Društvo| Ljudska prava| Moj grad| Politika| Region

OPET NEKA PRAŠINA

Dragan Jakovljević. RSS / 06.09.2012. u 21:05

Pre nego što sam počeo ovo da vam pišem, pomislio sam kako je možda previše baviti se fenomenom zvanim garda u roku od samo nekoliko dana. Ali kada sam pažljivije osmotrio sled događaja, ispostavilo se da za tako nešto ima razloga, i to ne malih. Oblak medijske prašine koji se ovih dana u Mađarskoj podigao ne oko jedne, nego više gardi, zahteva da osvrt od pre nekoliko dana dobije svoj nastavak.
Situaciju nastalu posle buđenja grupacije zvane Nova mađarska garda i obznanjivanja jedne druge, koju su njeni osnivači nazvali romskom, a koja je nastala kao reakcija na bahanalije prvospomenute, u našim podnebljima bi najbolje opisali izrekom: „Udario tuk na luk“. Za one malo upućene u mudrosti našeg naroda, evo pomoći Vujaklije: Udario tuk na luk - narodska fraza kojom se opisuju dve, po karakteru, vrlo slične, ali i tvrdoglave osobe. Jedinstvena prilika da "publika" uživa u međusobnom prepucavanju dveju drugarica, druga, kurvi, lopova i ostalih koji "štrče" iz mase.
Elem, samo su neuki i naivni mogli da veruju da eksplozija ekstremizma jedne nacije neće izazvati sličnu pojavu iz tabora populacije kojoj su pretnje upućene. Mada danas velika većina nas ima naviku da se, kad god se za to ukaže prilika ili potreba, okiti deklaracijom uzornog hrišćanina, malo ko će vam iz te većine okrenuti i svoj levi obraz, ako ga udarite po desnom, ili obrnuto, uprkos Hristovim rečima koje to nalažu. Nagrada hlebom za one koji se na drugoga obruše kamenom, veoma je retka i današnjem čoveku nepojmljiva, a ogromnoj većini zvuči logično samo dok je slušaju pred crkvenim oltarom.
Kao što se i moglo očekivati posle očijukanja vladajućih struktura sa mađarskim gardistima i prećutnog aminovanja ekstremističkih poziva na etničko čišćenje pripadnika najmanje dve manjine, Romi u Mađarskoj su čvrsto odlučili da brigu o svojoj bezbednosti više ne prepuštaju ničijoj dobroj volji, već da porade na merama samozaštite. Novoformirana Romska garda trenutno broji 400 pripadnika, a najavljeno je da se u perspektivi, ako zatreba, može računati na 8.000 ljudi. Imajući u vidu da je ovakva vest bila potpuno očekivana, mene je više od nje same zaintrigirala stavka objavljena na portalu www.bama.hu, u kojoj se kaže da „Romska garda želi da nastupa u cilju zaštite Roma, Jevreja i drugih ugroženih manjina”. Bez upuštanja u polemike oko toga da li je, u okolnostima kakve sada vladaju u mađarskom društvu, ovakav vid samozaštite neophodan, ostade mi nejasno da li je neko iz Romske garde konsultovao „Jevreje i druge ugrožene manjine” o blagosiljanju družine koju su predstavili kao borca za zajedničku stvar. Verujem u plemenitost tvoje zaštitničke namere, brate Cigo, ali me sledeći put o njoj barem obavesti, pre nego što kreneš da me braniš.

 

P. S. Pošto nisam u prilici da sve vreme kontrolišem komentare koji stižu, a s obzirom na činjenicu da je većina komentatora registrovana pod pseudonimima (što samo po sebi znatno umanjuje osećaj odgovornosti za napisano), izvinjavam zbog izbora opcije nemogućnosti komentarisanja ovog bloga. Hvala na razumevanju.

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana