Zdravlje

Letnje teme, kad im je vreme...

medicor.94 RSS / 18.02.2012. u 00:50
Bolesti vena nogu i karlice spadaju danas u najrasprostranjenije bolesti savemenog čoveka. Ogroman broj obolelih od različitih poremećaja venskog sistema upućuje na zaključak da varikozni sindrom ( proširene vene nogu) nije samo medicinski već i socijalni i ekonomski problem u svetu pa i kod nas. Smatra se da oko 15% ukupne naše populacije boluje od proširenih vena nogu.Iako se i kod nas prate svetska dostignuća iz ove oblasti , organizacija službe , počev od nivoa ambulante lekara opšte prakse pa do specijalističkih ordinacija , nije organizovana najbolje , te ne čudi podatak da smo među vodećim zemljama u svetu po broju odsustvovanja sa posla i procentu invaliditeta zbog venskih poremećaja.
 
Pošto je oblast patologije vena nogu i karlice velika i ne može se obraditi na adekvatan način na ovom mestu, postaraćemo se da Vam približimo problematiku onih obolenja koja su najčešća i koja, u osnovi, brinu najveći broj postojećih ili potencijalih pacijenata.

Proširene vene nogu (varikozni sindrom) primarnog ( urođenog porekla ) ili sekundarnog porekla ( kao posledica dugotrajonog sedenja, stajanja, prekomerne težine, povreda ili kao posledica ranijih epizoda upale vena) je, kao što je napred pomenuto, najučestalija pojava obolenja vena. Pored vidljive „ šare"dr.png proširenih vena buta i /ili potkolenice, pacijetni, u glavnom, imaju primedbu da su im noge „ teške" na kraju dana, otečene, bolne, da imaju često noćne grčeve,... Ovi simptomi naročito su izraženi tokom toplih letnjih meseci. Jako je važno da pacijenti na vreme uoče ove tegobe i da zatraže stručnu pomoć na vreme! Dijagnostički, danas, metoda izbora je kolor dopler pregled  kojim se , bez dileme utvrđuje uzročnik problema, nivo na kome se javlja, stepen oštećenja venske mreže i na kraju zaključak vaskularnog hirurga koji treba da predoči pacijetu problem, prognozu bolesti i najbolje rešenje za otklanjanje iste.Zavisno od intenziteta i ekstenziteta bolesti vena, vaskularni hirurg se odlučuje na konzervativni ( saveti tipa; odmor sa podignutim nogama, izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja, redukcija telesne mase, što više hodanja i plivanja, nošenje specijalnih kompresivnih čarapa, davanje venotonične terapije,..) ili hirurški tretman ( čitav niz različitih hirurških ili interventih postupaka kojima se venska bolest leči na najprikladniji način).
Tromboza površnih vena nogu - često obolenje, kako na terenu proširenih vena nogu ( najčešći uzročnik- zbog sporog protoka venske krvi kroz izmenjene vene što u nekom trenutku može da dovede i do zastoja ) tako i kao posledica povrede, dugotrajne imobilizacije, nakon porođaja i sl. Tipični znaci koji se tom prilikom mogu uočiti su: bol u zahvaćenoj regiji, crvenilo kože duž vene koja je zhvaćena trombozom, otok noge i otežano i bolno kretanje. Najbolja samopomoć, dok se ne konsultuje lekar koji će dati adekvatnu terapiju, je apsolutno mirovanje, podići obolelu nogu i staviti hladnu oblogu na deo noge na kome su uočene promene. Ukoliko se reaguje na vreme, komplikacije ove bolesti su izuzetno retke i pacijent se relativno brzo oporavi. Posebno treba imati u vidu da su varikozne vene ( proširene vene) uvek sa pojačanim rizikom od nastanka tromboze a naročito ako je reč o osobama koje su već prebolele ovu bolest , sa mogućnošću da se ista ponovi u ranije zavaćenoj regiji ili u neposrednoj blizini.

Duboka venska tromboza -DVT- kao što joj i ime kaže, nastaje, u glavnom, u mreži dubokih vena nogu i takođe predstavlja ne tako retko obolenje venskog sistema.Mehanizmi nastanka DVT su različiti; povrede, dugotrajna imobilizacija, nakon porođaja, kod pacijenata sa malignom bolešću, kod poremećaja faktora koagulacije krvi, poremećen broj i kvalitet trombocita (krvnih pločica), u uslovima zastojne srčane insuficijencije, .. i dr. Tipični znaci koji se ispoljavaju kod DVT su: otok i bol u nozi, promena boje kože ( crvena do lividne), otežano i bolno kretanje. Za razliku od tromboze koja se javlja u površnoj venskoj mreži, kod koje se pojava plućne tromboembolije izuzetno retko može dogoditi, kod DVT rizik od nastanka ove vrlo ozbiljne plućne komplikacije je znatno češći, te je samim tim i potreba za brzom i kvalitetnom dijagnostikom i stručnim tretmanom izuzetno važna. Plućna tromboembolija je najvažnija i potencijalno fatalna komplikacija venske tromboze.Plućna embolija se obično ponavlja u seriji sa embolusima ( komadići trombozirane krvi) koji kroz sistem duboke venske mreže stižu do „ desnog srca" a odatle do plućnih arterija, gde u zavisnosti od veličine embolusa, mogu da izazovu ispad u plućnoj funkciji manjeg ili većeg značaja.
 
Pri pomisli na prisustvo DVT, samopomoć , dok se ne pruži stručna pomoć , je od izuzetnog značaja. Potrebno je strogo mirovanje, sa obolelom nogom lako podignutom na oslonac ispod pete i menjati hladne obloge nad bolešću zahvaćenom nogom. Potrebna je hitna konsultacija vaskularnog hirurga , koji u slučaju da se sumnja na prisustvo DVT potvrdi, između ostalog, uključuje u terapiju i davanje antikoagulantnih sredstava sa ciljem da se uspori ili zaustavi proces stvaranja novih tromba. Faktor vreme je od izuzetnog značaja jer se kod slučajeva DVT, kod kojih se brzo i adekvatno odreagovalo, može očekivati relativno brz i apsolutno kvalitetan oporavak sa minimalnim ili potpuno odsutnim problemima u dubokoj venskoj cirkulaciji obolele noge.

***

Umesto zaključka, zašto „Letnje teme kad im je vreme..", jednostavno zato što, videli smo, veliki broj ljudi sa proširenim venama, ima značajno veće probleme tokom dugog, toplog leta, kada se i incidenti sa trombozom, u osnovi čeće javljaju. Nije loše obnoviti znaje ili saznati nešto novo o bolestima vena na vreme, kada možete da steknete preventivne navike i sebi pomognete kada nastupe pretopli dani. Uostalom bitan je još jedan razlog; tokom, da kažemo, hladnijih dana, planiraju se i izvode operacije vena jer je tada oporavak značajno lakši a samim tim i efekti operacije optimalni.
U slučaju da su neki segmenti ovog teksta nedovoljno jasni, da imate pitanja ili eventualno komentar, biće mi zadovoljstvo da sa Vama razmenim iskustva ili neka razjašnjenja. U vreme aktivnog statusa ovog bloga odgovaraću na komentare ovde, kad se blog zaključa, molim vas da me u slučaju potrebe kontaktirate putem sledeće E- mail adrese: medicor.rs@gmail.com

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jednatanja jednatanja 01:12 18.02.2012

Svi koji su

čitali sa prekrštenim nogama, neka kliknu preporuku! Ja prva.

Hvala i dobrodošli na blog doktore
medicor.94 medicor.94 01:44 18.02.2012

Re: Svi koji su

Hvala Vam na komentaru i podršci!!
uros_vozdovac uros_vozdovac 01:13 18.02.2012

U prolazu

lep informativan tekst.

Čestitke za autorsku, čitamo se
medicor.94 medicor.94 01:46 18.02.2012

Re: U prolazu

Hvala mom blog učitelju...
zemljanin zemljanin 02:15 18.02.2012

Re: U prolazu

pročitao izuzetno informativno i stručno ... pravo osveženje ... preporuka
fantomatsicna fantomatsicna 08:00 18.02.2012

Lepo

Da smo dobili i doktora..Sad kad navalimo da pitamo za besplatne savete...
medicor.94 medicor.94 09:36 18.02.2012

Re: Lepo

Samo napred sa pitanjima, jedva čekam domaći zadatak !!!!
expolicajac expolicajac 08:16 18.02.2012

Vene ah te vene.

myredneckself myredneckself 10:14 18.02.2012

:)))

noge „ teške" na kraju dana, otečene

Ne praviti grešku kao ja pre, kad sednem za ovo sokoćalo okružena kafom, vodom, kolačićem, voćkom i ostalim blogerskim stimulansima, već ih namerno ostavite tamo gde inače stoje, i kako se ukaže potreba za podupiranje energije za blogging, (posebno ako vam krštenica poprima dunkl boju kao moja) ,
prošetajte svakih pola sata do kuhinje.
Jel tako dok? Dobrodošao
medicor.94 medicor.94 11:37 18.02.2012

Re: :)))

Tako Je !!!
Mnogi od nas danima i nedeljama ( takav nam je recimo posao) provode sate i sate vezani za radno mesto, makar ono bilo i najudobnije.Dodatni razlog za patnju vena čak iako je neko potpuno zdrav po tom pitanju.Uvek savetujem da se u takvim prilikama, na oko sat ili sat i po prošeta po najdužoj dijagonali stana ili radnog prostora, popijete čašu vode, sok,...vratite se na radno mesto i napravili ste 100 - 200 koraka koji mnogo znače za "vensku pumpu" potkolenice a samim tim i za bolji osećaj u nogama.Samo napred!!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:40 18.02.2012

Ko kec na 11

Prvo da zahvalim na informativnom tekstu i da kažem da mi je drago što si sa nama, a onda da pitam:
Imam uvećanu venu na desnoj podkolenici, leva noga je OK. Mislim da je to od dugih vožnji kolima, jer desna je uvek na papučici gasa, dakle nepokretna. Bio na pregledu i snimanju, savetovano da šetam najmanje 3 km dnevno, što ja inače radim. Operacija nije preporučena.

Doktore, da li je to to ili treba još nešto?
medicor.94 medicor.94 15:23 18.02.2012

Re: Ko kec na 11

Dragi Vojislave,
ključna stvar je da li imate tegobe ( neke od onih nabrojanih u tekstu) u nozi, odnosno potkolenici ili ne.Ako tegoba nema, a niste opterećeni estetskim delom priče, poslušajte savet doktora koji Vam je napravio zaključak.Kada odmarate u ležećem položaju, držite tu nogu podignutom.Puno kretanja (peške naravno), plivanja, možete voziti i bicikl ali bez velikog napora-vozite po ravnom.
Ako se jave tegobe sa ovom nogom, javite se onda recimo nama za promenu.
pozdrav,
Dr Sekulović
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:47 18.02.2012

Re: Ko kec na 11

bravo za Urosa, bravo doktore na autorskoj

Neko stanove i kuce, ali prosirene vene u mojoj porodici dobijamo nasledstvrom, pogotovu zenski deo, mada ni muski ne zaostaju.
Najvise mi smeta vena koja se pojavila u drugoj trudnoci usled prekomerne tezine, a ide mi preko kolena i prema butinama. Nisam u godinama kad mi je bitna estetika, ali prilikom duzeg stajanja, pogotovu leti najvise prija neka hladna konsjka mast.

Hvala na tekstu.
trener92 trener92 19:40 18.02.2012

Re: Ko kec na 11

dusanovaiivanovamama

Najvise mi smeta vena koja se pojavila u drugoj trudnoci usled prekomerne tezine, a ide mi preko kolena i prema butinama. Nisam u godinama kad mi je bitna estetika, ali prilikom duzeg stajanja, pogotovu leti najvise prija neka hladna konsjka mast.



Mala sugestija: za dobru cirkulaciju : lincura ( treba da odmori u komovici kvalitetnoj, ne u šećeruši! pa se takva špecija koristi); malo ( tek tek) se masira spolja , ali i iznutra ( i dobro je što je gorka pa ne može puno da se popije )
, jedna čašica "našte srca" kako bi rekle stare bake ili na prazan stomak, uz ovo što je doktor preporučio jeremiji.

Pozdravljam doktora, hvala za dobar tekst.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:54 19.02.2012

Re: Ko kec na 11

medicor.94

Dr Sekulović


Hvala, dr.

Uzgred, mi smo ovde najčešće na "ti".
Unfuckable Unfuckable 04:53 19.02.2012

imam i ja problem

meni se nekako smanje pantalone kad ugledam lepu tetu.
Da li sam ja nenormalan u pogledu vena ili je to staramajka pogrešno prepeglala?
Koje mi vežbe preporučujete za rešavanje tog mog velikog problema?
myredneckself myredneckself 08:28 19.02.2012

Dok se ne javi dok...


Unfuckable
...meni se nekako smanje pantalone...

Vi'te ovako mladi čoveče, niste nenormalni, dapače, (nadam se da dok neće pomisliti da mu uzimam savetodavni deo posla )
ali dok se ne javi struka, u svrhu prve pomoći, predlažem udoban i drugačiji šnit, tzv. "šorom šajke style"

medicor.94 medicor.94 11:53 19.02.2012

Re: Dok se ne javi dok...

Javlja se dok i pridružuje se ovoj praktičnoj preporuci..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:59 19.02.2012

Re: Dok se ne javi dok...

expolicajac expolicajac 14:15 19.02.2012

Jedno praktično pitanje

Da li Vi niste Krkarov tata koji je u 82 godine izgubio posao pa Vas je on preko veze, kao i sve nas, ubacio da radite na B92 Blogu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana