Moj grad

Za svagda neznalački

antioksidant RSS / 06.03.2014. u 16:14

На Копаонику је тренутно "српски Давос". Мислим да вам је толико познато. Али каква је Србија такав је и Давос. Зато и не пратим превише. Да се не нервирам на испразност и да не губим време. Али, кад већ нисам тамо (а да ми се указала прилика отишао бих, скијања ипак никад доста) најефтинији начин (временски најефтинији) је испратити вести на Тањугу. Свакаквих глупости се тамо има прочитати али бар су агенцијски сажвакане и скраћене па некако прође. Оно што ми је привукло пажњу је "објашњење" о цени тзв "зелених картона" које је дао секретар УОС-а, В. Манић:

"Generani sekretar Udruženja osigurača Srbije Vladan Manić je objasnio način na koji se kod nas formira cena zelene karte, koja trenuno iznosi između 2.000 i 3.000 dinara.
"Tačno je da je u većini zemalja EU cena zelene karte ukalkulisana u osnovno osiguranje u saobraćaju i kupac polise nema mogućnost da bira hoće li da kupi zelenu kartu ili ne", rekao je on.
Onog trenutka kada je kupio polisu osiguranja kupac je kupio i zelenu kartu a hoće li on uzeti obrazac ili ne to zavisi da li negde putuje, objasnio je Manić.
Kod nas cena zelene karte nije ukalkulisana u osnovnu polisu, dodatno se naplaćuje i uzima je samo onaj kome treba, objasnio je on."

извор: http://tanjug.rs/novosti/119859/velike-perspektivne-razvoja-sektora-osiguranja-.htm
Сасвим логично звучи његово објашњење уз само једну, не толико битну изгледа, ограду - нетачно је. Наиме чињенице су следеће:

1) У Закону о обавезном осигурању у саобраћају члан 33 гласи: " Осигурање од аутоодговорности покрива штете настале на територији држава чланица Европске уније и територији држава чланица Система међународне карте осигурања или држава чији је национални биро осигурања потписник Мултилатералног споразума, без плаћања додатне премије осигурања."
извор: http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/zakoni/osig_obavezno_osiguranje_u_saobracaju.pdf


2) Систем међународне карте у коме се налази Република Србија назива се Систем зелене карте а његове чланице су и Македонија и Босна и Херцеговина. То су две земље у окружењу за које је још увек потребно поседовање тог чувеног зеленог картона.
извор: http://www.cobx.org/content/default.asp?PageID=12

3) Од 01. јануара 2012. године за путовање у већину земаља Система зелене карте (ЕУ, Швајцарска, Андора...) није потребна зелена карта јер се регистрационе налепнице признају као потврда о осигурању.

И ту долазимо до суштине. Зелена карта је потврда о осигурању а не осигурање, или проширење територијалног покрића осигурања како то, незналачки, тврди генерални секретар УОС.Законски не постоји никаква могућност додатног наплаћивања премије. Кад улазимо у Македонију и БиХ морамо имати зелени картон, универзално дизајнирани лист папира зелене боје, који омогућава надлежним саобраћајним органима земље у коју улазимо да може да веродостојно утврди да ли поседујемо осигурање од аутоодговорности (одговарајуће по износу лимита покрића). Ништа више. Постоји могућност да осигурање по свом лимиту буде ниже јер је ваша земља утврдила законске ниже границе осигурања од земље у коју улазите и тад постоји потреба за докупљивањем осигурања а зелени картон је доказ да то имате. Само, та ситуација није у овом случају (можда је тако македонцима кад крену у Србију али нек тамо неко губи време на провере).

Да подсетим: Закон каже да је територијално покриће осигурања цела територија Међународног система осигурања (47 земаља) а са одређеним бројем земаља постоји споразум о препознавању регистарске ознаке па је непотребна додатна потврда о поседовању осигурања (регистрациона налепница је довољна).



Кажу да хиљаду пуна изречена лаж постаје истина. Чини ми се да овде имамо случај да је хиљадама пута наплаћена лаж постала истина. Сасвим сам уверен да ВМ искрено верује у нетачности које изговара,  ВМ није прва ни последња незналица која је несвесна свог незнања а прекрива га бахатошћу и опсенарством (на снимку се види како се у једном тренутку подсмева Министарству финансија које га трећи пут пита како се израчунава цена зелене карте па је он решио то да објасни "једном за свагда").

 

http://tanjug.rs/videodet.aspx?galID=120903



Проблем је више у недостатку знања у државним органима који би требало да прате, контролишу, надзиру, разумеју неке области.

Зато и користим прилику да се обратим Јоргованки Табаковић, као гувернеру надзорног и регулаторног органа за област осигурања, Ђорђу Јевтићу као директору Управе за надзор финансијских институција и Лазару Крстићу, или ко год буде после избора министар финансија у овој несретној Републици, да поново преиспитају све активности везане за УОС и зелени картон јер изјаве генералног секретара УОС-а наводе на чињеницу да се тренутно бескрупулозно крши Закон о обавезном осигурању у саобраћају. Потребно је да провером финансијских извештаја друштава за осигурање утврде да ли се зелени картон књижи као премија или као друга врста прихода. Уједно се обраћам и Комисији за заштиту конкуренције јер мислим да има сасвим довољно елемената за покретање поступка о заштити конкуренције јер се спроводи злоупотреба доминантног положаја. Наиме УОС има доминатан положај (једини дистрибуирају друштвима за осигурање зелене обрасце) а "непосредно или посредно намећу неправичну куповну или продајну цену" чиме крше члан 16 Закона о заштити конкуренције.

Ово да им се обраћам схватите условно. Ако неког не мрзи да формално поднесе пријаве, мислим да овде има довољно материјала, мој сат губљења времена је истекао.

 

 

 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:14 06.03.2014

негативни тастер

hajkula1 hajkula1 16:23 06.03.2014

Re: негативни тастер

antioksidant



Za prvog -




Hansel Hansel 17:48 06.03.2014

Осигурачи?!

Generani sekretar Udruženja osigurača Srbije

razmisljam razmisljam 18:41 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

Hansel
Generani sekretar Udruženja osigurača Srbije



Исто и мени упало у очи. Ни осигуравачи не звучи Бог зна како, али би барем било исправно.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:47 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

osigurači? osiguravači?

osiguravaralice?
antioksidant antioksidant 19:14 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

sa ovim osiguracima mnoge stvari postaju jasnije. onda nije ni cudo sto se o osiguranju daju netacne izjave...
niccolo niccolo 19:23 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

Hm, sad se postavlja pitanje od koliko ampera?
antioksidant antioksidant 19:30 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

bojim se da ovo nisu pregoreli
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:35 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

koliko ampera

koliko ampera je direktno proporcionalno sa koliko uWatti (sOmov zakon).

milisav68 milisav68 20:45 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

marco_de.manccini
koliko ampera

koliko ampera je direktno proporcionalno sa koliko uWatti (sOmov zakon).


Pa zavisi u kakvom su naponu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:36 06.03.2014

Re: Осигурачи?!

Pa zavisi u kakvom su naponu

ne zezaj sad i ti, konstantno napinjanje se podrazumeva.
Sepulturero Sepulturero 20:33 06.03.2014

Тањуг?

Телеграфска Агенција Њихове Југославије?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana