Budućnost| Društvo| Literatura| Mediji| Životni stil

NOVINE GUBE TRKU

Dragan Jakovljević. RSS / 31.12.2012. u 00:26

Papir ili elektronika? Ako me pitate, ja sam za papir. Razloga je više, a meni je najproblematičnije to što nikako ne vidim kako bi kompjuterski ekran mogao da mi zameni neke dragocenosti: onaj prepoznatljivi miris papira i štamparske boje ili šum lišća na vetru koji čujem kad god neko u mojoj blizini lista novine.


Na bojazan da ću uskoro biti lišen ovih neprocenjivih blaga, navode me sve učestalije informacije o tome kako ćemo se u budućnosti informisati isključivo uz pomoć elektronike. Tačno je da se mnogi od nas već odavno na taj način i informišu i obrazuju, ali je umirujuće saznanje da možemo i drugačije, ako to poželimo. Stranicu po stranicu, naslov po naslov, onako starinski i polako.


Međutim, izgleda da je upravo to „polako” postalo najveći kamen spoticanja i ljudima i novinskim kućama na njihovom putu do čitalaca. U sve ubrzanijoj trci štampe sa mogućnostima elektronskog načina informisanja, novinska kočija ostaje bez jednog po jednog točka i tek što nije skliznula sa staze.


„Potrošači će i u budućnosti želeti da dođu do informacija ma gde da se nalaze, a to će najbrže postići, na primer, preko pametnog telefona. Osim toga, razni elektronski filteri će ubuduće sve više preuzimati ulogu i posao novinara. Time će ponuda informacija biti prilagođena ličnim interesima i željama čitalaca”, kaže jedan istraživač.


Prema tim predviđanjima, dnevna štampa je osuđenja na gašenje. Aktuelne informacije čitaoci će pratiti isključivo preko interneta, pa će se izlaženje dosadašnjih dnevnih novina svesti na dva puta nedeljno, pre nego što potpuno nestanu sa kioska. Nešto duži vek predviđa se periodičnim izdanjima čiji sadržaj nije baziran na dnevnim vestima, već na analizama, osvrtima i komentarima, ali će se vremenom i te novinarske forme potpuno preseliti na internet.


Sve to u mom slučaju otvara mnogo važnih pitanja. Hoću li i kako kompjuterom moći da „slučajno“ zaklonim lice kada to poželim ili da se njime rashladim kada moram? Kako će izgledati moje jutro ako osmeh trafikantkinje i njeno ljubazno „Komšija, kako ste?“, zamenim pritiskom na dugme, posle čega bivam obasut svim šarenilom ovoga sveta, bez mirisa i glasa? Da li ćemo tako ostati i bez izbledelih recepata za kolače, zimnicu i narodne čajeve, koji se u formi priručno sastavljanih albuma nalik spomenarima, prenose i uvećavaju iz generacije u generaciju naših domaćica? Ne bude li novina i nas ponekad u njima, šta će naše majke brižljivo isecati i slagati u porodičnu arhivu i kako će ona tada izgledati? Hoće li nam, u ovako ubrzanom svetu, takva arhiva uopšte biti potrebna? Da li će budući ljudi bez vremena i pravca, imati bilo šta vredno što se na čuvanje poverava takvim skrovitim mestima?

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bolid1 bolid1 00:42 31.12.2012

Prvi :)

Nece novine nestati, predvidjali su kraj raznim stvarima, pa evo ih i dan danas...hocu da kazem, bice ih manje, prezivece najjace itd...ali, nece nestati...ili hoce, ali ce se vratiti sa prvom krizom...itd...

Secam se price od kuma iz Toronta kako je neka baba jedva prezivela na n-tom spratu solitera jerbo je otvarac za konzerve bio na struju, a iste nije bilo zbog mecave ili tako necege...e, sad, zamisli da se isto desi za internetom, zavrtele bi se masine koliko odmah.
dragoljub92 dragoljub92 00:53 31.12.2012

preživećemo i to

ima priča kako je aleksandar makedonski zamerio aristotelu što je svoju metafiziku zapisao na pločice,kao sad svaka šuša može da to pročita.pa u zvonaru bogorodičine crkve kad onaj pop pokazuje na štampanu bibliju i govori da će to uništiti ovo(bibliju koju su ručno prepisivali na pergamentu)
nije važan medij na kome se piše nego šta se piše.
novine su otpisne još od onog vremena kad su modernizovale štampu pa novi papir više nije mogo da posluži za wc
jali be matori da branim novotarije od vas mladi.
bolid1 bolid1 01:11 31.12.2012

Re: preživećemo i to

dragoljub92

jali be matori da branim novotarije od vas mladi.


Dobro, ajde ti meni objasni, kako ja da se o'ladim sa xyzPad-om, kako da prostrem isti na klupu da napravim sendvic u sred parka, kako da krenem na rostilj i bacim oko na zadnje sediste, a tamo, novine za potpalu...itd, itd...nemo' mi u novine
milivoje_bg milivoje_bg 10:30 01.01.2013

Re: preživećemo i to

bolid1
dragoljub92

jali be matori da branim novotarije od vas mladi.


Dobro, ajde ti meni objasni, kako ja da se o'ladim sa xyzPad-om, kako da prostrem isti na klupu da napravim sendvic u sred parka, kako da krenem na rostilj i bacim oko na zadnje sediste, a tamo, novine za potpalu...itd, itd...nemo' mi u novine

Добро си ово побројао ! Додуше, мени "Политика" и служи (већ годинама) само за потпалу ватре. Но, није лоше да се потсетимо чему све још може да послужи.
8c_competizione 8c_competizione 13:30 31.12.2012

tehnologija napreduje

pa me ne bi cudilo da

onaj prepoznatljivi miris papira i štamparske boje ili šum lišća na vetru koji čujem kad god neko u mojoj blizini lista novine.


bude ugradjeno u neki sledeci model iPad-a .....
milivoje_bg milivoje_bg 10:25 01.01.2013

Новине !?

Новине - шта је то !?
maksa83 maksa83 11:44 01.01.2013

da

Novine će umreti, a za njima će vrlo polako (15-20 godina) odumreti i papirne knjige, tj. svešće se na egzotiku otpr. kao što su danas vinilne gramofonske ploče.

Da, šteta je, ali tako je.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana