Politika

Prvi uslov za EU biće Kosovo

antioksidant RSS / 21.09.2012. u 14:49

 

Ovo je citat naslova vesti sa B92. U pitanju je izjava Aleksandra Vučića:"Ako me pitate šta će biti ključni uslovi za datum početka pregovora - prvo će biti ono što je njima najvažnije, a to je pitanje Kosova i kako ćemo rešavati probleme naročito na severu Kosova". Ne ulazim u to da li je Vučić u pravu ili ne, ono što je meni interesantno je pitanje - ko su ti oni? Ko ispostavlja zahteve? EU reći će neko, ali ko je EU? Henri Kisindžer je postavio slično pitanje "Ako želim da pozovem Evropu, ko će podići slušalicu?". Ma koliko pitanje delovalo jednostavno, odgovor je daleko od "jednostavnosti".

Da bi se delimično dao odgovor na pitanje ko je i šta je ta mitska Evropa (nekome bezalternativna, drugome leglo i stecište zla br 2 (posle neprikoslovenog NATO-a)) poželjno je znati koje je institucije čine i bar delimično razumeti međusobne odnose tih institucija (vrlo dinamične inače).

Dakle, glavne institucije EU su: Evropski savet i Savet ministara, Evropska komisija, Evropski parlament i Evropski sud pravde.

Kroz prve dve institucije zastupaju se interesi država članica (jer ih čine predstavnici država koji prvenstveno zagovaraju interese država iz kojih dolaze), Komisija predstavlja "zajednicu" a Evropski parlament, s obzirom na direktno biranje toretski bar zastupa - građane.

Evropski savet čine šefovi državačlanica. Ima i predsednika (Van Rompoj), mada predsednik nikoga nije uspeo zavarati da je on centralna ličnost EU (mnogi bi ruku u vatru stavili da je u pitanju Angela ali nek ostane ta tema za drugi put). ESavet daje politički okvir EU a odluke saveta predstavljaju smernice za rad ostalih institucija. Nema nikakvu formalnu ulogu u zakonodavnom procesu ali predstavlja centralni politički organ.

Sledeća institucija koja zastupa "nacionalne" interese je Savet ministara. Čine ga ministri država članica, koji se sastaju u devet različitih formacija, u zavisnosti od teme koja je na dnevnom redu zasedanja ministri (npr. za pitanja poljoprivrede sastaju se ministri poljoprivrede). Savet ministara je glavno mesto susreta država članica. Ne sme se zaboraviti da Evropska Unija (u ovom trenutku?) uvek nije u potpunosti nadnacionalna institucija u smislu da su se države članice u potpunosti odrekle svog suvereniteta (i integriteta da dodamo).

Pored zakonodavne i izvršne uloge SM je i glavni forum na kome države članice usaglašavaju sopstvene interese. Način glasanja je... pa recimo komplikovan. Kada Savet odlučuje kvalifikovanom većinom, broj glasova koji pripada ministru pojedine države članice nije jednak. Glasovi su ponderisani zavisno od... (opet - nek ostane nešto za drugi put).

Evropska komisija je jedini predlagač pravnih akata EU i najvažnija izvršna institucija. Ima ovlašćenja da pokreće inicijative, priprema odluke za Savet EU i da ih nakon usvajanja sprovodi. EK kontroliše primenu prava EU na teritoriji država članica, pa je nazivaju i „čuvarem ugovora" i važi za glavni integrativni faktor. Članovi EK, iako vezani za zemlje članice izborom (trenutno svaka članica ima po jednog člana EK), svoj posao obavljaju nezavisno od interesa svoje matične države, već sa pozicija nadnacionalne institucije. Svaki član Komisije je zadužen za određeni "portfelj" (drugim rečima nema "ministara" bez portfelja - što će veoma razočarati neke srpske političare), tj svaki član Komsije ima određeno zaduženje.

Evropski parlament "predstavlja" građane EU. Sačinjava ga skoro 750 poslanika. Poslanici predstavljaju birače i grupišu se po političkoj orijentaciji, a ne prema nacionalnoj pripadnosti. Osnovna (teoretska) uloga EP je politička kontrola. Savet ministara i Evropska komisija obavezni su da izveštavaju Parlament o svom radu. Učestvuju u zakonodavoj proceduri, koja je naravno biti objašnjena neki sledeći put. Za sad samo slika.

 2.jpg

 

Parlament je institucija koja se stalno bori za proširenje sopstvenih nadležnosti dok istovremeno predstavlja mesto gde se možda najlepše vidi pitanje "legitimiteta Brisela". Koga EU predstavlja? (ovo je predlog teme za raspravu). Evropski Parlament još uvek retko ko doživljava kao pravi "parlament". Iako EP predstavlja "nadnacionalnu instituciju", iako se u parlamentu stvaraju grupe partija po ideološkim odrednicama (a ne po nacionalnom poredklu) činjenica je da na izborima za parlament ne postoje nadnacionalne liste a primećuje se da u kampanjama dominiraju nacionalne teme i "prepucavanja". Tako je u Parlament zaglavio i heroj mladih u Srbiji - Najdžel Faradž.

 

Evropski sud pravde donosi presude u slučaju nepoštovanja primarnih i sekundarnih propisa EZ i jedini je ovlašćeni tumač odredaba osnivačkih ugovora EZ. Bitna su dva načela: načelo izravnog učinka (izravne primjenjivosti), što znači da je ono izravno primjenjivo u državama članicama, te načelo nadređenosti evropskog prava nad nacionalnim (prvi put potvrđeno poznatom presudom u slučaju "Van Gend en Loos" (1963će). Evropski sud pravde je često sklon da "čita namere zakonodavca" tj stavlja suštinu ispred forme i na taj način neprekidno rasteže tumačenjima domašaj Evropske Unije. Ono što je jako značajno -  upravo kroz poštovanje presuda Evropskog suda pravde se države članice na najznačajniji način odriču svog suvereniteta i na taj način daju suštinu celokupnom "projektu" EU.

Dakle, ko će podići slušalicu ako Kisindžer poželi da razgovara sa Evropom? To možda (nama) nije ni bitno toliko koliko pitanje - ko će Srbiji isporučiti zahtev za priznavanjem Kosova (zahtev koji potpredsednik Vlade RS najavljuje)? Gledajući spisak pobrojanih institucija Srbija "nema pozicija" u Evropskom parlamentu i relativno slabije stoji u Evropskom savetu i Savetu ministara (ima država koje aktivno zastupaju nezavisnost Kosova dok s druge strane 5 članica ne želi da prizna Kosovo). Evropska komisija je. manje više, nezainteresovana za politička pitanja, koliko insitira na tehničkim.

Ja sad čitam i slušam.

 



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 14:49 21.09.2012

негативни тастер

buba_truba buba_truba 16:00 21.09.2012

Re: негативни тастер

antioksidant

Zašto negativni? A gde je pozitivni?
libkonz libkonz 15:08 21.09.2012

Pre će Azerbejdžan u EU nego mi

Ako se ikada približimo članstvu u EU, Rumuni će tražiti da Vlahe prekrstimo u Rumune, Slovenci da kupujemo samo Gorenje, a boga pitaj šta će tražiti Hrvati.
Litvanci će tražiti izvinjenje za Jeremića, verujem da će i Estonci nešto smisliti.
Naravno, Miškoviću i ostalim trgovcima se ne isplati naš ulazak u EU, pa i sa te strane možemo da se slikamo.
Mislim da je jedino rešenje da objavimo rat Austriji, pa neka nas anektiraju i tako ćemo ih sve zajebati. I onda će biti parola: Kosovo je Austrija.
Jukie Jukie 15:17 21.09.2012

Ma kakvo EU

Eno svuda ide vest da prestaje da postoji Golfska struja i počinje leđenje zapadne evrope, tako da će i EU da propadne
antioksidant antioksidant 15:19 21.09.2012

Re: Ma kakvo EU

Eno svuda ide vest da prestaje da postoji Golfska struja

nemaju struje? sad će eps da se opari od izvoza
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:31 21.09.2012

Re: Ma kakvo EU

Eno svuda ide vest da prestaje da postoji Golfska struja i počinje leđenje zapadne evrope, tako da će i EU da propadne

Krivo je more.
number42 number42 18:21 21.09.2012

Re: Ma kakvo EU

Jukie
Eno svuda ide vest da prestaje da postoji Golfska struja i počinje leđenje zapadne evrope, tako da će i EU da propadne


potpuno neverovatna stvar je da ovu "brljotinu" britis petroleuma u meksickom zaljevu jedva je iko sustinski dotakao. znaci od toliko novinara istrazivaca - nisam nasao tekst koji bi povezao vlasnike na razlicitim poslovima, identifikovao stvarne krivce, a posao je otprilike nekoliko dana.

mislim, za nesto sto utice na klimu 7 milijardi ljudi (da li zapravo i u kojoj meri), ovo ne da je zataskavanje nego potpuno potapanje pod tepih.

a u toj situaciji, evropska unija, na cijem prostoru je sediste doticne firme u vezi sa ovim "malenim" incidentom, je radila da ispita okolnosti - sta?
miloradkakmar miloradkakmar 22:00 21.09.2012

Re: Ma kakvo EU

marco_de.manccini
Eno svuda ide vest da prestaje da postoji Golfska struja i počinje leđenje zapadne evrope, tako da će i EU da propadne

Krivo je more.

Sve je podivljalo.
maksa83 maksa83 00:43 22.09.2012

Re: Ma kakvo EU

marco_de.manccini
Eno svuda ide vest da prestaje da postoji Golfska struja i počinje leđenje zapadne evrope, tako da će i EU da propadne

Krivo je more.


savamala savamala 15:28 21.09.2012

Брисел је друго име

Ne ulazim u to da li je Vučić u pravu ili ne, ono što je meni interesantno je pitanje - ko su ti oni? Ko ispostavlja zahteve?


Толико времена већ живимо ову ”савремену” историју, тако да би био ред да се на ко су то они. Они су САД. Брисел је само друго име за Вашингтон и ту не би требало имати никаквих илузија. Западни свет се конституисао на основу сопственог искуства и знања, а то је структура Римског царства. Имате цара, а то је председник САД и имате мање локалне краљеве који су у вазалном односу према цару. Нећу да кажем да је, на пример, Немачка тренутно пресрећна због оваквог односа али то им је сада судбина.
Atomski mrav Atomski mrav 15:50 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

leglo i stecište zla br 2 (posle neprikoslovenog NATO-a)


Ne, ne, ne, dečko...

1. USA
2. NATO
3. EU

antioksidant antioksidant 16:17 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

savamala
Ne ulazim u to da li je Vučić u pravu ili ne, ono što je meni interesantno je pitanje - ko su ti oni? Ko ispostavlja zahteve?


Толико времена већ живимо ову ”савремену” историју, тако да би био ред да се на ко су то они. Они су САД. Брисел је само друго име за Вашингтон и ту не би требало имати никаквих илузија. Западни свет се конституисао на основу сопственог искуства и знања, а то је структура Римског царства. Имате цара, а то је председник САД и имате мање локалне краљеве који су у вазалном односу према цару. Нећу да кажем да је, на пример, Немачка тренутно пресрећна због оваквог односа али то им је сада судбина.

:)
a vatikan?
Colin_bgd Colin_bgd 16:18 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

Брисел је само друго име за Вашингтон...

I posle se neko pita sto tako propadamo, kad smo tako pametni...
savamala savamala 16:25 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

a vatikan?


Ово је нека духовитост?
savamala savamala 16:27 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

I posle se neko pita sto tako propadamo, kad smo tako pametni...


Такви, паметни као ти, до скора су били на власти. Резултате живимо. Плашим се да и ови нови нису много паметнији од тебе. Мало јесу, то сигурно.
antioksidant antioksidant 16:43 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

savamala
a vatikan?


Ово је нека духовитост?

a imperija vašington nije?
libkonz libkonz 16:55 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

Такви, паметни као ти, до скора су били на власти. Резултате живимо. Плашим се да и ови нови нису много паметнији од тебе. Мало јесу, то сигурно.


A ja sam mislio da je DS unazadio Srbiju zbog pohlepe grupe ljudi iz vrha stranke (ali i stranaka koalicionih partnera), kad ono ispalo je da su samo glupi.
Da ne ulazim u poređenje njih i Kolina, besmisleno je.
Niko nije pametan kao dr. Vojislav, zar ne Savamala?
savamala savamala 17:44 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

a imperija vašington nije?


После овога што си написао нестају било какви разлози за дискусијом са тобом. О времену, спорту.. било чему. Једино што би те оправдало јесте да, којим случајем, имаш 15 и мање година. Све изнад тога, дискфалификује те за било какав разговор. Трајно.
Colin_bgd Colin_bgd 17:55 21.09.2012

Re: Брисел је друго име

Такви, паметни као ти, до скора су били на власти.

Eh, da sam ja bio na vlasti, sve bih vas doveo u red, cim prije, i jos bi ste mi pesmice pevali, majkuvamboziju...
antioksidant antioksidant 13:32 23.09.2012

Re: Брисел је друго име

savamala
a imperija vašington nije?


После овога што си написао нестају било какви разлози за дискусијом са тобом. О времену, спорту.. било чему. Једино што би те оправдало јесте да, којим случајем, имаш 15 и мање година. Све изнад тога, дискфалификује те за било какав разговор. Трајно.

sta li me je do sada kvalifikovalo za razgovor sa dss-om?
Atomski mrav Atomski mrav 15:53 21.09.2012

Jedno pitanje

Članovi EK, iako vezani za zemlje članice izborom (trenutno svaka članica ima po jednog člana EK), svoj posao obavljaju nezavisno od interesa svoje matične države, već sa pozicija nadnacionalne institucije. Svaki član Komisije je zadužen za određeni "portfelj" (drugim rečima nema "ministara" bez portfelja - što će veoma razočarati neke srpske političare), tj svaki član Komsije ima određeno zaduženje.


Da li to znači da se primanjem novih država-članica broj članova Evropske Komisije uvećava? I za nove članove EK moraju da smišljaju nova zaduženja (istraživanje ruda i gubljenje vremena, itajrad)?
antioksidant antioksidant 16:16 21.09.2012

Re: Jedno pitanje

Da li to znači da se primanjem novih država-članica broj članova Evropske Komisije uvećava?

tako je bilo nekada ali su skontali da to ne vodi nicemu
ovo je poslednji sastav komisije po tom principu a na dale ce biti da je broj clanova komisije (mislim) maksimalno 2/3 od broja clanica
anamarkana anamarkana 16:12 21.09.2012

a

pitanje - ko će Srbiji isporučiti zahtev za priznavanjem Kosova



ma jaka stvar ko ce da ti donese racun - konobar ili sef sale !?


antioksidant antioksidant 16:17 21.09.2012

Re: a

ma jaka stvar ko ce da ti donese racun - konobar ili sef sale !?

da bi le se znalo s kim se pregovara oko racuna
(naravno, moze i da se duri, ali to slabo pomaze)
Atomski mrav Atomski mrav 16:19 21.09.2012

Re: a

S obzirom da je za prijem nove članice u EU potrebna potvrda svih nacionalnih parlamenata država članica i s obzirom na skorašnje izjave određenih parlamentaraca iz Nemačke i Austrije, rekao bih da će račun da nam ispostave - pivare.
antioksidant antioksidant 16:44 21.09.2012

Re: a

S obzirom da je za prijem nove članice u EU potrebna potvrda svih nacionalnih parlamenata država članica

bar u francuskoj uslov je referendum
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:04 22.09.2012

Re: a

anamarkana
pitanje - ko će Srbiji isporučiti zahtev za priznavanjem Kosova



ma jaka stvar ko ce da ti donese racun - konobar ili sef sale !?



Za Kosovo treba naći održivo rešenje koje neće niti ni u daljoj budućnosti izvor novih sukoba.
Dakle,Ovo bi bilo najbolje jedno od održivih, a uz pomoć MZ moguće i da bude moguće.

Razgovoru o ovom rešenj treba prići ozbiljno, hladne glave i pragmatično, bez onih floskula o tome kako je celo Kosovo Srbija.To je već odavno trebala da sondira naša diplomatija i da se lobira za podršku UN i EU.
Činimi se da je preduslov da Srbija uvaži Kosovo kao realnost i partnera i , najverovatnije da bi dogovor o podeli sadržavao i potpisivanje međunarodnog sporazuma koji bi sadržao i izjavu Srbije da priznaje Kosovo kao državu, verovatno i uz neku deklaraciju o dobrosusedskim odnosima i sl.
Verujem da kada bi (zapadna međunarodna zajednica kako je gospođa Milić
zove)a i naši veeeliki patrioti razmišljali razumnije, do takvog rešenja moglo da se dođe.
Ovakvo kakvo je Kosovo teško da ikada može biti stabilno i Srbiji će uvek biti kamen o vratu, te je nužno da se insistira da se na sadašnje stanje quo što pre stavi tačka.
U slučaju podele, naKosovu bi ostali oni Srbi jušno od Ibra, a i Srbija bi imala i dalje svoje Albance u Preševskoj dolini pa bi valjda obe države bile zainteresovane da recipročno obezbeđuju naviši stepen zaštite prava manjina.
mariopan mariopan 17:03 22.09.2012

Re: a

anamarkana
pitanje - ko će Srbiji isporučiti zahtev za priznavanjem Kosova



ma jaka stvar ko ce da ti donese racun - konobar ili sef sale !?



Pa ima veze, ko bi od njih najviše uživao?

Mislim Angela? Ipak će tu čast prepustiti dami, nema veze što ta dama "nosi pantalone" u EU?
mariopan mariopan 17:12 22.09.2012

Re: a

Milan Karagaća
Za Kosovo treba naći održivo rešenje koje neće niti ni u daljoj budućnosti izvor novih sukoba.
Dakle,Ovo bi bilo najbolje jedno od održivih, a uz pomoć MZ moguće i da bude moguće.

Već sam ti odgovorila na ovo, tamo kod Krstića, ali ako ti kopiraš isti komentar i ovde da i ja ponovim isti odgovor?

Ideja o podeli Kosova nije od juče, ali nije dobila šansu (i neće) zato što baš ta MZ, SAD i EU u koje se ti ne znam zašto uzdaš, već daju bezuslovnu podršku albanskoj strani, (svojoj jer interesi su njihovi), dakle suprotnoj strani..

A nama isporučuju samo ultimatume. Oduvek.
I dodaju nove, Preševo, Bujanovac, Medveđa....pa sa njima i pregovaramo na kraju krajeva.
Odakle ti ideja da će se oni odreći dela Kosova, i da će nas podržati u tome, kada oni svakodnevno proširuju spisak zahteva (ultimatuma) upućenih nama ??
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:06 22.09.2012

Re: a

Već sam ti odgovorila na ovo, tamo kod Krstića, ali ako ti kopiraš isti komentar i ovde da i ja ponovim isti odgovor?

Ja sam dosledan i na isto pitanje dajem iste odgovore.
To da li će se ispregovarati podela je stvar pregovarača
mariopan mariopan 20:43 22.09.2012

Re: a

Milan Karagaća
Već sam ti odgovorila na ovo, tamo kod Krstića, ali ako ti kopiraš isti komentar i ovde da i ja ponovim isti odgovor?

Ja sam dosledan i na isto pitanje dajem iste odgovore.
To da li će se ispregovarati podela je stvar pregovarača

Pa jeste, ali mi pregovaramo sa Amerikancima, šta misliš kakve su nam šanse?
Evo već su se oglasili - nema podele.

Sad samo čekam da čujem u čemu je nova vlada pogrešila pa nam je podela izmakla, ali to će verovatno Krstić da objasni u sledećem blogu?
anamarkana anamarkana 12:12 23.09.2012

Re: a

U slučaju podele


je slucaj iz maste a bez Vasingtona
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:39 23.09.2012

Re: a

Sad samo čekam da čujem u čemu je nova vlada pogrešila pa nam je podela izmakla, ali to će verovatno Krstić da objasni u sledećem blogu?

Pravo vreme za podelu bilo je odmah posle balkanskih ratova kada su Englezi savetovali Srbiji da ne uzima celo Kosovo već samo deo sa srpskom većinom jer će imati ubuduće samo probleme sa delovima koje je uzela a nisu većinski srpski. nisu ni ulazili u istorijske razloge kako je do toga došlo već od činjenice.(Iako im se ne može osporiti da su znali istoriju Balkana mnogo bolje nego neki Balkanci, kao što je to uostalom i danas)Naravno, Srbija i Pašić su se lično tome usprotivili i na Kosovu zaveli prinudnu upravu pa je pod prinudnom upravom manje- više od tada do sada.
Do podele i to vrlo stabilne je moglo da dođe početkom 90-ih godina ali je Milošević gurao probleme pod tepih i zavaravao se da policijom raspoređenom na Kosovu isto drži pod kontrolom a zapravo znao je da ne drži već je zavaravao narod.
Eventualna još minimalna mogućnost za razgovore o podeli postojala je neposredno nakon petooktobarskih promena, ali iz raznoraznih a poznatih razloga, sem Đinđića, niko od lidera DOS-a nije bio spreman da odmah otvara pitanje Kosova.
Sada su šanse još manje ali to ne znači da ne treba pokušati i u svakom slučaju naći bilo kakvo rešenje koje neće biti dalji kamen o vratu Srbije, a da se sačuva kulrurno blago i dostojanstvo Srba koji tamo žive.
mariopan mariopan 20:17 23.09.2012

Re: a

Milan Karagaća
Sada su šanse još manje ali to ne znači da ne treba pokušati i u svakom slučaju naći bilo kakvo rešenje koje neće biti dalji kamen o vratu Srbije, a da se sačuva kulrurno blago i dostojanstvo Srba koji tamo žive.

Slažem se, vidiš da nije teško da se razumemo?

Samo su šanse tako male da ne dajem ni ovaj bezvredni dinar na tu opciju.

I preporuka je od mene, za komentar.
princi princi 16:59 21.09.2012

Samo da primetim

da Krle bira mnogo bolju muziku.
antioksidant antioksidant 15:24 23.09.2012

Re: Samo da primetim

princi
da Krle bira mnogo bolju muziku.

:) slazem se
looping looping 17:08 21.09.2012

1

Ja licno stvarno ne vidim neku veliku korist od clanstva u EU. Ovakav status kakav trenutno ima Srbija nije tako los. Ono sto nikako ne valja je unutrasnja politika, ekonomija, kriminal etc. i pre resavanja ovih stavki stvarno ne bi ni imalo efekta ulaziti u EU.
Ako se unutrasnji problemi koje ima rese, mislim da Srbija sasvim solidno moze da izdrzava samu sebe (kao sto mora i u EU naravno).
Kako ce Srbija da resi status Kosova (da li ce biti podele ili nece) je jedna sasvim posebna tema ali mislim da je razgovor o ulasku u EU skroz besmislen jer Srbija od toga realne koristi i nema.
Mislim da je totalno besmisleno postati clan EU u ritama.
arcins arcins 17:36 21.09.2012

Re: 1

looping
Ono sto nikako ne valja je unutrasnja politika, ekonomija, kriminal etc. i pre resavanja ovih stavki stvarno ne bi ni imalo efekta ulaziti u EU.


Dok se to ne upristoji ne moze se ni postati clan.

looping
Kako ce Srbija da resi status Kosova (da li ce biti podele ili nece) je jedna sasvim posebna tema ali mislim da je razgovor o ulasku u EU skroz besmislen jer Srbija od toga realne koristi i nema.
Mislim da je totalno besmisleno postati clan EU u ritama.



Status Kosova i M. je resen odavno, samo mi to treba da priznamo.....sebi, ostale to ne zanima.

PS
Sto pre shvatis manje patis (stara narodna)
princi princi 17:44 21.09.2012

Re: 1

Status Kosova i M. je resen odavno, samo mi to treba da priznamo.....sebi, ostale to ne zanima.

A što onda toliko pritiskaju Srbiju oko Kosova? Rešen status i mirna Bačka, šta ih boli uvo za Srbiju.
looping looping 17:44 21.09.2012

Re: 1

Status Kosova i M. je resen odavno, samo mi to treba da priznamo.....sebi

Treba imati malo obzira i prema srbima na severu Kosova. Jer mozda ce sutra tako biti "reseni" statusi i drugih teritorija gde takodje nikoga nece biti briga za misljenje ljudi koji tamo zive.
Toliko o demokratiji.
looping looping 17:47 21.09.2012

Re: 1

princi
Status Kosova i M. je resen odavno, samo mi to treba da priznamo.....sebi, ostale to ne zanima.

A što onda toliko pritiskaju Srbiju oko Kosova? Rešen status i mirna Bačka, šta ih boli uvo za Srbiju.


princi princi 17:48 21.09.2012

Re: 1

čovek koji im je objasnio

'De me nađe! Taj sam!
arcins arcins 18:17 21.09.2012

Re: 1

princi
Status Kosova i M. je resen odavno, samo mi to treba da priznamo.....sebi, ostale to ne zanima.

A što onda toliko pritiskaju Srbiju oko Kosova? Rešen status i mirna Bačka, šta ih boli uvo za Srbiju.


Ko pritiska Srbiju?. Mi (Srbija) hoce u EU, EU kaze da uredimo odnose sa Kosovom pa mozemo da pricamo dalje.
arcins arcins 18:23 21.09.2012

Re: 1

looping
princi
Status Kosova i M. je resen odavno, samo mi to treba da priznamo.....sebi, ostale to ne zanima.

A što onda toliko pritiskaju Srbiju oko Kosova? Rešen status i mirna Bačka, šta ih boli uvo za Srbiju.





Ovakva izjava (pesnika) bi mozda imala smisla krajem XX veka.
looping looping 18:30 21.09.2012

Re: 1

Ko pritiska Srbiju?. Mi (Srbija) hoce u EU, EU kaze da uredimo odnose sa Kosovom pa mozemo da pricamo dalje.

Ne trazi EU da mi uredimo odnose sa Kosovom vec trazi da obecamo (potpisom ili cime vec) da nikada u buducnosti ne polazemo pravo na tu teritoriju.
A kada kazes Srbija hoce u EU, to bi trebalo da prikazes jednim referendumom, na pr. 50% za EU, 35% protiv, 15% uzdrzano ili tako nesto. I opet ne mozes da tvrdis da Srbija hoce u EU.
princi princi 18:34 21.09.2012

Re: 1

Mi (Srbija) hoce u EU, EU kaze da uredimo odnose sa Kosovom pa mozemo da pricamo dalje.

A što je to tako bitno EU kad je već sve rešeno? Eno Kipar podeljen na 2 dela, i na tu jednu polovinu pravo claimuje najjača muslimanska zemlja koja nije članica EU, pa im sve to nije smetalo da prime isti taj Kipar u EU. Rumunija ima permanentni pogranični spor sa Moldavijom. Šta će biti sutra kad Škoti izglasaju secesiju? Hoće li izbaciti UK iz EU? Pre će biti da se Kosovo koristi za otezanje i držanje Srbije na odstojanju.
arcins arcins 18:52 21.09.2012

Re: 1

looping
Ko pritiska Srbiju?. Mi (Srbija) hoce u EU, EU kaze da uredimo odnose sa Kosovom pa mozemo da pricamo dalje.

Ne trazi EU da mi uredimo odnose sa Kosovom vec trazi da obecamo (potpisom ili cime vec) da nikada u buducnosti ne polazemo pravo na tu teritoriju.
A kada kazes Srbija hoce u EU, to bi trebalo da prikazes jednim referendumom, na pr. 50% za EU, 35% protiv, 15% uzdrzano ili tako nesto. I opet ne mozes da tvrdis da Srbija hoce u EU.


Uredimo ili potpisemo, skiciramo, otpevamo, sve jedno....sustina je ista.
Na osnovu rezultata izbora cenim da je Srbija za clanstvo u EU. Kada i ako dodje vreme referendumu cemo videti i kakva je situacija u procentima sa terena.
looping looping 18:59 21.09.2012

Re: 1

A što je to tako bitno EU kad je već sve rešeno? Eno Kipar podeljen na 2 dela, i na tu jednu polovinu pravo claimuje najjača muslimanska zemlja koja nije članica EU, pa im sve to nije smetalo da prime isti taj Kipar u EU. Rumunija ima permanentni pogranični spor sa Moldavijom. Šta će biti sutra kad Škoti izglasaju secesiju? Hoće li izbaciti UK iz EU? Pre će biti da se Kosovo koristi za otezanje i držanje Srbije na odstojanju.

Ne bih se slozio. Ne koristi se Kosovo da se Srbija drzi na odstojanju od EU vec se EU koristi kao sargarepa da se resi status Kosova.




Inace vec spomenuto toliko puta na blogovima.
looping looping 19:07 21.09.2012

Re: 1

Uredimo ili potpisemo, skiciramo, otpevamo, sve jedno....sustina je ista.
Na osnovu rezultata izbora cenim da je Srbija za clanstvo u EU. Kada i ako dodje vreme referendumu cemo videti i kakva je situacija u procentima sa terena.

I kada potpisemo za Kosovo reakcija u vezi clanstva u EU iz Brisela bice:

arcins arcins 19:10 21.09.2012

Re: 1

princi
Mi (Srbija) hoce u EU, EU kaze da uredimo odnose sa Kosovom pa mozemo da pricamo dalje.

A što je to tako bitno EU kad je već sve rešeno? Eno Kipar podeljen na 2 dela, i na tu jednu polovinu pravo claimuje najjača muslimanska zemlja koja nije članica EU, pa im sve to nije smetalo da prime isti taj Kipar u EU. Rumunija ima permanentni pogranični spor sa Moldavijom. Šta će biti sutra kad Škoti izglasaju secesiju? Hoće li izbaciti UK iz EU? Pre će biti da se Kosovo koristi za otezanje i držanje Srbije na odstojanju.


Kipar je Kipar (turski deo i grcki deo) jedna drzava, a Srbija i Kosovo su dve drzave, ako mi je dopusteno da tumacim njihovu percepciju. Ovo je u grubo skicirano.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:30 22.09.2012

Re: 1

arcins


Kipar je Kipar (turski deo i grcki deo) jedna drzava, a Srbija i Kosovo su dve drzave, ako mi je dopusteno da tumacim njihovu percepciju. Ovo je u grubo skicirano.


Jesi bio nekad na Kipru?
arcins arcins 08:00 22.09.2012

Re: 1

vrabac_u_steni
arcins


Kipar je Kipar (turski deo i grcki deo) jedna drzava, a Srbija i Kosovo su dve drzave, ako mi je dopusteno da tumacim njihovu percepciju. Ovo je u grubo skicirano.


Jesi bio nekad na Kipru?


Jesam, malo duze. Limasol, Vera Court.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 09:35 22.09.2012

Re: 1

arcins
vrabac_u_steni
arcins


Kipar je Kipar (turski deo i grcki deo) jedna drzava, a Srbija i Kosovo su dve drzave, ako mi je dopusteno da tumacim njihovu percepciju. Ovo je u grubo skicirano.


Jesi bio nekad na Kipru?


Jesam, malo duze. Limasol, Vera Court.



i tebi to liči na jednu državu?
number42 number42 18:29 21.09.2012

hm

moje misljenje je da je eu institucionalna sminka za krupan kapital, prljav naravno, a da je ovo o cemu pises samo forma, nikako sustina.

evo daj samo 5 razloga da nisam u pravu, i promenicu misljenje.


superfluous superfluous 09:51 22.09.2012

procedura

mala ispravka- kod odluke o pristupanju savet donosi odluku jednoglasno, gornja tabela se ne odnosi na nas vec na (sekundarne) pravne akte koji se usvajaju u eu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:51 22.09.2012

Vlada vlada

Evropski parlament "predstavlja" građane EU. Sačinjava ga skoro 750 poslanika. Poslanici predstavljaju birače i grupišu se po političkoj orijentaciji, a ne prema nacionalnoj pripadnosti. Osnovna (teoretska) uloga EP je politička kontrola. Savet ministara i Evropska komisija obavezni su da izveštavaju Parlament o svom radu. Učestvuju u zakonodavoj proceduri, koja je naravno biti objašnjena neki sledeći put. Za sad samo slika.

U gimnaziji nas je sociolog terao da naučimo da:

"Vlada vlada, a Skupština brblja."

To je morao svako da zna...u ovim EU uslovima, danas, Nemačka vlada, a EP brblja. Tako da to pojednostavljuje shemu iz teksta.
antioksidant antioksidant 13:33 23.09.2012

Re: Vlada vlada

Nemačka vlada, a EP brblja.

poprilicno precizan opis
antioksidant antioksidant 11:46 26.09.2012

Brisel ne, ali... :)

Dežer: Nema dodatnih uslova EU
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer tvrdi da Brisel ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za dobijanje datuma otpočinjanja pregovora o članstvu u EU.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=26&nav_category=1262&nav_id=646301

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana