jedno pivo napola (ima li hepijeg enda?)

Dejan Stanković RSS / 01.02.2008. u 01:22

Kad se pređe nadvožnjak pa se nastavi prema Topčiderskoj zvezdi, s desne strane postoji lavirint ulica. Jednom prilikom sam nekim poslom navratio u jednu od kuća u tom kraju; ne bih je sada našao, samo se sećam da je bila povelika kuća s baštom, prilično ofucana.

Ne mogu da se setim ta sam tamo tražio, samo se sećam da sam tom prilikom posedeo s jednom bakom koja je čuvala praunuče.

Bio lep dan, letnji. Dete skače okolo a ja i baka srčemo kafu. Ona stara, baš stara, ali mnogo vesela. Prečanka, razvlači reči. Puna joj usta praunučeta. Smeje se:

-         Eto. Ne da mi mali da pijem kafu. Uče ga u školi da ne valja da babe puše i piju kafu. Zato kafu popijem i zapalim samo ovako kad dođu gosti. Ja mu kažem, aman dete, pusti babu, baba je stara. Baba se naživela. Kad me dosad nije ubilo, sad nije ni važno. A  mali kaže: Ja tebe baba mnogo volim i oću da živiš sto godina. A ja se smejem, „Naopako sine, na majmuna bih se pretvorila.“

Nekoliko godina kasnije ponovo me slučaj nanese na isto mesto. Zakucam. Otvori mi stara žena. Sećao sam se da je tu postojala nekakva baka, ali joj nisam bio zapamtio lik, pa sam samo pretpostavljao da je to Baba. A ona, prastara ali me odmah prepoznala.

- Jao gospodine Šaco, pa to ste Vi! Što niste javili da dolazite ja bih opet onu madžarsku pitu što ste prošli put pola pleha pojeli.

Poslužila me drugim kolačima, ali ovoga se puta nisam prevario, nisam ni pipuno. Samo smo kafu popili dok sam ja čekao tog njenog unuka s kojim sam imao ta neka posla.

I posle je nisam više viđao. Znam samo is priče šta se dogodilo.

Praunuče poraslo, baba još dodatno ostarila i negde u vreme jednog od onih ratova, mali pristigne za vojsku. Nastupi panika, ne vide izlaza, kad srećom Babi vrate neko imanje što je imala u preku, prodaju oni to, loše ali prodaju, pa malog metnu na avion i pošalju ga napolje u na školovanje. Mislim u Ameriku. Nisam siguran. Sledećih nekoliko godina se nije vraćao.

A kad se napokon vratio, otišli roditeji po njega na aerodrom, doveli ga kući, a baka izmilela na kapiju pa tamo čeka. Sto i drugu godinu je bila uzela, sva se smežurala ko suva šljiva, al je još bila pametna.

I posle ko zna koliko godina Baba i praunuk se malo podružili, prodivanili, podelili hladno pivo, a onda se on doterao i otišao u život a baba još malo posedela sama. Posle kad se smrklo otišla da legne, ali je na sobi vrata ostavila otvorena, da ga čuje malog kad se vrati iz bećara. I legla Baba, zaspala i nije se više budila. Eto.



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub dragoljub 01:33 01.02.2008

preporuka

znam da autori vole pohvale ,ko ne,ali ja ostanem bez reči kad ni se nešto ovako dopadne
ivana23 ivana23 01:35 01.02.2008

Baka

Mića Marković Mića Marković 16:30 01.02.2008

Re: Baka

Baka

Uvek sam ženske pretke roditelja zvao baka.
Baba mi je grubo i neodgovarajuće za drago biće.
ugly ugly 17:22 01.02.2008

Re: Baka

Baba mi je grubo i neodgovarajuće za drago biće.

Potpuno se slazem. Jedino u zezanju mozda moze da prodje. Ne znam da li se kod mladje generacije to izgubilo?
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:37 01.02.2008

Re: Baka

to je regionalno. ra sm svoju baku zvao staramajka. skraceno Májka.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:42 01.02.2008

Re: Baka

ja sam svoju zvala baba,
a bila je skroz baka.
(samo beše velika i jaka. i volela da divani, pa otud i se i b ušunjalo.)

ps.
dejane, jeste da je hepijendovsko, al' ... ja sam homopatheticus
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:49 01.02.2008

doziveti stotu i preziveti jos dve

Moje saucesce.
Zao mi zbog komsinice.
I ako je prica ustvari sa happy endom.
Ma, ne isplati se ziveti 102, kad si vise od pola star. Al ova tvoja baba, izgleda bila zivahna.
E, lepo.


Pozz.
Dejan Stanković Dejan Stanković 01:57 01.02.2008

Re: doziveti stotu i preziveti jos dve

pa kod ces hepiji end? jedan primer hepijeg enda mi navedi.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 04:34 01.02.2008

Re: doziveti stotu i preziveti jos dve

Nema. U pravu si.
Moglo bi malo da se ukrasi... znas... kao, tipa, da praunuce ima zenu u drugom stanju... Ili da kazemo nesto o lepom zalasku/izlasku Sunca. Ali, postalo bi previse kitnjasto. :)))
Ovo je prava mera za hepi end. :)


HAPPY PREPORUKA! :)
jesen jesen 12:05 01.02.2008

Re: doziveti stotu i preziveti jos dve

....kako bre, vise od pola star...??....Nemoj tako pesimisticno, vreme ocas prodje i zacas se nadjes na drugoj obali...Evo, ovde na blogu ima nas dosta koji smo na polovini i ne mislimo da smo stari....pu pu, taman posla..kakva starost......
jesen jesen 12:07 01.02.2008

Re: doziveti stotu i preziveti jos dve

...stvarno nema hepijeg enda...podelis pivo sa praunukom i zauvek zaspis....
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:48 02.02.2008

Re: doziveti stotu i preziveti jos dve

....kako bre, vise od pola star...??....Nemoj tako pesimisticno, vreme ocas prodje i zacas se nadjes na drugoj obali...Evo, ovde na blogu ima nas dosta koji smo na polovini i ne mislimo da smo stari....pu pu, taman posla..kakva starost......


Ne, ne, ne... Nisam to htela da kazem. Niti mislim da je mladost donosi radost po sebi. Ma, kakvi.. Covek uvek ima onoliko godina koliko ih ima u glavi... I bolje je imati 50 nego 5. Volim da me niko ne tera u krevet kad mi se ne spava, a i svoju kasiku, hvala na pitanju, preferiram da drzim sama. Nego me ova Dejanova, juce gurnula u neko cudno raspolozenje, pa sam pomislila ... ma ne znam ni ja... Nadam se da me kapirate. :)
Umesto reci "starost" trebalo je da upotrebim "zrelost". Zrelo doba obicno nosi mudrost i iskustvo, pa moras da delas mudro i iskusno, po ceo bogovetni dan. :)
jesen jesen 16:21 03.02.2008

Re: doziveti stotu i preziveti jos dve

Umesto reci "starost" trebalo je da upotrebim "zrelost". Zrelo doba obicno nosi mudrost i iskustvo, pa moras da delas mudro i iskusno, po ceo bogovetni dan. :)
....ma kapiram ja tebe ako se salis sa ovim "mudro i iskusno po ceo dan".....ima nas raznih......),,,,
AlexDunja AlexDunja 01:56 01.02.2008

ej, bre:)))

sasava baba:)))
bas.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 02:27 01.02.2008

SRETAN JE ONAJ KO PAMTI BABU!



Ja pamtim tuđu babu, moju stanodavku. Voleo sam je više od rođene majke, skoro. Između ostalog čega se sećam, igrala zvezda u tokiju, baba, moja gazdarica stana ustane u dva noću zamesi uštipke slane da možemo ja i komšija pušiti uz utakmicu. Pušila je i baba i navijala kao muško...Mislim da mi to ne bi ni rođena baba uradila. Lica izboranog, čiste duše, nije imala dece prepisala kuću pijanici, od muža pokojnog sinu mu kuću, umrla u gladi i tuzi zamnom , laka joj crna zemlja! Naživela se takođe, hvala Bogu!
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:33 01.02.2008

Re: ej, bre:)))

sasava baba:)))
bas.
Da. Evo je, vozi avion.. ovaj gornji..:


Strongman Strongman 02:26 01.02.2008

odose i baba i deda na reku






preporuka
ceda_urosevic ceda_urosevic 04:13 01.02.2008

PRLJAVA KAMPANJA - TROLL

SAKRIJ BABI LAPTOP!

ISKORISTITE SVOJE PRAVO!


GLASAJTE PREPORUKOM ZA NOVE AUTORE-BLOGERE!

TOPLO PREPORUCUJEM:

1. SEBE

2. DOKTORKU

3. JJ BEBU

4. NIKOLU SVILARA

I DRUGE!!!

Meni je ovo super zabavno:))))))

Tebi Dejane, kao i uvek - preporuka. Što se kaže - milo za drago.
Kazezoze Kazezoze 14:57 01.02.2008

Re: PRLJAVA KAMPANJA - TROLL

SAKRIJ BABI LAPTOP!

)))))))
gagonja gagonja 20:51 01.02.2008

Re: PRLJAVA KAMPANJA - TROLL

kapiram da iza svakog od ova cetiri imena stoji link da glas ide tebi
sram te bilo
bekrija bekrija 06:50 01.02.2008

baba, jasta baba..

,,, baba mi bila zmaj, bila je super ultra religiozna al su u skoli tada ucili da bog ne postoji pa se ni ja nesto nisam trzo, stalno sam je vidjo i kinjio da mi zajmi pare, fala bogu za mene se imalo...kad je pocelo sta je pocelo veselih 90tih uteknem ja u bolje sutra i tako ko zna kolko .. pre tri godine resim da posetim roditelje a i babu koja je po kevinoj prici resila da umre.. vec je ono bila u jako teskom stanju, izbacili je iz dve bolnice hteli da je stave u ludnicu dok kevi neki doktor nije reko da ce tamo ludaci da je ubiju... keva se upalasi i dovuku je do kuce onako ludu al bas.. ja u poseti bog zna kako ocu da vidim babu al me keva odvrati time sto baba ne zna za sebe i da keva ne bih da je pamtim takvu.. ja tu popustim pomislim da to i nije losa ideja... dodje dan povratka, spakujem se lepo sednem u avion i kad sam sleteo u pariz javlja mi keva da je baba umrla!!.. ne mogu da objasnim kolko mi se slosilo.. i dan danas mi krivo sto je nisam video..
Jeremija Jeremija 07:51 01.02.2008

Troll o jednoj drugoj baki

Nedavno sam pročitao da je Ćita, širom sveta poznata glumica inače također majka, baka i prabaka mnogim svojim naslednicima, još uvek živa. Ćita (džungle Liberije, 1932.g.)nadživela je svoje partnere Džona Vajsmilera i Belu Lugošija. U mladosti je mnogo pila i pušila, a sada provodi mirne penzionerske dane u Palm Springsu i gleda filmove u kojima igra njen prapraunuk Džiter. Britanska izdavačka kuća "Četvrta država" se sprema da izda Ćitine memoare. Iz burnog Ćitinog života za sada je procurila vest, da na sahrani njenog partnera Vajsmilera u Akapulku 1984. g. nije bila Ćita već njena dublerka, jer je slavna glumica bila potrešena.
Možda i nema mesta ovode za troll o Ćiti, ali bake su bake, a dugovečnost je dugovečnost.
Dragoberto Dragoberto 11:02 01.02.2008

Topla pricica...

...pogotovu za gastarbajtere, koji godinama nisu bili dole. Preporuka.
Miriam Miriam 11:30 01.02.2008

Ima li hepijeg enda

E Saco, rasplakala me ova tvoja prica o baki, divna je.

Preporuka.


ugly ugly 11:33 01.02.2008

Bre...

Setno-romanticno u tradiciji Vase Ladackog (mozda je bas ova baba ta iz pesme o). Lepo pises mali.
Atomski mrav Atomski mrav 11:51 01.02.2008

Pola piva

Sa svojom babom nisam mogao da delim pivo, jer je pila isključivo rakijicu.... Zašto deminutiv? Zato što je pila isključivo jednu čašicu pre doručka... strahovito ju je pogodilo kad su joj lekari zabranili da pije rakijicu jer je morala da pije lekove za pritisak. Uvek je govorila da se mnogo bolje osećala kad je za terapiju imala čašicu rakije nego raznobojne pilule. Sećam se da smo jednom pokušavali da nateramo kvočku da leži na jajima, pa kad nije htela - baba je došla na ideju da napijemo kvočku. I tako smo dali kvočki rakije, kvočka ju je popila sve "cokćući" kljunom a baba je na to komentarisala: "Eh, rakijo, đavo te nosi kad te svak' voli!" :)
Dan pred babinu smrt sam imao neobjašnjivi osećaj, težnju ili bolje rečeno potrebu da odem kući... toliko me to "nešto" vuklo da sam se spakovao i otišao kući. Sutradan je baba umrla... kažu moji da se stalno raspitivala kad ću da dođem kući i da je i ona imala veliku želju da me vidi - iako nije pokazivala nikakve znake bolesti ili slabosti, čini mi se da smo i ona i ja nekako znali šta će se desiti. Uvek je govorila kako bi htela da umre u svom krevetu, u snu... molila je Boga za to, nama je stalno govorila da nikako ne dopustimo da umre u nekoj bolnici... i eto, Bog joj je uslišio želju.
ugly ugly 12:03 01.02.2008

Re: Pola piva

Dan pred babinu smrt sam imao neobjašnjivi osećaj, težnju ili bolje rečeno potrebu da odem kući... toliko me to "nešto" vuklo da sam se spakovao i otišao kući. Sutradan je baba umrla... kažu moji da se stalno raspitivala kad ću da dođem kući i da je i ona imala veliku želju da me vidi - iako nije pokazivala nikakve znake bolesti ili slabosti, čini mi se da smo i ona i ja nekako znali šta će se desiti. Uvek je govorila kako bi htela da umre u svom krevetu, u snu... molila je Boga za to, nama je stalno govorila da nikako ne dopustimo da umre u nekoj bolnici... i eto, Bog joj je uslišio želju.

Mrave, pa ti ovde zatvaras krug k'o D.Kis u Grobnici za... Jos reci da su te poslali na skolovanje u Ameriku, pa da se patosiram. Je li ovo namestaljka ili zivot pise romane?

"...All the world's a stage,
And all the men and women merely players;
They have their exits and their entrances,
And one man in his time plays many parts..."
Atomski mrav Atomski mrav 13:54 01.02.2008

Re: Pola piva

Ne, bio sam u Novom Sadu... i došao sam kući iste večeri. Zašto bi jedan ovakav post i komentari na njemu bili nameštaljka?
ugly ugly 14:00 01.02.2008

Re: Pola piva

Zašto bi jedan ovakav post i komentari na njemu bili nameštaljka?

Koincidencija sa likovima iz price. Zivot pise romane. Mojne se uzbudjujes. Stilska figura.
dea bgd dea bgd 12:53 01.02.2008

madžarska pita

Šaco, suze mi pošle na ukus madžarske pite.............pa prešle u radosnice što najzad , ne znam na koju foru, mogu da komentarišem na blogu!
Moja prečanka je umesto da spominje majmuna umela da kaže :" ta neću, dete ,valjda za seme ostati???"
Xanadu Xanadu 13:28 01.02.2008

bez greske

Hvala na divnoj prici. Jos jednom pokazujete kako zivot ume da bude lep, kad sve ide po svom redu. Moja nana - svi je tako zovemo - ima 83 godine i jos ide autobusom u selo da obidje kucu i bastu. I ja sam sa 39 godina jos uvek njeno unuce i taj osecaj ne bih dao ni za sta.
ivana23 ivana23 15:01 01.02.2008

Re: bez greske

Xanadu
Hvala na divnoj prici. Jos jednom pokazujete kako zivot ume da bude lep, kad sve ide po svom redu. Moja nana - svi je tako zovemo - ima 83 godine i jos ide autobusom u selo da obidje kucu i bastu. I ja sam sa 39 godina jos uvek njeno unuce i taj osecaj ne bih dao ni za sta.


sashaNS sashaNS 14:47 01.02.2008

o Dani

Kada su nam se deca rodila zateceno stanje je bilo ovakvo:
2 prababe, 2 babe, 2 dede (na zalost, ni na jednoj strani nam pradede nisu uspevale).
Posle teskog ucenja i mucenja na kraju su svi bili oslovljavani po imenu.Nista baba, deda.
Nasa Dana (baka mog muza) je napunila 90 godina. Zivi sama, kuva sama, brine o sebi.
Istina je da vise zivi u proslosti, nego u sadasnjosti, ali praunuke obozava.
Jednom je Nikola (praunuk), posle njene price kako je cuvala svoju decu, pa unuke, pa evo sad i praunuke, pitao
hoce li cuvati i njegovu decu. A Dana rekla da ne zna da li ce moci, ali da ce ih docekati to sigurno. Kada smo odlazili Nikola se cereka i kaze:
Kako sam je zeznuo, ja necu skoro imati dece!
(Nikola sada ima 13 godina)
I tako Dana ceka cukununuke, a ovaj valjda nece zuriti...
jinks jinks 15:43 01.02.2008

Senjak

Kad se pređe nadvožnjak pa se nastavi prema Topčiderskoj zvezdi, s desne strane postoji lavirint ulica. Jednom prilikom sam nekim poslom navratio u jednu od kuća u tom kraju; ne bih je sada našao, samo se sećam da je bila povelika kuća s baštom, prilično ofucana.
Ne znam da li postoji nesto lepse od hlada pod krosnjom lipe, oraha, vinove loze u senjackom dvoristu, leti ... na kafi, casi piva, ili domaceg vina ... i beskrajno predusetljivim domacinima, u prelepom drustvu.

p.s.

bas pre 3-4 sata isao da kupim dorucak na pauzi ... pa usput prosetao i tim ulicicama
Ganesh Ganesh 16:00 01.02.2008

Iskreno

Dejane, ja sam od onih manje-vise redovnih (ali povrsnih) citaca bloga, koji retko kad komentarisu javno, samo, onako, sebi u bradu. Od politickih blogova i povracanja vec mi je muka. Zelim samo da kazem da je svako tvoje pisanije predivno, pomalo sentimentalno, osvezenje mog dana. Imas vernog poklonika. Pozdrav iz Centralne Amerike.
Marko0047 Marko0047 16:06 01.02.2008

Pozdravite moju babu

Znam da baba Jovana nece ovo procitati, ali nek joj neko prenese.

Moja baba ima staza cuvanja unucica celodnevnog preko 20 godina, poludnevnog oko 5. Praunuke je cuvala mozda 2 godine u poluradnom vremenu i znam da joj nije dosta i da bi htela jos.

Kaze da joj je jedina zelja da moju decu vidi pa da umre, a ja joj kazem da laze. Ima ona jos snage.

Pre neki mesec kad sam bio u Bg, svako jutro mi je otvarala vrata u 5 ujutro sa njenim Gde si sreco. Ja joj kazem ''Ko ce meni to reci osim tebe?''. Pa i nece, niti treba. Mozda je vreme da poradim da i ja svojem unuku jednog dana kazem Gde si sreco.

Ih sto bi sad zadivanio sa babom, kafica, cigara, itd.

sabi sabi 16:10 01.02.2008

Bake i unuci

Moja stara majka je umrla prslog proleca, u 88. godini. Telo joj je bilo jako bolesno, ali, na svu srecu, svoj vrcavi duh je skoro do kraja zadrzala. Moj brat i ja smo ziveli s njom, ja do udaje, a brat je bio uz nju tokom njene bolesti, brinuo o njoj kao o bebi. On je za nju bio centar sveta. Elem, ja pred udajom, ona jos nije upoznala mog buduceg. I pita me: Je li, kakav je taj tvoj, je li lep? Ja joj kazem: Majko, kada smo moj brat i ja pitanju, tebi niko nije dovoljno lep za nas. A ona me pogleda onako, polu-prezirno, pa mi kaze: Pa ne mora da je lep kao tvoj brat, moze da bude onako, kao...ti!
marta l marta l 17:14 01.02.2008

Najhepiji end ...


...koji nam svima zelim je
da jednog dana setamo unuke Kalemegdanom.
To je jedna onako bas velika ambicija. Zato sto podrazumeva/znaci:
- da I mi I nasa deca zivimo u Beogradu
- da smo se vratili u Srbiju ili da iz nje nismo ni otisli
- da je u Srbiji toliko dobro da smo se vratili /nismo odlazili
- da nam deca imaju decu
- da su nam deca srecno udata/ozenjena/sama, inace ne bi pravili decu…
- da su nam unuci zdravi I orni za jurcanje po Kalisu
- da smo mi zdravi I mozemo da ih stignemo pre nego sto razbiju kolena
- da je Kalis cist, uredjen, lep…
- da smo docekali penziju I imamo vremena za Kalis
- da je penzija dovoljna za zivot pa ne radimo jos tri posla nego setamo
- ……nastavite sami

A onda posle setnje moze I da se zaspi, ONAKO
eto.
Giant Giant 17:56 01.02.2008

Shaco brate

Pa nisam ni znao da si postao tako popularan na ovim balkanskim prostorima, naročito imajući u vidu konkurenciju VIP blogera ovog medij(um)a koji valjda treba da predstavljaju default razvoja naše zemlje i ovog društva ??

Zato, svaka ti čast arhitekto iz VišBadena što si mi ovaj Blog učinio zanimljivim (čitaj otkrovljenje)!

Nešto bi mogao i da napišeš o druženju i dogodovštinama iz noćnog života doživljenim sa tvojim prvim komšijom Dragišom Binićem i njegovim čuvenim Le-Crosbiem M.Kucinom, našim bratom!?

Ah da, a da li na tom tvom salasu imaš i vina ili nekih drugih "kultura"?

Pozdrav srdačan "uspešnom" spisatelju-arhitekti iz VišBadena!!

P.S Chech this out ovo ispod, pls!
Rod Rod 18:12 01.02.2008

Pa dokle bre više?

Dejane, nisam pre komentarisao na B92 blogu ali sad ne mogu da se suzdržim.

Imam tvoj blog u svom RSS feed-u već duže vreme. Pored gomile tehničkih i biznis blogova, koje pratim iz sebičnih, koristoljubivih razloga, tvoj je jedini, koji pratim tek onako, da pročistim dušu na kraju dana.

Iz bloga u blog čekam kada ćeš da smoriš ali ti nikako. Pa dokle bre više?

Samo što suzu nisam pustio posle priče o baki. Hvala, kao i obično.

Pozdrav iz Slovenije.
Gorstak Gorstak 19:47 01.02.2008

Stojim

U zadnjem redu i aplaudirajući se derem bravo!!!

Tvoja fora, nešto slično:)))

Praporuka
Kazezoze Kazezoze 20:09 01.02.2008

Re: Stojim

Praporuka

za prababu *_*
Gorstak Gorstak 16:28 02.02.2008

Re: Stojim

za prababu *_*


I za Prazezoze-a

A taman sam se vratio i primetio kucajuću grešku.
Htedoh da je ispravim, ali Kaz se isprečio:)))

P.S. Bila bi fora da jesam namerno tako napisao. Nisam:(
gagonja gagonja 20:07 01.02.2008

Svaka cast!

tuzno a lepo
lepota tuge ili tuga lepote....
sjajna prica
hvala
gagonja gagonja 20:10 01.02.2008

djavo mi ne da mira

znam da je mozda malo neukusno
ali da nije to pivo bilo prokislo?
mislim se, znam da malo ko samo pola piva stuce jos pogotovu kad se vrati nakon tolikog vremena u rodnu grudu....
Dejan Stanković Dejan Stanković 20:16 01.02.2008

Re: djavo mi ne da mira

ivana23 ivana23 20:21 01.02.2008

Re: djavo mi ne da mira

gagonja
znam da je mozda malo neukusnoali da nije to pivo bilo prokislo?mislim se, znam da malo ko samo pola piva stuce jos pogotovu kad se vrati nakon tolikog vremena u rodnu grudu....

Pivo je bilo dobro, nego baku je do tog dana drzala u zivotu ceznja za unukom.
gagonja gagonja 20:45 01.02.2008

Re: djavo mi ne da mira

podje mi voda na usta....
imam istu ovakvu kriglu
a i pivo slicne boje u frizideru....
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:47 02.02.2008

bake

vesticica vesticica 21:04 01.02.2008

lepo

rece jedan moj drugar danas "odlicno pise ovaj cincar na blogu..." :))
istina! :)
marta l marta l 04:20 02.02.2008

Re: lepo

odlicno pise ovaj Portugalac na blogu...dande si odakle ti je zena
Mala Ramona Mala Ramona 01:12 02.02.2008

baka

Još jedna baka koja neće da ostavi pušenje

ivana23 ivana23 01:28 02.02.2008

Re: baka

Mala Ramona
Još jedna baka koja neće da ostavi pušenje

Made in Cuba
janez janez 05:27 02.02.2008

nanika

moju baku sam zvao: nanika. ona me je odgajila. probudila me je da bi zajedno gledali kleja protiv frejzera u 3 ujutro, tv je gasila sa daljinskim - kanapom privezanim za utikač da ne mora da ustaje. gledali smo sve utakmice i znala je celu postavu košarkaške reprezentacije, kićanovići su nam bili tako reći komšije. za večeru bi jeli poparu ili kačamak sa mlekom, posle bi mi nastrugala jabuke budimke, posula sa šećerom i igrali bi mice i čeveče ne ljuti se, gde sam skoro uvek pobedjivao.
zajedno bi brali kupine i šumske jagode koje bih ja zobao na ćebencetu pod trešnjom dok je ona sa dedom okopavala njivu. nije dobro videla bez naočara pa bih joj čitao recept za najomiljeniju moka tortu. za patišpanj - 6 jaja, 6 kašika šećera... za fil - nastrugati štangu čokolade... sve posuti mlevenim orasima ... na kraju bih sa prstom pomazao vanglu...
kad smo gledali kaubojske filmove sam joj čitao podnapise jer nije mogla da stigne da pročita latinicu, o obično bi rekla: evo ti, prvo nešto kao pričaju, sve fino posle povade pištolje pa se pobiju, e svašta...
zajedno bi zalivali paradajz u bašti predveče kad "preladi", pred zimu sam joj pomagao da unesemo "lijander" (oleander) u podrum, pre odlaska u školu izjutra bi mi upržila 3-4 sveža jaja iz "kokošarnika", onda bih ja raznosio sveže pomuženo mleko po komšoluku, i išao u školu.

a posle sam otišao u "beli" svet ("čuvaj se sine, lepo sa svakim, ali misli svoje" i kad bi razgovarali "preko" telefona bi na kraju rekla: sine, ajde nemoj da trošimo struju, puno ćeš da platiš...

nego šta mi je sad u 5 ujutro...
ćao
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:03 02.02.2008

Re: nanika

toplo i nežno:
nanika : )))
marijainatasha marijainatasha 12:56 03.02.2008

Re: nanika

Eh,
Obično čitam iz prikrajka, pa se smejem ili plačem - ne komentarišem ... Ali, kod ovog "lijandera" suze same krenuše, pa ne mogu sama da izdržim. Moja nana se strašno plašila otrovnog "lijandera" i mnogo je vodila računa da slučajno ne pojedem neki njegov list ( daleko od toga da sam bila "ješna", morali su hranu na uši da mi guraju, al' sam bila baksuz...) Ali, mnogo joj se dopadao ... Deset godina kako je nema, zaspala ptičica u snu, a ja sam je ostala željna.

Janez, da nismo u istom selu odrasli?
Dena Dena 10:45 02.02.2008

...

Ovaj tekst i Zudijarija su Vam najbolji za sada!

Hvala Vam beskrajno!
oldtajmer oldtajmer 18:39 02.02.2008

Baka

Mi smo tu da njih cuvamo. To se nikad ne promeni. Svaka cast na prici!
korto malteze korto malteze 14:15 04.02.2008

bolje pola piva u pravo vreme

Lepa i topla prica. Podseca me na smrt jednog rodjaka, inace sjajnog coveka, kome se unuk rodio dan izmedju smrti i sahrane. Neobican kakav je bio, nije ostavio mesta patetici, i otisao je uz 'You can't always get what you want' . Svi cu imali nejasan osecaj kosmicke ravnoteze...i novorodjence je dobilo jos jedno ime, po njegovom nadimku.
Slicno osecanje sam imao i dok sam citao ovaj blog.
Nema srecnih smrti, samo neumitnih. Ali, neke donose smirenost. Rekao bih da je prabaka docekala to sto je zelela.
Zeks Zeks 16:34 22.04.2008

Zaista odlicno!

Zivot.Reci.Stil!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana