Jubileji| Ljubav| Mediji

ZABAVNIČE, SREĆAN TI ROĐENDAN!

Jelica Greganović RSS / 28.02.2014. u 10:47

Jedna od većih časti koje su me snašle u životu je bio poziv da pišem za današnji, rođendanski broj Politikinog Zabavnika. Današnji. Danas Zabavnik slavi 75. rođendan. Moram da kažem da je to jedno od starije dece koju poznajem. Zbog toga, a i zato što sam Politikinom Zabavniku dužna za sve ono što je on za mene pisao sve ove godine, od mene je Zabavnik za rođendanski poklon dobio priču. Naravno da ta je neophodimi i sastavni deo te priče i Bob Živković. Bez njega poklon ne bi bio pravi...Dakle, ZABAVNIČE, SREĆAN TI ROĐENDAN:

1621708_10152232213359655_1932944851_n.jpg 

 Ja nisam rasla sa Zabavnikom. Politikinim Zabavnikom. Ja sam rasla pod Zabavnikom. Naime, njime su me pokrivali na noši. Znam da to možda baš nije zgodna priča, ali život je pojava koja je mnogo drugačija u radnji no u izlogu.

Ukratko, opšte je poznato da su deca pojava od leptirova osetljivija, naročito u geografskom parčetu zvanom Balkan. Uz to se od vazda zna da je Balkan deo Antarktika, zbog čega su pomenuta deca obaška ugrožena. Naročito na nošama gde im je početak leđa toplotno zbrinut, pridružena mu je i gornja polovina tela, ali ogroman problem su noge u čijem podnožju je srozan ostatak odevnih momenata. Tačno taj razgolićeni deo detinje pojave, čiji najviši planinski vrh su kolena, bi mogao, prema svim bapskim iskustvima, da bude uzrok ugrožavanja dečijeg opstanka. Zato to mora da se nečim pokrije. U slučaju moje malenkosti se radilo o pokrivanju Zabavnikom. Zato što je time izazivan dvostruko korisni efekat. Em sam njime bila zaštićena od opakih mrazeva koji vladaju u stanovima balkanskih stambenih jedinica, naročito onih koje se greju iz sve snage, em sam bila mirna kao buba mara u komi, jer sam čitala pokrivač – Zabavnik. Dobro, ne baš čitala, više slike gledala i divila se čoporima slova. Mada, porodična legenda kaže da sam pomoću Zabavnika sama naučila i da čitam. Tako je moje vreme na »prestolu«, kako je moj otac od milja zvao nošu, bilo duplo isplativo.

Od tog vremena nadalje, kroz celo moje detinjstvo i ono sve što mu je sledilo, Zabavnik me je pratio u stopu. Politikin Zabavnik i ja smo bili par, noša nas je napustila odavno, uostalom ja i tako nikada nisam iskazivala trajne rojalističke pretenzije na presto. Zbog toga je moje sećanje ispresecano Zabavnikom...

...Leti su sestru i mene odlagali kod babe i dede, u selo. Ono se sastojalo od niza stvari koje ništa zajedničkog sa gradskim životom nisu imale. Time je trebalo da bude obogaćeno naše životno iskustvo, ali i istovremeno olakšana mentalna stabilnost naših roditelja i onemogućeno pentranje po glavama im od strane naših detinjih malenkosti. Jedino što nas je povezivalo sa gradom je bio – Politikin Zabavnik. Ali, do njega se tako lako u selu nije dolazilo. U selu nema trafika do kojih petkom ujutru može da se otrči. Ne, nabavka Zabavnika u selu je bila sasvim poseban...pa, recimo novodobno – projekat. Nekada su projekti bili građevinske prirode, a sada je projekat i oblačenje gaća. Ups! Izvinjavam se na nefinoći...Daklem, četvrtkom uveče je deda morao da nam izbroji i preda pare za Zabavnik. Što je sigurno, sigurno. Onda nam je baka uručivala šlajpik. Ko ne zna, to je žargonski naziv za novčanik, koji datira iz polovine prošlog veka. Šlajpik je stavljan na sredinu gostinskog stola, koji je bio veličine današnjih nosača aviona.

Petkovo jutro se čekalo napetim snovima noći koja ga je delila od četvrtka. Petlovi su tog jutra jedva kljunove otvorili, vampiri nisu čestito ni zube stigli da operu pred odlazak na dnevno spavanje, mrak se još uvek razvlačio i vezivao pertle pred ustupanje radnog mesta zori, kada smo sestra i ja otvarale oči šire od lustera i počinjale sa burnim pripremama na odlazak u poštu. Iz njih bi neupućena osoba zaključila da je dotična pošta bar tri dana jahanja od naše kuće i da je od nas ne deli desetak minuta lakog hoda. Ali, za svaki slučaj, nikad se ne zna, mogu pošte i da se odmaknu. Namerno. Bilo je to jedino jutro u nedelji koje smo smele da preskočimo bez pijenja bele kafe, koju je naš deda smatrao važnijom od disanja.

Posle kraće svađe koja će od nas da nosi novčanik sa dragocenim sitnišem, baka je pokušavala da nas stigne sa komadima hleba namazanim pekmezom dok smo sestra i ja istrčavale iz dvorišta, krećući na kratak ali izvestan put ka nabavci novog Zabavnika. Koji je u očima naše bake bio ravan odlasku u lov na gladna čudovišta koja žive u trećem sazvežđu desno od naše planete. Mada, čak i da smo tamo krenule bilo bi manje drame i pozdravnog mahanja od strane babadedovskog para koji nas je ispraćao sa kapije. Da smo samo imale vremena da se osvrnemo, verovatno bi videle i suze koje su im nagonski i samoinicijativno klizile u nedra, preteći izazivanjem pneumonije povodom kvašenja staračkot grudnog koša na otvorenom, hladnjikavom spoljnom prostoru sabajlističkog doba tek započetog dana. Jer, u njihovim glavama se odvijala scena u kojoj njih dvoje neodgovornih jadnika pokušavaju našim roditeljima da objasne kuda su im nestala deca s poverenjem na čuvanje ostavljena. »Otišle su da kupe Zabavnik, i tu im se gubi svaki trag, neki sumnjaju sedmoglavu aždaju koja od tada sito  podriguje u obližnjoj bari, ali nije sigurno...«, jecali su baba i deda u svojoj mašti.

Sestra i ja smo, uprkos svoj tragediji koju smo za sobom ostavljale, veselo klipsale ka seoskoj pošti, kroz jutro iz gornjeg pasusa. Jutro koje je kao i svako seosko jutro mirisalo na sve što se u ovakvim pričama ne pominje: nakiselo na kokošinjce, strašno na svinjce, toplo na štale u kojima trune slama...Tu i tamo je pokušavao da se probije miris baštenskog cveća, ali uzalud, tog mirisa sem u romantiziranim pripovetkama o lepotama života u selu, u seoskoj stvarnosti nema. Prosto, jer mu ne uspeva da dođe do izražaja. U slučaju našeg sela je situacijom dominirao inspirativni miris mašinskog ulja. Jer je kroz selo prolazila pruga, što je kako vizuelno, tako i miomirisno doprinosilo izazivanju nosnih čula. Duž nje nam se dešavalo sve što je možda i opravdavalo suze kojima smo ispraćane. Napadali su nas komšijski petlovi, ljubile slučajno naišle rođake, železničari nam poklanjali  pse kojih posle nismo mogli da se rešimo, rasne mešavine bivola i veverica...Sve do pošte koja nas je, u svoj svojoj malenkosti jedva konkurentnoj većem kokošinjcu, strpljivo čekala.

A, u pošti je bio pult, visok tako da smo o njega taman nos mogle da okačimo i pružajući se na prste izbrojimo sitniš iz novčanika. Odande se pojavjivala misteriozna ruka i izručivala nam jedan od tri primerka Zabavnika koji su u selo stizali.

Putem nazad smo se sestra i ja istrajno svađale koja će prva da čita Zabavnik, jer iako se znalo da drugi čitač ima pravo na duže i razvučenije čitanje, prvi je ipak bio prvi. Obaška je sledila svađa ko će seckati Maju, ko je oblačiti, a ko je lepiti na žuti karton fascikli koje je nam je moj otac donosio iz svoje kancelarije i tako štetovao državu. Onaj ko prvi čita nije smeo da kaže kraj dežurnog stripa, ni da se smeje izazivački, ni da čita poluglasno i tako drugom otkrije sadržaj pre vremena...Ukratko, ne samo nabavka, već i čitanje Zabavnika su bili dramatične pojave u našim životima. Sa sve »Verovali ili ne«, a ja sam u sve verovala, sa Hogarom i Fantomom, i Mandrakom i Miki Mausom i Pajom, i člancima o zemljama i stvarima koje pre toga ni sanjala nisam, sa svim što je natprirodnim čudom uspevalo da stane u Zabavnik.

Zato da se sačuva sav taj nestvarni svet, zahvaljujući kom su džigljala naša detinjstva i mašta, moj otac je još malo od države uzimao. Onih fascikli od tankog kartona, žutih i narandžastih. Zimi smo strpljivo bušili Zabavnike mašinom sa dva krezava, metalna zuba, kroz njih provlačili konopčić, na na početku i kraju svežnja Zabavnika su bili kartoni od pomenutih fascikli, pažljivo isečeni. Onda smo konopče vezivali u mašnu i tako su Zabavnici postajali velike knjige koje su služile za dane između dva petka, za dane između novog i prošlog Zabavnika. Iseckane Maje i Cice, sa sve šeširima, havajskim ogrlicama i večernjim haljinama, su bile spakovane u kutije od cipela. Čuvali smo ih. Svi. Sem mlađeg brata koji se našao na rubu davanja u usvajanje. U delovima. Zbog neshvatljivog ispada prema dragocenom blagu zabavničkom. Čekala sam toliko godina i evo sad dočekala osvetu, javno pričanje o njegovom nikada i ničim opravdanom postupku – krišom je probao da preda moje Zabavnike u stari papir. U školi. Na svu sreću je dežurna učiteljica imala više pameti i srca od njega. Oduzela mu je Zabavnike i prosledila ih školskoj biblioteci. Jeste da bratu to nikada nisam oprostila, ali mi je mrvu lakše kada znam da su moji Zabavnici još uvek živi u jednoj od beogradskih osnovnih škola. Da je probao mene da preda za reciklažu, pre bih ga razumela, ali dobrovoljno se odreći decenijama skupljanih Zabavnika...to ne.

Kraj ove priče bolje da ne tražim. Zato što kraja ni nema. Ja sam još uvek spremna da okačim nos o bilo koji šalter, da idem i u poštu ako treba, samo da se dočepam Zabavnika. Jedino ne valja što sada, iz roditeljskih razloga razumevanja i požrtvovanosti, moram mesto Prvog Čitača Novog Broja da prepustim rođenoj deci. Takva su, eto, vremena došla. Nema nikakvog više poštovanja prema starijima i roditeljima kao takvim. A u moje vreme, u drugoj polovini prošlog stoleća...U moje vreme...Eh, u moje vreme...Da sam tada sebi rekla da ću jednom, nekad, pisati Zabavniku za rođendan, da ću ja biti u Zabavniku...Ne bih sebi ni reč poverovala. Čak ni da se to nađe u Riplijevoj rubrici u kojoj kučići jedu žilete. Zato što je Zabavnik mađija čista. Zato što ga prave u izmišljenom svetu i onda šalju na našu planetu. Zato što će uvek biti dece koja ne mogu bez Zabavnika i bez koje Zabavnik ne može. I tako već sedamdeset pet godina.

Srećan ti rođendan, Zabavniče!

 

1795661_10202179681866036_1480092054_n.jpg

 

 

 

 

 



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cassiopeia cassiopeia 10:56 28.02.2014

Srećan rođendan!

Lepa priča :)

Za Zabavnik me vežu jako lepe uspomene. Godinama je bio ritual da tata ili mama subotom ujutro donose Zabavnik, ovaj veliki, i Mikijev zabavnik da se sestra i ja ne bi svađale. Doručak u krevetu i čitanje.
Moja šmizla voli Zabavnik al' voli i Bravo. To su ta nova vremena. Teši me što manito guta knjige pa joj za Zabavnik opraštam.

Edit:

Čestitke tebi za priču u jubilarcu :)
8c_competizione 8c_competizione 14:30 01.03.2014

Re: Srećan rođendan!

Moja šmizla voli Zabavnik al' voli i Bravo.


pored Zabavnika, volele su Bravo i generacije iz "70 i neke" (doduse tada 80ih)

Zabavnice da si ti nama ziv i zdrav jos duuuugo
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 03:36 02.03.2014

Re: Srećan rođendan!

Слична је и оја прича са забавником. Био на селу, баба и деда куповали забавник уторком пошто је тада био пијачан дан па смо ишли у град. Поред забавника добијао сам један стрип, Блек Стена или Загор и сладолед. То сам читао недељу дана по неколико пута.
Онда сам се одселио у Канаду, 1991. Негде 1997. нашао сам продавницу у којој је могао да се купи Политикин Забавник. Од тада га опет редовно читам као и моје троје деце. Заједно га читамо, али ја сад морад да чекам свој ред.
Срећан ти рођендан Забавниче...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:57 28.02.2014

Rođendanski :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:58 28.02.2014

Re: Rođendanski :)

Ja ću danas, putovanja povodom, nestajati...ne zamerite
cassiopeia cassiopeia 11:00 28.02.2014

Re: Rođendanski :)

Jelica Greganović
Ja ću danas, putovanja povodom, nestajati...ne zamerite


Srećan put!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:06 28.02.2014

Re: Rođendanski :)

Hvala, banjavaću ja čim uzmognem, usput...

charlie charlie 14:26 28.02.2014

Re: Rođendanski :)

Jelica Greganović
Hvala, banjavaću ja čim uzmognem, usput...


Баш лепо што си се сетила !
Срамота да се нико други (од нас) није сетио.
muaddib92 muaddib92 16:10 28.02.2014

Re: Rođendanski :)

Лелице,
дивота је у ствари бивала у томе да су се стрипови и текстови усклађивали са нашим одрастањем: са Микија, Паје и осталих стрипова, полако смо, преко рубрике 'Веровали или не' прелазили на оне чланке о освајању неких нових територија, па потом и на СФ приче - али увек је ту бивао, на крају, један одличан стрип, као утеха да нисмо превише одлутали..

Мислим да треба посебно поменути једног од изврсних уредника: Дијего Варагић је својевремено, крајем 1960-тих, снимио (тада забавњачку) сингл плочу ''Крчма на путу за Тенеси'' која је имала прилично висок рејтинг, а колико знам остао је дуго као један од водећих уредника Забавника дуго после..

Чаролија куповине Забавника петком, која је трајала 3 деценије, се никада не може заборавити.

Леп поздрав свима који то памте
nikvet pn nikvet pn 18:47 28.02.2014

Re: Rođendanski :)

''Крчма на путу за Тенеси''


Дааај ... !

А СФ тек ...

Чезнем за последњим великим спустом
на глобус на коме се родих
да одморим очи на небу пустом
на свежим зеленим пољима Земље ...
nurudin nurudin 00:59 01.03.2014

Re: Rođendanski :)

Честитке Забавнику, и Вама, драга Јелице!
eli.lacrosse eli.lacrosse 11:10 28.02.2014

:-)

Tvoja priča jutros je u našoj kući pročitana s papira. Neki delovi i naglas. Uživali smo. Hvala ti.
mlekac mlekac 00:11 01.03.2014

Re: :-)

eli.lacrosse
Tvoja priča jutros je u našoj kući pročitana s papira. Neki delovi i naglas. Uživali smo. Hvala ti.


I ja sam! Tek sada videh ovaj blogovski reprint. A jutros sam, sa uzivanjem, iscitala i tebe i blogokuma ti. Onako, sa sve mirisom sveze stampanog Zabavnika!

Ups! Prosla ponoc. Daklem, to je, ipak, bilo juce ujutro.
rade.radumilo rade.radumilo 11:13 28.02.2014

Setim se

Kako sam skupljao reprinte Zabavnika povodom njegovog 50-og rođendana.
Setim se kako su tih godina prvi put uz Zabavnik dali poklončić (beše to novinarsko blokče) i da sam (propustivši da kupim Zabavnik rano ujutru) tog petka obišao sve trafike u Beogradu, ne bih li se dokopao Zabavnika i da sam na kraju otišao do zgrade Politike i tamo izmolio jedan primerak.
charlie charlie 14:27 28.02.2014

Re: Setim se

rade.radumilo
Kako sam skupljao reprinte Zabavnika povodom njegovog 50-og rođendana.
Setim se kako su tih godina prvi put uz Zabavnik dali poklončić (beše to novinarsko blokče) i da sam (propustivši da kupim Zabavnik rano ujutru) tog petka obišao sve trafike u Beogradu, ne bih li se dokopao Zabavnika i da sam na kraju otišao do zgrade Politike i tamo izmolio jedan primerak.

Лепо !
albicilla albicilla 11:54 28.02.2014

morao da se pridruzim cestitkama

svoje sam prve price o pticama objavivljao u zabavniku (bile su jako dosadne, verujte mi)
loader loader 12:31 28.02.2014

:)




zox.zox zox.zox 13:13 28.02.2014

Srećan rođendan

Srećan rođendan Zabavniku i mom Bratu. Brat je sitnih 35 godina mlađi ali ugrabio je datum samo takav.

Jelice fantastična priča ... prava rođendanska. Bobu posebna pohvala za ilustraciju.
anonimni_autor anonimni_autor 13:38 28.02.2014

Re: Srećan rođendan

Zaista je divno što si se setila časopisa našeg odrastanja. Ja sam kao mali više voleo Miki i njegov almanah, međutim nisam izbegavao ni zabavnik. Ali za razliku od izdanja iz Gornjeg Milanovca koja su samo nudila zabavu kroz avanture Paje i sestrića, Baje i Buldoga, Super Šilje, Mikija i Hromog Dabe, Proke pronalazača i zlog naučnika Milića Orlića(namerno pišem u našem prevodu a ne u orginalu, kako bi dočarao to vreme)Politikin zabavnik je imao i obrazovnu svrhu. Kroz njegove kratke priče zavoleli smo književnost, a kroz druge rubrike i nauku. Mnogo pozdrava!
Jukie Jukie 14:27 28.02.2014

Re: Srećan rođendan

Što se Zloćka Orlića tiče (pod tim nazivom ga se sećam) u jednoj epizodi ga pogode zrakom za podmlađivanje i pretvore u bebu orlića i onda odnesu nekim ljudima da ga usvoje i vaspitaju da bude dobar kad poraste, i posle toga ga više nikada nisam video u stripu
anonimni_autor anonimni_autor 18:00 28.02.2014

Re: Srećan rođendan

Jukie
Što se Zloćka Orlića tiče (pod tim nazivom ga se sećam) u jednoj epizodi ga pogode zrakom za podmlađivanje i pretvore u bebu orlića i onda odnesu nekim ljudima da ga usvoje i vaspitaju da bude dobar kad poraste, i posle toga ga više nikada nisam video u stripu

Izmaklo mi je to razrešenje. Hvala na obaveštenju Jukie. Verovatno sam bio već suviše veliki za tu vrstu stripova, kada je pomenuta epizoda objavljena.
gordanac gordanac 13:20 28.02.2014

neodoljiv ... :)

Pridružujem se čestitkama postom o 3000 broju :)

I копипастирањем jednog od sopstvenih komentara na ovom b92 Blogu 10.12.2006.



Jer stvarno i dalje mislim da kad nešto vredi čitati, onda to "nešto"( štagodbilo ) bar malko liči na "Politikin Zabavnik" :)




(moj primerak :)

gordanac gordanac 13:59 28.02.2014

neodoljiv ... :)

... danas na jednoj omiljenoj strani:



Na jednoj s neodoljivim naslovom:



I na jednoj pre mnogo godina:

anonimni_autor anonimni_autor 14:20 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator
charlie charlie 14:28 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

gordanac
Pridružujem se čestitkama postom o 3000 broju :)

I копипастирањем jednog od sopstvenih komentara na ovom b92 Blogu 10.12.2006.



Jer stvarno i dalje mislim da kad nešto vredi čitati, onda to "nešto"( štagodbilo ) bar malko liči na "Politikin Zabavnik" :)




(moj primerak :)


Ауууу !
Па ти си се све време свог скупштиновања бавила блоговањем !
Страшно.
gordanac gordanac 14:35 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

charlie
gordanac
Pridružujem se čestitkama postom o 3000 broju :)

I копипастирањем jednog od sopstvenih komentara na ovom b92 Blogu 10.12.2006.



Jer stvarno i dalje mislim da kad nešto vredi čitati, onda to "nešto"( štagodbilo ) bar malko liči na "Politikin Zabavnik" :)




(moj primerak :)


Ауууу !
Па ти си се све време свог скупштиновања бавила блоговањем !
Страшно.


:))
aha
lepo je to i nadasve kreativno kad neko "skupštinovanje" tako poveže sa blogovanjem i kad zbog blogovanja tako zgroziš nekoga ko ne može da odoli no mora izraziti svoju netrpeljivost
staraću se i ubuduće
charlie charlie 14:41 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

gordanac
charlie
gordanac
Pridružujem se čestitkama postom o 3000 broju :)

I копипастирањем jednog od sopstvenih komentara na ovom b92 Blogu 10.12.2006.



Jer stvarno i dalje mislim da kad nešto vredi čitati, onda to "nešto"( štagodbilo ) bar malko liči na "Politikin Zabavnik" :)




(moj primerak :)


Ауууу !
Па ти си се све време свог скупштиновања бавила блоговањем !
Страшно.


:))
aha
lepo je to i nadasve kreativno kad neko "skupštinovanje" tako poveže sa blogovanjem i kad zbog blogovanja tako zgroziš nekoga ko ne može da odoli no mora izraziti svoju netrpeljivost
staraću se i ubuduće

Ниси ми нетрпељива !
Ја сам јако трпељив --- чак и да си ми нетрпељива.
anonimni_autor anonimni_autor 14:50 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

anonimni_autor
Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator

Auuu...Gordanac me preduhitri dok sam ovo pisao!
muaddib92 muaddib92 15:53 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

anonimni_autor
Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator

.. ниси једини, сећам га се одлично: на последњој страници је био колор Флеш Гордон
нисмо ми баш толико матори
Dr M Dr M 20:27 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

anonimni_autor
Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator


Ti mator?

Moja majka mi je, vraćajući se sa posla, donela prvi broj obnovljenog Zabavnika, 1952.

Na naslovnoj strani strip Miki i Profesor Prepotopko!

A sad sam ja Prepotopko

Nosim se mišlju da promenim nik.
anonimni_autor anonimni_autor 22:50 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

Dr M
anonimni_autor
Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator


Ti mator?

Moja majka mi je, vraćajući se sa posla, donela prvi broj obnovljenog Zabavnika, 1952.

Na naslovnoj strani strip [i]Miki i Profesor Prepotopko![/iKoja bruka!

A sad sam ja Prepotopko

Nosim se mišlju da promenim nik.

[u]Svaka ti čast. Ja sam tada imao nepune dve godine. Lepo je znati da nisam najmatoriji na blogu Jao... ja ćoravi starac. Ti si napisao pedeset i druge... Pa ja onda nisam bio ni u osmogodišnjem planu mojih roditelja.Koja bruka!
anonimni_autor anonimni_autor 23:20 28.02.2014

Re: neodoljiv ... :)

muaddib92
anonimni_autor
Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator

.. ниси једини, сећам га се одлично: на последњој страници је био колор Флеш Гордон
нисмо ми баш толико матори

Ma nismo...Ali ipak možemo da formiramo savet staraca:. Oni na Areopagu su u proseku bili mlađi od nas. Šta se tu može? Kratak je vek bio u klasično doba stare Grčke.
muaddib92 muaddib92 15:12 01.03.2014

Re: neodoljiv ... :)

anonimni_autor
muaddib92
anonimni_autor
Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator

.. ниси једини, сећам га се одлично: на последњој страници је био колор Флеш Гордон
нисмо ми баш толико матори

Ma nismo...Ali ipak možemo da formiramo savet staraca:. Oni na Areopagu su u proseku bili mlađi od nas. Šta se tu može? Kratak je vek bio u klasično doba stare Grčke.

Пристајем на савет стараца моментално - мада се и сада сматрам (младим у души) хипи каубојем
anonimni_autor anonimni_autor 18:12 01.03.2014

Re: neodoljiv ... :)

muaddib92
anonimni_autor
muaddib92
anonimni_autor
Uzgred, seća li se neko zabavnika dok nije dobio korice od finog papira kao Ilustrovana Politika?. Bio je na običnom papitru kao dnevne novine, ali je imao malo boje na stripovima i naslovima na prvoj i poslednjoj stranici. To je zapravo bio samo jedan list u problematičnoj boji presavijen na pola. Nije bio ni zahefran, nego se razlistavao u nemirnim dečijim rukama. Čega se ja sve sećam... Zaista sam mnogo mator

.. ниси једини, сећам га се одлично: на последњој страници је био колор Флеш Гордон
нисмо ми баш толико матори

Ma nismo...Ali ipak možemo da formiramo savet staraca:. Oni na Areopagu su u proseku bili mlađi od nas. Šta se tu može? Kratak je vek bio u klasično doba stare Grčke.

Пристајем на савет стараца моментално - мада се и сада сматрам (младим у души) хипи каубојем

[u]Opet si me pretekao. Ja sam bio punk rocker.
Out of Beirut Out of Beirut 14:01 28.02.2014

Re:

Тема Забавниковог 75. рођендана је добродошла.

Али, као што приличи тринаестом коментару, поменућу

* Забавникову смрт - тамо негде раних деведесетих

* Забавников потоњи живот зомбија. Забавник, као и сваки прави зомби, слуша наређења бездушних господара, чије су намере управо малициозне.

Како Србија има потребу за стезањем каиша, што се не нађе неко да укине то чудовиште које само мути умове младих и скрнави сећања старих.





anonimni_autor anonimni_autor 14:42 28.02.2014

Re: Re:

Out of Beirut
Тема Забавниковог 75. рођендана је добродошла.

Али, као што приличи тринаестом коментару, поменућу

* Забавникову смрт - тамо негде раних деведесетих

* Забавников потоњи живот зомбија. Забавник, као и сваки прави зомби, слуша наређења бездушних господара, чије су намере управо малициозне.

Како Србија има потребу за стезањем каиша, што се не нађе неко да укине то чудовиште које само мути умове младих и скрнави сећања старих.






Možda si u pravu... ali, ovo nije mesto za ideološke rasprave. Zabavnik je preživeo i taj težak period(bez stranih stripova je bilo zaista, bljak).I sada slavimo njegov sedamdeset i peti rođendan. To treba da se poštuje
eli.lacrosse eli.lacrosse 14:49 28.02.2014

Re: Re:

slavimo njegov ljubilarni trihiljaditi broj

Mala ispravka – slavimo 75. rođendan (a broj je 3238).
anonimni_autor anonimni_autor 14:56 28.02.2014

Re: Re:

eli.lacrosse
slavimo njegov ljubilarni trihiljaditi broj

Mala ispravka – slavimo 75. rođendan (a broj je 3238).

Jao izvinjavam se. Odavno nisam imao Zabavnik u rukama. I deca su mi već poraslaOdmah ću to da ispravim.
docsumann docsumann 15:06 28.02.2014

čestitke


od redovnog čitaoca.

arianna arianna 18:14 28.02.2014

Re: čestitke

Srećan rođendan :)

G.Cross G.Cross 15:07 28.02.2014

Hvala Jelice

Bas sam se nadao da ce neko da se seti.

Ja sam sa nestrepljenjem cekao svaki petak, narocito Verovali ili ne i Flas Gordona, kasnije Hogara Strasnog i Dikana.


SVAKI PETAK IZUZETAK, Politikin Zabavnik
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:05 01.03.2014

Re: Hvala Jelice

SVAKI PETAK IZUZETAK, Politikin Zabavnik

Taman da se deca zabave dok...
ivana23 ivana23 16:32 28.02.2014

***

Niko da se seti stripa Bim i Bum :)

docsumann docsumann 17:19 28.02.2014

Re: ***

ivana23
Niko da se seti stripa Bim i Bum :)



a kuće u ulici luckastih br.13
anonimni_autor anonimni_autor 18:05 28.02.2014

Re: ***

ivana23
Niko da se seti stripa Bim i Bum :)


Kako da se ne sećamo. Da li znaš da je taj strip najstariji komik na svetu koji se neprekidno objavljuje?
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:05 28.02.2014

Re: ***

ivana23
Niko da se seti stripa Bim i Bum :)

docsumann
a kuće u ulici luckastih br.13

A Pitove džepne armije?

docsumann docsumann 20:49 28.02.2014

Re: ***

A Pitove džepne armije?


aaa, vr'

Jukie Jukie 22:14 28.02.2014

Re: ***

docsumann

a kuće u ulici luckastih br.13

Kuća luckastih br. 13 je meni predstavljala prekretnicu u razumevanju 3D fizičkog prostora zgrade i od tada sam sve kuće crtao bez prednjeg zida tako da se vidi šta se dešava u kojoj sobi
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:57 28.02.2014

Srećna vam godišnjica novinarska!

Pošto i internet slavi 25 godina postojanja voleo bih da vidim da se i Politikin Zabavnik okrene budućnosti!!!

prva internet stranica je OVDE

(pristikaj tastaturu da čuješ stari dobri zvuk)


Tim Berners-Lee said this month: “As with most twentysomethings, the web’s full potential is just starting to show.”
nsarski nsarski 20:18 28.02.2014

Srecan rodjendan, zaista!


Jedna od vecih zivotnih radosti je ta sto su mi dva (ili tri?) teksta objavljena u Zabavniku. Mislim da su vise citani nego neki moji drugi ("ozbiljni" ) uradci.
Hvala na podsecanju, Jelice.
docsumann docsumann 21:25 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

Jedna od vecih zivotnih radosti je ta sto su mi dva (ili tri?) teksta objavljena u Zabavniku.


znam jedan, onaj o našem zajedničkom heroju


p.s. koja su druga dva (ili jedan?)
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:30 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

o našem zajedničkom heroju

Podseti i mene. Negde kao da sam siguran da sam ga čitao, ali ne mogu da se setim...
docsumann docsumann 21:35 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

eli.lacrosse
o našem zajedničkom heroju

Podseti i mene. Negde kao da sam siguran da sam ga čitao, ali ne mogu da se setim...


ima taj tekst i ovdje na blogu. to je iz onog vremena kad sam se ložio na sarskog (šala, šala)


Genije


stvarno, profesore, nema te nešto u zadnje. o tekstovima da i ne govorimo.

docsumann docsumann 21:42 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

Zabavnik i dan danas zna da objavi odlične i aktualne naučno-popularne tekstove.
prilično dobro izbalansirane s obzirom na tematiku i prijemčljivosti za širu laičku publiku.
mnogi od tih tekstova su mi bili osnova za dalja guglanja.
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:45 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

ima taj tekst i ovdje na blogu.

Da, da da... Sećam se!

stvarno, profesore, nema te nešto u zadnje. o tekstovima da i ne govorimo.

Istina cela.
nsarski nsarski 21:50 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

stvarno, profesore, nema te nešto u zadnje. o tekstovima da i ne govorimo.


Nema me na blogu jer ne postizem od posla. (A i trenutno sam u jednoj dalekoj zemlji). Sve se zaricem da cu postaviti par interesantnih stvari za citanje, ali, zaista, nesto me vaznije odvuce. Ipak, uzivam u ovome sto radim, a to je svakom najvaznije, rekao bih.
Danas sam na lokalnoj pijaci kupio vecu kolicinu savrsenih avokada, pa se setih da sam ti obecao guacamole kad se budemo videli. Nisam zaboravio.
docsumann docsumann 21:54 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

Ipak, uzivam u ovome sto radim, a to je svakom najvaznije, rekao bih.


da, velika je to stvar.

aj uživaj, i pozdravi sve tamo


p.s. kuinou imam na jelovniku bar dva puta sedmično.
nsarski nsarski 21:56 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

p.s. kuinou imam na jelovniku bar dva puta sedmično.

Opravdavam.
p.s. Ja sam u fitness centru svakog dana.
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:24 28.02.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

Nema me na blogu jer ne postizem od posla.

p.s. Ja sam u fitness centru svakog dana.

Filipini? None of my business. Enjoy.
mlekac mlekac 00:17 01.03.2014

Re: Srecan rodjendan, zaista!

nsarski
stvarno, profesore, nema te nešto u zadnje. o tekstovima da i ne govorimo.


Nema me na blogu jer ne postizem od posla. (A i trenutno sam u jednoj dalekoj zemlji). Sve se zaricem da cu postaviti par interesantnih stvari za citanje, ali, zaista, nesto me vaznije odvuce. Ipak, uzivam u ovome sto radim, a to je svakom najvaznije, rekao bih.
Danas sam na lokalnoj pijaci kupio vecu kolicinu savrsenih avokada, pa se setih da sam ti obecao guacamole kad se budemo videli. Nisam zaboravio.


Mmmm! Avokado! AbAzavam!

Черевићан Черевићан 20:41 28.02.2014

ал' пролете

Забус ми је баш омиљен
има једно . . . 60. леета
уз Унуке (и сад, кљокнут)
ја уживам, прозор Света

што негује дечју знатижељу
muaddib92 muaddib92 15:21 01.03.2014

Re: ал' пролете

.. и пуно срце, и велика радост - и сећање на срећну младост
jepet jepet 21:05 28.02.2014

Zabavnik

me podseca na topla leta na selu. Na ocevu zbirku od 15-20 velikih ukoricenih godisnjaka koja su tamo nasla dom. Na pletenu lezaljku ispod sljive i tresnje, na zujanje pcela i muva, na miris trave. Na vodu iz bunara. Jagode.

Na dedu koji je posle teske bitke o predackim pravima na prosvetljenje podmlatka izvojevao pravo da on bude taj koji ce me upoznati sa svetom Zabavnika. Na cekanje na prozoru da se deda pojavi svakog petka ujutru, korak po korak, ruke na ledjima i Politika i Politikin Zabavnik koji vire iz torbe koju je, profesorski, vukljao sa sobom i kroz penzionerske dane. Na cokoladice Najlepse zelje koje je cesto dodavao uz Zabavnik da mi zasladi kraj nedelje.

Na frustraciju sto se Zabavnik cita tako brzo. Na planiranje da ga citam bar ceo vikend.

Srecan rodjendan Zabavnice!
fantomatsicna fantomatsicna 00:48 01.03.2014

Bezvremenski

Koliko generacija je odraslo na ovom divnom dečijem zabavniku.I za rodjendan kao što priliči uz ovu tvoju divnu priču I rodjendanski KOLAČ
I želja da još mnogo generacija uživa u Zabavniku.

Milutin Milošević Milutin Milošević 01:03 01.03.2014

Zabavnik

Krenuli juče za Ženevu, kad na aerodromu kaže kćerka da ide da kupi neki časopis. I - donese Zabavnik! Kobila jedna od 23 godine
Hansel Hansel 01:16 01.03.2014

Неки ранији блогови о Забавнику


Srećan rođendan, VerniDružeMoj! (constrictoria92)

Zabavnik (Ђоле, као гост на блогу своје секе, golubice.bg)

Ја се суздржавам од својих сећања на Забавник да се не бих превише распилавио, па ћу као контру томе да изразим свој несензибилитет за илустраторски израз који је сменио Забавникове сјајне илустраторе из мог детињства, којима сада не могу да се сетим имена.

Мада, јесам ја мало конзервативан , нисам лако прихватио ни Рибникарево смањење формата, ал' добро... Данас сам, после 5-6 година поново купио Забавник (Јелица да тражи провизију од редакције), а мој примерак је вероватно један од ретких коме су странице спојене (неисечене) -- цела прва половина. Још их нисам исекао.
iqiqiq iqiqiq 16:38 01.03.2014

divan tekst

Jedine prave novine u Srbiji, i stručne i zabavne i pune kulture i pune poštovanja prema čitaocima, nema bljuvotina, nema ispiranja mozga, jedinstvene i zauvek odane nama od prvog dana sricanja prvih slova do duboke starosti kada će nam unuci čitati

Po čemu ćemo se prepoznavati, po odgovoru na pitanje "Čitaš li Zabavnik"
banexe banexe 01:44 02.03.2014

RE:

Jelica, kao i uvek, sjajna !
Zabavnk sa svojih 75 leta, institucija.
Možda i nije u prethodnih 20-ak godina dosezao vrhove
kojih se mnogi od nas još uvek sećaju, ali opstao je.
I takav je kakav je.

P.S. Mali offtopic, ali jos uvek sećam se izlaska prvog broja
Mikijevog Zabavnika (R.I.P) kojem će jeseni ove biti godina 40
anonimni_autor anonimni_autor 11:23 02.03.2014

Re: RE:

banexe
Jelica, kao i uvek, sjajna !
Zabavnk sa svojih 75 leta, institucija.
Možda i nije u prethodnih 20-ak godina dosezao vrhove
kojih se mnogi od nas još uvek sećaju, ali opstao je.
I takav je kakav je.

P.S. Mali offtopic, ali jos uvek sećam se izlaska prvog broja
Mikijevog Zabavnika (R.I.P) kojem će jeseni ove biti godina 40

Ja se sećam i prvog broja Mikija. On je bio u većem formatu i na prostijem papiru, a počeo je kod nas da izlazi nekako odmah posle smrti Volta Diznija.Mikijev zabavnik ga je samo nasedio...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 03.03.2014

Re: RE:

Ja se izvinjavam, evo me tek sad, optrčala sam krug, noćas se vratila...hvala vam za komentare rođendanske

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana