila na strani antifašističkih sila već Hitlera pošto se Nedić i drugi kolaboracionisti sve više ističu kao pravi Srbi i oikovi koji zaslužuju poštovanje.
Istorija je pokazala da su u NOP-u u sustini malte ne jedini pravi antifasisti bili partizani pripadnici jednog naroda, i to su ostali decenijama kasnije, ukljucujuci i period za vreme i nakon raspada zemlje koja je nastala nakon II sv. rata.

ako je to tako, a jeste, zašto onda u Srbiji izbrisaše nazive ulica i kasarni i imena istaknutih antifašista Srba.Zašto se srbija toliko upinje da dokaže kako partizana zapravo u srbiji nije ni bilo dok ih Rusi nisu doveli.Ima li Srbija Dan ustanka??
Naravno, njihovo je pravo da biraju ideologiju koja im je najbliza, ali to ih direktno diskvalifikuje iz kruga antifasizma.

ideologije koja zagovara uništavanja drugih naroda i njihovo etničko čišćenje, a takve su ideologije bile dominantne kod sve tri sukobljene strane u BiH i obe u Hrvatskoj diskvalifikuju njihove vođe i poikrete iz kruga antifašizma.
jinks jinks 15:27 31.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

Reci za nekog da je fasista predstavlja tesku istorijsku optuzbu.

Jedno je kada se na odredjen nacin uklopite u istorijske okolnosti, a drugo je kada se zalazete i borite za fasisticke ideale.

Ljotic je sam za sebe govorio da je fasista, i tu nije potrebno nikakvo dodatno istorijsko tumacenje. Ipak, za razliku od Ljotica koji je predstavljao izrazitu manjinu, samoproklamovani fasisti bili su dominanti pokreti nekih konstitutivnih naroda SFRJ.

Ali, takodje, pored dela NOP pokreta, jos neki nisu bili fasisti.

Osim toga, zar niste sami rekli da su "sva preterivanja ista".
dragan7557 dragan7557 15:58 31.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

freehand
Ziv covek (za mrtvace mi nije poznato) nije u stanju da hoda ni jedan ceo dan bez pestanka, dok o pet da ne pocinjemo.

Smanji brlju za Novu i srecna ti bila uz malo istinitije dozivljaje.


cerski

Ti, znači, smatraš da ni kolega nije trčao na skijama osam kilometara kroz sneg a pod maskom?!
Pitaću te ja šta ćeš da laprdaš kad popiješ anatemu...

Posto si vec na sledecoj strani ovog bloga, napisao da su ponekad lud, u cega ne sumnjam vec godinama, onda nema ni problema sa budalastinama koje izvaljujes.

Stanje ponekad lud, preslo u stalno, tako je to kad se ne pazis i ne lecis.

cerski
freehand freehand 16:22 31.12.2011

Re: Sva preterivanja su ista

dragan7557
freehand
Ziv covek (za mrtvace mi nije poznato) nije u stanju da hoda ni jedan ceo dan bez pestanka, dok o pet da ne pocinjemo.

Smanji brlju za Novu i srecna ti bila uz malo istinitije dozivljaje.


cerski

Ti, znači, smatraš da ni kolega nije trčao na skijama osam kilometara kroz sneg a pod maskom?!
Pitaću te ja šta ćeš da laprdaš kad popiješ anatemu...

Posto si vec na sledecoj strani ovog bloga, napisao da su ponekad lud, u cega ne sumnjam vec godinama, onda nema ni problema sa budalastinama koje izvaljujes.

Stanje ponekad lud, preslo u stalno, tako je to kad se ne pazis i ne lecis.

cerski



I ja tebi želim sve najbolje!
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 10:40 01.01.2012

Re: Sva preterivanja su ista

Re: Sva preterivanja su ista

Milan Karagaća
da ti nisu ilustracije malo morbidne i neukusne.??


Jesu. Priznajem.


Ne mora da znaci da jesu. Ako bi smatrao da je duhovito da neko postavi isto to sa ilustracijama iz recimo, marta 2003. godine. Onda bi mogao reci da si mangup. Ovako...
Spiridon Spiridon 13:26 30.12.2011

molim te

Krle reci nam malo vise o nastanku ove pesme.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:32 30.12.2011

Re: molim te

Krle reci nam malo vise o nastanku ove pesme.

Nastala kod mene u garaži, zajedno sa još nekim narodnjacima, iz zavitlancije...posle je Divljan uradio za film 6. dana juna.
Spiridon Spiridon 13:38 30.12.2011

Re: molim te

Nebojsa Krstic
Krle reci nam malo vise o nastanku ove pesme.

Nastala kod mene u garaži, zajedno sa još nekim narodnjacima, iz zavitlancije...posle je Divljan uradio za film 6. dana juna.



hvala puno


dragan7557 dragan7557 16:23 30.12.2011

Re: Hitech

mrtvih priroda sa kiselom vodom u okviru kojih su se obično pojavljivali na srno-belom ekranu televizora EI Niš, tog jednog igrokaza koji je za moje shvatanje bio oslobođen bilo kakve realnosti ili suštine.

Bas ti fala sto mi otvori oci za ove crno bele televizore, ja sam bio ubedjen da se oni prizvode i dan danas u Beogradu?

A da ono sto ne proizvedu kod nas, Nasi uvezu iz inostranstva?

cerski
vilanderus vilanderus 11:22 31.12.2011

Crveni Krst(ic) crno-bele boje

dragan7557
mrtvih priroda sa kiselom vodom u okviru kojih su se obično pojavljivali na srno-belom ekranu televizora EI Niš, tog jednog igrokaza koji je za moje shvatanje bio oslobođen bilo kakve realnosti ili suštine.

Bas ti fala sto mi otvori oci za ove crno bele televizore, ja sam bio ubedjen da se oni prizvode i dan danas u Beogradu?

A da ono sto ne proizvedu kod nas, Nasi uvezu iz inostranstva?

cerski


Verovatno ga je pisanje novogodisnje cestitke predednika Tadica gradjanima Srbije podsetilo na pisanje tog govora majoru, kaepetanu JNA ...

Ako neko ko je savetnik predsenika drzave sa takvim omalozavanjem i potcenjivanjem pise o televizorima koji su se nekada davno PROIZVODILI u Nishu i koji su u to vreme bili proizvedeni po svetskim standardima ... onda je jasno zasto su se industrijski gradovi u Srbiji pretvorili u mrtvu prirodu... crknutu macku .. ili slicnu neku metaforu...

Ali najbitniji su izbori, vlast .. sta je Toma reko Borisu i obratno...
Ceka nas izborna 2012 ...
Raduje me jedna istina ... "Proci ce i njihovo" ... sto bi rekli "Kanda Kozda i Nebojsa (ali ne Krstic)" ili sto bi Boris (probably Krstic) rekao u svojoj novogodisnjoj poslanici : "Kriza ne moze da traje vecno" ...

Srecna Nova 2018 godina ! posto ove prethodne to sigurno nece da budu ...
KRIZA NE MOZDA DA TRAJE VECNO ... ALI NI MI NISMO VECNI ....








tyson tyson 10:36 01.01.2012

Re: Crveni Krst(ic) crno-bele boje

Ako neko ko je savetnik predsenika drzave sa takvim omalozavanjem i potcenjivanjem pise o televizorima koji su se nekada davno PROIZVODILI u Nishu i koji su u to vreme bili proizvedeni po svetskim standardima ... onda je jasno zasto su se industrijski gradovi u Srbiji pretvorili u mrtvu prirodu... crknutu macku .. ili slicnu neku metaforu...

Aj ne lupaj majke ti.

Koji bre svetski standardi? Pričaš o fabrici koja nije uspela da upakuje televizor u kutiju koja nije drvena sve do kraja proizvodnje istih. Da su valjali ljudi bi ih kupovali i fabrika bi i dalje radila. Pa oni nisu uspeli da naprave televizor sa daljinskim upravljačem!! Da ne pričamo o karakteristikama poput broja memorisanih kanala, PinP, autotuning, input i output konektorima...

Zašto su se industrijski gradovi u Srbiji pretvorili u mrtvu prirodu? Zato što je cela ekonomija bivše države, te crknute mačke, počivala na izolacionizmu, zabrani uvoza, visokim carinskim stopama, centralnom planiranju, i firmama kao socijalnim ustanovama sa obavezom zapošljavanja određenog broja ljudi kao genijalnim načinom borbe protiv nezaposlenosti, i gubicima koji su redovno pokrivani od strane države, iz budžeta, presipajući od iole uspešnih u neuspešne.

Nije ni čudo što se ispostavilo da je gro tih i takvih firmi apsolutno nekonkurentan u bilo kakvoj tržišnoj utakmici, u svakom smislu. Raspad zemlje, međunarodne sankcije, hiperinflacija, samo su zakovali ekser u mrtvački sanduk te propale ekonomije, a režim je održavanjem forme 'zaposlenosti', minimalcima i prinudnim odmorima samo odlagao neminovno pokušavajući da prebaci vruć kamen otpuštanja i zatvaranja nekom drugom. Dvehiljaditih je usledilo neminovno - samo je objavljen kolaps i propast tih "giganata socijalističke proizvodnje". Samo nemoj da mi kažeš da je "nova vlast upropastila tolike firme"! Firme koje su poslovale iole uspešno, posle ekonomske katastrofe devedesetih, mogu se nabrojati na prste dve ruke, možda.

Industrijski gradovi po Srbiji su modelirani za mrtvu prirodu decenijama ranije. Uopšte ne čudi što su mrtvom prirodom i postali.



49 41 49 41 23:45 01.01.2012

Re: Crveni Krst(ic) crno-bele boje

tyson
Ako neko ko je savetnik predsenika drzave sa takvim omalozavanjem i potcenjivanjem pise o televizorima koji su se nekada davno PROIZVODILI u Nishu i koji su u to vreme bili proizvedeni po svetskim standardima ... onda je jasno zasto su se industrijski gradovi u Srbiji pretvorili u mrtvu prirodu... crknutu macku .. ili slicnu neku metaforu...

Aj ne lupaj majke ti.

Koji bre svetski standardi? Pričaš o fabrici koja nije uspela da upakuje televizor u kutiju koja nije drvena sve do kraja proizvodnje istih. Da su valjali ljudi bi ih kupovali i fabrika bi i dalje radila. Pa oni nisu uspeli da naprave televizor sa daljinskim upravljačem!! Da ne pričamo o karakteristikama poput broja memorisanih kanala, PinP, autotuning, input i output konektorima...

Zašto su se industrijski gradovi u Srbiji pretvorili u mrtvu prirodu? Zato što je cela ekonomija bivše države, te crknute mačke, počivala na izolacionizmu, zabrani uvoza, visokim carinskim stopama, centralnom planiranju, i firmama kao socijalnim ustanovama sa obavezom zapošljavanja određenog broja ljudi kao genijalnim načinom borbe protiv nezaposlenosti, i gubicima koji su redovno pokrivani od strane države, iz budžeta, presipajući od iole uspešnih u neuspešne.

Nije ni čudo što se ispostavilo da je gro tih i takvih firmi apsolutno nekonkurentan u bilo kakvoj tržišnoj utakmici, u svakom smislu. Raspad zemlje, međunarodne sankcije, hiperinflacija, samo su zakovali ekser u mrtvački sanduk te propale ekonomije, a režim je održavanjem forme 'zaposlenosti', minimalcima i prinudnim odmorima samo odlagao neminovno pokušavajući da prebaci vruć kamen otpuštanja i zatvaranja nekom drugom. Dvehiljaditih je usledilo neminovno - samo je objavljen kolaps i propast tih "giganata socijalističke proizvodnje". Samo nemoj da mi kažeš da je "nova vlast upropastila tolike firme"! Firme koje su poslovale iole uspešno, posle ekonomske katastrofe devedesetih, mogu se nabrojati na prste dve ruke, možda.

Industrijski gradovi po Srbiji su modelirani za mrtvu prirodu decenijama ranije. Uopšte ne čudi što su mrtvom prirodom i postali.





Zaboravio si Smederevsku zelezaru; najveceg gubitasa i zagadjivaca.
49 41 49 41 13:48 30.12.2011

Bravo Krsticu!

Hteo sam da uskocim, sa komentarom pre svih.

Nedaju zlobnici ni na blogu.

Rado procitam tvoj blog; ali sam pomislio - pre nego ga otvorim i naredjaju se komentatori, pocece "kasapnica" Krstica.

Zasto ?!?

Pa valjda su ljudi, politicki oponenti i sopstvenog misljenja.

I ja sam bio jedan od vojnika - "bez veze"!!!
U Puli, centru svih 11. Obican maslinjak;tkz SMB-ovac sa jedinom vezom; americkom RUP 12a na ledjima i ostalom opremom koja ide uz nju.
Drveno sanduce u levoj ruci; sa dva rezervna akumulatora.

Rado se secam, singlerice Idola, Silueta, Beatlesa; koje je stariji brat skupljao, kupovao, razmenjivao.

Pozdrav tebi.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:13 30.12.2011

Re: Bravo Krsticu!

49 41


I ja sam bio jedan od vojnika - "bez veze"!!!
U Puli, centru svih 11. Obican maslinjak;tkz SMB-ovac sa jedinom vezom; americkom RUP 12a na ledjima i ostalom opremom koja ide uz nju.
Drveno sanduce u levoj ruci; sa dva rezervna akumulatora.


Dragi kolega vezista, potpao si pod jednu prilično raširenu zabludu a tiče se ovog uređaja

RUP 12 direktnom nasledniku RUP 1 i RUP 2, koji jesu za uzor imali BC-1000 USA uređaj dobijen kao vojna pomoć, ali RUP 12 je samostalni dizajn naših strušnjaka iz fabrike "Rudi Čajavec".
Američki uzor je u vreme rođenja RUP 12 vić bio beznadežno zastareo, ali ideja jeste nasleđena, uređaj male snage sa mogućnosti da se lako upari sa još jednim i radi kao repetitor, da bude snabdeven kriptografskim dodatkom (lako, na terenu) u našem slučaju izvrsnim KZu-63.

Kad su se moji radisti žalili na težinu uređaja, komandir čete im je pokazivao snimak vojnika sa frižiderom na leđima, koji kad bi se gledalac slike pažljivije zagledao pretvorio u crvenoarmejca radistu sa sličnim sovjetskim rešenjem velečine frižidera na kojem je natakarena antena veličine kasarnskog jarbola za zastavu.
49 41 49 41 19:05 30.12.2011

Re: Bravo Krsticu!

uros_vozdovac
49 41


I ja sam bio jedan od vojnika - "bez veze"!!!
U Puli, centru svih 11. Obican maslinjak;tkz SMB-ovac sa jedinom vezom; americkom RUP 12a na ledjima i ostalom opremom koja ide uz nju.
Drveno sanduce u levoj ruci; sa dva rezervna akumulatora.


Dragi kolega vezista, potpao si pod jednu prilično raširenu zabludu a tiče se ovog uređaja

RUP 12 direktnom nasledniku RUP 1 i RUP 2, koji jesu za uzor imali BC-1000 USA uređaj dobijen kao vojna pomoć, ali RUP 12 je samostalni dizajn naših strušnjaka iz fabrike "Rudi Čajavec".
Američki uzor je u vreme rođenja RUP 12 vić bio beznadežno zastareo, ali ideja jeste nasleđena, uređaj male snage sa mogućnosti da se lako upari sa još jednim i radi kao repetitor, da bude snabdeven kriptografskim dodatkom (lako, na terenu) u našem slučaju izvrsnim KZu-63.

Kad su se moji radisti žalili na težinu uređaja, komandir čete im je pokazivao snimak vojnika sa frižiderom na leđima, koji kad bi se gledalac slike pažljivije zagledao pretvorio u crvenoarmejca radistu sa sličnim sovjetskim rešenjem velečine frižidera na kojem je natakarena antena veličine kasarnskog jarbola za zastavu.


E, sad ti poceo dugu pricu; ko Vojvode Stepe, ako ga nisu u medjuvremenu razcinili i prekrstili.

Samo da te potsetim na mladost - politicku skolu.

Moj, frizider je jedno 180 x 80 cm - malo nizi od mene, puno siri. Ako mu izvadim kompresor i staklene police iz obe strane vrata mogao bih da ga prosetam niz ulicu.

Nije kao vozdovacka, ali eto. Nek se komsije, kad me vide Krste skojom hoce rukom.

Rudi Cajevac i Ei Nis; su se pojavili otprilike, kada i Samsung -TV.
Krstio sam se kad sam gledao dizajn, ostrinu slike, kontrast,.. Samsung TV-a. P
Pitao sam se dal' je moguce da neko pravi takvo smece od TV.

Kad se gleda danas Samsung TV? Opet da stanes i da se krstis!
To briljira po svemu! To se uocava odmah medju stotinama.

Kad sam tu pricu o TV-Samsung ispricao prodavacici; zgrabila me ruku i vukla do frizidera Samsung.

Vidi frizidera Samsung; ja ovako nesto dosad nisam videla u zivotu.

Slicna prica sa Zastavom, Kecom i ostalim Kia, Hjundai,...


uros_vozdovac uros_vozdovac 22:39 30.12.2011

Re: Bravo Krsticu!

49 41

E, sad ti poceo dugu pricu; ko Vojvode Stepe, ako ga nisu u medjuvremenu razcinili i prekrstili.

Samo da te potsetim na mladost - politicku skolu.

Moj, frizider je jedno 180 x 80 cm - malo nizi od mene, puno siri. Ako mu izvadim kompresor i staklene police iz obe strane vrata mogao bih da ga prosetam niz ulicu.

Nije kao vozdovacka, ali eto. Nek se komsije, kad me vide Krste skojom hoce rukom.

Rudi Cajevac i Ei Nis; su se pojavili otprilike, kada i Samsung -TV.
Krstio sam se kad sam gledao dizajn, ostrinu slike, kontrast,.. Samsung TV-a. P
Pitao sam se dal' je moguce da neko pravi takvo smece od TV.

Kad se gleda danas Samsung TV? Opet da stanes i da se krstis!
To briljira po svemu! To se uocava odmah medju stotinama.

Kad sam tu pricu o TV-Samsung ispricao prodavacici; zgrabila me ruku i vukla do frizidera Samsung.

Vidi frizidera Samsung; ja ovako nesto dosad nisam videla u zivotu.

Slicna prica sa Zastavom, Kecom i ostalim Kia, Hjundai,...




Baš mi krivo voleo bi da sam razumeo, moja greška izgleda. Pogotovo ovo za političku školu, ali i za to sam kriv.
U svakom slučaju činjenice za RUP stoje uprkos EI i Samsungu
draft.dodger draft.dodger 13:55 30.12.2011

Recital (Petar Krelja, 1972.)

Bojana Maljević Bojana Maljević 19:13 30.12.2011

Re: Recital (Petar Krelja, 1972.)

draft.dodger

Ja naročito volim tvoje video ukrase Krletovih tekstova. Ovih, vojničko-morskih. Super!
(ali ovaj si već kačio... )
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:18 31.12.2011

Re: Recital (Petar Krelja, 1972.)

E ovo je baš leglo :) Obaška me podsetilo da poodavno nisam pogledao 'Amleta


                        
livia68 livia68 14:06 30.12.2011

ADD/ADHD

«ima, drugovi i drugarice, i danas nekih pojava koje moramo osuditi i na koje moramo skrenuti pažnju»


Problem je u tome što nema druga kapetana.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:44 31.12.2011

Re: ADD/ADHD

Problem je u tome što nema druga kapetana.


Opet ga uhvatio giht?

expolicajac expolicajac 14:19 30.12.2011

Zabavno za čitanje

Čitajući povest Brionskog plenuma imao sam osećaj da čitam Le Karea. Atmosfera je bila nabijena slutnjama, negativnim pojavama, devijacijama, anomalijama, ispitivanjima, propitivanjima, sumnjičenjima; nisam bio siguran da je tu bilo mnogo materijala za majorov prigodni govor, ali je bilo zabavno za čitanje.

Ozbiljno se brinem za savetovanje Predsednika ako ti je čitanje povesti Brionskog plenuma bilo zabavno za čitanje.
elis elis 15:36 30.12.2011

Može to i kraće...

Ostavljajući po strani stilske rogobatnosti, moram prstom pokazati na nekoliko detalja u tekstu:

...u čoveka mog vaspitanja i mojih principa baziranih u to vreme na ideologiji Pola Pota...


Bespotrebno preterivanje koje se klati na ogradi između kiča i jeftine patetike.

...posle koje smo oblačili ostatak garderobe i mokri odlazili na doručak...


Sadržaj osnovne obuke u JNA, to je činjenica, nije obuhvatao lekciju o upotrebi ručnika. Verovatno stoga što su planeri obuke polazili od pretpostavke da je većina regruta ovladala tom veštinom pre polaska na odsluženje vojnog roka.

...u jednom suštinski besmislenom sistemu...


Ovakav stav implicira postojanje suštinski smislenih sistema. Što je, izuzev za one koji su skloni obogotvorenju društvenih pojava, u najmanju ruku upitno. Da ne kažem - smešno.

...kopajući ašovčićem iz ličnog pribora...


Ašov(čić) nije deo ličnog pribora, već lične opreme vojnika. Postoji lični pribor za dekontaminaciju i lični pribor za sitne opravke. Reklo bi se, sasvim nebitna primedba, kad ono što je uzrokovalo ne bi bila intencija autora da prenaglašava lični doživljaj. A takva potreba za prenaglašavanjem proističe iz nepostojanja faktualnosti koja bi poslužila kao potpora za stavove.

...Kapetan je podrazumevao da sam tokom pripremanja priredbi koje su Idoli imali širom Jugoslavije, napisao i mnoštvo govora za razne majore...


Kapetan je sasvim dobro podrazumevao. Istina, prekognicijski, ali to ne menja stvar.

Nego, kako već rekoh, može sve to i puno kraće...



I ne samo kraće, već i nekako - autentičnije, uverljivije...
dragan7557 dragan7557 16:00 30.12.2011

Re: Može to i kraće...


Ašov(čić) nije deo ličnog pribora,

Ne mogu da se otmem utisku da je kod nekih, cak i dan danss ipak deo licnog pribora?

Verovatno stoga što su planeri obuke polazili od pretpostavke da je većina regruta ovladala tom veštinom pre polaska na odsluženje vojnog roka.


A bogami planeri cesto grese pogotovu kad je u pitanju:
čoveka mog vaspitanja

i pretpostavljeno vladanje vestinama.

cerski
tyson tyson 16:03 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

moram prstom pokazati

A što?



elis elis 16:05 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

tyson
moram prstom pokazati

A što?


'Nako
49 41 49 41 16:10 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

elis
Ostavljajući po strani stilske rogobatnosti, moram prstom pokazati na nekoliko detalja u tekstu:

...u čoveka mog vaspitanja i mojih principa baziranih u to vreme na ideologiji Pola Pota...


Bespotrebno preterivanje koje se klati na ogradi između kiča i jeftine patetike.

...posle koje smo oblačili ostatak garderobe i mokri odlazili na doručak...


Sadržaj osnovne obuke u JNA, to je činjenica, nije obuhvatao lekciju o upotrebi ručnika. Verovatno stoga što su planeri obuke polazili od pretpostavke da je većina regruta ovladala tom veštinom pre polaska na odsluženje vojnog roka.

...u jednom suštinski besmislenom sistemu...


Ovakav stav implicira postojanje suštinski smislenih sistema. Što je, izuzev za one koji su skloni obogotvorenju društvenih pojava, u najmanju ruku upitno. Da ne kažem - smešno.

...kopajući ašovčićem iz ličnog pribora...


Ašov(čić) nije deo ličnog pribora, već lične opreme vojnika. Postoji lični pribor za dekontaminaciju i lični pribor za sitne opravke. Reklo bi se, sasvim nebitna primedba, kad ono što je uzrokovalo ne bi bila intencija autora da prenaglašava lični doživljaj. A takva potreba za prenaglašavanjem proističe iz nepostojanja faktualnosti koja bi poslužila kao potpora za stavove.

...Kapetan je podrazumevao da sam tokom pripremanja priredbi koje su Idoli imali širom Jugoslavije, napisao i mnoštvo govora za razne majore...


Kapetan je sasvim dobro podrazumevao. Istina, prekognicijski, ali to ne menja stvar.

Nego, kako već rekoh, može sve to i puno kraće...



I ne samo kraće, već i nekako - autentičnije, uverljivije...

elis
Ostavljajući po strani stilske rogobatnosti, moram prstom pokazati na nekoliko detalja u tekstu:

...u čoveka mog vaspitanja i mojih principa baziranih u to vreme na ideologiji Pola Pota...


Bespotrebno preterivanje koje se klati na ogradi između kiča i jeftine patetike.

...posle koje smo oblačili ostatak garderobe i mokri odlazili na doručak...


Sadržaj osnovne obuke u JNA, to je činjenica, nije obuhvatao lekciju o upotrebi ručnika. Verovatno stoga što su planeri obuke polazili od pretpostavke da je većina regruta ovladala tom veštinom pre polaska na odsluženje vojnog roka.

...u jednom suštinski besmislenom sistemu...


Ovakav stav implicira postojanje suštinski smislenih sistema. Što je, izuzev za one koji su skloni obogotvorenju društvenih pojava, u najmanju ruku upitno. Da ne kažem - smešno.

...kopajući ašovčićem iz ličnog pribora...


Ašov(čić) nije deo ličnog pribora, već lične opreme vojnika. Postoji lični pribor za dekontaminaciju i lični pribor za sitne opravke. Reklo bi se, sasvim nebitna primedba, kad ono što je uzrokovalo ne bi bila intencija autora da prenaglašava lični doživljaj. A takva potreba za prenaglašavanjem proističe iz nepostojanja faktualnosti koja bi poslužila kao potpora za stavove.

...Kapetan je podrazumevao da sam tokom pripremanja priredbi koje su Idoli imali širom Jugoslavije, napisao i mnoštvo govora za razne majore...


Kapetan je sasvim dobro podrazumevao. Istina, prekognicijski, ali to ne menja stvar.

Nego, kako već rekoh, može sve to i puno kraće...



I ne samo kraće, već i nekako - autentičnije, uverljivije...

elis
Ostavljajući po strani stilske rogobatnosti, moram prstom pokazati na nekoliko detalja u tekstu:

...u čoveka mog vaspitanja i mojih principa baziranih u to vreme na ideologiji Pola Pota...


Bespotrebno preterivanje koje se klati na ogradi između kiča i jeftine patetike.

...posle koje smo oblačili ostatak garderobe i mokri odlazili na doručak...


Sadržaj osnovne obuke u JNA, to je činjenica, nije obuhvatao lekciju o upotrebi ručnika. Verovatno stoga što su planeri obuke polazili od pretpostavke da je većina regruta ovladala tom veštinom pre polaska na odsluženje vojnog roka.

...u jednom suštinski besmislenom sistemu...


Ovakav stav implicira postojanje suštinski smislenih sistema. Što je, izuzev za one koji su skloni obogotvorenju društvenih pojava, u najmanju ruku upitno. Da ne kažem - smešno.

...kopajući ašovčićem iz ličnog pribora...


Ašov(čić) nije deo ličnog pribora, već lične opreme vojnika. Postoji lični pribor za dekontaminaciju i lični pribor za sitne opravke. Reklo bi se, sasvim nebitna primedba, kad ono što je uzrokovalo ne bi bila intencija autora da prenaglašava lični doživljaj. A takva potreba za prenaglašavanjem proističe iz nepostojanja faktualnosti koja bi poslužila kao potpora za stavove.

...Kapetan je podrazumevao da sam tokom pripremanja priredbi koje su Idoli imali širom Jugoslavije, napisao i mnoštvo govora za razne majore...


Kapetan je sasvim dobro podrazumevao. Istina, prekognicijski, ali to ne menja stvar.

Nego, kako već rekoh, može sve to i puno kraće...



I ne samo kraće, već i nekako - autentičnije, uverljivije...


Design, kad Gore Gore; je preuzet iz filma "Proces".

Prijavicu vas, za zastitu "autorskog prava"-Francu Kafki i njegovim advokatima.

-Kom opanci, kom obojci.
gedza.73 gedza.73 18:03 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

Kad se već spominje ašovče i vojska jeste li primetili da ono, u sadejstvu sa tašnicom za gas masku, ima neodoljivu i neobjašnjivu tendenciju da tokom juriša zauzme jedan vrlo bolan položaj do same kopče na opasaču.
Još kad počne onako da landara i lupka...

Definitivno
u jednom suštinski besmislenom sistemu

i definitivno
I ta unutrašnja logika vojne kasarne, utemeljena na odsustvu svake logike
Bojana Maljević Bojana Maljević 18:52 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

elis
Ostavljajući po strani stilske rogobatnosti, moram prstom pokazati na nekoliko detalja u tekstu:

...u čoveka mog vaspitanja i mojih principa baziranih u to vreme na ideologiji Pola Pota...


Bespotrebno preterivanje koje se klati na ogradi između kiča i jeftine patetike.

Ili autoironija u odnosu na vreme od pre 30 godina?
Ili šala na svoj račun?
Ili priznanje koje deli sa čitaocima bloga?
Ili već tako nešto bi meni... palo na pamet... na pominjanje Pola Pota.
Ali ako ako vi prstom ukazujete na kič i jeftinoću... još ako morate...

G r o f G r o f 19:43 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

neću čak ni da citiram elisov tekst jer je nivo njegove analize daleko ispod vrednosti analiziranog teksta.
naježim se od tako površnog pristupa sublimaciji piščevih najdubljih osećanja.
svetlo je ideja koju pisac umesto mastila drži u peru.
njegov pogled izranja iz sivo maslinastog sivila i gleda beskraj nasmejane budućnosti. diskretan humor pronalazi pore u našim srcima, ulazi u krvotok i oplemenjuje svaku ćeliju našeg bića.
snaga teksta je takva, da osećam ogromno strahopoštovanje pred tim gigantom reči i sa svakim napisanim redom komentara, pitam se odakle mi smelost da dajem sud o nečemu za šta su nebeske visine niske, nečemu što sažima celokupan duh vremena i blista kao dijamant na dlanu tvorca.
vaditi djeliće iz tog kristala ljudskog uma i stavljati ih po mikroskop ravno je nevidjenom bogohuljenju i bacanju u blato najčistijeg i najuzvišenijeg što je ljudski um stvorio.
elise, elise...
elis elis 19:52 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

G r o f
elise, elise...


Mea culpa, Grofe, mea maxima culpa...
G r o f G r o f 20:03 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

...ko prizna pola mu se prašta....za oprost druge polovine moraćeš napisati knjigu.
elis elis 20:49 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

Bojana Maljević
Ili autoironija u odnosu na vreme od pre 30 godina?
Ili šala na svoj račun?
Ili priznanje koje deli sa čitaocima bloga?
Ili već tako nešto bi meni... palo na pamet... na pominjanje Pola Pota.
Ali ako ako vi prstom ukazujete na kič i jeftinoću... još ako morate...


Autoironija se odnosi spram onog ko autoironizira, nikako spram vremena od pre 30 godina. Ukoliko je temporalno oivičena, ukoliko se ne proteže na vremenski totalitet subjekta koji pribegava autoironiji, tada je nužno koketerijska, dakle neozbiljna.
Dopustiću da je možda u pitanju šala, ali ja je, sa svojim očito manjkavim smislom za humor, kao takvu nisam mogao prepoznati.
Prema priznanjima sam uvek sumnjičav, pogotovo prema neiznuđenim. Jer sam davno naučio postavljati pitanje - a šta stoji u osnovi pobude da se priznanje učini?
Da, Bojana, ukazao sam na kič i jeftinoću i ne mislim da se oni mogu naći samo u Nebojšinom tekstu. Kič i patetika otupljuju uvid, zaklanjaju suštinu, vode misao na stranputicu. Pre sam sklon verovati da su kič i jeftina patetika opšte mesto ovdašnje sadašnjice (ili sadašnje ovdašnjice, svejedno) i dokaz da ništa shvatili i naučili nismo.
I da zato moramo da ponavljamo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:02 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

Autoironija se odnosi spram onog ko autoironizira, nikako spram vremena od pre 30 godina. Ukoliko je temporalno oivičena, ukoliko se ne proteže na vremenski totalitet subjekta koji pribegava autoironiji, tada je nužno koketerijska, dakle neozbiljna.

Da znaš da si u pravu. Ta temporalna oivičenost prilično sputava subjekat, tj. mene.
nani.bacciabiggia nani.bacciabiggia 21:08 30.12.2011

Re: Može to i kraće...

elis

I da zato moramo da ponavljamo.



Ponavljati,ponavljati i samo ponavljati.
Bojana Maljević Bojana Maljević 00:23 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

Autoironija se odnosi spram onog ko autoironizira, nikako spram vremena od pre 30 godina.

Mislite, ne može se biti autoironičan (dakle ironičan prema sebi) u odnosu na juče ili pre 10...30 godina? Nisam razumela u čemu me ispravljate.
...tada je nužno koketerijska, dakle neozbiljna.

A šta ima u tome loše?
a šta stoji u osnovi pobude da se priznanje učini?

Cenim da ciljate na nešto podlo. Ali nema potrebe da me hvatate tako za reč. Nije to teško činiti, ali je bez veze. Kada tako upotrebite reč "priznanje" dajete joj ovde nepotrebnu ozbiljnost, važnost, snagu... nisam ja rekla to u tom kontekstu.
Da, Bojana, ukazao sam na kič i jeftinoću...

Ma u redu je što ste ukazali. Vidim da ste morali. I ja sam morala da se ne složim sa vama. Znate kako je... kad čovek mora...

Uzgred, koketerija i jeftin kič ne moraju biti nužno vezani. Štaviše, prilično su različiti. Ili grešim? Ili je koketerija nužno kičasto jeftina? Meni ne mora biti.
elis elis 00:55 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

Bojana Maljević
Mislite, ne može se biti autoironičan (dakle ironičan prema sebi) u odnosu na juče ili pre 10...30 godina? Nisam razumela u čemu me ispravljate.


Ne, Bojana, uopšte ne mislim da se ne može biti autoironičan prema sebi u prošlosti. No mislim da subjekt koji pretenduje da bude shvaćen kao ozbiljan promišljalac i ozbiljan autoironičar ne sme da dopusti da oštrici njegove ironije izmakne njegov hronijski totalitet. U protivnom se u tome očas pročita jeftino podmetanje - evo, bio sam takav-i-takav i tome se podsmevam što implicira da sam sada ovakav-i-ovakav, ergo nepodesan za podsmevanje.

Bojana Maljević
A šta ima u tome loše?


U koketeriji i njenoj lepršavoj neozbiljnosti, Bog mi je svedok, ne nalazim ništa loše, čak naprotiv. No autoironija o kojoj je bila reč odveć je ozbiljan posao e da bi se mogao obaviti nečim nehajnim i neobavezujućim, da ne kažem neozbiljnim, kao što je koketerija. Uostalom, koketerija u svojoj osnovi uvek ima intenciju dopadanja, dočim se autoironičar sa dopadanjem mora izgrliti, izljubiti i zauvek oprostiti već na početku svog putovanja.

Bojana Maljević
Cenim da ciljate na nešto podlo... nisam ja rekla to u tom kontekstu.


Nemojte ceniti, jednostavno recite ono što imate na način koji će biti razumljiv i koji čitaoca neće uvoditi u limb između teksta i konteksta.

Bojana Maljević
Ma u redu je što ste ukazali. Vidim da ste morali. I ja sam morala da se ne složim sa vama. Znate kako je... kad čovek mora...


Šta se mora, nije ni teško

Bojana Maljević
Uzgred, koketerija i jeftin kič ne moraju biti nužno vezani. Štaviše, prilično su različiti. Ili grešim? Ili je koketerija nužno kičasto jeftina? Meni ne mora biti.


Apsolutno nikakva nužna spona između koketerije i kiča ne postoji i tu odista ne grešite. Jedino što ne razumem naglašavanje te sasvim proste činjenice, jer ni vi ni ja ni u jednoj rečenici nismo koketeriju i kič doveli u neposrednu vezu. Da vas podsetim, kič i jeftina patetika bili su ljubavni par o kojem je ovde reč.
freehand freehand 01:08 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

G r o f
neću čak ni da citiram elisov tekst jer je nivo njegove analize daleko ispod vrednosti analiziranog teksta.
naježim se od tako površnog pristupa sublimaciji piščevih najdubljih osećanja.
svetlo je ideja koju pisac umesto mastila drži u peru.
njegov pogled izranja iz sivo maslinastog sivila i gleda beskraj nasmejane budućnosti. diskretan humor pronalazi pore u našim srcima, ulazi u krvotok i oplemenjuje svaku ćeliju našeg bića.
snaga teksta je takva, da osećam ogromno strahopoštovanje pred tim gigantom reči i sa svakim napisanim redom komentara, pitam se odakle mi smelost da dajem sud o nečemu za šta su nebeske visine niske, nečemu što sažima celokupan duh vremena i blista kao dijamant na dlanu tvorca.
vaditi djeliće iz tog kristala ljudskog uma i stavljati ih po mikroskop ravno je nevidjenom bogohuljenju i bacanju u blato najčistijeg i najuzvišenijeg što je ljudski um stvorio.
elise, elise...

Stanislave, Stanislave...
G r o f G r o f 01:12 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

Da vas podsetim, kič i jeftina patetika bili su ljubavni par o kojem je ovde reč.


jel se ti to usudjuješ reći da su moji utisci o tekstu pogrešni?
Bojana Maljević Bojana Maljević 01:22 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

...jer ni vi ni ja ni u jednoj rečenici nismo koketeriju i kič doveli u neposrednu vezu. Da vas podsetim, kič i jeftina patetika bili su ljubavni par o kojem je ovde reč.

Možda sam ja pogrešno shvatila da ste tome potom dodali i
...nužno koketerijska, dakle neozbiljna.

Da skratim objašnjenje (meni uvek, molim vas, recite da može kraće jer za mene to UVEK važi, nisam ironična! :)

Nisam videla jeftin kič. Koketeriju možda jesam, ali ne nalazim da je ona loša. Bar ne u ovom (kon)tekstu.
tyson tyson 05:19 31.12.2011

Re: Može to i kraće...


Kako mi idu ka qrac egzibicionisti-seratori.



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:10 31.12.2011

ujebote

neko ovde nema smisla za humor:)





dragan7557 dragan7557 10:20 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

Bojana Maljevic:
Cenim da ciljate na nešto podlo.


Vala, tu si u pravu! Iskljuceno je u potpunosti, da na Balkanu neko nekom zeli dobro, a i kad zeli, onda to mora po definiciji da bude najgora podlost.

cerski
G r o f G r o f 11:14 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

ja
JA
ja kao mikrokosmos unutar polupropusne membrane koja filtrira spoljašnje uticaje i propušta samo one koje hrane ja. kreativnost takvog ja uvek diskutabilna jer ono nema mogućnost da izadje iz balona polupropusne membrane i udje, recimo, u cvet i doživi ga iznutra. doživljaj je uvek žvakanje slike koju je membrana propustila u mikrokosmos kao hranu za ja.
to žvakanje je kič.
odbaciću šlihtanje kao neprimeren razlog Bojanine odbrane Krstićevog teksta.
znači, ona je prepoznala izlazak iz začaranog balona.
elis nije.
Bojana je prepoznala i Žarkov izlazak iz začaranog balona.
mnogi nisu.
tu nastaje misterija.
odakle Bojani taj retki dar prepoznavanja i može li nas uputiti u tehniku njegovog dostizanja da bi joj mogli praviti društvo u divljenju "dubinama koje bacaju u visine".
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:11 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

odbaciću šlihtanje kao neprimeren razlog Bojanine odbrane Krstićevog teksta.

Grofe, što odbacuješ šlihtanje?
znači, ona je prepoznala izlazak iz začaranog balona.

Kako si došao do ovog zaključka? Ako ne nalazim da je nešto kič - to je onda prepoznavanje izlaska iz začaranog balona?
Bojana je prepoznala i Žarkov izlazak iz začaranog balona.

Naprotiv, prepoznala sam ulazak u medijski pakao koji predstavlja vrata začaranog kruga nepristojnosti i osvete.
odakle Bojani taj retki dar prepoznavanja i može li nas uputiti u tehniku njegovog dostizanja da bi joj mogli praviti društvo u divljenju "dubinama koje bacaju u visine".

Da se vratim na početak: šlihtanje, brate. To je odgovor na sve tvoje nedoumice.

Grofe, ja volim da se šalim sa tobom. Ali ono što ja ne radim a ti radiš je - stavljanje reči u moja usta, neizrečenih. Nit' sam se divila, nit' sam u dubinama. Pa mi je malo dosadno da se šalim na račun nečega što ne postoji. Tako da... ostanimo na šlihtanju, to je realno.
G r o f G r o f 18:08 31.12.2011

Re: Može to i kraće...

Grofe, ja volim da se šalim sa tobom. Ali ono što ja ne radim a ti radiš je - stavljanje reči u moja usta, neizrečenih. Nit' sam se divila, nit' sam u dubinama. Pa mi je malo dosadno da se šalim na račun nečega što ne postoji. Tako da... ostanimo na šlihtanju, to je realno.


... pih, a baš sam se trudio da osmislim uvod u prepirku...haha
... lepo se provedi za doček Nove godine.
mirelarado mirelarado 15:45 30.12.2011

За једно словце...

trohej zagušljivi


Ово је чест превид. У Назоровој песми, наиме, цврчак цврчи свој трохеј заглушљиви. Од њега може да се оглуви, а не да се остане без ваздуха.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:14 30.12.2011

Re: За једно словце...

Ово је чест превид. У Назоровој песми, наиме, цврчак цврчи свој трохеј заглушљиви. Од њега може да се оглуви, а не да се остане без ваздуха.

Jel? Celog života mislim pogrešno! Hvala lepo!
kakapo kakapo 16:43 30.12.2011

Re: За једно словце...

Ово је чест превид. У Назоровој песми, наиме, цврчак цврчи свој трохеј заглушљиви. Од њега може да се оглуви, а не да се остане без ваздуха

E pa sad! Ja ne znam dokle više s tim revizionizmom? Još će nam neko reći da u pesmi "Solčence zahaja" nema irvasa ("irvas tiho spi" ). A ima i ostrašćenih purista koji čak tvrde da nije ni solčence, već sončence!
maksa83 maksa83 16:47 30.12.2011

Re: За једно словце...

"Solčence zahaja" nema irvasa ("irvas tiho spi" )


A šta ovaj čovek - loše shvaćeni umetnik - da kaže:


kakapo kakapo 16:53 30.12.2011

Re: За једно словце...

A šta ovaj čovek - loše shvaćeni umetnik - da kaže:

"Jurili ga mi!"
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:45 30.12.2011

Re: За једно словце...

irvas tiho spi


solcence zahaja, in vas tiho spi lunica prihaja, srbija zvrgoli

:)


kakapo kakapo 18:15 30.12.2011

Re: За једно словце...

in vas

Poznato je da je Slovenija na severu i da tamo pada sneg. Gde ima snega ima i irvasa (a pogotovo na severu). Prema tome jasno je da u pesmi irvas tiho spi, a ne tamo neke vasi i druge selendre. Slovenački patulajsti irvasi (Rangifer valvasorii) su, a to barem svako zna, noćne životinje (endemske, kaogod i čovečija ribica), zato i spavaju dok solčence zahaja tj. dok ne prihaje lunica. Onda se probude i jezde Pohorjem i drugim prirodnim lepotama. Detaljno ih je opisao Valvazor još u XVII veku, a po njemu su i dobili ime. Mislim, bio sam i ja u vojsci, baš u Sloveniji, znam sve o njihovoj fauni!
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:41 30.12.2011

скретање пажње је веома важно!!!

ima, drugovi i drugarice, i danas nekih pojava koje moramo osuditi i na koje moramo skrenuti pažnju


У сриду, Мирела, треба пазити на слова и размаке, те оштро осудити и скренути пажњу на неке појаве и тенденције. На пример, ма колико пута скрећем пажњу људима по Македонији они и даље певају

Кажи зошто ми го стави

уместо

Кажи зашто ме остави
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:32 30.12.2011

Re: скретање пажње је веома важно!!!

успут, за потпуно скретање пажње, ево и оригинала.

кажи зошто ме остави
и ме обли со тага ...

поједини другови и другарице овај други стих певају и као "и ме обли со влага", али такве појаве су ретке и свесни појединци их избегавају.
freehand freehand 01:14 31.12.2011

Re: скретање пажње је веома важно!!!

marco_de.manccini
успут, за потпуно скретање пажње, ево и оригинала.

кажи зошто ме остави
и ме обли со тага ...

поједини другови и другарице овај други стих певају и као "и ме обли со влага", али такве појаве су ретке и свесни појединци их избегавају.

U pesmi "Škripi đeram" često dolazi do upitanosti "ko je nabo Maru", što implicira da je došlo do fizičkog obračuna o kome narodna vlast nije obaveštena, a glasine se pronose sokacima...
myredneckself myredneckself 01:50 31.12.2011

Šta je to, i zašto kolaveri di?

maksa83
"Solčence zahaja" nema irvasa ("irvas tiho spi" )


A šta ovaj čovek - loše shvaćeni umetnik - da kaže:




Hmmm...loše shvaćen?! A šta da radi ovaj dečko, kad uopšte nema prevodilaca s tamilskog?



Gospodja Klara Gospodja Klara 01:50 31.12.2011

Re: За једно словце...


A šta ovaj čovek - loše shvaćeni umetnik - da kaže:

:)))))))))))))))

Ali - I put papaya there.:)))))
myredneckself myredneckself 02:22 31.12.2011

Oćemo l popit štogođ?

freehand
U pesmi "Škripi đeram" često dolazi do upitanosti "ko je nabo Maru",

Pusti to, ko je konobar?




marco_de.manccini marco_de.manccini 02:34 31.12.2011

Re: Oćemo l popit štogođ?

grešiš, jasno kaže

bolje komova!
myredneckself myredneckself 03:07 31.12.2011

Re: Oćemo l popit štogođ?

marco_de.manccini
grešiš, jasno kaže

bolje komova!

ma nema veze, može lozova ispod Komova
blogovatelj blogovatelj 04:18 31.12.2011

Re: скретање пажње је веома важно!!!

U pesmi "Škripi đeram" često dolazi do upitanosti "ko je nabo Maru"


Takodje je primeceno da neodogovorni pojedinci impliciraju da je u drugom stihu prve strofe ove pesme Zagor Te Nej, u narodu poznat kao Duh sa Sekirom, bio zrtva seksualnog zlostavljanja, sto naravno ne odgovara istini.

blogovatelj blogovatelj 04:24 31.12.2011

Re: Oćemo l popit štogođ?

Pusti to, ko je konobar?


Bojim se da to nisi lepo prevela. Naime, stihovi:

To je komova Milinko
Jedan panu sad

Jasno ukazuju Gosn Milinku da se pripazi dok se naliva komovom rakijom.
dragan7557 dragan7557 10:22 31.12.2011

Re: За једно словце...

Nebojsa Krstic
Ово је чест превид. У Назоровој песми, наиме, цврчак цврчи свој трохеј заглушљиви. Од њега може да се оглуви, а не да се остане без ваздуха.

Jel? Celog života mislim pogrešno! Hvala lepo!

Ma ne brini, nisi jedini!

cerski
mikele9 mikele9 13:41 31.12.2011

Re: Oćemo l popit štogođ?

ma nema veze, može lozova ispod Komova

Eh Dušo moja draga, podseti me na Lozu najstarijeg mi strica Petra, a (Kučki) Kom je bio naša planina za izdig stoke. Loza mu je bila takva da je oživljavala mrtve, tipa Džizus
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:12 30.12.2011

hunky dory world

Svi smo mi vojnici kako je govorio drug Tito. Ostali smo uvek mladi, Titovi pioniri. Pioniri maleni, mi smo vojska prava, svakog dana rastemo ko zelena trava, a onda ja na svoju ruku nastavljam-grmi seva i vreme se menja, a ciganke varosanke jos iz sela nema i td. Lalalala....
49 41 49 41 17:42 30.12.2011

Re: hunky dory world

Jelena Pavlović
Svi smo mi vojnici kako je govorio drug Tito. Ostali smo uvek mladi, Titovi pioniri. Pioniri maleni, mi smo vojska prava, svakog dana rastemo ko zelena trava, a onda ja na svoju ruku nastavljam-grmi seva i vreme se menja, a ciganke varosanke jos iz sela nema i td. Lalalala....


Oooo, Jelo, Jelooo, Jelena.

jesi ti sa tvojim komentarima...

...bila Anzujska, Trojanska, Andricka il' Pavlovljeva.
che_pe che_pe 00:11 31.12.2011

Re: hunky dory world

Jelena Pavlović
Svi smo mi vojnici kako je govorio drug Tito. Ostali smo uvek mladi, Titovi pioniri. Pioniri maleni, mi smo vojska prava, svakog dana rastemo ko zelena trava, a onda ja na svoju ruku nastavljam-grmi seva i vreme se menja, a ciganke varosanke jos iz sela nema i td. Lalalala....


Neverovatna stvar! Ja ama bas isto tako to pevam!!! Drugacije i ne znam! Hehe, e bravo! Ulepsala si mi dan!
omega68 omega68 17:39 30.12.2011

AHA

Kad je neko organizator (i sve ostalo) proslave Dana JNA, onda je on oslobođen kopanja rova

Čini mi se ta tu uzrok svih naših nevolja
prapra prapra 19:10 30.12.2011

tuga


Sta da radimo mi koji smo se oslobodili vojne obaveze.
Nikad necu moci da napisem neku toplu pricu iz vojske.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:11 30.12.2011

Re: tuga

Nikad necu moci da napisem neku toplu pricu iz vojske.


Napisi ladnu.
tyson tyson 19:17 30.12.2011

Re: tuga

Sta da radimo mi koji smo se oslobodili vojne obaveze

Nije te žao.



prapra prapra 19:21 30.12.2011

Re: tuga


Napisi ladnu.


Koga zanimaju ladne price.
myredneckself myredneckself 02:02 31.12.2011

Re: tuga

tyson
Nije te žao.

Ne voliš dativ, tyson-e?
tyson tyson 05:38 31.12.2011

Re: tuga

myredneckself
Nije te žao.

Ne voliš dativ, tyson-e?


Naročito od 2:49






jasnaz jasnaz 20:09 30.12.2011

-.-

jinks jinks 20:28 30.12.2011

Postoji prica

po kojoj je Brionski plenum bio samo puki nastavak, odnosno, razrada odluka koje su donesene na (tajnoj) "Proširena sednica Izvršnog komiteta CK SKJ"-i marta 1962.

Posto je izgleda bila izmedju ostalog i tajna, o njoj se jos uvek ustvari vrlo malo zna. Ono sto je posle vise decenija uspelo da procuri jeste da je za razliku od nekada suvoparnih i ideoloski obojenih sednica ovaj sastanak predstavljao njima sustu suprotnost, odnosno, pre je licio na sastanak upravnog odbora nekog zapadnog koncerna koji je zapao u krizu.

Naime, vec te 1962. godine je najuze revolucionarno rukovodstvo svelo racun i podvuklo crtu ... i zakljucilo da je projekat federativne Jugoslavije zasnovan na bratstvu, jedinstvu i, ne znam koliko, marksizmu ekonomski i politicki ustvari totalno neodrziv i nerealan.

Nakon te odluke sve ostalo sto je sledilo u narednim godinama i decenijama predstavljalo je samo puku razradu osnovne ideje koja se u glavi J. Broza i njegovog najuzeg kruga poverenja iskristalisala tih nekoliko dana marta 1962.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:59 30.12.2011

Re: Postoji prica

Postoji prica
po kojoj je Brionski plenum bio samo puki nastavak, odnosno, razrada odluka koje su donesene na (tajnoj) "Proširena sednica Izvršnog komiteta CK SKJ"-i marta 1962.

To je bilo zanimljivo vreme, sad ću da vidim na googlu dal ima nešto sa te proširene.
nani.bacciabiggia nani.bacciabiggia 21:01 30.12.2011

Re: Postoji prica

Naime, vec te 1962. godine je najuze revolucionarno rukovodstvo svelo racun i podvuklo crtu ... i zakljucilo da je projekat federativne Jugoslavije zasnovan na bratstvu, jedinstvu i, ne znam koliko, marksizmu ekonomski i politicki ustvari totalno neodrziv i nerealan.


Al su brate bila bolja vremena. Za doručak smo jeli beloga leba a za ručak amper supe. Radili smo puno a dobijali dovoljno. Za ručak smo dobijali amper supe a ponekad i leba. Ahh kako smo bezbrižni bili. Kalorije nam nisu trebale. Za ručak smo.. šta sam ono hteo reći.... aha,da, dobijali smo, e sad da me ubiješ ne znam dal amper supe dal leba. Uglavnom bila su sretna vremena. Ah,kako smo samo bezbrižni bili.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:15 30.12.2011

Re: Postoji prica

sad ću da vidim na googlu


Evo ovde se pominje.
milisav68 milisav68 21:19 30.12.2011

Re: Postoji prica

jinks

Naime, vec te 1962. godine je najuze revolucionarno rukovodstvo svelo racun i podvuklo crtu ... i zakljucilo da je projekat federativne Jugoslavije zasnovan na bratstvu, jedinstvu i, ne znam koliko, marksizmu ekonomski i politicki ustvari totalno neodrziv i nerealan.

Nakon te odluke sve ostalo sto je sledilo u narednim godinama i decenijama predstavljalo je samo puku razradu osnovne ideje koja se u glavi J. Broza i njegovog najuzeg kruga poverenja iskristalisala tih nekoliko dana marta 1962.

Amandmani su označili početak konkretne primene stavova Osmog kongresa SKJ koji je održan od 7. do 13. decembra 1964. godine. Na njemu je prvi put posle Drugog svetskog rata, javno "otvoreno" nacionalno pitanje, pokrenuto pjitanje ekonomskih uzroka nacionalnih neravnopravnosti, uspostavljena veza birokratskog centralizma, "velikodržavnog hegemonizma" i nacionalizma. Faktički je otvoren proces menjanja odnosa između savezne države i republika koji je doveo do temeljnog preobražaja federacije. Jugoslavija je izgrađivana kao "federacija ravnoteže". Monolitni društveni i politički život ustupao je mesto "samoupravnom federalizmu". Republičke elite počele su razmišljati o Jugoslaviji kao o "tranzitnoj" tvorevini. Administrativne granice republika (nekadašnje "žilice u mermeru" postajale su granice samostalnih država. Jugoslovenska država sve više je bila federacija koja "federira".

Amandmani na Ustav SFRJ iz 1963. godine
jinks jinks 21:28 30.12.2011

Re: Postoji prica

Nebojsa Krstic
sad ću da vidim na googlu


Evo ovde se pominje.

Interesantno da se u zvanicnom izvestaju pominje razjedinjenost i nedorecenost. Da li bi to moglo da se razume kao da je ustvari bilo 100 puta gore nego sto je receno, toliko da nije moglo da se izbegne ni kao usputna opaska.

Mislim, razlog koji je ponudjen kao objasnjenje svih problema gotovo da deluje naivno (a tako je izgleda i tumacen godinama) ... mada kada se pogleda iz konteksta svedenog racuna i podvucene crte - zvuci potpuno logicno.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:46 30.12.2011

Ok, gospon Krle,

kad sam videla ‘balada o crknutoj mački’, pomislila sam da je opet nešto o Tomi, al’ mi je drago da nije. Naročito se nadam da priča neće imati neki iznenadni (ali očekivani) zaokret u tom smislu, ovde si zamalo skren’o u ono tvoje ‘didu-lidu-dadu’
Kasnije će se pokazati koliko su ti «imbecili», ili bar neki od njih, bili engleski lordovi i suvi genijalci za neke primitivce, pokvarenjake i hulje koji će tek da nahrupe.

Sad bih možda rekla i koju o tome kako mi sada, što bi rekla moja baba, riškamo po blatu ležeći, a ti savetuješ u toplom kabinetu, al’ me pogodile ove tvoje vojničke tegobe. Ma ne mogu da ostanem ravnodušna prema zlehudoj sudbini čoveka podvrgnutog jutarnjoj gimnastici, pa makar to bio Tadić lično. Evo, sad ja skrećem temu gde ne bih da ode, ali razumećeš, i ti si nekad bio mi kako vidim:
samo da napomenem kako sam jedan ozbiljan deo svog života proveo u ubeđenju da su političari u vreme samoupravnog socijalizma, svi od reda, bili imbecili.

Daklem, lep tekst, preporuka i srećna Nova godina, gospon Krle.
maksa83 maksa83 20:49 30.12.2011

Re: Ok, gospon Krle,


expolicajac expolicajac 20:53 30.12.2011

Re: Ok, gospon Krle,

maksa83

Makso, molim te bez upadica
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:56 30.12.2011

Re: Ok, gospon Krle,

maksa83


He,he, poznam tebe i ispod šajkače
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:58 30.12.2011

Re: Ok, gospon Krle,

Daklem, lep tekst, preporuka i srećna Nova godina, gospon Krle.

Daklem, hvala takođe g-đo Dobrosavljević.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:17 30.12.2011

Re: Ok, gospon Krle,

kad sam videla ‘balada o crknutoj mački’, pomislila sam da je opet nešto o Tomi

Pa jest, Tom je mačak, to je bar poznato

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana