Nauka| Život| Životni stil

Junk bond key holder

Milan Novković RSS / 28.02.2008. u 00:25

The%20DiscoveryOfAmericaByChristopherColumbus.jpgNe znam više da li zbog hroničnog bunila od zaspivanja u sofi dok uveče gledam TV, gde više nisam siguran da li je žena, ja ili prepametni TV izabrao Almodovarovog Matadora i telepatskog Banderasa, i nisam siguran kako se neznano i niotkud pojavio shape shifter u zaboravljenoj priči Star Treka za vreme istog tog bunila, ili zbog A.C.Graylinga i "... Philosophy, for all its apparent abstractions and technicality, is realy just a membrane away from ordinary, everyday practical concerns..." (pročitao na poleđini jedne druge knjige pre neki dan dok sam komentarisao na drugom blogu, nisam nikakav znalac), ili zbog Ničeove fascinacije naglim, širokom  i dubokim pomerajem u vrednosnom sistemu kako se pojavilo hrišćanstvo (transvaluation), pre neki dan mi pade na pamet misaoni eksperimenat.

I taj eksperimenat je tema bloga, jedino što sam ja zauvek fasciniran našim asocijativnim umom, pa otud i prvi pasus, gde tako lako skačemo sa teme na temu, bez obzira na kvalitet i vezu između tema, i gde na prvi pogled jedna od banalnijih sekundi u našim životima ume da pokrene lavinu koja nas posle okupira dan, dva, nedelju dana ili mnogo godina.

A u eksperimenu zamisljam da sam naglo kloniran, ali kompletno, i telo i um, i da taj klon sedi preko puta mene i počinjemo da pričamo.

Zatim, kao što često radim, intelektualna što lenjost što površnost, iako ja mislim da je dobar način za eksperimentisanje, dajem sebi kratko vreme, nekoliko sekundi, da kažem kako se osećamo što se tiče poveravanja toj novoj osobi.

Pogađate, sad sam ubeđen da većina slično oseća, ja tom tipu ne verujem mnogo. Pošto sam sebi dao samo nekoliko sekundi da “snimim” svoju reakciju, ja mu, tačnije ne verujem skoro ništa, a najtačnije relativno malo. Neverovatan instinct.

U redu, evolutivno i iskustveno nas nisu pripremili za ovakvu situaciju, situacija je misaona i dotiče se jedinstveno i duboko novog okruženja. Onda mi je logično da nastavim da razmišljam o situaciji uz posebnu naklonost ideji da ako je to preko puta mene 50 godina bilo „ja“, to je i posle ovih nekoliko minuta isto tako „ja“.

I ne samo da mi taj lik nije ništa bliži, nego mi se ti prvi trenuci razdvajanja više čine kao neki big-bang, pregrejani trenuci u kojima se ubrzano udaljavamo jedan od drugoga, dok se donekle ne ohladimo, usporimo i smirimo.

A gde usporimo? Neverovatno, ubeđen sam da u trenutku usporavanja više verujem svojoj ženi nego tom liku. A ni njoj ne kažem sve, taj lik, u stvari, zna mnogo više o meni od moje žene!

Tu probam da kažem da, recimo, ja u metaforičnom smislu možda gravitiram, po prirodi što IT posla, što genetskoj ili prirodi okoline u kojoj sam živeo, više ka nekoj manje pokretnoj morskoj živuljki i tako sam možda manje reprezentativan primer social animal kraljevstva.

Pošto je u misaonim eksperimentima svašta moguće ovo je lak problem pošto u kući imam upwardly mobile, socialy and verbaly speaking, vidricu i samo treba ljubazno da pitam.

Kaže ona, cool ideja za razmišljanje je taj paralelni lik, i clone je clone, ali kuma Tanja je kuma Tanja i dok se tone tajni ne razmene u prizemnom, verbalnom fazonu, oprezno sa pridošlicom.

Jedino pametno što mi na trenutak pada na pamet je “Dissociative identity disorder”, ili DID. Tačnije, meni pada na pamet “split personality” a Googlu DID. Imeđu ostalog, a sve je nejasno, kao komponenta mogućeg uzroka se pominje i “…  an innate ability to dissociate memories or experiences from consciousness …”. Ali opet mali paradoks, samo na prvi pogled, sećanja I iskustva su nam ista. Ovako bi ostala samo svest kao čuvar ključeva i nisam nešto daleko dobacio pošto sam zatvorio jedan priprost tautološki krug – da nemam neku svest ne bih ni postavljao sebi ovakva pitanja.

Uopšte, ovo je jedna sasvim “normalna” situacija pa mi niti DID niti kulturološki Fight Clubovi ne pomažu previše.

I iako je vreme pomalo pregazilo one stare teorije da svest ne bi postojala kad bismo na bezbolan način otkačili sva čula od centralnog nervnog sistema, kao i one novije, ali ne i najnovije gde je svest u stvari samo podsvesna “svesnost” baš tih čula, i ne samo onoga što mi izoštreno doživljavamo kao čula, nego i svog onog “bućkuriša” od nerava opletenog po telu, jedino što nam još ostaje je baš to jedinstvo duha i tela. Tj šta nam još ostaje?

Ne mnogo to je sigurno, sad mi se čini. Dugo telo - drugi svet. Verovatno ću tom čovi vise verovati pošto ga po prvi put dotaknem.



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 00:35 28.02.2008

:)

Dugo telo - drugi svet. Verovatno ću tom čovi vise verovati pošto ga po prvi put dotaknem

ili manje.jos.
Milan Novković Milan Novković 00:37 28.02.2008

Re: :)

ili manje.jos

Možda :)
ivana23 ivana23 00:44 28.02.2008

Re: :)

Milan Novković Milan Novković 00:47 28.02.2008

Re: :)

Ih, blizanci, nevini, zajedno rasli. Ja sam još uvek tužan što sam jedinac.
Ovaj moj pajtos je druga sorta :)
ivana23 ivana23 01:02 28.02.2008

Re: :)

Milan Novković
Ih, blizanci, nevini, zajedno rasli. Ja sam još uvek tužan što sam jedinac.Ovaj moj pajtos je druga sorta :)

kloniranje sisara
slika je sa tog sajta...
gorran gorran 00:53 28.02.2008

prevrednovanje

neko vredan smislio srpsku reč: transvaluation=prevrednovanje
Milan Novković Milan Novković 00:55 28.02.2008

Re: prevrednovanje

gorran
neko vredan smislio srpsku reč: transvaluation=prevrednovanje

Hvala Gorane, ja nikad čuo :( a logično.
Ivan Čikarić Ivan Čikarić 00:59 28.02.2008

Junk Bold Key Holder

Interesantna tema za rasmisljanje... I sam sam puno puta mozgao na istu temu.
ali....

.. Philosophy, for all its apparent abstractions and technicality, is realy just a membrane away from ordinary, everyday practical concerns.

an innate ability to dissociate memories or experiences from consciousness …

Dissociative identity disorder


Ne retko, i sam radije nadjem engleski izraz ili rec koja bolje odrazava moju misao. Zar vise niko ne prica jezikom koji smo ucili u osnovnoj skoli? (
Milan Novković Milan Novković 01:19 28.02.2008

Re: Junk Bold Key Holder

Kod mene mešavina lenjosti i neznanja.

Lenjost je lakši slučaj, ali se prečesto, iz neznanja, plašim da prevedem, iako prevod izgleda lak, na način koji je različit od uobičajenog.

Posle 20 godina u UK ja sam većinu ovih reči po prvi put čuo na engleskom, i uopšte ih čuo samo na engleskom.

"junk bond" na primer, je u ovom kontekstu posebno težak slučaj. iako sam radio sa bankarima, nemam ni neku ideju kako da prevedem. A i gubi se igra reči.
Na srpskom je bond "obveznica", i ja reč koristim u frazi gde znači "obveznica" ali samo kao varku rečima - u tekstu znači "neuredna, prljava, jeftina, smeće veza" između dve osobe.

Ja nemam šanse da prevedem i sačuvam igru reči.
nsarski nsarski 00:59 28.02.2008

Jel ovo neka

astralna projekcija, Milane, ili si samo sanjao? :))
Mislim, covek nema pojma kako bi se sam prema svom klonu zaista odnosio - to moze samo da bude GedankenExperiment:))
Milan Novković Milan Novković 01:11 28.02.2008

Re: Jel ovo neka

nsarski
astralna projekcija, Milane, ili si samo sanjao? :))Mislim, covek nema pojma kako bi se sam prema svom klonu zaista odnosio - to moze samo da bude GedankenExperiment:))

Znaš šta ja često radim. Kad mi prvi put padne ovako neka tema dam sebi jako malo vremena, sekunde, da formiram stav. Jel kad duže razišlja čovek, ja sigurno, onda počnu ulepšavanje, pristrasnost, poliranje mišljenja i slično.

Bar kod nas što nam mišljenje nije posao (tj ovakav tip mišljenja). I interesantan mi bio instinkt!

Nema pojma čovek, al think, think, think što bi rekao Winnie the Pooh :)

Astralna projekcija :) Eto podpitanja, možda još boljeg od originalnog pitanja. Kako bi se čovek osećao prema svom odvojenom telu.

Evo, posle mojih 5 sekundi razmišljanja to telo dole mi se čini nešto prisnije. Mislim, nekako je naivnije bez duha a i moje je :)
nsarski nsarski 01:14 28.02.2008

Re: Jel ovo neka

Ma, slazem se potpuno. Zanimljivo je igrati se takvim idejama "na prvu loptu" - nekad se neocekivane stvari izrode:))

P.S. Nego kakva je simbolika u Dalijevom "Kolumbu" gore?
Milan Novković Milan Novković 01:23 28.02.2008

Re: Jel ovo neka

Nego kakva je simbolika u Dalijevom "Kolumbu" gore?

A priori uzbuđenje vezano za otkrivanje novog sveta, ponos u samom trenutku otkrića, i nedefinisana a posteriori osećanja :) (malo sam ga upetljao :)
nsarski nsarski 01:28 28.02.2008

Re: Jel ovo neka

A priori uzbuđenje vezano za otkrivanje novog sveta, ponos u samom trenutku otkrića, i nedefinisana a posteriori osećanja :) (malo sam ga upetljao :)

Nisi, barem za mene. Razumem sta si hteo da kazes. Nego, vec se par meseci dvoumim da li da posvetim jedan blog Daliju. Ima ovde velikih znalaca umetnosti, a ja sam samo bedni amater. Medjutim, znam pouzdano da sam najbolji poznavalac Dalija medju fizicarima, i najbolji fizicar medju poznavaocima Dalija, pa mozda da pokusam. I to sve u tvoju cast!
Milan Novković Milan Novković 01:37 28.02.2008

Re: Jel ovo neka

Dalija medju fizicarima, i najbolji fizicar medju poznavaocima Dalija, pa mozda da pokusam. I to sve u tvoju cast!

Udri, imaš najbolji tapas bar kao čast kad svratiš do Londona :)

Ja sam u Kataloniji bio 5 puta al slabo pamtim pa nisam veliki poznavalac. Tj pamtim vizuelno ok (visual cortex ok no za neke teme su mi greškom dali sivu masu :), i tačno sam znao koju hoću sliku ovog puta, ali mi bila malo sumorna pa sam uzeo ovu kad sam je ponovo video.
Jeremija Jeremija 01:18 28.02.2008

25.august 1983.

Sličan misaoni eksperiment obavio je Borhes 25.augusta 1983. i u priči pod istim naslovom opisao.
Borhes dolazi u hotel i upisuje se u knjigu gostiju, u toj knjizi već stoji njegovo ime, a mastilo se još nije ni osušilo. Recepcionar mu kaže: mislio sam da ste u svojoj sobi, Borhes u sobi pomisli : toga sam se i plašio i trči u sobu. U sobi Borhes i Borhes razgovaraju. Razgovor dvojice Borhesa je, kao što se moglo pretpostaviti, bio vrlo interesantan.
Ivan Čikarić Ivan Čikarić 01:22 28.02.2008

Re: 25.august 1983.

Kanda dodje malko jezivo a? )

Sta bi prvo pitali vaseg dvojnika? )
Taska Dana Taska Dana 01:24 28.02.2008

Re: 25.august 1983.

Da li me se secas? To bih ja pitala moju dvojnicu.
Jeremija Jeremija 02:42 28.02.2008

Re: 25.august 1983.

Ivan Čikarić
Kanda dodje malko jezivo a? )

Sta bi prvo pitali vaseg dvojnika? )

Taska Dana
Da li me se secas? To bih ja pitala moju dvojnicu.


"Pritisuo sam kvaku i otvorio vrata.Luster nije bio ugašn. U moru nemilosrdne svetlosti ugledao sam samog sebe.Na uskoj postelji, stariji, mršav i vrlo bled, ležao sam ja glavom, očiju uprtih na gipsane ukrase na stropu...
-Baš čudno, dvojica smo i jedno smo-
-Znači li to da je ovo samo san?-
-Ovo je, siguran sam, moj zadnji san.-
Rukom mi je pokazao praznu bočicu na mramornoj ploči noćnog ormara.
-Bez obzira na to, ti ćeš još mnogo toga sanjati, pre nego doživiš ovu noć.... "

Dalji tok razgovora dvojice Borhesa ili zamislite ili nađite knjigu pa pročitajte. :))
Joe Joe 02:32 28.02.2008

Identitet

Postavicu sebi pitanje ko sam ja?
Naravno odgovor nemam.
Sa stanovishta nacionalne pripadnosti, po svemu sudeci osecam se kao Marsovac, ili malo dalje ...
Sa hedererovskog stanovishta zao mi je shto sam to shto jesam.
Ali, da ponovim ono shto svi vec znate, JA SAM.
I bash ta chinjenica da se oslanjam na ono shto mi je poznato, da nova pitanja traze odogovore, navodi me da tragam.
Traganje je opozitno mom osecaju pripadnosti. Kada kazem da sam na putu ja ne mislim na cilj vec na proces - potragu.

Suvishno je pomisliti da mozemo znati kako cemo se iskompajlirati.
Dakle, ja sam crna kutija koja zna kako radi, sa stanovishta fizichkih zakona, i imam svoje osobenosti, za koje ne zna spoljashnji svet. Ja znam kako on funkcionishe tj imam neke informacije o njemu. A on o meni ne mora ni da zna.
Ja sam na timeline-u kojim ne upravljam. Ja sam promenljiva, mozda metoda-funkcija.
Ono shto ipak ne treba smetnuti sa uma je ko ce me pozvati, na osnovu chega se ja izvrshavam. Koliko je uslovljena moja struktura, i chime ?

Ako bih trebao da prokomentarishem navedeno kloniranje onda bez sumnje to dovodim u vezu sa krizom identiteta, da li je vezana za godine, pripadnosti ili neshto trece ali definitivno mislim da je neka vrsta pitanja identiteta i dilema vezanih za isti.
Jeremija Jeremija 02:51 28.02.2008

Re: Identitet

Na pitanje : "Ko sam ja?" naravno da je lako odgovoriti. "Ja sam onaj koji mislim da jesam". Identičan odgovor bi o meni dao i moj klon.
Problem je što se moje mišljenje o meni, ne poklapa u celini sa mišljenjima drugih o meni. Ukoliko nema preseka ta dva skupa mišljenja, naravno greše drugi. :)))
Joe Joe 02:56 28.02.2008

Re: Identitet

Da li je problem to shto navodish da se mishljenje drugih razlikuje od tvoje predstave samog sebe (objektivnosti etc .., ili prostog razmimoilazenja mishljenja) i da li si ti u pravu ? ))
Jeremija Jeremija 03:06 28.02.2008

Re: Identitet

Uobičajen je stav: nisi ti ono što misliš o sebi, već šta drugi misleo tebi, odnosno vrediš onoliko koliko te drugi vrednuju.
Ne slažem se sa tim stavom: pa valjda ja sebe bolje poznajem, nego što me poznaje bilo ko drugi.
Nikad se ne otkrivamo do kraja, pa čak ni onima u koje imamo bezgranično poverenje, sa kojima delimo i dane i noći, posebno noći u istom krevetu.
Taska Dana Taska Dana 03:24 28.02.2008

Re: Identitet

Ja mislim da je skoro nemoguce nekome otvoriti sebe do kraja. Eto...ovaj primer....kakvi smo kad sretnemo sami sebe....sebe upoznajemo dokle god srecemo druge ljude, dokle god srecemo sami sebe makar to bilo u najpustijoj pustinji....
Ziveci mi se kloniramo iz trenutka u trenutak i savki put smo i stari i novi, isti i drugaciji.....
Joe Joe 03:24 28.02.2008

Re: Identitet

Evo ti si se otkrio verovatno vishe nego shto si hteo Naravno, pod pretpostavkom da si ovo "mislio"

Rekao bih da ne mozemo objektivno spoznati neke stvari o sebi ako ih ne podelimo sa drugima. Moderan chovek je pre svega, hteo ne hteo, izrazito drushtveno bice. Element skupa.
Jeremija Jeremija 09:42 28.02.2008

identitet

Čovek jeste deo društva, ali je istovremeno svaki čovek jedinstven i neponovljiv. U svojoj svesti kreira svoj svet, svoju vasionu i po tome je sličan Tvorcu ili Kreatoru.
Istom idejom rukovodio se Džojs pišući Uliksa.
stari stari 12:14 28.02.2008

Re: identitet

sui generis
Milan Novković Milan Novković 13:20 28.02.2008

Re: identitet

sui generis

Iako mi češće strasnije potežemo egocentričnost i sebičnost kao temu, zbog jače pozitivne povratne sprege kako se dotaknemo negativnog, u stvari inherentno ugrađujemo jedinstvenost drugih u fundamentalno lepo oko nas
pnbb pnbb 17:39 28.02.2008

cane

Problem je što se moje mišljenje o meni, ne poklapa u celini sa mišljenjima drugih o meni


... covek, dva lica ima
jedno taji
drugo
pokazuje svima...
angie angie 20:34 28.02.2008

Re: cane

pnbb
Problem je što se moje mišljenje o meni, ne poklapa u celini sa mišljenjima drugih o meni... covek, dva lica imajedno tajidrugopokazuje svima...



Svako je satavljen od dve lichnosti- jedna je kako mi sebe sami dozivljavamo, a druga- kako nas vide drugi. Shto su te dve projekcije blize, lichnost je stabilnija i ima kvalitetniju konstrukciju- ima razvijeno stvarno JA.


Dilan Dog Dilan Dog 21:12 28.02.2008

Re: cane

pnbb
Problem je što se moje mišljenje o meni, ne poklapa u celini sa mišljenjima drugih o meni


... covek, dva lica ima
jedno taji
drugo
pokazuje svima...

Partibrejkersi
edi-va edi-va 09:28 28.02.2008

sta bih pitala?

kao prvo bih bila fascinirana mogucnoshcu da sebe vidim onako kako me drugi vide - optichki, znachi zamolila bih moju kopiju da ustane i da se prosheta, da se okrene ... videla bih se konachno s ledja, a da ne moram da krivim vrat:) i videla bih kako se pokrecem, kakvo mi je drzanje ... onda bih prvo pitala da mi kaze kako joj se ja dopadam na prvi pogled. ako krenem od pretpostavke da apsolutno identichno razmishlja kao ja, pokushala bih da je navedem da proba ili uradi neshto sto ja ne bih bila nikada u stanju da izvedem ... recimo da bih kushala samu sebe:) ... vrlo zanimljivo ...
Milan Novković Milan Novković 10:49 28.02.2008

Re: sta bih pitala?

edi-va
kao prvo bih bila fascinirana mogucnoshcu da sebe vidim onako kako me drugi vide - optichki, znachi zamolila bih moju kopiju da ustane i da se prosheta, da se okrene ... videla bih se konachno s ledja, a da ne moram da krivim vrat:) i videla bih kako se pokrecem, kakvo mi je drzanje ... onda bih prvo pitala da mi kaze kako joj se ja dopadam na prvi pogled. ako krenem od pretpostavke da apsolutno identichno razmishlja kao ja, pokushala bih da je navedem da proba ili uradi neshto sto ja ne bih bila nikada u stanju da izvedem ... recimo da bih kushala samu sebe:) ... vrlo zanimljivo ...

I meni se čini da mi instict ima neke veze sa vlašću nad telom i animacijom tog tela. Tj da mi kopija duha ode u neko drugo telo, nije bitno dal je bolje ili gore, mlađe ili starije, čini mi se da bi mi reakcija bila normalnija, sličnija svakodnevnoj reakciji na druge nove ljude.
Jeremija Jeremija 09:35 28.02.2008

Mitologija i kloniranje

Daleko pre prvih ideja naučnika o kloniranju, u praznoverju i mitologiji postoje tragovi ideje o susretu samog sebe.
Kod Jevreja je postojalo verovanje da će čovek koji sretne samog sebe - svog Doppelgenngera- videti Boga.
U škotskom praznoverju se kaže da kad sretnete samog sebe, to drugo JA dolazi da vas odnese, Škoti to zovu fetch.
Stari Egipćani su svog dvojnika zvali ka.
Hoću da kažem da je vrlo moguće da su sve priče već ispričane i sve ideje već iznesene, odnosno da nema ni jedne ideje u svetu duha u kojoj se ne može otkriti prastari koren.
Milan Novković Milan Novković 10:57 28.02.2008

Re: Mitologija i kloniranje

Jeremija
Daleko pre prvih ideja naučnika o kloniranju, u praznoverju i mitologiji postoje tragovi ideje o susretu samog sebe.Kod Jevreja je postojalo verovanje da će čovek koji sretne samog sebe - svog Doppelgenngera- videti Boga.U škotskom praznoverju se kaže da kad sretnete samog sebe, to drugo JA dolazi da vas odnese, Škoti to zovu fetch.Stari Egipćani su svog dvojnika zvali ka.Hoću da kažem da je vrlo moguće da su sve priče već ispričane i sve ideje već iznesene, odnosno da nema ni jedne ideje u svetu duha u kojoj se ne može otkriti prastari koren.

Mitologija nam boji sadašnjost, sasvim sigurno, iako mi to naučimo da stavimo u pravu fioku, compartment (kao i bilo koju literalnu ili filmsku fikciju, npr).

Ovde ja zamisljam običnu dnevnu situaciju i na silu u mislima pokušavam da je odvojim od fikcije da bih ocenio telesnu reakciju (osećanje u grudima, zato sebi dajem samo nekoliko sekundi).

Priča ne može da bude ispričana kao što ni naša budućnost ne moće da bude ispričana. Tačnije, ne umemo, u proseku, preterano uspešno da ispričamo ni prošlost posto je non-stop renormalizujemo, prepričavamo samima sebi u novim kontekstima pa joj tako menjmo ne samo detalje nego i strukturu.

Ja mislim, iako je za očekivati da je sve ovo naglašeno lično.
Jeremija Jeremija 12:36 28.02.2008

Re: Mitologija i kloniranje

Veza religije i kloniranja je još vidljivija.Nije li Bog stvorio čoveka po svom liku i obliku? Nije li Eva nastala iz Adamovog rebra?
Čovekov mozak funkcioniše na jedan određeni način, naše znanje ili neznanje o tom načinu, ne menja suštinu funkcionisanja. Da li je mozak nepresušni izvor misli i ideja? Da li je svaka naša misoa nova? U relacijama beskonačnosti vremena i broja ljudi možemo realno predpostaviti da se deo misli i ideja ponavlja. Druga je stvar da li su one zabilježene i sačuvane. U tom kontekstu sam rekao da nema ni jedne ideje u svetu duha kojoj se ne može naći koren.
Mogao sam to da kažem i na lepši način: Svaka naša misao je samo jedan talas u moru večnosti. :))
Milan Novković Milan Novković 13:13 28.02.2008

Re: Mitologija i kloniranje

Jeremija
Veza religije i kloniranja je još vidljivija.Nije li Bog stvorio čoveka po svom liku i obliku? Nije li Eva nastala iz Adamovog rebra?Čovekov mozak funkcioniše na jedan određeni način, naše znanje ili neznanje o tom načinu, ne menja suštinu funkcionisanja. Da li je mozak nepresušni izvor misli i ideja? Da li je svaka naša misoa nova? U relacijama beskonačnosti vremena i broja ljudi možemo realno predpostaviti da se deo misli i ideja ponavlja. Druga je stvar da li su one zabilježene i sačuvane. U tom kontekstu sam rekao da nema ni jedne ideje u svetu duha kojoj se ne može naći koren.Mogao sam to da kažem i na lepši način: Svaka naša misao je samo jedan talas u moru večnosti. :))

Da, ovako je bas kako treba. Mislim da bi bilo tužno da svom clonu u trenutku kloniranja verujemo koliko i sebi.

Govori i tome koliko bi nas zamarao savšen sagovornik i koliko mi stvarno cenimo i zavisimo od različitosti bez obzira što beskompromisna juranjava za različitošću vodi često u ozbiljne mane.

I to cenimo ne samo slatku, savršenu različitost nego širi spektar.
Dilan Dog Dilan Dog 09:51 28.02.2008

Klon

Ja mislim da bih od viđenja duplog sebe poludeo...
Milan Novković Milan Novković 10:00 28.02.2008

Re: Klon

Dilan Dog
Ja mislim da bih od viđenja duplog sebe poludeo...

Možda bismo i mi ludeli, al našii partneri sigurno :)
Dilan Dog Dilan Dog 10:08 28.02.2008

Re: Klon

Milan Novković
Dilan Dog
Ja mislim da bih od viđenja duplog sebe poludeo...

Možda bismo i mi ludeli, al našii partneri sigurno :)

prilično je mračno biti klon. sad kada zamislim da mi neko saopšti da sam klon, stvarno bih se razočarao.
to je milion puta gore od situacije u kojoj ti "roditelji" posle 25 god. života kažu da si usvojen.
puf... sve se sruši.
jasnaz jasnaz 11:02 28.02.2008

junk bond



hvataaaj :

original + original = šta je original !

ali brzo : dok se ne razbije .

~~ fenomenalan naslov ~~
Milan Novković Milan Novković 11:09 28.02.2008

Re: junk bond

original + original = šta je original !

Junk bond bi mogla da bude ta sinhronost, koja ume da u destruktivnom maniru upumpa energiju u sistem u kom se ispoljava.

Gledam phasing in and out tvog bokala na stolu i setim se operske dive što razbija prozore, vojnike što marširaju po mostu i bloga Snežane Mihajlović gde je pisala i navodila reference o grupama.
jasnaz jasnaz 11:37 28.02.2008

Re: junk bond

prvo zbog čega sam htela da upotrebim bokal.e kao ilustraciju je ovo :

. . . jedino što sam ja zauvek fasciniran našim asocijativnim umom, pa otud i prvi pasus, gde tako lako skačemo sa teme na temu, bez obzira na kvalitet i vezu između tema, i gde na prvi pogled jedna od banalnijih sekundi u našim životima ume da pokrene lavinu koja nas posle okupira dan, dva, nedelju dana ili mnogo godina.

asocijacijeasocijacijeasocijacijeaso
pnbb pnbb 17:41 28.02.2008

nesmiertelni

original + original = šta je original


there can be only one
jasnaz jasnaz 11:34 29.02.2008

Re: nesmiertelni

thanks god
&
human.s
Milan Novković Milan Novković 12:20 29.02.2008

Re: nesmiertelni

jasnaz
thanks god &human.s

Zamisli zaspeš, The God ili The Human, ili neki običan šeret kome je do zezanja sa najnovijom verzijom MS operativnog, napravi tvoju potpuno identičnu kopiju koja isto tako spava i onda se probudite!

Da li može da se provali ko je original. Recimo da ne može bez kreatora ili neke teške fizike.
Šta bi bio motiv da juriš fizičare da ti odgonetnu da li si ti original ili ne?
jasnaz jasnaz 13:11 29.02.2008

Re: nesmiertelni

MOTIV sam Ja :

1 jedina .

& mislim da je zapis o jedinstvenosti dovoljno jak - u svim okolnostima i igrama - da (se) u ORIGINALNOST Ja ne po.sumnja.m .

a ta jedinstvenost je 1 od naj mojih fascinacija .



pnbb pnbb 16:05 29.02.2008

Re: nesmiertelni

Da li može da se provali ko je original

pa sad, publika verovatno ne...

ali valjda TEBI ne treba dokaz, potvrda.. ako si u nedoumici , imamo ontoloski problem...
ili si previse mastovit, ili senzacionalisticki orijentosan...
Milan Novković Milan Novković 16:54 29.02.2008

Re: nesmiertelni

pnbb
Da li može da se provali ko je originalpa sad, publika verovatno ne...ali valjda TEBI ne treba dokaz, potvrda.. ako si u nedoumici , imamo ontoloski problem... ili si previse mastovit, ili senzacionalisticki orijentosan...

Tako i ja mislim, ako se potpuno razumemo (imam svoje identitete, pamćenje, intelect i ne treba mi dokaz)

Onda je interesantno pitanje ugrađene (implied) vrednosti originalne dimenzije, ako postoji (vidi šta Jasni znači original, osim ako se sa njom nisam razumeo).

Ako je besmisleno tražiti original šta znači, hipotetički, moje likovno delo koje je moj clon onda falsifikovao.

Ili ovako :)

Zamisli minut po kloniranju uzmemo fotoaparate i clon prvi primeti odličnu scenu i obojica napravimo fotku. kakve su vrednosti.

Ili, zamisli dva fotografa, posebno dobra, ne možeš da odlučiš koji je bolji. Jedan se seti scene, fotografišu, kakva je razlika u vrednostima. Itd.

(razmišljam glasno :)
pnbb pnbb 17:25 29.02.2008

Re: nesmiertelni

(razmišljam glasno :)

misao ti teska ko olovo,
svaka ti je ko crveno slovo.
ni sam ne znam sta si predlozio
zato bih se sa tobom slozio
pnbb pnbb 17:38 29.02.2008

kopija

Zamisli zaspeš, The God ili The Human, ili neki običan šeret kome je do zezanja


putujem za klondajk...
uzurbano, ulazim u avion. lagan naklon stjuardesi, trazim sediste. nadjoh. saputnik je neki debeli covek, diskutabilne higijene. treba napraviti sanitarni otklon. dobar dan... torbu s poklonom ostavljam gore, smetace.
zaklonih se od svetlosti, i uzeh da citam. komsija, po struci klonfer, nesto zapitkuje. prica.umorna, glava klonu na naslon... uklonih samo nocare, i zaspah...
pnbb pnbb 18:06 29.02.2008

smira

moj clon onda falsifikovao.


klonobar! alo, decko!
ja bih da rucam, danas.. moze klont pasulj?
moze, izvolte..

uzeh novine da pregledam
nesto klontam, citajuci, kad bi svaki covek, imao...

al od tog posla klonto u banci ne raste, pomislih, i okrenuh se pasulju. treba stici veceras na kloncert..
ma jel veceras, preklontrolisah karte.
prethodno i u trafiku po klondome...
dosadni glas s radija - ' od isklona, nas narod je klontrirao svakome klonkvistadoru...'
klonekcija se prekide, glas zacuta.
klonacno, tisina... eh, lako li je klonstruisati falsifikat ,klonstatovah.

gordanac gordanac 21:44 29.02.2008

:))

Da li može da se provali ko je original. Recimo da ne može bez kreatora ili neke teške fizike.
Šta bi bio motiv da juriš fizičare da ti odgonetnu da li si ti original ili ne?

Ne treba ti motiv.
Pojuri ga/je za svaki slučaj :))
Ko zna šta sve zanimljivo može da se desi ako ga/je i stigneš!
Uzgred, tvoj post me je podsetio na "običajne rečenice našeg jezika " pri susretu pouzdano različitih osoba (ne moraju biti fizičari :)) koje glase:
- E, ma jesi li to ti?
Nisam, to je neko drugi. Ili - jesam to sam ja. Ne znam šta je blesaviji odgovor :))
Ili:
- E, jesi li živ/a?
Nisam. Ili - jesam..... Msleeeeeem
Ili:
Ulaziš u prostoriju a on/ona pita:
- Eeeee, jeste li došli?
Nisam. Jesam. Ne znam....Msleeeeem..
Mani klonove - OVO mi reši!
Milan Novković Milan Novković 22:19 29.02.2008

Re: :))

Ne treba ti motiv.

Ne treba, slažem se. Ovo je više pitanje drugima.
A i kad odbacis motive zajedničke onima zbog kojih se češljamo više od 5 sekundi dnevno ništa ni ne ostaje :)
Mani klonove - OVO mi reši!

Ne samo da je nerešivo, osim šačice specijalista ne bi trebalo ni rešavati, nego:

- Prelistavam Hofstadterovu "I am a strange loop" knjigu.
- Teško mi je odvojiti vreme da je uredno pročitam pošto sam većinu fragmenata već negde video (što od njega što od ostalih). Ali on me vraća na petlje.

I bez petlji, "unidirekcionalna", priprosta heuristika, tj bez nekih većih petlji, samo male lokalne, fantastično brzo postaje nerazumljiva u neuralnim mrežama.

A u petlji ume da bude dovoljna samo šačica te priproste heuristike pa da smesa bude potpuno i beznadežno nerazumljiva.

Kako mozak radi mi verovatno-možda nećemo nikad jako solidno razumeti, ma koliko dobacili sa AI i ma kako tamo stigli. I AI neće umeti da formalizuje većinu svojih obrazaca ili "obrazaca" kao ovi tvoji gore.

Sad bih se ponavljao po treći put kad bih naveo ceo citat koji kaže da je ovo neko petljanje samo za tanjušnu membranu daleko on onog mora koje su najosnovnije potrebe, jelo, piće, "Eeeee, jeste li došli?" i slično.

Al ako zaspim u ponoć uz neke TV telepate, probudim se u dva uz neke shape shiftere nije baš "logično" da mi proplanak sa cvetićima prvo padne na pamet :)

A i profesionalna (de)formacija, navedi mi profesiju gde nemaš tone ovakvih primera, ozbiljno palamuđenje za mikron daleko od najobičnijeg roštilja, ili pecanja :)
gordanac gordanac 22:49 29.02.2008

Re: :))

Al ako zaspim u ponoć uz neke TV telepate, probudim se u dva uz neke shape shiftere nije baš "logično" da mi proplanak sa cvetićima prvo padne na pamet :)

Eh, sa ovim primerom "buđenja u dva ujutru" ja mogu da pravim samo misaone eksperimente, pošto idem da spavam kasnije od toga. Za mene je u 2 AM "night still young" :)))
Ali, evo da probam:
- mislim da u takvom trenutku postoji potpuna izomerija svih (u konačno velikom broju) "stvari, slika i tema" kojih bi se mogao setiti i one nemaju veze sa onim što si radio pre sna, već s tobom probuđenim, a to da smo ujutru, u podne i uveče drukčiji mudro su zaključili (ili prepisali od nekih ranijih) još kloniranju bogova skloni Grci (i stari i mlađi :)). Šta god da pomisliš - sa sobom razgovaraš, samo treba da paziš da pri tome ne upadneš u loše društvo! ŠalaMala. Moje rešenje bi bilo - ako se nisi probudio zbog rutinske obaveze - prepusti se, čemu god što te je iz tebe zvalo u 2 AM. Mora da je važno kad te je probudilo u to doba :))
A i profesionalna (de)formacija, navedi mi profesiju gde nemaš tone ovakvih primera, ozbiljno palamuđenje za mikron daleko od najobičnijeg roštilja, ili pecanja :)

A šta fali pecanju? Ha?
To ti jedna od vrhunskih ljudskih aktivnosti, uopšte.
ŠalaMala, ponovo.
Opet moram "misaoni eksperiment" jer se i tu razlikujemo, ja mislim da trivijalnost ljudske komunikacije nije "sektorski" povezana tako da apsolutno nestaje ako se baviš, kao, nečim "važnim". Trivijalnost (ustvari ne znam da li je dobra reč, ali hajde) je meni povezana sa siromaštvom duha, a to opet može da se ispolji uvek i svugde pa to onda onaj "mikron" ništa ne znači. Može da bude i "rocket scientist", msleeeem ako je fijuk, onda je fijuk, nema pomoći u komunikaciji. Svaka mu je blesava.
Ili te možda uopšte nisam razumela.
Milan Novković Milan Novković 11:18 01.03.2008

Re: :))

Šta god da pomisliš - sa sobom razgovaraš, samo treba da paziš da pri tome ne upadneš u loše društvo

A društvo slatokrečivo, nije se lako odupreti :)
Trivijalnost (ustvari ne znam da li je dobra reč, ali hajde) je meni povezana sa siromaštvom duha, a to opet može da se ispolji uvek i svugde pa to onda onaj "mikron" ništa ne znači

Ovaj mikron je u nama, između našeg "siromašnog" "ja" i "bogatog". Nema neke velike razlike, prečesto.

Ne uvek, naravno, profesor u školi je profesor u školi i svako bogatstvo je dobro došlo.

Al zar nam nije ponekad, i sa nekim ljudima, najprijatnije kad uglavnom ćutimo, na obostrano zadovoljstvo. Sa dragim ljudima sposobnim za ne-trivijalnu komunikaciju? A onda imamo i drage ljude sa kojima nam je u većini situacija najprijatnije kad ćutimo.

Ovo samo znači da kratka trivijalna razmena nema nikakvo značenje ako nema asocijativni "load" (pakovanje?) iza sebe.

Čak i sa dragim ljudima sa kojima dosta komuniciraš, i bogato, ne možeš potpuno da budeš sigurna otkud prijatnost, možda dolazi samo od najsitnijih "under-the-membrane" artefacts - prijatan iskren osmeh, pogled, bistar, mali karakterni tikovi, itd.

Mnoge (ne sve) podele na formu i suštinu su meni samo ona prva, gruba školska potreba, a odnos je u jednoj jako fluidnoj priči koja žestoko zavisi od toga šta smo mi u tom trenutku, a šta je sagovonik, i šta je kontekst.

Na kraju, igleda da ponekad nije ni važno da li se potpuno razumemo, ili se kačimo za "sporedne" detalje, važno je da smo mi uleteli u petlju, zajedničku, ili svako svoju :)
jasnaz jasnaz 11:04 28.02.2008

& pitalica



hodam ja , tako , vidljiva samo 1 delom : i očekujem :

1. da budem prepoznata . onaj ko me prepozna :
- kako će me prihvatiti u novom ključu ?
- šta će sa sobom , istim ?

2. da budem objekat koji izaziva :
- čudjenje ,
- sažaljenje ,
- strah ,
- smeh ,
- ____________ ,
Jaril Jaril 12:40 28.02.2008

Повлачење

Ја мислим да неповерење потиче управо од тога што би мој клон знао све о мени. Постао бих рањив. Као да неке тајне постоје само на нивоу идеје (нервних импулса) док су у човеку, а када их сазна неко други као да се материјализују (у времену и простору) и заправо из псеудо-фикције (иако је у питању стварни прошли догађај) постају реалност. Та материјализација повлачи и материјализацију мрља на мојој личности и прошлости и одмах би ме натерала да бежим главом без обзира и клона потиснем негде дубоко у подсвест. Да га избришем.

И како да верујем некоме ко ми прети?
Milan Novković Milan Novković 12:56 28.02.2008

Re: Повлачење

Sve u redu kako vreme prolazi.
Al otkud nepoverenje u trenutku kloniranja, dok smo identične kopije?
Zna klon sve o vama al znate i vi, identični ste.

Kako vreme prolazi klon je sve više jedinstven lik a previše zna.
A i partneri i najbolji prijatelji nam previše znaju :)
Kazezoze Kazezoze 13:18 28.02.2008

Re: Повлачење

a zashto to ne bi pogledali sa pozitivnije strane?
ako vec imamo klona, svoje drugo ja, onda na tom klonu mozhemo lakshe uochiti neke negativnosti koje sami sebi ne zhelimo da priznamo.taj klon bi nam mogao pomoci da tu negativnost sagledamo i ispravimo je, poshto je negativnost lakshe kritikovati na nekom drugom nego na sebi.
Milan Novković Milan Novković 13:29 28.02.2008

Re: Повлачење

a zashto to ne bi pogledali sa pozitivnije strane?

Što se tiče pozitivnog i negativnog kao skale ja sam više mislio na nepoverenje koje na ovoj skali može da zauzima razna mesta.

Tj očekivao bih vanredno poverenje, a u stvari nije tako, što ne mora da bude nešto posebno negativno.

Iskustvo bi, dobre su šanse, bilo posebno zanimljivo, otvorilo mnoga vrata i tako bi moralo da bude prijatno.

Što se tiče nepoverenja imamo mi relatino priproste manifestacije, pomalo paradoksalne, u IT.ju.

Npr, ja bih se lako kladio da ću u programiranju u nekoj novoj grupi biti najbolji, tako bi i drugi, normalna pojava. Čak i u grupi koja je pisala software za Airbus.
Ali bih nerado leteo u avionu za koji sam ja pisao software :)
Taska Dana Taska Dana 13:47 28.02.2008

Re: Повлачење

A kako ces da znas sta je negativno a sta pozitivno ako imas posla sa klonom?
Nema razlike , nema inicijative za pitanjem.
Jaril Jaril 14:02 28.02.2008

Re: Повлачење

Ко каже да се клон не повлачи пред нама? Да он има поверења? Ја мислим да би реакција била идентична.

А корен неповерења може бити не само што превише зна, већ и што и у тренутку пре клонирања немамо поверења у себе, али то некако остаје нематеријализовано. У тренутку клонирања настаје манифестација тог неповерења.

Што волем хипотетику. Цело преподне шетам у двоје :)))
Jeremija Jeremija 14:09 28.02.2008

Re: Повлачење

Jaril
Што волем хипотетику. Цело преподне шетам у двоје :)))

a kad dođe veče... khm.. nešto se pitam: da li bi moj klon mogao da bude suprotnog pola, nešto mlađi i mnogo lepši od mene?
Radi li se i na tome?
Черевићан Черевићан 14:27 28.02.2008

мојКлон

па ајд да се похвалим (упс ,ако је то захвалу), имам ија својег личног Клона ,евога, клонуоми у вешу доњем сам тако и баш ме брука,клонут, и шта сад , правдатисе или паничити или се . . . . вијагри пликонити . незнам .и баш збогтог растрешено делујем . . у првом контакту.

наравски . . ову транспарентностми не ширите, please.
Taska Dana Taska Dana 15:11 28.02.2008

Re: мојКлон

Черевићан 


Bas ste duhoviti, gospon...:))))
NI* Dr. NI* Dr. 18:13 28.02.2008

Re: мојКлон

Ne rekoh li - opadanju Sunca (silaznoj putanji) klanjati se - greh je / osim Ljubav ako trazi il' muka golema.

Poslusaj rec ovu :

Dizes se divotno na horizontu neba,o zivi disku koji zivot zapovedas. Kad se pojavis na istocnom horizontu,nakon sto si celu zemlju ispunio svojim savrsenstvom,lep si,velik,uzdignut iznad zemlje cele. Ti si Ra. Ti si dalek,ali si u pogledu
mnogih. .. . Ali kad zaspis na zapadnom horizontu,zemlja je u tmini,kao smrt. (...) Sve zmije ujedaju jer je za njih noc
vreme svetlosti.Zemlja je u tisini jer je njen tvorac u svom horizontu. Kad se zabeli zemlja,ti se svetli na obzorju javis
odgurnes noc, o Atone , kao dan. - Himna Akenatona ljubavnici Nefertiti. / XIV vek pre n.e. /
Milan Novković Milan Novković 21:11 28.02.2008

Re: мојКлон

у првом контакту

Ne zna čovek da li je opasniji prvi kontakt ili drugi - što ne dočeka brat clon dočeka neki drugi mrski neprijatelj :)

Черевићан Черевићан 22:31 28.02.2008

колевка цивилизације (или) путањом силазно

NI* Dr.
усуд ,шта ли, усмериме случајем у просторе Амарне у којима је Она, најлепша мећу најлепшима ,НЕФЕРтита интиму са Оним који нам лепотујој изваја да траје кроз време , Тутмозисом , делила док јој се супруг на другом месту мазио са својим миљеником семенхаром .од мужа екнатона напуштеној годио јој је полетни вајар Да би га онда, типично женски, хировито, у једном моменту . .одбацила.
Из записа његовог (хијероглифом) на мемљивом зиду уочихму, поруку, дали Њој окрутној ? Свеједно коме. Оста да траје ево векова множину. И потсећа . . . на времена када је Ра земљом ходијо и диск сунчев величао.
edi-va edi-va 16:30 28.02.2008

chitam vashe

komentare i uochavam kod vecine strah od samog sebe. od kuda samo toliko nepoverenje u sebe? sto bih se ja plashila svoga klona? ako krenem od sebe, a u tom sluchaju je apsolutno nepogreshivo krenuti od sebe, ja nemam ni jedan razlog da se plashim svoga klona, naprotiv, mislim da bih se jako lepo druzila sa sobom ... mogla bih da se gledam i posmatram u svim segmentima zivota: pogled na sebe iz perspektive posmatracha ... ludilo:)))
pnbb pnbb 17:44 28.02.2008

Re: chitam vashe

od kuda samo toliko nepoverenje u sebe? sto bih se ja plashila svoga klona?


sebe?

evo ga jedan koji zna sve

?
edi-va edi-va 17:52 28.02.2008

Re: chitam vashe

evo ga jedan koji zna sve


da ste hteli da me razuemete, uochili bi sigurno da sam zenskoga roda. mozda se nisam najpreciznije formulisala, ali ko je shvatio - shvatio je:)))
mislim da se plashiti svoga klona i nemati poverenja u istoga, znachi plashiti sebe i nemati poverenja u sebe, je li sada jasnije?

zelim Vam lep i prijatan dan sa samim sobom:)
pnbb pnbb 18:08 28.02.2008

Re: chitam vashe

da ste hteli da me razuemete, , uochili bi sigurno da sam zenskoga roda. mozda se nisam najpreciznije formulisala, ali ali ko je shvatio - shvatio je:)))


da, zato sam i rekao evo ga jedan koji sve zna
nesto sam bio skapirao da kad se recenica zavrsi sa ? onda je upuceno pitanje. znaci trazi se odgovor. ukoliko nije bilo retoricko.


mislim da se plashiti svoga klona i nemati poverenja u istoga, znachi plashiti sebe i nemati poverenja u sebe, je li sada jasnije?


sebe?



zelim Vam lep i prijatan dan sa samim sobom:)


to je nazalost nemoguce
Olga Medenica Olga Medenica 22:42 28.02.2008

He, he

odlicno!
Kakva koincidencija, i ja sam o tome razmisljala neki dan.
Evo zasto.
Brazilka Shirley sto sprema moju kucu slabo govori jezik i cesto vadi recnik.
Ona se stalno cudi velicini moje garderobe i cesto me podseca da treba to nekako da klasifikujem, posebno cipele.
I ja joj kazem da nemam vremena, i tako stalno.
Dosla je pre neki dan, opet ista prica, opet isti odgovor.
Onda kaze: OOOLJGA, JU NID VAN KLONI.
Sta, kazem ja? Sta je to "kloni"?
JU NO DOLI?
Doli?
JES, SIP.
Aaaa, kazem ja Doli ovca, klonirana.
JES, KLONI. JU VERI BIZI.
i odlazi, al' dodaje
OOOLSO, JU NID UANE HANDRID JIRZ FOR VER JOR SUZ, KLONI HELPS.

nikola svilar nikola svilar 12:03 13.03.2008

bravo

sjajan tekst olga! kakav dijalog :)))
jasnaz jasnaz 20:08 01.03.2008

original je original je original

Onda je interesantno pitanje ugrađene (implied) vrednosti originalne dimenzije, ako postoji (vidi šta Jasni znači original, osim ako se sa njom nisam razumeo). : tako je !

dato nam je da znamo da smo 1 , a na nama je da se potrudimo da to POTPUNO iskoristimo - što više , to smo više svesni 1 !

& preporuka ( jedan od aspekata ove teme ) : HANIF KUREISHI , The Body .
Milan Novković Milan Novković 00:49 02.03.2008

Re: original je original je original

dato nam je da znamo da smo 1

Jasna, ja sam više mislio na misaoni eksperimenat gde nam to nije dato.
Tj nemamo izbor nego nas neko bez pitanja klonira i u tom prvom trenutku imamo skoro identičnu kopiju, iako počinjemo posle toga da bivamo "sve više" jedinstveni.

Šta osećamo prema našoj kopiji u prvim sekundama, tj dok nemamo dovoljno vremena da razmišljamo.

Ako ne znamo ko je original, a možemo da saznamo, da li ćemo uopšte tražiti odgovor na to pitanje (pošto smo u jednom trenutku bili identični) i šta nam znači jedan a šta drugi odgovor?
GajaR GajaR 12:21 04.03.2008

Re: original je original je original

Pozdrav milanu,
Da li je photosynth original?


hotosynth.jpg' alt='' border='0' />


od Gaje,
jasnaz jasnaz 12:23 04.03.2008

Re: original je original je original

. . .kasnim :

naravno da ćemo tražiti odgovor : zato što znamo da ne može.mo biti 1:1 - gurka nas čip 1:0 ! tako da :

nema drugog odgovora .
nikola svilar nikola svilar 16:55 12.03.2008

kuma tanja je kuma tanja

I taj eksperimenat je tema bloga, jedino što sam ja zauvek fasciniran našim asocijativnim umom, pa otud i prvi pasus, gde tako lako skačemo sa teme na temu, bez obzira na kvalitet i vezu između tema, i gde na prvi pogled jedna od banalnijih sekundi u našim životima ume da pokrene lavinu koja nas posle okupira dan, dva, nedelju dana ili mnogo godina.


kako je ovo tacno.

vrlo, vrlo zanimljiv "gedankenexperiment" sto bi rekao cika albert - misaoni opit.
dalo bi se malo literarno "stivo" - scena - napisati na osnovu upravo ovakvih razmisljanja.

uvek mi je zadovoljstvo
uciti od tebe milane :)
veliki pozdrav

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana