Društvo| Ekologija| Mediji| Politika| Život

IZBORI U FRANCUSKOJ

Filip Mladenović RSS / 19.04.2012. u 20:14

Predizborni plakati
Predizborni plakati
U Parizu i širom Francuske je finiš predsedničke izborne trke. Nakon prvog kruga izbora, koji će se održati u nedelju 22. aprila 2012, predviđa se da će u drugom krugu, 6. maja, koplja ukrstiti Nikola Sarkozi i Fransoa Oland. I da će u tom krugu ubedljivo pobediti lider francuske levice Oland.

Šetnja Parizom u ove predizborne dane skromno ukazuje na  aktuelnu kampanju. Da nije bilo razapetih belih šatora na trgu Konkord, gde je Sarkozi u nedelju održao veliki miting pod sloganom "Snažna Francuska",  teško da bi neko sa strane mogao prepoznati predizbornu "groznicu". Nema velikih, agresivnih bilborda na ulicama i trgovima Pariza kao kod nas. Ti bilbordi su tamo gde im je i mesto - u podzemlju, u hodnicima i po stanicama pariskog metroa.

Takođe, retko se mogu videti izborni plakati predsedničkih kandidata. Nema ih na svakom ćošku, kao u Beogradu. U vreme izbora na ulice Pariza se iznesu ružni, metalni panoi i na njih se lepe plakati (videti sliku). Nema šanse da se plakati zalepe na neki izlog, na zid, fasadu ili na staklo autobuske stanice kao u Srbiji. Glavna bitka se vodi preko medija, naslovnih stranica uglednih časopisa, internet portala i TV stanica.

O Sarkoziju se manje-više sve zna: najnepopularniji predsednik u istoriji Francuske, pod nadimkom sa kojim će ući u istoriju: predsednik bogatih.

Cenu tog predsednikovanja platili su obični ljudi, koji će sada na izborima podvući crtu. Državni dug Francuske iznosi čak 90 odsto BDP-a. Pod maskom tzv. podrške velikim investitorima  (čitaj: poreske olakšice i fiskalni pokloni prijateljima i krupnim kapitalistima) otišlo je čak 140 milijardi evra!

Ko je Fransoa Oland, lider socijalista, kome svi prognoziraju ulazak u Jelisejsku palatu posle 6. maja 2012? Kada ga gledate i slušate, deluje kao jedan od članova nekadašnjeg Predsedništva SFRJ: bez harizme, bez strasti, kao tipični partijski aparatčik. Takva mu je bila i karijera: u Socijalističku partiju se učlanio 1979. godine, nakon diplomiranja na prestižnoj Visokoj nacionalnoj školi za državnu upravu (ENA) u Parizu. Od 1997. do 2008. godine boravi u fotelji najodgovornije stranačke funkcije - generalnog sekretara. Zli jezici tvrde da je, u stvari, bio samo "potrčko" pravog bosa partije, Lionela Žospena. Kada je dotični ubedljivo izgubio na predsedničkim izborima 2002. godine, Oland dolazi na mesto stvarnog šefa fransuckih socijalista.

A onda dolazi melodramski zaplet: njegova nevenčana supruga Segolen Roajal, sa kojom ima četvoro dece, postaje kandidat socijalista na predsedničkim izborima 2007. godine. I gubi od Sarkozija. Usledio je razlaz ovog nerazdvojnog para nakon 30 godina duge veze, a potom i ostavka Olanda na mesto generalnog sekretara Socijalističke partije.

Sledi novi preokret, melodramsko-politički. Fransoa Oland ima novu životnu saputnicu,  Valeri Trirviler, a u političkom smislu nastoji da se otarasi lošeg imidža, oličenog u podrugljivim nadimcima "meka muda" i "mlitavko". Kombinacijom novostečene ili naučene energičnosti, demagogije i kompromiserstva, Fransoa Oland je na stranačkim izborima krajem 2011. pobedio protivkandidatkinju Martin Obri i tako ušao u predsedničku trku. Dobri poznavaoci prilika na francuskoj levici tvrde da je Fransoa Oland ipak ostao dosledan partijskom programu, ne napuštajući ideale demokratskog socijalizma u Francuskoj.

Pobeda Fransoa Olanda imaće veliki značaj za posrnulu evropsku levicu i za umanjivanje osionosti liberalnog kapitalizma. Predviđa se da će predsednica francuskog parlamenta postati bivša partnerka Segolen Roajal, a nova premijerka - Martin Obri, liderka leve frakcije Socijalističke partije. Vlada levice, sem socijalista, sastojaće se i od predstavnika tzv. Fronta levice - levih socijalista i komunista, i Zelenih.

U svojim javnim nastupima Fransoa Oland se ne libi da kaže "da ne voli bogate"  i da će uvesti porez najbogatijima na prihode veće od milion evra od čak 75 odsto. Obećava nova radna mesta u prosveti,  protiveći se preovlađujućoj politici "stezanja kaiša"  i štednje po svaku cenu.  

Sve u svemu, pobeda Fransoa Olanda nagoveštava tektonske poremećaje u EU i krupne promene ekonomske, socijalne i kulturne politike u Francuskoj.

P.S.

Fransoa Oland je veliki ljubitelj skutera. Zašto će Oland ušetati u Jelisejsku palatu, ne na belom konju, već na belom skuteru? Između ostalog i zbog sledećeg:

Jedan mladi fransucki novinar upitao je Sarkozija šta misli o tome što su policajci nedavno brutalno napali radnike železare "Arselor Mital", koji su došli u Pariz kako bi protestovali zbog straha da će izgubiti posao. Inače, o sudbini železare govorilo se tokom predsedničke kampanje. 

- Da li mislite da me je briga šta vi govorite? Šta želite da vam kažem? - odbrusio je Sarkozi, da bi zatim dodao: - Kakav si ti idiot!

Ipak, kada je shvatio šta je uradio, Sarkozi se vratio do novinara kako bi mu se izvinio.

- Oprosti, simpatičan si momak, ali si mlad - rekao je aktuelni predsednik Francuske.

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 23:15 19.04.2012

***

Setio se Busovog iskustva...



Apr 16, 2012 - Nicolas Sarkozy was campaigning yesterday in Concord to prepare the first round of presidential elections. He faces the protocol by signing many handshakes. However, he took care to remove his watch to 55 000€ to avoid pickpockets
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:33 20.04.2012

Re: ***

U svojim javnim nastupima Fransoa Oland se ne libi da kaže "da ne voli bogate" i da će uvesti porez najbogatijima na prihode veće od milion evra od čak 75 odsto. Obećava nova radna mesta u prosveti, protiveći se preovlađujućoj politici "stezanja kaiša" i štednje po svaku cenu.


Razbezace mu se milioneri po svetu, sa takvim porezom, nije lako njima novce uzeti.
A stezanje kaisa se pokazalo kao ubistveno za ozivljavanje ekonomije.

Steta sto su makli DSK, cisto zbog dinamike, mada, svuda se ispostavlja da je izbor od grdjeg do jos goreg, pa ajd biraj.
bookez bookez 11:53 20.04.2012

Re: ***

Ja bih rekao da su hteli da mu ga zdipe. To su ti pokreti. Posebno lik u prvoj sekundi. Jednom rukom rukovanje, a druga ruka oko sata, palac na satu, a ostalih 4 rade na zakacaljci. A mnogo je kratko vreme da bi jedan mogao da odradi, sigurno par njih, mic po mic [video].
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:01 21.04.2012

!!

PREPORUKA ZA TEKST.
NADAM SE DA CETE I DALJE PRATITI IZBORE U FRANCUSKOJ.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana