Mediji| Reč i slika| Život

Kad nema vizija, drži se - viza!

Filip Mladenović RSS / 08.01.2012. u 23:48

Serbios Unidos
Serbios Unidos
Moj dragi kolega Peđa Dragosavac, trenutno na privremenom radu u Brazilu, predložio je da sledeći tekst objavim ovde, sa nadom da će se neko iz ovdašnje korumpirane i neodgovorne nomenklature, naročito one spoljnopolitičke, dozvati pameti:

Udruženje Srba Latinske Amerike "Serbios Unidos" (http://www.serbiosunidos.com/), formirano iz potrebe da se zaštite životni interesi srpskih iseljenika u zemljama Latinske Amerike, ovim proglasom otvara kampanju, čiji su kratkoročni i srednjeročni ciljevi:


1. Jednostrano ukidanje viza Brazilu;
2. Pojednostavljenje procedure za dobijanje srpskog pasoša za decu i potomke naših iseljenika u Latinskoj Americi;
3. Elementarno upristojavanje diplomatskih predstavništava države Srbije u zemljama Latinske Amerike;
4. Unapređenje odnosa sa zemljama Latinske Amerike i podizanje nivoa ekonomske razmene;

Kampanja će biti vođena svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju, ali pre svega "multimedijalno", kroz javni pritisak na nadležne državne organe i službe, koji svoj posao ne obavljaju na adekvatan način.

Deklarativno, Brazil je za državu Srbiju partner i saveznik: drži joj stranu u međunarodnim forumimama, nije priznao Kosovo, nikad sa Srbijom nije bio u konfliktu... U praksi, država Srbija se ponaša ne samo kao da su joj Brazil i Brazilci poslednja rupa na svirali, nego kao da su joj to i srpski iseljenici, njihova deca i unuci koji u Brazilu žive.

Iako su ministri inostranih poslova Vuk Jeremić i Selso Amorim još u junu 2010. potpisali sporazum o ukidanju viza, sporazum do danas nije zaživeo u praksi. Formalno, "krivica" je na Brazilu - da bi sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuju parlamenti, a u Brazilu su se u međuvremenu dogodili izbori i promena administracije, ili se kasni iz nekih njima znanih razloga.

S druge strane, iako bi od odluke o jednostranom ukidanju viza Brazilu najviše profitirala sama Srbija, kao i mnogi obični građani koji bi bili pošteđeni maltretiranja i neprijatnosti, država Srbija u slučaju "velikog latinoameričkog saveznika" ne pokazuje "dobru volju" kakvu je pokazivala prema članicama NATO pakta, koje su Srbiju bombardovale.

Brazil je i zvanično šesta ekonomija sveta i već duže vreme je jedno od najatraktivnijih mesta za strane investicije. U doba ekonomske recesije koja trese svet, u Brazilu je nezaposlenost na istorijskom minimumu. Ne samo da Brazilcima  nisu potrebne vize za zemlje EU i mnoge druge, već svakim danom sve veći broj Brazilaca turistički obilazi svet  .

U Strategiji Ministarstva spoljnih poslova  (istaknutoj na zastarelom i neažuriranom sajtuhttp://www.mfa.gov.rs/) teorijski se elaborira značaj ekonomske diplomatije u današnjem globalizovanom svetu. Uprkos tome, srpska diplomatija i privreda ne pokazuju ni volju ni sposobnost da u globalnoj utakmici uopšte učestvuju. Da nije tako, potencijal ogromnog brazilskog tržista ne bi bio bagatelisan kao što jeste. Iako se mnoge zemlje Evropske Unije svojski trude da "kupe ulaznicu" za Brazil, jer u uslovima svetske krize to izgleda kao dobitna kombinacija, zvanična Srbija se zadovoljava beskonačnim ponavljanjem "pro-evropskih" mantri, koje su bez konkretnih dela potpuno ispražnjene od smisla i sadržaja.

I kao da državi Srbiji nije dovoljno što sebi dozvoljava jedan takav luksuz, nego se pored toga dobrovoljno odriče čak i onoga što bi mogla da pokljuca kao "ćorava koka". Insistiranje na reciprocitetu, odnosno odbijanje da se vize Brazilu ukinu jednostrano, čini apsolutno nemogućim da značajniji broj Brazilaca uopšte uđe u Srbiju i da tu ostave neke novce. (A Brazilci poslednjih godina zahvaljujući povećanom standardu prvi put u svojoj istoriji postaju "masovni turisti".)

Verovali ili ne, srpska viza Brazilce košta 120 dolara (brazilska viza građanje Srbije košta 20). Znači, da bi četvoročlana brazilska porodica koja je na proputovanju Evropom samo ušla u Srbiju treba da plati 480 dolara. Čak i kada bi se odlučila na takav trošak (iako za te pare mogu da posete neka druga mesta), ta porodica, ili bilo ko drugi kome padne na pamet da u Srbiju dolazi, taj dolazak bi trebalo da planira nedeljama i mesecima unapred. Jer, verovali ili ne, procedura za izdavanje srpske vize traje nedeljama i zna da bude neprijatnija čak i od šengenskog pakla koji su godinama prolazili građani Srbije.

Horor priče Brazilaca koji su u srpskim konzulatima po Evropi bezuspešno pokušavali da dobiju makar tranzitnu vizu za Srbiju ili onih koji su bez viza vraćani sa granica Srbije (zato što nisu ni slutili da za "prijateljsku" i "bratsku" Srbiju može da im treba viza) nisu poznate srpskoj javnosti.

Srpskoj javnosti takođe nije poznato da vize za Srbiju moraju da plaćaju i deca i unuci srpskih iseljenika Brazilu. Dok Hrvatska potomcima svojih iseljenika izdaje pasoše po ekspres-postupku i bez formalnosti, država Srbija, preko svojih "diplomatskih predstavnika", tu proceduru komplikuje toliko da mnogi iseljenici uvređeni i zgađeni odustaju od srpskog pasoša.  Štaviše, "diplomatski predstavnici" Srbije nemaju nikakav moralni problem zbog toga što svojom bahatošću, neznanjem i nesposobnošću sistemski uskraćuju elementarna ljudska i nacionalna prava našim iseljenicima. Nivo  nacionalne svesti i rodoljublja konzularnih zvaničnika države Srbije je takav da se u naplaćivanju viza našim iseljenicima i njihovim potomcima ne vidi ni najmanji problem. Nije dovoljno što je Srbija ionako u strmoglavom demografskom padu, nego se još otpisuju i oni koji se uprkos svemu i dalje osećaju Srbima.

U isto vreme, "diplomatski predstavnici" države Srbije, koji često ne znaju portugalski, španski, pa ni engleski, svoje diplomatske pozicije maltene po pravilu koriste da bi završavali privatne poslove i da bi svojoj deci i članovima porodice sređivali ostanak u inostranstvu i dobijanje stranih državljanstava. Treba li reći da je tako nešto protivno svim i nepisanim pravilima diplomatije i da predstavlja vrhunsko sramoćenje zemlje koja se zvanično predstavlja, ali i nas koji se Srbije nismo odrekli iako živimo daleko od nje? Ko može ozbiljno da shvata državu čiji se zvanični diplomatski predstavnici od nje odriču na tako jeftin način?

S obzirom na dubinu ekonomskog ponora u koji je Srbija gurnuta, nije preterivanje reći da dijaspora, novcem koji svakog meseca šalje svojim bližnjima, održava kakav-takav socijalni mir u zemlji. Šta dobija za uzvrat? Država Srbija se prema nama ponaša kao da ne postojimo! Evidencija o iseljenicima ne postoji, izdavanje najbanalnijih potvrda i dokumenata predstavlja problem neviđenih razmera, naplaćuju nam se vize, naše znanje i iskustvo se bagateliše. Šlag na torti su "diplomatski predstavnici" koji obično nemaju pojma gde su došli, pa u skladu sa tim i deluju.

Katastrofalni rezultati popisa, očajna ekonomska i socijalna situacija, kao i dalje srozavanje ugleda i uticaja Srbije u svetu, signal su da je došlo krajnje vreme da se nešto promeni. Serbios Unidos - Udruženje Srba Latinske Amerike nastupa načelno, nema nikakve političke aspiracije i ne želi da zauzima bilo koju stranu u aktuelnom sprskom predizbornom nadgornjavanju.

Mi samo želimo da srpskoj javnosti i establišmentu damo do znanja da postojimo i da se mi Srbije i svojih bližnjih nismo i nećemo odreći kao što se zvanična, partijaška Srbija odrekla nas. Ne želimo više ćutke da podnosimo ponižavanje i brukanje i ne pristajemo više na mirenje sa tim da nam ambasade i konzulati Srbije u Latinskoj Americi (a i drugde) predstavljaju barijeru prema otadžbini, umesto da budu spona. Želimo da pomognemo svojim bližnjima i svom narodu koliko je u našoj moći i ne želimo da nam država Srbija i njeni "diplomatski predstavnici" u tome odmažu!

Zahtevamo od Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da se ponaša u skladu sa strategijom koju samo proklamuje i da Latinsku Ameriku konačno počne da tretira na dostojan, ozbiljan i profesionalan način. Za početak time što će "otkriti" da Latinska Amerika uopšte postoji, da neke od latinoameričkih zemalja upravo doživljavaju ogroman ekonomski i politički bum, da tu žive i rade mnogi naši iseljenici i njihovi potomci, da su neki od njih itekako uspešni u poslovima kojima se bave, te da u skladu sa tim nikako ne može da bude primereno da se u diplomatska predstavništva države Srbije u tim zemljama šalju trećerazredni partijski postavljenici koji ne znaju ni jezik, niti poznaju kulture zemalja u koje dolaze.

Znajući kako stvari stoje, od "nadležnih" ne očekujemo da naše zahteve dobrovoljno ispune. Očekujemo, međutim, podršku srpske javnosti u kontinuiranom pritisku na nemoralne, neodgovorne i neprofesionalne. Samo ujedinjeni oko principa i načela možemo nešto suštinski da promenimo na bolje.

Atačmenti

Tagovi



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

momabrazil momabrazil 14:02 10.01.2012

?

Zelim da pitam kriticare inicijatrive, dal' ste svesni da je Srbija osudjena na ubrzano izumiranje i da cemo biti predmet istorijskog izucavanja kao naroda koji je ziveo na ovim prostorima posle Ilira? Dal' ste svesni da Srbija vrlo lose radi na tome da pridobije decu svojih iseljenika za sebe ? I sta to lose Srbiji moze da se desi ako jednostrano ukine vize Brazilcima? Ako vec Brazil tolko gnjavi, ukljucite "tajnu" diplomatiju, tj pridobijte nekog senatora za sebe i sve ce biti reseno za cas. Ako niste u stanju pitajte nas sto zivimo ovde kako se to radi nije sramota, em sto cemo mi biti ponosni jer smo pomogli zemlji em sto cemo uraditi veliki posao. Niko od vas drage diplomate ne ocekuje da poznajete mentalitet ljudi odavde ali pitajte i potrazite pomos , ne zatvarajte se u aroganciju i u parole kojima se ne resavaju problemi
niccolo niccolo 23:53 08.01.2012

Podržavam

kampanju
rade.radumilo rade.radumilo 00:00 09.01.2012

Zar sada?

Zar sada,
dok nama otimaju Kosovo, vi postavljate pitanje oko tamo nekih viza? Zar niste čuli svetu reč Patrijarhovu, izdajnici nijedni?
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:05 09.01.2012

Re: Zar sada?

rade.radumilo
Zar sada,dok nama otimaju Kosovo, vi postavljate pitanje oko tamo nekih viza? Zar niste čuli svetu reč Patrijarhovu, izdajnici nijedni?


Kao dokazani i prokazani izdajnik usuđujem se da primetim da Brazil nije priznao Kosovo!
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:09 09.01.2012

Re: Zar sada?

Pa naravno, sad je pravi trenutak.

Neko mora da oseti kolika smo sila. Kad ovo okolo to ne vide, nego teraju po svome i svasta nam rade, ima bre Brazil da plati!
rade.radumilo rade.radumilo 00:16 09.01.2012

Re: Zar sada?

Da,
ali nije podržao našeg osvedočenog prijatelja Huga Čaveza, dok je nepriznavanje Kosova samo finta. Sve je to deo podmuklog plana Iluminata da se jednom za svagda uništi Srbski rod!
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:26 09.01.2012

Re: Zar sada?

rade.radumilo
Da,ali nije podržao našeg osvedočenog prijatelja Huga Čaveza, dok je nepriznavanje Kosova samo finta. Sve je to deo podmuklog plana Iluminata da se jednom za svagda uništi Srbski rod!


Tačno, ali... Naš ministar spoljnih poslova nosi odela Hugo Bos, a ne Hugo Čavez!
rade.radumilo rade.radumilo 00:33 09.01.2012

Re: Zar sada?

Preporuka za tekst i izvini zbog trolovanja, ali sam na ivici da prsnem od muke.
Poslednjih 6 meseci prvi članak/vest je sa "ratišta", drugi je neki udarničko/herojski poduhvat viđenijih drugova, treći je naravno neka priča o nekom frikombinovanju u FK Partizan ili FK Crvena Zvezda, ili već nekog našeg reprezentativca koji igra u nekom FK u inostranstvu, sledeći je o nekom uspehu naših sportista (što se nikada ne poklapa sa prethodnim člankom). Tek posle toga se pomene neka priča iz stvarnog života.
Najgore što kada pogledaš komentare na vesti, shvatiš da u Srbiji nikoga to i ne zanima. Teme koje imaju ikakve veze sa stvarnim životnim peripetijama ljudi, prizovu 10-50 komentara. Teme kao što su Kosovo, Kandidatura za EU, Parada Ponosa, izazivaju 100-500 komentara po vesti/članku/blogu...
rade.radumilo rade.radumilo 00:36 09.01.2012

Re: Zar sada?

Naš ministar spoljnih poslova nosi odela Hugo Bos


Original, ili ona šivena u garažama iza zgrade u Blokovima?
nikola_kovac nikola_kovac 00:57 09.01.2012

Re: Zar sada?

Teme koje imaju ikakve veze sa stvarnim životnim peripetijama ljudi, prizovu 10-50 komentara. Teme kao što su Kosovo, Kandidatura za EU, Parada Ponosa, izazivaju 100-500 komentara po vesti/članku/blogu...

Па како, небески народ, бавимо се идејама и идеологијама, кога још занима real-life? Мислим, то је тако овоземаљски.
freehand freehand 01:59 09.01.2012

Re: Zar sada?

rade.radumilo
Da,
ali nije podržao našeg osvedočenog prijatelja Huga Čaveza, dok je nepriznavanje Kosova samo finta. Sve je to deo podmuklog plana Iluminata da se jednom za svagda uništi Srbski rod!

Izvini, jel imaš ti neki tekst/citat/link gde je Čavez naznačen od strane bilo kog državnog funkcionera ili organa kao "naš osvedočeni prijatelj", ili je to tvoja pretpostavka?

Inače tekst je osvežavajuće dobar, odnosno nije hrpa parola, odnosno nisam se iznenadio kad sam video da ga nije pisao prokazani i dokazani Filip.
buba_truba buba_truba 09:39 09.01.2012

Re: Zar sada?

freehand
Izvini, jel imaš ti neki tekst/citat/link gde je Čavez naznačen od strane bilo kog državnog funkcionera ili organa kao "naš osvedočeni prijatelj", ili je to tvoja pretpostavka?

Da, baš vala, i ja bih rado to da vidim. Ako ništa, a ono bar da znam kako nadalje da te čitam, rade.radumilo
tyson tyson 09:54 09.01.2012

Re: Zar sada?

Zar niste čuli svetu reč Patrijarhovu, izdajnici nijedni?

Što, šta je rekao? Nije valjda pomenuo Brazil i Južnu Ameriku u nekoj od poslanica?



tasadebeli tasadebeli 00:42 09.01.2012

Последња рупа на свирали

U praksi, država Srbija se ponaša ne samo kao da su joj Brazil i Brazilci poslednja rupa na svirali, nego kao da su joj to i srpski iseljenici, njihova deca i unuci koji u Brazilu žive.


Ово сигурно не може да вас утеши, али "држава" Србија се понаша као да јој је и сама држава Србија последња рупа на свирали.

U isto vreme, "diplomatski predstavnici" države Srbije, koji često ne znaju portugalski, španski, pa ni engleski, svoje diplomatske pozicije maltene po pravilu koriste da bi završavali privatne poslove i da bi svojoj deci i članovima porodice sređivali ostanak u inostranstvu i dobijanje stranih državljanstava. Treba li reći da je tako nešto protivno svim i nepisanim pravilima diplomatije i da predstavlja vrhunsko sramoćenje zemlje koja se zvanično predstavlja, ali i nas koji se Srbije nismo odrekli iako živimo daleko od nje? Ko može ozbiljno da shvata državu čiji se zvanični diplomatski predstavnici od nje odriču na tako jeftin način?





Да видите тек како нас овде увесељава принцип негативне селекције у осталим министарствима, по општинама, у јавним службама,... Подршку јавности ћете свакако имати, само нисам сигуран да ли ће се глас јавности уопште чути у овој хуци парола без значења и значаја у српским медијима.


dule79 dule79 00:59 09.01.2012

Zatvorite Srbiju

Zalazem se za suprotno, da se uvede komplikovana viza prema svima, ne samo Brazilcima. I cena vize podigne bar na 200 usd + ekoloska taksa po kilogramu coveka, i na sve to pdv. Molim lepo. Dalje, da se smanji broj predstavnistva u inostranstvu, tako da odlazak u konzulate i ambasade bude jos napornije i skuplje za svakog kome uopste padne takva glupa ideja.
Vi to ne razumete, ali Brazilci su pogubniji za nas pravoslavni narod cak i od Amerikanaca i Holivudsko-Jevrejske propagande. Spomenucu samo karneval u Riju, tu sodomu i gomoru na ulicama koja traje danima. Pa onda moralno posrnule Brazilke i Brazilce, sigurno ne bi dolazili u Srbiju da se udaju za postenog srpskog seljaka. Pa narko mafija, razne bolestine, i da ne nabrajam vise.
Treba da se ugledamo na S. Koreju, samo tako mozemo sacuvati nasu Srbiju. Ziveli
8c_competizione 8c_competizione 01:05 09.01.2012

Potpisujem ...

... peticiju!

OPvu drzhavu bi trebalo da je stid kako se odnosi prema svetu!
palilula92 palilula92 01:19 09.01.2012

preporuka

Za 25 godina u Americi, kosa mi se dizala na glavi kad god sam morala da imam bilo kakve veze sa nasim konzulatom. Neverovatna ne azurnost i bahatost, sa jednim casnim izuzetkom (ime necu spominjati namerno da ne bi trolovala temu). Sve je komplikovano i traje do besvesti. Kad je u Americi ovako, mogu tek da zamislim sta je u drzavama Juzne Amerike.

Vaditi nas pasos u inostranstvu je jako skupo. Oni koji ne zive u gradovima gde su ambasade i konzulati moraju da putuju dva puta da bi licno podpisali dokumenta. Vadjenje pasosa u Srbiji, znate kako je, i mi kad dodjemo na odnor moramo celu noc da stojimo u redu. Americki pasos vadim ili produzavam postom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:31 09.01.2012

Re: preporuka

palilula92
Za 25 godina u Americi, kosa mi se dizala na glavi kad god sam morala da imam bilo kakve veze sa nasim konzulatom. Neverovatna ne azurnost i bahatost, sa jednim casnim izuzetkom (ime necu spominjati namerno da ne bi trolovala temu). Sve je komplikovano i traje do besvesti. Kad je u Americi ovako, mogu tek da zamislim sta je u drzavama Juzne Amerike.

Vaditi nas pasos u inostranstvu je jako skupo. Oni koji ne zive u gradovima gde su ambasade i konzulati moraju da putuju dva puta da bi licno podpisali dokumenta. Vadjenje pasosa u Srbiji, znate kako je, i mi kad dodjemo na odnor moramo celu noc da stojimo u redu. Americki pasos vadim ili produzavam postom.


E, stvarno retko kad imam nešto da pohvalim, ali kad sam poslednji put zvao konzulat u Čikagu (pre par godina), ljudi su bili sasvim pristojni. Bilo je UŽAS kad su tamo bile one neke DSS seljačine, i neke nadrkane babe, ali posle su se (valjda kad su došli ovi DS-ovci) prilično upristojili. Ne znam, možda sam samo imao sreće da naletim na pristojnog službenika, ali eto. Bojim se da sad kad pobede radikali, tamo opet ne posede neke gedžovane, regrutovane iz čuvene srpske čikaške patriotske emigracije.

A noćno čekanje u redu za broj za pasoš, mislio sam da je to stvar prošlosti, ili možda grešim?





maca22 maca22 02:05 09.01.2012

Re: preporuka

http://www.scgchicago.org/srpski/home.htm

Nisi pratio slucaj Nastic? On se bas istakao u pozitivnom smilsu.
palilula92 palilula92 02:08 09.01.2012

Re: preporuka

maca22
http://www.scgchicago.org/srpski/home.htm

Nisi pratio slucaj Nastic? On se bas istakao u pozitivnom smilsu.


Meni je NY najblizi a ne moze se sve.
bene_geserit bene_geserit 09:12 09.01.2012

Re: preporuka

srdjan.pajic
palilula92
... Vaditi nas pasos u inostranstvu je jako skupo. Oni koji ne zive u gradovima gde su ambasade i konzulati moraju da putuju dva puta da bi licno podpisali dokumenta. Vadjenje pasosa u Srbiji, znate kako je, i mi kad dodjemo na odnor moramo celu noc da stojimo u redu. Americki pasos vadim ili produzavam postom.

E, stvarno retko kad imam nešto da pohvalim, ali kad sam poslednji put zvao konzulat u Čikagu (pre par godina), ljudi su bili sasvim pristojni. Bilo je UŽAS kad su tamo bile one neke DSS seljačine, i neke nadrkane babe, ali posle su se (valjda kad su došli ovi DS-ovci) prilično upristojili. Ne znam, možda sam samo imao sreće da naletim na pristojnog službenika, ali eto. Bojim se da sad kad pobede radikali, tamo opet ne posede neke gedžovane, regrutovane iz čuvene srpske čikaške patriotske emigracije.

Dakle stvarno neverovatno ali i ovako nesto sto je zajednicki problem svih nas koji zivimo u inostranstvu si uspeo da svedes na stranacko prepucavanje. Ispod svakog nivoa.

Ja mogu samo da pomenem svoje iskustvo (sa "pristojnim" DS kadrom) zbog cega vise nemam srpski pasos (nego imam jedan od onih koje produzujes postom bez problema). Dakle kako izgleda produzenje srpskog pasosa za srbina koji zivi na zapadnoj obali US (iskustvo od pre par godina): na celoj zapadnoj obali nema srpskog konzulata (cak ni u LA-u) iako je srpska emigracija jako brojna (ne bi da licitiram ciframa); kada nazovete ambasadu objasne vam fino da morate licno da dodjete (u Njujork/Cikago) da potpisete nesto na zahtevu za produzenje pasosa a onda morate opet licno da dodjete koju nedelju kasnije da podignete pasos; sta je to preleteti koju hiljadu kilometera napred, pa nazad, pa onda opet napred pa nazad dve nedelje kasnije za nas emigrante, valjda smo navikli da nas maltertiraju; a kada pitate kako to da se americki, kanadski i vecina drugih pasosa jednostavno produzuje postom a srpski ne moze oni kazu mora tako i otkace vas. Tako da svi produzavaju pasos kada dodju na "odmor" u Beograd. Tacnije ne svi nego oni koji pristanu da se na odmoru zezaju sa srpskom birokratijom. U mom slucaju ne hvala (za pocetak ne pada mi na pamet da bilo koji deo svog odmora provedem u Beogradu, recimo iznajmljivanje vikendice na Durmitoru na koju nedelju mi deluje kao privlacnija ideja).
Posle toga ne zelim ni da proverim kao izgleda upisivanje srpske dece rodjenje u inostranstvu u drzavljane Srbije.

Ono sto fascinirana je zbog cega Srbija tretira svoje emigrante kao stoku (umesto da postavi za nacionalni interes da stvari kao produzenje pasosa ili drzavljanstvo za decu rodjenu u inostranstvu bude jednostavno)?
alarih alarih 09:43 09.01.2012

Re: preporuka

bene_geserit
Ono sto fascinirana je zbog cega Srbija tretira svoje emigrante kao stoku (umesto da postavi za nacionalni interes da stvari kao produzenje pasosa ili drzavljanstvo za decu rodjenu u inostranstvu bude jednostavno)?

Pa i ne fascinira posebno....Srbija tretira svoje građane kao stoku, i to 365 dana u godini, u mnogo više prilika nego što su produženje pasoša i upisivanje državljanstva. U poređenju sa tim vi emigranti joj dođete kao neka, kako da kažem, stočica. 'Ajde bogati, koliko ste zapenili zbog samo jednog dokumenta i akanja sa srpskom birokratijom jednom u 10 godina ili koliko već važi pasoš, mnogo ste mi se razmazili u toj emigraciji

(Zezam se na vaš račun od svoje muke, čekaju me svakakva neka "produžavanja" i "vađenja" u narednih mesec dana, naspram čega mi vaš jednomu10godina problem deluje kao slavujeva pesma. A neam alternativu za ono poštom )
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:42 09.01.2012

Pokušaj objašnjenja

Za 25 godina u Americi, kosa mi se dizala na glavi kad god sam morala da imam bilo kakve veze sa nasim konzulatom. Neverovatna ne azurnost i bahatost, sa jednim casnim izuzetkom (ime necu spominjati namerno da ne bi trolovala temu). Sve je komplikovano i traje do besvesti. Kad je u Americi ovako, mogu tek da zamislim sta je u drzavama Juzne Amerike.


Uvek mi je žao kada čujem prigovore na rad činovnika u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) u inostranstvu.

Ali, slobodan sam da kažem da nisu svi prigovori na mestu.

Pritom, molio bih da se shvati i da su činovnici u našim DKP ljudi od krvi i mesa, da i među njima ima dobrih (do izvrsnih), ali i onih prosečnih (do loših).

Bilo bi poželjno da su svi dobri, u onoj meri u kojoj bi bilo poželjno da su, recimo, činovnici jedne banke (mislim na one koji rade sa strankama) svi izvrsni. A nisu.

Dalje, ima situacija kada su stranke nezadovoljne ne zbog samog radnog ponašanja činovnika u DKP već zbog odgovora koji dobijaju, koji im ne odgovara, a koji je rezultat često komplikovane birokratske procedure, procedure koju je nametnula centrala, a to je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu. Može činovnik u DKP i da se polomi od ljubaznosti (on stalno govori sebi: Smeši se, smeši se, smeši se!) u ubeđivanju da ne može da vam pomogne u vašem traženju, vi nećete biti mnogo zadovoljni ako niste posao završili. Ili ako predugo čekate.

Ponavljam, kao što među nastavnicima/profesorima, među činovnicima u opštinama i bankama i drugde ima dobrih i loših, tako je i sa DKP. Pomalo je naivno očekivati da baš oni (u DKP) treba da budu oličenje efikasnosti i dobrote. (Znam francuske državljane koji, takođe, nerado idu u francuska DKP, kada treba da traže neku uslugu).

Bilo je UŽAS kad su tamo bile one neke DSS seljačine, i neke nadrkane babe, ali posle su se (valjda kad su došli ovi DS-ovci) prilično upristojili. Ne znam, možda sam samo imao sreće da naletim na pristojnog službenika, ali eto. Bojim se da sad kad pobede radikali, tamo opet ne posede neke gedžovane, regrutovane iz čuvene srpske čikaške patriotske emigracije.


Ovoga ima u meri u kojoj su političke partije umešane u sve pore državnih službi. Partije obično postavljaju šefove ili više činovnike u našim DKP u inostranstvu, a oni su, često, totalni autsajderi i treba im dosta vremena da shvate gde su se našli i šta rade (a onda im dođe vreme za povratak kući). Ovo pominjem iz razloga što stvari umnogome zavise i od dobrih organizatorskih sposobnosti šefova, u datim okolnostima, iako su, ponavljam, propisi previše birokratski i komplikovani (sve priče o "giljotini propisa" i smanjivanju administracije, što bi se odnosilo i na rad naših DKP u inostranstvu, su i dalje samo priče, jer na državnom nivou još nema volje da se tome stvarno pristupi).

Ne ljutite se previše na državne činovnike!
palilula92 palilula92 13:42 09.01.2012

Re: Pokušaj objašnjenja


Pritom, molio bih da se shvati i da su činovnici u našim DKP ljudi od krvi i mesa, da i među njima ima dobrih (do izvrsnih), ali i onih prosečnih (do loših).


Ti cinovnici su predstavnici zemlje, znaci moraju da se salju najbolji. Kad stranac udje u ambasadu ili konzulat, usao je u Srbiju. Nedopustivo je slati ljude u Brazil koji neznaju Portugalski ili Spanski u neke druge zamlje Juzne Amerike. To nisu neki retki strani jezici i puno nasih ljudi ih zna. Do god se ta radna mesta budu delila po partijskom kljucu a ne po kvalifikacijama nista se nece promeniti.
irvington irvington 14:52 09.01.2012

Re: preporuka

srdjan.pajic

E, stvarno retko kad imam nešto da pohvalim, ali kad sam poslednji put zvao konzulat u Čikagu (pre par godina), ljudi su bili sasvim pristojni. Bilo je UŽAS kad su tamo bile one neke DSS seljačine, i neke nadrkane babe, ali posle su se (valjda kad su došli ovi DS-ovci) prilično upristojili. Ne znam, možda sam samo imao sreće da naletim na pristojnog službenika, ali eto. Bojim se da sad kad pobede radikali, tamo opet ne posede neke gedžovane, regrutovane iz čuvene srpske čikaške patriotske emigracije.


Pajicu prestani da mastas i pronalazis ideoloske neprijatelje, tamo gde ih nema. Nikada nikakav DSS nije upravljao Konzulatom u Chikagu, vec su i tada, u to vreme koje spominjes, bili isti ljudi kao i danas. Jedini dodatak u tom i takvom timu je nekakav ekonomski diplomata, a i taj je "delegiran" od ove vlasti. Ondasnji i sadasnji Konzul je ista osoba. A, na tu poziciju postavljen je svojevremeno, od strane Vuka Draskovica i "casnog" SPO.
blogovatelj blogovatelj 16:19 09.01.2012

Re: preporuka

Bilo je UŽAS kad su tamo bile one neke DSS seljačine, i neke nadrkane babe


Ti si moj idol
dragan7557 dragan7557 12:18 10.01.2012

Re: Pokušaj objašnjenja

Partije obično postavljaju šefove ili više činovnike u našim DKP u inostranstvu,

Kao recimo Vesnu Pesic u Meksiku, zato sto je to sama trazila, a ovde na blogu izneo G. Svilanovic (bloger Minister), kad mu ja postavih pitanje sta bi se desilo da je prepodobna Vesna trazila da je postave za Ambasadora na Marsu, Minister nije hteo da replicira, valjda je ispod casti, mada jebiga Srbija jos nema Ambasadu na Marsu.

cerski
immobil immobil 09:00 09.01.2012

Ovo je Srbija

I jos gore, ovako se Srbija odnosi prema svojim a i tudjim gradjanima. Sramota!
Ljudi koji vode Srbiju su kidnapovali nasu zemlju i nas upregli kao teglecu marvu, roblje kojim se gospodari, sto u zemlji sto u rasejanju. Zato ljudi odlaze.
Ovakvu drzavu i njen establisment treba menjati ili ukinuti.
anchiba anchiba 09:44 09.01.2012

Re: Ovo je Srbija

immobil
I jos gore, ovako se Srbija odnosi prema svojim a i tudjim gradjanima. Sramota!
Ljudi koji vode Srbiju su kidnapovali nasu zemlju i nas upregli kao teglecu marvu, roblje kojim se gospodari, sto u zemlji sto u rasejanju. Zato ljudi odlaze.
Ovakvu drzavu i njen establisment treba menjati ili ukinuti.


Државу ће нам ``укинути`` неки стренџери кад се прикључимо Великој породици, а естаблишмент бисмо да променимо ускоро, али ко год да дође на власт, неће се много тога променити.
immobil immobil 09:56 09.01.2012

Re: Ovo je Srbija

Државу ће нам ``укинути`` неки стренџери кад се прикључимо Великој породици, а естаблишмент бисмо да променимо ускоро, али ко год да дође на власт, неће се много тога променити.


Bojim se da ste u vezi druge tvrdnje potpuno u pravu. Ipak o prvoj tvrdnji se može pričati. Daleko smo mi od zelene trave i bojim se da će ovaj a i mnogi drugi magarci lipsati dok stignemo tamo, što zbog širenja univerzuma( a on ubrzava pa nam je livada sve dalje), što zbog nedostatka naše (a svakako i njihove) volje da stignemo ikuda.
anchiba anchiba 10:46 09.01.2012

Re: Ovo je Srbija

immobil

Bojim se da ste u vezi druge tvrdnje potpuno u pravu. Ipak o prvoj tvrdnji se može pričati. Daleko smo mi od zelene trave i bojim se da će ovaj a i mnogi drugi magarci lipsati dok stignemo tamo, što zbog širenja univerzuma( a on ubrzava pa nam je livada sve dalje), što zbog nedostatka naše (a svakako i njihove) volje da stignemo ikuda.


Ма одлично је што смо далеко, што се мене тиче. Али је тежња и воља неких да се стигне тамо константна, тако да ето нас, у догледно време, и тамо. А онда!? Ко зна шта ћемо онда.
kleinemutter kleinemutter 09:59 09.01.2012

srbija je zemlja pojedinaca

Srbija se prema svima ponaša gore od maćehe. Ništa ne ide lako. Ovde lepo i lako žive samo pojedinci na i oko vlasti.

Ljudi bez znanja i struke rade po ko zna kojim vezama na radnim mestima za koje treba i znanje i struka , a pre svega lepo vaspitanje.

Lepo vaspitanje i servilnost je ono što je među prioritetima za sve građane. Srbi to nemaju. Srbi to ne neguju.

Srbska politika je politika samuuništenja. Lični interes je iznaD KOLEKTIVNOG. A lična korist na radnom mestu je nažalost cilj.A to je tako naopako i to je kriminal koji se ne kažnjava!




gordanac gordanac 10:12 09.01.2012

poštovani...

Srbija je ratifikovala 2 sporazuma 22.10.2010., jedan koji je odluka o jednostranom ukidanju viza za državljane Brazila, drugi koji se tiče procedure za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
Akti se nalaze OVDE. (pdf. ili doc.)
(kad se traži po datumu 22.10.2010. - to je datum objavljivanja u SG



Sporazumi stupaju na snagu kad ih ratifikuju OBA parlamenta, takva je procedura, što se tiče Srbije - na snazi su.

Za sad u proceduri nema Predloga izmena i dopuna ovih sporazuma.
freehand freehand 10:19 09.01.2012

Re: poštovani...

gordanac
Srbija je ratifikovala 2 sporazuma 22.10.2010., jedan koji je odluka o jednostranom ukidanju viza za državljane Brazila, drugi koji se tiče procedure za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
Akti se nalaze OVDE. (pdf. ili doc.)
(kad se traži po datumu 22.10.2010. - to je datum objavljivanja u SG



Sporazumi stupaju na snagu kad ih ratifikuju OBA parlamenta, takva je procedura, što se tiče Srbije - na snazi su.

Za sad u proceduri nema Predloga izmena i dopuna ovih sporazuma.

Ja bih molio da se ne troluje tema, i da se ovaj komentar obriše a komentator banuje.
Kakav je to način da se kače slike dokumenata i pominju nekakvi datumi i zakoni?!
gordanac gordanac 10:24 09.01.2012

Re: poštovani...

freehand
gordanac
Srbija je ratifikovala 2 sporazuma 22.10.2010., jedan koji je odluka o jednostranom ukidanju viza za državljane Brazila, drugi koji se tiče procedure za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
Akti se nalaze OVDE. (pdf. ili doc.)
(kad se traži po datumu 22.10.2010. - to je datum objavljivanja u SG



Sporazumi stupaju na snagu kad ih ratifikuju OBA parlamenta, takva je procedura, što se tiče Srbije - na snazi su.

Za sad u proceduri nema Predloga izmena i dopuna ovih sporazuma.

Ja bih molio da se ne troluje tema, i da se ovaj komentar obriše a komentator banuje.
Kakav je to način da se kače slike dokumenata i pominju nekakvi datumi i zakoni?!


Idi, bre!

:)))))
briši, banuj, tuci, udaraj, gazi, vešaj, streljaj (e, da bi mi bilo prvi put! )
Nisam videla ovaj tekst, dala bih info i ranije (ako je to info koji im treba), nego "me opet upozorilo" čime treba da se bavim, pa zato.
niccolo niccolo 10:26 09.01.2012

Re: poštovani...

što se tiče Srbije - na snazi su.

Jbg, sad i ja moram da se ponavljam i prepisujem sa Jeremijinog bloga:

"Osim ako u prelaznim i završnim odredbama ne piše nešto izuzetno, nijedan ni drugi sporazum nisu na snazi jer međunarodni ugovori uobičajeno stupaju na snagu neki određen broj dana (ili na neki konkretan datum) nakon dana na koji i jedna i druga strana diplomatskim putem obaveste jedna drugu da je obavljena procedura za stupanje na snagu sporazuma u toj zemlji. Ono što jeste možda na snazi jeste zakon o njihovoj ratifikaciji, ali to je odvojeno pitanje u odnosu na pitanje stupanja na snagu samog sporazuma."

Reći da su sporazumi na snazi što se tiče Srbije može da navede građane Srbije i blogere na pogrešan zaključak da građanima Brazila u stvari ne treba viza kad dolaze u Srbiju, a to nije tačno jer sporazum nije na snazi što se tiče Srbije, na snazi je samo zakon o ratifikaciji sporazuma.
gordanac gordanac 10:37 09.01.2012

Re: poštovani...

Reći da su sporazumi na snazi što se tiče Srbije može da navede građane Srbije i blogere na pogrešan zaključak da građanima Brazila u stvari ne treba viza kad dolaze u Srbiju, a to nije tačno jer sporazum nije na snazi što se tiče Srbije, na snazi je samo zakon o ratifikaciji sporazuma.


Pa, piše lepo OBA parlamenta. NSRS je svoj deo posla obavila, to je informacija koju dajem.Ratifikacija mora da bude obavljena u OBA parlamenta, tako je sa nekim državama, sa nekima nije.
niccolo niccolo 10:41 09.01.2012

Re: poštovani...

NSRS je svoj deo posla obavila, to je informacija koju dajem.

NSRS je kul, ono što nije kul jeste netačna informacija da je sporazum što se tiče Srbije na snazi. Lepo piše u samom sporazumu kada će da stupi na snagu (kako za jednu tako i za drugu stranu):

Овај споразум се закључује на неодређени период и ступа на снагу 30 (тридесет) дана од дана пријема друге дипломатске но­те којом Стране обавештавају једна другу да је испуњена унутра­шња законска процедура неопходна за ступање на снагу Споразума.

Ovo je informacija koju ja dajem, čisto radi preciznosti "stanja na terenu".
gordanac gordanac 10:47 09.01.2012

Re: poštovani...

niccolo
NSRS je svoj deo posla obavila, to je informacija koju dajem.

NSRS je kul, ono što nije kul jeste netačna informacija da je sporazum što se tiče Srbije na snazi. Lepo piše u samom sporazumu kada će da stupi na snagu (kako za jednu tako i za drugu stranu):

Овај споразум се закључује на неодређени период и ступа на снагу 30 (тридесет) дана од дана пријема друге дипломатске но­те којом Стране обавештавају једна другу да је испуњена унутра­шња законска процедура неопходна за ступање на снагу Споразума.

Ovo je informacija koju ja dajem, čisto radi preciznosti "stanja na terenu".

Zahvaljujem :)
Dakle - čeka se druga strana.
I izvini za nepreciznost oko "stupanja na snagu", u pravu si, o ratifikaciji je u Srbiji odlučeno, a čeka se DRUGI parlament, to sam pokušala da kažem, a učinilo mi se da osnovnom tekstu nedostaje ta info.
freehand freehand 10:48 09.01.2012

Re: poštovani...

Ovo je informacija koju ja dajem, čisto radi preciznosti "stanja na terenu".

Oket, znači li to da je kočnica u tome što Brazil nije odradio svoj deo posla, ili je neka kvaka u našem državnom aparatu?
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:50 09.01.2012

Re: poštovani...

još jedno udruženje srba koje se bori za prava srba a ne i za prava građana srbije.
ne podržavam akciju koja se odnosi na pola moje porodice a na drugu polovinu ne.
iako smo ko zna koja generacija u beogradu, srbiji.
to izgleda srbima iz brazila nije poznato, kao što ih zabole za ostale koji žive u srbiji. na primer, na slovake, mađare, bugare etc.
zaboravlja se da u srbiji živi oko 23 različite nacije a svi su građani srbije koje ne da ne spominje ovo udruženje, nego ni filip mladenović a da ne govorimo da se ni u jedniom od ovih, za sada, 30 kometara ni ne spominje da u srbiji živi iko osim srba.

ma sve je ok. tako i treba.
samo da priupitam, ako se ukinu vize, hoće li se ukinuti samo srbima?
kako će se to dokazivati da su čisti srbi i do kog kolena će to da se čačka?
ako se kojim slučajem neki srbin oženio nekom slovakinjom, primera radi, pa im se prohte da skoknu do brazila, ko je oslobođe viza?
i šta je sa njihovom decom?
možda će malo da plate, malo da ne plate.
smejurija!!!
niccolo niccolo 10:56 09.01.2012

Re: poštovani...

znači li to da je kočnica u tome što Brazil nije odradio svoj deo posla

Da, Brazil nije odradio svoj deo posla. Uostalom to i piše u samom tekstu gore:

Iako su ministri inostranih poslova Vuk Jeremić i Selso Amorim još u junu 2010. potpisali sporazum o ukidanju viza, sporazum do danas nije zaživeo u praksi. Formalno, "krivica" je na Brazilu - da bi sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuju parlamenti, a u Brazilu su se u međuvremenu dogodili izbori i promena administracije, ili se kasni iz nekih njima znanih razloga.
S druge strane, iako bi od odluke o jednostranom ukidanju viza Brazilu najviše profitirala sama Srbija, kao i mnogi obični građani koji bi bili pošteđeni maltretiranja i neprijatnosti, država Srbija u slučaju "velikog latinoameričkog saveznika" ne pokazuje "dobru volju" kakvu je pokazivala prema članicama NATO pakta, koje su Srbiju bombardovale.

Ono što ovi ljudi predlažu u drugom stavu koji sam ovde ciritao jeste da Srbija donese jednostranu odluku i ukine vize Brazilcima dok ovi ne ratifikuju sporazum i isti stupi na snagu.

Da sam ja Gordanac ja bih rekao da je Srbija uradila svoj deo posla i da bi bilo neuobičajeno sa stanovišta diplomatske prakse da postoji zaključen ugovor, da druga strana isti ne ratifikuje a da joj ti onda još daš jednostranu koncesiju tako što ćeš da učiniš jednostrano ono što ugovor prediđa da će se učiniti uzajamno. Odnosno, drugim rečima, rekao bih da u ovom slučaju zaista nema mesta da se jednostranu ukinu vize Brazilcima, već da moraju da se strpe da njihov parlament usvoji sporazum.

Naravno, se ovo ne znači da se ne može odmah pristupiti ispunjenju ostalih ciljeva iz teksta (recimo da se započnu pregovori (ili da se barem obavesti javnost da su već započeti) radi potpisivanja Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Brazilom)...
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:58 09.01.2012

Brazil

Freehand
Kakav je to način da se kače slike dokumenata i pominju nekakvi datumi i zakoni?!

i/ili činjenice.

Važno je opljunuti.

Eeeeee sad, u inicijativi Serbos Unidos bezvizni režim je samo jedan od ciljeva. Br. 2 i br. 3 da podsetim,
2. Pojednostavljenje procedure za dobijanje srpskog pasoša za decu i potomke naših iseljenika u Latinskoj Americi;
3. Elementarno upristojavanje diplomatskih predstavništava države Srbije u zemljama Latinske Amerike;

spadaju u domen naučne fantastike, naročito ovaj treći. Pristojnost u našim diplomatskim predstavništvima je na na random funkciji i stvar je svojevrsne lutrije, tako da su i pozitivna iskustva, poput Pajićevog, moguća. (BTW Pajiću dobi li ti te baklave više?)

Što se tiče Peđe Dragosavca, fali mi njegova emisija "Globalno selo" (i moje povremeno gostovaje u istoj). No, ja bih da ukažem blogočitateljstvu na njegove vrlo zanimljive tekstove iz Brazila. Na žalost, izlaze u nečemu čiji kvalitet ne znam (jedva ih izguglah, meni ih je slao skajpom), ali to je lako objašnjivo pasusom iz jednog od njih: Jel tamo ima nešto osim kriminala? Tako je otprilike glasilo retoričko pitanje urednika jednih “ozbiljnih” beogradskih novina kada je čuo da idem u Brazil. Ton je bio ignorantski, kao da se podrazumeva da je jedini mogući odgovor da u Brazilu stvarno nema ničeg drugog vrednog spomena osim kriminala. Ostao sam bez teksta. Šta na tako nešto odgovoriti?

Daklem:

Između fatamorgane i utopije

Brazil nije za početnike

“Multi-kulti” harmonija

Ljubljenje vrata “tvrđave” Evropa

Život kao TV novela

[url=http://akter.co.rs/drutvo/4281-grafit-koji-se-placa-glavom.html]Grafit koji se plaća glavom
[/url]
P.S. Ima još, ali koga zanima neka se sam potrudi :)

EDIT: Poslednji link iz misterioznih razloga neće da 'ispadne' normalno (u preview se pokazuje ok)
niccolo niccolo 10:59 09.01.2012

Re: poštovani...

samo da priupitam, ako se ukinu vize, hoće li se ukinuti samo srbima?

Neće, ukinuće se državljanima Srbije. Evo da se ponovo kopiram sa Jeremijinog bloga:

Члан 1.
1. Држављани Републике Србије, носиоци важећих пасоша, ослобађају се од обавезе прибављања визе за улазак, излазак, тран­ зит и боравак на територији Федеративне Републике Бразилa у ту­ристичке и пословне сврхе у трајању до 90 (деведесет) дана, са мо­гућношћу продужења за додатни период од 90 (деведесет) дана, с тим да укупна дужина боравка не пређе 180 (сто осамдесет) дана у години, рачунајући од првог уласка.
2. Држављани Федеративне Републике Бразилa, носиоци ва­ жећих пасоша, ослобађају се од обавезе прибављања визе за улазак, излазак, транзит и боравак на територији Републике Србије у тури­стичке и пословне сврхе у трајању до 90 (деведесет) дана у периоду од 180 (сто осамдесет дана) рачунајући од дана првог уласка.
freehand freehand 11:11 09.01.2012

Re: poštovani...

Exitus Letalis
još jedno udruženje srba koje se bori za prava srba a ne i za prava građana srbije.
ne podržavam akciju koja se odnosi na pola moje porodice a na drugu polovinu ne.
iako smo ko zna koja generacija u beogradu, srbiji.
to izgleda srbima iz brazila nije poznato, kao što ih zabole za ostale koji žive u srbiji. na primer, na slovake, mađare, bugare etc.
zaboravlja se da u srbiji živi oko 23 različite nacije a svi su građani srbije koje ne da ne spominje ovo udruženje, nego ni filip mladenović a da ne govorimo da se ni u jedniom od ovih, za sada, 30 kometara ni ne spominje da u srbiji živi iko osim srba.

ma sve je ok. tako i treba.
samo da priupitam, ako se ukinu vize, hoće li se ukinuti samo srbima?
kako će se to dokazivati da su čisti srbi i do kog kolena će to da se čačka?
ako se kojim slučajem neki srbin oženio nekom slovakinjom, primera radi, pa im se prohte da skoknu do brazila, ko je oslobođe viza?
i šta je sa njihovom decom?
možda će malo da plate, malo da ne plate.
smejurija!!!

Aujbt, kako se ekstremi privlače...
Ti stvarno misliš da je zakonski moguće bilo kakvo rešenje koje bi važilo samo za Srbe? I da to ikome u Srbiji pada na pamet?
Jedan od problema ove zemlje je i to što se tako sporo i neodlučno oslobađa tih starih, okoštalih relikata, tih idiotskih situacija u kojima svakojake Mice ubice imaju dikreciono prava da odlučuju o tuđem vremenu, živcima a bogami i o sudbinama.
A to što neko građane Srbije nazove Srbima - to sigurno nije najveći od tih problema.
BTW - kako bi ti sebe nazvala, u jednoj reči?
antioksidant antioksidant 11:27 09.01.2012

Re: poštovani...

Ti stvarno misliš da je zakonski moguće bilo kakvo rešenje koje bi važilo samo za Srbe?

školovanje u srbiji za građane crne gore, bosne...
(što naravno nema veze sa ovim primerom - tj el - greši)
buba_truba buba_truba 11:34 09.01.2012

Re: poštovani...

freehand
Ti stvarno misliš da je zakonski moguće bilo kakvo rešenje koje bi važilo samo za Srbe? I da to ikome u Srbiji pada na pamet?

Jes' da mene ništa nisi pitao, ali moram da ti kažem...

A ne, ne razvodnjavaj! Cenim da ovde u Srbiji svašta može da padne na pamet, pa bih i ja volela da se to predupredi - lepo pomenuti sve 23 nacije i to ne ovako kako to ti radiš - Srbi - a Srpkinje? A svi građani i građanke, pa x 23?
Sepulturero Sepulturero 12:33 09.01.2012

Re: poštovani...

niccolo
Odnosno, drugim rečima, rekao bih da u ovom slučaju zaista nema mesta da se jednostranu ukinu vize Brazilcima, već da moraju da se strpe da njihov parlament usvoji sporazum.

.


Има места у случају да то нама користи што и произилази из горњег чланка. Уосталом, не би био преседан - колико се сећам посетиоцима из ЕУ није била потребна виза док смо се ми гурали пред њиховим амбасадама.
niccolo niccolo 12:58 09.01.2012

Re: poštovani...

Уосталом, не би био преседан - колико се сећам посетиоцима из ЕУ није била потребна виза док смо се ми гурали пред њиховим амбасадама.

Ali je razlika u tome što sa njima nismo imali potpisan i ratifikovan sporazum s naše strane.

Drugo, do takvih stvari dolazi uz dogovor prilikom ugovaranja, kao što smo mi odmah rekli da ćemo da primenjujemo prelazni trgovinski sporazum sa EU, bez obzira što su ga zemlje EU usvojile tek posle par godina.

A može da dođe i na osnovu prakse obe zemlje. Primer za to je multilateralni porazum u otvorenom nebu, koji formalno još uvek nije stupio na snagu ali ga primenjuju sve zemlje potpisnice (pa je naš Jat recimo dobio pravo da iz Portoroža (SLO) leti negde za Italiju (zaboravio sam gde), a mi smo dali većem broju niskotarifnih kompanija pravo da lete iz Beograda na destinacije koje nisu u državi odakle je niskotarifna kompanija).

Treće, naša država jeste prepoznala korist o kome se priča u gornjem članku i potpisala je sa Brazilom odgovarajući sporazum i ratifikovala ga je i sada čeka da ga Brazil ratifikuje, obavesti nas o tome diplomatskim putem plus da prođe 30 dana od obaveštavanja...
tyson tyson 14:13 09.01.2012

Re: poštovani...

još jedno udruženje srba koje se bori za prava srba a ne i za prava građana srbije.

Da, ovo nas vodi ka dilemi koja je od skoro aktuelna - zvati sve građane Srbije Srbima, kao što na primer radi sajt B92, ili ne.

Argument je, od prilike, da su svi državljani/građani Francuske Francuzi, pa analogno tome i građane Srbije valja zvati Srbima.

Meni je to malo kretenski, ali možda sam ja omatoreo, ne znam...

U moje vreme Srbin je bio pripadnik naroda/nacije, a ne stanovnik Republike Srbije. Malo mi idiotski zvuči Srbin Mikloš Šomođi, ili Srbin Hisen Hiseni; ajd što meni idiotski zvuči, to ni po jada, nego verovatno duboko vređa građane Šomođija i Hisenija.


freehand freehand 15:56 09.01.2012

Re: poštovani...

Malo mi idiotski zvuči Srbin Mikloš Šomođi, ili Srbin Hisen Hiseni

Ili Srbin Hašim Taći
kleinemutter kleinemutter 18:37 09.01.2012

Re: poštovani...

gordanac
Reći da su sporazumi na snazi što se tiče Srbije može da navede građane Srbije i blogere na pogrešan zaključak da građanima Brazila u stvari ne treba viza kad dolaze u Srbiju, a to nije tačno jer sporazum nije na snazi što se tiče Srbije, na snazi je samo zakon o ratifikaciji sporazuma.


Pa, piše lepo OBA parlamenta. NSRS je svoj deo posla obavila, to je informacija koju dajem.Ratifikacija mora da bude obavljena u OBA parlamenta, tako je sa nekim državama, sa nekima nije.


Izvini, da li mora tako komplikovano?

Kad našoj neukoj vlasti odgovara drži se zakona ( samo njoj znanog ) kao pijan plota, a kad joj odgovara ona onda opet zakon ne spominje i tako redom.

Ko pati? Običan čovek, koji je itekako zavisnik u svom delovanju od tog zakona.

Znači zakon za sve, a za pojedine po njihovim potrebama, jer su oni zakon .

Primere iznađite sami , ako imate vremena , ima ih na netu koliko hoćete! A u stvarnom životu više nego na netu opisanih.


Zašto je to tako?

E, pa tako je i sa ovim sporazumima, koje ne razume ni onaj koji ih je pisao , niti onaj koji ih je potpisao.

Običan čovek trpi, a to nije potrebno. Vlast treba da je u službi građana, države, a ne u službi same sebe.
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:43 10.01.2012

Re: poštovani...

BTW - kako bi ti sebe nazvala, u jednoj reči?

građanka.
u dve - nacionalno ravnodušna.
milisav68 milisav68 09:59 10.01.2012

Re: poštovani...

Exitus Letalis
BTW - kako bi ti sebe nazvala, u jednoj reči?

građanka.
u dve - nacionalno ravnodušna.

Pa ako hoćemo da teramo mak na konac, nisu ni svi gradjani, ima tu i seljaka.
Njih niko ne pominje.
Oni su niža klasa.
Gde su njihova prava?
Izgubila se u prevodu.
Ili nisu isplativa, pa nema potrebe da se cimamo.



freehand freehand 10:09 10.01.2012

Re: poštovani...

Exitus Letalis
BTW - kako bi ti sebe nazvala, u jednoj reči?

građanka.
u dve - nacionalno ravnodušna.

Ma da, slećeš u NY, pitaju te odakle dolazš a ti kažeš "Iz Građanije".
A onda se vratiš u Građaniju i pričaš kako je Seljanija.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:16 10.01.2012

Re: poštovani...

Ma da, slećeš u NY, pitaju te odakle dolazš a ti kažeš "Iz Građanije".

izvini, ali vrlo nemaštovito i neduhovito, ako je trebalo da bude.

valjda u pasošu piše odakle si.
a naravno, nemam problem da kažem da sam iz srbije i beograda.

a u razgovorima kao i na popisu kažem da sam nacionalno ravnodušna.

i da, građanka sam. pri tom imam veoma lepo mišljenje o našim seljacima ali o seljačinama, naravno, ne.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:17 10.01.2012

Re: poštovani...

Pa ako hoćemo da teramo mak na konac

nećemo...
to jest, ja neću.
ti samo izvoli.
freehand freehand 12:30 10.01.2012

Re: poštovani...

Exitus Letalis
Ma da, slećeš u NY, pitaju te odakle dolazš a ti kažeš "Iz Građanije".

izvini, ali vrlo nemaštovito i neduhovito, ako je trebalo da bude.

valjda u pasošu piše odakle si.
a naravno, nemam problem da kažem da sam iz srbije i beograda.

a u razgovorima kao i na popisu kažem da sam nacionalno ravnodušna.

i da, građanka sam. pri tom imam veoma lepo mišljenje o našim seljacima ali o seljačinama, naravno, ne.

Pazi, draga damo: ni ja ne bih, sigurno, terao ljude da sebe zovu Srbima. Ni u ludilu. (Mada bih voleo da mi kažeš svoj stav o onima koji sebe zovu Bošnjacima a građani su Srbije, te zašto zvati nekog Sbinom/Srpkinjom ima uvredljivu konotaciju.)
No to tvoje brecanje i vriska na samu pomisao natera me da se naježim.
Nego - od volje ti. Zovi se kako hoćeš. Ovo je slobodna, demokratska zemlja.

alselone alselone 13:05 10.01.2012

Re: poštovani...

nacionalno ravnodušna.



Ovo je sjajno. Ne, stvarno, ozbiljno. Odusevljen sam.


- Koji broj cipela nosite alselone?
- Ne znam, ja sam ravnodusan po tom pitanju.

- Kakvu kafu pijete?
- Ravnodusnu.

- Dragi, mrnjau...
- Ravnodusan!
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:36 10.01.2012

Re: poštovani...

Pazi, draga damo: ni ja ne bih, sigurno, terao ljude da sebe zovu Srbima. Ni u ludilu. (Mada bih voleo da mi kažeš svoj stav o onima koji sebe zovu Bošnjacima a građani su Srbije, te zašto zvati nekog Sbinom/Srpkinjom ima uvredljivu konotaciju.)

čekaj, gde ti ode.
niti smatram da je naziv za nacionalnost bošnjaci adektvatna mada nemam pojma kako treba da se zovu ti ljudi. jer nisu svi bošnjaci (kako je zvanično naziv) vernici, te ne mogu biti muslimani. stvarno nemam pojma.
a da je uvredljivo nekog zvati srpkinjom ili srbinom nisam ni pomenula ni pomislila.
moj žmu je srbin i to ne ovaj veliki, novokomponovani, jer se i 71 pisao kao srbin.
No to tvoje brecanje i vriska na samu pomisao natera me da se naježim.
koja vriska? mada mi nisi izgledao tako nežan da se baš od mojih postova ježiš.
ali bi bilo lepo da jednog dana vidiš ugraviran "trofej" od stane nekih velikih srba na mojim ulaznim vratima i to od 92. stoji kao dokument toletancije.
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:43 10.01.2012

Re: postovani

alselone
nacionalno ravnodušna.



Ovo je sjajno. Ne, stvarno, ozbiljno. Odusevljen sam.


- Koji broj cipela nosite alselone?
- Ne znam, ja sam ravnodusan po tom pitanju.

- Kakvu kafu pijete?
- Ravnodusnu.

- Dragi, mrnjau...
- Ravnodusan!

ne izgleda da si oduševljen al ako. tvoja stvar.
jer ovi navedeni primeri ne govore tako.
al da te pitam: što misliš da je nemoguće biti nacionalno ravnodušan?
i države i nacije su veštačke tvorevine.
nastaju i nestaju.

mene lično to zamajavanje oko nacionalnosti ne zanima, šta više,
ide mi neviđeno na nerve.

moja porodica je toliko mešana da ne znam kako da to opišem.
ima nas odavde ali i sa jamajke, kanade, danske...

smatram to bogatstvom a ne manom.

alselone alselone 13:46 10.01.2012

Re: postovani

ma smesan mi je izbor termina, samo to.

ostalo postujem.
freehand freehand 13:47 10.01.2012

Re: poštovani...

ali bi bilo lepo da jednog dana vidiš ugraviran "trofej" od stane nekih velikih srba na mojim ulaznim vratima i to od 92. stoji kao dokument toletancije.

Ne bi verovala da i ja sa nekim velikim Srbima delim uspomene kojih se ne sećamo rado, ni oni ni ja. Iako se pišem Srbinom od rođenja.
Samo to ne znači da pridev srpski ili imenicu Srbin smatram uvredom. Dapače!
Što se brecanja tiče

još jedno udruženje srba koje se bori za prava srba a ne i za prava građana srbije.

samo da priupitam, ako se ukinu vize, hoće li se ukinuti samo srbima?
kako će se to dokazivati da su čisti srbi i do kog kolena će to da se čačka?

Razumem da se na nekim političkim temama gde se raspravlja o nacijama, etničkoj pripadnosti, qrcu-palcu na takvu stvar reaguje. Razumem da su raznorazne rane, povrede, uvrede još sveže i da mjoš nije vreme da se iz imena države izvodi naziv njenih državljana.
Ali - nekako mislim da su ovi ljudi samo u jednu reč stavili to što ti zoveš građanima i građankama Srbije ne pretendujući da ikog asimiluju ili vređaju.
Kapiš?
momabrazil momabrazil 14:18 10.01.2012

Re: poštovani...

Nasa je skupstina odlicno odradila svoj posao, doduse mogla je isti uraditi jos pre mnogo godina, i sad je red na diplomatiju da pogura to pitanje do kraja.Kad bi bilo sve na dogovoru onda bi i rezlocija 1244 vazila za sve a ne bi se tumacil na razne nacine i odluka skupstine ne znaci d je problem resen vec da je an putu da se resi. Verovali ili ne brazilci mogu mislite ovako : Srbija je jednostrano ukinula vize SAD, EU Australiji I Japanu a te su ih zemmlje napale. MI ih pomazeno oko Kosova imamo problem sa SAD oko toga a oni nama nista za uzvrat. Mi im naplacujemo vize 20 $ a oni nama 120 $. E pa nece moci neka se peckaju malo.2010 sam zapoceo kampanju na B92 i Politici oko ovog pitanja. Jos pocetkom 2011 sam pitao nase u ambasadi kad ce biti gotovo i ponudiop pomoc i dobio sam odgovor da ne treba i da samo sto nije. Stvar je na vladi i na diplomatiji, ne sramite se da trazite pomoc jer smo mala i siromasna zemlja i moramo da koristimo one resurse koje jos imamo a medju njima je i emigracija koja salje milijarde i koja kupuje socijalni mir. Verujte mi postovana gospodjo da je haoticno stanje u nasoj diplomatiji na ovim prostorima i da bi mozda bilo i bolje i da se zatvotre sva ´predstavnistva nego da sluze u ovakvom obliku.
blogovatelj blogovatelj 18:13 10.01.2012

Re: poštovani...

a naravno, nemam problem da kažem da sam iz srbije i beograda.


Vi iz Gradjanije cak ni ne pricate srpski, nego prevodite engleski.
Ne kaze se "nemam problem" nego "nije mi problem"

izvini, ali vrlo nemaštovito i neduhovito, ako je trebalo da bude.



Ja naprotiv nalazim da je vrhunski duhovito. Ona specijalna vrsta humora koja ti ujedno i pokazuje da ti razmisljanje u stvari i nije razmiljanje, vec nesto sasvim suprotno od toga.
immobil immobil 11:03 09.01.2012

Kidnaper zamenjuje teze!

Ovo je realnost a ne formalno ukidanje viza

Srpskoj javnosti takođe nije poznato da vize za Srbiju moraju da plaćaju i deca i unuci srpskih iseljenika Brazilu. Dok Hrvatska potomcima svojih iseljenika izdaje pasoše po ekspres-postupku i bez formalnosti, država Srbija, preko svojih "diplomatskih predstavnika", tu proceduru komplikuje toliko da mnogi iseljenici uvređeni i zgađeni odustaju od srpskog pasoša. Štaviše, "diplomatski predstavnici" Srbije nemaju nikakav moralni problem zbog toga što svojom bahatošću, neznanjem i nesposobnošću sistemski uskraćuju elementarna ljudska i nacionalna prava našim iseljenicima. Nivo nacionalne svesti i rodoljublja konzularnih zvaničnika države Srbije je takav da se u naplaćivanju viza našim iseljenicima i njihovim potomcima ne vidi ni najmanji problem. Nije dovoljno što je Srbija ionako u strmoglavom demografskom padu, nego se još otpisuju i oni koji se uprkos svemu i dalje osećaju Srbima.
U isto vreme, "diplomatski predstavnici" države Srbije, koji često ne znaju portugalski, španski, pa ni engleski, svoje diplomatske pozicije maltene po pravilu koriste da bi završavali privatne poslove i da bi svojoj deci i članovima porodice sređivali ostanak u inostranstvu i dobijanje stranih državljanstava. Treba li reći da je tako nešto protivno svim i nepisanim pravilima diplomatije i da predstavlja vrhunsko sramoćenje zemlje koja se zvanično predstavlja, ali i nas koji se Srbije nismo odrekli iako živimo daleko od nje? Ko može ozbiljno da shvata državu čiji se zvanični diplomatski predstavnici od nje odriču na tako jeftin način?

S obzirom na dubinu ekonomskog ponora u koji je Srbija gurnuta, nije preterivanje reći da dijaspora, novcem koji svakog meseca šalje svojim bližnjima, održava kakav-takav socijalni mir u zemlji. Šta dobija za uzvrat? Država Srbija se prema nama ponaša kao da ne postojimo! Evidencija o iseljenicima ne postoji, izdavanje najbanalnijih potvrda i dokumenata predstavlja problem neviđenih razmera, naplaćuju nam se vize, naše znanje i iskustvo se bagateliše. Šlag na torti su "diplomatski predstavnici" koji obično nemaju pojma gde su došli, pa u skladu sa tim i deluju.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:26 09.01.2012

Re: Kidnaper zamenjuje teze!

HVALA Vam što ste čitavu priču vratili i fokusirali na suštinu!

Nedavno sam konkurisao za jednomesečno novinarsko usavršavanje u Brižu.
Prošao sam kroz tri nivoa selekcije (prvi se odnosio na znanje o EU, a preostala dva su ispitivala moje poznavanje engleskog jezika).

Meni je neshvatljivo, a i nemoralno, da bilo ko odlazi kao diplomatski službenik u zemlje poput Brazila, Argentine ili Perua, a da ne zna portugalski i španski jezik.
A još je perverznije da naše MSP šalje takve osobe, bez ispitivanja nivoa znanja portugalskog i španskog jezika, kao i opšte kulture o zemljama južne Amerike!!!
niccolo niccolo 11:35 09.01.2012

Re: Kidnaper zamenjuje teze!

HVALA Vam što ste čitavu priču vratili i fokusirali na suštinu!

Nisi u pravu, i do sada se pričalo o suštini - pogledaj sam tekst koji si okačio, prvi cilj je jednostrano ukidanje viza Brazilu. Stoga ne možeš da proglasiš da priča o tome šta se dešava u vezi sa pitanjem viza nije suština. Odnosno ako nije suština, zbog čega je to prva tačka u nabrajanju ciljeva? To naravno ne znači da nije neophodno razgovarati i o ostalim pitanjima, ali ne možeš da tvrdiš da blogeri u komentarima nisu bili fokusirani na suštinu...
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:15 09.01.2012

Re: Kidnaper zamenjuje teze!

Ne bih izdvajao nijedan od 4 kratkoročna i srednjoročna cilja. Svi su važni!

A što se celog teksta tiče, meni je najbitniji ovaj deo:

S obzirom na dubinu ekonomskog ponora u koji je Srbija gurnuta, nije preterivanje reći da dijaspora, novcem koji svakog meseca šalje svojim bližnjima, održava kakav-takav socijalni mir u zemlji. Šta dobija za uzvrat? Država Srbija se prema nama ponaša kao da ne postojimo! Evidencija o iseljenicima ne postoji, izdavanje najbanalnijih potvrda i dokumenata predstavlja problem neviđenih razmera, naplaćuju nam se vize, naše znanje i iskustvo se bagateliše. Šlag na torti su "diplomatski predstavnici" koji obično nemaju pojma gde su došli, pa u skladu sa tim i deluju.
immobil immobil 14:33 09.01.2012

Re: Kidnaper zamenjuje teze!

HVALA Vam što ste čitavu priču vratili i fokusirali na suštinu!


Nema na cemu

Meni je neshvatljivo, a i nemoralno, da bilo ko odlazi kao diplomatski službenik u zemlje poput Brazila, Argentine ili Perua, a da ne zna portugalski i španski jezik.


I ne samo pomenute zemlje.

A još je perverznije da naše MSP šalje takve osobe, bez ispitivanja nivoa znanja portugalskog i španskog jezika, kao i opšte kulture o zemljama južne Amerike!!!


Ispituju oni partijske i rodjacke kvalifikacije. Koga briga za jezike ili poznavanje kulture, istorije...
immobil immobil 14:34 09.01.2012

Re: Kidnaper zamenjuje teze!

"diplomatski predstavnici" koji obično nemaju pojma gde su došli, pa u skladu sa tim i deluju.


Zato imaju pojma zasto su dosli, pa se u skladu sa tim i ponasaju.
nim_opet nim_opet 16:43 09.01.2012

Procitah...

...mada obicno ne citam nista sto pocinje sa "zastitom zivotnih interesa". Dobro je, neka se cuje i glas ljudi u Latinskoj Americi. Mozda se DPK kao i Ministarstvo Inostranih poslova i upristoje, mada ako nisu zbog interesa 7 miliona gradjana koji zive u Srbiji i onih 2-3 koji zive u zapadnoj Evropi i Americi, nesto sumnjam.
rade.radumilo rade.radumilo 23:54 09.01.2012

A sada ozbiljno

Imam prijatelje koji su živeli u JAR (u međuvremenu su se preselili u Australiju). Njima je uvek bilo lakše, jeftinije i sa manje zapetljancija da u Srbiju dođu sa pasošima JAR iako su imali uredne pasoše SR Jugoslavije, a potom i Srbije...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 00:57 10.01.2012

Kap

I dalje imam mazohistički poriv da čitam ovakve tekstove o sve širem sagledavanju naše propasti. Da stvar bude gora, nekada i sam pišem. Kap me strefi i od ovakvih, kapi u moru naših kretenizama. A kao i kap kad te strefi, i ova je velika k'o more..
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:33 10.01.2012

Komentar Pedje Dragosavca:

"Nije uopste sporno da je Skupstina Srbije ratifikovala doticni sporazum (o ukidanju viza izmedju Srbije i Brazila), dok brazilska strana to jos nije ucinila, pored ostalog i zato sto im se u medjuvremenu menjala administracija. Pitanje je da li je u ovom, kao i u gomili drugih slucajeva, u interesu Srbije i njenih gradjana i drzavljana, busanje u grudi, sto se u ovom konkretnom slucaju ogleda kroz insistiranje na reciprocitetu.

Da je drzava Srbija ozbiljna, ekonomski mocna i ugledna drzava, to bi mozda i imalo smisla. Na zalost, ta 'hipoteza' (o ozbiljnosti, ekonomskoj moci i ugledu Srbije) ne moze da bude dalje od realnosti nego sto jeste. Drzava je rasturena, bedna i ugled joj nije nula, nego je daleko, daleko ispod nule. U tom smislu, “jednostrani akt”, kakav bi bio ukidanje viza Brazilu, predstavljao bi mali gest koji nista ne kosta, a moze dosta da donese.

Pre svega, olaksao bi zivot nasim ljudima koji zive u Brazilu, njihovim porodicama, ali i onima koji zele da u Srbiju putuju ili da tu mozda dodju iz poslovnih razloga, a to su sve “retke tice” - jer ko, sem onih kojima je jako stalo, uopste zeli da dolazi u Srbiju ili da sa Srbijom ima bilo kakva posla? Predstavljao bi, takodje, gest dobre volje prema zemlji koja Srbiji na medjunarodnoj pozornici vec dugo principijelno drzi stranu i koja nije povlacila ambasadora i sluzbenike ni za vreme NATO bombardovanja (nego je cak zastupala neke evropske zemlje koje su svoje ambasade zatvorile).

Povrh svega, to bi bio i simbolican signal da je Srbija pocela da gleda svet i kroz prozor, a ne samo kroz kljucaonicu, da je pocela da uvidja sire globalne tokove i da se prilagodjava novom rasporedu snaga u svetu u kojem ce Brazil, po prirodi stvari, igrati sve vazniju ulogu. Kad je vec poslovicno snishodljiva prema "velikima", zvanicna Srbija onda treba bar da uvazi i ono sto ti "veliki" vec uveliko uvazavaju - Brazil je sila!

Niko od drzavnih sluzbenika koji se oglasavaju na Blogu B92 nije komentarisao cinjenicu koju ne mogu da ne znaju - da se u zemlje Latinske Amerike, a i drugde, salju ambasadori i sluzbenici koji ne govore portugalski, spanski, pa ni engleski jezik (francuski da i ne spominjemo, da ne sitnicarimo) i koji pojma, ali blagog pojma nemaju o kulturama zemalja u koje dolaze. Interesantno je kako se u pogledu jednostranog ukidanja viza cepidlaci na reciprocitetu, dok se pitanje osnovnih profesionalnih kvalifikacija drzavnih sluzbenika u ambasadama i konzulatima tako lako preskace i prenebregava. Neuhvatljive kategorije kao sto su licni maniri, sofisticiranost, sirina opste kulture, ne vredi ni spominjati. Za savremeno srpsko poimanje politike i diplomatije to je dalje i od naucne-fantastike.

Drzavni sluzbenici-blogeri ne sitnicare ni oko te sitnice da diplomatski predstavnici Srbije, pre i posle 5. oktobra, nezavisno od partije koja ih je delegirala (jer njih delegiraju partije), za vreme svojih mandata po inostranstvima, pa i po “banana-drzavama” Latinske Amerike, mimo svih diplomatskih i moralnih pravila, svoju decu upisuju u knjige drzavljana stranih zemalja i na druge nacine im “sredjuju” strana drzavljanstva. To je sve, valjda, normalna stvar u politicko-diplomatskoj praksi drzave Srbije, kao sto je normalno da se sopstvenim drzavljanima i njihovoj deci naplacuju vize i da se njihovo znanje, iskustvo i kontakti bagatelisu.

U velikoj vecini komentara koji su pristigli na blog B92 i na sajtove Serbiancaffe i Serbios Unidos ponavlja se jedna stvar – ova i ovakva drzava Srbija prodala je citavu svoju populaciju, pa kako onda nece prodati neku “saku jada” u Latinskoj Americi ili nekom drugom inostranstvu. Dovoljno je zaviriti u novcanik i pogledati na sta drzava Srbija lici (bez obzira da li se gleda spolja ili iznutra) da bi se uvidelo koliko je ta konstatacija tacna.

Sustinsko naravoucenije je zato da drzave Srbije u stvari i nema. Ono sto se tako predstavlja je prcija beskrupulozne i neuke partitokratije i kriminalno-tajkunskih mecena te partitokratije. Ta vesela druzina je u posedu nekih stambilja i papira koji se ticu i nas, koji smo sticajem okolnosti drzavljani te amorfne, zakonski i moralno nedefinisane teritorije koja se predstavlja kao drzava. U tom smislu, sve dok posedujemo drzavljanstvo i pasos drzave Srbije mi smo njihovi taoci – bez obzira na to gde se fizicki nalazimo.

Posto je iluzorno ocekivati milost od “otmicara”, doslo je "zadnje vreme" da pokusamo da zastitimo svoja prava i svoje licno, pa, zasto da ne, i nacionalno dostojanstvo, tako sto cemo braniti pravo na zavicaj i pokusati da stvorimo “slobodnu teritoriju”, makar ona bila samo virtuelna. Bilo bi stvarno previse kada bi se ovakvoj drzavi Srbiji dozvolilo da ogadi cak i ideju o zavicaju, mestu rodjenja, mestu gde jos uvek zive neki casni, dragi i bliski ljudi.

Inicijative kao sto je ova - gde nema ni Kosova, ni Evrope sa ili bez alternativa – na direktan nacin pokazuju ko je ko i ko je gde. Ko je u talu sa otmicarima, a ko na poziciju taoca ne zeli da pristane. Zato svaki komentar govori i vise od onoga sto je recima izreceno."

freehand freehand 02:05 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Nači, Filip bi sve to isto rekao samo pet puta kraće.
Jer on toliku i veću gomilu floskula, parola i bedastoća kaže al ne ponavlja po pet puta.
tyson tyson 04:45 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Prvo, nije mi jasno kako to Srbija naplaćuje vize sopstvenim državljanima?!

Drugo, uz stav iskazan kroz komentar prenet od strane Filipa, cela inicijativa počinje da gubi smisao - prvo se od državnih organa traže neke konkretne stvari i za podršku se mobiliše emigracija sa celog jednog kontinenta (ili su bar takve ambicije), a onda se takoreći u istom dahu potpuno i apsolutno nipodaštavaju i bagatelišu ti isti organi te iste države kao klimava fasada nesposobnosti i nerada iza koje ne stoji ništa do sopstvenih interesa korumpiranih pojedinaca.

Onda neka mi se ne uzima za zlo što ne razumem baš najbolje koja je svrha celog ovog poduhvata.



blogovatelj blogovatelj 07:54 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Pitanje je da li je u ovom, kao i u gomili drugih slucajeva, u interesu Srbije i njenih gradjana i drzavljana, busanje u grudi, sto se u ovom konkretnom slucaju ogleda kroz insistiranje na reciprocitetu.


Filipe, igrom slucaja znam da je brazilska vizna politika u stvari politika reciprociteta. Znam to jer pamtim puno beznacajnih stvari u zivotu.
Npr, ovo sam pratio sa interesovanjem.

Hocu da kazem, Brazil je zemlja koja ne ferma ni Amere i ponasa se prema njima isto kao i Ameri prema Brazilcima.
Citirano sa linka BBC-ja:

Brazil has been photographing and finger-printing US visitors in response to similar US requirements for visitors needing a visa.



Sto znaci, ako im je Srbija ukinula vize, a jeste, sad je do njih da odrade svoj deo posla i stvar resena.

dragan7557 dragan7557 12:03 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

tyson 04:45 10.01.2012 / *novo
Re: Komentar Pedje Dragosavca:
Prvo, nije mi jasno kako to Srbija naplaćuje vize sopstvenim državljanima?!

Davanjem pasosa na uvid organu drzave Srbije, osoba u pitanju deklarise istovremeno i svoje drzavljanstvo, pri ulasku u Srbiju ili bilo koju drugu drzavu. Tom prilikom se na osnovu ustanovljenog drzavljanstva koje gradjanin deklarise po svom izboru, ustanovljava i potreba za vizom.

Ako osoba pokaze pasos neke drzave za koju je po propisim Srbije potrebna viza ona se deklarisala kao stranac (drzavljanin drzave ciji pasos podnosi na uvid) pa je samim tim pitanje posedovanja srpskog drzavljanstva u ovakvim slucajevima nije od znacaja.


cerski
tyson tyson 12:38 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Davanjem pasosa na uvid organu drzave Srbije, osoba u pitanju deklarise istovremeno i svoje drzavljanstvo, pri ulasku u Srbiju ili bilo koju drugu drzavu. Tom prilikom se na osnovu ustanovljenog drzavljanstva koje gradjanin deklarise po svom izboru, ustanovljava i potreba za vizom.

Ako osoba pokaze pasos neke drzave za koju je po propisim Srbije potrebna viza ona se deklarisala kao stranac (drzavljanin drzave ciji pasos podnosi na uvid) pa je samim tim pitanje posedovanja srpskog drzavljanstva u ovakvim slucajevima nije od znacaja.

Peđa Dragosavac:
To je sve, valjda, normalna stvar u politicko-diplomatskoj praksi drzave Srbije, kao sto je normalno da se sopstvenim drzavljanima i njihovoj deci naplacuju vize




dragan7557 dragan7557 13:10 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

tyson
Davanjem pasosa na uvid organu drzave Srbije, osoba u pitanju deklarise istovremeno i svoje drzavljanstvo, pri ulasku u Srbiju ili bilo koju drugu drzavu. Tom prilikom se na osnovu ustanovljenog drzavljanstva koje gradjanin deklarise po svom izboru, ustanovljava i potreba za vizom.

Ako osoba pokaze pasos neke drzave za koju je po propisim Srbije potrebna viza ona se deklarisala kao stranac (drzavljanin drzave ciji pasos podnosi na uvid) pa je samim tim pitanje posedovanja srpskog drzavljanstva u ovakvim slucajevima nije od znacaja.

Peđa Dragosavac:
To je sve, valjda, normalna stvar u politicko-diplomatskoj praksi drzave Srbije, kao sto je normalno da se sopstvenim drzavljanima i njihovoj deci naplacuju vize





Pa sta nije jasno?

Uzgred samim deklarisanjem (davanje pasosa na uvid) gradjanin se u samoj Srbiji deklarise kao stranac. Posedovanje srpskog drzavljanstva je ovim aktom iskljuceno, a gadjanin se tretira kao drzavljanin drzave ciji je pasos dao na uvid.

A sta pojedini poput ovoga Pedje nedoreceno trabunjaju je nevazno.

cerski
niccolo niccolo 13:19 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Tajson pita zašto bi državljanima Srbije (što predpostavlja da imaju pasoš Srbije ili da mogu da ga uzmu barem) uopšte trebala viza, s obzirom da imaocima pasoša Srbije ne treba viza za ulazak u Srbiju. Ti pričaš o tome da državljanin Srbije može da ima pasoš i druge zemlje te da, ukoliko koristi pasoš te druge zemlje, će mu možda trebati viza. Peđa (osim što, kako se naknadno ispostavilo, više lelemudi nego što se od njega neka konkretna akcija može očekivati (čime postaje jasno otkud to da je Filipov prijatelj/kolega)) kaže da je jako komplikovano dobiti pasoš u inostranstvu, te da se dešava da zbog toga državljani Srbije moraju da koriste pasoš Brazila i da dobijaju vize da bi ušli u Srbiju...Nadam se da je sada jasnije.
alselone alselone 14:07 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

*novo
cerski


cerski, aj kumim te bogom, izautodidaktuj se da ne kopiras i ovo "*novo" u citat komentara jer kad pretrazujem nove poruke vecito nalecem na tvoje stare.
palilula92 palilula92 14:37 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Ma cela ta situacija je komplikovana i Drzava Srbija bi mogla da napise jedno papirce obavestenja da nam razjasni zakone, jer bojim se da se oni tumace na razne nacine kako se kome svidi.

Elem, prosli put kad sam isla u Srbiju usla sam sa Americkim pasosem. Sledila sam logiku da sam usla kao stranac te da onda moram da se prijavim u miliciji. Verovali ili ne, ja sam samu sebe prijavila. Ja Srpski drzavljanin sam prijavila sebe Americkog drzavljanina da cu biti dve nedelje u svom sopstvenom stanu.

Pri izlasku iz Srbije na aerodromu, dala sam cariniku papirce iz milicije i pitala ga da li ja stvarno treba da se prijavljujem? Tu me je carinik tek zbunio. Rekao je da ako imam i srpsko drzavljanstvo, naci ce me u kompjuteru i da se sledeci put ne prijavljujem. To sve deluje malo vako, malo nako.

Na stranu da je to prijavljivanje zbogom pameti. Kada idete u posetu prijateljima/rodjacima po Evropi, nikad niste isli u miliciju da se prijavljujete. To prijavljivanje tek daje negativan utisak o Srbiji. Zar ne bi bilo dovoljno da se popuni to papirce na ulasku u zemlju i napise adresa boravka? Sumljam da to neko uopste proverava, ali daje utisak policiske drzave.
freehand freehand 14:43 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Na stranu da je to prijavljivanje zbogom pameti. Kada idete u posetu prijateljima/rodjacima po Evropi, nikad niste isli u miliciju da se prijavljujete. To prijavljivanje tek daje negativan utisak o Srbiji. Zar ne bi bilo dovoljno da se popuni to papirce na ulasku u zemlju i napise adresa boravka? Sumljam da to neko uopste proverava, ali daje utisak policiske drzave.

Nije istina. U Austriji, na primer, obavezna je prijava boravka stranca. Nisam siguran da li ima veze sa dužinom boravka, ali mora da se prijavi u nekom roku. I 99.9% sam siguran da je tako u svim evropskim zemljama.
A ni šetanje sa po nekoliko soški nije baš uobičajena stvar.
dragan7557 dragan7557 17:22 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

alselone
*novo
cerski


cerski, aj kumim te bogom, izautodidaktuj se da ne kopiras i ovo "*novo" u citat komentara jer kad pretrazujem nove poruke vecito nalecem na tvoje stare.

Alselone, posto tokom ove godine nemam nameru da odgovaram na tvoje nesuvisle upadice, sto mi nadam se neces zameriti. Cao balvane!

cerski
freehand freehand 23:43 10.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

dragan7557
alselone
*novo
cerski


cerski, aj kumim te bogom, izautodidaktuj se da ne kopiras i ovo "*novo" u citat komentara jer kad pretrazujem nove poruke vecito nalecem na tvoje stare.

Alselone, posto tokom ove godine nemam nameru da odgovaram na tvoje nesuvisle upadice, sto mi nadam se neces zameriti. Cao balvane!

cerski

Cerski, čovek ti se lepo obratio i rekao nešto što jeste činjenica. Kad kvotuješ tekst ne moraš sve to da ukopiraš, dovoljno je ispod odgovora na koji želiš da napišeš repliku da klikneš "citiraj".
Svima olakšavaš pretragu i čitanje.
dragan7557 dragan7557 10:07 11.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Kad kvotuješ tekst ne moraš sve to da ukopiraš, dovoljno je ispod odgovora na koji želiš da napišeš repliku da klikneš "citiraj".

KAO TI OVDE:
freehand
momabrazil
Zelim da pitam kriticare inicijatrive, dal' ste svesni da je Srbija osudjena na ubrzano izumiranje i da cemo biti predmet istorijskog izucavanja kao naroda koji je ziveo na ovim prostorima posle Ilira? Dal' ste svesni da Srbija vrlo lose radi na tome da pridobije decu svojih iseljenika za sebe ? I sta to lose Srbiji moze da se desi ako jednostrano ukine vize Brazilcima? Ako vec Brazil tolko gnjavi, ukljucite "tajnu" diplomatiju, tj pridobijte nekog senatora za sebe i sve ce biti reseno za cas. Ako niste u stanju pitajte nas sto zivimo ovde kako se to radi nije sramota, em sto cemo mi biti ponosni jer smo pomogli zemlji em sto cemo uraditi veliki posao. Niko od vas drage diplomate ne ocekuje da poznajete mentalitet ljudi odavde ali pitajte i potrazite pomos , ne zatvarajte se u aroganciju i u parole kojima se ne resavaju problemi

Ako te dobro razumem - Srbija treba budžetskim novcem da potplati nekog političara u Brazilu kako bi se Brazil skoncentrisao na neophodne radnje za ukidanje viza za ulazak u Srbiju svojim građanima?
Ti si ozbiljan?

Svima olakšavaš pretragu i čitanje.

Ili da spominjem nepostojecu miliciju u Austriji:
freehand 14:43 10.01.2012
Re: Komentar Pedje Dragosavca:

Na stranu da je to prijavljivanje zbogom pameti. Kada idete u posetu prijateljima/rodjacima po Evropi, nikad niste isli u miliciju da se prijavljujete. To prijavljivanje tek daje negativan utisak o Srbiji. Zar ne bi bilo dovoljno da se popuni to papirce na ulasku u zemlju i napise adresa boravka? Sumljam da to neko uopste proverava, ali daje utisak policiske drzave.


Nije istina. U Austriji, na primer, obavezna je prijava boravka stranca.

Pored takvih zaguljenih Gradjana Srbodemokratije koji recimo od gosp. Gordane Comic ocekuju da i na blogu rade skupstinski posao, pa ista mora da se brani:
gordanac: Idi, bre!

:)))))
briši, banuj, tuci, udaraj, gazi, vešaj, streljaj (e, da bi mi bilo prvi put! )


na idiotske primedbe tvoje i tebi slicnih:
freak: Ja bih molio da se ne troluje tema, i da se ovaj komentar obriše a komentator banuje.
Kakav je to način da se kače slike dokumenata i pominju nekakvi datumi i zakoni?!


E takvih mi je pun krasni.

Kod tebe se sa mene na ustap i nadje komentar, duzi od proste recenice, dok tvoji pajtosi, kao ovaj koga spominjes kace totalno blesave pokretne slicurine iz slikovnica skrivene kamere.

Mnogi pametni ljudi su pobegli od terora, koji vi ovde prodajete kao neku pamet, dok u sustini opstruirate bilo kakvu komunikaciju na ovom blogu.

I da zavrsim ljudi poput tebe, i tvojih pajtosa, su obicni verbalni nasilnici u nedostatku jaja za fizicko nasilje, a takvih je pola Srbije i to je ono sto vi nazivate Druga Srbija, koja sebe u stvari vidi kao Prvaka.

Filip jos nije napisao blog, da vi niste dosli da na njemu prosipate pamet i divljate, bez ikakvog razloga. Konstruktivni poput istrulile tarabe u svom aktivnom procesu truljenja vi samo ubrzavaju proces kojim rukovode Farma, Veliki Brat i slicna djubrista, koja u vama imaju svoje poklonike na ovom blogu. Pa i tebi, cao balvane, dok u svom omiljenom sranju destrukcije smislenog, ne istrulis potpuno.

cerski
alselone alselone 11:18 11.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

E, free, ladno si bio u pravu da ce sad da se natakari na gordanca zbog onog gifa. Citas ga kao knjigu.
freehand freehand 11:24 11.01.2012

Re: Komentar Pedje Dragosavca:

alselone
E, free, ladno si bio u pravu da ce sad da se natakari na gordanca zbog onog gifa. Citas ga kao knjigu.

Pa pregledao sam pomalo neke udžbenike sa Medecinskog...
Al njemu, stvarno, vijek u veselju prolazi.
momabrazil momabrazil 14:01 10.01.2012

?

Zelim da pitam kriticare inicijatrive, dal' ste svesni da je Srbija osudjena na ubrzano izumiranje i da cemo biti predmet istorijskog izucavanja kao naroda koji je ziveo na ovim prostorima posle Ilira? Dal' ste svesni da Srbija vrlo lose radi na tome da pridobije decu svojih iseljenika za sebe ? I sta to lose Srbiji moze da se desi ako jednostrano ukine vize Brazilcima? Ako vec Brazil tolko gnjavi, ukljucite "tajnu" diplomatiju, tj pridobijte nekog senatora za sebe i sve ce biti reseno za cas. Ako niste u stanju pitajte nas sto zivimo ovde kako se to radi nije sramota, em sto cemo mi biti ponosni jer smo pomogli zemlji em sto cemo uraditi veliki posao. Niko od vas drage diplomate ne ocekuje da poznajete mentalitet ljudi odavde ali pitajte i potrazite pomos , ne zatvarajte se u aroganciju i u parole kojima se ne resavaju problemi
freehand freehand 14:15 10.01.2012

Re: ?

momabrazil
Zelim da pitam kriticare inicijatrive, dal' ste svesni da je Srbija osudjena na ubrzano izumiranje i da cemo biti predmet istorijskog izucavanja kao naroda koji je ziveo na ovim prostorima posle Ilira? Dal' ste svesni da Srbija vrlo lose radi na tome da pridobije decu svojih iseljenika za sebe ? I sta to lose Srbiji moze da se desi ako jednostrano ukine vize Brazilcima? Ako vec Brazil tolko gnjavi, ukljucite "tajnu" diplomatiju, tj pridobijte nekog senatora za sebe i sve ce biti reseno za cas. Ako niste u stanju pitajte nas sto zivimo ovde kako se to radi nije sramota, em sto cemo mi biti ponosni jer smo pomogli zemlji em sto cemo uraditi veliki posao. Niko od vas drage diplomate ne ocekuje da poznajete mentalitet ljudi odavde ali pitajte i potrazite pomos , ne zatvarajte se u aroganciju i u parole kojima se ne resavaju problemi

Ako te dobro razumem - Srbija treba budžetskim novcem da potplati nekog političara u Brazilu kako bi se Brazil skoncentrisao na neophodne radnje za ukidanje viza za ulazak u Srbiju svojim građanima?
Ti si ozbiljan?
momabrazil momabrazil 14:25 10.01.2012

Re: ?

tu ti kazes i ne ja, zasto mislis da se treba da se potplati?
freehand freehand 14:30 10.01.2012

Re: ?

momabrazil
tu ti kazes i ne ja, zasto mislis da se treba da se potplati?

Ako vec Brazil tolko gnjavi, ukljucite "tajnu" diplomatiju, tj pridobijte nekog senatora za sebe i sve ce biti reseno za cas.

Pa sad... Ovo mi je ličilo na tako nešto. Ako si time mislio na pridobijanje simpatija putem umiljavanja - izvini. nesporazum.
momabrazil momabrazil 14:40 10.01.2012

Re: ?

Kao prvo Senatori imaju ogromne plate i beneficje oko 20 000 evra a i nije korektno da se potplacuje, postoje druge traktike , upeo sam da sredim drzavljanstvo za dve i po godine bez adevokata i bez potplacivanja, treba da se poznaje mentalitet i da se nude mogucnosti koje se otvaraju pri tom i probojnu diplomatiju, diplomate koji govore portugalski i koji poznaju kulturu i mentalitet ili bar su na putu da ga upoznaju . I jos nesto sto se tice potplacivanja . u SAD- u placamo "lobi" za nase interese ! Da li je to legalno potplacivanje i legitmno ?
freehand freehand 17:40 10.01.2012

Re: ?

Da li je to legalno potplacivanje i legitmno ?

Jeste.
Samo trapavo i nedelotvorno.
freehand freehand 10:19 11.01.2012

Re: ?

momabrazil
Zelim da pitam kriticare inicijatrive, dal' ste svesni da je Srbija osudjena na ubrzano izumiranje i da cemo biti predmet istorijskog izucavanja kao naroda koji je ziveo na ovim prostorima posle Ilira? Dal' ste svesni da Srbija vrlo lose radi na tome da pridobije decu svojih iseljenika za sebe ? I sta to lose Srbiji moze da se desi ako jednostrano ukine vize Brazilcima? Ako vec Brazil tolko gnjavi, ukljucite "tajnu" diplomatiju, tj pridobijte nekog senatora za sebe i sve ce biti reseno za cas. Ako niste u stanju pitajte nas sto zivimo ovde kako se to radi nije sramota, em sto cemo mi biti ponosni jer smo pomogli zemlji em sto cemo uraditi veliki posao. Niko od vas drage diplomate ne ocekuje da poznajete mentalitet ljudi odavde ali pitajte i potrazite pomos , ne zatvarajte se u aroganciju i u parole kojima se ne resavaju problemi

Tebi stvarno vijek u veselju prolazi...
acinic acinic 23:13 10.01.2012

Berimbau

Podrzavam kampanju svim srcem! Citajuci tekst mogu samo da kazem! Da mi se ledi krv u zilama! Srbija definitivno nema buducnost! Ne gajim nadu da ce se nasi politicari dozvati pameti tek tako! Toliko su iskorumpirani i liseni svih moralnih normi. Da vise nemaju dodira sa realnim zivotom.I desavanjima u svetu. Nama je potrebna revolucija!

http://www.youtube.com/watch?v=4ikWleG6J00&feature=related

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana