Ljubav| Satira| Život

A od kume priča

Jelica Greganović RSS / 15.07.2014. u 17:12

10493002_10202945887100688_5049370947141837528_o.jpg Da se razumemo, za sve je kriv Bob Živković. Prvo sam pozvana da budem tajna kuma na još tajnijoj svadbi. Tim povodom me je gore pomenuti Bob pitao: "A šta ćeš kao kuma da pokloniš?" Kako šta? Pa, može servis za 25 osoba, sa kojim mladenci kao što je i red ne znaju šta će, al ga čuvaju i sapliću se o njega do kraja svog postojanja, da bi se posle i naslednici krstili i češkali po glavi kad ga iskopaju iz bezdana nekog podruma. Ili duetirane kristalnu vaznu i pikslu premera omanjeg bazena. Kristal mora da je teži od olova i brušen tako da hvata rekordnu količinu prašine, pri čemu su njegove ivice dovoljno oštre da amputiraju svaki ekstremitet koji ih se dotakne. Ne bi bilo loše ni ambasador ćebe, pri pogledu na koje vas, tokom leta, spopadnu temperaturni vodopadi preznojavanja na nervnoj bazi...Bob je smatrao da je sve to suviše očekivano. Naravno da je očekivano, tako i treba zato što se to prenosi sa kolena na podrum već vekovima, kao rođena sestra krvne osvete. Što bi samo vama noge ćopavila kumovska vazna koja se ne bi, prokletinja jedna, razbila čak ni da padne sa neosvojivih planinskih vrhova. Na beton.

Bobov predlog je bio da budućim kumovima napišem priču. Odlično. I onda? Da im je odšampam i poklonim dva lista papira umotana u šareni papir? Ne, ne...Bobov predlog je sezao mnogo dalje na same horizonte mašte. Onda on ilustruje priču. I? I "Politikin Zabavnik" tu priču objavi... Da ne verujete, "Politikin Zabavnik" se oduševio, iako sam bila sasvim sigurna da ću, kada ih pozovem, od njih u najboljem slučaju dobiti besplatni produženi vikend u nekoj instituciji za mentalnu stabilizaciju. Zatvorenog tipa.

Tako je nastala poklon-priča, "Princeza Vojka i princ Zoran", koju je "Politikin Zabavnik" objavio dan pred subotnje venčanje. Naravno, tajno da tajnije biti ne može. Jeste da poklonprimaoci prvo uopšte nisu shvatili o čemu se radi, ali su ih zato, čim su povezali ludo sa nenormalnim, skoro spopali kardiološki problemi po pitanju zaprepašćenja.

S obzirom da je taj broj »Politikinog Zabavnika« odradio svoje, kumovski poklon mogu konačno i ovde da objavim:

                           Princeza Vojka i princ Zoran

Da bi bili princeza i princ iz bajke nije dovoljno da su vam preci mastiljave krvi. Nekada je ono što se danas zove ekstremnim sportovima bilo ulaznica u večnost prepričavanja.

Ukratko, ako ste bili princ, čekalo vas je veranje po sto godina neodržavanim zamkovima, trnju i korovu u kom pitaj boga kakvi sve akrepi žive. Naravno, ako ste imali dosta sreće, jer je većina vaših prijatelja kreketala u močvarama, čekajući princezu  dovoljno pomućenog uma da joj padne na pamet da ljubi zelene i krastave stvorove. Uz to je postojala realna opasnost da fasujete bar opekotine trećeg stepena i završite na presađivanju kože sa onog dela leđa koji se prestaje pristojno zvati na predeo lica. To je bila bolja opcija, u goroj ste mogli da završite kao komad uglja na koji se čak ni očajničke princeze-udavače ne bi ni osvrnule. Pored svega ovoga, u prilično velikom komadu geografskog porekla bajki, da bi bili baš onaj princ koji dobija princezu i miraz, trebalo je da budete treći u nizu rojalističke braće.  Onaj najmlađi, naizgled tupav i jadan, koji kasnije bitku bije sa podivljalim šumskim babama i sličnom gerontologijom odmetnutom od civilizacije. Iako je u bajkama civilizacija zaista bila vrlo relativan pojam. Naime, na svakog ubogog princa je moglo da nasrne sve čemu je nasrtanje na pamet padalo, da ga spopada svim oružjima daljeg i bližeg dometa i da ga gnjavi i mrcvari na pravdi boga, sve zaradi postizanja dramaturške napetosti u bajkama.

S druge strane su princeze ništa manje muke mučile. One se, doduše, nisu sukobljavale sa reptilima vatrobljuvačke sorte, ali su zato gledale kako da izbegnu da im se nađu na jelovniku. Zašto su zmajevi baš princeze voleli da jedu, to ni dan danas jasno nije, naročito kad se uzme u obzir teška svarljivost sve garderobe žicama podržane koju su princeze nosile, em šiljate kape dušu dale da se zaglave u dušniku, da ni ne pominjemo nakit testerastog oblika i jeste dragoceno, ali ipak nesvarljivo drago kamenje. A između dijamanta u želucu i kamena u bubregu mnogo velike razlike ni nema. Pored toga su uboge princeze zatvarali u kule i terali ih da puštaju višespratnu kosu, a kako su je prale i sušile, to samo one jadnice znaju. Ako nisu čamile i kulama, i gledale kako da izbegnu perut koja bi izgledala kao snežna mećava, sirotice su tumarale po bespućima bajki i iz prostog očaja, kao što je gore već pomenuto, ljubile žabe krastače u nadi da je bar svaka stota možda ipak nikad se ne zna s malo sreće – princ. Život su im zagorčavale i egocentrične maćehe, mlađe i starije sestre, nepoštovanjem protokola uvređena mitološka bića, spavale su na grašku, okapavale na balovima i čekale  da preživi neki od onih jadnika iz drugog pasusa, ne bi se konačno smirile i skućile.

I taman kad bi princeze i prinčevi konačno uspevali da ukebaju svog rojalističkog para, bajka se završavala. Normalno, srećnim krajem. Ne da ni na svadbi nisu uživali, nego ni njihova dalja ljubav više bitna bila nije. Jer, sve to je zapravo bilo zbog ljubavi. Ono »pola kraljevstva« sa glasačkim telom bez prava glasa, to je nebitni materijalizam. Te bajke su pričane zbog ljubavi, jedinog junaka sposobnog da izađe na kraj sa svim alama, aždajama, akrepima, zmajevima i ostalim agresivnim čudesima. Jedino ljubav ima snage da se izbori sa maštom onoga ko bajke izmišlja i svima koji ih prepričavanjem dopunjavaju i na kraju pobedi bez produžetaka.

Danas više princeze i prinčevi ne tumaraju razdraženim bespućima bajki. Mahom su se rešili i zamkova u kojima su instalacije prosto bile grozne, zmajevi ne smeju ni da provire od deratizacijskih službi. Kraljevski potomci su se preselili u visoko-društvene rubrike, u kojima je život mnogo bezbedniji, pod uslovom da ne budu ukebani na divljim žurkama sa manjkom odeće i viškom promila. Mahom se, ipak, i danas čeka da pronađu svog kraljevskog para i upriliče svadbu širih razmera, na koju vile više ni ne moraju da zovu. Samo što u današnja vremena posle svadbe nastavljaju da žive pred očima ljubitelja bajki, krštavaju plavokose bebe umotane u čipkane zavese, putuju, rukuju se, jurcaju po svetu...Da l im ostaje vremena za ljubav, to samo oni znaju.

Ta ljubav, ona ljubav, prava ljubav, koja se nikada u bajkama ne pominje, koja sirota ne sme ni da proviri iz žbunja mašte, ona je zapravo jedina mera. Njome, a ne plavim genima, se meri prava bajka. Zato princeze i prinčevi žive svuda. Nema veze koliko imaju godina, nebitno je da li su ikada sreli zmaja, imaju li dvorac ili dvosoban stan, svako ko ume da voli i u tu ljubav naseli maštu, a vreme pošalje na neplaćeni odmor, je vredan kraljevskog naziva.

Ja, recimo, poznajem princezu i princa. Vole se toliko da su vredni nastupa u bar dve-tri bajke. Nikada im to niko nije rekao, ali oni su odavno ispunili sve kriterijume da se njihova ljubav prepričava. Možda oni ne znaju, ali bajke to prosto osećaju. Valjda zbog toga princeza Vojka i princ Zoran žive u centru grada, a njihova stara kuća silno liči na zaboravljeni dvorac. Dvorac sa dvorištem na koje se navrzla neka zoologijom opterećena vila, koja ga je napunila svim vrstama stvorova koji mile, gamižu i lete. Da ne bude zabune, pozvala je i svoju botaničarsku koleginicu koja je stare zidove, koji okružuju dvorište, oplela kilometrima puzavica. Tu Vojka i Zoran primaju sve koji vole bajke, i s ljubavlju koja im pretiče pričaju priče o sebi i svakom kamenčiću, cvetu ili drvetu koje u njihovom kućno-dvorišnom kraljevstvu postoji.

Princeza Vojka radi u radiju. Ona je jedan od onih malih ljudi koji zaista žive u radio aparatima. Svako ko veruje u priče, mora da veruje i u to da nam iz radija pevaju i pričaju majušni ljudi. Vojka u to veruje, i svi koji je vole. Zato se Vojka i zaljubila u princa Zorana, jer on je glumac, a glumci duboko veruju u sve bajke, prosto jer inače ne bi mogli da budu dovoljno dobri u svom poslu.

Njihova bajka traje već dugo, bez namere da ima srećan kraj na kraju. Vojka i Zoran ne bi bili princeza i princ kada ne bi umeli da naprave priču sasvim drugačijom od očekivanja. Zato su odlučili da produže bajku, da se venčaju tako da kraj pretvore u sredinu i pošalju ga na dopunsku nastavu. Da kraj nauči da može da bude i početak, da bajke mogu da traju sve dok njihovi junaci to žele, i sve dok je njihova ljubav tako jaka da kraj tu ni nema šta da traži. Usput će kraj morati da popriča i sa počecima i sredinama uobičajenih bajki, i objasni im da je ljubav za godine slepa, da uvek može da bane, da ima sva prava i svo trajanje koje nijedan stvaralac bajke ne sme da ograniči.

Jer bajke su bajke samo onda kada zaista u njih verujete, onda kada znate da između mašte i stvarnosti zapravo granice nema. Bajke žive sve dok ima onih koji u njih veruju i koji imaju dovoljno hrabrosti da žive u bajkama. Zbog toga će svet bajki biti bogatiji za još jednu ljubav, onu koja traje odavde do večnosti . Ljubav princeze Vojke i princa Zorana. Ljubav koja na kraju sme da ima samo tri tačke

...

 

 

 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:26 15.07.2014

Slatko sam se nasmejao...

...dok sam plakao gledajući Skupštinu i diskusije o ZOR-u.

PS Priča je odlčna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:28 15.07.2014

Re: Slatko sam se nasmejao...

U al si me ukombinovao...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:31 15.07.2014

Re: Slatko sam se nasmejao...

Jelica Greganović
U al si me ukombinovao...

Taman si pomislila da si pisac a ti ustvari usisivač za suze.
Jel ti neko rekao da imaš talenta? Stvarno si multufunkcionalna. Zadivljujuće.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:35 15.07.2014

Re: Slatko sam se nasmejao...

Ovo sa usisivačem za suze još savatavam...jesu mi rekli da su procuravali od smeha, al da bih suze usisavala...razmišljam...

p.s. Bi l pogledao svoju poštu, moliću fino?
little_radojica little_radojica 17:43 15.07.2014

Оригинално

Свака част теби, Бобу и Забавнику. Опасна сте екипа.

Младенцима све најбоље
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:05 15.07.2014

Re: Оригинално

Fala, Radojice
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 20:10 15.07.2014

;)

Jer bajke su bajke samo onda kada zaista u njih verujete, onda kada znate da između mašte i stvarnosti zapravo granice nema. Bajke žive sve dok ima onih koji u njih veruju i koji imaju dovoljno hrabrosti da žive u bajkama. Zbog toga će svet bajki biti bogatiji za još jednu ljubav, onu koja traje odavde do večnosti . Ljubav princeze Vojke i princa Zorana. Ljubav koja na kraju sme da ima samo tri tačke


Sudeci po fotografija, sa osmesima na licu, zasista su bili kao princeza i princ.
49 41 49 41 21:50 15.07.2014

Re: ;)

Velimir Mladenovic
Jer bajke su bajke samo onda kada zaista u njih verujete, onda kada znate da između mašte i stvarnosti zapravo granice nema. Bajke žive sve dok ima onih koji u njih veruju i koji imaju dovoljno hrabrosti da žive u bajkama. Zbog toga će svet bajki biti bogatiji za još jednu ljubav, onu koja traje odavde do večnosti . Ljubav princeze Vojke i princa Zorana. Ljubav koja na kraju sme da ima samo tri tačke


Sudeci po fotografija, sa osmesima na licu, zasista su bili kao princeza i princ.

... tako pocese svi Medeni meseci
49 41 49 41 20:15 15.07.2014

Good lack ... ??!!??

Princhessi & Princu

Kuma se snasla.
Usiljila mastiljavku i razvuci.

Lako Kumi, kad ima savetnike.
tyson tyson 22:40 15.07.2014

Re: Good lack ... ??!!??


I baš tako, good lack, a?


AlexDunja AlexDunja 23:17 15.07.2014

Re: Good lack ... ??!!??


I baš tako, good lack, a?


get a big dictionary, el nešto:))
mlekac mlekac 20:21 15.07.2014

U stvari...

Sad si nadrljala.
Pošto će Bob, s punum pravom, da te zove da napišeš priču i kad on bude kumovao. Neku, koja će da prati već nacrtanu ilustraciju, a ti se onda snalazi...

U svakom slučaju, najoriginalniji kumovski poklon za koji sam ikad čula. Svaka čast!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:39 15.07.2014

Re: U stvari...

U domet Bobove mašte uopšte ne sumnjam
Dr M Dr M 21:51 15.07.2014

Re: U stvari...

Jelica Greganović
U domet Bobove mašte uopšte ne sumnjam


A ja ne sumnjam u domet Tvog talenta da opišeš izmaštano..
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:56 15.07.2014

Re: U stvari...

Hvala ti, dottore
fantomatsicna fantomatsicna 22:25 15.07.2014

Verujem

U tvoje bajke.Kao i uvek čitala sam sa zadovoljstvom.Neke od tvojih priča ovde dobro pamtim.Recimo kad odem sa mojima kod naših u goste, to su većinom stariji ljudi, pa ja kao lepo vaspitano dete sedim i slušam ..sve dok se ne desi da iznesu Rusku Salatu.E onda ide tvoja priča o istoj, pa se prvo ismejemo svi i počinje bajka Nostalgija i priče kako je nekad bilo..
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:40 15.07.2014

Re: Verujem

vera.nolan2 vera.nolan2 09:00 16.07.2014

Jelica majstorica

Svaka Jelicina skaska je za štampati,čitati,razmišljati i pokušati biti bolji čovek !
Često nam se srce stisne kao zrnce graška,a onda nam daruje savremenu bajku za odrasle...a uvek,uvek ljubav...
Kakva kuma !
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:15 16.07.2014

Re: Jelica majstorica

Hvala, Vera
muaddib92 muaddib92 14:16 16.07.2014

Šta reći,

него да ти је предиван поклон, Лелице!
И сам сам протеклог викенда имао венчање у породици: у недељу (13.јул, 13 часова се регистровала моја најмлађа кћи (близнакиња, старија 5 минута, је искусно преузела бидермајер
..с тим што ће престолонаследник, иако најстарији од ДЦ3, своју везу озваничити 23.августа тг
Штоно рекоше мудри: трипут селиш, једном гориш

..мислим да ћу делове твоје бајке пренети својим новопеченим младенцима
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:11 16.07.2014

Re: Šta reći,

Čestitam!
To se zove radost i veselje!
Jesi li preživeo bez većih trauma, muade?
muaddib92 muaddib92 09:53 17.07.2014

Re: Šta reći,

Штоно би рекао Циго: Куме.. сутра ће се зна
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:14 17.07.2014

Re: Šta reći,

Taj rad
razmisljam razmisljam 19:33 17.07.2014

А је л' био

присутан и момак са микрофоном ( који је, како му и самом име каже / мислим, микрофон / склон микрофонији и све време крчи, пишти, зуји ) да извикује наглас дарове и дародавце?

Дакле, кумо, поклон за памћење.
muaddib92 muaddib92 10:46 18.07.2014

Re: А је л' био

.. нисам сигуран за коју свадбу питате - код моје кћери није било микрофона нити музике на струју, а моји ловци су са младине стране углавном поручивали Балашевића (мени као тасту, пригодну: Не волем

А Лелицин поклон је заиста прелеп, већ изнад рекох да ћу га пренети и својим младенцима (благо оригиналним примаоцима на куми, а и нама читаоцима
razmisljam razmisljam 12:38 18.07.2014

Re: А је л' био

muaddib92
.. нисам сигуран за коју свадбу питате - код моје кћери није било микрофона нити музике на струју, а моји ловци су са младине стране углавном поручивали Балашевића (мени као тасту, пригодну: Не волем

А Лелицин поклон је заиста прелеп, већ изнад рекох да ћу га пренети и својим младенцима (благо оригиналним примаоцима на куми, а и нама читаоцима


Уууупс! Мали неспоразум.
Питала сам за свадбу на којој је Јелица била кума. Просто, поклон попут њеног је заслужио једно гласно микрофонично објављивање.

Вама хвала што сте, будући да сам Вас довела у недоумицу, исту покушали да разјасните.

Узгред, све се нешто мислим да је Балашевићево ,,Не волем'' одличан избор и за мене када из в.д. стања будем прелазила у улогу праве таште.


muaddib92 muaddib92 15:19 18.07.2014

Re: А је л' био

Нема неспоразума, гђо која размишља
Узгред, све се нешто мислим да је Балашевићево ,,Не волем'' одличан избор и за мене када из в.д. стања будем прелазила у улогу праве таште.

.. а то је, мислим, добар избор: прошле недеље сам и ја преведен из в.д. у стање легитимног таста - потом, у породици су ме и пре тога звали намћор, па је доњи текст био изузетно логичан избор.
Наравски, поента песме је у ствари у ономе ал'тебе волем..., међутим, крајем августа, када женим сина, ме чека измењена улога (свекар , а од музичара ће бити и виолиниста и кларинетиста, маршираће свеци и пловиће чамац на Тиси..
ипак, да макар прочитамо поучан Ђолетов намћорски текст:
Namcor (ne volem)

Ne volem, nikog, lutko
takva mi je narav
kao odzak, star i garav
puno dima je kroz mene proslo

Ne volem
ujne, strine, sogore, komsiluk
nataknem ih na civiluk
od njih nista dobro nije doslo

Ne volem
semenkare, cigose trubace
burek, ulicne pisace
nek' mi moju lepu varos vrate

Ne volem
Dzipadzije, Dizel butikase
restoteke, tamburase
svaku pesmu, bar za strofu skrate
Mater im

Al' tebe volem, to je fakat
ti si mi ljubav jedina
prodacu onu nasu kucerdu "na lakat"
pa nek' je stoput dedina
da kupim cetir' konja besna
da ih u oblak upregnem
pa s' tobom, di nas niko ne zna uteknem

Ne volem
kad mi gace udju, di vec udju
te sto brinu brigu tudju
kosticu u strudli od visanja

Ne volem
zatucane, gratis, kravatase
hipohondre sto se plase
da dobiju rak od razmisljanja

Ne volem
krvolocne pse i gospodare
nadjubrene trotoare
maskirne, kad navale na pendzer

Ne volem
one lopuze sto voze tudja kola
znaju azbuku, do pola
micu usnama, dok sricu pejdzer
(nji` se malko gadim, pravo da ti kazem)

Al' tebe volem, to je fakat
ti si mi ljubav jedina
prodacu onu nasu kucerdu "na lakat"
pa nek' je stoput dedina
da kupim camac na dva vesla
i onaj sesir rogozan
pa tebe di nas niko ne zna
odvozam

E onda, ne volem
sizove i nervne bolesnike
pre ih pustali za vikend
sad ih puste pravo pred kamere

E, ne volem..
Sve te lezibejke, da prostite...
Prorocice...Travestite...
Nek' mi gospon-dame ne zamere...

Ne volem..
Teget girtlu na teget mantilu..
Sestu licku..Sedmu silu..
Opa-cupa preko Okucana..

Ne volem
izbore, televizor, plakate
dosta, ako Boga znate
Ludnica je, kanda, otkljucana sirom ostala
(provert'e, molim vas)

Al' tebe volem, to je fakat
ti si mi ljubav jedina
prodacu onu nasu kucerdu "na lakat"
pa nek' je stoput dedina
da kupim adicu od peska
na njoj sumarak nakrivljen
da tebe di nas niko ne zna
sakrijem

Ne volem..
Uzdrzane..Trezvene..Pa dzoging..
Takve najpre trefi sloging..
Al' ni krkanje mi nije blisko..

Ne volem
Sto odasvud samo cujes, daj mi
il' se prosi, il' se zajmi
jebo te, ja nikad nisam isk'o

Ne volem
strebercine, vecne odlikase
crne rolke i sektase
ne padam na Tibet ili Burmu
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 18.07.2014

Re: А је л' био

А је л' био
присутан и момак са микрофоном ( који је, како му и самом име каже / мислим, микрофон / склон микрофонији и све време крчи, пишти, зуји ) да извикује наглас дарове и дародавце?


Nije a bilo bi tako fino da je bio tamo...
49 41 49 41 20:45 17.07.2014

Otkupljivac

"Razvuko" dve nedlje u maju po 6 jadranskih ostrva.
Jeftino u Maju, kako deru u Julu; ipak, doso kuci svorc-ko crkveni mis.

Zatekao pismo po povratku.

Dragi brate, ja se zenim.
Ti si familijarnom vecinom kandidovan i izabran - bez glasa protiv i neopredeljenih za

Starog svata.

Izvoli se "nacrtati" u Kragujevcu Maja, leta gospodnjeg i sakloni;+++ tri puta.

Pitam ja svog savetnika u opstoj gunguli - njegovu majku; kad smo krenuli po mladu - sta ja treba sada da radim?!?

Ivadis nasu crvenu i viknes - Ja dajem za mladu! Oni vicu Neee!
Izvadis nasu, zelenu, pa plavu - Prodato!
Aukcija zavrsena. Vodimo je u nas atar - kao sto ste mene vodili u vas atar kad ti je bilo 4. godine.

Prodavaci na aukciji vicu; Uaaaa, Uaaaa, ...
Ne nase!
Nemacke 10.000. Drugi vicedu 15.000.

Zao mi KONJA - ujaka i ujne.
Sin breee - zeni se; jel' mala stvar!
Onolika jedacina, pijacina, sviracina u srcu Sumadije u Hotelu Sumadija.

Marriage has been expired, after 6 months.
Bank credit has been expired, after 36 months.






muaddib92 muaddib92 10:56 18.07.2014

Re: Otkupljivac

Marriage has been expired, after 6 months.
Bank credit has been expired, after 36 months.


Хех, тако се и ми ономад враћасмо са свадбе у Н.Саду за бг: ноћ, југић са слабим светлима, у сусрет лете аждахе које журе са летовања из Грчке назад за Немачку.
Умало у два наврата да изгинемо ал баш, онако у фул саставу: позади дц3, напред женетина и ја - а ови се разведоше за непуних годину дана..
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 18.07.2014

Re: Otkupljivac

Pu, pu, pu...pomeri se s mesta...
Черевићан Черевићан 17:31 19.07.2014

одабир

сватовски су поклони
к'о стабло кад додаш шуми
загубе се час у мноштву
стога АЛАЛ тајној Куми

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana