Literatura

Reforma nervnog sistema

Nebojsa Krstic RSS / 29.09.2012. u 16:30

 

 

Dok sam tako stajao u kapetanovoj kancelariji, u zgradi garnizonskog vojničkog kluba, vojna pošta 6485, Črnomelj, Socijalistička Republika Slovenija, razmišljao sam prevashodno o tome da li će blatnjava voda koja mi se sliva sa šinjela na čizme i posredno na kapetanov tepih, iznedriti neku, za mene dodatnu nevolju, veću i od one u kojoj već jesam.

Stojeći u stavu mirno bacao sam kriomice pogled na dole.

Mislio sam da pokušam, nehajno, da se pomerim korak nazad. Tako bi blato padalo na parket. Tu bi bilo lakše za čišćenje, ali bi, opet, trag mog prisustva bio daleko očigledniji.

Nisam znao šta je da učinim. Kapu sam držao obema rukama.

Kapetan, zadužen za moral i kulturu, sedeo je za svojim radnim stolom. Nosio je naočare. U kancelariji je bilo toplo i prijatno. Ta je toplota i uzrokovala otapanje blata sa šinjela. Dok sam, napolju, tog kasno jesenjeg dana uvežbavao kopanje rova za ležeći položaj, u ležećem položaju, blato je imalo čvrću konzistenciju formirajuči obimnu skramu na frontalnom delu vojničkog šinjela i taj je sloj zaleđene zemlje bio sasvim inertan  dok na sobnoj toploti nije krenuo da se topi. I curi.

Identifikovao sam se kao vojnik Krstić kome su rekli da se javi pod hitno.

«Ti si svirao u onoj grupi?» pitao je.

«Jesam, druže kapetane.»

«I vi ste pravili priredbe?»

«Pa...ne baš...», krenuo sam s odgovorom. Zaustio sam da objasnim da to što smo mi pravili u stvari nisu bile priredbe u literarnom smislu te reči, više nekakvi koncerti koji... Srećom, pamet me nije bila baš totalno napustila.

«Da, pravili smo priredbe! Pravili smo priredbe po čitavoj Jugoslaviji. Mnogo smo tih priredbi napravili», govorio sam, a činilo mi se da voda koja sa šinjela kaplje na čizme ulazi u njih i da mi se noge vlaže. To će se, srećom, kasnije pokazati pogrešnim.

Dok sam tako halucinirao o blatu u svojim čarapama, kapetan me je posmatrao pronicljivim pogledom. Bio je moje godište. To nije bilo naročito čudno, jer sam vojsku odlagao koliko god sam mogao. A i medicina dugo traje.

«E onda ćeš ti da napraviš priredbu» zaključio je.

Tako je počeo moj uspon na hijerarhijskoj lestvici žitelja črnomeljske kasarne.

Organizovanje priredbe u čast Dana jugoslovenske ljudske armade, koja se imala održati 22. decembra tekuće godine u gradskom Domu kulture, dakle izvan žičane ograde mog obitovališta, bila je ozbiljan događaj u mikrokosmosu u kome je trebalo da provedem 365 dana svog života.

Uspeh te priredbe, neće uspeti da umanji ni bleda boja trobojke oslikane na stiroporu koji je prestavljao centralni i jedini dekorativni element scene, a koju je naš starešina, major, uočio i oštro mi skrenuo pažnju.

Ali mogu to da objasnim. Majoru tada nisam stigao. Ali ipak, evo.

Problem je, naime, strogo tehničke prirode. Oslikavao sam likovnom tehnikom zvanom gvaš. Bar sam mislio da je to gvaš. Jer imao sam temperu, ali samo jednu tubu bele boje. Ostalo su bile akvarel bojice, jedna metalna kutija sa zalepljenim dugmićima raznih boja, marke Karbon.

E sad, kad se plava, odnosno crvena nanesu četkicom na odgovarajuće površine ogromnog stiropora koji sam zahvaljujući svom izvanrednom znanju iz geometrije, prethodno konstruisao i izrezao u gigantsku petokraku zvezdu, i kad sam tu zvezdu, vodoravnim linijama, podelio na tri površine koji simbolično predstavljaju jugoslovensku zastavu, što je po mom poimanju bio hrabar kreativni iskorak u dizajnerskom smislu, kad se dakle akvarelom preboji stiropor, to izgleda lepo. Ne može se reći da ne izgleda. Međutim (e tu je moje neiskustvo sa akvarelom i stiroporom došlo do izražaja), posle nekog vremena stiropor hoće da upije boju i ona - izbledi. Eto zašto je dekor priredbe, izrađen u kreativno-majstorskoj radionici «Krstić», na dan priredbe delovao donekle jadno i izlizano. A nikako ne zato što je to bila nekakva moja subverzivna poruka.

Major mi jeste izrekao svoju kritičku primedbu pred sam početak svečanosti, ali niko mi kasnije nije oko toga dalje prigovarao. Kapetanu je bilo važnije da je recital bio dostojanstven. Recitatori, nekoliko vojnika i par gimnazijalki, omladinki, pravilno su pročitali delove pesama Oskara Daviča, Jure Kaštelana, Branka Ćopića i Vladimira Nazora (na slovenačkom), koje sam lično izabrao i složio u celinu. Orkestar je lepo svirao «Što to huči Sutjeska, krv pliva po njoj...»i druge prigodne kompozicije, među njima i moju omiljenu «Pešadijo, pešadijo», major je održao svečani govor koji sam mu napisao nošen poletom 4. plenuma CK SKJ. (zvanim «Brionski», knjigu sam pronašao u biblioteci, negde pri dnu jedne od zabačenih polica). To što se Plenum odigrao 18 godina ranije nije bitno uticalo na aktuelnost Titove poruke koju je major pomalo mucavo pročitao, iz čega sam zaključio da tekst pre čitanja nije ni pogledao. U njemu je skrenuo prisutnima pažnju da «u našem društvu ima i nekih pojava koje nisu u skladu sa principima socijalističkog smoupravljanja...» .Priredba je bila završena nastupom gradskog ženskog hora i izlaskom na binu dece iz obližnjeg obdaništa. Deca su bacala šarene balone u publiku, što je simbolički potvrdilo da je JNA nikla iz naroda i da je ta veza neraskidiva, i da jača iz naraštaja u naraštaj.

Zbog svega toga, kažem, kapetan se na dizajn petokrake nije ni osvrnuo, a to je meni bilo bitno, jer sam se, a to znaju oni koji pažljivo prate ovu moju malu vojničku hroniku, preporučio da sredim rasulo u vojničkoj biblioteci, rekavši mu da imam «značajnog iskustva u bibliotekarstvu».

Tu sam možda malo, ajde da ne kažemo – slagao, bilo bi to možda prejako, ali, recimo da sam donekle nakitio svoju stručnost.

Od bibliotečkog iskustva imao sam jedino višegodišnje članstvo, najpre, u biblioteci «Neven», a kasnije u «Grada Beograda».

«Neven» se nalazio u Domu sindikata, na prvom spratu, «Grada Beograda» u Zmaj Jovinoj, mislim, na drugom. Ili trećem?

Dosta sam ja vremena proveo u te dve biblioteke. Naročito u onoj namenjenoj deci, jer su tu držali ukoričene «Tintinove» i «Plave vjesnike», ali nisam malo puta preturao i po policama s knjigama Gradske, kao i po fijokama, tražeći brojeve određenih naslova.

Sve to dalo mi je osećaj da mogu da se uhvatim u koštac sa odgovornom dužnošću garnizonskog bibliotekara. Saopštio sam to kapetanu, po izvršenom zadatku organizovanja priredbe, nošen talasom postignutog uspeha, pre no što ću se vratiti u svakodnevnicu svoje vojničke službe sastavljene od besciljnog marširanja, kopanja i zakopavanja rovova, glancanja prašnjavih kamiona za dezinfekciju i dekontaminaciju odeće i obuće,  noćnog dreždanja na hladnom hodniku zvanog dežurstvo, mlađe dežurstvo, požarstvo, mlađe požarstvo i sličnih, takođe odgovornih poslova koji sleduju mladog vojnika na obuci.

Samo što ja nisam bio mlad. Želeo sam nekako da se sklonim od hladnoće. Ona je izbijala iz svake kasarnske pore i iz svakog ćoška memljive zgrade. Prvenstveno od hladnoće, ali ne samo od nje, nego i od zvukova.

Pretpostavljam da je tako u svim kolektivnim smeštajima tipa vojska, radna akcija, zatvor i slično; čovek mora da sluša ono što inače ne bi - glasove, ronzanje, podrigivanje, dreku, pevanje,..i ono najgore, muziku koja po pravilu dolazi iz nečijeg obližnjeg tranzistora i koja u 99% slučajeva biva jedan specifični andergraund narodnjak nepoznatog porekla, bez melodije, refrena, foršpana i smisla, koji traje duže nego prosečna kompozicija Pink Floyda, i koji će vas, smem da se kladim, zadesiti i u Lastinom autobusu ako nekim poslom krenete u Ljig. Ako se dogodi da se gužva oko tranzistora smanji, i ako je u njegovoj blizini potrefi neki mlađi i ambiciozni stanovnik severne srpske pokrajine, taj će za tili čas pronaći stanicu sa hevi metalom. Pa ćete brzo poželeti da se vrati onaj pinkfloidni narodnjak.

I tako sam nastavio svoju neuspešnu borbu sa zvuciima i hladnoćom. Približavala se Nova 1985. godina.

Onda je, nekako iznenada i brzo, Karać Novica dobio da ide na odsustvo. Smešlao mu se brk kada me je pronašao negde iz zgrade u kojoj su «spavaone», kako nosim da ispraznim kantu za đubre.

Svečano mi je uručio svežanj ključeva. Objasnio mi je koji je od ulaznih vrata, koji je od bioskopa, koji od šah sale, koji od biblioteke, koji od kancelarija...Ključeve mi daje je mu je kapetan naredio, rekao mi je. I onda je otišao u Zenicu.

Tako sam avanzovao. Moje novo zaduženje podrazumevalo je da i dalje spavam u istoj «spavaoni», sa svojih 30 drugara, ali da ujutru, odmah posle doručka odem u biblioteku i tamo provedem ostatak dana. U njoj je bilo toplo. I tiho. Čula se samo pisaća mašina na kojoj sam popunjavao kartončiće sa podacima o novoprispelim knjigama i njihovim serijskim brojem.

Podatke sam prepisivao s korica, brojeve sam izmišljao.

U moje dužnosti, međutim, spadalo je i formiranje vojničkog orkestra. Onog koji sam već bio okupio za potrebe priredbe. Sad je trebalo učvrstiti sastav. I utvrditi mu namenu. A ona je bila da se osposobi orkestar za dejstvo u svečanim prilikama, ali i u prigodnim kakava je npr. proslava godišnjice vinarske zadruge «Novo Mesto», ili školska igranka u lokalnoj gimnaziji. Tu se, da ne dužim, ubrzo desila audicija, pa izbor harmonikaša, i još nekih muzičara.

Pošto sam okupio svoj tim, i utvrdio da svaki od njih ima instrument, sačinio sam program njihovog rada u obliku jednog strateškog dokumenta u kome sam pobrojao sve pesme iz revolucionarno-partizanskog i socijalističkog perioda domaće istorije kojih sam uspeo da se setim. Program za igranke i veselice ostavio sam da se napravi bez mene.

Probe su se održavale u svečanoj, bioskopskoj sali Kluba. Tu je stajala oprema. Postojale su kasarnske organe, jedan poveći električni klavir. Neki prethodni vojnik muzičar uredno je flomasterom, na svakoj dirci napisao redom do, re, mi, fa sol...

Na prvoj probi, okupili smo se u malo većem broju. Nisam znao kako da rešim problem pevača. Došao je tu i jedan Omeragić iz moje čete. Pitao sam ga šta zna da peva. Rekao mi je da zna «Neću, neću dijamante» od Halida Bešlića. To je tada bio hit. Meni se dopao. To nije bila pesma nalik beskrajnim zadnjegrlenim lelekanjima iz onog tranzistora. Već sasvim suprotno. Pa je počeo da je peva, Omeragić, videlo se da je talentovan i da ima sluha, ali je bio nekako stidljiv, nije mu se dalo pred svim tim ljudima. Još sam ga neko vreme ohrabrivao, ali džaba. Tako da je, na moju žalost, odustao i ispao iz kombinacije. Ali sam zbog njega zapamtio pesmu.

Druga pesma koje se setim kad pomislim na svoj boravak u JNA je «Znam za sve sam kriv» od Halida Muslimovića. Ta mi se neviđeno dopala. Nju će mi otkriti Aleksić, tek kasnije, u ambulanti. Nisam je ni čuo u originalnom izvođenju, niti u izvođenju orkestra pod upravom Nebojše Krstića, već samo onako kako ju je pevao vojnik Aleksić, ali sam ipak uspeo da u njoj prepoznam tu snažnu emociju koja me je je pratila jedan broj vojničkih meseci i koja je bila prouzrokovana činjenicom da mi je devojka jednog sumornog dana poslala pismo u kome je stajalo da su se stvorile neke okolnosti zbog kojih mi više neće pisati tako često...mislim, lepše je to bilo rečeno, uvijenije i nekako izokola, ali moj će se, tada rođeni, tragični osećaj za filing poklopiti sa Halidovim, upravo u interpretaciji redova Aleksića, tadašnjeg trpezarca garizonske ambulante, u civilstvu uspešnog fudbalera FK «Rad». Shodno situaciji, stih «Ne mogu, ne mogu, ne mogu s drugim da viđam te» bio ključ za mengele sete koja me je tih dana uzimala pod svoje i besomučno stezala u predelu grudnog koša i grla.

Orkestarski klavijaturista bio je vezista i radio je u garnizonskoj telegfonskoj centrali, pa će mi kasnije dati tajnu šifru pomoću koje ču moći da iz svoje ordinacije, lupkanjem po dugmićima na koje naleže telefonska slušalica, ukoliko kuckam odrećenim redom i ritmom, dobijem karakteristični izlazni signal bip – biiiip, posle koga ću moći da pozovem bilo koga u Beogradu i da razgovaram koliko god hoću.

Kad bih muzičarima iz orkestra dao neophodnu instrukciju da se prosviravaju samo pesme sa programskog spiska, a da se ne zajebavaju mnogo sa onim što je njima po volji, mogao sam da se povućem u svoje odaje, okružen harmonijom Eriha fon Denikena, Mome Kapora, Mire Alečković, Prežihova Voranca, Tibora Sekelja, Edvarda Kardelja i mnogih drugih velikana pisane reči i naučne misli.

Jednoga dana, dok u popodnevnim satima budem čitao Tomasa Mana, uhvatiće me paničan strah od života i od smrti, uzrokovan osećajem da nikada fakultet neću završiti, da ću razočarati rođenu majku i da će se dokazati da sam potpuno bezvredan kao ličnost. Tog trenutka, sve knjige koje sam izvadio iz polica i štekovao samo za svoje sebične potrebe, vratiću tamo gde će biti dostipne i ostalim čitaocima, a umesto njih uzeću u šake «Hirurgiju» Bukurova i saradnika. To će mi biti jedino štivo za naredni period, tako sam čvrsto odlučio. Nastupiće vreme besomučnog učenja, praćenog krvničkim podvlačenjem teksta obimnog udžbenika.

Ispostaviće se da Karać Novica, koji se u međuvremenu vratio iz Zenice, lepo raspoložen, ima u svom vlasništvu kasetofon i u njemu kasetu sa snimljenom pesmom Big Log, Roberta Planta. Nju ću tada prvi put čuti kao neko ko nije bio revnosni pratilac Plantovog solističkog opusa. Pa će mi se pesma dopasti, a Karać Novica biće ljubazan da mi je pusti kad god ga budem zamolio, i bez potrebe da mu objašnjavam koliko struktura muzičkih harmonija utiće pozitivno na reparaciju mojih netom istrošenih vojničkih nervnih ćelija.

 

 

 

 



Komentari (118)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:37 29.09.2012

1



Ode Tadic u Brisel?
blogov_kolac blogov_kolac 17:03 29.09.2012

Re: 1

Svi cemo,
za koju deceniju.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:07 29.09.2012

Neven

«Neven» se nalazio u Domu sindikata, na prvom spratu, «Grada Beograda» u Zmaj Jovinoj, mislim, na drugom. Ili trećem?


Nemam pojma jel bilo više "Neven" biblioteka, al "moja" se nalazila u Njegoševoj, jer sam kao dete stanovala na uglu Smiljanićeve i sadašnje Makenzijeve.

I bila sam smrtno uvređena kad sam videla da su je zatvorili i u tom prostoru otvorili neku prodavnicu oružja i lovačke opreme.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:19 29.09.2012

Re: Neven

I bila sam smrtno uvređena kad sam videla da su je zatvorili i u tom prostoru otvorili neku prodavnicu oružja i lovačke opreme.

Kako i dolikuje
maksa83 maksa83 18:49 29.09.2012

Re: Neven

I bila sam smrtno uvređena kad sam videla da su je zatvorili i u tom prostoru otvorili neku prodavnicu oružja i lovačke opreme.

Nije to bilo koja prodavnica oružja. Taj morfing dečije biblioteke u showroom Mileta Dragića je jedan od najužasnijih simbola kolapsa ovog društva.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:22 30.09.2012

Re: Neven

Re: Neven
I bila sam smrtno uvređena kad sam videla da su je zatvorili i u tom prostoru otvorili neku prodavnicu oružja i lovačke opreme.

Nije to bilo koja prodavnica oružja. Taj morfing dečije biblioteke u showroom Mileta Dragića je jedan od najužasnijih simbola kolapsa ovog društva.


Au, majku mu!! Već milioniti put, kada pomislim da me više ništa ne može zgroziti, pročitam ovako nešto i...uf!
maksa83 maksa83 09:15 01.10.2012

Re: Neven

Njegoševoj, jer sam kao dete stanovala na uglu Smiljanićeve i sadašnje Makenzijeve.

Ovo me podseti (ovde ide muzika iz Grlom u Jagode) - ja sam odrastao u Alekse Nenadovića, tj. u ulici do tvoje. Jedna od stvari koja me vezuje za taj period je gledanje sa terase ka bašti restorana Lovac, gde smo između ostalog mogli videti i ovdašnjeg domatjina kako sa ostatkom ekipe Idola bleji (*) u Lovcu koji je (od poštene kafane sa super roštiljom i divljači) u jednom momentu tamo ranih osamdesetih postao vrlo in mesto za izlazak, dotle da posle 9 kroz ulicu nije moglo da se prođe od gužve i nagomilane omladine. Pošto je omladina u to vreme blejala onako kako omladina uvek bleji - njih sedamdeset za stolom uz jedno pivo celo veče, Lovac je - da bi ih odvikao - morao da se zatvori na 6 meseci, posle čega je opet postao (i ostao) samo kafana sa dobrim roštiljom.

Prekoputa na ćošku Njegoševe i A. Nenadovića je bio bež-žuti zid sa grafitom: "Vlada je dečak, Srđan je dečak, Igor je dečak takođe". Nisam više siguran da li je "Igor" baš Igor, ali mislim da je to neki rani član Idola koji su se tada zvali "Dečaci". Domatjin će biti dobar pa će osvetliti taj deo istorije.


(*) da napomenem da - osim što nijedan državnik nije vređan tokom pisanja ovog komentara - u ovom kontekstu izraz "blejati" nema nikakvu pežorativnu konotaciju već je uobičajen kolokvijalizam za "izlazak sa sedenjem/stajanjem i pijenjem i pričanjem".
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:45 01.10.2012

Re: Neven

Prekoputa na ćošku Njegoševe i A. Nenadovića je bio bež-žuti zid sa grafitom: "Vlada je dečak, Srđan je dečak, Igor je dečak takođe".

Mislim da nije pisalo Igor...al se ne sećam šta jeste...
background noise background noise 17:19 29.09.2012

Umiljato jagnje

Trideset jednu ovcu sisa, nije ni čudo kako si avanzov'o
svjetlana10 svjetlana10 17:39 29.09.2012

Ratna hirurgija

Genijalno!


bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 17:43 29.09.2012

dobra ti je ova priča ...

previše si "raspisan" za političara
angie01 angie01 17:53 29.09.2012

Re: dobra ti je ova priča ...

...ja mislila po naslovu, da je o necem drugom,...al mozda bolje sto nije!
stopalo stopalo 17:55 29.09.2012

Re: dobra ti je ova priča ...

angie01
...ja mislila po naslovu, da je o necem drugom,...al mozda bolje sto nije!


autor
Tako je počeo moj uspon na hijerarhijskoj lestvici žitelja...


ma i ja citam i sve prebiram koja je stiska figura dok u pozadini idu vesti sa kermesa u kragujevcu
jesen92 jesen92 23:33 29.09.2012

Re: dobra ti je ova priča ...

ma i ja citam i sve prebiram koja je stiska figura dok u pozadini idu vesti sa kermesa u kragujevcu
sta se desilo?
tyson tyson 07:12 30.09.2012

Re: dobra ti je ova priča ...

ma i ja citam i sve prebiram koja je stiska figura dok u pozadini idu vesti sa kermesa u kragujevcu

Hajd' kad je već krenuo očekivani trol...

Čitam komentare vesti na B92 (link) i umirem od smeha; ko nije video ne zna šta propušta.

U vreme čuvene 8. sednice, u jednoj od pauza kada se još verovalo da je borba ravnopravna, pronela se vestda je Sloba pokrenuo MOKove (međuopštinske komitete), organizaciona tela preko kojih je rađeno lobiranje, te da je sve gotovo i da je Stambolić sada izduvao.

Đilas juče pokrenuo armiju klonova, koji su u jednom trenutku počeli da obasipaju komentarima vest na B92 (verujem i na ostalim sajtovima), ali kakvim... Pa ono kao da je neki zabagovani softver ili Goran Vesić sastavljao, šuplja parola do parole, jedna rečenica, mehaničko ponavljanje "mladost, energija, novi ljudi", "mnogo si doprineo Beogradu", "neko mora da se uhvati u koštac sa novom vlašću", i "dobar je Tadić ali vreme je za nove ljude" (ovo su valjda videli od Romnija pa po receptu kopiranja programa Laburista iz 1997. vele, ajd i ovo da probamo), a u potpisu opet kompjuterski generisana imena, mahom ženska - "Jovana, Marija, Nena"...

Zanimljiva je analiza strukture komentara i poruka, vrlo linearna, jednodimenzionalna, sa 2-3 prepoznatljiva stila koji se besomučno vrte, vrte...

Ne da se opisati kako idiotski cela ta akcija izgleda. Pitam se kom retardu, samozvanom geniju političkog marketinga, je tako nešto uopšte palo na pamet.

Zar neko ko se bavi marketingom nije mogao da plati ništa bolje od ovoga?! Od idiotsih copy/paste odgovora sa fokus grupa pristalica sa IQ manjim od 40?! Kakvoj kampanji onda da se nadamo na pravim izborima ako Đilas pobedi, ako mu je ovo okosnica internet kampanje?!

S druge strane, možda u današnjoj DS zaista preovlađuju klonovi mladog Frankenštajna kojima su ove poruke prijemčive...



maksa83 maksa83 08:36 30.09.2012

Re: dobra ti je ova priča ...

Zanimljiva je analiza strukture komentara i poruka, vrlo linearna, jednodimenzionalna, sa 2-3 prepoznatljiva stila koji se besomučno vrte, vrte...

Da, stvarno urnebesno.



Bogami i neka je krenuo, mislim da je pametno to što su i demokrate odlučile da prave promene u svojim redovima, neki su tu već suviše dugo.
(Danica, 29. septembar 2012 15:19)
(pa ponovljen 5 min. kasnije)

Stranci treba nova energija, novi ljudi. Nije los program stranke, vec oni koji ga sprovode. Rasplet posle ovih izbora u velikoj meri odredice tok na politickoj sceni Srbije.
(Marija, 29. septembar 2012 15:33)
(pa ponovljen 3 min. kasnije)

zar je potrebno da Djilas pravi kampanju?
(ivan, 29. septembar 2012 15:08)

Čovek dovodi mladu snagu na političku scenu, mladu snagu koja može nešto da promeni.
(Nevenica, 29. septembar 2012 14:58)

Ideja demokratske stranke je da privuce najsposobnije ljude i da time omoguci brzi napredak svima koji zive u Srbiji.
(Maja, 29. septembar 2012 14:41)

Model upravljanja Beogradom je dokaz da sve moze da se postigne dogovorom i dobrom saradnjom, nadam se da ce u buducnosti tako uspesno da se vodi Srbija.
(Vanja, 29. septembar 2012 14:40)

Djilas je dobar politicar i smatram da moze dobro da vodi stranku kao sto je DS.
(Plavusa, 29. septembar 2012 14:18)

Nadamo se da ce od stranke napraviti ono sto je napravio i od Beograda, divnu organizaciju sa dobrim i sposobnim funkcionerima.
(Katarina, 29. septembar 2012 14:17)

DS je jaka stranka i treba da ima jakog lidera i smatram da to moze da bude Dragan Djilas.
(Ivana, 29. septembar 2012 14:16)

Jedini koji Demokratsku stranku moze vratiti na pravi put, i celu Srbiju vratiti na put boljitka i napretka je Dragan Djilas!
(Pera, 29. septembar 2012 13:48)

Đilas je bolji od Borisa.
(a vama?, 29. septembar 2012 12:15)
------

Itd. itd. i sve na tu šemu - sva ta mentalna oštrina instruktora aerobika sabijena u sat i po vremena, toliko mu valjda trajala smena. Ur-ne-bes. Doduše ne možeš očekivati neki veliki kvalitet od nekog ko je izabrao to da radi.
tyson tyson 18:35 30.09.2012

Re: dobra ti je ova priča ...

Ur-ne-bes.

I ja sam, nije mi bilo teško, seo i izdvojio sve mašinske komentare; možda su utrčala 2-3 uljeza.

Kad krene čovek da ih čita redom, sa sve uporednim poređenjem vremena slanja i "imena", pa to je potpuno silovanje mozga

Ja ne znam ko onom Vesiću daje dinara za konsalting bilo koje vrste vezan za politiku...



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:54 29.09.2012

petokraka

Pre neki dan sam se vratila iz Maribora, gde sam bila dvadesetak dana i još sam puna utisaka, onih najobičnijih.

Na primer, što se nisu opterećivali menjanjem naziva ulica, pa sam ja tako išla Kardeljevom, pa udjem u Proleterskih brigada, pa iz nje u glavnu, Titovu, koja se u centru seče sa Partizanskom...:)

A imaju i ulicu Cara Lazara i Kraljevića Marka, čak i Svetozarevačku, po gradu Svetozarevu, koji više ne postoji pod tim imenom u Srbiji.

I svi su im spomenici iz NOB-a celi i održavani, nemaju problem s tim. A i vole da nose petokrake i zezaju se s tim.

I svi bi nešto da dođu u Beograd, pitam, zašto, kažu "zbog štimunga".

:)

I mala deca nose upadljive žute marame na ulici, pitam glupo, jer to neka EU fora, kažu ma ne, nego da se vide u saobraćaju, iste takve žute su nosili i u doba pionira i crvenih, žute su bile i ostale za saobraćaj.

I svaki klinja ispod 16 mora da pokaže dozvolu za vožnju bicikla, sva deca polažu vožnju bicikla u desetoj godini.

I svako dete ima doručak, ručak i užinu u osnovnoj školi.

I svuda biciklističke staze, koja divota.

I trekking cipele na sniženjima.

I svi prčkaju nešto po vrtu makar imao i 3 kvadrata ili bio u okviru "urbanih brazda", zajedničkih vrtova.

I vole da pešače.

Tako da sam se osećala kao kod kuće.

Žao mi je što nisam išla na koncert Kombinatki (i što nemam njihovu majcu, predivna je, crvena i ženski Če na njoj), koje su vrlo popularne, a pevaju revolucionarne pesme, pun Jutjub, mada, kažu mi, ima neki što ih uredno brišu.



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:18 29.09.2012

Re: petokraka

... zaboravih da napišem, nisu Kombinatke jedine, ima ih dosta, na pr i


Bonner Bonner 21:40 29.09.2012

Re: petokraka

Vesna Knežević Ćosić

Pre neki dan sam se vratila iz Maribora, gde sam bila dvadesetak dana i još sam puna utisaka, onih najobičnijih.

Na primer, što se nisu opterećivali ...

A imaju i ...

I svi su im ...

I svi bi ...
:)

I mala deca ...

I svaki klinja ispod 16 ...

I svako dete ...

I svuda ...

I trekking cipele ...

I svi prčkaju nešto ...

I vole ...

Tako da sam se osećala kao kod kuće.

... i ženski Če na njoj), ...



Bas im je lepo, mislim tim Slovencima.

I Slovenkama.

Kao u bajci.

O crvenkapi i sedam prasica.


automatic automatic 10:47 30.09.2012

Re: petokraka

I svi su im spomenici iz NOB-a celi i održavani, nemaju problem s tim. A i vole da nose petokrake i zezaju se s tim.

naravno da vole, to je sve njima njihova borba dala, sve sto nikada nisu imali.

trebalo bi crvenu petokraku na zastavu da stave, a mi da budemo fini i da im prebacimo mosti Najveceg Sina Hrvatske I Slovenacke Drzavnosti.
da budu kompletni.
freehand freehand 11:05 30.09.2012

Re: petokraka

trebalo bi crvenu petokraku na zastavu da stave, a mi da budemo fini i da im prebacimo mosti Najveceg Sina Hrvatske I Slovenacke Drzavnosti.
da budu kompletni.

Iz Požarevca?
automatic automatic 12:15 30.09.2012

Re: petokraka

Iz Požarevca?

nisi u toku.
taj je Sin Najveceg Sina.
cudi me da, kao njegov nekadasnji sledbenik, nisi savladao tu lekciju.
freehand freehand 12:44 30.09.2012

Re: petokraka

nisi u toku.
taj je Sin Najveceg Sina.

Nemaš ti, Nevena, pojma, .
antioksidant antioksidant 18:00 29.09.2012

.

da je ovo duga, a ti krle imaš cvet u kosi (da ne ulazimo dalje u familijarne veze), dalo bi se reći da se tadić vraća na vlast
možda i jeste tako (mada ne znam šta se danas promenilo sem što je guverner postao zamenik predsednika jedne stranke - što je nebitno jer to nije javni posao) ali u svakom slučaju savršeno lepo pisanije
pozdrav

edit

ЗАКОН О НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ

Члан 20.
Гувернер не може:
1) ..., не може обављати функцију у политичкој странци, нити може обављати било коју другу јавну функцију или јавни посао;
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:13 29.09.2012

Re: .

edit

ЗАКОН О НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ

Члан 20.
Гувернер не може:
1) ..., не може обављати функцију у политичкој странци, нити може обављати било коју другу јавну функцију или јавни посао;

E da si ranije ovo našao...oni ljudi verovatno nisu znali!
antioksidant antioksidant 18:16 29.09.2012

Re: .

Nebojsa Krstic
edit

ЗАКОН О НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ

Члан 20.
Гувернер не може:
1) ..., не може обављати функцију у политичкој странци, нити може обављати било коју другу јавну функцију или јавни посао;

E da si ranije ovo našao...oni ljudi verovatno nisu znali!

jos cudnije od toga
Vučić je rekao i da ona ne prisustvuje skupu, jer stranka poštuje zakon i podsetio je da je ona zamrzla funkciju.


sad sns ima zamrznutog zamenika. jorgovanka kao volt dizni
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:19 29.09.2012

Re: .

sad sns ima zamrznutog zamenika. jorgovanka kao volt dizni

E pa onda ok
antioksidant antioksidant 18:26 29.09.2012

Re: .

Nebojsa Krstic
sad sns ima zamrznutog zamenika. jorgovanka kao volt dizni

E pa onda ok

pa kad nam je ekonomija za crtani film, nije neocekivano da glavni monetarista bude volt dizni
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:58 29.09.2012

........

Stojeći u stavu mirno .......Kapu sam držao obema rukama.


Ostav!
Nije to stav mirno.
:)

Nego, primetio sam da vecina ljudi pamte imena onih sa kojima su bili u vojsci. Ja sam to sve pozaboravljao.

A ovo tvoje bibliotekarsko iskustvo me potseti na to kako je ta vojska bas mnogo improvizovala. Valjda zbog zelje potcinjernog da po svaku cenu ispuni naredjenje nadrdjenog pa makr to bila puka formanlost.
Mene (agronoma) i jos jednog (arhitekta) je neki tamo kapetan (ne znam mu ime jbg:) odredio da predlozimo kako bi trebao da se uredi prostor pored ulice koja je od grada vodila ka kasarni.

Uopste nije imalo efekta to sto sam mu ja govorio da agronomija i uredjivanje gradskog prostora ama bas nikakve veze nemaju i da ja o tome pojma nemam.
Kaze covek, ma ima tamo nekog drveca, neke trave, a drvece i trava je valjda oblast poljoprivrede, vidi sta treba da se odsece sta da se zasadi, vi predlozite a mi cemo da razmotrimo.
Nesto smo nalupetali tamo, pojma nemam da li je to ikad iko procitao, ali od toga na svu srecu nista nije bilo. Bar dok sam ja bio tamo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:03 29.09.2012

Re: ........

A ovo tvoje bibliotekarsko iskustvo me potseti na to kako je ta vojska bas mnogo improvizovala.

Ili, s druge strane, omogućavala pojedincu da se kreativno izrazi i otkrije u sebi nove talente.
automatic automatic 12:31 30.09.2012

Re: ........

Kaze covek, ma ima tamo nekog drveca, neke trave, a drvece i trava je valjda oblast poljoprivrede, vidi sta treba da se odsece sta da se zasadi, vi predlozite a mi cemo da razmotrimo.
Nesto smo nalupetali tamo, pojma nemam da li je to ikad iko procitao, ali od toga na svu srecu nista nije bilo. Bar dok sam ja bio tamo.


hcm, dobro je da djilas nije sluzio sa vama, on bi ulicu skockao dok kazes bulevar, odmah bi tu podigao i most sa pilonom, njemu struka nije pravila problem!
arianna arianna 19:03 29.09.2012

Polemika

na "nervnoj" bazi :)



mislim da je pored onog oslikanog stiropora, obavezni rekvizit bila bista ili/i slika druga Tita.

Sećam se jedne od takvih priredbi "Tito, revolucija, mir" u kojoj sam kao srednjoškolka učestvovala, kada je nestala bista Josipa Broza iz sale Doma JNA.... beše baš revolucija, dok je ne pronadjoše :)))
blogovatelj blogovatelj 20:01 29.09.2012

Re: Polemika

Sećam se jedne od takvih priredbi


KG urbana legenda o sadasnjem doktoru Z. koji je tada bio ucenik ranih razreda srednje skole kaze da je na priredbi u Domu JNA kao kantautor izveo svoju numeru ciji je refren bio:

♪♫♫♪♪♫
Dlajdu, dlajdu vojnicima,
Dlajdu vojnim licima...
♪♫♫♪♪♫


Publika u paradnim uniformama ama bas nista nije ukapirala, nego su veselo tapsali rukama u ritmu i otpevali pesmu sa njim.
arianna arianna 20:15 29.09.2012

Re: Polemika

Publika u paradnim uniformama ama bas nista nije ukapirala, nego su veselo tapsali rukama u ritmu i otpevali pesmu sa njim.


Ja sam pevala pesmu "Zemljo moja" i od treme zamalo nisam kolabirala

blogovatelj blogovatelj 00:19 30.09.2012

Re: Polemika

Ja sam pevala pesmu "Zemljo moja" i od treme zamalo nisam kolabirala


Bojim se da se nismo razumeli.
Probaj na satrovackom da procitas refren koji je moj poznanik otpevao
antioksidant antioksidant 07:33 30.09.2012

Re: Polemika


Probaj na satrovackom da procitas refren koji je moj poznanik otpevao


♪♫♫♪♪♫
dudlaj, dudlaj jnicimavo,
dudlaj jnimvo cimali...
♪♫♫♪♪♫
number42 number42 19:03 29.09.2012

a

sad kad je vec dotaknuta tema biblioteka i knjige i to, setih se da pitam - kome pala na pamet ge-ni-jalna stvar da ukida baneprevoz? znam koje je zvanicno objasnjenje bilo, al to nije pilo vodu zbog raznih stvari.
i pola bivse juge se navuklo da cita i tu skida knjige jer je bilo brzo, obimno, prosto, ekipa je dosta dobro radila posao i to za dz, i odjednom, paf, neki banalan razlog i da se ispuni forma, i sajt ugasen. neprofitni. i koji je naveo gomilu ljudi da citaju.
ono, ne kontam.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:06 29.09.2012

Re: a

pola bivse juge se navuklo da cita i tu skida knjige jer je bilo brzo, obimno, prosto, ekipa je dosta dobro radila posao i to za dz, i odjednom, paf,

Možda se neko dosetio da postoje nekakva autorska prava?
maksa83 maksa83 19:07 29.09.2012

Re: a

kome pala na pamet ge-ni-jalna stvar da ukida baneprevoz?

Nekome ko ozbiljno shvata autorska prava?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:08 29.09.2012

Re: a

ono, ne kontam.


Ni ovo?
A ni ono.


number42 number42 19:35 29.09.2012

Re: a

Možda se neko dosetio da postoje nekakva autorska prava?

nakon 5 godina???

Nekome ko ozbiljno shvata autorska prava?

rekoh, nakon 5 godina!! :))

al ne mogu da verujem da je to islo odmah preko noci, jer mogao se postici dogovor s ljudima, pa od reklama sa sajta da se autorima isplacuje novac, il vec neka shema...

mislim, sve su ljudi-posetioci jako lepo obrazlozili kada je sajt ukinut, da im recimo nikad ne bi palo na pamet da citaju tu i tu knjigu da je nisu videli na sajtu, ili da, kljucni razlog, NIKADA NE BI KUPILI tu i tu knjigu vec su je tako besplatno procitali, itd.

znaci, ko je bio tu zakinut za pare? niko.

a dogovor se mogao postici preko reklama.

tako da stvarno ne razumem, autorska prava kao objasnjenje iz ugla vlasti ne pije vodu,.
mirelarado mirelarado 19:06 29.09.2012

Право име:)

Podatke sam prepisivao s korica, brojeve sam izmišljao.


То се у праисторији библиотекарства - пре дигитализације - звало израда нумеричког каталога.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:03 30.09.2012

Re: Право име:)



i pre i u vreme digitalizacije svi beže u biblioteke.
ima tamo nešto, nešto bez čega ne možemo.

freehand freehand 19:16 29.09.2012

Neko bibliotekar

a neko požarni...

Jebiga.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:41 29.09.2012

Re: Neko bibliotekar

a neko požarni...

Jebiga.


Ja sam pisala jednom frajeru koji je bio u Postojni, pa mi dosadilo. Nikad mi nije oprostio. Da li je to veliki greh i danas, pošto sam ovaj info izvadila iz naftalina
bulatovic92 bulatovic92 19:47 29.09.2012

Re: Neko bibliotekar

a neko požarni...


...a moj prijatelj umesto knjigu zavoleo bibliotekarku.
freehand freehand 21:07 29.09.2012

Re: Neko bibliotekar

Da li je to veliki greh i danas, pošto sam ovaj info izvadila iz naftalina

Grešna si, kćeri moja, strašan je to greh na duši tvojoj!
Ali, ako postoji istinsko kajanje i iskrena volja - uvek postoji način za iskupljenje!
Četrnaest dana po deset Djevo Marijo (Šerifović) i da napišeš svoj literarni uradak za neumrli konkurs na temu "Najlepše pismo vojniku", koji ćemo ovde zajednički čitati i procenjivati.
Mislim da bi to moglo pomoći.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:17 29.09.2012

Re: Neko bibliotekar

Grešna si, kćeri moja, strašan je to greh na duši tvojoj!
Ali, ako postoji istinsko kajanje i iskrena volja - uvek postoji način za iskupljenje!
Četrnaest dana po deset Djevo Marijo (Šerifović) i da napišeš svoj literarni uradak za neumrli konkurs na temu "Najlepše pismo vojniku", koji ćemo ovde zajednički čitati i procenjivati.
Mislim da bi to moglo pomoći.


pu
arianna arianna 21:17 29.09.2012

Re: Neko bibliotekar

Ali, ako postoji istinsko kajanje i iskrena volja - uvek postoji način za iskupljenje!


Epitimiju može da odredi samo duhovnik
freehand freehand 21:28 29.09.2012

Re: Neko bibliotekar

pu

Grozno je posrnuće tvoje, kćeri moja...
Ostaje da na sledećih šest igranki u Domu JNA prva ustaješ na omladinke biraju i za ruku na podijum vodiš najštreberskijeg guštera sa najdublje usečenim razdeljkom i posle do kasarne sa razumevanjem da slušaš kako se slaže kocka i čisti puška!
Podrazumeva se - pre povečerja.


arianna
Ali, ako postoji istinsko kajanje i iskrena volja - uvek postoji način za iskupljenje!


Epitimiju može da odredi samo duhovnik

Reci, kćeri?
U ovom teškom trenutku kad smo samo na korak od egzorcizma?
arianna arianna 21:48 29.09.2012

Re: Neko bibliotekar

Reci, kćeri?
U ovom teškom trenutku kad smo samo na korak od egzorcizma?


možda si na pravom blogu za predložene radnje, ali ja baš toliko grešna nisam
Atomski mrav Atomski mrav 16:00 30.09.2012

Re: Neko bibliotekar

Ja sam pisala jednom frajeru koji je bio u Postojni, pa mi dosadilo. Nikad mi nije oprostio. Da li je to veliki greh i danas, pošto sam ovaj info izvadila iz naftalina


Definitivno. Ja sam dobio samo jedno pismo dok sam bio u vojsci, ali vredno - od sekretarice, pravnice i direktorke marketinga firme u kojoj sam tada radio.
jinks jinks 19:42 29.09.2012

...

To što se Plenum odigrao 18 godina ranije nije bitno uticalo na aktuelnost Titove reci

Ustvari, mnogi su gotovo striktna uputstva za secesije s pocetka devedesetih mogli da iscitaju u tada vec 18 godina starim J. Titovim govorima.

U poredjenju sa njegovim govorima u vreme Maspoka, na primer, nastupi mnogih politicara devedesetih deluju kao decja igra.
Bonner Bonner 21:27 29.09.2012

Slobodan izlaz

Robert Plant je tako depri ali i tako savrsen za ove jesenje dane i pun mesec...

Jedino cega se secam iz vojske je slobodan izlaz 24 sata, 7 dana u nedelji, 30/31 dan u mesecu i dobrog starog dajca koga sam imao priliku jedanput da vozim.

Krle, prica ti je tako socijalisticka i tako daleka, sta bi sa gospa Kate? Uz komiske price se lakse strika.

Krle, heroj svih vrednih domacica, a vreme zimnice tek dolazi...

Narodnjaci vode, ubedljivo...takmicenje se nastavlja




Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:46 30.09.2012

ima u našem društvu...

Drugovi i drugarice,

Na sjednici Izvršnog komiteta održanoj 16. juna pretresano je pitanje izvjesnih deformacija u radu nekih organa u organizaciji državne bezbjednosti. Na toj sjednici Izvršni komitet je riješio da se izabere jedna partijsko-državna komisija koja bi te probleme ispitala. Prije toga, formirana je jedna tehnička komisija koja je trebalo da tehnički utvrdi izvjesne deformacije u radu naše državne bezbjednosti. I to je bio jedan od elemenata koji je podstakao Izvršni komitet CK SKJ da formira i političku komisiju, to jest partijsko-državnu komisiju. Komisija će poslije podnijeti izvještaj o dosadašnjem radu, jer istraga o raznim devijacijama i anomalijama koje su se događale u našoj državnoj bezbjednosti nije potpuno završena

((z inspitativnog govora druga Tita, Brionski plenum, 1966.)
princi princi 01:07 30.09.2012

Re: Od Halida ipak

bolji Jašar.
princi princi 01:10 30.09.2012

Re: Od Halida ipak

Sine, Tile k'o Karagaća, bečka škola. Dragec je, vidi se, Slobina škola- populista, narodnjak, masovke i taj rad.
myredneckself myredneckself 01:57 30.09.2012

Kapetane, kapetane komandire

Nebojsa Krstic
Samo što ja nisam bio mlad. Želeo sam nekako da se sklonim od hladnoće. Ona je izbijala iz svake kasarnske pore i iz svakog ćoška memljive zgrade. Prvenstveno od hladnoće, ali ne samo od nje, nego i od zvukova.


Paz' Krleta, meštra od ketmana!
Dobro, dobro, kapiram te potpuno, čista samoodbrana&zaštita, i ja bih se kao "letnji" čovek, zbog hladnoće i zvukova, glupirala, folirala, lagala, glumila...
Srećom, pamet me nije bila baš totalno napustila.

A ostala ti, vidim, i slobodna, jer ti bar priznaješ da si malo ketmanio tamo po jenea, dok mnogi po državi - teško ili nikad, do dana današnjeg!
Za lep post, bonus pesma koju sam na tviteru sinoć kad sam "obrađivala" njanjavu i slično, epohu, , slučajno izostavila.
(Malo je njanjava, ali tu je imenica kapetan. A i njanjave stvari pašu u ovo doba, nema veze).

mirelarado mirelarado 11:31 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Za lep post, bonus pesma koju sam na tviteru sinoć kad sam "obrađivala" njanjavu i slično, epohu, , slučajno izostavila.


Мислим да се у причу о војниковању, због оног девојчиног писма, уклапа и песма из знатно раније епохе, која је шампион њањавости: Пиши ми...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:56 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Paz' Krleta, meštra od ketmana!

U čemu se ogleda ovo?
myredneckself myredneckself 14:43 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Nebojsa Krstic
Paz' Krleta, meštra od ketmana!

U čemu se ogleda ovo?

Pa, ja sam se malo našalila s tim vojnim ketmanstvom. Shvatila sam da ti je bilo teško u tom kasarnskom, da ne kažem totalitarnom okruženju...
pre no što ću se vratiti u svakodnevnicu svoje vojničke službe sastavljene od besciljnog marširanja, kopanja i zakopavanja rovova, glancanja prašnjavih kamiona za dezinfekciju i dekontaminaciju odeće i obuće, noćnog dreždanja na hladnom hodniku zvanog dežurstvo, mlađe dežurstvo, požarstvo, mlađe požarstvo i sličnih, takođe odgovornih poslova koji sleduju mladog vojnika na obuci.

...pa si iskoristio mogućnosti koje si imao za ovo,
Tako je počeo moj uspon na hijerarhijskoj lestvici žitelja črnomeljske kasarne...
...Tako sam avanzovao. Moje novo zaduženje podrazumevalo je da i dalje spavam u istoj «spavaoni», sa svojih 30 drugara, ali da ujutru, odmah posle doručka odem u biblioteku i tamo provedem ostatak dana. U njoj je bilo toplo. I tiho.

da preživiš godinicu.
I ne misliš valjda da sam ti poverovala da ti je omiljena pesma Kapetane, kapetane komandire?!
Eh, sad, i pisanje svečanih govora, nije teško. Kad se mora.



Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:07 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

I ne misliš valjda da sam ti poverovala da ti je omiljena pesma Kapetane, kapetane komandire?!

Jedna od omiljenih. Izvanredna pesma. Inače, komponovao je Aleksandar Korać, jedan od najvećih genija domaće pop muzike. Kao na primer i ovu koju sam voleo (i mrzeo , u isto vreme) kad sam išao u VIII razred:



PS. Mrzeo iz čiste zavisti.
myredneckself myredneckself 17:18 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Nebojsa Krstic
Jedna od omiljenih. Izvanredna pesma. Inače, komponovao je Aleksandar Korać...

OK, onda.

Ne sećam se ove Acine pesme. A ne mogu ni da je nađem na YT, da se podsetim.
princi princi 18:33 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Meni kao klincu bile super i one Hej vojnici, vazduhoplovci (nenadmašni Dragan Laković)



kao i Pešadijo, pešadijo (mislim da je Dragan Antić, ali ne bih se mogao zakleti)



Nema, fašizam at its best. V(jeko) Bulajić mu onda dođe kao neka Titova Leni Rifenštal, ne?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:41 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Nebojsa Krstic
Paz' Krleta, meštra od ketmana!

U čemu se ogleda ovo?

Али свеједно, Крстић је оставио неизбрисив траг у Черномељу. И у библиотеци такође; још је, верујем, жив нумерички каталог који је он сачинио. Кетманство неки пут не спрачава делатну субверзију, рецимо сетом -- у овом случају.

Дакле, мени се нарочито допао онај део, из овог лепог текста, о менгелама сете. Потом сам почео да то даље развијам -- бонсек сете, стона стега сете, турпија сете, одвртка сете... Како год било, најважнији су трагови који једни другима остављамо. Ево једног снажног (не знам ко је све за њега заслужан), који сам забележио јуче у Ровињу пред улазом у стари град на главна градска врата Арко деи Балби:

princi princi 18:43 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Ево једног снажног (не знам ко је све за њега заслужан), који сам забележио јуче у Ровињу

Нема, бате, владамо.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:46 30.09.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Princi, наши изгубљени ратови су само тактичко повлачење. Свуда оставимо кртице да роваре...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:03 01.10.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Кетманство неки пут не спрачава делатну субверзију, рецимо сетом -- у овом случају.

Još nisam shvatio kakve veze ima ketmanstvo sa izradom numeričkog kataloga.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:05 01.10.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

princi
Meni kao klincu bile super i one Hej vojnici, vazduhoplovci (nenadmašni Dragan Laković)
kao i Pešadijo, pešadijo (mislim da je Dragan Antić, ali ne bih se mogao zakleti)
Nema, fašizam at its best. V(jeko) Bulajić mu onda dođe kao neka Titova Leni Rifenštal, ne?

Pešadijo...to je genijalna Koraćeva stvar. Ace Koraća, naravno...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:02 01.10.2012

Re: Kapetane, kapetane komandire

Nebojsa Krstic
Кетманство неки пут не спрачава делатну субверзију, рецимо сетом -- у овом случају.

Još nisam shvatio kakve veze ima ketmanstvo sa izradom numeričkog kataloga.

У реду.
Вероватно сам негде погрешио.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:40 30.09.2012

Produkcija i stiropor

A, pa ja sam onda uživao u Virovitici! Imao sam na raspolaganju dekoratersku radionicu robne kuće. Bila tamo naprava za sečenje stiropora tako da je moja trobojka bila u obliku Jugoslavije. Ne sećam se dimenzija, ali je bila impozantna, spojio sam je od četiri table stiropora. I još nalepio petokraku. Boje nisu bledele jer je drugarica dekoraterka iz robne kuće bila više nego kooperativna. O benefitu odlaska van kruga, pa ne samo u Dom JNA nego i do robne kuće da ne govorim. Posle je bio problem okačiti toliku skalameriju a da ne otpadne. Ma ozbiljna produkcija, sada kad čitam peripetije kroz koje si ti prošao.
rekavši mu da imam «značajnog iskustva u bibliotekarstvu».


Na to mesto sam pikirao bezuspešno. Do biblioteke sam dobacio samo kao korisnik. Dobio mesto lik, ja sam od onih koji pamte imena i mesta iz kojih su saborci dolazili, ali neću da ga imenujem, koji je posle dva meseca izleteo odande jer su mu pri nekakvoj inspekciji našli manjak od puno knjiga. Posle je postao desetar. Moj prvi susret sa negativnom selekcijom.

Ako se dogodi da se gužva oko tranzistora smanji, i ako je u njegovoj blizini potrefi neki mlađi i ambiciozni stanovnik severne srpske pokrajine, taj će za tili čas pronaći stanicu sa hevi metalom.


Misliš na stanovnika Vojvodine? Nemoj tako da generalizuješ, mislim, ima nas par koji smo čak i na tvoje koncerte išli.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:54 30.09.2012

Re: Produkcija i stiropor

Bila tamo naprava za sečenje stiropora tako da je moja trobojka bila u obliku Jugoslavije.

Imao sam i ja tu napravu!
alselone alselone 08:46 30.09.2012

De si Krle care

Batalio sve i vratio se na price iz vojske? Nije valjda vec peti nivo?

Mada, dalo se primetiti nesto iz domena cenkanja i depresije, tipa "videcete vi", "bice vam zao", "neka, neka"... Ali brzo si napredovao.

Pozdravljam napredak.


Denial
Anger
Bargaining
Depression
Acceptance
milivoje_bg milivoje_bg 13:27 30.09.2012

Лепо написано !

Требало би ове лепе причице објединити у књигу !
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:50 30.09.2012

Krle, čoveče..

Pa ti služio u istoj, 5. armiji kao i ja. I u diviziji 9. sa komandom u Postojni. a komandant u moje vreme bio Stevan Mirković. Ja služio u Ribnici na Dolejnjskoj i bio na armijskom takmičenju u Kopru. Igrao mali fudbal..:) E, vala, ako ne može Žile biti sledeći šef DS-a, navijam za Tadića, zbog tebe.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:02 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

E, vala, ako ne može Žile biti sledeći šef DS-a, navijam za Tadića, zbog tebe.

Što da ne može?
antioksidant antioksidant 00:13 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

Što da ne može?

zaverili se protiv njega
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:26 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

Što da ne može?

zaverili se protiv njega

Ne vidim zašto ne bi mogao on...zašto ne bi mogli svi. Mislim, taj koncept s jednim predsednikom je malo zastareo...Trebalo bi izaći iz tih malograđanskih okvira i stega i probati zajednički umetnički život u troje, četvoro...kolko god se kandiduje.
princi princi 01:04 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

Pa ti služio u istoj, 5. armiji kao i ja.

Mali svet!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:11 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

Nebojsa Krstic
E, vala, ako ne može Žile biti sledeći šef DS-a, navijam za Tadića, zbog tebe.

Što da ne može?

Ma, čoveče, znaš da ta vojnička nostalgija ima nekog svoga smisla. Sjajno si ovo napisao. Sećam se večere na kraju tog armijskog takmičenja, gde je mene kapetan, mislim da se prezivao Stanković, tretirao kao sveca. Ali samo dok je trajalo takmičenje:)) Oko DS-a se šalim jer sam ja tu priču apsolvirao 2004. i tebi je poznato. No,ako je izbor, Đilas - Tadić, uvek Tadić, mada je izbor nikakav. No, gledam ekipu koju je Đilas okupio, gledam Đalića i sav taj drugi laživi bašibozuk koji je Tadić napravio "facama", i navijam za tebe u toj priči, svega mi..a voleo bih da dođe Žile i da to onako ljudski rastera, jer znam da to Tadić i ako pobedi ne bi uradio..Eto..
freehand freehand 06:07 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

Oko DS-a se šalim jer sam ja tu priču apsolvirao 2004. i tebi je poznato

Pa ti se, Drago, šališ na sve strane?
Atomski mrav Atomski mrav 08:43 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

Ne vidim zašto ne bi mogao on...zašto ne bi mogli svi. Mislim, taj koncept s jednim predsednikom je malo zastareo...Trebalo bi izaći iz tih malograđanskih okvira i stega i probati zajednički umetnički život u troje, četvoro...kolko god se kandiduje.


Predsedništvo, kolektivni šef stranke, pa da se vrte na poziciji predsednika po godinu dana?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:43 01.10.2012

Re: Krle, čoveče..

gledam Đelića i sav taj drugi laživi bašibozuk koji je Tadić napravio "facama", i navijam za tebe u toj priči, svega mi.

Hvala ti iako se nisam kandidovao.
Inače, volim što se čitav lažljivi bašibozuk skupio u DS tako da ništa nije preteklo za LDP.
leonardo92 leonardo92 00:40 01.10.2012

Prodaja magle = JNA

Bas lepa prica, vrlo nostalgicna

Ali zeleo sam da malo podelim moja iskustva iz vojske. Ne verujem da cu lepo pisati kao ti. Nisam bio u JNA vec nazalost u Vojsci Jugoslavije, 1999, kada je masa uniformisanih morona sa znackama umesto Tita sada klicala Slobi uz vecito izdrkavanje oko Kosova i svetih srpskih zemalja (koje su prodali uz masnu proviziju).

Ali prvo jedna digresija, vraticemo se u vreme zlatnih 70tih i 80-tih. Secam se da je moj teca koji je bio neki kapetan u JNA i radio u lokalnom domu vojske, imao 3 puta vecu plate od mog tate inzenjera. I moja tetka je takodje radila u jNA i ima platu 3x vecu od mog tate. Ziveli su u komfornom 4sobnom stanu koji su dobili od JNA. Na more i zimovanje su uvek isli u vojno odmaraliste dok smo mi razapinjali sator. Jednom sam i ja bio sa njima 7 dana u odmaralistu. I moj tata je platio vise za mene nego sto su svi oni platili mesec dana. Secam se i nase komsinice, koja je bila sestra na VMA i koja je sa letovanja na Jadranu (uvek je tamo provodila po mesec dana) dolazilo regularno svaki vikend, vojnim avionom da bi zalila cvece.

A sada fast forward u 99tu. Sluzio sam u garnizonu u unutranjoj Srbiji. Proveo sam jedno vreme i na Kosovu. Secam se izivljavanja oficira i podoficira na vojnicima. Kako su ih slali po cigare, burek i da zavrse neke sitne privatne poslove za njih. I kako ti isti oficiri beze kolko ih noge nose i ostavljaju vojnike na milost i nemilost granatama. Secam se da je dolazio da nas drka nacelnik sluzbe za moral (nisam ni znao da tako nesto postoji). Taj isti je posle rata otvorio privatnu firmu koja je radila sa vojskom i vrlo brzo se obogatio. Naravno, pre toga je morao da nam drzi svakodnevno proseravanje o svetoj srpskoj zemlji Kosovu itd. Sa Kosova sam se vratio zajedno sa deckom koji je od granate izgubio obe sake Plakao je kao dete ceo put. Trebao je da izdrzava porodicu jer mu je otac bio tesko bolestan ali eto postao je invalid sa 18 godina.
Posle toga sam radio na obavestavanju porodica poginulih vojnika. Bilo je bar 20tak slucajeva (poginulih vojnika) tokom mog boravka tamo. Obicno smo isli uvece, ljudi su vec bili u pidzamama. Onda ide razgovor: vas sin, taj i taj, je poginuo na duznosti. I onda pitanja: Hocete metalni ili drveni kovceg? Da ga sahranite u uniformi ili ne? Itd. Ljudi su bili u soku. Bilo ih je dosta koji su bili sinovi jedinci. Bila je zena kojoj je muz umro 6 meseci ranije i onda je primila vest o smrti sina jedinca. Sedela i je i gledala u ormaric sa miljeom na kojem su bile slike sina u uniformi i muza. Samo je sedela, gledala i klimala glavom. Otac jednog vojnika je samo pao na kolena i tako ostao cak i kad smo odlazili. Neke majke su vristale. Oficir je koji je to radio je bio profesionalac i dobar covek. Redak izuzetak.
Doktor iz ambulante mi je pricao da kad su rasirili ratne komplete (sa medicinskim instrumentima) falilo je preko 60-70% stvari. Pokradeno. Stariji vodnik iz garnizona mi se poverio kako novac koji roditelji salju vojnicima, zadrzi po mesec dva, u medjuvremenu 'obrne pare' i tako zaradjuje.

Sve je to ista klika koja je radila to isto 70-tih i 80-tih. Tadasnji kapetani i majori, sekretari partije koji se se kunuli u socijalizam, Tita, Jugoslaviju su sada brigadni generali koji se kunu u Nato pakt, tranziciju i Borisa Tadica (ili Nikolica). Pre samo 15tak godina su se kleli u Slobu i tajno uclanjivali u JUL.

Govna.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:43 01.10.2012

Re: Prodaja magle = JNA

Sa respektom sam pročitao to šta si napisao. Moram ti reći da ti je uporedba Slobe sa Titom, apsolutno neadekvatna.Em, su to dva apsolutno različita konektsta, em je Tito bio vojnički i politički za Slobu, genije. Slobo se nikad nije izdigao iznad aparatčika nesposobnog da vidi dalje od Dobričinih projekcija i sitnih politikantskih smicalica unutar Srbije.Čak i onda kad je smenivao "čika Dobricu".
Tito je, a mnogi će sada na mene graknuti, bio najveći srpski državnik dvadesetog veka. Srpski, da, jer je našao opciju da se razni narodi u okviru države koju je reprezentovao, emancipiraju i razvijaju najviše u istoriji modernoga sveta, i vlastitoj istoriji. Za Srbe je obezbedio život u jednoj državi, ravnopravnost i slobodu koja danas nije baš svima prihvatljiva. Realizovao je ozbiljnu državu koja je ispunjavala ono što je zapisivala u zakonima, u jedan dan. Ništa u toj državi i onome što je garantovala nije kasnilo jednoga dana. E, sad, političke slobode. Nije ih bilo potpuno u modernom smislu. Bilo je šest stvari koje se ne mogu raditi i to su svi znali. Ako to uradiš, bio si pod sankcijama. Van toga, a o tih "šest stvari" ću napisati poseban blog da ne davimo Krleta, pa te molim da učestvuješ u raspravi,postoijale su slobode veće nego danas. Nije te mogao lagati Dinkić, nervirati Dačić ili ne daj bože pretiti Vučić. Nisu mogli nekažnjeno tipovi poput Velje Ilića, šutirati novinare, a da ne pričamo šta sve nije mogao jedan Mrkonjić. Kosovo je bilo deo Srbije, a u Beogradu živelo više od sto hiljada Albanaca. Koliko ih danas ima, to se nikada ne pitamo.
Dakle, da.Sve treba smestiti u istoijski kontekst, ali Titova vojska je za Slobinu vojsku bila "vrh" i to je neuporedivo. Tito je imao sistem, a Slobo, lošu i kriminalnu improvizaciju, ako mi veruješ..
leonardo92 leonardo92 02:28 01.10.2012

Re: Prodaja magle = JNA

Moram ti reći da ti je uporedba Slobe sa Titom, apsolutno neadekvatna


Ne, ne, ja nigde nisam poredio Tita i Milosevica. Uostalom to poredjenje je isto kao kad bi poredio lava i misa i zbog toga neizvodljivo.
Ono sto sam ja kritikovao je gomila sarenih papagaja, sa hrabroscu misa i gomilom sjajnih epoleta koji su i danas prisutni u nasem establishmentu. Oni ce da se kunu u bilo sta sa jednakim zanosom, dok istovremeno pljackaju i kradu do iznemoglosti da bi sinu kupili mecku, fudbalski klub ili zlatne felne. U medjuvremenu necija deca ginu, ostaju bez posla i buducnosti i u najgoroj nemastini.
To je nas osnovni problem.

registry_machine registry_machine 09:14 01.10.2012

Re: Prodaja magle = JNA

Tito je, a mnogi će sada na mene graknuti, bio najveći srpski državnik dvadesetog veka. Srpski, da, jer je našao opciju da se razni narodi u okviru države koju je reprezentovao, emancipiraju i razvijaju najviše u istoriji modernoga sveta, i vlastitoj istoriji.

Kovacevicu, da li ste ikada procitali nesto iz srpske istorije?
Za Srbe je obezbedio život u jednoj državi, ravnopravnost i slobodu koja danas nije baš svima prihvatljiva.

Srbi su to imali i pre njega, a imali bi i bez njega.
E, sad, političke slobode.


postoijale su slobode veće nego danas. Nije te mogao lagati Dinkić, nervirati Dačić ili ne daj bože pretiti Vučić.

Svega je bilo na kvadrat, samo su se akteri drugacije prezivali. I uglavnom nisu bili Srbi.
Kosovo je bilo deo Srbije, a u Beogradu živelo više od sto hiljada Albanaca. Koliko ih danas ima, to se nikada ne pitamo.

Verovatno im je bilo malo neprijatno da sa komsijama u Beogradu gledaju zajedno vesti na dnevniku o deci na kupalistu pokosenoj rafalima ili autobusima koji lete u vazduh, unakazenim starcima...
Tito je imao sistem, a Slobo, lošu i kriminalnu improvizaciju, ako mi veruješ..

Titov sistem je bio raj za neradnike i dzabalebarose. Avanzovali su licemeri koji su se zaklinjali u bratstvo i jedinstvo, a u tajnosti se naoruzavali i kovali ratne planove. Svaki je poltron sa clanskom knjizicom uspevao dobro da zivi. Cenila se odanost partiji,lojalnost i priglupost, kako niko ne bi ugrozavao vodju na njegovoj fuknciji dozivotnog cara tiranina.

Bila je to najveca greska u celokupnoj srpskoj istoriji. Tito je uspeo da Srbiju zarazi virusom komunizma, ideologijom koja je jedna od najgorih u istoriji ljudskog postojanja. Kakav je komunizam bio i sta je sve bio u stanju da iznedri, najbolje ilustruju neki ljudi koji ovde ostavljaju svoje komentare.
predatortz predatortz 17:31 01.10.2012

Re: Prodaja magle = JNA

Za Srbe je obezbedio život u jednoj državi,


A u koliko su to država živeli pre njega?
predatortz predatortz 17:55 01.10.2012

Re: Prodaja magle = JNA

Tito je imao sistem, a Slobo, lošu i kriminalnu improvizaciju, ako mi veruješ..


Ja ti verujem za Slobu. Insajderi su, po pravilu, dobro upućeni...
janeznam janeznam 07:16 01.10.2012

.

Bas neki dan skupili smo se oko komsijske kafe i muski deo komsiluka milioniti put sa setom prica kako ih je vojska naterala da nameste krevet pod konac, da se uglancaju cizme do vrhunskog sjaja, da sloze ves u kasetu u koju na prvi pogled nije moglo da stane bas mnmogo a stala je cela vojna uniforma i ves i paket koji su roditelji poslali da sincic bar ne bude gladan. Ja sam se sve vreme ( u sebi ) pitala gde su te navike ( na silu ) stecene u vojsci nestale.
maksa83 maksa83 07:19 01.10.2012

Re: .

Ja sam se sve vreme ( u sebi ) pitala gde su te navike ( na silu ) stecene u vojsci nestale.

To bi bilo odavanje vojne tajne, takoreći veleizdaja.
janeznam janeznam 08:27 01.10.2012

Re: .


To bi bilo odavanje vojne tajne, takoreći veleizdaja.


Znaci konspiracija.
maksa83 maksa83 08:33 01.10.2012

Re: .

janeznam

To bi bilo odavanje vojne tajne, takoreći veleizdaja.


Znaci konspiracija.

Čist patriotizam.
Atomski mrav Atomski mrav 08:50 01.10.2012

Re: .

Ja sam se sve vreme ( u sebi ) pitala gde su te navike ( na silu ) stecene u vojsci nestale.

Ostale su u krugu kasarne. Kad uđeš u kasarnu, sve ono na šta si navikao pre služenja vojske ostaje napolju a inverzan proces se dešava kad izađeš iz nje.

Prilikom neke svečanosti (Dana pešadije, čini mi se), slušao sam raspravu tadašnjeg komandanta Gardijske brigade, pukovnika Radovanovića i trupne psihološkinje (valjda se tako kaže?) gde mu ona u jednom momentu kaže: "Ali, pukovniče, to nije logično!"
On se na to samo nasmejao i rekao: "Znate li čemu služe ona dvojica vojnih policajaca na ulazu u kasarnu? Da logika slučajno ne uđe unutra!"
janeznam janeznam 10:13 01.10.2012

Re: .

psihološkinje


!!!
Ali bojim se da se tako kaze.

predatortz predatortz 17:52 01.10.2012

Re: .


To bi bilo odavanje vojne tajne, takoreći veleizdaja.


Koji si ti car !
zack2jack zack2jack 09:10 01.10.2012

члан библиотеке

Живописно нема шта.. Како ме је војска научила да се сналазим у животу! ЈНА, стара Југа, покојни Шабан, добра времена Анте Марковића и кредита, доделе станова, црвени пасоши, шопинг до Трста, кафа у Дубровнику, ћевапи на Башчаршији... Врло живописно заиста!!
predatortz predatortz 20:48 01.10.2012

Re: члан библиотеке

ЈНА, стара Југа, покојни Шабан, добра времена Анте Марковића




Jedino čemu je mene JNA naučila je to da ne verujem velikim i zvučnim obećanjima...
zack2jack zack2jack 10:16 02.10.2012

Re: члан библиотеке

predatortz
ЈНА, стара Југа, покојни Шабан, добра времена Анте Марковића


Jedino čemu je mene JNA naučila je to da ne verujem velikim i zvučnim obećanjima...


слажем се, има добра ствар на ту тему од Пилота - Не веруј у Идоле...

у сваком случају пуно заблуда као ЈНА чак ПЕТА сила на свету, одмах после, Америке, Русије, не знам кога још и Ирака(Садамовог) хахахахах, да, да, ту смо негде били... али у младим извиђачима :)

ипак пуно успомена, братство и јединство, дечаци који постају људи... са колико сете се само пише о томе, врло живописно кажем...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana