Društvo| Moj grad

Beskrajna daljina a na kraju ... opet glupost !

Đorđe Bobić RSS / 01.03.2013. u 14:28

Taman prođe ono sa aflatoksinantnim mlekom i misliš da je repertoar gluposti za ovu godinu ispunjen i da možeš da se bar malo opustiš a onda pročitaš u novinama:    

 Karadžićev plan: Marakanu i "JNA" srušiti, pa sagraditi jedan stadion!

Nema komentara, nemoćan si pred ovim nasiljem na pamet. Još je gore što će se oko ove nebuloze razviti burna, kreativna diskusija po štampi i teveima i po kafićima i politkomovima, eto, ima tužni narod čime da se zanima.

Dakle, ipak ne mogu da odolim a da ne kažem o tome. Nacionalni stadion u Beogradu je na vidiku i već je potpisan ugovor o tom poduhvatu, neki Englezi su u pitanju izgleda, mada se ne zna odakle pare i gde će taj objekat da bude izgrađen, ali nema veze, idemo napred uprkos logici i ekonomiji koje kao što je iskustvom i empirijom u ovoj zemlji dokazano, samo otežavaju stvari i koče napredak. I kako to biva u naviknutoj brzopletosti koja je postala način ponašanja o realnim potrebama se ne govori, ni reči o tome, koga to još zanima, velike reči i ideje su važne kao i oko svega drugog u državi.

 Ima sada dva stadiona velika, ona Marakana i onaj JNA a poluprazni su osim u retkim slučajevima kad se tamo fudbal događa. To ne brine čoveka koji je predsednik saveza za fudbal, zovu ga po štampi Tole i ima on ideju, kreativnu i neodoljivu pa kaže:     

"Postoji više alternativa za takav projekat. Jedna od ideja jeste i da se postojeći objekti Zvezde i Partizana prodaju zainteresovanim stranim kompanijama i da se na tim lokacijama izgradi određeni sadržaji koji bi poboljšali infrastrukturu Beograda.”

Dakle, kad se razgrne ta poboljšana infrastruktura Beograda, stadioni se prodaju na pijaci, onda se stadioni ruše i na placevima se zida nešto veliko i infrastrukturno do bola, a to su verovatno tržni molovi, stanovanje ekstra i drugo što bi moglo da donese neki profit I zadovolji nagomilane i nadošle interese. Neko još u prilog nameri onog lika koji se brine o beogradskoj infrastrukturi reče da su postojeći stadioni propali i u krševitom stanju, maltene sasvim štetni za zarvoj sporta i duhovni napredak naroda. Možda, ne, svakako nije ovih godina bio na drugim stadionima po Srbiji ali i u Beogradu pa da vidi šta je ustvari stvarnost, koji je jad i beda tamo mada se i u takvim uslovima prvoligaški fudbal odigrava jer ovom nebeskom narodu i poljnče je dovoljno. O obnovi I popravljanju tih objekata što bi možda unapredilo sport I smanjilo šuteve preko gola nije bilo reči, govori se i misli samo o lukrativnim gestovima i poduhvatima gde bi moglo biti dovoljno para, investicija reklo bi se.

Dakle, osim maglovite grandomanske ideje nema ničeg drugog, neka analiza, finansiska, na primer, o koštanju predložene akcije, pa koliko košta rušenje dva stadiona, pa promene urbanističkih planova, pa imovinski odnosi i vlasništvo na tim placevima, pa nadoknada dosadašnjim ulagačima koji decenijama održavaju kako tako ove stadione. U civilizovanoj zemlji bez feasibility study predlog ne bi bilo pristojno javno kazati, ali ovde je sve posebno I prednosti takve izuzetnosti onaj lik koristi bez posledica, ne po sebe, već po ovu državu.

Može se govoriti i o istoriji koja je zapisana na ovim mestima i o tome šta se ovde sve događalo, o ambijentu gradskom koji ovi stadioni stvaraju i o tome da je jednostavno rečeno neophodno da se ovoj budalaštini stane na put jer postoji opasnost da se aflatoksin nagomila u stadione i onda će biti kasno za žalopojke.

Posle malo, ipak pomisliš da je novac potreban za rušenje ova dva stadiona više nego dovoljan da se oba urede, da budu u skladu sa propisima svetske fudbalske organizacije i da budu kao bombone. Ostali troškovi su odokativno procenjeni a oko je uvek u takvim situacijama škiljavo i alavo.


 

 

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:34 01.03.2013

Ja koliko

po dijagonali čitajući vidim, on zapravo predlaže da se postojeća dva stadiona prodaju, a onda da se izgradi treći, "nacionalni".
Daklem, prvo prodaš stadione konkurenciji, pa onda od rupčage koja zjapi u fondovima FK praviš novi stadion.
Dosta maštovito.
Stalo bi u onu rečenicu iz Nadrealista: Odakle ti lova, frajeru, odakle ti lova?

49 41 49 41 15:01 01.03.2013

Re: Ja koliko

Jelica Greganović
po dijagonali čitajući vidim, on zapravo predlaže da se postojeća dva stadiona prodaju, a onda da se izgradi treći, "nacionalni".
Daklem, prvo prodaš stadione konkurenciji, pa onda od rupčage koja zjapi u fondovima FK praviš novi stadion.
Dosta maštovito.
Stalo bi u onu rečenicu iz Nadrealista: Odakle ti lova, frajeru, odakle ti lova?



Ce gi stampamo, to je bar lako.
Treba biti u trendu, sa svetskom ekonomskom politikom.

Jel to; nas fudbal opet u evropskom i svetskom vrhu?!?
hajkula1 hajkula1 14:46 01.03.2013

Šta da se radi

Ko im je kriv pa su dizali stadione na ekskluzivnim lokacijama.


Parcele oko Zvezdinog su pokupovane, zanima me kupac.

Sve su zanimljivo rasprodali, šuška se da Rusi/Ameri ne daju da se Telekom proda Nemcima...

A Tole ko Tole, ko i svi kad polude od moći, što se naročito desi pre nego što zglajznu. Misli možda da se digne kredit koji ćemo svi da vraćamo ili možda da se prodaju stadioni, mislim - srušiti??? debilan predlog, jedino ako znači prodati.

Tako je dobro vodio Partizan, vidi se po finansijama, nije ga sramota.
I ja gloopa pa stavljam njega i sramotu pored. Nema to ogledalo. Ruglo od čoveka.







Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:10 01.03.2013

Imam ideju ...

Karadžićev plan: Marakanu i "JNA" srušiti, pa sagraditi jedan stadion!

Ako ovo može a niko ne završi na nekoj od referentnih klinika onda je još bolje za namicanje para da FSS proda Antarktik bogatim investitorima, obnovi dva stadiona, ostane nešto i za one druge terene i za po kući još pride ...
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:20 01.03.2013

jedan stadion



au da čovek ne poveruje sopstvenim očima
bolid1 bolid1 16:23 01.03.2013

Re: jedan stadion

Sto, jos samo jedna glupost u moru gluposti, ja se iznenadim kad cujem nesto pametno...

Edit: ne mislim na blog, da ne bude zabune, vec na more gluposti koje izbija iz novina
blogov_kolac blogov_kolac 19:31 01.03.2013

dobar i logican predlog

Tomislav Tole Karadzic je u svojoj osmoj deceniji prvi put podrzao nesto smisleno! O ovoj ideji koja je u datim okolnostima najbolje resenje za nas kao poreske obveznike se samo govorkalo 90-ih kao mogucoj varijanti za buducnost, jer se u Beogradu u doba ratova i sankcija takoreci nije gradilo nista kapitalno. Izuzetak bi bili stanica Vukov spomenik, i preko svake mere spori radovi na izgradnji Hrama, Arene, Prokopa... i ne znam cega jos. Prva decenija novog veka zapoceta krupnim politickim promenama oznacila je i gradjevinski bum u nasoj prestonici, ali ova logicna ideja o rusenju dve rupetine (Marakana & JNA) koje je pregazilo vreme i spajanje velike povrsine u ekskluzivnom delu grada uz obaveznu pratecu izgradnju JEDNOG modernog stadiona (kapaciteta bar 50.000) koji bi Zvezda i Partizan delili medjusobno zajedno sa gradom i republikom bila je tabu, jer je bila javna tajna da je zvezdin deo vec bio tipovan od strane najmocnijeg paradrzavnog tajkuna, dok je izgradnja novog partizanovog stadiona bila omiljena tema njegovog bivseg rukovodstva na celu sa Zarkom Zecevicem kojem je bukvalno curila voda na usta uvek dok bi govorio o toj temi.

Model po kojem dva velika lokalna rivala koriste isti stadion u vlasnistvu grada mozemo npr videti u Italiji na primeru Intera i Milana, ili u Rimu na primeru Rome i Lacija. Zanimljivo je da je jedini italijanski klub u punom vlasnistvu svog stadiona Juventus, i to tek od pre dve sezone, inace su jos iz musolinijevskih vremena delili stadion sa gradskim rivalom Torinom. A koliko je "lokacija" bitna stvar u svemu, poucan je bas primer Juventusa. Za velikog evropskog fudbalskog giganta iza kojeg stoji i jedan od najvecih evropskih privrednih giganata FIAT, sopstveni stadion je dugo bio luksuz, sto ne bi bio toliki problem da gradski stadion Komunale nije bio toliko neadekvatno resenje. Medjutim, kada je Italija 1990 dobila organizaciju svetskog prvenstva u fudbalu, ogrebao se i grad Torino, pa je drzava na pogodnijoj lokaciji izgradila moderan, znatno veci stadion (kapacitet 70.000) "Del Alpi". I Juventus i Torino su odlucili da predju na njega i da opet dele isti teren. Medjutim, zbog atletske staze i brojnih drugih arhitektonskih pogreski bio je nepopularan kod navijaca zbog svoje zagarantovano "nefudbalske" atmosfere. I Juventusu se na kraju vise isplatilo da na toj lokaciji koja mu je odgovarala otkupi stadion od grada/drzave i srusi do temelja taj moderan i relativno nov "Del Alpi" stadion i izgradi manji ali fudbalskiji stadion (kapacitet smanjen sa 70 na 40 hiljada)!

Sa privredom i krizom kakvu imamo, a uz to je i Beograd prestonica manje drzave nego kada su ovi stadioni gradjeni; i uz Zvezdu i Partizan koji su u stanju u kakvom su, a uz to su jos uvek drzavno/drustveni klubovi... grad Beograd nema niti potrebe niti mogucnosti za vise od jednog modernog velikog stadiona! Problem sa Toletovom matematikom "i jare i pare" je u tome sto su te cifre vazile do pocetka velike krize 2008, ali tada se niko nije osvrtao na opste interese i zdravu logiku, pogotovo kada su razni tajkuni i klanovi bili umesani u celu stvar. Tako da bismo sada dobili "samo" jare - ali bolje i jedan svetski stadion za Zvezdu, Partizan i grad Beograd, koji bi se "samofinansirao" kompenzacijom izvodjacu radova lokacijom za pratece objekte - nego dve zapustene betonske rupetine u ekskluzivnom delu gradu. Ovo me inace podseca na onu raspravu o zgradi Generalstaba u centru centra nase prestonice, gde bi se takodje lako pronaslo resenje ako samo racionalno porazmislimo sta je u nasem interesu.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:54 02.03.2013

Re: dobar i logican predlog

ako samo racionalno porazmislimo sta je u nasem interesu.

Razmislio sam oko Generalštaba i zaključio da je u našem interesu da se zaštiti kulturno dobro ... i da je u istom interesu nedopustivo da se takve stvari prodaju ...
jedi-knight jedi-knight 08:59 02.03.2013

...


Logično je da je jedan stadion sasvim dovoljan da zadovolji potrebe oba kluba, ali i nacionalnog saveza, grada itd. Ali ovde nije u pitanju ta logika.
Poenta cele priče je da bi i rušenje i pravljenje zahtevalo mnogo money money money, a gde je mnogo money money money, tu je i mnogo pukotina, a gde je mnogo pukotina, tu mnogo i curi, a stari lisac zna gde treba podmetnuti lavorče.

Ne možeš naučiti starog psa novim trikovima. Stari su sasvim dovoljni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana