Društvo| Politika| Život

Priča o baka Smiljki sa Kosova

Milan Karagaća RSS / 28.08.2012. u 00:10

Juče je RTS objavila kratku priču o baka Smiljki Bajčetić sa Kosova.

Priča je disonantna u odnosu na patriotsku mustru naših medija kada je Kosovu u pitanju ali , bogami , i optužujuća za one koji su se „ubijali od vođenja brige o Srbima na Kosovu“ i naročito o novcu koji im je namenjen.  Nepatriotska i tendenciozna je  priča RTS-a jer rečju i slikom govori da na Kosovu ima onih koji od države Srbije ništa ne dobijaju, pa još kako dobija neku crkavicu od šiptarskih vlasti, i, što je još nepatriotskije, da joj pomaže komšija Šiptar. Bože, pa valjda je trebalo da bude priča o baki koju pomaže država Srbija i razne dobrotvorne organizacije i udruge, pa SPC, te kako je komšija Šiptar maltretira, ili kako je eto i ta baka jedna od onih Tačijevih Srba.

Za razliku od RTS, „Novosti“ su se potrudile da priča dobije patriotsku konotaciju tako što je izostavljeno ono što je nepodobno a naglašeno ono što će „jačati naš patriotizam“.

Dakle, evo šta je rekla baka Smiljka a RTS prikazala:

plesina-t.jpg„U Plešini kod Uroševca Smiljka Bajčetić 20 godina živi sama, a poslednjih 13 u albanskom okruženju, bez ijednog sunarodnika u selu. Mesečno prima svega 45 evra. Pomaže joj samo komšija Avdija Mustafa.

Smiljka Bajčetić je među malobrojnim srpskim žiteljima Uroševca. Po okončanju rata pre 13 godina ostala je u selu Plešini zato što joj komšije Srbi nisu javili da odlaze, a sama se nije usudila, jer ne zna kako bi se snašla na drugom mestu.Smiljka već dvadeset godina živi sama, a poslednjih 13 u albanskom okruženju, bez ijednog sunarodnika u selu. Priča kako joj je veoma teško, pošto nema penziju, već samo primanja od svega 45 evra mesečno.Tih 45 evra je penzija koju joj daje kosovska vlada. Od vlasti u Srbiji ne dobija ni socijalnu pomoć.

Nemoćna je da obrađuje imanje oko kuće sagrađene 1926. godine. Pomaže joj komšija Avdija Mustafa.On kaže da kod baba-Smiljke dolazi kad god ima vremena, ponekad samo kratko, do prozora, da vidi kako je.

Baba Smiljka ima para za hleb, a uz njega, šta se nađe. U bašti iza kuće nešto povrća. Baštu obrađuje komšija Avdija. Pola daje babi Smiljki, a pola uzima za svoju porodicu.

Baka Smiljka ima 81 godinu. Može sama da hoda, ali je povijene kičme. Priča kako joj je kičma povijena od rada, ali i od napada od pre nekoliko godina kada su joj dvojica provalila u kuću. Priča kako su je tukli po leđima i oteli 1.000 evra.

Napadači su odležali po dve i po godine zatvora, ali novac nisu vratili. Smiljka Bajčetić ima sestru i brata koji sa porodicama žive u Beogradu. Očekuje da je sestra obiđe u septembru. “

Ako se zna koliko je do sada od 2000.godine stabano novca poreskih obveznika Srbije na ime pomoći Srbima koji su ostali tamo da žive, a zna se i to da se ne priča da je najveći deo tih para otišao onima koji su se “snašli” pa tamo i ne žive, ako je godišnje izdvajano po pola milijarde evra, što će reći preko 6 milijardi ili 16 evra u sekundi , pa što ne odvojiše za Smiljku i druge Smiljke barem po deset sekundi mesečno.

Priča  o Smiljki i drugim Srbima slične sudbine i položaja na Kosovu zato je pre svega ljudsko i moralno a ne političko i statusno pitanje. Smiljku mnogo više brine i muči kako će da prešive nego da li će ona fusnota biti ovakva ili onakva.

Uostalom , koliko Smiljki i Smiljana ima u celoj Srbiji koji ništa nemaju dok neki kradu milijarde i ne znaju šta imaj, a država kao nema pojma ni o jednima ni drugima. Valjda će konačno da se i time bavi.

 



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milisav68 milisav68 00:17 28.08.2012

Patriotska pljačka

Ovo je najava serijala od tri epizode, ali nikad nije emitovano....

libkonz libkonz 09:11 28.08.2012

Re: Patriotska pljačka

nikad nije emitovano....

Bojim se da neće ni biti emitovano.
dragan7557 dragan7557 09:44 28.08.2012

Re: Patriotska pljačka

libkonz
nikad nije emitovano....

Bojim se da neće ni biti emitovano.

Srpsko istraživačko i osobito nezavisno Novinar-isanje.

cerski
expolicajac expolicajac 00:21 28.08.2012

A bre Milane

....
nim_opet nim_opet 00:28 28.08.2012

Arrrgh....

sto bi rekli u stripovima. Skrgucem zubima. Zbog Smiljke i zbog stavljanja raznih drugih na dnevni red pre Smiljke, ali i zbog "Srbije" - nije "Srbija" apstraktna ideja , niti je Srbija skup politicara raznih pripadnosti, tajkuna i estradnog sveta. Srbija smo svi mi - i svi mi odrzavamo vec 20 i kusur godina na pozicijama moci one koji Smiljku smatraju devetom rupom na svirali.
max.cohen92 max.cohen92 08:14 28.08.2012

Nebeska iz blata...

Strashno...

Srbija je slepa na sve sem na necuvane pare. Srbija kao ono sto bi trebalo da je drzava, establishment. Sve sem para, po mogucnosti netransparentnih, koje imaju veliku mogucnost da se teleportuju u sopstveni dzep je nusprodukt, dekoracija, ikebana...nebitno i nesto sto ne dotice, desva se van monetarnog egocentricnog univerzuma.

Ex je u pravu, Srbija nije svesna stvarne Srbije. Ili ne zeli da bude svesna, sto je jos gore...
predatortz predatortz 08:30 28.08.2012

Crno beli svet

Priča je disonantna u odnosu na patriotsku mustru naših medija kada je Kosovu u pitanju ali , bogami , i optužujuća za one koji su se „ubijali od vođenja brige o Srbima na Kosovu“ i naročito o novcu koji im je namenjen. Nepatriotska i tendenciozna je priča RTS-a jer rečju i slikom govori da na Kosovu ima onih koji od države Srbije ništa ne dobijaju, pa još kako dobija neku crkavicu od šiptarskih vlasti, i, što je još nepatriotskije, da joj pomaže komšija Šiptar. Bože, pa valjda je trebalo da bude priča o baki koju pomaže država Srbija i razne dobrotvorne organizacije i udruge, pa SPC, te kako je komšija Šiptar maltretira, ili kako je eto i ta baka jedna od onih Tačijevih Srba.


Zemljače, ti zaista živiš u crno-belom svetu.
Samo što je tvoje crnilo upereno ka Srbiji i SPC.
Ne vidim ja tu neke razlike između tvog 'crnila' i 'belila' koje nam plasiraju vlasti.


Edit:

Priča,svakako, jeste tužna. Ali ne može se uzeti za primer nebrige države prema pojedincu , dok se ne odgovori na neka pitanja:

Da li se baka Smiljka, ili neko u njeno ime obratio za pomoć Srbiji?
Ni najuređenije države ne mogu da znaju za sudbinu svakog građanina.
Da ne pričam kako je teško utvrditi sudbinu građanina na teritoriji koju ne kontrolišeš.

Drugo, da li je rodbina pokrenula neki zahtev?

Treće, vidim opet ti o SPC... Pitaću te :
Garantuješ li da sveštenik može da uđe u to selo, donese pomoć i živ izađe?

Četvrto, potenciraš da Kosovo pruža neku crkavicu baki. Što bi to bio pozitivan primer? Preuzeo si neku teritoriju, hoćeš državu... To podrazumeva i brigu o stanovništvu.
Pitam tebe:

Da li je tih 45 evra brige za baku mesečno dovoljno da zaboravimo sve priče o ubistvima,trgovini organima, silovanjima, paljevinama, pljačkama nad građanima srpske nacionalnosti od dolaska međunarodnih snaga do danas?

Da li ti pokušavaš da nam kažeš kako je Kosovo zainteresovanije za sudbinu Srba , nego li sama Srbija?
dragan7557 dragan7557 09:49 28.08.2012

Re: Crno beli svet

predatortz:
Da li ti pokušavaš da nam kažeš kako je Kosovo zainteresovanije za sudbinu Srba , nego li sama Srbija?

Jok bre, to ti kažeš i to eksplicitno ovde:
Preuzeo si neku teritoriju, hoćeš državu... To podrazumeva i brigu o stanovništvu.



cerski
predatortz predatortz 09:55 28.08.2012

Re: Crno beli svet

dragan7557
predatortz:
Da li ti pokušavaš da nam kažeš kako je Kosovo zainteresovanije za sudbinu Srba , nego li sama Srbija?

Jok bre, to ti kažeš i to eksplicitno ovde:
Preuzeo si neku teritoriju, hoćeš državu... To podrazumeva i brigu o stanovništvu.



cerski



Ja samo pitam:

Da li to treba da bude pozitivan primer, i da zaseni sve ono što sam ispod nabrojao?
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:01 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Pa pročitaj onaj članak u Novostima , kako ona lekarka može da dođe.
Nego da te pitam, šta misliš koliko takvih Smiljki i invalida boraca ima u RS na granici ili u totalnom siromaštvu a predsednik Mile donira izgradnju vile za patrijarha.Pa otkad to patrijarh ima vilu i otkud kod tolike sirotinje u RS da se donira.Pa jel nije sramota za RS da ne isplačuju penzije bivšim borcima pa onda ono udruženje boraca iz FBiH im šalju kao pomoć.
Lako je davati krupne patriotske izjave poput recimo Vulinao identitetu, a valjda treba govoriti i o ljudskom dostojanstvu.
Da li ti veruješ kad političar iz redova bilo kog naroda sa ovih prostora izjavi sledeće "Ponosan sam što pripadam kulturnoj tradiciji naroda čija istorija ne beleži primer nasilnog uništavanja svega što su stvarali pripadnici drugih naroda."Pa sada, veruješ li više njemu nego onome što si lično video. Ali vidiš, lakše je narodu soliti pamet sa tim krupnim temama nego se baviti životnim pitanjima.Prvo što bi Vulin trebao da počne da radi je da otvori pitanje dosadašnjeg trošenja para na Kosovo, otprilike onako kako je otvorena afera Agrobanke, mada nisam siguran ni da će se ta afera privesti do kraja.Moguće je da , kao i mnoge, bude izvesno vreme medijski hit i onda se zaboravi.
predatortz predatortz 10:07 28.08.2012

Re: Crno beli svet

.Pa jel nije sramota za RS da ne isplačuju penzije bivšim borcima pa onda ono udruženje boraca iz FBiH im šalju kao pomoć.


RS nije nadležna da isplaćuje penzije ,ne bivšim borcima kako ti ovde pokušavaš da falsifikuješ, nego pripadnicima OS BiH koji bi da se penzionišu sa četrdeset godina života.

Isplata penzija i ostalih nadležnosti pripadnicima OS je na nivou BiH, odnosno isplaćuju se iz tog budžeta. Neka svako radi svoj posao.

Inače, stav RS je da je BiH vojska nepotrebna i skupa institucija. Koliko su u pravu pokazuje činjenica da požare gase hrvatski kanaderi, ruski helikopteri, ali ne i helikopteri OS BiH.

Nego da te pitam, šta misliš koliko takvih Smiljki i invalida boraca ima u RS na granici ili u totalnom siromaštvu a predsednik Mile donira izgradnju vile za patrijarha


Ovo ti je ravno stavu :

Koliko invalida iz rata u Vijetnamu, ili Zalivu prosi i nema adekvatnu negu, a u Americi bacaju pare na proslavu Oskara!
dragan7557 dragan7557 10:12 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Lako je davati krupne patriotske izjave poput recimo Vulinao identitetu, a valjda treba govoriti i o ljudskom dostojanstvu.

Pročitah linkovano, ali mi nije jasno zašto svakodnevne floskule nazivaš krupnim patriotskim izjavama.

Ovaj večiti birokrat je odavno poznat po svom patriJotizmu, da upotrebim blogoizraz. Mislim da će se isticati velikom dozom spomenutog patriotizma sve dok ne dobije "zasluženu" nacionalnu Penziju.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:14 28.08.2012

Re: Crno beli svet

RS nije nadležna da isplaćuje penzije ,ne bivšim borcima kako ti ovde pokušavaš da falsifikuješ,

pa čija briga su bivši borci VRS.Ako je RS država, ako ima dan države, predsednika, vladu, budžet kako to da zaboravlja one koji su je stvorili.
dragan7557 dragan7557 10:21 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Milan Karagaća
RS nije nadležna da isplaćuje penzije ,ne bivšim borcima kako ti ovde pokušavaš da falsifikuješ,

pa čija briga su bivši borci VRS.Ako je RD država, ako ima dan države, predsednika, vladu, budžet kako to da zaboravlja one koji su je stvorili.

Spmenuta VRS nije stvorila državu, a tebi je dobro poznato da države ne stvara vojska već birokrati i političari. Njihovo mešetarenje sa ljudskim životima izvršava pokorna administracija.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:22 28.08.2012

Re: Crno beli svet

ali mi nije jasno zašto svakodnevne floskule nazivaš krupnim patriotskim izjavama.

Pa oni te floskule prikazuju kao naveće patriotske vrednosti koje nam eto oni otkriše.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:24 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Spmenuta VRS nije stvorila državu

to će ti bolje objasniti Predatorz.
predatortz predatortz 10:25 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Milan Karagaća
RS nije nadležna da isplaćuje penzije ,ne bivšim borcima kako ti ovde pokušavaš da falsifikuješ,

pa čija briga su bivši borci VRS.Ako je RD država, ako ima dan države, predsednika, vladu, budžet kako to da zaboravlja one koji su je stvorili.



Nemoj, nisi ti toliko naivan da ne znaš o kojoj kategoriji se tamo radi.

Ali, zbog neupućenih ću pojasniti:

U nadležnosti RS je da isplaćuje penzije svim građanima koji su to pravo ostvarili na teritoriji koju danas čini RS. Ona te penzije isplaćuje. Svima, pa i borcima kroz tzv. borački dodatak. Redovno.
Sad, možemo polemisati o iznosima... No, gde su to u regionu penzije visoke?

Ko se onda buni ?

Reformama onog što se zovu OS BiH dobar deo pripadnika ostaje bez posla. Dakle, radi se o vojnicima i starešinama profesionalcima. Velika većina njih ima četrdesetak godina starosti, ne staža da ne bude zabune. Smislili su ljudi da hoće u penziju! Penzije, kao i njihove plate su nadležnost države BiH, ne entiteta.
RS odbija da sredstva iz svog budžeta prebacuje u budžet BiH radi plaćanja zaposlenih na nivou BiH.
Zašto?
Jer postoji budžet BiH!

predatortz predatortz 10:31 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Milan Karagaća
Spmenuta VRS nije stvorila državu

to će ti bolje objasniti Predatorz.



Rado.

VRS je bila okosnica stvaranja RS.
Svi njeni bivši pripadnici, koji su ostvarili zakonski osnov za penziju, uredno primaju borački dodatak.
Isplaćuje im se iz budžeta RS.

Ponavljam, domaćin ovde hoće, doduše nevešto, da iskrivi istinu. Ne radi se o pripadnicima VRS , nego o pripadnicima OS BiH (nastalim daleko nakon Dejtona). Oni su briga države BiH. Nisu briga RS.
dragan7557 dragan7557 10:33 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Milan Karagaća
ali mi nije jasno zašto svakodnevne floskule nazivaš krupnim patriotskim izjavama.

Pa oni te floskule prikazuju kao naveće patriotske vrednosti koje nam eto oni otkriše.

Nisu Oni to otkrili, a mi za to ne bi ni znali da nije tzv. Nezavisnog Novinarsta, koje nas truje sa njihovim floskulama svaki dan, svaku nedelju, svaku godinu i tako nastavi dalje.

Novinarstvo(mediji) stvaraju ove floskulozne veličine, a mi ih biramo, a oni nas lažu do besvesti samo da bi ih birali.


cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:35 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Oni su briga države BiH. Nisu briga RS.

Koja je struktura OS BiH, jeli se RS saglasila sa njenim stvaranjem, konačno čine li je i Srbi.
moderator05 moderator05 10:40 28.08.2012

Molba


Molim vas da ovde okončate diskusiju o Republici Srpskoj jer to nije tema bloga.

Hvala lepo.
predatortz predatortz 10:41 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Milan Karagaća
Oni su briga države BiH. Nisu briga RS.

Koja je struktura OS BiH, jeli se RS saglasila sa njenim stvaranjem, konačno čine li je i Srbi.


Struktura je jadna.
Ali, ti uporno hoćeš da iskriviš istinu.
OS BiH su na nivou države BiH. Ta država ima budžet. Iz tog budžeta se plaća vojska. RS je izmirila svoje obaveze prema tom budžetu.
Država je ili sposobna da izdržava svoje OS, ili nije.
predatortz predatortz 10:42 28.08.2012

Re: Molba

moderator05

Molim vas da ovde okončate diskusiju o Republici Srpskoj jer to nije tema bloga.

Hvala lepo.


Zaista je neuobičajeno da trol otpočne domaćin.
Ja samo, kao pristojan čovek, odgovaram na domaćinova pitanja.
dragan7557 dragan7557 10:44 28.08.2012

Re: Crno beli svet



izbrisano na zahtev moderacije.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:54 28.08.2012

Re: Molba

Molim vas da ovde okončate diskusiju o Republici Srpskoj jer to nije tema bloga

Kakve to veze ima? Gde to piše da se mora komentarisati samo tema bloga? Molim uljudan odgovor umesto brisanja komentara.
Dr Mebius Dr Mebius 13:25 28.08.2012

Re: Crno beli svet

I voajerizam je smrtni greh za mantijase.
predatortz predatortz 13:29 28.08.2012

Re: Crno beli svet

Dr Mebius
I voajerizam je smrtni greh za mantijase.


I tolika mržnja je indikator nečega...

Nisam Vam ja neki vernik, krivom se obraćate.
Ali, recimo da bi mi smetalo kad bi neko sve lekare zvao huljama korumpiranim.
Man'te se toga 'mantijaši'. Vi ste lekar, niste komesar VI ličke...
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:36 28.08.2012

Re: Crno beli svet

niste komesar VI ličke..

I tolika mržnja je indikator nečega...

izgleda su vam samo omiljeni likovi različiti a stepen njihovog nepodnošenja vam se ne razlikuje.
Nego, nemoj je da ppočinjete sa vozanjem trola, ako nemate šta da kažete o tome kako pomoći ljudima slične sudbine kao baka Smiljana onda bolje da ne ulazite u netematske rasprave.
Dr M Dr M 09:03 28.08.2012

Računica



"ako je godišnje izdvajano po pola milijarde evra"

Da su te pare date direktno, svakom ko, dokazano, tamo živi, oko 100.ooo, to bi bilo po 500 evra po glavi, 200 do 300 po porodici mesečno. Sigurno bi im bilo bolje.

Ovako, ne zbrinjavamo sve Srbe nego samo one profesionalne..
savamala savamala 13:01 28.08.2012

још једна прича са Косова

Ево за Милана и његовог председника Тадића.


Žuta kuća i Medikus isti slučaj?
IZVOR: POLITIKA, NEZAVISNE NOVINE
Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine ima nove informacije o predmetu trgovine ljudskim organima koji govore da su "žuta kuća“ i klinika "Medikus“ jedan te isti slučaj.



Uzimanje organa počelo je u "žutoj kući" 1998, a nove informacije pokazuju da su isti ljudi nastavili da organizuju ovaj nelegalni biznis i u modernoj klinici "Medikus", piše Politika, a prenose agencija Srna i Nezavisne novine.

Podaci do kojih se došlo pre nekoliko meseci, između ostalog, potvrđuju i navode iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o povezanosti događaja iz slučaja "žuta kuća" i klinika "Medikus" i jasno ukazuju, pravno gledano, da je reč o jednom te istom predmetu, piše "Politika".

Ekipa "Re-Akcije" B92 dva puta je u Albaniji istraživala navode o nestanku 500 civila i o trgovini ljudskim organima, snimajući serijal "Tajna žute kuće”. Snimanja su obavljena od oktobra 2008. do februara 2009. godine, a serijal je emitovan na TV B92. Čitav zadatak ekipa je obavila u potpunoj tajnosti. O odlasku televizijske ekipe u Albaniju radi istraživanja navoda o sudbini nestalih ljudi sa Kosova nije bila obaveštena ni srpska policija, niti Ministarstvo spoljnih poslova.

Dok su u "žutoj kući" u selu Burelj, na severu Albanije, žrtve bile oteti srpski civili i drugi nealbanci tokom ratnih sukoba na Kosovu, na klinici "Medikus" organi su oduzimani od osoba koje su želele da ih prodaju kako bi došle do zarade.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:31 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

ne troluj, ako te ne interesuje sudbina bake Smiljane i mnogih koji su u takvom položaju i pored ogromnog novca koji je Srbija dala na ime pomoći ljudima koji su ostali na Kosovu, onda nemoj gurati druge teme.
predatortz predatortz 13:33 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

Milan Karagaća
ne troluj, ako te ne interesuje sudbina bake Smiljane i mnogih koji su u takvom položaju i pored ogromnog novca koji je Srbija dala na ime pomoći ljudima koji su ostali na Kosovu, onda nemoj gurati druge teme.


Kao npr. ko plaća OS BiH, ko kome finansira izgradnju vile...
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:45 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

predatortz
Milan Karagaća
ne troluj, ako te ne interesuje sudbina bake Smiljane i mnogih koji su u takvom položaju i pored ogromnog novca koji je Srbija dala na ime pomoći ljudima koji su ostali na Kosovu, onda nemoj gurati druge teme.


Kao npr. ko plaća OS BiH, ko kome finansira izgradnju vile...

zemljače de popi ladnu pivu i oladi malo.Ja sam samo rekao da baka Smiljana ima mnogo u celoj Srbiji, RS,a sada dodajem i u Hrvatskoj i onih nena u FBiH, i da o takvima političari ne vode mnogo ili nikako računa već da bi skrenuli pažnju od toga stalno potežu krupne i subinske političke teme.Ovo što si naveo bila je samo jedna od ilustracija bez namere da o tome raspravljamo jer nije tema.
Tema je dakle, kako rešiti problem da ljudi žive dostojanstveno i pristojno jer, kao što znaš, političari da bi došli na vlast ili ostali na njoj kao mnogo brinu o naciji kao pojmu ali ih pojedinačni pripadnik nacije i kako on živi baš i ne interesuje mnogo.Bože moj, bave se krupnim sudbinskim pitanjima.
U konkretnom slučaju tema je život ljudi na Kosovu i severno i južno od Ibra i gde su otišli naši novci.
predatortz predatortz 13:53 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

zemljače de popi ladnu pivu i oladi malo.


Hvala zemljače, mada se ja gostima nikad tako ne obraćam.


U konkretnom slučaju tema je život ljudi na Kosovu i severno i južno od Ibra i gde su otišli naši novci.


Teme sam i pokušao da se držim, kada sam postavio nekoliko pitanja.
Umesto odgovore na njih dobio sam tvoja pitanja o Dodiku,RS, OS BiH...

No, temi ću se i vratiti.

Da li je , po tebi, moguće ostvariti apsolutnu brigu za svakog građanina bilo koje uređene države?
Kažem uređene, jer Kosovo još nije država, uređena nije svakako, a položaj manjina je najkatastrofalniji u ovom delu sveta.
Da li je bilo zloupotreba u raspolaganju sredstvima namenjenim narodu na Kosovu?
Siguran sam da jeste.
Kako pomoći tom narodu?
Evo predloga novim vlastima:

Zloupotrebe ispitati, krive pohapsiti i imovinu im oduzeti. Prodati je na javnoj licitaciji, a sredstva rasporediti ugroženim kojima su prvobitno i bila namenjena.

Tako ja zamišljam odgovornu vlast.


sevarlica sevarlica 14:02 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

ne troluj, ako te ne interesuje sudbina bake Smiljane


Malagurski je nju ubacio u svoj film još 2009-e samo je tada priča bila malo drugačija. Nije smela da izađe iz kuće a tokom snimanja su joj upala neka deca da vide ko joj je došao. Onako hajdučki, bup noga u vrata i širenje po sobi.

Mada istina je da je i tada rekla da je neko od komšija Albanaca garantovao za nju i da je samo zbog toga nisu ubili, ali je drže na oku.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:04 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

Tako ja zamišljam odgovornu vlast.

i ja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:07 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

sevarlica
ne troluj, ako te ne interesuje sudbina bake Smiljane


Malagurski je nju ubacio u svoj film još 2009-e samo je tada priča bila malo drugačija. Nije smela da izađe iz kuće a tokom snimanja su joj upala neka deca da vide ko joj je došao. Onako hajdučki, bup noga u vrata i širenje po sobi.

Mada istina je da je i tada rekla da je neko od komšija Albanaca garantovao za nju i da je samo zbog toga nisu ubili, ali je drže na oku.

nemam razloga da sumnjam u ono što je novinar Igić snimio i ispričao niti sam sklon da verujem da je Malagurski objektivniji ili zainteresovaniji za Kosovo nego Igić.
sevarlica sevarlica 14:28 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

Milan Karagaća

sevarlica
ne troluj, ako te ne interesuje sudbina bake SmiljaneMalagurski je nju ubacio u svoj film još 2009-e samo je tada priča bila malo drugačija. Nije smela da izađe iz kuće a tokom snimanja su joj upala neka deca da vide ko joj je došao. Onako hajdučki, bup noga u vrata i širenje po sobi.Mada istina je da je i tada rekla da je neko od komšija Albanaca garantovao za nju i da je samo zbog toga nisu ubili, ali je drže na oku.nemam razloga da sumnjam u ono što je novinar Igić snimio i ispričao niti sam sklon da verujem da je Malagurski objektivniji ili zainteresovaniji za Kosovo nego Igić.


Uopšte ne merim objektivnost već samo kažem da stvari nisu crno-bele.
dragan7557 dragan7557 14:30 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

predatotz:
jer Kosovo još nije država,


Nego šta je?


Da li je , po tebi, moguće ostvariti apsolutnu brigu za svakog građanina bilo koje uređene države?

Naravno da jeste i postoje države koje su to ostvarile, uzgred, godinama živim u jednoj od njih.

cerski
predatortz predatortz 14:32 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

predatotz:
jer Kosovo još nije država,



Nego šta je?


Ako ti kažem svoje mišljenje o tome, onda se naša dobra moderatorka05 neće zadržati samo na molbama...
dragan7557 dragan7557 14:36 28.08.2012

Re: Šta je bre Vlast?

Milan Karagaća
Tako ja zamišljam odgovornu vlast.

i ja.

Slušaj bre Milane, sve nabrojano nema nikakve veze sa vlašću već sa funkcionalnim humanim sistemom u kome ljudi žive.

Po meni vlast koko se ona prezentuje ovde na blogu, u narodu a i kod osiljenih političara dobija mitske razmere i mitsku ulogu, koje sa realnim svakodnevnim životom nemaju mikakvog dodira.

Na kraju hajde molim te objasni mi ti (a i drugi kako vi vidite vlast), i šta smatrate da je vlast?

cerski
dragan7557 dragan7557 14:37 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

predatortz
predatotz:
jer Kosovo još nije država,



Nego šta je?


Ako ti kažem svoje mišljenje o tome, onda se naša dobra moderatorka05 neće zadržati samo na molbama...

Pa ako je demokratskije turi na pp.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:42 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

predatortz
predatotz:
jer Kosovo još nije država,



Nego šta je?


Ako ti kažem svoje mišljenje o tome, onda se naša dobra moderatorka05 neće zadržati samo na molbama...

Jedni kažu da je drugi da nije. Oni kažu da jeste mi da nije.Mi kažemo da su u sastavu Srbije oni da nisu.
E a sasvim drugo pitanje je kako i koliko efikasno to dole što se samonaziva državom, a i 90 država sveta su je priznale, funkcioniše efikasno kao država.
Mi kažemo da to nikada nećemo priznati kao državu ali ćemo sa tim nečim razgovarati na najvišem političkom nivou upravo da bi konačno rešili pitanje međusobnih odnosa. Ako sam ja dobro razumeo predsednika Nikolića, u interesu oba naroda, i ja to pozdravljam.Najgluplja i za Srbiju i Srbe je situacija održavanja statusa quo po modelu DSS, a hiljade baka Smiljana kako im bude. Pa ako ništa treba naterati to nešto što se samozove vlast u Prištini da im obezbedi sve oblike sigurnosti i zaštite kao građanima i kao Srbima, uključujući i da ta socijala bude veća od 45 evra.
predatortz predatortz 14:43 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

dragan7557
predatortz
predatotz:
jer Kosovo još nije država,



Nego šta je?


Ako ti kažem svoje mišljenje o tome, onda se naša dobra moderatorka05 neće zadržati samo na molbama...

Pa ako je demokratskije turi na pp.

cerski


Evo probaću ovde, pa kud puklo da puklo...

Kosovo je , po meni, trenutno otvorena septička jama. Puna do prelivanja.
Ne zbog naroda koji tamo živi. Narod k'o narod, ni bolji ni gori od ostalih.
Nego zbog radnji koje se tamo dešavaju i ljudi koji čine 'krem društva'.
dragan7557 dragan7557 14:45 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

samozove vlast u Prištini

?

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:51 28.08.2012

Re: Šta je bre Vlast?

Na kraju hajde molim te objasni mi ti (a i drugi kako vi vidite vlast), i šta smatrate da je vlast?

kao aparat sastavljena od različitih administrativnih i strušno-političkih resora koji služi obezbeđenju ostvarivanja svih interesa građana. Uostalom, taj aparat se i plaća novcem koji građan za njega izdvajaju da bi obavljao određene poslove od koristi za građane kao pojedince i, naravno, članove zajednice.Dakle, obezbeđenje ostvarivanja i zaštite svih kolektivnih i individualnih prava.
Tačno je, država može i mora i moguće je da ostvari uvid i brine apsolutno o svakom svom građaninu. Uostalom tako je i organizovana.Kao što niko ne može biti zaboravljen kada treba da plati porez tako ni kada dobija socijalnu pomoć.
Država koja to nije u stanju i nije efikasna država.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:55 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

Kosovo je , po meni, trenutno otvorena septička jama. Puna do prelivanja.

a da li je Srbiji u interesu da pored sebe ili u sebi ima tu skeptičku jamu ili se treba potruditi da se u obostranom interesu očisti i dovede u red , naravno rečeno sve u prenesenom značenju, pa i zbog toga da oni Srbi koji su tamo ne žive u toj jami već u pristojnijim uslovima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:57 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

dragan7557
samozove vlast u Prištini

?

cerski

samo sam citirao uobičajeni atribut koji mediji i političari koriste, valjda da bi se samoogradili.
predatortz predatortz 15:01 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

Milan Karagaća
Kosovo je , po meni, trenutno otvorena septička jama. Puna do prelivanja.

a da li je Srbiji u interesu da pored sebe ili u sebi ima tu skeptičku jamu ili se treba potruditi da se u obostranom interesu očisti i dovede u red , naravno rečeno sve u prenesenom značenju, pa i zbog toga da oni Srbi koji su tamo ne žive u toj jami već u pristojnijim uslovima.


E, jebi ga zemljače! Ti bi da Kosovo bude nezavisno, a da ga Srbija dovodi u red!
dragan7557 dragan7557 15:22 28.08.2012

Re: Šta je bre Vlast?

Milan Karagaća 15:51 28.08.2012 / *novo
Re: Šta je bre Vlast?

Na kraju hajde molim te objasni mi ti (a i drugi kako vi vidite vlast), i šta smatrate da je vlast?


kao aparat sastavljena od različitih administrativnih i strušno-političkih resora koji služi obezbeđenju ostvarivanja svih interesa građana.


Prdpostavljam da hoćeš da kažeš društveni aparat?

Očekivao sam ovakvu statičnu deskripciju, ali opisano nije Vlast.

Vidiš ovaj skup procesa, odnosa i institucija koji se nazire iza pojmovne zamagljenosti je skup dinamičnih procesa i nije Vlast koja se ovde na blogu spominje.

Osnovni funkcionalni delovi ovog aparata su sami građani a ne nekakva vlast na koju se može ukazati prstom i reći kriva je.

Osnova demokratskog sistema čine ljudi, njihovi međusobni odnosi i procesi koji se pri tome odvijaju, a koji su regulisani zakonima kojima se pokoravaju svi pojedincu članovi nekog društva.

Nepotrebno je dodati da se međuljudski odnosi i procesi uređuju interakcijom a ne prizivanjem Vlasti ili Boga kao što se to već radi sa prizivanjem Kiše.


Tačno je, država

Država je imaginaran pojam koji svoj sadržaj zahvaljuje interakcijama građana, Bez građana država ne postoji.
može i mora i moguće je da ostvari uvid i brine apsolutno o svakom svom građaninu.

Ovo je dužnost društva a ne države, bez države je društvo funkcionalno ali bez društva(ljudi) isključeno je postojanje države- ona bez društva ne postoji.
Tvoja tvrdnja:
Uostalom tako je i organizovana

NIJE ISTINITA a evo zašto:

Država Srbija se ne brine o spomenutoj babi Smilji!

Država ili ne-država Kosovo se slabo i traljavo (nedovoljno) brine o baba Smilji!

Da sumiramo zlo nijedna od prozvanih država se ne brine dovoljno o baba Smilji!

Da ZLO bude veće vidimo da ovde ima dve države i jedna baba, pa se postavlja pitanje kakve su to čak dve države koje nisu u stanju da vode brigu o jednoj babi?

Alo bre dve države nisu u stanju da se brinu o jednoj babi?

Logično pitanje je ako te dve države nisu u stanju da se brinu o jednoj i samo jednoj babi, koko će da se brinu o ostatku građana?

Analogno tome, na osnovu čega mi ostali da imamo poverenje u (taj aparat), u dve države koje ni o jednoj babi nisu u stanju da vode brigu?

Kakve su to dve države je jasno kada se vide izjave:
Vulina o identitetu, a valjda treba govoriti i o ljudskom dostojanstvu.

a da je jasno šta se dešava kad državu uzme u ruke spomenuti Aparat, ne sumnjam.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:28 28.08.2012

Re: још једна прича са Косова

Milan Karagaća
dragan7557
samozove vlast u Prištini

?

cerski

samo sam citirao uobičajeni atribut koji mediji i političari koriste, valjda da bi se samoogradili.

Pa sad dovoljno me poznaješ da znaš da ama ni pišljivog boba ne dajem na to šta mediji i njihovi naredbodavci-vlasnici pričaju.

Uzgred ako mediji sa sve političarima skoče u bunar treba li i mi da skačemo?

valjda da bi se samoogradili.


Treba da stoji nas ogradili od zdravog razuma.

cerski
mariopan mariopan 11:56 29.08.2012

Re: још једна прича са Косова

Milan Karagaća
ne troluj, ako te ne interesuje sudbina bake Smiljane i mnogih koji su u takvom položaju i pored ogromnog novca koji je Srbija dala na ime pomoći ljudima koji su ostali na Kosovu, onda nemoj gurati druge teme.


Ovo bi bila kritika bivše Vlade koliko sam razumela?
Nisu radili svoj posao na Kosovu?
Pa nisu ga radili ni u Srbiji.
Znam bar tri četiri baba Smiljane koje trenutno prodaju starež na pijaci da bi namakle koju paru da prežive, a verovatno ih znaš i ti ali nije zanimljivo pisati o sirotinji u Srbiji?
Koliko je sve naših para pojela maca, kome su ih delili šakom i kapom, saznaćemo ako se neke istrage dovedu do kraja, (da i njih ne pojede maca), ali da Vlada nije radila svoj posao - nije i tu se nema šta dodati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:41 28.08.2012

Sramno

ovo je sramota i katastrofa medjunarodne zajednice ali i Prištine.
Ako Priština i međ.zajednica nisu u stanju da konačno obezbede sigurnost onda je to pitanje za SB UN pa i dignitet te tvorevine bez obzira da je i svioh ovih 90 država još po jednom priznaju.
alselone alselone 10:17 29.08.2012

Re: Sramno

SB UN


Od kako je prethodna vlada prihvatila Euleks tesko je probleme ugurati u SB. To je bila greska bez obzira na sve pritiske.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:38 29.08.2012

Re: Sramno

alselone
SB UN


Od kako je prethodna vlada prihvatila Euleks tesko je probleme ugurati u SB. To je bila greska bez obzira na sve pritiske.

Nema to veze. Kosovo je i dalje u nadležnosti SB OUN jer je samo to telo nadležno da promeni R1244.S druge strane Savetu bezbednosti se redovno podnosi izveštaj GS OUN o stanju na Kosovu. Minimalno što se mora uraditi u ovakvim slučajevima je da Srbija uputi zvaničnu noru Savetu bezbednosti.
predatortz predatortz 11:40 29.08.2012

Re: Sramno

Nema to veze. Kosovo je i dalje u nadležnosti SB OUN jer je samo to telo nadležno da promeni R1244.S druge strane Savetu bezbednosti se redovno podnosi izveštaj GS OUN o stanju na Kosovu. Minimalno što se mora uraditi u ovakvim slučajevima je da Srbija uputi zvaničnu noru Savetu bezbednosti.


Traćenje vremena. Svaka razumna inicijativa bi bila stopirana. Zna se i od koga...
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:35 29.08.2012

Re: Sramno

Svaka razumna inicijativa bi bila stopirana.

ne mora da bidne
mariopan mariopan 15:42 29.08.2012

Re: Sramno

Milan Karagaća
Svaka razumna inicijativa bi bila stopirana.

ne mora da bidne

Ne mora, ali redovno bidne.
sevarlica sevarlica 16:51 29.08.2012

Re: Sramno

mariopan
Milan Karagaća
Svaka razumna inicijativa bi bila stopirana.

ne mora da bidne

Ne mora, ali redovno bidne.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana