Gradjanske inicijative| Zdravlje| Život

Anastasija se i dalje junački bori

Jelica Greganović RSS / 25.02.2014. u 23:57

 482081_378163445588891_1037421076_n.jpg

 

Edit (sreda):  Posle svega što sam pročitala u današnjim novinama, ja moram nešto da kažem. Da ne bude posle da nisam rekla. Kada sam zamoljena da pomognem Anastasiji, pristala sam. Ali nisam pristala zato da bih sada gledala kako je bilo ko živu sahranjuje. Sve dok u njoj ima truna života i želje za životom, niko ne sme da se predaje u njeno ime. Niko.

Edit (sreda): Anastasija je još bolje. Normalno diše, i samo zbog drena u plućima je još uvek na intenzivnoj nezi. Čim joj izvade dren, što će najverovatnije biti ubrzo, preći će na obično pedijatrijsko odeljenje.

Jutros je sama jela plazmu i mleko. Popila celu čašu vode, sasvim normalno gutala. Nema nikakve bolove. Dobro je raspoložena. I smeje se :) 

(utorak) Devetogodišnja Anastasija Trajković je stigla u Beograd. Sada je u Institutu za majku i dete, na 6. spratu, na intenzivnoj nezi.

Njeno stanje je bolje od onoga što su mediji pisali, i što neki danas pišu.

Anastasija je dobro, onoliko dobro koliko može da bude dobro dete koje je preživelo sve što je ona do sada proživela.

Anastasiji nisu potvrđene metastaze ni na plućima, ni u glavi. Pregledi na tu temu tek treba da budu obavljeni.

Voda iz njenih pluća se skoro sasvim povukla i pretpostavlja se da je niz simptoma koji su se proteklih dana pojavljivali, zapravo i najverovatnije reakcija na zračenja kojima je bila podvrgnuta u Protonskom centru u Pragu. Zbog tih reakcija i malaksalosti je iz Protonskog centra i prebačena u državnu bolnicu, Motol, u Pragu.

Narednih dana je čekaju kontrole i pregledi, koji bi trebalo da to potvrde ili da pronađu neki drugi uzrok za simptome koji zbog kojih je zračenje privremeno prekinuto.

Devojčica je svesna, bez bolova, čak se danas i smejala, i još uvek spremna da se bori za svoj život.

Inače, prilikom prvih pregleda u Pragu je utvrđeno da je hordom manji no što se očekivalo, da je njegov veći deo otok, i da zbog toga Anastasiji ne bi bilo potrebno 37 zračenja, koliko je najavljivano, nego 24-25.  Do sada je izdržala 11 zračenja, koja su već počela da »razbijaju« hordom.

Još uvek postoji velika nada da će se Anastasija oporaviti dovoljno da bude vraćena na zračenje u Protonski centar u Pragu.

Anastasija je sada u rukama lekara i medicinskog osoblja na Instituta za majku i dete, koji će se sigurno zdušno boriti za nju, kao što su to i do sada radili.

Edit: Nisam sama. Evo je i moja koleginica, novinarka, dopisnica Večernjih Novosti iz Vranja, Jelena Stojković... 

 kod nje na FB:

 27. фебруар 2014. у 21:27

ĆUTANJE me ubija već danima. Čitam i ne verujem koliko može daleko da ode ljudska glupost licemerno okićena humanošću.Pisala sam i ranije na ovu temu. Sećate se male Anastasije Trajković iz Vranja koja boluje od retkog oblika tumora i koja je očigledno pod ogromnim pritiskom javnosti omekšala srca članova drugostepene komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i otišla na lečenje u Češku, tačnije ne na lečenje već u bitku za svoj život.

Mala krhka i prelepa devojčica smešila se sa gotovo svih naslovnih strana, dnevnih novina, internet portali su preplavljeni pričama o tome kolike su šanse za njeno ozdravljenje, milioni ljudi se molili za nju.

A, ja sam toliko bila ponosna na svoju profesiju i na brojne kolege koje su zdušno podržale borbu za jedan život. Nemo smo očekivali lepe vesti iz Češke. Ne postoji osoba kojoj smo zatražili neku vrstu pomoći a da je odbila. Mnogi političari su pokazali da imaju srca, pomagali su i od toga nisu pravili predizbornu kampanju.

Od jednom, ono što je možda za nas koji ne poznajemo medicine bio udarac, ali za lekare i ne baš veliko iznenađenje izmučeni organizam deteta je počeo da pokazuje slabosti, stanje se pogoršalo, pojavila se voda u plućima i ovaj mali borac počeo je da bije najtežu bitku na bojnom polju života.

Molitve i psovke su se preplitale, Anastasija za mnoge od nas nije samo još jedno dete koje nije izdržalo, ona je postala simbol borbe i pokretač humanog u mnogim ljudima, ona nam je otvorila oči da vidimo nevidljivu decu koja detinjstvo provode po bolnicima, da upoznamo mnoge uplakane roditelje .... njena pobeda je bila nada za sve njih, ali i nas koji smo pokušali da u svojim malim učmalim sredinama pokrenemo lavinu emocija i pozitivne energije kako bi mala Ana nastavila da ređa petice u đačkoj knjižici.

Priznajem da sam očekivala da ćemo ćutati do trenutka kada će lekari stati pred fotoaparate i kamere kolega i kazati da je stanje stabilno. Međutim desilo se najgore, odjednom je svima stalo da izveštavaju koliko je detetu loše, novine su preplavljene fotografijama deteta u bolničkom krevetu, ređaju se crne i najcrnje prognoze, odbrojavaju se minuti. Srbija čita i place!!!

Ipak ono što je najgore u celoj priči je činjenica da stvari i ne stoje baš tako kako na dugačko i na široko piše u novinama. Anastasija uspeva da sama doručkuje plazmu i traži lap top, za lekare je to dobra vest. Ona je pametno dete i baš kao i njeni vršnjaci poznaje savremene tehnologije i šta misite kako se oseća u trenutku kada na odeljenju intezivne nege čita kako je živu sahranjuju?!

U profesionalnu etiku odavno ne verujem, ali priznajem računala sam na onaj osnovni ljudski moral.Pitam se gde su granice, ako uopšte postoje. Svesna da je bilo potrebno slikati dete sa očajnim otokom na oku, jer to je bio jedini način da se stvari pokrenu, neki to nazivaju zloupotrebom, ja to zovem nužnim zlom, ali sve posle toga je bilo ludilo, koje niko ne želi da osudi.

Pitam se ko je istinski krivac, neću dozvoliti da sada svi kažu kako su novinari "lešinari" i kako su krivi za sve, ali neću se pomiriti ni sa tim da profesija ćuti i gleda kako se neko igra Boga, samo zato jer je priroda tako uredila stvari. Roditelji koji su u agoniji,ne mogu uvek biti relevantni sagovornici, ali i ako to silom prilika jesu, pitam se zašto ne čujemo i onu čuvenu drugu stranu, zašto nemamo bar jedno saopštenje, zašto u interesu najpre deteta pa onda i istine ne progovore oni koji najbolje znaju kakva je prava zdravstvena slika deteta.....možda zato što su oni jedni od retkih koji poštuju prava pacijenata.... ili je istina tamo negde....

 

 



Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 00:52 26.02.2014

dobro je

bolje nego što smo mislili.

samo neka se drži mala, i lekari sa sa instituta koji su uz nju.
vratiće se ona u prag. pobediće.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:54 26.02.2014

Re: dobro je

Tako je, Dunjo.
Ne predaje se ona tek tako.
A i izgleda da stvari uopšte nisu tako crne kako crne su stizale vesti iz Praga.
kukusigameni kukusigameni 07:57 26.02.2014

Re: dobro je

Nadam se najboljem.

Jelice, trebalo je da upišeš medicinu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:36 26.02.2014

Re: dobro je

Jelice, trebalo je da upišeš medicinu.

Neka fala...pa da me vodom polivaju na prvoj vežbi seckanja...

Edit: Tek sad primećujem da mi blog izgleda kao bolnički karton koji visi na krevetu...eee...
bocvena bocvena 10:59 26.02.2014

Re: dobro je

Edit: Tek sad primećujem da mi blog izgleda kao bolnički karton koji visi na krevetu...eee...


ništa nam ne preostaje nego da čekamo bolje vesti. i šaljemo podršku. da li je potrebna neka druga vrsta pomoći? novčana, lekovi?
cassiopeia cassiopeia 12:11 26.02.2014

Re: dobro je

Bocvena
ništa nam ne preostaje nego da čekamo bolje vesti. i šaljemo podršku. da li je potrebna neka druga vrsta pomoći? novčana, lekovi?


Htedoh i sama ovo da napišem pa da se ne ponavljam.

ivana23 ivana23 17:10 26.02.2014

Re: dobro je

Jelice, molim te procitaj ovaj tekst iz Novosti!!!

LINK
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:34 26.02.2014

Re: dobro je

Ivana, to je samo jedan od tekstova koji jednostavno NISU TAČNI.

Anastasija je bolje. I to toliko bolje da samo čekaju da joj izvade dren iz pluća, što će biti vrlo brzo i da je prebace sa intenzivne na obično ORL odeljenje Instituta za majku i dete.
Jutros je sama lepo jela plazmu i mleko, i sama popila celu čašu vode, bez ikakvih problema sa gutanjem.
Potpuno je svesna, priča i smeje se.


A zašto novinari tih novina ne popričaju o tome kako je dete i sa lekarima, e to ne bih znala.
ivana23 ivana23 19:19 26.02.2014

Re: dobro je

Zato sam ti i okacila link, potpuno sokirana onim sto sam procitala.
Ne mogu da verujem, (boze mi oprosti) vec su je tri puta sahranjivali.

Strasno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:29 26.02.2014

Re: dobro je

Zato sam ti i okacila link, potpuno sokirana onim sto sam procitala.
Ne mogu da verujem, (boze mi oprosti) vec su je tri puta sahranjivali.

Strasno.


Zbog toga sam ovaj blog i napisala...reči nemam kako se pravi crni spektakl, živo dete sahranjuje, a niko lekare da ič prupita.
Hansel Hansel 21:36 26.02.2014

Re: dobro je

... i pritom se pozivaju na roditelje (ne znam da li i u ovom članku, neću da ga otvaram)?! Očigledno su nešto čuli, pošto su o povratku u Srbiju pisali i pre tebe, ali i da je sve bilo tačno, treba neke normalne granice da postoje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:59 27.02.2014

Re: dobro je

Evo, konačno počinju da se pojavljuju vesti o detetu koje imaju veze sa njenim realnim zdravstvenim stanjem...

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Anastasijino-zdravstveno-stanje-stabilno.sr.html

Ono što su pisali nema veze s mozgom.
Jednostavno, da su pitali lekare, saznali bi da nije tačno.
angie01 angie01 01:00 26.02.2014

Andjele mali,

mila dusice, sunce i zlato mamino i tatino, voljena sestrice, izdrzi, pobedi, neka tvoj mali nevini zivot bude jaci.
fantomatsicna fantomatsicna 01:37 26.02.2014

Hvala ti

Bože,čuvaj ovoga andjela
principessa_etrusca principessa_etrusca 01:58 26.02.2014

Big picture

Анастасији желим да издржи и брзо оздрави.

Оклевала сам да говорим о томе на неком од ових блогова јер су посвећени борби за спасавање појединачног детета, али ипак ћу отворити ту тешку тему, а Јелица ће можда написати и посебан ангажован блог како она већ она уме.

Данас цео свет зна за Фалуџу у Ираку где су изручене огромне количине осиромашеног уранијума и где се инциденција рака и леукемије, посебно код деце, повећала ван свих пропорција. Осим тога, деца се у Фалуџи рађају са невероватним деформитетитема.

То се данас дешава и у Србији и многи лекари који знају статистику од пре тридесет или четрдесет година говоре о томе, међутим, ако је неко и радио озбиљно епидемиолошко истраживање малигних болести, то није познато широј српској јавности. Та тема је од прворазредног друштвеног интереса, а ипак се о њој ћути, па се питам да ли је политички неопортуно говорити о томе или смо просто немарни према својим жртвама, чак када су у питању деца.
kukusigameni kukusigameni 08:02 26.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca


Teško je dokazati takav stav.
Sredstva koja bi se morala uložiti u takvu studiju je danas bolje uložiti u lečenje ljudi, a posebno dece.
Hansel Hansel 10:26 26.02.2014

Re: Big picture

Не схватам, QQ, каква су ту посебна средства потребна?! Постоји институција (бар једна) којој су такве анализе у опису посла ("Батут" ), шта њима треба осим података које би морали да имају?

С друге стране стоји питање шта бисмо ми с тим евентуалним закључком. Па, на пример, уложили бисмо у превенцију, идентификовали места где је таквих случајева више и појачати контроле здравља становништва које је посебно угрожено.
kukusigameni kukusigameni 10:37 26.02.2014

Re: Big picture

Hansel
Не схватам, QQ, каква су ту посебна средства потребна?! Постоји институција (бар једна) којој су такве анализе у опису посла ("Батут" ), шта њима треба осим података које би морали да имају?

С друге стране стоји питање шта бисмо ми с тим евентуалним закључком. Па, на пример, уложили бисмо у превенцију, идентификовали места где је таквих случајева више и појачати контроле здравља становништва које је посебно угрожено.


Dokazati povezanost uzroka i posledice u medicini, a da to bude zaista naučni metod, nije samo pitanje statistike.

Hansel Hansel 10:59 26.02.2014

Re: Big picture

Дакле, као што написах, само установљење различитости учесталости оболевања по окрузима, регионима... значило би много за превенцију. Али, неко се можда боји и исељавања из евентуално угроженијих подручја итд.

Друго, ако говориш о медицинском доказивању, не знам чему "Батут" уопште служи. Можемо сада да се надмудрујемо па да те само лапидарно питам на исто такве твоје констатације какав би био нацрт истраживања које би доказало претпоставке или их оповргло. Ја, рецимо, мислим да би било сасвим довољно (и неопходно) на евентуално угроженијим локацијама пре свега проверити концентрацију осиромашеног уранијума у земљишту, води и у крви и у урину становништва. Па онда, ако се не нађе ништа спорно тражити евентуално други узрок, а ако се нађе, видети шта се може ефикасно урадити да би се локације или деконтаминирале или макар да се повећа имунитет становништва, можда (у ствари -- врло вероватно) треба додавати селен у храну, као и друге заштитне материје.

А врло је вероватно и да значајан удео у епидемији малигних болести држи Чернобиљ. Још тада се говорило да ће се повећати број оболелих, чак се и процењивао пораст броја новооболелих.

А озбиљну, континуирану превенцију нико не покушава да спроводи. Ваљда и она кошта, и ваљда је јефтиније мучити људе и беспотребно губити многе животе.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:05 26.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni
principessa_etrusca


Teško je dokazati takav stav.
Sredstva koja bi se morala uložiti u takvu studiju je danas bolje uložiti u lečenje ljudi, a posebno dece.


Stoji da takve stvari nije lako dokazati, ali mislim da treba krenuti, pogotovo posto je Fallujah vec predmet epidemioloskih istrazivanja i sada ni politicki pritisci na WHO/SZO nisu vise tajna. Prvi koraci su najtezi, a pre neku nedelju procitah da je udovica radnika koji je bio izlozen azbestu i umro od raka pluca, sada i sama dobila veliku odstetu kada se razbolela jer mu je nekoliko decenija redovno prala radni kombinezon.

A od svih mogucih primedbi, ova o nedostatku sredstava je najmanje validna. Drzava ima novac za sve i svasta, pa bi mogla da finansira i jednu epidemiolosku studiju.
kukusigameni kukusigameni 11:09 26.02.2014

Re: Big picture

Na sajtu Batuta, imaš svake godine studiju i statistiku u vezi malignih oboljenja. Da, ona su u porastu. Koliko sam upućen, taj trend porasta nije samo od 1999. godine, niti je isključivo prisutan u Srbiji.

нацрт истраживања које би доказало претпоставке или их оповргло.


sunčeve pege, ozonski omotač, pušenje, porast incidence diabetesa i raznih drugih hroničnih oboljenja uzrokovanih zagađenjem, stresom i "modernim" načinom života, što takođe dovodi do maligniteta...

kukusigameni kukusigameni 11:10 26.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca
Drzava ima novac

I taj novac mora da da za lečenje bolesnih, sa naglaskom na decu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:19 26.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni

Dokazati povezanost uzroka i posledice u medicini, a da to bude zaista naučni metod, nije samo pitanje statistike.


To sigurno stoji, ali sve pocinje od statistike i epidemioloskog istrazivanja. Srpska medicinska zajednica bi veoma lako mogla da lansira ovu temu u svetskim medicinskim krugovima gde bi se zainteresovale neke od vodecih svetskih institucija koje se bave ovakvim istrazivanjima.

I slucaj Faludze je kreneo od izvestaja irackih lekara koji su poceli da primecuju vecu ucestanost maligniteta i urodjenih ostecenja.

Takodje, medicinska nauka zna dosta o posledicama radijacije i posebno osiromasenog uranijuma.

http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2013/oct/13/world-health-organisation-iraq-war-depleted-uranium
kukusigameni kukusigameni 11:25 26.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca


Sve je to tačno ali je predznak NATO.
Hajde da ti dam hint: Kakav je bio duvan i odakle je bio i da li je bio testiran i kontrolisan tokom devedestih?

Koga je briga?!

Ono što je Hansel napisao je suština. Preventiva, zdravstveno vaspitavanje, rano dijagnostikovanje, smanjenje rizika.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:33 26.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni

sunčeve pege, ozonski omotač, pušenje, porast incidence diabetesa i raznih drugih hroničnih oboljenja uzrokovanih zagađenjem, stresom i "modernim" načinom života, što takođe dovodi do maligniteta...


Naravno. U ovom trenutku se odvija hiljade istarzivanja u svetu na ove teme, a sigurno je vise desetina objavljeno napr. o porastu gojaznozti i incidencije diabetesa na pacifickom ostrvu Vunuatu gde se drasticno promenio nacin ishrane u poslednjih nekoliko decenija.

Istrazivanja ogranicena na decju populaciju su utoliko jednostavnija jer je manje drugih faktora koji mogu da zamagle sliku.

Mene zanima u cijem je interesu da o ovome cuti i ne rade istarzivanja.
kukusigameni kukusigameni 11:33 26.02.2014

Re: Big picture

Evo još nešto.
Medicinska statistika, pogotovo u vezi malignih oboljenja, najčešće se koristi da bi se ustanovilo oboljenje koje dominira u jednoj populaciji.
Plastično: Rak debelog creva na prvom mestu - svaka abdominalna smetnja zahteva pregled debelog creva
Rak pluća dominira - svaka respiratorna smetnja, pušenje i faktori rizika zahtevaju redovnu kontrolu pluća.
itd itd.

Ipak, ovde je reč o jako retkom tumoru. I o neodgovornosti društva prema pojedincu koga tako retka bolest ugrozi.

A Jelicin blog (ne samo ovaj) ima veću prosvetiteljsku ulogu u vezi zdravstva, nego što to mnoge institucije zadužene za to, sprovode.
kukusigameni kukusigameni 11:35 26.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca
Mene zanima u cijem je interesu da o ovome cuti i ne rade istarzivanja.

Ovo prejudicira da znaš nešto sa sigurnošću.
Hansel Hansel 11:50 26.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni
Na sajtu Batuta, imaš svake godine studiju i statistiku u vezi malignih oboljenja. Da, ona su u porastu.

Знам. Али нисам чуо (нити прочитао, када сам једном гледао неки такав извештај) да се анализирају узроци.

Ово:
sunčeve pege, ozonski omotač, pušenje, porast incidence diabetesa i raznih drugih hroničnih oboljenja uzrokovanih zagađenjem, stresom i "modernim" načinom života, što takođe dovodi do maligniteta...

је заједничко за скоро све земље света, па онда није ни чудно што
niti je isključivo prisutan u Srbiji


Али је питање да ли је у Србији (и околини) овај раст већи него у другим деловима света или није.
Sve je to tačno ali je predznak NATO.

Па, и ако јесте, зашто би се ћутало о томе?

На Би-Би-Сију сам још током бомбардовања 1999. слушао о извештају комисије коју је формирао британски парламент, или влада, о последицама бомбардовања осиромашеним уранијум Ирака и БиХ (тј. Р. Српске). Налази су стравични, а показали су да утицај постоји и далеко од места десјтава, што оповргава она замајавања да је уранијум тежак, па одмах пада у земљу. И 7-8 година после дејстава, детектован је урин у урину оних који су били најмање 200 км далеко од места дејстава и који нису долазили у то подручје. Тако је бар било пренето да је комисија нашла, можда понеки број није баш коректан у мом сећању, али суштина је та.
kukusigameni kukusigameni 11:53 26.02.2014

Re: Big picture

Hansel
Sve je to tačno ali je predznak NATO.


Па, и ако јесте, зашто би се ћутало о томе?

Ja nemam problem da konstatujem da je korišćenje nekonvencionalnog ili kako se to već zove oružja, zločin. I?
Da li je o tome reč na ovom blogu?

kukusigameni kukusigameni 11:56 26.02.2014

Re: Big picture

Али је питање да ли је у Србији (и околини) овај раст већи него у другим деловима света или није.

A kako to da utvrdiš kad je zemlju napustilo preko pola miliona ljudi? Došlo iz susednih republika onoliko. Ko da zaključi išta o bilo čemu? Idi pitaj hematologe i transfuziologe da li se radio test na hepatitis i HIV tokom devedesetih? Pitaj na šta su sve bili prinuđeni da pristaju kao kompromis prkošenju političara idiota?!

I daj bre da više rešavamo probleme.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:56 26.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni
principessa_etrusca
Mene zanima u cijem je interesu da o ovome cuti i ne rade istarzivanja.

Ovo prejudicira da znaš nešto sa sigurnošću.


Ne znam. Ali citam o Faludzi vec desetak godina. Iracani su zainteresovali svetsku medicinsku i siru javnost za deformitete sa kojima se deca radjaju i za ogroman porast ucestalosti maligniteta. Nisam primetila da u Srbiji postoji volja za bavljenje ovom temom.

U to donekle spada i tvoja reakcija. Ti si zdravstveni radnik, a odmah si poceo da govoris "ne moze". I jos si naveo onaj najpovrsniji moguci argument kako se nema para, pracen demagoskim nastavakom da novac, umesto na eventualnu studiju, treba da se trosi na lecenje dece.
Hansel Hansel 11:58 26.02.2014

Re: Big picture

Ovo prejudicira da znaš nešto sa sigurnošću.

Ево, ја могу да ти кажем са сигурношћу -- моји класићи из војске, који су били на караулама близу тромеђе Црна Гора -- Косово -- Албанија, добили су били прелиминарне позиве с ВМА у вези с будућим узорковањем ради анализа. До 3-4 године касније, колико сам био у контакту с њима, нико их није позвао.

То су чињенице, за поштену интерпретацију немамо још неке битне.

Е, да поменем и "балкански синдром" као вероватну модификацију "заливског". Сумњало се у оба случаја на вакцине, али оба синдрома имају још један заједнички именилац -- присуство војника у зони дејства оружјем са осиромашеним уранијумом.
kukusigameni kukusigameni 12:01 26.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca
U to donekle spada i tvoja reakcija. Ti si zdravstveni radnik, a odmah si poceo da govoris "ne moze". I jos si naveo onaj najpovrsniji moguci argument kako se nema para, pracen demagoskim nastavakom da novac, umesto na eventualnu studiju, treba da se trosi na lecenje dece.


Valjda imam pravo na svoje mišljenje.

Osim toga, supruga mi radi sa radioaktivitetom ceo svoj radni vek i prilično sam obavešten o tome.
Ali, to nije ni važno kada neko ima želju da ne menja mišljanje.
Hansel Hansel 12:04 26.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni
Da li je o tome reč na ovom blogu?

Не знам. НАТО си ти поменуо. Па је онда недвосмислено и то постала тема.
kukusigameni
Али је питање да ли је у Србији (и околини) овај раст већи него у другим деловима света или није.

A kako to da utvrdiš kad je zemlju napustilo preko pola miliona ljudi? Došlo iz susednih republika onoliko. Ko da zaključi išta o bilo čemu?

Све што бих овде написао било би провизорно па нећу.

Него, да ли је испитивана корелација оболевања са амалгамским пломбама? (Да се мало нашалим.)

I daj bre da više rešavamo probleme.

Са овим се потпуно слажем .
kukusigameni kukusigameni 12:09 26.02.2014

Re: Big picture

Hansel
Него, да ли је испитивана корелација оболевања са амалгамским пломбама? (Да се мало нашалим.)

Pa i nije loš primer.
Vođeno je nekoliko "SveCkih ratova" i nikada nije ništa dokazano. Najdalje su otišli mislim Šveđani, koji posthumno vade zube sa amalgamima, pre kremacije, zbog eventualnih živinih para u vazduhu.
Ipak, tehnologija je napredovala i sve je više alternativa amalgamima.

BTW, NATO nisam ja pomenuo prvi.

principessa_etrusca principessa_etrusca 12:19 26.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni

Valjda imam pravo na svoje mišljenje.

Osim toga, supruga mi radi sa radioaktivitetom ceo svoj radni vek i prilično sam obavešten o tome.
Ali, to nije ni važno kada neko ima želju da ne menja mišljanje.


Naravno da imas, kao sto svako ima pravo na misljenje.

Pitanje je na cemu nase misljenje zasnivamo i koliko smo spremni da uzmemo u obzir novu evidenciju.

Cinjenica je da je incidencija malignih bolesti u Srbiji veca nego sto je bila pre trideset godina. Mene zanima zasto je to slucaj i mislim da je vredno da se to istrazi.

Pogledaj clanak za koji sam dala link o izvestaju SZO, a ovo je izvod o pritisku politike na nauku:
Politicised science

Dr. Keith Bavistock of the Department of Environmental Science, University of Eastern Finland, is a retired 13-year WHO expert on radiation and health. He told me that the new 'summary document' was at best "disappointing." He condemned the decision from "the very outset to preclude the possibility of looking at the extent to which the increase of birth defects is linked to the use of depleted uranium", and further slammed the document's lack of scientific credibility.

"This document is not of scientific quality. It wouldn't pass peer review in one of the worst journals. One of the biggest methodological problems, among many, is that the document does not even attempt to look at existing medical records in Iraqi hospitals - these are proper clinical records which document the diagnoses of the relevant cases being actually discovered by Iraqi doctors. These medics collecting clinical records are reporting higher birth defects than the study acknowledges. Instead, the document focuses on interviews with mothers as a basis for diagnosis, many of whom are traumatised in this environment, their memories unreliable, and are not qualified to make diagnosis."

I asked Dr. Baverstock if, given the document's avoidance of analysing the key evidence - clinical records compiled by Iraqi medics - there was reason to believe the research findings were compromised under political pressure. He said:

"The way this document has been produced is extremely suspicious. There are question marks about the role of the US and UK, who have a conflict of interest in this sort of study due to compensation issues that might arise from findings determining a link between higher birth defects and DU. I can say that the US and UK have been very reluctant to disclose the locations of DU deployment, which might throw further light on this correlation."

If so, it would not be the first time the WHO had reportedly quashed research on DU potentially embarrassing for the Allies. In 2001, Baverstock was on the editorial board for a WHO research project clearing the US and UK of responsibility for environmental health hazards involved in DU deployment. His detailed editorial recommendations accounting for new research proving uranium's nature as as a genotoxin (capable of changing DNA) were ignored and overruled:

"My editorial changes were suppressed, even though some of the research was from Department of Defense studies looking at subjects who had ingested DU from friendly fire, clearly proving that DU was genutoxic."

Baverstock then co-authored his own scientific paper on the subject arguing for plausibility of the link between DU and high rates of birth defects in Iraq, but said that WHO blocked publication of the study "because they didn't like its conclusions."

"The extent to which scientific principles are being bent to fit politically convenient conclusions is alarming", said Baverstock.


principessa_etrusca principessa_etrusca 13:14 26.02.2014

Re: Big picture

http://www.independent.co.uk/voices/commentators/fisk/robert-fisk-the-children-of-fallujah--thehospital-of-horors-7679168.html

Another of the Fallujah doctors tells me that the only UK assistance they have received comes from Dr Kypros Nicolaides, the head of Foetal Medicine at King's College Hospital. He runs a charity, the Foetal Medicine Foundation, which has already trained one doctor from Fallujah. I call him up. He is bursting with anger.

"To me, the criminal aspect of all this – during the war – was that the British and the American governments could not go to Woolworths and buy some computers to even document the deaths in Iraq. So we have a Lancet publication that estimates 600,000 deaths in the war. Yet the occupying power did not have the decency to have a computer worth only £500 that would enable them to say "this body was brought in today and this was its name".

Now you have an Arab country which has a higher number of deformities or cancers than Europe and you need a proper epidemiological study. I'm sure the Americans used weapons that caused these deformities. But now you have a goodness-knows-what government in Iraq and no study. It's very easy to avoid to doing anything – except for some sympathetic crazy professor like me in London to try and achieve something."

tetkino tetkino 14:11 26.02.2014

Re: Big picture

http://www.mdexplorer.rs/dramatican-porast-obolelih-i-umrlih-od-raka-u-srbiji-od-1999-2009-godine/

http://www.slobodnaevropa.org/content/koji-su-uzroci-porasta-broja-obolelih-od-raka/24959442.html

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:424952-Rak-ubija-tri-puta-vise-nego-pre-rata

http://mondo.rs/a662553/Magazin/Porodica/U-Srbiji-prosle-godine-339-dece-obolelo-od-raka.html

http://bktvnews.com/porast-broja-obolelih-od-raka-doveden-u-vezu-sa-nato-bombardovanjem/

Elem, novinama ne verujem.

Ako nije senzacionalistički i ne može da stane na pola strane sa jezivom slikom pride neće ni da objave.

Nama zaista nedostaje neko da ozbiljno pikupi, obradi, kontroliše, analizira i prezentira dobijene podatke, te na osnovu njih predloži adekvatne strategije.

Nažalost takvih nema ili se bar ne čuju, svugde je samo Buka i Bes.

Da li je uzrok NATO bombardovanje, niska svest stanovništva, loše navike: hrana, piće, droga, duvan... ili pak činjenica da svi živimo četvrt veka u uslovima nenormalnog stresa - a zna se da je dugoročni stres jedan od osnovnih uzroka opšteg propadanja organizma ili nešto peto ne znam...

Ono što znam je da većina lekara koju poznajem misli da je uvođenje sistematskog pregleda (ali ozbiljnog) koji bi se obavljao pošteno (i od strane lekara i od strane pacijenta) koji bi se obavljao u realnom vremenu (1-2 dana, a ne 4 meseca kao što to biva kad sami probate da to pravo ostvarite) i koji bi bio detaljan i sveobuhvatan preporodio srpsko zdravstvo, koje finansijski, moralno i smeštajno puca pod opterećenjem pacijenata koji dolaze u poslednjim fazama bolesti.

Prevencija je uvek jeftinija od lečenja, ali nažalost malo je sluha i kod građana i kod sistema.

I zanimljiv podatak 1/3 svih bolničkih troškova / kreveta otpada na pacijente koji su povređeni u saobraćajnim nesrećama.
kukusigameni kukusigameni 23:17 26.02.2014

Re: Big picture









itd itd
kukusigameni kukusigameni 23:19 26.02.2014

Re: Big picture



Snimljeno danas u jednoj beogradskoj bolnici.
principessa_etrusca principessa_etrusca 01:27 27.02.2014

Re: Big picture

Кукусигамени, нисам сигурна да разумем шта хоћеш да кажеш. Да ли то да зато што је Србија загађена и зато што се у Србији чека на доплер шест месеци, не треба да истражујемо разлоге за драстично повећање броја малигних оболења? Или треба да истражујемо и узмемо у обзир све факторе ризика (осим осиромашеног уранијума)?
kukusigameni kukusigameni 08:52 27.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca
Или треба да истражујемо и узмемо у обзир све факторе ризика (осим осиромашеног уранијума)?

U ovom pitanju "čuči" problem. Bez ovoga što si napisala u zagradi, pitanje bi bilo na mestu. Ovako, ti kriviš nekoga, a ja pokušavam da ti objasnim da je teško metodološki pristupiti otkrivanju uticaja "gama zraka na sablasne nevene" ukoliko živimo u ovakvoj zemlji, zagađenoj, antiekološkoj, siromašnoj, u kojoj ni dopler ne možeš da zakažeš u razumnom vremenu.

Btw, kako se niko ne zanima za PTSP?




ivana23 ivana23 10:03 27.02.2014

Re: Big picture

Btw, kako se niko ne zanima za PTSP?


Ovde sa ta dijagnoza uglavnom vezuje za USA veterane.
Dodatno, stres je i dalje vrlo prisutan.
tetkino tetkino 11:02 27.02.2014

Re: Big picture

Za PTSP je potrebno da osoba preživi traumu, a mi naše traume živimo uredno već 25 godina.

Bio je neki članak u novinama o opštem stanju organizma naše nacije.
Naši četrdesetogodišnjaci su kao evropski šezdesetogodišnjaci, stoga nije čudno što se kod nas mnoge bolesti javljaju mnogo ranije i obimnije nego tamo.

Loš život nosi svoju cenu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:54 27.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni
principessa_etrusca
Или треба да истражујемо и узмемо у обзир све факторе ризика (осим осиромашеног уранијума)?

U ovom pitanju "čuči" problem. Bez ovoga što si napisala u zagradi, pitanje bi bilo na mestu. Ovako, ti kriviš nekoga, a ja pokušavam da ti objasnim da je teško metodološki pristupiti otkrivanju uticaja "gama zraka na sablasne nevene" ukoliko živimo u ovakvoj zemlji, zagađenoj, antiekološkoj, siromašnoj, u kojoj ni dopler ne možeš da zakažeš u razumnom vremenu.

Btw, kako se niko ne zanima za PTSP?


Odakle to da se "niko ne zanima"?

Ali ako ti mislis da je tesko dokazati bolest kao posledicu izlaganja OU, utoliko je teze dokazati PTSD jer kada se radi o velikoj populaciji i dugom vremenskom periodu, a pitanje je i sta je trauma i kog je porekla (napr. od vadjenja zuba kod zubara*), a sta je produzeni stres.

Ja sam govorila o osiromasenom uranijumu, a ti si spomenuo NATO. Mene NATO aspekt ne zanima, niti o tome govorim, kao sto ne govore ljudi koji istrazuju slucaj obolevanja u Faludzi. Prosto govorim o poznatom prisustvu jednog reagensa.

Uz siromastvo, ekolosko zagadjenje i sve druge faktore rizika, u Srbiji, za razliku od nekih drugih siromasnih i zagadjenih zemalja, prisutan je i osiromaseni uranijum.

Da li ti mozes da kazes zasto tebe svi faktori rizika zanimaju (siromastvo, zagadjenje, generalni nedostatak izbora kada se radi o nacinu zivota ili pravljenje losih izbora kao posledica neznanja i neinformisanosti, izlozenost stresu, nedostatak prevencije itd, a ne zanima te bas onaj koji je specifican za Srbiju?

EDIT: * izvini, prilicno losa sala
kukusigameni kukusigameni 16:04 27.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca
Odakle to da se "niko ne zanima"?

Koga zanima?

Ja ne mislim da je umesno postaviti tezu o uranijumu na blogu koji govori o detetu obolelom od maligniteta. To sve vreme pokušavam da ti kažem.





principessa_etrusca principessa_etrusca 17:12 27.02.2014

Re: Big picture

kukusigameni
principessa_etrusca
Odakle to da se "niko ne zanima"?

Koga zanima?

Ja ne mislim da je umesno postaviti tezu o uranijumu na blogu koji govori o detetu obolelom od maligniteta. To sve vreme pokušavam da ti kažem.


Na blogovima ima mnogo "slobodnog asociranja" (napr. na ovome ovde, samo nesto nize, pise se o vakcinama), a ti mi u 31. postu u nizu Big Picure (i licno tvom petnaestom) zameras da je neumesno ovde govoriti o osiromasenom uranijumu. Da si zaista to hteo da kazes, imao si mnogo mogucnosti ranije, i ovde, i eventualno privatnom porukom.

U mom prvom postu, na pocetku niza sam napisala ovo:

Оклевала сам да говорим о томе на неком од ових блогова јер су посвећени борби за спасавање појединачног детета, али ипак ћу отворити ту тешку тему, а Јелица ће можда написати и посебан ангажован блог како она већ она уме.

Nadam se da cemo se sloziti da bolesti imaju uzroke. Nekada su nam uzroci nepoznati, nekada ih ne razumemo, ali, kao sto nas uci istorija medicine, pravo razumevanje patologije je kada znamo njene uzrocnike i njenu genezu. Da li bi mi objasnio sta je tu neumesno?
ciracirafm ciracirafm 18:45 27.02.2014

Re: Big picture

principessa_etrusca
kukusigameni
principessa_etrusca
Или треба да истражујемо и узмемо у обзир све факторе ризика (осим осиромашеног уранијума)?

U ovom pitanju "čuči" problem. Bez ovoga što si napisala u zagradi, pitanje bi bilo na mestu. Ovako, ti kriviš nekoga, a ja pokušavam da ti objasnim da je teško metodološki pristupiti otkrivanju uticaja "gama zraka na sablasne nevene" ukoliko živimo u ovakvoj zemlji, zagađenoj, antiekološkoj, siromašnoj, u kojoj ni dopler ne možeš da zakažeš u razumnom vremenu.

Btw, kako se niko ne zanima za PTSP?


Odakle to da se "niko ne zanima"?

Ali ako ti mislis da je tesko dokazati bolest kao posledicu izlaganja OU, utoliko je teze dokazati PTSD jer kada se radi o velikoj populaciji i dugom vremenskom periodu, a pitanje je i sta je trauma i kog je porekla (napr. od vadjenja zuba kod zubara*), a sta je produzeni stres.

Ja sam govorila o osiromasenom uranijumu, a ti si spomenuo NATO. Mene NATO aspekt ne zanima, niti o tome govorim, kao sto ne govore ljudi koji istrazuju slucaj obolevanja u Faludzi. Prosto govorim o poznatom prisustvu jednog reagensa.

Uz siromastvo, ekolosko zagadjenje i sve druge faktore rizika, u Srbiji, za razliku od nekih drugih siromasnih i zagadjenih zemalja, prisutan je i osiromaseni uranijum.

Da li ti mozes da kazes zasto tebe svi faktori rizika zanimaju (siromastvo, zagadjenje, generalni nedostatak izbora kada se radi o nacinu zivota ili pravljenje losih izbora kao posledica neznanja i neinformisanosti, izlozenost stresu, nedostatak prevencije itd, a ne zanima te bas onaj koji je specifican za Srbiju?

EDIT: * izvini, prilicno losa sala

Prisutne su i posledice nuklearnog oblaka iz Cernobilja kao i havarije u nukleranom reaktoru u Vinci,ali to ste "prigodno" izostavili iz faktora rizika od povecanog zracenja.
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:14 28.02.2014

Re: Big picture

ciracirafm

Prisutne su i posledice nuklearnog oblaka iz Cernobilja kao i havarije u nukleranom reaktoru u Vinci,ali to ste "prigodno" izostavili iz faktora rizika od povecanog zracenja.


Не мислим да ишта треба занемарити, ни Хирошиму и Нагасаки (1945, раздаљина од Србије око 9,000км), Чернобил (1986, раздаљина око хиљаду километара), Фукушиму (2011), а нарочито не треба занемарити загађење осиромашеним уранијумом (1999, раздаљина 0км).
mlekac mlekac 02:23 26.02.2014

Drago mi je

Da se zlato bori!
Drzim palceve i nadam se.
arianna arianna 13:31 26.02.2014

....

interesuje me što veći broj različitih mišljenja

Da li su ove vesti povezane i na koji način?

vest br 1

vest br 2

vest br 3

vest br 4
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:03 26.02.2014

Re: ....

arianna, mislim da postavljaš sugestivno pitanje
Mada, vest br 2 nije najtačnija, jer u Sloveniji koja je u EU, postoje obavezne vakcine. Izbegavanje se globi.
arianna arianna 14:13 26.02.2014

Re: ....

arianna, mislim da postavljaš sugestivno pitanje

sorry

problem je što se svaki dan srećemo sa sve većim brojem dijagnostifikovanih slučajeva, a sve manje pravih odgovora, počev od uzročnika, kliničke slike, stepena itd.

vest br 5

ivana23 ivana23 14:17 26.02.2014

Re: ....

•More than 12 California children diagnosed with syndrome
•Children suffered paralysis of one or more arms or legs



Rare, polio-like disease afflicting California kids mystifies health officials

- Javljaju se nove bolesti, koliko vakcina deca vec danas primaju, a koliko ce za nekoliko godina.
Zaprepastila me je doktorka koja je izjavila da je na 'novu' petovalentnu vakcinu reakcija slabija nego na one starije vakcine. Naime, niko ne pita za reakciju, vec za posledicu!
tetkino tetkino 14:33 26.02.2014

Re: ....

Moja tetka je imala polio.
Jedna noga joj je ostala kraća, ceo život je koristila štaku i uvek se Bogu zahvaljivala što nije umrla ili ostala u kolicima kao mnoge njene vršnjakinje sa kojima je ležala (epidemija pedesetih godina).

Moja baba tetka je imala autizam (barem predpostavljam da bi se to danas tako klasifikovalo).
U životu nije primila ni jednu vakcinu, živela je na selu, jela prirodno i generalno vodila zdrav život.

I vaša poenta je?

Ministarka pokušava da nam podvali američke vakcine od kojih će nam sva deca postati autistična?

Daleko od toga da gajim ljubav i poštovanje prema farmaceutskim kompanijama i da mislim da je još izmišljen lek koji nema negativne efekte i da umanjujem strah, brigu i traume svakog roditelja koji pokušava da zaštiti svoje dete, ali zaboga zar smo u XXI veku spali na to da se ponovo raspravljamo o tome da li je bolje rizikovati epidemije:
- rubeola,
- tuberkuloze,
- žutice,
- difterije,
- velikog kašlja,
- tetanusa,
- malih boginja,
- zaušaka...

I ako neko pomene da su to sad "retke" bolesti nek stavi prst na čelo pa nek se zapita zašto su retke - pa zato što je većina stanovnika vakcinisana protiv njih i ne mogu tako da se šire.

Rasprava da li je bolje primiti obične ili trovalentne ili petovalentne vakcine je ok - ali rađe ću je prepustiti nekom sa Torlaka ili Batuta, a na osnovu onog što čujem doneti svoj sud - ako postoji izbor, a taj izbor bi morao da postoji.

Obzirom da se vraćamo u srednji vek ja bih da povedem kampanju protiv vode i sapuna, šuga je očigledno naša sudbina...
ivana23 ivana23 14:44 26.02.2014

Re: ....

Obzirom da se vraćamo u srednji vek ja bih da povedem kampanju protiv vode i sapuna, šuga je očigledno naša sudbina...


Suga je parazitska bolest i nema direktne veze sa vodom i sapunom.

Kako objašnjava dr Dubravka Đerić, dermatovenerolog Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, šuga je uvek prisutna i veoma lako se prenosi – preko kože, posteljine, odeće, peškira, seksualnim putem...

Ovo oboljenje je veoma rasprostranjeno i ne treba ga vezivati samo za nečistoću jer šugu mogu dobiti i oni koji vode računa o ličnoj higijeni samo zato što su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Higijena dakle nije garancija da je nećete dobiti – uverava dr Đerić.

LINK
arianna arianna 15:01 26.02.2014

Re: ....

I vaša poenta je?

nema poente, samo pitanja, i to uglavnom na temu mogućnosti biološkog ratovanja
Hansel Hansel 15:11 26.02.2014

Re: ....

Rasprava da li je bolje primiti obične ili trovalentne ili petovalentne vakcine je ok - ali rađe ću je prepustiti nekom sa Torlaka ili Batuta, a na osnovu onog što čujem doneti svoj sud - ako postoji izbor, a taj izbor bi morao da postoji.

Некаква здраворазумска логика говори да би било природније да у једном тренутку дете прими вакцину само за једну болест. Иста логика би рекла да истовремено излагање великом броју различитих инфективних антигена не подражава оно што се у природи дешава, бар не често.

Тако да би се морало дозволити право избора врсте вакцине родитељима (као и право на вакцину без појачивача), па ако је скупља та коју родитељ бира нека покрије разлику у цени, а не да плаћа пуну цену. Итд.

EDIT: Нађох овај податак (мада сам тражио нешто друго, волим овакве случајности):
Kod dece se, prema njegovim rečima, najčešće javljaju mešane infekcije izazvane virusima, takozvane koinfekcije, u kojima istovremeno deluje pet do sedam virusa.

Ово се односи на проф. др Бранимира Несторовића. Следеће питање би било о начину уласка тих антигена, врстама итд... тек, много би тога требало распетљати. Неки дан сам видео прилог о припреми нове вакцине против великог кашља, у Пастеровом заводу, техником генетског инжењеринга. Отприлике, праве бактерију која имуном систему изгледа исто као она опасна, али ова није опасна, и тако се на природан начин створи имунитет (имунизација би се радила спрејом, или капима у нос...)
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:47 26.02.2014

Re: ....

Hansel
Rasprava da li je bolje primiti obične ili trovalentne ili petovalentne vakcine je ok - ali rađe ću je prepustiti nekom sa Torlaka ili Batuta, a na osnovu onog što čujem doneti svoj sud - ako postoji izbor, a taj izbor bi morao da postoji.

Некаква здраворазумска логика говори да би било природније да у једном тренутку дете орими вакцину само за једну болест. Иста логика би рекла да истовремено излагање великом броју различитих инфективних антигена не подражава оно што се у природи дешава, бар не често.

Тако да би се морало дозволити право избора врсте вакцине родитељима (као и право на вакцину без појачивача), па ако је скупља та коју родитељ бира нека покрије разлику у цени, а не да плаћа пуну цену. Итд.


Naravno. Medjutim, forsiraju se visestruke vakcine (MMR u Britaniji) i to je prevazislo granice nauke i struke.

Andrew Wakefield, lekar koji je zastupao misljenje da multiple vakcine date odjednom mogu da dovedu do autizma je na kraju optuzen za falsifikovanje rezultata istazivanja i iskljucen iz profesije.

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/full-statement-by-mmr-scare-doctor-andrew-wakefield-the-government-has-tried-to-cover-up-putting-price-before-childrens-health-8570596.html

U jeku skandala sa MMR vakcinom u UK je obelodanjeno da, iako je vlada gurala multiplu vakcinu i stopirala uvoz jednostrukih, Blerov najmladji sin Leo je primio tri odvojene vakcine.

Sto se prava izbora tice koji bi imali roditelji, ne mislim da je to najbolje resenje. Ako je stav medicinske nauke i lekarskih struke da su jednostruke vakcine bolje, SVA deca treba da dobijaju takve vakcine. Mnogi roditelji nisu obrazovani i informisani da mogu da donesu informisanu odluku, a mozda nemaju ni mogucnosti za doplate, pa je jedino omogucavanje svima bolje opcije (po misljenju struke) u skladu sa proklamovanom drustvenom brigom o deci. Ako roditelj ne moze da donese informisanu odluku i da finansira svoj izbor, drzava mora da deluje u najboljem interesu deteta koji prepoznaje medicinska struka.

Zdravlje, u sta spadaju i vakcine, treba da bude dostupno svima (a napr. neesencijalni casovi tenisa ili baleta treba da budu roditeljski izbor).
tetkino tetkino 16:00 26.02.2014

Re: ....

Moja baba nije imala problem sa vakcinacijom.

Ona je sahranila jedno dete od rubeola, mlađeg brata joj je odnela tuberkuloza kao tinejdžera, dever joj je prošao ceo rat u partizanima, a onda umro od tifusa, muževljeva sestra je dobila polio, komšiji preko puta su dva sina dobila zauške kao momci i ostala obojica sterilna...

Moja mama nije imala problem sa vakcinama, jer je znala sve ovo, oko nje su živeli ljudi koji su nosili posledice ovih bolesti.

Sada su te bolesti retke i nove generacije se pitaju da li to sve vredi?
Da li je bezbedno?

A ja se pitam da li svaka nova generacija u istoriji čovečanstva mora iznova i iznova da gura ruku u vatru da vidi da li stvarno peče?

Vakcine su delotvorne samo kad je velika većina vakcinisana.
Da li moje dete mora da prođe sve ono što je prošla moja baba, da bi negde 2050-te ponovo došli na onaj nivo svesti iz 1950-te?

To ne znači da postoje savršeno bezbedne vakcine.
To ne znači da ne treba raditi na njihovom unapređenju ili na njihovoj kontroli.
To ne znači da treba u startu prihvatati svaki rizik, ali aman zar ćemo u XXI veku postavljati pitanje: "A treba li nam vakcina?"

Hansel Hansel 19:26 26.02.2014

Re: ....

principessa_etrusca
Sto se prava izbora tice koji bi imali roditelji, ne mislim da je to najbolje resenje. Ako je stav medicinske nauke i lekarskih struke da su jednostruke vakcine bolje, SVA deca treba da dobijaju takve vakcine.

Слажем се, него написао сам компромисну варијанту пошто нам се сервира да доминантне лекарске струје тврде да су вишеструке вакцине безопасне, а делотворне. Каква је ситуација код нас, схватио сам да сада једноставно нема избора, мора се нпр. примити тро/петовалентна вакцина или се родитељ кажњава. Па сам зато макар за мали помак, а волео бих да буде тако као што ти кажеш.
nim_opet nim_opet 21:18 26.02.2014

Re: ....

Andrew Wakefield, lekar koji je zastupao misljenje da multiple vakcine date odjednom mogu da dovedu do autizma je na kraju optuzen za falsifikovanje rezultata istazivanja i iskljucen iz profesije.


Nije bio optuzen nego je dokazano da ni jedno istrazivanje koje je sprovodio nema dobru metodolosku osnovu, niti dokaz da su vakcine i autizam povezani, a da je zatim otkriveno da je autisticnu decu podvrgavao invazivnim procedurama u toku istrazivanja, bez odobrenja etickog komiteta. Na kraju je dokazano da je falsifikovao delove inicijalnog izvestaja. Sve to je kostalo nekoliko hiljada dece zivota, sto u US sto u UK, od bolesti koje su potpuno sprecive.
tetkino tetkino 21:31 26.02.2014

Re: ....

+ je sve to radio kako bi progurao "svoju" verziju vakcine

but who cares...



principessa_etrusca principessa_etrusca 01:48 27.02.2014

Re: ....

Hansel
principessa_etrusca
Sto se prava izbora tice koji bi imali roditelji, ne mislim da je to najbolje resenje. Ako je stav medicinske nauke i lekarskih struke da su jednostruke vakcine bolje, SVA deca treba da dobijaju takve vakcine.

Слажем се, него написао сам компромисну варијанту пошто нам се сервира да доминантне лекарске струје тврде да су вишеструке вакцине безопасне, а делотворне. Каква је ситуација код нас, схватио сам да сада једноставно нема избора, мора се нпр. примити тро/петовалентна вакцина или се родитељ кажњава. Па сам зато макар за мали помак, а волео бих да буде тако као што ти кажеш.


Драго ми је да се слажемо јер мислим да је ово веома важна тачка.
Много је земаља где се под маском слободе избора становништво трује на различите начине, односно омогућава му се да прави евидентно лоше изборе. Лично немам ништа против када неко ко је добро информисан прави лош избор, али је проблем код људи који немају приступ информацијама, па су незаштићени, а посебно су незаштићена њихова деца.

Мултипле вакцине већина деце може да поднесе без трајних последица, али се игнорише онај проценат код кога се појавио аутизам након вакцинације. Мултипле вакцине очигледно нису безбедне за СВУ ДЕЦУ.

Пратила сам случај лекара Андруа Вејкфилда и његовог искључивања из професије, Била је заиста застрашујућа одлучност да се угуши свако друкчије мишљење.
tetkino tetkino 07:05 27.02.2014

Re: ....

Prebacivanje odgovornosti na roditelje tj. "informed decision" je nešto što mi je posebno odvratno.
Jesi ti si učio medicinu 10 godina, pa si radio još 10 godina, pa nisi siguran šta bi, a ja ću nakon razgovora od 15 minuta da donesem "informed decision" - how yes no.
To je samo način da se prebaci odgovornost.

Ne kažem da pacijent ili roditelji ne treba da budu informisani, ali, izvini, ja da znam kako treba, ne bi mi ti trebao.
Ti si učio školu da budeš lekar, ja da predajem georgrafiju npr.

Мултипле вакцине очигледно нису безбедне за СВУ ДЕЦУ


Vakcine nisu bezbedne za svu decu.
Nije ni aspirin.
Nije ni kikiriki.
Niti su jagode.
Ni hleb.
Ni voda.
Ni ...
U stvari na celom svetu ne postoji, verovatno, ni jedna jedina stvar bezbedna za sve ljude.

Ako hoćete da poredite, poredite multiple vakcine sa onim pojedinačnim - one su i uvedene, između ostalog, zato što su roditelji kukali kako se prave gužve, kako im decu bodu toliko i toliko puta, kako nije problem u vakcini nego u živi i skvalenu koji ih prati, pa je multipl bolji od običnog, pa je onda dilema sa mrtvim ili umrtvljenim virusima itd. itd.

I za kraj, to što neko misli drugačije, ne znači da je i u pravu.



jednatanja jednatanja 11:19 27.02.2014

Re: ....

Skoro sve dečije vakcine nemaju više živu kao konzervans. Inače kad smo mi bili mali, kapi za nos su sadržale živu. Ja sam lično testirala te preparate pre 15-tak godina (kao biohemičar u laboratoriji), i jedan test je bio takav da se na kraju pojavi kuglica žive, kao dokaz da je konzervans prisutan. Uvek smo se grozili. A niko se nije žalio jer niko nije znao. Sve vakcine kojima su moja deca vakcinisana nisu sadržale živu, kao ni kapi za nos.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:13 27.02.2014

Re: ....

nim_opet

Nije bio optuzen nego je dokazano da ni jedno istrazivanje koje je sprovodio nema dobru metodolosku osnovu, niti dokaz da su vakcine i autizam povezani, a da je zatim otkriveno da je autisticnu decu podvrgavao invazivnim procedurama u toku istrazivanja, bez odobrenja etickog komiteta. Na kraju je dokazano da je falsifikovao delove inicijalnog izvestaja. Sve to je kostalo nekoliko hiljada dece zivota, sto u US sto u UK, od bolesti koje su potpuno sprecive.


Moguce, ali njegov slucaj je licio na lov na vestice uz zaglusujucu medijsku hajku. (I sve to u zemlji u kojoj se ne tako davno dogodio slucaj Dr Harolda Shipmana , lekara oste prakse koji je pravosnazno osudjen za ubistvo petnaest starijih pacijenata, a smatra se da je ubio i do 250! On je iskljucen iz lekarskog registra deset dana nakon sudske presude za masovno ubistvo!)
tetkino tetkino 12:23 27.02.2014

Re: ....

principessa_etrusca principessa_etrusca 12:30 27.02.2014

Re: ....

tetkino
Prebacivanje odgovornosti na roditelje tj. "informed decision" je nešto što mi je posebno odvratno.
Jesi ti si učio medicinu 10 godina, pa si radio još 10 godina, pa nisi siguran šta bi, a ja ću nakon razgovora od 15 minuta da donesem "informed decision" - how yes no.
To je samo način da se prebaci odgovornost.

Ne kažem da pacijent ili roditelji ne treba da budu informisani, ali, izvini, ja da znam kako treba, ne bi mi ti trebao.
Ti si učio školu da budeš lekar, ja da predajem georgrafiju npr.


Apsolutno se slazem. To je u krajnjoj instanci liberalna kapitalisticka zavera. Kao sto zakon propisuje da sva deca moraju da idu u skolu, zakon, na osnovu onoga sto preporucuje struka, treba da oslobodi masu roditelja odgovornosti za koju nisu sposobni.

Мултипле вакцине очигледно нису безбедне за СВУ ДЕЦУ


Vakcine nisu bezbedne za svu decu.
....
U stvari na celom svetu ne postoji, verovatno, ni jedna jedina stvar bezbedna za sve ljude.

Ako hoćete da poredite, poredite multiple vakcine sa onim pojedinačnim - one su i uvedene, između ostalog, zato što su roditelji kukali kako se prave gužve, kako im decu bodu toliko i toliko puta, kako nije problem u vakcini nego u živi i skvalenu koji ih prati, pa je multipl bolji od običnog, pa je onda dilema sa mrtvim ili umrtvljenim virusima itd. itd.

I za kraj, to što neko misli drugačije, ne znači da je i u pravu.


Od vise mogucih varijanti, postoje one koje su bolje i nose manje rizika i one koje su gore i nose vise rizika. To treba da bude jedini kriterijum, a ne nikakav nemedicinski ili komercijalni. To je moje misljenje.
fantomatsicna fantomatsicna 09:12 28.02.2014

Re: ....

Jelica Greganović
arianna, mislim da postavljaš sugestivno pitanje Mada, vest br 2 nije najtačnija, jer u Sloveniji koja je u EU, postoje obavezne vakcine. Izbegavanje se globi.

Ja bih samo da pitam Da li je ovo sačuvajmebože istina LINK
iqiqiq iqiqiq 20:31 26.02.2014

Bravo za Anastasiju

Pobediće ona bolest, samo da se okupe dobri ljudi oko nje. Držimo joj palčeve i radujemo se da se hrabro bori.

Kapa dole savesnim lekarima Praga i Beograda.

I neka provede medeni mesec u Pragu i neka slavi novi rođendan na dan kada je Jelica čula za nju
jednatanja jednatanja 10:44 27.02.2014

Hvala

bogu da je živnula i da se smeje. Juče sam hitno morala sa srednjim sinom u bolnicu, pa ono čekanje, on plače, svi okolo bolesni, u tom trenutku sam pomislila na Anastasiju i njene roditelje, koliko stresa su ti ljudi preživeli i čekanja i igala i svakojakih čuda. Da im se svi divimo i damo orden za hrabrost, za njenu celu porodicu. Jelice, hvala što si se zauzela za nju, i navijamo. Ovaj tumor sporo raste, ako nema metastaza, uvek postoje šanse. Napasti taj tumor sa svim raspoloživim. Da se oporavi, pa da nastavi zračenje, daće Bog.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:01 27.02.2014

Re: Hvala

Anastasija je dobro.
Sinoć je celu večeru sama pojela.
Metastaze još uvek nisu potvrđene.
Danas treba da ide na preglede.
Danas su joj stigli brat i sestra iz Vranja.
I što je najbolje, konačno počinje zaustavljanje zloupotreba ovog deteta u medijima.
ciracirafm ciracirafm 18:47 27.02.2014

Re: Hvala

Jelica Greganović
Anastasija je dobro.
Sinoć je celu večeru sama pojela.
Metastaze još uvek nisu potvrđene.
Danas treba da ide na preglede.
Danas su joj stigli brat i sestra iz Vranja.
I što je najbolje, konačno počinje zaustavljanje zloupotreba ovog deteta u medijima.

Eto lepe vesti!
Nadam se da ce iste umnoziti i da ce Anastazija pobediti!
tetkino tetkino 15:08 27.02.2014

Izbori i Hanterov sindrom

Đukić Dejanović: Obezbeđena terapija za dečake obolele od Hanterovog sindroma!


Postignut je dogovor sa mobilnim operaterima: Oni će izdvajati deo novca od svakog poziva za terapiju dečaka. Novac će se slivati u Ministarstvo zdravlja, a zatim će ministarstvo prebacivati RFZO-u u Fond za retke bolesti, navela je ministarka



BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će sedam dečaka koji boluju od Hanterovog sindroma od aprila imati obezbeđenu terapiju.

Đukić Dejanović je, posle skupa posvećenom obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv retkih bolesti, rekla da je juče postignut dogovor sa mobilnim operaterima i da će oni izdvajati deo novca od svakog poziva za terapiju dečaka. Novac će se, kako kaže, slivati u Ministarstvo zdravlja, a zatim će ministarstvo prebacivati Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u Fond za retke bolesti.

"Druga važna vest je da je RFZO prihvatio kompletnu dijagnostiku retkih bolesti, bilo da se ona radi u zemlji ili u inostranstvu", rekla je Đukić Dejanović.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je vreme da KCS preuzme odgovornost na sebe i da se više uključi u problematiku dijagnostike i lečenja obolelih od retkih bolesti.

"KCS će proširiti dijapazon dijagnostičkih metoda, ali i lečenja obolelih. Naša je ovaveza da uključimo sve koji imaju kapaciteta i želju u Beogradu, ali i u unutrašnjosti, da učesrtvuju u ovome. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati i rezultat", naglasio je Lončar.

On je rekao da ga ohrabruju postignuti rezultati razgovora sa mobilnim operaterima i da je bitno da sada postoji strategija i podela šta će ko raditi i da će rezultat biti neminovni.Majka dečaka koji ima Hanterov sindrom i predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti Marija Joldić rekla je da ne može da veruje da je konačno rešen problem lečenja dece sa Hanterovim sindromom. Ona je naglasila da su brojni problemi sa kojima se suočavaju deca i njihovi roditelji, da su pojedine bolesti toliko retke da lekarima prođe čitav radni vek da ne vide ni jednog obolelog i da je prepoznavanje bolesti veliki problem.

"Kada se propozna, problem je poslati uzorak u inostranstvo, što je do sada bilo o trošku roditelja. Mi ne znamo ni koliko ima dece i odraslih koji boluju od retkih bolesti i nemamo registar", naglasila je Joldić.U Fond za retke bolesti iz budžeta ove godine je opredeljeno 280 miliona dinara, a za lečenje 18 mališana obolelih od Gošeove bolesti, mukopolisaharidoze tip 2 i Hanterove bolesti, do kraja godine potrebno je oko 400 miliona dinara.Novac koji nedostaje, oko 120 miliona dinara, biće obezbeđen od mobilnih operatera.

Đukić Dejanović je naglasila da će rebalans budžeta biti prilika da se povećaju izdvajanja u Fond za retke bolesti.Procenjuje se da u Srbiji od retkih bolesti boluje oko 450.000 osoba, odnosno na svakih 2.000 beba rodi se jedna koja ima retku bolest.

Kurir
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:07 27.02.2014

Re: Izbori i Hanterov sindrom

E, sad još da se država u ime humanosti odrekne poreza kojim tereti sva humanitarna davanja...
Hansel Hansel 17:13 27.02.2014

Re: Izbori i Hanterov sindrom

Избори треба да буду бар на две године (по могућству са забраном предизборне кампање) да би се нешто стварно померало и померило у овој земљи.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:23 27.02.2014

Re: Izbori i Hanterov sindrom

Ja ne bih ukinula predizbornu kampanju, al bih ukinula predizbornu tišinu i uvela obavezno glasanje.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:28 27.02.2014

Re: Izbori i Hanterov sindrom

Jelica Greganović
E, sad još da se država u ime humanosti odrekne poreza kojim tereti sva humanitarna davanja...


Imam ja bolji predlog:

Da se deca kompletno leče iz budžeta a da humanitarni broj podele za plate u RFZO
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:46 27.02.2014

Re: Izbori i Hanterov sindrom

Slažem se Uroše, da vide kako je prositi naokolo...
fantomatsicna fantomatsicna 09:26 28.02.2014

Re: Izbori i Hanterov sindrom

Jelica Greganović
E, sad još da se država u ime humanosti odrekne poreza kojim tereti sva humanitarna davanja...

Ne mogu da verujem da se to oporezuje!
Lakomosti ..nikad kraja...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:47 27.02.2014

Evo konačno,

u moru stravičnih članaka u kojima se Anastasija živa sahranjuje, evo...moja koleginica, Jelena Stojković, dopisnica Večernjih Novosti iz Vranja:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:480249-Anastasiji-bolje-pocela-da-jede
nemanja95la nemanja95la 22:24 27.02.2014

Nadamo se najboljem.

Prvo bih se zahvalio Vama Jelice, jedini ste koji nam prenosite pravo stanje NASEG andjela malog i zaista Vam hvala zbog toga. Molim se za Anastasiju od prvog pojavljivanja u medijima, imam sestricu godinu dana mladju od nje i mozda mi je zato cim sam je video postala mnogo draga. Svaku vest u nakaradnim medijima su pratile suze, jos dok sam citao naslov i gledao sliku izmucene duse male, molim se Bogu da ponovo vidimo Anastasiju kakva je bila na slici iznad. Kad bi mogli svi mi koji smo uz nju, da uzmemo po malo njenog bola i patnje bilo bi najbolje, al' ne mozemo nista drugo da uradimo osim da pruzamo podrsku (neko i novcanu), nazalost ja samo nematerijalnu. Pisao bih jos puno, ali nemam ni snage vise, dace Bog da cujemo samo jos bolje vesti od vas i da ce se andjeo izleciti skroz!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 27.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Upravo sam videla očito početak ponovne serije sahranjivanja živog deteta...reči nemam, ovo je strašno! I nemoralno.
Kada je puste sa intenzivne nege na obično odeljenje imaće dostup do neta...i treba da vidi kako je unapred sahranjuju?!

https://www.facebook.com/NNSrbija/photos/a.506023019506794.1073741839.342859039156527/520677551374674/?type=1&theater
nemanja95la nemanja95la 23:06 27.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Zabraniti sve ovakve novine, ocito je da urednici istih zive samo za publicitet i da su veoma nemoralni! Ajd' sto naslov napumpaju, nego ceo tekst, kako ih nije stid nimalo?!

edit: Kako ih nije sramota da ovako nesto u opisu stave, a takve neistine pisu... "Naše Novine su jedini dnevni list u Srbiji koji vas ne laže! Istina i samo istina! Mi smo naši,vaši i uvek prvi! Čitajte nas!"
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:11 28.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Novine obično nije u redu zabranjivati, ali ovakve tekstove, u kojima se dete koristi u senzacionalističke, morbidne svrhe, bi trebalo sankcionisati. Na kraju krajeva i od strane novinarskog esnafa. Neverovatno je kako niko od ovih novinara nije ništa priupitao lekare...
nemanja95la nemanja95la 01:28 28.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Sve kazniti, i to po dzepu lepo, pa da vidimo da li ce ovakve neistine siriti, nemoralnost na najvisem nivou.. sacuvaj Boze...
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:18 28.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Jelica Greganović
Novine obično nije u redu zabranjivati, ali ovakve tekstove, u kojima se dete koristi u senzacionalističke, morbidne svrhe, bi trebalo sankcionisati. Na kraju krajeva i od strane novinarskog esnafa. Neverovatno je kako niko od ovih novinara nije ništa priupitao lekare...


Новине сигурно не треба забрањивати, али треба тужити сваки пут када су објављени нетачни подаци, малициозно и сензациoналистички интерпретирани и на начин који некоме, посебно детету, може да изазове штету. Проблематично је већ и објављивање фотографија деце.

Приметила сам да се то у Србији не ради, а ако је неко евентуално тужен, то је новинар, а не новина (уредништво и сам издавач, који реално једини може да плати неку смислену одштету).

Претпостављам да је то једини пут док се не искристалишу правила понашања, не само новинарске професије, већ пре свега власника медија.
nemanja95la nemanja95la 09:14 28.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Naravno da se ne mogu zabraniti novine, napisao sam to u afektu..
Hansel Hansel 11:14 28.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Чујте, ако у теорији радио и ТВ станица могу да изгубе дозволу због кршења неких правила (па је бар једна тако затворена), зашто би новине биле изузетак?

Друго је питање да ли бисмо могли да се сложимо у вези с правилима, и да ли би она могла да буду довољно јасна, па да једноставно та правила не буду цензорска, у смислу спречавања изношења ставова и јавно значајних истинитих чињеница. Нагласак на "јавно значајним".

А ако свим новинама (медијима) забраните исте ствари (понављам, које не само да немају везе с јавним интересом, него су му директно супротне), и будете према свима исти, онда нико од њих није у комерцијалној предности с те (мрачне) стране.

На крају крајева, овде се ради о злоупотреби детета у сврху профита.

principessa_etrusca
Новине сигурно не треба забрањивати, али треба тужити сваки пут када су објављени нетачни подаци, малициозно и сензациналистички интерпретирани и на начин који некоме, посебно детету, може да изазове штету.

Тужбе су у Србији, бар у оваквим случајевима, мучније за тужиоце него за кривце, а кад се перје проспе, тешко се скупља. Зато ми је став све радикалнији.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:31 28.02.2014

Re: Nadamo se najboljem.

Hansel
А ако свим новинама (медијима) забраните исте ствари (понављам, које не само да немају везе с јавним интересом, него су му директно супротне), и будете према свима исти, онда нико од њих није у комерцијалној предности с те (мрачне) стране.

На крају крајева, овде се ради о злоупотреби детета у сврху профита.


Slazem se i mislim da je kljucno ovaj problem resavati na nivou vlasnika media, pa onda urednika, pa tek onda novinara.

Novinaraska udruzenja mogu da imaju svoj eticki kodeks, ali dok ima medija koji cvetaju na objavljivanju bljuvotina zarad profita, nista se nece sustinski promeniti.

Zato je vazno da vlasnici medija placaju kazne i odstete, ne simbolicne, vec one koje dovode u pitanje profitabilnost njihovog poslovanja.

LINK: Rebekah Brooks, jedna urednicka karijera


ace1 ace1 17:25 01.03.2014

Lecenje

Dva veća korena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije.
(može i električna seckalica) i pomeša se s 1/2 kg domaćeg meda.
Konzumirati ga 3-4 puta na dan.
Koristiti plastičnu,drvenu ili keramičku kasicicu, nikako metalnu.
Prvi efekti se osjećaju posle dva do tri dana .

E , sada... djumbir je malo jak za digestivni sistem , a med to ublazava , mozda je bolje poceti sa manjim dozama djumbira.......
ace1 ace1 14:48 03.03.2014

Aca


Nije mi najjasnije :
Ceski lekari su otpustili Anastasiju sa velikom mogucnoscu da NEMA metastaza , a nasi
[url=http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/446849/Lekarski-konzilijum-Anastasija-Trajkovic-u-teskom-stanju?ref=fbblic][/url]
tvrde da ih ima : " ......dok su na plućima dijagnostičkim metodama utvrdjene promene koje odgovaraju metastazama...."
Ko tu koga i sve nas .....?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana