Budućnost| Društvo| Kultura| Moj grad| Umetnost

Opet o Narodnom muzeju ... posle tri godine

Đorđe Bobić RSS / 21.07.2012. u 06:05


Pre tri godine i dva meseca objavio sam na mom sajtu tekst  “Narodni muzej u Beogradu … na listi čekanja”, posle je bio prikazan i na sajtu Narodnog Muzeja odakle su ga ubrzo na intervenciju Min. kulture i Visokog saveta za Slobodu mišljenja skinuli. Tekst  je o Narodnom muzeju koji je bio nekoliko godina zatvoren i nije dočekao da se realizuje urađen projekat za njegovu rekonstrukciju a koji je dobio građevinsku dozvolu i bio spreman za izgradnju. Ministarstvo kulture i od ministarstva angažovani stručnjaci, neodgovorno i bahato su zaustavili proceduru tvrdeći da je taj projekat nedovoljno dobar, bez obzira što je dobio značajna priznanja stručne javnosti, posebno nekoliko muzeja iz sveta, rečeno je da je projekat skup i organizovan je konkurs za novi projekat što je obavljeno, projekat je izabran, žiri je kazao da je super mada o ceni nije bilo reči, ali ni to nije pomoglo da se Narodni muzej vrati u život. Jednog jutra, pre godinu dana osvanule su skele na fasadi muzeja prema Trgu Republike iza kojih se ništa ne događa jer se stvarno i ne događa, ali skele i mutno platno preko njih šalju poruku da majstori tek što nisu došli. Dakle, vraćeno je vreme Potemkinovih slikarija i to je jedino što neodgovorni učiniše za Narodni muzej za ovih deset godina prohujalih uzalud. Zato, ponavljam tekst od pre tri godine, ako ništa drugo a ono da ne dopustim da mi pažnja popusti u gledanju ove nacionalne bruke.  

“Narodni muzej u Beogradu ... na listi čekanja”     (obj. 12.apr.2009 g.)

U Beogradu na Trgu Republike u leđa konju i Knezu gleda Narodni muzej države Srbije. Ne zna se da li Knez vodi Muzej na daleki put, naravno neizvestan ili ga ostavlja tu gde je, odlazeći nekim svojim poslom. Muzej je setnog lica, sa podočnjacima, što je nesumnjiva posledica šestogodišnje usamljenosti i čežnje za većom brigom okruženja. Nije prvi put, u istoriji ovog zdanja zapisane su nevolje, ali nikada se do sada nije proteklo toliko vremena da se rane zacele, a nisu. Zdanje je, na mesto kafane „Dardaneli», izgrađeno prvih godina dvadesetog veka, u njemu je bilo sedište Uprave fondova. Posle je Hipotekarna banka usvojivši zgradu dogradila još prostora i 1933 godine zgrada je dobila sadašnji volumen.

Onda je 17 aprila 1944 godine zgrada bombardovana i urušena, ali su je nove narodne vlasti 1946 godine delimično popravile, učinile je upotrebljivom i za neko vreme tu je useljena Investiciona banka. Najzad, 1952 godine država je svojom odlukom ustoličila Narodni muzej i zadužila ga za čuvanje i negovanje umetničkog kulturnog i jezičkog blaga Srbije. Država se bavila Narodnim muzejom i 1966 godine, kada je zdanju vraćena centralna kupola porušena u onom bombardovanju i to je bio prostor u kome se delatnost Narodnog muzeja događala sve do pre šest godina, u zgradi koja je odlukom države iz 1979 godine proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Pre pet godina država, pošto je ustanovljeno da unutrašnjost zgrade ne može više da odgovori narasloj i zahtevnoj obavezi čuvanja narodnog blaga, odlučila je da renovira, obnovi i dogradi zgardu, učini je primerenu vrednostima muzejskih sadržaja, vremenu u kome postoji i uvede je u civilizovane norme koje na planeti sleduju za ovakve, nacionalno značajne, institucije. Usvojen je Program razvoja Narodnog muzeja , naravno uz saglasnost Ministarstva kulture. Projekat rekonstrukcije, restauracije i dogradnje Narodnog muzeja je poveren na konkursu izabranom arhitekti te ga je on u skladu sa Programom uradio, projekat je dobio najviše ocene na međunarodnom nivou o kvaliteteu, nagradu Inžinjerske komore Srbije i država je krajem 2005 godine izdala Odobrenje za izgradnju a Glavni proiekat je završen januara 2007 godine, sve je bilo spremno za graditelje. Projekat, vizija novog lica Muzeja jeste iskorak u novo doba i mesto gde će se narodno blago ne samo čuvati, već i pokazati ljudima, da vide fantastične i uzbudljive odaje, da ugledaju šta je to zaostalo od predaka i šta su oni sačuvali za njih. Nameravani početak obnove zgrade i njene arhitekture je obeležen izgradnjom depoa za privremeni smeštaj muzejskih eksponata spreman da prihvati narodno blago iz Muzeja i oslobodi zgradu za građevinare.

I stalo je, prošle godine i pored obećavanog budžeta od strane Ministarstva kulture, umesto, kao što je očekivano, da majstori počnu sa poslom. Muzejski depo, izgrađen u skladu sa savremenim standardima, sada je prazan dok narodno blago i dalje boravi u neuslovnim prostorima, u podrumu Narodnog muzeja strepeći od pucanja cevi ili druge vlage. Izgleda da je obnova Muzeja obustavljena ili skrajnuta ne samo zbog ekonomske globalne krize, inače izgovor sasvim uobičajen za one koji nisu prilježni oko svojih zaduženja ili ih ova prevazilaze pa ne umeju sa njima da izađu na kraj. Uostalom, za državu kriza ne bi smela da bude razlog zastajanja jer sadržaj Narodnog muzeja i onog o čemu se stara i što čuva vrednije je od države cele. Pauza je napravljena, pre svega, zbog namere nosilaca dužnosti u Ministarstvu kulture da se sve proveri ispočetka i „dovedu stvari u red» jer je posumnjano ili je sa strane, od dušebrižnika koji uvek imaju napredniju ideju, dobačeno da tu ima posla za proverioce predhodnog delanja ali i za neke nove kreativne doprinose koji su svakako, a kako bi drugačije, mnogo bolji od do sada učinjenog.
Višegodišnji napor mnogih ljudi, posebno onih iz Muzeja, koji su do sada stvarali vizuju olako je i bez jasnog obrazloženja, takva je moć nosilaca dužnosti kada posumnjaju, obustavljen, pa će pored poslovanja i knjigovodstva, možda i nova arhitektura Muzeja da bude preispitana i to kako obično biva kod ovdašnjih ljudi, znalaca koji ne znaju baš šta to treba ali su sigurni da treba drugačije. Odjednom je zaboravljen i javni novac do sada potrošen u saglasiju sa istim Ministarstvom kulture, istini za volju i sa predhodnim, za sve što je učinjeno u proteklim godinama. Narodni muzej ostaje urušen, osmišljen i isprojektovan, započet u nadi da se narodno blago prikaže kako toj neizmernoj vrednosti i dolikuje. Sve to radi neke provere čiji su ciljevi promrmljani kroz zube nosilaca dužnosti, a tamo je još i rečenio da, za nadati se u trenutku slabosti a to se može desiti i nosiocu dužnosti, ne treba žuriti kad Narodni muzej ionako ne posluje rentabilno. Naravno, nije na odmet da se sve uvek i ispočetka proverava i kontroliše, ipak se radi o javnom novcu, ali ako je provera izvršena zašto se okleva, ne gradi se, zašto narodno blago nije pohranjeno na odgovarajući način?

I tako Narodni muzej sa urađenim projektom pod miškom iz koga viri građevinska dozvola i eksponatima u podrumu čeka ispred vrata državne institucije da bude proveren, da li je sve do sada radio u interesu naroda i da nije učinio neke nepodopštine, pa kad se ta procedura završi možda će se projekat realizovati a možda će biti započeto sve ispočetka sa novim idejama čime će se neumitno dokazati da su nosioci dužnosti svojom nemilosrdnom i pravednom akcijom spasli narodno blago u poslednjem trenutku. Tada, godine napornog dosadašnjeg rada ali i buduće Izgubljene godine zaista nisu važne nosiocima dužnosti, jer kontinuitet ionako nije još naučena lekcija, posebno ukoliko onaj koji trenutno svira prvu violinu pa mu muzika ne ide može, a da ne pocrveni, objavi da je žice raštimovao onaj pre njega ....

Slike, skulture, freske, knjige, stari neizmerno dragoceni papiri i povelje će i dalje biti nedostupni radoznalima ili željnim znanja, narodno blago će i dalje biti nezaštićeno. Pitanje je: zašto je zaista  obnova Muzeja zaustavljena, ko će preuzeti odgovornost za izgubljeno vreme i ugrožene vrednosti u Muzeju, da li su nosioci dužnosti u državnoj instituciji zaduženoj za kulturu Srbije, pa im je i Narodni muzej zapao ni krivima ni dužnima, uopšte svesni vrednosti koja im je poverena i o kojoj donose odluke. Zgrada na Trgu Republike, kao posle potopa će čekati neka bolja vremena, bilo kakva. Ova svakako nisu naklonjena Narodnom muzeju jer tako odlučiše nosioci dužnosti kulturobranitelja i kulturotvoraca.

 

Posle je bilo ono sa Min. kulture i angažovanim stručnjacima, konkursom, novim projektom, protraćenim godinama i parama, skelama i Potemkinovim crtarijama, i zaista, kada sam pisao ovaj tekst 2009 godine nisam ni sanjao da nebriga i neodgovornost mogu narasti do tih razmera za samo tri godine …

Atačmenti

Tagovi



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:00 21.07.2012

Skadar1 i Skadar2

Već sam predlagao, pa ako neko nije video da ponovim.

Nahvatati sve ministre finansija i ministre kulture iz poslednjih nekoliko Vlada Republike Srbije i nekoliko ugraditi u temelje Narodnog muzeja a nekoliko u temelje MSU na Novom Beogradu. Neka im vire samo dupeta da se narod nauživa.

agatton agatton 09:38 21.07.2012

Muzej(i) kneza Pavla

Trenutno nema novca, treba prvo renovirati ono najvrednije u srpskoj kulturi. Muzej kneza Pavla i Muzej Crvene zvezde. Ipak je iduće godine 120 rodjendan NJKV kneza Pavla i 22 godine od "Barija".

Polako bre sa tim "Narodnim".
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:10 21.07.2012

Re: Muzej(i) kneza Pavla

Polako bre sa tim "Narodnim".


Da, sve što je brzo, kuso ispada ... ali u ovom slučaju sa NM je ona druga narodna ... izuzetak potvrđuje pravilo ...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:02 22.07.2012

.

ne znam da li ste videli, ali u Politici je izašao intervju sa novim savetnikom za kulturu srbskog prezidenta, koji ima svoje viđenje rešenja pitanja o muzejima.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:13 22.07.2012

Re: .

Da, video sam. U tom zbrkanom planiranju šta sa muzejima po Beogradu, posebno onih sa sa srpskim naglašenim predznakom koji će imati prednost vidim samo novo odlaganje od nekoliko dodatnih godina. Ako nema novca za rekonstrukciju dva muzeja najvišeg ranga odakle će biti para da se svi muzeju prekomponuju i prilagode svojim novim funkcijama kako ovaj godpodin predlaže. Opet izgleda da odlazi vreme u nepovrat. Ali, da ne slutim unapred po lošem, želeo bih da budem optimista.
noboole noboole 01:28 23.07.2012

Re: .

BebaOdLonchara
ne znam da li ste videli, ali u Politici je izašao intervju sa novim savetnikom za kulturu srbskog prezidenta, koji ima svoje viđenje rešenja pitanja o muzejima.


Tom tipu fale neke daske u glavi. Ali, deluje, onako, prposno, kao sto ih se secam
iz doba predjasnjega.

EDIT: Tebi ostaje da pravis audio/vizuelne instalacije sa motivom pirotski cilima, sljivovice i nikole tesle (ni krivog ni duznog).
Kraja Kraja 18:29 22.07.2012

...srbi...

...su odlucili da raskrste sa sloserom za sva vremena...
...nece nam on ostavljati prosvetu, zdravstvo, kulturu....
...prodali smo bioskope za kockarnice, bolnice ce da se privatizuju, od skola smo napravili sive domove...od fakulteta politicke institucije...za muzeje jos nije odluceno, ali polako...od noci muzeja prelazi se na sumrak...a i dobra je lokacija za trzni centar...
...uostalom, mi u muzeje idemo samo kad smo napolju, sta ce nam to ovde...
...pozorista nisam pominjao, sramota me da pisem sta sam sve cuo...
stopalo stopalo 19:17 22.07.2012

Re: ...srbi...

Kraja
...su odlucili da raskrste sa sloserom za sva vremena...
...nece nam on ostavljati prosvetu, zdravstvo, kulturu....
...prodali smo bioskope za kockarnice, bolnice ce da se privatizuju, od skola smo napravili sive domove...od fakulteta politicke institucije...za muzeje jos nije odluceno, ali polako...od noci muzeja prelazi se na sumrak...a i dobra je lokacija za trzni centar...
...uostalom, mi u muzeje idemo samo kad smo napolju, sta ce nam to ovde...
...pozorista nisam pominjao, sramota me da pisem sta sam sve cuo...


a investitorski urbanizam?
Kraja Kraja 07:30 23.07.2012

....8.....

....komentara....

...ovaj narod se predao...
...i nije mu za zameriti...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:32 24.07.2012

patnja

Čitam u nekim novinama izjavu Brane Mitrovića akademika i predsednika Upravnog odbora Narodnog muzeja gde kaže kako mu se srce cepa što to sa muzejom stoji i kako je nebriga države oko muzeja nedopustiva. Složio bih se sa njim oko ovog drugog sa državom ali oko cepanja srca nikako, ipak da podsetim da je on sa bivšim Minkult, godpodinom Bradićem zaustavio urađeni projekat bez dovoljno dobrih argumenata, bacio u koš tri godine rada mnogih ljudi ali i značajnu svotu novca i započeo akciju oko novog projekta, konkursa, trošeći još po neku godinu uz tvrdnju da će sve to biti bolje i jeftinije. Najzad, eto gde je to sada stiglo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana