Ljudska prava| Zdravlje| Život

O Srni, šišmišima i Svetom Filipu Neriju

Jelica Greganović RSS / 13.02.2014. u 16:05

1794716_596289917116324_169599620_n.jpg 

Ovo su tri priče o životu koji neki znaju da cene, dok drugi nikako da shvate o kako tanak konac slučajnosti je okačeno naše postojanje. A naročito postojanje dece koja zavise od nas, odraslih.

Priča prva:

Na slici su šišmiši. Šišmiši koje je država Australija zamotala u ćebencad jer su u toplotnom šoku. Verovatno zbog onih strašnih požara.  Pošto su šišmiši sisari, australijska država je ovim malečkim bolesnicima nabavila i majušne flaše sa cuclama i verovatno šišmišovsko mleko ili bar njemu najbliži surogat. Zato što državi Australiji nije svejedno šta se dešava sa njenom decom, u ovom slučaju – šišmišićima.

Priča druga:

Pre nekoliko godina smo porodično posetili Barselonu. Naravno da takav grad čovek celog života pamti, naročito genijalnog Gaudija i njegovo zaljuljano, Majci Prirodi sklono stvaralaštvo. Ukratko, čudo od grada. Jedino što sam ja iz Barselone ponela najjače sećanje na nešto što bi Barselona volela da može da zaboravi.

Tumaranjem po centru Barselone, sasvim slučajno smo se obreli i na sasvim malom, uvučenom trgu. Uokvirivale su ga barokna crkva i niz niskih crkvenih, manastirskih zgrada. Na trgu je raslo par drveta sa gustom hladovinom. U sredini je stajala zbog suše bezvodna fontana. Okolo su bile postavljene klupe na kojima su sedele časne sestre. Bila bi to samo jedna u nizu barselonskih scena da crkva nije imala jako rošavu fasadu. Ni to nije bilo toliko neobično koliko nešto drugo što nikada ni na jednom crkvenom dvorištu-trgu nisam videla.

Po trgu je vrvelo od dece, one iz obdaništa i nižih osnovnoškolskih razreda. Vrvelo znači da su ta deca tako divljala naokolo da sam se umorila već pri prvom pogledu na njih. Usput su cikala i vrištala, okolni prozori su verovatno zvonili od vibracija, samo što to od dece nije moglo da se čuje. I to nije sve, u toj bogobojažljivoj sredini su dve vrlo maloletne ekipe pretendenata na profesionalno bavljenje fudbalom, igrala očito odlučujuću utakmicu. To sam pretpostavila jer su urlali sa toliko žara i bili tako znojavi od trčanja, da je bilo jasno da ih za takav trud čeka bar kraljevski pehar praćen bogatim premijama. Go su im bila vrata crkve do kojih su vodile stepenice na kojima je, između nabacanih školskih torbi i jakni umesto stativa, stajao golman. Svako malo je lopta bubnula u crkvena vrata, što je pratio nadljudski krik kako takmičara, tako i brojne publike koja je prosto odskakala od zemlje vrišteći od sreće ili razočarenja.

Jesam se nagledala crkava obe sorte onoliko u životu, ali nikada do tada nisam videla nijednu crkvu koja bi tolerisala to da joj vrata budu fudbalski go. Časne sestre su dešavanja oko sebe posmatrale dalajlamovskim mirom. Ni trznule nisu na gruvanje loptom o crkvu. Mirno su ćućorile u hladovini.

pla%C3%A7a-sant-felip-neri-300x228.jpg 

Diskretnim raspitivanjem sam saznala u čemu je stvar. Crkva koja je služila deci kao go je crkva Sant Felipe Neri. Po njemu se zove i taj, jedan od najromantičnijih trgova. Pomenuti svetac je propovedao traženje radosti života, on je zaštitnik veselja, smeha i radosti. I upravo na tom trgu, pred njegovom crkvom, je tokom španskog građanskog rata pobijeno granatom dvadesetoro dece. Dece koju su pokušavali da zaštite i sklone tokom fašističkog bombardovanja Barselone. Od tog 30. Januara 1938. godine pa zauvek, na tom trgu i pred tom crkvom deca mogu da rade šta hoće. Uključujući i udaranje loptom o crkvu. Zato što Barselona ne može da zaboravi decu koja su tu pobijena, decu koju nije uspela da spasi. 

Priča treća:

Ovih dana roditelji dvogodišnje Une Savić očajnički prose novac od kog zavisi njen život. Zdravstveni osiguranici dobrog srca uplaćuju koliko mogu. Iako su već jednom uplatili državi novac za to i za svu ostalu teško bolesnu decu.

Zajedno sa Savićima, poslednjih 9.000 eura pokušavaju da skupe i roditelji Srne Sedmak. Srna je zapravo još uvek bambi, ima samo godinu dana.

Srna je rođena bez jednjaka, zato ne može da jede. Jer ne može da guta. Srna, kao ni Una Savić  nisu predviđene legendarnim RFZO pravilnikom. Shodno tome mogu slobodno da umru. O vrata RFZO deca bolje da ni ne zakucaju, a kamoli o njih da bubaju loptom. Potpuno je jasno da će dete koje ne može da jede umreti. Kao što je jasno da ono nije izabralo da se rodi sa greškom zbog koje je osuđeno na smrt. Pravilnik je pravilnik i onda kada RFZO ne samo da ne da novac za operaciju bebe Srne, nego i onda kada ne da novac da joj roditelji kupe jedino mleko koje ovo dete može da jede.

414699_srna-drustvo_f.jpg?ver=1392289359 

Zato njeni roditelji moraju da prose. Od dobrih ljudi zavisi hoće li njihova beba preživeti. Zato što Srbija nije Australija, a Srna nije šišmiš. I zato što država neće zapamtiti ako Srna umre. Zato što sve to nije pitanje para, to je pitanje odnosa prema životu, prema dečijem životu, prema dragocenosti kojoj nema premca. To je pitanje odnosa države prema njenim najslabijim članovima – odnosa prema teško bolesnoj deci. I deci uopšte.

 

Edit: [url] http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/443153/Filipov-vapaj-niko-ne-cuje[/url]

 

 



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lady_d lady_d 16:28 13.02.2014

kao sismise

kao sismise bi obesila naglavacke svu nasu administraciju...mozda ako im se malo krvi slije u njihov birokratski mozak nesto pametno i smisle pa pomognu ovoj bolesnoj deci
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:29 13.02.2014

Re: kao sismise

Najstrašnije je što sada počinju da računaju na pomoć građanstva, bukvalno šalju roditelje da prose.
Atomski mrav Atomski mrav 16:47 13.02.2014

Re: kao sismise

Najstrašnije je što sada počinju da računaju na pomoć građanstva, bukvalno šalju roditelje da prose.

Nisam iznenađen. Od tih skotova iz RFZO me ništa više ne može iznenaditi.
Hansel Hansel 18:51 13.02.2014

Re: kao sismise

Е, ко има стрпљења нека погледа емисију "Добро је, добро је знати" (ако може негде да се нађе) у којој је гост био директор РФЗО-а. Ја нисам могао да гледам (ни времена нисам имао, али ни стрпљења), али сам снимио, и некако имам отпор да гледам јер сам чуо делимично детаље бајке коју је причао... Ипак морам да погледам, да проверим да ли га је ауторка ишта питала о садашњем стању (чуо сам само најаве лепе будућности). Али, не очекујем, јер када га Мира Адања Полак дочекује изреком "Кога је молити, није га срдити" шта тек очекивати од ове која је ипак такорећи непозната.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:00 13.02.2014

Re: kao sismise

јер када га Мира Адања Полак дочекује изреком "Кога је молити, није га срдити"

Moliti? Za šta? Za pare koje mu nije deda ostavio, pare kojima upravlja su novac zdravstvenih osiguranika. Za to se ne moli. To se traži. Kao što se ne moli, nego se zahteva da se spasavaju dečiji životi.
Hansel Hansel 19:16 13.02.2014

Re: kao sismise

Наравно. Зато нисам могао да верујем својим ушима. Боље да не напишем шта сам помислио.
loader loader 23:09 13.02.2014

Re: kao sismise


link:

https://www.facebook.com/srnasedmak

ili:

nim_opet nim_opet 00:41 15.02.2014

Re: kao sismise

ne mogu da nadjem ko, a mozda nije ni bitno, ali je neko rekao nesto sto sam ja onako empirijski, na svojoj kozi, dakle ne bas objektivno, ali ipak, osetio:

"Humanost nekog drustva se meri nacinom na koji se to drustvo odnosi prvo prema svojim zivotinjama".
zox.zox zox.zox 16:37 13.02.2014

Novi pravilnik

Ne mogu sad da nađem tekst ali direktor RFZO pravi još jedan "Pravilnik" koji će lekarima striktno da odredi koje lekove i kojim redosledom i u kojoj količini će smeti da prepisuju pacijentima. Više neće trebati završiti medicinu nego samo umeti čitati Pravilnik.

RFZO i njen nazovi direktor očigledno smatraju da im je dodeljena uloga Boga u zemlji Srbiji i da mogu da odlučuju ko će živeti a ko ne. Sve u cilju da oni ostvare "uštedu" Na pamet mi pada motka i to motka *******.

Blog podeljen na FB kao i poziv za pomoć Uni.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:41 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

Umesto da se pozabave svojim RFZO Pravilnikom koji životima deca plaćaju, oni imaju "preča posla"...
Dr M Dr M 17:41 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

RFZO i njen nazovi direktor očigledno smatraju da im je dodeljena uloga Boga u zemlji Srbiji i da mogu da odlučuju ko će živeti a ko ne. Sve u cilju da oni ostvare "uštedu"


Kad već govorimo o uštedi, najbrža i najefektnija ušteda bi bila smanjenje broja pijavica u tom RFZZO.

Jedno 10%, za početak.


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:26 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

Doktore, problem je u tome što oni teško bolesnu decu i njihove roditelje tretiraju kao pijavice.
AlexDunja AlexDunja 19:37 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

Ne mogu sad da nađem tekst ali direktor RFZO pravi još jedan "Pravilnik" koji će lekarima striktno da odredi koje lekove i kojim redosledom i u kojoj količini će smeti da prepisuju pacijentima. Više neće trebati završiti medicinu nego samo umeti čitati Pravilnik.


rfzo je definitivno najtrulija, najkorumpiranija,
karika zdravstvenog sistema srbije.
ne zna se da li gore postupaju prema pacijentima ili
prema lekarima
Hansel Hansel 19:59 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

-
Hansel Hansel 20:04 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

Е, открио и ја у међуврмеену да је био одсечен крај линка...
AlexDunja AlexDunja 20:09 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

Е, открио и ја у међуврмеену да је био одсечен крај линка...

izvinite
Hansel Hansel 20:38 13.02.2014

Re: Novi pravilnik

Та, хајте молим вас...!
kleinemutter kleinemutter 10:21 14.02.2014

Re: Novi pravilnik

Re: Novi pravilnik

ovo je zlo

nedajmo ove doktore!
bocvena bocvena 10:50 14.02.2014

Re: Novi pravilnik

sistem koji podjednako frustrira i zaposlene i korisnike nije dobar sistem.

rfzzo mora ozbiljno da se zapita u čijem interesu radi.
iqiqiq iqiqiq 19:18 16.02.2014

Re: Novi pravilnik

kleinemutter
Re: Novi pravilnik

ovo je zlo

nedajmo ove doktore!

ma njih će da brani Lekarska komora
Voja Radovanović Voja Radovanović 16:46 13.02.2014

blog

Poučno i potresno...šta drugo reći...
...i mali dodatak...Ova kampanja je idealno vreme da se na nekoj konferenciji za štampu ( svim političarima posebno ) postavi pitanje...a koliko ste Vi spremni iz svoje stranačke kase da izdvojite za bolesnu tu i tu...da li ste u okviru kampanje spremni da se odreknete štampanja plakata i novac poklonite tom i tom...ili upaljača...ili olovaka...bilborda...koliko tu para može da se sakupi ako ste već spremni da se žrtvujete za Srbiju i njene gradjane...Pa ako nisu spremni da daju i pomognu neka se onda oni stide...a ne da se stide gradjani koji bi hteli da pomognu,ali nemaju od čega jer su opljačkani preko računa za struju,vodu,gasa,prevoza,benzina...i t.d...Kada bi jednom oni dali iz svog džepa...počeli bi da razmišljaju o rešavanju problema...jer sve dok se ne reši uzrok...sretaćemo se sa posledicama...a posledice svakog dana jedna drugu stižu...Pozz Jelice i sve najbolje ti želim i uspeh u onome što radiš...
( Uf...ovoliki komentar nisam napisao od kada sam na b92...baš su me ražestili...)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 13.02.2014

Re: blog

Vojo, hvala ti za komentar, potpuno si u pravu.
A i mene si zaprepastio dužinom izlaganja koja ti nije običaj.
HVALA!
Atomski mrav Atomski mrav 16:49 13.02.2014

Re: blog

Mogla bi se još poneka pitanja postaviti SPS-u koji "drži" Ministarstvo zdravlja... sad kad traje predizborna kampanja... ali oni, kao i svi ostali bi samo dali gomilu praznih obećanja i nastavili po starom.
bocvena bocvena 18:14 13.02.2014

Re: blog

jer sve dok se ne reši uzrok...sretaćemo se sa posledicama...a posledice svakog dana jedna drugu stižu.



prvo sam stalno nešto bila besna, pa rezignirana. sad verujem da je ovo pravi put - pritiskati ih institucionalno (pitanjima, mejlovima, predlozima, inicijativama - ako vi ne umete, ima ko ume!), a s druge strane, svako pojedinačno dete koje ispreskaču (odbiju na komisijama, učine nevidljivim preko pravilnika) lepo odvesti ispred vrata (metaforički, a bogami i doslovno), pa nek onda gutaju knedle i traže rešenja preko noći.

hteli ste fin, čist, mastiljarski posao u državnoj administraciji, a da ne uprljate ruke tuđim mukama. neće moći.
rade.radumilo rade.radumilo 18:14 13.02.2014

Re: blog

ali oni, kao i svi ostali bi samo dali gomilu praznih obećanja i nastavili po starom


Neka daju gomilu praztnih obećanja, ali im uporno i iznova postavljati pitanje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:27 13.02.2014

Re: blog

hteli ste fin, čist, mastiljarski posao u državnoj administraciji, a da ne uprljate ruke tuđim mukama. neće moći.

Tačno tako. To su deca, a ne papiri.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:28 13.02.2014

Re: blog

uporno i iznova postavljati pitanje.

Sve dok ijedan roditelj mora okolo da prosi za život svog deteta.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:41 13.02.2014

Dati gol...

...nije isto kao dati autogol.
Izbori idu. Možda ovih dana oni nešto dobro učine za decu koja nemaju ono što mi obični imamo. Uvek je bilo da su izbori za nekoga dobri.
Legenda kaže da šišmiši piju krv. Naša verzija legendi kaže da RFZO pije.
U to ime tradicionalni pozdrav za njih: ?*=/(/&$%"#"!~
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 13.02.2014

Re: Dati gol...

U ovom slučaju je svejedno ko je na vlasti. Samo neka počne da se brine o toj jadnoj deci i prestane da ponižava njihove roditelje.
cassiopeia cassiopeia 19:55 13.02.2014

...

Izgleda da nam je jedino ostalo da se sami organizujemo.

Toliko sam besna a pri tom svesna da to ničemu ne vodi.

8c_competizione 8c_competizione 09:48 15.02.2014

Re: ...

Izgleda da nam je jedino ostalo da se sami organizujemo.


izgleda da toj bagri iz RFZO ne bi skodilo malko "Bosanskog lonca", da ih rastera iz fotelja i razpajta prasinu koja im se po glavi nakupila
iqiqiq iqiqiq 19:59 13.02.2014

Upravni i nadzorni odbori

Silni neki ljudi u tim odborima, spisak sve vrlih pojedinaca, budžet 2 milijarde a nešto stalno nema novca i stalno se prikuplja novac i sve je više dece van budžeta.
Dok se mi upinjemo da prikupimo novac za bolesnu decu, oni zadovoljno sebe reklamiraju kao sposobne stručnjake koji znaju kako da uštede novac.

Ako krenemo tim putem, onda ne treba ni nastavnici da uče decu, jer ako deca ne dolaze u školu i tu može da se uštedi, ne treba ni sudovi da rade, jer manje će se grejati/laditi prostorije, dakle sve pare poreskih obveznika da se lepo uštede tako što se neće pružati ona usluga zbog koje se i prikuplja novac u zajedničku kasu.

Gamad koja pravilnicima pravda svoju bahatost i ubija nevinu dečicu, treba podneti krivične prijave protiv nadležnih u RFZO za svako dete koje je umrlo jer je bilo odbijeno od RFZO.
wilma68 wilma68 21:18 13.02.2014

Potresno

Delim blog, pozive za uplate, SMSuje mi cela porodica za Unu...ovde sam, i tu sam.
Naša stvarnost je tako nestvarno-potresna.
Nemam ništa iole pametno da napišem ovde, sluđena skroz.

Imamo li kakvih vesti o Anastasiji, kako je, leči li se?
AlexDunja AlexDunja 21:22 13.02.2014

Re: Potresno

Imamo li kakvih vesti o Anastasiji, kako je, leči li se?

ovo je jelica nedavno nama javila na fb
Dobre vesti:
Anastasiji je počeo da se "topi" tumor od zračenja, čak joj je i otok spao. Izgleda da će to sve biti dobro i uspeti, jer je tumor počeo da crkava i ranije no što se očekivalo.
wilma68 wilma68 21:33 13.02.2014

Re: Potresno

Hvala, AlexDunja!
Dobre vesti, uistinu!
Черевићан Черевићан 23:02 13.02.2014

сам' што ние

to je pitanje odnosa .... prema dečijem životu, prema dragocenosti kojoj nema premca


РФЗО Правилнику
отегла се баш припрема
а без бриге нам о деци
нашој земљи наде нема
loader loader 23:04 13.02.2014

:(

nisu predviđene legendarnim RFZO pravilnikom

Zakon je kod nas čudo jedno...
Zapravo, čudovište !


Dr M Dr M 00:12 14.02.2014

Re: :(

Zakon je kod nas čudo jedno..


Baš čudo!

Hiljadu rupa kad nešto treba da se prigrabi moćnima, nijedne da se pomogne nemoćnima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:14 14.02.2014

Odlikovanje,

pretpostavljam za odličnost
Namerno neću da ga smanjim, neka ga kao foto tapet.


Jelica Greganović Jelica Greganović 00:18 14.02.2014

I ovo...

reči nemam...pogledajte.

Blic
"Ministarstvo zdravlja: Do para za lečenje dece preko operatera mobilne telefonije"

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/442266/Ministarstvo-zdravlja-Do-para-za-lecenje-dece-preko-operatera-mobilne-telefonije
mlekac mlekac 03:39 14.02.2014

Nisam nasilna...

I nikad nikome nisam pozelela lose, ali, ovaj direktor RZFO i njegovi "pratioci" sve vise u meni izazivaju zelju da jednom probam i to...
kleinemutter kleinemutter 07:19 14.02.2014

pitanje

Da pošaljemo mi ovaj blog njima u rfzo i naslovimo na direktora Babića?

public@rfzo.rs

Možemo i Ministarki:

kabinet@zdravlje.gov.rs
fantomatsicna fantomatsicna 08:46 14.02.2014

Re: pitanje

kleinemutter
Da pošaljemo mi ovaj blog njima u rfzo i naslovimo na direktora Babića?public@rfzo.rsMožemo i Ministarki:kabinet@zdravlje.gov.rs

Evo odmah šaljem I lepo napišem da sam ga prevela na nekoliko jezika I poslala svuda na netu!
vera.nolan2 vera.nolan2 08:54 14.02.2014

Re: pitanje

Odican predlog,poslati sto puta za redom,preplaviti ih!!!!Ako svi koji smo procitali posaljemo sms i to ce biti neka pomoc.Cir mi proradi Jelice, kad citam tvoje blogove,ali ti hvala ,u ime svih nas, sto se boris da ispravis, najgoru od svih,nepravdi i nemara.
vera.nolan2 vera.nolan2 12:14 14.02.2014

Re: gle ove muke

STRASNO,da ne poverujes !!!Kakvi smo to ljudi...Zna li za ovo neko iz vrha politicke vlasti?,a jos strasnije je da neko odozgo,umesto institucija takve slucajeve resava !
anfieldroad anfieldroad 22:35 14.02.2014

gol u Barseloni


Dobro, jasno je da nas sve najvise pogadja situacija sa RFZO. Meni je ipak posebno dirljiva i lepa slicica o Barseloni, gradu fudbala i Gaudija. Eto crkve koja voli svoju decu i kad igraju fudbal. Ne samo kad... ne samo kad im deca prave drustvo....
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:13 18.02.2014

Re: gol u Barseloni

8c_competizione 8c_competizione 15:35 15.02.2014

Jeco, u prilog tvojim sismisima

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7AzBpCK4rn0[/youtube]

mene do suza doteralo koliko je malo potrebno za ljudskost!

a ne ko ovi nasi cuvari tradicionalnih i pravoslavnih vrednosti


EDIT: moderacija B92, sta vam se desava sa web stranicom? postavljanje YouTube clipova ne radi, cak i naslovna stranica se ponekad pogresno ucitava zbog obilja agresivnih reklama! na sta je spao ovaj B92
fantomatsicna fantomatsicna 00:34 16.02.2014

Zaboravih pozdrav

8c_competizione 8c_competizione 20:19 16.02.2014

evo jos jednog primera ljudskosti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana