Energetika| Kultura| Nauka| Tehnologija| Umetnost

Pankeri na paru

Vesna Knežević Ćosić RSS / 06.10.2012. u 10:19

Zamislite da se tehnologija razvila u alternativnom smeru i da još uvek koristi paru kao izvor energije. Stavite na gomilu raznorazne ventile, prekidače, zupčanike i druge mehaničke drangulije koje su skrajnute početkom dvadesetog veka i naterajte ih da rade. Dobićete ljupkog, otkačenog i hipermodernog Frankenštajna, vizuelno estetizovanog po svim pravilima ispadanja iz vremenskog uvrnuća.

I to baš onako kako nalaže steampunk novotehnološki podžanr, čiji zagovornici tvrde da bi tehnologija, da se kojim slučajem odmotavala u drugom pravcu, još uvek koristila parni pogon. Zapravo, frikovi steampunk SF literature veruju da su parne i mehaničke mašine naprednije od tehnologija koje danas imamo, a analitičari subkulturnih trendova ih zbog poigravanja s fantazijom prošlosti i budućnosti, vide kao retrofuturistički pokret.

Steampukeri vole da podsećaju da je prva industrijska revolucija počela kada je James Watt (1736 - 1819) krajem 18. veka patentirao parnu mašinu, a univerzalni princip pretvaranja toplotne energije u mehaničku zavrteo planetu u novom pravcu. E sad, da se nije dogodila druga industrijska revolucija i da je svet nastavio da funkcioniše na paru, da li to znači da bi danas ložili svoje pametne telefone, da bi tablati vise ličili na mini parne lokomotive, a Cloud Computing zapravo radio na vruću vodu?

Ako slušate steampunkere odgovor je, naravno, "da". Rečju, da se samo oni pitaju, nebom bi plovile letilice lakše od vazduha, internet bi funkcionisao na analognim serverima, niko ne bi nosio 3D naočari, već one viktorijanske za pilotiranje, što liče na maske za podvodni ribolov, samo manje.Ko nije čitao H. G Wellsa, Mark Twaina i J. Vernea teško sve to može da zamisli.

infernal.jpgUzgred, steampunk pokret, koji nikako ne treba brkati sa cyberpunkom, nastao je krajem 20. veka i napaja se alternativnom istorijom, ne doživljavajući budućnost kao apokaliptičnu. Istini za volju, treba reći da je termin steampunk skovao pisac K. W. Jeter početkom osamdesetih godina prošlog veka. Ovaj pisac poznat kod nas i po delu "Pankerski pogled na prošlost i budućnost", smislio je termin kao duhovitu parafrazu na popularni žanr u naučnoj fantastici, cyberpunk, s idejom da obuhvati alternativnu, ili preciznije "tajnu" istoriju, kako je govorio.

Pravi steampunker u svemu vidi strampunk detalje, kao na primer u Hayao Miyazakievim "Laputa: Castle in the Sky" i "Howl's Moving Castle". Final Fantasy po ovom tumačenju takođe vrvi steampunkom. Goblini i Gnomi iz World of Warcrafta isto žive žive u steampunk dimenziji i tako dalje...

Steampunk inicijacija obično počinje s filmovima, a nastavlja se muzikom. Od filmova se preporučuju "The Prestige" s mađioničarima, trikovima i iluzijama, "Sky Captain and the World of Tomorrow", zbog cepelina i starih aviona u kombinaciji s robotima, a može da se pogleda i "Sleepy Hollow", u kome se radnja odvija 1799.

Steampunk muzika je miks industriala, folka i gotha, s lakim refrenima i stihovima i ritam mašinama u pozadini koje obavezno asociraju na paklenu mašinu, ili bar neku zarđalu kantu koja samo što nije odletela u vazduh. Tako bar zvuče Abney Park, Voltaire i Clockwork Dolls, koji kolektivno deluju kao da su upravo iskočili iz mašine za vremeplov.

Valja reći i da pravi steampunker veruje u paralelne svetove, od kojih je ova naša realnost samo jedan od njih.Steampunk je zapravo kao riba devojka, kentaur, hibrid neoviktorijanskog imidža začinjenog verom u koegzistenciju ljudi i mašina u vremenu novih tehnologija. Naravno, sve to upakovano u outfit u bojama rđe, iako je kombinacija braon i crne farbe uvek važila za katastrofalnu modnu kombinaciju.

Sada se i to promenilo, jer se na steampunk naložio i Ralph Lauren. I naravno da stvar ne bi bila kompletna bez dizajnera enterijera koji u količinama koriste steampunk motive u vidu zupčanika i točkića, kao da su upravo poharali neku staru radionicu satova ili mehaničarev dućan za opravku dirižabla.

U steampunk fazon "oblače" se i muzički instrumenti, šivaće mašine, gadžeti, tastature, a vala i celi računari. Mogu se videti čak i miševi napravljeni od ovčije lobanje i ukrašeni okovima, čiji majstor ponesen horor izgledom nije traćio vreme na ergonomiju.

A da je pokret globalan, može se zaključiti i po popularnosti moskovskog dizajnera Alexa Neretina, koji je kreirao funkcionalnog steampunk miša, dao mu prigodno viktorijan sko ime Rhombus Maximus i postao svetski poznat tip.

Valja reći i da pankeri na paru odeću nabavljaju na bolje opremljenim buvljacima i na internetu, ili je prave sami.Već samim imenom steampunker (steam - para) akcentuje se period 19. veka, u kojem se koristio parni pogon, ali i kompletan imidž, koji je zapravo kombinacija old school krpica kakve su nosili avanturisti pre dva veka i punk detalja.

Hit su korseti, prsluci, podsuknje, pruge, viktorijansko cveće, suncobrani, kaiševi, narukvice, džepni satovi i kompasi, koje se ekstravagantno upotpunjavaju tetovažama i pirsinzima. Nisu retkost ni imitacije uružja koje se nose samo kao ukras.

Jer, steampunk subkulurna scena nije se poput hidre razmahala samo u egzotičnim okvirima novih tehnologijama, već je ima u količinam i u literatiri, stripu, slikarstvu, modi, dizajnu enterijera, arhitekturi. Toliko, da joj pažnju posvečuju i etablirana mesta, kao na primer, Muzej istorije nauke u Oksfordu, koji je krajem prošle godine priredio i prvu veliku izložbu steampunk umetničkih dela.

Top streampunk literatura za inspirisanje, pored Wellsa i Twaina, počinje s obaveznim kapetanom Nemom iz Nautiliusa, bilo da je u pitanju knjiga, bilo film. Slede novije stvari, tipa Mervyn Peake ("Titus Groan", "Gormenghast" i "Titus Alone" iz "Gormenghast" trilogije), Michael Moorcock ("Elric of Melnibone", "Corum", "Warlord of the Air"), China Mieville ("Perdido Street Station"), te "The League of Extraordienry Gentelemen" Alana Moora i Kevin O'Neilla.

U svakom slučaju, provereni doživljaj čarolije steampunka može da se doživi preko "Diferencijalne mašine" Williama Gibsona i Brucea Sterlinga, u kojoj lord Byron i Charles Babbage uspevaju da konstruišu mehaničko digitalni kompjuter koji radi, ali i preko radova Jake von Slatta koji je kreirao retro izgled računara, muzičkih instrumenata, pa čak i iPoda.

A pošto se pravi frik ne zaustavlja samo na gledanju i čitanju, već vozi steampunk motor, telefonira s steampunk telefona i razmišlja kako bi radio na paru dieselpunk auto Kapetana Nema iz filma „The Extraordinary Gentleman", ulazak u viktorijanski svet može da se zavrti već svakodnevnim nošenjem kompasa u džepu prugastih pantalona, ili bar igranjem sa steampunk setom od lego kockica, jer i to postoji.

 

ps. Ovaj blog posvecujem mojim drugarima iz ZMUC-a (Zemunski mali umetnicki centar)

 

Atačmenti



Komentari (132)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 10:25 06.10.2012

Izvanredno

Hvala.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:22 06.10.2012

Re: Izvanredno

zadnjapetoletka
Hvala.


zadnjapetoletka, evo nesto slatko za tebe

djapica djapica 20:02 06.10.2012

burning man

Ima dosta tog steampunk-a na burning man-u. burning man je super.



burning man
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:16 07.10.2012

Re: Izvanredno

I nesto slicno zauzvrat. A lepo izgleda iznad radnog stola.

blue92 blue92 10:43 06.10.2012

Howl's Moving Castle


s j a j a n film

sa još sjajnijom muzikom
dragan7557 dragan7557 11:11 06.10.2012

Re: Howl's Moving Castle

blue92

s j a j a n film

sa još sjajnijom muzikom

Ne bih rekao da je baš po ukusu blogo-publike, sudeći po raznim "muzičkim" prilozima koji se ovde kače.

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:13 06.10.2012

budženje

Moj sin je i kao sasvim malo dete uvek nešto pravio i budžio. Kada mu je bilo sest godina, otac mu je zvanicno dao lemilicu.

Ja sam bila protiv. Onda me je njegov otac ubedio sledecom argumentacijom:

- Pa on i ovako i onako lemi kao lud i krije to od tebe, bolje da radi zvanicno i javno i pod kontrolom, oces da lemi ispod jorgana i spali kucu?

:)
dragan7557 dragan7557 11:20 06.10.2012

Re: budženje

Ja sam bila protiv.

Zašto me ovo ne čudi?

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:23 06.10.2012

Re: budženje

Zašto me ovo ne čudi


:) pa bilo mi frka, znaš, žene i taj rad...:)

al sam popustila pred dobrom argumentacijom, jel
Gospodja Klara Gospodja Klara 11:24 06.10.2012

Re: budženje


- Pa on i ovako i onako lemi kao lud i krije to od tebe, bolje da radi zvanicno i javno i pod kontrolom, oces da lemi ispod jorgana i spali kucu?


Apsolutno se slažem, zato (sve zvanično i javno) ulazim u sobu tinejdž ćerke u maskirnoj uniformi (moram da nabavim i neku od ovih gore maski, možde me i ozbiljno shvati u nekom momentu). Ali bolje i tako nego sa vatrogascima.:)
dragan7557 dragan7557 11:31 06.10.2012

Re: budženje

Gospodja Klara

- Pa on i ovako i onako lemi kao lud i krije to od tebe, bolje da radi zvanicno i javno i pod kontrolom, oces da lemi ispod jorgana i spali kucu?


Apsolutno se slažem, zato (sve zvanično i javno) ulazim u sobu tinejdž ćerke u maskirnoj uniformi (moram da nabavim i neku od ovih gore maski, možde me i ozbiljno shvati u nekom momentu). Ali bolje i tako nego sa vatrogascima.:)

Možda ne bi škodilo smirenje uz muziku:
Joe Hisaishi
"View of silence &,"

uz naglasak na
zvanicno i javno i pod kontrolom,



cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:32 06.10.2012

Re: budženje

Apsolutno se slažem, zato (sve zvanično i javno) ulazim u sobu tinejdž ćerke u maskirnoj uniformi (moram da nabavim i neku od ovih gore maski, možde me i ozbiljno shvati u nekom momentu). Ali bolje i tako nego sa vatrogascima.:)


pa da:) posle je decja soba licila na frankenstajnovu radionicu, al nema veze, svi bili srecni, inkluziv i ja:)

gospodja klaro, samo za tebe, jedna kombinacija za skockavanje:)



dragan7557 dragan7557 11:38 06.10.2012

Re: budženje

Vesna Knežević Ćosić
Apsolutno se slažem, zato (sve zvanično i javno) ulazim u sobu tinejdž ćerke u maskirnoj uniformi (moram da nabavim i neku od ovih gore maski, možde me i ozbiljno shvati u nekom momentu). Ali bolje i tako nego sa vatrogascima.:)


pa da:) posle je decja soba licila na frankenstajnovu radionicu, al nema veze, svi bili srecni, inkluziv i ja:)

gospodja klaro, samo za tebe, jedna kombinacija za skockavanje:)




A uz ovu bi pasovalo:

Joe Hisaishi

"Princess Mononoke Symphonic Suit,"

naravno ako se dame slažu?

cerski
Gospodja Klara Gospodja Klara 11:41 06.10.2012

Re: budženje


uz naglasak na

zvanicno i javno i pod kontrolom,


Kontrola je iluzija i samozavaravanje, na kraju se svede na mantru: masamoneksuživiizdravi (i iskrenu - mada ponekad klikmavu - nadu da će rezultat odgajanja (ne volim reč vaspitanje) biti njihova sposobnost zdravog rasuđivanja).

gospodja klaro, samo za tebe, jedna kombinacija za skockavanje:)


Ne moram da dodam da sam pala na lulicu.:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:41 06.10.2012

Re: budženje

naravno ako se dame slažu?


juuu, cerski sto si fini:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:48 06.10.2012

Re: budženje

Ne moram da dodam da sam pala na lulicu.:)


ja sam pala na ova krila, garant se mrdaju:)

dragan7557 dragan7557 11:49 06.10.2012

Re: budženje

Vesna Knežević Ćosić
naravno ako se dame slažu?


juuu, cerski sto si fini:)

Rojalno i raskalašno, zar ne?

Šta ćeš, noblesse oblige!

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:54 06.10.2012

Re: budženje

noblesse oblige


evo i za tebe cerski jedno viktorijansko pakovanje za pre podne

JJ Beba JJ Beba 12:02 06.10.2012

Re: budženje


gospodja klaro, samo za tebe, jedna kombinacija za skockavanje:)

jaooo što je lepoooooo! i sexy too
dragan7557 dragan7557 12:03 06.10.2012

Re: budženje

Vesna Knežević Ćosić
noblesse oblige


evo i za tebe cerski jedno viktorijansko pakovanje za pre podne


Merci madame, merci beaucoup!

cerski
JJ Beba JJ Beba 12:04 06.10.2012

Re: budženje

vesno, mnogo zgodna ova oprema ala Mad Max
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:07 06.10.2012

Re: budženje

jaooo što je lepoooooo! i sexy too


evo i tebi jj bebo, da ti se nadje:)

JJ Beba JJ Beba 12:10 06.10.2012

Re: budženje


evo i tebi jj bebo, da ti se nadje:)

kapu već imam, samo još ostalo da nabudžim
imam i vaki čibuk

mnogo dobar blog
draft.dodger draft.dodger 12:11 06.10.2012

Re: budženje

Bolje bi im bilo da ne gube vreme, na te parne bombonjere...

dragan7557 dragan7557 12:15 06.10.2012

Re: budženje

JJ Beba
vesno, mnogo zgodna ova oprema ala Mad Max

Prvo što plebs kultura povezuje je Mad a tek onda Mar(k)s!

Viktorijansko:
ulazak u viktorijanski svet


ostaje skriveno, iz nekih, znanstvenih, razloga?

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:20 06.10.2012

Re: budženje

Prvo što plebs kultura povezuje je Mad a tek onda Mar(k)s!


hebote, cerski, mojne kvaris onaj fin nastup, majkovicu, taman te krenulo:)

ocu kazem, daj jos tog finog cerskog, makar i na paru:)p

i sta fali mad maxu, bas je sexy, no, evo Tina za tebe



JJ Beba JJ Beba 12:35 06.10.2012

Re: budženje


Viktorijansko:

dragan7557 dragan7557 12:39 06.10.2012

Re: budženje

Vesna:
i sta fali mad maxu, bas je sexy, no, evo Tina za tebe

Pa fali što je mad, a tizi idu u Kovin ili u politiku.

A grandma T. Turner ne mirišem ama baš ni ič! Njena dreka mi je načisto nepodnošljiva, ništa manje nego imenjaka joj Ted CNN Turner-a.


cerski


dragan7557 dragan7557 12:55 06.10.2012

Re: Camel boje!

JJ Beba

Viktorijansko:


Suknja je fantazija. Baš se uklapa u klasične Camel trendove, koje godinama nosim.

Mada ove godine nosim i Ralph Lorean i pored toga što me logo polo igrača žute boje prilično živcira.


cerski
JJ Beba JJ Beba 12:59 06.10.2012

Re: Camel boje!

dragan7557
JJ Beba

Viktorijansko:


Suknja je fantazija. Baš se uklapa u klasične Camel trendove, koje godinama nosim.

Mada ove godine nosim i Ralph Lorean i pored toga što me logo polo igrača žute boje prilično živcira.


cerski

slatko je

Gospodja Klara Gospodja Klara 13:10 06.10.2012

Re: budženje

kapu već imam, samo još ostalo da nabudžim
imam i vaki čibuk


Evo ti i gajba.:)



Inače, padam na industrijski stil i detaljčiće, a ovaj parni fazon mi baš leg'o uz to. (Jbt, od svega toga nemam čak ni ekspres lonac.)
dragan7557 dragan7557 13:19 06.10.2012

Re: Camel boje!

JJ Beba
dragan7557
JJ Beba

Viktorijansko:


Suknja je fantazija. Baš se uklapa u klasične Camel trendove, koje godinama nosim.

Mada ove godine nosim i Ralph Lorean i pored toga što me logo polo igrača žute boje prilično živcira.


cerski

slatko je


"Tumble 'n Dry" (dutch design) u kolekciji zima 2012 ima predivnu jaknicu u sličnoj boji i formi koju sam uzeo mojoj unuci, suknja "Geisha" iste boje i sličnog dizajna, kao na slici uklapa se odlično uz jaknicu.

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:34 06.10.2012

Re: budženje

padam na industrijski stil i detaljčiće, a ovaj parni fazon mi baš leg'o uz to. (Jbt, od svega toga nemam čak ni ekspres lonac.)


:)

oš telefon?

Gospodja Klara Gospodja Klara 13:53 06.10.2012

Re: budženje

oš telefon?


Hoću i cipele.
JJ Beba JJ Beba 14:04 06.10.2012

Re: budženje

Gospodja Klara
oš telefon?


Hoću i cipele.

i romantični detalj
dragan7557 dragan7557 14:11 06.10.2012

Re: budženje

JJ Beba
Gospodja Klara
oš telefon?


Hoću i cipele.

i romantični detalj

Neće moći uz cipele! Jednostavno ne ide!

cerski

p.s. mada ni odabrani model cipela ne ide uz dojam Klare!

JJ Beba JJ Beba 14:12 06.10.2012

Re: budženje


Evo ti i gajba.:)

uuuu to je to :)


Inače, padam na industrijski stil i detaljčiće, a ovaj parni fazon mi baš leg'o uz to. (Jbt, od svega toga nemam čak ni ekspres lonac.


bzo nabavi.ako nekome odgovara ovaj look, onda si to ti


JJ Beba JJ Beba 14:16 06.10.2012

Re: Camel boje!

suknja "Geisha" iste boje i sličnog dizajna, kao na slici uklapa se odlično uz jaknicu.

za unuku
dragan7557 dragan7557 14:37 06.10.2012

Re: Camel boje!

JJ Beba
suknja "Geisha" iste boje i sličnog dizajna, kao na slici uklapa se odlično uz jaknicu.

za unuku

E ova godina kao i uvek je u stajlingu "Bomba," "Porto Azul," "Nono," Bengh per Principessa," "Geisha" i spomenuti "Tumble 'n Dry," uz dodatke na koje slučajno naletim a ti su i najinteresantniji, recimo "Hamilton Beach," "D-Zine," ili "H&F Fashion," i još po nešto, uz obavezni prilog "Hello Kitty."

Uskoro sledi rasprava o skijaškoj odeći.

cerski

JJ Beba JJ Beba 15:13 06.10.2012

Re: budženje

Gospodja Klara
oš telefon?


Hoću i cipele.

klaro vidi ove lepotice


i lepotice za njih
Gospodja Klara Gospodja Klara 15:15 06.10.2012

Re: budženje

bzo nabavi.ako nekome odgovara ovaj look, onda si to ti


Pa da, ali ona domaćička varijanta.:)))



(Ha, i Tim Burton ide nekako uz temu.)
Gospodja Klara Gospodja Klara 15:20 06.10.2012

Re: budženje


klaro vidi ove lepotice


i lepotice za njih


Ma ok, nemaju bodlje.:)))))
Ove druge - mooože.
blogovatelj blogovatelj 15:34 06.10.2012

Re: budženje

A uz ovu bi pasovalo:

Joe Hisaishi

"Princess Mononoke Symphonic Suit,"


Cerski, jos nisi naucio da uglavis Jutjub klip u komentar?

Pomoci ce ti onaj koji zna, tj ja.

dragan7557 dragan7557 15:43 06.10.2012

Re: budženje

blogovatelj
A uz ovu bi pasovalo:

Joe Hisaishi

"Princess Mononoke Symphonic Suit,"


Cerski, jos nisi naucio da uglavis Jutjub klip u komentar?

Pomoci ce ti onaj koji zna, tj ja.


Izgleda da obožavaš da se namećeš, uvlačiš kao porub u g..... i pored toga što ti jasno napišem:

No comment!

I tako već godinama!

cerski
mirelarado mirelarado 16:11 06.10.2012

Re: budženje

(Ha, i Tim Burton ide nekako uz temu.)



И Емили.
JJ Beba JJ Beba 16:51 06.10.2012

Re: budženje

(Ha, i Tim Burton ide nekako uz temu.)

Tim Burton
blogovatelj blogovatelj 05:35 07.10.2012

Re: Howl's Moving Castle

s j a j a n film




nsarski nsarski 12:05 06.10.2012

Totalno sam zgranut i odusevljen,

mada mi je zgranutost dublja od odusevljenosti.
Mislim, taj steam art je super cool (ili super hot, ako neko vise voli), ali para se i danas koristi u sofisticiranoj tehnologiji. Nuklearne podmornice, na primer, su parne masine. Jedino sto se u njim ne lozi ugalj nego nuklearno gorivo. Slicno vazi i za nuklearne elektrane.

Osnovni princip je da se voda necim zagreje (ugljem, drvima, nuklearnim reakcijama, whatever) da se stvori para, pritisak, i eto nama pogona. Sad, ne moze se terati kompjuter na paru. Moze, eventualno, ako paru koristimo da proizvedemo struju (nuklearna elektrana), a posle sve digitalno.

Estetski, razumem da ljude intrigiraju cevke, grejaci, hladnjaci, manometri, ventili i ostali gadgets koji idu uz pritisak pare i njenu regulaciju. I to je sve cool. Ali, sistem je prilicno neefikasan, ako se samo tako koristi. Medjutim, sve zajedno, lepo je mastati. S druge strane, nemoguce bi bilo razviti tehnologiju danasnjice samo na paru, u klasicnom smislu. Mislim, imali bi Gotham City:

Sve zajedno - ocaravajuce i zgranutljivo.
Super blog. Nesto sam naucio.



P.S. Zamisli sada neku muziku "Gotham City Blues". Awesome!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:12 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

Super blog. Nesto sam naucio.


fala, šarski, tvoja pohvala mi znači, znaš da ja padam na fizičare:)

u to ime, evo ti jedna tastatura:)



maksa83 maksa83 12:54 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

u to ime, evo ti jedna tastatura:)

Uah! Želim je!

Iz nekog razloga otkidam na steampunk estetiku, podseća me na Pahekove stripove i ilustracije.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:21 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,javas

u to ime, evo ti jedna tastatura:)


Uah! Želim je!

Iz nekog razloga otkidam na steampunk estetiku, podseća me na Pahekove stripove i ilustracije.


Makso, brate po ukusu, evo ti jedan USB:)javascript:;



A Zeljko Pahek je SAVRSEN



EDIT: nasla sam i tebi tastaturu



alarih alarih 13:41 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

maksa83
u to ime, evo ti jedna tastatura:)

Uah! Želim je!

Iz nekog razloga otkidam na steampunk estetiku, podseća me na Pahekove stripove i ilustracije.

Evo ti tut.
Ja već nedeljama njuškam ovaj, kontam kad ovo dete može da je napravi, snaćiću se i ja valjda.

Za domaćicu:


I nakit obožavam, samo idem po kući i merkam šta bih mogla da rastavim, a po tuđim kućama otimam pokvarene satove



Metal je definitivno najinspirativniji materijal na svetu
maksa83 maksa83 14:00 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

Evo ti tut.

Našao sam tipa koji ih pravi: www.datamancer.net

Cijene sitnice su od $450 za najjednostavnije pa do $1300 za onu što će Vesna da kupi (right?) nsarskom. Tip pravi i miševe i kućišta.

Sad mi pade na pamet - koga zanima gothic-steampunk fjužn scenografija treba da pogleda Chronicles of Riddick. Vin Dizel rulz!

Kazezoze Kazezoze 14:17 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

maksa83
u to ime, evo ti jedna tastatura:)

Uah! Želim je!

Iz nekog razloga otkidam na steampunk estetiku, podseća me na Pahekove stripove i ilustracije.

pa napravi je sam sebi...evo i kako: ----> link

ja odlučio da sebi napravim jedan ovakav po uputama sa linka...baš će to biti jedna fina kreativna zanimacija.

odličan blog vesna.
alarih alarih 14:27 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

maksa83
Evo ti tut.

Našao sam tipa koji ih pravi: www.datamancer.net

Jao, bre...
Laptop 1
Laptop 2
Pa ne, nema smisla, stvarno se treba bogato udati ili drknuti neku banku il' nešto...
alarih alarih 14:31 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

Kazezoze
ja odlučio da sebi napravim jedan ovakav po uputama sa linka...baš će to biti jedna fina kreativna zanimacija.

'Ajde posle napravi meni ovo, sitnica



Kazezoze Kazezoze 14:51 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

alarih
Kazezoze
ja odlučio da sebi napravim jedan ovakav po uputama sa linka...baš će to biti jedna fina kreativna zanimacija.

'Ajde posle napravi meni ovo, sitnica




prvo da napravim prvi, a posle ću videti da li se isplati proširivati posao.

ako mi ne uzme puno vremena, a bude efektno izgledalo kao na slici, možda napravim i seriju različitih keyboard-a i ostalih steampunk improvizacija za kompjuter.
JJ Beba JJ Beba 15:10 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

I nakit obožavam,

ooooo miiinđđđuušeeeee još viseće!!!! samo take nosam

evo sata
alarih alarih 16:35 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

JJ Beba

ooooo miiinđđđuušeeeee još viseće!!!! samo take nosam

Evo ga moj hoummejd stimpankić... msm, dve navrtke su mi bile dovoljne da ga tako nazovem

JJ Beba JJ Beba 16:55 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,


Evo ga moj hoummejd stimpankić..


:) suepr je...što duže to to bolje minđusše, barem kad sam ja u pitannu
alarih alarih 16:58 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

JJ Beba
:) suepr je...što duže to to bolje minđusše, barem kad sam ja u pitannu

Takođe
Gospodja Klara Gospodja Klara 17:42 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

Isuse kak je krasan:



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:45 06.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

prvo da napravim prvi, a posle ću videti da li se isplati proširivati posao


www.udruzeniblogeri.rs/steampunkserbia

evo poklon ze tebe, kaze




Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:41 07.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

Mislim, taj steam art je super cool (ili super hot, ako neko vise voli), ali para se i danas koristi u sofisticiranoj tehnologiji. Nuklearne podmornice, na primer, su parne masine. Jedino sto se u njim ne lozi ugalj nego nuklearno gorivo. Slicno vazi i za nuklearne elektrane.


he, nesto slicno mi kaze i sin, tj, pa gde ti vidis alternativu u pari, kad sve radi na paru i dalje.

i kaze, pa stuju ti prave nuklearne elektrane, a to je opet sistem pare i zagrevanja, i termo elekrane na ugalj isto, ove na vodu nisu ni 10 odsto svetske proizvodnje ili tu negde, a solarne tek nula koma nula nula itd odsto itd.

tako da, eto, moj Viktor mi objasni lepo da to i nije alterativna. Hebote, rodila sam Šarskog ahaha:)


blue92 blue92 12:59 07.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

Hebote, rodila sam Šarskog




(kakva odvala i kakav kompliment)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:16 07.10.2012

Re: Totalno sam zgranut i odusevljen,

(kakva odvala i kakav kompliment)


ma nije, moj sin je bolji, lepsi i noviji, moz mislit ondak:)
JJ Beba JJ Beba 12:08 06.10.2012

baš fino biti zaljubljen u damu

Hit su korseti, prsluci, podsuknje, pruge, viktorijansko cveće, suncobrani, kaiševi, narukvice, džepni satovi i kompasi, koje se ekstravagantno upotpunjavaju tetovažama i pirsinzima


mmmmmm voliiim

Brucea Sterlinga



pozdrav Brusu
nsarski nsarski 12:21 06.10.2012

New and Old


Idemo da ronimo!


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:28 06.10.2012

Re: New and Old

a može i voznja pored mora:)


blogovatelj blogovatelj 16:43 06.10.2012

Re: New and Old

a može i voznja pored mora:)


Necete me prevariti.
Ovaj motor je projektovao i sklopio Otto von Grunf.
draft.dodger draft.dodger 12:38 06.10.2012

Machinarium...

Ova češka, point-and-click avantura, Machinarium, se dobro uklapa u tvoj blog...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:41 06.10.2012

Re: Machinarium...

Machinarium


aiii, sto je leeepo:)

a vidi ovo:

4krofnica 4krofnica 15:41 06.10.2012

Re: Machinarium...


Machinarium


odlična igrica!
zabavna avantura kjut robota Josefa u spašavanju svoje drage,
sjajna mozgalica za klince :)

od ovih zezalica sa mehanizmima, volim ekipu Groovy Geeks-a
koji prave super priveske za ogrlice (i torbe od starih ploča i flopi diskova)
(kc grad 'moda za poneti')




ni stim ni pank ali volim:
nakit od starih delova za kompjuter, Compart





mjuz:)

maksa83 maksa83 16:16 06.10.2012

Re: Machinarium...

Ova češka, point-and-click avantura, Machinarium, se dobro uklapa u tvoj blog...

Machinarium je stvarno čista magija, primer kako indie studio (koji je u tom trenutku bio jedan čovek) bez multimilionskog budžeta samo pomoću mašte i dizajna može da napravi igru sa Atmosferom. Iz iste kuće je i Samorost od kog je sve krenulo.



mnenadic mnenadic 12:43 06.10.2012

Rafinerije i

postrojenja hemijske industrije (na primer ona kod Bariča) savršeno odgovaraju steampunk estetici. Doduše, malo su preglomazna za poneti.


Bez zezanja, blog je super!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:48 06.10.2012

Re: Rafinerije i

Bez zezanja, blog je super!


jao, fala drugari, nemate pojma koliko me raduje sto vam se ovaj steampunk blog svidja:)

u to ime evo jos steampunka



blogovatelj blogovatelj 16:46 06.10.2012

Re: Rafinerije i

postrojenja hemijske industrije (na primer ona kod Bariča) savršeno odgovaraju steampunk estetici. Doduše, malo su preglomazna za poneti.


Uf, radio sam jedan projekat tamo.
Kao Windows skrinsejver, original.
Samo cevke, ventili, zglobovi, razvodnici, cisterne.
A video sam i Rols Rojs agregat koji sluzi da pravi struju za celo postrojenje, ako dodje do nestanka regularnog napajanja. Grmi kao sto FAP masina.
draft.dodger draft.dodger 13:08 06.10.2012

Crayon Physics

Još jedna preporuka za igranje...

cassiopeia cassiopeia 13:17 06.10.2012

...


E Vesna da znaš da zbog ovakvih blogova volim ovaj blog.

Korseti su mi bili pasija kad sam imala 15-16 godina i jedna od najdražih stvari koje sam sebi sašila. Čak sam se trudila da nabavim one fišbajne za dobro držanje. Mnogo dobra stvar kad hoćeš da se osećaš posebnom.

Vidi ovaj

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:29 06.10.2012

Re: ...

Korseti su mi bili pasija kad sam imala 15-16 godina i jedna od najdražih stvari koje sam sebi sašila.


evo ti i jedan šešir pride:)

JJ Beba JJ Beba 16:57 06.10.2012

Re: ...


Korseti su mi bili pasija

ništa mi ne pričaj

cassiopeia cassiopeia 20:07 06.10.2012

Re: ...

evo ti i jedan šešir pride:)


Jaoo al' bi mi lego :)

Divni su ti pokloni!
cassiopeia cassiopeia 20:10 06.10.2012

Re: ...

JJ Beba

Korseti su mi bili pasija

ništa mi ne pričaj




Vesna je krivac što ja od kako sam se setila korseta pravim plan da popravim svoju mašinu za šivenje, nađem joj mesta i sednem da šijem :)

Biće ovo lepa zima
JJ Beba JJ Beba 20:29 06.10.2012

Re: ...

Biće ovo lepa zima

jedino ako počenemo da šijemo ovakve korsete. to je dino može da nas izvadi. barem mene koja mrzi zimu
cassiopeia cassiopeia 20:38 06.10.2012

Re: ...

jedino ako počenemo da šijemo ovakve korsete. to je dino može da nas izvadi. barem mene koja mrzi zimu


Nije da ga mrzim al' nisam ni neki ljubitelj, šijemo i mislimo na leto korsetno.
JJ Beba JJ Beba 20:50 06.10.2012

Re: ...

cassiopeia
jedino ako počenemo da šijemo ovakve korsete. to je dino može da nas izvadi. barem mene koja mrzi zimu


Nije da ga mrzim al' nisam ni neki ljubitelj, šijemo i mislimo na leto korsetno.



mirelarado mirelarado 13:28 06.10.2012

Како је све почело, или еолипила

Ред је да се на овако лепом блогу сетимо и првог знаног, античког изумитеља парне машине - Херона из Александрије. И његов проналазак користио се у ондашњем дизајну: за врата храмова која су се, као чаролијом, отварала помоћу невидљивог механизма:


maksa83 maksa83 13:49 06.10.2012

Re: Како је све почело, или еолипила

Ред је да се на овако лепом блогу сетимо и првог знаног, античког изумитеља парне машине - Херона из Александрије. И његов проналазак користио се у ондашњем дизајну: за врата храмова која су се, као чаролијом, отварала помоћу невидљивог механизма:

Od tih starih stvari sa zupčanicima postoji još i Antikythera pronađena 1900-te, procenjuje se da je otpr. iz 1. veka pre Hrista. Do pre neku godinu nije bilo jasno čemu služi, a onda su utvrdili da je korišćena za vrlo precizne astronomske proračune.



Kad smo kod zupčanika, ovo dole je štoperica + budilnik pre budilnika:

Sveća za koju se zna koliko vremena gori. Pribodeš ekser tamo gde želiš da se probudiš, kad se vosak istopi padne u metalno dno ispod i učini <klang!>. (Verovatno su simulirali Snooze tako što malo niže pribodu još jedan ekser).

jacHa. jacHa. 14:10 06.10.2012

analitička mašina u srbalja

antioksidant antioksidant 14:37 06.10.2012

Re: Како је све почело, или еолипила

Verovatno su simulirali Snooze tako što malo niže pribodu još jedan ekser

snooze je najbolji izum ikada...
hvala onome ko ga je izmislio i gde cuuo i gde ne cuo
maksa83 maksa83 15:28 06.10.2012

Re: Како је све почело, или еолипила

antioksidant
Verovatno su simulirali Snooze tako što malo niže pribodu još jedan ekser

snooze je najbolji izum ikada...
hvala onome ko ga je izmislio i gde cuuo i gde ne cuo

Snooze je đavolja rabota.

Ovo je lek:

mnenadic mnenadic 15:49 06.10.2012

Re: analitička mašina u srbalja

Product by Ćebići, Valjevo
antioksidant antioksidant 17:10 06.10.2012

Re: Како је све почело, или еолипила

Ovo je lek:

dobićeš jedan za rođendan kad ti se toliko sviđa
zilikaka zilikaka 13:46 06.10.2012

Ludo

Mene su skroz sludele i zabunile ovakve stvari.


Ja svakog dana gledam slične oblike, ali u povezane sa smislom.
Ovo umetničko viđenje me ubi, jer mozak po automatizmu traži celinu.

Slatko je, lepo, kitnjasto, al previše zamara.

anamarkana anamarkana 14:25 06.10.2012

a za prave zaljubljenike

st.jepan st.jepan 14:40 06.10.2012

Hej,

megasupercool blog!

Nisam im'o pojma da tako nešto postoji kao deklarisani trend, a sad vidim, vrlo sam u njemu.

Istorija tehnike me opčinja oduvek, naročito slepa creva tehnike, tehnički i tehnološki luzeraj. Pronalazim na Googletu genijalna rešenja koja nisu odvela nikamo, koja nisu izvedene čak ni kao prototipovi, a kojima bi nove tehnologije mogle udahnuti život.

No ne mislim sad na to, već na svoje akuelno foto-pregnuće.
Nije bukvalno parni pank, ali nosi podosta tog vajba.
.
angie01 angie01 14:58 06.10.2012

eeeee,

kad zakasnis, pa ova vkc sve podeli-vracaj bre, onaj nakit, lulicu, tastaturu,...

evo trampim recept, kako se sve to pravi, a od mastera!






Vesna, cista infuzija, obaj blog!
maksa83 maksa83 15:25 06.10.2012

Re: eeeee,

evo trampim recept, kako se sve to pravi, a od mastera!

Jaojeste, ako postoji Veliki Prvosveštenik Steampunka onda je to Grunf:

angie01 angie01 15:43 06.10.2012

Re: eeeee,

maksa83
evo trampim recept, kako se sve to pravi, a od mastera!Jaojeste, ako postoji Veliki Prvosveštenik Steampunka onda je to Grunf:


maxo, mislila sam prvo tu da stavim, al zbog trampe, rek'o bolje ovu s objasnjenjem!:)

..e, pazi kad se cuje kako svira!
angie01 angie01 15:51 06.10.2012

Re: eeeee,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana