Društvo| Istorija| Kultura| Religija

Vojska Srbije – crkvena ili građanska institucija

Milan Karagaća RSS / 28.05.2012. u 10:32

Možda bi primerniji naslov bio “Pomoz‘ Bog Srpska pravoslavna reformisana vojsko”

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane u celini mogu se zaista pohvaliti da su u odnosu na sve druge segmente društva i ministarstva izvršili najcelovitije reforme. Vojska je reorganizovana po najsavremenijim standardima, osavremenjen proces obuke i odlučivanja, naši oficiri čak prednjače nad oficirima mnogih susednih i NATO zemalja po obrazovanju, a u misijama i uopšte u međunarodnim kontaktima pokazuju visok stepen profesionalnosti. Međutim, u svemu tome što je dobro reformisano , čini mi se da je nešto i deformisano time što je vojska , umesto nekadašnjeg zarobljenika ideologije, sada zarobljenik crkve i religije.Ono što joj je nekada bio CK SKJ sada je Sinod SPC, a umesto komesara sada su sveštenici. Vojska Srbije vraćena je u XIX , a po mnogim stvarima pokušavaju da je vrate i u srednji vek. Kad su Zorana Đinđića pitali zašto pomaže izgradnju Hrama Svetog Save, rekao je “Zato što je veri je mesto u crkvi". Za razliku od njega, njegovi naslednici u DS su veru smestili u državne ustanove i, naročito, u vojsku.

 Pogledati OVDE :

 “Bog vam je dao vlast nad ljudima…” „Za krst časni i našu veru pravoslavnu.. „

Po važećem Ustavu, Republika Srbija je država srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima gradjanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima. (Član 1.)

Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države.

Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna. (Član 11).

Crkve i verske zajednice su ravnopravne i odvojene od države. (Član 44).

Prema Uredbi Vlade Srbije o vršenju verske službe u VS: “Vršenje verske službe u Vojsci Srbije ne može se organizovati  radi vršenja misionarstva crkava i verskih zajednica u vojnoj sredini. Pripadnici Vojske Srbije ne mogu biti podvrgnuti prinudi koja bi mogla ugroziti njihovu slobodu veroispovesti i ne mogu biti prisiljeni da se izjasne o svojoj veroispovesti i verskim uverenjima ili njihovom nepostojanju, u skladu sa zakonom.
Pripadnici Vojske Srbije učestvuju u delatnostima verske službe isključivo po sopstvenoj volji i ubeđenju, uz uvažavanje obaveza koje proističu iz vojne službe.“

A da li je baš tako, ima li agresivnosti SPC u vojsci?

246218_spasovdan-foto-a-stankovic013_ig.jpg

74374_irinej-i-suta_f.jpg?ver=1277791720

 sporazum_spc4.jpg

 Meni lično  sledeće slike

 DSC_5461.jpg

gospodje-1-strana.jpg 

POP_4930.jpg
 

odaju  mnogo više dostojanstva Vojske Srbije i njenih pripadnika.

Zbog čega se crkva toliko usmerila da baš vojsku uzme pod svoje i odakle tolika servilnost vojnog i političkog rukovodstva a posebno oficira prema SPC teško je dokučiti osim u sklopu celokupne kampanje revizije istorije XX veka i brisanja svega onoga što na bilo koji način podseća na NOB, u čemu prednjači SPC i naročito neke vladike. Svi vojni praznici, nazivi jedinica i imena kasarni su promenjeni i po cenu da se traže i iz malog prsta isisavaju „istorijski“ datumi i događaji. U opštoj euforija estradnog verništva i u vojsci počeše da slave Krsne slave jedinica, osvešatava se sve od sporstkih igrališta do kabineta, učionica, radionica, spavaonica, bolnica, medicinskih aparata, na VMA, oficiri i kadeti se organizovano odvode sve u svečanim uniformama na pričešće i moleban kojem Amfilohije valjda crkveno unapredjuje nove oficire pre vrhovnog komandanta,  troše se pare za poklonička putovanja celih klasa u posete manastirima po Srbiji ali obavezno i Hilandaru, pompezno se slavi školska slava Sveti Sava, kancelarije su preplavljene slikama svetaca i ikonama, a prezentacije reformskih procesa obaveznim logom „Beli anđeo“. Da li se to tako brzo zaboravilo pa sada vojsci umesto komunističke ideologije još agresivnije nameću pravoslavlje, praveći od nje opet slepca kome je samo CK SKJ zamenjen Sinodom SPC.

 Posebno je pitanje zašto je Crkva uzela baš vojsku kao svoju ciljnu grupu i sa vojskom ima “specijalne i paralelne veze».

Sastavni deo nastavnog plana i programa školovanja budućih i usavršavanja sadašnjih oficira su predavanja o pravoslavlju koja drže visoki crkveni dostojanstvenici i tzv. poklonička putovanja i obilasci manastira kao da ne školujemo oficire za 21. nego za srednji vek.

Pripadnici vojske su redovno sastavni deo svih crkvenih manifestacija gde obučeni u svečane uniforme čine dekor, a na svim vojnim svečanostima sveštenici imaju počasno mesto, odmah iza komandanta.

Dakle, ako je sve to lična stvar i dobrovoljno, zašto se vojsci nameće kao obavezno, čak je bilo pokušaja da se svi pripadnici vojske izjasne o tome da li su vernici pa se valjda odustalo kada se saznalo da je za to saznao zaštitnik građana.

Ako je versko opredelenje i krsna slava privatna stvar zašto se onda vojska tera da to javno manifestuje i ispada smešno kada se oficiri u svakoj prilici krste kao zadušne babe.

Pripadnici vojske su ravnopravni građani i neka svoja prava na ispovedanje verskih osećanja i obavljanje verskih obreda vrše kao i svi ostali građani u slobodno vreme u crkvama i manastirima.

Ako je na ovaj način uvođenje u upražnjavanje veskih osećanja u vojsci uspeh sa kojim se hvali aktuelno rukovodstvo ministarstva odbrane onda je to još jedan od ishitrenih poteza DS u nekritičkom odricanju od dela naše istorije kao što je i slučaj sa onim glasanjem u skupštini o izjednačavanju četnika i partizana i proglašavanju četničkog pokreta antifašističkim.

Ali to nam je što je, valjda će vreme iznedriti neostrašćene ljude, a istorija opet postati ono što jeste, pa će smiriti klatno koje je bezobrazno otišlo u desnu stranu.

Šteta je što su u to upleli vojsku i što joj brišu deo njene istorije i identiteta.

No, uvek posle vremena ostrašćenih dolazi vreme smirenijih i normalnih, a dotle im treba oprostiti jer ne znaju šta rade.



Komentari (150)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorstak92 gorstak92 10:50 28.05.2012

Wow!

Opet sam prvi kod Karagaće
predatortz predatortz 10:51 28.05.2012

Maliciozno

Ako je versko opredelenje i krsna slava privatna stvar zašto se onda vojska tera da to javno manifestuje i ispada smešno kada se oficiri u svakoj prilici krste kao zadušne babe.


Dakle, krste se samo zadušne babe?

Vojska i Crkva su deo društva. Po mnogim istraživanjima, upravo onaj deo koji je najmanje kompromitovan u narodu.
Kome može smetati prisustvo sveštenika na nekoj vojnoj, ili oficira na nekoj crkvenoj proslavi?
elis elis 11:38 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz
...Vojska i Crkva su deo društva...


Tačno tako.

Insistirati na potpunom razdvajanju vojske i verske duhovnosti znači ne znati ništa o časovima za koje se svaka vojska priprema - časovima kad zviždi oko ušesa.

A ako se vojnici na silu uteruju u ateizam ne kao lični stav, već kao ideološku obligaciju, kao što je bio slučaj u Jugoslaviji, i ako se odnos vojske i religije ne reši po uzoru na civilizacijski prihvaćene modele, to samo otvara put vladikama s mitraljezima ili, ovde kod mene, regruterima iz S.Arabije.

Sad, da se u ovim otpatcima od Jugoslavije preteruje sa ulogom verskih službenika u vojsci, preteruje se, da se ne lažemo. Ali to je dijalektički nužna posledica višedecenijskog preterivanja u suprotnom pravcu.

Mudri Solon, kojeg ex-policajac tako voli, nije bez razloga upozoravao da u svim stvarima treba pronaći meru.
predatortz predatortz 11:40 28.05.2012

Re: Maliciozno

Sad, da se u ovim otpatcima od Jugoslavije preteruje sa ulogom verskih službenika u vojsci


Dečije bolesti. Svešće se to na pravu meru.
zemljanin zemljanin 11:49 28.05.2012

Re: Maliciozno

Insistirati na potpunom razdvajanju vojske i verske duhovnosti znači ne znati ništa o časovima za koje se svaka vojska priprema - časovima kad zviždi oko ušesa.

U tim časovima se ne razmišlja o verskim duhovnostima (šta god to bilo) već se vidi profesionalnost u primeni naučenog i sposobnost oficirskog kadra da pravilno proceni situaciju.

Daklem, cela priča ima malo veze sa verom pojedinca a mnogo veze sa religijskom dominacijom u društvu. Tu dominaciju treba zvati pravim imenom i stalno joj se oštro suprostavljati.

Teza, koja se sve češće provlači, o tome da je to "normalno" i da će se oni sami "srediti" je apsolutno zatvaranje očiju pred činjeničnim stanjem.

Da ponovimo, verovanja pojedinca su njegova stvar i niko nema prava da mu se tu meša ili nameće.
predatortz predatortz 11:51 28.05.2012

Re: Maliciozno


Da ponovimo, verovanja pojedinca su njegova stvar i niko nema prava da mu se tu meša ili nameće.


Nije istina. Evo, ja kad sam bio vojnik nisam smeo da priđem crkvi na sto metara. Ili to nije mešanje i zadiranje u slobode?
zemljanin zemljanin 12:00 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz

Da ponovimo, verovanja pojedinca su njegova stvar i niko nema prava da mu se tu meša ili nameće.


Nije istina. Evo, ja kad sam bio vojnik nisam smeo da priđem crkvi na sto metara. Ili to nije mešanje i zadiranje u slobode?

kad je to bilo ?
Kad sam ja bio u jedinici nisam smeo da odem u opsevatoriju (nije je bilo). Da li sada treba da gradimo opsevatorije po kasarnama ?

Naravno da je banalan primer ali se svodi na to da u krajnjoj instanci, ćeš ti imati više prava i sloboda od mene, zar ne ? Zato, da bi svi bili jednaki, religija mora da ostane van institucija a ne da se uvodi u institucije. Imaš izlazak u grad, idi gde god hoćeš ...
predatortz predatortz 12:08 28.05.2012

Re: Maliciozno


kad je to bilo ?


'88
.

Imaš izlazak u grad, idi gde god hoćeš ..


E,vidiš, tu je zajeb. Podvukli nam da će nam nanu naninu ako neko priđe crkvi u uniformi. U to vreme civilke za grad nismo smeli da imamo.
Dakle, neki su bili jednakiji.
Sad, može 'vako, može 'nako. Pa ko šta voli.
Meni je ta logika bliža.
elis elis 12:27 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz
...


'Ajde, šta kukaš, tebi su u JNA zabranjivali - ja sam u ovom poslednjem ratu imao pismenu zabranu prisustvovanja bilo kakvim verskim ceremonijama, jer nikako nisam mogao da obuzdam svoj poriv da podjebavam hodžice

Ali stvar je u tome, i tu se sasvim slažemo, da čovek ne sme da uzima sebe kao meru sveta. To što ja ne upražnjavam ove ili one obrede, ne znači da moram insistirati da ih i drugi ne upražnjavaju. Kao što je opasno kada onaj koji obrede upražnjava i druge tera na to.

Sad, nije da ja ne razumem ni one koji se protive institucionalizaciji vere u oružanim snagama - tu leže neslućene opasnosti ako taj posao sprovode diletanti. Pogotovo je maligno kada se ispod priče o verskoj duhovnosti proturaju neke druge, dnevnopolitičke priče.

Sve u svemu, jedno ozbiljno i slojevito pitanje koje treba strpljivo i dugotrajno rešavati javnim delovanjem i dijalozima, a ne dekretima i lomljenjem stvari preko kolena.
libkonz libkonz 12:28 28.05.2012

Re: Maliciozno

Elise, svaka čast za komentar!
Edit: na onaj prvi sam mislio.
elis elis 12:34 28.05.2012

Re: Maliciozno

libkonz
Elise, svaka čast za komentar!
Edit: na onaj prvi sam mislio.


A šta fali ovom drugom
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:35 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz
Sad, da se u ovim otpatcima od Jugoslavije preteruje sa ulogom verskih službenika u vojsci


Dečije bolesti. Svešće se to na pravu meru.

Ja se i zalažem da se svede na razumnu meru.
Zamisli npr. kada se prilikom onog čina proizvođenja oficira ispred skupštine po preporukama onih koji ih uče svi prekrste pa bace šapke i da je među njima 5 islamske veroispovesti koji bi umesto da se krste klekli da klanjaju, ili 2 Jevreja pređu na svoju molitvu, a onaj jedan ateista ostane da stoji osećajući da ne pripada društvu sa kojim je 4 godine delio i dobro i zlo.
Pa zar nije onda normalnije izbaciti iz protokola to kolektivno krštenje po ugledu na one italijanske fudbalere koji pre početka utakmice poljube krst koji nose oko vrata i prekrste se. To urade oba tima a opet jedan izgubi.
antioksidant antioksidant 12:38 28.05.2012

Re: Maliciozno

A šta fali ovom drugom

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:45 28.05.2012

Re: Maliciozno

ja kad sam bio vojnik nisam smeo da priđem crkvi na sto metara.

prosto ti ne verujem da si bio vojnik tamo neke davne 1952.godine kada je još bio uticaj bratskog sovjetskog drila i ideologije.
Kasnije vojnicima niko nije branio da kada su na odsustvu idu u crkvu , slave slave, krste decu. Sigurno da se podrazumevalo da to ne čine u uniformi.
Tako mislim i sada da vojnik i oficir u slobodno vreme ima pravo da veruje u šta veruje, da ide u crkvu, da se venčava u crkvi , krsti decu ali ne smatram normalnim tj. smatram preterivanjem toliko crkve u vojsci, toliku nekritičnu okrenutost vojske crkvi i planski rad rukovodstva MO i GŠ na tome. Umesto ranije uprave za informisanje i moral sada postoji odelenje za verska pitanja.Neprimerno je organizovano odvođenje kadeta na pričešće,po manastirima i to sve u paradnim uniformama kako bi se saginjanjem uniforma oficira poklonila mantiji.
predatortz predatortz 12:48 28.05.2012

Re: Maliciozno

prosto ti ne verujem da si bio vojnik tamo neke davne 1952.godine kada je još bio uticaj bratskog sovjetskog drila i ideologije.
Kasnije vojnicima niko nije branio da kada su na odsustvu idu u crkvu , slave slave, krste decu. Sigurno da se podrazumevalo da to ne čine u uniformi.


Ajde, pošteno:

Da li je vojnik JNA 1988. mogao za vreme izlaska u grad, dakle u svoje slobodno vreme, da ode u crkvu i pomoli se? U uniformi, jer pravo na civilku nije imao.
Ako nije, zbog čega nije?
Da li je to bilo zadiranje u slobode i privatnost pojedinca?
libkonz libkonz 12:50 28.05.2012

Re: Maliciozno

A šta fali ovom drugom

umesto edit na edit: Edit dodan pre čitanja drugog. Šta da radim kad se pojavio tačno iznad mog komentara
Preporuka i za drugi.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:51 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz
Sad, da se u ovim otpatcima od Jugoslavije preteruje sa ulogom verskih službenika u vojsci


Dečije bolesti. Svešće se to na pravu meru.


Vazda mi je bilo zabavno kako institucije koje tvrde da postoje 2000 godina mogu posle takve tvrdnje da leže dečje bolesti. Ne može i jedno i drugo istovremeno, ako pretenduješ da te iole ozbiljno shvate.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:55 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz


Vojska i Crkva su deo društva. Po mnogim istraživanjima, upravo onaj deo koji je najmanje kompromitovan u narodu.



Tačno tako, uzgred nit` vojska ima uverljiv dokaz da nas je od nekog odbranila nit` crkva ima uverljiv dokaz da je nekog sprovela u raj, ako je poštovao njena pravila.
A imaju najveći ugled? Hmm...
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:17 28.05.2012

Re: Maliciozno

Kome može smetati prisustvo sveštenika na nekoj vojnoj, ili oficira na nekoj crkvenoj proslavi?

Nikome ali da to bude sa merom i pristojno uz obostrano uvažavanje.
Šta se želi manifestovati time da cela klasa Vojne akademije u svečanoj uniformi bude dovedena u crkvu na pričešće ili kada na proslavi neke brigade prisustvuje cela četa sveštenika.
Gde to ima i po kom državnopm i vojnom protokolu ministar odbrane dočekuje patrijarha ispred počasne jedinice, predaje mu raport i onda zajedno obilaze počasnu jedinicu.
dragan7557 dragan7557 14:13 28.05.2012

Re: Maliciozno

A ako se vojnici na silu uteruju u ateizam ne kao lični stav, već kao ideološku obligaciju, kao što je bio slučaj u Jugoslaviji,

A ko je tebi rekao da je u SFRJ bilo kome uterivan ateizam?

Ako je zvanična ideologija odricala postojanje Boga, a jeste, nijednim aktom SFRJ nije ni u društvu a ni u vojsci uterivala ateizam.

Pokorni Rab Božiji se u onom periodu svojevoljno odricao Boga radi političke podobnosti i neformalnog pritiska većine na ličnost.

Ovo što se sada dešava je isti proces pokondirenosti tikve. Stalno prisutna Idolatrija je samo zamenila Idola a idolopoklonstvo kao društvena obaveza je nastavljeno.

cerski
dragan7557 dragan7557 14:21 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz

Da ponovimo, verovanja pojedinca su njegova stvar i niko nema prava da mu se tu meša ili nameće.


Nije istina. Evo, ja kad sam bio vojnik nisam smeo da priđem crkvi na sto metara. Ili to nije mešanje i zadiranje u slobode?

E vala, fala milom Bogu da si na sto prvom metru mogao da dreždiš do mile volje.

I jel' života ti na kom metru udaljenosti od bogomolje si smeo da se jadnik Bogu pomoliš?

Pa nije valjda bilo određeno tol'ko daleko da Bog ne čuje tvoju svesrdnu molitvu.

cerski
dragan7557 dragan7557 14:29 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz
prosto ti ne verujem da si bio vojnik tamo neke davne 1952.godine kada je još bio uticaj bratskog sovjetskog drila i ideologije.
Kasnije vojnicima niko nije branio da kada su na odsustvu idu u crkvu , slave slave, krste decu. Sigurno da se podrazumevalo da to ne čine u uniformi.


Ajde, pošteno:

Da li je vojnik JNA 1988. mogao za vreme izlaska u grad, dakle u svoje slobodno vreme, da ode u crkvu i pomoli se? U uniformi, jer pravo na civilku nije imao.
Ako nije, zbog čega nije?
Da li je to bilo zadiranje u slobode i privatnost pojedinca?

Pa naravno da vojnik u unifomi nije mogao da uđe u crkvu jer na vratima stoji:

OVO JE BOŽIJI HRAM

NEPRISTOJNO ODEVENIM OSOBAMA

ZABRANJEN ULAZ

Kako si tu zabranu tumačio je druga stvar.

cerski
alselone alselone 14:39 28.05.2012

Re: Maliciozno

predatortz


elis



Momci obozavam vase komentare, pogotovo kad ih medjusobno razmenjujete. Svaka vam cast! Vi ste bolji primer pomirenja od svih Rekoma qraca palaca.

Pa jbt vi koji ste proziveli rat u najprizemnijim oblicima imate vise razumevanja i tolerancije od svih samoproklamovanih liberala i blogopostenjacina.
Ovakvi blogovi i komentari najbolje prikaziju ko je zapravo ratovao a koje o ratu samo slusao a misli da zna sve o ratu i vojsci (ovde ne mislim na Karagacu). Karagaca je covek komunista originalnog kova i on se Boga ne bi setio ni u rovu, ali mi je cudno da ne dozvoljava nekom drugom da ima svestenika pored sebe.

Posle ove recenice gubi se smisao daljeg komentarisanja. Ja bih zatvorio blog. Briljantno!

Insistirati na potpunom razdvajanju vojske i verske duhovnosti znači ne znati ništa o časovima za koje se svaka vojska priprema - časovima kad zviždi oko ušesa.
predatortz predatortz 14:58 28.05.2012

Re: Maliciozno


Momci obozavam vase komentare, pogotovo kad ih medjusobno razmenjujete. Svaka vam cast! Vi ste bolji primer pomirenja od svih Rekoma qraca palaca.


Ma, zemo i ja imamo slične stavove. Samo, nismo mogli da se dogovorimo oko toga ko više voli Bosnu .

Šalu na stranu, posle preživljenog ratnog iskustva čovek je manje zadrt.
Ne zameram ja našim blogokolegama što neke svoje stavove shvataju kao pitanje života i smrti.
Mladost ludost .
Jedino, čude me ovi vremešniji...
highshalfbooze highshalfbooze 15:12 28.05.2012

Re: Maliciozno

Da li je vojnik JNA 1988. mogao za vreme izlaska u grad, dakle u svoje slobodno vreme, da ode u crkvu i pomoli se?

Pa ni partija ti nije dala da ideš u crkvu.
predatortz predatortz 15:15 28.05.2012

Re: Maliciozno

highshalfbooze
Da li je vojnik JNA 1988. mogao za vreme izlaska u grad, dakle u svoje slobodno vreme, da ode u crkvu i pomoli se?

Pa ni partija ti nije dala da ideš u crkvu.


I to ne sporim, ali ja nisam bio član te partije. Bio sam samo klinac na odsluženju vojnog roka.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:26 28.05.2012

Re: Maliciozno

Karagaca je covek komunista originalnog kova i on se Boga ne bi setio ni u rovu, ali mi je cudno da ne dozvoljava nekom drugom da ima svestenika pored sebe.

Ni jedna od tri konstatacije ti nije tačna.
S kojim pravom ti ceniš ko je komunista a i da jesam da li je to nešto lošije nego npr.naprednjak, SPS, DS, DSS, SRS...
otkud ti znaš kada se, da li i kako neko seti Boga, možda meni ne treba neko da me stalno na to podseća,
a to da ne dozvoljavam drugima je krajnje nisko imputiranje ili ti ne umeš da čitaš napisano.
Molim za malo korektniji dijalog, jer ovo ti uopšte nije iz više razloga korektno.Uostalom, ne molim te da komentarišeš kod mene, ukoliko ti se moji stavovi ne sviđaju prihvati to kao što i ja prihvatam da se ne slažem sa tvojim stavovima ali ti ne imputiram , ne podmećem i ne omalovažavam.
Ako može tako, ok, ako ne , zahvaljujem na gostovanju.
alselone alselone 15:28 28.05.2012

Re: Maliciozno

Milan Karagaća

Ni jedna od tri konstatacije ti nije tačna.
S kojim pravom ti ceniš ko je komunista a i da jesam da li je to nešto lošije nego npr.naprednjak, SPS, DS, DSS, SRS...
otkud ti znaš kada se, da li i kako neko seti Boga, možda meni ne treba neko da me stalno na to podseća,
a to da ne dozvoljavam drugima je krajnje nisko imputiranje ili ti ne umeš da čitaš napisano.
Molim za malo korektniji dijalog, jer ovo ti uopšte nije iz više razloga korektno.Uostalom, ne molim te da komentarišeš kod mene, ukoliko ti se moji stavovi ne sviđaju prihvati to kao što i ja prihvatam da se ne slažem sa tvojim stavovima ali ti ne imputiram , ne podmećem i ne omalovažavam.
Ako može tako, ok, ako ne , zahvaljujem na gostovanju.



Pod "komunista" nisam mislio nista pezorativno vec samo konstataciju stanja. To je utisak koji sam stekao posle vise godina tvog pisanja na blogu. Mozda se tako ne deklarises ali su ti stavovi veoma slici stavovima koji su bili u komunizmu u Jugoslaviji.

Ja sam tvoj tekst razmeo tako da si protiv svestenika u vojsci. Ja sam za (dok sam do sada bio neutralan) zbog one jedne elisove recenice.

Ja se slazem sa onim delom u kom opisujes danasnje stanje koje je svakako preterano i dovedeno do apsurda. Ali posle velikog "minusa" ide veliki "plus" i nadam se da cemo u nekoj formi prigusenog oscilatornog kretanja u jednom momentu naci ravnoteznu tacku u ponasanju sa merom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:32 28.05.2012

Re: Maliciozno

Ja sam tvoj tekst razmeo tako da si protiv svestenika u vojsci.

nisi dobro shvatio.
elis elis 15:32 28.05.2012

Re: Maliciozno

alselone
...Ja sam za... zbog one jedne elisove recenice.


Samo ti meni navaljuj belaj na vrat Sad ću ja biti kriv za ortodoksizaciju Vojske Srbije.
alselone alselone 15:35 28.05.2012

Re: Maliciozno

nisi dobro shvatio.


Prihvatam. Znaci, ti si za svestenike u vojsci a u ovom tekstu si kritikovao sve vecu povezanost drzavnih struktura u svim oblastim a sa crkvom sa primerom iz vojske?
alselone alselone 15:36 28.05.2012

Re: Maliciozno

Samo ti meni navaljuj belaj na vrat Sad ću ja biti kriv za ortodoksizaciju Vojske Srbije.


Podrzavam i (hm... da li i ovde moze da se koristi termin "ortodoksizacija" ili je to samo za pravoslavnu veru?) ....zaciju BIH armije.
highshalfbooze highshalfbooze 15:53 28.05.2012

Re: Maliciozno

I to ne sporim, ali ja nisam bio član te partije.

E, dobro, ipak nisi bio

Pa gledaj, bez neke želje da pravdam tu ideologiju jer ni ja nisam bio član partije, ja na to gledam ovako. Tada smo imali sekularnu državu, za razliku od ove sada koja je teokratska. U sekularnoj državi bilo kojoj osobi koja je na službi ili na dužnosti u bilo kojoj državnoj instituciji nije mesto u verskom objektu. E sad u slobodno vreme, kada sam ja bio u vojsci, meni niko nije branio da idem u crkvu. Sećam se da su nam branili da idemo u pojedine kafane, u diskoteke uopšte, čak mi se čini da nismo smeli u gradski bioskop da idemo. Ali crkvu zaista niko nije pominjao. A čak mislim da sam išao u crkvu u uniformi, jer ja volim da idem u crkve (nisam vernik) i da mi niko ništa nije rekao.
Ali se dobro sećam da je jedan oficir u civilu hteo da me zgazi kolima na pešačkom prelazu zato što tog momenta nisam imao kapu na glavi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:57 28.05.2012

Re: Maliciozno

'88

E vidiš te iste 1988.godine bili smo kao slušaoci komandno-štabne akademije na komandantskom putovanju i tom prilikom bili i na Oplencu.
Organizovano smo posetili onako u onim terenskim uniformama crkvu na Oplencu i saslušali pristojno izlaganje sveštenika o nastanku izgradnji crkve i članovima kraljevske porodice koji su tamo sahranjeni.
Ono što je mene tada iznerviralo je da veliki broj oficira nije našao za shodno da opere čizme od blata pre ulaska pa sam reagovao na tu nepristojnost. Bio je to manji broj ali su svakako izašli i upristojili se.
Dakle, te iste 88 godine bili smo u crkvi kao mestu tradicije ali ne kao sada ovi oficiri koji slomiše kičmu saginjući se da ljube ruke sveštenicima.
Hoću da kažem da treba obostrano voditi računa o dostojanstvu.
Hoću takođe da kažem da se crkva uvažavala, pogotovo manastiri i kulturna baština.
expolicajac expolicajac 11:13 28.05.2012

Eto zato

Naš demokaratski izabrani predsednik Tomislav Nikolić hoće da ga obezbeđuje MUP a ne VS.
predatortz predatortz 11:14 28.05.2012

Re: Eto zato

expolicajac
Naš demokaratski izabrani predsednik Tomislav Nikolić hoće da ga obezbeđuje MUP a ne VS.


Dragom predsedniku treba predočiti da to nije stvar ličnog izbora, nego prilično uhodane procedure.
expolicajac expolicajac 11:19 28.05.2012

Re: Eto zato

Dragom predsedniku treba predočiti da to nije stvar ličnog izbora, nego prilično uhodane procedure.

Hteo sam da pišem blog o tome, ali se uplaših da me ne pozove da ga branim, a onda bih morao i tebe da povedem pa vidi onda belaja
predatortz predatortz 11:29 28.05.2012

Re: Eto zato

Hteo sam da pišem blog o tome, ali se uplaših da me ne pozove da ga branim, a onda bih morao i tebe da povedem pa vidi onda belaja



Ne brani se nebranjivo
Traćenje vremena i resursa...
elis elis 11:39 28.05.2012

Re: Eto zato

predatortz
...Ne brani se nebranjivo...


Samo ti 'vako, pa ću ja morati tebi sobu da pripremam

predatortz predatortz 11:45 28.05.2012

Re: Eto zato

elis
predatortz
...Ne brani se nebranjivo...


Samo ti 'vako, pa ću ja morati tebi sobu da pripremam



Pa, pit'o me čovek za stručno mišljene
A, ovo sa sobama, mi k'o Legija i Gotovina
dragan7557 dragan7557 14:33 28.05.2012

Re: Eto zato

expolicajac
Naš demokaratski izabrani predsednik Tomislav Nikolić hoće da ga obezbeđuje MUP a ne VS.

Pa šta je tu čudno? I normalno je da ga obezbeđuje policija a ne vojska, koja ima druga posla. Koliko se sećam Tadić je sam odlučio da ga obezbeđuje vojska, kobre čini mi se.

cerski
zemljanin zemljanin 11:17 28.05.2012

Preporuka

+/- ali zaslužena preporuka
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:42 28.05.2012

Pitanja

U osnovi se slažem da su preterali sa 2 u 1 sistemom.
Imam male korekcije.

1. "Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane u celini mogu se zaista pohvaliti da su u odnosu na sve druge segmente društva i ministarstva izvršili najcelovitije reforme. Vojska je reorganizovana po najsavremenijim standardima, osavremenjen proces obuke i odlučivanja, naši oficiri čak prednjače nad oficirima mnogih susednih i NATO zemalja po obrazovanju, a u misijama i uopšte u međunarodnim kontaktima pokazuju visok stepen profesionalnosti"
Ovo se može reći kraće i jasnije: Vojska Srbije je uništena i ne postoji. Svesno.

2. Da li se u nekim NATO armijama radi nešto slično? Sveštenici na nosačima aviona, u većim jedinicama, jutarnja molitva, ...

3. Odvojnost crkve i države u nekim NATO zemljama? A negde, ako sam dobro informisan, su ustavom vezani.
Bright Spot Bright Spot 11:53 28.05.2012

Re: Pitanja

KRALJMAJMUNA

2. Da li se u nekim NATO armijama radi nešto slično? Sveštenici na nosačima aviona, u većim jedinicama, jutarnja molitva, ...


Katolički sveštenici su dio posade na nekim većim italijanskim brodovima, sveštenici imaju oficirske činove.
Nedjeljne jutarnje mise postoje, ali nisu obavezne.
Tokom ceremonije spuštanja zastave na brodu čita se molitva.

Naš problem sa vjerskim institucijama unutar državnih institucija vjerovatno je u tome što pamtimo neko drugačije vrijeme.


sevarlica sevarlica 12:20 28.05.2012

Re: Pitanja

2. Da li se u nekim NATO armijama radi nešto slično? Sveštenici na nosačima aviona, u većim jedinicama, jutarnja molitva, ...


Ameri imali sveštenike i kod iskrcavanja u Normandiji u WWII.
Bilo posla, ojadili se mučenici.

P.S. Jedno trik pitanje za sve, posebno za blogopisca g-dina Karagaću, da li je SAD sekularna država ili verska(i to neke vere posebno) kada se "Sworn testimony" izgovara ovako:
"Do you swear or affirm that you will tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth, so help you god?"

Da ne govorim da se leva ruka drži iznad Biblije koja je samo Hrišćanska vrhovna relikvija.
zemljanin zemljanin 12:25 28.05.2012

Re: Pitanja

USA je jako religiozna zemlja pogotovo južni deo ali to je njihov problem. NATO je problem NATO-a. S.Koreja ima svoj sistem ... šta drugi rade je njihovo pravo i njihova stvar ... ovde mi govorimo o Srbiji i vosjci Srbije i institucijama religije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:05 28.05.2012

Re: Pitanja

Ovo se može reći kraće i jasnije: Vojska Srbije je uništena i ne postoji. Svesno.

ovo prosto nije tačno.Vojska Srbije je na nivou vojski u regionu i samo Grčka i Rumunija imaju brojniju.Sve vojske su se reformisale i uvele NATO standarde, to čak radi i Rusija, većina je profesionalizovana, pa evo čak i Nemačka to uradi i smanji vojsku.
Da, postoji verska služba u mnogim armijama ali nigde toliko agresivno i nigde toliko kao kod nas i verovatno u Hrvatskoj, a da ne govorim da se na tim versko-komandnim obredima govori nešto što je direktno suprotno i ustavu i državnoj politici.Pogledaj ponovo kako se slavi Krsna slava jedinice.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:08 28.05.2012

Re: Pitanja

Vojska Srbije je uništena i ne postoji.

čime se ta teza dokazuje?
sevarlica sevarlica 13:17 28.05.2012

Re: Pitanja

zemljanin
USA je jako religiozna zemlja pogotovo južni deo ali to je njihov problem.


Samo pominjem SAD kao zemlju koja se najčešće uzima za reper "građanskih sloboda i jednakosti". Ono što je najsmešnije je činjenica da se ova zakletva deklemuje nad relikvijom samo jedne religije i to kao uvođenje u jedan građanski proces kao što je suđenje. Da ovo nije samo pitanje neke "tradicije" govori i podatak da je: Tarik Abdul Vahad(Olivije Sent Žan),košarkaš, platio kaznu jer je prilikom intoniranja SAD himne pokrio lice dlanovima i molio se Alahu(čin protesta protiv napada na Avganistan) :)


NATO je problem NATO-a. S.Koreja ima svoj sistem ... šta drugi rade je njihovo pravo i njihova stvar ... ovde mi govorimo o Srbiji i vosjci Srbije i institucijama religije.


Naravno, svako ima svoj sistem. Tako i VS ima svoj sistem. Kome toliko smeta prisustvo sveštenstva u vojsci, neće ići u istu, to mu je danas dozvoljeno. Ni meni se ne sviđa to mešanje crkve u vojsku, posebno mi se ogadilo ono blagosiljanje oružja 90-ih, umesto da se blagosilja čovek i njegov život neki pop blagosilja tuđu smrt, bljak.
Mada koliko god se takve stvari, meni lično ne sviđaju, nije moje, kao civilu, da određujem kako će da živi i radi vojska.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:24 28.05.2012

Re: Pitanja

Milan Karagaća
Vojska Srbije je uništena i ne postoji.čime se ta teza dokazuje?

Vojska Srbije ne postoji!!!
Da ponovim.
Znam da ne postoji i ne daj Bože da nam zatreba.
Postoje oficiri, postoje vojnici, postoji zastarela i neispravna oprema, postoje zakoni koji se ne primenjuju, postoje vojni penzioneri. Sve postoji samo Vojska Srbije ne postoji.
U stalnom sam kontaktu sa oficirima različitih rodova. Ljudi su potpuno saglasni da VS ne postoji. Ne postoji kao efektivna odvraćajuća snaga.
Ne radi se o broju vojnika koji pominjete. Broj je najmanje važan.
Uzmite vazduhoplovstvo i protiv vazduzšnu odbranu (po novogovoru je to odjednom posle 60 godina postalo Protivvazduhoplovna odbrana). Uništeno.
Uništeno sa zabranom obnove. A i da ima dozvole nema para.
Odavno su uništeni svi laki protivavionski sistemi (to IH je strašno nerviralo).
Vojsku koja nema elemntarnu opremu ne može da spase nikakav NATO standard. A i šta će nam.
Vojska bez goriva ne postoji.
Ne mogu ga zameniti nikakve litije i krsne slave. Tu se valjda slažemo.
vilovuk vilovuk 13:37 28.05.2012

pljačka i sprdačina


Bright Spot
Naš problem sa vjerskim institucijama unutar državnih institucija vjerovatno je u tome što pamtimo neko drugačije vrijeme.

Tako je.
U bivšem sistemu religija je tretirana kao privatna stvar pojedinca i crkvi je bilo dato mesto koje joj u skladu sa tim pripada.
Tokom kontrarevolucije, ideologija socijalizma zamenjena je hrišćanskom religijom, pa je i Patrijaršija preuzela ulogu kakvog-takvog Centralnog komiteta.

I upravo zato što imamo iskustvo življenja u jednom - pored svih mana - naprednijem društvenom sistemu, ovo što nam se dešava danas doživljavamo kao pljačku i sprdačinu.
A crkveno pojanje po kasarnama vidimo - bar neki od nas - kao sprdačinu nad sprdačinama.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:45 28.05.2012

Re: Pitanja

U stalnom sam kontaktu sa oficirima različitih rodova. Ljudi su potpuno saglasni da VS ne postoji. Ne postoji kao efektivna odvraćajuća snaga.

Jesu li barem svesni da oni postoje, pitaju li se zbog čega primaju visoke plate ako ništa ne rade.
Što se odvraćanja tiče, i ta kategorija u savremenim uslovima je sasvim drugačijeg profila. Niti će Srbiju napasti bugarska prva armija pa da imamo nišku armiju, niti će nas napasti bombarderi iz Mađarske ili Grčke pa da imamo S-30 i Suhoj-e.Iste probleme sa zastarelom opremom imaju sve zemlje regiona, pa i zapadne razvijene zemlje tako da čak i NATO proklamuje tzv. "pametnu odbranu" koja ne znači ništa drugo do opremanje vojske u skladu sa raspoloživim ekonomskim mogućnostima.
Uostalom, zemlja se brani pre svega spoljnom politikom, pozicioniranjem takvim da nemaš u bližem i daljem okruženju neprijatelja ili što bi turski ministar spoljnih poslova rekao "politika nula problema sa susedima".Yato se govori o regionalnoj saradnji, uključivanju u evro i evroatlantske integracije jer male i srednje zemlje ako se dovedu u situaciju da se brane nisu to u stanju same.Prema tome, Vojska Srbije treba da se što više uključi i sve regionalne, evropske i šire bezbednosno političke integracije.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:04 28.05.2012

Re: Pitanja

Milan Karagaća
U stalnom sam kontaktu sa oficirima različitih rodova. Ljudi su potpuno saglasni da VS ne postoji. Ne postoji kao efektivna odvraćajuća snaga. Jesu li barem svesni da oni postoje, pitaju li se zbog čega primaju visoke plate ako ništa ne rade.Što se odvraćanja tiče, i ta kategorija u savremenim uslovima je sasvim drugačijeg profila. Niti će Srbiju napasti bugarska prva armija pa da imamo nišku armiju, niti će nas napasti bombarderi iz Mađarske ili Grčke pa da imamo S-30 i Suhoj-e.Iste probleme sa zastarelom opremom imaju sve zemlje regiona, pa i zapadne razvijene zemlje tako da čak i NATO proklamuje tzv. "pametnu odbranu" koja ne znači ništa drugo do opremanje vojske u skladu sa raspoloživim ekonomskim mogućnostima.Uostalom, zemlja se brani pre svega spoljnom politikom, pozicioniranjem takvim da nemaš u bližem i daljem okruženju neprijatelja ili što bi turski ministar spoljnih poslova rekao "politika nula problema sa susedima".Yato se govori o regionalnoj saradnji, uključivanju u evro i evroatlantske integracije jer male i srednje zemlje ako se dovedu u situaciju da se brane nisu to u stanju same.Prema tome, Vojska Srbije treba da se što više uključi i sve regionalne, evropske i šire bezbednosno političke integracije.

Karagaća, nema su čim.
Turska vam je sjajan primer. Sa ogromnom moćnom vojskom i nula problema sa susedima Samo treba da slušamo pažljivo turske diplomate. Daleko ćemo da doguramo.
Bem ti NATO i CEAS!


Milan Karagaća Milan Karagaća 14:06 28.05.2012

Re: Pitanja

ne daj Bože da nam zatreba.

Ne daj Bože da ikada zatreba imali je ili nemali.
Nego propustih da pomenem onu seriju "Vojna akademija" koju su neki nazivali projekat kojim se populariše vojni poziv i vojska.Moje je mišljenje da je to još gora blamaža za vojsku nego ovo sa popovima.Sve što je pokazano ostavilo je utisak da su ljudi u vojsci neobrazovani, prosti,a kadeti, budući oficiri dolaze uglavnom iz kriminogenih sredina, povezani sa dilerima droge, deca nekih bivših generala kriminalaca, obuka je dril po američkim pravilima, odnosi između kadeta i kadetkinja više asociraju na onu seriju "Seks i grad" nego ozbiljnu instituciju kao što je vojna akademija.Glavna poenta je galama i na svaku reč starešine ponavljanje one debilne američke uzrečice "yes ser" iliti po našem "razumem, razumem i tako u nedogled.", i naravno mlataranje i pozdravljanje bez kape.
Jedini svetli lik je onaj dečko Rom sin Maradone i Milijarde, kome na kraju svi pomažu da smesti porodicu pošto su je iselili iz kartonskog naselja.
Lično mislim da su nepotrebno bačene pare jer je serija više ismevala vojsku nego afirmisala.
dragan7557 dragan7557 14:40 28.05.2012

Re: Pitanja

sevarlica: "Do you swear or affirm

Jel' tebi jasna razlika između zaklinjanja i potvrđivanja?

cerski
dragan7557 dragan7557 14:45 28.05.2012

Re: Pitanja

Milan Karagaća 14:05 28.05.2012
Re: Pitanja

Ovo se može reći kraće i jasnije: Vojska Srbije je uništena i ne postoji. Svesno.


ovo prosto nije tačno.Vojska Srbije je na nivou vojski u regionu i samo Grčka i Rumunija imaju brojniju.

Vala ni ovo što ti napisa. Kakve veze ima brojnost sa kvalitetom?

Da ne spominjem činjenicu da su u regionu dve okupirane države, ili Kosovo i Bosnu smatraš suverenim državama?

cerski
dragan7557 dragan7557 14:57 28.05.2012

Re: Pitanja

Uzmite vazduhoplovstvo i protiv vazduzšnu odbranu (po novogovoru je to odjednom posle 60 godina postalo Protivvazduhoplovna odbrana).

Nije to novogovor već potvrda činjeničnog stanja.

Vazduhoplovstvo odavno nemamo a koliko vredi stara oprema za odbranu od vazduhoplova je poznato. Jednostavno ne možemo zrno ni da dobacimo na visinu na kojoj moderni borbeni avioni lete.

U Istoriji ratovanja mi smo jedina država koja je izgubila rat od samo jednog roda vojske.

Kako jedan francuski general reče: "još nisam video da se neki vojnik predao avionu."

Srpski vojnici se nisu predali avionima ali Vrhovni komandant jeste.
Vojska bez goriva ne postoji.

Ovo je istina mada za mazivo možemo koristiti i slaninu, naravno ako je ima, mada kako stvari stoje ni slanine neće biti.

cerski
sevarlica sevarlica 14:57 28.05.2012

Re: Pitanja

dragan7557
sevarlica: "Do you swear or affirm

Jel' tebi jasna razlika između zaklinjanja i potvrđivanja?

cerski


Jel tebi jasna između mrsomuđenja i palamuđenja
dragan7557 dragan7557 16:07 28.05.2012

Re: Pitanja

Uostalom, zemlja se brani pre svega spoljnom politikom, pozicioniranjem takvim da nemaš u bližem i daljem okruženju neprijatelja ili što bi turski ministar spoljnih poslova rekao "politika nula problema sa susedima".Yato se govori o regionalnoj saradnji, uključivanju u evro i evroatlantske integracije jer male i srednje zemlje ako se dovedu u situaciju da se brane nisu to u stanju same.Prema tome, Vojska Srbije treba da se što više uključi i sve regionalne, evropske i šire bezbednosno političke integracije.

Dakle Milane kad ovo pročitam spopadne me utisak da nam vojska i nije potrebna, dovoljna je crkva.

Svojevremeno je moj starac, inače (trener jednog od evropskih šampiona u boksu), bokserski trener rekao jednom od boksera: "kad bi postojali dopisni bokserski mečevi, ti bi nesumnjivo uvek pobeđivao."

Gledišta(racionalistička) koje ovde iznosiš su nastala u vojnim školama 18 veka, i poznata su pod nazivom "Racionalističke škole Vojne Umetnosti." Rigorozni autori tih vojnih doktrina, su smatrali da je sve predvidivo, pa da je stoga i sama borba nepotrebna, jer se racionalnim modelima krajnji rezultat svake bitke, pa i samog rata, može predvideti. Pobednika je moguće proglasiti bez bitke, a naročito bez ljudskih žrtava. However, vrlo humano ali nažalost i glupavo.

KRALJMAJMUNA: Znam da ne postoji i ne daj Bože da nam zatreba.
Postoje oficiri, postoje vojnici, postoji zastarela i neispravna oprema, postoje zakoni koji se ne primenjuju, postoje vojni penzioneri. Sve postoji samo Vojska Srbije ne postoji.

Ono što kraljmajmuna misli, General Guderian (nemački tenkista) je rekao "Bez logistike i tehnike nema taktike."

Ako će u toj novoj vaskrsnutoj vojsci "Battle Management" biti u rukama vladika, onda je propast sigurna, pa ma kakvi oficiri bili.

Leadership = vision+competence+ values(1)
i tu za popove niti ima mesta niti je ikada bilo.

"Pobedu nije moguće proračunati mora se boriti." Pukovnik Volkov

Patton: "Sa oružjem se vode ratovi. Pobeđe odnose ljudi." Vladike možda?

I da završim citirajući Dr. Gustav Däniker, svojevremeno, Chef Staf Operativne Škole Švajcarske Vojske: "potrebno je razviti takav liderski stil koji svako može prihvatiti."
Koliko je to postignuto opisao si sam:

Zamisli npr. kada se prilikom onog čina proizvođenja oficira ispred skupštine po preporukama onih koji ih uče svi prekrste pa bace šapke i da je među njima 5 islamske veroispovesti koji bi umesto da se krste klekli da klanjaju, ili 2 Jevreja pređu na svoju molitvu, a onaj jedan ateista ostane da stoji osećajući da ne pripada društvu sa kojim je 4 godine delio i dobro i zlo.
Pa zar nije onda normalnije izbaciti iz protokola to kolektivno krštenje

Da crkva nema šta da traži u bilo kojoj vojsci je jasno kao dan, sveštenstvo ima u vojskama definisane zadatke, i sa tim se njihova uloga završava. Slike koje si gore postavio sa Valdikom koji inspektita gardu su jednostavno smešne i žalosne. Ako se dobro sećam u svoje vreme Makrije je na Kipru u ulozi šefa države ovako paradirao pred počasnim strojem. Makrije je bio šef države i po protokolu je to njegova dužnost, šta je dužnost ovog našeg, izgleda ni on sam ne zna.

cerski

(1) Prof.Dr. K. Schwab: " Vision is a gift, competence a matter of effort, and values are a distinction of the character....," iz "Some thoughts for 1986."
dragan7557 dragan7557 16:12 28.05.2012

Re: Pitanja

sevarlica
dragan7557
sevarlica: "Do you swear or affirm

Jel' tebi jasna razlika između zaklinjanja i potvrđivanja?

cerski


Jel tebi jasna između mrsomuđenja i palamuđenja

Ne, a tebi?

I ako bi složenice mogao da prevedeš na koncizan srpski bilo bi dobro.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:02 28.05.2012

Re: Pitanja

Dakle Milane kad ovo pročitam spopadne me utisak da nam vojska i nije potrebna

Uostalom, zemlja se brani pre svega spoljnom politikom, pozicioniranjem takvim da nemaš u bližem i daljem okruženju neprijatelja ili što bi turski ministar spoljnih poslova rekao "politika nula problema sa susedima".
Dakle, pre svega, a vojska je instrument i sredstvo spoljne politike kako to Nemačka dobro i precizno definiše.
"In diesem Verständnis sind Streitkräfte ein flexibles Instrument deutscher Sicherheitspolitik, das in einen ganzheitlichen Ansatz eingeordnet werden muss. Dem entspricht das Konzept der Vernetzten Sicherheit."
Dakle, u tom smislu oružane snage su fleksibilni instrument nemačke bezbednosne politike u celokupnom sistemu tj. "konceptu umrežene bezbednosti"
predatortz predatortz 19:49 28.05.2012

Re: Pitanja

Nego propustih da pomenem onu seriju "Vojna akademija" koju su neki nazivali projekat kojim se populariše vojni poziv i vojska.Moje je mišljenje da je to još gora blamaža za vojsku nego ovo sa popovima.Sve što je pokazano ostavilo je utisak da su ljudi u vojsci neobrazovani, prosti,a kadeti, budući oficiri dolaze uglavnom iz kriminogenih sredina,



Oštro oko imaš zemljače. I mene je serija jako razočarala. Ispade:
Kad zasereš na svim poljima, beži u vojsku!
dragan7557 dragan7557 20:23 28.05.2012

Re: Pitanja

"In diesem Verständnis sind Streitkräfte ein flexibles Instrument deutscher Sicherheitspolitik, das in einen ganzheitlichen Ansatz eingeordnet werden muss. Dem entspricht das Konzept der Vernetzten Sicherheit."

Svakako, ovaj koncept pod nazivom, PERT koncept je preuzet iz Managementa. Skraćenica označava: Program Evaluation and Revew Technique, inače tehnika prvo upotrebljavana za networkplanning.

A ovo:
Dakle Milane kad ovo pročitam spopadne me utisak da nam vojska i nije potrebna, dovoljna je crkva.

upravo zbog poznavanja, management problematike, vezane za primenu PERT-a u management aktivitetima i u samom management metntalitetu, sam i napisao gornju rečenicu.
Naime ovaj PERT mentalitet je naišao na otpor u Zapadnom Management-u zbog sledećeg, aktiviteti zahtevaju jasne, logičke i razumljive korake u upravljanju organizacijom, što u privrednim sistemima nije uvek moguće.

Svojevremeno osamdesetih je urađena evaluacija PERT-a i identifikovani problemi na raznim nivoima, u primeni ovog koncepta a veliki deo Top Managementa je bio protiv usvajanja, nazivajući PERT koncept "Military Manual."

Naravno polazeći od PERT Koncepta, neshvatlivo je mesto Crkve(ne sveštenika) u vojsci uzimajući upravne/komandne linije, u obzir.

Zapadni Top Manadement još uvek šepa sa PERT-om dok Japanski Top Management, nije imao nikakve probleme zbog različitih unuttar društvenih odnosa u Japanu, poznatog pod nazivom: sempai-kohai odnos.

Ali to je već druga tema.


cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:58 28.05.2012

Re: Pitanja

predatortz
Nego propustih da pomenem onu seriju "Vojna akademija" koju su neki nazivali projekat kojim se populariše vojni poziv i vojska.Moje je mišljenje da je to još gora blamaža za vojsku nego ovo sa popovima.Sve što je pokazano ostavilo je utisak da su ljudi u vojsci neobrazovani, prosti,a kadeti, budući oficiri dolaze uglavnom iz kriminogenih sredina,



Oštro oko imaš zemljače. I mene je serija jako razočarala. Ispade:
Kad zasereš na svim poljima, beži u vojsku!

E fala ti Bože da i ti nešto priznaš, da sam u pravu.Kada bi pažljivije čitao i malo više razmislio video bi da sam ja uglavnom u pravu ili , u najmanju ruku, realan.
sevarlica sevarlica 22:16 28.05.2012

Re: Pitanja

dragan7557
sevarlica
dragan7557
sevarlica: "Do you swear or affirm

Jel' tebi jasna razlika između zaklinjanja i potvrđivanja?

cerski


Jel tebi jasna između mrsomuđenja i palamuđenja

Ne, a tebi?

I ako bi složenice mogao da prevedeš na koncizan srpski bilo bi dobro.

cerski


Uff, probao sam u sebi, ali mi pred očima izlete Vuk Drašković koji peva britanski folk
blogovatelj blogovatelj 05:39 29.05.2012

Re: Pitanja

Jedini svetli lik je onaj dečko Rom sin Maradone i Milijarde,


Ne mogu da verujem kako mu se roditelji zovu. Zona sumraka.
sevarlica sevarlica 08:00 29.05.2012

Re: Pitanja

Sve što je pokazano ostavilo je utisak da su ljudi u vojsci neobrazovani, prosti,a kadeti, budući oficiri dolaze uglavnom iz kriminogenih sredina,


Još je i zašećereno kakva je stvarna slika.

Ko nema ni jedan talenat a hoće da pobegne iz sela, Vojska je uvek bila najbolje rešenje. Sad su malo primat preuzeli panduri ali se i dalje kolju. Što ne smatram uopšte pogrešnim, ljudi se snalazili kako su mogli i umeli, ali ne pretvarajte naše oficire i podoficire u gospodu, jer su oni daleko od toga.
jkt2010 jkt2010 08:28 29.05.2012

Re: Pitanja

"Pobedu nije moguće proračunati mora se boriti." Pukovnik Volkov

Patton: "Sa oružjem se vode ratovi. Pobeđe odnose ljudi." Vladike možda?


"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti." Broj Jedan (Allan Ford)
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:36 29.05.2012

Re: Pitanja

ali ne pretvarajte naše oficire i podoficire u gospodu, jer su oni daleko od toga.

a ko je kod nas gospoda uopšte, da nisu studenti, profesori,političari,mladi, popovi. Ima pojedinačno svagde ali generalno nigde jer smo mi ipak samo balkanci,oni koji za sebe kažu da su gospoda zapravo su samo malograđani.
sevarlica sevarlica 08:53 29.05.2012

Re: Pitanja

Milan Karagaća
ali ne pretvarajte naše oficire i podoficire u gospodu, jer su oni daleko od toga.

a ko je kod nas gospoda uopšte, da nisu studenti, profesori,političari,mladi, popovi. Ima pojedinačno svagde ali generalno nigde jer smo mi ipak samo balkanci,oni koji za sebe kažu da su gospoda zapravo su samo malograđani.


Ne mislim Milane da naši oficiri treba da izigravaju "englesku gospodu", ali najčešće nemaju ni ono što se na Balkanu smatra lepim manirima. Bar su takvi moji utisci iz vojske, a u istoj kasarni sam bio sa akademcima.

Inače, niko nije rekao da određen profesionalni profil garantuje čin gospodina, već samo govorim o profilu profi-vojnika u Srbiji. Lično verujem da su veća gospoda u Srbiji danas srednje obrazovani ljudi po varošima i selima, nego visokoobrazovani po gradovima.
dragan7557 dragan7557 09:58 29.05.2012

Re: Pitanja

Milan Karagaća
ali ne pretvarajte naše oficire i podoficire u gospodu, jer su oni daleko od toga.

a ko je kod nas gospoda uopšte, da nisu studenti, profesori,političari,mladi, popovi. Ima pojedinačno svagde ali generalno nigde jer smo mi ipak samo balkanci,oni koji za sebe kažu da su gospoda zapravo su samo malograđani.

Nemamo mi gospodu kao što nismo imali ni drugove a cela slika ove pokondirenosti izraza Drug i Gospodin je data u članku:

SOCIOLOGIJA Vol- LI (2009), No.3

Autor, Ratko R. Božović
Filozofski fakultet Nikšić
Univerzitet Crne Gore

pod nazivom:

"Semiotički kod izraza DRUG i GOSPODIN"

U ovom (pregledanom naučnom članku) autor R.R. Božović je jasno pokazao pravo "lice" obadva izraza.

Moja primedba:

Niti postoje gospoda niti drugovi, i jedan i drugi izraz su ideološkog tipa i kao takvi su kodovi ideološkog tipa.

Izraz gospodin je potekao od izraza Gospodar lat. Dominus, prvo u upotrebi samo za Boga, kasnije je proširen na gospodare (zemljoposednike) itd.

Bastardizacija koju sprovodi lumpenproletarijat:

Isto važi i za izraz "Business-man" i izraza "Business" o kojoj bastardizaciji sam juče napisao tekst kod Ane Radmilović.

Još manje postoji nešto:
sevarlica: Ne mislim Milane da naši oficiri treba da izigravaju "englesku gospodu",

pošto ni Englezi niti su kada imali gospodu, a neće je ikada ni imati, uzimajući izvorno značenje i upotrebu termina "Dominus" ili na srpskom Gospodin. Isto važi i za druge jezike.

Pokondirenost engleskog društva je veoma dobro poznata kao i njihova težnja ka snobizmu.

Isto važi i za ostale kada je u pitanju izraz gospodin, pa je tvoja primedba Milane o malograđanima samo delimično pravilna.

Da sam ja to spustio na nivo lumpenproletarijata ima dosta razloga a jedan od najvažnijih je da je porast broja onih koji su postali lumpen proleteri u našem vremenu munjevito porastao.

Za lumpen proletarijat je svako ko ima novca za dnevne potrebe Gospodin a samim tim i Gospodar života drugih, bez obzira što je taj novac stečen nedozvoljenom (kriminalnom) krađom društvenog bogatstva.

Mažda najružniju pokvarenost kada je ovaj izraz u pitanju pokazuju crkveni žreci koji su sami sebi usvojili ono što pripada samo Gospodu, pa zahtevaju da ih ostatak stada naziva Gospodinom, izraz rezervisan samo za Gospoda Boga.



cerski
vojnicic vojnicic 11:25 30.05.2012

Re: Pitanja

Da, postoji verska služba u mnogim armijama ali nigde toliko agresivno i

Kod nas je to tako agresivno jer se ljudi jos nisu pronasli, nisu pronasli ni sebe...Dok sam radio, na svakoj zakletvi je prisustvovao pop koji je pozdravljao vojnike na svoj nacin ('Pomaze bog, vojnici')...ja sam to znao i uvezbavao vojnike da mu odgovore ali NIKADA nisam naredio da svi moraju da mu odgovore jer je uvek bilo muslimana u mojim jedinicama.
A to sto se oficiri klanjaju,....to je njihov problem, gosn Karagaca, kao i sto je samo moj problem sto ne klanjam. Uvek ce biti onih koji sebe pronalaze u 'masi' i koji pokusavaju da uvedu red 'po svom uzoru'....samo ih treba svesti na razumnu meru i bice i Vojsci dobro...
A sto se tice same vere u Vojsci...ako stvarno sve ostane na dobrovoljnoj bazi, dobrodosla je u jedinice.

A pak, sto se tice reforme Vojske,...
Ljudi jos misle da su Korpusi i Armije ono sto nama treba, da nam je neophodna obucenost cele nacije, kao i da 'ovaj novi' sistem obucavanja nista ne valja jer se ne uce stvari kao sto je bacanje cebeta na tenk kao vid protiv tenkovske borbe.
A ne primecuju da sada komandiri vodova razmisljaju sta ce nauciti vojnike i traze vreme da provere znanje vojnika iz onih oblasti koje ce biti na evaluacijama (a to su i najbitnije stvari koje vojnik treba da zna) jer i njihova ocena zavisi od obucenosti njihovih vojnika.
vojnicic vojnicic 12:19 30.05.2012

Re: Pitanja

U stalnom sam kontaktu sa oficirima različitih rodova. Ljudi su potpuno saglasni da VS ne postoji.


A sta oni rade onda?
Idu na posao i kafenisu bez veze.
Do prosle godine, dok sam ja radio, Vojska je postojala, Centri za obuku su postojali, obezbedjenje a/l je funkcionisalo pravilno, kontakti sa NATOm su bili redovni i pravilni, kursevi za usavrsavanje oficira i podoficira su bili dobro osmiljeni i napredni (za razliku od ranijih godina kada nisu sluzili nicemu),....
Mozda ti oficiri sa kojima ti kontaktiras ne vide sebe u ovakvom sistemu odbrane vec u zastarelom, sa glomaznom i skupom Vojskom. Vidim da pominjes Tursku, ali Turska je u NATO, Turska je ogroman saveznik US, Turska nije sama i, najbitnije, Turska je ekonomski jaka!
Uostalom, zemlja se brani pre svega spoljnom politikom,

Potpuno tacno!
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:51 30.05.2012

Re: Pitanja

A sta oni rade onda?
Idu na posao i kafenisu bez veze.
Do prosle godine, dok sam ja radio, Vojska je postojala, Centri za obuku su postojali, obezbedjenje a/l je funkcionisalo pravilno, kontakti sa NATOm su bili redovni i pravilni, kursevi za usavrsavanje oficira i podoficira su bili dobro osmiljeni i napredni (za razliku od ranijih godina kada nisu sluzili nicemu),....
Mozda ti oficiri sa kojima ti kontaktiras ne vide sebe u ovakvom sistemu odbrane vec u zastarelom, sa glomaznom i skupom Vojskom. Vidim da pominjes Tursku, ali Turska je u NATO, Turska je ogroman saveznik US, Turska nije sama i, najbitnije, Turska je ekonomski jaka!

odličan odgovor.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:32 30.05.2012

Re: Pitanja

Vidim da pominjes Tursku, ali Turska je u NATO, Turska je ogroman saveznik US, Turska nije sama i, najbitnije, Turska je ekonomski jaka!

Не помињем ја Турску него се домаћин наместио са Турском.
Нама не постоји ни економија као што не постоји Војска.
Нама су уништени сви стубови. Дубоко верујем са намером и уз нашу помоћ, наравно.
Не причамо о кафенисању него систему који се зове Војска и који је уништен.

Бем ти НАТО пакт и ЦЕАС.
Бем ти систем и правилне контакте са НАТО пактом.
Бем ти евалуације.

draft.dodger draft.dodger 12:06 28.05.2012

Stanje redovno...

Crkva nema meru.
Vojska nema karakter.

gedza.73 gedza.73 12:57 29.05.2012

Re: Stanje redovno...

Crkva nema meru.
Vojska nema karakter.



Meni uopšte nije jasno koji će nam vojska. Em skupa, em glomazna, em ništa ne rade.
Država ih školuje, hrani, poji, stambeno preobezbeđuje.
A kad počne rat oni nabiju dupe u pozadinu i mesto njih ratuju obični ljudi.

Voleo bih da vidim dosledne ljude koji se bune protiv državnih penzija sveštenicima (opravdano) da se pobune i protiv vojnih penzija.
angie01 angie01 12:23 28.05.2012

ako smo jos uvek sekularna drzava,

crkva treba da je odvojena od svih drzavnih institucija- pre svega od skole!

svako nek veruje u sta i kako hoce i nek to radi u svom hramu u svojoj privatnosti!

sve ostalo je krsenje osnovnih ljudskih prava-prava jednakosti i slobodnog izbora!

...i ono najvaznije- u 21. veku je valjda vec uveliko doslo vreme da je obrazovanje primarni prioritet!

u vladavini prava, gde je covek humano tretiran i zivi kvalitetno, moze da razvija svoje resurse i zadovoljava potrebe,nema previse mesta za manipulativne zamene i opravdanja!

u svojoj duhovnosti treba da tezi humanosti, licnom i opstem razvoju, to je i prava uteha i doprinos, umesto trazenja oprosta za razaranja u ime te iste nevidljive sile, kojom je obmanut!
predatortz predatortz 12:29 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

sve ostalo je krsenje osnovnih ljudskih prava-prava jednakosti i slobodnog izbora!


A šta je sa slobodom izbora da vojnik želi da ima sveštenika u najtežim momentima?
Evo, ja sam bio tamo gde se ginulo. I Elis je, pa neka me ispravi ako lažem.
U momentima kada ranjenik umire, najčešće spominje majku i boga.
stopalo stopalo 12:30 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

angie01


svako nek veruje u sta i kako hoce i nek to radi u svom hramu u svojoj privatnosti!


a kad je djilas nesto slicno izjavio?
(ovo je sala-nema potrebe za preteranim reagovanjem)



nista licno angie, samo mi mnogo lici

o temi cu drugi put
angie01 angie01 12:35 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,



A šta je sa slobodom izbora da vojnik želi da ima sveštenika u najtežim momentima?
Evo, ja sam bio tamo gde se ginulo. I Elis je, pa neka me ispravi ako lažem.
U momentima kada ranjenik umire, najčešće spominje majku i boga.


kog svestenika- pravoslavnog?

a sta ako nije pravoslavac?

zasto svestenstvo treba da je u sklopu vojske? I sta ono nudi?...mislim realno?

zar nije ono svuda iz istog razloga- da potkrepi nicim, ono sto nema argumentaciju?

sta bi tebi svestenik pomogao u bolesnom bratoubilackom ratu, koji je odneo onolike zivote, razrusio zemlju i sve nas ponaosob ostavio u ovakvom sranju?- dao bi ti oprost, opravdanje, podrsku-sta?
zemljanin zemljanin 12:39 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

U momentima kada ranjenik umire, najčešće spominje majku i boga.

Jeste ... hajde da napravimo inicijativu da i majke idu u pozadini kako bi ispoštovali želje i prava ... ako već dovodimo sveštenika onda je majka zakinuta
angie01
...


angie01 angie01 12:39 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,



a kad je djilas nesto slicno izjavio?
(ovo je sala-nema potrebe za preteranim reagovanjem


pa ne znam ni kakva bi reakcija bila na ovu glupost-pretpostavljam da mislis na ono o gejevima, sto blage veze nema sa, niti lici na ovo sto sam rekla- al dobro,...evo, cult je licni potparol gradonacelnikov, pa ce mozda bolje znati!
predatortz predatortz 12:40 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

sta bi tebi svestenik pomogao u bolesnom bratoubilackom ratu, koji je odneo onolike zivote, razrusio zemlju i sve nas ponaosob ostavio u ovakvom sranju?- dao bi ti oprost, opravdanje, podrsku-sta?


Meni ništa. Ali, ja podršku nisam ni tražio. Mnogima je njegovo mišljenje značilo. A, biću iskren :
Ni jedan nije rekao ništa što bi bilo koga navelo da čini zlo.

Moraš da prihvatiš činjenicu da postoji veliki broj ljudi koji ima potrebu za nečim za čim ti nemaš. Ako se staviš u poziciju da određuješ čemu je gde mesto, a to činiš, stavljaš se iznad njih.
Takvo ponašanje ne vodi razumevanju.
predatortz predatortz 12:44 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

Jeste ... hajde da napravimo inicijativu da i majke idu u pozadini kako bi ispoštovali želje i prava ..


Nisko. Takvo mišljenje može da ima samo individua koja barut omirisala nije, a smatra se pozvanom da komentariše i ta stanja.
stopalo stopalo 12:46 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

i ponovo da citiram sta si napisala
angie01


svako nek veruje u sta i kako hoce i nek to radi u svom hramu u svojoj privatnosti!


rekoh da necu da ulazim u polemiku ali ti nastavljas i dalje sa iste pozicije

i da citiam

predatorz
Ako se staviš u poziciju da određuješ čemu je gde mesto, a to činiš, stavljaš se iznad njih.
Takvo ponašanje ne vodi razumevanju.


to vazi i za djilasa
zemljanin zemljanin 12:49 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

predatortz
Jeste ... hajde da napravimo inicijativu da i majke idu u pozadini kako bi ispoštovali želje i prava ..


Nisko. Takvo mišljenje može da ima samo individua koja barut omirisala nije, a smatra se pozvanom da komentariše i ta stanja.

pa vidiš, u mojoj klasi je (moj školski) bio i trenutni načelnik Vojne Akademije, toliko o mirisanju ili ne-mirisanju (i kompetentnosti) a i ratovanju ... a možemo i o logici koju si ti spomenuo a ne ja ... a možemo i da stavimo tačku ...
angie01 angie01 12:54 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

predatortz
sta bi tebi svestenik pomogao u bolesnom bratoubilackom ratu, koji je odneo onolike zivote, razrusio zemlju i sve nas ponaosob ostavio u ovakvom sranju?- dao bi ti oprost, opravdanje, podrsku-sta?Meni ništa. Ali, ja podršku nisam ni tražio. Mnogima je njegovo mišljenje značilo. A, biću iskren : Ni jedan nije rekao ništa što bi bilo koga navelo da čini zlo.Moraš da prihvatiš činjenicu da postoji veliki broj ljudi koji ima potrebu za nečim za čim ti nemaš. Ako se staviš u poziciju da određuješ čemu je gde mesto, a to činiš, stavljaš se iznad njih. Takvo ponašanje ne vodi razumevanju.


ne, ne stavljam se iznad-niti sudim,...evo ja te pitala da probam da razumem, a ti mi nisi odgovorio!

kapiram ja da neko ima tu potrebu, al da l ti kapiras sta sam ja rekla- u ratu na prostorima bivse yu su suprotstavljene strane bili ljudi iste dnk, ali razlicite vere, iste kulturoloske osnove, a razlicite vere, istog geogravskog prostora, a razlicite vere, istih ekonomskih interesa, a razlicite vere,...istog jezika, a razlicite vere-molim da mi kazes sta bi tu bila uloga svestenika, sem sto su sa svih strana blagosiljali unistenja onih drugih, u npr situaciji koju pominjes?, Sta tacno treba da uradi vojniku na samrti, isti taj, koji je svojom ideologijom i doprineo njegovoj smtri?

...je l isto to sto artemije propoveda, da mladost, umesto da se razvija i konstruktivno prozivi svoj zivot, treba da u ime svetih kostiju cara Lazara da tezi carstvu nebeskom?

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:56 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

Moraš da prihvatiš činjenicu da postoji veliki broj ljudi koji ima potrebu za nečim za čim ti nemaš.

Ja nisam protiv postojanja verske službe ni verskih službenika u vojci, ja samo ukazujem na preterivanja kojima se to devalvira.
Već sam gore rekao da se klatno odnjihalo previše na drugu stranu tako da se izgubila svaka mera.
angie01 angie01 12:59 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

stopalo
i ponovo da citiram sta si napisala

angie01svako nek veruje u sta i kako hoce i nek to radi u svom hramu u svojoj privatnosti!rekoh da necu da ulazim u polemiku ali ti nastavljas i dalje sa iste pozicijei da citiam

predatorzAko se staviš u poziciju da određuješ čemu je gde mesto, a to činiš, stavljaš se iznad njih.Takvo ponašanje ne vodi razumevanju. to vazi i za djilasa


pa ne kapiram- ti kazes nesto na moj komentar, al pod paskom da ja ne kazem nista na to???

ja ne odredjujem cemu je gde mesto, nego kazem svoje misljenje o ovome o cemu pricamo- kao i vi, ne vidim u cemu je sad moja pozicija drugacija!?
predatortz predatortz 13:01 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,


Ja nisam protiv postojanja verske službe ni verskih službenika u vojci, ja samo ukazujem na preterivanja kojima se to devalvira.


Da preterivanja ima, to niko ne spori.
I ja sam za to da se cela stvar svede na razumnu meru.
predatortz predatortz 13:02 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,


kapiram ja da neko ima tu potrebu, al da l ti kapiras sta sam ja rekla- u ratu na prostorima bivse yu su suprotstavljene strane bili ljudi iste dnk, ali razlicite vere, iste kulturoloske osnove, a razlicite vere, istog geogravskog prostora, a razlicite vere, istih ekonomskih interesa, a razlicite vere,...istog jezika, a razlicite vere-molim da mi kazes sta bi tu bila uloga svestenika, sem sto su


Pitanje nije naročito precizno, ali probaću da ti odgovorim :

Sem različite vere, te ljude su rukovodili različiti nacionalni, a i ekonomski interesi.
Da nisu, rata ne bi ni bilo.
stopalo stopalo 13:07 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

angie01

pa ne kapiram- ti kazes nesto na moj komentar, al pod paskom da ja ne kazem nista na to???

ja ne odredjujem cemu je gde mesto, nego kazem svoje misljenje o ovome o cemu pricamo- kao i vi, ne vidim u cemu je sad moja pozicija drugacija!?


boze sacuvaj (kako prikladno za ovaj blog ) da ti ja nesto branim, a pogotovo da odgovaras na moje postove

samo sam primetio da se veoma lako upada u zamku pravednistva, tj. da tvoje "slanje" bilo koga u 4 zida je razlicito o drugih takvih poruka

poenta je tvoj odnos prema religiji mi neodoljivo lici kao i gradonacelnikov prema LGBT

a meni to ne prija (i ovo je slozicemo se moj licni problem )

samo to
angie01 angie01 13:08 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,



Pitanje nije naročito precizno, ali probaću da ti odgovorim :

Sem različite vere, te ljude su rukovodili različiti nacionalni, a i ekonomski interesi.
Da nisu, rata ne bi ni bilo.


sta si mi odgovorio?-pitanje je bilo uloga svestenika u ovakvim okolnostima?

pa naravno da su bili ekonomski interesi-odabranih pojedinaca, jer svi su ostali osiromasili na svim poljima-a sa nacionalistickim poklicima,koji idu ruku pod ruku sa verom!
predatortz predatortz 13:12 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,


sta si mi odgovorio?-pitanje je bilo uloga svestenika u ovakvim okolnostima?


Ja ne videh neke preterane uloge sveštenstva u minulim događajima. Iskreno.
Ako aludiraš na činjenicu da su davali blagoslov nekim jedinicama i pojedincima, pa to im je u opisu radnog mesta. Da su mogli, ili da su bitno uticali na događaje, prosto ne stoji.
zemljanin zemljanin 13:15 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

Primer sa "4 zida" nije adekvatan jer je položaj religije povlašćen a položaj LGBT - ponižavajući.

Ako razložimo situaciju na sve moguće varijacije (uključujući i rat), sveštena lica a i institucije religija nemaju mesta ni potrebe da se nalaze u redovnom sastavu armije. Svaki pripadnik OS ima mogućnost da svoja lična uverenja zadovolji u sklopu svoji slobodnih sati.

U slučaju rata mogu se mobilisati posebne jednice sastavljene od sveštenih lica koja će biti u sastavu vojnih bolnica jer je činjenica da ranjena lica ne mogu izaći i zadovoljiti svoje potrebe. I to je to ! nema ni više ni manje u svemu tome. Sve ostalo je izričita težnja religisjkih institucija da prodru u sve segmente društa i da totalizuju svoju dominaciju. Ne koegzistenciju već dominaciju. TO je pogrešno !

EDIT. I da dodam jer jesam oficirski kadar (barem sam bio) da je većini oficira (pogotovu na višim položajima) muka od svih tih "dešavanja" ali da naredbe stižu "odozgo" a njihovo je da naredbe izvršavaju. Mnogi od njih su vernici ali većina ne podržava svu ovu maskaradu. Tako da imamo, opet, fasadu i realnost.
angie01 angie01 13:18 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

pa vidi stopalo- ja nemam nista protiv gejeva, niti bilo koga drugog, a znacajna razlika u stavu alfa hetero gradonacelnika u odnosu na lgbt i mog u ovom slucaju je da on negira necija prava, a ja ih podrzavam-tako da ne ugrozavaju tudja!

'naci, ako smo u sekularnoj drzavi, u svakoj skoli, ulici, preduzecu, pa i vojsci ti imas ljude koji veruju i one koji ne veruju, pa od tih koji veruju, da veruju u razlicite stvari-naprosto to je kao i nacionalno obelezje, licna stvar pojedinca, koje nikakve veze nemaju ni sa cim drugim-obrazovanjem, poslom koji obavljaju, stanovanjem, fukcijom u drustvu,...

' naci, sekularnost ne vrsi zabranu vere- ona se slobodno upraznjava, kako ko zeli i misli,ali je ona odvojena od drzavnih institucija-i tu nema puno nepoznanica!

(gradonacelnik bi da mrsku mu populaciju negde skloni i da se ne bavi resavanjem njihovih prava!)
sevarlica sevarlica 13:21 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

svako nek veruje u sta i kako hoce i nek to radi u svom hramu u svojoj privatnosti!


Zašto se ti protiviš paradiranju svojih stavova??? Jel to znači i da si sad i protiv parade
angie01 angie01 13:34 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

sevarlica
svako nek veruje u sta i kako hoce i nek to radi u svom hramu u svojoj privatnosti!Zašto se ti protiviš paradiranju svojih stavova??? Jel to znači i da si sad i protiv parade


idi negde veDzbaj duhovitos', pa se vrati, ako vec imas ideju da ti to ide!




...da ne pominjem gomilu gluposti u stavovima kojima uravo ti paradiras ovim prostorom-zbog cega te u glavnom preskacem!
stopalo stopalo 13:37 28.05.2012

Re: ako smo jos uvek sekularna drzava,

@angie i zemljanin

ovo lagano ide u xxxx komentara offtopic

da li bi bilo razlike da sam rekao da ne podrzavam,

da nas sve troje domacin "posalje" u "svoju privatnost" (tj dan nas banuje) zato sto mu se ne odgovara ova diskusija?

dakle, meni smeta bilo cije pravo da bilo koga "salje" bilo gde zato sto mu ne odgovara
nacionalno obelezje, licna stvar pojedinca, koje nikakve veze nemaju ni sa cim drugim-obrazovanjem, poslom koji obavljaju, stanovanjem, fukcijom u drustvu,..


u ovo nabrojano smatram i bilo ciju religioznost

a angie je upravo rekla
svako nek veruje u sta i kako hoce i nek to radi u svom hramu u svojoj privatnosti!





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana