Gastronauti| Istorija| Kućni ljubimci| Roditeljstvo

Haklberi Fri

freehand RSS / 25.06.2014. u 00:25

Prođeš pored stare trafike i livadice na kojoj bi se leti igralo na male goliće i u predvečerje sa konjskih kola prodavao bostan, pređeš put koji je vodio tamo u dubinu naselja i prema Koloniji, provučeš se iza leđa penzinerima i kibicerima oko klupe smeštene u hladu lipa i kestenova,na kojoj su se odvijale večne reprize dvoboja Karpova i Fišera.

Minuvši pored streljane u kojoj su svi klinci iz kraja bar po nekoliko meseci vežbali gađanje iz vazdušare.  Sad iza ćoška, pored vrata prodavnice, pored Kontuševe kuće, malo nizbrdo i – našao si se u drugom svetu. 

Rupa.

rupa.jpg 

 I svaki bih se put, pri silasku setio Prežihov Voranca i đurđevka... Ali, sreća prati hrabre! Idemo dalje: 

Polusrušena stara pucaona bila je sve što je potrebno od arhitetkure; mašta je granica. Bedemi Troje za Hektora i Ahila, Avalon za Artura i družinu, Empajer stejt bilding za Kinga i Konga. Dole ispred nje bara-jezerce, nekih dvadesetak metara dugačka, možda deset široka. Nekada davno  Iskopana za gađanje malokalibarskom puškom, tako da su okolo kao bedem ostali brežuljci, već dugo zarasli u pavit i šišljagu, sa stablima mladog jasena, drena, graba, vrba sa kojih se spuštaju puzavice, dole na obali mešajući krošnje sa trskom i rogozi. 

Ali to je samo delić prostranstva oivičenog sa jedne strane putem i šumicom, sa druge Sportskim centrom sa bazenom, staklarom i Utvinim aerodromom, sa treće Utvinom kolonijom a sa četvrte putem sa čije je druge strane Strelište. Carstvo komaraca, žaba, daždevanjaka, barskih ptica i – naše. Onih koji smeju. A smeli smo.

Nekoliko je stvari bilo neupitno: ko nema brisu nije čovek. Lovački nož sa drškom koja se završavala u obliku glave orla ili lava bio je još poželjniji, ukoliko bi se uspelo nagovoriti nekog starijeg da takav u Eržikinoj trafici kupi i preda u ruke junaku. Svako je morao biti u bandi. I svaka je banda morala imati svoju kolibu. Koliba nije vredela pišljiva boba ako bi iko sem člana bande za nju znao. U tu se svrhu održavala teška konspiracija, uz zametanje tragova,postavljanje zamki, kopanje rupa prekrivanih granjem i travom u svrhu uništavanja neprijateljske žive sile koja bi se usudila pratiti zaverenike (a svi su pratili i bili praćeni).

Viršle na indijanski način

Ovako je to bilo sa najukusnijim viršlama na svetu: Moma je doneo viršle. Ja sam uspeo da pozajmim od majke plavu emajliranu šerpu i flašu zejtina. Pozajmim znači da ona za to nije znala, ali su moje namere po pitanju vraćanja bile potpuno časne. Gagi je organizovao potpalu, uz pomoć još jednog neizostavnog rekvizita: upaljača benzinca.

Ispred naše kolibe čija su tri zida bila od kočeva, granja i upredenog pruća a četvrti obronak brdašca na koji je bila oslonjena, i upravo na tom zidu zastakljena slika druga Tita – dakle ispred te kolibe čučimo nas trojica oko šerpe koju od dole ližu plamenovi, a u kojoj pucaju viršle na vrelom ulju. Ne smem da izgovorim da me crnilo na viršlama brine manje no crnilo na šerpi. No nadam se da će crnilo na viršlama rešiti želudačna kiselina mladih urođenika, a ono sa dna nekad plave šerpe barska voda. Pošto su žar i pepeo neizostavan začin svakom indijanskomn ručku aklamacijom se usvaja ideja da se viršle dodatno malo nabodu na štapiće iznad žara. I onda sa osmehom žvaćemo i gutamo te poluugljenisane smežurane komade nečega što izrazima lica jedan drugome dočaravamo kao neprevaziđeni delikates.

Godinama kasnije majka je saznala da šerpu ipak nisu odneli vanzemaljci. A da su viršle bile jedno od najbolnijih mojih gastronomskih iskustava – nikad niko, do sada.

Kako se pravi strela

Prvo se ode na Vojničko brdo. To je tamo, skroz iza Sedmog reda, gde su ona četiri takva uzvišenja u obliku ćiriličnog slova П. Tu bi vojska uz  obezbeđenje dolazila na gađanje, ali brda inače nisu bila u okiru kasarne. Iz zemlje iza meta iskopa se koliko se može tanadi – to je onaj kupasti,  šiljati vrh metka, za one koji ne znaju. Onaj od 7.9mm, standardni za karabin M48 i puškomitraljez bio je savršen za namenu koju smo mu mi pripremili.

Ispred svoje kolibe, rekoh već, podrazumeva se da imaš ognjište. Četiri cigle i parče lima rade posao. Razgoriš dobro vatru, staviš lim preko, a na njega tanad. Olove se istopi i iscuri, ostane šiljata mesingana košuljica. Drvo strele malo zašiljiš, gurneš u tako dobijen vrh. Napredan kovač je već od ćalca maznuo čekić, oni plašljiviji služe se zgodnim kamenom. Ali cilj je da se tane oko drveta stuca i spljošti, sa obe strane. Pomenuti napredan kovać i vešt lopov uspeo je da pribavi i turpiju kojom se od spljoštenih ivica pravi ozbiljna oštrica. 

Amazonska varijanta izgledala je drugačije: faza jedan podrazumevala je pohod na krov zgrade, sa turpijom ili bonsekom u ruci. Na povratku, u apsolutnoj tišini u rukama smo imali najduže aluminjumske cevke otfikarene sa komšijskih antena.

Ok, duvaljka je tu. Sad strelice.

Pošto se kućne rezerve brzo potroše a i rizik je nesrazmerno veliki – opet se pohodila Eržikina trafika. „Dobar dan, tetka Eržika, poslala me mama da kupim deset onih najvećih igala za šivenje.“

Sa jambolije za krevete odseče se čuperak po čuperak. Sa tanke, ufitiljene strane odseče se vrh, i taj kraj ide na dno igle, onaj debeli deo. Uveže se tankim koncem. U sofisticiranoj verziji konac se lakira, onda nema odvezivanja. Šta smo dobili? Smrtonosnu četkicu koja je pućnuta iz cevke veštog duvača koštala glave mnogog stvora u Rupi i njenoj okolini.

Kako se dobija upala pluća

Velika bara u Rupi, ona ispod Hale, zimi je služila kao klizalište. Ova mala, naša, bila je skrivena i nju smo koristili kao sopstveni teren za trening. Improvizovanim motkama odgovoarajućeg oblika jurili smo za velikim đonom od neke bakandže. Posle smo naučili da se to zove „pak“. Ko ih ima – pičio je na sličugama. Ko nije - peške.

I tako se zabode taj pak onamo u trsku, uz samu obalu. Znamo da je tu led najtanji. Znamo da hoće da krcka kad se priđe. Ali nemamo drugi pak, a mrzi nas da idemo okolo. Najkraća šibica šalje Momu  u ralje opasnosti. Uz veliki prasak led puca, i on je u vodi do grla. Steva se baca za njim – vazda je bio kreten! – pa ih je sad dvojica u ledenoj vodi. Ahm, mene ovog puta ne mrzi da odem okolo, i pruživši štap izvučem jednog po jednog. Onako laički, rekao bih da su tu imali šanse da se izvuku sa groznicom.

Odluka o sušenju uz vatru a na debelom minusu a pre izlaska pred materinske oči poslala ih je obojicu u bolnicu, na nekoliko nedelja.

 

Da, ima situacija u kojima je blaženo neznanje čovekov prijatelj. Samo njemu su naši roditelji mogli da zahvale na svom relativnom duševnom zdravlju i ono malo mirnog sna.

Ali i ja, tridesetak godina kasniej.

Otkuda priča? Pre dva dana sam, vođen neznano kakvim zovom posle trideset godina u prolasku skrenuo sa puta, i ponovo ušao u Rupu.

I nema nijedne ugažene stazice ni puteljka tamo dole, prema dnu.

A možda su samo veštiji i bolji indijanci?


* umesto beleške na margini evo videa. I bez obzira na činjenicu da bolje ilustruje bedu od snimatelja, imam iluziju da se na njemu ipak vidi, i još bolje čuje ono što sam nekako pokušao da rečima opišem. Dakle, pojačajte, bar na samom početku. Slavuji, žabe, bube.

I možda bi valjalo još jednu činjenicu znati i imati u vidur: u pitanju je skoro pa centar grada od osamdeset hiljada duša.


 


 



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:40 25.06.2014

...

Divno!
freehand freehand 01:32 25.06.2014

Re: ...

Predrag Brajovic
Divno!

Hvala.
Bili Piton Bili Piton 10:39 25.06.2014

Re: ...

Predrag Brajovic
Divno!


+1

Prisetih se naravno i svog klinačkog stompin' graunda - ambijent je bio drugi (tzv. profesorska kolonija, i to onaj njen donji, tihi, uvučeni džep omedjen ulicama čarlija čaplina računajući i halu pionir, stojana novakovića, sterijinom i 29 novembra) - a priče možda malo više kaubojske nego indijanske, ali sve drugo je manje više tu, čak i zapaljenje pluća :)

Baš lepo fri
mirelarado mirelarado 12:11 25.06.2014

Re: ...

Baš lepo fri


Jeсте. И подсетило ме на калемегданску Рупу, где смо се играли и кришом јели киселе јабучице, такође деликатес из детињства. Сада је то култивисани део парка, као и сваки други, трава и цвеће не сме да се гази, и тако...
freehand freehand 12:54 25.06.2014

Re: ...

mirelarado
Baš lepo fri


Jeсте. И подсетило ме на калемегданску Рупу, где смо се играли и кришом јели киселе јабучице, такође деликатес из детињства. Сада је то култивисани део парка, као и сваки други, трава и цвеће не сме да се гази, и тако...

Ajao... Pajz sad: drenjine, ringlovi i zelene kajsije.
A nikad trešnje, šljive, jabuke i breskve nakradene po baštama s onu stranu puta nisu bile tako slatke kao kad ih jedeš u svojoj kolibici-svojoj slobodici!
albicilla albicilla 08:19 26.06.2014

Re: ...

Bili Piton
Predrag Brajovic
Divno!


+1

Prisetih se naravno i svog klinačkog stompin' graunda - ambijent je bio drugi (tzv. profesorska kolonija, i to onaj njen donji, tihi, uvučeni džep omedjen ulicama čarlija čaplina računajući i halu pionir, stojana novakovića, sterijinom i 29 novembra) - a priče možda malo više kaubojske nego indijanske, ali sve drugo je manje više tu, čak i zapaljenje pluća :)

Baš lepo fri


moj klinacki stomping ground i dalje stoji, mada je polovina vec nestala pod zdradama, od kojih jedna vec 20 godina stoji nezavrsena, a jedno 5 spratova visoka

ali bolje je bilo kod moje babe na selu, tamo sam imao pravu sumu na raspolaganju. i lovacki noz plasticne drske koja se zavrsavala u obliku glave psa. nekom prilikom sa s bratom od ujaka (od kog sam uglavnom bezao jer je u tim godinama bio znatno mladji od mene) pekao kobasice na stapicu u vatri zapaljenoj na sumskom putu kojim niko ne ide. odjednom, lomi se granje, strka, frka, i na put izlazi srna, zastaje i nekoliko sekundi nas gleda, pa uz sledeced brdo, a za njom se pojavljuje pas (lovacki?) pa i on nestaje uzbrdo. coveka nigde.

ps. posle je suma vracena manastiru koji je posekao velike povrsine, a druge izdao pod zakup za kopanje sljunka, uz prethodno unistavanje sume (a usled prolaska novog puta, ocekujem jos vise kopanja i unistavanja posdlednje vec sume u tom kraju). i muka mi je od manastira.
predatortz predatortz 08:55 26.06.2014

Re: ...

ps. posle je suma vracena manastiru


Ključna reč je vraćena. Dakle, šuma je bila njihova pa im je bezrazložno oduzeta. U uređenim državama vlasnici mogu da raspolažu svojom imovinom, ukoliko ne krše neki zakon. Seča šume i eksploatacija šljunka nije krivično delo.


i muka mi je od manastira.


Mislim da je ovde izrečena suština. Tebe nervira postojanje manastira, i to je ok sve dok je u okvirima zakona.
freehand freehand 14:25 26.06.2014

Re: ...

ps. posle je suma vracena manastiru koji je posekao velike povrsine, a druge izdao pod zakup za kopanje sljunka, uz prethodno unistavanje sume (a usled prolaska novog puta, ocekujem jos vise kopanja i unistavanja posdlednje vec sume u tom kraju). i muka mi je od manastira.

Dobar deo detinjstva proveo sam i u Ušću, podno manastira Studenice. Teča bio u Šumskoj upravi.
E sad, zašto to pominjem: sve vezano za šumu i seču važi isto za manastir kao i za sve ostalo: bez šumara i čekića nema seče.
Tako da je to što je posečeno verovatno posečeno planski.
A to što ti, kao ni ja - ne voliš da se ruši drveće... Jebi ga.
mona.liza mona.liza 04:06 25.06.2014

Taman

sam sebi dala rec da necu da ostavim vise ni jedan komentar ikad, ali

prica me raznezila...(pozajmica, a vracanje najiskrenija namera...koliko puta mi se to samo desavalo)...
nasmejala i malkice rastuzila...(eh te uspomene iz detinjstva)

stvarno pravi haklberi fri:)
angie01 angie01 08:48 25.06.2014

Re: Taman

sam sebi dala rec da necu da ostavim vise ni jedan komentar ikad, ali


kako to mislsi, 'oces da ostavis na s anonimne kada krene prozivka da se krijemo iza nikova,...ti si nam sestro jedini svetli primer.


Free- mnogo lepo, a neces verovati- jer imas predrasude:),imama mnogo slicnih secanja,neka su i opasnija,...ja se jadna, mahom igrala sa decacima, zbog brace, tako da sam i ja imala strele, od kuvane vrbe, sa sve lukom i tobocem, kada sam bila Vil Skarlet, ali zato za Kit Karsona, je trebalo osedlati spojene stolice i staviti im uzengije,...skrovista i opasna mesta su bila najomiljeniji deo-jer se tu osvajala sloboda prvi put.
tyson tyson 07:00 25.06.2014

Uzvodno

U našoj "rupi" danas su ilegalne vikendice predsednika Nikolića, njegovih sinova i građanina Buhe


freehand freehand 07:27 25.06.2014

Re: Uzvodno

tyson
U našoj "rupi" danas su ilegalne vikendice predsednika Nikolića, njegovih sinova i građanina Buhe



I mi smo u njegovoj.
Bogtejebo, ko bi u ono vreme pomislio da će nam takav biti poglavica?!
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:21 25.06.2014

Хвала

што си поделио ово дивно сећање на слободно детињство.
mariopan mariopan 08:16 25.06.2014

..

Дивно, стварно...али мислим да би вас мој извиђачки вод "Пчелице", пратећи трагове као индијанке, цртајући мапе и обележавајући пут само нама знаним извиђачким знаковима - убрзо нашао, везао и играо око ватрице победнички плес док кажеш бриса.

Штета што се деца више не играју тих дивних игара.
freehand freehand 08:42 25.06.2014

Re: ..

Штета што се деца више не играју тих дивних игара.


ne želim da se moja deca igraju onoga čega sam se ja igrao.
Ne želim da znam šta je mungos radio kad nije bio na oku.
cassiopeia cassiopeia 09:51 25.06.2014

Re: ..

freehand
ne želim da se moja deca igraju onoga čega sam se ja igrao.Ne želim da znam šta je mungos radio kad nije bio na oku.


Pre neki dan pustim klinku u kraj, polivali se vodom i prskali, kažem joj da ostavi mobilni kod kuće i da se vrati u dogovoreno vreme. Kaže mi muž, pa što ne nosi mobilni!?! Zato jer ga ti nisi imao ni u mašti, pusti dete vratiće se kući kao što smo se i mi vraćali A u sebi se mislim, dragi Bogo nek' se vrati bez čvoruge samo da mi ne zvonca.
Naopako vreme došlo.
hajkula1 hajkula1 12:47 26.06.2014

Re: ..

mariopan
Дивно, стварно...али мислим да би вас мој извиђачки вод "Пчелице", пратећи трагове као индијанке, цртајући мапе и обележавајући пут само нама знаним извиђачким знаковима - убрзо нашао, везао и играо око ватрице победнички плес док кажеш бриса.

Штета што се деца више не играју тих дивних игара.



Igre na Zvezdari... Uvek sam morala da prevazilazim svoje snage, jer me je stariji brat uvek upozoravao da ih ne usporavam, ometam... Posle nekog vremena su ukapirali da sam im vrlo korisna, em pronađem suparnički logor, em skrovišta, em sam najbrže palila vatru... Skoro pa najslađe kobasice na žaru.

Opasnosti?

Jednom, brat za malo da me ubije prangijom.

Jednom drug, minom iz hemijske olovke. Nastružu se vrhovi šibica i time se napune mine, pa se ubode palidrvce i zapali... ukratko...

Bolje da ne pišem.

Mama je iz Obrenovca. Tamo sam baš uživala sa braćom u lutanjima, skrivanjima, pentranju po drveću, pecanju, pečenim purenjacima (mladi kukuruz tamo su zvali i zelenjak) i ostalim delikatesima na žaru. Pravilo koje nismo kršili: prvo se iskopa rupa, odnosno razgrne ona od prošlog puta, pa se tek onda ređaju grane i drva za vatru. Kada završimo, pepeo, čak i ako se ne vidi žar, polije se vodom a na rupu se natrpa zemlja za svaki slučaj. Mogli smo da beremo šta hoćemo, gde hoćemo i koliko hoćemo, samo da ne pravimo štetu. Imali smo veliki izbor jela i mogućnosti. U okolini je bilo koliba i skloništa (na njivama, livadama, u šumi) u kojima smo mogli da pronađemo (a nekada i ne) žice za roštilj, tanjirače, kotliće, gde smo mogli da se sklonimo od kiše. Ja sam uvela običaj da se bez otvarača - nožića za konzerve ne kreće i obavezno sam ih tamo ostavljala. Za tamo je važilo pravilo, da se uvek skupi naramak granja i ostavi za drugi put. Nismo poštovali pravilo da bez odraslih, ne jedemo pečurke, da se ne spuštamo u bunare... Majci sam kidala živce, jela džigericu, skraćivala život
Redovno sam bežala.
Ako ko naiđe na zmije, ja. Nisam ih videla. Pojma nisam imala o opasnosti.
Kidala mi se ljuljaška na dudu,
propadala kroz krošnju kruške ,
skliznula u vojnu baru u Dubravi, niži nivo vode a ivice glatke. Brat niti je mogao da me vadi niti da me ostavi da otrči po pomoć.
...




mariopan mariopan 13:16 27.06.2014

Re: ..

hajkula1
minom iz hemijske olovke. Nastružu se vrhovi šibica i time se napune mine, pa se ubode palidrvce i zapali..

Ovo smo i mi radili

A da li je neko u to vreme video krpelja?

Mi smo kao izviđači prepešačili celu nam milu domovinu uzduž i popreko, najčešće kroz najgušće zelenilo (treba stići do kote navr brda najkraćim putem - pa preko gustiša i zaraslog trnja bilo najbrže)...i nikad čula za krpelja niti je koga ujeo.
Ili za nas nisu brinuli kao sada što brinu roditelji za svoju decu nego nas puštali u divljinu potajno se nadajući da nismo poneli mrvice u džepovima?
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:25 27.06.2014

Re: ..

Mi smo kao izviđači prepešačili celu nam milu domovinu uzduž i popreko, najčešće kroz najgušće zelenilo (treba stići do kote navr brda najkraćim putem - pa preko gustiša i zaraslog trnja bilo najbrže)...i nikad čula za krpelja niti je koga ujeo.

Vaistinu! Ja sam izviđač 46 godina, gde sve nisam bio, kakve sve travuljage i šiprage nisam prošao, nikad nisam vide a kamo li fasovao krpelja.
nikvet pn nikvet pn 18:26 27.06.2014

Re: ..

mariopan
A da li je neko u to vreme video krpelja?


Па било их је, наравно, али нису на нас ишли. Лепо су живели од стоке на паши које је било свуда а ми им нисмо били укусни; фуј. А сад не бирају, све им добро само да је топлокрвно.
mariopan mariopan 18:58 27.06.2014

Re: ..

nikvet pn
mariopan
A da li je neko u to vreme video krpelja?


Па било их је, наравно, али нису на нас ишли. Лепо су живели од стоке на паши које је било свуда а ми им нисмо били укусни; фуј. А сад не бирају, све им добро само да је топлокрвно.

Aaaa, zato?
Pa baš sam se pitala...
mariopan mariopan 19:01 27.06.2014

Re: ..

Milutin Milošević
Mi smo kao izviđači prepešačili celu nam milu domovinu uzduž i popreko, najčešće kroz najgušće zelenilo (treba stići do kote navr brda najkraćim putem - pa preko gustiša i zaraslog trnja bilo najbrže)...i nikad čula za krpelja niti je koga ujeo.

Vaistinu! Ja sam izviđač 46 godina, gde sve nisam bio, kakve sve travuljage i šiprage nisam prošao, nikad nisam vide a kamo li fasovao krpelja.

.. i spavali kojekuda, sedali na travu, najslađe se odmarali baš u travi... najgore što mi se desilo je da mi skakavac uskoči u pasulj...izbacim i jedem dalje.
Devočice ne vrište kada vide skakavca u tanjiru.
1999 1999 08:17 25.06.2014

.

Duša se leči kada ste među decom. (Dostojevski)
fantomatsicna fantomatsicna 09:28 25.06.2014

Super

Fri..kad pokažeš i ovu stranu sebe
freehand freehand 12:11 25.06.2014

Re: Super

fantomatsicna
Fri..kad pokažeš i ovu stranu sebe

The Dark side of Fri.
deset_slukom deset_slukom 09:35 25.06.2014

Eh,

da smo mi imali streljanu i te metke...

Olove se istopi i iscuri, ostane šiljata mesingana košuljica. Drvo strele malo zašiljiš, gurneš u tako dobijen vrh.


U vreme ratnih operacija, kao šiljak je služio ekser, pričvršćen namotanom žicom. Ekser je dobar, jer strela ostane zabodena u stablu, kada ga pogodiš.

Za strelu je najbolja stabljika metle, jer je prava kao - strela. Bile su dve teorije na koji kraj treba motati žicu, odnosno, koje strele bolje lete. Ja sam držao da deblji kraj mora napred.

Najbolji lukovi su bili od divljeg rogača.
predatortz predatortz 09:49 25.06.2014

Re: Eh,

deset_slukom
da smo mi imali streljanu i te metke...

Olove se istopi i iscuri, ostane šiljata mesingana košuljica. Drvo strele malo zašiljiš, gurneš u tako dobijen vrh.


U vreme ratnih operacija, kao šiljak je služio ekser, pričvršćen namotanom žicom. Ekser je dobar, jer strela ostane zabodena u stablu, kada ga pogodiš.

Za strelu je najbolja stabljika metle, jer je prava kao - strela. Bile su dve teorije na koji kraj treba motati žicu, odnosno, koje strele bolje lete. Ja sam držao da deblji kraj mora napred.

Najbolji lukovi su bili od divljeg rogača.


A samostrel? Tako smo ga zvali... Letva dužine cca 1m, na jednoj strani zakovana praćka ( ona sa gumicama izvučenim iz lastiša za gaće ), na drugoj vezana štipaljka. Municija se pravila od minerske žice, izvađane iz gomile uglja, sečena na komadiće i savijana u obliku slova U. Elem, lepo zategneš metak u štipaljku, pa opičiš po mrskom neprijatelju. Precizno u pičku materinu! Kući smo se vraćali kao ovi saborci našeg Dr W -a, išarani slovima U svud po telu. Biće da moja mržnja prema toj oznaci datira iz tog perioda.
deset_slukom deset_slukom 10:13 25.06.2014

Re: Eh,

Bilo je i nešto što je trebalo da bude strelica za pikado. Na prednji deo štapa, dužine dvadesetak centimetara, montira se ekser. Na zadnjem kraju se naprave prorezi u obliku krsta, u koje se montiraju krilca od debljeg papira ili kartona, da liči na raketu.

Sa tim se gađala meta nacrtana na stablu.

Naravno da dečije igre i ekseri nisu baš idealna kombinacija, pa mi je jedna od većih trauma iz detinjstva vezana baš za ovaj pikado... brrrr.
freehand freehand 12:10 25.06.2014

Re: Eh,

A samostrel? Tako smo ga zvali... Letva dužine cca 1m, na jednoj strani zakovana praćka ( ona sa gumicama izvučenim iz lastiša za gaće ), na drugoj vezana štipaljka. Municija se pravila od minerske žice, izvađane iz gomile uglja, sečena na komadiće i savijana u obliku slova U. Elem, lepo zategneš metak u štipaljku, pa opičiš po mrskom neprijatelju. Precizno u pičku materinu! Kući smo se vraćali kao ovi saborci našeg Dr W -a, išarani slovima U svud po telu. Biće da moja mržnja prema toj oznaci datira iz tog perioda.

Na letvu idu štipaljke sa dve, a bogami i tri strane; gumice za tegle, a onda se nastavljaju jedna na drugu.
ali je nama municija bila jal kukuruz, jal tetovac. Ne jednom je megdandžija kasnio na megdan pa dolazio šaren kad su ga u vanrednoj kontroli na izlazu iz stana hvatali sa sutrašnjim ručkom u džepovima.
Pogano je bilo što je naokolo bilo dosta starije braće koja su išla u neke zanatske škole a bogami i bili pozapošljavani. to je onda značilo da se od malo boljeg plašljivca bez po muke pravio "pravi" pištolj dodatkom cevi, pa onda prangije razorne snage i slične skalamerije tako drage dečjem srcu. I da - karabit nam je bio vazda na izvolte.
Iskopaš rupu, u nju malo karabita, preko konezrva sa rupom na sred dna okrenutog prema gore. Pljuneš na rupu i čekaš eksploziju i let konzerve u nebesa.
Ili karabit u flašu, koja ide u vodu. I onda se čeka na pojavu belasanja ribljih i žabljih stomaka po površini bare.
predatortz predatortz 12:15 25.06.2014

Re: Eh,

freehand


Nadam se da ova naša pisanija neće čitati moji klinci.
Za sad ih uspešno držim podalje od svega što je oštro, zapaljivo, eksplozivno...
Upišeš ih na dva, tri sporta i miran si.
libkonz libkonz 12:17 25.06.2014

Re: Eh,

ali je nama municija bila jal kukuruz, jal tetovac

Isto i kod nas. Ipak smo mi Vojvođani, a oni Bosanci
predatortz predatortz 12:21 25.06.2014

Re: Eh,

libkonz
ali je nama municija bila jal kukuruz, jal tetovac

Isto i kod nas. Ipak smo mi Vojvođani, a oni Bosanci


Imam rodbinu u Lukićevu, već treća generacija je rođena tamo. Elem, pošopa se klinac moga ujaka, a obojica su rođeni u Lukićevu, sa nekim klincem prekoputa. Izleće keva tog malog, sva u panici:

Hiljadu puta sam ti rekla da se ne tučeš sa Bosancima! Znaš da uvek dobiješ batine!
libkonz libkonz 12:40 25.06.2014

Re: Eh,

Hiljadu puta sam ti rekla da se ne tučeš sa Bosancima! Znaš da uvek dobiješ batine!



Nego, čitam ovo što Fri piše i pade mi na pamet priča od pre dva dana_ Žali se komšinica kako sinu tri puta nedeljno mora da da po 150 dinara da može da igra fudbal u nekom balonu. U gradu terena koliko hoćeš, većinom prazni, a roditelji daju skoro 10% svoje plate da deca igraju fudbal u tamo nekom balonu.
Nema više Haklberi Fina i Toma Sojera. Sve Sid do Sida.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:03 25.06.2014

Re: Eh,

Moj drug iz najmlađeg detinjstva krao je od dede heroja i lovca barut, pa smo bežali preko ulice u ono što se danas zove Denkova bašta i tu pravili raznorazne eksplozivne naprave.

Eksperiment je majka odrastanja!
freehand freehand 19:29 25.06.2014

Re: Eh,

Milutin Milošević
Moj drug iz najmlađeg detinjstva krao je od dede heroja i lovca barut, pa smo bežali preko ulice u ono što se danas zove Denkova bašta i tu pravili raznorazne eksplozivne naprave.

Eksperiment je majka odrastanja!

Da ostane zabeleženo da smo u svojim tehnloškim pregnućima duboko zalazili i u hemiju. Štaviše, granica sa alhemijom prelažena je više puta i na više načina.
Odlično se, na primer, sećam eksperimenata sa stvaranjem najjačeg mogućeg otrova za premazivati vrhove strela. Nije nemoguće da je neki "Opstanak" i priča o kurareu bila okidač, ali mi sećanje kaže da su u ovom našem najotrovnijem otrovu imalin (smeđi) i firnajs, uz malo brlje (da ćale ne primeti) - bili vrlo važni sastojci.
Nisam siguran kako su te asocijacije o otrovnosti raznih materija u mom razmišljanju išle, ali znam da je žaba od tog otrova izdahnula momentalno!
Probodena strelom naskroz, doduše.
little_radojica little_radojica 11:31 29.06.2014

Re: Eh,

freehand
otrovnosti raznih materija u mom razmišljanju išle, ali znam da je žaba od tog otrova izdahnula momentalno!
Probodena strelom naskroz, doduše.


Умрла је од тровања тешким металима - оловом!
freehand freehand 12:45 25.06.2014

A onda je

... u jednom momentu, na dobro skrivenom mestu a usred velike bare i za jednu noć neko napravio sojenicu. Pravu sojenicu, nekih 3x3m otprilike, na četiri debela stuba i sa slamnatim krovom i zidovima od letvi i upletenog pruća.
Sojenica u kojoj je šestoro moglo komotno da sedi, dovoljno čvrsto građenoj da ne prokisne ni po najžešćem pljusku.
Pošto je bara u proseku bila dubine oko metar ili malo više, na nekim mestima i cela dva, do sojenice se stizalo na dva načina: jednim od dva splava koji su vešti splavari vozili čakljama se odupirući o dno; drugi način bio je da se obuju duboke, do pasa, ribarske čizme i zagazi samo posvećenima poznatom stazom gde je dubina bila nešto viša od kolena odraslog čoveka. Jedan čizme, pa uprti drugog, i tako do "kuće".
A "kuća" - da, pa nama je služila za zabavu mada je bila manje interesantna od onoga što smo sami sklepali.
ali je drugima, malo starijim od nas služila kao "piksla", do koje Šica Vucibatina i njegove kolege iz patrole nisu mogle da stignu nikako, kamoli neopaženo.
Posebna mera opreza a za nas izvor dragocene zarade bile su straže koje smo držali dok se tamo, u sred bare, ljuštio ajnc i poker.
nikvet pn nikvet pn 13:55 25.06.2014

Их...

Ама аванзоваће нешто Фри чим приповеда оточке теме, сумњива је то ствар.

Поводом ове поплаве подсетисмо се на претходну од '69 када је у центар града на градски кеј река нанела читаву аду ... Убрзо на ади врбак ... У врбаку колиба ... Око колибе племе. Кејци.

Наше племе владало је низводно до Гвозденог моста, узводно до Бетонског. Низводно су држали Колонци из Штофарске колоније, узводно Стакларци. У колиби смо пржили рибу што упецану што нахватану руком у чкаље. Имали смо све од воћа надохват али нисмо имали парадајза ни кукуруза за печење. Тога је било код Штофарске колоније па смо морали у опасне походе. Исто као и они код нас на кајсије, добре орахе и мушмуле. Кад их опазимо у наше у крађи кајсија код Десе Пунђаре или мушмула код Сер Милутина није била фора да узбунимо стару партизанку да их гања машингевером, или маторог сератора да их навата и почупа уши; не. Фора је била да их пустимо да успешно украду па им у повратку направимо заседу, намлатимо и преотмемо плен. Што су исто радили и они нама поводом парадајза и кукуруза.

Најбоље је било кад су се родитељи њиховог поглавице из Штофарске Колоније преселили на Кеј. Неко време није знао где би припао али као истакнуто најјачи и најлуђи - Урођеник, убрзо је постао наш нови поглавица и велико појачање.

Иначе Фри за врхове стрела од кошуљице метка капа доле, као и за дуваљке. Наше стреле су биле од сирка, врх од ексера тарабара без главе па ковано-оштрено, намотано бакарном телефонском жицом а перца голубија из репа; свако је имао своју боју да зе зна чији је погодак. Лукови од дуда, жилаво у пм.

Хокеј се играо штаповима од врбе са кривином доле, то су они изданци из пања а као пак служиле су конзерве од месног нареска наливене водом претходно вече.

У оквиру редовних непријатељстава Кејци-Колонци осим тог хокеја после школе играла се и фудбалица, касније и баскетица.


Много је лепо кад се овако матори сретнемо, заседнемо и подсетимо ... Нашу децу то нажалост није ни дотакло ...
freehand freehand 19:24 25.06.2014

Re: Их...

Ама аванзоваће нешто Фри чим приповеда оточке теме, сумњива је то ствар.

Pa šta tipuješ oko mesta i ranga? Plata, povlastice, ovoono?

A inače - izgleda da svako ima svoje Kolonce.
Svi smo mi neki dečaci Pavlove ulice.
pape92 pape92 14:18 25.06.2014

detinjstvo

Tekst me je vratio u Prašumu (kako smo zvali našu Rupu). Kao i očigledno svakog ko je pročitao ovaj blog.

Ono što je najbolje u vezi detinjstva je da ono ne postoji. Tu reč priznajem samo kao vremensku odrednicu, ne kao posebnop stanje. Kakvo detinjstvo: život, brajko.
cassiopeia cassiopeia 14:42 25.06.2014

Re: detinjstvo

Tekst me je vratio u Prašumu (kako smo zvali našu Rupu). Kao i očigledno svakog ko je pročitao ovaj blog.


Mi smo naše skrovište zvali Provalija. Na obodu oranica bagremar, u sred bagremara rupa u koju smo se zavlačili kroz šiblje. Dovoljno velika za fudbal na male goliće.
zilikaka zilikaka 17:51 25.06.2014

E, lep ti blog!

Ja visila u napuštenim paorskim dvorištima. Otkupili i srušili ljudima kuće, al nešto otezali sa gradnjom, pa tih godina bilo carski za decu iz kraja.
Provučemo se kreoz ogradu i igramo traženja.

A prostor toliko velik da nema boga da te nađu ako si samo malo domišljat.

Bilo tamo i kajsija al i kopanih bunara, pa se eto, malo vodilo računa da baš ne upadneš.

A klizanje na bari, to je tek bio doživljaj!

Nismo upadali, mada, da jesmo, nisam sigurna da bi se izvukli. Bilo baš duboko.

Opet, osećaj klizanja na tolikom prostoru, po neoštećenom ledu - neponovljivo.



...i mada daleko da sam rasla u kutiji, tebi zavidim na detinjstvu.
myredneckself myredneckself 20:56 25.06.2014

Re: E, lep ti blog!

Polusrušena stara pucaona bila je sve što je potrebno od arhitetkure; mašta je granica. Bedemi Troje za Hektora i Ahila, Avalon za Artura i družinu, Empajer stejt bilding za Kinga i Konga. Dole ispred nje bara-jezerce, nekih dvadesetak metara dugačka, možda deset široka. Nekada davno Iskopana za gađanje malokalibarskom puškom, tako da su okolo kao bedem ostali brežuljci, već dugo zarasli u pavit i šišljagu, sa stablima mladog jasena, drena, graba, vrba sa kojih se spuštaju puzavice, dole na obali mešajući krošnje sa trskom i rogozi.

Ali to je samo delić prostranstva oivičenog sa jedne strane putem i šumicom, sa druge Sportskim centrom sa bazenom, staklarom i Utvinim aerodromom, sa treće Utvinom kolonijom a sa četvrte putem sa čije je druge strane Strelište. Carstvo komaraca, žaba, daždevanjaka, barskih ptica i – naše. Onih koji smeju. A smeli smo....

ne želim da se moja deca igraju onoga čega sam se ja igrao.
Ne želim da znam šta je mungos radio kad nije bio na oku.

Kako reči mogu da urade mnogo!
Pokazuju nam stvari, edukuju nas, podsećaju, mogu dovesti do toga da osetimo radost ili tugu, setu, čežnju, i još mnogo šta.
Plešu po papiru (tastaturi), kao balerina, (mada moje ponekad posrću kao nespretan pijanac ), spremne da prođu i kroz legende među generacijama.
Ove tvoje, haklberi fri, prolaze, i plešu kao primabalerina.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:42 25.06.2014

Re: E, lep ti blog!

Divan je blog
Mi smo imali svoje brdo, svoju veliku i staru trešnju na početku jedne šume.
Kako je to sve proletelo...
freehand freehand 21:49 25.06.2014

Re: E, lep ti blog!

Ove tvoje, haklberi fri, prolaze, i plešu kao primabalerina.


Jašta!

freehand freehand 22:07 25.06.2014

Re: E, lep ti blog!

Mi smo imali svoje brdo, svoju veliku i staru trešnju na početku jedne šume.

Nama je trešnja, baš stara i baš velika, bila ispred zgrade. Najveća koju sam ikada video.
I tako krene tetka Rozalija da baci smeće, a usput gleda imal đe njenoga mezimca.
- Pero...
- Perice!

I u tom trenutku ko kruška - a sa trešnje - čedo Perica bubne pravo pred noge.
Sreća te na glavu.
I ništa mu ne bi.
myredneckself myredneckself 22:50 25.06.2014

Re: E, lep ti blog!

freehand
Ove tvoje, haklberi fri, prolaze, i plešu kao primabalerina.


Jašta!




A apsolutni masterpis biće kad naučiš da igraš dok jedeš grožđe i 'ladiš se lepezom, puštaš balone na nos, i nađeš dasu koji može da te zavrti u piruetu kad napraviš lastu.



Milutin Milošević Milutin Milošević 16:03 26.06.2014

Re: E, lep ti blog!

Nama je trešnja, baš stara i baš velika, bila ispred zgrade


Najranije detinjstvo proveo sam u rodnom Zemunu, u barakama ispod nekadašnje železničke stanice (ono gde je sada ulica Mala pruga, a stubovi sa stanice su kod "Jugoslavije na veštačkom brdašcu). Iznad barake, pored ranžirnih koloseka koji su služili za pretovar robe iz teretnih vagona, bio je veliki red dudova. Otac se onda uproleće peo na dud i tresao ga, a mi klinci stajali ispod raširivši ćebad ili čaršave i sakupljali u njih slatke plodove.

A kod ujaka u Bogovađi je ispred kuće bila jabuka petrovača, koju nismo mogli da stignemo da poberemo koliko je rađala. Bila je skoro 10 metara visoka. Što je to slatka jabuka bila...
mlekac mlekac 20:59 26.06.2014

Vrhunac ironije

Mesto na kom smo se kao klinci najčešće igrali sad je ulaz i letnja bašta fency objekta...

A i Donji grad na Kališu su uništili.
little_radojica little_radojica 11:22 29.06.2014

Мотиви из детињства

А, бре Фри, где ме нађе, омиљена тема - Дечаштво (то је скроз другачија ствар од обичног Детињства, да не буде забуне).

Мој је случај другачији јер је урбана средина у питању, али епилог је изгледа исти.

У средини једног великог градског блока у Новом Саду оивиченом једноспратним кућама углавном издељеним и дозиданим као мноштво дворишних станова држава је узурпирала некадашња задња дворишта/баште и направила асистентски дом и женски студентски дом. Обе зграде су биле окружене повећим двориштем са мноштвом помоћних објеката, а по природи ствари су се граничила са свим осталим двориштима у којима су живели Дечаци и Девојчице. Девојчицама то и није богзнашта значило откад је ластиша и барбика, али Дечацима...

Јахтица насукана иза асистентског дома, нио не зна ни откуд она ту ни чија је, али шта је та све "опловила" и не померивши се никад са тог места. Какву посаду је имала! Толико је благо била у свету градских дечака и предмет зависти да је Сале (касније је био познат под именом Сале Истина), да би мало парирао, морао да каже да је у његовом дворишту ништа друго него прави тенк! Са све "чаурама које могу да се ставе у цев". Наравно да га је паук "баш сад однео" кад смо отишли да извршимо инспекцију. А јахту је однела рђа и модерни сакупљачи перја једном кад су Дечаци одрасли.

Женски студентски дом у који се могло ушуњати и поред портира, а са којег су могли да се пуштају папирни авиони, играчке са падобранима, а лети и да се кришом гледају голе студенткиње док се сунчају на равном крову. Не само то, него је то био и згодан полигон да Џигаљигави докаже да може да скочи са првог спрата. Сјебао је зглоб, али хипотеза је доказана.

На игралишту истог дома које студенткиње никад нису користиле био је један кош, гол нацртан на зиду и неке шупе. У једној је живео чувени Воја, за кога је кружила прича да је био Титов лични кувар, али откад га ми знамо живео је као бескућник/алкохоличар од скупљања секундарних сировина. Иза Војине куће се могло палити штогод, а опет да нико не види, тако једно скровито место. У једној другој шупи ратни избеглица са непоправљивим дошљачким акцентом је чувао гајбе (и гајбе и гајбе) јужног воћа типа забрањеног. Доста неуспешно, јер је играње жандара и лопова једне летње ноћи било напрасно прекинуто када је та информација "процурела". Ни на крај памети ми није било какву страшну симболику има то што су се и "жандари" и "лопови" удружили да оробе једног мученика који се батргао да прехрани породицу бавећи се и сам сумњивим активностима.

Нисмо оштетили само њега мада је и то било само једном. Било је ту једно двориште са све баштом која је пркосила урбанизацији и на самом крају двадесетог века. У њој је било свега по мало, а највише трешања, најслађих, дакако. Малим штеточинама какве смо понекад били су и шаргарепе биле слатке. Све док једном остарелом газди није у госте дошао син, па укебао два хајдука. Један је прелетео ограду и загребао у непознатом правцу заборавивши на солидарност и те трице. Овај други није могао да лети услед природног вишка баласта, а и баласта у виду смокава које је набрао, па је добио педагошки говор од чике, који му је после још и дао све те смокве да понесе, ваљда да га још више гризе савест. Мислим да су му преселе пошто је и буквално упоганио гаће које је тај дан носио.

Касније смо се "помирили" с тим двориштем, јер битније од воћа и поврћа ту је био прави правцати немачки бункер из Другог светског рата! Газда лично нам га је показао и пустио нас унутра. Данас га више нема, ту сад стоји зграда и подземна гаража.

Од флоре сми имали једва неколико стабала на које је Дечак могао да се пење. Две су била таман толико близу да је сироти Раденко мислио да може да скочи са врха једног на врх другог. Била су и таман толико далеко да Раденко у томе не успе. Али тај је био незаустављив, мислим да је 6 пута био у гипсу док се није одселио (а и после кад сам га срео фалио му је зуб јединица).

Сва та дворишта и ограде кроз које се могло провлачити, шупе по којима се могло пењати и по којима се могло завлачити, тајни пролази, игралишта, зидови преко којих је могла да прелети лопта у која је онда ваљали ићи молити "чику" да је не пробуши и одсуство моторног саобраћаја чинили су од тог простра идеални полигон за секирање Одраслих уз повремено гледање смрти у очи.

Нема потребе рећи да се сад тамо нико не игра. Студентски дом су уфенсарили, портир не допушта ником да прође ни на игралиште, а камо ли унутра. Игралиште зврји празно јер студенткињама и даље не пада на памет да се протегну иако је на јавној набавци прибављен нови кош са све мрежицом, стубови за одбојкашку мрежу поправљени, а асфалт замењен. Последњи пут су нас као већ велике магарце отерали одатле уз асистенцију полиције. У асистентском дому (то је од рата у Хрватској нажалост постало социјално становање, најмање је ту било академаца) нема више деце, све одрасло, нова се никад нису ни родила, а овима из других дворишта се не прескачу ограде ваљда. Детаљни урбанистички план је одавно донет, биће то један лепо уређен паркинг.

Извини на дугачком посту, нисам могао да не напишем.
freehand freehand 22:40 29.06.2014

Re: Мотиви из детињства

Мој је случај другачији јер је урбана средина у питању, али епилог је изгледа исти.

Pa nisam ni ja sa sela. Sve opisano, i na slici i videu je usred grada, takoreći.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana