Gradjanske inicijative| Zdravlje| Život

Birokratija protiv Deteta - 2:0

Jelica Greganović RSS / 10.06.2014. u 17:19

10341407_655396261205689_2081961915190053685_n.jpg 

Najkraće rečeno, Drugostepena komisija RFZO je ponovo odbila da na lečenje u inostranstvo pošalje šestogodišnjeg Aleksandra Jovanovića iz Kragujevca. Njegovoj majci su kratko i jasno rekli, usmenim putem, da mu leka nema. Da se tako nešto majci kaže treba biti junak. Ili bar imati srce manje od zrnca peska. Sećate se tog malog Aleksandra o kom sam blog već pisala? [url] http://blog.b92.net/text/23681/BIROKRATIJA-DECU-UBIJA/[/url] E, za tog Aleksandra sada se javnost ponovo u pomoć zove. Jer očito samo javnost može da mu pomogne da preživi.

Nakon pomenutog bloga, Aleksandar je ponovo pozvan na lekarski konzilijum na Banjici. I doktori, eksperti, sa ozbiljnim činovima u medicinskoj nauci, ovaj put u većem broju no prilikom prvog pregleda, su dali mišljenje da Sašu treba poslati u Švajcarsku na pregled, jer srpski lekari su iscrpli svoja znanja i mogućnosti.

Uprkos tome, Drugostepena komisija RFZO je ponovo odbila da dete pošalje u inostranstvo. Zato što, recimo, RFZO kaže da je glavna bolest koja uzrokuje deformitet Aleksandrove kičme i grudnog koša – nepoznata. Ali u istom dahu RFZO napismeno tvrdi i da je neizlečiva.

Istovremeno RFZO, u svom rešenju kojim opet odbija Aleksandra, piše i da Pravilnik RFZO ne predviđa slanje u inostranstvo zaradi pregleda. Ali kako će bilo koji lekar bilo gde na zemaljskoj kugli odlučiti kako da nekoga leči bez prethodnog pregleda, to nisu napisali. U obzir nisu uzeli ni gore pomenuto da su srpski medicinski stručnjaci napisali da su iscrpli svoje znanje, što će reći da preporučuju lekare u Švajcarskoj za koje znaju da znaju više od njih. Naravno, zato što je put kojim ide RFZO zapravo prečica – ako je bolest nepoznata srpskim lekarima, to znači da je neizlečiva. Do tog stručnog mišljenja su došli članovi mešovitog veća RFZO, među kojima sigurno nema onoliko lekara eksperata i specijalista koliko ih se potpisalo pod konzilijumsko mišljenje banjičke klinike.

Na nesreću tog mešovitog birokratsko-lekarskog veća, donedavni predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije, profesor dr. Dušan Milisavljević je uspeo da dogovori pregled malog Aleksandra u Švajcarskoj. Zahvaljujući njegovom poznanstvu sa profesorom dr. Ježenškim sa Šulters Klinike u Cirihu, Aleksandar je na toj klinici pregledan od strane tima lekarskih stručnjaka. Više od četiri sata. I lekari te klinke, koju su upravo lekari sa Banjice i preporučili u svom mišljenju poslanom RFZO, su zaključili da postoje nade za Aleksandrovo izlečenje, da postoje šanse da se operacijama pomogne detetu.

U međuvremenu su roditelji šestogodišnjeg Aleksandra predali žalbu RFZO. U sredu, u 14 časova će RFZO ponovo odlučivati o sudbini malog Aleksandra, za kog su u svojo odbijenici napisali, prevedeno na srpski, da nema tog lečenja koje bi mu spasilo život ili poboljšalo kvalitet života. A, Aleksandru je sve gore, sve teže i kleči, jer da sedi ne može odavno. Njegovo vreme, vreme njegovog krhkog zdravlja i života se kruni, baš kao što je to bio slučaj i kod druge teško bolesne dece koja su bitke sa bolestima gubila najvećim delom zbog vremena protraćenog na birokratska prepucavanja i okretanja glave. Pravilnik RFZO koji je tu decu života koštao, da ni ne pominjem.

Zato roditelji šestogodišnjeg Aleksandra ponovo zovu javnost da im pomogne da pomognu svom detetu da preživi. Istu onu javnost čijim novcem raspolaže i od čijeg novca postoji i živi RFZO. U pomoć je javnost pozvao i narodni poslanik, profesor dr. Dušan Milisavljević, kome je očito postalo jasno da samo javnost može da stane u odbranu dece i založi se za njihove i tako teške živote.

Na zahtev Aleksandrove majke, zasedanju Drugostepene komisije RFZO koja u sredu odlučuje o žalbi, moći će da prisustvuju i ona i dete. Biće to jedinstvena prilika da RFZO pogleda u oči detetu čiji život je već otpisao. 

 Deca nisu bojleri. Deca se ne bacaju u đubre zato što neko ne ume da ih »popravi«. Za decu se bori. Deca i njihovi roditelji se poštuju, naročito onda kada svaki dan provode u neumornoj i neustrašivoj borbi za život. To treba ceniti, a ne ponižavati i odbacivati. Po toj borbi se naša ljudskost meri.

p.s. Ako vas mrzi da otvarate gornji link...a od tada je prošlo više od četiri meseca, četiri meseca »hitnog slučaja«, zvanog »maloletni Aleksandar Jovanović«:

30.01.2014. u 22:03

» »Postovana Jelice,

 Molim Vas da mi date savet kome da se obratim, imam dečaka šest godina koji ima progresivnu kifloskoliozu i neophodna mu je operacija kičme u inostranstvu jer je konzilijum spinalnih hirurga na Banjici dao saglasnost da se lečenje nastavi u inostranstvu,ali RFZO nas je dva puta odbio. Pulmolozi smatraju da ukoliko se operacija ne uradi u skorije vreme oslabiće mu plućne funkcije a samim tim bice životno ugrožen.
      Srdačan pozdrav
Sanja Jagličić
Kragujevac«

Pismu su priložene slike, slike koje i na prvi pogled svedoče da je šestogodišnji  Aleksandar  teško bolestan. Čak i slep čovek bi mogao da napipa njegove  jako deformisane kičmu i grudni koš. Ne treba imati završen medicinski fakultet, pa da se shvati da su između kičme i grudnog koša pluća od kojih zavisi život ovog dečaka.

Inače, Aleksandar sve više živi klečeći, krivina na njegovim leđima je sve veća, sve teže sedi...

A u komisijama koje su ga odbile, kao što je onomad tvrdio direktor RFZO, sede eksperti, a ne birokrate. Jedino što ti eksperti proučavaju samo papire, a ne i Aleksandra. I ako papiri nisu ono što je legendarnim Pravilnikom predviđeno, onda ništa...Čak i kada konzilijum lekarskih eksperata napiše da Aleksandra treba poslati u inostranstvo na lečenje, ni to ne pomaže.

Pod jedno od dva rešenja kojima je Aleksandar odbijen, potpisan je direktor lično, koji svojim potpisom obrazlaže, recimo, i da stručnjaci sa Banjice nisu napisali da dete treba poslati u inostranstvo na račun zdravstvenih osiguranika, odnosno RFZO. Pa, naravno, lekari sa Banjice su očekivali da Aleksandra na lečenje pošalje Ferijalni savez ili Direkcija za mere i dragocene metale.

Uz to su se eksperti koji su, u dva navrata, odbili lečenje deteta pozivali na već legendarni Pravilnik, u kome su nabrojane bolesti, a ostale su »retke«. Ko ne spada među nabrojane ili statistički retke, može da se slika. To isto važi i onda kada ni sami lekari više ne znaju o kojoj se bolesti radi...tu ih sačekaju njihove kolege i odbiju prezrivo. Zbog čega u tom Pravilniku ne postoji termin "teška bolest", to samo oni znaju.

Upravo tako je odbijen Aleksandar, papirologije radi i lekarsko-birokratskih prepucavanja radi. Eksperti ga ni pogledali nisu. Oni su stručnjaci za papire, a ne za Aleksandre. Aleksandri mogu i da umru birokratije radi, ista se potresti neće. Kao što se ne potrisa ni kada roditelji te sve odbijene dece krenu da prose naokolo. A ja ih razumem. Prosila bih i ja. Molila i boga i đavola i poslednjeg čoveka sa trunom duše.

Duše koju RFZO nema. RFZO ima Pravilnik za koji se već toliko puta pokazalo da je ozbiljno štetan i da decu i života košta. Pravilnik koji bi trebalo da bude pisan tako da pomogne bolesnima, a ne da bude sredstvo u borbi protiv njih i način da RFZO odbije što više bolesnih može.

Naravno da se radi o parama. Parama poreskih i zdravstvenih obveznika. Onih koji prvo daju pare za izdržavanje RFZO i njegov fond, a onda još jednom ili ko zna koliko puta daju pare za one koje je RFZO odbio. Tako RFZO i može da se pohvali ušteđenim parama, jer ih štedi na račun poreskih obveznika. Na račun Aleksandrove majke koja će, ako se RFZO ne smiluje, morati da stane u dugi red onih koji mole javnost za pare i život. I javnost će se smilovati onako kao što RFZO odbija. Zato što javnost ima decu, javnost zna kakva je muka imati bolesno dete. Javnost se boji da se i njoj jednog dana ne desi da zakuca na vrata RFZO koji više odbija no što pomaže.

Zbog toga javnost i ovaj put treba da ustane na vreme, i bori se za mali i težak život Aleksandra Jovanovića koji neće dugo trajati bude li mu meru na dosadašnji način razrezivao RFZO. U zemlji u kojoj vlada bela kuga i u kojoj bi život svakog deteta morao da bude vredniji od papira i birokrata.

Javnost je jedina koja ovo dete može živim da sačuva i omogući mu život kakav do sada Aleksandar nije imao, život kakav svako dete zaslužuje. Bez bolesti.«

edit:

12.6.2014.

10443433_656256607786321_1199047532387186238_n.jpg 

 

 



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:39 10.06.2014

Rešenje RFZO

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:39 10.06.2014

Re: Rešenje RFZO

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:40 10.06.2014

Re: Rešenje RFZO

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:40 10.06.2014

Re: Rešenje RFZO

kukusigameni kukusigameni 17:40 10.06.2014

smrtna presuda

Ako RFZO na kraju potpiše smrtnu presudu, na nama je da na nju ne pristanemo.
AlexDunja AlexDunja 17:41 10.06.2014

profesor milisavljević

je i danas na društvenim mrežama
poslao apel medijimada pruže podršku saši.

ovde nema vremena za sms akcije,
a samo birokratija je prepreka.

ovo je fotka koju je uz dozvolu roditelja
profesor objavio

Pregled malog Aleksandra iz Kg u Zurichu je trajao vise od 4h, od 12h do 16h. Konzilijarno pregledan i doneta odluka da moze da se operise.Presrecan sam jer postoji nada da Aleksandar moze da se izleci, ali sada krece ponovo borba sa RFZO koji je ga je odbio pre 2 nedelje.Uz dozvolu roditelja postavljam sliku malog Aleksandra i prosledjujem vam njegove pozdrave. Borimo se za Aleksandra !
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:50 10.06.2014

Ja ni

inače ne mogu da razumem kako neko može majci da kaže da je dete neizlečivo i - ćao. Nek umre.
AlexDunja AlexDunja 17:57 10.06.2014

Re: Ja ni

inače ne mogu da razumem kako neko može majci da kaže da je dete neizlečivo i - ćao. Nek umre.

da. nezamislivo okrutno.

a sedam dobrih lekara je preporučilo kliniku
u švarcajskoj jer smatraju da mogućnost izlečenja
postoji, samo ne postoji u srbiji.


ja imam utisak da bi ovi iz rfzo najradije uzeli pare za lečenje
ljudi, i onda sastavili previlnik u kome piše da je
svako lečenje uzaludno jer ćemo svi umreti, kad tad.


dok postoji zrno života u toj deci, treba se boriti za njih.
za svaku mrvu poboljšanja njihovih života.
angie01 angie01 18:01 10.06.2014

hebote,

pa nije ta rfzo nedodirljiva, bog, gospodar zivota i smrti,

ne mogu da shavtim da posle svega sto se desilo oni jos uvek imaju obraza da bez pardona ovako odlucuju,

izvini, Jelice, je l njih placaju gradjani?

pa daj da se nesto ucinimo jednom za svagda!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:07 10.06.2014

Re: hebote,

angie, pa to sam i napisala, novac kojim raspolažu, novac zahvaljujući kome RFZO postoji i plate dobija je - novac građana. Ne štampaju ga valjda u podrumu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:08 10.06.2014

Re: Ja ni

a sedam dobrih lekara je preporučilo kliniku

Ne dobrih, nego odličnih, jer valjda su nam još uvek najbolji ortopedi na Banjici...al zato i nad popom ima pop, doduše bez svih titula i znanja onolikog koliko ovi imaju, ali može im se.
kukusigameni kukusigameni 18:13 10.06.2014

Re: Ja ni

Ne znam šta je na kraju bilo sa ovim.

Iz zdravstvenog u PIO fond---LINK
angie01 angie01 18:25 10.06.2014

Re: hebote,

Ne štampaju ga valjda u podrumu...


ironisem, od muke.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:05 10.06.2014

Re: hebote,

ironisem, od muke.

Bar nisi sama, dve smo...
angie01 angie01 19:06 10.06.2014

Re: hebote,

ovo sam nasla u komentarima na neku drugu vest na b92,

Cerka Jorgovanke Tabakovic je od 1.05 zaposljena u RFZO Novi Sad iako je po zanimanju student.
hajkula1 hajkula1 18:20 11.06.2014

Re: hebote,

Jelica Greganović
angie, pa to sam i napisala, novac kojim raspolažu, novac zahvaljujući kome RFZO postoji i plate dobija je - novac građana. Ne štampaju ga valjda u podrumu...



Samo sam preporučila blog. Pokušavala sam da napišem komentar i odustajala. Nemam reči.
mariopan mariopan 18:13 10.06.2014

...

Јелице, да ли постоји начин да подржимо мајку на том састанку поводом њене жалбе?

Зар не би добар адвокат истресао из гаћа ту гомилу фикуса зацементираних у одбрани наших пара од деце која би могла да се лече?
Да их приупитамо колико су лечења у иностранству одобрили за децу ове године, и на шта троше новац за то намењен?

И разјурити ту назови комисију, они су одавно заборавили шта им је некада била професија, сада су само ћате, и зато није њихово да одлучују о нечојем животу и смрти , наричито не о животу деце, јер се евидентно оглушују о мишљење струке, и крше основе заклетве коју су некада и сами положили.

Срам их било.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:07 10.06.2014

Re: ...

Mariopan, prosto ne znam šta da ti kažem. Naravno da bi svaki advokat imao o čemu da popriča sa tom organizacijom, ali je problem što teško bolesnoj deci se život odbrojava, oni ne mogu da dočekaju tu vrstu nadgornjavanja.
Ono čime mi možemo da je podržimo je upravo ovo - blog. Čini se malo i nedovoljno, ali za te mučene roditelje i decu je izlazak pred oči javnosti ponekad spas. Koliko je nevidljivih, koliko se muče i kako završavaju...ne smem ni da pomislim.
mariopan mariopan 19:14 10.06.2014

Re: ...

Jelica Greganović
Mariopan, prosto ne znam šta da ti kažem. Naravno da bi svaki advokat imao o čemu da popriča sa tom organizacijom, ali je problem što teško bolesnoj deci se život odbrojava, oni ne mogu da dočekaju tu vrstu nadgornjavanja.
Ono čime mi možemo da je podržimo je upravo ovo - blog. Čini se malo i nedovoljno, ali za te mučene roditelje i decu je izlazak pred oči javnosti ponekad spas. Koliko je nevidljivih, koliko se muče i kako završavaju...ne smem ni da pomislim.


Огорчена сам да бих могла да бијем, својеручно.

А где се загубило Вучићево обећање о лечењуу деце?

Ево нека докаже да није ЛАГАО, сад му је прилика!
AlexDunja AlexDunja 19:17 10.06.2014

Re: ...


Зар не би добар адвокат истресао из гаћа ту гомилу фикуса зацементираних у одбрани наших пара од деце која би могла да се лече?
Да их приупитамо колико су лечења у иностранству одобрили за децу ове године, и на шта троше новац за то намењен?


mariopan, oni neće da odgovore na pitanja koja ti postavljaš,
kad smo im mi poslali dopis sa sličnim pitanjima,
da nam dostave podatke, koliko dece je tražilo pomoć,
koliko je odbijeno i zašto, oni su nam rekli da ti statisku nemaju,
a i naš dopis nije uredan, pa na njega i ne moraju
da odgovaraju, štagod to značilo.

profesora milisavljeviča nisu pustili da prisustvuje zasedanju
komisije prethodni put, iako je bio predsednik
skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu tada.
niko ne zna ko su članovi tih fantomskih komisija,
a izgleda da odlučuje isključivo direktor rfzo.
kad on odluči vreme je da mreš. neizlečiv si, idi kući.
nim_opet nim_opet 23:00 10.06.2014

Re: ...

Tesko da ce dozvoliti advokatu prisustvo, prosli put ono bese predstavnik anketnog odbora skupstine trazio da prisustvuje sednici, pa ga odbili. Poenta je da je neko RFZOu dao moc - i ti ljudi, ne zato sto su zli ili karakterno ovakvi ili onakvi, ali odlucuju u okvirima te moci koja im je zadana. Nauceni su da je istupanje van striktnih okvira nesigurno jer povlaci nekakvu odgovornost - ovako, oni postupaju po pravilniku, oni nisu pisali pravilnik. Sto rece neko: "ja sam samo radio ono sto mi je bilo naredjeno". Licna odgovornost nije dobra jer povlaci posledice - kako im je dodeljena moc, tako im moze biti i oduzeta jer je sistem postavljen tako. Od pravilnika mogu da istupaju samo retki.
mariopan mariopan 07:58 11.06.2014

Re: ...

nim_opet
Tesko da ce dozvoliti advokatu prisustvo, prosli put ono bese predstavnik anketnog odbora skupstine trazio da prisustvuje sednici, pa ga odbili. Poenta je da je neko RFZOu dao moc - i ti ljudi, ne zato sto su zli ili karakterno ovakvi ili onakvi, ali odlucuju u okvirima te moci koja im je zadana. Nauceni su da je istupanje van striktnih okvira nesigurno jer povlaci nekakvu odgovornost - ovako, oni postupaju po pravilniku, oni nisu pisali pravilnik. Sto rece neko: "ja sam samo radio ono sto mi je bilo naredjeno". Licna odgovornost nije dobra jer povlaci posledice - kako im je dodeljena moc, tako im moze biti i oduzeta jer je sistem postavljen tako. Od pravilnika mogu da istupaju samo retki.

Управо по том правилнку они не би смели да се оглуше о мишљење лекара који су стручно изнад њих. Рекла бих да је тако али нисам сигурна и зато помињем адвоката или некога ко боље зна шта пише у њиховом правилнику, зато што ми се чини да баш по том правилнику не би смели да одбију препоруке оволико најстручнијих лекара у Србији?

По некој логици не би смело мишљење мање стручног да побија мишљење најстручнијих лекара? У то се уздам....е, квака је у томе да су ћате у Србији најстручније за све.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:47 11.06.2014

Re: ...

не би смело мишљење мање стручног да побија мишљење најстручнијих лекара

Upravo to je jedan od žbunova u kom čuči zec, traže mišljenje stručnjaka, a onda kada DVA PUTA ti stručnjaci daju mišljenje, oni ga jednom odbiju jer birokratski uslovi nisu ispunjeni, a drugi put jer očito oni imaju bolje stručnjake...
zox.zox zox.zox 18:31 10.06.2014

Gospodari tame

I opet ista priča. Neki ćata u svemogućoj komisiji uz sveznajući Pravilnik zna više od svih ortopeda sa Banjice i iz te švajcarske Klinike.

Pa milu li im majku ekspertsku zar stvarno hoće da neko primeni dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju tog pacovskog legla zvanog RFZO??? I to starom paorskom tehnikom vile po leđi da ih razjuri.

Jelice jel onaj mail koji je neko kačio na prethodnom Blogu o Saši još važeći. Da "poštovanog" direktora RFZO malo zaspemo ovim tvojim tekstom.

Negde sam damas kraičkom oka videla da će "Država" da pomogne Zvezdi oko Evrope. Pa mamicu li vam vašu jel to ono "Pare za Zvetdu i Partizan idu za lečenje dece"???

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:08 10.06.2014

Re: Gospodari tame

zox, koji mail?
zox.zox zox.zox 19:23 10.06.2014

Re: Gospodari tame

Neko je dao mail tog Babića na prošlom Blogu o Aleksandru. Idem da ronim po komentarima pa ti šaljem. Možda možemo malo da ga pritisnemo i na taj način jer izgleda samo na galamu reaguju. A Saši je galama i to što glasnija sad neophodna.
8c_competizione 8c_competizione 21:55 10.06.2014

Re: Gospodari tame

adresar


direkcija

Јована Мариновића бр. 2
11040 Београд
тел: 011/ 2053-830
Факс: 011/2645-042; 2688-420
e-mail: public@rfzo.rs

kabinet direktora (na zalost covek obrisao sve kontakt podatke, no probajmo seljacku varijantu: momcilo.babic@rfzo.rs)

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање: проф. др Момчило Бабић

В.Д. заменика директора: дипломирани правник Анђелка Раденковић

Извршни директор за спровођење обавезног здравственог осигурања: prim. dr. sc. stom. Зоран Влаховић
тел: 011/2053-602 и 011/2053-603

Извршни директор за економско-финансијске послове: дипломирани економиста Слободан Аћимовић
тел: 011/2053-661

Извршни директор за информационе технологије: дипломирани математичар Мирољуб Вељковић
специјалиста информационих система и специјалиста компјутерских наука
тел: 011/2053-661

Извршни директор за спровођење обавезног здравственог осигурања: дипломирани правник Босиљка Вуковић
тел: 011/2053-606

Извршни директор за послове јавних набавки: дипломирани правник Марија Митић
тел: 011/2053-696

Саветник директора Републичког фонда: др Даница Салашки

Саветник директора Републичког фонда за правне послове: дипломирани правник Ђорђе Белензада

Саветник директора Републичког фонда за информисање јавности: дипломирани филолог Александра Газивода
8c_competizione 8c_competizione 21:57 10.06.2014

Re: Gospodari tame

nim_opet nim_opet 23:02 10.06.2014

Re: Gospodari tame

Negde sam damas kraičkom oka videla da će "Država" da pomogne Zvezdi oko Evrope. Pa mamicu li vam vašu jel to ono "Pare za Zvetdu i Partizan idu za lečenje dece"???


Pa dobro jel cemo opet oko prioriteta? Prioritet je Beograd na vodi, zatim humanitarne misije supruge predsednika, bratski odnosi, cuvati omladinu navijace sportskih klubova (jer se ne zna kad ce nam zatrebati), petostruko uvecanje komunalne policije itd.
kukusigameni kukusigameni 18:35 10.06.2014

politika

Moram da priznam da mi je čudno da se niko od političara (sa veeeelikim izuzetkom Dr Milisavljevića) ne osvrće na ovu situaciju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:11 10.06.2014

Re: politika

Moram da priznam da mi je čudno da se niko od političara (sa veeeelikim izuzetkom Dr Milisavljevića) ne osvrće na ovu situaciju.

Meni nije čudno, što ne znači da to odobravam, ne otvara im se Pandorina kutija.
To su meni rekli kad sam počela da pišem o teško bolesnoj deci, "Šta će ti to, ništa ne možeš da uradiš, znaš li ti koliko je te dece, samo otvaraš Pandorinu kutiju, kad počnu da ti se javljaju, požalićeš..." I tačno je bilo dosta toga, to o Pandorinoj kutiji, to da ti je lepo muka jer imaš osećaj da ne možeš dovoljno da uradiš, da...otvorila se i kutija, pišu mi ljudi koje ne znam i ne umem da odbijem...te dece je toliko da te lepo srce zaboli...jedino što nisam požalila.
mlekac mlekac 19:04 10.06.2014

Delim, vičem, cimam za rukav...

sve kolege kojih se setim, jer sam svesna. nažalost, da samo veliko dizanje medijske prašine može nešto da promeni...

A ako me dovate zbog širenja panike, samo mi šaljite knjige, da nečim prekratim vreme.

Što se RZFO tiče, uobičajen pozdrav: "Mamu li Vam #$%$&#/&(%$$#%"
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 10.06.2014

Re: Delim, vičem, cimam za rukav...

Mlekac, toga su sve svesniji i roditelji, sve im je jasnije da samo javnost može da im pomogne, da samo javnost može i hoće da stane na njihovu stranu...pod uslovom da javnost sazna da oni postoje.
mlekac mlekac 19:28 10.06.2014

Re: Delim, vičem, cimam za rukav...

Jelica Greganović
Mlekac, toga su sve svesniji i roditelji, sve im je jasnije da samo javnost može da im pomogne, da samo javnost može i hoće da stane na njihovu stranu...pod uslovom da javnost sazna da oni postoje.

Da, to je najteže - da javnost sazna...
wilma68 wilma68 21:38 10.06.2014

Re: Delim, vičem, cimam za rukav...

mlekac


A ako me dovate zbog širenja panike, samo mi šaljite knjige, da nečim prekratim vreme.






Stavi me na listu pošiljalaca, odmah!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 10.06.2014

Re: Delim, vičem, cimam za rukav...

Stavi me na listu pošiljalaca, odmah!

Ja mogu turpiju za nokte da ti stavim kao obeleživač strana
predatortz predatortz 19:21 10.06.2014

Privremeno rešenje

Slučajeva je, nažalost, mnogo. Vremena malo. Čekati na vlasti, da reše problem, da preuzmu oggovornost je uzaludan posao.

Treba razmišljati o osnivanju dobrotvornog fonda, kojim bi rukovodila neka osoba visokog moralnog kredibiliteta, a volontirali isti takvi lekari, koji bi odlučivali o prioritetima i stepenu hitnosti.

Meni to izgleda kao jedini način da se, u dogledno vreme, spase onoliko malih ljudi koliko može biti spašeno.

Za jedan takav fond rado bih se odrekao, permanentno, dela svoje zarade. Verujem da mnogo ljudi razmišlja kao ja.
angie01 angie01 19:28 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Treba razmišljati o osnivanju dobrotvornog fonda, kojim bi rukovodila neka osoba visokog moralnog kredibiliteta, a volontirali isti takvi lekari, koji bi odlučivali o prioritetima i stepenu hitnosti.


treba zahtevati da se ljudi iz rfzo-smene i da se biraju novi visoko morlani strucnjaci i da njihov rad bude transparentan.

oni su tu zbog gradjana, koji ih i placaju i gradjani imaju pravo da zahtevaju pravilan, humani pristup ovakvim slucajevima, kako bi svoja osnovna prava mogli da ostvare.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:29 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Treba razmišljati o osnivanju dobrotvornog fonda

Fond već postoji, zove se - Republički FOND za zdravstveno osiguranje. I za njega si se već odrekao dela svoje zarade, zapravo, permanentno se odričeš u formi plaćanja poreza i zdravstvenog osiguranja.
A tako fondovi koji ne rade svoj posao mogu u nedogled da se osnivaju, zar ne?
predatortz predatortz 19:31 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

angie01
Treba razmišljati o osnivanju dobrotvornog fonda, kojim bi rukovodila neka osoba visokog moralnog kredibiliteta, a volontirali isti takvi lekari, koji bi odlučivali o prioritetima i stepenu hitnosti.


treba zahtevati da se ljudi iz rfzo-smene i da se biraju novi visoko morlani strucnjaci i da njihov rad bude transparentan.

oni su tu zbog gradjana, koji ih i placaju i gradjani imaju pravo da zahtevaju pravilan, humani pristup ovakvim slucajevima, kako bi svoja osnovna prava mogli da ostvare.


Sve se slažem, Endži. Samo, dok se mi , ovakvi kakvi smo, nakanimo da nekog pritisnemo, smenimo... Dok se mi zatalasamo, mnoga deca to dočekati neće.

Moje rešenje je, priznajem, kukavičko. Verovatno ga i priželjkuju ovi protiv kojih pišemo. Ali, spaslo bi neku decu...
predatortz predatortz 19:33 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Jelica Greganović
Treba razmišljati o osnivanju dobrotvornog fonda

Fond već postoji, zove se - Republički FOND za zdravstveno osiguranje. I za njega si se već odrekao dela svoje zarade, zapravo, permanentno se odričeš u formi plaćanja poreza i zdravstvenog osiguranja.
A tako fondovi koji ne rade svoj posao mogu u nedogled da se osnivaju, zar ne?


I ti si u pravu, Jelice.
Ali, osnivanjem dobrotvornog fonda ćemo pomoći da se neka deca upute tamo gde im pomoći ima. Taj čin, odnosno osnivanje jednog takvog fonda, ne znači da treba da se prestane sa pritiscima na RFZO.
AlexDunja AlexDunja 19:35 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Slučajeva je, nažalost, mnogo. Vremena malo. Čekati na vlasti, da reše problem, da preuzmu oggovornost je uzaludan posao.

Treba razmišljati o osnivanju dobrotvornog fonda, kojim bi rukovodila neka osoba visokog moralnog kredibiliteta, a volontirali isti takvi lekari, koji bi odlučivali o prioritetima i stepenu hitnosti.

to je bila i naša ideja u početku.
videli smo koliko je pravnih prepreka da se takav fond formira,
i koliko je to skupo. pisali smo o tome.

fond postoji. svi građani uplaćuju u taj fond.
taj fond mora da se primora da vidi prioritete,
jer ako pustiš jedan fond da mažnjava lovu građana
ovako bez obraza i stida, kako ćeš da sprečiš
sledeći koji samo treba da prepiše kako prvi fond radi.

el ti smeš da garantuješ da je bilo ko osoba od visokog moralnog integriteta?
ako smeš, da li smeš da garantuješ da će imati vremena da juri
svakog haslera koga mu uvale u fond?
predatortz predatortz 19:38 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

taj fond mora da se primora da vidi prioritete,


Ok. Pozovite i sa vama sam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:59 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Ali, osnivanjem dobrotvornog fonda ćemo pomoći da se neka deca upute tamo gde im pomoći ima.

Mož da bidne, al ne mora da znači, naročito kad se otvore pitanja poput: Ko će da odlučuje o slanju? Na osnovu kojih kriterijuma? Kako će jednu decu poslati, a drugu ne, jer novca sigurno za sve biti neće?..
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:59 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

predatortz
taj fond mora da se primora da vidi prioritete,


Ok. Pozovite i sa vama sam.


Predator me poslao ovamo sa antioksovog bloga, gde se potpisuje peticija?
(samo brzo, dok princi nije naišao i ovde)
predatortz predatortz 20:01 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Jelica Greganović
Ali, osnivanjem dobrotvornog fonda ćemo pomoći da se neka deca upute tamo gde im pomoći ima.

Mož da bidne, al ne mora da znači, naročito kad se otvore pitanja poput: Ko će da odlučuje o slanju? Na osnovu kojih kriterijuma? Kako će jednu decu poslati, a drugu ne, jer novca sigurno za sve biti neće?..


Rekao sam. Lekari volonteri, koji bi odlučivali na osnovu dijagnoza i stepena hitnosti. Želim da verujem, Jelice, da u Srbiji postoje takvi stručnjaci koji bi se tog posla latili iz želje da pomognu.
predatortz predatortz 20:01 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

srdjan.pajic
predatortz
taj fond mora da se primora da vidi prioritete,


Ok. Pozovite i sa vama sam.


Predator me poslao ovamo sa antioksovog bloga, gde se potpisuje peticija?
(samo brzo, dok princi nije naišao i ovde)

Nije još peticija, ali je poziv na delanje...
razmisljam razmisljam 20:10 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Био министар Лончар гост у Дневнику РТС малочас. Најављује за пар недеља оснивање некаквог приватно-државног фонда за сврхе финансирања лечења болесне деце .
Ако се на нету појави клип, поставићу га.
Онако како сам га ја протумачила, на помолу је још један Франкенштајн.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Rekao sam. Lekari volonteri, koji bi odlučivali na osnovu dijagnoza i stepena hitnosti. Želim da verujem, Jelice, da u Srbiji postoje takvi stručnjaci koji bi se tog posla latili iz želje da pomognu.

Na žalost se bojim da to mnogo lepše zvuči od onoga kako bi to zaista izgledalo.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:15 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

razmisljam
Био министар Лончар гост у Дневнику РТС малочас. Најављује за пар недеља оснивање некаквог приватно-државног фонда за сврхе финансирања лечења болесне деце .
Ако се на нету појави клип, поставићу га.
Онако како сам га ја протумачила, на помолу је још један Франкенштајн.


Лончар: У здравству се не ради довољно<<<LINK
AlexDunja AlexDunja 20:15 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje


Rekao sam. Lekari volonteri, koji bi odlučivali na osnovu dijagnoza i stepena hitnosti. Želim da verujem, Jelice, da u Srbiji postoje takvi stručnjaci koji bi se tog posla latili iz želje da pomognu

to je moguće, ali fond bi morao da ima dodatne zaposlene,
pravnike, ekonomiste, da bi se ispratili svi meandri
kojim država srbija šeta svoju bolesnu decu...

i ko bi pozvao te lekare, koliko lekari u srbiji
imaju vremena za volontiranje, ja sam sigurna da bi im ovaj
posao uzimao dobar deo dana, a kad će na privatne klinike? od toga žive.
plate lekara u državi su sramne.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:17 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Био министар Лончар гост у Дневнику РТС малочас. Најављује за пар недеља оснивање некаквог приватно-државног фонда за сврхе финансирања лечења болесне деце .


Odlično, to znači da ministar ne zna da ne postoji zakonski osnov za pravljenje takvog fonda. Da bi se to uradilo, prvo mora da se napiše neki zakonski akt kojim se to omogućava...da se napiše, pa vlada da odobri, pa skupština da usvoji...al prvo mora da dođe na skupštinski dnevni red...a Zojin zakon još nije usvojen, ako se ne varam...pa ti vidi...tako da ministrovih "par nedelja" je naučna fantastika. Lepo zvuči, ALI...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Predator me poslao ovamo sa antioksovog bloga, gde se potpisuje peticija?
(samo brzo, dok princi nije naišao i ovde)

Nigde, niko nije pomenuo peticiju. Ako hoćeš, napravite je...
AlexDunja AlexDunja 20:21 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje


Odlično, to znači da ministar ne zna da ne postoji zakonski osnov za pravljenje takvog fonda. Da bi se to uradilo, prvo mora da se napiše neki zakonski akt kojim se to omogućava...da se napiše, pa vlada da odobri, pa skupština da usvoji...

u tom će izbori...
a rfzo, el reko nešto ministar? čemu služi
iako ne radi?
razmisljam razmisljam 20:22 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

dusanovaiivanovamama


Лончар: У здравству се не ради довољно<<<LINK


Нема дела о фонду.
razmisljam razmisljam 20:30 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Jelica Greganović

Odlično, to znači da ministar ne zna da ne postoji zakonski osnov za pravljenje takvog fonda. Da bi se to uradilo, prvo mora da se napiše neki zakonski akt kojim se to omogućava...da se napiše, pa vlada da odobri, pa skupština da usvoji...al prvo mora da dođe na skupštinski dnevni red...a Zojin zakon još nije usvojen, ako se ne varam...pa ti vidi...tako da ministrovih "par nedelja" je naučna fantastika. Lepo zvuči, ALI...


Их, Јелице, зар мислиш да њих такве тривије могу спречити ако нешто науме? Чему служе уредбе? А има и оно што се зове лекс специјалис...

Ма, како год, РФЗО постоји. Чему други фонд са истом наменом?

Башка што је поменуо, чини ми се, Теленор као некаквог учесника у игри. Стални донатор... тако нешто.

У сваком случају, надам се да ће објавити и тај део разговора, па да можемо да га прозивамо кроз извесно време.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:39 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

А има и оно што се зове лекс специјалис...

Nasmeja me slatko, na svu ovu muku...
Башка што је поменуо, чини ми се, Теленор као некаквог учесника у игри. Стални донатор... тако нешто.

Pa da, Telenor je zapravo rudnik dijamanata...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:41 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Ok. Pozovite i sa vama sam.

Svi su pozvani, uvek, kad god žele, mogu...
b92fmember b92fmember 21:50 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Jelica Greganović
Rekao sam. Lekari volonteri, koji bi odlučivali na osnovu dijagnoza i stepena hitnosti. Želim da verujem, Jelice, da u Srbiji postoje takvi stručnjaci koji bi se tog posla latili iz želje da pomognu.

Na žalost se bojim da to mnogo lepše zvuči od onoga kako bi to zaista izgledalo.



Možda bi izgledalo bolje nego ovo kako sad radi RFZO

Mož da bidne, al ne mora da znači, naročito kad se otvore pitanja poput: Ko će da odlučuje o slanju? Na osnovu kojih kriterijuma? Kako će jednu decu poslati, a drugu ne, jer novca sigurno za sve biti neće?..


Ista pitanja važe za RFZO. Država nam je pred bankrotom. Sutra možda neće biti ni ovoga što sad imamo.


Treba uticati na poboljšanje rada RFZO i istovremeno podsticati rad dobrotvornih fondova.


angie01 angie01 22:00 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Ista pitanja važe za RFZO. Država nam je pred bankrotom. Sutra možda neće biti ni ovoga što sad imamo.


je l, a sto onda upetostrucuju komunalnu policiju? kome ona treba, kad nista ne rade,...tu racunaj, plate, uniforme, tehniku, automobile, benzin,...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:41 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Možda bi izgledalo bolje nego ovo kako sad radi RFZO

Nadam se da bi, ali i u tom fondu bi bila država, a država već ima RFZO...pa zaključi...treba tražiti sistemsko rešavanje problema teško bolesne dece, sve ostalo nije konačno rešenje...naročito takvo polutansko rešenje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:00 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

Jelica Greganović
Predator me poslao ovamo sa antioksovog bloga, gde se potpisuje peticija?
(samo brzo, dok princi nije naišao i ovde)

Nigde, niko nije pomenuo peticiju. Ako hoćeš, napravite je...


A, ok, lažna informacija, kao Slinin doktorat na megatrendu. Predatore, predatore....
Dr M Dr M 23:51 10.06.2014

Re: Privremeno rešenje

a sto onda upetostrucuju komunalnu policiju? kome ona treba, kad nista ne rade,


Pravi se partijska vojska.

U tom smislu, budi srećna da ništa ne rade.
razmisljam razmisljam 00:26 11.06.2014

Re: Privremeno rešenje

razmisljam


Нема дела о фонду.


Има, али препричано и скраћено:

Govoreći o lečenju pacijenata u inostranstvu novcem od SMS-a i sličnih humanitarnih akcija, ministar je podsetio da je najavljeno osnivanje javno-privatnog fonda koji bi finansirao takve intervencije.

On je rekao da nije bio momenat da se sa tim krene, podsetivši da su nam se desile poplave, ali je, kaže, završena pravna procedura.

"To je onaj novac koji neće ići u sportske klubove i ono što će biti privatizovano. Telekom će biti taj garant sigurnosti fonda, a učestvovaće naša najzvučnija imena iz oblasti koje se budu pojavljivale u retkim bolestima", rekao je Lončar.

predatortz predatortz 07:08 11.06.2014

Re: Privremeno rešenje

A, ok, lažna informacija, kao Slinin doktorat na megatrendu. Predatore, predatore....


Jok, brate! Tražili ste informaciju o tome šta je preča tema od Slininog doktorata. Preusmerio sam vas ovamo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:48 11.06.2014

Re: Privremeno rešenje

A, ok, lažna informacija, kao Slinin doktorat na megatrendu. Predatore, predatore....

Ma, nema veze, lepo je što si svratio, iz ma kog razloga
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:48 10.06.2014

MOLBA SVIMA VAMA


Pozivamo vas i molimo da ovaj blog širite netom.

Toliko svi možete.

Hvala.
tompinchns tompinchns 21:18 10.06.2014

Re: MOLBA SVIMA VAMA

dusanovaiivanovamama

Pozivamo vas i molimo da ovaj blog širite netom.

Toliko svi možete.

Hvala.


Stavila na Twitter, i još izvukla dva Jeličina citata iz teksta! Osećam se bedno jer je to tako malo!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:45 10.06.2014

Re: MOLBA SVIMA VAMA

Stavila na Twitter, i još izvukla dva Jeličina citata iz teksta! Osećam se bedno jer je to tako malo!

Jeste, malo je, nikad nije dovoljno, ali kad bi samo znala kako je to malo mnogo za Sanju, Aleksandrovu majku. Za svako tvoje malo bi ti se odmah tako izahvaljivala da bi ti tek tada srce puklo. Za nas je ovo samo blog i komentari, a za nju tako mnogo više od bloga, nešto za šta ona moli

nurudin nurudin 21:13 10.06.2014

Кад ћемо дотаћи дно?

Atomski mrav Atomski mrav 21:30 10.06.2014

Re: Кад ћемо дотаћи дно?

Imam utisak da smo ga davno dotakli... i probili.
wilma68 wilma68 21:42 10.06.2014

Re: Кад ћемо дотаћи дно?

...a padamo, i dalje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 10.06.2014

Re: Кад ћемо дотаћи дно?

Dno je izgleda tako relativna pojava kao vreme...
nurudin nurudin 01:17 11.06.2014

Re: Кад ћемо дотаћи дно?

Jelica Greganović
Dno je izgleda tako relativna pojava kao vreme...



Биће времена, драга Јелице, али нас бити неће. :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:49 11.06.2014

Re: Кад ћемо дотаћи дно?

Биће времена, драга Јелице, али нас бити неће. :(

A još pre nas neće više biti života te jadne dece.
49 41 49 41 00:46 11.06.2014

Bogatstvo ili "usud"?

uvek se setim.
Svojih prijatelja - poznanika.
Dete mi bilo bolesno, imalo temperaturu, povracalo, imalo teske prolive.
Vodili ga lekarima, ... i nocu.

Ona nikad bila bolesna, ni sa dve, 6 (na slici), ni danas sa 22.
leonardo92 leonardo92 01:51 11.06.2014

pitanja

1
kukusigameni kukusigameni 07:05 11.06.2014

Re: pitanja

leonardo92


Izvini na indiskretnosti, da li si ti lekar?
Dr M Dr M 07:33 11.06.2014

Re: pitanja

Mislim da svi mozemo da se slozimo da je najbitnije raditi u interesu deteta i njegovog zdravlja.


Citirano je jedino ono sa čime se slažem.

Za ostalo:

Odgovor Banjice da se ne zna tačan uzrok bolesti nije neozbiljan nego pošten.

ne razumem argument vrhunske ustanove tipa Banjica i toliko visokih cinova da se ne zna uzrok oboljenja. Morali su ga pronaci


Za mnoge bolesti se ne zna uzrok oboljenja pa se leče na osnovu iskustva. Ako je bolest A. J. jedinstvena u Srbiji treba potražiti one koji sa tom bolešću imaju iskustvo Banjica je predložila tu kliniku u Švajcarskoj.


kakve garancije su ti strucnjaci u Svajcarskoj dali, osim da postoji "nada za izlecenje".


Čvrste garancije u ovakvom slučaju može da da samo prevarant ili šarlatan. U medicini ništa, osim smrti, nije 100%.

Moram da kažem da mi se ovo odbijanje uklapa u matricu dosadašnjeg ponašanja RFZO koje se, po mom mišljenju, svodi na tihu eutanaziju.

Njihove komisije, moj je utisak, postupaju po proramu Zašto nešto ne može, umesto, meni primerenijem, Kako da uradimo da nešto može.


gedza80 gedza80 07:53 11.06.2014

Re: pitanja

da li si ti lekar?


Da
kukusigameni kukusigameni 07:57 11.06.2014

Re: pitanja

gedza80
da li si ti lekar?


Da

???
gedza80 gedza80 08:09 11.06.2014

Re: pitanja

Za mnoge bolesti se ne zna uzrok oboljenja pa se leče na osnovu iskustva. Ako je bolest A. J. jedinstvena u Srbiji treba potražiti one koji sa tom bolešću imaju iskustvo Banjica je predložila tu kliniku u Švajcarskoj.


Sa kojom bolescu? Zar nisu lepo rekli da ne znaju uzrok. Kako se onda i cime leci nesto cemu se ne zna uzrok? Na osnovu cega su predlozili bas kliniku u Svajcarskoj? Po iskustvu sa bolestima kojima se ne zna uzrok?

Čvrste garancije u ovakvom slučaju može da da samo prevarant ili šarlatan. U medicini ništa, osim smrti, nije 100%.


Garancije se odnose na procenat uspeha/neuspeha operacije. Svaki hirurg je (valjda) dobro edukovan da sa pacijentom detaljno porazgovara pre operacije i detaljno mu predoci koje se sanse uspeha operacije, procenat komplikacija sta je najverovatnije da se desi kao i retke ali tesko komplikacije koje uvek mogu da se pojave. Bez toga i potpisanog dokumenta gde pise da je pacijent dobro razumeo sve sto mu je predoceno i da pristaje na rizik (jer svaka operacija je rizik) se ne ulazi u salu bar ne u razvijenim zemljama. Ne znam sta je ovde ispricano, ali bih voleo da znam sta su hirurzi u Svajcarskoj rekli. Price tipa "postoji nada za izlecenje" se ne mogu se koristiti u ozbiljnoj medicini.

Njihove komisije, moj je utisak, postupaju po proramu Zašto nešto ne može, umesto, meni primerenijem, Kako da uradimo da nešto može.


Da uradimo sta, kad se ne zna dijagnoza?

Inace, tacno je da ponekad moze da se pokusa neki tretman cak i kad se ne zna dijagnoza - to se radi svakodnevno u urgentnoj medicini. Ali se PRVO odredi radna dijagnoza (odnosno najverovatnija dijagnoza) i odrede se analize koje su eventualno potrebne da se stigne do prave dijagnoze.
Banjica nije dostavila ni radnu dijagnozu sto je za nevericu i krajnje neozbiljno.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:14 11.06.2014

stoka okrutna

ako bas hocete da saljete dete u Svajcarsku


ovo samo cinični nečovek može da napiše, pa nije reč o letovanju, okrutni bezdušni izrode!!!

DA, BAŠ HOĆEMO!


Dr M Dr M 08:20 11.06.2014

Re: pitanja

Banjica nije dostavila ni radnu dijagnozu sto je za nevericu i krajnje neozbiljno.


Banjica je dostavila djagnozu, stoji gore, kao i mišljenje o daljem postupku.

Kao vrhunska ustanova iz branše.

Očigledna je težnja RFZO da uštedi pare pa da tu uštedu prebaci u Fond PIO.
kukusigameni kukusigameni 08:21 11.06.2014

Re: pitanja

gedza80
Zar nisu lepo rekli da ne znaju uzrok. Kako se onda i cime leci nesto cemu se ne zna uzrok?

Da li se zna uzrok većine karcinoma?
Da li se leče karcinomi?
leonardo92 leonardo92 08:32 11.06.2014

Re: pitanja

Banjica je dostavila djagnozu, stoji gore, kao i mišljenje o daljem postupku.


Ne, to je spisak deformiteta kojima se ne zna uzrok. Tu je kljuc.
leonardo92 leonardo92 08:33 11.06.2014

Re: pitanja

Svaki hirurg je (valjda) dobro edukovan da sa pacijentom detaljno porazgovara pre operacije i detaljno mu predoci koje se sanse uspeha operacije, procenat komplikacija sta je najverovatnije da se desi kao i retke ali tesko komplikacije koje uvek mogu da se pojave. Bez toga i potpisanog dokumenta gde pise da je pacijent dobro razumeo sve sto mu je predoceno i da pristaje na rizik (jer svaka operacija je rizik) se ne ulazi u salu bar ne u razvijenim zemljama. Ne znam sta je ovde ispricano, ali bih voleo da znam sta su hirurzi u Svajcarskoj rekli. Price tipa "postoji nada za izlecenje" se ne mogu se koristiti u ozbiljnoj medicini.


Bas tako.
leonardo92 leonardo92 08:35 11.06.2014

Re: pitanja

Da li se zna uzrok većine karcinoma?
Da li se leče karcinomi?


Misli se na uzrok svih deformiteta u ovom slucaju.
leonardo92 leonardo92 08:41 11.06.2014

Re: stoka okrutna

1
kukusigameni kukusigameni 08:45 11.06.2014

Re: pitanja

leonardo92
Da li se zna uzrok većine karcinoma?
Da li se leče karcinomi?


Misli se na uzrok svih deformiteta u ovom slucaju.


Odgovor je bio na ovo pitanje:

Kako se onda i cime leci nesto cemu se ne zna uzrok?


For the record, u medicini postoji kauzalno i simptomatsko lečenje.

Ni kod degenerativnog reumatizma se ne može sprovoditi kauzalno lečenje. Pa? Leče se pacijenti.



fantomatsicna fantomatsicna 08:52 11.06.2014

Re: pitanja


Leonardo92
Pazljivo sam procitao i izvestaj za Banjice i izvestaj komisije RFZO. I licno mislim da je RFZO ovde u pravu.

Odgovor je..Smuči mi se od ovakvih komentara!!!
Baš smrde na neku vezicu u RFZO!
Gde u statutu tog Fonda piše da su nadležni da nekoga osude na smrt?
Dr M Dr M 09:04 11.06.2014

Re: stoka okrutna

smatram da tako malo dete ne treba podvrgavati mucnim, bolnim i rizicnim operacijama sa neizveznim ishodom, posle kojih se ne zna sta dalje jer se ne zna ni uzrok svih deformiteta. Po meni je to okrutno.


...ali nije okrutno prepuštanje dugom i bolnom umiranju?

Ono u čemu se generalno ne slažem sa Tvojim pristupom je u tome što ja bolesnog čoveka ne posmatram kao automobil koji treba baciti u staro gvoždje jer se opravka ne isplati.
Dr M Dr M 09:09 11.06.2014

Re: pitanja

leonardo92
Banjica je dostavila djagnozu, stoji gore, kao i mišljenje o daljem postupku.


Ne, to je spisak deformiteta kojima se ne zna uzrok. Tu je kljuc.


Ispred spiska deformiteta stoji Dg.

A ključ je u onom što piše ispod, preporuka za dalji postupak.

Na tu preporuku se RFZO oglušio.

E, tu je, ne ključ nego kalauz.
leonardo92 leonardo92 09:27 11.06.2014

Re: pitanja

1
leonardo92 leonardo92 09:33 11.06.2014

Re: stoka okrutna

1
kukusigameni kukusigameni 09:33 11.06.2014

Re: pitanja

leonardo92
For the record, u medicini postoji kauzalno i simptomatsko lečenje.

Ni kod degenerativnog reumatizma se ne može sprovoditi kauzalno lečenje. Pa? Leče se pacijenti.


Da samo ovde bi trebalo da se zna uzrok jer saljes dete na vrlo ozbiljnu operaciju koja je sama po sebi ogroman rizik. Sta ako ne bude poboljsanja posle operacije? Sta ako bude komplikacija? Ono sto ja hocu da kazem je da taj rizik mora da bude opravdan. Valjda je prvi princip medicine primum non nocere - odnosno prvo ne cini stetu.


Ne mora da se zna uzrok. Tačka.
Svojim akademskim znanjem stojim iza ovoga.
Stoji ceo konzilijum lekara iz Beograda i konzilijum iz Ciriha.
Jedino ti ne stojiš.
I RFZO.

Primum non nocere ili prvenstveno ne nauditi se baš ovde krši jer se nečinjenjem opasno naudilo mladom pacijentu.

BTW, svaka operacija je rizik. Da li ti je poznat mehanizam dejstva opštih inhalacionih anestetika? Nije. I ne može biti jer imaš barem deset teorija. Pa da onda ne uvodimo pacijente u opštu anesteziju?! Šta kažeš?

leonardo92 leonardo92 10:00 11.06.2014

Re: pitanja

1
kukusigameni kukusigameni 10:10 11.06.2014

Re: pitanja

leonardo92
Mene su ucili da postoje i kontraindikacije za anesteziju. Tebe nisu?

Pošto si ovde zamenio teze (i ne samo na tom mestu), nemam nameru da polemišem s tobom.
tompinchns tompinchns 10:27 11.06.2014

Re: stoka okrutna

Ko je ikada rekao da ga treba prepustiti umiranju? Odakle ti to? Gde sam i kada to rekao?


Nisi rekao, ali svi koji smo pročitali tvoj sastav, isto smo zaključili! Malo li je?

Uostalom, gde je tvoj predlog gde i kako Aleksandra treba lečiti... Ti si samo rekao da ga ne treba slati tamo gde konzilijum lekara smatra da on treba da bude i da je tom detetu to jedina šansa! Šta ima više da se čeka!!!

ja i dalje mislim da je RFZO postupio korektno


E, pa ne misliš dobro!
mlekac mlekac 10:31 11.06.2014

Re: pitanja

leonardo92
Pun je svet decjih ortopeda, valjda ce neko znati o cemu se ovde radi ako vec na Banjici ne znaju. Puno srece u daljem lecenju.


Nisam lekar, ali jesam neko ko obrća pažnju na ono što se piše.

Nije li ovo što si rekao na kraju u suprotnosti sa tvojom prvom izjavom:
Takodje navodi se da se ne mogu slati pacijenti na dijagnostiku u inostranstvo.


Šta si zamislio? Da se dete teleportira? Pišeš tamo o konsultacijama preko mail-a. Od kud znaš da doktori sa Banjice to već nisu odradili? Izvukli su kliniku u Švajcarskoj iz šešira? Onako, baš im se dopalo kako se zove, pa eto...

Iskreno želim da se nadam da si ovo sve napisao iz ličnog ubeđenja (u tom slučaju potreban ti je hitan reality check) a ne po službenoj/partijskoj/botovskoj dužnosti. Naprosto, zato što za ovo drugo nemam ni trunku razumevanja ni tolerancije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana