Budućnost| Roditeljstvo| Zdravlje

KRIVE SU MAJKE

Jelica Greganović RSS / 16.01.2014. u 19:50

 1003159_582490255162957_238080512_n.jpg

 

»Krive su majke«, bi ukratko bio zaključak medicinskog osoblja Pedijatrijskog odeljenja KBC Zemun, na čelu sa direktorom. Koga je, inače, najviše pogodilo toliko izveštavanje o tretmanu majki i malih pacijenata u njegovoj bolnici. Kaže da »nikada nije bio suočen sa tako senzacionalističkim izveštavanjem«. Verujem da nije, jer da jeste, ranije bi se osoblje ove bolnice dohvatilo metli i krpa, i dovelo u iole civilizovano stanje dečije odeljenje, baš tako kao što je to preko noći uradilo za potrebe pokazivanja novinarima.

Direktor dodaje i da je ovakvo izveštavanje »povredilo etički i moralni kodeks i osećanja svih zaposlenih«. Što se tiče etike i morala, kao i osećanja zaposlenih, to da ih imaju je već vredno senzacije, jer sve dok svetlo dana nisu videle tužne i ponižavajuće slike majki koje spavaju na podu pored svoje bolesne dece, moglo se s pravom sumnjati u postojanje savesti medicinskih radnika koji to gledaju i sa tim nemaju problem.

Naravno, kao što se i moglo očekivati, kriva je majka koja je te fotografije objavila, direktor kaže zato što joj se nije svidelo društvo u sobi. To zaista zvuči logično, jer uobičajena je pojava da se žene koje spavaju mrtvim snom na prljavom podu ili rasturenim stolicama, doje decu gde i kako god mogu žale ne samo na društvo u sobi, nego i na rad sobarica, frizera, pedikira, temperaturu u džakuziju i dezen tapeta. A i dosadno im je, prosto nemaju šta da rade onih par sekundi kada ne gledaju decu koja gore od temperature, boluju a ne mogu da kažu šta ih boli, nose ih na infuziju, strepe nad njima. I čim im je dosadno, one počnu da zvocaju i pujdaju javnost na ubogog direktora. Takoreći kuju zaveru. Doduše, nije najjasnije šta je cilj zavere, da li da sednu na direktorovo mesto ili da nekog nateraju da konačno dovede u red stanje u bolnici, i to tako da se time iskaže makar minimalno poštovanje malih pacijenata i njihovih majki.

Direktor majke podseća i da imaju čast da spavaju na podu legata porodice Karađorđević, što stvarno nije malo zadovoljstvo. Možda bi mogla da se promeni namena bolnice i ista pretvori u hotel, u kome bi se, po visokim cenama, turistima nudio kapric spavanja na raspadnutim i neopranim podovima, uz lavabo-kadu koja služi i kao wc. Posebno kada se uzmu u obzir direktorove reči da pod »linoleumi ispod kojih "živi ceo zološki vrt", "koji povremeno izlazi na površinu". Eto, a bogati turisti bi mogli i u fauni da uživaju, kud se već razmažene majke žale i ne znaju da cene. Verovatno zato i drže vagu za merenje beba na podu, da mogu deca da se razvesele kad izgmiže zoološki vrt.

Zapravo, potemkinovski pokušaj KBC Zemun da prikrije pravo stanje stvari je mnogo više toga otkrio no sakrio. Pre svega to da tamo postoje metle i krpe, i da se i preko noći može iole pospremiti odeljenje, samo kad se hoće. I kad se očekuju novinari. Da ne treba čekati Karađorđeviće da dođu i počiste ono što su poklonili.

Problem je u tome što je to otkrilo da je osoblju više stalo do njih samih, no do pacijenata i njihovih majki. Jer, da je suprotno, ne bi ni bilo prilike da se u javnosti pojave one slike bruke i sramote koje više liče na sirijski izbeglički kamp, nego na dečije odeljenje u bolnici u glavnom gradu Srbije. Inače, direktor ne spori originalnost fotografija. Dodaje da je to zato što je tada bila neviđena gužva u bolnici. Biće da je zato kada-lavabo-wc bio onako štrokav, stolice razvaljene, podovi rastureni...Ali kad se odeljenje isprazni za potrebe slikanja i novinarske posete, i to tako da prosto bode oči pitanje: »Kud li dedoše pacijente?!«, e onda je sve mnogo lepše. Ima čak i roza meda. Jedino što direktor nije objasnio je kako su majke znale da sa sobom treba da ponesu sunđere za spavanje, ćebad, jastuke, čaršave? Biće da imaju iskustva od ranije...

Na slikama«pravog stanja stvari« i dalje pored krevetaca nema stolica za majke. I onaj pokazni rasklopni krevet je suviše nov, suviše netaknut, da bi ikog uspeli da ubede da je ijedna majka na njemu spavala. Kao što na slikama »pravog stanja stvari« su zapravo soba za intenzivnu negu i pedijatrijska služba za izdavanje terapije, a samo jedna slika je iz sobe sa spornog pedijatrijskog odeljenja. Onog koje, očito, može da se počisti samo kad se hoće.

Kaže direktor da je u celoj priči na prvom mestu »briga o mališanima«. A majke? Majke od mališana koje treba da ih čuvaju, umesto da izvlače lutriju dobitka zaraze spavajući na prljavim podovima? Malo je lekara koji ne znaju da se o majci mora brinuti taman kao i o njenom detetu, zato što dete suviše zavisi od majke da bi ona mogla da bude zanemarena. Sem ako direktor ne misli da lično doji bolesnu decu.

Zanimljivo je i da direktor u istom dahu izgovara da »stanje nije alarmantno«, ali i da krov prokišnjava zbog čega je zatvoren sprat za roditelje, u podu živi zoološki vrt, na terasi drže raspadnute stolice koje roditelji i rodbina unose unutra (očito jer nemaju na šta drugo da sednu), da rekonstrukcija ne može da se obavi, čak ni zamene cevi u kupatilima, ni dotrajali podovi...kad bi to bilo u njegovom stanu ili kući, sumnjam da bi tome rekao da nije »idealno«.

Uz to sledi i jadikovka da već 12 godina ne mogu da dobiju dozvole za renoviranje, biće da su i za to krivi Karađorđevići. Iako je ta bolnica u truležnom i katastrofalnom stanju bar tri puta duže vremena. Još od pre devedesetih koje su bile odličan alibi za nemanje i nerad. Ali je zato KBC Zemun prošle godine najavio renoviranje odeljenja ortopedije i računovodstva. Pedijatrija očito može da čeka, deca nisu prioritet. Računovodstvo je ipak računovodstvo.

Posebno je simpatična igra terećenja tuđe savesti koju je zaigrao direktor, kao majke su razmažene, sve to je zato što im se ne sviđa društvo u sobi, »nemaju najbolji krevet«, dočim bolnica prelazi preko tih trivijalnosti i bavi se zdravljem dece. To joj je najpreče. Za razliku od majki. Eto, one umesto da se brinu za decu, džvanjkaju i dižu bunu zbog smeštaja...a ja bih tako volela da direktor pokaže ličnim primerom kako se ceo dan treba baviti bolesnim detetom, a onda uz njega noću spavati na stolici. Jer očito to samo prava majka može, ove ostale su...za sve krive. Uz to, direktor tvrdi, u istom dahu, da majke ne spavaju na podovima, ali i da su fotografije koje to prikazuju - originalne. Dakle, ipak spavaju.

I tu direktor otkriva još jednu stvar, mnogo važniju i problematičniju od spavanja na podu. Otkriva kriterijum vrednosti koji u ovoj bolnici postoji, a zahvaljujući kome je lakše okriviti majke, nego izaći pred javnost i priznati da su stvari daleko od onoga što se i pristojnim može nazvati. Otkriva i ono što sam ja od početka tvrdila, u ovom slučaju nije problem novac. Ima stvari koje novac ne može da kupi. Nema tog džaka para kojim bi se neko napravio Čovekom. Kao što su bušne sve priče o borbi protiv bele kuge od koje Srbija pati, sve dok je najlakše sopstvenu krivicu natovariti na majke.

Jer, pokušajem da se javnosti zamažu oči i sakrije pravo stanje stvari u bolnici, osoblje KBC Zemun je pokazalo do koje mere potcenjuje ne samo svoje pacijente – bolesnu decu, i njihove majke, nego i sve poreske obveznike od čijeg se novca iz budžeta uzima i daje ovoj bolnici da bi uopšte mogla da postoji. Naravno i plate njenim zaposlenima koji prosto ne mogu da se povrate od pritiska javnosti, zaboravljajući da je upravo ta javnost ona koja im plate daje.

Ružičasti zeka možda može da privremeno sakrije okrcanu stolicu na kojoj sedi, ali više od toga ni on siromah ne može. Prosto, ima stvari koje više ne mogu da se sakriju. Društvene mreže su odavno evoluirale u društvene medije. Zato je najbolje da KBC Zemun one metle i četke zadrži u rukama, jer – majke nisu krive.

Edit: Komentar kolege Dr.M prosto moram da dodam: Kadu mogu i da operu, obraz se pere malo teže.

p.s. Uporednu sliku stanja i »pravog stanja« na Pedijatrijskom odeljenju KBC Zemun, napravila je naša blogokoleginica, Mooshema, Tatjana Vehovec. Hvala.

Tagovi



Komentari (149)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 19:52 16.01.2014

.

opet pitam - gde su ta deca koja se lece u ovoj bolnici?
sklonili su ih radi slikanja?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:57 16.01.2014

Re: .

Očito.
Jer je prosto neverovatno da nigde nikog nema. Sem par majki odabranih da daju izjave novinarima.
mlekac mlekac 20:25 16.01.2014

Re: .

antioksidant
opet pitam - gde su ta deca koja se lece u ovoj bolnici?
sklonili su ih radi slikanja?

Zatvorili ih u druge sobe i pripretili da niposto ne izlaze iz njih. Garant. Isto su uradili proletos kad je PPV dolazio u obilazak povodom nekih lokalnih izbora.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:28 16.01.2014

Re: .

Zatvorili ih u druge sobe i pripretili da niposto ne izlaze iz njih.

Odlično. To se zove - tretman pacijenata
mlekac mlekac 20:30 16.01.2014

Re: .

Jelica Greganović
Zatvorili ih u druge sobe i pripretili da niposto ne izlaze iz njih.

Odlično. To se zove - tretman pacijenata

Za PPV-a su bili malo bolje pripremljeni - izabrani su ostavljeni u svojim krevetima, da se rukuje sa njima, ali su upozoreni da mu se ne obracaju. Zauzet covek, nema on vremena da caska sa njima...
nim_opet nim_opet 20:53 16.01.2014

Re: .

ko je PPV? :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:00 16.01.2014

Re: .

Prvi Potpredsednik Vlade. Valjda.
predatortz predatortz 21:02 16.01.2014

Re: .

nim_opet
ko je PPV? :)


Kako to ne znaš?!

Pa to je novi Tito!
nim_opet nim_opet 02:57 17.01.2014

Re: .

rade.radumilo rade.radumilo 10:41 17.01.2014

Re: .

Prvi Potpredsednik Vlade. Valjda.


Jok, Prvo Potpredsedničko Visočanstvo.
kukusigameni kukusigameni 20:07 16.01.2014

protestujem

Zašto samo majke da budu krive?

Tražim i delimičnu krivicu za očeve!

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 16.01.2014

Re: protestujem

Tražim i delimičnu krivicu za očeve!

Ne može. Zato što očevi nisu žene.

Mada, evo, sad mi se na FB javio jedan otac sa odličnom idejom, da pošto su majke takve kakve su, razmažene i to...da u KBC Zemun ubuduće odlaze isključivo očevi sa decom. Da vidimo kako će njih da polože na patos. Pitanje dojenja ostaje otvoreno, ali direktor kaže da im je kuhinja odlična...
predatortz predatortz 20:13 16.01.2014

Re: protestujem

kukusigameni
Zašto samo majke da budu krive?

Tražim i delimičnu krivicu za očeve!



Što očeve? Ne izležavaju se oni sa decom u ovakvom raju...

Izvini Jelice zbog ovo malo crnog humora. Prosto, kad vidi ove fotke, čovek nema šta da kaže a da ne počinje sa ' jebem im...' .
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 16.01.2014

Re: protestujem

Fakat, predatore...drugi glagoli nekako izblede...
rade.radumilo rade.radumilo 10:43 17.01.2014

Re: protestujem

da u KBC Zemun ubuduće odlaze isključivo očevi sa decom. Da vidimo kako će njih da polože na patos


A šta misliš. što u Srbiji ne dozvoljavaju prisustvo očeva tokom porođaja i postporođajnog oporavka osim na poseban zahtev i to ako debelo platiš? Jednostavno, tako su smanjili verovatnoću da da im neko prebroji rebra ili uruči ordenje od 9mm za njihov trud i zalaganje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:17 17.01.2014

Re: protestujem

A šta misliš. što u Srbiji ne dozvoljavaju prisustvo očeva tokom porođaja i postporođajnog oporavka osim na poseban zahtev i to ako debelo platiš? Jednostavno, tako su smanjili verovatnoću da da im neko prebroji rebra ili uruči ordenje od 9mm za njihov trud i zalaganje.

Znam ja to itekako dobro, ni u Sloveniji nisu baš preterano oduševljeni prisustvom očeva, prosto jer oni ne leže na stolu u bolovima, mogu i nogom da otvore vrata iza kojih dremka porođajna ekipa...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:14 16.01.2014

Posle ovog

će pacijentima da rade pretres telesnih šupljina da neko slučajno ne unese kakvo sokoćalo za slikanje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:15 16.01.2014

Re: Posle ovog

Posle ovog
će pacijentima da rade pretres telesnih šupljina da neko slučajno ne unese kakvo sokoćalo za slikanje.


Pa, to će im sigurno biti mnogo lakše nego da nastave da čiste i peru.
zox.zox zox.zox 20:16 16.01.2014

Očevi

Da ponovim svoju ideju izrečenu na FB. Kako su majke histerične i nekooperativne nek se u bolnicu uvede OBAVEZA da sa detetom ostaje muški roditelj. Njima verovatno neće smetati spavanje na podu ni "zoolopki vrt" koji im mili po potomstvu. Samo se bojim da bi vrlo brzo naleteli na nekog kao što je moj mlađi brat koji se ne bi bakćao fbovima i twiterima nego bi neko leteo kroz prozor zbog takvog odnosa prema njegovom detetu. Verovatno svi od čistačice do primarijusa.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 16.01.2014

Re: Očevi

zox, ja sam tvoju ideju već prenela i zdušno je podržavam.
A, letenje kroz prozor bi definitivno bilo na više načina korisno...čist vazduh i to...
mlekac mlekac 20:27 16.01.2014

Re: Očevi

Jelica Greganović
zox, ja sam tvoju ideju već prenela i zdušno je podržavam.
A, letenje kroz prozor bi definitivno bilo na više načina korisno...čist vazduh i to...

Ne moze. Na prozorima su resetke!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:28 16.01.2014

Re: Očevi

Ne moze. Na prozorima su resetke!

Kaže direktor da ima terasa...
zox.zox zox.zox 20:32 16.01.2014

Re: Očevi

Mlekac ako su na prozorima kazamata, ovaj bolesničkih soba, rešetke na direktorskim nisu a čisto sumnjam da bi i jedna kerber sestra zaustavila masu od 193/100. Mada bi zbog ovog dotični direktor a i mnogi slični trebalo da budu u sobi s rešetkama.
mlekac mlekac 20:34 16.01.2014

Re: Očevi

zox.zox
Mlekac ako su na prozorima kazamata, ovaj bolesničkih soba, rešetke na direktorskim nisu a čisto sumnjam da bi i jedna kerber sestra zaustavila masu od 193/100. Mada bi zbog ovog dotični direktor a i mnogi slični trebalo da budu u sobi s rešetkama.

On sedi u drugoj zgradi, onoj velikoj, glavnoj, koja sme da se renovira...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:46 16.01.2014

Re: Očevi

On sedi u drugoj zgradi, onoj velikoj, glavnoj, koja sme da se renovira...

El spava na patosu? Sedi na radijatoru?
mlekac mlekac 20:54 16.01.2014

Re: Očevi

Jelica Greganović
On sedi u drugoj zgradi, onoj velikoj, glavnoj, koja sme da se renovira...

El spava na patosu? Sedi na radijatoru?


Mozda, rekreativno?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:01 16.01.2014

Re: Očevi

Mozda, rekreativno?

Da se ne razmazi...
mlekac mlekac 21:11 16.01.2014

Re: Očevi

Jelica Greganović
Mozda, rekreativno?

Da se ne razmazi...

Novi oblik Joge?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:13 16.01.2014

Re: Očevi

Novi oblik Joge?

Jok, Jogi madraca na patosu
rade.radumilo rade.radumilo 10:46 17.01.2014

Re: Očevi

El spava na patosu? Sedi na radijatoru?


Možda u društvu svoje sekretarice...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:18 17.01.2014

Re: Očevi

Možda u društvu svoje sekretarice...

Što se mene tiče, mož i sa fikusom ako voli, ali tek nakon što sredi bolnicu koju vodi.
mariopan mariopan 20:19 16.01.2014

...

То сам се и ја питала гледајући оне његове " право стање ствари" слике.

Где су деца, мајке, они мали пацијенти који су им најважнији на свету ( осим сопствене задњице)?
Јер те срамне, очигледано намештене слике и изјаве су толико идиотске да директора треба сместа сменити.


Јесте до људи.
Он није човек који уме да радии посао директора такве установе. Ону очигледну штроку није видео док није била усликана и објављена, а он ту ради нешто сваки дан и уживо гледа али му не смета? И за то што не види и не чује добија директорску плату?

Кладим се да у тој установи има људи који би тај посао радили много боље?

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:33 16.01.2014

Re: ...

Где су деца, мајке, они мали пацијенти

Stoje na hodniku i čekaju signal da je slikanje gotovo, pa da vraćaju one krevete na rasklapanje u računovodstvo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:09 16.01.2014

Re: ...

Stoje na hodniku

Makli su i ih iz hodnika, vidi se da ih ni tamo nema...uostalom, i tako samo prave gužvu po odeljenju...
AlexDunja AlexDunja 20:20 16.01.2014

momci

uzimajte prodiljsko:)
samo vi možete da se izborite sa ovim na silu:)
predatortz predatortz 20:22 16.01.2014

Re: momci

AlexDunja
uzimajte prodiljsko:)
samo vi možete da se izborite sa ovim na silu:)


Pazi, ja sam već jednog doktora pitao koju će ruku da mu polomim, nakon pokušaja da sa mojom lepšom polovinom razgovara povišenim tonom.
kukusigameni kukusigameni 20:24 16.01.2014

Re: momci

predatortz
AlexDunja
uzimajte prodiljsko:)
samo vi možete da se izborite sa ovim na silu:)


Pazi, ja sam već jednog doktora pitao koju će ruku da mu polomim, nakon pokušaja da sa mojom lepšom polovinom razgovara povišenim tonom.

Koja ti je lepša: leva ili desna?
predatortz predatortz 20:27 16.01.2014

Re: momci

kukusigameni
predatortz
AlexDunja
uzimajte prodiljsko:)
samo vi možete da se izborite sa ovim na silu:)


Pazi, ja sam već jednog doktora pitao koju će ruku da mu polomim, nakon pokušaja da sa mojom lepšom polovinom razgovara povišenim tonom.

Koja ti je lepša: leva ili desna?


Veruj, da me gospođa mi draga nije smirila, polomio bih mu i levu i desnu. Što i nije tako loša stvar, jer bi se u zatvoru skinuo sa blogovanja.
zox.zox zox.zox 20:28 16.01.2014

Re: momci

Predatoru nisi ti jedini. Doktorku u DZ moj gore pominjani brat je na pitanje ko mu je dozvolio da bez njenog uputa odvede SVOJE dete u bolnicu pitao jel hoće na traumatologiju bez uputa. Takvim glasom da je pacijent na spratu trzajem glave sam sebi izvadio zub u zubarskoj ordinaciji.

Dakle TATE, UJACI, STRIČEVI, DEDE pokažite zube jer izgleda samo taj jezik neki razumeju. Vas bar neće zvati histeričnim i razmaženim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:29 16.01.2014

Re: momci

momci
uzimajte prodiljsko:)
samo vi možete da se izborite sa ovim na silu:)


Tako je! Pola godine očeva, pa da vidiš kako bi radilo sve...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:47 16.01.2014

Re: momci

Vas bar neće zvati histeričnim i razmaženim.

E, to bih volela da vidim, ali stvarno
iqiqiq iqiqiq 20:25 16.01.2014

Ima li u našoj zemlji inspekcija

Osim sanitarne inspekcije postoji i finansijska inspekcija.

Ako direktor bolnice pokušava da gradi Potemkinova sela, to može da se i protumači da novac koji je trebao da se ulaže u bolje uslove bolnice nije poslužio toj nameni.
Slike bolnice užasa mogu i da se retuširaju a majke su naravno krive.

Država vas treba, majke, ali bespogovorno da rađate decu pa kako ih sudba zadesi u sistemu gde se svi nadmudruju na račun dece. Dok su maloletna nemaju prava glasa, ali čuvaćemo ove slike i ove tekstove da ih podsetimo kada steknu glasačko pravo.
mariopan mariopan 21:28 16.01.2014

Re: Ima li u našoj zemlji inspekcija

iqiqiq
Osim sanitarne inspekcije postoji i finansijska inspekcija.

Ako direktor bolnice pokušava da gradi Potemkinova sela, to može da se i protumači da novac koji je trebao da se ulaže u bolje uslove bolnice nije poslužio toj nameni.
Slike bolnice užasa mogu i da se retuširaju a majke su naravno krive.

Država vas treba, majke, ali bespogovorno da rađate decu pa kako ih sudba zadesi u sistemu gde se svi nadmudruju na račun dece. Dok su maloletna nemaju prava glasa, ali čuvaćemo ove slike i ove tekstove da ih podsetimo kada steknu glasačko pravo.

Корупција у здравству годише "поједе" пара колико би било довољно за набавку око 700 медицинских апарата - пише на великом плакату који виси на зиду наше болницеу Зрењанину.

Овде се не мисли на ону корупцију када пацијент однесе чоколаду сестри на одељењу.......мисли се на набавкд медицинске опреме, лекова и потрошног материјала....занимљиво је да нико од лекара не помиње ту чињецу када завапе како нема пара?

ПАРА, ДАКЛЕ, ИМА, али њима не смета начин на који те паре нестају на путу до пацијента?
mlekac mlekac 20:30 16.01.2014

Ja i dalje tvrdim

Da ce na kraju balade biti kriva tetkica...
G.Cross G.Cross 20:45 16.01.2014

Benchmarking

Jelice,

Ove slike su grozne, stravicne.

Ja sam pokusao da nadjem na Googlu ali mi ne ide. Verujem da uz ove slike gore treba postaviti slike kako u normalnom svetu izgledaju sobe u decijim (ne privatnim) bolnicama da ljudi shvate koliko daleko od osnovnog postovanja ljudskosti su ovi uslovi.

i onda Dacic sere o beloj kugi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:48 16.01.2014

Re: Benchmarking

Cross, šta si probao da nađeš na Googlu?
G.Cross G.Cross 20:58 16.01.2014

Re: Benchmarking

Cross, šta si probao da nađeš na Googlu?


Slike iz obicnih decijih bolnica u recimo Italiji ili Austriji pa da ih poredimo sa ovim "sve je u redu" slikama posle pranja kade ( Gospode , oprali kadu ipromenili dusek na ovoj lezaljki za roditelje i sad je kao u redu).

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 16.01.2014

Re: Benchmarking

Evo ovo je fotka iz pedijatrije UKC Maribor, iz 2009. gde se žale na uslove.
Naime Ljubljana je pre par godina konačno dobila pedijatrijsku kliniku koja se zidala kao Skadar na Bojani, 30 godina...Maribor nema para za novu kliniku, ovo je iz te "stare".
(Mada, ja sam bila sa ćerkom u ljubljanskoj staroj pedijatriji i fakat je bilo grozno.)

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:15 16.01.2014

Re: Benchmarking

Inače, u poslednje vreme je počela politika dovođenja kućnih ljubimaca, pre svega pasa, kod bolesne dece koja već dugo leže u bolnicama.
Psi nisu njihovi, to radi posebno društvo, koje tako razveseljuje bolesnu decu, a obaška životinje, kažu, imaju i terapeutsku ulogu.

G.Cross G.Cross 21:21 16.01.2014

Re: Benchmarking

Hvala,

To sam hteo, ne samo kazati ovo je lose , nego i evo kako treba da bude.
AlexDunja AlexDunja 21:26 16.01.2014

Re: Benchmarking

Psi nisu njihovi, to radi posebno društvo, koje tako razveseljuje bolesnu decu, a obaška životinje, kažu, imaju i terapeutsku ulogu.

ovakve ritrivere kad pogledaš: terapija:)
divni
mlekac mlekac 21:27 16.01.2014

Re: Benchmarking

G.Cross
Hvala,

To sam hteo, ne samo kazati ovo je lose , nego i evo kako treba da bude.


Koliko sam shvatila Jelicu, ni to ne treba tako da bude, nego bolje i od toga...

iqiqiq iqiqiq 21:33 16.01.2014

Re: Benchmarking

mlekac mlekac 21:37 16.01.2014

Re: Benchmarking

iqiqiq

link


Gde mi zivimo!
Jaril Jaril 21:43 16.01.2014

Re: Benchmarking

G.Cross
evo kako treba da bude.

Oд пресудне је важности ово говорити.
iqiqiq iqiqiq 21:46 16.01.2014

Re: Benchmarking

iqiqiq iqiqiq 21:47 16.01.2014

Re: Benchmarking

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:17 16.01.2014

Re: Benchmarking

Dunjo, evo pogledaj kako izgledaju kuce kad ih dovedu kod bolesne dece u bolnice... Projekat se zove "Sreća na povocu"

http://www.24ur.com/sreca-na-vrvici-psi-ki-pomagajo-bolnim-otrokom.html
AlexDunja AlexDunja 22:34 16.01.2014

Re: Benchmarking

Projekat se zove "Sreća na povocu"

ma to je trebalo odavno:)
ja znam kako naši ljubmici utiču na našu zdravu decu.
neprocenjivo
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 16.01.2014

Re: Benchmarking

Elena Šumilova je mama, Ruskinja, koja je snimila niz ovakvih, nestvarno lepih fotografija...Mlekac mi je otkrila



http://www.boredpanda.com/animal-children-photography-elena-shumilova/
AlexDunja AlexDunja 23:02 16.01.2014

Re: Benchmarking

Elena Šumilova je mama, Ruskinja, koja je snimila niz ovakvih, nestvarno lepih fotografija...Mlekac mi je otkrila

rusija je stvarno beskrajna,
i nestvarna
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:10 16.01.2014

Re: Benchmarking

Koliko sam shvatila Jelicu, ni to ne treba tako da bude, nego bolje i od toga...


Dobro si shvatila na fotki je stara mariborska pedijatrija, a za novu nema para, i tako...al metle, četke i boja im rade...
fantomatsicna fantomatsicna 03:29 17.01.2014

Re: Benchmarking

Da dodam BirthCentre u Aucklandu,gde majke sa novorodjenim bebama budu premeštene posle porodjaja i ostaju do nedelju dana besplatno u sobama koje nemaju više od dva kreveta.Uz malu doplatu može se dobiti i jednokrevetna soba u kojoj i suprug može boraviti....E moji dragi razlika je velika.Ali najveći problem je nemar i zatvaranje očiju pred činjenicama kao u ovom slučaju!


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:20 17.01.2014

Re: Benchmarking

Ali najveći problem je nemar i zatvaranje očiju pred činjenicama kao u ovom slučaju!


Tačno tako, i upravo zbog toga postoje stvari kojima pare ne mogu da pomognu. Zato što je to pitanje odnosa i profesionalnosti, a ne imanja i nemanja.
banexe banexe 20:23 18.01.2014

Re: Benchmarking

Ovakvo nеšto ni dr. House nije imao !
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:04 16.01.2014

ama bre


Dokle više da fićfirići poput tog direktora krivicu svaljuju na majke?

Smena dotičnog zbog ovoga i kraj.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:16 16.01.2014

Re: ama bre

Majke, trudnice, žene...je najlakše optužiti.
kleinemutter kleinemutter 21:29 16.01.2014

majke

Jelice svaka ti čast na temi kojom si se pobavila. Kao neko ko je sa bolesnim deteom boravio u zbiru do sad oko godinu dana i svo to vreme prespavao na stolici ili podu, naročito ću biti zahvalna ako ih ovo natera da se sa tom praksom prekine.

Inače , kad majke zovu inspekcije iz rfzo im dojave ko se i za šta buni.
Posle majke budu pitane da li im je važnije da imaju gde da spavaju , šta da jedu ili da im se deca leče.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:18 16.01.2014

Re: majke

Kleinemutter, zato i jeste jako hrabro što je ova majka objavila fotografije iz bolnice.
Jer, ako laže koza, ne laže rog.

G.Cross G.Cross 22:18 16.01.2014

Social responsibility

Pre 6-7 godina radio u Warsawi i bio odgovoran za Centralnu EVropu u jednoj multinacionalnoj firmi.
Imali smo Menadzment meeting od nekoliko dana i nas HR direktor je dosao sa idejom da jedan dan kao "team building" ceo Central Europe management team ode u jedno sirotiste i sredi ga.
Naravo postojala je agencija koja je to sve organizovala, ali mi smo ceo dan cistili, prali , prefarbali sve zidove, opravili krevete, doneli frizider, sporet , mikrotalasnu pecnicu i namestaj za kuhinju.

Na kraju smo imali veceru zajedno sa decom.

Strasno lep osecaj.

Ponekad je dobro imati dobrog HR direktora

Ovo je bio win-win-win za firmu (dobar team building), za sirotiste, za decu

Ne znam da li bi zemuski direktor to dozvolio, da mu se neko mesa...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:19 16.01.2014

Re: Social responsibility

Nedavno je sindikat molera Slovenije izveo takmičenje u krečenju, i tako prebojio porodilište mislim u Novom Mestu...
nim_opet nim_opet 03:04 17.01.2014

Nesto se pitam

Kad ce kod nas lekari prestati da budu u obavezi da se bave linoleumom itd? Zasto lekar mora da bude direktor bolnice? Kakve kvalifikacije ima lekar da efikasno rukovodi prihodima i rashodima bolnice? Kadrovskom politikom? Finansijskom strukturom? Renoviranjem i kupovinom podova? Ne sporim da lekar mora da bude neko ko se brine o pacijentima, odlucuje o tretmanima, rukovodi istrazivackim radom itd. Ali zasto tim ljudima tovarimo na glavu da razmisljaju o finansijskoj strukturi potrebnoj da se kupi i isplati recimo MRI aparat? I zasto ocekujemo da ce oni to bolje uraditi od nekoga ko se time profesionalno bavi? Pa onda da znamo ko i kada odlucuje o ciscenju, a ko o lecenju pacijenata - pa da se ti koji odlucuju o ciscenju brinu o tome koliki su prihodi bolnice i zasto bolnica nema novca da funkcionse prema standardima normalne zdravstvene zastite, da uvedu red u namensko i nenamensko (sto volim ovu sintagmu) trosenje sredstava a da usput i rasterete lekare administracije. Pa onda kada se bude odlucivalo o tome da li ce se renovirati racunovodstvo (troskovni centar) ili ortopedija (valjda prihodni centar, ne dodeljuju se sredstva iz budzeta zato sto neko ima dobre racunovodje nego zato sto leci ljude), onda imamo racionalno donesene odluke.
cgubg cgubg 13:18 17.01.2014

Re: Nesto se pitam

nim_opet
Kad ce kod nas lekari prestati da budu u obavezi da se bave linoleumom itd? Zasto lekar mora da bude direktor bolnice? Kakve kvalifikacije ima lekar da efikasno rukovodi prihodima i rashodima bolnice? Kadrovskom politikom? Finansijskom strukturom? Renoviranjem i kupovinom podova? Ne sporim da lekar mora da bude neko ko se brine o pacijentima, odlucuje o tretmanima, rukovodi istrazivackim radom itd. Ali zasto tim ljudima tovarimo na glavu da razmisljaju o finansijskoj strukturi potrebnoj da se kupi i isplati recimo MRI aparat? I zasto ocekujemo da ce oni to bolje uraditi od nekoga ko se time profesionalno bavi? Pa onda da znamo ko i kada odlucuje o ciscenju, a ko o lecenju pacijenata - pa da se ti koji odlucuju o ciscenju brinu o tome koliki su prihodi bolnice i zasto bolnica nema novca da funkcionse prema standardima normalne zdravstvene zastite, da uvedu red u namensko i nenamensko (sto volim ovu sintagmu) trosenje sredstava a da usput i rasterete lekare administracije. Pa onda kada se bude odlucivalo o tome da li ce se renovirati racunovodstvo (troskovni centar) ili ortopedija (valjda prihodni centar, ne dodeljuju se sredstva iz budzeta zato sto neko ima dobre racunovodje nego zato sto leci ljude), onda imamo racionalno donesene odluke.


Sasvim sam sigurna da direktor moze da zaposli nekog ekonomistu kao pomocnika za tu vrstu poslova. Ako vec po sistematizaciji direktor mora da bude lekar. Ali ne, kao i svi direktori u zemlji Srbiji- on je strucnjak za sve. A najvise vodi racuna o tome da nesto ne pogresi u komunikaciji sa politicarima u Ministarstvu. Kada to funkcionise, odeljenje 'ladno moze ovako da mu izgleda. Bez ikakvih posledica po njega. Jos kad neka nezahvalna mama ne bi fotkama kvarila direktorsku srecu...
blogovatelj blogovatelj 07:45 17.01.2014

Htedo' da vam pričam...

Htedo' da vam pričam i na onom prethodnom blogu, pa nemado' kad. Aj' sad da kažem.
U kanadskim bolnicama, kada se dođe u posetu bolesniku, postoji soba za posete. U toj sobi pacijent i posetioci provode vreme, ako žele. Mogu i u bolesnikovoj sobi, ako im je volja.
Vreme za posete ne postoji, može se doći i u tri po ponoći, ali osoblje objasni potencijalnim posetiocima da to ne bi bilo humano prema pacijentu, a ni prema drugim pacijentima koji dele sobu sa istim.
E, u pomenutoj sobi ima sledeće... Kožna garnitura za sedenje, LED TV od 44 inča, piJanino, akustična i električna gitara.
I pojačalce za električnu gitaru takođe.
A knjige, šahove, slikovnice, Lego kocke koje se još tu nalaze, to neću ni da pominjem.
Eto...
jkt2010 jkt2010 09:06 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

blogovatelj
U kanadskim bolnicama,...

Kanada po stanovniku izdvaja $5630.00 USD godisnje...
Srbija $622.00 ...
Tako da nije bas za poredjenje, jel'da?
A ni sa Slovenijom ($2218.00)
Ni sa Novim Zelandom ($3660.00)
Ni sa UK ($3609.00)

Mi smo u rangu sa Turskom, Venecuelom, Juznom Afrikom, Rumunijom, Libanom, Meksikom, Bugarskom... Pa ako imate neka poredjenja odatle - bilo bi realnije.

izvor...
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:37 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

jkt2010

Kanada po stanovniku izdvaja $5630.00 USD godisnje...
Srbija $622.00 ...
Tako da nije bas za poredjenje, jel'da?
A ni sa Slovenijom ($2218.00)
Ni sa Novim Zelandom ($3660.00)
Ni sa UK ($3609.00)

Mi smo u rangu sa Turskom, Venecuelom, Juznom Afrikom, Rumunijom, Libanom, Meksikom, Bugarskom... Pa ako imate neka poredjenja odatle - bilo bi realnije.

izvor...


pa i nije i jeste, recimo vozni park uprave bolnica u Srbiji ne zaostaje za Slovenijom, zar ne?
mlekac mlekac 11:49 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

jkt2010


Mi smo u rangu sa Turskom, Venecuelom, Juznom Afrikom, Rumunijom, Libanom, Meksikom, Bugarskom... Pa ako imate neka poredjenja odatle - bilo bi realnije.

izvor...

Mogu ja, mogu ja??? (smajli koji nestrpljivo skakuce i dize dva prsta)

Eno, pise na tvom linku da Bocvana izdvaja $432.00

Znaci, manje od Srbije.

A imas dole, na mom blogu, moje iskustvo iz bolnice tamo.

Nije stvar u parama. Stvar je u odnosu prema onome sto se ima i u odnosu prema ljudima.

Ono sto su nase babe nekada govorile - Nije sramota biti siromasan, ali je sramota ici uokolo prljav i pocepan!

Znaci, metlu i alat u sake, pa da vidis kako moze da izgleda pristojno, a osmeh i lepa rec, hvala na pitanju, nista ne kostaju.

EDIT:
Sad sam malo bolje pogledala kartu, pise da je 2009. Bw izdvajala samo $284, dok je Srbija izdvajala tada $577. Nema podatka za 2000. kada sam se tamo poradjala, ali nije van pameti da je odnos i tada bio 2:1 za Srbiju. E, a sad izvoli pa priupitaj neku od mama koje su se tada poradjale ovde kako su se odnosili prema njima u bolnicama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

I pojačalce za električnu gitaru takođe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:28 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

Nije stvar u parama. Stvar je u odnosu prema onome sto se ima i u odnosu prema ljudima.


Tako je.
nim_opet nim_opet 16:54 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

Sad sam malo bolje pogledala kartu, pise da je 2009. Bw izdvajala samo $284, dok je Srbija izdvajala tada $577. Nema podatka za 2000. kada sam se tamo poradjala, ali nije van pameti da je odnos i tada bio 2:1 za Srbiju. E, a sad izvoli pa priupitaj neku od mama koje su se tada


Da, ali oni nemaju renovirano racunovodstvo u bolnicama.
mlekac mlekac 17:28 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

nim_opet
Sad sam malo bolje pogledala kartu, pise da je 2009. Bw izdvajala samo $284, dok je Srbija izdvajala tada $577. Nema podatka za 2000. kada sam se tamo poradjala, ali nije van pameti da je odnos i tada bio 2:1 za Srbiju. E, a sad izvoli pa priupitaj neku od mama koje su se tada


Da, ali oni nemaju renovirano racunovodstvo u bolnicama.


Nemaju.

Ali imaju medicinske sestre koje rade duplo vise od nasih.

Vecinu ambulanata na terenu duze i vode medicinske sestre. Doktori tamo dolaze "po potrebi", a sve "sitnije" rade sestre.
blogovatelj blogovatelj 17:48 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

Tako je.


Јашта него тако. Канада одваја десет пута више, али и доктора плаћа десет пута више. Опрему вероватно и сто пута више.
Има ту још једна ствар у Канади која у цифру није урачуната. Донације.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:51 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

jkt,
novac nije jedino merilo, eno ti pročitaj blog koji je napisala Mlekac, o porođaju u Bocvani koja izdvaja manje para od Srbije...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 19:56 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

blogovatelj


moja kuma živi u kanadi.
jednog dana igrali klinci fuzbal i onaj mali golić padne njenom klincu preko grudi. on se tu malčice onesvesti, bude i malko ugruvan, ali sve to prođe onako, kao i svaki pad. s' tim što su ga oni - za svaki slučaj odveli lekaru, a ovaj - isto za svaki slučaj tražio da se dete snimi.
i?
hitna operacija srca. ispostavilo se, da, iako je klincu naizgled bilo sasvim dobro (ukoliko ne računaš da mora da te bole grudi kad ono čudo padne preko tebe), doktoru to nije bilo dovoljno da ih pusti kući i zatražio je analize - koje su detetu spasile život. (operacija je trajala preko 8 sati, prilikom koje je mali bio na ledu, dok su mu popravljali srce)

mi smo juče bili na sistematskom. dr, je, osim što je uspela da izgovori - odlepiću, propustila da upiše u napomenama da moje dete ima epi. (u pitanju je karton za obdanište) ukupno smo se zadržali u ordinaciji 2 - 3 minuta. nije nas ništa pitala, a ni mi nju.

možemo mi sad da se brecamo kako u kanadi lekare plaćaju mnogo više nego li kod nas, ali i svi ostali u ovoj zemlji (ne računajući one), dobijaju manje. moje (pukajte sad) mišljenje je da je skoro čitav naš živalj bolestan (u svakom pogledu), inertan, ali sa stavom - da će da odlepi od posla, da ne zna gde će od posla i sve u tom smislu koji bi opisao jedan sasvim jak i potaman stav.

i sigurna sam da, kada bismo popeli plate do cifre koja se da osetiti i primetiti - stvari ne bi bile mnogo drugačije. promene koje nama trebaju nisu samo reformske, već suštinske, životne... sveobuhvatne.
i tako, već sam se raspisala, ali moram da završim još jednom pričicom:

devojčica je na rođenju ostala bez kiseonika. nakon produženog ostanka u bolnici, ona i njena mama odlaze kući i rade sve ono što rade sve mame i bebe. i odlaze redovno na kontrole, gde im niko ne sugeriše (na osnovu onog što su morali da pročitaju u otpusnoj listi) da se startuje sa nekom fizioterapijom. i dani prolaze, dolazi još jedna kontrola na kojoj neurolog konstatuje (osorno, a kako bi drukče) da je dete lenjo - jer sa OSAM meseci ne hvata stvari i ne sedi bez podrške. (čitaj: majko, pa vama je ovo dete lenjo!!!)
upoznala sam tu devojčicu kada joj je bilo dve godine - nije mogla da stoji bez blagog njihanja - nešto što ne možete da protumačite nikako drugačiije osim - da dete ima problem. i ja bih baš volela da vidim tu lenju decu koja sa 8 meseci ne hvataju stvari a sa dve godine ne hodaju. ako neko zna gde su, neka me uputi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:10 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

i sigurna sam da, kada bismo popeli plate do cifre koja se da osetiti i primetiti - stvari ne bi bile mnogo drugačije. promene koje nama trebaju nisu samo reformske, već suštinske, životne... sveobuhvatne.

Tačno tako. Nema tih para...

Izvini, ne bih da pravim paniku ili ne daj bože dajem ili slutim dijagnoze, ali tvoja priča o devojčici me podsetila na nedavno...žena Zorana Predina je izašla u novine, što inače ne čini ako baš ne mora, da bi ispričala šta se njima desilo. A onda je i meni lično to onomad objasnila. Njihov mlađi sin, 10 godina star ima dečiji artritis. Većina lekara ne zna ni da to postoji.
I oni su mislili da je malo lenj, nije hteo da seda na pod, da odmotava bombone, nije mogao da otključa vrata...Na sreću su naleteli na lekarku koja je odmah prepoznala simptome. Črt je sada na terapiji, bolje mu je, ali se i dalje bori sa tim...Pogledaj članak, ako treba prevešću ti...

http://njena.si/clanek/52af15b40db36/barbaro-lapajne-predin-bolezen-otrok-spravila-v-jok
blogovatelj blogovatelj 23:25 17.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

jkt,
novac nije jedino merilo, eno ti pročitaj blog koji je napisala Mlekac, o porođaju u Bocvani koja izdvaja manje para od Srbije...


Nisam ni rekao da jeste.
Upravo i hoću da kažem da faktora koji utiču na savestan rad ima puno, a da u Srbiji od kad znam za sebe vlada ta "boli me qrac" atmosfera, u svim segmentima delatnosti, ali se zato ljudi uporno i veoma revnosno bune za sve.
Ne kažem da ne treba da se bune, smatram recimo da je ovaj tvoj mini serijal jedan divan primer kada je neophodno dići glas, ali kažem da nije potrebno larmati za ama baš sve.
Blog Mlekca sam pročitao sa zadovoljstvom. Svaki blog o delovima sveta u koje nisam kročio pročitam.
Šta znači jkt?
tetris tetris 00:25 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

mlekac


Nemaju.

Ali imaju medicinske sestre koje rade duplo vise od nasih.

Vecinu ambulanata na terenu duze i vode medicinske sestre. Doktori tamo dolaze "po potrebi", a sve "sitnije" rade sestre.


Što verovatno utiče i na to da je smrtnost dece mlađe od 1 god. 4 puta veća nego u Srbiji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:48 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

Šta znači jkt?

Pojma nemam, ne znam ni otkud mi se tu našlo...
barese barese 00:53 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

tetris
mlekac


Nemaju.

Ali imaju medicinske sestre koje rade duplo vise od nasih.

Vecinu ambulanata na terenu duze i vode medicinske sestre. Doktori tamo dolaze "po potrebi", a sve "sitnije" rade sestre.


Što verovatno utiče i na to da je smrtnost dece mlađe od 1 god. 4 puta veća nego u Srbiji.


Nisam primetila da iko predlaze da sad kopiramo celokupnu ginekolosku praksu Bocvane.

Vec da ako u jednoj Bocvani mogu da budu ciste bolnice i osoblje ljubazno, mora biti da moze i kod nas, jer to ne zahteva mnogo finansijskih sredstava.
blogovatelj blogovatelj 01:09 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

Pojma nemam, ne znam ni otkud mi se tu našlo...




Manje kafe, manje kafe pij...
mlekac mlekac 02:09 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

tetris
mlekac


Nemaju.

Ali imaju medicinske sestre koje rade duplo vise od nasih.

Vecinu ambulanata na terenu duze i vode medicinske sestre. Doktori tamo dolaze "po potrebi", a sve "sitnije" rade sestre.


Što verovatno utiče i na to da je smrtnost dece mlađe od 1 god. 4 puta veća nego u Srbiji.


Zaboravljas zarazenost HIV-om, za pocetak. I to da u Bw NEMA abortusa. Svaka trudnoca MORA da se iznese do kraja. Sto daje neverovatan broj maloletnih majki, nazalost. Uz to, oni imaju neprekidan strah da ce se deca prehladiti, i stupidnu praksu da bebe pretrpavaju stvarima, pa je najveci uzrok smrtnosti prilicno glup - dehidracija. Dodaj tome malaricne komarce na severu, i onda postaje jasnije sta se dogadja...

A opet, s druge strane, svako ima pravo na medicinsku pomoc i lekove. Cak i stranci. Kad smo mi dosli, '99. lekovi i pregledi su bili besplatni za sve, kako domace, tako i strance. Od 2001 uveli su neku trivijalnu participaciju za lekove za strance, nesto na nivou 20 dinara, napr. smesno, zaista, ali, eto, bilo je prmedbi sto stranci nista ne placaju, pa oni uveli...

Drugo, u manjim mestima, doktori moraju da ZNAJU opstu praksu, bez obzira na to sta im je specijalizacija. Jer nema dovoljno lekara (sto je hronicna situacija u celoj Africi), tako da nema sansone da neko kaze "A, pa ja sam speijalista za... Ne mogu ja u opstu ambulantu!" Svi redovno rade i opstu ambulantu, a zavisno od specijalizacije vode specijalisticka odeljenja. I nisam cula ni jednog, a upoznala sam ih, veruj mi, gomilu, da se zalio sto mora da radi i opstu praksu.
mlekac mlekac 02:12 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

barese
tetris
mlekac


Nemaju.

Ali imaju medicinske sestre koje rade duplo vise od nasih.

Vecinu ambulanata na terenu duze i vode medicinske sestre. Doktori tamo dolaze "po potrebi", a sve "sitnije" rade sestre.


Što verovatno utiče i na to da je smrtnost dece mlađe od 1 god. 4 puta veća nego u Srbiji.


Nisam primetila da iko predlaze da sad kopiramo celokupnu ginekolosku praksu Bocvane.

Vec da ako u jednoj Bocvani mogu da budu ciste bolnice i osoblje ljubazno, mora biti da moze i kod nas, jer to ne zahteva mnogo finansijskih sredstava.


Za pocetak, bas tako. A ono sto nisam pomenula, jer nije relevantno za pricu, je da u Bw itekako ima privatne prakse. I privatnog medicinskog osiguranja. Niko nije primoran da ide u drzavno ako nece. Jer mnogi privatni doktori rade i "pro bono" ili na pocek. Nije sporno. Tako da je dosta pokriveno i privatnom praksom. Ja sam pisala o drzavnoj, jer i ovde pricamo o drzavnoj bolnici.
kukusigameni kukusigameni 12:08 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

blogovatelj
vlada ta "boli me qrac" atmosfera

U zdravstvu konkretno, predugo traju neimaština i javašluk. Čak su i najjači popustili. Možemo da ih streljamo ali onda neće biti nikog ko može da radi taj posao.
Od devedesetih do danas se zdravstvo gura pod tepih. Guraju se i plate ljudi koji rade u zdravstvu. Nikako da dođu na red od silnih promašenih ratova, ekonomija i čuda. Na ovo je upozoravano još pre dvadesetak godina.
Stvorena je korupcija u neimaštini. Ništa se nije razvijalo. Neki su podneli ogroman teret kad je trebalo. Dobili su - ovde dođe psovka.
Formirano je kvazi tržište medicinskih privatnih usluga, baziranih na skaradnim cenama iz državnih bolnica. Nikada nije objašnjeno korisnicima osiguranja da bi pored prava koja ostvaruju morale da postoje i obaveze.
I, mogao bih ovako do sutra. Poenta je da: koliko je nama kao društvu zdravstvo važno - takvog će ono biti kvaliteta.

Ponoviću: predugo ovo sve traje. Otud i ovo:

vlada ta "boli me qrac" atmosfera

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:49 18.01.2014

Re: Htedo' da vam pričam...

Manje kafe, manje kafe pij...

Dr M Dr M 09:20 17.01.2014

+++++


Meni izgleda da originalno snimljena kada i ova naknadno snimljena, oprana, nije ista kada.

Pogledajte fuge.
mlekac mlekac 11:50 17.01.2014

Re: +++++

Dr M

Meni izgleda da originalno snimljena kada i ova naknadno snimljena, oprana, nije ista kada.

Pogledajte fuge.


To se i meni ucinilo, doco, ali mislim da je to do ugla snimka.
Dr M Dr M 12:09 17.01.2014

Re: +++++

mlekac
Dr M

Meni izgleda da originalno snimljena kada i ova naknadno snimljena, oprana, nije ista kada.

Pogledajte fuge.


To se i meni ucinilo, doco, ali mislim da je to do ugla snimka.


Meni izgleda da je ona desna kada novijeg dizajna ali nije ni važno.

Kadu mogu i da operu, obraz se pere malo teže.
mlekac mlekac 12:20 17.01.2014

Re: +++++

Dr M
mlekac
Dr M

Meni izgleda da originalno snimljena kada i ova naknadno snimljena, oprana, nije ista kada.

Pogledajte fuge.


To se i meni ucinilo, doco, ali mislim da je to do ugla snimka.


Meni izgleda da je ona desna kada novijeg dizajna ali nije ni važno.

Kadu mogu i da operu, obraz se pere malo teže.


Obraz ne moze da se opere, tu se slazemo. A ono crevce sto visi sa strane, visi na obe slike. Cisto sumnjam da su za potrebe slikanja kacili crevce i iznad druge kade.
Dr M Dr M 13:24 17.01.2014

Re: +++++

mlekac
Dr M
mlekac
Dr M

Meni izgleda da originalno snimljena kada i ova naknadno snimljena, oprana, nije ista kada.

Pogledajte fuge.


To se i meni ucinilo, doco, ali mislim da je to do ugla snimka.


Meni izgleda da je ona desna kada novijeg dizajna ali nije ni važno.

Kadu mogu i da operu, obraz se pere malo teže.


Obraz ne moze da se opere, tu se slazemo. A ono crevce sto visi sa strane, visi na obe slike. Cisto sumnjam da su za potrebe slikanja kacili crevce i iznad druge kade.


Nikad Šerlok od mene..
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 17.01.2014

Re: +++++

Meni izgleda da originalno snimljena kada i ova naknadno snimljena, oprana, nije ista kada.


Jeste, jeste, ista je, samo je ova druga slikana sa više svetla, fotoaparatom a ne telefonom kao prva.
Prethodno je konačno dobro oribana, sa sve pločicama i fugama. Pogledaj levi dole ugao gde je isto oštećenje na podu uz kadu, kao i drugo...

Ista je to kada, ali se na drugoj slici vidi da može da se oriba. I da za to ribanje nisu potrebne dozvole za legatne zgrade, ni donacije...potrebno je samo da se najave novinari

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana