Priča o dečaku plave krvi

Dejan Stanković RSS / 18.02.2008. u 13:50

2188.jpgŽivot  nisu protekle godine već događaji koji nam ostanu u sećanju.

Tako reče pesnik, a i ti osetiš da je tako, kada se susretneš s fotografijom nekog dana tvoga životaproteklog  na nekom nepoznatom mestu i kada shvatiš da su ti taj dan i to mesto potpuno iščileli iz sećanja i da je jedini zapis tog trenutka tvog postojanja fotografija i ono što je na njoj. Ništa više. 

Opet, nekom drugom prilikom kapriciozno sećanje nas iznenadi i nekakva slika, zvuk, miris, ukus, osobita atmosfera, temperatura vazduha probude u nama događaj iz prošlosti ili vrate neki davno zaboravljen lik ili doživljaj; i obraduju  te. Ili rastuže. Ili i jedno i drugo. Retki su takvi trenutci i uvek nas zateknu nepripremljenima. 

Na slici mladić od svojih dvadesetak godina, bledunjav, nezdravog izgleda, kao da je ljut na ceo svet. A malo je i tužan. Na njemu oklop poput onoga koji je nosio Direrov nosorog, ali gizdav, čelik našaran zlatom. Lagano pridignuta gornja usna mladićeva odaje utisak da mu se nešto gadi, kao da je video ostrigu ili raskomadanu mrcinu.  Dečko sa slike je Sebastian, poslednji kralj Portugala iz dinastije Avisa. Susreli smo se dok sam poluzaiteresovan lutao salama Muzeja Zelenih Prozora. Tup pogled preko podbulih podočnjaka. bio je okidač potreban da se iz zaborava vrati dan i događaj.

                                                                                           * * *

Jednom, ima tome puno vremena, bio sam na prašnjavom ostrvu. Ne sećam se imena ostrva, ne znam tačno ni u kom moru je plutalo, kojim povodom sam tamo boravio ni u čijem društvu. Ne znam ni koliko sam tamo vremena proveo, verovatno kratko, dan ili dva.

Na ostrvu od peska i od trske su, koliko se sećam živeli starci. Na njemu nije bilo ulica ni automobila već se pešačilo stazama kroz trsku ili kroz uske i zamršene prolaze između kamenih kuća. Sećam se da sam tog vrelog dana brao kupine, da sam njima hranio neku mazgu i da je ona imala meke usne i žute zube. Na ostrvu nije bilo hlada i tog jedinog ostrvskog popodneva koje mi je ostalo u sećanju, ubijao sam vreme čekajući brod da me odvede. Onda se, iznenada, podigao suv vetar i peskom mi zasuo kosu, oči i disajne puteve. Riva je odjednom opustela. Strahovao sam da će me pesak zatrpati ili, još gore, da će mi se peščano ostrvo izmigoljiti ispod nogu. Sećanje kaže: spas sam potražio u krčmi. Sedim, nalakćen na sto pokriven mušemom; predamnom čaša bevande, od pustinjske oluje štite me solidni kameni zidovi i zamandaljeni kapci na prozorima. Po čivijama uglavljenim u žlebove između kamenova zida vise zagorele šerpe i buketi aromatičnih travki koje, više od samog Sredozemlja, mirišu na Sredozemlje. Napolju vetruština. Provlači se kroz tesne ulice, zavija oko ćoškova i tek povremeno zadrmusa škure i ošine ih peskom.

U konobi nas je troje. Drusna krčmarica nezdravo blede puti i podnadula lica i njen sin, mladić neverovatno nalik majci, ali još čudnijeg i nezdravijeg lika. Lice mu je mesnato, ušesa mekana, koža bela kao da nikada nije videla sunce, oči tužne a usne gadljivo napućene. Sedi  zavaljen u stolicu za plažu, mekan kao da mu je kostur od hrskavice. Neprekidno pilji u mene s onim jednako gadljivim izrazom lica. Nasmešim mu se, pokušam da zapodenem razgovor.  On jednako bezizražajno gleda. Sedim u neprijatnoj tišini i gledam u čašu pred sobom.  Ponekad podignem pogled i prijateljski namignem čudnom dečaku. On ne reaguje.

Ne sećam se koliko je to trajalo, možda satima, možda kratko, zaista se ne sećam. Kada je vetar pao, hteo sam natrag u luku da vidim da li će biti broda,. Uprtio sam ranac i krenuo prema izlazu kada je dečko, ustao, prišao mi i bez upozorenja me zagrlio, snažno, kostolomno. Stajali smo tako neko vreme, ja okamenjen, on privijen uz mene i moj ranac, dok se isto tako najednom, bez upozorenja, nije nemo vratio u svoju stolicu. Kad sam izlazio tužni dečko me ispratio pogledom a njegova majka mi je na brzinu odmahnula i na pormrmljala - “Srećan put … i izvinite:”

Na tom ostrvu su, rekli su mi na brodu, krvne veze među ljudima komplikovane i mnogostruke, takoreći rodoskrnavne.

                                                                                           * * *

d_sebastiao_2.2187.jpgU žilama Sebastijana, Kralja Portugala, tekla je, tako se makar verovalo, najplemenitija krv Evrope. Kralj Manuel, vlasnik velikog bogatstava, prostranog carstva i pomenutog živog nosoroga kojeg je nacrtao Direr, bio mu pradeda i po ocu i po majci; slavni katolički kraljevi Fernanda Kastiljanska i Fernando Aragonski su mu bili četovorostruki pradedi, preko obe babe i oba dede; car Svetog rimskog carstva Maksimilian dvostruki čukundeda. Imao je njegov rodoslov i tamnu stanu. Dok svako od nas ima osam prapredaka siroti Sebastian zvani “Piželjkivani” imao je samo četvoro, svako ima šesnaest čukunpredaka – a on je imao šestoro, a s brojevima je još gore stajao kod belih pčela, kojih je umesto trideset i dve imao samo dvanaest.

Ova matematika govori da je Sebastian, kralj Portugala, sam sebi bio višestruk blizak i dalek rođak, s očeve i majčine strane, baš kao sto su i njegovi roditelji, dede i babe, pradedi i parababe, bili sami sebi i svojim supružnicima, braća i sestre od tetaka i stričeva. Zato je porodično stablo, koja kod drugih izgleda kao drvo razgranate krošnje, u Sebastijanovom slučaju izgledalo kao da je raslo na vetrometini pa su mu grane polomljene, zamršene i međusobno srasle. Takav, vitoperan, bio je i genetski kod Sebastijanov, te bi da se nije rodio na dvoru kao prestolonaslednik, već kao sin krčmarice, nedužni plod tuđeg greha verovatno proveo život kao onaj moj zaboravljeni drugar sa ostrva  - posmatrajući prolaznike. Ovako je a presto stupio kao trogodišnjak, kraljevao od svoje četrnaeste, vodio besmislene ratove, prouzrokovao nesreće i pogibije i na kraju, po izgubljenoj konačnoj bici, sa samo dvadeset i četiri godine, nestao u magli. Tragični dečak-kralj za sobom je ostavio kraljevstvo koje je pripalo njegovom ujaku, Španskom kralju Filipu, i legendu da će se jednog maglovitog jutra, kao Mesija, vratiti da spase svoje pokleklo kraljevstvo od propasti. 

Atačmenti



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 14:02 18.02.2008

Dejane,

mnogo volim ove tvoje priče o nekada značajnim ljudima, o kojima pojma nemam ni da su postojali.
sam sebi bio višestruk blizak i dalek rođak,

A ovo me podsetilo na 'Dinastiju' kada se pričao vic da će se serijal završiti kad Blejk Karington otkrije da je sam sebi otac, ili da mu je Milka Planinc majka:)))
Izgleda da ni prvo ni drugo nije baš nemoguće!:)))
Dejan Jović Dejan Jović 15:22 18.02.2008

Re: Dejane,

Meni je Blejk Karington bio isti brat Ante Markovića. A Kristl je malo ličila na Kamilu Parker Bouls.
Dilan Dog Dilan Dog 14:09 18.02.2008

Deluje mi zanimljivo

idem da pročitam. Samo jedno pitanje.
Dejan Stanković

Život nisu protekle godine već događaji koji nam ostanu u sećanju.

Ko je to rekao?
AlexDunja AlexDunja 14:11 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Ko je to rekao?

cher:)))
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:11 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

tako je. Parafrazirao sam svog omiljenog pesnika.
Dilan Dog Dilan Dog 14:15 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Dejan Stanković

tako je. Parafrazirao sam svog omiljenog pesnika.

E to sam i ja pomislio, pošto sam to pročitao na njegovom blogu, ali nisam mogao da verujem da na njega mislite...:)))
super,
pa da, on i jeste pesnik
Milan Novković Milan Novković 17:08 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Dilan Dog
idem da pročitam. Samo jedno pitanje.

Dejan StankovićŽivot nisu protekle godine već događaji koji nam ostanu u sećanju.Ko je to rekao?

Dejane, meni su tvoji blogovi lepi i tiho ih čitam. Tako da ću se samo zadržati na ovoj izreci, pošto je ovo treći put da je i ja srećen na blogu :)

Zavisi kako definišemo sećanja. Ako je to nešto što prosečan čovek može da artikuliše onda je ova izreka, po meni, daleko od tačne.

Npr, zašto ti je lepo da negde sediš, radiš, ili da si sa nekim u društvu, pa i ako ćutite, može donekle da se dekomponuje pozivanjem na sećanja. Ali zašto ti je duboko prijatno, npr, može isto, ali jako retko.

Tj, ja mislim, jesu život sećanja, ali više ezoterična, emotivna sećanja, ne toliko artikulabilna (ako postoji ovakva reč).

Ti možeš da kažeš da to nije mnogo od života što sad naiđeš na osobu, koju nisi poznavao, pa mild manners, srdačan osmeh, iskren pogled i slično čine da se ti osećaš prijatno, dečica tamo se igraju, sunce, nemaš briga, sediš, ćutiš ne razmišljaš i duboko si srećan. A ako to nije život šta je onda?

E sad, da ne rastežem previše ovaj argumenat i ovako neki trenutak će ostati zapamćen iako kasnije ne možeš da ga se setiš pa artikulišeš. Zapamćen kao neki destilat, redukovan, pročićen, ezoteričan obrazac. Novi ili pojačan stari.

Ali tako, u stvari, ti se na kraju svega sećaš, svakog sekunda, i sve ti jo to život, iako je preživeti neke trenutke ponovo u glavi u pravom trenutku jedan lep i prijatan način da obogatiš taj novi trenutak. I ova vaša rečenica, kao stilska figura, je jedan od lepših načina da se na to ukaže.
Dilan Dog Dilan Dog 17:44 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Milan Novković

Dilan Dog
idem da pročitam. Samo jedno pitanje.

Dejan StankovićŽivot nisu protekle godine već događaji koji nam ostanu u sećanju.Ko je to rekao?

Dejane, meni su tvoji blogovi lepi i tiho ih čitam. Tako da ću se samo
zadržati na ovoj izreci, pošto je ovo treći put da je i ja srećen na
blogu :)

Zavisi kako definišemo sećanja. Ako je to nešto što prosečan čovek može
da artikuliše onda je ova izreka, po meni, daleko od tačne.

Npr, zašto ti je lepo da negde sediš, radiš, ili da si sa nekim u
društvu, pa i ako ćutite, može donekle da se dekomponuje pozivanjem na
sećanja. Ali zašto ti je duboko prijatno, npr, može isto, ali jako
retko.

Tj, ja mislim, jesu život sećanja, ali više ezoterična, emotivna sećanja, ne toliko artikulabilna (ako postoji ovakva reč).

Ti možeš da kažeš da to nije mnogo od života što sad naiđeš na osobu,
koju nisi poznavao, pa mild manners, srdačan osmeh, iskren pogled i
slično čine da se ti osećaš prijatno, dečica tamo se igraju, sunce,
nemaš briga, sediš, ćutiš ne razmišljaš i duboko si srećan. A ako to
nije život šta je onda?

E sad, da ne rastežem previše ovaj argumenat i ovako neki trenutak će
ostati zapamćen iako kasnije ne možeš da ga se setiš pa artikulišeš.
Zapamćen kao neki destilat, redukovan, pročićen, ezoteričan obrazac.
Novi ili pojačan stari.

Ali tako, u stvari, ti se na kraju svega sećaš, svakog sekunda, i sve
ti jo to život,
iako je preživeti neke trenutke ponovo u glavi u pravom
trenutku jedan lep i prijatan način da obogatiš taj novi trenutak. I
ova vaša rečenica, kao stilska figura, je jedan od lepših načina da se
na to ukaže.

Malo je komplikovano ispratiti Vašu misao do kraja. Ali, mislim da se čovek ne seća svega,
u najmanju ruku zato što nisu svi trenuci lepi. One koji nisu lepi trudimo se da zaboravimo
Milan Novković Milan Novković 17:57 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Malo je komplikovano ispratiti Vašu misao do kraja. Ali, mislim da se čovek ne sećamo svega,
u najmanju ruku zato što nisu svi trenuci lepi. One koji nisu lepi trudimo se da zaboravimo


Ja mislim da se na neki način i u nekoj formi pomalo sećamo većine, skoro svega.

Trenuci koji nisu bili lepi i dalje umeju da nam oboje nove trenutke, uključujući i lepe. Npr, neke stvari i osobe nam postaju još prijatnije pošto iskusimo kako je bez njih, ne samo zbog prostog izoštravanja razlike između imanja i nemanja nečeg lepog, nego i zbog novog razvoja svesti od trenutka kad primetimo te razlike. I ako zaboravimo tako neko istorijsko nemanje, tako što više ne možemo da ga opišemo rečima, ono u nama ostavlja traga.

A sećanja koja mogu da se artikulišu (jasno opišu rečima) su, po mom mišljenju, skoro sigurno mali, baš malecki deo života. Život je mnogo više od toga. Kad ne bi bilo tako onda bi nam prošlost bila važnija od sadašnjosti, ako nam je život važniji od ne-života :)
Dilan Dog Dilan Dog 18:12 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Milan Novković

Malo je komplikovano ispratiti Vašu misao do kraja. Ali, mislim da se čovek ne sećamo svega,
u najmanju ruku zato što nisu svi trenuci lepi. One koji nisu lepi trudimo se da zaboravimo


Ja mislim da se na neki način i u nekoj formi pomalo sećamo većine, skoro svega.

Trenuci koji nisu bili lepi i dalje umeju da nam oboje nove trenutke,
uključujući i lepe. Npr, neke stvari i osobe nam postaju još prijatnije
pošto iskusimo kako je bez njih, ne samo zbog prostog izoštravanja
razlike između imanja i nemanja nečeg lepog
, nego i zbog novog razvoja
svesti od trenutka kad primetimo te razlike
. I ako zaboravimo tako neko
istorijsko nemanje, tako što više ne možemo da ga opišemo rečima, ono u
nama ostavlja traga.

A sećanja koja mogu da se artikulišu (jasno opišu rečima) su, po mom
mišljenju, skoro sigurno mali, baš malecki deo života. Život je mnogo
više od toga. Kad ne bi bilo tako onda bi nam prošlost bila važnija od
sadašnjosti, ako nam je život važniji od ne-života :)


prihvatam ovo što ste rekli sad. Nešto sam i naučio.
O delu rečenice koja ja u kurzivu imao sam saznanje, a onaj važan detalj rečenice
koji je boldovan je nešto novo za mene. Iskreno, nemam predstavu o tome da bih mogao sebi da je predstavim, ali ću razmišljati o tome...
Milan Novković Milan Novković 18:26 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

a onaj važan detalj rečenice
koji je boldovan je nešto novo za mene

Ovo može da bude i dosta subjektivno. Npr može da bude i moj problem koji drugi ljudi ne moraju da imaju u istoj meri, u nepridavanju dovoljno pažnje lepim stvarima i uživanju u njima. Ali, pošto ih jednom izgubim, i na trenutak, npr, posle toga sam svesniji, i te lepe stvari mi čak naglašeno privlače pažnju, i više uživam u njima. Jednostavno, razni ljudi emotivnu osciluju u različitoj meri.

Sad, u stvari i ja razmišljam, i zato je blog dobar pošto se čovek ne trudi da ubedi, ili samo skrene pačnju, samo sebe, nego i druge:

Npr, moja žena se seća i najsitnijih detalja. Svakog kamička oko svakog šatora koji smo ikad razapeli. Ja posle nekoliko godina potpuno zaboravim i krupne detalje.

Ali, ja toliko uživam u kampovanju da nema tog 5* hotela koji ću, i ako mi ga besplatno daju, izabrati umesto kampa u lepoj prirodi.

Moja će žena izabrati hotel, bilo kakav. Ko tu onda ima više od kamping života? Ja mislim ja. Jeste da se ne sećam doživljaja, ali mogu da razmišljam o kampingu uopšte i da mi bude posebno prijatnu.

Nad nekim drugim zajedničkim iskustvima situacija je obrnuta, naravno.
Dilan Dog Dilan Dog 18:33 18.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Milan Novković

Sad, u stvari i ja razmišljam, i zato je blog dobar pošto se čovek ne
trudi da ubedi, ili samo skrene pačnju, samo sebe, nego i druge:


jeste, ali ne ponašaju se svi tako.
nego upravo ubeđuju i slušaju sebe, umesto druge
dea bgd dea bgd 13:18 19.02.2008

Re: Deluje mi zanimljivo

Life is not measured by the number of breaths we take, but the moments that take our breath away

Ne sećam se više gde sam ovo pročitala ,ali od onda mi stoji zapisano na prvoj strani mog malog telefonskog imenika
GajaR GajaR 14:11 18.02.2008

sličnost?

... vodio besmislene ratove, prouzrokovao nesreće i pogibije i na kraju, po izgubljenoj konačnoj bici, sa samo dvadeset i četiri godine, nestao u magli. Tragični dečak-kralj...


svaka sličnost sa današnjim zbivanjima na ovim prostorima je...slučajna
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 14:19 18.02.2008

Kompliment !

Jel' ti neko do sada rekao da, zapravo, ne pišeš nešto lošije od Ive Andrića ili Borisava Stankovića.

PS: A da ti ovaj potonji nije neki rod?
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:24 18.02.2008

Re: Kompliment !

niko mi nije rekao pošto nije istina. Nisam skroman nego sam realan. Čitao sam i sebe i njih.I to pažljivo.

U svako slučaju, i jedan čovek da je to na momenat pomislio, već je kompliment ko kuća, te od sveg srca zahvaljujem.

A Bora, to ne znam. Moj deda Stanković je Vranjanac. I kada bismo pokojnu prababu Zorku pitali da li nam je Borislav rod, ona je ko iz puške odgovarala: "Ona pijandura? Jok. Nee." Mučeni Bora je imao mnogo gadnu bekrijsku reputaciju u Vranju, a pričao mi je deda da je pradeda često umeo da se zapije s njim. Otuda gnev moje prababe.
mariopan mariopan 14:55 18.02.2008

Re: Kompliment !

Dejane , Pedja je u pravu sjajno pises , za Stankovica bih rekla da ste rod sigurno a za Andrica ...pa ZELIM TI ...od srca ti zelim ))))) a na dobrom si putu da to budes. Meni vec jesi ..to znas? Pozdrav
boskonet boskonet 15:06 18.02.2008

Re: Kompliment !

Interesantna tema-incest. Ja zivim na Islandu, gde je pre nekih 200 godina bilo sve ukupno oko 10,000 ljudi, a posto je Island dosta izolovano ostrvo, ovi ljudi su se medjusobno mesali i ukrstali. Danas na Islandu je manje vise svako svakom rod, najdalje u 4-5 koleno, sesto koleno je vec woooow, a sve preko toga izuzetna retkost. Zbog svega ovoga incest (bar kako ga mi posmatramo) i nije neuobicajen.
Takodje dodatan problem predstavlja i islandski nacin davanja prezimena, tj. patronima, gde dete samo na ime oca doda sufiks -son ili -dottir u zavisnosti od pola. Tako da braca od strica (ili sestre, ili brat i sestra) nemaju isto prezime, tj. patronim, sto otezava utvrdjivanje rodbinskih odnosa.
Na internetu postoji i baza podataka ( islendingabok.is) gde svaki Islandjanin moze proveriti ko su mu bili preci sve do X veka, kada je pocelo naseljavanje Islanda, i gde moze uporediti porodicno stablo sa nekim drugim Islandjaninom.
Ovde se za normalno smatra ukrstanje u cetvrtom kolenu, mada i trece nije redak slucaj.
Znam za slucaj mojih dvoje kolega koji su bili u vezi, iako smo pre toga "otkrili" da su rod u 4-tom kolenu igrajuci se po islendingaboku. Mene je to sokiralo, ali je za moje ostale kolege to bilo nesto sasvim normalno.
Postoji jos jedan veliki problem, a to je pijanstvo (90% islandske nacije je pijano vikendom), jer se tada ne zna ko koga (licno znam za primer tetke i sestrica).
I za kraj, koliko znam kod nas je zakonom zabranjeno sklapanje braka ljudima koji su u srodstvu manje od 4-og kolena, a na Islandu takva ogranicenja ne postoje.
jel mogu ja jel mogu ja 15:10 18.02.2008

Re: Kompliment !

Dejan Stanković
niko mi nije rekao pošto nije istina. Nisam skroman nego sam realan.

Pa mozda ti niko nije rekao to, ali da vanserijski dobro pises i da si se ovde naprimao komplimenata za svoje tekstove i to od, reklo bi se, vrlo nacitanih ljudi,to je takodje istina. Cak i ja, stura na komplimentima, nisam mogla a da ne odolim i par puta te nakitim njima.
jel mogu ja jel mogu ja 15:22 18.02.2008

Re: Kompliment !

Po čivijama uglavljenim u žlebove između kamenova zida vise zagorele šerpe i buketi aromatičnih travki koje, više od samog Sredozemlja, mirišu na Sredozemlje

Evo, ovo te na primer odaje kao izuzetno talentovanog za literaturu........ po mom skromnom misljenju.......
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 15:40 18.02.2008

Re: Kompliment !

"...da se zapije sa njim... "aaaaa .....?

Nemoj da te genetika pisanja oda.... hahaha
pozdrav
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:28 19.02.2008

Re: Kompliment !

po mom skromnom misljenju.......

I mom jos skromnijem misljenju...
jesen jesen 14:56 18.02.2008

radoznala sam...

....zna li se kako je decak zavrsio svoj zivot......nestao u magli?.....mora da postoji neki konkretniji podatak....
milosib milosib 15:00 18.02.2008

Paralele

Ovo je bilo bas dobro. Kao i obicno preporuka.
Nego kada pomenuste ovo rodoskrnavljenje, da ne znate mozda da li je tacna prica koju sam cuo o Rotsildima. Naime neko mi isprica da su u zelji da ne rasipaju bogatstvo i oni pribegavali rodoskrnavljenju i da su kao posledicu imali dosta potomaka sa genetskim greskama.
Olga Medenica Olga Medenica 16:35 18.02.2008

Cesto mi neki ljudi

neverovatno lice na neke druge ljude.
Onda mi je tesko da se otgnem od nagona da im uz fizionomiju pripisem i karakterne crte
onog "prvog" primerka.
Damjana Damjana 16:40 18.02.2008

Pljackasica

Tvoja me je prica podsetila na nekog.

Znam jednu pricu o jednoj devojci koju su nazvali pljackasom.

Znam takodje da je gutala i gutala. I nije plakala nikada.. Nije taj tip,jednostavno nije tako napravljena. Tako ju je ona napravila. Moras da budes jaka, slabici su dosadni. To su joj govorili. Slabi ljudi su kamen o vratu onome sa kim su. Od plakanja se deca smanjuju to su joj govorila. A ona je znala da klima glavom, a da ne vidi stezala je sakama cvrsto kariranu suknju. Tako je pravila emocionalnu ravnotezu.Nikada nije gledala ka njoj. Nikada. Znam da ne podnosi rastanke. Njena majka uvek deluje odsutno. Nikada ne veruj muskarcima kaze ne treba da ih mrzis, samo ne treba da im verujes to je poenta. Onda si slobodna i niko ti nista ne moze. I znam da njen zivot ne zeli da lici na zivot njene majke.. I znam kada je devojcica imala 12 godina njena majka popila je saku tableta za spavanje. Ispred prazne teglice ostavila je papir na kome je pisalo- Ovo nije slabost, ti ces razumeti. Bila je tesko bolesna. I nije umrla vec samo je htela da privuce njegovu paznju.Njen tata ju je sklanjao od nje kada je mogao. Ali on je retko bio tu. Dopisivali su se. Jednom joj je napisao da je voleo samo njenu majku. Ta je ljubav unistavala nju. I kad su bili spreman da odu jedni od drugog, ona mu je rekla da je trudna, a da ce njoj reci da je mrtav,I da joj nikada vise ne pridje u zivotu. . I rekao joj je da zna da je on bio taj zbog koga ju je ucila da dugi zagrljaji izazivaju suze. I nije joj davala neznost. To je bio njen nacin da da je nauci da bude jaka devojka. Da joj se ne ponovi njena sudbina.

I znam da je njen otac kada je bio tu, uvodio u svet znanja kao čistu radost i lepotu.Otkrivao joj je slojeve civilizacije odstranjujući sve nebitno i efemerno, ostavljajući iz svake od njih samo pročišćen oblik sažet u određenoj ideji.Objašnjavao joj je načine na koje su verovanja, filozofija, nauka, običaji i umetnost prelazili iz epohe u epohu.

I znam da joj je cesto govorio sve to izgleda nesavladivo i preteško.Prosto mora to da pregura. Tako bez slatkih oblandi oko gorkog fila. Njegov životni credo u skadu sa kojim ju je vaspitavalo: ne računaj na sreću na olakšavajuće okolnosti, ne računaj mnogo ni na druge.Kreni sama.Ako uspeš da smisliš taktiku, da smogneš strpljenja ili da se prilagodiš najgorem, iz svake naredne situacije moći ćeš da nađeš izlaz i rešenje dok prstom pucneš.Plus tu je i period sazrevanja, skapiraš da mnogo toga što ti se činilo da jeste važno, u stvari nije. Isturiš svoje znanje i onda ćeš dobiti i karijeru i novac. Tako nekako.Njen otac je bio alergičan na mentalnu tromost, na indiferentnost. Naucio ju je da o svemu mora da ima mišljenje, da ga kritički utemelji, razgovetno izloži. U protivnom lupeta, baljezga, palamudi.

I znam da ce u martu biti 4 godine. I znam da zna da su ružne stvari neminovne. Ponekad se dešavaju iz potpuno neshvatljivih razloga. Ponekad nepravično. Ponekad baš gadno.. Ružne stvari se ponekad dešavju, ali zašto njoj? U jednoj glupoj nesreći poginuli su njeni roditelji i brat. On je za sobom ostavio decaka..I znam da je na njihovom pogrebu shvatila da smrt nije scena iz Trnove Ruzice. Ona ih jos uvek ceka. . Usamljena je. Znam da voli jutra. Retko ko to može da shvati. Svako novo jutro odaje joj energiju novog dana. I znam da je izgradila svoj svet. I znam da se ponekad seti ono sto je njen tata spominjao. « Život je ko spavanje na laticama ruža, nemoj zbog jednog trna u životu ne vidiš gomilu divnih stvari koje svakodnevno prolaze kroz tvoj život»

I znam jos nesto da je preko noci postala mamana sa velikim M. I znam da je shvatila da je u životu važna druga šansa čak i treća.
mikimedic mikimedic 10:10 19.02.2008

Re: Pljackasica

divan post Damjana -- da li ce doci i neko dodatno objasnjenje...
margos margos 02:17 20.02.2008

Re: Pljackasica

mikimedic
divan post Damjana -- da li ce doci i neko dodatno objasnjenje...

I ja sam htela to da pitam, a nisam našla prave reči.... Hvala mikimedic:))
Giant Giant 16:47 18.02.2008

I tako si ti Shaco bio kod "mene" na Cresu

tj. Losinjskom arhipelagu i napisao priču motivisan "dešavanjima" na otoku Susak-u.... Ponosan sam i zahvalan!
[url=http://www.tz-malilosinj.hr/Destinations.aspx?id=Otoci][/url]dovoljan!.
sashaNS sashaNS 01:01 19.02.2008

Re: I tako si ti Shaco bio kod "mene" na C

na otoku Susak

Odmah sam znala : )
Istina, nisam bila na tom ostrvu, ali sam pre desetak godina
cula vrlo slicnu pricu . Ustvari, atmosfera je takva. Mozda je isto
bilo neko nevreme. Ustvari, nije ni vazno. Mene secanje sada vodi
sasvim drugim dogadjajima ...
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 19:27 18.02.2008

preporuka

Lep post! Ja sam potpuno zaljubljena u Portugal, ali ne znam toliko o istoriji.
Pozz
triton triton 19:42 18.02.2008

A

da nije to ostrvce mozda Susak?
nsarski nsarski 19:44 18.02.2008

Sebastijan

zaista ima neobican izraz lica. Medjutim ako je Philip IV taj njegov ujak na koga se misli, ni ovaj ne moze pohvaliti velikom lepotom:

bindu bindu 00:28 19.02.2008

Tragični dečak-kralj

za sobom je ostavio kraljevstvo koje je pripalo njegovom ujaku, Španskom kralju Filipu, i legendu da će se jednog maglovitog jutra, kao Mesija, vratiti da spase svoje pokleklo kraljevstvo od propasti.


pa mozda se vec reinkarnirao. bio i otisa u liku Albert Einsteina



BORN: March 14, 1879, Wurttemberg, Germany

"The fairest thing we can experience is the mysterious. It is the fundamental emotion which stands at the cradle of true art and true science. He who knows it not and can no longer wonder, no longer feel amazement, is as good as dead, a snuffed-out candle. It was the experience of mystery -- even if mixed with fear -- that engendered religion. A knowledge of the existence of something we cannot penetrate, of the manifestations of the profoundest reason and the most radiant beauty, which are only accessible to our reason in their most elementary forms -- it is this knowledge and this emotion that constitute the truly religious attitude; in this sense, and in this alone, I am a deeply religious man. "
nsarski nsarski 01:23 19.02.2008

Re: Tragični dečak-kralj

E, ova ti je na mestu!



Kaze profesor Ajnstajn:)))
Dejan Stanković Dejan Stanković 01:28 19.02.2008

Re: Sebastijan

nije filip IV spanski, vec filip II spanski koji je posle postao i filip I portugalski - 2 in 1.

a filipe IV cila je ono slika je bio unuk ovoga sa slike i njega su portugalci, ko bi ga znao zasto, najurili i na vlast doveli opet nekog njegovog rodjaka, bliskog sa obe strane, al portugalca. i tako povratise nezavisnost. do danas, a dokle ce, ne zna se.
bindu bindu 01:31 19.02.2008

Re: haha


"You're only as young as the last time you changed your mind."
Milena S. Milena S. 00:57 31.03.2008

Incest?

Incest se desio cetiri generacija pre Sebastijana, kada su njegovi cukun-deda i cukun-baba, inace brat i sestra po stricevima, napravili dete - Sebastijanovog pradedu Manuela I od Portugala. Za druge clanove cetvrte generacije vec ne znam od kakvih tacno izopacenosti vode poreklo.

Drugim recima, hajmo jednu pricu o Manuelu, za sve nas. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana