Eksperimenti u blogovanju| Gastronauti| Region| Sex| Zdravlje

Vreme od smokava

myredneckself RSS / 15.09.2012. u 21:19

Neki dan su me rođaci zvali da beremo smokve. Da,  u našim kontinentalnim krajevima vreme od smokava malo kasni. U Dalmaciji je vrime o' smokav bilo u avgustu. U svakom slučaju, smokvastično! Odazvala sam se s oduševljenjem.  images?q=tbn:ANd9GcSXp1ojuGWsbuM_rCdKoEsvxujUlyT4PKQDCD7yv7vh4vW8TlsIfA

Fan klub smokve ima mnogo članova. Od poznatijih, osim Kleopatre, ponekog starog Olimpijca koji je umesto medalje dobijao smokve, tu sam i ja.  Mogla bih reći, od svog cveća najvolijem smokve, i to bi bila potpuna istina, iako zvuči kao da se šalim. Plod smokve čini prema unutra uvijeni cvet,  zatvoren omotačem kruškastog oblika. Od tog cveta posle nastaje sočni plod s mnoštvom semenih koštica. Oplodnju vrše insekti u unutrašnjosti cvetnog omotača.

A tek taj proces oplodnje kod smokve! Taj veličanstveni čin ljubavi, u brizi zbog potomstva, he, he.... je specijalan aranžman u kome se učesnici (smokva i vrsta osice) toliko posvećuju da ne prezaju ni od seksualnog samoubistva, a kao kod svog pristojnog sveta sakriven je od očiju ljudi, tj. sav taj sex odvija se unutar budućeg slasnog zalogaja. Ova čudna simbioza, retko se viđa, i može da izaziva samo čuđenje i ljubomoru, koliko ovo dvoje, smokva i osica, ne mogu jedno bez drugog. Pošto ovo nije post iz botanike, a ni ja nisam botaničarka, zainteresovani se mogu informisati na vikipediji u članku Fig's wasp. 240px-Illustration_Ficus_carica_1.jpg

Kroz istoriju se, kao najstarija voćka spominje smokva (Ficus carica). I ime joj govori o prirodi, izgledu i naravi, ako drugi deo ovog dosadnog latinskog naziva pročitate na srpskom jeziku. Rame uz rame sa narom i urmom, spominje se u Bibliji kao simbol života, mira, blagostanja i plodnosti, pod njom su rođeni Romul i Rem, a Adam i Eva su od njenog lista, da bi pokrili svoju golotinju, napravili prvu odeću.
Pod njom je Buda doživeo prosvetljenje, i za budiste je ona sveto drvo.

Hvala Feničanima, kod nas u regionu smokva najbolje uspeva na Primorju, a bogami sve više se sadi i uspeva i u kontinentalnim predelima, kao na primer na ranču kod moje Jeje, što je prilika da probamo da je zasadimo i kod nas u bašti.
Najviše volim sveže smokve, a često ih poslužujem i gostima u vidu nekih zalogaja s pršutom, sirom, što je bio slučaj i te večeri kad sam se vratila sa Jejine vikendice  opterećena punom korpom mirisnih medenih smokava i litrom dobre travarice iz Hercegovine, što je nedavno doneo zet iz zavičaja.

Smokva je često nepravedno u drugom planu, u odnosu na druge mediteranske bijke, maslinu, lozu i dr. U Dalmaciji u kojoj sam rasla, često možete  u razgovoru čuti - Aj' u smokve, nešto kao društveno prihvatljiva beštima. Kako baš u smokve?! Kod nas u Vojvodini bi ekvivalent bio - Id' u peršun! Što baš u peršun?!

 U Indiji je postala simbol faličkog kulta, u Italiji često simbol ženskih genitalija (fica).

 Prema ovome, dobijamo naširoko poznat gest figa, ili fige,  na našem govornom području, kao i šipak, дуля (beloruski), nah (turski), дуля, кукиш (ruski), fík (češki) figa  (slovački), itd. kao svojevrsni govor tela. Lingvistika govora ne obuhvata samo reči, već i tonalitet u glasu, pokret tela, pauze u govoru, pogled, itd. što meni posebno nedostaje u ovom virtuelnom komuniciranju. images?q=tbn:ANd9GcSiKgiMA432JMMdUS94P07Ji1INFNQcl4I97cEsP89EDo7D1EePiwU turskoj i slovenskoj kulturi, međutim, palac između kažiprsta i srednjeg prsta,  nema isto značenje kao srednji prst u angloameričkoj kulturi. On je vrsta zaštitnog gesta, gest odbijanja pomoći i podrške sagovorniku,  izraz neslaganja s njim, svakako blaži i neviniji od onog pokazivanja srednjeg  prsta.

U novinama volim da pročitam rubriku dogodilo se na današnji dan   pa sam tako juče pročitala da je 14.9.1325. umro Dante Aligijeri, koji je još u Paklu spomenuo figu.
Dante je obilazeći duše u paklu naišao na onog mučenog Vanni-a Fucci-a, ovejanog pljačkaša i lopova, koji je boga počastio sa - "Prendi Dio, che te le mostro apertamente!" (nemam knjigu, ovo me podseća wiki, a wiki-ju ne možeš uvek verovati, he, he...) - pokazujući šipak, što je u to vreme bio opsceni gest.

Tako sam eto jela, i mislila o smokvama ovih dana, i još ću, dokle god traje sezona, dokle god se ne završi vreme od smokava. Do suvih. 350px-Inf._25_Giovanni_di_Paolo_%28XV_century%29.jpg

Ne mogu da se setim prikladne muzike koju biste slušali dok čitate ovaj moj post. Meni muzika trenutno ne treba, jer kucam-pišem, i jedem smokve. Kad progutam slasno, medeno meso smokve, zabavljam se puckajući zubima zaostale semenke. Šta će mi trenutno lepša muzika?



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blue92 blue92 21:30 15.09.2012

zaista

božansko voće




a ja sam čula, osim spomenutog: aj u smokve,
i ono:
ma ti si suha smokvica , što bi značilo, slatka si :)
myredneckself myredneckself 21:51 15.09.2012

Re: zaista

blue92
božansko voće




a ja sam čula, osim spomenutog: aj u smokve,
i ono:
ma ti si suha smokvica , što bi značilo, slatka si :)

Što je ovo dobro!
Blue92, dobrodošla, slažem se da je božansko voće.
I ja za sve što je lepo kažem - Ma, smokva!
Gricni malo, šta da ti kažem

mnenadic mnenadic 22:14 15.09.2012

Bravo

miloradkakmar miloradkakmar 22:21 15.09.2012

Preporuka

k'o
myredneckself myredneckself 22:28 15.09.2012

Re: Preporuka

miloradkakmar
k'o


mnenadic

Hvala, hvala
A što ste vas dvojica tako tihi, ćutljivi?
Mora da se davite u smokvama, ili puckate semenke?
miloradkakmar miloradkakmar 23:00 15.09.2012

Re: Preporuka

myredneckself
miloradkakmar
k'o


mnenadic

Hvala, hvala
A što ste vas dvojica tako tihi, ćutljivi?
Mora da se davite u smokvama, ili puckate semenke?

Ja odoh da sanjam smokvu.
myredneckself myredneckself 14:34 16.09.2012

Re: Preporuka

milorad
Ja odoh da sanjam smokvu.

Da pomognem sa uspavankom

Budimac Budimac 22:34 15.09.2012

Šipak

U turskoj i slovenskoj kulturi, međutim, palac između kažiprsta i srednjeg prsta, nema isto značenje kao srednji prst u angloameričkoj kulturi. On je vrsta zaštitnog gesta, gest odbijanja pomoći i podrške sagovorniku, izraz neslaganja s njim, svakako blaži i neviniji od onog pokazivanja srednjeg prsta.


Za dvanaest godina ovde nisam video da neko pokazuje šipak, pa sam morao da pitam Fu šta to znači "na turskom", odgovor je bio srednji prst
-- Tako grubo?
-- Tako grubo, -- kaže -- pod uticajen TV-a urbani koriste srednji prst, ali "normal Turk" će ti pokazati to.

Pošto kupio po to prodao. U svakom slučaju ne bih savetovao pokazivanje šipka u ovim krajevima.

Lep tekst Mrns
myredneckself myredneckself 22:46 15.09.2012

Re: Šipak

Budimac
Pošto kupio po to prodao.


Ma, i ja Bojane.
Ah, ta wiki, prvi pasus ...
Nisam nikad bila u Turskoj, a ako nekad odem, setiću se saveta.

Hvala
Dr M Dr M 23:42 15.09.2012

Lek


Osim za čulno uživanje, smokva može da služi i kao lek protiv nekih virusa.

Kad se plod ubere dok je još zelen, iz peteljke curi gusta, bela tečnost koja uklanja bradavice sa kože. Dokazano je dejstvo protiv HPV i nekih adenovirusa.

Ne samo zbog ovoga, trebalo bi je deliti na recept..
myredneckself myredneckself 23:50 15.09.2012

Re: Lek

Dr M
Kad se plod ubere dok je još zelen, iz peteljke curi gusta, bela tečnost koja uklanja bradavice sa kože.

Znam to.

Znaš šta sam još čula, doktore?
Kad se u moru ubodeš na ježa samo ubereš smokvu i namažeš mlekom ubod. Sve bodlje isplivaju, tako da ih lako povadiš.
Dr M Dr M 00:07 16.09.2012

Re: Lek

Kad se u moru ubodeš na ježa samo ubereš smokvu i namažeš mlekom ubod. Sve bodlje isplivaju, tako da ih lako povadiš.


Nisam znao..

Ja sam se kupao tamo gde nema ježova..

Imao sam u bašti, dok sam baštu još imao, na moru, najbolju smokvu. Radjala je svakog dana po kilo-dva, od kraja juna do pola oktobra. I davala divan hlad na terasi. Istina one ose-švaleruše smo morali da trpimo, sad mi i one nedostaju..
myredneckself myredneckself 00:25 16.09.2012

Re: Lek

Dr M
I davala divan hlad na terasi.


Hlad od smokve je na visokoj ceni u Dalmaciji. Otprilike kao kod nas orahov.
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:58 16.09.2012

interregnum

U Dalmaciji je vrime o' smokav bilo u avgustu

Зависи које смокве, чини ми се. Ја стигао у Црну Гору половином јула и већ су оне најлепше, црне, смокве биле презреле и прошле, а оне жуте, још нису биле спремне. А 'беш море без смокава.
mariopan mariopan 08:31 16.09.2012

Re: interregnum

marco_de.manccini
U Dalmaciji je vrime o' smokav bilo u avgustu

Зависи које смокве, чини ми се. Ја стигао у Црну Гору половином јула и већ су оне најлепше, црне, смокве биле презреле и прошле, а оне жуте, још нису биле спремне. А 'беш море без смокава.



I ja bila polovinom jula i bilo je smokava.
Bile su malo skupe, 3 evra kilo, ali smo ih sestra i ja u slast tamanile svaki dan.

Naše smokve, ovde u Vojvodini, nemaju tu slast kao one na moru, valjda zato što nema tako jakog sunca da sazru kako treba?
Ili se varam, ali meni su najslađe one tamo, na licu mesta.

Pre neko veče gledam Rudolfa kako pravi neku čokoladnu tortu i krenem na pohod u kuhinju. Ničeg slatkog u frižideru....ali nađem teglu slatkog od smokava
njaoooo
myredneckself myredneckself 11:03 16.09.2012

Re: interregnum

marco_de.manccini
U Dalmaciji je vrime o' smokav bilo u avgustu

Зависи које смокве, чини ми се. Ја стигао у Црну Гору половином јула и већ су оне најлепше, црне, смокве биле презреле и прошле, а оне жуте, још нису биле спремне. А 'беш море без смокава.

Tako je marco, 'beš
Interesantna je uvek navika da neke stvari volimo u kompletu sa...
Na primer, 'beš gomboce sa šljivama, ako ih posle svakog zalogaja ne zalivaš mlekom, pa te prezle grebu u grlu , ili ako napraviš onu pravu zdravu musaku s tri vrste pohovanog povrća - patlidžan, tikvice i karfiol, a ne spremiš salatu od pečenih paprika, ili nasuvo s krompirom bez salate od svežih krastavaca, mogla bih da ređam, ihajj...ali sada smo kod oralnog uživanja, mi hedonisti...
myredneckself myredneckself 11:07 16.09.2012

Re: interregnum

mariopan
Naše smokve, ovde u Vojvodini, nemaju tu slast kao one na moru, valjda zato što nema tako jakog sunca da sazru kako treba?


Ima tu nešto, mariopan.
Na čast nam najlepša i najbolja zemlja, ovde u Vojvodini.
Nego, kad ona izraste maltene iz surog kamena, okupana suncem i jodom ceo dan...mljaccc!
margos margos 11:16 16.09.2012

Re: interregnum

mljaccc

To mi je jedina misao još od noćas, od prvog čitanja...
Ništa nemam da dodam. :)
mirelarado mirelarado 11:18 16.09.2012

Re: interregnum

I ja bila polovinom jula i bilo je smokava.


А почетком августа, у Далмацији, двориште и у њему раскошно, старо смоквино дрво, хладовина царска, а смокве велике, жуте, сочне, саме отпадају са грана. И нико није хтео ни да их бере, ни да их једе, осим мене. Рај.

А у Београду, у дворишту у мом непосредном суседству, има једна невелика смоква - зелени се издалека...


myredneckself myredneckself 14:08 16.09.2012

Re: interregnum

margos
mljaccc

To mi je jedina misao još od noćas, od prvog čitanja...
Ništa nemam da dodam. :)


Mhmhmmm...(smajli sa zatvorenim ustima da mu ne iscuri sok od smokve, i klima glavom)
myredneckself myredneckself 14:15 16.09.2012

Re: interregnum

Mirela
А у Београду, у дворишту у мом непосредном суседству, има једна невелика смоква - зелени се издалека...

Držim im fige (šipke), dok ne ojača smokvica, Mirela. Danas u ova moderna vremena puna svakojakih nametnika i buba mutanata, ko god nešto posadi, treba mu sreća. Ali, smokve su prilično otporne, i nisu kicoši.
mirelarado mirelarado 15:00 16.09.2012

Re: interregnum

Ali, smokve su prilično otporne, i nisu kicoši.


Ова са фотографије и рађа. Ситни, црни плодови, нису претерано слатки, али, кад се исеку на мале кришке, сјајан су украс на добрим колачима који се у том дворишту могу јести. :)
mariopan mariopan 15:33 17.09.2012

Re: interregnum

mirelarado


А почетком августа, у Далмацији, двориште и у њему раскошно, старо смоквино дрво, хладовина царска, а смокве велике, жуте, сочне, саме отпадају са грана. И нико није хтео ни да их бере, ни да их једе, осим мене. Рај.

Tu pod smokvom bih mogla da živim ostatak života. Raj.
sesili sesili 07:20 16.09.2012

Obožavam smokve

Ovde ih povremeno nadjem na pijaci. Doduše, prošla zima je uništila mnoga stabla smokve. Ali, pošto su moji svekar i svekrva rodom iz Crne Gore, pre dvadesetak godina bili smo u poseti familiji. Otišli u Bere, odakle je moja svekrva. Imaju veliki voćnjak, pun stabala smokva, koje sazrevaju u različito vreme. I sada pamtim tu slatkoću u ustima... Veći je doživljaj kada voćku uzbereš sa grane i odmah je "papiš".

Hvala ti, podsetila sam se nekih davnih vremena.
myredneckself myredneckself 11:09 16.09.2012

Re: Obožavam smokve

sesili
Imaju veliki voćnjak, pun stabala smokva, koje sazrevaju u različito vreme.

To je lepo, sesili, kad stalno "pristižu"
cassiopeia cassiopeia 07:28 16.09.2012

Nirvana

Prošlog vikenda gledala sam jednu smokvu novosadsku. Ranojutarnje sunce, džungla bašta i jedna smokva. Još nije zrela a božanstveno je izgledala na suncu. A letos na moru kupim smokve i pošto ih jedem cele, bez da odgrizem vrh ako je zelen, doživim peh da me mleko smokve tako opeče po usnama, da sam imala plikove
myredneckself myredneckself 08:50 16.09.2012

Re: Nirvana

cass
Prošlog vikenda gledala sam jednu smokvu novosadsku...
...i pošto ih jedem cele doživim peh..


Celog života gledam kako oko mene, rođeni, krše pravila u jedenju nekih voćki, na pr.:
Moj otac je trešnje/višnje pretežno jeo s košticama, a moj sin nikad ne priznaje da lubenica ima semenke. Obojica su imali izgovor kako ih lišavanje od istih, prilikom jela - nervira
Moje ignorisanje pravila, pobuna protiv kulinarskog sistema, se kreće na polju recepata gde god može , naravno. Moram da ga uradim po svom, pa to ti je...
Tako da, cass nisi jedina, nadam se da si brzo bila OK
cassiopeia cassiopeia 09:02 16.09.2012

Re: Nirvana

Tako da, cass nisi jedina, nadam se da si brzo bila OK


To zadovoljstvo kad je po mome ne umenjuje ni peh sa smokvama

Jesam, hvala ti. I to zahvaljujući jednom labelu sjajne Freshke gore :) Proizvode fenomenalne sapune, kreme, mackalice razne i sve prirodno. Med, propolis, lavanda, maslinovo ulje, razna etarska ulja. Obično ih kupujem na raznim manifestacijama tipa festival brodova, sajam knjiga, grožđebal u Vršcu. Koliko znam nemaju svoju prodavnicu i to je šteta.
Evo sad vidim na njihovom sajtu da proizvode mogu naći u nekoliko radnji ovde u Bg. Jeee

Freshka gora

Novosadska smokva

myredneckself myredneckself 11:11 16.09.2012

Re: Nirvana

cass
Evo sad vidim na njihovom sajtu da proizvode mogu naći u nekoliko radnji ovde u Bg

Čini mi se da ih i ja viđam, da je to ta firma.
Nedavno na sajmu cveća i meda, da, da...
bocvena bocvena 08:29 16.09.2012

Grčke smokvice:)

Osim što je to naziv nekog praistorijakog erotskog filma, to su smokve koje jedem. Na moru su hrana utehe ili afrodizijak. Zavisi od raspoloženja.

Kod nas ih uvek promašim. Osim ove jedne tetkine u bašti. A tetka je poljar Lijan, pa daje na kašičicu.

myredneckself myredneckself 11:14 16.09.2012

Re: Grčke smokvice:)

Bo
... ili afrodizijak.



A ja mislila da je za sva ta čudesa zaslužno izričito sunce. Sirote male smokvice
espale espale 10:43 16.09.2012

Ovde

u Spaniji su manje nego nase, a kostaju ...
Inace, stalno mi se smeju sto ih zovem `figos` umesto `higos`, a eto, sad je sasvim jasno ko je u krivu

Stvarno su carice, divan blog
myredneckself myredneckself 11:21 16.09.2012

Re: Ovde

espale
u Spaniji su manje nego nase, a kostaju ...
Inace, stalno mi se smeju sto ih zovem `figos` umesto `higos`, a eto, sad je sasvim jasno ko je u krivu

Stvarno su carice, divan blog

espale, dobrodošla, volim što smo se upoznale
I volim što ti, kao meni, u ovoj vrsti komunikacije, koliko toliko služe smajliji.
Govor tela, nedostaje i ruuulzz...
Vidiš kako nam se postovi lepo šarene od smajlija, i svima sve jasno
A moj sin neki dan na tviteru, tvitnuo, nešto kao...što se osećam glupo, kad stavim smajlija u tvit
espale espale 20:18 16.09.2012

Re: Ovde

Hvala na toploj dobrodoslici, myredneckself

Ja nekad samo smajlije gledam, pa, ako mi se svide, onda citam
Totalno smo out, draga
myredneckself myredneckself 11:54 17.09.2012

Re: Ovde

espale
Totalno smo out, draga


Meni je baš in, pokazivati osećanja
Za mene su out drvene Marije
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:53 16.09.2012

.

smokvastična mrns!
meni se sviđa lad koji pravi smokva - sočan i mirišljav !

*u pozadini teksta ide ovo:)
myredneckself myredneckself 14:23 16.09.2012

Re: .

stefan.hauzer
smokvastična mrns!
meni se sviđa lad koji pravi smokva - sočan i mirišljav !

*u pozadini teksta ide ovo:)

*Je, je, je, je...a u pozadini svega ovoga Marlijev Bunny Wailer, leži pod smokvom i u mislima traži heaven, gotovo sam sigurna, stef


cult cult 17:30 16.09.2012

Re: .

meni se sviđa lad koji pravi smokva - sočan i mirišljav !


sećanje na hlad
i na neko komšijsko dvorište
i smokvu na koju smo se krišom peli
koja je bila najsladja ikad.
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:01 16.09.2012

Re: .

*pod smokvom je dreamland



myredneckself myredneckself 20:24 16.09.2012

Kad ti kažem, kalte...

cult
...i smokvu na koju smo se krišom peli

ljudima prolaznicima je dozvoljeno da uberu po koju smokvu, da se okrepe
myredneckself myredneckself 20:28 16.09.2012

Re: .

stefan.hauzer
*pod smokvom je dreamland




A kad dođeš kod mene, kući, dobićeš i grožđe, i smokve, i urme...i pre božića


stefan.hauzer stefan.hauzer 13:45 17.09.2012

Re: .

i pre božića

a posle pričaju ,kako nije svaki dan / badnji dan:)


*
myredneckself myredneckself 18:38 17.09.2012

Re: .

stefan.hauzer
i pre božića

a posle pričaju ,kako nije svaki dan / badnji dan:)


*


Wow, stefane, dobra stvar.
Šta ću, ja volim muziku, od Šopena do Kurt Kobejna
Ali pank je pank, i blagdanom, i svakidanom

Gallows:)



stefan.hauzer stefan.hauzer 19:16 17.09.2012

Re: .

Ali pank je pank, i blagdanom, i svakidanom

ooo,mrns,znao sam da ti razumeš


*sve muzike su dobre; samo je pank svakidanom :)
freehand freehand 15:01 16.09.2012

Eh, smokvice...

Deo jenea kuluka proveo u Zoganju, nadomak Ulcinja. I sad odtovrim prozor, a u spavonu uđe grana. Od smokve. A na njoj plodovi. Prvog dana. posle sam morao sve više da se pružam neb bih li uzbrao.

A od kombinacija slobodan sam preporučiti ovaj apres-ski model: vodka-feige.



Mlada oljuštena smokva iz sirupa i votka.
Ko ne proba - zažaliće!
I čekam komentare.
myredneckself myredneckself 16:39 16.09.2012

Re: Eh, smokvice...

freehand
Deo jenea kuluka proveo u Zoganju, nadomak Ulcinja. I sad odtovrim prozor, a u spavonu uđe grana. Od smokve. A na njoj plodovi. Prvog dana. posle sam morao sve više da se pružam neb bih li uzbrao.

A od kombinacija slobodan sam preporučiti ovaj apres-ski model: vodka-feige.



Mlada oljuštena smokva iz sirupa i votka.
Ko ne proba - zažaliće!
I čekam komentare.

Neću da žalim i dangubim, ali nemam smokvu u sirupu. Može па руски, samo votka?!
myredneckself myredneckself 16:54 16.09.2012

Re: Eh, smokvice...

free
apres-ski model:

Normaaalno apres, pošto na svakom piću sa smokvom, lepo stoji upozorenje - nakon konzumiranja, moguće kolutanje očima
freehand freehand 17:26 16.09.2012

Re: Eh, smokvice...

Neću da žalim i dangubim, ali nemam smokvu u sirupu. Može па руски, samo votka?!

Ma probaj mladu smokvu i bez sirupa, samo je bitno da je staviš u usta i zaliješ votkom. Kombinacija je
Prrava za velike devojčice.
Meni je omiljen uvek bio Birnen Vili:



Bebi kruškica iz konzerve, koju dobiješ nabodenu na čačkalicu, zagrizeš i zaliješ viljamovkom.
Yaya!
myredneckself myredneckself 20:38 16.09.2012

Re: Eh, smokvice...

freehand
Neću da žalim i dangubim, ali nemam smokvu u sirupu. Može па руски, samo votka?!

Ma probaj mladu smokvu i bez sirupa, samo je bitno da je staviš u usta i zaliješ votkom. Kombinacija je
Prrava za velike devojčice.
Meni je omiljen uvek bio Birnen Vili:



Bebi kruškica iz konzerve, koju dobiješ nabodenu na čačkalicu, zagrizeš i zaliješ viljamovkom.
Yaya!

Kažem ja da su neke kombinacije ču-do.
A propo kruškice viljamovke i viljamovke, pili smo jednom dobar plum brandy i jeli stanley-ke, i bilo je yayaya!
mlekac mlekac 00:05 17.09.2012

Pridruzujem se klubu

A napatila sam se onoliko u Bw.

Rastu one i tamo, al' od onih gadnih mrava nikad doci do slatkih plodova.

Cim pocnu da zru, cele cete istih navale i ne smes drvetu ni da pridjes!

Mos' misliti muke - puno drvo zrelih plodova a ti mozes samo tuzno da ih gledas i da zamisljas kakvog su ukusa.
myredneckself myredneckself 01:43 17.09.2012

Re: Pridruzujem se klubu

mlekac
A napatila sam se onoliko u Bw.

Rastu one i tamo, al' od onih gadnih mrava nikad doci do slatkih plodova.

Cim pocnu da zru, cele cete istih navale i ne smes drvetu ni da pridjes!

Mos' misliti muke - puno drvo zrelih plodova a ti mozes samo tuzno da ih gledas i da zamisljas kakvog su ukusa.


Pa dobro, mlekac, buba je buba, ali može da bude divnog ukusa.

Ako pročitaš malo proces oplodnje smokve i razmisliš malo o tome, videćeš šta je seksualno samoubistvo o kom sam pisala, i kako posle izvršenog zadatka oplodnje, ženka ose nikad više ne napusti unutrašnjost smokve.

Zato joj nije valjda ni bitno,( kad u vreme sexanja pronalazi put u smokvu kroz onu malu, malu rupicu na dnu smokve), što ostane i bez krila, ili po neke antene. Zna da joj to više nikad neće ni trebati.

Svejedno, s bubama ili bez, smokve su tako divne
razmisljam razmisljam 22:20 17.09.2012

Re: Pridruzujem se klubu

mlekac

Mos' misliti muke - puno drvo zrelih plodova a ti mozes samo tuzno da ih gledas i da zamisljas kakvog su ukusa.


Ех, ти мравови.
Ја јуче код мојих у фрушкогорској викендици берем оне љубичанствене, крупне смокве и из руке их делим заинтересованима. Одједном, пун ми длан мрава. Загледам мало боље, кад, читава чета у једном једином плоду. Остале нису дирали. И лепо спустим ту смокву у траву, нека ручкају на миру.

Је л' видиш како су лепо вОспитани и увиђавни?

mrns


Смокве су најсјајније воће на свету целом, дефинитивно и без дилеме.

Чуди ме само како нико није поменуо велики утицај смоквиног листа на историју одевања :



myredneckself myredneckself 23:01 17.09.2012

Re: Pridruzujem se klubu

razmisljam
Чуди ме само како нико није поменуо велики утицај смоквиног листа на историју одевања :

Pa jesam ja razmišljalice, malkice.
Da citiram samu sebe, u tekstu

...a Adam i Eva su od njenog lista, da bi pokrili svoju golotinju, napravili prvu odeću.



razmisljam razmisljam 23:27 17.09.2012

Re: Pridruzujem se klubu

myredneckself

Pa jesam ja razmišljalice, malkice.
Da citiram samu sebe, u tekstu

...a Adam i Eva su od njenog lista, da bi pokrili svoju golotinju, napravili prvu odeću.






Тако ми и треба када текст читам прекјуче, а коментаришем данас и још бих да допринесем дискусији.

Поздрав трећој смени.
myredneckself myredneckself 02:21 18.09.2012

Re: Pridruzujem se klubu

razmisljam
Поздрав трећој смени.

Hvala na pozdravu, kao obično, vraćamo tuđi dug
kukusigameni kukusigameni 10:05 17.09.2012

sm(cmok)vica

Suve smokve i orasi mi smo draga siromasi!
myredneckself myredneckself 11:42 17.09.2012

Ća imaju o' šta živu?

kukusigameni
Suve smokve i orasi mi smo draga siromasi!

Dragi qq, sve su to ćakule,
ća, ća, ća...


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 10:58 17.09.2012

najlepse

najukusnije, ma najnaj voce!

Moja baka Nemica pravila fenomenalan rolat od smokava...

Hvala na postu myredneckself

myredneckself myredneckself 11:33 17.09.2012

Re: najlepse

diim
Moja baka Nemica pravila fenomenalan rolat od smokava...

Mmmm, njammm...
Uzgred, čitala sam davno i ne sećam se više dobro, (a nije vredno guglete), bila je neka afera (reklama?) za te štrudlice-rolatiće sa smokvama Newton, u Americi - kao, u smokvama su bube, ili tako nešto...
mikele9 mikele9 10:51 18.09.2012

Kad

sam se 1965 godine doselio iz Titograda u Beograd, sigurno još tri godine nisam mogao da vidim smokve, šipke (narove) i kupine! Na sve strane ih je bilo, obala Morače je bila prepuna smokava, od onih prvih koje zriju krajem maja pa do raznih drugih sve do kraja oktobra. Davili smo se jedući ih A kad odem kod strica Petra u Kosor, tek tamo je bio Raj! Em sveže smokve, em suve u koje je moja strina Viljka stavljala po badem i nizala ih u đerdan! Na nos su mi počele skakati
Odavno je već druga situacija, jedem ih kad god sam u prilici i uživam. Pre dvadesetak dana žena mi donela sa Cresa poklon od drugarice kod koje je bila, veliku teglu punu svežih smokava Pojeo sam nekoliko a ostale dao sinu. Nije se zaustavio dok ih nije sve pojeo
Divan tekst Dušo
freehand freehand 11:11 18.09.2012

Re: Kad

Pojeo sam nekoliko a ostale dao sinu. Nije se zaustavio dok ih nije sve pojeo

Mali baš ima apetit, a? :
mikele9 mikele9 11:15 18.09.2012

Re: Kad

Mali baš ima apetit, a? :

Mali ima 36-togodišnji apetit a to nije za potcenjivanje
myredneckself myredneckself 16:55 18.09.2012

Re: Kad

mikele9
Kad sam se 1965 godine doselio iz Titograda u Beograd, sigurno još tri godine nisam mogao da vidim smokve, šipke (narove) i kupine!...


Tako je posle obilja! Mediteranskog.

A sad malo o nedostatku omiljenog obilja.

Kad sam poslednji put bila u Dalmaciji kod moje prijateljice, pa se spremala nazad kući, gledala sam je kako me pakuje u mali ručni frižider - "Voliš sir u ulju, voliš maslinovo ulje (iz kućne preše sa Kalija), voliš smokve, voliš mušune, B. voli vino iz Privlake, volišš..."

-Ljudi moji, pa šta ću od srama kad me tamo neki carinik na crti priupita?!
Ne mogu Dalmaciju ovako poneti, u srcu mi je.
-Aj stara, muči, za koju uru si doma.


A sve je prošlo dobro. Ja njoj odavde pakujem moje džemove i ajvar, jer ona to ne pravi, a obožava. Kad sam došla i donela joj džem od maline, sedele smo i pričale. Gledala sam kako je pojela pola tegle džema, u nevezanom.

Ja sam i dok sam tamo živela, bila baš dobro fokusirana na to mediteransko obilje, i nikad mi nije dosadilo.
I danas sam.

mik, hvala
(Ti me uvek zoveš kao moja baka)
myredneckself myredneckself 16:57 18.09.2012

Re: Kad

mikele9
Mali ima 36-togodišnji apetit a to nije za potcenjivanje

A moj lavić, i veliki lav!
myredneckself myredneckself 17:00 18.09.2012

Re: Kad

freehand
Pojeo sam nekoliko a ostale dao sinu. Nije se zaustavio dok ih nije sve pojeo

Mali baš ima apetit, a? :

Imam i ja, imam i ja, pa šta?
49 41 49 41 11:59 22.09.2012

Re: Kad

myredneckself
freehand
Pojeo sam nekoliko a ostale dao sinu. Nije se zaustavio dok ih nije sve pojeo

Mali baš ima apetit, a? :

Imam i ja, imam i ja, pa šta?

Tako pocne - posle se ljudi zale okolo.

Legnemo mi u krevet; pa pocnemo - oboje; da ga "trazimo", "trazimo", ... "trazimo".
Nikako da ga nadjemo.

Sta toliko dugo trazite u krevetu?

Muzevljevu "stvar". Nikako da nadjemo.
"On" se izgubio medju - stomaci.
jucaibin jucaibin 13:32 20.09.2012

mostarske

suve smokve nisam volela jer su bile preslatke i tvrde...

ali, pre jedno cetvrt veka mama od moje drugarice donese iz mostara sveze, krupne smokve. ja kao ne jedem smokve, necu ni da probam. zena me natera i ja se na sveze smokve "primim" samo tako. malo je reci da ih od tada bukvalno obozavam.

zasadila mama iza kuce u neko doba smokvu, ova izdzigljala i pocela da uredno radja. za mene je bila poptuna carolija da radja nesto sto "nema" cevt!!! oberem sve plodove i nema nigde nista. sutradan nacickane smokvice kud koja...opet nigde cevt ne vidim...sutradan smokvice... i tako redom... po meni, to je naucnofantasticna biljka skroz!

inace, nema lepseg nego u rano jutro ubrati smokve, staviti ih u frizider i onda po najvecoj vrucini ih jesti onako hladne...

kada dodju oni jaki kontinentalni mrazevi bilo mi je uvek zao smokve...
kuca je prodata, sad neko drugi bere smokve...nadam se, molim se bogu da ih nije posekao...
myredneckself myredneckself 23:29 20.09.2012

Re: mostarske

jucaibin
po meni, to je naucnofantasticna biljka skroz!

jucaibin, slažem se
49 41 49 41 18:58 20.09.2012

Bregava

kod Trebinjja.

Nas dvoje, smo se biciklima sjurili niz padine istocne Hercegovine.

Prethodne veceri smo uzivali u seoskoj kafani s dzinovskim ustipcima - sa kajmakom.
Produzili smo km - dva dalje ka Trebinju.

Smestili smo se za prenociste; pored Bregave nedaleko od usamljne ogromne smokve.

Sutradan smo ceo dan dremkali na suncu; s povremenim rashladjivanjem u kristalno cistoj Bregavi.

Ona, ja; sum Bregave i 5-6 koza "prikacenih" za stene dok pasu.
Sve u suncu bljesti.

Svakih dva sata iz dremeza me budi; sum kozijih papaka - dok trce niz stene.
Skacem i ja.
I one i ja trcimo pod ogromnu smokvu.
Ne beremo ih, skupljamo ih.

Ko ih vise i brze pokupi.
Koze ili ja.
myredneckself myredneckself 23:32 20.09.2012

Re: Bregava

49 41
Ko ih vise i brze pokupi.
Koze ili ja.

Ha, ha...to je bila trka!
Čekaj 49 41, ne trka!
Umeće, i dokazivanje ljubavi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana