Film| In memoriam| Kultura| Muzika| Umetnost| Zabava

Yolanda Christina Gigliotti - Dalida

Srđan Mitrović RSS / 16.06.2007. u 21:41

dalida.jpgKada je Encyclopedia Universalis za potrebe dnevnika Le monde 1988. godine organizovala anketu o ljudima koji su najviše uticali na francusko društvo, na prvom mestu se našao general De Gol. Na drugom mestu se našla Dalida.

U Parizu, 1997. mali trg na uglu ulica Giradon i Abreuvour na Montmartru, proglašen je za Dalidin trg, na kome se nalazi bista u prirodnoj veličini.

U čast Dalide je 2001. godine u Francuskoj puštena u prodaju marka s njenim likom.

Četiri godine kasnije bila je premijera dvodelnog TV filma "Dalida". Film je izazvao različite reakcije.

Ove godine se navršava dvadeset godina on njene smrti.

Od 11. maja pa sve do septembra 2007. u Pariskoj Gradskoj većnici traje izložba Dalidine garderobe i do sada neobjavljenih fotografija.

Ko je bila Dalida?



Njeno pravo ime je Yolanda Christina Gigliotti i rođena je u Kairu 17. januara 1933. Njena prorodica je poreklom iz Italije, emigranti iz Kalabrije. Jolanda je živela u jednoj srećnoj i kreativnoj prorodici sa još dva brata. Njen otac je bio violinista u kairskoj operi.

Dalidino detinjstvo pratili su problemi sa očima. Morala je da nosi naočare i da ima nekoliko operacija. Bila je uzorno i mirno dete. Ubrzo je od ružnog pačeta postala prelepa devojka.

Čim je postala punoletna, odmah se prijavila na lokalno takmičenje u lepoti. Kada je njena porodica otkrila slike u kupaćem kostimu, nastao je veliki skandal. Situacija se ubrzo smirila i Jolanda se vratila uobičajenom načinu života. Bar su svi tako mislili.

Jolanda je potajno maštala o holivudskom glamuru i ubrzo je napustila ideju da treba da postane sekretarica. Napušta sve i počinje da radi kao manekenka u modnoj kući Dona u Kairu.

Ubrzo se prijavljuje na još jedno takmičenje u lepoti, ovaj put na nacionalnom nivou i postaje mis Egipta.

Vrtata egipatske filmske industrije širom joj se otvaraju. Ubrzo zapada za oko francuskom reditelju Marku de Gastinu i pod njegovim uticajem seli se u Pariz. Želela je da postane glumica uprkos protivljenju njenih roditelja.

Tada sebi prvo daje nadimak Dalila, ali kasnije ga malo menja, u Dalida.

Život u Parizu za Dalidu bio je daleko od glamura. Sama i izolovana u gradu koji je mnogo hladniji od Kaira, borila se za svoj opstanak, ali je bila odlučna. Nije bilo povratka nazad.

Vrlo brzo shvatila je da mora da veoma mnogo radi na sebi, pa je išla na časove pevanja kod učitelja koji je važio za pravog tiranina. No, časovi su se isplatili. Ubrzo počinje da peva u kabareu na Jelisejskim poljima i postaje poznata, tj. Dalida.

Njeno izvođenje pesme "Etrangere au Paradis" ostavilo je bez daha neke uticajne ljude iz muzičke industrije. Među njima su bili i Lusijen Moris (umetnički direktor Radija Evropa 1) i Ei Barkli (vlasnik muzičke kompanije „Barkly").

Sledeća stepenica njenog uspeha bilo je snimanje ploča. Prvi singl koji je objavila zvao se "Madona" i postigao je solidan uspeh. Njen sledeći singl "Bambino" (1956) bio je veliki hit. Ostao je 46 nedelja na francuskoj top-ten listi singlova i postao jedan od najprodavanijih singlova u istoriji. Prodato je preko 300.000 kopija zbog čega Dalida dobija nagradu Zlatni disk 1957. godine.



Iste godine bila je u gošća na koncertu Šarla Aznavura u slavnoj Olimpiji.

Njeno lice krasilo je mnoge časopise. Njen san je počeo da se ostvaruje. U to vreme Lusijen Moris postaje mnogo više od prijatelja. Imali su jednu strasnu vezu koja je postala afera jer je Lusijen već bio oženjen.

Dalida je ređala hit pesme jednu za drugom: Gondolier, Come prima (Tu Me Donnes), Ciao Ciao Bambina, Garde-Moi la Derniere Dance. Godine 1957. dobija i Oskara Radija Monte Karlo (kojeg dobija i sledećih sedam godina za redom).

Sledeće dve godine bile su veoma naporne za Dalidu. Bio je to period beskrajnih koncerata u Francuskoj, Egiptu, Italiji, Americi. Ova turneja pomogla joj je da postane slavna u čitavoj Evropi, dok je američka turneja bila manje uspešna, prvenstveno zbog pevanja na francuskom jeziku. Zato je povratak kući bio spektakularan. Štampa ju je proglasila "glasom veka". Dalida je odlučila i da obnovi veze sa svojom porodicom.

Njena veza sa Lusijenom postaje još intenzivnija i, napokon posle njegovog razvoda, Dalida i Lusijen staju na ludi kamen 8. aprila 1961. godine. Dalida dovodi celu familiju iz Egipta. Već nekoliko nedelja nakon venčanja, Dalida nastavlja s koncertima.

Na koncertu u Kanu do ušiju se zaljubljuje u Žana Sobiskog. Iako svesna koliko joj je Lusijen pomogao u karijeri, i pogotovo zbog skorašnjeg venčanja, Dalida se ipak odlučuje za slobodu. U toj novostečenoj slobodi bilo je mesta samo za Žana i muziku.

Tokom šezdesetih, Dalida je veoma često imala rasprodate koncerte u Olimpiji (znala je da nastupa i po mecec dana u rasprodatoj Olimpiji), kao i koncerte širom sveta (Hong Kong, Vijetnam...).

Tih godina je kupila i čuvenu kuću na Monmartru koja je više ličila na zamak iz "Uspavane lepotice". Po useljenju u novi dom, Dalida raskida sa Žanom i potpuno menja svoj izgled - od crnke u eksplozivnu plavušu.

Ponovo je počela ozbiljno da radi na sebi čitajići knige iz umetnosti. I pored velikog uspeha njenih koncerata, popularnosti i hitova, njen privatni život je za nju bio najveći problem. Ponovo je poželela da se uda, ali se u svoj zamak uvek vraćala sama.

Zato je za nju rad bio jedini izlaz.

Oktobra 1966. Dalida upoznaje Luiđija Tenka, mladog i talentovanog pisca tekstova. Zajedno su radili na pesmama za festival u San Remu. Među njima rodila se strast i odlučili su da zajedno otpevaju pesmu Ciao Amore na festivalu.

Ipak, veza s Tenkom za nju je bio preveliki pritisak. Dalida je bila velika zvezda, dok je Luiđi bio početnik. Mediji kao da su poludeli posle objave da će par da se venča posle festivala. Nažalost, njihova pesma je jako loše prošla, što je izazvalo veliki bes kod Luiđija. Vređao je žiri, trvdeći da je festival namešten. Te večeri je izvršio samoubistvo u hotelskoj sobi. To je bio preveliki udarac za Dalidu, koja je takođe nekoliko meseci kasnije prvi put pokušala da oduzme sebi život.

Posle ovih nesrećnih događaja, Dalida je ušla u potpuno novu fazu. Počela je da se pojavljuje na koncertima u dugoj beloj haljini. Štampa je nazivala "sveta Dalida".

Počinje da se zanima za filozofiju i psihologiju i postaje veliki obožavalac Frojda. Dosta vremena je provodila vežbajući jogu i meditirajući. Vraća se u Italiju gde je imala spektakularnu turneju, koja je prerasla u svetsku.

Kasne šezdesete obeležile su Dalidino besomučno traganje za sobom. Često je odlazila u Indiju, kod gurua, odlazila je kod jungovaca na analizu. Bez obzira koliko tražila sebe, karijeru nije zanemarivala.

Za svoje zasluge, u decembru 1968., dobija Orden predsednika Republike od generala de Gola i postaje jedina osoba iz muzičke industrije koja je dobila ovo odlkovanje.

Sedamdesete godine bile su veoma uspešne za Dalidu. Bila je ba vrhu. Lude sedamdesete malo su uticale i na njen odabir pesama, pa je tako imala hitove tipa Darla Dirladada. Svi su se malo plašili u kom pravcu će njena karijera krenuti.

Tada je odlučila da potpuno promeni svoj repertoar tako što će izvoditi pesme koje imaji "poestski i smislene tekstove".

Svi strahovi nestali su kada je ponovo počela da puni dvorane. Godine 1973. Dalida snima obradu italijanske pesme Paroles paroles sa svojim prijateljem Alenom Delonom. Pesma je odmah postala hit u Francuskoj, Evropi, ali i u Japanu.



Dalida još jednom menja svoj izgled, od madone u belom postaje glamurozna i ženstvena "holivudska" zvezda. U njen život ulazi i Ričard Šanfrej koji vole da ga ljudi zovu grof od sen Žermena. Iako prevarant, njegova odanost Dalidi nikad nije dovedena u pitanje. Ponudio joj je nov život i stavio tačku na njena putovanja u Indiju.

Dalida je bila veoma srećna. Slede hitovi Il Venait d'avoir dix-huit ans (hit u devet zemalja i 3,5 miliona kopija prodatih samo u Nemačkoj), Gigi l'Amoroso (na vrhu lista u dvanaest zemalja). Pesma je bila vrlo originalna kada se pojavila jer je trajala duže od sedam minuta i bila je kombinacija pevanja i čitanja teksta.

Zbog ponovnog fenomenalnog uspeha, Dalida drži koncerte u Japanu, Kanadi i Nemačkoj. U februaru 1975. muzički kritičari Francuske joj odaju priznanje Prix de l'Academie du Disque Francais.

Dalida je znala i umela da se menja, tako je 1976. godine izdala prvi francuski disko-singl J'attendrai. Ova pesma obrada je pesme koju je ona slušala dok je bila mala. Zbog fenomenalnog uspeha, rešila je da snimi album sa obradama omiljenih pesama među kojima je i La vie en rose.

Dalida je često bila gost na mnogim televizijama, ne samo u Francuskoj već i širom Evrope. Krajem sedamdesetih objavljuje i hit singl, tradicionalnu egipatsku narodnu pesmu Salma Ya Salma koja je bila toliki hit da ju je Dalida prepevala na sedam jezika.

Promenivši izdavačku kuću i ulazeći ponovo u "novu fazu", Dalida izdaje još jedan hit singl Generation 78.

Za vreme njenog "disko" perioda, Dalida je pridobila jako puno gej publike koja joj ostaje verna do današnjeg dana.

Tokom svoje karijere, Dalida se pokazala kao pravi borac i ona koja opstaje; uspevala je da menja žanrove, trendove i da održava svoju popularnost na istom nivou.

Amerikanci su posebno bili veoma impresionirani njenom karijerom, pa su je 29. novembra 1978, pozvali da učestvuje u predstavi u Karnegi holu u Njujorku za koju je koreografiju radio Lester Vilson. Dalida je "srušila" kuću svojim magičnim izvođenjem. Štampa i publika su bili na njenoj strani.

Sledećeg leta, Dalida ovu predstavu prenosi u Pariz (Palais des Sports), s velikim uspehom zbog čega se odlučuje da krene na turneju koja je trajala do sledeće jeseni.

U međuvremenu snima album koji je vraća na top liste Monday, Tuesday. Dalida se vraća u Egipat, gde je čekaju hiljade obožavalaca na ulicama, ali i predsednik Sadat


Osamdesete donose joj nove hitove i nove koncerte, ali i nagradu - dijamantski disk (prva pevačica koja ga je dobila) za prodaju neverovatnih 86 miliona ploča.

Njeni koncerti pravi su spektakl - Brodvej u Parizu. Kostime menja po dvanaest puta, na binu izlazi u dijamantima i s perjem, okružena s 11 plesača i 13 muzičara. Pažljivo napravljena koreografija za nastup koji traje preko dva sata, dovodi njene obožavaoce u stanje ekstaze.

Uspeh na poslovnom planu bio je u potpunoj suprotnosti s njenim privatnim životom. Još jedan raskid gurnuo ju je u još veći rad; pokušavala je na taj način da zaboravi svoju nesreću.

Marta 1981. godine, svoj veoma uspešan šou Dalida premešta iz Palais des Sports u Olimpiju.

Sledeće dve godine obeležiće njena podrška novom francuskom predsedniku ransoa Miteranu. Njena podrška bila je više lične nego političke prirode. Ta podrška zanimala je javnost i cela stvar je pretila da se pretvori u skandal.

Dalida je odlučila da se udalji iz Pariza na godinu dana.

Kada se vratila odmah je otišla u studio da sprema novi album. Kampanja koja se vodila protiv nje je utihnula i ona je bila jača i popularnija nego ikada. Ipak "afera Miteran" je na njoj ostavila traga. Oćećala se ranjivo i iskorišćeno.

Tek što se oporavila od "izdaje" štampe zbog „afere Miteran", stigao je još jedan udarac. Njen bivši ljubavnik Ričard Šanfrej je izvršio samoubistvo u San Tropeu.
Ovo je bilo previše za Dalidu. Počela je da tone u letargiju. Imala je nekoliko kriza, nervnih napada i počela je da zaboravlja stvari.

I pored ličnih problema, odlučuje da 1984. godine krene na turneju zbog primedbi njenih obožavalaca da su joj turneje sve ređe. Sledeće godine morala je da prekine turneju zbog dve velike operacije očiju.

Dve godine kasnije, njena karijera dobija neočekivani zaokret. Čuveni egipatski reditelj Jusef Šahin ponudio joj je glavnu ulogu u filmu La sixieme jour. Dalidino glumačko iskustvo bilo je minorno i odnosilo se na nekoliko malih filmova. Uvek je želela da se dokaže kao glumica.

Snimanje filma je trajalo isuviše dugo, ali se Dalida pokazala kao pravi profesionalac i dala je sve od sebe bez obzira na okolnosti. Kada se film pojavio, kritika je bila oduševljena. Predviđali su da će postati najbolja egipatska glumica svih vremena. Ovakve kritike Dalidi su veoma značile. Ponovo je dokazala da je sposobna da iz korena promeni tok svoje karijere.

Nažalost, na privatnom planu sve je ostalo po starom. Uskoro započinje još jednu tajnu avanturu, ovaj put sa lekarem. I ova avantura se završila u suzama, kao i sve predhodne, ali ovaj put Dalida nije mogla da preboli razočaranje i da se izbori sa depresijom.

Poslednja poruka koji je napisala bila je: "Život je postao nepodnošljiv... Oprostite mi".

Umrla je 3. maja 1987. godine od prevelike doze tableta za spavanje.

Dalida koja je postala međunarodna diva još za života je postala i kultna ličnost sa tragičnim krajem.

U karijeri je mala 55 Zlatnih ploča, prodatih preko 170 miliona ploča.

Govorila je više od deset jezika uključujući francuski, italijanski, arapski, nemački, španski, engleski, japanski i grčki.

Njen dugogodišnji prijatelj Šarl Aznavur je 2000. snimio pesmu "De la scene a la Seine" posvećen životu Dalide u Francuskoj.




Atačmenti



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mozaik Mozaik 22:20 16.06.2007

Hvala

Hvala na ovom tekstu. Procitala sam sa zadovoljstvom.

Zvanicni Dalidin sajt: www.dalida.com.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:27 16.06.2007

Re: Hvala

znao sam da sam nešto zaboravio!
samo mi je žao što nije moglo da stane onoliko video inserata koliko sam ja želeo jer je post odmah "pucao".
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:32 16.06.2007

Re: Hvala

evo ti onda jedan u komentaru!
inace samo taj song i znam, a tako ja nekako zamisljam da izgleda olga medenica...nemam pojma zasto?

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:40 16.06.2007

Re: Hvala

ma znaš bebo sigurno više pesama, samo ne znaš da su njene. ali ova koju si postavila Bang, bang je iz 1966, i napiso je Soniza svoju Šer. Iste godine svoju verziju je objavila Nensi Sinatra.
A tebi na poklon presek pesama Daline 50/60

MuadDib MuadDib 23:13 16.06.2007

Re: Hvala

Да. Далида је постала икона популарне музике доообре две деценије пре Мадоне...Come prima је био велики хит Доменика Недељка Модуња и многих других, а Bang, Bang је једина песма, по мени, коју Шер пева онако баш да ваља...код нас је, преведену, снимио Ђоле Марјановић (...деца још смо били ми/и заједно се играли...)
Лепа тема, али Вас држимо за реч за оно са претходне (ROSEBUD)
:))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:18 16.06.2007

Re: Hvala

zanimljivo je da si pomenuo madonu i dalidu u istoj rečenici
mislim da slika govori hiljadu reči:


Rosebud će još malo pričekati. Pamtim
bauer bauer 23:19 16.06.2007

Srdjane,

Vrlo dobro, caksatavise, impresivan trud. Preporucujem (click). Nego, ciju je verziju 'bang-bang' uzeo Tarantino za 'Kill Bill'?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:20 16.06.2007

Re: Srdjane,

'fala. tarantino je uzeo verziju Nensi Sinatra.
bauer bauer 23:32 16.06.2007

Re: Srdjane,

ol rajt!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:48 16.06.2007

Re: Hvala

zanimljivo je da si pomenuo madonu i dalidu u istoj rečenici


ovaj utube je fenomenalan!!!! )))))
dracena dracena 22:56 16.06.2007

Neverovatna životna priča!

Kao avanturistički roman. Treba imati živaca za takav život. Ali se ipak pre vremena istrošila i odustala.
Lep tekst, Srdjane.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:58 16.06.2007

Re: Neverovatna životna priča!

ja se nadam da će neko jednoga dana zaista napraviti jedan pravi mjuzikl o njenom životu. Šteta je da sve ostane na onom lošem TV filmu. Ipak je ona bila Bitna.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:08 16.06.2007

Re: Neverovatna životna priča!

eeee, pa ako je bitna, pardon, Bitna, onda mora i jedan dobar holivudski film da dobije. samo ko bi mogao da je glumi? neka koja je i lepa i ume da peva a svakako i Bitna.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:10 16.06.2007

Re: Neverovatna životna priča!

i opet dolazimo do tvoje prijateljice a i fenomenalno govori engleski.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:50 16.06.2007

Re: Neverovatna životna priča!

ako postavis jos jednu pricu gde moja drugarica moze da igra naslovnu rolu, javljam joj
MuadDib MuadDib 00:00 17.06.2007

Re: Neverovatna životna priča!

...ама нити да игра насловну ролу, нити да пева о самоједномсељуби - нека само буде ту, као насловна слика са претходног Срђановог поста - имамо ми своје иконице и памтимо их и чувамо
dunjica dunjica 00:16 17.06.2007

Zanimljiva priča,

ili, bolje: još jedan tužna i intrigantna životna priča.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:32 17.06.2007

Re: Zanimljiva priča,

zanimljivo je da zivoti jako lepih zena sa jos kojom sivom celijom viska u odnosu na ocekivanja i jos ponekim talentom (hocu reci lepe a Bitne!), nikada ne zive sasvim srecno. hm...
dunjica dunjica 14:12 17.06.2007

Re: Zanimljiva priča,

I meni se čini da ljepota nikome nije bila uzrok istinske sreće. Doduše, ŠTO je istinska sreća?
dracena dracena 16:02 17.06.2007

Re: Zanimljiva priča,

Potpuno se slažem da lepota nije nikakav garant za sreću. Naprotiv, ona je magnet za mnoge probleme, a ništa ne rešava, osim što obezbedjuje pristup nekim profesijama u kojim je izgled na prvom mestu, a takvih je jako malo.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:13 17.06.2007

Re: Zanimljiva priča,

...mada, moze da se dobije bolje meso u mesari, guranje kola kad stanu, nizu cenu pri cenkanju, dodatnu pomoc u raznim stvarima koje nam trebaju, propustanje na pesackom prelazu...sta je to istinska sreca, ne znam ali takodje znam da zivot cine lepsim i te male stvari...koliko fraza a nije da bas nisu tacne, m?
;;;-)
dracena dracena 17:20 17.06.2007

Re: Zanimljiva priča,

Ma ne znam da li te male stvari obezbedjuje baš lepota? Ja mislim da je ljubaznost ta koja otvara sva vrata (naravno, osim ovde na blogu, gde je to strogo zabranjena osobina.))).
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:10 17.06.2007

Sledeci put, pisite o Almodovaru

Sa zadovoljstvom sam procitao ovo o Dalidi, kao i nesto ranije o Fasbinderu.
Napisite nesto o Pedru Almodovaru, ali ga razgolite sto vise mozete, jer nikako ne mogu da shvatim da li je on toliko veliki reditelj kao sto se zvanicno za njega tvrdi, ili je pomalo sarlatan, koji svoje melodrame i trivijalne price uvija u oblande i prodaje narodu... Vise mi je lezao Bertoluci, a opet, ja se vracam Almodovaru i rado gledam njegove (pomalo mnogobrojne, jer ih cesto pravi) filmove, malo je zaista hiperproduktivan... Hvala unapred.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:55 17.06.2007

Re: Sledeci put, pisite o Almodovaru

almovar je jedan od najvećih evropskih reditelja danas. Saša Markuš je pisala magistarski rad o Almoovaru.
zanimljiva je priča Sirk-Fazbinder-Almodovar. Ali o tome drugom prilikom.
Nisam siguran da je Almodovar baš hiperproduktivan. On je za 27 godina rada snimio 17 filmova.
new mexican new mexican 10:26 17.06.2007

promena estetike


Zanimljivo je videti da nešto što je ne-tako-davno bilo smatrano za seksi, sad izgleda kao nekakva parodija.. Mislim, ovo kako igra, i kako kao zvera na sve strane i pravi se da uživa, pa to je potpuno smešno :)

omnispacer omnispacer 11:08 17.06.2007

Srdjane,

hvala ti na fenomenalnim postovima! Tekst o Dalidi je zaista osvezenje. What's next?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:28 17.06.2007

Re: Srdjane,

neka bude iznenađenje
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 17.06.2007

Druže, samo

da se zapljunem :) lepa priča.
Odoh da rintam. Ono sam odradila, ali nema odmora dok traje obnova.
Samo tako!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:34 17.06.2007

Re: Druže, samo

dobro je. bar nećeš da dobiješ batine od bilje s.*
*nije dramska spisateljica, da ne bude zabune

Queeria Queeria 19:25 17.06.2007

Generacija 78.

Pa da i generacija 78. nešto kaže :)

Mali pregled, od svega po malo:



Srđane divan si :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:53 17.06.2007

Re: Generacija 78.

dalida aktuelnija nego ikada
a kolika je ona zvezda....


thanks
Queeria Queeria 20:15 17.06.2007

Re: Generacija 78.

Baš sam pre neki dan pisao tekst za sajt o Judy Garland i ne mogu a da ne primetim da su obe gej ikone imale veoma tužnu sudbinu i obe su se samoubile pilulama...
A Dalida je divna :) Ah koliko divnih haljina :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:21 17.06.2007

Re: Generacija 78.

nisu jedine. merlin monroe, frensis farmer,
dunjica dunjica 20:33 17.06.2007

Re: Generacija 78.

Frances Farmer, da. Onaj film s Jessicom Lange i, režem vene ;-) - Sam Shepardom, gledala x puta.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:40 17.06.2007

Re: Generacija 78.

frensis, veoma tragična sudbina jedne brilijantne žene. ptave buntovnice koje je društvo pukušalo da ukalupi. niej se dala, ali zato je platila visokku cenu. zaslužuje post...

dunjica dunjica 22:26 17.06.2007

Re: Francis

zaslužuje post...

Čekam.
omnispacer omnispacer 11:17 18.06.2007

Re: Generacija 78.

Nemojmo zaboraviti ni Dusty Springfield :)
Svetlana S. Svetlana S. 19:54 18.06.2007

Re: Francis

Zar se i Frensis Farmer ubila? Čini mi se da je otupela od pilula i elektrošokova, ali se ne sećam da se ubila ... Tužno, u svakom slučaju :(

Srdjane, preporuka za tekst.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:01 18.06.2007

Re: Francis

nalazio sam na kontraverzna tumačenja njene smrti. nwki tvrde da se ubila, neki da je umrla od raka. čak i lobotomija je sporna...videćemo...
MuadDib MuadDib 21:12 18.06.2007

Dusty forever

Цезаријину saudade (чежњу) је ретко ко тако јасно и болно као Дасти исказао у стиховима:

The only one who could ever reach me
Was the son of a preacher man
The only boy who could ever teach me
Was the son of a preacher man
Yes he was, he was, lord knows he was...

Скривено је унутра, у њеном извођењу, и маштање црквеног хора који се моћно, предвођен Махалијом, њише, изазива масовну хистерију и тражи још.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:18 18.06.2007

Re: Dusty forever

ovu sam pesmu uvek voleo. nekako mi je bila "kinky"

MuadDib MuadDib 21:41 18.06.2007

Re: Dusty forever

Хвала на видеу, уживали у музици - опет потврда онога што већ написах: наоко класична, прохладна поп барбика, полукич сценографија, али тако изазован глас и (посебно у последњим тактовима са хором) наговештај даље разраде и могућег транса.
Уосталом, и у ''Затварам очи и бројим до 10'' такође се може наслутити далеко више од онога што се показује. Чиста музичка еротика, за сладокусце, извинуће ко разуме...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:48 18.06.2007

Re: Dusty forever

*beš muziku bez erotike
MuadDib MuadDib 22:07 18.06.2007

Re: Dusty forever

Indeed.
Архаично звучи, ал' сетих се вршњакиње моје, годишта...Ким Бејсингер се, на питање да ли из локалпатриотизма купује земљиште око Атланте, подсмехнула: ''...не, ту смо као млади ишли колима и ту**ли се до бесвести''. Веза са музиком? Па нпр. један од тада омиљених хитова, оркестра Били Вона а данас мало познат, ''Sail along, silver moon'' , популаран у тим lover's lanes, има, с опроштењем, тај некако клај-клај ритам.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:10 18.06.2007

Re: Dusty forever

a ovo je čisti SEX.... jedna i jedinstvena miss grace jones, jones the rhythm....

MuadDib MuadDib 22:30 18.06.2007

Re: Dusty forever

Yeahhh, чисто лудило... све и када бих умео да постављам фотосе, непристојно би било окачити онај њен без одеће у кавезу за лавове са натписом ''do not feed the animal''.
Pozz
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:41 18.06.2007

Re: Dusty forever

nažalost tu fotku nemam
jel može ova...

Mozaik Mozaik 20:07 17.06.2007

Dalida odgovara na pitanja, a jedno je o vezi sa Miteranom



Pitanje je postavljeno posle 6 minuta i ona negira svaku vezu sa pokojnim predsednikom...
citadin citadin 21:50 17.06.2007

Daliada, une vie...

U Hôtel de Ville-u, Gradskoj kuci grada Pariza, moze se (besplatno) pogledati izlozba "Dalida, une vie...", svakog dana osim nedeljom i praznikom, od 10-19h, sve do 8. septembra.
Milos Djukelic Milos Djukelic 05:53 18.06.2007

lepi tekstovi

Totalno su ti super tekstovi... Nego sta je sa dogovorom za vidjanje?
Milos
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:12 18.06.2007

Re: lepi tekstovi

gde si miloše!
nisam zaboravio, već sam dva meseca u gužvi oko dokumentarca. ajd, ovih dana, kad nemam snimanja, javiću ti se.
Milos Djukelic Milos Djukelic 11:53 18.06.2007

Re: lepi tekstovi

ma kul, i ja guzvi zescoj.. nego bolje se osecam kada prebacijm da zbog drugog ne stizem da se vidjam sa prijateljima... kakav dokumentarac?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:14 18.06.2007

Re: lepi tekstovi

zanimljiv
bolje uživo nego ovako preko bloga. jel planirate neka okupljanja skoro?
Milos Djukelic Milos Djukelic 16:45 18.06.2007

Re: lepi tekstovi

imamo svaki dan projekcije film noira i nesto nazvano festival trash filma-sta god to znacilo.. svaki dan od 7 do 9 uvece u Milutina Bojica 2. Kino Klub Svetlost
Ajde npr sutra vece da se vidimo.. pozovi me pa se vidimo..
Milos
Lionsgate Lionsgate 12:56 30.06.2007

Re: lepi tekstovi

[img=200x125]http://avala.yubc.net/~vd/zemun/images/zemun1.jpg[/url]
Lionsgate Lionsgate 12:57 30.06.2007

Re: lepi tekstovi

[img=200x125]http://avala.yubc.net/~vd/zemun/images/zemun1.jpg[/img]
bauer bauer 23:21 04.07.2007

Re: lepi tekstovi

[url=http://www.ripcat.free-online.co.uk/waitshtml/downtowntrainlyrics.htm]The downtown trains are full with all of those Brooklyn girls
They try so hard to break out of their little worlds[/url]
snezana7plus snezana7plus 17:19 18.06.2007

Dalida

Vratila sam se sa puta, bilo mi je divno, a kad evo - uzivancija uz pricu o Dalidi - slag na tortu !
"Život je postao nepodnošljiv... Oprostite mi"

Nekoliko puta sam procitala ovu recenicu i eto, zao mi je nekoga koga ni ne poznajem. Veliki sam protivnik samoubistva, a opet osecam da ju razumem ( covek ne moze valjda da se oslobodi empatije ? ).
Usponi, udarci, usponi, udarci...c'est la vie, qui est très difficile...i ogromna odgovornost, ne samo prema sebi i ljudima koji su je privatno poznavali, vec i prema svojoj publici, eh...
Dalida, oprosteno je !

p.s. ja vise sem xyz puta da klikcem na to : "Dodaj blogera u Moju VIP listu" i "Dodaj tekst u favorite" ne znam sta da radim da bi mi tvoji tekstovi tamo i osvanuli :((((
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:09 18.06.2007

Re: Dalida

drago mi je da si se vratila.
ekipa nam je mala, ali odabrana.
snezana7plus snezana7plus 18:22 18.06.2007

Re: Dalida

Ma nisam jos ni primetila da je mala. Mozda ja drugacije shvatam pojam "velika" :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:32 18.06.2007

Re: Dalida

možda sam pomešao sa "nebitna" ali velika.
ili beše "bitna" a mala...
potresao me je kraj filma, nadam se da ćeš mi oprostiti..

snezana7plus snezana7plus 18:51 18.06.2007

Re: Dalida

ma naravno :))))))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:14 18.06.2007

Re: Dalida

evo još jedne fenomenalne i neobične obrade moje omiljene pesme "Je suis malade".
Pozdrav za imenjaka iz daleka nam a bliske zemlje.

Trica Trica 19:34 18.06.2007

Dalida

Bog da joj dušu prosti, je bila kraljica kiča.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:44 18.06.2007

Re: Dalida

Shakespeare Love's Labours Lost, 1588:

Good Lord Boyet, my beauty, though but mean,
Needs not the painted flourish of your praise:
Beauty is bought by judgement of the eye,
Not utter'd by base sale of chapmen's tongues
Badenac Badenac 08:57 19.06.2007

Odlican tekst

Srdjane
kao i za Marlenu, i sada ,sjajan tekst.Odlično je da ste podsetili na jednu veliku pevačicu,nekada vrlo popularnu na ovim prostorima.Dalida,Milva,Mina tri strasne Italijanke iz zlatnih godina San Rema i francuske čansone.
Ne znam da li je Dalida bolje pevala na svom maternjem italijanskom ili na jeziku svoje domovine francuskom.
Da li ste primetili do skoro je na našim TV-ima išla kampanja za,čini mi se ,Nektar sok uz njeno izuzetno izvodjenje
stare italijanske pesme Tornerai.
Uz pozdrav, nestrplivo očekujem vaš tekst o Sirku.
Branislav J. Ćirić
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:31 19.06.2007

Re: Odlican tekst

hvala, i potrudiću se.
nadam se da će neko da nam se javi iz pariza i prenese svoje utiske sa izložbe o dalidi.
jedini što misli da dalida kad kaže domovina - misli pre svega na Egipat. naravno, to joj nije smetalo da bude građanin sveta. Kad neko peva na preko 10 jezika...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana