Region| Satira| Život

Do poslednje lampice

Jelica Greganović RSS / 11.12.2013. u 14:00

crazy_christmas_decorations.jpg

Preko dana se strasti smiruju, ali već sa prvim sumrakom počinje bespoštedna borba. Iskreno, nisam očekivala tako nešto kad smo se preseljavali pod severnu stranu Alpa. Sa one južne sam vodila, za bar dve dužine, pred svima koji su učestvovali u sportskoj disciplini demonstriranja otvorenog kiča povodom Ješuinog rođendana i svečanog ispraćaja stare godine. A, onda smo se doselili u Istočno Carstvo, gde sam shvatila da sam potpuni amater i da oni kič upražnjavaju u sva godišnja doba, i pod izgovorom svake prilike koja im se pruži.

Shodno tome, ovde možete da dočekate proleće sa žabom u toplesu koja pod miškom drži prvi buket ranog cveća, gipsanog baš kao i ona što je. Čak možete da birate i stepen njene krastavosti, koji se dočarava najodvratnijim bojama ikada viđenim van crno-bele tehnike. Vaš letnji svećnjak bi mogao da bude par mrmota zatečenih u najintimnijem odnosu, od kojih onaj donji drži u zubima korpu predviđenu za svetleće telo. Naravno, ako vam se više ne dopadne pernati krokodil koji je, s peškirom prebačenim preko ramena, krenuo na plažu koje nema ni blizu. Ježeve da ni ne pominjem, oni su opšte mesto, i u svako doba godine mogu da se nađu obučeni ili svučeni preko svih granica sportskog ponašanja u kič-takmičenju. Naravno da se, s obzirom na blizu blizinu planinčina, ovde mogu naći jeleni u svim uzrastima, poziturama i namenama, od naprstka, preko poklopca za lonac, do češlja protiv vašaka. Što važi i za ostalu visokogorsku animalnu populaciju, sa sve alavim kunama, muflonima, poljskim miševima i zalutalim gušterima. Ali to nije ništa u poređenju sa trenutkom kada se celo Istočno Carstvo spusti na jedno koleno, očekujući paljenje prve od četiri adventne sveće, i u niskom startu kreće na beskrupulozni maraton kiča u ime proslave rođendana nazaretskog tesara.

Kao što rekoh, sve do dolaska ovde, mislila sam da samo ja umem da ukrasim stan tako da izgleda čeoni sudar šlepera koji prevozi šljokice i produžene železničke kompozicije, pretovarene novogodišnjim ukrasima. A, onda sam videla kako izgleda profesionalno ukrašavanje na delu. Da ne pominjem kolektivistička ukrašavanja grada koji već od novembra sija kao vasionski brod koji će bankrotirati zbog potrošnje goriva na lampice i sjaktenje, ni to da se u Istočnom Carstvu jelke prodaju već početkom decembra i to u takvim količinama da je prosto čudo da je ijedna u šumama ostala. Ovde je reč o individualnom pristupu kako nesvetlećem, tako i svetlećem ukrašavanju životnih prostora pojedinaca.

Ukratko, nije čestito ni pripaljena prva od četiri sveće na adventnom spisku četiri nedelje čekanja na Ješuin rođendan, a komšija iz susedne zgrade je već ukrasio svoj balkon takvom niskom lampica da produženi modeli anakondi mogu samo komplekse da dobiju. Njegov prvi, balkonski komšija je bačenu rukavicu prihvatio koliko odmah i na svoju teritoriju isturio irvasa prirodne veličine, sastavljenog od trepćućih svetala. Naravno da komšinica, iz zgrade preko puta, nije od juče, zbog čega je već sutra na terasu doterala krdo irvasa pojačano sankama. Ta prevozna kompozicija je izazvala kako insomniju, tako i smrtnu zavist kod stanara ostalih zgrada našeg ljupkog naselja. U roku od samo par dana konkurentno su pripaljene pahuljice meteorskih veličina, par kompletnih sazvežđa, jato anđela, neidentifikovani ukras koji liči na coitus interuptus stone lampe i kengura, mutirane nožne gljivice i par hiljada kilometara svetlećih dvanaestopalačnih creva. 

Mlada lekarka koja sa svojom majkom naseljava stan pored nas je odlučila da uzvrati naturalnom merom. Skoro sam krepala od straha kada je na balkon isturila jelku koja je očito starija i krupnija sestra baobabova. Da ne bi gubila vreme na sitnež od lampica, osvetlila ju je pomoću dva reflektora diskotečkog porekla. Pola naselja je, zavedeno izgledom jelke koja neobično podseća na lansirnu rampu raketa vazduh-zemlja-božić, počelo panično da se pakuje za evakuaciju. Mi smo batalili izlaženje na terasu, bar dok Žmu nije kupio motornu testeru kojom smo, jedne noći, odrezali grane jelke koje su štrčale na našu teritoriju i direktno nam ugrožavale organe vida. U to isto gluvo doba se kastriranjem novogodišnjih ukrasa bavio i stanar prekoputne zgrade koji je, baštenskim makazama otfikario trećeg člana provalničke grupe Deda Mrazova. Dotični je, kao poslednji u nizu, bio okačen na konopac koji je stanar iznad izbacio preko balkonske ograde. Sva trojica su svetleli crveno kao bordel koji radi punom parom, a na ramena su, sa krajnje sumnjivim namerama, uprtili džakove. Već sutradan ujutru je komšijski pas, čupave tibetanske sorte, odsečenog Deda Mraza koristio kao seksualni objekat, potom ga iscepkavši na krpčiće za brisanje prašine na manje dostupnim delovima nameštaja. Brada mu se još uvek, u formi belih froncli, vuče po dvorištu.

S obzirom da su ispraznili prodavnice svetlećih objekata, stanari našeg naselja su taman mislili da danu dušom, kada je surovi posednik atrijuma zadao neočekivani udarac. Preko seoskih veza se dočepao štale koju je instalirao u svoje dvorištance, nabavio jasle, seno i jato plastičnih ovaca koje su mirno pasle na daskama. Na štalu je prikucao zvezdu koja trepće u programiranom ritmu, kao japanska kazna. U pomenuti pomoćni seoski objekat je naselio grupu krunisanih osoba i Bogorodicu koja brižno bdi nad jaslama, iz kog vire krpe u koje je zamotan tek rođeni, drveni bog. Sve u prirodnoj veličini. Danima smo zavideli komšijinoj mašti gledajući ubogu porodilju i kraljeve obučene samo u stoljnjake, dok je napolju pucao mladi, decembarski mraz. Sve dok ga neko nije prijavio za nasilje u porodici i zatražio da se Bogorodica i beba iz trećeg sveta pošalju u neki izbeglički azil, u kome bar grejanje radi.

Tu negde sam pokušala da se uključim u takmičenje, doduše skromnim snagama nabavljenim letos kada su prodavci molili poremećene kupce da u julu pazare pretekle novogodišnje lampice, nudeći im i novčanu naknadu, samo da se reše kilometarskih girlandi. Tome sam dodala i svetleće momente nabavljene u sorti prodavnice kakve u Istočnom Carstvu nema, francuskog trgovačkog porekla. Pored neverovatnih, šarenih neonskih efekata, ove sijaličice emituju i Pračetovu osmu boju magije. Obaška sam, pomoću dinamita, zabila bukete zvezda u saksije sa već smrzutom zemljom. Naselje je pozelenelo od zavisti. Na žalost, moj nastup se video dalje od predviđenih granica. Nije prošlo ni par dana kada nam je susedna ulica, naseljena privatnim kućama, zadala udarac od kog se još nismo oporavili. Prosto, iskoristili su prednost imanja dvorišta. I u dvorištima već decenije rastuće jelke. One koje vrhovima dodiruju prave zvezde. Iznajmili su kranove i okitili ih tako da nam je ostalo samo da se formalno žalimo Komitetu za fer ponašanje u iluminatornim božićnim sportovima. Jeste probao jedan od pripadnika našeg tima da tako okiti svoje oleandere i živu ogradu, ali uzalud, njihove jelke izgledaju kao da su tik pred poletanjem u svemir.

Ipak, uprkos izgubljenoj bici, ali ne i ratu, odlučili smo da se uvučemo u njihove redove i probamo da za iduću godinu obezbedimo insajdereske informacij. Ponudili smo im da zajedno falsifikujemo državne obveznice i pomoću njih probamo da povećamo javni dug Istočnog Carstva, ne bi li nekako platili ovomesečne račune za struju. Jer, biće impresivni, prosto da se čovek prekrsti. Onako rođendanski. Ukrašeni svetlećim nulama.

 

 

 

 



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 14:37 11.12.2013

Prvi

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:44 11.12.2013

Re: Prvi

Rade, sad će Vishnja odnegde sa višnjama. Nadam se da će svetleti
49 41 49 41 14:59 11.12.2013

Re: Prvi

Jelica Greganović
Rade, sad će Vishnja odnegde sa višnjama. Nadam se da će svetleti


Svetlu, svetlu na suncu.



Nisam ih video i jeo bar 20 g. Bili mi nekad omiljeno slatko, strudla, kompot.
Nadao se konacno, nije mi zao truda - bice.

Malo sutra, Robini popapali - bili brzi.


Jelica Greganović Jelica Greganović 15:09 11.12.2013

Re: Prvi

Au, al su rodile...na tako tanušnom drvcetu...
49 41 49 41 03:06 12.12.2013

Re: Prvi

Jelica Greganović
Au, al su rodile...na tako tanušnom drvcetu...

I ja sam bio iznenadjen; a posadjeno koji mesec ranije.
Jedno, jedino bilo na prodaji. Izgledalo jadno,
bio sam zabrunut hoce li se uopste "primiti".

Bilo duplo vise na drvcetu, kao novogodisnja jelkica - puna.
Medjutim, lepile se pticije oci, kljunovi na nju.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:39 11.12.2013

lepo rečeno ...

Bravo Jelice ... sve si lepo uočila i kazala ... ipak ne kloni duhom,imaš celu godinu da smisliš odgovor ... na primer: ugasiš sva svetla u stanu osim jedne sijalice pa da vidiš paniku ... misliće ovi sa kič haubicama da je došla nova moda i da više nisu IN ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:43 11.12.2013

Re: lepo rečeno ...

Ma kakvi, Đorđe, ne bi to pomoglo, samo svetlenje radi posao...mada, do tada ću da skupljam inspirativne ideje...

loader loader 14:56 11.12.2013

Kičaranje :)

Kič?
Eh...
Kič je samo svetlucava kolateralna šteta u vreme onih lepih dana...
Kič je, obično, pokušaj otimanja iz čamotinje i sivila.
Kič ima dušu, poluispumpanu, ali dovoljno udobnu da se, ako s ove strane nema strogosti i zlovolje, napravi časak onog mlakog, rasterećenog užitka.

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:10 11.12.2013

Re: Kičaranje :)

loaderu, potpuno se slažem, ja taj kič obožavam...kad mašta skine gaće i istrči na teren
loader loader 23:39 11.12.2013

Re: Kičaranje :)







Черевићан Черевићан 15:54 11.12.2013

јелкосече

ајмо бре, међјелке
да сецкамо шуме,
окићено дрвце тек
свак' дете разуме
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:22 11.12.2013

Re: јелкосече

Hvala, gazda Čer, za prigodnu.
mlekac mlekac 15:57 11.12.2013

Au!

A mi jos uvek ni jelku nismo okitili! Kasnimo, debelo kasnimo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:23 11.12.2013

Re: Au!

Mlekac, nemo se brukaš, brzo, brzo...

taube taube 15:59 11.12.2013

fhmh

bas su lepi novogodisnji ukrasi, ja imam sneska koji svetli,

to je sve radost,,

sve je u dekoraciji
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:12 12.12.2013

Re: fhmh

Jeste, Taube, ali ovde je tako oštra konkurencija, ne mož da veruješ šta sve ovde svetli, naselje nam je kao ogromni novogodišnji ukras, vidimo se iz svemira...
taube taube 16:21 11.12.2013

deko

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:27 11.12.2013

Re: deko

8c_competizione 8c_competizione 22:53 11.12.2013

Re: deko



ovo onako Pirotjanski?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 11.12.2013

Re: deko

ovo onako Pirotjanski?

Skupila se od pranja

A može i ovako...moj čovek...

8c_competizione 8c_competizione 23:04 11.12.2013

Re: deko

A može i ovako...moj čovek...


jasta

size matters!
hajkula1 hajkula1 23:31 11.12.2013

Re: deko

Deda Mrazo



Puna soba jelke
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:13 12.12.2013

Re: deko

Puna soba, al kolko vidim on je sekao, pa kačio granje, a kako će da ga iznese kad se osuši (onaj rad kad ti za vrat padaju iglice9, e to bih volela da vidim
49 41 49 41 18:48 11.12.2013

Deda Mraz


ce valjda preziveti do Nove Godine?!?

Macak je nekada tu spavao, dok je bilo toplo. Sada skoci u svakom prolazu na njega.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:26 11.12.2013

Re: Deda Mraz

ivana23 ivana23 20:49 11.12.2013

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 11.12.2013

Re: ***

Injaooo, ja mislim da si mi ovo i prošle godine okačila, ali svraka u meni ovome može da se raduje i uživa i na tri dana...
ivana23 ivana23 22:11 11.12.2013

Re: ***

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 11.12.2013

Re: ***

Lepota, al ono gore mrda...
8c_competizione 8c_competizione 23:06 11.12.2013

Re: ***

ivana23 ivana23 23:09 11.12.2013

Re: ***

8c_competizione 8c_competizione 23:10 11.12.2013

Re: ***

8c_competizione 8c_competizione 23:25 11.12.2013

Re: ***

ovaj je moj covek

8c_competizione 8c_competizione 23:25 11.12.2013

obratite paznju sa zeljama

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:14 12.12.2013

Re: ***

To, Ivano!
nezezajsesmene nezezajsesmene 08:42 12.12.2013

Re: obratite paznju sa zeljama


Da, pazite sta želite-možda vam se želje i ostvare! Ali, ima leka za ovo gore. Naime, ovaj na slici ide u penziju (čula sam), menja ga unuk (obrati pažnju-ne sin, već unuk) u najboljim godinama:

http://shamaiba.com/wp-content/uploads/2012/05/demotivacija-Djeda-Mraze-Djeda-Mraze-ne-skrei-sa-staze.jpg
nezezajsesmene nezezajsesmene 08:42 12.12.2013

Re: ***

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:25 12.12.2013

Re: ***

Nezezajsesmene, najbolja dedamrazovska vest, makar je i crnjak, je bila pre 5-6 godina, kada je Deda Mraz tužio NATO jer su mu ubili Rudolfa.
Naime, neki lik koji živi na sasvim severnom, malečkom ostrvu, profesionalno glumi Deda Mraza i od toga se preživljava. Naravno, ima i krdo irvasa, sa sve Rudolfom. Ali, u blizini je NATO baza, iz koje poleću avioni, koji uznemiravaju njegove irvase. Sve dok jednog dana nije ubogog Rudolfa zvekila srčka zbog aviona u preniskom preletu. Tu je Deda Mrazu pukao film...
8c_competizione 8c_competizione 23:30 12.12.2013

Re: obratite paznju sa zeljama

gde moze da se prijavi ovom Unuk Mrazu?

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:54 14.12.2013

Re: ***

Mislim da je ova jelka onako...sa dosta ukusa dekorisana...

miloradkakmar miloradkakmar 23:06 11.12.2013

Usisivač

Anju, moju unuku, uja i ujna , pred prvi sneg, ubedili da sa Njim , snegom, dolazi i Deda Mraz i da je vreme da piše Onom što lebdi sa saonicama i irvasim šta da joj donese. Obišli smo prababe i pradede, kumove, prijatelje, rođake... i na frižidere je okačila svojeručne crteže svojih želja.

P.S. Gde da kupim usisivač, po povoljnoj ceni?!
Koje će probleme da imaju pradede i prababe?!!?
8c_competizione 8c_competizione 23:17 11.12.2013

Re: Usisivač







8c_competizione 8c_competizione 23:18 11.12.2013

Re: Usisivač

8c_competizione 8c_competizione 23:19 11.12.2013

Re: Usisivač

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:15 12.12.2013

Re: Usisivač

Milorade, druže, ja mislim da je najbolje da kupite avionsku kartu

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:16 12.12.2013

Re: Usisivač

bolid1 bolid1 00:17 12.12.2013

Re: Usisivač

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:30 12.12.2013

Re: Usisivač

licumurka licumurka 23:39 12.12.2013

Re: Usisivač

Priča je super, meni jedna od boljih, a ovaj klip me umalo rasplakao...pms valjda
fantomatsicna fantomatsicna 00:58 12.12.2013

Jingle bells...

Ovde svake godine u jednoj ulici u centru grada naprave spektakl(stanovnici) svetlosni.
Onda vucemo klince (koji se ne bune mnogo) da razgledaju.
Srecom..gradski oci im za nekoliko nedelja dok to traje placaju struju:)

Mi u kuci to skromnije:)
fantomatsicna fantomatsicna 01:06 12.12.2013

Zaboravih jos..

Moja klinka vec pravi Torte..ova je Deda Mrazovi


[
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:26 12.12.2013

Re: Zaboravih jos..

Torta je najbolja od svega, jes da ne svetli, ali je prava
nezezajsesmene nezezajsesmene 08:29 12.12.2013

Re: Zaboravih jos..


Preslatko izgleda! A tek koliko ih ima!!!!! Fantastično!
49 41 49 41 02:05 12.12.2013

Marienplatz

Svi putevi su nas tada vodili preko njega.
Obdaniste, posao, kupovine, setnje, ...

Onda kucne Decembar
Sve bljesti, sljasti, mirise na krofne, przene orahe, bademe, lesnike - na seceru, pecene kestene.
Ceo decembar, do Bozica - stiskavac; na Trgu i svuda po (ama svim) prodavnicama.
Posle prvog vrelog Gluhweina (vrlo slatkog kuvanog vina); "vrucina udara" po usima, obrazima.
Posle drugog - invazije secera i alkohola u krv; pitas se - jel' se ovo trg mice?!?
Cuje se okolo hor dugih, zenskih kikota.
Noch eine Bitte!
Sumnjam da su ih i brojale?



Onda, posle Bozica; - ugasne zavesa svetala.
Nova Godina, dani pred njom deluju dosta pusto i mracno.
nezezajsesmene nezezajsesmene 08:25 12.12.2013

lampice


Čestitam ti na borbenosti. I na istrajnosti. Dovoljno je što kažeš da si letos nabavljala girlande i tako to. Mislim da tvoj komšiluk ne zna s kim ima posla. Bar jedne Nove godine ti ćeš odneti pobedu, u to ni malo ne sumnjam.

Ovde na jugu nema najave da će Deda Mraz uopšte doći, a sumnjam da će se Nova godina čekati, s obzirom da ni jedan ukras nisam primetila u gradu!

Divan tekst kao i uvek, draga naša Jeco!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:35 12.12.2013

Re: lampice

nezezezajsesmene, (inače, nick ti je kao daktilografska vežba , hvala, ne dam se, odoh na balkon da se priključim na struju...
Ovo mi je u petogodišnjem planu:

bocvena bocvena 10:16 12.12.2013

naslovna fotka sve govori:)

mi čekamo 15. decembar da počnemo i 15. januar da zatvorimo radnju.
mada, čini mi se da kućni entuzijazam opada. sve manje ukrasa, sve više raketa i prskalica!
ne znam samo šta ću da radim kad ovaj mlađi više ne bude išao kod deda mraza i ne bude dobijao paketiće. imam još dve godine da pokušam da prihvatim tu činjenicu.
kukusigameni kukusigameni 12:18 12.12.2013

Re: naslovna fotka sve govori:)

bocvena
mi čekamo 15. decembar da počnemo i 15. januar da zatvorimo radnju.
mada, čini mi se da kućni entuzijazam opada. sve manje ukrasa, sve više raketa i prskalica!
ne znam samo šta ću da radim kad ovaj mlađi više ne bude išao kod deda mraza i ne bude dobijao paketiće. imam još dve godine da pokušam da prihvatim tu činjenicu.

Unuci?
bocvena bocvena 12:31 12.12.2013

Re: naslovna fotka sve govori:)

ma to mora da se čeka bar deset godina! a i onda ti kažu čuvenu rečenicu - opet si uzela dečju čokoladu:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:36 12.12.2013

Re: naslovna fotka sve govori:)

bocveno, kod nas smo se svi nekako porasturali, ko Tatari. Kaže mi lani Mali sin: Mama, ajd okiti mi jelku da imam s kim da šopričam, brat je po ceo dan na poslu.

Sad kitimo bar dve jelke...
ivana23 ivana23 14:55 12.12.2013

***

Mantel Mania: 50 Festive Mantel Decorating Ideas For A Magical Christmas!

Predivno
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:38 12.12.2013

Re: ***

Impresivno, nadanjujuće!

Okitila sam i kuče...

ivana23 ivana23 10:24 13.12.2013

***

mariopan mariopan 12:52 13.12.2013

...



Сјајан блог цркох од смеха.

Зато што смо ћера и ја пре недељу дана све што имамо да шљашти и бљешти довукле и окитиле двометарску јелку....и. ја таман помислим да је доста али она потера и Жмуа да ризикује живот и покачи на све стубове и споља по тераси шљаштеће трепћуће и очиизбијајуће елементе....тако да нам нема спавања, ни нама ни комшилуку, док лудило не прође.

Јуче ме водили на вашар и из кола видим јелку, за срце ми се залепила али сам је видела на две секунде. Идем данас пешака том улицом да је боље ошацујем. То Грци стварно знају да раде па мало да крадем идеје.

Овде у Атини исто заладнело биће прави Божић можда и са снегом?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:25 13.12.2013

Re: ...

E, sestro da vidiš kako to rade braća Austrijanci...oči da ti istera šljaštenje...
mariopan mariopan 18:16 13.12.2013

Re: ...

Jelica Greganović
E, sestro da vidiš kako to rade braća Austrijanci...oči da ti istera šljaštenje...

Е онда нам је комшија од прекопута од Аустријанаца учио занат.

Сад сам била на тераси да пушим и само што не падох од чуда. Јуче није имао Лас Вегас на кући али само да нас засени данас чудо покачио....нека, нека, знаш пошто струја овде?

Ја ћу да вежбам за догодине, ове године нека му буде.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:24 14.12.2013

Re: ...

нека, нека, знаш пошто струја овде?

A onaj ludi Australijanac što je onomad u vestima osvanuo, ušao u Ginisa sa milion-dva lampicama ukrašenoj kući, dvorištu, komšijskoj štali, slučajnim prolaznicima, a račun za struju prava sitnica, skoro oko iljade evara za mesec dana...pa nek svetli ako voli.
8c_competizione 8c_competizione 12:29 14.12.2013

kicenje jelkica

hm, sta reci, kicenje jelkica
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 14.12.2013

Re: kicenje jelkica

Majstori

Ali ni ovaj nije loš

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:52 14.12.2013

Al ova je najlepša

imenjakinja, bez ijedne lampice.

milisav68 milisav68 22:01 14.12.2013

Mravlja jelka :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:30 17.12.2013

Re: Mravlja jelka :)

Videla sam to već, taj je neviđeni zlotvor

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana