Kultura| Ljubav| Moj grad

Stanje zaljubljenosti je teret koji nije za njega

FINAL ROUND ART RSS / 31.03.2014. u 10:42

Džoni Fejvorit je jeo kafetine. A Pelin … on ih je voleo. Voleo je kad ima para za njih i voleo je razloge zbog kojih ih koristi. Počevši od zlatnog pakovanja do efikasnosti. Jedino što nisam želeo je da ovako počnem o njemu.

Ovde već možete videti kraj priče o Pelinu.

Sa druge strane, ako samo malo bolje razmislim, mislim ću staviti reč početak iako za tako nešto ne osećam pravu potrebu. Ako poželim da kažem bilo šta o tom čoveku uradiću to pred sam kraj teksta. Ovoga puta pred pravi kraj.

 Ne onaj koji sam pomenuo u uvodu već novi, tek smišljeni kraj, kraj priče o čoveku koji je uzeo kafetin u 07:23 ujutru nakon što ga je probudio alarm mobilnog telefona. A lek je progutao zbog nekoliko konzervi Budweiser-a od prošle noći.

 

Pelin je sasvim normalan čovek. U meri u kojoj to okolnosti dozvoljavaju. Mali čovek skriven iza pseudonima. Posmatrajući sa strane on je klasičan pripadnik mase. Treći u redu u samoposluzi, zaljubljive prirode, zbog čega čest posetilac jedne pekare i jedne mesare i čovek sa osmehom i kratkim rečenicama.

Kako ljudi ne primećuju dovoljno, već sada, dok uvod o njemu ne govori ništa, još samo gospođa ispred ga deli da bude prvi na kasi i plati tih nekoliko konzervi piva. Stalan posao mu omogućuje da, poput idiota, zvera u rafove i ne stiska novčanice u šaci razmišljajući o njima na način na koji to većina sugrađana radi. Da li je u redu potrošiti zaradu na pivo? Treba li iskoristiti svaku paru na recimo godišnji odmor ili dopunu zaliha za zamrzivač. Ne. Pelin prvo plati račune i potom odlazi u mini market. Vidite ga. Pomaže gospođi da ubaci kese u kolica i stoji prvi u redu sa banknotom u ruci, sa osmehom broj 4 na licu. To je osmeh koji je upućen kasirki Nadi.

Nada nije lepa žena. Iskreno, Nada još uvek nije žena. Ona je više u nekom prelaznom periodu. Telo joj je izdefinisano i daleko od poslednjih dana puberteta ali su joj pokreti i nespretnost zadržali svu svežinu prosečne maloletnice, nezainteresovane, silom prilika tu postavljene, sa uniformom preko bele majice, devojčice. Ali Pelin joj dodaje osmeh i novčanicu. Nada žmirka, uzvraća osmehom i za kraj poželi Pelinu laku noć iako je tek predveče. Nadin mozak tako funkcioniše. Zbog posla i nekolicine pokreta i rečenica koje ponavlja tokom osmočasovne smene, sa jednim slobodnim danom u nedelji. Ali njoj se retko kada nasmeju i Nadica zaista ceni te male pokušaje ljubaznosti.

Iza marketa je pekara. Pelin će ući u nju, stati za pult, poželeće da uđe i u Kristinu, prodavačicu peciva ali će, kao i svakog puta zatražiti hleb ili kroasan sa kačkavaljem. Hleb je na polici iza i to omogućava Pelinu da se nasladi njenim skladnim dupetom a kroasani su ispred i za njih se treba sagnuti što otkriva poprsje zbog kojeg Pelin uostalom i svraća redovno. Ni male ni velike Kristinine grudi. Čvrste, gnjile, sise slobode. U 70 posto situacija na njegovom meniju je kroasan sa kačkavaljem. Ne zato što Kristina nema zgodnu pozadinu već isključivo zbog hipnotičke moći njenih sisa. Onog bolesnog odsjaja koji se ukazuje jednom i to samo na sekund a Pelin ga pamti do sledećeg viđenja. Do sada je mogao da otkupi pekaru koliko je kroasana i vekni uzeo. Ono što užasava je, da za razliku od kupovine kod Nade, Kristini jedva da kaže koju reč. Uglavnom se može nazreti unutrašnja borba pri svakom njenom pokretu. Kako joj reći : Večeras izgledaš predivno? Ili Kristina, čekam te ispred.

On joj samo ostavi bakšiš, osmehne se i zadržava taj osmeh sve dok se ne vrati u stan. Jasno je da posle onaniše ali se dešavalo da umesto toga samo sedne i priča sa imaginarnom Kristinom koja je uvek kraj stone lampe, u samom ćošku sobe, nervoznih prstiju i sa nekim sjajem u očima. Onda Pelin uzima prvo pivo, pa drugo i na kraju ga budi alarm a čaša vode i kafetin su kraj uzglavlja kreveta. 

Pre same onanije ili razgovora, to jest monologa, Pelin uredno svraća u mesaru ili, ako je frižider pun a njemu previše da i ovaj put uzme pola kilograma juneće kobasice, prolazi kraj izloga i istezanjem vrata se uverava da je Bojana za kasom.

Jednostavno, on je navučen da prođe tuda. To više nije ni pitanje navike ili ljubavi prema potrebi koju oseća za zaklanim životinjama. Bojana je koketa. Fem fatal među butkama, kolenicama, krmenadlama. Sirova ljubavnica .

Ali stanje zaljubljenosti je teret koji nije za njega. Veliki teret . Još uvek nije ovladao tehnikom voljenja i življenja istovremeno.

 

Kao dete želeo je da postane detektiv ili pripadnik bilo kog indijanskog plemena. Otprilike je, trideset godina kasnije, ostao pri istim ambicijama. Školovanje, kao i uostalom i ostatak odrastanja, je postalo izbledela gomila fotografija koje su ostale u stanu iz kojeg se odselio pre nekoliko godina. Ne postaje se detektiv sa policijskim dosijeom. Indijanac može postati uvek ali samo ukoliko se o njegovim postupcima priča u slengu. Kao i vi, i Pelin je svestan svog života. I da mu fali ambicija, i da je to zlurada, teška reč kojom se nikada ne služiš tokom razgovora ukoliko je ne poseduješ. Zato je preležeo svaki razgovor za posao, uvek ostajući na prvom na kojem su ga zaposlili kao slagač slogova u jedinoj štampariji koju nisu digitalizovali. Tamo nije bio srećan, nije se trudio a i da jeste nije mogao biti unapređen. Radio je samo sa gazdom.

Gurao je od mastila crne prste u džepove dok bi šetao gradom a u iste hipnotički gledao u trenucima samozadovoljavanja.

 

 O tome je čak vodio i dnevnik

 

12.01.  – Nada. U kupatilu. Bade mantil i mokra kosa. Trajanje 4 minuta.

12.01 – Nada. Trpezarija. Stolica, desni ugao. Podignute roletne i otvoren prozor. Trajanje 2 minuta

12.01 – Nada. Spavaća soba. Dok je slagala veš. Miris bohora. Trajanje 5 minuta.

12.01 na 13.01  - Kristina i Nada. Gospode! Možda najbolja fantazija danas!!!

 

Prvih nekoliko stranica dnevnika nije ulepljeno a posle dvadesete opisi i ažurno izveštavanje prestaju.

 

 

Imao je dovoljno vremena da uobliiči ono što će na kraju prihvatiti kao život. Lako zaljubljive prirode, povučen, slabo okrenut promenama i usamljen. Pelin je čak i za samog sebe ono stvorenje na kasi. Onaj što pruža ruku i daje pare. Nezamislivo mu je da recimo pruži ruku i zatekne neku manju, negovanu šaku koja ima zglob da je drži i ide ka laktu odakle nastavlja do ramena i duž vrata i tu su usne koje mu govore -   Ti .. ti si moj čovek., Peline.

Ne.

On je tu da potroši pare koje dobija dva puta mesečno. Da stavi, u zavisnosti od mastila, plave ili crne prste u džep i prozviždi kraj mesare i pekare. Sport i rekreacija su isključeni iz njegove jednačine. Pasivni mazohista, mogu komotno da dodam. Ponekad zajedno sedimo na klupi ispred solitera ali se to ne pokaže uvek kao najbolja ideja jer poneki od prolaznika ne obraća pažnju na mene već vidi samo tog jadnog, isušenog čoveka kako priča sa samim sobom ili sa kesom punom kobasica uvijenih u mastan papir. Zbog tog su ga već dva puta odvodili na par nedelja.

Kada nema napade gonjenja koje sam već objasnio i kada pokušava da ne misli o tri gore pomenute ume da sedne za računar i pomoću nekog programa pozove svog prijatelja Vilijamsa. Ni sam ne znam niti će mi ikada biti jasno kako ovaj duo funkcioniše obzirom na jezičku barijeru i činjenicu da niti Vilijams zna srpski niti Pelin engleski jezik ali razgovor praćen video snimkom uvek započinje sa Pelinovim - E, haj na šta se konverzacija nastavlja obaveznim Vilijamsovim : How's it goin' ? .. kako vreme odmiče Vilijams vodi konverzaciju dok Pelin sedi zavaljen u fotelji i klima glavom ili crta. Kristina je i dalje kraj stone lampe, izlistava magazin, a Nadica završava ručak i žuri na posao.

 Ispratio sam je do lifta i rekao da ćemo doći i da se nasmeši kada bude naš red za plaćanje. Obećala mi je to i nežno poljubila. Zatvorio sam vrata za njom i vratio se u stan. Pelin je pevušio a Kolin Vilijams povlačio gutljaj piva, takođe zavaljen u fotelji, sa one strane monitora.

Kakva je to konekcija. Jebem ti.

Dva idiota, u nedostatku razumevanja barem jednog od dva jezika kojima se barata, sede, svaki u svojoj fotelji, dok sobom prolaze fikcije.

Kristina je glupa kao onaj čiviluk kraj stone lampe. Samo me na čiviluk asocira. Nadica? Ta je već druga priča. Jednom izazovna i večito kao nekakva nedojebana sisaljka. Odlično se ljubi. Pomuti mozak kada zajaše.  Bukvalno sam tu samo zbog nje dok za Bojanu moram reći da retko navraća. Ipak, ne mogu dozvoliti sebi da svo vreme, koje je ionako slobodno, provedem sa njima.

Uzimam pare iz natkasne, otprilike 500 dinara, ne javljam se nijednom od njih i ulazim u lift. Poneo sam mobilni sa sobom, za slučaj da me pozovu. Budweiser mi testeriše glavu. Želudac mi je sabijen i slepljen za kičmu. U apoteci kupio kutiju kafetina a u marketu surutku i par konzervi za kasnije. 

·                                                                               *                                                                                       *

Sunce je već visoko iznad naših perutavih glava. Ispod mene voda otiče niz zarđale cevi i šumi. Meša se sa zvucima mamurluka. Postoji mnogo boljih načina da se ispriča ova priča. Neki od njih su toliko dostupni da ih ni ne uzimam u obzir. Sedim na klupi i povlačim gutljaj dok iz zlatne folije izvlačim tabletu a čovek o kojem sam pričao do sada ili spava ili sedi za svojim stolom i gubi vreme na internetu. Ili piše. Ako Vam nisam pomenuo da Pelin piše, istina je. Samo ga još nisu objavili. Ne čuka na računaru ili na pisaćoj mašini. Ne koristi hemijsku olovku niti guščije pero. Prelazi prstima preko bloka za crtanje br.3 . Ponekad crnim, ponekad plavim prstima.

 

               truli, I.Pelin

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bonner Bonner 19:59 31.03.2014

Hotel ili Narodno Pozoriste!?

Izvinjavam se sto trolujem sa jednom potpuno drugom temom ali to cinim zato sto je Vas Blog na naslovnoj strani a postirao sam i na Blogu Srdjana Fuchsa. Tema o kojoj pisem je gradska.

Upravo procitao vest da pored Narodnog Pozorista u Beogradu uskoro pocinje da se gradi novi Hotel. Ovu ideju smatram potpuno neprimerenom i zalazem se za to da se zgrada nekadasnjeg Jugodrva srusi i na tom mestu osmisli mali Trg ili uklopi u postojeci Trg kako bi se zgradi Narodnog Pozorista i vizeulno dao znacaj koji ova ustanova od najviseg nacionalnog znacaja ima.

Posto nemam vremena da se intenzivnije bavim time pozivam sve one koji ovu ideju smatraju ispravnom i imaju interesovanja i vremena da pokrenu kampanju i da krenu u neku vrstu akcije da se ovo zaustavi.

Hvala.
tasadebeli tasadebeli 20:33 31.03.2014

Како је Пелин почео да пије Бадвајзер

Чини ми се...... Рекао бих... Можда грешим...


Мислим да сам видео Пелина једаред...


То вече Партизан је играо са неким тамо Турцима који се чудно зову... Ефес Пилсен...


Ја знам да у Светом риском царству има много Турака, јебига, 21. век смо, кретање робе, капитала и људи и остала срања, али ни слутио нисам да су ти светоримски Турци толико заволели светоримско пиво да су решили да га пренесу у своју домовину...

Но, то је нека друга прича... Не бих даље у њу, мислим причу, досадна је и не уме са мушкарцима...


Дакле... Шта оно рекох... А да, мислим да сам видео Пелина једаред...

Коначно је стигао на ред за касом, из корпе је провиривало неколико конзерви Ефес Пилсена... Касирка, на грудима није имала таблицу са именом, али сигуран сам да је то била Нада, таман узе једну од тих конзерви да је провуче испод свевидећег ока, а иза Пелинових леђа се зачу глас једног Дебељка:

"Како можеш, бајо, да пијеш вечерас Ефес Пилсен? Па ми играмо вечерас текму против њих, а ти купујеш њихово пиво!"

Пелин отргну поглед са Надиних руку и расејано рече:"У, види стварно... Сачекај да заменим..."

Одјури Пелин до гондоле са пивом и врати се за 20 секунди са четири конзерве Бадвајзера које Нада нежно, својим дугим прстима провуче испод ока онога који је ионако унапред знао како ће се ова прича завршити.

Тако је Пелин почео да пије Бадвајзер...

Али не знам где купује кафетине... То ми нико није испричао...

Апотека је ту, одмах иза маркета и пекаре... А пре месаре...

Можда је апотекарка баш она права... Можда...

Чим од кафетина пролази главобоља...






FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 21:05 31.03.2014

Re: Како је Пелин почео да пије Бадвајзер

Pa gosn. Taso, skoro da si u pravu :)

Efes nije pio jer je zbog istog ukinut Weifert ali Budweiser je tada bio na sniženju što mu je neko i dobacio pa je Pelin poslušao savet.

Nadi nažalost nisu dali pločicu sa imenom te je njeno ime moralo biti izmišljeno. Prodavačici u pekari - isto. Ona cura iz mesare je takođe zatajila kad smo već kod nje.
Samo apotekarka ostaje, ali je u pitanju starija žena i nekako ... da je i sirup od belog sleza ponudila - glavobolja bi nestala :)))

Znaš takve cure, siguran sam :)
tasadebeli tasadebeli 21:12 31.03.2014

Re: Како је Пелин почео да пије Бадвајзер

FINAL ROUND ART
Pa gosn. Taso, skoro da si u pravu :)

Efes nije pio jer je zbog istog ukinut Weifert ali Budweiser je tada bio na sniženju što mu je neko i dobacio pa je Pelin poslušao savet.

Nadi nažalost nisu dali pločicu sa imenom te je njeno ime moralo biti izmišljeno. Prodavačici u pekari - isto. Ona cura iz mesare je takođe zatajila kad smo već kod nje.
Samo apotekarka ostaje, ali je u pitanju starija žena i nekako ... da je i sirup od belog sleza ponudila - glavobolja bi nestala :)))

Znaš takve cure, siguran sam :)


Како не бих знао!

Ипак, треба и то рећи, и моје погачице у пекари су некако на дну витрине и...

____________________________________________________________


Пошто ми недостаје овде мимика и гестикулација, ова црта значи да сам се заиста сада уозбиљио.

Одлична прича!
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 21:26 31.03.2014

Re: Како је Пелин почео да пије Бадвајзер

A stvarno su bezobrazni sa tim policama i vitrinama, što jes-jes :))

( Hvala ! )
wilma68 wilma68 22:13 31.03.2014

... ali, dobar.

Pelin je sasvim normalan čovek. U meri u kojoj to okolnosti dozvoljavaju. Mali čovek skriven iza pseudonima.


"Truo čovek-ali, dobar" što FRA onomad reče za g. Pelina...i čarobnjak-čovek, priče mu izlaze iz linija života, sa jagodica prstiju.

Preporuka, kad god mi se baš, baš svidi priča-kao ova-i prepuštanje potrebi da se oglasim.Nadam se da ne zvučim Trulo i da ne smaram svu gospodu sa druge strane Priče...

Srdačno Vaša, gđa Wilma.

FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 22:31 31.03.2014

Re: ... ali, dobar.

Zašto da ne zvučiš Trulo pa naši smo :) Truli :)

Naklon
larisa_bg larisa_bg 22:15 31.03.2014

sličnost

Ne bih da ti kvarim provod, ali ova priča mnooogo liči, i po stilu (što je dobro), ali i po sadržaju (što nije dobro) na priču "Buhtle i knjige" iz poslednje Albaharijeve zbirke priča "Propuštena prilika". I tamo je jedan usemljenik tako razapet duhom između dve prodavačice koje viđa svakodnevno, pa posle ode kući i mašta o njima...
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 22:32 31.03.2014

Re: sličnost

Nema kvara :) Dala si mi super predlog. Nisam je još čitao. Danks
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:41 01.04.2014

Re: sličnost

pa posle ode kući i mašta o njima.

zar to ne radi svaki tip?

mašta o ženama
ili ko se već na šta loži; lično preferiram cice poput kim:)


FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 19:44 01.04.2014

Re: sličnost

Pa zar nije ponuđena realna slika?
Ko ima mašte koristi je, razume se :)

Tebi tvoja - meni moja [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Vf5NUBIcEyU[/youtube]

a mašta na maksimumu
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:34 02.04.2014

Re: sličnost

Pa zar nije ponuđena realna slika?

da,da
; od jedne cice,uvek su bolje dve cice!


FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 18:57 02.04.2014

Re: sličnost

A ono jes

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dgMaAyY8TzI[/youtube]

Ako i ovoga puta ne radi yt link sta da se radi, bitno je da se razumemo:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:13 03.04.2014

Re: sličnost

FINAL ROUND ART
A ono jes

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dgMaAyY8TzI[/youtube]

Ako i ovoga puta ne radi yt link sta da se radi, bitno je da se razumemo:)

radi,radi

to "s" u http je višak;


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana