Budućnost| Ekonomija| Politika| Region

Vučić: Nemačka je najvažniji strateški partner Srbije

Milan Karagaća RSS / 16.09.2012. u 09:22


Tokom i nakon posete Berlinu ministar Vučić je dao najkoncizniji ocenu o odnosima Srbije i Nemačke, sublimirajući je u rečenici da je Nemačka naš najvažniji strateški partner i da bez Nemačke ne možemo napred. Verujem da niko razuman nije pomislio da on time umanjuje značaj odnosa sa Rusijom niti da je manji Srbin ili Rusofil, već da je bolje od mnogih razumeo realnost.

images?q=tbn:ANd9GcSUlsvnsPE_GTdr3X6sVjdsv8UmReYr0bhUZEdqanGHg2ev4WKTSg   images?q=tbn:ANd9GcQsc2wEO4P5wMD04gEwIogZrJl__m9RXKI10HS9CIcNtL1oPbIB

Uvek sam bio zagovornik da Srbija treba da se osloni na Nemačku kao najpouzdanijeg partnera, najveću ekonomsku i u svakom pogledu  zemlju u Evropi i EU, našeg tradicionalno najvećeg trgovinskog partnera i da se unaprede i intenziviraju odnosi u svim oblastima, posebno vojnoj saradnji.  Pošto sam na tome lično dugo radio, drago mi je da je Vučić to sada započeo, a zameram ostalima što nisu,  a mogli su. Dakle, što bi rekao šef jedne naše stranke, nisam ja menjao niti menjam svoje uverenje, već se neki poklapali sa mojim stavovima a neki ne.

Nakon i tokom poseter Nemačkoj, Vučić je bez ikakve patetike, kvazipatritoizma, opterećenosti teorijama zavere, bližom i daljom prošlošću,i svega onoga što krasi jednog „iskrenog i poštenog srpskog radikala i patriotu“, kakvih je još dosta i kod SNP, a da ne kažem u DSS, izgovorio ono što je toliko jasno i razumno svakome ko razmišlja o budućnosti Srbije.

Evo njegovih glavnih poenti, a nadam se da će biti deo smernica naše spoljne politike:

- „Nemačka je najvažniji strateški partner Srbije“

-  „bez Nemačke ne možemo napred“.

- „Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU“

-„ Nemačka je ključna sila EU „,

-  „naš cilj i političko vezivanje za Evropsku uniju“

- „ Nemačka je zemlja koju "morate da respektujete" i sa kojom Srbija mora da sarađuje“.

- "Ne mogu da delim uverenje onih koji misle da je moguće da Srbija ide napred, a da nam Nemačka bude protivnik. Onaj ko misli da bez Nemačke može biti razvoja Srbije, ja mu kažem - ne može"

- „uvek je bolje kad imate stvari na čistac iznete i zato je, ako hoćete, ponekad i lakše s Nemcima razgovarati nego s nekim drugima",

-  „sagovornici u Berlinu bili "surovo iskreni", a da odatle ne donosi idealne niti lake uslove.("Bili su surovo iskreni. I ja sam bio surovo iskren”).

-  „Svi ostali su otprilike sad došli na ono što je kancelarka Angela Merkel rekla pre više od godinu dana“.

U vezi potpisivanja memoranduma sa RWE, rekao je takođe otvoreno:

-"Neću da krijem -RWE je Nemačka. Pa, nije odnos nemačke države prema njihovim firmama kao što je bio odnos naše države. Pet ključnih direktora RWE je došlo na potpisivanje memoranduma sa generalnim direktorom EPS-a u nemačko Ministarstvo za privredu. Toliki je to značaj za njih i iza toga stoji nemačka država", rekao je Vučić. Sem direktnih investicija, dodao je, memorandumom o saradnji EPS-a i RWE, Srbiju je ekonomski uvezao sa Nemcima, što je, kako je naglasio, "od ključnog značaja za našu zemlju u budućnosti".

"U tom privredno-ekonomskom smislu, Nemci svoje saveznike ne ostavljaju. A kad se uvezujete ekonomski i privredno, pa valjda je naš cilj i političko vezivanje za Evropsku uniju. A Nemačka je ključna sila EU", istakao je Vučić, koji je ukazao i da u Srbiji postoji mnogo jači lobi protiv saradnje sa RWE, nego onaj koji se za to zalaže, ali nije želeo da precizira o kome je reč.“

Naravno i drugi naši političari su isto to uvek znali ali zbog kalkulantskih i njima poznatih razloga nisu imali i nemaju kuraži da tako jasno kažu - jedni su se nekritički pozivali i vezivali za SAD i V.Britaniju, drugi Rusiju,Kinu,  a realnost im nije bila jača strana.

Nemačka je najzainteresovanija za stabilnost na Balkanu i u tome vidi Srbiju kao partnera , što otvoreno i ističe, ali istovremeno je i „surovo iskrena“ i otvoreno kaže da očekuje da to parnerstvo bude pouzdano i predvidljivo, „parnerstvo čistih računa“. Ono što odlikuje Nemce i nemačku spoljnu politiku je pragmatizam, otvorenost u iznošenju prijatnih i neprijatnih stvari, preciznost i poslovičnost u razgovorima ali i doslednost u implementaciji dogovorenog.

Neiskrenost naših elita i medija prema sopstvenom narodu ogleda se najočitije u tome što se ne kaže otvoreno koliko je Srbija od 2000.do sada dobila donacija od EU, posebno Nemačke.

Bez obzira na negativna istorijska iskustva, kojih uostalom ima među svima, odnosi Srbije i Nemačke imaju dugu istoriju, svetle tačke pa i rezultate, ali izostaje racionalni a potencira se negativan emotivni pristup koji je takođe legitiman i na istoriji zasnovan.

Niko ne traži od nas da zaboravimo šta se dešavalo u 1. Svetskom ratu, 2. Svetskom ratu, pa i tokom raspada SFRJ i agresije NATO na SRJ. Istovremeno, ne treba da se pravimo ni blesavi pa da ne znamo za veze Srba i Nemaca počev od Barbarose i Nemanje i njihovog susreta u Nišu 1189.godine, odnosa tokom XIX veka uključujući i školovanje srpskih oficira u Berlinu, pomoći i prijateljstva koje su uspostavili Vuk i Gete. Diplomatski odnosi između Srbije i Nemačke obnovljeni su tek posle Berlinskog kongresa (1878. godine) na kome je mlada srpska kneževina upravo zalaganjem nemačkog kancelara Bizmarka dobila punu nezavisnost.

Malo se zna da još uvek proizvodi struju prva električna centrala u Srbiji na reci Đetinji u Užicu, koju je daleke 1900. godine otvorio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović, u koju su ugrađene tada najsavremenije "simens-halske" turbine, samo pet godina od prve na Nijagarinim vodopadima.

Da li treba napominjati da je Kraljevina Jugoslavija samo 20 godina posle 1. Svetskog rata imala odlične odnose privredne a i političke sa onom Nemačkom.

Nemačka je prva zapadna zemlja sa kojom Jugoslavija posle 2.svetskog rata uspostavlja komercijalne odnose u finansijskoj i trgovinskoj sferi, a ne na bazi pomoći. Iako tada nisu bili uspostavljeni diplomatski odnosi, Jugoslavija je u to vreme potpisala sporazum 1948. sa Nemačkom na bazi odgovarajućih odnosa sa okupacionim silama. Tako je Jugoslavija sve blokirane pozajmice od  SSSR-a i istočnoevropskih država uspešno nadoknadila kreditima Nemačke i bila u to vreme bila država koja je Jugoslaviji davala najveće kredite.
Diplomatski odnosi sa Nemačkom su uspostavljeni 1951. i od tada Nemačka postaje najvažniji ekonomski partner Jugoslavije u Evropi.Nemačka je Ti krediti su u početku bili bez ikakvih uslova, tako da je Jugoslavija već od 1948. sve one blokirane kredite od SSSR-a i istočnoevropskih država dosta uspešno kompenzovala pored pomenute američke pomoći, i kreditima koje je dobijala iz Nemačke. Takvi, moglo bi se reći idilični odnosi sa Nemačkom trajali su sve do 1957, kada je Jugoslavija diplomatski priznala Istočnu Nemačku.U istom trenutku Nemačka na osnovu Halštajnove doktrine prekida diplomatske odnose sa Jugoslavijom.
Diplomatski odnosi su obnovljeni tek 1968.godine ali to nije smetalo da je tih šezdesetih godina došlo do pravog buma u ekonomskim odnosima, značajnog porasta robne razmene i saradnje u svim oblastima. Dolazi do prave poplave nemačkih turista na Jadranu i masovnog odlaska jugoslovenskih građana na privremeni rad i stručnjaka na usavršavanje u Nemačku.

Naravno 90-ih dolazi do opšte krize u odnosima, uključujući i smanjenje obima ekonomskih odnosa zbog sankcija i spuštanja nivoa diplomatskih odnosa da bi 1996.ponovo podignuti na nivo ambasadora, onda 1999.godine ponovnog snižavanja i 2000.godine potpune normalizacije. Od tada se beleži i oživljavanje privredne saradnje a Nemačka je najveći donator. Ne računajući pomoć kroz evropske fondove, Nemačka je dala Srbiji preko 1,2 milijardi evra, sada u Srbiji posluje 360 nemačkih firmi u kojima je zaposleno 25.000 ljudi , a Nemačka je na 1.mestu po ukupnoj trgovinskoj razmeni Srbije.

Vojni odnosi su takođe normalizovani 2001.godine, obnovljeno školovanje naših oficira na visokim vojnim školama u Nemačkoj, usavršavanju jezika, kao i specijalizacije lekara i drugih stručnjaka.Nemačka je dala Vojsci Srbije i konkretnu materijalnu pomoć u saniteskoj opremi, vozilima, opremanju kabineta i dr. Svakako ima još mnogo prostora i dobre volje za proširenje saradnje, o čemu se sigurno razgovaralo u prilikom posete ministra odbrane.

Sve u svemu, naš  interes za dobre odnose  sa Nemačkom i njenu podršku morao bi biti objektivno veći nego obrnuto, počev od ekonomskog interesa, podrške na putu EU, podrške u rešavanju kosovskog pitanja gde Nemačka ima najjači vojni kontigent , a nemački general je i komandant KFOR-a  sa kojim inače imamo korektne osnose.

Polazeći od toga da su interesi naroda i države prioritet u međunarodnim odnosima svaka država traži način da te interese što dugoročnije i bolje osigura pa će se valjda u tom kontekstu, nadam se, kompleksnije sagledavati i  razvijati naši odnosi sa Nemačkom, a i drugim državama.

Naši odnosi sa Nemačkom nisu nikako u suprotnosti sa dobrim odnosima  sa Rusijom, a  voleo bih da i naši odnosi sa Rusijom dostignu nivo odnosa Rusije i Nemačke, odnosno sa Nemačkom nivo koji sa njom ima Rusija.

 



Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorstak92 gorstak92 10:11 16.09.2012

prvi

Jeah!!!
dragoljub92 dragoljub92 10:15 16.09.2012

Re: prvi

gorstak92
Jeah!!!

nmaš pametnija posla nego da se trkaš sasja
dragoljub92 dragoljub92 10:12 16.09.2012

da

problem su samo oni 'patrijoti' koji si umišljaju da je osnovni cilj postojanja ' serbije' da spreči put nemačke na istok-jug, štogod.
toma/vučić ,bez perišića,pokazuje veću političku zrelost od sve ove političke žgadije koja je uzurpirala 'drugu srbiju'
mada,u srbiji im mnogo onih koji razmišljaju dupetom a glava im služi za ispitivanje kvaliteta zidova.
gedza.73 gedza.73 13:10 16.09.2012

Re: da

da
problem su samo oni 'patrijoti' koji si umišljaju da je osnovni cilj postojanja ' serbije' da spreči put nemačke na istok-jug, štogod.








Ovim redosledom
antioksidant antioksidant 13:28 16.09.2012

Re: da

Ovim redosledom

pa kud snaša pred vodenicom tek na mestu br 2?
savamala savamala 10:18 16.09.2012

ко то тамо пева

Мада, после госпође из Петрограда, која је, између спремања две тегле ајвара, приказала ове ликове крајње прецизно, мада није била у дипломатској служби, тешко је било шта додати у карактерологији разноразних Карагаћа. Ипак, овде се намеће подударност са ликом кога тумачи Бата Стојковић у Ко то тамо пева. Kарагаћа је један од оних који стално у глави имају свету мисао водиљу - немачка медицина је најбоља. Die beste!!!!
dragoljub92 dragoljub92 11:09 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

đži jebote kako malisava zamišlja svet oko sebe.aj savo gurni glavu u savu da je malo oladiš.
expolicajac expolicajac 11:19 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

savamala
Мада, после госпође из Петрограда, која је, између спремања две тегле ајвара, приказала ове ликове крајње прецизно, мада није била у дипломатској служби, тешко је било шта додати у карактерологији разноразних Карагаћа. Ипак, овде се намеће подударност са ликом кога тумачи Бата Стојковић у Ко то тамо пева. Kарагаћа је један од оних који стално у глави имају свету мисао водиљу - немачка медицина је најбоља. Die beste!!!!

A bre savamalac, prestani da jedeš te ljute papričice, vidiš da ne udaraju više samo na dupe nego i na mozak.
savamala savamala 11:28 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

đži jebote kako malisava zamišlja svet oko sebe.aj savo gurni glavu u savu da je malo oladiš


A bre savamalac, prestani da jedeš te ljute papričice, vidiš da ne udaraju više samo na dupe nego i na mozak.


Хајде момци, уместо јалових покушаја да будете духовити, реците у чему је ваш проблем са овим што сам написао.
expolicajac expolicajac 11:36 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

Хајде момци, уместо јалових покушаја да будете духовити, реците у чему је ваш проблем са овим што сам написао.

1. Osporavaš pravo na mišljenje.
2. U tvom shvatanju nemačkih interesa na Balkanu, dominantnu crtu zauzima shvatanje da oni žele nas da porobe i da nam se stalno svete zbog gubtka prvog svetskog rata i ubistva Ferdinanda.
3. Za tebe su svi Nemci fašisti i od toga se osloboditi ne možeš.
4. Sve što je "rusko" nije ti strano.
8c_competizione 8c_competizione 11:54 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

mislim da bi srpska psihijatrijska praksa trebala da i zvanicno uvede novu mentalnu bolest "posesivna rusofilija"

tako bi se lakse dale objasniti mnoge pojave u nashem drushtvu!
savamala savamala 12:23 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

2. U tvom shvatanju nemačkih interesa na Balkanu, dominantnu crtu zauzima shvatanje da oni žele nas da porobe i da nam se stalno svete zbog gubtka prvog svetskog rata i ubistva Ferdinanda.
3. Za tebe su svi Nemci fašisti i od toga se osloboditi ne možeš.
4. Sve što je "rusko" nije ti strano.


Већ ми је постало досадно али када се мора - наведи ми где и када сам написао нешто што бар личи на ове ставке
expolicajac expolicajac 12:34 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

savamala
2. U tvom shvatanju nemačkih interesa na Balkanu, dominantnu crtu zauzima shvatanje da oni žele nas da porobe i da nam se stalno svete zbog gubtka prvog svetskog rata i ubistva Ferdinanda.
3. Za tebe su svi Nemci fašisti i od toga se osloboditi ne možeš.
4. Sve što je "rusko" nije ti strano.


Већ ми је постало досадно али када се мора - наведи ми где и када сам написао нешто што бар личи на ове ставке

E stvarno me mrzi da sada prebirem po arhivama tvojih nastupa.
Ako će mo da se "natežemo", ako nisi ništa napisao od citiranog, po čemu je onda Milan zaslužio da ga porediš sa likom iz "Ko to tamo peva".
Milan svoje mišljenje zasniva na relevantnim činjenicama. Ako se sa njima ne slažeš iznesi kontra argumente. Ovako ostavio si prostor da donosim zaključke na osnovu tvojih pisanija koje bih morao da sada tražim, citiram i logički povezuje.
milisav68 milisav68 12:41 16.09.2012

Re: ко то тамо пева

savamala
Мада, после госпође из Петрограда, која је, између спремања две тегле ајвара, приказала ове ликове крајње прецизно, мада није била у дипломатској служби, тешко је било шта додати у карактерологији разноразних Карагаћа. Ипак, овде се намеће подударност са ликом кога тумачи Бата Стојковић у Ко то тамо пева. Kарагаћа је један од оних који стално у глави имају свету мисао водиљу - немачка медицина је најбоља. Die beste!!!!

Da bre, postoji nešto što se zove ponos!

8c_competizione 8c_competizione 11:51 16.09.2012

potpisujem svaku izgovorenu rec

Ono što odlikuje Nemce i nemačku spoljnu politiku je pragmatizam, otvorenost u iznošenju prijatnih i neprijatnih stvari, preciznost i poslovičnost u razgovorima ali i doslednost u implementaciji dogovorenog.

Neiskrenost naših elita i medija prema sopstvenom narodu ogleda se najočitije u tome što se ne kaže otvoreno koliko je Srbija od 2000.do sada dobila donacija od EU, posebno Nemačke.


da je samo srece da je Srbija sa RWE i drugim nemackim firmama ugovorila na vreme poslove na kosovu, prica bi po nas bila odavno drugacija. Ovako, posle dosta kurobecanja (pardon my french!) so stigli ovde gde smo sada
expolicajac expolicajac 11:58 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

8c_competizione
Ono što odlikuje Nemce i nemačku spoljnu politiku je pragmatizam, otvorenost u iznošenju prijatnih i neprijatnih stvari, preciznost i poslovičnost u razgovorima ali i doslednost u implementaciji dogovorenog.

Neiskrenost naših elita i medija prema sopstvenom narodu ogleda se najočitije u tome što se ne kaže otvoreno koliko je Srbija od 2000.do sada dobila donacija od EU, posebno Nemačke.


da je samo srece da je Srbija sa RWE i drugim nemackim firmama ugovorila na vreme poslove na kosovu, prica bi po nas bila odavno drugacija. Ovako, posle dosta kurobecanja (pardon my french!) so stigli ovde gde smo sada

To ovi "savamalci" teško mogu da shvate.
savamala savamala 12:29 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

da je samo srece da je Srbija sa RWE i drugim nemackim firmama ugovorila na vreme poslove na kosovu, prica bi po nas bila odavno drugacija. Ovako, posle dosta kurobecanja (pardon my french!) so stigli ovde gde smo sada


Зашто мислиш да је тако. Да ли мислиш да било какав Немачки договор или уговор обавезује САД? На примеру Хрватске видимо да то није тако. Ишутирали су Немце оданде, ”само тако”.

savamala savamala 12:37 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

To ovi "savamalci" teško mogu da shvate.



Ок, ја не могу да схватим, ваљда сам наиван за те ваше високе политике. Ипак, ти си подржавао и подржаваш политичара који је тврдио да ћемо бити у ЕУ 2007. години. Велики број других ненаивних учесника на блогу подржавали су неке ”реалније” процене да ћемо се ”учланити” 2011 или 12. Ја, пак овако наиван, подржавао сам причу да је ”и Косово и Европа” само замлаћивање народа. Шта ћу.
expolicajac expolicajac 12:42 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

savamala
To ovi "savamalci" teško mogu da shvate.



Ок, ја не могу да схватим, ваљда сам наиван за те ваше високе политике. Ипак, ти си подржавао и подржаваш политичара који је тврдио да ћемо бити у ЕУ 2007. години. Велики број других ненаивних учесника на блогу подржавали су неке ”реалније” процене да ћемо се ”учланити” 2011 или 12. Ја, пак овако наиван, подржавао сам причу да је ”и Косово и Европа” само замлаћивање народа. Шта ћу.

Jedno od mojih ekspozea na kolegijumima započeo sam sledećom rečenicom
"Gospodo, posao koji sam preuzeo predstavlja guranje betonskog bloka po pesku. Ne tražim od vas da verujete da je to pametno i svrsishodno, jer nikada sami to ne bi učinili. Molim vas da mi u tom poslu pomogne toliko što bi nosili po bokal vode i sipali je ispred tog betonskog bloka. Ja ću gurati a vi samo sipajte vodu. Mislim da to nije teško.
Ja svoj blok nisam izgurao, a vidim da ti nisi ni pokušao
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:51 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

а, пак овако наиван, подржавао сам причу да је ”и Косово и Европа” само замлаћивање народа. Шта ћу.

Ti i tvoji najviše zamlaćujete narod time što mu pričate da je Kosovo i dalje sastavni deo Srbije, da Srbija može da opali šamarčinu NATO-u i istera ga sa Kosova, uvede sankcije SAD i EU zajedno sa Nemačkom,vi se bre ničega ne sećate niti šta vidite.A pregovarački tim na čelu sa VK je nudio tom istom Kosovu sve, samo da oni ne kažu da su nezavisni.
Jedna je stvar šta bih ja voleo, a to je da nije bilo ratova,raspada i žrtava ni na jednoj strani, da se ona SFRJ prekomponovala na miran način, da je Kosovo i dalje u sastzavu Srbije ali stvarno a ne ovako virtuelno. Našalost, stvarnost je surovo drugačija i zabijanje glave u pesak i zamišljanje da je Slobodan Samardžić gradonačelnik Prištine a Nenad Popović predsednik vlade AP KiM jeste lepo ali ne vredi.
I JEDNA MOLBA TEBI LIČNO. Ja stvarno ne znam ko si niti me interesuje, ne znam ni da li si išao/la u vrtić, vaspitavan/a kod roditelja ili negde gde izostaje lepo vaspitanje, ali te molim da diskusiju pokušaš da vodiš bez ličnih uvreda i insinuacija koje su ispod nivoa, ili da se ne javljaš.
Ja iznosim svoj stav i mišljenje pa izvoli i ti svoje i meni uošpte ne smeta što ti misliš da Srbija treba da se vrati u vreme Svetog Save, samo nemoj da vređaš one koji tako ne misle.
savamala savamala 13:01 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

Ja svoj blok nisam izgurao, a vidim da ti nisi ni pokušao


Лепа ти је ово прича али не видим везу са оним што сам ја писао. Но, добро.
expolicajac expolicajac 13:57 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

savamala
Ja svoj blok nisam izgurao, a vidim da ti nisi ni pokušao


Лепа ти је ово прича али не видим везу са оним што сам ја писао. Но, добро.

Suština je u bokalu sa vodom. Oni koji su i hteli da nose bokal i malo pomognu, ti i takvi ste ih saplitali i vodu prosipali iza bloka da mi se "vuzgaju opanci" dok guram.
savamala savamala 15:46 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

Suština je u bokalu sa vodom.



И даље не капирам суштину али нема веза. Повлачим се одавде јер је Карагаћа посегнуо за омиљеним оружјем свих ”демократа” посебно оних комунистиче оријентације - цензуром. Поздрав.
gedza.73 gedza.73 15:59 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

"vuzgaju opanci"

Ona (zadihano, u ljubavnom zanosu ) - Straga, straga!!
Seljak (politiho, pravdajući se) -Ma, nije ga stra' neg' klizaju opanci.
expolicajac expolicajac 16:32 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

savamala
Suština je u bokalu sa vodom.



И даље не капирам суштину али нема веза. Повлачим се одавде јер је Карагаћа посегнуо за омиљеним оружјем свих ”демократа” посебно оних комунистиче оријентације - цензуром. Поздрав.

Stvarno si me razočarao. Opet taj nedostatak pravoslavnog trpljenja kod tebe. Vera nije vera ako poklelne pred prvom preprekom. Pa šta ako je potego "cenzuru". Onda bi mi pomno pratili šta pričaš i bili spremni da pre gumice sve zapatimo. Na blogu vlada jedna modifikacija poznate herojske izjave
"Brišite, ja još uvek držim predavanje"
Gde je taj patriotski duh i junačka prošlost u koju se kunete.
Pa mene su do sada brisali toliko puta da sam navuko fobiju. Kad vidim "gumicu" izbije me alergija, pa opet živim.
8c_competizione 8c_competizione 22:55 16.09.2012

Re: potpisujem svaku izgovorenu rec

kada smo vec kod Hrvatske, vidim da su se prejebali u racunu:
1. americki oficiri im organizovali Oluju
2. proterali cetvrt miliona Srbalja
3. napravili stotine i stotine km PRAVIH autoputeva, dok je Mrka za poslednjih 20 godina jedva uspeo da sastavi citavih 40 km
4. vidim Nemci a i Ameri se sve neshto gade da letuju u Hrvatskoj

o cemu bre ti?

mogli su i amerima da daju neshto (NIS npr), Sartid (ok, bio vec dat) i josh shto shta da podele na Kosovu, ali da trazhe reshenje problema sa secesionistima

ovako ni golub na grani ni vrabac u ruci

o tome ti Ex govori
8c_competizione 8c_competizione 12:22 16.09.2012

poslednji koji je shvatao ...

... dobro znacaj odnosa sa Nemackom je nazhalost ubijen 12. marta 2003.

na zhalost, taj isti Vucic je bio u istom taboru sa onima koji su ga osudjivali zbog toga i na kraju mu presudili.

ako je za ikakvu utehu, drago mi je da sada ipak moraju ici "Zoranovim putem" ako misle dobro Srbiji. zhivot ima cudan smisao za ironiju, zar ne?
Dr Mebius Dr Mebius 12:30 16.09.2012

Re: poslednji koji je shvatao ...

ako je za ikakvu utehu, drago mi je da sada ipak moraju ici "Zoranovim putem" ako misle dobro Srbiji. zhivot ima cudan smisao za ironiju, zar ne?


...i da odrade do kraja sve ono sto su sami 90-tih zakuvali: da priznaju Kosovo, genocid u Srebrenici...
sto je i red, a ne da ostavljaju drugima da vade kestenje iz vatre huskajuci narod na toboze izdajnike.

Kako je lepo Zitoradja isporucio Radovana i Ratka
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:54 16.09.2012

Re: poslednji koji je shvatao ...

.i da odrade do kraja sve ono sto su sami 90-tih zakuvali: da priznaju Kosovo, genocid u Srebrenici..

Kako je lepo Zitoradja isporucio Radovana i Ratka

molim da ne uvodite teme koje nisu tema bloga i ne trolujete raspravu o stvarima koje su milion puta na ovom blogu prežvakivane.
Ključno pitanje je odnosi Srbije i Nemačke,kroz istoriju, sada, a posebno u budućnosti.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:01 16.09.2012

"ona Nemačka"

Da li treba napominjati da je Kraljevina Jugoslavija samo 20 godina posle 1. Svetskog rata imala odlične odnose privredne a i političke sa onom Nemačkom.


Dobro si napisao, tada je to baš bila "ona Nemačka". Sad, nije mi jasno, da li misliš da je to nešto što je bilo dobro ili samo konstatuješ?
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:59 16.09.2012

Re: "ona Nemačka"

vrabac_u_steni
Da li treba napominjati da je Kraljevina Jugoslavija samo 20 godina posle 1. Svetskog rata imala odlične odnose privredne a i političke sa onom Nemačkom.


Dobro si napisao, tada je to baš bila "ona Nemačka". Sad, nije mi jasno, da li misliš da je to nešto što je bilo dobro ili samo konstatuješ?

pa ona Nemačka je bila 1938/9 Hitlerova Nemačka, navodim samo kao istorijsku činjenicu onima kojima smetaju odnosi sa modernom Nemačkom koja nema veze sa onom, a ne smeta im sa Hitlerovom.
Naprotiv ja mislim da je ono bilo u datom istorijskom trenutku pragmatično ali i mnogo rizično, ali u svakom slučaju i to je deo u hronologiji odnosa.
Druga poenta je da je 1937/8 kada se Kraljevina Jugoslavija intenzivno okreće Nemačkoj nepunih 20 godina posle 1.svetskog rata, pa ne misli valjda neko da su Srbi tada imali kratko pamćenje. To sve glede ovih argumenata kao pa Nemačka podržavala otcepljene, pa učestvovala u bombardovanju i sl.,
princi princi 15:02 16.09.2012

Re: "ona Nemačka"

Naprotiv ja mislim da je ono bilo u datom istorijskom trenutku pragmatično ali i mnogo rizično, ali u svakom slučaju i to je deo u hronologiji odnosa.
Druga poenta je da je 1937/8 kada se Kraljevina Jugoslavija intenzivno okreće Nemačkoj nepunih 20 godina posle 1.svetskog rata, pa ne misli valjda neko da su Srbi tada imali kratko pamćenje. To sve glede ovih argumenata kao pa Nemačka podržavala otcepljene, pa učestvovala u bombardovanju i sl.,

"Kafa ili sok?"
"Može."
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:56 16.09.2012

Kontradiktorno

Sa jedne strane podržavati antifašizam i naterati me da stavljam preporuke na MK tekstove i komentare.
Sa druge strane podržavati kapitulantsku i kvislinšku mantru da Kosovo i Metohija nije deo Srbije i da treba biti realan i naterati me da žalim što sam davao preporuke na MK tekstove i komentare.
Ne znam šta se sve dešavalo poslednjih dvadesetak godina iza političkih kulisa i ko je od naših političara potplaćen, ko je ucenjen, ko je po prirodi sklon da se savije jadan pred jačim.
Ali ovako ulizičkog i skidamgaće poniznog i antipatriotskog dvanaestogodišnjeg perioda odavno nije bilo, a nova vlada to nastavlja još gore što je prilično neočekivano. Valjda ćemo jednog dan saznati šta se dešavalo iza kulisa.
Naravno da alternativa dvanaestogodišnjem antipatriotskom i našminkanom periodu nije slepa i kratkovida i nerealna sitna politika Slobodana Miloševića.
Ali zašto ne reći Nemcima otvoreno: možemo sarađivati u kulturi, ekonomiji, tehnici, medicini,... i biće nam čast ali ne dirajte nam ono što je sveto. Ne dirajte nam zemlju, imamo mnogo loših istorijskih iskustava sa vama i nema potrebe da ponovo ulazimo u sukobe sa vama zbog Velike Albanije (KiM je samo etapa, to je svakome jasno) na uštrb Srbije i drugoh balkanskih zemalj. Vi jeste velika zemlja ali zemlja sa lošim iskustvima kad je Balkan u pitanju. Mi jesmo mala zemlja koja je doživela poslednjih dvadeset godina udarce i iznutra i spolja ali sve ima granice, ovde je granica AP Kosovo i Metohija koja je sastavni deo Srbije sve dok Srbija postoji.
Baš kao Tajvan, baš kao Hong Kong, baš kao severni deo Kipra,...

Da podsetim da je uvek teško videti pad velikih sila kad su na vrhuncu moći. Znamo da su mnogu izrazito pametni i učeni ljudi podlegli trenutnim moćima i Hitlera i Musolinija. Posle je bilo kasno za popravku.
Treba učiti od drugih. I od Izraela, i od Kine, i od Britanije, i od Španije.
Ne dozvoliti da budeš slab i ekonomski i kulturno i vojno i moralno. Prvo uradi sve što možeš a tek onda imaš pravo da tražiš pomoć od drugih (vidi pod Konuzin).
Naši političari poslednjih decenija su radili upravo suprotno.
A Nemci su to jedva dočekali.
mariopan mariopan 14:22 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

KRALJMAJMUNA
Ali zašto ne reći Nemcima otvoreno: možemo sarađivati u kulturi, ekonomiji, tehnici, medicini,... i biće nam čast ali ne dirajte nam ono što je sveto. Ne dirajte nam zemlju, imamo mnogo loših istorijskih iskustava sa vama i nema potrebe da ponovo ulazimo u sukobe sa vama zbog Velike Albanije (KiM je samo etapa, to je svakome jasno) na uštrb Srbije i drugoh balkanskih zemalj. Vi jeste velika zemlja ali zemlja sa lošim iskustvima kad je Balkan u pitanju. Mi jesmo mala zemlja koja je doživela poslednjih dvadeset godina udarce i iznutra i spolja ali sve ima granice, ovde je granica AP Kosovo i Metohija koja je sastavni deo Srbije sve dok Srbija postoji.
Baš kao Tajvan, baš kao Hong Kong, baš kao severni deo Kipra,...



Milan Karagaća Milan Karagaća 14:49 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

Da podsetim da je uvek teško videti pad velikih sila kad su na vrhuncu moći

da ali i kada veliki padaju mali nastradaju, kao i kad veliki postaju još veći.
Mi jesmo mala zemlja koja je doživela poslednjih dvadeset godina udarce i iznutra i spolja ali sve ima granice, ovde je granica AP Kosovo i Metohija koja je sastavni deo Srbije sve dok Srbija postoji.

i oni ti kažu OK i rešavaj problem , a ti kažeš ja problem ne mogu da rešim, onda on kaže pomogni mi da ti pomognem a ti mu kažeš da zapravo ne znaš šta hoćeš.Jer da si znao šta hoćeš ne bi doživeo da bude ono što nećeš.
Prosto pitanje, da li smatraš 1, milona Šiptara ravnopravnim državljanima Srbije, pa onda da li uvažavaš i njihovo mišljenje, e to je pitanje bilo aktuelno 1989/90.godine, posle toga se nešto mnogo ružnog izdešavalo da više niti je moguće niti Srbija želi njihov povratak u svoj sastav. I šta je rešenje, status quo i samozavaravanje, slanje na Kosovo novca kao u praznu rupu, plaćanje nekih struktura koje ostavljaju privid da Srbija kontroliše Sever Kosova , privid kao i u periodu od 1990-99. godine kada smo se takođe zavaravali da kontrolišemo a oni nekontrolisano formiraše vojsku i započeše rat a pre toga izvodili mnogobrojne terorističke akcije.
Pa ili rešavaj ili pusti kraju.
A moje je mišljenje da je Srbija odmah posle petooktobarskih promena u sklopu regulisanja svoga statusa u UN, SE, OEBS istovremeno i zatražiti da se , kao što piše u R1244 razgovara o definitivnom političkom rešenju. Mogla se iskoristiti dobra klima i odnos svih zemalja prema novoj vlasti. Međutim, kada je Đinđić pokretao to pitanje na DOS-u svi su, uključujući i VK , bili da se to još ne otvara, valjda im je bilo važnije da se pozicioniraju u vlasti.
Isto tako, da se odmah pokrernulo pitanje obnove porušenih objekata i drugih vrsta naknada za štete učinjene tokom bombardovanja takođe je bila dobra prilika, naravno kroz različite modele da se ne licitira kao ratna odšteta, ali našima ni to nije bilo prioritet.
I neka mi sada niko ne tupi da je Kosovo sada što je bilo 2001.godine.
A kako se ovi naši političari ponašaše sve vodeći računa da ne uvredi onu salonsku patriotsku i nacionalističku Srbiju, uvek su izbegavali da se uhvate u koštac sa problemom u suštini, pa u natezanju vreme prođe. Eto oko te fusnote i bojkotovanja skupova gde su prisutni predstavnici Kosova izgubi se vreme, izgubi se dosta prilika da se nešto kaže. Pa nekima je važnije da spreče da Kosovo igra međunarodnu utakmicu nego da reguliše materijalni položaj Srba, sirotinje na Kosovu. A po čemu to V.Britanija gubi zbog toga što Vels i S. Irska igraju međunarodne utakmice.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:38 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

Milan Karagaća
Da podsetim da je uvek teško videti pad velikih sila kad su na vrhuncu moći

da ali i kada veliki padaju mali nastradaju, kao i kad veliki postaju još veći.
Mi jesmo mala zemlja koja je doživela poslednjih dvadeset godina udarce i iznutra i spolja ali sve ima granice, ovde je granica AP Kosovo i Metohija koja je sastavni deo Srbije sve dok Srbija postoji.

i oni ti kažu OK i rešavaj problem , a ti kažeš ja problem ne mogu da rešim, onda on kaže pomogni mi da ti pomognem a ti mu kažeš da zapravo ne znaš šta hoćeš.Jer da si znao šta hoćeš ne bi doživeo da bude ono što nećeš.
Prosto pitanje, da li smatraš 1, milona Šiptara ravnopravnim državljanima Srbije, pa onda da li uvažavaš i njihovo mišljenje, e to je pitanje bilo aktuelno 1989/90.godine, posle toga se nešto mnogo ružnog izdešavalo da više niti je moguće niti Srbija želi njihov povratak u svoj sastav. I šta je rešenje, status quo i samozavaravanje, slanje na Kosovo novca kao u praznu rupu, plaćanje nekih struktura koje ostavljaju privid da Srbija kontroliše Sever Kosova , privid kao i u periodu od 1990-99. godine kada smo se takođe zavaravali da kontrolišemo a oni nekontrolisano formiraše vojsku i započeše rat a pre toga izvodili mnogobrojne terorističke akcije.
Pa ili rešavaj ili pusti kraju.
A moje je mišljenje da je Srbija odmah posle petooktobarskih promena u sklopu regulisanja svoga statusa u UN, SE, OEBS istovremeno i zatražiti da se , kao što piše u R1244 razgovara o definitivnom političkom rešenju. Mogla se iskoristiti dobra klima i odnos svih zemalja prema novoj vlasti. Međutim, kada je Đinđić pokretao to pitanje na DOS-u svi su, uključujući i VK , bili da se to još ne otvara, valjda im je bilo vašnije da se pozicioniraju u vlasti.
I neka mi sada niko ne tupi da je Kosovo sada što je bilo 2001.godine.
A kako se ovi naši političari ponašaše sve vodeći računa da ne uvredi onu salonsku patriotsku i nacionalističku Srbiju, uvek su izbegavali da se uhvate u koštac sa problemom u suštini, pa u natezanju vreme prođe. Eto oko te fusnote i bojkotovanja skupova gde su prisutni predstavnici Kosova izgubi se vreme, izgubi se dosta prilika da se nešto kaže. Pa nekima je važnije da spreče da Kosovo igra međunarodnu utakmicu nego da reguliše materijalni položaj Srba, sirotinje na Kosovu. A po čemu to V.Britanija gubi zbog toga što Vels i S. Irska igraju međunarodne utakmice.


Ja mogu da se složim sa vama oko mnogih stvari.
Oko nekih ne mogu.
A nešto što ste napisali i ne razmem.

Redom:

- "da ali i kada veliki padaju mali nastradaju."


Odgovor: Ovo se ne da razumeti. Lepo sam pomenuo Hitlera i Muslonija i mnoge intelektualce koji su bili fascinirani tom dvojkom, i kod nas i u svetu. Proverite stavove nekih slavnih fizičara i umetnika. I šta to znači da mali nastraduju? Ništa. Ćorak.

- "oni ti kažu OK i rešavaj problem , a ti kažeš ja problem ne mogu da rešim, onda on kaže pomogni mi da ti pomognem a ti mu kažeš da zapravo ne znaš šta hoćeš.Jer da si znao šta hoćeš ne bi doživeo da bude ono što nećeš"

Odgovor: Oni meni kažu rešavaj problem?!?! Oni su baš zainteresovani da reše problem Balkana i Velike Albanije!!
Ja mislim da niko normalan ne može da kaže da su Nemci (kao država) zainteresovani da nam pomognu da rešimo balkanske probleme. Dva put su pokušali. I treći put su na pogrešnoj strani, bez obzira što smo mi (političari, sa sve svetim i nedodirljivim Đinđićem) brljali. Ali poenta je dole, niže.

- "Prosto pitanje, da li smatraš 1 milona Šiptara ravnopravnim državljanima Srbije"
Odgovor: Ne smatram!! Baš kao što mnoge države na svetu ne smatraju ravnopravnim građanima one koje ruše teritorijalni integritet zemlje!!

- "...pa onda da li uvažavaš i njihovo mišljenje, e to je pitanje bilo aktuelno 1989/90.godine, posle toga se nešto mnogo ružnog izdešavalo da više niti je moguće niti Srbija želi njihov povratak u svoj sastav. I šta je rešenje, status quo i samozavaravanje, slanje na Kosovo novca kao u praznu rupu, plaćanje nekih struktura koje ostavljaju privid da Srbija kontroliše Sever Kosova , privid kao i u periodu od 1990-99. godine kada smo se takođe zavaravali da kontrolišemo a oni nekontrolisano formiraše vojsku i započeše rat a pre toga izvodili mnogobrojne terorističke akcije.

Odgovor: u ovom kupus paragrafu ima svega i svačega. Složićemo se da ima malverzacija, ništa manje nego što ima i u delu Srbije koji nije otet. Ali to nam je naša borba dala. Iz toga se ne može ništa zaključii.

Ali neočekivano ste me prijatno iznenadili: a oni nekontrolisano formiraše vojsku i započeše rat a pre toga izvodili mnogobrojne terorističke akcije.
Ljubim te u ruku! Ovo potpisujem.
Samo bih ja dodao da je toga bilo i mnogo, mnogo pre. I u ono doba 41-45. kad su Nemci&Italijani (oni ondašnji Nemci&Italijani) boravili ovde da štite svoje interese i ljudska prava.
Samo da dodam da su Nemci (država Nemačka) i u doba koje pominjete 1990-99. sve činili da razbiju SFRJ i Srbiju i ceo Balkan. Samo nemojte da kažete da to ne bi radili da nije bilo Miloševića. Svršavali su dok su priznavali Hrvatsku. To se videlo iz aviona. Time su skidali deo istorijskih fleka sa sebe a mi smo im se uz pomoć Tuđmana baš dobro namestili.

- "I neka mi sada niko ne tupi da je Kosovo sada što je bilo 2001.godine".

Odgovor: AP Kosovo i Metohija nije isto što je bilo 2001, ni što je bilo 1999, ni što je bilo 1980, ni što je bilo 1968, ni 1945, ni 9141,..
Naša pokrajina se menja i polako postaje deo Velike ALbanije. Balkansko pitanje je albansko pitanje, to smo učili na Akademiji i drugim kursevima.

- "Međutim, kada je Đinđić pokretao to pitanje na DOS-u svi su, uključujući i VK , bili da se to još ne otvara, valjda im je bilo vašnije da se pozicioniraju u vlasti"

Odgovor: svi uključujući i USA i Nemačku. Na žalost.

- "A po čemu to V.Britanija gubi zbog toga što Vels i S. Irska igraju međunarodne utakmice"

Odgovor: po drugi put ste me u komentaru oduševili!!Baš!

Pa predložićemo Nemcima i Vučiću da KiM bude nešto slično kao Vels i S.Irska.

- "Pa nekima je važnije da spreče da Kosovo igra međunarodnu utakmicu nego da reguliše materijalni položaj Srba, sirotinje na Kosovu"

Odgovor: Nekima jeste. Meni je važno i to i materijalni položaj. Ali uvek ima ALI. Materijalni položaj Srba i drugih pogrešnih nacija se na KiM neće popraviti ako o tome bude odlučivala vlast KiM (ne znam kako da nazovem to strašilo od vlasti). Ta vlast ne može da popravi stanje ni SVOJIH. Ona je nemoćna, što bi rekao Đukanovič - nemaju kapaciteta. Mi bismo imali i ovakvi kakvi jesmo (drljavi i lažljivi političari) veće šanse, ali je prioritet da prvo vratimo građane koji priznaju Republiku Srbiju pa onda da nekako pomognemo.

Dakle, ukupno je vaš komentar pozitivan. Iako kontradikotoran.

Izvinite na greškama i pravopisu. Pišem direktno u blog, a istovremeno radim i druge stvari, nadam se da nisam mnogo promašio u odnosu na ono šta mislim.

petronijevic001 petronijevic001 16:47 16.09.2012

Re:

Било какво ослањање на Немачку је самоубиство за Србију.Они су испоставили услове само за почетак преговора , који се углавном односе на Косово.Косово је више у домену интереса Америке а Немачка је ту споредан играч, али је Немачка врло тврдокорна у одбрани својих ставова .Шта су немачки услови за само чланство у ЕУ, то нису још изнели.Немачка сигурно има одређене захтеве који се тичу Војводине и других регија , које чува за крај .

Вучић, Николић и Дачић се понашају исто као и прошла власт , гурају под тепих захтеве којима западне земље уцењују Србију за фамозно чланство у ЕУ, које уопште није сигурно.Покушавају да се додворе западном фактору, који је већ пустио низ воду Ђинђића, Коштуницу и Тадића и мисле да ће неко имати сентименталности према неком Вучићу и Николићу.

За Немачку и САД су главни приоритети на Балкану јачање сецесионистичке квазидржаве Косово, подршка Сарајеву да централизује БиХ,подршка (кон)федерализацији Србије, подршка Хрватској , а неко уизмање у обзир интереса Србије је вероватно на последњем месту.

Србија треба да се ослања на неку другу силу која има другу геополитичку агенду на Балкану , што је у конкретном случају Русија, која има више слуха за интересе Србије.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:41 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

"da ali i kada veliki padaju mali nastradaju."


Odgovor: Ovo se ne da razumeti

da se razumeti jer velike sile nikada ne propadaju bez velikih ratova u kojima mali stradaju bilo da su na njihovoj ili suprotnoj strani.
Samo da dodam da su Nemci (država Nemačka) i u doba koje pominjete 1990-99. sve činili da razbiju SFRJ i Srbiju i ceo Balkan.

pa vidite, Genšer je još živ i u memoarima iznosi a može lično da potvrdi da je lično bio protiv rasturanja SFRJ i zbog toga tražio da ga primi Milošervić ali on ga je odbio.
Ne može se zaboraviti ni da je Lilić već drugi dan po sle agresije 99 išao kod Kohla i da je Kol bio spreman da se angažuje da se kampoanja obustavi.
savamala savamala 17:54 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

Genšer je još živ i u memoarima iznosi a može lično da potvrdi da je lično bio protiv rasturanja SFRJ i zbog toga tražio da ga primi Milošervić ali on ga je odbio.
Ne može se zaboraviti ni da je Lilić već drugi dan po sle agresije 99 išao kod Kohla i da je Kol bio spreman da se angažuje da se kampoanja obustavi.


Осим што цензуришеш, изледа да мислиш да су овде баш сви комплетне будале које очекују да им ти објасниш како је чика Геншер био добар. Међутим, зли Слоба га није примио и он шта ће, од силне доброте кренуо да разваљује државу од преко 20 милиона становника.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:06 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

Milan Karagaća
"da ali i kada veliki padaju mali nastradaju."


Odgovor: Ovo se ne da razumeti

da se razumeti jer velike sile nikada ne propadaju bez velikih ratova u kojima mali stradaju bilo da su na njihovoj ili suprotnoj strani.
Samo da dodam da su Nemci (država Nemačka) i u doba koje pominjete 1990-99. sve činili da razbiju SFRJ i Srbiju i ceo Balkan.

pa vidite, Genšer je još živ i u memoarima iznosi a može lično da potvrdi da je lično bio protiv rasturanja SFRJ i zbog toga tražio da ga primi Milošervić ali on ga je odbio.
Ne može se zaboraviti ni da je Lilić već drugi dan po sle agresije 99 išao kod Kohla i da je Kol bio spreman da se angažuje da se kampoanja obustavi.


Ni ovo ne razumem. Vi ste prvi koji kaže da Nemačka nije želela da rasturi SFRJ iako je prva priznala Hrvatsku a pre toga je sve ucinila da se pokokama međusobno. To da je SM kriv za sve i da je stvar skoro personalne priroda može samo da izazove gorak smeh i prezir.
Nemačka je imala prilično veliko tržište u SFRJ ali je ipak bilo nedovoljno veliko da spreči da kod njih prevladao jedan drugi element (tzv. peti element).
A verovati Genšeru je isto kao verovati škorpiji da vas neće ubosti ako joj pevate "Danke Scorpio". Genšer je ovde samo tip, ništa lično.
petronijevic001 petronijevic001 19:15 16.09.2012

Re:

Не треба кривити Немце, они ће највише учинити на разбијању ЕУ-форије у Србији.

Milan Karagaća Milan Karagaća 22:06 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

savamala
Genšer je još živ i u memoarima iznosi a može lično da potvrdi da je lično bio protiv rasturanja SFRJ i zbog toga tražio da ga primi Milošervić ali on ga je odbio.
Ne može se zaboraviti ni da je Lilić već drugi dan po sle agresije 99 išao kod Kohla i da je Kol bio spreman da se angažuje da se kampoanja obustavi.


Осим што цензуришеш, изледа да мислиш да су овде баш сви комплетне будале које очекују да им ти објасниш како је чика Геншер био добар. Међутим, зли Слоба га није примио и он шта ће, од силне доброте кренуо да разваљује државу од преко 20 милиона становника.

Ipak ne možeš da izdržiš ali bi bilo dobro da se uzdržiš.Dakle, znam da se ne slažemo niti se moramo slagati ali čemu vređanje.
Dakle, prvo pitanje je šta nije tačno od iznetog, pa eto pitaj ima živih ljudi čak i ondašnjih visokih funkcionera MSP koji su kasnije bili čak i ministri spoljnih poslova SRJ.Ja nigde nisam rekao da se Genšer baš pretrgao spasavajući Jugoslaviju ali su na početku sv, uključujući i lično američkog drž.sekretara Bejkera, protiv raspada SFRJ, ali su ovi naši bili uporni da se dogovore da se ništa ne dogovore i tako prođe uzalud onaj putujući karavan šestorke. To u Nemačkoj, a ni drugim zemljama niko ne krije da su posle priznali faktičko stanje. Jel se sećaš da je i Rusija bila među onima koji su bez problema priznali i Sloveniju i Hrvatsku i Makedoniju i BiH kao nezavisne države.
Evo npr. kako su države priznavale Hrvatsku:
Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. januara1991. Njemačka 15. januara 1992. Vatikan je Hrvatsku 13.januara, 15. januara1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije, kao i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švajcarska.
Rusija je Hrvatsku priznala u februaru, Japan umartu, SAD uaprilu, Indija i Kinau maju, a 22.maja 1992.godine Hrvatska je primljena u UN.
SRJ je uspostavila dipl. odnose sa Hrvatskom 23.avgusta 1996.godine.
Ne interesuje me šta ko drugi misli ali moje je ubeđenje da su u razbijanju SFRJ ključnu ulogu odigrali unutrašnji činioci i zna se koji, a ne negiram određenu podršku spolja ali bi ona bila bez efekata da su onih šest glavonja uspeli da se dogovore.
gedza.73 gedza.73 22:20 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

pa vidite, Genšer je još živ i u memoarima iznosi a može lično da potvrdi da je lično bio protiv rasturanja SFRJ i zbog toga tražio da ga primi Milošervić ali on ga je odbio.


Jes' da nije živ, ali verujem da bi i on potvrdio da je lično bio protiv napadanja Jugoslavije.

1938.god. tadašnji predsednik vlade Milan Stojadinović odlazi u Berlin na sastanak sa Hitlerom. Uslovi pakta: Hitler zahteva da KJ u budućem sukobu velikih sila ostane neutralna. Sam se obavezuje da teritoriju KJ neće koristiti za prolaz vojnih snaga ( nakon Engleskog iskrcavanja u Grčkoj prvobitni planovi zaista pokazuju tranzit preko Bugarske i Rumunije ). Dalje, on se lično obavezuje da će uzeti u zaštitu KJ od strane Habsburgovaca i da garantuje granice na Balkanu, s tom razlikom, ako do menjanja granica ipak dođe, Jugoslavija dobija Solun.

- Neposredno posle sastanka sa Hitlerom, Stojadinović ima sastanak sa Geringom (koji je bio i ministar privrede). On je ponudio da otkupi svu proizvodnju rude iz Bosne. Kao gest dobre volje on je našoj vladi ponudio na poklon jednu od tri stvari: da izgrade kompletnu fabriku sa svim mašinama gde god želimo, bateriju najmodernijih haubica (na koje je bio lično ponosan i koje nam je toplo preporučivao) ili eskadrilu tada najboljeg svetskog lovca Bf-109. Nakon tog sastanka u državnom vrhu KJ nastaje opšti haos, rasprava šta treba uzeti od ponuđenog. Na kraju je ipak odlučeno da se uzmu avioni. KJ je dobila preko 60 najmodernijih Meseršmita što ju je učinilo najvećom avijacijskom silom na Balkanu. Uz dvadesetak Harikena, 6 IK3 i jednog Bf-110, bila je veća aero sila čak i od Italije ( koja je još uvek koristila jako zastarele Fiat G.50 i Aermaći). Čudan potez za nekog ko planira da nas napadne.


8c_competizione 8c_competizione 22:59 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

Cuj, prvi Sloba nishta celu deceniju nije radio a znao je da se secesionisti naoruzhavaju svo vreme

u Francuskoj ulici u Bgdu su iskljucivo Kosovski Albanci dilovali devize

Kariceva firma je i shila uniforme za UCK

i onda nas posle Nemci mrze?

ja kanda ipak mislim da je glavni problem u nama. a ti kako hoces!

8c_competizione 8c_competizione 23:01 16.09.2012

Re: Kontradiktorno

... Rusija je Hrvatsku priznala u februaru ... SAD uaprilu ...



ma ne bi braca Rusi to nikada!
savamala savamala 07:41 17.09.2012

Re: Kontradiktorno

u Francuskoj ulici u Bgdu su iskljucivo Kosovski Albanci dilovali devize


Да, у праву си! Не знам како ми је промакао овај детаљ стратешке важности који јасно указује на Милошевићеву одговорност.
Ревидираћу моје погрешне ставове.
tyson tyson 11:01 17.09.2012

Re: Kontradiktorno

Kao gest dobre volje on je našoj vladi ponudio na poklon jednu od tri stvari: da izgrade kompletnu fabriku sa svim mašinama gde god želimo, bateriju najmodernijih haubica (na koje je bio lično ponosan i koje nam je toplo preporučivao) ili eskadrilu tada najboljeg svetskog lovca Bf-109. Nakon tog sastanka u državnom vrhu KJ nastaje opšti haos, rasprava šta treba uzeti od ponuđenog. Na kraju je ipak odlučeno da se uzmu avioni. KJ je dobila preko 60 najmodernijih Meseršmita što ju je učinilo najvećom avijacijskom silom na Balkanu.

Potpuna besmislica. Ti avioni su plaćeni i preplaćeni (i bukvalno), a Jugoslavija je ucenjivana isporukama ugovorene i plaćene robe u trgovanju sa Nemačkom do samog kraja, uz stalno postojanje i širenje spiskova robe čiji izvoz u Jugoslaviju nije dozvoljen.



dragan7557 dragan7557 12:52 17.09.2012

Re: Kontradiktorno

Kralj majmuna:
ovde je granica AP Kosovo i Metohija koja je sastavni deo Srbije sve dok Srbija postoji.

Ne bih da tebi i drugima kvarim doživljaj, ali zadnji deo tvoje rečenice je veoma narativan. "Sve dok Srbija postoji," je kondicional. Ako misliš i ti i drugi da su države večne onda je to druga stvar, da nisu večne pokazuje se u realnosti svaki dan.


cerski
8c_competizione 8c_competizione 23:05 16.09.2012

ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

... kako u Tadicevo vreme, a tako i u vreme Nikolica.

Mislim da su vezano za pregovore sa predstavnicima Kosovskih Albanaca trebali da postave jedan i samo jedan uslov za pocetak pregovora, i to direktno Nemackoj:

Srbija nece pregovarati sa teroristima, trgovcima organima i ratnim zlocincima, dok predstavnici Albanaca ne dovedu na vlast ljude kojima ruke nisu u krvi do lakata (Taci, Haradinaj ....) ne treba pristajati ni na kakve razgovore.

E onda kada se postavi ekipa koja nije klala, onda sesti za sto.

i trebalo je istrajati na tome!
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:37 16.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

pa to ne može sve dok se tvrdi da su oni svi teroristi i zločinci, a oni neka dokazuju da nisu.
Eto jeli vam Jahtjaga terorista.
Nije to problem, problem je da se definiše šta se hoće a ko će sa njihove strane biti to je njihova stvar. Svakako ne može biti neko ko je pod optužbom i sumnjom ali to valjda sud zna.
A ja se nadam da će naša vlada konačno definisati šta hoće i sa kojom strategijom ide u pregovore, a kakav će rezultat biti to zavisi od obe strane.
I od Srbije niko ne traži da prizna nezavisnu državu Kosovo već samo da prizna kao činjenicu da to nešto postoji sa čim mora u sopstvenom interesu da reguliše odnose.Inače, Srbija ne može biti kredibilna ako uvek nešto prihvata a posle ne priznaje i ne sprovodi, valjda smo država koja ima kontinuitet i dignitet bez obzira na promene vlada. Iako mnogi sada odjednom ne priznaju ono što je NATO silom stvorio ipak se svi hvataju za R1244 koja je upravo rezultat toga NATO-a, svi se kao groze Miloševića a opet drže se R1244 koju je on prihvatio, kao pijan plota jer to je još samo ostalo.
savamala savamala 07:43 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

I od Srbije niko ne traži da prizna nezavisnu državu Kosovo već samo da prizna kao činjenicu da to nešto postoji sa čim mora u sopstvenom interesu da reguliše odnose.


Мислим да је Димитрије Љотић био мало софистициранији у свом наступу од тебе.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:13 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

savamala
I od Srbije niko ne traži da prizna nezavisnu državu Kosovo već samo da prizna kao činjenicu da to nešto postoji sa čim mora u sopstvenom interesu da reguliše odnose.


Мислим да је Димитрије Љотић био мало софистициранији у свом наступу од тебе.

da ti nije on deda kad si tako fasciniran/a i opsednut/a sa tim fašistom.
savamala savamala 08:22 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

da ti nije on deda kad si tako fasciniran/a i opsednut/a sa tim fašistom.


Јесам фасциниран, посебно његовим реинкарнацијама које данас гледамо. Знам да ти смета јер указујем да си ти прави настављач идеја Димитрија Љотића али то је твој проблем. Свако од нас има, у мањој или већој мери, могућност избора. Ти си изабрао да радиш то што радиш. Ја се само не устручавам да ти отворено кажем како се зове твој посао и где се налази на лествици моралних вредности. Уосталом, не знам зашто си уопште и очекивао да радиш то што радиш, а, да се баш нико неће наћи да каже шта то заправо ти радиш.
expolicajac expolicajac 08:29 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

savamala
da ti nije on deda kad si tako fasciniran/a i opsednut/a sa tim fašistom.


Јесам фасциниран, посебно његовим реинкарнацијама које данас гледамо. Знам да ти смета јер указујем да си ти прави настављач идеја Димитрија Љотића али то је твој проблем. Свако од нас има, у мањој или већој мери, могућност избора. Ти си изабрао да радиш то што радиш. Ја се само не устручавам да ти отворено кажем како се зове твој посао и где се налази на лествици моралних вредности. Уосталом, не знам зашто си уопште и очекивао да радиш то што радиш, а, да се баш нико неће наћи да каже шта то заправо ти радиш.

To li je na mala vrata opet uvođenje "NATO plaćenika i domaćih izdajnika".
A bre savamalac, makar kod tebe, treba da funkcioniše "Mora imati dokaza za delo koje se kvalifikuje kao izdaja".
Ja u ovome nisam uočio elemente izdaje, a lično za sebe mislim da sam pravi patriota.
savamala savamala 08:51 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

To li je na mala vrata opet uvođenje "NATO plaćenika i domaćih izdajnika".


Па, шта са тим. Зар сам Карагаћа не заступа чврст став о домаћим издајницима у II светском рату?
expolicajac expolicajac 09:00 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

savamala
To li je na mala vrata opet uvođenje "NATO plaćenika i domaćih izdajnika".


Па, шта са тим. Зар сам Карагаћа не заступа чврст став о домаћим издајницима у II светском рату?

Naviko sam da radim sa dokazima a ne indicijama. Imao sam prilike da budem ispitivan upravo na tekve okolnosti od strane sličnih igrača kao što si ti. Počeli su po onom sistemu "Priznaj, priznali su i tvoji drugovi" a završili "Kad tad će mo mi tebe..."
Ovde primećujem sličan obrazac.
savamala savamala 09:47 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

Naviko sam da radim sa dokazima a ne indicijama.


Друже, ја сам навикао, да када разговарам са неки, онда да се држим некакве нити и теме разговора. Овако, како ти идеш, то би личило на две жене уз кафу, свака прича своју причу и не слуша саговорницу. Какве везе има између моје тврдње, коју си цитирао, и твог одговора о индицијама и доказима? И, ово ти није први пут.
expolicajac expolicajac 10:11 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

savamala
Naviko sam da radim sa dokazima a ne indicijama.


Друже, ја сам навикао, да када разговарам са неки, онда да се држим некакве нити и теме разговора. Овако, како ти идеш, то би личило на две жене уз кафу, свака прича своју причу и не слуша саговорницу. Какве везе има између моје тврдње, коју си цитирао, и твог одговора о индицијама и доказима? И, ово ти није први пут.

Po čemu se ja ne držim priče.
Ti si izneo ovo
Ти си изабрао да радиш то што радиш. Ја се само не устручавам да ти отворено кажем како се зове твој посао и где се налази на лествици моралних вредности. Уосталом, не знам зашто си уопште и очекивао да радиш то што радиш, а, да се баш нико неће наћи да каже шта то заправо ти радиш.

A onda ja
To li je na mala vrata opet uvođenje "NATO plaćenika i domaćih izdajnika".
A bre savamalac, makar kod tebe, treba da funkcioniše "Mora imati dokaza za delo koje se kvalifikuje kao izdaja".
Ja u ovome nisam uočio elemente izdaje, a lično za sebe mislim da sam pravi patriota.

Onda si ti rekao
Па, шта са тим. Зар сам Карагаћа не заступа чврст став о домаћим издајницима у II светском рату?

Onda sam ja rekao
Naviko sam da radim sa dokazima a ne indicijama. Imao sam prilike da budem ispitivan upravo na tekve okolnosti od strane sličnih igrača kao što si ti. Počeli su po onom sistemu "Priznaj, priznali su i tvoji drugovi" a završili "Kad tad će mo mi tebe..."
Ovde primećujem sličan obrazac


I kako se ne držimo teme.
Jednostavno si Milana pokušao da okarakterišeš kao IZDAJNIKA a ja sam te upozotio, naravno diplomatskim rečnikom, da moraš da izneseš dokaze, koje ja ne vidim u njegovim pisanijama.
savamala savamala 10:21 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

Jednostavno si Milana pokušao da okarakterišeš kao IZDAJNIKA a ja sam te upozotio, naravno diplomatskim rečnikom, da moraš da izneseš dokaze, koje ja ne vidim u njegovim pisanijama.


Ја сам Карагаћу окарактерисао као носиоца љотићевске политике. Е, ако неко од вас у Љотићу препознаје издају, то није моја кривица.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:50 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

Ја сам Карагаћу окарактерисао као носиоца љотићевске политике

sram te bilo, ti nemaš nikakav kriterijum osim da vređaš. Ko normalan može da za nekoga kaže da jeljotićevac, partizan, komunista, "žuti", i td,istovremeno i isti čovek, a da ni za jednu kvalifikaciju ne iznosiz dokaz.
A na sve to ja ću da citiram Čanka koji je lepo rekao "Ne upuštaj se u rasprave sa pokvarenjacima i ljudima bez obraza i ne spuštaj se na njihov nivo jer će te dobiti na iskustvu".
No ja svaki put napravim grešku verujući da u svakom čoveku postoji ono ljudsko i da će sam uvideti da preteruje.Izgleda da pristojan i tolerantan čovek kao i u društvu postaje žrtva i na blogu.
Sve sam bliže uverenju da , uprkos strpljenju i tolerantnosti ipak sa nekima prekinem komunikaciju jer je ispod ljudskog dostojanstva spuštati se na njihov nivo.
Na tvom mestu svaki normalan čovek bi se zabrinuo za svoje mentalno zdravlje, ej uzeti sebi za pravo da nekoga kvalifikuješ kao izdajnika, Izdajnika koga, čega, tebe i tvojih nakaradnih shvatanja?
Da ti kažem, koga i i takvi kao ti kvalifikujete kao izdajnika pa to je podrvrda da je on patriota i častan čovek.
Očito da ti ja nisam drušvo, a ni ti meni pa potraži društvo na nekom drugom mestu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:55 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

Jednostavno si Milana pokušao da okarakterišeš kao IZDAJNIKA a ja sam te upozotio, naravno diplomatskim rečnikom, da moraš da izneseš dokaze,

vidiš da se ne radi o pristojnom , da ne kažem drugačiji izraz, muškarcu/ženki.
tyson tyson 10:56 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

To li je na mala vrata opet uvođenje "NATO plaćenika i domaćih izdajnika".

Pa vidi, na stranu M. Karagaća i njegovi nastupi, te izlizanost do besmislenosti izraza koji si citirao, ali zar zaista veruješ da u Srbiji ne postoje strani plaćenici, pa ako hoćeš i izdajnici, ljudi koji za novac ili ideale ili iz nužde rade za račun stranih država u svojoj sferi delovanja?

Ponekada je njihovo delovanje tako očigledno; problem je što naša država u proteklih tridesetak godina nikako nije uspevala - a ni danas ne uspeva - da se sa takvim delovanjem sa uspehom izbori.



expolicajac expolicajac 11:31 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

tyson
To li je na mala vrata opet uvođenje "NATO plaćenika i domaćih izdajnika".

Pa vidi, na stranu M. Karagaća i njegovi nastupi, te izlizanost do besmislenosti izraza koji si citirao, ali zar zaista veruješ da u Srbiji ne postoje strani plaćenici, pa ako hoćeš i izdajnici, ljudi koji za novac ili ideale ili iz nužde rade za račun stranih država u svojoj sferi delovanja?

Ponekada je njihovo delovanje tako očigledno; problem je što naša država u proteklih tridesetak godina nikako nije uspevala - a ni danas ne uspeva - da se sa takvim delovanjem sa uspehom izbori.

To što ja izgledam glup, ne znači da sam glup. To što sam pristojan, ne znači da ne mogu da budem nepristojan. Meni životno i profesionalno iskustvo nalaže da se u svakoj prilici ponašam u skladu sa okolnostima. Ove okolnosti nalažu da budem maksimalno obazriv u iznošenju stavova.
Valjda si razumeo šta sam hteo da kažem. Nemoj da si savamalac
tyson tyson 13:30 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

Valjda si razumeo šta sam hteo da kažem. Nemoj da si savamalac

Molim da uđe u zapisnik da ja nisam upirao prstom ni u koga, već više raspravljao/lamentirao na teorijskom nivou



savamala savamala 14:12 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

Nemoj da si savamalac


Није то баш толико једноставно да се буде.
expolicajac expolicajac 16:44 17.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

savamala
Nemoj da si savamalac


Није то баш толико једноставно да се буде.

Da te nisam upoznao, mislim da bi mi život bio promašen
8c_competizione 8c_competizione 19:39 18.09.2012

Re: ja imam veliku zamerku nashoj vlasti ...

nije trebalo tvrditi da su SVI teroristi, vec nabrojati listu osoba non-grata, koje su na poternicama zbog zlodela

licno nemam nishta protiv Jahjage da bude njihov predstavnik, nije nikoga klala niti je icije organe prodavala, koliko mi je poznato

cenim da i medju njima ima razumnih ljudi, sa kojima bi se napravio neki dogovor

i dobrano medijski to sve propratiti, ako treba na sastanke sa Nemackom i Amerima poneti i dokaze o Taciju i klici, i jednostavno reci: sa tim ljudima nema razgovora

kada izadju sa civilizovanom opcijom na crtu, onda mozhemo da pricamo

i onda dijalog graditi polako, korak po korak. mislim da bi u tom slucaju i Srbi na Kosovu lakshe prihvatili te pregovore. i da bi sve ishlo dalje lakshe

iskreno mislim da bi taj zahtev Srbije bio u pocetku tezhak ali da bi i Nemci i Ameri shvatili da ukoliko sklone koljace, da bi i njihova pozicija bila laksha
predatortz predatortz 07:55 17.09.2012

Rupa na saksiji

To je Knez Pavle davno tvrdio...
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:14 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

predatortz
To je Knez Pavle davno tvrdio...

šta to?
predatortz predatortz 08:20 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

Milan Karagaća
predatortz
To je Knez Pavle davno tvrdio...

šta to?


Pa ovo što tvrdi 'prvi zamenik'...
kukusigameni kukusigameni 08:20 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

predatortz
To je Knez Pavle davno tvrdio...

Milan Karagaća
šta to?


To što si napisao u blogu.
tyson tyson 10:42 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

To je Knez Pavle davno tvrdio...

Knez Pavle uopšte nije bio nemački čovek, već je kao i država koju je nominalno vodio u savez sa Nemačkom silom nateran (engleski: bullied).

Inače je bio izraziti anglofil.



kukusigameni kukusigameni 10:48 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

tyson
Knez Pavle uopšte nije bio nemački čovek, već je kao i država koju je nominalno vodio u savez sa Nemačkom silom nateran (engleski: bullied).

Inače je bio izraziti anglofil.

Apsolutno tačno. Ali, hajde, sad smo pametniji za posledice postupaka tadašnjih. I koji je zaključak?
predatortz predatortz 10:49 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

tyson
To je Knez Pavle davno tvrdio...

Knez Pavle uopšte nije bio nemački čovek, već je kao i država koju je nominalno vodio u savez sa Nemačkom silom nateran (engleski: bullied).

Inače je bio izraziti anglofil.





Poznato mi je to.
Čovek je bio pragmatičan, verovatno znao šta se iza brda valja.
Ne verujem da je i ostao anglofil.
Inače, kao što si naglasio u komentaru niže, za naivnost smatram opčinjenost bilo kojom velikom silom.
Mudri narodi nastoje da izbegnu velike i junačke događaje u svojoj istoriji.
Istorija im jeste dosadna, ali je zato sve drugo zanimljivije nego kod naroda bogatih junačkom istorijom.
tyson tyson 11:08 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

Apsolutno tačno. Ali, hajde, sad smo pametniji za posledice postupaka tadašnjih. I koji je zaključak?

Moje lično mišljenje je da je bez obzira na sve trebalo po svaku cenu izbegavati pristupanje Trojnom paktu, uključujući u toj igri izbegavanja i unilateralno (ako već ne može bilateralno) davanje garancija Nemačkoj za ono što joj je u tom trenutku bilo najvažnije.

Po svaku cenu ostati neutralan i izbeći učestvovanje u svetskom ratu. Razloga za to je bilo i previše, bez obzira na ultimativno zlo kakvo je u tom trenutku Nemačka sa NSDAP na čelu bila.

Onda ako se baš ne može izbeći - pristupiti Trojnom paktu ali opet ostati što je moguće više po strani u ratu uz održavanje čvrstih javnih i tajnih veza sa Saveznicima.

Sve je ovo lako reći/napisati, naročito sa ovolikom istorijskom distancom i post festum znanjem; u to vreme biti mudar i nezavisno delovati bilo je jako teško jer je i tada, baš kao i sada, zemlja bila preplavljena stranim plaćenicima i izdajnicima u punom značenju tih izraza.


kukusigameni kukusigameni 11:14 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

tyson
Onda ako se baš ne može izbeći - pristupiti Trojnom paktu ali opet ostati što je moguće više po strani u ratu uz održavanje čvrstih javnih i tajnih veza sa Saveznicima.

Pa upravo je to i radio Knez Pavle. Samo što su mu "saveznici" okrenuli leđa.
predatortz predatortz 11:26 17.09.2012

Re: Rupa na saksiji

Pa upravo je to i radio Knez Pavle. Samo što su mu "saveznici" okrenuli leđa.


Nemci svojim nisu. Čim su bili u prilici da ih podrže, podržali su ih. Primer Hrvatske.
kukusigameni kukusigameni 08:14 17.09.2012

Rusija The Keva

Broj Srba koji žive u Nemačkoj oko 625.000.
Broj Srba koji živi u Rusiji oko 15.000.

Da dodam još i Austriju oko 300.000.

Karagaća, preporuka.
antioksidant antioksidant 08:15 17.09.2012

Re: Rusija The Keva

Broj Srba koji živi u Rusiji oko 15.000.

ali tamo ima mnogo rusa a to je isto
tyson tyson 10:40 17.09.2012

Danke Deutschland

Da li treba napominjati da je Kraljevina Jugoslavija samo 20 godina posle 1. Svetskog rata imala odlične odnose privredne a i političke sa onom Nemačkom.

Ne znam koliko si ozbiljan kada ovako romansirano tumačiš odnose Kraljevine Jugoslavije i Nemačke kasnih tridesetih i ranih četrdesetih godina prošlog veka.

Što se privrednih odnosa dve zemlje u tom periodu tiče, to se kolokvijalno zove "ekonomsko porobljavanje"; rasprava o tome kako i zašto je do toga došlo mislim da prevazilazi blog kao medij.

O odličnim političkim odnosima i surovom pritisku kojim je Jugoslavija bila izložena e da bi potpisala Trojni pakt ne vredi trošiti tastaturu.

Dečačko oduševljavanje jednom zemljom, krajnje pojednostavljeno prikazivanje odnosa sa njom, predstavljanje odnosa u prošlosti na toliko romansiran način da je na granici dobrog ukusa, izostanak bilo kakvog kritičkog osvrta, zaista nagoni na dilemu šta odraslog čoveka dovede u situaciju da sve to plasira u javnost.

Uzgred, u toj i takvoj Nemačkoj komunistička partija je van zakona.



Milan Karagaća Milan Karagaća 09:42 18.09.2012

Re: Danke Deutschland

Uzgred, u toj i takvoj Nemačkoj komunistička partija je van zakona.

pa bila je zabranjena i u Kraljevini Jugoslaviji koju sada kuju u zvezdu demokratije.
Ne znam koliko si ozbiljan kada ovako romansirano tumačiš odnose Kraljevine Jugoslavije i Nemačke kasnih tridesetih i ranih četrdesetih godina prošlog veka.

"Najprisniji odnosi" sa Nemačkom bili su u vreme Nedićeve Srbije kada je iz Srbije izvoženo sve što je Nemačka htela od rude, drveta, hrane i radne snage i to kao "donacija Srbije prijateljskoj Nemačkoj".
Pa mi je malo čudno da oni kojima je Nedić idol, "srpska majka" sada kritikuju unapređenje odnosa sa jednom demokratskom i civilizovanom Nemačkom u jednom sasvim drugom vremenu i vremenu kada se Nemačka više distancirala od prljavština 2.svetskog rata za razliku od Srbije u kojoj se rehabilituje upravo taj period.
O odličnim političkim odnosima i surovom pritisku kojim je Jugoslavija bila izložena e da bi potpisala Trojni pakt ne vredi trošiti tastaturu.

ja nisam kvalifikovao , samo sam istakao činjenicu da su odnosi svega 18 godina posle 1.svetskog rata normalizovani, čak iako je Kraljevina Jugoslavija valjda znala ko je Hitler pa je napravila zaokret prema Nemačkoj već posle ubistva kralaj Aleksandra. I to nije urađeno čak ni pod pritiskom Hrvata već su upravo srpski političari, naročito Stojadinović na tome insistirali.
Dakle, poenta je dokle ćemo da na svoju štetu vodimo politiku odmazde protiv Nemačke i zapadnih zemalja zbog agresije NATO 1999.godine.Istovremeno, od tih istih ladno primamo i ne gade nam se milijarde evra donacija.
tyson tyson 15:04 18.09.2012

Re: Danke Deutschland

Milan Karagaća
Uzgred, u toj i takvoj Nemačkoj komunistička partija je van zakona.

pa bila je zabranjena i u Kraljevini Jugoslaviji koju sada kuju u zvezdu demokratije.

Ne razumem baš najbolje poređenje jedne države od pre 80 godina sa savremenom Nemačkom.

Takođe, prvi put čujem da iko Kraljevinu Jugoslaviju smatra izrazito demokratskom državom, naročito ne po današnjim standardima. Koji je izvor tvojih informacija i tvrdnji?

"Najprisniji odnosi" sa Nemačkom bili su u vreme Nedićeve Srbije kada je iz Srbije izvoženo sve što je Nemačka htela od rude, drveta, hrane i radne snage i to kao "donacija Srbije prijateljskoj Nemačkoj".

Čak i kao šala deluje krajnje neukusno, na ivici morbidnosti.

Nedićeva Srbija je bila okupirana teritorija, a civilna uprava postavljena od strane okupatora i kao takva sa jako ograničenom autonomijom delovanja. Taj okupator - mislim na Nemačku, da ne bude zabune - je vladao sistemom terora, prirodna bogatstva je eksploatisao po sopstvenom nahođenju i kako je u pitanju bila okupirana teritorija nije bilo ama baš nikakve potrebe čak ni za formalnim "donacijama"; okupator je u isto vreme i vršio masovne likvidacije civila još od vremena kratkotrajnog aprilskog rata (Pančevo) pa sve do kasne 1943. godine, i u manjoj meri i kasnije.

I ti to zoveš najprisnijim odnosima? Budibogsnama, čoveče...

Pa šta ti zapravo zagovaraš, ponovnu okupaciju Srbije od strane Nemačke, i postavljanje obezvlašćene, marionetske civilne uprave?! To direktno proizilazi iz tvoje tvrdnje da je vreme vlade Nedića zlatno, idealno doba odnosa Srbije i Nemačke.


Pa mi je malo čudno da oni kojima je Nedić idol, "srpska majka" sada kritikuju unapređenje odnosa sa jednom demokratskom i civilizovanom Nemačkom u jednom sasvim drugom vremenu i vremenu kada se Nemačka više distancirala od prljavština 2.svetskog rata za razliku od Srbije u kojoj se rehabilituje upravo taj period.

Ja ne znam kako i odakle ti se priviđaju ovi ljudi, o kome govoriš... Molim te da na sopstvenom blogu, ako je moguće, ostaneš fokusiran na temu koju si sam zadao.


ja nisam kvalifikovao , samo sam istakao činjenicu da su odnosi svega 18 godina posle 1.svetskog rata normalizovani, čak iako je Kraljevina Jugoslavija valjda znala ko je Hitler pa je napravila zaokret prema Nemačkoj već posle ubistva kralaj Aleksandra. I to nije urađeno čak ni pod pritiskom Hrvata već su upravo srpski političari, naročito Stojadinović na tome insistirali.

Ja sam kvalifikovao. Normalno je i za svaku pohvalu da su odnosi između Nemačke i Kraljevine Jugoslavije bili normalizovani posle Prvog svetskog rata, a naročito od kako je Nemačka na velika vrata počela da se vraća na scenu kao suverena sila centralne Evrope. Jedna Jugoslavija teško da je tome mogla da parira, pogotovo od kako je počeo da se ruši ceo sistem savezništava formiranih pod patronatom Francuske (Mala Antanta i niz drugih, mahom bilateralnih).

Dakle, poenta je dokle ćemo da na svoju štetu vodimo politiku odmazde protiv Nemačke i zapadnih zemalja zbog agresije NATO 1999.godine.

Zaista ne vidim da iko vodi ili da iko relevantan zagovara ikakvu politiku odmazde protiv Nemačke zbog agresije NATO iz 1999. godine.

Sa nekim drugim zapadnim zemljama pomirenje u svesti običnog naroda ide nešto sporije (mislim pre svega na SAD), i to po mom mišljenju ne toliko zbog 1999. godine koliko zbog otvorenog pomaganja secesije Kosova i kontinuiranog pritiska da se ta secesija, sa svim svojim izrazito negativnim pratećim pojavama, od strane Srbije i Srba prihvati kao fait accompli.

Što se diplomatskih i privrednih odnosa, te kulturnih i inih veza sa tim agresorskim zapadnim zemljama tiče, koliko ja pratim javne nastupe predstavnika svih strana isti su izuzetno dobri i iz dana u dan sve bolji.



Milan Karagaća Milan Karagaća 21:31 18.09.2012

Re: Danke Deutschland

Takođe, prvi put čujem da iko Kraljevinu Jugoslaviju smatra izrazito demokratskom državom, naročito ne po današnjim standardima. Koji je izvor tvojih informacija i tvrdnji?

nemoj da se praviš Toša, znaš ti dobto ko tvrdi
Ne razumem baš najbolje poređenje jedne države od pre 80 godina sa savremenom Nemačkom.

ja poredim ondašnju Nemačku i ondašnju Kraljevinu Jugoslaviju, u obe su bile zabranjene KP.
Čak i kao šala deluje krajnje neukusno, na ivici morbidnosti.
Nedićeva Srbija je bila okupirana teritorija, a civilna uprava postavljena od strane okupatora i kao takva sa jako ograničenom autonomijom delovanja.

opet se praviš Toša, kao nisi čitao Nedićeve govore iz tog perioda, pa posetu šefu u Berlinu.
Nego da ne dužim, vidim da ga tupiš, pa te samo podsećam da oni koji bi da rehabilituju sve kvislinge i Nedića, sada su najveći protivnici unapređenja odnosa sa, kako sam kažeš, jednom modernom i savremenom Nemačkom.
A što se odmazde tiče pa jerl nije VK pretio prekidom svih odnosa sa zapadnim zemljama pošto su priznale "NATO državu na Kosovu" a i bombardovanje se sada pominje više nego 2001, 2, 3, 4, 5,godine.
Inače, primerdbe i kontrastavove na način kako ih ti iznosiš uopšte ne uzimam za nešto što govori ozbiljan i nemaliciozan sagovornik.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:39 19.09.2012

Re: Danke Deutschland

Čak i kao šala deluje krajnje neukusno, na ivici morbidnosti

I ti to zoveš najprisnijim odnosima? Budibogsnama, čoveče

Pa informiii se malo čoveče. Nedić je vladao veoma dobro u ime i korist Nemačkog Rajha koga je na sva usta hvalio.
Govori srpskom narodu
Pročitaj malo nešto pa onda iznosi takve ocene, kao ja zagovaram okupaciju.
Gde sam ja to rekao, ja zagovaram dobre odnose jer nam koriste ali nikakvu okupaciju već dostojanstvo koje tvoj Nedić ni ovi što hoće da ga rehabilituju a protive se dobrim odnosima sa Nemačkom , nemaju.
tyson tyson 09:35 20.09.2012

Re: Danke Deutschland

Nego da ne dužim, vidim da ga tupiš,

Inače, primerdbe i kontrastavove na način kako ih ti iznosiš uopšte ne uzimam za nešto što govori ozbiljan i nemaliciozan sagovornik.

već dostojanstvo koje tvoj Nedić

Karagaća, padaš u vatru i postaješ wahnhafte; dalja rasprava bi u tom smislu verovatno bila zabavna ali ne bih baš da starijeg čoveka dovodim u takvu situaciju ako baš ne moram, ako me razumeš šta hoću da kažem.



nowhereman nowhereman 14:39 17.09.2012

Nemačka vs. Rusija

...Nemačka naš najvažniji strateški partner i da bez Nemačke ne možemo napred. Verujem da niko razuman nije pomislio da on time umanjuje značaj odnosa sa Rusijom...


...osim možda dr Vojislava Koštunice!


sasa-ex sasa-ex 09:23 18.09.2012

Re: Nemačka vs. Rusija

Mitovi, prokleti mitovi....

Nemacka je nas vekovni neprijatelj! Svi su fasisti, ubice i jedan namrgodjen narod, koji samo sneva o genocidu nad Srbima...

Hoce da nas finansijski porobe, mi smo za njih bitan i vrlo primamljiv privredni zalogaj... Ovo posebno. Bio sam zastupnik jedne nemacke firme, koja proizvodi gradjevinski materijal. U odnosu na sve zemlje u okruzenju, osim Bosbe i Makedonije, mi smo na samom dnu prometa, negde 7 puta manje od Hrvatske, a nekoh 50 puta manje od Madjarske. I ne samo moje firme, nego skoro svih.

Kosovo je prebogato rudama i svim i svacim, zato toliko zele nezavisnost, da bi mogli sve da pokradu... Da, a na prirodnim bogatstvima koja su u Srbiji, i nasemodnosu prema njima, jasno je da bi mi sve to zadrzali i iskoristili (RTB Bor)

Rusija majcica nasa, uvek su nas pomogali i mnogo voleli... Pogledati samo odnos prema NIS-u, a i humanitarnu pomoc koju smo dobili od njih u poslednjih 10 godina.

Ubice nas romantika...
savamala savamala 09:27 18.09.2012

Re: Nemačka vs. Rusija

Ubice nas romantika...


Али и незнање и смушеност које ти показујеш овим постом.
expolicajac expolicajac 09:32 18.09.2012

Re: Nemačka vs. Rusija

savamala
Ubice nas romantika...


Али и незнање и смушеност које ти показујеш овим постом.

Pratiš, pratiš. Ima tog bezbedonosnog duha u tebi.
Čim neko pomisli da sme da misli a ono savamalac.
sasa-ex sasa-ex 09:49 18.09.2012

Re: Nemačka vs. Rusija

savamala
Ubice nas romantika...


Али и незнање и смушеност које ти показујеш овим постом.


A kod tebe smo videli vispren duh, poznavanje istorije i cvrstu resenost da nas ubedis u dobre namere majcice Rusije

8c_competizione 8c_competizione 19:43 18.09.2012

Re: Nemačka vs. Rusija

ko je dozvolio da se potezhe NIS?



ce vam dodje reformisani KGB na vrata da priupita za zdravlje. a oni ako su zauzeti, ce lepo preko svoje centrale u SPC da organizuju batinashe da ti uteraju "porodicne vrednosti" PO GLAVI. mozhda i sam skocis sa terase kod Obilicevog venca!
8c_competizione 8c_competizione 19:44 18.09.2012

Re: Nemačka vs. Rusija

u metu!

partijski drug Savamalac je uvek na duzhnosti

8c_competizione 8c_competizione 07:17 19.09.2012

au da vidimo ...

... kao ce tek ovo da prodje.


ko sto rekoh, volim sto su kovertovani radikali najzad dobili vlast pa da se zaista prihvate posla i to onog najprljavijeg

zhivo me zanima kako ce ovo proci!
predatortz predatortz 09:10 19.09.2012

Vučić: Nemačka je ...

Vučić:

Nemačka je srce Srbije!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana