Gradjanske inicijative| Roditeljstvo| Život

Povodom Nenedelje dece

Jelica Greganović RSS / 16.10.2013. u 13:26

tt_fez-kindertag_c_fez-berlin_580x237.jpg
  Ovo nije Nedelja dece, i zato ovih dana ne možete, na svim medijima, da se spotaknete o njihova bucmasta lica, neodoljive oke, ćevapčaste prstiće, karneriće, svilene kose i slične detinje elemente koji ih čine preporučljivim delom svake reklame koja cilja na meka srca i još osetljivije džepove potrošača. Nema ni hvalospevnih tekstova o značaju dece kao naše svetle budućnosti i najkompleksinijem projektu koji smo za života odradili. Dok se opet ne pojavi neki medjunarodni, nacionalni, svemirski dan, mesec ili nedelja dece. Doduše, s malo sreće banu i neki izbori, pa se dece opet sete oni koji bi da preuzmu što više prava i što manje obaveza u naše ime, i navale da se slikaju sa decom, jer ima li zahvalnije pojave u naručju od deteta? A, ni baloni i zastavice partijskih boja nisu skupi.

U međuvremenu ovih dešavanja, deca se skladište u deklarativnom magacinu, mahom u fioci po imenom - »Ju, ju, ju, ova strašna bela kuga!« Tu mogu da ih nađu svi oni koji bi da skupe par lakih poena kada im zatreba naklonost javnosti. Bela kuga je dušu dala za tako nešto. Ako ništa drugo, rešenje za belu kugu je svima dostupno, bar naizgled: treba rađati što više dece. U to ime se nađe i poneka para da se stimulišu svi oni koji se odluče na avanturu imanja deteta u državi koja u stvari i ne misli tako ozbiljno. U šta se oni koji decu imaju, i deca sama, mogu uveriti skoro na svakom koraku. Na svu sreću, Majka Priroda je ljudskom stvoru ugravirala u sistem naređenje: »Razmnoži se kako god znaš i umeš!«, inače bi državna briga o deci već dovela do potpunog izumiranja stanovništva koje živi unutar njenih državnih granica.

Problem je u tome što decu nije dovoljno rađati. O deci se treba brinuti. Deca nisu male morske kornjače koje se ispile u peščanoj rupi, pa da odveslaju perajcima do okeana i onda ko živ, ko mrtav. Mada, da i one tako uspešno preživljavaju, ovaj svet bi njima bio zatrpan. Deca nisu slatka, čista, obučena, zdrava, umiljata, bucmasta i neodoljiva tek tako. Time neko mora da se bavi, dvadeset sedam sati dnevno. Čak i onda kada konačno porastu i postanu svoji ljudi. Sve do onog trenutka kada oni počnu vama da se bave dok sedite u trkaćim kolicima i srećno veštačkim zubima žvaćete ćebence u koje su vas zamotali.

Sve to vreme država mora ozbiljno da misli kada kaže da su joj deca potrebna i da je bela kuga boli. To može da uradi samo tako da se zaista pobrine da deca i njihovi roditelji, jer to nikako ne ide odvojeno, spadaju u zaštićenu vrstu građana, kojoj pomaže ceo sistem, trudeći se da joj ikako olakša opstanak. Ako ni zbog čega drugog, ono zato što će blagooko stvorenje, koje sada bali četvoronoške i ima tako slatke rupice na laktovima, vrlo brzo postati poreski obveznik. Što je manje onih o kojima država sada treba da brine, to je sutra manji njen budžet. Da ne pominjem penzionerske stubove koji se ozbiljno ljuljaju u onim državama u kojima nema beba koje bi u njihovu stabilnost davale deo zarađenih para. Ukratko, što manje brine država o deci, to će manje dece biti ili će faliti ona deca koja su sposobna da se brinu o njoj i sačinjavaju je.

Deca ne rastu sama od sebe. U stvari rastu, ali ukrivo. Tada, ne samo njihovi roditelji, nego i država ima problem sa njima. I tada oni državu koštaju mnogo više no što bi pre toga dala para za brigu o tome da joj budući građani ne izrastu u secikese, razbojnike, sadiste i sve one kojima zakoni služe samo za kršenje.

Pored ove dece, postoje deca i roditelji o kojima bi država i društvo morali da vode posebnu brigu. To su oni kojima najviše cene život koji im je dao manje no drugima. Oni koji su na lutriji sudbine izvukli statističku slučajnost za koju se uvek veruje i nada da će se desiti nekom drugom. Bezrazložnom i često neobjašnjivom igrom gena i neverovatnoće, oni su dobili bolesti, greške, drugačnosti koje samo bespregorna briga i trud njihovih roditelja mogu da očuvaju u životu. Zato što je život dragoceni dar, čak i onda kada je teže živeti no umreti. Za njih država mora da se brine da bi dokazala svoju ljudskost, i prosto ne sme da dozvoli da budu predmet zanemarivanja ni od strane sistema, ni od strane pojedinaca koji se teško ljudima mogu zvati i koji, iz bilo kojih razloga, onima kojima je pomoć najpotrebnija uzimaju ono poslednje što im je ostalo – ljudsko dostojanstvo. Jer, kako će roditelj zdravog i zbrinutog deteta poverovati da će država prema njemu imati više milosti no što je nema prema onima koji su ostavljeni, državnoj brizi prepušteni, bolesni i bespomoćni.

Sve dok se suprotno bude dešavalo, dotle će priča o tome da su nam deca potrebna, da su ona naša budućnost, da se bela kuga mora pobediti, biti isprazna i samo deklarativna. Rezervisana za vremenske pauze namenjene obeležavanjima i proslavama svedenim na reči. A deca ni u jednu reč ne mogu da stanu, zato što su veća od svega.

Edit:

 Molim blogere, koji su pravnici i hoće da volontiraju , da nam se jave , jer je potrebna pravna podrška oko Inicijative za formiranje Fonda za lečenje teško bolesne dece.

(Kleinemutter) 

 

 

 

 



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 13:42 16.10.2013

1.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:44 16.10.2013

Re: 1.

Dakle, ovaj snimak sam videla ne zna se puta, i nijednom nisam uspela da ostanem ozbiljna i ne zavidim ovoj ženi na buketu.

Edit: Jedino mi se naslov čini neprimernim, ovo nisu lude bebe, ovo su zadovoljne bebe.
sandra969 sandra969 14:37 16.10.2013

....Opet Divan Tekst!!!

...e da je ikoga briga, ali eto kao što ste primetili...nije i kako se može primetiti i neće nikoga biti briga!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:52 16.10.2013

Re: ....Opet Divan Tekst!!!

Biće, samo da tad ne bude prekasno. Prekasno pre svega za one koji nemaju toliko života da mogu da ga potroše na čekanje.
AlexDunja AlexDunja 15:04 16.10.2013

građanska inicijativa

i uporno insistiranje da država pruži podršku
najmlađima je jedino što možemo da uradimo.

i i da pritiskamo stalno da se ta podrška unapređuje.
a mi smo uporan svet:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 16.10.2013

Re: građanska inicijativa

a mi smo uporan svet:)

Tačno tako, Dunjo
mlekac mlekac 15:09 16.10.2013

Kad već pomenu....

Nije nedelja dece, ali jeste nedelja svesti o disleksiji
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:32 16.10.2013

Re: Kad već pomenu....

Hvala, Mlekac.

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:50 16.10.2013

Blogeri u Skupštini Srbije.

Tema - inicijativa za osnivanje Fonda za teško bolesnu decu.
Bravo!

https://twitter.com/DusanORLDusan/status/390447866789249024/photo/1

angie01 angie01 16:32 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

bravo, kolege blogeri b92! Svaka cast!





...pssst, samo da ne bude neki kontra blog, kako to sve nista ne valja, bla bla i te munje:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:37 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

samo da ne bude neki kontra blog, kako to sve nista ne valja, bla bla i te munje:)

Svako ko misli da može bolje, može odmah da to uradi i pokaže kako treba. Biću mu jako zahvalna.
angie01 angie01 16:43 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

Svako ko misli da može bolje,



ti sto se bune kod svake ovakve akcije i nemaju ideju za bolje, vec nikakvu, samo zelju da se podsmevaju drugima.
iqiqiq iqiqiq 17:11 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

da nekako možemo da dodamo Jelicu na sliku, ona je pokrenula inicijativu
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:17 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

da nekako možemo da dodamo Jelicu na sliku, ona je pokrenula inicijativu

Ta mante se slike, nego ajde da ja vas tako vredne na kafu odvedem, zaslužili ste. Od utorka sam u Bgd, neka mi se javi "predstavnik" u pp.
AlexDunja AlexDunja 17:20 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

nego ajde da ja vas tako vredne na kafu odvedem,

mi smo se dogovorili da se nađemo za vikend, da sumiramo utiske i razvijamo strategiju, taman bi bilo dobro da se posle nađemo i sa tobom,
da ti prenesemo šta je sve bilo po istitucijama sistema
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:23 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

Koji vikend? Ja dolazim u ponedeljak veče, ostajem do iduće nedelje. U nedelju ujutru moram nazad.
AlexDunja AlexDunja 17:32 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

Koji vikend?
ovaj naredni,
ostalo je da se dogovorimo tačno kada, možda možemo i da pomerimo
za sledeću nedelju kad ti dođeš, ili se vidimo još jednom kad dođeš
dogovorićemo se u mejlovima i na pp:)
u svakom slučaju, vidimo se

edit: ovaj momak koji u sredini ove fotke, profesor
milisavljević, predsednik odbora za zdravstvo nam je pružio ozbiljnu podršku,
bili smo skoro dva sata kod njega, slučajno je tu bila i ljiljana lučić,
i nju smo upoznali sa inicijativom, i ona je pomogla u razgovoru.
čisto da i blogeri znaju, pa polako, korak po korak,
treba da nam se priključe pravnici i ekonomisti
da nekako uklavirimo taj fond, al da bude potpuno čist
i efikasan koliko je moguće, da nam ne bi umirala deca na naše oči.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:45 16.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

Dunjo, izvinjavam se što sam nestala, ali morala sam da taksiram, a sad krećem preko Alpa, javljam ti se na pp za par sati.
natasavb natasavb 14:38 17.10.2013

Re: Blogeri u Skupštini Srbije.

bravo, kolege blogeri b92! Svaka cast!


Bravo!
I srećno!
iqiqiq iqiqiq 16:00 16.10.2013

Da podvučem

Ako ni zbog čega drugog, ono zato što će blagooko stvorenje, koje sada bali četvoronoške i ima tako slatke rupice na laktovima, vrlo brzo postati poreski obveznik. Što je manje onih o kojima država sada treba da brine, to je sutra manji njen budžet. Da ne pominjem penzionerske stubove koji se ozbiljno ljuljaju u onim državama u kojima nema beba koje bi u njihovu stabilnost davale deo zarađenih para. Ukratko, što manje brine država o deci, to će manje dece biti ili će faliti ona deca koja su sposobna da se brinu o njoj i sačinjavaju je

ti se ne ljutiš ako boldujem
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:16 16.10.2013

Re: Da podvučem

Ma jok, samo izvoli, jedino što nisi boldovala, nego citirala

Inače, ovo je jedna od stvari koje ne bi smele da se dešavaju državi kojoj je stalo do dece:

http://www.mondo.rs/a624635/Info/Drustvo/USS-Ubici-male-Katarine-1.000-evra-zbog-torture.html
iqiqiq iqiqiq 16:39 16.10.2013

Re: Da podvučem

Ma jok, samo izvoli, jedino što nisi boldovala, nego citirala

evo sad ću

Deca ne rastu sama od sebe. U stvari rastu, ali ukrivo. Tada, ne samo njihovi roditelji, nego i država ima problem sa njima. I tada oni državu koštaju mnogo više no što bi pre toga dala para za brigu o tome da joj budući građani ne izrastu u secikese, razbojnike, sadiste i sve one kojima zakoni služe samo za kršenje.

Biljana 77 Biljana 77 12:14 17.10.2013

Re: Da podvučem

nače, ovo je jedna od stvari koje ne bi smele da se dešavaju državi kojoj je stalo do dece:


Pa sad... Demokratski potencijal jedne države, kao i humanost društva meri se i njenim odnosom prema okrivljenima i osuđenicima. Ovaj nečovek i monstrum je dokazano bio žrtva mučenja drugih ljudi. On je za užas koji je počinio već osuđen. Možemo da polemišemo da je li 40 godina zatvora adekvatna kazna. Naš zakon ne poznaje veću. Ja ne mislim da jeste adekvatno, ali nije važno šta je mislim. Ali ne smemo da dozvolimo da u zatvoru bude žrtva mučenja od strane nekog ko je prosto u poziciji da ga muči. Jer taj mučitelj bi mučio /će mučiti i nekog drugog ako mu se pruži prilika. Oni koji njega zlostavljaju nisu nikakvi izvršioci više pravde, već nasilnici i/ili psihopate koje će sutra ako budu u prilici možda nasrnuti na neku drugu Kaju.
arianna arianna 13:46 17.10.2013

Re: Da podvučem

Ovaj nečovek i monstrum je dokazano bio žrtva mučenja drugih ljudi.

Svi smo mi žrtve ovakve životne forme, jer ćemo plaćati narednih 40 godina, njegovo postojanje a kasnije i resocijalizaciju.






Katarini je oduzeto pravo na život.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:46 17.10.2013

Re: Da podvučem



Pa sad... Demokratski potencijal jedne države, kao i humanost društva meri se i njenim odnosom prema okrivljenima i osuđenicima. Ovaj nečovek i monstrum je dokazano bio žrtva mučenja drugih ljudi. On je za užas koji je počinio već osuđen. Možemo da polemišemo da je li 40 godina zatvora adekvatna kazna. Naš zakon ne poznaje veću. Ja ne mislim da jeste adekvatno, ali nije važno šta je mislim. Ali ne smemo da dozvolimo da u zatvoru bude žrtva mučenja od strane nekog ko je prosto u poziciji da ga muči. Jer taj mučitelj bi mučio /će mučiti i nekog drugog ako mu se pruži prilika. Oni koji njega zlostavljaju nisu nikakvi izvršioci više pravde, već nasilnici i/ili psihopate koje će sutra ako budu u prilici možda nasrnuti na neku drugu Kaju.


Jeste, i neka onda država radi svoj posao i ne dozvoljava da je takvi dovedu u situaciju da bude tužena zbog svog nerada i nemarnosti, pa da im onda još i odštetu daje.
Zatvorska uprava itekako dobro zna pravila, a i kako su tamo "voljeni" likovi koji maltretiraju i ubijaju decu i bebe. Trebalo je da rade svoj posao.
Biljana 77 Biljana 77 14:49 17.10.2013

Re: Da podvučem

neka onda država radi svoj posao i ne dozvoljava da je takvi dovedu u situaciju da bude tužena zbog svog nerada i nemarnosti, pa da im onda još i odštetu daje.
Zatvorska uprava itekako dobro zna pravila, a i kako su tamo "voljeni" likovi koji maltretiraju i ubijaju decu i bebe. Trebalo je da rade svoj posao.

U zatvoru su na taj način "voljeni" svi oni koji su slabiji. To zašto su dospeli u zatvor u tom kontekstu nebitno je. Žrtve nasilja u zatvorima su, kaoi bilo gde drugde, najčešće oni fizički naslabiji, usamljeni, osobe sa intelektualnim teškoćama, mladi zatvorenici i sl. Čisto da se zanosimo nekom idejom više zatvorske pravde.

Formulacija "posebno u pogledu dozvoljene, ali prekomerne upotrebe sredstava prinude" govori da je maltretitanje i sprovodila "država".

I u odgvor Arijani koja je imala potrebu da podvuče sa sve slikom... Ja uopšte ne mislim da je adekvatna kazna koju je ovaj monstrum dobio, ali isto tako to je kazna koju mu država i zakon odredila. I postupanje prema njemu mora biti u okvirima te kazne. I sve to nema veze sa zaštitom prava dece u Srbiji.
arianna arianna 15:08 17.10.2013

Re: Da podvučem

I u odgvor Arijani koja je imala potrebu da podvuče sa sve slikom... Ja uopšte ne mislim da je adekvatna kazna koju je ovaj monstrum dobio, ali isto tako to je kazna koju mu država i zakon odredila. I postupanje prema njemu mora biti u okvirima te kazne. I sve to nema veze sa zaštitom prava dece u Srbiji.


Pa da vidiš i da ima neke veze sa pravima dece

Kad se ovakvim životnim formama poštuju ljudska prava, na način na koji je to utvrdio sud, pa se još objavi u medijima, to daje uvrnut signal sličnima da krenu istim putem. Tada odluke suda ne deluju preventivno, već podsticano za slična krivična dela.


Biljana 77 Biljana 77 15:17 17.10.2013

Re: Da podvučem

to daje uvrnut signal sličnima da krenu istim putem

Ti stvarno veruješ u ovo? Ja mislim da je osobu sposobnu za takav užas potpuno nemoguće zastrašiti ili motivisati. Da jeste oni se ne bi usuđivali da počine zločine u strahu od kazne. Čak i u zemljama koje imaju mnogo rigoroznije kazne, sprovode mučenja i ne poštuju se nikakva prava osuđenika u tom smislu ovakvi zločini se dešavaju. Pričamo o psihopatama, ne o ljudima.

S druge strane nesankcionisanje malteretmana ove zveri itetako signailizira onima koji su u poziciji da, recimo, siluju ili prebiju momka od 19 godina, koji je prosto lepuškast i slabašan i tu je zbog ne znam, pronevere čekova, to i urade.
arianna arianna 15:21 17.10.2013

Re: Da podvučem

Ti stvarno veruješ u ovo?


Da

Ja mislim da je osobu sposobnu za takav užas potpuno nemoguće zastrašiti ili motivisati.


Ja mislim suprotno
Biljana 77 Biljana 77 15:31 17.10.2013

Re: Da podvučem

Ja mislim suprotno

Praksa je dokazala suprotno. Da je moguće svaka država bi rado preuzela na sebe da represujom, mučenjem i sl. zastraši potencijalne zločince i tako spreči užase koji se dešavaju. To prosto ne funkcioniše tako. Psihopate ne funkcionišu tako. To što će jednog pedofila raščerečiti na Terazijama i njegove komade pobacati lutalicima nema nikakvog uticaja ne nekog drugog pedofila koji svoju bolesnu potrebu mora da zadovolji.

Ali zato postoji nešto drugo o čemu se nerado govori. Odgvornost svakog (od nas) građana koji smo nekad videli neku vrstu nasilja nad detetom i prećutali, spustili pogled, prošli. A nasilje trpe sva ona deca koja prose po ulici, npr. Viđamo ih svaki dan.
Gnevni meštani su hteli da linčuju silovatelja i ubicu male Marije čiji otac se danas bori da se pedofili strožije kažnjavaju. Među tim istim meštanima bilo je onih koji su za novine izjavljivali da im komšija nije ulivao poverenje, da je bio ovakav i onakav, da su videli komšiju kako nekud vodi devojčicu u pidžami. Niko ga nie zaustavio da ga pita gde i zašto? Neki dan je bio slučaj prebijenog deteta od 5 godina gde su sve moguće službe zakazale... Da bismo zaštitili decu moramo da pravimo odgovornije društvo, a ne nasilniju državu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:20 16.10.2013

Differentia specifica

Od toga kakav odnos imaju prema deci, nemoćnima i starima društva se klasifikuju na humana i nikakva.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:39 16.10.2013

Re: Differentia specifica

Tačno tako, Dušane, što se mene tiče, merilo civilizovanosti i napretka društva i države je upravo u brizi za njihove najslabije i najugroženije članove.
iqiqiq iqiqiq 16:40 16.10.2013

Re: Differentia specifica

merilo civilizovanosti i napretka društva

ne samo to, nego se svi uče plemenitosti na primerima oko sebe, pa onda i mlađi nauče od starijih da budu plemeniti i da pomažu svojoj zajednici, tako da treba vežbati tu disciplinu davanja i brige o zajednici.
kleinemutter kleinemutter 16:49 16.10.2013

pravnik

Molim blogere, koji su pravnici i hoće da volontiraju , da nam se jave , jer je potrebna pravna podrška oko Inicijative za formiranje Fonda za lečenje teško bolesne dece.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:19 16.10.2013

Re: pravnik

Editovala sam to pod tekst bloga, da se bolje vidi.
fantomatsicna fantomatsicna 18:06 16.10.2013

Bravo i samo uporno napred

Pozdravljam akciju i javite samo kad osnujete taj fond.
Za sad prilazem samo sliku moje klinke kao pozdrav,politicarima misicama(njih si zaboravila kao 'korisnike' u brizi za decu) i za sve ostale kojima je briga za decu bezbriga.

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:47 16.10.2013

Re: Bravo i samo uporno napred

Moram da kažem da misice ne uzimam kao relevantnu kategoriju u ovom problemu.
angie01 angie01 22:36 16.10.2013

Re: Bravo i samo uporno napred

jao, kakav slatkis!
kleinemutter kleinemutter 15:16 17.10.2013

Re: Bravo i samo uporno napred

a sad prilazem samo sliku moje klinke kao pozdrav,politicarima misicama(njih si zaboravila kao 'korisnike' u brizi za decu) i za sve ostale kojima je briga za decu bezbriga.


Da je povedemo drugi put da pregovara s nama. Tvoja i moja ćerka, tim podmlatka!
iqiqiq iqiqiq 11:15 17.10.2013

Važna informacija

Link

"Kancelarija Unicefa u Srbiji raspisala je konkurs za godišnju nagradu za etičko i profesionalno medijsko izveštavanje o deci i dečijim pravima.
Pravo učešća na konkursu, koji je otvoren do 1. novembra, imaju svi profesionalni novinari bez obzira na njihov formalni status, a ovogodišnja tema je digitalno nasilje nad i među decom, koja je veoma aktuelna u zemlji. „U eri naglog razvoja digitalnih komunikacija i društvenih mreža, deca i mladi su sve češće žrtve nasilja koje nije uvek vidljivo“, navode u Unicefu. Nagrade za najbolje priloge objavljene na televiziji, radiju i u štampanim medijima, uključujući internet portale medijskih kuća, u periodu od 1. januara do 31. oktobra ove godine biće dodeljene 20. novembra, na Svetski dan deteta i godišnjicu usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta."

ovo je na temu zaštite dece od tabloidnih prikaza po novinama, priča koje ne štite privatnost dece itd
ivana23 ivana23 11:40 17.10.2013

Re: Važna informacija

iqiqiq
Link

"Kancelarija Unicefa u Srbiji raspisala je konkurs za godišnju nagradu za etičko i profesionalno medijsko izveštavanje o deci i dečijim pravima.
Pravo učešća na konkursu, koji je otvoren do 1. novembra, imaju svi profesionalni novinari bez obzira na njihov formalni status, a ovogodišnja tema je digitalno nasilje nad i među decom, koja je veoma aktuelna u zemlji. „U eri naglog razvoja digitalnih komunikacija i društvenih mreža, deca i mladi su sve češće žrtve nasilja koje nije uvek vidljivo“, navode u Unicefu. Nagrade za najbolje priloge objavljene na televiziji, radiju i u štampanim medijima, uključujući internet portale medijskih kuća, u periodu od 1. januara do 31. oktobra ove godine biće dodeljene 20. novembra, na Svetski dan deteta i godišnjicu usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta."

ovo je na temu zaštite dece od tabloidnih prikaza po novinama, priča koje ne štite privatnost dece itd


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:44 17.10.2013

Re: Važna informacija

E, ovo je tačno ono o čemu sam pisala, deklarativno su svi protiv bele kuge i za što više beba. Al kad treba da se porodilištima kupe pelene i benkice, e onda smo siromašni i zamotavamo te, tako željene bebe, u dronjke i krpetine. Kad se kupuju službeni automobili, onda se ima, a nema se za pelene za buduće poreske obveznike.
Ovo je napisala je moja prijateljica iz Novog Sada, na FB:

Ovako stoje stvari, deco moja: Pošto smo par dana proveli u bolnici videla sam u kakvim uslovima rade zaposleni i u kakvim su uslovima naša deca. Tehničari nemaju dovoljno garderobe da obuku sve bebe na neonatologiji i intezivi! Oblače ih u male, iscepane, zakrpljene stvari. Roditelji ne mogu da donose garderobu od kuće. Malo sam se raspitala i rečeno mi je da mogu da donesem odelca ali da ih poklonim odeljenju pa možda nešto zapadne od tih stvarčica i mom detetu. Odnela sam oko 40 bodića, majičica, benkica ali to je malo, planiram da u narednih mesec dana skupim, kupim, nabavim još stvari i poklonim ih bolnici, ako ste radi i možete- pridružite mi se! Bebe su dobro zbrinute, imaju šta da jedu, toplo im je ali nemaju šta da obuku. Te stvari ne moraju biti nove, markirane, najbolje na svetu, samo neka su čiste (mada ih oni svakako operu) i čitave! Pomozimo bolnici, molim vas!
arianna arianna 14:24 17.10.2013

Re: Važna informacija

Te stvari ne moraju biti nove, markirane, najbolje na svetu, samo neka su čiste (mada ih oni svakako operu) i čitave! Pomozimo bolnici, molim vas!





odličan predlog i da dodam

Odnestite shodno svojim mogućnostima neku knjigu, igračku, kesu bombona, čarape, polovnu zimsku jaknu, kapu i šal na poklon deci koja su smeštena u bilo kojoj instituciji u Srbiji.
Domu za napuštenu, nezbrinutu ili vaspitno zapuštenu decu, Prihvatilištu, obližnoj specijalnoj školi. Obradovaćete ih.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:25 17.10.2013

Re: Važna informacija

E, al ima problem na koji je upozorila komentatorka na fb, i moram da se složim sa njom:

Ima tu bojim se još nečega osim količine veša, ne samo benkica i pelena. Koliko god da u našim bolnicama ima veša (starog, novog-nebitno) u roku od mesec dana sve to liči na krpe i dronje. Vešeraji spadaju u "ono što se ne vidi" i uglavnom su po nekim groznim, prljavim podrumima (ni razne životinje nije nemoguće naći), sa prepotopskim mašinama za pranje i peglanje koje bukvalno uništavaju sve. Često se i pretrpavaju jer je mnogo veća frekvencija pacijenata nego pre 30, 40 i više godina kada su sve te mašine instalirane. Nije retkost da i sami zdravstveni radnici donose garderobu od svoje dece, ali situacija se ne promeni mnogo. Moram priznati da je u ustanovama koje su prošle tzv akreditaciju situacija sada nešto bolja..a i donatori više vole da poklone ustanovi neki inkubator, aparat za dijagnostiku itd..niko neće da zalazi u te prostore gde se peru i peglaju te iste benkice, jer na šta bi to ličilo na tv? Jelte...
kleinemutter kleinemutter 15:14 17.10.2013

samo bih ovo jeličino ponovila

Pored ove dece, postoje deca i roditelji o kojima bi država i društvo morali da vode posebnu brigu. To su oni kojima najviše cene život koji im je dao manje no drugima. Oni koji su na lutriji sudbine izvukli statističku slučajnost za koju se uvek veruje i nada da će se desiti nekom drugom. Bezrazložnom i često neobjašnjivom igrom gena i neverovatnoće, oni su dobili bolesti, greške, drugačnosti koje samo bespregorna briga i trud njihovih roditelja mogu da očuvaju u životu. Zato što je život dragoceni dar, čak i onda kada je teže živeti no umreti. Za njih država mora da se brine da bi dokazala svoju ljudskost, i prosto ne sme da dozvoli da budu predmet zanemarivanja ni od strane sistema, ni od strane pojedinaca koji se teško ljudima mogu zvati i koji, iz bilo kojih razloga, onima kojima je pomoć najpotrebnija uzimaju ono poslednje što im je ostalo – ljudsko dostojanstvo.
iqiqiq iqiqiq 09:26 18.10.2013

Citiram jednog autora

pošto stvarno ne umem uvek da se izrazim kako teba citiram autora jednog komentara, nadam se da mi ne zamera, ali je rekao onako kako bih i ja to rado rekla, a povodom sve češćih apela da se spasu bolesna deca čiji roditelji nemaju novca

" Ovde je ljudska nesreća postala kurentna roba. Medijski spektakl, rijaliti... Svaki dan na naslovnim stranama štampe možeš pročitati priču o teško obolelom detetu kojem je potrebna finansijska pomoć, onda se prave 'akcije', izveštavaju nas o rezultatima, lažni humanisti ubiru poene, porodica se vuče po kaljuzi našoj medijskoj...
A sve to sa jednim ciljem:
Da se prosečan stanovnik Srbije zabavi tuđim jadom, da kaže:ćuti meni je dobro, vidiš šta se sve dešava...
I to prolazi. Glupi smo, necivilizovani, ne izlazimo na ulicu zbog takvih stvari. Ne tražimo ostavku ministra, ne tražimo uzimanje licenci onima koji su do ovog stanja doveli zdravstvo u Srbiji.
Kukamo, naričemo, a u sebi mislimo hvala Bogu da nije naše...

Moram biti prost, jer na ovakvim temama se ne mogu baš uvek obuzdati:

Pičke smo"
predatortz predatortz 09:50 18.10.2013

Re: Citiram jednog autora

pošto stvarno ne umem uvek da se izrazim kako teba citiram autora jednog komentara, nadam se da mi ne zamera, ali je rekao onako kako bih i ja to rado rekla,



Ne zameram ti, naprotiv...

Upravo sam komentar hteo da kopiram na ovaj blog.
iqiqiq iqiqiq 12:06 18.10.2013

Re: Citiram jednog autora

i samo još ovo, da se ne utopi u ostalom tekstu
ne izlazimo na ulicu zbog takvih stvari.
predatortz predatortz 12:20 18.10.2013

Re: Citiram jednog autora

iqiqiq
i samo još ovo, da se ne utopi u ostalom tekstu
ne izlazimo na ulicu zbog takvih stvari.


A i kad se izađe na ulice, kao što je to nedavno bio slučaj u Sarajevu za malu Belminu, uvek lešinari pošalju svoje ljude da ovladaju protestom i kanališu energiju na drugu stranu.
Tako da se protest pretvorio u farsu, pokušaj SDP BiH da izgura svoju verziju zakona, i na kraju u klasičnu talačku krizu. Kad to nije uspelo, kad je onaj koji je obmanuo narod postigao klasičan autogol, oprao je ruke od svega i to više niko i ne pominje. Mala Belmina je pre par dana skinuta sa aparata, ali njen slučaj je već potrošena vest... To se više ne konzumira.
iqiqiq iqiqiq 13:36 18.10.2013

Re: Citiram jednog autora

To se više ne konzumira

pričali smo onako među nama o toj temi, da ljudi jednostavno ne mogu da apsorbuju svu tu muku i sve te nepravde, ako smemo ove narode Balkana da obuhvatimo u jednom, kod nas je stvarno bilo koncentrisanog zla.

I izgleda da su deca zaista velika "kolateralna šteta", jer im ne ostavljamo baš mnogo toga dobrog u amanet, a u sadašnjosti se ne brinemo nešto baš o njima, nego što reče domaćica, pojave se na nekom promotivnom spotu pred izbore, malo ih grle onako očešljane sa kikicama i zastavicama.

Teška tema, ne mogu ni ja danas više, a već sam dobila priznanje da sam neumorni bot.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana