Ekologija| Planeta| Život

Globalna prevara

Jelica Greganović RSS / 28.05.2013. u 17:24

422032_551213601568644_1757151661_n.jpg

U dobra stara vremena se lepo znalo kako izgleda kontinentalna klima. Za peticu iz poznavanja naročito prirode i manje društva je zimi bilo hladno,  laste su donosile proleće, leta su bila izdržljivo topla, a jeseni naravno blagodarno bogate. Onda je odnekud stiglo globalno zagrevanje praćeno toplim gredama, rupama koje su na nebu probušili frižideri i dezodoransi, večni ledovi na naslovnim stranama su počeli da cure. Ko je znao i umeo se koliko odmah ugradio u unovčavanja najavljenog sumanutog leta koje je u to ime počelo da udara nasumice, gde stigne, i iz sve snage. Zbog toga je zima odlučila da pokaže zube sve do sedmica. Zauzvrat je kontinentalna klima odlučila da dobije nervni slom i svede se na dva godišnja doba, one prolećno-jesenje međusezone je ukinula do daljnjeg.

Leto i zima su dobili mogućnost da bacanjem kockica odluče ko će koliko da traje, ako je ikako moguće do krajnosti pokazujući šta znaju. Ako žele, mogu i ličnim dogovorom da odrede raspored nastupa, što naravno ne znači da nisu spremni da prevare suprotnu stranu i uskoče joj u termin čim ova nepažnjom glavu obrne na drugu stranu. Zbog toga se uboga temperatura spotiče okolo, rastavši povremeno na saharski nivo tamo gde mu mesto nije ili padajući u legendarno sibirske podrume u krajevima koji to ne pamte od poslednjeg ledenog doba. I dok se ljudska sorta, koja naseljava kontinentalnu klimu, izbezumljuje od troumice da li leti da obuče kaput, a zimi šeta u samo u gaćama, globalno zagrevanje mirno liže sante i krcka one basnoslovne honorare koje je zaradilo u dosadašnjim medijskim nastupima.

Uzmimo na primer nas. Mi smo gusto naseljeni po raspoloživoj stambenoj jedinici i da ne bi u njoj živeli ormani, a mi im samo pritešnjeno pravili društvo, nesezonsku garderobu držimo u podrumima donjim. Zbog čega dva puta godišnje izgledamo kao da emigriramo pred opasnošću za koju smo samo mi, ekskluzivno saznali. Žmu tih dana pokušava da zaista zbriše od kuće, doduše kraće od trajnog, ali mu to zahvaljujući mojoj pronicljivosti ne uspeva. Neko mora da cima one kutije i kesetine u podrum. Nisam se džaba udavala. Dakle, ja trpam u šta stignem odeću koja nam neće biti potrebna u predstojećem godišnjem dobu, a deca stoje vezana pored i probavaju šta je kome taman i zašto nije. Uglavnom se ispostavlja da su većinu stvari rasipnički prerasli, zbog čega se to sortira za davanje onima koji ih rastom još stigli nisu. To su naravno dodatne kese, kesice i kesicičina deca. I kutije, normalno. Onda se sve đuture sa obućom tovari na kolica, Žmua, jače primerke dece, i vuče u podrum koji ropće od muke. Jeste da povremeno okasnimo sa ovim zamenama, tako da uveseljavamo komšiluk šetajući čizme u junu, ali kako se vreme premišlja i presaldumljuje, to i neće biti tako loše...zapravo, već sada bi bilo dobro da nismo zimske krpe otandrljali van dometa polusmrznutih nam tela.

Naime, sada bi trebalo da bude kraj proleća. Kako je proleće ukinuto kao klimatska pojava i javlja se samo dužinom treptaja cvetaj-precvetaj-sadiodmah, ovo sada je valjda leto. U dobra stara vremena je leti bilo toplo. Sijalo je sunce. Sunce je ono žuto što na nebu svetli bez struje i baterija. Danju. Do danas kada je netragom nestalo. Taman smo se posvlačili i razgaćili, komšiluk poizvlačio bazenčad svih modela, dokolenski mladunci jurnuli da roditeljima krate živce pokušajima davljenja u rođenom dvorištu, kad ono...Temperatura se surduknula na jesenjih deset stepeni. Kako jeseni nema, jer spada u neproduktivne pojave poput proleća, samo gube vreme na kič, to se valjda vratila zima.

-         Zašto je meni hladno? Zar nije stiglo leto? Zašto je još uvek zima? Kad će da uključe grejanje?, cvileo je onomad Žmu, pokušavajući da se zamota u tepih. Zato što smo sve kao pretoplo, u šta spadaju i džemperi praćeni jaknama i dugorukavnim benkama, odneli u podrum. Šta će nam ta debelota kada samoštonijejun, to je uvek bilo već leto. Još kad se u obzir uzme globalna prevara, ovaj zagrevanje, trebalo bi odavno da se dinstamo. Umesto toga nam je sa zadnjeg sedišta u autu, onog gde se bez gledanja zavrnutom rukom grisinama kupuje tišina, cvilela moja svekriva:

-          U moje vreme se znalo šta su godišnja doba. Imali smo proleće, zimu, zimu...ne, nego leto, jesen, zimu, zimu...bože, al sam se zbunila...zimu, proleće, jesen, proleće...nema veze, imali smo četiri godišnja doba i na proleće su se nosili kostimi. Sad više nema proleća. Niko ni ne nosi kostime, otkad nisam videla kostim. Koriste pesticide...

A i grisina nam je nestalo. I krekera. Za to vreme je njen sin cvokotao na prednjem sedištu, obučen u šesnaest majica sa kratkim rukavima, patike koje je probijao letnji mraz, i tanke pantalone, produvne sorte. Istovremeno, moji sinovi su razgolićeni, kože naježene kao kod sveže očupanih ćurki, pokušavali da ignorišu leto koje ignoriše nas. Pri samom pogledu na njih se normalnom čoveku, koji ne spada u model Inuita, smrzavao dah spremljen za vaspitni urlik na temu ponovnog prehlađivanja. Jedino mi žensko dete je već i tako šmrcalo kao pokvareni sifon.

I tako nam prolaze dani. Globalnog  zagrevanja niotkud. Na planine je pao mlad, novi sneg koji se bestidno beli. Da samoštonijejuni ja bih mu se radovala. Ovako, sve slutim da ćemo doterati do onih Nemaca i ostalih severnjaka koji čim se temperatura digne iznad nule, posvlače sve sa sebe i paradiraju kao raskućeni puževi. Kupaju se u svakoj bari vode sa koje ne treba macolom prvo razbiti led.

A, Al Gor da vrati ono milionče što ga je kasirao na račun globalnog zagrevanja. I mojoj svekrivi da se ili da grisina ili prikaže kostim. Letnji. Posmrzavasmo se od otopljavanja.

 

 

 



Komentari (87)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 17:32 28.05.2013

1.

Ne znam šta da ti kažem. Evo ga 28.maj, a u mom gradu, u srcu Španije, još nismo prebacili 20 stepeni. Ej, Španije!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:34 28.05.2013

Re: 1.

20 stepena?! Pa, vi se kuvate!
Mi na 10 se skidamo u gaće i trčimo okolo od sreće...
predatortz predatortz 17:51 28.05.2013

Re: 1.

Jelica Greganović
20 stepena?! Pa, vi se kuvate!
Mi na 10 se skidamo u gaće i trčimo okolo od sreće...


Vi k'o moj mlađi, koj sve upija, pa i moje gluposti...

Trči u trenerci, bez majice, i viče na sav glas:

Temperatura je osam stepeni, vojska vežba gola do pojasa!


Moja lepša polovina, pojačana taštom, trči za njim da ga obuče, a mene krvnički gledaju ispod oka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:55 28.05.2013

Re: 1.

Ma, ja još nisam u toj grupi...zima mi, bre!
A, ova deca se skidaju, samo što goli snegom ne hodaju, lepo mi se duša smrzne kad ih vidim... Ja sam ona što trči iza tvoje tašte.
muaddib92 muaddib92 17:55 28.05.2013

Re: 1.

Posmrzavasmo se od otopljavanja

.. јесте, Лелице, слично и у БГ - али ако ћемо поштено, далеко горе ми беше прошле, сушне и превруће године. Врапци поцркални, фазани у ловишту, а и ми једва некако претекосмо
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:57 28.05.2013

Re: 1.

Kažem ja mudade da je prolupalo...il je sibirsko il saharsko leto...
Jukie Jukie 18:13 28.05.2013

Re: 1.

predatortz

Trči u trenerci, bez majice, i viče na sav glas:Temperatura je osam stepeni, vojska vežba gola do pojasa!

Mladi đak čim se probudi
protre hladnom vodom grudi
vojnički prokorača
da poraste, da ojača
predatortz predatortz 18:19 28.05.2013

Re: 1.

Mladi đak čim se probudi


Oko deset sati...

protre hladnom vodom grudi


Grudi ne, ali pola kupatila potopi


vojnički prokorača



Ribozom Ribozom 21:48 28.05.2013

Re: 1.

jedi-knight
Ne znam šta da ti kažem. Evo ga 28.maj, a u mom gradu, u srcu Španije, još nismo prebacili 20 stepeni. Ej, Španije!!!


U mom gradu 'u srcu Norveske' danas je prebacilo 20 stepeni...doduse, posle 5 godina.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:09 28.05.2013

Re: 1.


U mom gradu 'u srcu Norveske' danas je prebacilo 20 stepeni...doduse, posle 5 godina.

Blagiš tebi, kod nas je danas lepo krenulo, obećavalo, komšiluk počeo da se odmotava iz kožuha, kad je dunulo s desna, onako poštena ustoka...temperatura je odmah čučnula, a narod se razišao da potraži dodatne jorgane za šetnju po ulicama.
8c_competizione 8c_competizione 23:18 28.05.2013

Re: 1.

ovde u Berlinu pre neko vece temperatura pala na je....nih 4 stepena. ja ko magarac zaboravio da zatvorim prozor, na kraju sam se pokrivao dusekom! a u ponedeljak su me kolege na poslu prosto isekle pogledima posto sam u petak takodje zaboravio da zatvorim prozor! palio ja i grejanje, da mi ne otpadnu prsti i usi! macke spavale uvucene u jastuke!
blogovatelj blogovatelj 06:30 29.05.2013

Re: 1.

U mom gradu 'u srcu Norveske' danas je prebacilo 20 stepeni...doduse, posle 5 godina.


U Kanadi na +10 svi oblače majice.
Pre neki dan temperatura noću pala na +3, a voditelj na radiju priča da to i nije tako strašno, jer ipak je maj i ne treba da nas iznenade prolećne temperature?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:42 29.05.2013

Re: 1.


U Kanadi na +10 svi oblače majice.

Bogami i ovi Podalpljani na mrvu više se spotiču u japankama, duša mi se smrze kad ih vidim...
stola stola 13:42 30.05.2013

Re: 1.

Jelica Greganović
Kažem ja mudade da je prolupalo...il je sibirsko il saharsko leto...


pda, juče smo imali (saharski) pesak, a danas led sa nebesa
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:13 03.06.2013

Re: 1.

pda, juče smo imali (saharski) pesak, a danas led sa nebesa

Al zato mi imamo poplave...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:58 28.05.2013

Globalno

Govori se o globalnom zagrevanju, pa onda o istom tom ali zahlađenju pa sve smutipaprospi i sve potkovano nekim naučnim dokazima i analizama a ustvari to o čemu se radi sa dugom zimom a nigde proleća a do leta ni da dobacimo je posledica dogovora lobija što pravi zimsku odeću i obuću sa onima što prave nešto tako ali za leto one za proleće su zaobišli i onda su oni sa letnjom garderobom dobili nadoknadu a oni sa zimskom nastavljaju da prodaju kapute i šalove i debele dukseve a mi se maltretiramo sa promenom garderobe po plakarima pa metnui unitra pa izvadi ono što nije za zimu a treba iznenada a kako smo navikli umesto da sledimo globalni trend lobiranja ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:04 28.05.2013

Re: Globalno

Prvo je najavljeno globalno zagrevanje, a onda su se javili oni koji su nam otkrili da je to zagrevanje samo stepenica ka novom ledenom dobu...sad još da jave akterima tih događaja kad ko nastupa...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:13 28.05.2013

Re: Globalno

Ama sve su se dogovorili, imaju ugovor sa preciznim datumima i određenom temperatutom, vrstom vetrova i padavinama. Ne smem da kažem izvor od koga sam dobio informaciju jer mi je rečeno, jedan proizvođać vunenih kapa, da sam onda gotov.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:24 28.05.2013

Re: Globalno

Ama sve su se dogovorili, imaju ugovor sa preciznim datumima i određenom temperatutom, vrstom vetrova i padavinama.

To kaže i moja svekriva, a ona sve zna. Upućeta je.
vishnja92 vishnja92 18:13 28.05.2013

slicice

a deca stoje vezana pored i probavaju šta je kome taman i zašto nije

(italic moj)
sa zadnjeg sedišta u autu, onog gde se bez gledanja zavrnutom rukom grisinama kupuje tišina

ijaoj :)

ps: a jeste smrzotina bozemesacuvaj. ladno tripujem da ceo komsiluk kuva sarme i podvarke.

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:23 28.05.2013

Re: slicice

višnjo, u ovim s druge strane alpskim krajevima kanda svinje glave gube na račun produžene zimoće, navalio komšiluk da prži i peče meso, kao u pećinskoj zajednici smo.
razmisljam razmisljam 22:19 28.05.2013

Re: slicice

vishnja92
ladno tripujem da ceo komsiluk kuva sarme i podvarke.


Не трипујеш. То сам ја. Мислим, спремала подварак.

А шта да радим кад су се стекли сви услови: спољна температура таман, изненада пристигло свеже домаће пиле храњено детелином и копривама и из ледених понора замрзивача случајно ископан рибанац. И тако...

Узгред, ја на ово време налик розен торти ( ред кише, ред сунца прим.аут. ) немам већих примедби. Већ сад ме паника хвата када помислим да ће и ове године да нам дође лето са плус бесконачним температурама.
vishnja92 vishnja92 11:52 29.05.2013

Re: slicice

То сам ја...
...из ледених понора замрзивача случајно ископан рибанац.

evo je ribanac-sekta, hvataj zaklon! al ajd dobro, za podvarak cemo da prastamo :)

svinje glave gube na račun produžene zimoće

nema opustanja za prasice
stasava stasava 18:18 28.05.2013

planovi

Planovi i programi za škole nepromenjeni, neprilagođeni, pa još uvek deca pišu i slikaju četiri godišnja doba....Proleće je stiglo i u moj zavičaj....
pa tako redom...a deca zbunjena
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:23 28.05.2013

Re: planovi

stasava, vidi...kod mene na balkonu sve đuture cveta, petončići, muškatle, božuri i - narcisi
stasava stasava 18:30 28.05.2013

Re: planovi

.kod mene na balkonu sve đuture cveta, petončići, muškatle, božuri i - narcis

I kod mene, ma samo neka cveta
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 20:09 28.05.2013

Re: planovi


E, Jelice draga, izgubices silne plagijatore za sastav "Jesen u mojoj ulici"...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 28.05.2013

Re: planovi

I to što kažeš...kaže moja baštovanka Mira da cveće cveta kad se uplaši, kad oseti hladno, pa požuri...e, moje već danima trči sprint sa preponama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:13 28.05.2013

Re: planovi

E, Jelice draga, izgubices silne plagijatore za sastav "Jesen u mojoj ulici"...

Jesen još živi samo u pismenim zadacima...mada, javila mi se jedna nastavnica i napisala mi da posle tog bloga je sa koleginicama donela odluku da više ne daju tu temu za pismeni
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 20:19 28.05.2013

Re: planovi

To je sporadicno, ali ako se ovakva klima dalje razvija, ukinuce ga i iz obaveznog nastavnog programa.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 28.05.2013

Re: planovi

To je sporadicno, ali ako se ovakva klima dalje razvija, ukinuce ga i iz obaveznog nastavnog programa.....

Bogami i proleće mož da se spakuje polako...
Dr M Dr M 20:39 28.05.2013

Re: planovi

Jesen još živi samo u pismenim zadacima.


I u elegijama

‚‚Ozonska je rupa
pokvarila klimu
pa je kratkom letu
približila zimu
izmedju se jesen stisla
tužna i pokisla".
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:09 28.05.2013

Re: planovi

O, Dr M...
hajkula1 hajkula1 18:25 28.05.2013

E da znas


Prevara i to ne obična. Ni meteorolozi nisu što su bili. Ko se seća Koljčickog?

Kiša pada, ajde de, ali što trava raste. Ko mi reši problem s travuljačom, oženiću ga.




+
predatortz predatortz 18:26 28.05.2013

Re: E da znas


Kiša pada, ajde de, ali što trava raste. Ko mi reši problem s travuljačom, oženiću ga.


Ništa mi ne govori, sestro slatka! Ko šta radi, ja šišam travu.
Biljana 77 Biljana 77 18:50 28.05.2013

Re: E da znas

Ko šta radi, ja šišam travu.

Posadite neku drugu vrstu. Mislim, nešto da se čovek ugreje pod ('ladne) stare dane.
zilikaka zilikaka 19:01 28.05.2013

Re: E da znas

Posadite neku drugu vrstu

Bonsai?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:15 28.05.2013

Re: E da znas

Bonsai?

Meni je tako žao tih bonsaia, mnogo su siroti...
zilikaka zilikaka 20:44 28.05.2013

Re: E da znas

Meni je tako žao tih bonsaia, mnogo su siroti...

Al bonsai trava bi svakako bila vrlo praktična.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:09 28.05.2013

Re: E da znas

Al bonsai trava bi svakako bila vrlo praktična.

Bila bi...onako, depilizirana...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:44 29.05.2013

Re: E da znas



Ništa mi ne govori, sestro slatka! Ko šta radi, ja šišam travu.

Naš komšiluk ovdašnji masovno nabavlja one senzorske robotiće što liče na usisivač bez cevke, koji idu samostalno okolo i pasu travu. Po vasceli dan zuje naokolo.
mariopan mariopan 17:31 29.05.2013

Re: E da znas

predatortz

Kiša pada, ajde de, ali što trava raste. Ko mi reši problem s travuljačom, oženiću ga.


Ništa mi ne govori, sestro slatka! Ko šta radi, ja šišam travu.

I jaaaa

Dobro, zetu sam uvalila kosilicu iz ciste zlobe jer se neprekidno od usevljavao kak se divno zeleni trava

Jeste primetili kako na ovo vreme samo podivlja travuljina

Jelice, kada ovo citam ne cini mi se tako strasno cim imam osmeh oko gglave
predatortz predatortz 17:44 29.05.2013

Re: E da znas

Dobro, zetu sam uvalila kosilicu iz ciste zlobe jer se neprekidno od usevljavao kak se divno zeleni trava


Ja ( ulizivački do koske ) : Niko ne pravi tako dobru krompirušu kao moja tašta.

Tašta ( sve sladi ) : Niko ne kosi travu tako dobro kao moj zet.

Ja ( u sebi ) : Jedi govna Predatoru, kad ti je jezik brži od pameti!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:49 29.05.2013

Re: E da znas


Jelice, kada ovo citam ne cini mi se tako strasno cim imam osmeh oko gglave

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:35 28.05.2013

;)

Posmrzavasmo se od otopljavanja.
49 41 49 41 18:36 28.05.2013

Emirati

Prijatelji pre izvesnog vremena sa nasih prostora odselili u Abu Dhabi.

Tamo nekad padala kisa - jednom u 30 god.
U ovoj godini vec 5. put.
Na ulicama nemaju slivnike, sta ce im kad nemaju kise!

Iole kisa - gacaju po vodi.

Moram da ga nazovem, da se nije udavio u 6. stoj kisi
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:17 28.05.2013

Re: Emirati

Prijatelji pre izvesnog vremena sa nasih prostora odselili u Abu Dhabi.

Tamo nekad padala kisa - jednom u 30 god.

To me podseti...pre xy godina, još dok je moja Najbolja Drugarica dijasporisala na Kipru krenemo mi i rođena i nerođena deca kod nje...priupitam je ja, pri pakovanju, da l da ponesem neku jaknicu...Šta?...Neki džemperak...Šta će ti?...Pa, ako zahladi, padne kiša...Šta da padne?..Kiša...To ovde nije palo 20 godina.
49 41 49 41 21:16 28.05.2013

Re: Emirati

Jelica Greganović
Prijatelji pre izvesnog vremena sa nasih prostora odselili u Abu Dhabi.

Tamo nekad padala kisa - jednom u 30 god.

To me podseti...pre xy godina, još dok je moja Najbolja Drugarica dijasporisala na Kipru krenemo mi i rođena i nerođena deca kod nje...priupitam je ja, pri pakovanju, da l da ponesem neku jaknicu...Šta?...Neki džemperak...Šta će ti?...Pa, ako zahladi, padne kiša...Šta da padne?..Kiša...To ovde nije palo 20 godina.


Kipar ima 325-330 suncanih dana u godini, kao i Colorado (US).
Kad sam, svojevremeno boravio na Kipru; zalosno sam gledao satorce koje nisam uopste upotrebio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:17 28.05.2013

Re: Emirati

Kad sam, svojevremeno boravio na Kipru; zalosno sam gledao satorce koje nisam uopste upotrebio.

A mogao si da ga koristiš kao saunu...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 21:18 28.05.2013

Re: Emirati


А мени јутрос моја другарица пише са Новог Зеланда како се код њих одједном наоблачило и ударио град, а она, пошто обожава зимске чаролије, каже обрадовала се ко мало дете, јер је та појава нешто најближе снегу што може да види на том острвљу што расте наопачке!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 28.05.2013

Re: Emirati

Iju, grad?! D'izubija male, slatke Hobite...
naslovi naslovi 03:44 29.05.2013

Re: Emirati

Pao! je i sneg!! Ulice - nema auta ili ima...pa se sumanuto sudaraju sa parkiranim??!!, klinci i stariji tinejdzeri se sankaju i voze na daskama, i dosta skola zavoreno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:45 29.05.2013

Re: Emirati

Re: Emirati
Pao! je i sneg!! Ulice - nema auta ili ima...pa se sumanuto sudaraju sa parkiranim??!!, klinci i stariji tinejdzeri se sankaju i voze na daskama, i dosta skola zavoreno.

De je pao sneg?! U Emiratima?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 29.05.2013

Re: Emirati


De je pao sneg?! U Emiratima?

Izvinjavam se, zbunio me naslov...na Novom Zelandu sneg...pa, eto...i to je globalno zagrevanje...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 18:49 28.05.2013

Ja bih samo da podsetim

na reči proroka iz republičkog hidrometeorološkog zavoda od 14.5.2013:

/svečana pauza/

Ovo je poslednje zahlađenje.* Sudeći prema dugoročnoj prognozi Klimatskog centra RHMZS, ovo majsko osveženje biće poslednje sa ovako niskim temperaturama, sve do jeseni. Klimatski centar prognozira je da će svaki naredni mesec biti topliji u odnosu na višegodišnji prosek i to u od 0,6 do čak 1,4 stepena Celzijusa.


linak

*nisu mislili na ovo zahlađenje sad, nego na ono što je bilo pre dve nedelje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:18 28.05.2013

Re: Ja bih samo da podsetim

*nisu mislili na ovo zahlađenje sad, nego na ono što je bilo pre dve nedelje.

Pa jes...ovo nije zahlađenje, ovo je zamrzenje.
Hansel Hansel 13:21 29.05.2013

Re: Ja bih samo da podsetim

Uopšte mi nije jasno što se blamiraju s tim dugoročnim prognozama, kada se zna da ne mogu biti potpuno pouzdane, al' 'ajde.

Antropogeni uticaji, OK, ali izgleda da i Sunašce ima veze sa svim tim:



2009-10. skoro čitavu godinu na Suncu nije bilo ni jedne jedine pege, a kad se poneka i pojavila, sve je to bilo značajno manje nego u prethodnim ciklusima. Sudeći po zabeleženim istorijskim poklapanjima (a nije da se ne primećuje poklapanje rasta temperature s povećanjem aktivnosti na Suncu, uz, naravno koješta veštačkog porekla u atmosferi), ja glasam da ova zahlađenja imaju veze s pegama. A i promašila nas velika erupcija, pre nekoliko nedelja. (Ko zna više, nek' se javi.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:15 29.05.2013

Re: Ja bih samo da podsetim

Hansel, ne znam za Sunce, al ja ću pege od plesni sigurno da dobijem ako se ovako nastavi...
Hansel Hansel 14:55 29.05.2013

Re: Ja bih samo da podsetim

Biraj, 'oćeš vrućinčine il' zimčine? Nema treće!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:04 29.05.2013

Re: Ja bih samo da podsetim

Biraj, 'oćeš vrućinčine il' zimčine? Nema treće!

Ja bih zimčine, ali ne ledeno doba, leto, ali bez vrućinčina, ono da mož da se diše, a od muzičkih želja bih:

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 21:16 30.05.2013

Re: Ja bih samo da podsetim

Malo pre gledala prognozu u vestima, naredne nedelje pad temperature
G.Cross G.Cross 20:36 28.05.2013

Dje me nadje

Ja sam na stalnom putovanju izmedju juga Francuske, gde zivim, i Rumunije gde imam firmu.
Dosao sam u nedelju iz Bukuresta (sa olujom, 28 stepeni) u Nicu , sa kisom 15 stepeni.
Evo treci dan oblacno, kao oce kisa nece kisa, 17 stepeni.

U isto vreme u Moskvi 28 stepeni.

Kad dodje vreme da se zbog vremena iz Nice ljudi sele nazad u Moskvu, jedno najmanje 200.000 ljudi ce da ceka na avion.


A kad slete na Seremetjevo, tamo ce ih cekati Putin...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:11 28.05.2013

Re: Dje me nadje

A, ja sam onomadne sa šumadijskih 31 zveknula na 10 i manje izaalpskih...
Kazezoze Kazezoze 21:17 28.05.2013

Re: Dje me nadje

meni je april bio skroz sumnjiv, mada su ovde u holandiji te lude promene temperatura postale uobičajne, kao nekoć kiša tokom leta...navići ćete se već i vi, garant.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 28.05.2013

Re: Dje me nadje

Kz, navići ćemo se...valjda...gledam moj balkon, mislim na Miru baštovanku i plašenje cveća, i shvatam zašto u Holandiji sve tako besno cveta...sastravljeno od ludih promena temperature. Cveće mi je podivljalo, sa mačetom ću uskoro na balkon izlaziti.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/971080_470450276366956_219092918_n.jpg
muaddib92 muaddib92 16:53 29.05.2013

Re: Dje me nadje

Е, Лелице ако је ово горе твој балкон - ваууууууууууууу
Да те се замрзи, од срца
golubica.bg golubica.bg 17:34 29.05.2013

Re: Dje me nadje

Kad smo već kod Holandije:

http://9gag.com/gag/anqAZKq

Živa istina, ja da vam kažem! <_<
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 29.05.2013

Re: Dje me nadje

Muade, moj balkon, jedan deo...evo, isto to samo s druge strane...



Prešla sam u baštovane...moraću o tome uskoro...
p.s. Obrati pažnju na momente ispod petončića...narcisi još uvek cvetaju
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 29.05.2013

Re: Dje me nadje

Bogami, golubice, kako je krenulo, i kod nas će se uskoro svesti na dan...
bocvena bocvena 21:09 28.05.2013

Upravo sam hvatala povraćku

i sline ovog najmlađeg. Za 10 dana sam triput menjala režim oblačenja (i svlačenja:), sve kao nadmudriću ovo proleće...i džaba. Polako padamo u krevet jedno za drugim i radujemo se tropskim vrućinama. Koliko (malo)sutra.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:11 28.05.2013

Re: Upravo sam hvatala povraćku

A virusi ko lubenice...
G.Cross G.Cross 21:26 28.05.2013

Re: Upravo sam hvatala povraćku

Jelica Greganović
A virusi ko lubenice...


A komarci ko rode, i od Zemuna se namrcilo ko da ce ....
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 28.05.2013

Re: Upravo sam hvatala povraćku

A komarci ko rode, i od Zemuna se namrcilo ko da ce ....

Ovde nema komaraca, nema ni muva, nema golubova...čudo jedno kako su to sve uspeli da potamane...pre dva dana sam videla dve muve, Žmu tvrdi da je to bila jedna, ali vredna.
rade.radumilo rade.radumilo 21:23 28.05.2013

Odo ja na jug

05.10.2006 (SMS prepiska između mene i kuma):
- E kume evo nas kod hrama Hatšepsut, 40 stepeni u 'ladu a nidje lada nema...
- Pizda ti materina, evo sam izašao ispred firme da zapalim cigar i duva Košava i pada ledena kiša...

Oktobar u Africi:

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:25 28.05.2013

Re: Odo ja na jug

Eee...
cgubg cgubg 08:35 29.05.2013

svekrvini kostimi

"U moje vreme se znalo šta su godišnja doba. Imali smo proleće, zimu, zimu...ne, nego leto, jesen, zimu, zimu...bože, al sam se zbunila...zimu, proleće, jesen, proleće...nema veze, imali smo četiri godišnja doba i na proleće su se nosili kostimi. Sad više nema proleća. Niko ni ne nosi kostime, otkad nisam videla kostim"
Ceo zivot slusam od keve o tome. A kostimi se za prolece i jesen kod nje zovu 'odeca za prelaze'
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:47 29.05.2013

Re: svekrvini kostimi

Eve ga...doduše na boso

bladerunner92 bladerunner92 10:57 29.05.2013

Znam za ovo

kobajagi globalno zagrevanje citala sam pre par godina neke clanke neke profesorke ili sta vec , vec sam zaboravila ali tvrdila je da je to samo jos jedna fora za izvlacenje para.A ionako mi je uvek bila glupava ideja da dezodoransi i kravlji izmet prave rupu u ozonskom omotacu a bombe koje se bacuju svakodnevno na zemaljskoj kugli niko ne spominje?!
nego moj rodjeni brat zivi u New Yorku i prosle nedelje mi je pricao kako je bas hladno i fuj vreme, tako da nije samo u Evropi tako ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:19 29.05.2013

Re: Znam za ovo

Kažem ja...ne dadoše onom srcetu hrabrom od Irene Sendlerove Nobela, nego ga klepio Al Gor...
mariopan mariopan 21:21 29.05.2013

..........

Jeliceeee basta ti je kao iz bajke
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:02 29.05.2013

Re: ..........

Fala, slatka
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:15 31.05.2013

Jelici Nobelova nagrada za...

...globalno opismenjavanje
ili
za književnost
ili
za nešto slično.

Može i za mir.
predatortz predatortz 07:55 31.05.2013

Re: Jelici Nobelova nagrada za...

Može i za mir.


Nemoj našu Jelu u taj koš!

Ta nagrada je uvek rezervisana za neke bitange

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:36 31.05.2013

Re: Jelici Nobelova nagrada za...

predatortz
Može i za mir.


Nemoj našu Jelu u taj koš!

Ta nagrada je uvek rezervisana za neke bitange


može i za nemir
loader loader 08:40 01.06.2013

Ledene mravlje nožice

... Leto i zima su dobili mogućnost da bacanjem kockica odluče ko će koliko da traje, ...

A ja sam nedavno imao tešku psihološku barijeru da već odložen jorgan ponovo aktiviram za proces spavanja

Skoro je leto, al šta vredi - bez jorgana stotine mrava sa hladnim nožicama špartaju po telu... naročito uz leđa ... Stoga... - mislim, shvatate, moralo se .

za temu
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:16 03.06.2013

Re: Ledene mravlje nožice

Hvala, loaderu...upravo sam se vratila s one strane Alpa, dočekale su me monsunske poplave kakve se ovde ne pamte...em kiše, em se snegovi tope, podavićemo se ko mačići...razmišljam da ukinem one petončiće i pređem na lokvanje...i bambuse...i pirinač.
predatortz predatortz 09:11 04.06.2013

Re: Ledene mravlje nožice

Hvala, loaderu...upravo sam se vratila s one strane Alpa, dočekale su me monsunske poplave kakve se ovde ne pamte...em kiše, em se snegovi tope, podavićemo se ko mačići.


Beži ti pod onu Tarabića krušku, nije ta Jevropa za pošten svet...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana