VRATITE NAM FERAL ! VRATITE MI ROBIJA K. !

Jelica Greganović RSS / 15.06.2007. u 23:16

89682101146723daa0e6c6453778712_big.jpgNema Ferala! Nema mi Robija K.! Nije izašao, ne zna se ni da li će. Šta sad ja da čitam? Pridavili mi jedinu slobodnu novinu na Balkanu.

Hrvatsko ministarstvo finansija sačekalo Robija K. iza ćoška i istreslo mu džepove. A kako u njima nije bilo sedamdesetak 'iljada evara, koje su već iscedili, na sudovima, kojekakvi bezdušni dušmani, u ime uteha svojih duševnih i ostalih boli, ministarstvo blokiralo račun.

Nema novine koja se odlično čita otpozadi, jer u zadnjem dvorištu pičvajz pravi maloletni, preslatki delikvent, Robi K.

Nema novine, koja je preživela Tuđmana i ratove, grđe od goreg, da ne bi preživela mir.

Ja Feral kupujem već četrnaest godina. U malom dragstoru pored mog ulaza. Tamo mi kasirke čuvaju jedan, od tri primerka, koja nekim čudom (mada ništa nije slučajno) zalutavaju baš u tu moju prodavničicu. Petkom lepo odem dole, pazarim sitnice, razvijem Feral i na slepo dođem do ulaza, jedva se uvučem u lift, posvađam sa bravom, sapletem se o patike dece-stonoga, nagazim prvu mačku, spustim kesu na drugu mačku i nekako stignem do stola...Milina jedna. Usput, kada pročitam strahote sakrivene, počinjene, slagane, podmetnute, zakopane, ja se sita ispričam sa Feralom. Ponekad se i derem, ali to Feralu nikada nije smetalo.

Ferale koje baš volim i trebaju mi, pakujem, pa vežem konopčićem i bunkiram u podrumu. Robija K. seckam i slažem u plavu fasciklu, na kutiji sa nacrtanim tačkastim mačkama, na balkonu. Knjigu Robija K. ne pozajmljujem. Samo da se razumemo, nema ljutiš.

Najviše volim kada, leti, odemo na more. Onda mogu da kupim Feral istog dana kada izađe. Lepo sa korpicom odem na jutarnju kafu. Nađem 'ladovinkicu, razvijem Feral preko pola kafića i krenem otpozadi. Ako neko ume da me slatko nasmeje, to je Robi K. Tokom čitanja istog, par puta se, obavezno, poparim kafom, polijem vodu u gaće, zagrcnem od smeha, a kelnerica me sve merka, bi li me zveknula po leđima onim okruglim poslužavnikom.

Za to vreme se mleko u korpi pretvara, najprirodnijim putem, u jogurt. Deca kod kuće glođu jučerašnji hleb. Žmu, gledajući u tegetnu pučinu, razmišlja o prednostima šerijatskog prava, gde čovek može da ima više žena. Što mu uskraćuje i ono malo mira što ima, ali i povećava verovatnoću da će se bar jedna, pre večere, vratiti sa doručkom iz prodavnice.

Onda, Feral i ja idemo na plažu. Čak i bez pomoći faktorskih antisunčanoizgorevajućih pena, pomada i fluida, Feral ostavlja traga na meni. A, tek kad se namažem, pa raširim pola hektara Ferala preko sebe i bacim se na čitanje...Kada ustanem, predveče, da krenem i ja da zaplivam, a na meni garavo sve, k'o da me, upravo, ispljunula štamparska mašina.

VRATITE MI FERAL !

Vratite mi moje glasilo hrvatskih (a i šire, o.p.) hrvatskih anarhista, protestanata i heretika, koji su Bogu mili, a ni Vragu nisu mrski.

 

p.s. Odgovorni urednik Feral Tribunea, Robi K. (Viktor Ivančić) je prošle srede, dobio u Rimu nagradu Zlatna golubica za mir (Colombe d'Oro per la Pace). Tada je rekao i :

"...Mi koji smo mislili drugačije - da nema isprike ili okolnosti koje bi mogle opravdati ratni zločin - smatrani smo nacionalnim izdajnicima. I tako su nas i tretirali:policijska maltretiranja, sudski progoni, prijetnje smrću, javna spaljivanja naše novine...

Želim reći da postoje okolnosti kada nema ništa loše u tzv. nacionalnoj izdaji. Slijepi patriotizam nikada nije dobra osnova za izgradnju moralnih standarda u društvu. Kao što ni istina nema nacionalnost, uvjeren sam da ni pošteno novinarstvo nema nacionalnost. Još jednom vam hvala što ste to prepoznali. Dopustite da ovom prilikom budem patriot:u ime moje nacije, zahvaljujem vam što ste poduprli vrijednosti nacionalne izdaje."

 

 

 



Komentari (91)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

sentinel26 sentinel26 23:43 15.06.2007

Feral Tribune

" 'Feral Tribune' nije ubila smrt fašizma nego sloboda tržišta"
Danko Plevnik (Slobodna Dalmacija - 15.06.2007.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:50 15.06.2007

Ako je tržište

slobodno, zašto je onda država oprostila taj isti neplaćeni PDV upravo duhovitoj Slobodnoj Dalmaciji (kao što je oprostila i drugim državnim medijima Vjesniku, HRT, Hrvatskom glasu), a nije Feralu? Ili je kriterijum da državne novine ne moraju da plaćaju taj porez ili da ne moraju da ga plaćaju zato što pišu ono što se državi sviđa?
sentinel26 sentinel26 23:57 15.06.2007

Re: Ako je tržište

Ja stvarno ne poznajem dovoljno njihovu situaciju sa štampom. Ali kada sam danas pročitao ovu Dankovu kolumnu ja sam se šokirao. Dje im je solidarnost? Možda su mogli da pomognu? Neki i nečiji interes tu postoji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:09 16.06.2007

Sitacija je takva

da Feral ne spada među državne miljenike.
Hrvatska država je, recimo, upravo Slobodnoj Dalmaciji otpisala dug za PDV od 2.800.000 evra.
Feralu nisu oprostili 70.000 evra, blokirali im račun. Prisilno uzeli novac od prodaje lista. Novinari nisu plaćani dva meseca.
Medijima koji su potpuno u vlasništvu države, HRT ili Vjesnik, dugovi za PDV se u celini otpisuju.
Feral prenosi i da trgovcu papira, Marinku Mikuliću, koji izdaje neke šovinističke novine, ministarstvo još uvek nije blokiralo račun, iako je za PDV dužan već više od 2 miliona evra.
To o poštenoj utakmici i slobodnom tržištu.
O odiranju Ferala apsurdnim i sramotnim sudskim presudama da ne govorimo.

Šta je to Dankova rubrika?
sentinel26 sentinel26 00:26 16.06.2007

Re: Sitacija je takva

Jelica Greganović

Šta je to Dankova rubrika?

Danko Plevnik piše za njih kolumne (www.slobodnadalmacija.hr) u sadržaju se može naći. Njega ne stavljaju na naslovnice, pa ga lako nadju samo oni koji znaju za njega. Meni je ova današnja ličila na posmrti govor.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:38 16.06.2007

Ponadao se Danko...

...kako ih nije sramota.
pipi duga čarapa pipi duga čarapa 00:16 16.06.2007

Ne tuguj, Jelice

Sve to dođe na svoje.

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:23 16.06.2007

Pa, jes'

a kamo mi moja novina da je čitam?! Svi ostale novine lažu i varaju, zamazuju...
Mića Marković Mića Marković 01:35 16.06.2007

Re: Pa, jes'

Feral je otvoren i moze se čitati preko WEB-a.
Za Robijevu kolumnu ući na sajt, pa na pretragu i ukucati Robi.
Olga Medenica Olga Medenica 01:37 16.06.2007

Re: Pa, jes'

Hvala na korisnoj!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:21 16.06.2007

MIćo,

care!
vinska musica vinska musica 23:08 21.06.2007

Re: Pa, jes'


A od sledeceg petka, eto ga ponovo na kioscima!
Taze vest. :)
Olga Medenica Olga Medenica 00:27 16.06.2007

Ijeeee

Jelice!
Pa zvuci kao Zabavnik!
Hocu i ja jedaaaan.
Samo jeeeedan, makar da vidim, gvirnem.
Inace, ne znam da li sam ti pre to rekla, odlicno pises?
Ako nisam, evo sa'cu.
Pusti Blog, sedi pa napisi knjigu.
I nemoj da zaboravis da mi posaljes primerak, platicu ti, majke mi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:42 16.06.2007

Ijao draga,

hvala, hvala, hvala :)))
Čega hoćeš primerak, Ferala? Pa, nije baš Zabavnik, težak je Feral...ali tako treba.
Ako ih bude ubuduće, sigurno ću da ti ga sačuvam...nadam se da će ih biti...
A knjiga...moraš da nabaviš Robija K., ja sam ga kupila u Splitu i tako sam se smejala u apartmanu, noćom, da sam probudila vlasnicu istog...na sreću preslatka žena, kaže mi ujutru "dugo nisam čula nekoga da se tako slatko smeje". Ostavio Kazezoze negde link, za drugi deo Robija K, da se kupi netom....sad mi ni ne pomaže, kad su zlotvori blokirali račun.
A ovu drugu knjigu...pa, vidi, dobiješ je sa duplim autogramom
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:45 16.06.2007

Re: Ijeeee

e bas tako! malo cesce da pise jeca, bilo bi super. mogu samo da zamislim kako bi izgledala njena knjiga )))
ps. ja mogu na kredu da platim, moze?
Olga Medenica Olga Medenica 00:51 16.06.2007

Re: Ijao draga,

Dupli?
Ura! Jedva cekam. 'Ajd brisi s' Bloga i pisi, pisi, ubrzano.

A za Robija K mozda mogu da portazim iz Dubrovnika?
A u BG nema?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:51 16.06.2007

Pišem te u spisak...

draga :)

Koje češće, izgiboh danas...kucam ceo božji dan i to...intervju sa šefom protivkorupcijske komisije, pa onda kamaru poslovnih vesti iz Slo (za to vreme mi ćerka dovela krdo drugarica u susednu sobu "decibelni žur", malog sina vozi na rođendan, stariji ima 1,98m i mazio bi se...a onda nestao)...sve mi procenti iskaču pred oči, mozak me zaboleo...i kad sam načisto obrljavila, dovatim se, napišem blog, a pošto mi sve titra pred očima, zamolim Žmua da mi okači sličicu, da ja bacim nešto u kljun...dođe Žmu i...i...obriše mi post! Ne brini, eno ga živ spava ispred TV-a. Ja sam otišla da pojedem dve saksije na balkonu, da se smirim. A pošto sam Bik, sela i napisala ponovo post. Drugačiji malo od prvog...ali ja to ne umem da ponovim...dakle...kad da pišem češće!? Vidi šta mi radu?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:53 16.06.2007

Olga, ovaj drugi

Robi K. se prodaje samo u kompletu sa prvim (dobra fora) i to samo preko neta. Nema ga u slob. prodaji. A sad cvrc net kad su im blokirali račun.
Olga Medenica Olga Medenica 00:59 16.06.2007

Bebe

sigurna sam da ce moci.ono, u pola cene, pravo od stampara.
Tako muz moje sestre objavio strava knjigu ali, 1600 strana + slike + tvrdi povez, cudo od cene, izdavac stipsa, dao par primeraka, ovi morali da odu saradnicima, horda prijatelja i ostalih obozavalaca ne moze da priusti a i za autora bi bila katastrofa.
Al' moze pravo iz "pekare" za manju lovu ako imas vezu, pa nek se trgovci puse od muke.
Cudo kako su u BG knjige skupe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:00 16.06.2007

Ja ću odmah

da pišem trilogiju: Predpranje, Pranje i Centrifugiranje.
Smislila sam.
Samo još da smislim temu.
Vlasta Vlasta 01:16 16.06.2007

Re: Ja ću odmah

Sta god, ti si super, uvek stavis mirisni omeksivac. Lavanda? Boze, sad se setih da sam neko vece drugarici skuvala caj od bosiljka?? Pobrkala kutije. Nisu pomogli ni med ni kakao. Ja volim bosiljak, ali ga ne konzumiram u caju i cigaret papiru. Zaboravila sam...o cemu smo ono pricale?
Olga Medenica Olga Medenica 01:21 16.06.2007

Re: Ja ću odmah

Pa sta ima. To ti je tema. A kad nadodas i j****o prostiranje, drama je nacisto zaokruzena.
Evo, odmah cu sagu o tome.
Spremacica (mada nema veze obozavam i ja nju i ona mene) najvise voli da pritisne dugme na masini za ves a ja onda ostanem da slusam kako se trese drvena Viktorijanska tavanica od centrifuge + da prostirem, uglacnom kubike belie posteljine.
E, sad protiv nje vodim biolosko / hemijski rat: pustim ih da se usmrde u masini pa nek pritisne jos jednom, a ja cu da ih pustim jos jednom.
Tako to radi, na smaranje.

E, by the way, ne mogu ove domacicke teme, moram da cuvam image, mojne da me posle prozivaju jezici (sa inhouse poslugom + condo inhabitants & ostala elitishe ekipa).
Evo, vec me hladan znoj oblio.

Dakle ovo gore: SAMO SAM SE SALILA, I DRY CLEAN ONLY!
pipi duga čarapa pipi duga čarapa 01:34 16.06.2007

Re: prostiranje

Kako zaokružena - a peglanje veša ? Brrrr (sad već prelazimo u žanr strave i užasa)

BTW, ja upravo svoj prostrla. A sad opet red bloga. Da ne bude veš poslednja stvar pre savanja - posle ružno sanjam.
To sa mašinom je meni svekrva radila. I ostale varijacije na temu. I ne pomaže smaranje. Ima li ko lek za svekrvu? (ajoj šta ću sad, biće svekrva poslednja pre spavanja)

Olga Medenica Olga Medenica 01:45 16.06.2007

Re: prostiranje

Ah peglanje. Nova soap opera. Imala sam pre jednu Poljakinju koja je peglala jastucnice samo s' jedne strane, pa kad ih slozi u orman nista se ne primecuje.
Domacinstvo je izvor nevidjene inspiracije, bez sale.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:30 16.06.2007

ja cu da peglam!

samo da dobijem uz autogram i jedno peshes' recepata :-p
tolerantan tolerantan 07:34 16.06.2007

Re: Ijeeee

Ona neka piše više, a ti piši manje !
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:23 16.06.2007

E ako

oćeš da ti pomaže, onda joj leka nema. Ja sve robijam sama. Nikom dužna i vidimo se u sreći i veselju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:33 16.06.2007

Vlasto, mislim da

je bilo nešto oko oposuma i tapiserija.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:57 16.06.2007

Re: Pišem te u spisak...

Obozavam TVOJU FAMILIJU, DA I TEBI NEKO DOAKA- pretpostavljam da znas sta znaci!!!
Uzivao sam dok sam citao i ZAMISLJAO TU ATMOSFERU...ZIVELI GREGANOVICI I TVOJ ZMU!
Isto "Bik"
pipi duga čarapa pipi duga čarapa 15:32 16.06.2007

Re: E ako

Ma neću ja da mi pomaže. Ona dođe 2-3 puta godišnje na 2-3 nedelje u Sloveniju da vidi unuče i ovdašnje rođake. Predhodno obeća da će se ponašati kao gost i neće ništa raditi, ali - obećanje ludom radovanje.

Whatever, nije ni bitno, ovde je tema Feral, tako da se izvinjavam... I tolerantnom isto.

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:13 16.06.2007

Knjaže, Knjaže...

da ti ja malo navatam od te familije pa da ti fwd poneki najomiljetiji uzorak...mislim ako ih tako obožavaš...znaš kako gaze travu - eksperti...veš prljaju ne samo profesionalno kvalitetno, nego i kvanitativno...nose životinje u krevet...podmeću lopte, patike, bicikle pod noge...mislim, ako ih obožavaš...
MuadDib MuadDib 21:22 16.06.2007

Re: Pišem te u spisak...

Па да, за све криви жмуови...МАЛО МОРГЕН, рекао би онај под липом (померих се) - ваш чоек вас само одржава у спиду, Лелице-пчелице.
Уосталом знате Ви то, зато он и јесте надаље жив а и Ви нама ипак пишите - чешће или исто, само не ређе.
:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 16.06.2007

Hvala MuadDibe,

to se mi šalimo, ne bi Žmua dala ni zašta na svetu, Žmuovi su uopšte gledano jedna od najlepših prirodnih pojava (deca su druga)...
hvala za lepe reči :)
MuadDib MuadDib 23:37 16.06.2007

Re: Pišem te u spisak...

Уопште гледано жмуови први а деца друга??? Да, да, хехе хе, хх, хух.
Nice try, keep on trying, све верујемо (опет се јавља оно морген) - ал' 'ајд добро, сам' да не морамо плегати кошуље.
Баш ме слатко засмејасте са ''уопштено гледано једном од најлепших природних појава,'' ево још се тресем од смеха после четврт века брака и DC3, не могу да наставим од смеха.......
Браво Вама all the way
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:06 17.06.2007

MuadDibe,

ja sam mislila na hronološki red kojim dolazi do tih prirodnih pojava. Bez umanjivanja vrednosti prve pojave, koja izaziva drugu.
(mada priznajem, da kada mi proradi majčinski nagon zaštite mladunčadi, pa pustim zube, nema Žmua ni sa krunom na glavi, važnijeg od mladunaca...to je Mama Priroda tako napravila...dobar izgovor, a?)
MuadDib MuadDib 00:25 17.06.2007

Re: MuadDibe,

Па наравно, све већ знате и не треба ту изговора - природа је то већ унапред уредила, зубићи спремни и мамама и татама, а ја се само нашалио на ту истину.
Ипак, понекад помислим како су ми забавно и јаако смешни ТВ прилози о онима који као славе златне и ине свадбе, дођу ту камере, помислим само шта ли једно другом нису помислили током оноликих декада, али помало сам циничан па нека овај dark side остане међу нама ОК?
Btw respect за насловну тему, сузе ми текле на прилог Казезозе - Роби К. ми дође савршени контрапункт Јожефу К. кога сам из принципа ескивирао из простог разлога што је био обавезна лектира.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:18 17.06.2007

Re: Knjaže, Knjaže...

Naravno da ih obozavam ali ne bih da ih "otkidam" od majcinskog gnezda/....prosto nije humano./..Neka su oni kod tebe...heheheh, imam i ja svoje "pticce"...malo su "krvozzedni" ali su OK
Neka tebe sa njima!!!
Knjaz
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:51 17.06.2007

Kako si ti

meni emotivan i pun razumevanja, humanizma i renesanse. ))
ljub
Jelica
johnny011 johnny011 01:26 16.06.2007

Ovo sa Feralom

nema veze sa slobodnim tržištem. U Hvatskoj je PDV na štampu 22 odsto, što je navodno najviša stopa u Evropi. Velike kompanije ne smeju da se reklamiraju u ovom nedeljniku. Država je opraštala dugove brodogradilištima, fudbalskim klubovima, Vjesniku, onom naopakom Hrvatskom slovu... Koliko sam shvatio, postoji ozbiljna mogućnost da će i sa Feralom uraditi slično. Ali, da li će to rešiti probleme? Naravno da neće. Država bi time oprala ruke i sačekala novu priliku, koja će pre ili kasnije doći.

Ipak, mislim da Feral nije uspeo da razvije odeljenje marketinga kako treba. Kao da nisu očekivali ovoliki pritisak. Čudi me, jer koliko znam onaj američki fond, koji je ušao i u B92, bio je neko vreme i njihov suvlasnik. To vreme trebalo je da potroše na izgradnju marketing sektora i odgovarajuće treninge.

Feral čitam relativno često, svaki 2-3 broj u proseku i mislim da je to najbolja nedeljna novina u ex-Yu. Favorit mi je, hahaha, naravno Bilježnica Robija K!! Sjajne su im i one satirične pjesmice, Shit of the Week, kao i priče o (posle)ratnim tajkunima. Ne, nije Feral kao Zabavnik, mada ni on nije loš :))

I, gde je sada ta novinarska solidarnost?? Medijska udruženja, Feralovi prijateljski mediji?? Da ih podrže ne samo "moralno", već i finansijski i kako god je potrebno. Šezedest hiljada evra na sve one asocijacije što su im dodeljivale nagrade i medije sa kojima su sarađivali po celom svetu i u regionu, zaista nije mnogo. Znam da to nije rešenje, ali bolje i tako nego da ugase i ovaj feral.
Carobnica Carobnica 18:16 16.06.2007

Re: Ovo sa Feralom

Ma skresali su im porez na 10% i u momentu kada se to dogodilo - katanac na Feral!!! Nažalost...
johnny011 johnny011 19:03 16.06.2007

Re: Ovo sa Feralom

Heh, hvala na ispravci.
Mada ni onaj komentar iz Jutarnjeg lista, što je dole postovan, nije loš.
Kazezoze Kazezoze 06:54 16.06.2007

evo feralovog objashnjenja

redakcijsko saopćenje -
ZAŠTO SE NIJE POJAVIO NOVI BROJ FERAL TRIBUNEA?

14. lipnja, 2007.

Feral Tribune, najnagrađivaniji hrvatski list, ovoga tjedna nije tiskan, a hoće li se i kada sljedeći brojevi pojaviti na kioscima još uvijek je krajnje neizvjesno. To što Ferala, nakon 14 godina redovitog izlaženja, nema u prodaji, rezultat je problema s kojima se redakcija lista nosi

verzija za tisak

Feral Tribune, najnagrađivaniji hrvatski list, ovoga tjedna nije tiskan, a hoće li se i kada sljedeći brojevi pojaviti na kioscima još uvijek je krajnje neizvjesno. To što Ferala, nakon 14 godina redovitog izlaženja, nema u prodaji, rezultat je problema s kojima se redakcija lista nosi već duže vrijeme, ali ih više, ni uz najveća samoodricanja, nije u mogućnosti prebroditi.

Nedavna blokada računa od strane države, kada je prisilno naplaćeno pola milijuna kuna na ime neplaćenog duga za PDV, financijski je destruirala poduzeće, pa novinari mjesecima nisu primali plaće. K tome, zaprijećeno je novom ovrhom zbog preostalih milijun kuna duga za PDV. Činjenica je da je Hrvatska vlada dosad u više navrata otpisivala dugovanja za PDV medijima koji su u državnome vlasništvu (poput Vjesnika, HRT-a ili, donedavno, Slobodne Dalmacije), pa je kreirala nepoštenu tržišnu utakmicu, a također smo upozoravali da drakonski iznos PDV-a za novine - bez konkurencije najveći na svijetu - može rezultirati samo sigurnom smrću malih i nezavisnih izdavača. Sadašnje Vladine hitne mjere, prema kojima će se iznos PDV-a dvostruko smanjiti, samo potvrđuju kako problem postoji, te da će se, kako izgleda, riješiti zahvaljujući Feralovu apelu, ali i uz najveću štetu što će je pretrpjeti ovaj list.

Upozoravali smo također i na nesmiljeni korporacijski diktat koji vlada medijskim tržištem, pa je Feral Tribune, bez obzira na respektabilnu nakladu, zbog svoje nezavisne i nepotkupljive uređivačke politike u potpunosti lišen prihoda od oglasa. Potpuno je neodrživa situacija da veliki oglašivači, u očiglednom dosluhu s vladajućom politikom, selektiraju medije na poćudne i nepoćudne, pretvarajući cjelokupno hrvatsko novinarstvo u servisnu službu svojih kompanija. Novinarska struka u Hrvatskoj, predvođena medijskim korporacijama i njihovom težnjom za profitom, bez otpora se prepušta ovome vidu poslušnosti, nauštrb slobodnoga informiranja i interesa građana ove zemlje. Istinoljubivo raspoloženi mediji, poput Ferala, bivaju sustavno ignorirani, planski lišavani značajnoga dijela prihoda i prepuštani financijskome uništenju. Na djelu je reket enormnih razmjera, korupcija koja se pretvorila u sustav - uz udružene interese gospodarskih, političkih i medijskih profitera - te se postojeće okolnosti samo uz uvredu zdravoga razuma mogu nazivati "tržišnima".

Naposljetku, presude zbog tzv. "duševnih boli", s enormnim odštetnim zahtjevima, zadnjih su mjeseci neusporedivo učestalije nego u zadnjih nekoliko godina, pa ne prođe tjedan da u redakciju Ferala ne pristigne sudska ovrha s iznosom od više desetaka tisuća kuna. Tako hrvatsko pravosuđe, podložno političkom i interesnom diktatu, daje svoj doprinos gušenju slobode javne riječi, kao u najcrnjim godinama tuđmanizma.

Feral Tribune dobitnik je više međunarodnih profesionalnih priznanja nego svi ostali hrvatski mediji zajedno. Zastupao je profesionalne i moralne standarde kakvi su u ovoj zemlji i dalje nedosegnuti. Otvarao je najdramatičnije teme, s kojima su se drugi listovi tek godinama kasnije usuđivali hvatati u koštac. Aktualni udar na Feral nagovještava izgon svake kritičnosti s medijske scene. Nestanak Ferala s kioska, sviđalo se to nekome ili ne, bit će simptom budućnosti u kojoj je novinarstvu namijenjena bijedna uloga šarenog sluganstva.

Redakcija se zahvaljuje vjernim čitateljima Feral Tribunea, koji su nas podupirali u najtežim trenucima. Osnaženi tom potporom, kao i glasovima podrške koji stižu od demokratskog dijela hrvatske javnosti, novinari ovog lista učinit će sve da Feral u što skorije vrijeme ponovo pokrenu.


U Splitu, 14. lipnja 2007.

Redakcija Feral Tribunea

Kazezoze Kazezoze 07:00 16.06.2007

a evo i jedne priche robija k.

Robi K. 3a - Dajmo da cuju (fwd)

Ja sam procitao broj u novinama i nazvao sam na telefon. Tamo se javila
jedna teta.
Ja sam rekao: "Doar dan, ja zovem u vezi akcije Dajmo da cuju..." Teta je
rekla: "Aha, fino, vas prilog mozete uplatit na ziro racun broj..." Ja sam
govorijo: "Odma vas moram upozorit da vas kurca ne cujem sta govorite jer
posto sam oglusija od ranog djetinjstva..." Teta je rekla: "Da, ali mi ovdje
samo skupljamo priloge..."
Ja sam govorijo: "Znaci, pod hitno mi treba trista-cetrista kuna za umjetnu
puznicu jer posto ne cujem nista zivo..." Teta je rekla: "Mladicu, moracete
se obratit na drugi telefon, mi samo skupljamo priloge..." Ja sam govorijo:
"Jos kao maloj bebi tata mi je zveknijo sakomicin iza uva i otad sam gluv na
kvadrat. Znaci, sad mi hitno treba tih trista-cetrista kuna da kupim si
puznicu i zivim kao i ostali moji vrsnjaci..." Teta je rekla: "Mladicu,
cujes li ti sta ti ja govorim?! Moraces se javit na drugi telefon jer..."
Ja sam govorijo: "Ja cu vam sad izdiktirat svoju adresu, a vi cete mi poslat
cenge hitno ekspres da mogu normalno zivit. Nemojte slucajno mi slat novu
puznicu, nego samo cenge, jer posto cu ja nabavit polovnu jeftiniju iz kucne
radinosti..." Teta je podviknila: "Alo jebate, cujes li ti stati govorim?!
Sjasi mi sa telefona imam druga posla! Mi ovdi samo skupljamo priloge za
gluvu dicu i..." Ja sam govorijo: "Stravicno je to kad si gluvo dite pa
nemos cut ni fine ljude sta ti pomazu priko telefona. Ali nije to vazno,
vazna je gesta. Vazno je da vi hitno ekspres posaljete cenge,
trista-cetrista kuna bice dosta."
Teta je dreknila:
"Alo debilu, jesi ti gluv, a?! Ne saljemo mi nikakve cenge, mi ovdi
primamo cenge..." Ja sam govorijo: "To je meni genijalno, to je meni za
svaku pohvalu sta drzava salje lovuzu za gluvu dicu. Ja toplo pozdravljam tu
humanitarnu akciju. Sacu vam ja samo izdiktirat svoju adresu da mi posaljete
trista-cetrista kuna hitno ekspres..."
Teta je urliknila: "Poslacu ti pizdu materinu, debilcino! Sjasi mi sa
telefona, imam ja druga posla, nemam ja vrimena cijeli dan se zajebavat sa
gluvima..." Ja sam govorijo: "Znaci, hitno na adresu Robi K., domovinskog
rata be-be, bivsa zrtava fasizma, bice mi osobito zadovoljstvo, bice mi
turbo gula da mi hrvacka vlada spasi culo sluha sta mi ga je sjeba tata
sasakomicinom. Znaci, sacu vam jos jednom izdiktirat adresu ako ste slucajno
krivo napisali..."
Teta je viknila: "Ama izdiktirat ces ti moj kurac! Otkaci se krembilu! Jel
ti cujes sta ja govorim?!" Ja sam govorijo: "Bas mi je zao sta ne cujem
nista sta govorite, sigurno je nista masu lipo i humano. Ali sta mozemo, kad
dobijem lovusu poslacu vam bombonjeru. Znasi, adresa je Robi K., domovinskog
rata be-be, bivsa zrtava fasizma, to nek ide hitno ekspres..." Teta je
arlauknila: "Ama, ice ti u paklu droge! Sjasi mi s telefona, debilu! Jesi ti
gluv, sta si ti!?" Ja sam govorijo: "Aj bas mi je genza sta ste bili tako
fini i ljubazni. Aj bas se zaletiite na ovu adresu pa cu vam poklonit
muzicku liniju sta sam je dobijo..." Teta je pitala: "eta to trkeljas koja
muzicka linija?" Ja sam govorijo: "Muzicka linija sta sam je dobijo preko
socijalnog.
Tehniks, prva liga, sa zvucnicima i slujama, tri soma maraka. Koji ce meni
klinac kad nista ne cujem. Aj bas cu vam je s gustom poklonit. Bolje da je
slusa neko tako fin i human. Samo dogibajte na adresu sta sam vam je
izdiktira..." Teta je rekla:
"Lekaj jebate, nisam zapisala adresu!" Samo ja sam onda sutio. Teta je
najprvo malo cekala. Onda je pitala: "Alo, momak, jel mi mos ponovit adresu,
a?" Ja sam dalje samo sutio.
Teta je rekla: "Alo, mladicu, jesi jos tu? Aj caskom mi ponovi adresu!" Ja
sam dalje samo sutio. Teta je poviknila: "Alo, ne cujem te! Gukni nesto! Di
da dodem po muzicku liniju?"
Ja sam dalje samo sutio. Teta je viknila: "Ne cujem te, misu! Alo alo! Nista
te ne cujem!"
Ja sam rekao: "A jel sad vidis, picko, kako je meni, a?!"


ps. ovo je specijalno za olgu:):):)
Olga Medenica Olga Medenica 12:30 16.06.2007

Re: a evo i jedne priche robija k.

Hvala!

Odlican je Robi.
Черевићан Черевићан 07:39 16.06.2007

Ферал мацхт фреи

О да, пратимо ими малтези ‘фералска гибања’ из разлога што није на одмет бити утоку догодовштинa овог сплитског дениса и екипосaму како би на крају причице дошли до сржи казивања ,политичке потке на којој је иста базирана.
тати,његовом женцу,сестрици дамијани,диди са шолте ,притом наравски свака част ,као и напуханим балонима учитељице смиље . . .
међутим ових дана указује лепо г иванчић (одговорни уредник ферал трибуне-а) како . . .korporativna osionost polako ali sigurno pretvara hrvatsko novinarstvo u puku ambalažu za oglase , а на чега поменута новина никако не пристаје .
можда баш у томе треба тражити разлоге (тренутног?) гашењаму , јер беспара ,ништа. уствари . . . .тко зна .
Vlasta Vlasta 08:23 16.06.2007

A koliko

je milijuna otislo na presude zbog nanosenja dusevnih boli? Nadam se da ce se vratiti jer takav drustveni skener nema niko od zemalja u okruzenju...
tolerantan tolerantan 08:50 16.06.2007

Re: A koliko

Vlasta
je milijuna otislo na presude zbog nanosenja dusevnih boli? Nadam se da ce se vratiti jer takav drustveni skener nema niko od zemalja u okruzenju...

Nema od toga ništa !
Oni su svoju (e)misiju završili !
Bolje bi bilo da unovče svoje aktuelne pozicije u nekoj međunarodnoj NVO i prpopagiraju mir u svetu !
Da, konačno, učine nešto i za sebe !

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:51 16.06.2007

Prekorela koza ovcu...

A sto si iznenadjena...bas me zanima... Pa svako od bivsih ..mislim ex/Yu ima svoga Vucicca, kao min za informisanje...Nekad ovi, a sad oni...Naravno da mi je zzao Ferala, ali sam siguran da ce preziveti.,ozziveti...necce nestati...ono sto brine je cinjenica da na ovom prostoru nema solidarnosti ni esnafske , ni ljudske, sto samo pokazuje da se mali broj ljudi razlikuje od vlasti, samo sto se oni nje nisu docepali...Ipak ja verujem da nesto poput Ferala ne samo da ne sme,. nego i necce stati...stoga Mirno spavaj Jelice..citaces ti nadalje i Feral u e/izdanju, ali i u stampanom
Feralcima zelim dobro more i povoljan vetar,,,,!!!
BKCole
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:30 16.06.2007

Knjaže,

nisam iznenađena...uostalom već su bili jednom na kolenima, zbog neke straobalne sudske penalije, pa se skupljale pare za Feral tada...ali je zaista ružno što nema očekivane, bar esnafske solidarnosti, veće.
Slobodna Dalmacija se, koliko vidim gore, seiri na ovo. Sram ih bilo. I još imaju obraza da uopšte i pominju slobodno tržište.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:59 16.06.2007

Re: Knjaže,

Logicno....svi bi oni da se vrate na socijalisticko trziste a Feralci i mali broj slicnih ih samo zzuljaju....a zzulj se leci PDV/om....Nekad bila SDK - citaj SDB...a sad PDV-BIA...eto kratkog recopisa...
Carobnica Carobnica 18:20 16.06.2007

Re: Knjaže,

Pa treba opravdati oprost PDV-a!!!
A napad je najbolja odbrana...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:22 16.06.2007

A i

dobije država plus u rejtingu kada iskaže veeeliko razumevanje, pa eto oprosti PDV i novini koja ne piše po njenim željama i volji...prvo te prikucaju, pa te razumeju i podignu na kolena...demokrate...
DEDA DEDA 09:10 16.06.2007

Feral Tribune



Vi Jelena imate osvezivac za dusu u liku Robija K. za mene ( koliko vidim i za mnoge druge obicne komentatore i
VIP-ce ) ste Vi osvezivac duse sa Vasim duhovitim blogovima .
Pisite knjigu obavezno , dok imate vrsmena ! pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:28 16.06.2007

DEDA !?

dooobar nick...
hvala, trudim se da bude aromaterapi osveživač - proleće u Alpima :)

Je l' vidiš Knjaže kako je fin čovek? A ne ti, navalio sa isterivanjem đavola
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:47 16.06.2007

Re: DEDA !?

Blago onom ko te ne zna,,,???
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:15 16.06.2007

Cole, Cole,

pa zar tako sa budućom komšinicom :) a imam i roza rajfić, za kamuflažu.
dunjica dunjica 10:45 16.06.2007

metode borbe protiv slobode misli

postaju sve sofisticiranije. Feral je mnogim politickim neistomisljenicima i perjanicama razlicitih fasistoidnih ideologija trn u oku. Mnogobrojne tuzbe za "dusevne boli" ja bio provjereno funkcionirajuci nacin da ih se, kroz rastuce financijske nedace, oslabi. Na srecu, svaki put samo privremeno.

Feral i inteligentni ljudi koji ga prave su uvijek pronalazili nacin da nastave dalje. Zadnji put je bila promjena lay outa, kada su se vratili na izvorni format dnevnih novina, na jeftinom novinskom papiru.

Ali, zaboga, Jelice, zar nemas povjerenja da ce ekipa s Bacvica i ovaj puta dusmaninu doskociti!?

Ajde sad, da vidimo sta znaci esnafska solidarnost! Feral ima puno prijatelja, ne samo u Hr, nego i mnogo, mnogo sire.
tolerantan tolerantan 11:24 16.06.2007

Re: metode borbe protiv slobode misli

dunjica
postaju sve sofisticiranije. Feral je mnogim politickim neistomisljenicima i perjanicama razlicitih fasistoidnih ideologija trn u oku. Mnogobrojne tuzbe za "dusevne boli" ja bio provjereno funkcionirajuci nacin da ih se, kroz rastuce financijske nedace, oslabi. Na srecu, svaki put samo privremeno.Feral i inteligentni ljudi koji ga prave su uvijek pronalazili nacin da nastave dalje. Zadnji put je bila promjena lay outa, kada su se vratili na izvorni format dnevnih novina, na jeftinom novinskom papiru. Ali, zaboga, Jelice, zar nemas povjerenja da ce ekipa s Bacvica i ovaj puta dusmaninu doskociti!? Ajde sad, da vidimo sta znaci esnafska solidarnost! Feral ima puno prijatelja, ne samo u Hr, nego i mnogo, mnogo sire.

Dunjice !
Uz respekt za tvoje poštovanje Ferala, moram da ti kažem da je sve ono za što su se oni borili propalo !
Sećam se, još onomad, kada su otišli na barikade i onako čupavi, slikali se sa, uz pošalicu --- nešto kao, četnici na barikadama !
Hteli su da pokažu da ... bla, bla, ... itd., da ne nabrajam.
Uglavnom, sva njihov zalaganja su propala. Stoga, mislim, da ponovim, da bi trebalo da misle na sebe i unovče svoju aktuelnu poziciju ( npr. borbom za mir u svetu u nekoj NVO ). Ionako im, sem hvala, niko neće dati ništa !


dunjica dunjica 11:32 16.06.2007

Re: metode borbe protiv slobode misli

Odbijam da budem pesimisticna. Ni Mojsije nije docekao ulazak u Obecanu zemlju, ali je doveo narod do praga.

Feral ima jos posla u Hr, problem je sto je premalo suboraca.
J. Winter J. Winter 12:11 16.06.2007

Re: metode borbe protiv slobode misli

Feral je u problemima vec duze vrijeme.Nitko se ne usudjuje reklamirati kod njih, a razlog je jednostavan. Kad se poduzeca reklamiraju u EPH izdanjima ili drugim listovima, onda zapravo placaju za sutnju o svojim prljavstinama. Kod Ferala nema takvog deala, pa ih veci oglasivaci zaobilaze. Osim toga nedavno je navodno EPH ( Europa Press Holding) htio kupiti Feral, ali je ocito da bi u tom slucaju morali prihvatiti oglase, a valjda i zazmiriti na prljavstine iz firmi koje bi tada oglasavale.Od toga ocito nema nista. S obzirom da EPH formira javno mnijenje u Hrvatskoj nije iskljuceno da su to Feralu napravili u dealu sa Vladom.Otkad je EPH u dealu s Vladom koja je uredno prala Sanadera, ali s desne pozicije, preuzeo Slobodnu Dalmaciju, sasvim se promjenila koncepcija i postala je dalmatinska verzija Jutarnjeg Lista.
Inace porez na novine se izgleda ipak smanjuje sa 22% na 10%, a 22% je najvisi porez koji sad u Europi ima samo Finska. Istina je da neki bezvezni i opskurni listovi takodjer ne placaju PDV, ali ocito odradjuju posao za necije interese. Da nije tako i oni bi ugasili u ovom "napadu" drzanja zakona kao pijan plota. Steta ako se Feral ugasi, a najvise radi njihove zbirke knjiga.
Feral ima i vlastitih gresaka, a to je prije svega sto ih je vrijeme pregazilo.Nadalje bi Feral mogao uspjesno egzistirati kao multimedijski projekt u okviru jednog internet portala, koji bi uz sve ono sto pojedini portali imaju, svaki tjedan donosio i novo e-izdanje Ferala. Znaci prihodi od bannera + prodanih knjiga. Ionako pada naklada svih novina u Hrvatskoj. I to najvise u Europi. Mislim 14% samo prosle godine. Izdavaci su se u panici okrenuli kupovanju portala i blogova.
Inace nekad je Feral bio humoristicki prilog Slobodne Dalmacije, ali su i prije rata cesto bili na udaru partije, jer nisu stedili ni ondasnje muckanje i lopovstine.Poslije ih nije volio HDZ, a onda ni SDP. Iskreno nije ih trpila ni jedna stranka. Znaci uvijek su bili antiprotivni

dunjica dunjica 12:28 16.06.2007

Re: metode borbe protiv slobode misli

Feral ima i vlastitih gresaka, a to je prije svega sto ih je vrijeme pregazilo.


Ja bih rekla da ne idu ukorak s vremenom glede forme u kojoj izlaze u javnost. Zar ne bi bilo fantasticno da postoji www.blog.feral.hr, slicno b92 Blogu? To bi mozdabio mali korak za covjecanstvo, ali veliki za hrvatsku javnost i slobodu izrazavanja.
J. Winter J. Winter 12:50 16.06.2007

Re: metode borbe protiv slobode misli

Pa izlazenje online, a prodaja knjiga i priprema novih izdanja "u papiru", a sama prodaja knjiga opet online, isporuka na ruke, bez posrednika koji zadrzavaju pare. Malo interakcije sa citateljima bi dobro doslo. Forum ili blog, svejedno.Jasno trebalo bi i moderirati od onih koji bi se pjenili i "zaustavljali Reuters", jer ih se spomenulo u nekom tekstu.Feral je prilika nekom postojecem portalu da poveca posjecenost i cijenu bannera. Ne vjerujem da bi ih previse brinulo sto i kako oni pisu, ako se cijena bannera poveca.Jasno da i Feral dobije svoj dio $. Pitanje je koliko je to jos ispred vremena. Sad izgleda uopce ne isplacuju place. Gore ne moze.
Druga je opcija da uzmu par klinaca koji ce postaviti portal i pratiti lakse teme, sport, zanimljivosti igrice, ali 1 x tjedno da se pojavi novi Feral, moguce i ranije ili u slucaju nekog bitnog dogadjaja da daju komentar na vrijeme i da postoji i taj forum ili blogovi. Drugim rijecima da Feral pokusa dati priliku, svojim "podstanarima", entuzijastima kojima je multimedija bliskija od tezih tema, pa da zajedno nadju nacin da stvar profitabilno funkcionira.Kao sto su oni nekad ranije dobili priliku od S. Dalmacije.
Zoran Zoran 14:30 16.06.2007

Re: metode borbe protiv slobode misli

Mislim da je prvo bio prilog nedeljne dalmacije i da se pojavljivao jednom mesecno. Slabo ga pratim od kada je poceo da izlazi kao nedeljne novine. Nekako mi je postao previse opsiran. Pre je svaka recenica koja je bila napisana, bila satira. Posle si morao malo i da citas da bi dosao do necega. Ali izlazenje preko interneta je pomalo rizicno, da li moze da se dobije dovoljno para da bi ti ljudi mogli da zive od toga, a i svaki klinac moze da ti zablokira sajt na dan-dva. Da ne pricamo sta moze vlast da ti uradi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:12 16.06.2007

Dunjice,

imam ja poverenja u ekipu sa Bačvica. Da nemam, ne bih ih čitala sve ove godine. Samo mislim da mora da se čuje da nisu izašli. I da smo uz njih. I da nam nedostaju.
Uprkos svima onima koji su se poradovali.

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:23 16.06.2007

ima posla

i drugde, ne samo u Hrv.
zato nam trebaju ferali
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 12:58 16.06.2007

Jel' ovo bese iz Ferala?

POSLANICA

"Mi mislimo da je naš sadašnji predsjednik pra-
vi rodoljub, ali ujedno i iskusni politički li-
sac kakvog treba tražiti. Zaslužuje da ga pose-
bno pohvalimo i bezrezervno u svemu podupi-
remo. Čak štaviše, pozivamo: ustanimo složno i odje-
nimo svečano ruho, poklonimo mu se smerno i polju-
bimo ga punim žarom i od srca. Neka nam vječno bu-
de vođa i neka nam najveći sin kojega je ova zemlja
dala ostane! Dok njega imamo, imamo najvećeg ga-
ranta naše samostalnosti i postojanosti našeg naro-
da. Podignimo mu, zato, veliki spomenik uz gov-
or njemu u čast, da ponosno stoji usprav-
no, kako bi svi znali kakvog predsjednika imamo."

PS: radi "punog ugodjaja", citati samo neparne redove.
sentinel26 sentinel26 13:11 16.06.2007

Re: Jel' ovo bese iz Ferala?

Pedja Rafailovic
POSLANICA
PS: radi "punog ugodjaja", citati samo neparne redove.

Jeste iz Ferala a napisala je Tanja Torbarina.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:16 16.06.2007

Baš lep

govor. Za pamćenje.
Ivan Bevc Ivan Bevc 15:25 16.06.2007

DA NE BUDE POSLE KASNO

i mi bi trebali da izvučemo pouku iz ovog slučaja jer bi naši vlastodršci mogli da iskopiraju svoje hrvatske kolege pa da ostanemo bez Vremena i Danasa.

Lepa vest je da su Željko Bodrožić i Srđan V. Tešin, (dvojac koji je simbol otpora radikalskoj viziji Srbije), pokrenuli novi magazin pod nazivom REZ. Pružimo im podršku kupovinom magazina jer je to ono što možemo da uradimo.

www.rezmagazin.com

www.ivanbevc.blogspot.com
telekomunista telekomunista 18:11 16.06.2007

jedan komentar

Evo sta komentator jednog lista kaze o ovom slucaju, cini mi se da je pogodio sustinu:
"Cijena autizma
Jurica Pavičić VIJESTI IZ LILIPUTA

Netko nije razumio da uz politički sustav vrijednosti ide i lifestyle.

Kad čovjek s distance gleda povijest Feral Tribunea, ne preostaje mu nego posegnuti za onom groznom, olinjalom publicističkom frazom po kojoj Feral - eto, reći ću - “nikog nije ostavljao ravnodušnim”.

Tijekom najvećeg dijela svoje dvodesetljetne povijesti (koja počinje osamdesetih u Nedjeljnoj Dalmaciji) Feral je proizvodio burne, oprečne strasti. Bile su to novine koje se jako voljelo i jako mrzilo, novine koje su ljudi javno spaljivali na trgovima, ali i kojima su vlastiti čitatelji oporukom ostavljali nekretnine. Paradoks je povijesti da je tjednik koji je živio od uzburkanih i konfliktnih strasti preminuo ne od burnih emocija, nego upravo od - ravnodušnosti. Feral Tribune, tjednik koji je ovog tjedna prestao postojati, nisu upokojili ni SUBNOR ni HVIDRA. Njegovo konačno utrnuće nisu skrivili ni Tuđman ni sudski procesi. Feral nisu ubili oni koji su ga mrzili - ubili su ga oni kojima je svejedno, oni kojima ništa više nije značio u novom, promijenjenom svijetu bez diktatora i jakih ideologija. Priča o dva desetljeća Feral Tribunea priča je koju novinar, a pogotovo ne ja, ne može pripovijedati iz
Feral je postajao sve više novina za stare oficire, ne za urbane mlade
neutralne hladnoće trećeg lica. S nekim od ljudi koji su činili FT danas sam dobar osobni prijatelj, s nekima se ne pozdravljam na ulici. S nekim od ideatora Ferala zajedno sam radio, s drugima sam imao gorke, prgave polemike. U Feralu sam neko vrijeme objavljivao, a nakon toga za dugo sam bio “kućni neprijatelj”, citati su mi izlazili u Greatest Shits, a u lako vidljivoj feralovskoj podiobi na “naše” i “vaše” imao sam mjesto na polici za negativce, polici koja je godinama postajalo sve veća. Unatoč tome, stalno sam se veselio da Feral postoji. Uživao sam u njemu osamdesetih, kad je izlazio kao podlistak Nedjeljne i kad je bio najbolji, najduhovitiji. Milo mi je bilo da postoji u devedesetima, kad je bio mali trn u tabanu ajatolahu Tuđmanu. Bilo mi je drago da Feral postoji koncem devedesetih, kad je netko morao objaviti svjedočenje Mira Bajramovića i pokrenuti lavinu. Bilo mi je drago da postoji čak i zadnjih godina, kad je postao poprilično besmislen. Feral sam simpatizirao više nego Feral mene, ali tako je to katkad u životu.

Tradicija

Razlog zašto nisam mogao prestati navijati za Feral bio je samo jedan - smijeh. Najveći dio Feralova “ozbiljnog” novinarstva bio je predvidiv, shematičan i repetitivan. Ali, za onu količinu ludičke energije koju mi je Feral priuštio prvo u Nedjeljnoj, potom u Slobodnoj, a kasnije i prvih godina samostalnog izlaženja, ja sam nekome tamo ljudski zahvalan. Možda sam lokalpatriot, ali ja sam u Feralu nalazio nastavak iste one spalatinističke tradicije prgavog, terorističkog humora koja je osamdesetih živjela u bezobraznom Berekinu, a između dva rata obitavala u čak 42 satirička lista koja su izlazila u Splitu od 1918. do Aleksandrove diktature. Feral je u svojim ranim i najboljim danima nastavio tu baštinu humora s imenom i prezimenom, izravnog, drskog i bombaškog, i nadogradio je duhom epohe nakon Monthyja Pythona - autoreferencijalnošću, medijskom osvještenošću i citatnom domišljatošću.

Početkom devedesetih Feral se osamostalio, Tuđmanova tiranska sjenka nadvila se iznad Hrvatske, a tjednik s Bačvica najednom je postao čudnovato važan. Razlog zato ležao je u odnosu Tuđmana i Ferala, sado-mazohističkom catch as canu u kojem je pokojni velmoža ostao kraćih rukava. Pompozan, mrk i velevažan, Tuđman je bio idealnom metom zafrkancije, a još ga je više takvim činilo to što se na zafrkanciju ljutio. Poput dosadnoga germanskog uče Tuđman nije razumio Mediteran, ulicu i zezanje, svojim je bijesom potpirivao novu satiru i hranio još gore psine. S vremenom je Tuđman postao ono što u Splitu zovu “fjoket” - spadalo - a u vrijeme kad je njegova autokratska sjenka u Hrvatskoj zasjenjivala svakog i sve, ta pukotina ranjivosti hranila nas je poput kruha.

Postmoderna

Ali, na žalost Ferala, Tuđman je jednom morao umrijeti. A upravo je Tuđmanova smrt (a ne poraz HDZ-a 2000.) bila trenutak kad Feral gubi razlog postojanja. U idućih godina hrvatska će se politika pretvoriti u postmoderni “anything goes”, ideologije se svlače kao košulje, a namjesto političkog monarhizma Hrvatska dobiva sustav kojim vladaju raspršeni, sivi, bezidejni stranački biroi. Pogreška Ferala bila je u tome što je vjerovao da od Budiše, Račana ili Sanadera može načiniti novu dominantnu figuru koja kod publike izaziva prasak oslobađajućeg užitka onog časa kad golemi kumir padne. Hrvatska više nije funkcionirala na taj način - a Feral je to propustio uočiti i propustio se mijenjati.

Zašto Feral nikad nije postao ideološki solidni, inkluzivni, ozbiljni newsmagazin poput sarajevskih Dana ili beogradskog Vremena? Zašto je tako slabo iskoristio svoj veliki ugled? Zašto nije poput B92 oko sebe stvorio medijsku industriju jasnog svjetonazornog predznaka? Zašto je - ukratko - Feral ostao tako sam, umjesto da bude centar kulturološkog okupljanja, što je trebao biti? Odgovor se vjerojatno krije u ljudima koji su čitav projekt vodili, a koji neke stvari nisu shvatili, a trebali su. Netko tamo nije naime razumio da uz politički sustav vrijednosti ide i lifestyle. U kulturi, životu i društvenoj sceni Feral nikad nije niti pokušao artikulirati nešto što bi bilo programatski i afirmativno, nešto iza čega bi stajali i rekli “evo, to je ono što mi mislimo da vrijedi”. Posve nezainteresirani za takvo “desno plućno krilo” novine, a po osobnom ukusu i prilično konzervativni, ključni ljudi Ferala na koncu su izgubili prirodne saveznike: kontrakulturu, klupsku scenu, GLBT grupe, rokere, Mamu, Motovun, Kocku, Zarez, FAK. Kulminacija takvog autizma bio je jedan broj s početka ove dekade u kojem je Feral s grožnjom pisao o buci klubova koji rade dokasna. FT je postajao sve više novina za stare oficire, ne za urbane mlade. I kad danas Feral zapomaže što nije imao oglašivača (pa za to krivi Sanadera i korporacije), onda je ta kuka lijepim dijelom uperena nakrivo. Ne znam zašto nitko nije htio oglašavati u Feralu, ali jedan je od mogućih razloga i taj što nije više bilo jasno koju demografiju i koji životni stil priheftati uz Feral. U međuvremenu, naime, u Hrvatskoj postupno stasava jedna sasvim nova građanska klasa. Ta nova buržoazija danas i bez Ferala zna da je Šaban Bajramović dopušten, a Karleuša nije, da su Zagreb FF, Edo Maajka i azijska kuhinja “naši”, a splitska estrada i vjenčanja s pucanjem “njihovi”. U tvorbi te nove urbane middle class Feral je mogao imati glavnu ulogu, a nije. Mogao je je biti ćaća i mater buldožerovskom “novom vremenu”. Ovako, to ga je “novo vrijeme” metnulo u starački dom - i na kraju ugušilo, nježno, jastukom."

(link: http://www.jutarnji.hr/komentari_i_misljenja/kolumne/clanak/art-2007,6,16,pavicic_kolumna,78715.jl)

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:40 16.06.2007

Rečenica koja

je prosto odlična, a na žalost važi i mnooogo šire od Ferala je "Ubili su ga oni kojima je svejedno". Ti kojima je svejedno su zatrli mnogo toga.
dunjica dunjica 19:56 16.06.2007

Re: jedan komentar

ubili su ga oni kojima je svejedno,


S novinama kao i s ljudima. Umiremo zbog onih kojima vise nije stalo...
Taska Dana Taska Dana 05:45 17.06.2007

Re: jedan komentar

To je uzasno tacno, ali u ovoj situaciji mislim da nije bas kompletno primenjiva konstatacija.
Mislim da mnoge dobre stvari nestaju, odlaze ili vise ne bivaju tamo gde treba da budu samo zato sto je onima koji imaju sebicne, brutalne i siledijske ciljeve dato i oruzje, svake vrste, u ruke.

Ovo je jako zabrinjavajuca situacija ali izlaz postoji.

yu1bcd yu1bcd 18:37 17.06.2007

Mladina

Gazdarice, kod nas u dezeli se nesto slicno dogadja sa Mladinom! 1980-ih je bila napredni nosilac demokratskih ideja, a sada je i Jansa kritikuje, koji je najvise profitirao! Igre oko Dela i Vecera su samo slag na novinarsku tortu. Srecom su Slovenci malo poslovniji pa ce verovatno Mladina preziveti na trzistu.

Mislim da ce "lijepa nasa" zbog EU image naci resenje za Feral. A i oni bi se malo trebali osavremniti i ostaviti stalne aferaske teme. Lako je stalno biti kritican, teze konstruktivan.

Ja sam davno napisao, da je Feral bio jedina svetla tacka Hrvatske od 1990-ih. Navodno ih ima jos.

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:49 17.06.2007

Mladina i Feral,

nisu za poređenje. Već duže vreme.
dunjica dunjica 18:52 17.06.2007

Re: Mladina

Feral bio jedina svetla tacka Hrvatske od 1990-ih. Navodno ih ima jos.


Samo neupućeni i/ili zlonamjerni ne znaju da ih ima još. Radio 101, "Hrvatska ljevica", ponekad riječki "Novi list", javne ličnosti poput Žarka Puhovskog, Predraga Matvejevića, Drage Hedla, ...; znane i neznane grupe i pojedinci angažirani u borbi za istinu, pravdu, pomirenje (Centar za mirovne studije u Zagrebu, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku, ... da nabrojim 2 najpoznatija, medjunarodno poznate i priznate institucije). Osobno bih svakako naglasila u javnosti NEPOZNATE pojedince i grupe, jer to što nisu javno poznati ne umanjuje značaj njihovog govora, djelovanja i priloga.
yu1bcd yu1bcd 10:04 18.06.2007

Re: Mladina

Slazem se sa vama oko nabrojanih ali bi svakako dodao i "tri vjestice". Slavenku Drakulic osobno poznajem.

Sinoc je Splicanin Sanader bio na HTV i obecao pomoc Feralu! Zlobni Igor Mandic nestrpljivo ocekuje sledeci usminkan broj sa drzavnom potporom.

dunjica dunjica 10:28 18.06.2007

Re: yu1bcd,

hahahaha, Sanader se usprdežio, pragmatični političar.

Eto, čupam kose jer sam zaboravila Vještice: Slavenku, Radu Iveković, Dubravku Ugrešić, Jelenu Lovrić i Vesnu Kesić. Da bih se barem malo iskupila za veliki propust, eto LINKA s tekstom Ivice Đikića (Feral, zna se) o cijelom skandaloznom slinavljenju Slavena Letice.
yu1bcd yu1bcd 11:04 18.06.2007

Re: yu1bcd,

Pa necu valjda ponovo citati stare Feralove tekstove?

Sanader trazi podrsku unutar HDZ za proevropske stavove. Polako je pocela denacifikacija u "lijepoj nasoj" sa javnim osudama ustastva. Uskoro ce se rimokatolicki svestenici pojaviti i u Jasenovcu, a ne samo u Bleiburgu.

Naravno sve to ceka i Srpske Radikale...
dunjica dunjica 11:22 18.06.2007

Re: yu1bcd,

Tekst niti je stari, niti je Feralov. Autor je Feralov.

Usporedba srpskih Radikala i HDZa ne stoji. Radikali daleko više sličnosti imaju s Đapićevim pravašima. Programski i u smislu intelektualnih kapaciteta. Barem.
yu1bcd yu1bcd 12:22 18.06.2007

Re: yu1bcd,

Procitao tekst za kaznu pa se setio i poznanice Jelene Lovric. Bilo bi lepo, kada bi srpski radikali bili marginalna stranka kao pravasi. Jos gora je prevlada radikala u Vojvodini. Tesko bo...
dunjica dunjica 12:32 18.06.2007

Re: yu1bcd,

Nadam se da ako je odluka o čitanju bila akt samokažnjavanja, da je ostalo bez opakih posljedica.

Na žalost, pravaši u Hr nisu baš tako marginalni. Ljudi im se smiju, ali imaju u pojedinim sredinama priličan utjecaj, posebno u onim koje su direktno bile ratom zahvaćene. Perjanica Đapić je osječki gradonačelnik, npr.
yu1bcd yu1bcd 12:47 18.06.2007

Re: yu1bcd,

Licanin Dapic je ipak manje zlo od domorodca Glavasa! Nadam se, da ce hrvatsko pravosudje biti sposobno osuditi Ademija i Norca. Hapsenje trojice podpredsednika sklada za obnovu je dobar znak. Izbori uskoro...
dunjica dunjica 13:14 18.06.2007

Re: yu1bcd,

Feral se puno bavio Glavašem. U odnosu na njega je Đapić samo lajavac. Čekamo rasplet priče oko suđenja osječkom Šerifu (BG). Ovaj istražni sudac, Marijo Kovač, mogao bi napraviti dobru karijeru ako nastavi da priteže.
dracena dracena 09:00 17.06.2007

Draga Jelice

Primer Ferala pokazuje koliko mnogo sredstava na raspolaganju imaju oni koji odluče da uguše slobodu na informisanje, a vidimo da ni u mašti ne oskudevaju. Na našim prostorima moćnici nikako da se naviknu na ideju je njihovo delovanje javno, da smeju da rade samo ono što mogu da podnesu da se sazna, da ne mogu računati na to da će prvo raditi šta im padne na pamet, a posle uz upotrebu moći, zabrana i zloupotrebe administracije kojom upravljaju sakriti sve što su poradili. Tužno je bilo i kad su zatvani neki državni mediji, a kad je u pitanju nezavisni, pa još Feral, koji je dugo vremena bio jedno od retkih svetala u našoj pomrčini, onda je tužno na kvadrat. Mogu samo da se nadam da će Feral nekim čudom i uz podršku javnosti ipak opstati. To bi nam svima pokazalo da stvari na našim prostorima ipak kreću nabolje.
zokster zokster 16:07 17.06.2007

Pitanje za upravu Bloga B92

Zasto su sklonjeni linkovi za moje blogove u rubrici na naslovnoj strani?
dracena dracena 19:55 17.06.2007

Re: Pitanje za upravu Bloga B92

Kakav ti je sad ovo trik? Zašto ovo pitanje kačiš na moj komentar?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:03 17.06.2007

Draceno, nema trika

ovo pitanje je Z pokačio po svim skorijim vip postovima (sem Nebojše gde je banovan i kod Glavonje gde je obrisan). Dakle, sigurno nije ništa lično.
dracena dracena 20:17 17.06.2007

Re: Draceno, nema trika

Izvini, Jelice. Pomislila sam da mu je postao tesan i njegov blog za ismevanje mene, pa krenuo u ofanzivu i po ostalim blogovima. Pa rekoh daj da saznam šta me čeka. Briši ovo, draga, i izvini još jednom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:34 17.06.2007

ama nema

frke. sve ok. ne ljuti se ali ne mogu sada da lovim ko se na koga nakačio odgovorom, a ne bih volela da brišući ovu nebitnost, obrišem i tv. komentar o Feralu. sem ako insistiraš...
dracena dracena 09:59 18.06.2007

Re: ama nema

Ma ne, ne insistiram, nego vidiš da se snebivam da trolujem kod tebe. :))))) Ti - veliki borac protiv trola, ja - gde ja da trolujem... :)))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana