Društvo| Istorija| Ljudska prava| Politika| Region

DOŽIVOTNA TERAPIJA

Dragan Jakovljević. RSS / 11.11.2012. u 13:47

Један од мојих Фејсбук пријатеља послао је осталима на тој мрежи фотографисану кутију неког лека. Погледам, српска латиница, али у првом тренутку се и не трудим да прочитам пун назив. Имена свих лекова ми међусобно веома личе, па их и не памтим, док не морам.

Онда помислим да је некоме тај лек можда хитно потребан, јер није уобичајено да се медикаменти рекламирају на Фејсбуку на тај начин. Загледам се пажљивије у фотографију, на којој је писало: АНТИФАШИЗАМ 500 мг, узимати доживотно!У напомени: Данас се обележава Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

Следио је коментар моје другарице Зорице да лек не треба штедети, јер за његову набавку није потребан лекарски рецепт.

Можда бих и даље живео у уверењу да су антифашизам и борба против антисемитизма толико укорењени у свести сваког друштва да је непотребно подсећати шта нам је увек чинити на том фронту, да ме није коснуло запажање једног аналитичара. Коментаришући деловања следбеника фашиста и неонациста у Мађарској, он је приметио како „антисемитизам и србомржња увек иду руку под руку“. Ових недеља се, судећи по садржајима порука на фасадама бројних српских објеката у Мађарској, то запажање показује као сасвим утемељено. Ја бих, препознавајући сличности искустава из прошлих времена са данашњим, додао да антисемитизам ипак стиже за корак брже, као претходница овом другом.

Попут навијача-хулигана који су се наметнули као актери спортског живота, далеко утицајнији од самих спортиста, тако се на нашим поднебљима и политички хулигани намећу као фигуре од којих зависи право сваког појединца на живот и право сваке групе на постојање. Као што је постало важније шта они први раде током утакмица од онога што раде сами играчи, тако је у политичкој сфери од свега осталог важније шта изјављују и смерају политички хулигани. Од спортских хулигана стрепе и улагују им се управе клубова, тренери и играчи, а у случају политичких то исто чини свако ко је тренутно на власти. И ето одговора на питање: Откуд сад ови?

Кад год угледам разуларене црнокошуљаше (који у Мађарској обично носе беле кошуље, а црне прслуке) и чујем њихове антисемитске повике, упитам се: Ко ли је следећи... Исто питање чујем онда и од других, али не зато што ни они ни ја не знамо одговор, већ напротив - зато што га знамо. То питање се изговара готово несвесно, са притајеном зебњом и тихом надом која јесте кукавичка, али је својстрена сваком живом створу: „Можда је ипак преостао још неко, ко би се уместо нас могао наћи на мети мрзитеља. Можда за нас ипак има наде...“

Из сећања ми извире потресни запис немачког пастора Нимелера, који говори о ћутању немачких интелектуалаца после освајања државне власти од стране нациста и почетка политике "чишћења" различитих друштвених група:

Када су нацисти дошли по комунисте, ја сам ћутао; јер нисам био комуниста. Када су затворили социјалдемократе, ја сам ћутао; јер нисам био социјалдемократа. Када су дошли по синдикалце, ја се нисам побунио; јер нисам био синдикалац. Затим су дошли по мене, али тада више никога није било да се побуни.

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

8c_competizione 8c_competizione 17:40 11.11.2012

mozhda bi trebalo ...

... neogranicene kolicine ovog leka mailom slati na adrese SPC, IZ, Dveri, Zveri, Nashih, Urosha, bezObraza raznih, Djitlera ....
predatortz predatortz 10:55 13.11.2012

Re: mozhda bi trebalo ...

... neogranicene kolicine ovog leka mailom slati na adrese SPC,


Druže, ti si rođen u pogrešno vreme
Karijera na pljuvačini SPC gradila se polovinom prošlog veka
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 16:04 14.11.2012

Re: mozhda bi trebalo ...

Karijera na pljuvačini SPC gradila se polovinom prošlog veka

Onda se jeste gradila karijera, sada se tako čuva mentalno zdravlje. Uz dužno poštovanje prema malobrojnima i tihima u SPC. I ne bih ovo nazvao baš pljuvačinom...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:21 11.11.2012

:)

Jako sam ponosan da se moj dizajn, iako je prošlo više godina od stvaranja još uvek koristi i da je još uvek aktuelan
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:30 11.11.2012

Re: :)

A, znači ti si bio taj apotekar? Kako je svet mali... Onda se spremi da utrostručiš proizvodnju. Neće da se baci...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:53 12.11.2012

Re: :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana