Društvo| Kultura| Muzika| Umetnost

Hvala što ne dolazite!!!

Ivan Blagojevic RSS / 30.12.2013. u 11:43


Gospodinu Ivanu Tasovcu sam se divio kao pijanisti u doba „Lepše je sa kulturom" ministarke Nade Perišić Popović, saosećao sa njim kao direktorom Beogradske filharmonije u doba mandata petoro narednih ministara i beskrajno sam tužan sto se pretvorio u neobaveštenog birokratu u sopstvenom mandatu....
Prvi put sam pomislio da bi baš on bio idealni ministar kulture sa aspekta Nišvila povodom performansa sa transparentom „Hvala sto ne dolazite" , u ulici Strahinjića bana a zbog činjenice da su članovi Beogradske Filharmonije te noći pred gostima kafića u Silikonskoj Dolini izveli zapravo džez i to jednu njegovu komercijalniju formu - swing. Duboko ubeđen da je Tasovac ovim potvrdio moje stavove o džezu kao klasičnoj umetničkoj muzici 21. veka i da u cilju popularizacije umetnosti ne treba prezati od repertoara sa disko muzikom, uličnih performansa pa ni bee beep psovki u ličnom obraćanju sa krucijalnim pitanjem: „Treba li spaliti Filharmoniju" - do na kraju i ucešća u žiriju „Ja imam talenat". Kako velikih brendova nema bez inicijalne pomoći države, a pomoći drzave bez naklonosti resornog ministra, ja sam odlučio da sve svoje organizatorske sposobnosti stavim u službu dovodenja uspešnog menadžera u kulturi gospodina Ivana Tasovca u fotelju Ministra kulture.
Prilika mi se pružila maja ove godine kada je Komisija za muzičko stvaralaštvo zaobišla Nišville posle dugo godina i do tada manifestaciju od nacionalnog značaja popljuvala kao komercijalnu manifestaciju bez jasne umetničke koncepcije i selekcije, a dodelila Beogradu 62 posto sredstava, a Nišu 2 posto. Izmedju ostalih nagradila i Beogradski džez festival sa dva miliona.
Krenula je žestoka medijska borba sa Ministarstvom kulture uz puno jedinstvo stavova gradana, politicara, javnih ličnosti i najviše zahvaljujući 10.000 prikupljenih potpisa za smenu ministra kao i završnom velikom koncertu, Srbija je postala prva zemlja na planeti gde je ministar pao zbog džeza. U mnogome je tome doprinela i njegova izjava u Skupštini Srbije da su džezeri entuzijasti i da ne sviraju za novac vec za piće. U jeku saopštenja putem medija, prihvatio sam poziv gradonačelnika Niša da odemo kod ministra u nadi da cu moći da razgovaram sa njim na način kako smo razgovarali prethodne godine na prijemu, prvih dana mandata kada je obećao ispravljanje propusta prethodnog ministra koji nije stigao da uplati drugu polovinu od 4 miliona koliko smo prethodnih godina dobijali kao festival od nacionalnog značaja. Toplina kojom je tada zračio ministar Petkovic i obećanje da ce to ispuniti jer je Nišvil, kako je rekao: „kao retko ko zaslužio podrsku Ministarstva", bile su u suprotnosti sa pismom koje sam par meseci kasnije dobio a i uvredama na račun koncepta Nišvila - koje su usledile. U prvim minutima sastanka postalo mi je jasno ko je tvorac pisma jer se njegov šef kabineta ponašao kao da je on lično ministar, upadajući u reč čas meni a čas gradonačelniku: da skratimo festival, kriza je (iako je program uveliko objavljen) - i arogantno ponudio 2 miliona. Ja sam se u zadnji čas suzdržao da ne zamolim Petkovića da ga ne posalje po burek, odbio 2 miliona i izašao praćen besnim komentarom gradonačelnika da je to nedopustivo ponašanje. A onda se desilo nešto zbog čega sam bio siguran da ću se kasnije pokajati što sam doprineo padu ministra Petkovića. On je pošao zamnom i tužno rekao :"Ivane, povećaću ja pomoć Nišvilu - ne brinite". Dobio sam strašnu potrebu da se izvinim zbog celog rata u medijima, i učinio sam to dodavši da je on dobar čovek i da ima daleko veći problem nego što je Nišvil, a da je to ambicija njegovog šefa kabineta. Odjednom su mi vrcavi komentari Tasovca aktuelni tih dana na tviteru na račun Poslastičare i Ministarstva postali degutatni.
Narednih dana Petković je izašao u javnost sa odlukom da Nišvilu dodeli 3 miliona. Savet Nišvila koji čine 8 predstavnika Grada i ja - je to najpre odbio jer je smatrao da Nišvil zaslužuje minimum 5 miliona, ali je

ponovo održao sednicu i prihvatio takvu odluku. Da bi se dodatno otežala situacija, Ministarstvo je odlučilo da se novac ne prebaci direktno Nišvilu, kao prethodnih 10 godina, već Gradu Nišu. Grad je nakon beskrajno spore prepiske sa Ministarstvom kulture zatražio potrebnu dokumentaciju i fakture za 3 miliona dinara i mi smo to prosledili. Služba je uradila Rešenje na osnovu Odluke ministra Petkovića od 16. Avgusta i ono je ostalo da sačeka našeg spasioca Ivana Tasovca i tu ostalo sledećih 100 dana. Krenuo sam da pišem ljubazna pisma molbe za prijem kod, verujući, naseg Tasovca - pritisnut pozivima poverioca ali za 100 dana jedini dopis koji sam dobio je da Ministarstvo još nije zauzelo stav o Nišvilu a čim zauzme stav poslaće dopis. Sve do istorisjkog presedana da on - mesija i naš spasitelj, ne odluči da to poništi i tako nam pošalje poruku da se ni u 2014. ne nadamo pomoći Ministarstva kulture jer je letos Komisija ipak bila u pravu i to je jedna komercijalna manifestacija nepotrebna srpskoj kulturi. U Srbiji (čitaj - u Beogradu) inače sve vrvi od ekstremne čistote pa u Narodnoj biblioteci donedavnog direktora, a sada državnog sekrtetara - nema ni jedan primerak beletristike. Beogradska filharmonija ne svira disko hitove, a beogradski teatri ne igraju lake komade. Moguće je naravno da se i u Beogradu desi neko komerciojalno đubre, ali se to da oprostoiti jer se to ipak čini u cilju popularizacije istinske umetnosti. Moja nerealna očekivanja da će Nišvil dobiti svog omiljenog ministra pala su na istorijskom sukobu javnog i privatnog partnerstva za koje se svi deklarativno zalažu. Sam Tasovac nikada nije vodio instituciju gde treba zaraditi plate i doprinose zaposlenih tako da mu nemam pravo zameriti. Šta vise sklon sam traženju opravdanja za njega pa se prisecajući se Petkovićevog šefa kabi
Kriterijumi
Kriterijumi
neta tešim da to Tasovcu smeštaju najbliži saradnici, a da on u stvari, i ne vodi zaista Minisitarstvo kulture, da obožava Nišvil, i da saučestvuje u u našoj patnji, kao što nas je obožavao dok je bio deo svekolike kulturne opozicije.
Ipak, najstrašnije je obrazlozenje da Nišvil ne ispunjava ni minimum 3 potrebna kriterijuma od ukupno 14 iz člana 5 "Pravilnika o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije". Pomislio sam da su mojih 30 godina iskustva bačene uzalud jer se meni celog života činilo da ispunjavamo svih 14.
U nekada velikom industrijskom gigantu Niša Mašinskoj Industriji Niš sredinom osamdesetih sam postavio „Stolice" Ežena Joneskua. Glavni junaci ovog komada podsetili su me na mene samog. Čitavog života čekaju nekog ko će preneti svetu njihovu poruku. Objasniti svetu šta su oni sve uradili za svet za života. I zaista, na kraju komada glasnik se pojavljuje, ali je gluvonem. Poput njih, ja sam Tasovca dočekao kao svog glasnika i on je shodno ulozi doneo jedno od svojih brojnih nemuštih saopštenja .
Srećom po mene, postoje i neki glasnogovornici koji nisu gluvi i nemi i čine pokret za Nišvil. Ne sumnjam da će se oglasiti, imali, ili ne podrške političkih prvaka grada.Ne bi me začudilo ako bi u onoj istoj Silikonskoj dolini održali koncert podršk
Stjepko Gut na Nišvilu
Stjepko Gut na Nišvilu
e Nišvilu kao letos na Nišavskom keju. Pa makar svirali i taj komercijalni džez po ugledu na Beogradsku filharmoniju, sve zajedno sa transparentnom „Hvala što ne dolazite
Hvala što ne dolazite ponavljam sebi svake godine kada iz kabineta ministra dobijem ljubazan dopis da su iskrsle vaznije manifestacije i da ministar ne moze doci na otvaranje Nisvila niti uruciti nagradu za zivotno delo jednom Dušku Gojkoviću, Miši Blamu, Mirku Šoucu, Nadi Knežević, Bubiši Simiću, Mići Markoviću, Stjepku Gutu .....

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cane cane 11:55 30.12.2013

.

puna podrska nisvilu.
cgubg cgubg 13:52 30.12.2013

nista od vas

Kad niste patriote pa necete da svirate i pevate bez kinte. Kao Ona za NG u BG.
lavandablue lavandablue 13:25 03.01.2014

Re: nista od vas

Nije ta 'srpska majka' uopste pevala bez kinte, nego je tim pevanjem otplatila dug koji ima prema drzavi... a oni koji su na vlasti su joj to omogucili. umesto da odlezi svoju kaznu propisno u zatvoru, dugogodisnjim radom.
Milan Novković Milan Novković 16:20 30.12.2013

Koji beskrajno bizaran lik ...

... taj Tasovac, kako se samo narod peca na tu jeftinu ljušturu ispod koje nema mnogo više od kratkovidog samoživlja i samozadovoljavanja za koje mu pokretni delovi tela, osim jezika, nisu potrebni.

Njemu je najmuzika njegov glas, za njega svet mimo njega ne postoji, njegov kratkotrajni intelekt je na nivou kokoške, a za bilo kakav drugi nije čuo.

Guča, Exit, Ceca i Karleuša su za njega što je i Berlinska Filharmonija za jodlovanje moje mačke kad izgladni.

"Ajmo-tuča-i-podela-pa-nipodaštavanje" kao odskočna daska je tamo ta trula transferzala na koliko se mnogi ljudi, među kojima ima i mnogo onih sa potencijalom, i dobrih ljudi, lepe ko muve na sve i svašta.

Taj lik je na kraju ovog clipa svršio, vidi mu se po trzanju telom, i kad "vidim" mnoge kako klimaju glavom bez treptanja dok im se "tope" njegovi fazoni u ustima imam utisak da bi tamo par stotina hiljada Šanel kostima i Armani odela načinilo isto toliki broj ljudi beskrajno srećnim bar godinu dana.

Ponekad se stiče utisak da tamo narod ne želi da vidi da je car go, a caru ne treba ništa lagati ili prećutkivati, dovoljno je ćutati, car je previše tupav da bi bilo šta video.
8c_competizione 8c_competizione 11:43 31.12.2013

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

Taj lik je na kraju ovog clipa svršio


nivo tvog komentara i zlocudnosti je zaista na nivou

Guča, ... Ceca i Karleuša


mislim zaista, napadate coveka koji je bacen "lavovima", nije u fotelji ni punu godinu, koji je dosao na celo ministarstva kome je odredjen prakticno 0 din budzet itd.

koliko kod bio dobar, iapk on nema carobni stapic.

oporavak Beogradske Filharmonije, koju je uspesno izveo, je trajao ipak mnogo vise nego li par meseci iliti cak jedna godina.

mislim da je i vise nego neumesno kritikovati ga zbog nagomilanih problema koje su izazvali drugi, ponarocito ako mu niste dali vremena ni da se posteno udubi u dubinu problema kulture u Srbiji.

mislim, stvarrno ste ...
Milan Novković Milan Novković 13:02 31.12.2013

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

nije u fotelji ni punu godinu

Moja netrpeljivost prema njemu nema veze sa tom godinom, koju nisam pratio, nego "Hvala što ne dolazite" performansom, vašarskim, samozadvoljnim ispadom jedne obične budaletine koja ne promoviše višu kulturu, niti pop kulturu, niti folkror, nego retardiranog majmuna koga on ima između ušiju.

Tako se ne obraća ljudima, tako se ništa ne promoviše osim lošeg cirkusa, tako ne bi trebala da se ponaša ni bilo koja baraba pred malom grupicom sličnih baraba, a kamoli neko ko je na vrhu kulturne piramide neke države.

Vremenom su ga optužili da je gramzivi tiranin bez imalo empatije i meni se takav baš nekako profil uklapa u njegov performance, kao i u držanje za vreme ovog video clipa na vrhu.

Njegova reakcija prema Nišvilu?!

Pa plitka, šta drugo reći.

Izaći na džez uživo je obrazovanije, viša kultura i mogo veće uživanje nego otići u Filharmoniju, iako meni prija i jedno i drugo, retko idem, a od muzike mi je 60% CD-jeva, dok su se kupovali, iz klasične muzike a 5% iz džeza.

Prosto imaš kreativnije okruženje i bogatiju komunikaciju i sa scenom i izvođačima pa sa drugim posetiocima.

Ja prosto mislim da on mimo klasične muzike ne zna previše o kulturi i da je najmanje polu-lud, medicinski speaking.

A u klasičnoj muzici - luda mašina, tako ga ja bez razmišljanja vidim, šta on uopšte, npr, može da vidi u Magičnoj Fruli, neke zvuke koje "prepoznaje" i čudan svet na sceni koji ne prepoznaje.

Ili u Betovenu, npr, kakv je to spektar osećanja, romantizma i dinamike u njegovoj glavi dok sluša Betovena - spektar my ass, on doživljava uzvišenog samog sebe dok to sluša.

A umetnost nije samo klasična muzika - on je samo jeftin šarlatan koji je sada malo pogubljen.
Sepulturero Sepulturero 14:03 31.12.2013

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

Milan Novković
nije u fotelji ni punu godinu

Moja netrpeljivost prema njemu nema veze sa tom godinom, koju nisam pratio, nego "Hvala što ne dolazite" performansom, vašarskim, samozadvoljnim ispadom jedne obične budaletine koja ne promoviše višu kulturu, niti pop kulturu, niti folkror, nego retardiranog majmuna koga on ima između ušiju.

Tako se ne obraća ljudima, tako se ništa ne promoviše osim lošeg cirkusa, tako ne bi trebala da se ponaša ni bilo koja baraba pred malom grupicom sličnih baraba, a kamoli neko ko je na vrhu kulturne piramide neke države.

Vremenom su ga optužili da je gramzivi tiranin bez imalo empatije i meni se takav baš nekako profil uklapa u njegov performance, kao i u držanje za vreme ovog video clipa na vrhu.

Njegova reakcija prema Nišvilu?!

Pa plitka, šta drugo reći.

Izaći na džez uživo je obrazovanije, viša kultura i mogo veće uživanje nego otići u Filharmoniju, iako meni prija i jedno i drugo, retko idem, a od muzike mi je 60% CD-jeva, dok su se kupovali, iz klasične muzike a 5% iz džeza.

Prosto imaš kreativnije okruženje i bogatiju komunikaciju i sa scenom i izvođačima pa sa drugim posetiocima.

Ja prosto mislim da on mimo klasične muzike ne zna previše o kulturi i da je najmanje polu-lud, medicinski speaking.

A u klasičnoj muzici - luda mašina, tako ga ja bez razmišljanja vidim, šta on uopšte, npr, može da vidi u Magičnoj Fruli, neke zvuke koje "prepoznaje" i čudan svet na sceni koji ne prepoznaje.

Ili u Betovenu, npr, kakv je to spektar osećanja, romantizma i dinamike u njegovoj glavi dok sluša Betovena - spektar my ass, on doživljava uzvišenog samog sebe dok to sluša.

A umetnost nije samo klasična muzika - on je samo jeftin šarlatan koji je sada malo pogubljen.


Џаба вам позивање на Чаробну Фрулу и Бетовена - ова реакција показује вашу културу.
Milan Novković Milan Novković 15:14 31.12.2013

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

Џаба вам позивање на Чаробну Фрулу и Бетовена - ова реакција показује вашу културу.

Šta god da pokazuje ja uopšte ne pričam o svojoj kulturi niti je promovišem.
Niti sam javna ličnost, niti sam na srpskom budžetu.

Ja pričam o Tasovcu. Imam osećaj da su njegove reči na kraju klipa u blogu mnogo ružnije od mojih i zato su sakrivene - majmunoliki manijak koji ume da zamaže oči neopreznima a lepo živi od poreskog novca koji plaća i ogromna većina kojima se on sprda.
8c_competizione 8c_competizione 19:32 31.12.2013

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

nego retardiranog majmuna koga on ima između ušiju.


ti izgleda bio u Silikonskoj dolini kada je performans izvodjen, pa te toliko pogodilo

8c_competizione 8c_competizione 19:36 31.12.2013

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

on je samo jeftin šarlatan koji je sada malo pogubljen


ako je sarlatan, onda je definitivno najkompetentniji sarlatan koga smo imali na tom mestu.

u jednome se slazemo, nije umetnost samo klasicna, ali mi je jasno da kao neko ko se bavi klasicnom muzikom covek tome naginje.

mislim da ti je reakcija neprimereno jaka prema Tasovcu, a na primer ne regujes kod Pedjice na blogu, gde se covek zalaze za osnovna ljudska prava jedne kravetine, lopine i opste rak rane Srbije, kao mentalnog sklopa! zanimljivo ...
8c_competizione 8c_competizione 19:39 31.12.2013

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

lepo živi od poreskog novca koji plaća


da ne zivi ovako od poreskog novca?



a ta ogromna vecina je upravo i postala vecina zbog zagadjenja i uzurpacije medijskog prostora, dakle krajnje nepostenim i nekorektnim metodama

tako da ne vidim uopste razlog zasto ne bi Tasovac govnjivom motkom udario po govnima!
lavandablue lavandablue 13:20 03.01.2014

Re: Koji beskrajno bizaran lik ...

ne vidim uopste razlog zasto ne bi Tasovac govnjivom motkom udario po govnima!


Kraja Kraja 19:12 30.12.2013

...bez sprdnje...

U nekada velikom industrijskom gigantu Niša Mašinskoj Industriji Niš sredinom osamdesetih sam postavio „Stolice" Ežena Joneskua.


...razmisljam gde bi bila nasa kultura da nije bilo onog propalog "komunizma"...
...besmisleno je krenuti u nabrajanja po cemu je juga sve bila poznata, film, pozoriste, dzez, lake note, decje manifestacije...
...ovi juce/danas/sutra, sem prodaje bioskopa, zatvaranja muzeja, prestanka finansiranja kulture globalno i beskrajne podrske IDIOTIZACIJI srbije (novcano i dodelom javnih prostora na koriscenje) nisu nista sposobni da urade...
...dapace, ni ne zele, niti imaju nameru...
...decu nam skoluju na programima za vecernje skole analfabeta, za svoju pazljivo biraju strane skole, nize i vise...
...kad zavrsite ovo sto oni nazivaju obrazovanjem, nista vam nije potrebno sem farme, cece i guce..."rijaliti"...
...u'vatila me depresija...
...sa zeljom da nesto propustim kroz sake...
ladyhawk ladyhawk 20:52 30.12.2013

Sta reci

Osim, da mi je jako, jako zao sto se nastavlja tiho ubijanje juga Srbije. Gde ce im dusa?
Tebi zemljace, zelim nerve k'o konopce i srce lavovsko, da istrajes i uspes. Ministri su ipak promenljiva kategorija, mada, najteze bole izneverena ocekivanja, a mnogo se ocekivalo od Tasovca.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana