Astronomija| Energetika| IT| Literatura| Sex

O iću i piću Sa Poreklom (još jedan neplanirani blog)

krkar RSS / 27.02.2012. u 19:10

oyster.jpg

Za sve je kriva moja bivša nesuđena tašta. I majka. I Milka Planinc. I dve babe. I tetka iz Italije...

Možda bih ja bio ovakav čudak i ludak i da sam se rodio u normalno vreme i u normalnoj državi. I sa normalnom rodbinom. Mada, sumnjam. U većini normalnih država snabdevanje osnovnim prehrambenim i tekućim potrepštinama prilično je jednostavno - odš u radnju i kupiš šta ti treba.

Kako dekadentno!

Ti mrski zapadnjaci kod kojih je pitanje kvaliteta namirnica samo pitanje znanja i para ne znaju kako im je život besmislen. Život dobija puni smisao tek kad ideš preko sveta da bi našao nešto pravo, kad u koferima i gepeku celog života vučeš neko iće i piće. Nekad zato što ga uopšte ima, nekad zato što si kupio baš na pravom mestu, gde je najbolje.

Počelo je u socijalističkoj sirotinji i nestašicama. Moja majka je od komšinica Eme, Subotičanke koja je učestvovala u nekom šverckomercu, kupovala Pick Teliszalami (zimska salama - još uvek je nerešeno pitanje je li bolja Pick ili Gavrilović. Naravno da Pikove salame nije bilo u prodaji u socijalizmu. Bilo je u Mađarskoj gde je jedna salama od kila menjana za par najlon čarapa ili 250 grama Vegete, no to je druga priča.

HF-430690.jpg 

 

U mračnom socijalizmu nije bilo koječega što se u našoj kući uvek jelo. Dok su drugi išli u Trst po farmerke, ja sam donosio važnije životne potrepštine: parmezan, artičoke, šafran za risotto alla milanese, ponekad i pravu italijansku pastu (Voiello i Garofalo su najbolji, hvala na pitanju. Barilla je dobra samo zato što je u kutijama i lako se slaže, inače je to industrijska druga liga).

Inače, parmezan donosim i dan-danas iz Italije. Prvo zato što kod nas ne može da se nađe pošteno odležani od 18 ili 24 meseca. Ono što se prodaje kod nas, odležano 6 meseci, u Italiji ni jedna poštena radnja i ne drži. A i zbog poznato ubilačkih cena.

parmigiano_reggiano.JPG 

 

Naravno da je isti problem i sa bakalarom koji obožavam. Kod nas se prodaje treća liga i to praktično otpaci. Pravi bakalar treba da je bakalar (gadus morhua) sušen na vazduhu na Lofotima. Da prepoznate vrstu treba puno iskustva, da znate gde je i kako sušen pomaže samo poverenje u ime, odnosno dobra i pouzdana etiketa. Ako mene pitate - Ragno i ništa drugo! I ono najvažnije: bakalar je najbolji kad teži suv 800-1100 grama. Sve ispod toga ne valja. Zato je zimi Delta uvek puna nečega od 300 grama što se besramno naziva bakalarom.

scegliere_stoccafisso_qualit%25C3%25A0-379x300.jpg

 

U stabilizaciono doba Milke Planinc državni službenici čuvali su državu da ne propadne maltretirajući ljude na granici i naplaćujući carinu manje-više odokativnim metodima: farmerke tol'ko, video rekorder ovol'ko, Hausbrandt kafa onol'ko. Redovni tršćanski putnici znali su šta se, kako i koliko može preneti ali generalno je važilo pravilo da svaki drugi put moraš nešto da platiš (ovo se odnosilo na normalan svet, ne profesionalne švercere). E, ja sam zahvaljujući hrani iz uvoza verovatno jedan od šačice onih koji nikada nije platio carinu!

sezana.jpg 

 

Obično bi te carinik kojem kažeš da nemaš ništa za carinu pogledao belo i tražio da otvoriš torbe/gepek. A ja otvorim, s vrha sveže artičoke, bakalar (onako mirišljav), neki začini... Carinik belo pogleda, ponekad pita šta je, bre, ovo ali kad vidi da ima posla sa nekim čudakom samo se okrene i ode.

Dobro, to je prekogranično ondašnje. Ali to je samo mali deo problema. Za te ondašnje granice me baš briga, ali problem su postale ove nove.

Celog života svi nešto odnekud dovlačimo. Zna se šta se nosi sa mora, šta sa kontinenta, šta iz Bosne a šta iz Makedonije. Tojest - znalo se.

Moja bivša nesuđena tašta bila je žena sa viškom energije, jedna od onih manijakinja koje dođu s posla, skuvaju ručak, srede kuću, opleve baštu... i onda shvate da imaju još pola sata slobodno pa očas okreče garažu. Od tog njenog viška energije uzrokovanog prevremenim penzionisanjem iz političkih razloga, ja sam postao ciganin. Džebga.

Čuje ona da idemo, naprimer, u Zadar. I krene:

Kupite u Benkovcu beli krompir. Za kuvanje je najbolji benkovački beli. I za njoke, od njega je najbolje krompirovo testo. A ako vam je usput svratite u Medak. Ima tamo jedan Simo lugar koji pravi najbolje sušene bukovače. Da nećete kroz Bugojno? Mogli biste da svratite, vredi, bugojanski kupus je najbolji. I svakako ne zaboravite beli luk. Najbolji je iz Žegara i Ervenika ali ne morate čak tamo, ima ga u Obrovcu na pijaci...

Kreneš za Ohrid - narudžbenica detaljna. Za Sloveniju - isto. Čak je i za Mađarsku znala gde su najbolji guščji čvarci i zašto Tuitu baš mora da se kupi toito.

Ja sam se prvo gicao i batrgao, sve u nadi da ću jednom biti gospodin koji putuje bez ikakve hrane u kolima, ali starije žene jednostavno se urote protiv čoveka... Moja maka nije imala tako široku bazu znanja o najboljim mikrolokacijama za svaku vrstu hrane ali nedajbože da joj ne donesem vina, maslinovog ulja, pršuticu...

I tako sam se pomirio sa sudbinom i već godinama sam čergar. Gepek vazda pun, kad kupujem kola prvo proverim ima li gepek bar 500 litara, valjase.

I onda redom, kad se stigne i kad je usput:

U Gozd Martuljku sveže šumske pečurke. (Usput uvek svratim kod Jožice na gobovo juho).

U Drenju slavonski kulen. A posavski u Obudovcu.

U Gaćelezima gorke bademe (mada sam našao snabdevača i na jednoj beogradskoj pijaci).

U Vrgorcu i Brajicama kaštradinu.

U Stonu kamenice (a često i mušule).

U Garešnici salate i slično povrće.

Sve vrste paprike - ljute, slatke, šiljate, rogate... u Bukovu kod Bitolja.

Na Pelješcu vino.

U Gradačcu meku šljivu.

U Dodošima lozovaču, u Prevlaci vranac.

U Turjaku rakiju od kruške i oskoruše.

Maslinovo ulje samo i jedino u Veloj Luci.

U Kominu dimljene jegulje i žabe.

U Virpazaru dimljenoga krapa i ukljeve.

U Perušiću beli luk. A može i u Čabru.

Med od kadulje u Podorašcu, od mandarine u Rogotinu a šumski u Kruščici.

Slane sardele u Milni, gere u Zavali, inčune u Biogradu a crneje u Lumbardi.

Čvarke u Šekovićima, Zalukoviku, Gunji i Dardi.

Rogač na Kalamoti, suve smokve na Prviću.

Krompir za pečenje na pole u Loboru, Črnomlju, Turbetu, Dubici... konkurencija je jaka.

Trešnje sa Banjšice.

Spiskovi su ogromni, Srbiju nisam ni pominjao, to je za poseban blog. A i ne uključuje carinu.

 

KLAMENICE_LUKO4-190310.1_thumb.jpg 

 

I na kraju, istinita priča o prenošenju kamenica (ostriga) preko Drine:

Probao sam i najčuvenije atlantske i najčuvenije pacifičke kamenice i, iako ja možda jesam lokalpatriota, tvrdim da su naše iz Stona bolje (izvinjavam se Istrijanima, limske nisu ni prineti stonskima). Kad god mogu kupim kamenice kod Maškarića u Stonu. Svi su odgajivači odlični ali ja sam nekako navikao kod Maškarića.

Sad mi valja priznati do kraja. Ne samo što su u Stonu odlične kamenice, nego i dagnje (mušule/mušlje). A kod proizvođača su toliko jeftine da je teško i poverovati da se nekome uopšte isplati da radi za te pare. I kad već čovek kupuje - kako onda da ne kupi dovoljno da pozove društvo?

I tako je meni mera (ako ima mesta u gepeku) dva džakčića dagnji i 6-10 tuceta kamenica. Kako i inače volim da vozim noću kroz Bosnu - nema kamiona a bogme ni pandura-lešinara - nastojim da predveče prođem kroz Ston, kupim školjke i vozim za Beograd. I tako ja jedne godine negde taman početkom maja (pravilo je da se kamenice ne jedu u mesecima koji nemaju R ali kad su dobre može uvek) uzeo 40 litara pelješkog plavca kod Vedrana Kiridžije, stanem kod Maškarića, on mi postavi nekakav najlon u gepek; utovarim dva džaka dagnji (oni mrežasti džakčići kao za krompir) i u jednu dvostruku crnu kesu za đubre koju sam ostavio otvorenu da se ne potpari - 10 tuceta kamenica. Čim sam zatekao radnju otvorenu i robu svežu poslao sam ženi SMS da za sutra obavesti društvo da je na terasi fešta od školjki.

Između Hrvatske i Bosne je meka granica i nikad me niko ništa nije pitao. Svaka čast onim školjkama al' kad već prolazim kroz Sarajevo stanem kod Ferhatovića na ćevape, zadržim se malo sa društvom i eto me u najgluvlje doba dana, oko 3 ujutruna Karakaju kod Zvornika. To je inače jedan sasvim opušten granični prelaz i nikad nikakvih problema imao nisam a znalo je da prelazi i po stotinak litara raznih tekućina u gepeku.

Vozim ja opušteno kad primetim da je sa bosanske stranena granici upaljena sva sila reflektora, svetli k'o stadion. Ništa ja, računam imaju pa svetle.Dođem na granicu, očekujem uobičajeno mrzovoljno mahanje rukom kad ono! Iskoči 30-40 carinika, desetak ih je u običnim uniformama a ostali kao knindže, crni kombinezoni, nekakvi detektori, lampe na trakama oko glave, psi... Stanem ja, priđe jedan 'obični' carinik barvećeimateštazaprijavt, kažem da nemam ništa, bisteltjeliotvortbunker. K'o da imam izbora.

Ali sad mene unapred kopka šta će da bude. Krenem ja prema gepeku, prilazi njih 5-6 i među njima psetovodac. Pogledam ko je glavni, jedan ima čvaraka k'o general armije pitam jeste vi šef? Klima glavom. Kažem sklonite kera. - A zašto, čudi se on. Sašdavidiš.

Mahne on kerovođi da se skloni - ali zato priđe njih 20. Ja otvaram gepek, zamirisaše školjke, vidim cela ekipa ustuknula korak nazad.

Šta je ovo? pita onaj glavni?

Školjke.

Kakve, bolan, školjke? Šta ćeš s tim? Đe to goniš?

Iz Stona, najbolje. Vozim za Beograd, sutra veče mi dolazi društvo na večeru.

Dok mi pričamo cela divizija carinika mic po mic prilazi i zaviruje u moj gepek ali vidim da nikome ništa nije jasno.

Pa kako se to sprema? pita Glavni.

Sačekaj. Odem do kasete, uzmem švajcarca, vratim se, uzmem jednu kamenicu, otvorim je i pojedem. Muk, čuje se muva kad leti, Ja bez reči uzmem drugu, otvorim i pružim glavnom.

Tako živo?

Tako se to jede.

Gledaju ga svi oni njegovi, on gleda mene i onu kamenicu otvorenu, priđe pola koraka, omiriše je na daleko onako iz moje ruke.

Jebale te žive školjke, bjež upićkumaterinu i ti i školjke!

Posle mi na našoj strani rekli da im je to nekakva najveća inspekcija što postoji, otprilike kao GINA u rahmetli JNA i da je onaj sa čvarcima šef uprave carina za celu BiH.

Fd8df4c2D9A.jpeg

 



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 19:16 27.02.2012

neplanirani?

zar ima drugacijih?
(sem placenih naravno)
krkar krkar 19:24 27.02.2012

Re: neplanirani?

zar ima drugacijih?


Pa glasali ste tamo a ovo uskoči pre izglasanih.
antioksidant antioksidant 19:27 27.02.2012

Re: neplanirani?

krkar
zar ima drugacijih?


Pa glasali ste tamo a ovo uskoči pre izglasanih.

ma salim se
(sa vinskim blogom si me malo razocarao ove godine - prosli je bio informativniji a od tada smo popili vise buteljk kremena (na preporuku probali pa nastavili))
cudi me da nije probaokamenicu (tako visoka funkcija je vec trebala da pocne da glumi nobles)
krkar krkar 19:32 27.02.2012

Re: neplanirani?

(sa vinskim blogom si me malo razocarao ove godine - prosli je bio informativniji a od tada smo popili vise buteljk kremena (na preporuku probali pa nastavili))


Nema se kad. Ove godine nisam ni bio na sajmu, a zvali me razni na razne promocije... Ništa.
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:46 27.02.2012

Re: neplanirani?

krkar

Pa glasali ste tamo a ovo uskoči pre izglasanih.


a mi polomismo se klikćući
maksa83 maksa83 20:00 27.02.2012

Re: neplanirani?

stefan.hauzer
krkar

Pa glasali ste tamo a ovo uskoči pre izglasanih.


a mi polomismo se klikćući

Mislim da je ovo suFtilna kampanja za Beli Listić na delu - krkar nam na fini i izokolni način ("babo ti ljeta sa grane na granu" ) saopštava da glasanje ništa ne menja, možeš klikćeš i zaokružuješ kol'ko 'oćeš, džaba ti.


krkar
Kakve, bolan, školjke? Šta ćeš s tim? Đe to goniš?


Ali ... gonič školjki. :)))))

Move em on (head em up)
Head em up (move em up)
Move em on (head em up)
Rawhide
Cut em out (ride em in)
Ride em in (cut em out)
Cut em out (ride em in)
Rawhide

4krofnica 4krofnica 21:20 27.02.2012

Re: neplanirani?

danas, u Dečanskoj ulici:)

krkar krkar 21:44 27.02.2012

Re: neplanirani?

danas, u Dečanskoj ulici:)


Dečanska? To Moše Pijade li je

I šta se tamo desilo, ne kapiram?
4krofnica 4krofnica 21:46 27.02.2012

Re: neplanirani?

nestala Bluz slička, popravila.
maksa83 maksa83 22:10 27.02.2012

Re: neplanirani?

4krofnica
nestala Bluz slička, popravila.

Si sigurna da to nisu bili ovi:

predatortz predatortz 19:20 27.02.2012

Zna čovek

Jebale te žive školjke, bjež upićkumaterinu i ti i školjke!




Nasmeja me...

Skoro k'o onaj ratni vic o lignjama u opkoljenom Sarajevu.
krkar krkar 19:26 27.02.2012

Re: Zna čovek

Baš sam nešto mislio po čemu je čuvena Bijeljina (osim po popu Kačavendi). I setih se da je jedna od prvih stvari koje pamtim iz detinjstva uzrečica U Bijeljini ne vadi noža!

Šta ti je reputacija.
predatortz predatortz 19:28 27.02.2012

Re: Zna čovek

I setih se da je jedna od prvih stvari koje pamtim iz detinjstva uzrečica U Bijeljini ne vadi noža!


Prvi put čujem...
Za mene važi ona

Cijela Tuzla jednu kozu muzla...

krkar krkar 19:34 27.02.2012

Re: Zna čovek

Cijela Tuzla jednu kozu muzla...


Butum...
predatortz predatortz 19:38 27.02.2012

Re: Zna čovek

krkar
Cijela Tuzla jednu kozu muzla...


Butum...


Izguglah . Veruj mi, iako sam rođeni Tuzlak , ovo

Butum Tuzla...

prvi put čujem!

Vazda se govorilo cijela
krkar krkar 21:36 27.02.2012

Re: Zna čovek

Butum Tuzla...

prvi put čujem!



mariopan mariopan 19:41 27.02.2012

..



Ni malo limuna da nacedis na njih?


U pakovanju (gajbice sa travom) ima i mali noz za otvaranje, zgodan za poneti, steta sto ne pakuju i limun uz njih da se nadje usput.

Ja vucem od kuce ajvar, pekmeze svih vrsta, domacu kajsijevacu, sok od mojih visanja.... a dovlacim fetu, maslinovo ulje i alvu. Nista mi drugo ne treba, sve sto treba donesu deca u gepecima i putnim friziderima.

Uglavnom kratko traje, sve se pojede za jednu veceru sa nekim gostima pa sam zato i prestala da dovlacim sve drugo.


Edit:
Ako ti treba dobar recept za corbu od svezeg bakalara i racica , kazi.

krkar krkar 21:49 27.02.2012

Re: ..

Ni malo limuna da nacedis na njih?


Tu postoje dve škole.

U principu ja više naginjem onoj koja kaže da se limun stavlja kad nisi siguran kadašnje su kamenice i kako su čuvane. To je ona ista škola koja objašnjava zašto se Francuskinje parfemišu i zašto stavljaju parfem baš na neka mesta. A i miris (pre dodavanja mirisa) liči...

Svežim kamenicama za koje znaš kadašnje su i odakle - limun uglavnom ne treba.

Recept uvek treba za sve, daj. Ako ga ne primenim odmah ostaće u malom mozgu i prizvaće se kad-tad.
mariopan mariopan 22:40 27.02.2012

Re: ..

Recept uvek treba za sve, daj. Ako ga ne primenim odmah ostaće u malom mozgu i prizvaće se kad-tad.


Corba od bakalara i racica

Na dobrom maslinovom ulju, da pokrije dno lonca bar 5 milimetara,u loncu, prvo proprzi desetak racica, koju hoces vrstu, ali dovoljno dugo da ulje dobije jako lepu crvenu boju.

Onda nalijes tople vode i u tu vodu dodas bakalara nasecenog samo na dva tri velika dela, zavisi koliki je.

Kada se riba skuva izvadis ribu na oval da se hladi, ocistis od kostiju a rakove ako hoces ocisti, ako ne, mogu i tako da dodju u corbu kasnije pa svako sebi neka cisti u tanjiru. Mada ja sve to ocistim.

Onu vodu procediti jer u njoj mozda ima kostiju. To je osnova za corbu.

U to dodaj povrce za supu, crni luk, cesanj belog luka, sargarepa, koren celera, dva krompira, dva sveza velika paradajza i sve se kuva dok povrce ne bude kuvano.
Onda se opet sve procedi.
Izmiksujes deo povrca ( samo ne i crni ni beli luk koji se kuvao) i krompira i vratis u corbu. Lisce od persuna, malo vegete, soli, bibera.
U to okuvas malo pirinca, koliko volite da je gusto ali ne previse. Kada je pirinac skuvan vracas onu kuvanu ribu i rakove.
Vratis u corbu ribu ociscenu od kostiju ( trudis se da budu komadi a ne komadici) i racice. Zakiselis limunom obilno, malo doteras ukus ako treba, i to je to.

Recept je okviran, svega po ukusu i kolicinama koje volite.

To je recept sa Krita, i meni se dopada.
Prjatno.
bookbinder bookbinder 00:51 28.02.2012

Re: ..

krkar
Tu postoje dve škole.


Ja ipak malo vise volim da bacim par kapljica limuna, valjda sam tako prvo probao (tako su me ucili, po kanonu), ali se slazem da nije neko poboljsanje.

Ali, od kad sam naisao s drugarom na recept za nadev/preliv u knjizi onog super poznatog engleskog kuvara sto ima silne emisije i knjige (a ja damubijes ne mogu da se setim imena...), samo tako jedem ostrige:

Pomesati belo balzamovo sirce, sitno rendani djumbir, sveze ljute papricice i malo secera (ima tu i neke mere, ali sam zaboravio, po ukusu), preliti ostrige a preko baciti malo svezeg korijandera. Milina
krkar krkar 00:58 28.02.2012

Re: ..

Pomesati belo balzamovo sirce, sitno rendani djumbir, sveze ljute papricice i malo seceta (ima tu i neke mere, ali sam zaboravio, po ukusu), preliti ostrige a preko baciti malo svezeg korijandera. Milina


Jamie Oliver.

Ovo ćemo da probamo. Mere ćemo empirijski da ustanovimo.

Ja volim svašta da probam. A svet svuda isti - ljudi navikli na nešto na način kako ga oni oduvek jedu i ubeđivali bi te da samo baš tako može.

Tako sam u Vašingtonu jeo pohovane kamenice. Posle nađem recept i spremam iskusnim kamenicojedcima. Polovina ni da proba, neće da učestvuju u tom svetogrđu. Od one polovine koja je probala otprilike tri četvrtine su probali samo da bi rekli da su probali i tu novotariju ali mišljenje su imali unapred.

A bolje su obične sveže - što jes' jes!
bookbinder bookbinder 01:14 28.02.2012

Re: ..

Jamie Oliver.


Taj!

Tako sam u Vašingtonu jeo pohovane kamenice.


Jao! Sad se setih, imam drugara iz Malezije, koji je inace Indus (ima ih tamo puno, nisam znao pre njega...), koji mi je rekao da njegov cale pravi grilovane ostrige Potpuno sam zaboravio, obecao je da ce se raspitati kod caleta i poslati mi recept, treba da ga podsetim.

Mada, slazem se da tesko da mogu biti ko zive. Mislim, cela fora je da su sveze...

Inace, obozavam skoljke, i morske plodove uopste, divno mi je sela naslovna fotka

Sto se cistunaca tice, za njih mi je sasvim odgovarajuca: "Sedi di si, jer ni za di si nisi."

EDIT: U originalnom postu sam napravio typo, u nadev se dodaje "secer", ne "secet". Ispravio sam...
krkar krkar 01:22 28.02.2012

Re: ..

Inace, obozavam skoljke, i morske plodove uopste, divno mi je sela naslovna fotka


Iako svi imamo te fore ne može tako da bude bolje nego ovako - ipak sve treba probati.

Koliko god da ću do smrti tvrditi da ništa ne ide bolje sa školjkama od vina - ne bih se usudio da kažem da uz dagnje ne ide savršeno i pivo. Najbolje ona belgijska manastirska.

Inače su u Belgiji dagnje savršene, jedine koje se zaista kolju rame uz rame sa našima. A Belgija je takva država da možeš da biraš šta ćeš uz njih - najbolja francuska vina ili najbolja belgijska piva.

I da se ni u jednom slučaju ne zezneš!
Goran Vučković Goran Vučković 01:36 28.02.2012

Re: ..

I da se ni u jednom slučaju ne zezneš!

Osim ako piješ plavi šimej ili rošfor desetku a da nisi proverio koliko imaju procenta alkohola
bookbinder bookbinder 01:36 28.02.2012

Re: ..

Koliko god da ću do smrti tvrditi da ništa ne ide bolje sa školjkama od vina - ne bih se usudio da kažem da uz dagnje ne ide savršeno i pivo. Najbolje ona belgijska manastirska.


Pivo!? Pa dobro, ako je belgijsko, more bid bidne. Ce probamo...

Ima tu par kombinacija koje, da nisam probao, nikad ne bih poverovao da su smislene. Italijanski recept za spagete sa vongolama (jbg, ne znam kako se zovu na srpskom). Sjajno!

A jos "grdja" je portugalska kombinacija svinjetine sa istim vongolama - Carne de Porco a Alentejana. Sjajno!!!

Inace, vongole, i pre svega dagnje, su mi omiljene. Pravim ih isto, na maslinovom ulju proprzim beli luk i papricice (sveze ili tucane), dodam skoljke, prelijem belim vinom, pokrijem i sacekam malo, da se otvore, i na kraju dodam svez korijander. Dagnjama dodam i crni luk, paradajz i lorber. Mada, odusevio sam se kada mi je drugar iz Zagreba spremio supu od dagnji s prazilukom...
nikvet pn nikvet pn 11:04 28.02.2012

Re: ..

A bolje su obične sveže - što jes' jes!

Na ušću Mirne napušten kamenolom, divlja nudistička, mirno, tiho. Kamenica više od kamenja. Pripašem šrafciger pa teraj. Ne treba limun. Gologuzani zveraju ali njupam i ćutim da ne napadnu raj ko skakavci.
Tako osolim dušu da to mora da se prepere. Familija nek se čvari na plaži a ja sednem na džobus glistu pa u Portorož kod kuma. Kad tamo navraga on mora da radi i popodne. Nastavim glistom do Trsta da ubijem popodne. Kupim dva kokosa deci, majicu gospoji i sebi farmerke. Ajde nazad. Od 50-60 ljudi samo tri crvena pasoša, resto lokalci s pograničnim karticama. Prenose boga oca, debela carinica čavrlja s njima. Na moj crveni pasoš namrči se ko gradobitni oblak, dohvati ćošak kese ( porke mizerija ! ) i jednim pokretom izvrne na tezgu. Kokosi zveknu; jedan poče da se kotrlja, mogu da ga prikočim, može i ona; ne , kokos zvekne dole na beton, raspukne se i iscuri. Bara. E sad sam ja gradobitni namunjeni oblak - Milicija !!! Ogromni brka prilazi.
- Uništila mi robu ! Zovite šefa carine !
Šezdeset ljudi gleda frku. Brka se nagne pa mi šapne prijateljski :
- Zemo, ja sam iz Šapca, nemoj praviš sranja.
- Ne, brko. Ja odavde ne idem bez nadoknade.
- Šef carine radi prepodne. Oćeš da čekaš do sutra ?
- Da. Ne mrdam odavde bez kokosa. Ili lire po računu. Plus izvinjenje za maltretiranje.
Zastoj na carini. Dve trećine prošlo, trećina stoji, autobuš čeka. Gledaju me ko da sam im oca ubio. Ali dvojica sa crvenim pasošima se smejulje. Debela carinica hoće da otpravi ostatak pa da autobus krene ali ja ne dam. Ukopao se i ne dam da se pipne moja roba i razbijen kokos.
Ceo sat. Svi vršno popizdili, ja ne. Duša mi osoljena od kamenica, ni pivo u Trstu nisam zveknuo da ne kvarim vino ali ne mrdam dok se ovo ne reši. I najzad stiže auto, izlazi šefica carine, kao izdere se na ovu kravu; vade zapisnik, popunjavaju i vade dinare da nadoknade. Neću dinare, račun je u lirama; oću lire. Vade vekne lira putnici da se krene najzad; ma jok bre, oću zapisnički. Krava pizdi jer je šefica ganja na menjačnicu, brka pandur samo što ne prsne od smeha. Kad je do kintice izbrojala potpišem. Izvinjenje čekam ali brka me izgura.
Posle sat i po autobus glista kreće, svi me mrze ali ova dva tipa se smeškaju; ideš s nama. U Portorožu siđemo, kum čeka a Bosanci preneli milion farmerica glat. I vode nas gdegod. Do ujutro teraj.
krkar krkar 12:30 28.02.2012

Re: ..

- Da. Ne mrdam odavde bez kokosa. Ili lire po računu. Plus izvinjenje za maltretiranje.


Prvi put čujem da je neko nešto naplatio od carine!

Majstore!
krkar krkar 13:12 28.02.2012

"Naša" carina


Imao ja pre rata firmu, jednu od onih osnovanih kad je došao Ante Marković. I radio se posao baš dobro.

Napravimo mi veliki posao, proizvodnja u Veroni. Odem početkom maja 91. po probne primerke, donesem naručiocu, on zadovoljan, naruči valjda 8000 komada, sad sam zaboravio.

Zarati se u međuvremenu, potpiše se nešto početkom jula, šatro se otvore putevi. Ali - prevoznicima i špediterima frka, niko neće da vozi, niko ne preuzima robu...

Meni rok za isporuku 10.7. Plaćen avans 50%. Roba čeka u Veroni. Čujem se sa naručiocem, jasno je čoveku da ima problema, nije frka ako kasnimo neki dan.

Izračunam ja koliko mi zapreminski treba prostora u vozilu, tražim da unajmim putničko vozilo da carinim na običnoj carini, ne na špediciji i kamionskoj. Jedino u BG što nađem je Pajero kod Vlade Trefa (taman kad sam ja vratio Pajero tih dana nekako ih je sve uzeo Arkan i odveo u Erdut).

Stignem u Veronu, ostavim Pajera da utovaruju, odemo na večeru, sjajan restoran znam odranije. Ujutru rano odem po kola.

Idem na granicu na Kozinu. Moram da prođem tuda jer je tu naš drugar Sandi koji je prvi u Jugoslaviji imao proizvodnju ronilačkih odela imao radnju i radio odela po meri. Sjajna a 30% jeftinija od italijanskih. Društvo iz kluba naručilo odela za sezonu, zbog rata i sranja slovenačka pošta ne prima pakete za Beograd jer srbijanska pošta ne prima pakete sa oznakom Republika Slovenija. Tako da ću ja da ih pokupim.

E, ali na toj Kozini je bilo žešće sranje u ratu, neki ludi poručnik Zoran Šaklev ozbiljno shvatio to čuvanje slovenačke granice od Slovenaca pa se tu zapucalo, bila tri mrtva...

I sad stižem ja na carinu sa Pajerom BG tabli krcat robe - za carinjenje. Nema žive duše, cela smena odmah na mene. Dobardan-dobardan. Šta imate da prijavite?

Ništa.

Kako ništa? A ovo? (pa onaj značajni pokret rukom).

Tu ja lepo njima na slovenačkom kažem 'roba se uvozi u Jugoslaviju, u Sloveniji je samo tranzit'.

E, tu da vidiš sukob Slovenca i carinika u većini njih!

Slovencima je drago da ja njima priznajem državu. Ali carinici znaju da ako mi oni ne ocarine - neće niko drugi jer ulazne carine nema na granici SLO i ostatka Pokojnice jer SLO još niko ne priznaje. Dakle - il' da platim njima il' nikome.

Da mi naplate tranzitnu taksu ne mogu jer još nemaju pravilnike ištajaznam.

I sad kreće među njima rasprava. Struja koja bi da me spreči da uvezem robu bez plaćanja carine (značajna stavka, čini mi se 4000 DEM a možda i više) očigledno pobeđuje i oni odluče da oni meni ipak naplate carinu. I krenu da pišu papire, još nemaju svoj formular pa gde god piše SFRJ oni precrtaju i pišu Republika Slovenija. Ja ćutim i čekam. Završe papire, udare pečat Republika Slovenije.

Neću da platim. Sloveniji ne moram da plaćam carinu jer sam u tranzitu. Ali ako napravite papire na Jugoslaviju i udarite JU pečat - platiću.

E, tu kreće frka. Ko sme da piše posle osamosvojitve papire za Jugoslaviju.

I raspravljali se oni pola sata. Jedan ih ubeđuje kako je manji greh da mi lupe jugoslovenski pečat nego da prođem bez carine. Ali taj nije šef, ne potpisuje. Šef ni mrtav neće da potpiše svoje ime pod Jugoslavija. I na kraju me puste nikomništa.

Dođem kod Sandija po ona odela. Već je vreme ručku. Pričam mu šta je bilo, on umire od smeha, pita kako je koji carinik izgledao i koji su bio za to da mi se naplati pod imenom Jugoslavije. I prepozna koji je, zove carinu, kaže nek dođu Janez i Martin, znaju se svi, njemu radnja na 500 m od granice.

Dođe onaj isti i još jedan koji je isto bio da mi se naplati makar u pod imenom SFRJ. I kaže im Sandi da sad plate ručak inače će svima da priča kako su hteli da naplate YU carinu.

Tako su mi slovenački carinici oprostili carinu i još platili ručak.
godec godec 15:10 28.02.2012

Re: "Naša" carina

Tako su mi slovenački carinici oprostili carinu i još platili ručak.



Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:51 27.02.2012

Ma

Krkisa

Srbiju nisam ni pominjao, to je za poseban blog.


poslusaj ti svog druga Vasu i pisi samo ovakve blogove. Koji nemaju ni najmanje veze sa politikom - a vidi se da "znas znanje". Evo sledeci put recimo ovo sto je "za poseban blog"...

ps. Nije da zakeram: a sto sumnjas? Mislim ono da bi bio "ovakav cudak i ludak"?
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:56 27.02.2012

Re: Ma

A Krle da nastavi samo o žitu sa šlagom i mračnim tunelima (svi znamo šta to, u suštini, simbolizuje )
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:59 27.02.2012

Re: Ma

dobrosavljevic_m
A Krle da nastavi samo o žitu sa šlagom i mračnim tunelima (svi znamo šta to, u suštini, simbolizuje )


E pa ja ne znam ... a bas bih voleo da cujem na sta ti prvo pomislis kad to cujes/procitas
krkar krkar 20:28 27.02.2012

Re: Ma

E pa ja ne znam ... a bas bih voleo da cujem na sta ti prvo pomislis kad to cujes/procitas


Vaso, uspećeš da te banujem i zbokpićke!

Ako nešto mrzim to su sikoanalitćari-diletanti. Sve moj Frojd do mojega...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:10 27.02.2012

Re: Ma

... ok, nisi čudak
ecce-florian ecce-florian 21:15 27.02.2012

Re: Ma

dobrosavljevic_m
A Krle da nastavi samo o žitu sa šlagom i mračnim tunelima (svi znamo šta to, u suštini, simbolizuje )


arianna arianna 20:02 27.02.2012

eh, Italija

Inače, parmezan donosim i dan-danas iz Italije. Prvo zato što kod nas ne može da se nađe pošteno odležani od 18 ili 24 meseca - ono što se kupuje kod nas, odležano 6 meseci, u Italiji ni jedna poštena radnja i ne drži


iz Italije donosim dve stvari: pršutu San Daniele i parmezan Reggiano, eventualno Grana Padano

Pošteni parmezan meni liči na onaj stari domaći sapun za pranje
krkar krkar 20:29 27.02.2012

Re: eh, Italija

iz Italije donosim dve stvari: pršutu San Daniele i parmezan Reggiano, eventualno Grana Padano


Hodočastio sam u San Daniele di Carso.

Pišem posle, sad gledam Tita
maksa83 maksa83 22:16 27.02.2012

Re: eh, Italija

Hodočastio sam u San Daniele di Carso.

Čekaj bre krkare, mislim da si u ovm lamentu nad pok. SFRJ zaboravio da pomeneš "parmezan" Sirele iz Bjelovara, koji je po meni jedan od uzroka njenog (SFRJ) raspada. Užeglo nešto koje smrdi na plastiku a koje je odande pristizalo poslednjih nekoliko godina (barem ovde u Bgd) je bio prvi akt agresije, sve ostalo je proizašlo iz toga (i Memorandum, i Sloba, i Gazimestan...). Čisto ako i ovde krene onaj "ko je prvi počeo..." bulšit, da zauzmemo pozicije.
krkar krkar 22:28 27.02.2012

Re: eh, Italija

"parmezan" Sirele iz Bjelovara


Prema koječemu što se okolo prodaje, uključujući kojekakve nemačke noname rendane sireve (ta firma No Name baš svašta pravi, od disketa preko sira do kočionih pločica) - sirelin "parmezan" je samo laž ali ne i loš i neprikladan sir.

Na jedrenju ga koristim i dan-danas ako nema nekog pravog parmezana ili grane. Kesice su zgodne.

A kad smo već kod sireva, Vindija ima ubedljivo najbolji asortiman kozjih sireva raznih vrsta. Ne smem ženi da se pojavim an oči kad dolazim iz Hrvatske bez kozjih sireva. I stvarno su dobri.
Goran Vučković Goran Vučković 22:32 27.02.2012

Re: eh, Italija


A kad smo već kod sireva, Vindija ima ubedljivo najbolji asortiman kozjih sireva raznih vrsta. Ne smem ženi da se pojavim an oči kad dolazim iz Hrvatske bez kozjih sireva. I stvarno su dobri.

Jel još prave onaj sok od pomorandže (ili čega god) u 1/2l brik pakovanjima - "Vindi"? To smo pili u kasarni u Banjaluci (kad nije bio Nektar).
maksa83 maksa83 22:43 27.02.2012

Re: eh, Italija

sirelin "parmezan" je samo laž ali ne i loš i neprikladan sir.

On je bio skroz podnošljiv do tamo negde otpr. 1987, a onda se desilo nešto.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:01 28.02.2012

Re: eh, Italija

Vindija ima ubedljivo najbolji asortiman kozjih sireva raznih vrsta. Ne smem ženi da se pojavim an oči kad dolazim iz Hrvatske bez kozjih sireva. I stvarno su dobri.


Meni reko Miroslav Haber iz Rovinja da taj sir ni brzim vozom nije proso pored eko proizvodnje, te da samo par privatnih farmeta pravi dobar, kao gdja Mirna kod Medulina (njen uvek pobedjuje u HR), tj da koze ne smeju da se hrane senom i drze u stali nego napolju, te jos svasta nesto, na pr da ne sme da se pravi na vise od 39 stepeni itd.

:)

Elem, jebote, stvarno si perverzan.
Moja najveca perverzija iz tvog asortimana je nes kafa s kozjim mlekom od tog dana, od gdje Mirne iz sela kod Medulina. Moćno!

:)

krkar krkar 00:45 28.02.2012

Re: eh, Italija

Moja najveca perverzija iz tvog asortimana je nes kafa s kozjim mlekom od tog dana, od gdje Mirne iz sela kod Medulina.


Sveže kozje mleko u taj napitak???

Bolje da si mi rekla da voliš pekmez od domaćih ranih požegača... sa potrošenim motornim uljem autoprevoznika Berta iz Karojbe
krkar krkar 00:47 28.02.2012

Re: eh, Italija

P.S.
Mi jedemo sir a ne etikete. Tako da pojma nemam je li šatro ekološki ili šatro nije, ni ko je zubar Vindijinih koza ni na koliko stepeni im je fermentisano seno. Samo mogu da potvrdim da su sirevi odlični.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:52 28.02.2012

Re: eh, Italija

Sveže kozje mleko u taj napitak???

Bolje da si mi rekla da voliš pekmez od domaćih ranih požegača... sa potrošenim motornim uljem autoprevoznika Berta iz Karojbe


ebga:)
priznajem i dodajem i filterušu ahahaha:)
antioksidant antioksidant 08:52 28.02.2012

Re: eh, Italija

On je bio skroz podnošljiv do tamo negde otpr. 1987, a onda se desilo nešto.

imali su i u bjelovaru neki memorandum garant
godec godec 20:27 27.02.2012

Hvala

za sjajan tekst i prelepu fotografiju.
chitach chitach 20:31 27.02.2012

.

Na Pelješcu vino.
ecce-florian ecce-florian 20:55 27.02.2012

ne bi da širim temu ali

samo sitnije intervencije

još uvek je nerešeno pitanje je li bolja Pick ili Gavrilović. Naravno da Pikove salame nije bilo u prodaji u socijalizmu. Bilo je u Mađarskoj gde je jedna salama od kila menjana za par najlon čarapa ili 250 grama Vegete, no to je druga priča.

Ovo oko pick - Gavrilović bilo stvar opredeljenje, al' iz Mađarske se pored Picka iz Szegeda donosila i Hertz iz fabrike u pešti.Esad, tačno je da Pickove salame nije bilo u prodaji u socijalizmu i to ne samo u SFRJ socijalizmu nego i u Mađarskom. Budući da je to bio izvozni artikal, on se nije nalazio u slobodnoj prodaji sve negde do osamdeset i neke , već se nabavljao prvo u "dipolmatskim magazinima" a posle u Duty free shop po hotelima. Moglo je normalno da se kupi u Austriji, Nemačkoj.....

Naravno da je isti problem i sa bakalarom koji obožavam. Kod nas se prodaje treća liga i to praktično otpaci.


Saglasan, zato se kupovao napolju.
Jedno vreme kad više nismo mogli redovno u Trću kao pre, našli momka koji je vozio kamion za talijane na nekim relacijama za Tursku valjda ili još dalje.Prolazio dva puta mesečno u proputovanju ,da vidi dragu i roditelje . Opremili ga ručnim frižiderom i ostalim rekvizitima.Prvo kupi po spisku od prethodnog prolaska parmezan tu i tu, kafu mešavinu takvu i takvu toliko i toliko tamo i tamo, a na ribljoj pijaci bakalar zimi ili šta već naručimo ( zavisno od sezone ) ribu, škampe, kozice.Potovari to sve pre podne i sedne pa ga uveče dočekamo i pravimo krkanluke

A ovo
Čvarke u Šekovićima, Zalukoviku, Gunji i Dardi.

ti je previše paušalno
Čvarci su bre kategorija
Koji bre
Gumeni, suvi , sitni krupni, suvi, duvan, sprža
Paz o svakom mož traktat da se napiše
evo kraći izvod iz jednog

Daklem, taze i namrtvo utepan „losos iz kočinu“ prvo se šuri i skida se koža; ne skine li se, lako mož’ da dobiješ čvarci, a toj prajiv samo još onija što ne znaev koje je sprža. Važna napomena: izbegava se klanje u subotu, jel je to dan za porodično banjanje; lako se mož’ desi da ti cela familija uripi u tekme sas vrelu vodu i pre svinju. Elem, celo salo se seče u kocke, col sa col do dva sa dva cola; u dobro zagrejan kazan - nemoj da pobrkaš sa korito od onomad, tam su deca odamno - sipuje se od kilo do tri kila vodu, a kocke se turaju odma i počinje topenje sas mešanje. Neki majstori turav i loj od bubrezi, za svaki slučaj. K’d se salo otopi, kazan se prebacuje na ‘ladnu zemlju i sas cedaljku i gazu se odvaja mas’. Taj mas’ je prva klasa i čuva se za dečurliju i za bolni; namažeš gu debelo na leba, frljiš preko njuma sol i papriku i puštiš sitnu dečicu na sokak: ništa gim neće fali, ne se sekiraj. K’d se mas’ odvoji, kazan se vrća na vatru i pa se meša, al’ sad pojako, dok se grbina muški ne oznoji. Opet se vadi mas’, ali je toj s’g druga klasa: čuvamo gu s’m za gosti. U ono što je ostalo mož’ da dodaš koje oćeš, al’ najbolje pasuje meso skinuto od obarenu glavu. Ponovo se dosipuje nekolko kila vodu i sas varjaču se razbivav golemi parčiki na pomalečki. Mešanje ič ne sme da prestane još najmanje cel sat.

E, s’g ide prava majstorija! Prvo sol - mešaš i probuješ da ne prekaraš; pa tucana el gruvana p’prika - tuj niki neje preterao; skidanje od vatru i poslednjo odvajanje masnoću. Ceđenje se radi kroz gazu, sas pritiskanje; a pritiskaš onolko jako kolko nećeš da sprža bude mrsna. Takvu gotovu mož gu turiš u crevo il’ u sudovi - njuma preferiraju ovija uštogljeni, a mož i da gu „razbarušiš„ sas viljušku, pa da budne čupava ko bitles.


integralno ovde pod kultura.

I opet napisa čaršav od komentara, jbg.

Samo da dodam oko carine. '91 sredinom marta , nakon par nedelja u Kini gde sam gledo sa Kinezima u lobiju hotela one tenkove po Bgd ( oni sa razumevanjem klimali glavama po principu svako ima svoj Tiananmen) vraćam se sa jednim koferom a nijedan drugi putnikl nema ispod 100kg dodatno plaćenog tereta ( počeci srpskog puta svile).Svi potrpali te paketčine uvijene u natron hartiju i izvezane kanapom na one taličke na Surčinu, jednom rukom voze i krivudaju jer drugom pridržavaju da ne padne.Gleda me carinik sa rendgena poizdalje, vidim odmah , naderao sam, sumnjiv sam 100%. Šta ću. Dođem i ja na red, ubacim kofer na traku i dam pasoš, on gleda pokazuje prstom na ekran i pita:
- Šta je ovo?
Pogledam i kažem - patka.
- Kakva patka?
- Pa Pekinška, ovo je let iz Pekinga zar ne?
- Ti to mene zajebavaš?

Šta dalje reći. Na ekranu stvarno ko kod doktora na trauimatologiji, vide se rebra, noge, krila
A ja jedva našo na pijaci, to je ono drndanje sa potapanjem i parenjem u nekoj vrsti paca od djumbira, vina, meda sirćeta i štatijaznam šta pa se onda suši u odžaku iznad šporeta na kom oni dalje spremaju jelo i povremeno je još preliva nečim tamno braon, a onda skroz osuši
Nije baš bila ovako sofisticirana, al' otprilike


Usledila je za završetak univerzalna rečenica kojom te cerinici propuštaju, a koju ti gore navodiš pa nema potrebe da je citiram da ne bi potpao pod sankcije.
krkar krkar 21:56 27.02.2012

Re: ne bi da širim temu ali


Crni Cvetko, do sutra bih morao da ti odgovaram da hoću detaljno!

tačno je da Pickove salame nije bilo u prodaji u socijalizmu i to ne samo u SFRJ socijalizmu nego i u Mađarskom.


Nije je bilo u normalnoj prodaji u Mađarskoj ali uvek je bio neko kome se pokvario homokinetički zglob ili vodokotlić a ko je radio u Piku... I tako su te zimske salame kružile na crno. Ma znaš priču.

I negde u tom ciklusu između vodoinstalatera, babice, potkivača ili nadzornice staračkog doma bila je naša teta Ema. Te smo mi tako kupovali nepostojeće socijalističke salame. Što je samo još jedan dokaz da je socijalizam sasvim neobjašnjiv današnjoj omladini.

Nego, pade mi na pamet da je rečena Ema, inače hiperaktivna subotička Mađarica, upravo zbog svoje hiperaktivnosti (a i brzine kojom bi se zatekla na mestu gde može da se čuje i/ili proširi najnoviji dobar trač) dobila jedan od najboljih nadimaka koje sam ikad čuo u životu: Trkačica!

A muž Eme Trkačice bio je najflegmatičniji Bosanac koji je u Bosni ikad postojao pa vi zamislite tu kombinaciju... i decu kakva su ispala (sasvim dobra ali malo... specifična).
krkar krkar 22:04 27.02.2012

Re: ne bi da širim temu ali

Na ekranu stvarno ko kod doktora na trauimatologiji, vide se rebra, noge, krila


Iako su većina carinika kreteni - mora im se odati priznanje da ipak kroz kojekakve traume u svom veku prolaze.



A kad smo već kod pilitji:

ecce-florian ecce-florian 23:35 27.02.2012

Re: ne bi da širim temu ali

A kad smo već kod pilitji:

Paz samo da ne preteraju jer ćemo dobiti i anfas


ili što bi mudri Japanci rekli


predatortz predatortz 20:59 27.02.2012

;)

Čvarke u Šekovićima


Bio si u Šekovićima?
krkar krkar 21:37 27.02.2012

Re: ;)

Bio si u Šekovićima?


I u Papraći, Tišči...
predatortz predatortz 21:42 27.02.2012

Re: ;)

krkar
Bio si u Šekovićima?


I u Papraći, Tišči...


Ajde,ajde...
Ne rasteži k'o teraviju
Znaš ti dobro zbog čega to pitam
krkar krkar 21:58 27.02.2012

Re: ;)

Znaš ti dobro zbog čega to pitam


Ne znam.

Ali, da predupredim, ako si mislio da me pitaš jesu li Šekovići žešća vukojebina: jesu.
predatortz predatortz 21:59 27.02.2012

Re: ;)

krkar
Znaš ti dobro zbog čega to pitam


Ne znam.

Ali, da predupredim, ako si mislio da me pitaš jesu li Šekovići žešća vukojebina: jesu.


E, onda nisi ni bio...
zilikaka zilikaka 22:10 27.02.2012

E moj ti

Nije ni čudo što ne znaš šta si kome pričo. Ko će to popamtiti kad skladištiš ovako nešto:
U Gozd Martuljku sveže šumske pečurke. (Usput uvek svratim kod Jožice na gobovo juho).

U Drenju slavonski kulen. A posavski u Obudovcu.

U Gaćelezima gorke bademe (mada sam našao snabdevača i na jednoj beogradskoj pijaci).

U Vrgorcu i Brajicama kaštradinu.

U Stonu kamenice (a često i mušule).

U Garešnici salate i slično povrće..........

Pošten svet bre ne kreće na pijacu bez papirića (od milja zvani eksterna memorija), a ako ga nedajbože izgubi, nema te sile koja će rekonstruisati šta je pisalo.

A i u ovo ne sumnjam:
Recept uvek treba za sve, daj. Ako ga ne primenim odmah ostaće u malom mozgu i prizvaće se kad-tad.



...od mene toliko
krkar krkar 22:17 27.02.2012

Re: E moj ti


Davno sam ja po tom pitanju dig'o ruke od samog sebe. Ja ne pamtim imena ljudi koje sam upoznao, znam da je čovek išao sa mnom u razred al' pojma nemam kako se zove - ali da me pitaš koji je bio sastav pregovaračke delegacije za nezavisnost Južne Rodezije - znam bar polovinu u ponoć!

Uostalom, ni moj otac ljude ne pamti po imenu nego po dijagnozama i postoperativnim ožiljcima. Aaa, Vi ste ona lepa ingvinalna hernija
jednatanja jednatanja 23:48 27.02.2012

Ostrige

su navodno odlične za potenciju, no da ne širim glasine...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:10 28.02.2012

Re: Ostrige

e, ubi me, al ja kamenice ne mogu, moj kum Dalmatinac ludi i šizi, al meni to ko slina da ne reknem šmrklji brrr
krkar krkar 00:42 28.02.2012

Re: Ostrige

e, ubi me, al ja kamenice ne mogu, moj kum Dalmatinac ludi i šizi, al meni to ko slina da ne reknem šmrklji brrr


Boli te uvo - uvek možeš da se zaposliš u carini BeHa.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:54 28.02.2012

Re: Ostrige

Boli te uvo - uvek možeš da se zaposliš u carini BeHa.


pa de vidim uživo kako srčeš kamenice iz gepeka? a ne ne, ne bih prezivela:)
krkar krkar 01:08 28.02.2012

Re: Ostrige

su navodno odlične za potenciju, no da ne širim glasine...


O tome koliko bi šatro kamenica trebalo da se pojede da bi bile za potenciju koplja se lome otkako znam za sebe. Ili, da budem precizniji, otkako znam za pojam potencije.

Meni je standardna mera 12 komada (kamenice se tradicionalmo naručuju na tuce, može i pola tuceta). Kod te mere nikakvu razliku primetio nisam.

Kad sam gladan i alav pojedem i dva tuceta - i opet ne primećujem razliku.

Nekoliko puta u životu pojeo sam i po dva i po ili cela tri tuceta i primetio sam da sam se toliko najeo i napio da mi potencija uopšte ne treba, čak bi mi i smetala da tako najeden i napijen nešto moram.

Ima, doduše, moj drug D, poznati manijak koji može da pojede pola jagnjeta pečenog, koji redovno pojede po 4-5 tuceta kamenica ali nisam ni kod njega primetio neku razliku glede potencije. Podjednako laže i sa kamenicama i bez - šesputa bezvađenja i te fore.
maksa83 maksa83 01:20 28.02.2012

Re: Ostrige

Ima, doduše, moj drug D, poznati manijak koji može da pojede pola jagnjeta pečenog, koji redovno pojede po 4-5 tuceta kamenica ali nisam ni kod njega primetio neku razliku glede potencije. Podjednako laže i sa kamenicama i bez - šesputa bezvađenja i te fore.

Pusti, nema razloga za gorčinu i razočaranje, muškarci svašta lažu da navuku, batali ga...
krkar krkar 01:25 28.02.2012

Re: Ostrige


Ti si garantovano čiraš
maksa83 maksa83 02:25 28.02.2012

Re: Ostrige

krkar

Ti si garantovano čiraš

+ zrikav + ćopav to boot.

Ka' te neće onda te neće.
fantomatsicna fantomatsicna 01:59 28.02.2012

Ostrigeeeeeeee

Nemam pojma koliko kostaju kod vas ali ovde imamo bluff ostrige koje su vrlo pristupacne cene i vrlo, vrlo kvalitetne.Ali sve ostale djakonije nase i da mogu ne bih mogla iz Srbije preneti ovde preko granice.Ako te nadju i sa jednom jabukom na carini platis 150 NZ dolara kaznu...Sto platis ok ali sto to bace!




krkar krkar 02:08 28.02.2012

Re: Ostrigeeeeeeee


Vi se ne računate, vi ste mimo sveta skroz. Sve neke čudne vrste kojih nigde drugo nema. Biolozi koji završe na NZ ne mogu u ostatku sveta da nostrifikuju diplomu

Al' jagnjetina vam je prva liga. I puter.
babela babela 09:57 28.02.2012

mmmmmmm


Od kamenjarki grlo gori
49 41 49 41 15:04 28.02.2012

A, tek ...

sto su prirodni, (na vetru suseni) skadarski sarani; uvijeni u jagnjecu maramicu i ovlas ispeceni na rostilju.

- Pa, tek saran na podgoricki nacin sa suvim sljivama; kod nesudjene Taste na Autokomandi.

Pa sjeniski kackavalj; koji se moze nositi sa najboljim italijanskim parmezanom.

Pa, rumeni muskat - slovenacki; e da ga hebem, jal poreklo bese primorski jal mariborskega gorja.
...
godec godec 15:12 28.02.2012

Re: A, tek ...

A, tek ...
sto su prirodni, (na vetru suseni) skadarski sarani; uvijeni u jagnjecu maramicu i ovlas ispeceni na rostilju.


Gde to može da se proba?
krkar krkar 15:29 28.02.2012

Re: A, tek ...

Gde to može da se proba?


Kod Toška i Zorke u Virpazaru.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana