Ekonomija| Gost autor| Istorija| Politika

Rušenje zrakoplova MH17, pitanje odgovornosti

Nebojša Milikić RSS / 21.07.2014. u 08:43

 

Gost autor: D. Marjanović (jedan od naj"izbalansiranijih" autora na advance.hr) 

Ovog četvrtka iznad istočne Ukrajine srušen je malezijski zrakoplov MH17 u kojem se nalazilo 298 putnika i članova posade, nitko nije preživio. Ova tragedija je najveća tragedija u ionako tragičnom ratu u Ukrajini do kojeg nije trebalo doći.

Na temelju svih dostupnih informacija sa sve većom sigurnošću može se zaključiti kako su zrakoplov raketom srušile pobunjeničke snage. No, na temelju tih istih informacija također se može zaključiti kako to nipošto nije bio njihov cilj.

Mnogima, razumljivo, neće biti važno da li MH17 srušen slučajno ili namjerno, samo tko ga je srušio i uz čiju pomoć. No, motiv - tj. nedostatak motiva - itekako je bitan.

Svrha slijedećeg prisjećanja događaja iz 1988. nipošto nije jeftin pokušaj nekakvog izjednačavanja krivice. No, možda ovaj primjer donekle pojasni zašto nema previše smisla za tragediju zrakoplova MH17 optuživati vlasti u Moskvi - osim, dakako, ako je točno što tvrdi Kijev da su ruske vlasti na neki način "pomogle" u obaranju zrakoplova MH17, tada bi pitanje odgovornost postalo posve jasno. No, jedna stvar je gotovo sigurno, ako su zrakoplov srušili pobunjenici očito ga nisu srušili namjerno. Takve greške se, nažalost, kao što ćemo vidjeti u slijedećem primjeru, ipak događaju.

Treći je srpanj 1988. Iranski putnički zrakoplov, aviokompanije Iran Air, model Airbus A300 B2-203 oznake 655, putuje iz Teherena za Dubai. U iranskom zračnom prostoru, iznad Perzijskog zaljeva, pogađa ga raketa zemlja-zrak SM-2MR ispaljena s američkog ratnog broda, raketne krstarice USS Vincennes (CG-49).

Svih 290 putnika i članova posade je poginulo. 254 su bili iranski državljani, 13 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 Indijaca, 6 iz Pakistana, 6 iz Jugoslavije i jedan putnik iz Italije.

SAD su priznali odgovornost ističući kako su greškom mislili da se radi o vojnom zrakoplovu F-14 Tomcat (zrakoplov američke proizvodnje, no koristila ga je i iranska vojska). Kako su mogli pogriješiti? Jer zrakoplov 655 je jasno davao točne IFF signale, prema Modu III. Iran nikada nije posve prihvatio američku tvrdnju.

SAD su izrazili "žaljenje zbog gubitka nedužnih života", ali se nikada nisu službeno ispričali iranskim vlastima. Iran je podigao tužbu protiv SAD-a i SAD je u konačnici 1996. prihvatio isplatiti 131,8 milijuna USD kompenzacije obiteljima žrtava.

Incident će dodatno srozati ionako negativne odnose između SAD-a i Irana. Pet mjeseci nakon američkog rušenja iranskog putničkog zrakoplova uslijedila je eksplozija, teroristički napad, u putničkom zrakoplovu Pan Am 103 koji se srušio iznad mjesta Lockerbie u Škotskoj, 270 putnika i članova posade je poginulo (većinom američkih državljana, 189).

Neki su odmah optužili Iran tvrdeći da se radi o osveti za srušeni 655, no odgovornost je kasnije preuzela Libija. Imajući u vidu kako Iran i Libija nikada nisu bili u pretjerano dobrim odnosima (iranske vlasti su čak pozdravile rušenje Gaddafija 2011) očito je kako Iran nije imao nikakve veze s napadom na američki putnički zrakoplov Pan Am 103.

Dakako, danas za Pan Am 103 tragediju znaju gotovo svi, dok se rušenja iranskog zrakoplova 655 sjećaju tek neki.

Ima li ova priča neku poantu? Ima - danas mnogi vojni stručnjaci tvrde kako zrakoplov MH17 iznad istočne Ukrajine "nije mogao biti srušen greškom", no ako je američka vojska mogla srušiti putnički zrakoplov greškom, onda je to svakako moglo "poći za rukom" i pobunjenicima na istoku Ukrajine koji teško da su veliki stručnjaci u operiranju naprednim PZO sustavima.

U teoretski idealnom svijetu sve strane bi trebale biti tretirane jednako, no ne živimo u idealnom svijetu. SAD kao najveća sila ima "pravo" reći "oprostite, došlo je do pogreške", ali ne i drugi. Štoviše, 1988. nije zadnji put da SAD "griješi" - koliko je samo zadnjih godina ubijeno civila na prostoru Pakistana i Jemena, dvije zemlje gdje SAD formalno nije u ratu, od strane američkih zračnih napada dronovima?

Naravno, potezi jedne strane nipošto ne znače da bi se istima smjele baviti i druge strane, to je krajnje zločinačko razmišljanje. Tako američko rušenje iranskog zrakoplova 655 nikada neće moći biti opravdanje za teroristički napad na zrakoplov Pan Am 103.

No, ako možemo izvući pouku iz ovih ne baš tako davnih događaja, onda je to tragična spoznaja da se ovakve pogreške ipak dešavaju.

Sličnih incidenata svakako ima još, SSSR je 1983. srušio putnički zrakoplov Korean Air Lines 007 na letu iz New Yorka za Seul nakon što je uletio u sovjetski zabranjeni zračni prostoru. Svih 269 putnika i članova posade su poginuli. Ovo je bio ujedno i jedan od najnapetijih trenutaka u kontekstu Hladnog rata.

Ukrajinska vojska je 2001. srušila ruski putnički zrakoplov na letu iz Tel Aviva za Novosibirsk, poginuli su svi putnici i članovi posade, njih 78. Ukrajina je kasnije potvrdila kako se radilo o "zalutaloj" raketi.

Ovakve strašne tragedije se događaju, a sudbina zrakoplova MH17 slična je. Neki kao krivca vide malezijsku aviokompaniju koja je, svjesna opasnosti, ipak letjela preko ratne zone kako bi uštedjeli na gorivu. No, oni nisu jedini, mnogo putničkih zrakoplova letjelo je ovih dana iznad istočne Ukrajine.

Može li se za ovu tragediju okriviti Rusija? Vjerojatno će u konačnici tako ispasti, naročito ako se pojave dodatni dokazi koji bi potvrdili kako je ruska strana pobunjenicima dostavila BUK raketne sisteme preko granice. No, taj detalj je još uvijek misterija i može se pretpostaviti kako će se upravo o tome ovih dana voditi žestoka kampanja. Pitanje će biti ovo: da li je sustav stigao preko granice ili je zarobljen od ukrajinske vojske? Odgovor na to pitanje imati će najveću posljedicu po Rusiju.

Pojedini mediji tvrde kako je Putin pokušao odgovornost za rušenje zrakoplova MH17 prebaciti na Ukrajinu. To nije točno, Putin je rekao kako je Ukrajina odgovorna za ono što se događa na njenom teritoriju, no nije za rušenje MH17 prozvao ukrajinsku vojsku.

To bi bilo posve apsurdno jer ukrajinska vojska nije imala ni potrebe koristiti PZO sustave iz očitog razloga jer pobunjenici nemaju avijaciju. Neki tvrde kako su ga ipak mogli oboriti kako bi krivnju prebacili na pobunjenike, to je još apsurdnije - takvo što je naprosto nemoguće izvesti pred budnim okom svih ruskih radara koji nadziru svaki milimetar situacije na prostoru istočne Ukrajine. Podjednako su apsurdne i teorije da je MH17 srušen od strane ukrajinskih lovaca, jer to je opet nešto što bi ruski nadzor uočio.

Nema sumnje kako ruske vlasti i Vladimir Putin točno znaju što se dogodilo (vidi: Maxim Krammerer: "Putin točno zna tko je srušio malezijski Boeing i to je rekao Obami"), ali ako se dogodilo ono što izgleda da se dogodilo, jako će teško pronaći adekvatan odgovor.

Snosi li američka Vlada odgovornost za sve zločine koje su počinili pobunjenici u Siriji? Zašto ne ako ih javno plaća i naoružava? A ako ne, zašto bi onda Rusija snosila bilo kakvu odgovornost za počinjene zločine pobunjenika u Ukrajini? Oni koji danas tvrde kako je Moskva "krivac" za rušenje MH17 znaju da se bave političkom propagandom i da im je to opis radnog mjesta.

Rusija ne može odgovornost za ovu tragediju preuzeti na sebe, ali će itekako osjetiti posljedice. Na njima će sada biti da biraju o kakvim će se posljedicama raditi. Još nije kasno za izbjegavanje punog udarca gnjeva koji se gomila na Zapadu u obliku strogih sankcija - koje bi Rusiju izolirale od ostatka Europe. No, to znači i konačno odustajanje od Ukrajine.

Naivni su oni koji tvrde kako Rusija nema ambicija u Ukrajini izuzev Krima, itekako ima. Zna se što je Rusija htjela i to nisu uopće skrivali - Rusija je željela da Ukrajina postane federacija, zemlja u kojoj bi oni putem jednog njenog dijela (Donbasa) zadržali utjecaj, po mogućnosti dovoljan utjecaj da se spriječi ulazak Ukrajine u NATO pakt, što je Rusiji uvijek bila i biti će "crvena linija".

Rusija je sada na rubu gubitka tog utjecaja. Cijela ova medijska kampanja protiv Moskve ima jasan cilj - izvršiti dovoljan pritisak na Putina da odustane od bilo kakve potpore za Donbas. Što se od njega očekuje? Da javno pozove pobunjenike na predaju, ne na pregovore (jer to je već učinio). Kijev i novi partneri Kijeva ne pristaju na velike kompromise, iz Donbasa se mora izbaciti ruski utjecaj i to je postavljeno kao najviši prioritet.

Teško je bilo predvidjeti koja će strana u tom procesu pobijediti, ali nakon ovotjedne tragedije sa zrakoplovom MH17 sve se naglo mijenja. Rusi i pobunjenici su imali jedan gigantski "peh", a Kijev još ne može doći k sebi koliko je MH17 došao u savršenom trenutku.

Govoriti o pehu ili savršenom trenutku u vrijeme dok tijela nevinih civila još uvijek leže na tlu je krajnje groteskno, no političke posljedice ove tragedije ne mogu se ignorirati.

Što se pak mrtvih civila tiče, cijela situacija prerasta u još veću agoniju, naročito za obitelji poginulih. Naime, na samoj lokaciji pada zrakoplova još nije organizirano uklanjanje tijela. Pobunjenici, koji drže kontrolu nad tim prostorom, tvrde kako međunarodni istražitelji i druge službe još uopće nisu stigle. Pojedini predstavnici OESS-a pak tvrde kako im pobunjenici ometaju pristup, što također zvuči vrlo čudno s obzirom da su se međunarodne novinske ekipe, uključujući i CNN, bez problema javljale uživo s lokacije pada, doslovno hodajući između olupina zrakoplova.

Vratimo se na političke posljedice, što će Rusija učiniti? Izgleda kako se trenutačno bavi šutnjom. Iz Kremlja su komentirali kako neće davati izjave prije nego se prikupe sve informacije. Drugim riječima, to znači da trenutačno intenzivno razmišljaju što učiniti u ovoj, po njih vrlo neugodnoj situaciji.

Koje su opcije? Moskva se može pokušati potpuno distancirati od pobunjenika, koristeći se pritom činjenicom da nisu javno stali iza njihovog angažmana čak ni u trenutku organiziranja referenduma oko proglašenja Narodnih Republika Donjeck i Lugansk. Podsjetimo, Putin je tada izjavio kako bi bilo bolje da se ti referendumi sada ne održavaju.

No, ako druga strana od nekud izvuče neosporne dokaze, primjerice satelitske snimke, da se preko ruske granice pobunjenicima dostavlja PZO sustav, onda će stvari po Rusiju postati puno, puno, teže.

Dok traje konflikt na istoku Ukrajine, svakog dana Rusija sve više gubi informacijski rat. Svakog dana oružani državni udar u Kijevu sve više blijedi iz sjećanja javnosti, a jedina stvarnost koja se prezentira je ta da Rusija detsbilizira jednu suverenu zemlju. Gubiti informacijski rat u trenutku dok stotine civila stradavaju pod udarima ukrajinske vojske je zaista fascinantno, no to samo pokazuje koliko je druga strane neusporedivo snažnija i dominantnija.

Rusija još može postići dogovor s Europom, izbjeći sankcije, ali pritom mora odustati od bilo kakvih ambicija na teritoriju istočne Ukrajine. Realno gledajući, to je vjerojatno i ishod koji će u konačnici i proizaći.

Što se tiče onih koji žele u svakoj kompleksnoj situaciji imati krivca, rezime ove tragične priče je da su djelomično krivi svi. SAD je kriv kada je odbacio EU sponzorirani dogovor za rješavanjem napetosti u Kijevu i podržao oružani državni udar protiv Janukoviča, no Rusija je kriva kada je s tim istim Janukovičem planirala odvesti Ukrajinu u sferu ruskog utjecaja u sklopu Carinske Unije. Europska Unija je pak prva kriva kada je počela Kijevu nuditi ulazak u EU trgovinski pakt, time ekonomski odvajajući Ukrajinu od njenog prirodnog nesvsrtanog položaja između Rusije i Europske Unije.

Politički i ekonomski interesi velikih sila ključni su krivac za cijelu ukrajinsku tragediju, uključujući i tragediju zrakoplova MH17. No, povratka na status quo više nema - Ukrajina već je u EU trgovinskom paktu, a ako pobuna u Donbasu doživi poraz, uskoro će možda i biti i u NATO paktu.

Rusiji će biti jako teško prihvatiti poraz "u svom dvorištu", ali bi se polako trebali početi privikavati na taj ishod te se fokusirati na druge aspekte kao što je suradnja s BRICS zemljama itd.

Rusija se može oporaviti od šoka koji joj se sprema, no pitanje je što će biti sa sudbinom njihovog predsjednika Vladimira Putina. Ne samo zbog stava javnosti, koji bi se mogao radikalno promijeniti - jer veliki obožavatelji su uvijek i najveći mrzitelji kada stvari ne ispadnu onako kako su oni zamislili, već i zbog unutarnje političke strukture u Rusiji.

Ako Putin postane preveliki uteg za rusku oligarhijsku elitu, bez problema će ga se odreći i tražiti novo rješenje. Dakako, tu će se uvelike povećati i mogućnost rušenja cijele nomenklature, izbijanje kakvog "moskovskog Maidana" ili nekog drugog pokušaja preokretanje kompletnog ruskog političkog ustroja.

Štoviše, ako se rat u Ukrajini uskoro završi, a pritisak koji se gomila kontra Moskve mogao bi dovesti do toga, pitanje se postavlja što će biti s Ukrajinom nakon toga? Realno gledajući, Ukrajina može jako teško opstajati bez zdravih ekonomskih odnosa s Rusijom, ne samo zbog plina. Drugim riječima, Putin je za Ukrajinu puno opasniji u Moskvi nego u Donbasu i to je jedan od najvećih razloga zašto će se pokušati, pa možda već i ove godine, pokrenuti nekakav proces s ciljem rušenja Putina.

Ako se ruske ambicije u Ukrajini završe porazom, to će snažno utjecati na rusku javnost. Podsjetimo, popularnost je Putinu doma naglo skočila kada je Rusiji pripojen Krim, što nam pokazuje kako prosječan Rus u ovom trenutku razmišlja - prosječan Rus čeka kada će se krenuti i na pripojenje tzv. "Novorusije", tj. gotovo polovice Ukrajine.

Propaganda je gadna stvar, a ruska je vlastitom narodu dala neke poprilično ekspanzionističke ideje. Dakako, da bi se ruska propaganda sagledala u suštini valja pratiti i njihove "domaće" izvore, a ne samo prigodno skrojene prema vani kao što je državni kanal RT.

Sve su to detalji koji bi mogli Putinu uskoro znatno oboriti popularnost, a kada ta popularnost padne ispod određenog postotka - "kuhari" narančastih revolucija vjerojatno do sada već znaju i o kojem je postotku riječ - Moskva bi mogla izgledati kao Kijev ove veljače. Ako se to jednog dana desi - a da bi Ukrajina, danas novi veliki saveznik SAD-a, kao država ekonomski i "plinski" mogla živjeti, to će se morati desiti već ove jeseni - ishod može biti ili "Maidan" ili "Tiananmen", a koji god da bude bio bi povoljan za drugu stranu.

To je realan scenarij koji se Rusiji može desiti, i desiti će se ako Moskva ne smisli neki jako dobar izlaz iz ovog kaosa u kojeg je uvučena i u kojeg se uvukla, a oni koji to ne vole čuti, neka se bave čitanjem propagande, bar nje ovih dana - kako "Zapadne" tako i "Istočne" - nimalo ne nedostaje.

 izvor: http://www.advance.hr/vijesti/analiza-rusenje-zrakoplova-mh17-pitanje-odgovornosti-i-sire-geopoliticke-posljedice-po-rusiju-i-ukrajinu/



Komentari (119)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

not2old2rock not2old2rock 09:53 21.07.2014

nenamerno


Prema preliminarnim izveštajima, ruski avion oborila je ukrajinska raketa S-200
Kijev indirektno priznao krivicu za pad "TU-154"

MOSKVA (Beta) - Ruski avion "tupoljev-154", koji je prošlog četvrtka pao u Crno more, oboren je ukrajinskom raketom "S-200", potvrdila je juče Komisija za istragu uzroka katastrofe, a to je juče prvi put priznala i Ukrajina. Avion kompanije "Sibir erlajnz" leteo je na liniji Tel Aviv-Novosibirsk.

Poginulo je svih 78 putnika i članova posade. "Katastrofa se dogodila usled udara bojevog dela rakete", saopštio je šef Komisije i sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Vladimir Rušailo u Sočiju. Sekretar za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Vladimir Marčjuk, koji se, takođe, nalazi u Sočiju gde se sprovodi istraga, saglasio se sa zaključcima komisije, iako su vojne vlasti u Kijevu svih osam dana kategorički odbacivale takvu mogućnost.

"Na osnovu zaključaka specijalista oružanih snaga Ukrajine, koji su učestvovali u radu ruske komisije i ekspertiza, naš preliminarni zaključak je da je uzrok katastrofe moglo da bude nenamerno pogađanje aviona raketom S-200 za vreme vežbi ukrajinske PVO", rekao je Marčuk.

Avion je leteo po predviđenom kursu, u skladu sa planom leta. Leteo je po međunarodnoj trasi, za koju nema nikakvih ograničenja, pa ni vremenskih. Ranije objavljene procene članova komisije govorile su da se raketa "S-200" sama preusmerila prema "tupoljevu", kao "jačem" objektu i eksplodirala nekoliko desetina metara od aviona.

Tokom ukrajinske vežbe lansirane su 23 rakete, od kojih je 21 pogodila cilj, jedna se "samouništila", a jedna se spustila padobranom. Domet tih raketa, prema tvrdnjama Tkačeva, bio je "maksimum 40 kilometara", a avion je bio udaljen više od 250. "Sibir erlajns" planira da podnese tužbu protiv vojske Ukrajine jer direktna šteta načinjena kompaniji iznosi najmanje deset miliona dolara.

[url=http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2001/10/13/srpski/SP01101205.shtml][/url]
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 21:20 21.07.2014

nenamerno-TEORIJSKI

Voz sa leševima može proći i kroz Srbiju. U Teoriji, praksa kaže da će ići preko Poljske, al može i takva igrica...ako mašinovođa skrene....
hajkula1 hajkula1 11:55 21.07.2014

Ko, koga, kome...


Da li su malezijski avion i u kojim uslovima oborili kijevski Ukrajinci ili pobunjenici iz Istočne Ukrajine, ne znam, sigurna sam da Rusija nije.

Krivica Rusije zbog prodaje raketnog sistema? Koliko sistema je ustupila Ukrajini?




Razmišljam o sinhornicitetu, ciklusima, Marfijevom zakonu...
not2old2rock not2old2rock 11:08 22.07.2014

Re: Ko, koga, kome...

hajkula1

Da li su malezijski avion i u kojim uslovima oborili kijevski Ukrajinci ili pobunjenici iz Istočne Ukrajine, ne znam, sigurna sam da Rusija nije.


Украјинска војска оборила малезијски авион код Доњецка, тврди амерички експерт
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_07_22/Ukrajinska-vojska-oborila-malezijski-avion-kod-Donjecka-tvrdi-americhki-ekspert-3390/
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 12:52 21.07.2014

OFF/ON TOPIC-loma, loma

I dalje čekam objašnjenje za DIFAMACIJU-poreklo, značenje-3-6 rečenica) može i na srpsko-hrvatskom ako srpski ne znaš dovoljno ili ne sve reči.

Sem par blogova o zakonu o radu, nema previše priče o problemima koji postoje u Srbiji. Dobro i Hrvatskoj, mada su moji problemi veći nego komšijski, uvek bilo.

Oko pilota i aviona se bez potrebe diže prašina kod nas. Jedino ako je ideja daj ljudima igara da ne misle na leba...onda u redu. Super je ta zajebancija. Sve fino rozikasto kroz naočale

(on topic da ne bude nisam piso)Igramo se o geopolitici:
jadni jedni zli drugi, ovi naši su bolji od njihovih i neviniji i čedniji dakle jedne žrtve ne postoje druge se uveličavaju...i kad se pogleda šta je glavna vest svugde ovih dana...vidi se da prekopavanje leševa po UKR puni medijski prostor svugde..prevod: svima fale igre jer nemaju leba. Ko ima leba stoli ga bojko da se igra.
49 41 49 41 14:31 21.07.2014

Zenevska konvencija o prevozu putnika

Kupovinom karte po Zenevskoj konvenciji sklopili ste ugovor o prevozu sa prevoziocem.

On je duzan da vas za placenu kartu preveze od tacke A do tacke B.
Kupovinom karte - sklapanjem ugovora; prevozioc je duzan da vas i vas prtljag doveze.
Vas zivog i zdravog, prtljag u stanju kakvog ste mu predali.

Kupovinom karte, istovremeno ste osigurani u iznosu od $ 50.000

Libiji je bio uveden embargo dugi niz godina, radi isplate 7.5 milijardi dol za let PA 103.
Embargo je "skinut" po isplati navedene sume. Posle toga i ostalo, ...

Vesna Vulovic je jedina prezivela.
Svim JAT-vim putnicima - njihovim porodicama je trebalo biti isplaceno obestecenje!
Proglasen je let teroristickim aktom, podmetanje eksploziva u prtljag, ...
Oboren raketom zemlja - vazduh iznad Ceske.

Libija je morala da plati obestecenje. Nasi ko j...nase!

Politickih igara svuda u svetu, pa i danas.

P.S.
MH17orodicama poginulih po 5.000$

Kuala Lumpur -- "Malezija erlajns" je saopštila da će porodicama stradalih putnika u avionu koji se srušio u Ukrajini uputiti početnu pomoć od 5000 dolara kao znak dobre volje.

Posle cemo da vidimo?!?
U "normalnim" zemljama, ne mozes pokriti ni troskove sahrane.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:48 21.07.2014

Tela

Ne razumem hajku na lokalne (proruske) vlasti zbog odnošenja tela sa mesta pada aviona. Jel' trebalo da ih ostave da trule na livadi dok se ne dogovori način sprovođenja medjunarodne istrage?
Filip2412 Filip2412 18:03 21.07.2014

Re: Tela

Milutin Milošević
Ne razumem hajku na lokalne (proruske) vlasti zbog odnošenja tela sa mesta pada aviona. Jel' trebalo da ih ostave da trule na livadi dok se ne dogovori način sprovođenja medjunarodne istrage?
Koliko ja razumem problem je u tome sto ne priznaju svoju krivicu a u isto vreme ne dozvoljavaju pristup terenu. Sta ces vise od toga za "hajku"? A mislim da je svima jasno da je to njihova greska, naravno da nije namerno gadjan pa zasto bi to radili? Medjutim, kada se narodne mase podbune i kada im se da pristup teskom naoruzanju i zeleno svetlo za prekrajanje granica onda su za posledice kao ova svakako krivi politicari koji su ih u tome ohrabrivali. A to nisu samo lokalni junacine iz istocne Ukrajine vec i ruski poilticki vrh.

Naravno, svega ovoga ne bi bilo ni da su Kijevse vlasti lepo pitale proruske gradjane i Rusiju koliko im treba Ukrajinske zemlje i onda mi to mirno prepustili. Da, i to je validna obzervacija. Ipak, ja mislim da su uvek vise krivi oni koji zele prekrajanje vec postojecih granica.

D. Marjanović
Ima - danas mnogi vojni stručnjaci tvrde kako zrakoplov MH17 iznad istočne Ukrajine "nije mogao biti srušen greškom"

Ja zutu stampu ne citam, a one mainstream medije prelistam i nigde ne videh da iko govori kako je putnicki avion srusen namerno. Autor teksta lozi ovakvim glupostima da bi valjda tekst izgledao skandaloznije, zanimljivije ??

Malaysia Airlines Flight MH17: Missile's lack of radar may have led to 'tragic mistake'
ivana23 ivana23 20:04 21.07.2014

Re: Tela

Milutin Milošević
Ne razumem hajku na lokalne (proruske) vlasti zbog odnošenja tela sa mesta pada aviona. Jel' trebalo da ih ostave da trule na livadi dok se ne dogovori način sprovođenja medjunarodne istrage?


Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je da će crne kutije malezijskog aviona sa leta MH17 koji se srušio u Ukrajini biti predate Maleziji večeras u Donjecku.

Tela 282 žrtve biće transportovane u Amsterdam na identifikaciju, dodao je malezijski premijer.

Voz sa tri vagona-hladnjače sa telima poginulih putnika krenuo jeiz grada Torez i ide ka gradu Ilovajska na putu za Donjeck.

Malezijski vazduhoplovni eksperti doputovali su u Donjeck na istoku Ukrajine da se priključe istrazi povodom pada aviona "Malezija erlajns" sa 298 putnika i članova posade.


B92
hajkula1 hajkula1 08:07 22.07.2014

Re: Tela

Filip2412
Milutin Milošević
Ne razumem hajku na lokalne (proruske) vlasti zbog odnošenja tela sa mesta pada aviona. Jel' trebalo da ih ostave da trule na livadi dok se ne dogovori način sprovođenja medjunarodne istrage?
Koliko ja razumem problem je u tome sto ne priznaju svoju krivicu a u isto vreme ne dozvoljavaju pristup terenu. Sta ces vise od toga za "hajku"?



Zahteva se od pobunjenika da prekinu pucanje, što bi značilo dopuštenje ukrajinskoj vojsci da ušeta na tu teriotriju. Ukrajinci u sukobu koriste i avione, bombarduju region. Gde god je oružani sukob, naravno da nije bezbedno pa ni za tu međunarodnu komisiju.

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:11 22.07.2014

Re: Tela

Danas javilo da su pijani bratati teroristi u redu i organizovano predali tela nastradalih i crne kutije.

Bili bi idioti poslednji da su dozvolili da im protivničke snage uđu tek tako u zonu odgovornosti
determined determined 18:26 21.07.2014

Избалансиран аутор !

Како би овај аутор писао да није избалансиран !?
Можда би онда експлицитно рекао да је крива Русија, а не овако имплицитно, избалансирано, те у свакој реченици "избалансирано" оптуживао Русе !
Украјина је велика коска и могла би УСевропи застати у грлу !
Слична компарација као са Хрватском - стотине година католичења, а посао још није готов.
Преиграли су се са паралелама Хрвати - Украјинци, Срби - Руси !
Све може бити врло слично, сем једнога - Руси нису Срби.
Доказали су то много пута - доказаће то још који пута.
Стизали су они до Париза и Берлина. Стићи ће поновно. Само што тада, уз велику вероватноћу, на жалост, тамо неће остати "ни камен на камену".
Filip2412 Filip2412 19:00 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

determined
Можда би онда експлицитно рекао да је крива Русија, а не овако имплицитно, избалансирано, те у свакој реченици "избалансирано" оптуживао Русе !
A bas me zanima sta ti mislis ko je oborio avion, gremlini, vanzemaljci?

Cak je i Putin implicitno rekao da je kriva proruska pobunjenicka vojska. Krivica Rusije je posredna - ohrabrili su pobunu zauzimanjem Krima a valjda je i slepcu jasno da pomazu pobunjenicku vojsku na istoku.
milisav68 milisav68 19:09 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412
Krivica Rusije je posredna - ohrabrili su pobunu zauzimanjem Krima a valjda je i slepcu jasno da pomazu pobunjenicku vojsku na istoku.

Najveća krivica je aerokompanije, odnosno kontrole leta koja je slala avione preko ratnog područja.

Kako posle obaranja aviona može da se leti drugačije?


Filip2412 Filip2412 19:20 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Najveća krivica je aerokompanije, odnosno kontrole leta koja je slala avione preko ratnog područja.


Znaci oni su trebali da predvide nesposobne idiote na zemlji sa najsavremenijim naoruzanjem u rukama? I krivi su sto nisu a ne ti idioti koji su ispalili projektil?

Tom trasom ide ogroman broj letova, barem do sad islo. Evropa - Indija, Pakistan, Australija...

Oni koji su u posedu takvog naoruzanja i imaju namere da gadjalu visoko, valjda je red da kazu to javno te da upozore civilne letove a, sta mislis o tome?

Po tebi je verovatno i zgazeni pesak na pesackom prelazu kriv.
milisav68 milisav68 19:26 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412
Znaci oni su trebali da predvide nesposobne idiote na zemlji sa najsavremenijim naoruzanjem u rukama? I krivi su sto nisu a ne ti idioti koji su ispalili projektil?

Ne zanosi se, kakvo najsavremenije naoružanje, mogli su da ga obore sa protivgradnom raketom.

A svaki idiot može da predvidi da se na ratnom području povećava rizik nesreće/smrti....
Filip2412 Filip2412 19:33 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

milisav68
mogli su da ga obore sa protivgradnom raketom.


Jel moze neki izvor, kada je zadnji put protivgradnom raketom oboren putnicki avion koji leti na 10km visine?

SA sistem jeste mocno naoruzanje i nije za slepce koji ne znaju ni sta gadjaju.
milisav68 milisav68 19:50 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412
Jel moze neki izvor, kada je zadnji put protivgradnom raketom oboren putnicki avion koji leti na 10km visine?

Vidi, postoje protivgradne rakete koje imaju taj domet (mrzi me da tražim, a znam sigurno da postoje), druga je stvar što se zbog povećanog broja letova prešlo na druge načine zaštite od grada, pa se nisu skorije dešavale nesreće tog tipa - što sa ovom pričom nema veze, jer su u ratu dozvoljena sva sredstva, pa tako pobunjenici imaju pravo ih koriste.....

Postoje i drugi (vojni) zastareli sistemi, koji imaju dejstvo na tim visinama (samo što nisu precizni - pa rade po sistemu - ćorave koke).
Filip2412 Filip2412 20:04 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

milisav68
Filip2412
Jel moze neki izvor, kada je zadnji put protivgradnom raketom oboren putnicki avion koji leti na 10km visine?

Vidi, postoje protivgradne rakete koje imaju taj domet (mrzi me da tražim, a znam sigurno da postoje), druga je stvar što se zbog povećanog broja letova prešlo na druge načine zaštite od grada, pa se nisu skorije dešavale nesreće tog tipa - što sa ovom pričom nema veze, jer su u ratu dozvoljena sva sredstva, pa tako pobunjenici imaju pravo ih koriste.....

Postoje i drugi (vojni) zastareli sistemi, koji imaju dejstvo na tim visinama (samo što nisu precizni - pa rade po sistemu - ćorave koke).

znaci corava koka oborila avion.... kako si pametan, cudi me da se niko toga nije setio



milisav68 milisav68 20:25 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412

znaci corava koka oborila avion.... kako si pametan, cudi me da se niko toga nije setio


Koncetracija ti je na nivou zlatne ribice.

Moja poenta je da ti ne treba najsavremenije naoružanje da bi oborio neki avion (što si ti tvrdio - kao argument da su im sigurno pomogli Rusi).

I dalje, nemam pojma ko ih je oborio, samo sam konstatovao da su civilni avioni mogli da se "sklone" sa te rute (kada je počeo sukob).
determined determined 20:35 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412
determined
Можда би онда експлицитно рекао да је крива Русија, а не овако имплицитно, избалансирано, те у свакој реченици "избалансирано" оптуживао Русе !
A bas me zanima sta ti mislis ko je oborio avion, gremlini, vanzemaljci?

Cak je i Putin implicitno rekao da je kriva proruska pobunjenicka vojska. Krivica Rusije je posredna - ohrabrili su pobunu zauzimanjem Krima a valjda je i slepcu jasno da pomazu pobunjenicku vojsku na istoku.

Кривица Русије је једино у томе што одавно нису ушли у Украјину и протерали нацистичку ђубрад која се устоличила на власти у Украјини !
Све ово су последице руске неодлучности да ефикасно делује.
Грузију су решили експресно - и жртава је било минимално.
То су требали да ураде и у Украјини.
Да не повлачим глупе паралеле --- нека се угледају на браћу американце који то раде на хиљаде километара од своје земље (доказе после приказују у складу са ситуацијом - како им затреба).
Према томе, браћо Руси - одлучно и ефикасно. Сваки дан рата доноси више жртава, како Русима, тако и браћи Украјинцима.
Чуди ме да до сада нису уочио патерн - а толико примера ти је брат Американац приуштио.

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:59 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

A bas me zanima sta ti mislis ko je oborio avion, gremlini, vanzemaljci?


E što volim kad si ovako siguran
Filipe brate, ne postoji mnogo ljudi na svetu koji mogu da budu sigurni šta se tu zapravo desilo. Otkud da si ti među tim retkima?

Verujem da ni Obama ni Putin nemaju čvrste dokaze za bilo šta.
To što je Obama odmah "znao" ko je kriv ne znači niti da je stvarno znao, niti da misli da zna, to njemu samo odgovara da "zna".
Odgovarao je njima i Račak, sećaš se, i odmah su sve "znali"
Smanji malo navijanje, Filipe, ako ti je do istine stalo, ako je do navijanja, onda razvij barjak i samo piči
Filip2412 Filip2412 20:59 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

milisav68
Moja poenta je da ti ne treba najsavremenije naoružanje da bi oborio neki avion (što si ti tvrdio - kao argument da su im sigurno pomogli Rusi).
Ali te mrzelo da mi nadjes neki primer gde je putnici avion koji leti na 10km oboren nekomprackom ili protivgradnom raketom. Ajde koncentrisi se pa potkrepi te proizvoljne tralala price necime.

za ovakvu diskusiju i inteligencija zlatne ribice je previse, ovo je cisto sljapetanje i lupetanje
Filip2412 Filip2412 21:01 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Према томе, браћо Руси - одлучно и ефикасно. Сваки дан рата доноси више жртава, како Русима, тако и браћи Украјинцима.
I braci Holandjanima. Zrtve se ne donose, nego nastaju tako sto neko pobije ljude.
milisav68 milisav68 21:09 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412
Ali te mrzelo da mi nadjes neki primer gde je putnici avion koji leti na 10km oboren nekomprackom ili protivgradnom raketom. Ajde koncentrisi se pa potkrepi te proizvoljne tralala price necime.

Ne, mrzelo me da tražim linkove za domete protivgradnih raketa, a rekao sam ti već da ih skoro nije bilo (nesreća), zato što su izbačene iz upotrebe - baš zbog povećanog aviosaobraćaja (i zbog nedostatka dokaza da imaju nekakav efekat, ali je to druga tema).


Filip2412 Filip2412 21:10 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

E što volim kad si ovako siguran
Nisam siguran, ali mi je neodlucna izjava Putina nekako ukazala na to. kao i to sto ovi na terenu nisu pozvali neke sa strane da istraze olupine vec brze bolje sakupljaju i ciste.

A inace, za sam rat mislim da su najodgovorniji oni koji ratuju da promene granice, valjda oni samo znaju zasto im je to toliko bitno.

Cak ni Obama nije rekao da je siguran koliko mi se cini. Osim kada bi smo slusali tebe kako ga citiras.

Ne sumnjam da ce zapad gledati da maksimalno (zlo)upotrebi situaciju ali u krajnjoj liniji, niko protiv Rusije nece ratovati, ne verujem u takvu kataklizmu. Ali kriza ce sporo da glodje moc ruske vlasti ako se otegne. Njima je to kriza pred vratima i njima politicki steti, Ukrajini je pakao a ostali posmatraju sa distance.

Filip2412 Filip2412 21:14 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Ne, mrzelo me da tražim linkove za domete protivgradnih raketa


sa domet vatromet petardi te nisam pitao nego da nadjes nekakv primer gde je takvom raketom srusen avion na 10km visine

domet nije dovoljan da se srusi avion nego i preciznost, valjda i zlatna ribica to kapira
milisav68 milisav68 21:31 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412

sa domet vatromet petardi te nisam pitao nego da nadjes nekakv primer gde je takvom raketom srusen avion na 10km visine

domet nije dovoljan da se srusi avion nego i preciznost, valjda i zlatna ribica to kapira

Ma jok uopšte, em nemaš pojma kako funkcioniše raketa, em kako funkcioniše sistem - što te naravno ne sprečava da "diskutuješ".

Da li si svestan činjenice da "strelci" (protivgradnih raketa) traže dozvolu za ispaljivanje od radarskog centra (koji opet to usaglašava sa kontrolom leta).

Zašto bi se to radilo - ako nema opasnosti?
milojep milojep 21:55 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412


Filipe,
u svim ovim rekla-kazala pričama ti namerno ili nenamerno preskačeš ono jedino što je jasno i bez svih laži i gluposti koje slušamo!
A to je motiv!
Samo se zapitaj kome je najmanje trebala ovakva nesreća(osim samim žrtava i porodica im)?
To postavljeno pitanje će te prilično tačno odvesti do zločinca!
Mogući su, naravno, i nesrećni slučajevi ali dok je više 'slučajnih' obaranja putničkih aviona nego 'namernih' obaranja vojnih aviona nekako mi se i ovi prvi ne čine slučajnim.
Autor gore tvrdi kako su Amerikanci slučajno oborili Iranski putnički avion!? Takve slučajnosti se moraju temeljno dokazati! A oni su to 'dokazali' PR saopštenjem kao i sada 'rusku' krivicu.
Filip2412 Filip2412 22:36 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

milojep
A to je motiv!
Nedostatak opreme za pravilnu identifikaciju letelica. Za razliku od tebe ja ne verujem da se bas iza svega krije nekakav veliki zli um koji je unapred isplanirao dogadjaje.

PS: fala bogu da si prestao da palamudis o protivgradnim raketama, blagodarim
milojep milojep 23:01 21.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Nedostatak opreme za pravilnu identifikaciju letelica. Za razliku od tebe ja ne verujem da se bas iza svega krije nekakav veliki zli um koji je unapred isplanirao dogadjaje.


Upravo o tome govorim! O paušalnim procenama! Odakle tebi da oni imaju ili nemaju opremu za indetifikaciju letelica? Pa logičnije je da je imaju (ako već nagađamo) jer rakete koje gađaju na 10km se sigurno ne ispaljuju na oštro oko!
Ali u te analize treba ulaziti kada se po motivu definišu osumnjičeni.


PS: fala bogu da si prestao da palamudis o protivgradnim raketama, blagodarim


? kome se ovde obraćaš? Ako si već mene greškom prozvao,reći ću svoje mišljenje i na tu temu.
Kod protivgradnih raketa u kontekstu letećih objekata možemo pričati o procentu opasnosti ne i o tome da li je protivgradna raketa potencijalna opasnost, jer ona to jeste.

hajkula1 hajkula1 08:11 22.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Filip2412
milisav68
mogli su da ga obore sa protivgradnom raketom.


Jel moze neki izvor, kada je zadnji put protivgradnom raketom oboren putnicki avion koji leti na 10km visine?

SA sistem jeste mocno naoruzanje i nije za slepce koji ne znaju ni sta gadjaju.



Stvar je u tome što nije bio na 10km visine.
hajkula1 hajkula1 08:43 22.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

milojep
Filip2412


Filipe,
u svim ovim rekla-kazala pričama ti namerno ili nenamerno preskačeš ono jedino što je jasno i bez svih laži i gluposti koje slušamo!
A to je motiv!
Samo se zapitaj kome je najmanje trebala ovakva nesreća(osim samim žrtava i porodica im)?
To postavljeno pitanje će te prilično tačno odvesti do zločinca!
Mogući su, naravno, i nesrećni slučajevi ali dok je više 'slučajnih' obaranja putničkih aviona nego 'namernih' obaranja vojnih aviona nekako mi se i ovi prvi ne čine slučajnim.
Autor gore tvrdi kako su Amerikanci slučajno oborili Iranski putnički avion!? Takve slučajnosti se moraju temeljno dokazati! A oni su to 'dokazali' PR saopštenjem kao i sada 'rusku' krivicu.



Motiv

U situaciji kada pobunjenici uspešno uništavaju protivnike (izgooglaj vesti tih dana) i

http://www.dw.de/monetarna-politika-bez-va%C5%A1ingtona/a-17783947


Monetarna politika bez Vašingtona 14.07.2014.

I nakon Svetskog fudbalskog prvenstva, Brazil ostaje u centru pažnje svetske javnosti. Predsednici vlada i država članica saveza BRICS sastaće se s namerom da naprave zaokret u globalnoj monetarnoj politici.

Osnivanje Razvojne banke i alternativnog Monetarnog fonda biće među najvažnijim planovima trodnevnog sastanka u Fortalezi i Braziliji (14-16. jul) u kojem učestvuju predsednici svih pet država članica BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika). „Osnivanje ovih finansijskih institucija pokazuje da države članice BRICS žele uticaj – i to konstruktivni. One su odraz Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda“, kaže Hose Alfredo Lima, državni sekretar u brazilskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Preko nove razvojne banke, koja će imati sopstveni kapital od 50 milijardi dolara, a obim finansiranja od 100 milijardi, trebalo bi da se finansiraju infrastrukturni projekti u zemljama BRICS i zemljama u razvoju. Novi Monetarni fond trebalo bi da pomogne državama koje zapadnu u krizu pa ne mogu podmirivati svoje obaveze. U brazilskim medijima se nagađa da bi Argentina mogla biti prva zemlja koja će kod nove institucije zatražiti kredit. Argentinska predsednica Kristina de Kirhner već je najavila dolazak na sastanak u Braziliju.

Osnivanje Monetarnog fonda tumači se kao odgovor na reformski zastoj Međunarodnog monetarnog fonda, jer je na prolećnom zasedanju Svetske banke i MMF u aprilu propala reforma MMF prihvaćena još 2010. godine – zbog veta američkoga Kongresa. Reforma je predviđala pomeranje prava glasa u korist zemalja u razvoju i zemalja na pragu industrijalizacije.



Pa onda (advance.hr) 16.7.2014.


Najveći udarac dominaciji MMF-a i Svjetske Banke: Stvorena BRICS razvojna banka od 100 milijardi USD kao protuteža Zapadnim financijskim institucijama i američkom dolaru




Evo i nešto u smislu onoga o čemu sam par puta pisala, zaintrigirana mapom koja je pre desetak godina ispala iz NATO fascikle (nova država Kurdistan sa popriličnom teritorijom koja obuhvata i ovaj region zauzet od ISIS i još 2-3 nove, malecke državice). Da napomenem da je dobar komad Turske i Sirije u novim granicama na toj mapi a ne tako davno, Erdogan je propustio naoružane jedinice Kurda da izađu iz Turske. Tek sada vidim da ne sumnjam bez veze i ne zaključujem bez smisla; tekst je ilustrovan i jednom fotografijom za koju dw.de piše - Iskusni gerilci Radničke partije Kurdistana uglavnom su napustili Tursku i prešli u severni Irak. Ne treba da podsećam ko su ruski saveznici i kakav je interes Rusije u tom regionu a kakav zapadnih sila.


http://www.dw.de/kurdska-alijansa-protiv-d%C5%BEihadista/a-17798220


Kurdska alijansa protiv džihadista?

Stručnjaci smatraju da Kurdi u Iraku i Siriji mogu ostvariti dobre rezultate protiv ISIS-ovih džihadista ako budu zajedno delovali. Ipak, saradnja ove dve grupe Kurda trenutno je malo verovatna.


Iračka vojska nije mogla da zaustavi terorističku grupu ISIS. Međutim, autonomna pokrajina Kurdistan na severu Iraka se uspešno brani, pre svega zahvaljujući dobro obučenim kurdskim borcima. Predsednik te oblasti Masud Barsani zatražio je održavanje referenduma o nezavisnosti Kurdistana. On je u intervjuu za BBC rekao da je Irak faktički podeljen i da je, s obzirom na operacije terorističke grupe ISIS u regionu, došlo pravo vreme za nezavisnost.

Odobrenje iz Turske

Barsani u svojim namerama ima podršku iz Turske. Husein Čelik, zamenik predsednika vladajuće turske partije AKP, u intervjuu za kurdistanski radio Rudav kaže da Kurdi imaju pravo da „odlučuju o svojoj sudbini“. Ankara i autonomna pokrajina Kurdistan na severu Iraka već duži niz godina ostvaruju saradnju u oblasti privrede. Tu se pre svega radi o zemnom gasu iz Kurdistana.

Dok bi uspesi ISIS-a mogli koristiti Barsaniju za njegove političke ciljeve, stanje za Kurde u Siriji je i dalje teško. Oni samoproglašenu autonomiju moraju braniti od terorističkih grupa. Kurdska Partija demokratske unije (PJD) u Siriji je uz pomoć Radničke partije Kurdistana(PKK) krajem prošle godine uvela lokalnu samoupravu. Kurdi to autonomno područje u Siriji nazivaju Rojava (Zapadni Kurdistan).

Rojava je od prošle godine često na meti ISIS-ovih boraca. Kad su džihadisti početkom juna počeli ofanzivu u Iraku, izvršili su i nekoliko napada na Rojavu. Međutim, od prošle sedmice ISIS ponovo napada to područje. „Cilj napada je kanton Kobane“, izjavio je za DW Salih Muslim, zamenik predsednika PJD. Mesto Kobane, koje je istovremeno i kanton, nalazi se između dve ISIS-ove baze, Jarabulus i Tal Abhad. Ako džihadisti iz jedne baze žele da pređu u drugu, moraju zaobići Kobane, što ih košta vremena i novca. Kanton Kobane smatra se glavnim utvrđenjem kurdskog identiteta. Salih Muslim veruje da povezanost kurdskih kantona u Siriji zavisi od Kobane.

Kurdi su posvađani

Turski novinar Fehim Tastekin kaže da situacija u Kobani nije samo veliki bezbednosni problem za Kurde nego i za ceo region. Tastekin godinama prati situaciju u kojoj se nalaze Kurdi u Siriji, Iraku i Turskoj. Da li bi Kurdi iz Iraka i Sirije mogli zajedno krenuti u akciju protiv ISIS-a? Za novinara Tastekina je alijansa među Kurdima „pitanje volje“, ali trenutno saradnje nema.

Tastekin pretpostavlja da Kurdi iz Iraka i Sirije ne mogu sarađivati zbog različitih pogleda na svet. Predsednik autonomne pokrajine u Iraku više sledi tradicionalnu liniju u kojoj centralnu ulogu ima porodično poreklo. Sirijski Kurdi zahtevaju demokratske strukture unutar društva i teže samoupravljanju. „Osim toga, na putu stvaranja alijanse između sirijskih i iračkih Kurda je i pravo na to ko će u regionu imati vlast“, kaže Tastekin.

Barsani je u proteklih nekoliko godina pokušao da skrene pažnju stranaka u Siriji koje su bliske njegovoj politici. Turski novinar kaže da je to imalo mali učinak i da se Barsani nije mogao nametnuti PJD-u. Vođa te partije, Salih Muslim, potvrdio je da je sa Barsanijem razgovarao o saradnji, ali da još uvek nije dobio zvanični odgovor.

hajkula1 hajkula1 08:20 23.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

milisav68

jer su u ratu dozvoljena sva sredstva, pa tako pobunjenici imaju pravo ih koriste.....



Pobunjenici se brane, brane svoja prava.
Filip2412 Filip2412 19:11 24.07.2014

Re: Избалансиран аутор !

Eurocontrol has indicated that the 777 had been operating at 33,000ft, just above the elevated exclusion zone.

hajkula
Stvar je u tome što nije bio na 10km visine.
Idi.... ti mozda imas i fotografiju ilca pilota u trenutku udesa???


Ovde kaze da je Ukrajinska vlast zabranila letove ispod 10km samo tri dana pre nesrece i to zbog toga sto je neki vojni avio pre toga pogodjen na velikoj visini. To znaci jos jedan podatak koji ide u prilog pretpostavci da je putnicki avion srusen tim SA iliti Buk sistemom.

Tacna visina na kojoj je leteo kada je pogodjen se naravno ne moze znati.
8c_competizione 8c_competizione 21:31 21.07.2014

korejski B747

Sličnih incidenata svakako ima još, SSSR je 1983. srušio putnički zrakoplov Korean Air Lines 007 na letu iz New Yorka za Seul nakon što je uletio u sovjetski zabranjeni zračni prostoru. Svih 269 putnika i članova posade su poginuli. Ovo je bio ujedno i jedan od najnapetijih trenutaka u kontekstu Hladnog rata.


zaboravili ste navesti da je i americki izvidjacki avio bio "slucajno" u istom prostoru

da se Korejski avio nije odazivao na upozorenja ....

ima jos mnogo oko toga da se isprica

hvala za podsecanje za Iranski avion i ostatak americke drskosti


nego da se vratimo na Malezijski B777.

kao prvo, mislim da je bezobrazluk i dobar deo krivice na kompanijama koje su se odlucile da lete preko Ukrajinskog prostora iako znaju da su borbena dejstva u toku, te da je nekoliko vecih aviona (Il-76, An-26 ...) oboreno u skorije vreme. nikakva usteda u gorivu od nekoliko bednih procenata nije razlog da se rizikuju ljudi i avioni. kritika je kako za Malezijsku kompaniju, tako i za sve ostale koji su letove obustavili tek kada cu culi za obaranje ovog aviona! sramota za kompanije!

kao drugo, ako uporedimo velicine Il-76 (koji poseduje Ukrajinksa vojska, jedan im je skoro oboren) i B777:
Il-76:
duzina 47 m
raspon krila 51 m
brzina 900 km/h
B777:
duzina 64 m
raspon krila 61 m
krstareca brzina 905 km/h
videcemo da su obe letelice slicne brzine. iako Il-76 malo manji, zbog 4romotorne konfiguracije ispod krila (B777 je dvomotorna konfiguracija) moze se ocekivati da imaju slicne odrazne povrsine na radaru. tako da ih je, bez identifikacionih uredjaja vrlo lako zameniti. ovo nije nikakav izgovor, samo ukazuje na slicnost vazduhoplova

idemo dalje, trece: meni je ovaj snimak vrlo bitan, mozda je promakao ovde



kao sto mozete videti, vidi se avion kome je desni motor u plamenu (zaistavite npr na 0:31) kao i deo povrsine krila izmedju desnog motora i trupa

ono sto je vrlo vazno na ovom snimku jeste da se vidi da je konstrukcija aviona jos uvek celovita (dakle sve je na broju), avion ne menja nekontrolisano pravac (gubitak sile izgona, kovit ...) sto se jasno vidi po pravcu u kome plamenovi idu iza motora i krila.

obaranje ovolikog aviona zahteva da bude pogodjen neki strukturno vazan deo direktno, ili da takav strukturno vazan deo popusti zbog plamena.

u slucaju pojave ("redovnih" pozara na motoru, postoji citava procedura kako se taj pozar gasi. PPZ sredstva su dovoljna za 2 pokusaja gasenja. dotok goriva motoru se prekida. u slucaju prinudnih sletanja se obicno gorivo ispusta tako da avio sleti sa samim minimumom goriva u rezervoarima .......

ukoliko klasicne metode i sredstva ne pomogu, postoji jos jedna riskantnija metoda, a to je da se avion prevede u poniranje, kako bi plamenovi bili bukvalno oduvani. ove metode se cesce koriste u ratnim dejstvima.

pogadjanje samo jednog motora, pod uslovom da je pozar ugasen (normalna procedura koliko konstrukcija mora da izdrzi je 15ak minuta) ne bi oborilo taj avio, posto su danasnji avioni sposobni da lete i slecu i samo sa jednim motorom.

direktno pogadjanje u trup je malo verovatno ukoliko je raketa IC navodjena, posto je privlaci vise toplota iz motora. Wiki pise da BUK sistem (tehnicki optuzen za ovo obaranje) koristi blizinski upaljac, rasprskavajuca (jel to bese korektna termin) bojeva glava 62-70 kg, zavisno od verzije

cesto i veca ostecenja trupa ne znace automatski prelom istog, sto potvrdjuje i primer ovog B737 Havajskog prevoznika



uz sve ovo treba dodati i podatke da je tom rutom planiran let i samog Putina (koji se vracao iz Brazila), kao i nove podatke koji su se pojavili, a to je da je u istom vazdusnom prostoru bio i Ukrajinski Su-25.

Ameri su i sami priznali da su preko satelita pratili situaciju i da je bilo znatne aktivnosti u tom regionu

treba isto tako analizirati ko je imao najvecu korist od obaranja, ponarocito ako se setimo zbivanja na Balkanu (Racak, Markale, Vase Miskina ...), kao i u samom Kijevu pre nekoliko meseci kada su Janukoviceve snage bile optuzene za snajpersku vatru koja je pobila onolike ljude, a onda se ispostavilo da su pobunjenici narucili snajperiste.

preporuka je da se ostane hladne glave i da se ne optuzuje niko dok se ne zavrsi istraga (danas sam bas na tu temu diskutovao sa jednim uznemirenim kolegom Nemcem)
determined determined 21:52 21.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione

...

Браво !
Рационално, аналитично, квалитетно факторисано и логично синтетизовано.
Овако се пише квалитетан пост, па био и подугачак - а не "к'о Швабо тралала" !
Филипе, прочитај ово још једном.
У ствари, немој да се мучиш !
milojep milojep 21:58 21.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione
...treba isto tako analizirati ko je imao najvecu korist od obaranja...



Upravo to! Ispravnom analizom ovog pitanja 99% slučaja je rešeno. Onaj jedan procenat su rakete,sistemi,položaji,slučajnosti...
Filip2412 Filip2412 22:35 21.07.2014

Re: korejski B747

treba isto tako analizirati ko je imao najvecu korist od obaranja
Pretpostavljam da je i od zauzimanja Krima najvecu korist imala Amerika - eto sad mogu da opanjkavaju Putina, daj molim te jos tih analiza bolje su neg montipajton
milojep milojep 22:43 21.07.2014

Re: korejski B747

Filip2412

Pretpostavljam da je i od zauzimanja Krima najvecu korist imala Amerika - eto sad mogu da opanjkavaju Putina, daj molim te jos tih analiza bolje su neg montipajton


Šta lupetaš, jel' neko potegao da dokazuje ko je zauzeo Krim?
Kakve su ti to logičke paralele?
8c_competizione 8c_competizione 08:29 22.07.2014

Re: korejski B747

Pretpostavljam da je i od zauzimanja Krima najvecu korist imala Amerika - eto sad mogu da opanjkavaju Putina, daj molim te jos tih analiza bolje su neg montipajton


Filipe, iznecu jednu tezu, koja je po meni vrlo verovatna

meni se licno cini da je nastupio dogovoreni! novi hladni rat izmedju zapada i Rusije. zasto mislim da je dogovoreni? ili bar precutno dogovoreni, u kome nova situacija navodno tangira obe strane, a u stvari vojno industrijski komplex zadovoljno trlja ruke.

da pogledamo zapad prvo. rat protiv terorista vise ne pije toliko vodu, uhvaceni su sa toliko putera na glavi, onaj lik proglasava kalifat, Balkanske banana drzave su se vec izratovale ... plus za sve to ti sada sve vise pomazu dronovi i krstarece rakete, dok zapadni vojnici, sa "pozamasnim salom oko stomaka", upravljaju istima iz kancelarija. sve to nije toliko dovoljno da krene ozbiljno ulaganje u nova naoruzanja. zadrzacu se samo na primeru vazduhoplovstva. Engleska polako ali sigurno (do ovoga sa Rusijom) prati stope Srbije (da se razumemo, da dodju do mizernog nivoa gde je Srbija treba im jos dosta, ali je trend isti), barem ako je sudeci po izjavama mojih kolega Engleza. Sve manje imaju aviona, u Francuskoj prave nosac aviona za koji nemaju avione, budzhet se krese sve vise. u Americi se budzhet smanjuje takodje. onaj F22 je preskup i problematican. JSF otkazan pre nego li je i usao u pravu serijsku proizvodnju. sve ostalo na cemu se leti je vec vidjeno jos od devedesetih. dakle na zapadu nista novo!

istok? posle duge pauze od katastrofalnih 90ih i Mig-29 i Su-27, nista novo (cega je bilo) nije uslo u ozbiljniju serijsku proizvodnju. sve novo je zavrsilo ili kao prototipovi ili kao predserisjka proizvodnja na smesnom nivou (za jednu Rusiju). vecina "novog" cega ima u vecoj meri su modifikacije Mig 29 i Su 27. ali nista sustinski novo.

dakle, za oba kompleksa je dobro da dodje do razloga za novu utakmicu u naoruzanju. zasto ne kreirati to, makar i uzajamnim dogovorom. "hleba i igara", samo mereno u milijardama. nagraisace neka drzava koja nije dovoljno oprezna ili su joj politicari dovoljno korumpirani pa su laka meta. inicijalna kapisla? religija, nafta, gas, antiraketni stit ... dalje dodajte sami.


ko sto vec napisah, meni je ova teza vrlo verovatna: svi nesto kao ljuti i uvredjeni jedni na druge, a zadovoljno trljaju ruke obe strane. ginu stanovnici Ukrajine, Gaze, Balkana, Arapskih zemalja ...
hajkula1 hajkula1 08:54 22.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione



uz sve ovo treba dodati i podatke da je tom rutom planiran let i samog Putina (koji se vracao iz Brazila), kao i nove podatke koji su se pojavili, a to je da je u istom vazdusnom prostoru bio i Ukrajinski Su-25.



preporuka je da se ostane hladne glave




Hvala.

Putin je bio u to vreme u tom vazdušnom prostoru, razlika 20 minuta (tih 20 min na par hiljada kilometara visine, nije istog značaja kao na tlu).

mrdax mrdax 10:54 22.07.2014

Re: korejski B747

Vojni i civilni avion razlikuje vecina obucenih i profesionalnih PVO vojnika. Cak je pre neki dan i nas pukovnik Dani koji je oborio "nevidljivi" objasnjavao da je nemoguce pomesati civilni i vojni avion. Recimo da je ipak greska moguca jer se desavalo vec.

Porediti avion sa zapaljenim motorom sa avionom koga je pogodila raketa je uzaludno i tesko je izvuci paralele.

Aktivnosti u tom regionu je naravno bilo , sta god to znacilo, jer je samo tog dana preko 300 aviona preletelo Ukrajinu od toga 55 u toj ratnoj zoni, tako da nista nije toliko cudno.

"According to data from the flight-tracking company FlightRadar24, there were 55 planes that flew over eastern Ukraine around where Malaysian Airlines Flight 17 was hit on Thursday, including those from Qatar, Emirates, Etihad, Austrian Airlines, Thai Airways, Jet Airways and Pakistan International Airways.
"

Sto se tice preporuke da se ostane hladne glave, tu se u potpunosti slazem, ne treba donositi ishitrene zakljucke.
shkval shkval 11:42 22.07.2014

Re: korejski B747

aman ljudi, sta vredi objasnjavati filipu?
Filip2412 Filip2412 13:46 22.07.2014

Re: korejski B747

Šta lupetaš, jel' neko potegao da dokazuje ko je zauzeo Krim?
Krim je zauzela Rusija to valjda niko ne treba da dokazuje, mada, dobio si 6 preporuka tako da.... ko zna, mozda kakih budala ima ovde mozda neko i pocne da "dokazuje". Paralele su za one koji se ne prave blesavi vec koriste mozak. Ja sam se nasalio jer ovde cesto citam da je svaki dogadjaj nekakav Americki plan ...
ivana23 ivana23 13:52 22.07.2014

Re: korejski B747

kakih budala ima ovde


A sta ti radis ovde i zasto diskutujes sa budalama?!

Filip2412 Filip2412 18:47 22.07.2014

Re: korejski B747

A sta ti radis ovde i zasto diskutujes sa budalama?!
To je intimno pitanje. Ali reci cu ti, nerviraju me budale i ne mogu da se suzdrzim a da im ne ukazem na gluposti koje pricaju. veciti optimista - uvek verujem da je ljude moguce ubediti u cinjenice. A sto pitas?

I sta ti mislis o ideji da za rusenje ovog aviona na 10km nije bilo neophodno moderno naoruzanje nego da je mogao i protivgradnom raketom biti srusen?

hajkula1 hajkula1 08:23 23.07.2014

Re: korejski B747

Filip2412
Šta lupetaš, jel' neko potegao da dokazuje ko je zauzeo Krim?
Krim je zauzela Rusija to valjda niko ne treba da dokazuje, mada, dobio si 6 preporuka tako da.... ko zna, mozda kakih budala ima ovde mozda neko i pocne da "dokazuje". Paralele su za one koji se ne prave blesavi vec koriste mozak. Ja sam se nasalio jer ovde cesto citam da je svaki dogadjaj nekakav Americki plan ...



Krim je vraćen Rusiji, kao što je red da se i ostali regioni vrate.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:08 23.07.2014

Re: korejski B747


Putin je bio u to vreme u tom vazdušnom prostoru, razlika 20 minuta (tih 20 min na par hiljada kilometara visine, nije istog značaja kao na tlu).


Nezavisni izvori tvrde da je to bio Deda Mraz.

oskar-z-wild oskar-z-wild 14:10 23.07.2014

Re: korejski B747

Aktivnosti u tom regionu je naravno bilo , sta god to znacilo, jer je samo tog dana preko 300 aviona preletelo Ukrajinu od toga 55 u toj ratnoj zoni, tako da nista nije toliko cudno.


NATO potvrđuje, 20 minuta ranije Sv. Nikola skupljao poklone za Božić. Putin nevin.

oskar-z-wild oskar-z-wild 14:17 23.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione
Pretpostavljam da je i od zauzimanja Krima najvecu korist imala Amerika - eto sad mogu da opanjkavaju Putina, daj molim te jos tih analiza bolje su neg montipajton


Filipe, iznecu jednu tezu, koja je po meni vrlo verovatna

meni se licno cini da je nastupio dogovoreni! novi hladni rat izmedju zapada i Rusije. zasto mislim da je dogovoreni? ili bar precutno dogovoreni, u kome nova situacija navodno tangira obe strane, a u stvari vojno industrijski komplex zadovoljno trlja ruke.


ko sto vec napisah, meni je ova teza vrlo verovatna: svi nesto kao ljuti i uvredjeni jedni na druge, a zadovoljno trljaju ruke obe strane. ginu stanovnici Ukrajine, Gaze, Balkana, Arapskih zemalja ...


Stručnjaci za katastrofe i zavere zadovoljno trljaju ruke.
hajkula1 hajkula1 15:12 23.07.2014

Re: korejski B747

oskar-z-wild
Aktivnosti u tom regionu je naravno bilo , sta god to znacilo, jer je samo tog dana preko 300 aviona preletelo Ukrajinu od toga 55 u toj ratnoj zoni, tako da nista nije toliko cudno.


NATO potvrđuje, 20 minuta ranije Sv. Nikola skupljao poklone za Božić. Putin nevin.




Kad kaže NATO, onda tako.

Filip2412 Filip2412 15:17 23.07.2014

Re: korejski B747

hajkula1
Krim je vraćen Rusiji, kao što je red da se i ostali regioni vrate.
Cenu takvog nacina razmisljanja platili su i putnici ovog aviona. Prekrajanja granica nema bez krvi, ali cena izgleda nije bitna onima koji su krenuli u tu avanturu.

Ali iskreno, da se ja pitam ja bih dao Rusiji sve sta zele, pitao bih koliko Ukrajinske zmelje im je dosta. Ja licno nikada ne bih ubijao niti svoj zivot dao za politicare i njihove sulude ideje (ili kako se to moderno kaze - za narod, za otadzbinu itd.) Politicari ce se vec za koju godinu izvinjavati svima koje su ubili, medjusobno se rukovati uz viski i smesak na licu.

A ta ideja da teritorije tudje drzave prirodno pripadaju "nama" je osnova za rat.

Ono sto ruska vlast (kao i Sloba Milosevic u svoje doba) gubi iz vida - je da ce na duze staze izgubiti uticaj un regionu zbog zauzimanja delova Ukrajine. Da su samo cutali i izasli na izbore opet bi proruski glasaci izborii barem 40% mesta u skupstini i mogli bi da imaju svoj uticaj u celoj Ukrajini. Ovako, ulazi se u dugotrajan sukob na kraju kojega ce najvise biti ostecene i Ukrajina i Rusija. Zapad gleda sa distance i njima je samo jedna o stavki kojima se bave. rat moze trajati i deceniju, propatice Ukrajina i Rusija niko drugi.
djovica djovica 18:36 23.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione


treba isto tako analizirati ko je imao najvecu korist od obaranja, ponarocito ako se setimo zbivanja na Balkanu (Racak, Markale, Vase Miskina ...),

preporuka je da se ostane hladne glave i da se ne optuzuje niko dok se ne zavrsi istraga (danas sam bas na tu temu diskutovao sa jednim uznemirenim kolegom Nemcem)

ZaboraviJo si i na kolektivno samoubistvo Bošnjaka u Srebrenici, palenje guma u Dubrovniku, i ono nešto u Vukovaru...Nekakav zemljotres u Vukovaru 91'... No, uglavnom...
8c_competizione 8c_competizione 19:44 23.07.2014

Re: korejski B747

Stručnjaci za katastrofe i zavere zadovoljno trljaju ruke


nazvati nesto odmah teorijom zavere (i pokusaj da se umanju istinitost necega) je lako.

ineo sam moje misljenje i probao da potkrepim argumentima.

cenio bih vise ukoliko bi mi odgovorio (kontra)argumentima umesto kvalifikacijama
8c_competizione 8c_competizione 19:50 23.07.2014

Re: korejski B747

ZaboraviJo si ...


zamolio bih te da kliknes na link kod "Racak" i pogledas koji je Nemacka televizija snimila, potvrdjujuci sama namestaljku u svojim sopstvenim redovima

sto se Markala tice, slusao sam zenu cija je majka imala tezgu na pijaci, komsija (pripadnik Bosanskih oruzanih snaga) je dan ranije upozorio da ne odlazi na pijacu (zakljucak izvuci sam)

imao priliku da pricam i sa likom koji je bio u redu za hleb u Vase Miskina (zavrsivsi kao tezak invalid). ni sam se ne moze nacuditi zasto su bili pozvani da dodju po hleba i zasto su upaljene kamere u blizini ostavljene same

o ovim dogadjajima u Sarajevu mozes citati i u mekenzijevoj knjizi (onaj kanadski general UN koji je tada bio na duznosti)

mislim da ima jos dosta toga da ispliva

to opet ne opravdava nasu stranu sto je cinila to sto je cinila.

samo volim zvati neke stvari pravim imenima
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:28 23.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione
Stručnjaci za katastrofe i zavere zadovoljno trljaju ruke


nazvati nesto odmah teorijom zavere (i pokusaj da se umanju istinitost necega) je lako.

ineo sam moje misljenje i probao da potkrepim argumentima.

cenio bih vise ukoliko bi mi odgovorio (kontra)argumentima umesto kvalifikacijama


Čisto sumnjam da bi argumenti nešto vredeli ovde. Veliki broj vas na blogu ima "teološku" viziju sveta. Mislite da se stvari rade po dogovoru nekih nevidljivih "Bilderbergera". Realnost je međutim mnogo prostija i uglavnom zavisi od slučajnosti i ljudske gluposti.

Moralnu odgovornost za smrt ovih putnika snosi Putin, bez obzira ko je potegao obarač, jer je Putin kreirao okolnosti.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 21:07 23.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione
ZaboraviJo si ...


zamolio bih te da kliknes na link kod "Racak" i pogledas koji je Nemacka televizija snimila, potvrdjujuci sama namestaljku u svojim sopstvenim redovima

sto se Markala tice, slusao sam zenu cija je majka imala tezgu na pijaci, komsija (pripadnik Bosanskih oruzanih snaga) je dan ranije upozorio da ne odlazi na pijacu (zakljucak izvuci sam)

imao priliku da pricam i sa likom koji je bio u redu za hleb u Vase Miskina (zavrsivsi kao tezak invalid). ni sam se ne moze nacuditi zasto su bili pozvani da dodju po hleba i zasto su upaljene kamere u blizini ostavljene same

o ovim dogadjajima u Sarajevu mozes citati i u mekenzijevoj knjizi (onaj kanadski general UN koji je tada bio na duznosti)

mislim da ima jos dosta toga da ispliva

to opet ne opravdava nasu stranu sto je cinila to sto je cinila.

samo volim zvati neke stvari pravim imenima


ti si covece stvarno izgubio kompas...
hajkula1 hajkula1 09:00 24.07.2014

Re: korejski B747

Filip2412
hajkula1
Krim je vraćen Rusiji, kao što je red da se i ostali regioni vrate.
Cenu takvog nacina razmisljanja platili su i putnici ovog aviona. Prekrajanja granica nema bez krvi, ali cena izgleda nije bitna onima koji su krenuli u tu avanturu.

Ali iskreno, da se ja pitam ja bih dao Rusiji sve sta zele, pitao bih koliko Ukrajinske zmelje im je dosta. Ja licno nikada ne bih ubijao niti svoj zivot dao za politicare i njihove sulude ideje (ili kako se to moderno kaze - za narod, za otadzbinu itd.) Politicari ce se vec za koju godinu izvinjavati svima koje su ubili, medjusobno se rukovati uz viski i smesak na licu.

A ta ideja da teritorije tudje drzave prirodno pripadaju "nama" je osnova za rat.

Ono sto ruska vlast (kao i Sloba Milosevic u svoje doba) gubi iz vida - je da ce na duze staze izgubiti uticaj un regionu zbog zauzimanja delova Ukrajine. Da su samo cutali i izasli na izbore opet bi proruski glasaci izborii barem 40% mesta u skupstini i mogli bi da imaju svoj uticaj u celoj Ukrajini. Ovako, ulazi se u dugotrajan sukob na kraju kojega ce najvise biti ostecene i Ukrajina i Rusija. Zapad gleda sa distance i njima je samo jedna o stavki kojima se bave. rat moze trajati i deceniju, propatice Ukrajina i Rusija niko drugi.



Prvo, Rusi neće ukrajinsku uzimaju zemlju, samo Rusi iz Ukrajine koji su Ukrajini priključeni đuture sa teritorijom, ne žele više da trpe. Značajan uticaj?? A Majdan? Stvarno si naivan ili se šališ, kad i ćorav vidi sve, sve, samo Zapad ne gleda sa distance. Priznajem ti da si u pravu da je Ukrajina Zapadu samo jedna od stavki (nema gde nisu isprovocirali sukobe, dolivali ulje na vatru). Sećaš se kako je počeo sukob u Ukrajini? Budžetska rupa, EU nema para, Rusija povećava pomoć (jeftiniji gas, povlešćeni izvoz robe u Rusiji) sa subvencijama i jeftinijim kreditima, kad ono: Majdan, lupanje izloga. Batinanje onih koji govore ruskim, kućne nenajavljene posete... ukidanje ruskog jezika...








Filip2412 Filip2412 13:52 24.07.2014

Re: korejski B747

hajkula1
koji su Ukrajini priključeni đuture sa teritorijom
Oni su naselili Ukrajinu posle ubijanja Ukrajinaca gladju od strane komunista (vlasti iz Moskve). Tako sam ja cuo ali nebitno sada tu zive i diskusija oko toga ko ima pravo na zemlju je beskorisna.

Cinjenica je da Rusija podrzava prekrajanje granica i zauzima zemlju susedne suverene drzave. Ocigledno smatraju da vredi krvi, jednog dana ce se kajati i izvinjavati ali bice kasno za zrtve.

--Batinanje onih koji govore ruskim,
gledao sam batinanje raznoraznih, gledali smo batinanje Ukrajinaca na Krimu kojima se nije dopadala okupacija zasto o tome ne govoris?

--kućne nenajavljene posete...
gde, kome? zar verujes da na istoku i na Krimu nema Ukrajinaca koji su protiv razbijanja zemlje, zar mislis da se njihova prava postuju zar mislis da smeju slobodno da govore?

-- ukidanje ruskog jezika...
nikada nije ukinut jer je vrsilac duznosti predsednika odbio da potpise takav ukaz, dakle netacno

samo Zapad ne gleda sa distance.
verujem da ces na kraju zakljuciti kako je zapad i Putina potplatio da zapocne akciju, uopste me ne bi cudilo

Naravno da Zapad pomaze Ukrajinu ali je taj uticaj beznacajan u odnosu na uticaj Rusije. Samo Rusija moze da zaustavi prolivanje krvi, ako zeli.
not2old2rock not2old2rock 17:15 24.07.2014

Re: korejski B747

blogovatelj

I ti našao ludaku da objačnjavaš?
Vidiš da je težak nejebičar




Ko si ti Filipe, ako si Filip?

8c_competizione 8c_competizione 20:31 24.07.2014

Re: korejski B747

Moralnu odgovornost za smrt ovih putnika snosi Putin, bez obzira ko je potegao obarač, jer je Putin kreirao okolnosti.


ja, opet mislim da nije Putin jedini kreirao okolnosti

NATO (citaj Ameri) posto poto zele na granicu sa Rusijom, tako da "buse" gde god je moguce. jbg, zadesilo se da je odlicna meta bio onaj Ruski ludak (ala Causesku, Milosevic-Markovici) Janukovic, pa mu se uz pomoc zapada desio "narod"

koliko god bilo sasvim osnovanih razloga da ga narod protera zbog bahacenja i pljacke, toliko sam sasvim uveren da su Ameri debelo umesali svoje prste (da te podsetim: sin prvog potpredsednika Bajdena je neko bitno mudo u Ukrajini; cak je State Department davao izjave kako tu u stvari nema sukoba interesa !?!?!?!)

nemoj me pogresno svhvatiti, nisu ni Rusi nista manje mutave sada, posto su Janukovica smenili, doslo je do situacije da Ukrajina moze da otkaze ugovor sa Rusijom vezano za Crnomorsku flotu. tako da me nista ne cudi da je Rusija rekla: "OK, ocete sa zapadom? dobro, ali mi onda uzimamo nasu teritoriju (koja je Ukrajini inace bila poklonjena od tsrane Politbiroa) nazad!"

tu ne vidim nista cudno, jer ako su Ameri mogli da "cuvaju sopstvene interese" na Kubi, u Juznoj Americi, Afnagistanu, Iraku, Vijetnamu, Koreji .... koji su hiljadama km daleko, ne znam zasto Rusi ne bi mogli da cuvaju svoje?
8c_competizione 8c_competizione 20:41 24.07.2014

Re: korejski B747

ti si covece stvarno izgubio kompas...


matori, molio bih te da kliknes na taj link RACAK koji sam postavio

snimila ga je Nemacka DRZAVNA televizija, govori o Nemackoj DRZAVNOJ umesanosti u laziranje dogadjaja oko Racka, govori o Nemackom istrazitelju (postoji i deo koji je njegov intervju) koji je jedan izvestaj podneo DRZAVI, a sasvim drugo procitao u objavljenom ZVANICNOM izvestaju ... pronasli i politicare koji su BILI TADA NA VLASTI i pitali ih za lazi, nisu dobili konkretne odgovore

ukoliko ti je nemacki jezik problem, molim te pronadji nekoga da ti pomogne oko prevoda

a da probam jos da ti pomognem oko mog stava: sto se mene tice, meni je dovoljno da i jedan covek/zena budu namerno ubijeni pa da zaista mislim sve najgore o pociniocima, ne moram cekati hiljade i milione pobijenih

ali, postoji razlika izmedju vojno sposobnih poginulih u toku rata i namerno pogubljenih civila

takodje, samo donekle, mogu da razumem odmazdu. izvini, ali na Srebrenicu ne mogu izolovano da posmatram a da ne uzmem u obzir i desavanja (citaj egzekucije) po okolnim selima pre Srebrenice, koja su ocito bila inicijalna kapisla. to nista ne umanjuje zlocin sa nase strane, ali ne zelim ni da se zlocini druge strane zaborave.

nadam se da je moja pozicija bila malko jasnija sada?
determined determined 23:41 25.07.2014

Re: korejski B747

oskar-z-wild
8c_competizione
Stručnjaci za katastrofe i zavere zadovoljno trljaju ruke


nazvati nesto odmah teorijom zavere (i pokusaj da se umanju istinitost necega) je lako.

ineo sam moje misljenje i probao da potkrepim argumentima.

cenio bih vise ukoliko bi mi odgovorio (kontra)argumentima umesto kvalifikacijama


Čisto sumnjam da bi argumenti nešto vredeli ovde. Veliki broj vas na blogu ima "teološku" viziju sveta. Mislite da se stvari rade po dogovoru nekih nevidljivih "Bilderbergera". Realnost je međutim mnogo prostija i uglavnom zavisi od slučajnosti i ljudske gluposti.

Moralnu odgovornost za smrt ovih putnika snosi Putin, bez obzira ko je potegao obarač, jer je Putin kreirao okolnosti.

Зато су твоји аргументи веома валидни !?
Шалим се (а гади ми се), од твојих и сличних аргумената --- па да ти речем (и теби сличнима).
Да ли постоји ико (релативно) нормалан који америчке неподопштине по свету може поредити у истој равни са било чијим другима (и тако их правдати) !? Колико милиона побијених (после другога светског рата) од стране Американаца би ти било довољно да се оканеш по пљувању других, како би умио "крвави" амерички допринос "светском миру".
Или пак, ти и теби слични, ипак сматрају да је живот 200 холанђана (да се разумемо - слава им, страдали су недужни људи) вреднији од, нпр. живота милион Ирачана (само као пример, да не набрајам даље).
Што би неко рекао - много је куме !
determined determined 23:55 25.07.2014

Re: korejski B747

8c_competizione
ti si covece stvarno izgubio kompas...


matori, molio bih te da kliknes na taj link RACAK koji sam postavio

snimila ga je Nemacka DRZAVNA televizija, govori o Nemackoj DRZAVNOJ umesanosti u laziranje dogadjaja oko Racka, govori o Nemackom istrazitelju (postoji i deo koji je njegov intervju) koji je jedan izvestaj podneo DRZAVI, a sasvim drugo procitao u objavljenom ZVANICNOM izvestaju ... pronasli i politicare koji su BILI TADA NA VLASTI i pitali ih za lazi, nisu dobili konkretne odgovore

ukoliko ti je nemacki jezik problem, molim te pronadji nekoga da ti pomogne oko prevoda

a da probam jos da ti pomognem oko mog stava: sto se mene tice, meni je dovoljno da i jedan covek/zena budu namerno ubijeni pa da zaista mislim sve najgore o pociniocima, ne moram cekati hiljade i milione pobijenih

ali, postoji razlika izmedju vojno sposobnih poginulih u toku rata i namerno pogubljenih civila

takodje, samo donekle, mogu da razumem odmazdu. izvini, ali na Srebrenicu ne mogu izolovano da posmatram a da ne uzmem u obzir i desavanja (citaj egzekucije) po okolnim selima pre Srebrenice, koja su ocito bila inicijalna kapisla. to nista ne umanjuje zlocin sa nase strane, ali ne zelim ni da se zlocini druge strane zaborave.

nadam se da je moja pozicija bila malko jasnija sada?

Потпуно коректна позиција !
Додуше, оно чега (можда) ниси свестан је - да је према некима (да их не именујем), чак и Јасеновац ситница у односу на Сребреницу, а те побијене Србе које помињеш су потпуна ситница (небитни су, а камоли контекст који каже - пре су побијени они, па се догодила Сребреница).
Но, да подебљам оно што си ти већ истакао - убиство једног невиног људског бића ћу увек, без изузетка осудити, био мој или "њихов", па тако и у случају Сребренице - што сада и јавно, додуше, виртуелно и чиним.
Но, никада нећу да не-поменем при помињању Сребренице контекст, односно и Братунац, уз свест да је Братунац био пре Сребренице. Шта то значи мени и некима другима - нека закључују сами.
8c_competizione 8c_competizione 09:37 27.07.2014

Re: korejski B747

Но, никада нећу да не-поменем при помињању Сребренице контекст, односно и Братунац, уз свест да је Братунац био пре Сребренице.


siguran sam da je lista mesta zlocina podugacka, sto se tice ratova devedesetih

ali ne zelim da neki dogadjaji budu favorizovani zbog boljeg PRa, a drugi gurnuti pod tepih kao da se nisu nikada desili!

iskreno, svidja mi se nova pozicija i Srbije i Hrvatske, da sa procesima u Hagu treba nastaviti zbog rasciscavanja proslosti, a da zivot u SADASNJOSTI treba graditi na nekim sasvim novim (boljim) osnovama. ali jednom za svagda rascistiti sa prosloscu i nazvati SVE strvari pravim imenom!
hajkula1 hajkula1 09:00 22.07.2014

Re: ***

ivana23



MH17 Show & Tell: It's the West's Turn - Russian Satellites and Radars Contradict West's Baseless Claims - globalresearch.ca



Na snimku, na kajronu piše (za slučaj da neko ne razume):


BOEING перед крушением начал терять скорость - što znači,

Boing pre sudara počeo da gubi brzinu.



tetkino tetkino 09:04 22.07.2014

Re: ***

Ja se o ovom baš ič ne razumem, ali dok čitam ova mišljenja, analize, pade mi na pamet ova vest:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/473140/MISTERIJA-U-srcu-Evrope-13-aviona-nestalo-sa-radara-na-25-minuta

Kada je nestao onaj prvi Malezijski avion, bila je priča da tako nešto nije moguće u Evropi jer se ovde radarski sistemi preklapaju, pa jedan avion nikad nije na radaru samo jedne država ili nedao Bog na ničijem radaru.

Onda je usledila ova gore vest.

Pa je sad pao/oboren drugi Malezijski avion i ne zna se šta je bilo...

Zanimljivo.
ivana23 ivana23 09:34 22.07.2014

Re: ***

tetkino

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/473140/MISTERIJA-U-srcu-Evrope-13-aviona-nestalo-sa-radara-na-25-minuta



LINK
Sepulturero Sepulturero 11:16 22.07.2014

Избалансиран аутор?

Када сам пре неки дан први пут прочитао овај чланак непријатно сам се изненадио јер се на advance.hr обично појављују много квалитетнији чланци. Овај као да је писан у буци и бесу што свакако није за једног политичког аналитичара који претендује на озбиљност.
Питам се шта ће сада да каже, после оних јучерашњих информација из руског Министарства одбране.
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:54 23.07.2014

Zašto baš radioaktivni čaj?

Izgleda da i Rusija ima svog Ćuruviju.



MI5 suspect Russian President Vladimir Putin was behind murder of spy Alexander Litvinenko

Jul 23, 2014 07:15
By Jason Beattie, Chris Hughes

A SECRET dossier of evidence compiled by MI5 operatives into the assassination of Alexander Litvinenko implicates that Vladimir Putin signed off on the hit.


British spy chiefs are convinced Russian President Vladimir Putin sanctioned the assassination of Alexander Litvinenko.

MI5 agents may be quizzed at a public inquiry – ordered by PM David Cameron – about their probe into his death from radioactive tea in London in 2006.

A secret dossier of evidence compiled by MI5 operatives into the assassination of Alexander Litvinenko implicates that Vladimir Putin signed off on the hit, intelligence chiefs revealed.

An intelligence source said: “All the evidence points towards Mr Putin.”

The former KGB officer was poisoned with a dose of radioactive polonium-210 which was put into the tea he was drinking at a London hotel in 2006.

MI5 and Scotland Yard’s Counter Terrorism Command SO15 investigated his murder, but have been repeatedly blocked by Russian authorities from pursuing any leads.

But yesterday, David Cameron ramped up the pressure on the Russian president, himself a former KGB spy, by ordering a public inquiry into Litvinenko’s death. It is believed that British spooks may be called to answer questions about Litvinenko being the victim of a “state sponsored execution”.

A senior intelligence source said: “If you accept that the source of the Polonium-210 was the Russian state, and all the information we have is that it was, then Putin is involved.

“Nobody in the intelligence community believes Putin knew nothing about it. Nobody would dare commit such a killing without it being signed off by Moscow. Russia is entirely run by Putin so the assassination was sanctioned by him – it is likely he wants the world to know, or at least suspect, that it was.“

Putin already faces pressure over Malaysia Airlines Flight MH17, which was shot down over Ukraine killing 298, including nine Brits.

It is widely suspected the culprits for the tragedy are pro-Russian separatists with weaponry supplied by Moscow.
....
LINK
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:59 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

Andrei N. Mironov, Soviet-Era Political Prisoner and Activist, Dies at 60

MOSCOW — After Andrei N. Mironov was killed in Ukraine by artillery fire on May 24 while working with an Italian photojournalist, news accounts described him as an interpreter for foreign journalists there.

Mr. Mironov, who was 60, had indeed proved indispensable to war correspondents, including Andrea Rocchelli, the photographer who died alongside him. They relied on his knowledge of English and Italian and the fine points of guerrilla warfare and grenade launchers, honed in the 1990s during his trips to the war zone in Chechnya.

But when mourners gathered around his coffin for a funeral service on May 30 in a Moscow morgue, they remembered him more as a passionate human rights advocate who was one of the last political prisoners of the Soviet era.

Mr. Mironov was born in 1954 in Irkutsk. His parents were geophysicists, and his childhood was spent in Siberia and later in Belarus and Izhevsk, where his family settled and where he was buried on June 1.

He caught on early to the absurdities of Soviet life. As a second-grade student in a village school, he objected when his teacher insisted that March had only 30 days. He told her he knew she was wrong because his birthday was on March 31. When the teacher would not back down, he refused to follow his classmates in obediently writing down the inaccuracy in their notebooks.

“There was a scandal, but Andrei refused to abandon his position,” Scott Shane, now a reporter for The New York Times, wrote in 1994 in “Dismantling Utopia: How Information Ended the Soviet Union.” “Thus, brandishing his fact like a weapon, was a dissident born.”

After dropping out of the prestigious D. Mendeleev Institute of Chemical Technology in Moscow, Mr. Mironov became active in the samizdat movement, disseminating photocopies of banned works by writers like George Orwell and the Russian religious philosopher Nikolai Berdyaev. He also came under suspicion for his friendships with foreign students at the Pushkin Institute of Russian language in Moscow.

In 1985 he was arrested on charges of anti-Soviet activities and a year later sentenced to four years in prison camp and three years in exile. By his account, related in an Irish radio documentary, prison inmates, apparently acting at the behest of the authorities, sought to force him to write a suicide note in a plot to kill him.

Never completing his sentence, he was freed in 1987 as Mikhail S. Gorbachev’s policies of glasnost and perestroika took hold.

In the post-Soviet era, Mr. Mironov helped Chechen war refugees and campaigned for the rights of people who he believed had been unjustly imprisoned, most recently those who were convicted after participating in antigovernment demonstrations in Moscow in 2012.

Days before his death, in an article he contributed to Novaya Gazeta, an opposition newspaper in Moscow, he called attention to the plight of two families with children caught in the crossfire in Slovyansk, a flash point in fighting between pro-Russian separatists in eastern Ukraine and Ukrainian government forces. He quoted one mother as saying: “We are not animals. There is no need to surround us with barbed wire!”

Alla O. Schlate, a friend of Mr. Mironov’s who was subject to questioning by the K.G.B. during the case against him in the 1980s, described him as “a moral beacon.” Ms. Schlate, who now lives in Connecticut, traveled to Russia for his funeral.

Mr. Mironov’s survivors include his mother, Yevgeniya, and two brothers, Aleksandr and Aleksei. Aleksandr went to Kiev, the capital of Ukraine, to retrieve his brother’s body.

LINK
shkval shkval 12:10 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

MI5 suspect Russian President Vladimir Putin was behind murder of spy Alexander Litvinenko


ма шта иза убиства, лично и персонално дошао путин прерушен у тинејџерку да тражи од овог аутограм, видиш брате да је исти јул бринер, фризура и тај рад, па побркала девојчица... и док је овај потписивао, путин је кинуо а пре тога у нос сакрио прах са полонијумом, па тако отровао овог... опасан тај кгб, а?
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:32 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

Možda bi baš sada mogli da otkriju kako je u srednjoj školi varao na kartama dok su igrali magaraca a na rođendanu svog najboljeg druga je pojeo čak 12 sendviča (pravdao se da je stigao gladan sa treninga)?
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:00 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

Milutin Milošević
Možda bi baš sada mogli da otkriju kako je u srednjoj školi varao na kartama dok su igrali magaraca a na rođendanu svog najboljeg druga je pojeo čak 12 sendviča (pravdao se da je stigao gladan sa treninga)?


Znaš i sam kako se radi ... neki prestupi se prećutkuju i zaboravljaju radi viših interesa. Ali kada se pokaže da prestupnik nastavlja da se ponaša na isti način onda će se i "zaboravljeni" slučaji uzeti u obzir i aktivirati. Uostalom zločin ne zastareva a kazna da.

Plus, to je interna stvar svih ruskih naroda da li im odgovara autokratska vladavina, ALI u internacionalnom sistemu haos se mora korigovati s vremena na vreme.
alselone alselone 14:25 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

shkval shkval 14:30 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

оскаре, баш досадно у јакобсфелду, а?
alselone alselone 16:10 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

Za koga se sumnja da je ubio a za koga je dokazano da muci.

oskar-z-wild oskar-z-wild 20:35 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

shkval
оскаре, баш досадно у јакобсфелду, а?


Ma jok, taman smo proslavili Dražin dan u veselju. Volim i ja Ruse, da se razumemo, ali više njihove velike poteze nego nasilje. Nasilje je nasilje, bez obzira da li ga čini Amer ili Rus.

Ne vidim logiku ovih komentara koja govori da je nasilje ok ako ga čini moj prijatelj.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 21:10 23.07.2014

Re: Zašto baš radioaktivni čaj?

oskar-z-wild
Milutin Milošević
Možda bi baš sada mogli da otkriju kako je u srednjoj školi varao na kartama dok su igrali magaraca a na rođendanu svog najboljeg druga je pojeo čak 12 sendviča (pravdao se da je stigao gladan sa treninga)?


Znaš i sam kako se radi ... neki prestupi se prećutkuju i zaboravljaju radi viših interesa. Ali kada se pokaže da prestupnik nastavlja da se ponaša na isti način onda će se i "zaboravljeni" slučaji uzeti u obzir i aktivirati. Uostalom zločin ne zastareva a kazna da.

Plus, to je interna stvar svih ruskih naroda da li im odgovara autokratska vladavina, ALI u internacionalnom sistemu haos se mora korigovati s vremena na vreme.


jel ovo neki citat od Trevis Juniora iz RENO 911 ??
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 21:12 23.07.2014

buk

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=07&dd=23&nav_category=78&nav_id=880227
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:17 24.07.2014

Re: buk

Ovo je Aleksandr Borodaj već demantovao 23.7.

A leader of pro-Russian rebels in Ukraine has told the BBC that his forces do not possess the Buk missile thought to have been used to to bring down Malaysia airlines flight MH17. BBC


Pitam se zašto lažu kad je istina na njihovoj strani?
ivana23 ivana23 09:36 24.07.2014

Re: buk

Nebojša Milikić
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=07&dd=23&nav_category=78&nav_id=880227


Он је такође изјавио да располаже видео снимком интервјуа за Ројтерс, који доказује да ништа слично није речено.


Ротејрс шири дезинформације. Командант батаљона „Восток“ није говорио да побуњеници располажу ракетама „бук“
ivana23 ivana23 09:49 24.07.2014

Re: buk

oskar-z-wild
Pitam se zašto lažu kad je istina na njihovoj strani?


Istina...

Zar se jos uvek cudis nihovim medijskim neistinama.

Uzmi samo Racak u obzir.

(Jucerasnju izjavu SAD ambasadora u BG, a zatim izvinjenje... )

Razmisli o press konf. 'izvesne' Psaki.....
milisav68 milisav68 10:03 24.07.2014

Re: buk

ivana23
Istina...

Ma zar je to bitno, vidiš da je NATO pravedan, a Putin zlo.
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:11 24.07.2014

Re: buk

ivana23
oskar-z-wild
Pitam se zašto lažu kad je istina na njihovoj strani?


Istina...

Zar se jos uvek cudis nihovim medijskim neistinama.

Uzmi samo Racak u obzir.

(Jucerasnju izjavu SAD ambasadora u BG, a zatim izvinjenje... )

Razmisli o press konf. 'izvesne' Psaki.....


Pokušavam da nateram ljude da shvate da ništa ne znamo (u vezi ovog slučaja), ali znamo da budemo pristrasni.

Ko je Psaki, šta je Jakobsfeld, Trevis Junior, sve te reference...
shkval shkval 11:30 24.07.2014

Re: buk

šta je Jakobsfeld


тамо кере лају, мада, да будем искрен, не знам да ли је из досаде... :)
ivana23 ivana23 11:40 24.07.2014

Re: buk

Ko je Psaki


I ti o necemu imas misljenje...



Znas li bar da je nestao sa radara alzirski avion pre nekih sat vremena.


EDIT:

Psaki
shkval shkval 11:44 24.07.2014

Re: buk

I ti o necemu imas misljenje

pa ima, ne kaze se dzabe da je misljenje isto kao i donji deo ledja, te ga svako ima...
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:01 24.07.2014

Re: buk

Znas li bar da je nestao sa radara alzirski avion pre nekih sat vremena.


Još uvek je na MOM radaru, a to je sve što je bitno MENI!

Oh! Nestade i s mog! Siguran sam da su Body Snatchers u pitanju.

shkval
I ti o necemu imas misljenje

pa ima, ne kaze se dzabe da je misljenje isto kao i donji deo ledja, te ga svako ima...


Važno je da ne misliš samo donjim delom leđa već cijelim tijelom.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:56 24.07.2014

Re: buk

U Ugadugu u Burkini Faso još uvek voze YUGO?

oskar-z-wild oskar-z-wild 15:45 24.07.2014

Re: buk

ivana23
oskar-z-wild
Pitam se zašto lažu kad je istina na njihovoj strani?


Istina...

Zar se jos uvek cudis nihovim medijskim neistinama.

Uzmi samo Racak u obzir.

(Jucerasnju izjavu SAD ambasadora u BG, a zatim izvinjenje... )

Razmisli o press konf. 'izvesne' Psaki.....


Ono što mene stvarno brine je što će uskoro mnogo već rat početi zbog žena.

Naime, ISIS, tj. Kalif je proklamovao da sve žene njegovoj teritoriji - Sirija i Irak - moraju biti genitalno osakaćene.

LINK

EDIT NOV LINK 25.7.2014
8c_competizione 8c_competizione 20:46 24.07.2014

Re: buk

U Ugadugu u Burkini Faso još uvek voze YUGO?


matori, ovo na slici nije YUGO, vec Peugeot 205

pogledaj malko detaljnije, ima 5ra vrata

a i malko je zaobljeniji od YUGA
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:11 24.07.2014

Re: buk

8c_competizione
U Ugadugu u Burkini Faso još uvek voze YUGO?


matori, ovo na slici nije YUGO, vec Peugeot 205

pogledaj malko detaljnije, ima 5ra vrata

a i malko je zaobljeniji od YUGA


Hvala 8c_competizione, sad znam da znaš o čemu govoriš, naročito kad su poplave u pitanju..
tyson tyson 22:19 25.07.2014

Re: buk

Naime, ISIS, tj. Kalif je proklamovao da sve žene njegovoj teritoriji - Sirija i Irak - moraju biti genitalno osakaćene.

Laž.


oskar-z-wild oskar-z-wild 22:25 25.07.2014

Re: buk

tyson
Naime, ISIS, tj. Kalif je proklamovao da sve žene njegovoj teritoriji - Sirija i Irak - moraju biti genitalno osakaćene.

Laž.




Istina je da su se pojavile sumnje u autentičnost ove vest. Dobra vest za ...
not2old2rock not2old2rock 01:49 26.07.2014

Re: buk

tyson
Naime, ISIS, tj. Kalif je proklamovao da sve žene njegovoj teritoriji - Sirija i Irak - moraju biti genitalno osakaćene.

Laž.




Oskar laze, a Filip je nejebicar, hvala na potsecanju, ali sta je tu novo?
8c_competizione 8c_competizione 08:56 26.07.2014

Re: buk

sad znam da znaš o čemu govoriš, naročito kad su poplave u pitanju..


ne opra me ni Dunav ni Sava za one kobasice

ostade nadimak Conchita

nego moderacija, moze li jedan smajli CONCHITA?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana