FEST dnevnik, dan 1: Ulzhan

Dawngreeter RSS / 23.02.2008. u 00:26

Da se predstavim, ja sam osvedočeni FEST manijak. I to jedan od onih opasnih ludaka koji ne samo da svaki dan FESTa nađu izgovor za gledanje bar jedne projekcije nego još posle o tome moraju da pričaju. Šta ću, utisak o filmu mi nije potpun ako ne pokušam da eksternalizujem svoj doživljaj na neki način. Neću baš mnogo smarati sa novim postovima svaki dan, editovaću stare dokle god bude izgledalo da to ima smisla raditi. Ovo nikako ne bi trebalo smatrati nekakvim 'review-om' filma, u pitanju su samo moja razmišljanja podstaknuta filmom. Također, ja mislim da ništa posebno 'otkrivajuće' o radnji filma nisam ovde izložio. Štaviše, trudio sam se da tako bude. No ipak pričam o samom filmu, pa ako neko voli da gleda film bez ikakvih spoiler-a, možda ne bi bilo zgoreg da ne pročita ovaj tekst do kraja.

Daklem, FEST. I to tri'es' šesti. Saznajem tek pred samu projekciju da nemam kartu za There Will Be Blood, među svim kartama koje je trebalo kupiti valjda mi ta promakla. Katastrofa. Na licu mesta saznajem da ni drugu projekciju neću uhvatiti jer sam sutra u to doba zauzet. Zaključujem da će P2P-powered global free culture (iliti download) morati da se postara za taj propust. No, dobro, tu je ipak Ulzhan. Ministar kulture pa za njim Volker Schlöndorff, najavljen vrlo fino urađenim filmskim clip-om koji je počeo scenom iz Limenog Doboša, svečano otvaraju manifestaciju. Prisećam se koliko mi je bilo muka prošle godine kada je Emir Kusturica otvarao FEST – čudo jedno koliko je lepše kada dođete da gledate film a niko vas ne nagoni na povraćanje pre projekcije. Nikad to ne bi pogodili, zar ne?

Elem, Ulzhan. Upravo zbog ovakvih filmova svake godine dočekujem FEST kao da je Nova godina, moj rođendan i Dan mladosti zavijeni u jedno. Tih i miran film, bez radnje o kojoj bi mnogo toga moglo da se kaže, bez napadnih momenata ali sa mnogo prelepih scena bez dijaloga i onom čudnom težinom neizgovorenog koja ostaje uz gledaoca dugo pošto se film završi. Film čak ne mora ni da ima poentu, ako vam je baš stalo tako da ga gledate. Do duše, takođe ima onaj nedvosmisleni festivalski karakter zbog kojeg ću se narednih par meseci svađati sa ljudima koji će me ubeđivati da ovakvi filmovi postoje samo da bi izgledali 'artsy' i da nemaju stvarnu težinu, osim autorove pretenzije na titulu umetnika. Ne slažem se sa time ali, na kraju krajeva, upravo zato ovaj film nećemo ni u milion godina videti na repertoaru beogradskih bioskopa. Termini su popunjeni romantičnim teen komedijama i superherojima.

Radnja prati izvesnog Francuza koji, iz nerazjašnjenih razloga, dolazi u Kazahstan, ostavlja svoja kola, ubrzo ostaje i bez većine drugih pripadnosti i peške se upućuje preko azijskih stepa. Usput sreće simpatičnog lutalicu koji prodaje reči i suptilno lepu Ulzhan (ozbiljno, ona vrsta lepote koja, imam utisak, je potpuno zaboravljena u modernim gradovima; a stvarno je prelepa). To je otprilike sva radnja i kroz sat i četrdeset minuta ništa drugo od suštinske važnosti se neće desiti. Okoliš priča mnogo bitniji deo priče, počevši sa simboličkim ostavljanjem civilizacije iza sebe gubeći pasoš i ostale identifikacione papire u pijanoj noći u nekom polu-jeftinom noćnom klubu. Naftna industrija i sveže sagrađen glavni grad, moderan, naizgled skup i potpuno prazan, se stavlja nasuprot beskrajnih stepa bez ikakvih naselja i nomadskoj kulturi malobrojnog lokalnog življa. Kroz nesvakidašnje lokacije kao što su napušteni sovjetski zatvor, bezimena krečnjačka pećina-crkva i mesto sovjetskog testiranja nuklearne bombe polako se, sa jako malo izgovorenih reči, gradi odnos između tri glavna junaka koji se kroz ceo film sastaju i rastaju. Kraj je jasan maltene od samog početka, ali to nije ni bitno. Put je važan a ne cilj.

Meni se, na kraju, nekako čini da glavni junaci ovog filma u opšte nisu ni Francuz, ni lutalica koji trguje rečima a bogami ni Ulzhan. Dva simbola se ističu iz gomile drugih – fotografija sa razglednicom i konj. Fotografija je veza sa pređašnjim životom i svrhom glavnog junaka. Konj, kupljen od Ulzhan, je nov život, nova svrha, novi put. Iako se čini da su prirodno suprotstavljeni, nisam imao utisak da je film stavljao ova dva elementa jedan nasuprot drugom. Skoro ceo film, glavni junak živi sa obe stvari u svom posedstvu. Jednu ljubav nije morao zameniti drugom. Vidimo fotografiju, vidimo konja. Znamo da je glavni junak došao do svog kraja, i tu je sam. Rez.

Ko nije gledao, stvarno i iskreno preporučujem. Ali ne preporučujem da planirate nešto produktivno da radite do kraja dana posle gledanja filma. Ako ste makar malo podložni analizi neizrečenog imaćete snažnu želju da buljite u plafon i preispitujete sopstveni život. I da iskreno, maltene očajnički, priželjkujete da kreten ode po jebenog konja. Možda vama i ode, meni nekako neće.

Atačmenti

Tagovi



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceda_urosevic ceda_urosevic 01:34 23.02.2008

Dawngreeter, odlična tema

preporuka od mene dok čekam drugi post :)
Dawngreeter Dawngreeter 01:37 23.02.2008

Re: Dawngreeter, odlična tema

Blogodarim :)
MilutinM MilutinM 02:02 23.02.2008

Kao što najavih ranije...

... eto mene od ponedeljka. Da li ću stići da vidim ovaj i još neke koje ćeš preporučiti (
Dawngreeter Dawngreeter 02:42 23.02.2008

Re: Kao što najavih ranije...

Cini mi se da je ranije raspored bio malo vise 'izmesan' ali ovaj put sve udarne projekcije u Sava Centru od 19:30 i 22:00 uvece se ponavljaju samo sutradan u dva rano-popodnevna termina. Tako da ce danasnji Ulzhan i There Will Be Blood, osim ako nesto nisam propustio, biti samo jos sutra.

Al' nije potpuna tragedija, naslovi od ponedeljka takodje obecavaju. Siguran sam da ce provod biti odlican i bez ova tri dana :)
angie angie 02:02 23.02.2008

To sine,

mladi treba da se bave normalnim stvarima!
AlexDunja AlexDunja 02:08 23.02.2008

Re: To sine,

mladi treba da se bave normalnim stvarima!

sve preporuke za text, al there will be blood
nemoj da propustis, vako el nako:)))
Dawngreeter Dawngreeter 02:45 23.02.2008

Re: To sine,

angie
mladi treba da se bave normalnim stvarima!


Bas tako. Ja se, kao, nadam da ce FEST moci malo paznju da nam pomeri i na lepse aspekte svakodnevice. Do duse, mislim da je vazno obracati paznju i na politicka zbivanja (gle cuda... nije kao da danima ne komentarisem svuda po blogu na tu temu :) ), ali kod nas toga ima otkako ja znam za sebe. Ponekad treba kulturi i umetnosti dozvoliti da nas preokupiraju.

AlexDunja
sve preporuke za text, al there will be blood
nemoj da propustis, vako el nako:)))


Koliko sutra ce, nadam se, propust biti ispravljen :)
AlexDunja AlexDunja 02:17 23.02.2008

:)

Unfuckable Unfuckable 03:00 23.02.2008

Genijalno

Da se predstavim, ja sam osvedočeni FEST manijak. I to jedan od onih opasnih ludaka


zato si mi VIP. ( to, oko ludaka ...)
Sumnjao sam malo priznajem ....sva ta muzika - brrrr...
-ali ono sa Coca cola u 15. me dotuklo
A ovaj post je samo dokaz da Tvoj Svet nije samo nekatamonerazumljivamuzikasakarakondžulama... ; ))))))
I da vrediš.
Dawngreeter Dawngreeter 03:09 23.02.2008

Re: Genijalno

Dodjavola, na ovo ne znam ni kako da odgovorim. Komplimenti mi nikad nisu isli od ruke. Hvala, doista.

A "Moj Svet(tm)" je u stvari konglomerat kojecega usled kombinacije hiperaktivne radoznalosti i potpune nemogucnosti odrzavanja paznje na bilo kojoj jednoj stvari duze od 15 minuta. Trade-off je sto u glavnom nisam kompetentan da pricam o stvarima o kojima pricam. Al' dobro, ne moz' covek sve da postigne :)
andjelija andjelija 03:23 23.02.2008

Re: Genijalno

mozda patis od add sindroma?
jel ides na koleru?
andjelija andjelija 03:32 23.02.2008

steta sto nema

mog omiljenog u repertoaru ....

Dawngreeter Dawngreeter 03:43 23.02.2008

Re: Genijalno

andjelija
mozda patis od add sindroma?
jel ides na koleru?


Prilicno sam siguran da je po sredi neka forma ADD, mada nisam bas, ono, functionally impaired. Al' ti profesionalni nazivi za kojekakve forme disfunkcionalnosti su mi uvek izgledali kao sredstvo za smisljanje izgovora zasto nesto ne mozes ili neces. A ako cu vec da smisljam izgovore, onda moze to i kreativnije. Na primer, onaj klasik: "The dog ate my homework!" :)

Kolera? Taj deo nisam bas ispratio najbolje.
andjelija andjelija 03:50 23.02.2008

Re: Genijalno

film ljubav u doba kolere sa javierom

zujalice :)
Dawngreeter Dawngreeter 03:57 23.02.2008

Re: Genijalno

A to! Sad proverih karte, idem.

Zbunih se jer zaista ne znam koje filmove cu sve gledati, sa izuzetkom No Country for Old Men i Sweeney Todd. Karte sam uzimao po tome kada imam slobodnog vremena, a sto se samih filmova tice mnogo mi je draze kad se iznenadim i od pocetka do kraja nemam tri blage sta gledam. Ponekad bude malo nezgodno, secam se da mi je jednom prilikom grcki Trilogija1: Polje Suza izazvao snazne samoubilacke tendencije (mada stoicki ostadoh sva tri sata do kraja, racunam kad sam se vec pravio pametan da dolazim onda treba i do kraja da ostanem - maksimalan hejt ka ljudima koji izlaze na pola) ali u 99% slucajeva iskustvo bude tim bolje.
andjelija andjelija 04:02 23.02.2008

Re: Genijalno

ja sam izasla na aristocrats.
zaspala na neke ruske, a i na lotr zadnji deo.
ne citam kritike ali me bas zanima sta bi ljudi rekli na koleru.
nadam se da ces uzivati u no country... raj za oci i dusu. nisu ni brazilce vidim stavili u repertoar...ali nabise azijate...uhhh.. nikako se ne slazemo.
Dawngreeter Dawngreeter 04:07 23.02.2008

Re: Genijalno

Ja sam slab na azijsku kinematografiju. Prosli FEST me je odusevio honkoshki (ako se ne varam) Vreme Za Ljubav, neki FEST pre toga je bio malo zapazeni Svet koji je trajao i trajao, nista se nije desavalo, meni bilo neverovatno sjajno a pola sale izaslo u prvih sat vremena. Malo me je zamorio njihov horor, do duse. Posle par odgledanih svi su nekako poceli da mi lice jedan na drugi (devojka, kosa preko lica, voda, neprirodno kretanje, oci u mraku...). Ali tih prvih pet-sest je bilo sjajno.
andjelija andjelija 04:15 23.02.2008

Re: Genijalno

pa ok je film..mene je iz njega odusevila glavna muzicka tema i slowmotion koji se koristio pri penjanju/spustanju niz stepenice. uz muziku totalna erotika iako su obuceni. to me bas iznenadilo. ali ostalo me sa sve flashbackovima malo smorilo. estetski je svakako poseban i treba ga pogledati.
andjelija andjelija 04:25 23.02.2008

Re: Genijalno

evo je ta tema
Dawngreeter Dawngreeter 04:38 23.02.2008

Re: Genijalno

Ups. Greska u koracima sa moje strane. Nije prosli fest nego pretprosli, totalno nije ovo sto si okacila (taj nisam ni gledao). Evo ga na IMDB-u: http://www.imdb.com/title/tt0459666/

Izgleda da su ga na engleski preveli kao "Three Times" (mada, iskreno, u opste ne znam sta znaci naslov u originalu tako da smo mozda mi sa prevodom zakazali).
andjelija andjelija 04:59 23.02.2008

Re: Genijalno

a ja pomislila da su ovi nasi 'in the mood for love' tako preveli kao sto si ti rekao :))

prica mi je nesto poznata, ali ne mogu da tvrdim da sam gledala.
Nenad M. Nenad M. 10:59 23.02.2008

Re: Genijalno

Nije prosli fest nego pretprosli,


koliko se secam, prikazan je na festivalu autorskog filma ili gresim!?
Dawngreeter Dawngreeter 13:29 23.02.2008

Re: Genijalno

Moguce da jeste i tamo, nisam siguran. Al' proverio sam repertorar za FEST '06 i stoji tamo Vreme Za Ljubav.
Pape Pape 15:12 23.02.2008

Re: Genijalno

Štos sa kupovinom karata unapred je sjajan. Danas kada je lako naći infomarciju o bilo kojem filmu to malo ko radi, ako iko...
Po tom receptu sam dugo odlazio u Kinoteku, svakog četvrtka na večernju projekciju, pa šta je da je. Kako bih inače ikada gledao italijanski superspektakl "Invazija Vikinga" sa sestrama Kesler (?) :)

Preporuka, i čekam da pogledaš No contry for old man da razjasnim sebi neke nejasnoće.
Nenad M. Nenad M. 23:21 23.02.2008

Re: Genijalno

Dawngreeter
Moguce da jeste i tamo, nisam siguran. Al' proverio sam repertorar za FEST '06 i stoji tamo Vreme Za Ljubav.


a zar nije Raspolozen za ljubav!? mada, nije ni bitno :)))
bobo bobo 07:43 23.02.2008

Jupi!

Neću baš mnogo smarati sa novim postovima svaki dan,


Smaraj molim te!!!
Meni tako nedostaje FEST. Nisam u Bg i nisam u prilici da pratim ove godine.
Ovaj blog ti je super i lepo si rekao :
Tih i miran film, bez radnje o kojoj bi mnogo toga moglo da se kaže, bez napadnih momenata ali sa mnogo prelepih scena bez dijaloga i onom čudnom težinom neizgovorenog koja ostaje uz gledaoca dugo pošto se film završi.


Meni je na festu najbolja upravo atmosfera. Kao da sam na drugoj planeti :)
Nenad M. Nenad M. 10:53 23.02.2008

preporuka

samo tako nastavi. super je da imamo dnevnik sa festa.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 17:14 23.02.2008

moje ocene

ovako nabrzaka
Посета оркестра (Bikur Hatizmoret) - France/Israel/United States, 2007 4plus

Покајање (Atonement) - United Kingdom, 2007 tri plus

Рат Чарлија Вилсона (Charlie Wilson's War) - United States, 2007 trojka

Нема земље за старце (No Country for Old Men) - United States, 2007 petica

Двострука љубав (La Fille coupe en deux) - France/Germany, 2007 petica sa zvezicom, cveticem i deset pluseva

Ронилачко звоно и лептир (Le Scaphandre et le papillon) - France, 2007 cetvorka

Парк Параноја (Paranoid Park) - France, 2007 kec

Тајна зрна (La Graine et la mulet) - France, 2007 kec ko vrata

ima jos, ako nekog zanima
Dawngreeter Dawngreeter 17:42 23.02.2008

Re: moje ocene

Biljana Srbljanović
ima jos, ako nekog zanima


Mene zanima :)
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 17:47 23.02.2008

Re: moje ocene

ne mogu da nadjem normalan program, da vidim koji su sve filmovi, na sajtu festa je sve izbrljano.
inace, nisam valjda jedina dijasporicarka koja je ovde gledala pola programa festa? hajde blogeri, sto zabusavate?

EDIT: Dawngreeter, odlican post. i, a sto da ne pises svaki dan? i, a sta sad radis pred kompjuterom, sto nisi u bioskopu?

.... aaaaaaa, vidim, vidim. grinevej u sc. bezi bre.
Dawngreeter Dawngreeter 18:57 23.02.2008

Re: moje ocene

Direktan link za ceo program u PDF formatu.

A zasto trenutno nisam tamo - pa ne mogu bas toooliko da postignem, bicu na projekcijama od 19:30 i 22:00 veceras. I mi FESTomanijaci imamo dusu :)

Na kraju cu pisati novi post svaki dan. Mislio sam da je jednostavnije da samo dodam na stari neke generalne utiske, ali mi se svidelo ovo kako je ispalo pa, eto. Deset dana FESTa i deset mojih naleta skribomanisanja. Pa ko prezivi pricace.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:12 23.02.2008

Re: moje ocene

Dali znaš gde da nađem REKA SMRTI prvi idrugi deo (Nisam u srbiji na malti sam)

Samo napred. mada sam navikao na Srđana da o filmu sve kod njega pročitam.
volim filmove zato -- preporuka
Dawngreeter Dawngreeter 02:32 25.02.2008

Re: moje ocene

vidomir pavlovic
Dali znaš gde da nađem REKA SMRTI prvi idrugi deo (Nisam u srbiji na malti sam)


Zaista pojma nemam. No, kada prodavnice zakazu tu je uvek BitTorrent, u zavisnosti od licnog pogleda na moral glede copyright zakona.

vidomir pavlovic
Samo napred. mada sam navikao na Srđana da o filmu sve kod njega pročitam.
volim filmove zato -- preporuka


Nadam se da se Srdjan nece mnogo buniti sto sam onako laicki prigrabio skribomanisanje o FESTu :)
bobo bobo 22:30 23.02.2008

...

Biljana Srbljanović

inace, nisam valjda jedina dijasporicarka koja je ovde gledala pola programa festa?

Kada sam ja u pitanju, jesi.

Od kada sam procitala jutros
Двострука љубав (La Fille coupe en deux) - France/Germany, 2007 petica sa zvezicom, cveticem i deset pluseva

pokusavam da nadjem taj film. Vidim da su ga ovde prikazali prosle godine na Nujorskom festivalu i od tada ko u zemlju da je propao. Nema ga ni na DVD. Pokusala sam da ga nadjem preko Amazon.com i nista.
Kako zavidim ljudima koji idu na fest sada.


Na kraju cu pisati novi post svaki dan.

:)
angie angie 03:24 24.02.2008

*******

ceda_urosevic ceda_urosevic 10:12 24.02.2008

Kamo ga drugi dan?

?-)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana