Zdravlje

Činjenice o low carb načinu ishrane - 1. deo

Strongman RSS / 07.08.2014. u 12:09

Leto je, sve nas zanima, više nego inače, da imamo ravan stomak. I imali bi ga da na stomaku nisu naslage sala. Kako da ga se rešimo?

Standardna greška je da se kreće u "lečenje" gojasnosti bez ulaženja u suštinu pitanja "zašto se gojimo?". Pre nego počnemo da se bavimo "prepisivanjem lekova" za mršavljenje da probamo da objasnimo mehanizam gojenja. Šta treba da se desi da bi nabacili (ne)željene kilograme u vidu sala? Zatim da vidimo pod kojim uslovima se to salo topi, pa posle da se opredelimo za neku zdravu ali trajnu varijantu za skidanje šlaufa.

fat-man-diet-soda.jpg 

 

KAKO SE GOJIMO?

Onako od oka gojimo se zato što ne potrošimo sve što pojedemo. A zašto jedemo više nego nam treba? Šta nas na to nagoni?

Gojimo se zato što jedemo hranu koja nas veoma kratko drži sitim i tera nas da je sve više i sve češće jedemo. Ta ista vrsta hrane u organizmu izaziva procese pravljenja zaliha i još blokira razgradnju tog istog sala. Koja je to vrsta hrana?

To su ugljeni hidrati. Namernice koje ih sadrže su: šećer, čokolada, peciva, krompir, pirinač, banana, koka kola, ... one se u organizmu vare i razlažu na glukozu. Glukoza nakon jela vrlo brzo ulazi u krvotok. Podizanje nivoa glukoze u krvi izaziva lučenje hormona insulina koji uklanja glukozu iz krvi tako što jedan manji deo ubacuje u mišiće i jetru kao gorivo za narednih sat-dva-tri a ostatak u pretvara u masnoću koja smešta u ćelije masnog tkiva kao rezervno gorivo. Svega par sati kasnije nivo šećera u krvi je niži nego pre obroka a nivo insulina ostaje povišen. Organizam dobija signale da ponestaje goriva i opet smo gladni. Dokle god je povišen nivo insulina energija iz masnog tkiva je "zarobljena" jer insulin potpuno "gasi" sagorevanje masti jer je insulin hormon za pravljenje zaliha. Zato smo mi ponovo gladni i ponovo nam se jedu ugljeni hidrati. Deo energije se smešta u mišiće i jetru a veći deo, pogađate, ponovo u salo.
Dokle god je povišen nivo insulina nema fet brninga ima samo punjenja ćelija masnog tkiva i pojačana želja za unosom još ugljenih hidrata.

Hrana bogata ugljenim hidratima => porast nivoa šećera u krvi => porast lučenja insulina => prave se masne naslage => sprečava se topljenje masnih naslaga => mi se gojimo.

Nizak unos ugljenih hidrata => nema skokova insulina => eventualni manjak energije se nadoknađuje sagorevanjem masti => postoji osnov da smršamo.

Unos hrane bogate ugljenim hidratima podiže lučenje insulina a dokle god je nivo insulina u krvi povišen nema topljenja sala a pritom su aktivni mehanizmi za pravljenje sala.

Sledeći tekst daje odgovor šta da uradimo da bi smršali:
KAKO DA SMRŠAMO?



Komentari (104)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dexter92 dexter92 12:21 07.08.2014

Glad

Negde sam citao dobar teks koji pravi razliku izmedju insulinske i obicne gladi.
Insulinska glad nastaje kada pojedemo mnogo uh, organizam izluci mnogo insulina da bi uh konvertovao u mast jer su visoke koncentracije uh izuzetno opasne za org. Nakon toga nastaje situacija da nema vise secera u krvi (jer je pretvoren u mast) a nivo insulina je visok. To je ta neprijatna insulinska glad koja se tesko podnosi.
Obicna glad se desava kada su kolicine secera u krvi ispod nivoa aktivacije hormona insulina i manifestuje se kod vecine ljudi kao blagi tupi bol u stomaku i mnogo se lakse podnosi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:57 07.08.2014

Re: Glad

a najveći problem kod "gladi" je taj što jedeš ono što ti nije potrebno, pa ti organizam, koji je gladan prave hrane (belančevina, vitamina, zdravih masnoća, minerala...) traži još (jer iz bureka ništa od toga nije dobio), a ti umesto da mu daš belo meso/pastrmku na žaru, gomilu povrća koja su bogata vlaknima (ne skrobno povrće!), salatu sa malo maslinovog ulja, ti mu daš još jednu porciju špageta ili burek. i onda se ta "glad" malo smanji ali samo za 2-3 sata. onda ponovo posežeš za nekom hranom koja to nije, i tako u krug. a insulim piči li piči. tako se polako dolazi do dijabetesa tipa 2.
ja sam isprobala na sebi, potrebno je samo malo strpljenja: kada jedem dovoljo proteina i praktično neograničeno povrća sa vlaknima, a bez skroba (zelena salata, spanać, blitva, tikvice, plavi patlidžan, paradajz, kupus, krastavci...), meni se ne jede slatko, tj ni jedan prost UH (mada se i oni kvazi "složeni" na kraju pretvore u šećeri i opet u mast).
ima jedan odličan domaći blog o ishrani, piše ga jedna zgodna cica, ali ne znam da li će strongiju biti bzvz ako je "izreklamiram" ovde?
alselone alselone 20:01 07.08.2014

Re: Glad

ima jedan odličan domaći blog o ishrani, piše ga jedna zgodna cica, ali ne znam da li će strongiju biti bzvz ako je "izreklamiram" ovde?


Je l' moze na pp?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:02 07.08.2014

Re: Glad

Je l' moze na pp?

stig'o?
Strongman Strongman 23:30 07.08.2014

Re: Glad

Ma slobodno. Biće mi zadovoljstvo
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:13 08.08.2014

Re: Glad

Strongman
Ma slobodno. Biće mi zadovoljstvo

dobro. evo.
alselone alselone 07:14 08.08.2014

Re: Glad

BebaOdLonchara

stig'o?


Jap.
Milan Novković Milan Novković 12:23 07.08.2014

Ja bih ...

... možda, izbacio bananu sa spiska pošto ona ne spada u takozvane "fast carbs" hranu, onu koja jako brzo oslobađa glukozu u krvotok.

Isto, nevezano za mršavljenje, a korisno, šanse su da insulin, čiji višak nije poželjan u mozgu pa se izbacuje, zahteva za to izbacivanje supstance koje naše telo proizvodi u ograničenoj količini, a koje zavise od sastojaka od kojih zavisi i izbacivanje proteina koli dovode do neurodegenerativnih bolesti (i.e. Alchajmer), pa je višak glukoze --> višak insulina --> usporeno izbacivanje gluposti iz mozga --> veće šanse za Alchajmera.
Jukie Jukie 12:37 07.08.2014

Re: Ja bih ...

Milan Novković
... možda, izbacio bananu sa spiska pošto ona ne spada u takozvane "fast carbs" hranu, onu koja jako brzo oslobađa glukozu u krvotok.

To je spisak svih namirnica bogatih ugljenim hidratima, pomešana lista šećera, skroba i džank UH. (tj. veoma dobar izbor za naše podneblje)
Banana jeste nešto što bih preporučio kao izvor skroba; mi jedemo one slatke banane sa manje skroba a više šećera, a plantani i slične banane za kuvanje imaju mnogo više skroba i u rangu su sa navedenim pirinčem, krompirom i pecivom

(Ja recimo smatram da je piletina dobar izvor masnoća u ishrani, ako se bira dodatak skrobno-voćno-povrćnoj dijeti; to jest zdravija je nego drugi izvori masnoće)
nsarski nsarski 17:06 07.08.2014

Re: Ja bih ...

... možda, izbacio bananu sa spiska pošto ona ne spada u takozvane "fast carbs" hranu, onu koja jako brzo oslobađa glukozu u krvotok.

Ne znam za druge stvari, ali ja bananu jedem zbog kalijuma koji mi manjka. Vidim da to i Novak radi, a i ostali. Dakle, Milane Novkovicu, kad se sledeci put nadjes u Bg., idemo na banana party! (Think of this what you want, but there are many creative uses of banana).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:26 07.08.2014

Re: Ja bih ...

(Ja recimo smatram da je piletina dobar izvor masnoća u ishrani, ako se bira dodatak skrobno-voćno-povrćnoj dijeti; to jest zdravija je nego drugi izvori masnoće)

pa...zavisi sve kako je piletina gajena. taj problem postoji i kod omega 3 u ribama, jer je većina ribe koje kupujemo u ribarnicama, tovljeno, pa taj omega 3 "ispari", pretvori se u omega 6. opet, kod nekih divljaka imaš žive u ribama, pa treba i tu biti obazriv (kod onih riba koje jedu druge ribe). opet, meni je ultra žao da se divlja riba peca (tu mi se budi onaj vegetarijanski duh, kao i da se ubija divljač) pa onda jedem "tovljene" životinje. jedna od najzdravijih masnoća je kokosovo ulje: trpi vrlo visoke temperature i ne menja mu se sastav, a polje delovanja je vrlo široko. i avokado je dobar izvor masnoća, nuts (iako je kaloričan). maslinovo ulje...ne znam da li može kod nas da se pronađe dobro, jer sva ova italijanska koja uzimam, ni jedan nema talog posle nedelju dana čučenja u fridžu.
znam da neki bb-eri narućuju fish oil (kao ulje, ne perlice) iz inostranstva, plaćaju ga suvim zlatom, ali ja to ne mogu da progutam, i onda se oslanjam na te providne kapsulice...pitanje je koliko tu omega 3 zaista ima i kakvog je kvaliteta?
mislim da je puter sasvim super (pogotoho ghee, koga ne mrzi da pravi), ali slanina...to je moj favorit (emotivni).
ono što je kod tih dobrih masnoća problem je visoka kalorijska vrednost. možeš lako da se zezneš za jednu kašičicu više, i da ti to poremeti količinu kalorija koju si isplanirao da dnevno unosiš, ako želiš da oslabiš. e sad, ima nekih teorija da se od masnoća "ne možeš ugojiti", ali ja to ne pijem, jbg.

ps. voćno-skrobno-povrćna dijeta? ako ovde dijeta nije način ishrane, već režim za gubljenje sala, onda bi tu trebalo da ostanu samo ono povrćno, sa vrlo malo i povremeno voćnog dodatka. šta će ti skrob ako hoćeš da oslabiš??
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:28 07.08.2014

Re: Ja bih ...

zbog kalijuma

zar nije fora da kalijum kožeš da dobiješ i iz krastavaca, ako ih prethodno ne posoliš? to sam davno čula...
nsarski nsarski 17:46 07.08.2014

Re: Ja bih ...

BebaOdLonchara
zbog kalijuma

zar nije fora da kalijum kožeš da dobiješ i iz krastavaca, ako ih prethodno ne posoliš? to sam davno čula...

Hvala na savetu. Verujem da si u pravu (ljudi slicno pricaju i za paradajz), ali, sto da izmisljam toplu vodu?



Osim, naravno, ako nije akcija da se bojkotuje Honduras, ili Gvatemala, itd...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:54 07.08.2014

Re: Ja bih ...

mislim da novak i ekipa uzimaju bananu iz istog razloga kao i BB-eri, zbog šećera (koji je uljuljkan u vitaminima i mineralima. :)

elem, kalijuma u banani ima 8%, a u bademima 15, pistaći 22%, avokado, kropir, kelj oko 10-12%. so, nole i drugari bananu jedu zbog šećera, brza a zdravija energija. bar ja tako vidim tu stvar posle ovih brojki.
docsumann docsumann 17:56 07.08.2014

Re: Ja bih ...

baš sam danas na Science Discovery-ju gledao emisiju o ishrani sa posebnim osvrtom na bananu. stvarno interesantna biljka.
iako postoji više vrsta (prirodnih) banana, ova koja se masovno koristi za ljudsku upotrebu je vještački stvorena (otud nedostatak sjemenki!) monogenetska vrsta (sve banane u prodaji imaju istu genetsku osnovu).
ova genetska jednoobraznost čini bananU veoma ranjivu što se bolesti tiče, tj. jedna bolest bi mogla dovesti do pomora svih banana na svijetu (ovih po prodavnicama). kako ih je molekularna biologija "odgojila" tako ih ona i štiti stalnim modifikacijama koje usput dovode i do promjene ukusa.
a kažu da se takav masovnio pomor već desio prije 50-tak godina.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:26 07.08.2014

Re: Ja bih ...

au. znači, od sad bananu samo na slici...
docsumann docsumann 18:35 07.08.2014

Re: Ja bih ...

BebaOdLonchara
au. znači, od sad bananu samo na slici...


pa sad, nisu naveli nikakve eksplicitne nezdravine misim nije GMO, nit se nešto specijalno posebno manipuliše, a što se već ne radi sa žitaricama.

e, da, ima i ta neke hemikalija koja je "zamrzne", odnosno spriječava sazrijevanje tokom transporta ...
Jukie Jukie 18:43 07.08.2014

Re: Ja bih ...

BebaOdLonchara
.ps. voćno-skrobno-povrćna dijeta? ako ovde dijeta nije način ishrane, već režim za gubljenje sala, onda bi tu trebalo da ostanu samo ono povrćno, sa vrlo malo i povremeno voćnog dodatka. šta će ti skrob ako hoćeš da oslabiš??

Da, pošli smo iz različitih koordinatnih ćoškova, mislio sam na vrlo početnu gradnju ideje o ishrani, kad deci objašnjavaš šta sve u hrani treba da postoji, a ukombinovanu sa idejom da oni u razmišljanju polaze od fast fooda pa se to dekonstruiše, i da postoje bolji i lošiji izvor skroba (ne možeš deci da kažeš da treba da izbegavaju skrob), bolji i lošiji izvor masnoća itd. itd. A i kod njih je sve različito, njima svega treba mnogo jer celo telo treba da im se udvostruči za godinu dana, ili je već krenulo da se udvostručuje pa treba brzo brisati pod onom curling-metlom ispred kega da bi sve išlo kako treba i da ne bi imali neki deficiency.

Za kalijum inače koristim kalijumovu so, i naravno paradajz, vrlo mali procenat banana koje sam pojeo u poslednjih nekoliko godina mi nije izmamio izraz lica
alselone alselone 20:01 07.08.2014

Re: Ja bih ...

pistaći


Kod pistaća volim sve osim cene. Mislim da se u životu nisam najeo pistaća. Jednom sam poludeo i kupio kilogram. Mogao sam ga izjesti za dan ali sam se kontrolisao par dana.
alselone alselone 20:03 07.08.2014

Re: Ja bih ...

Ja bananu jedem kad sam uvece gladan a mrzi me da nesto spremam, ona mi "prevari" stomak i zaspim snom najedenog pravednika. Inace je se ne setim...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:50 07.08.2014

Re: Ja bih ...

nit se nešto specijalno posebno manipuliše, a što se već ne radi sa žitaricama.

zato ja ne jedem ni žitarice. ok, povremeno, ali samo vrlo povremeno (jednom mesečno npr) 2-3 kašike ovsenih pahuljica. smara me potapam i ceo taj "kako napraviti zdrave žitarice" fazon radim, pa ih onda i ne jedem.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:52 07.08.2014

Re: Ja bih ...

Ja bananu jedem kad sam uvece gladan

ja kad sam na putu i nema na vidiku nikakve kafane, a i majstor kaže samo "piš/puš pauza", onda pojedem dve banane i mirna sam jedno 4 sata.
Milan Novković Milan Novković 23:05 07.08.2014

Re: Ja bih ...

nsarski
... možda, izbacio bananu sa spiska pošto ona ne spada u takozvane "fast carbs" hranu, onu koja jako brzo oslobađa glukozu u krvotok.

Ne znam za druge stvari, ali ja bananu jedem zbog kalijuma koji mi manjka. Vidim da to i Novak radi, a i ostali. Dakle, Milane Novkovicu, kad se sledeci put nadjes u Bg., idemo na banana party! (Think of this what you want, but there are many creative uses of banana).

Bananas R Us, Long Live Bananas

I ja ih volim, imaju svašta, i kalijum i šećer koji se sporo oslobađa.

Ako jedeš previše ajd blaga radioaktivnost (dotični kalijum) (kamion banana aktivira neke radiation detektore, ali "šačica" banala za sledbenika Čak Norisa je mačji kašalj, plus kalijum se ne akumulira u organizmu) nego imaš dosta kalijuma pa neke creative uses moraju da nam uvedu i adrenalin u priču :) (kalijum usporava srce, adrenalin ubrzava, i oni neki zdravi ljudi što padaju mrtvi imaju zaustavljeno srce kako se sludi ovaj odnos posle vežbanja do pucanja pa naglog prestanka).

Nači, creative uses al i za "gospodu" u (naj)godinama

Banana party, odlična ideja, za dezert roštilj
Strongman Strongman 23:40 07.08.2014

Re: Ja bih ...

nsarski
... možda, izbacio bananu sa spiska pošto ona ne spada u takozvane "fast carbs" hranu, onu koja jako brzo oslobađa glukozu u krvotok.

Ne znam za druge stvari, ali ja bananu jedem zbog kalijuma koji mi manjka. Vidim da to i Novak radi, a i ostali. Dakle, Milane Novkovicu, kad se sledeci put nadjes u Bg., idemo na banana party! (Think of this what you want, but there are many creative uses of banana).


A mene ko me J...

Idem i ja na žurku zvali me vi ili ne
principessa_etrusca principessa_etrusca 01:32 08.08.2014

Re: Ja bih ...

Milan Novković

I ja ih volim, imaju svašta, i kalijum i šećer koji se sporo oslobađa.

И серотонин за добро расположење
Atomski mrav Atomski mrav 07:45 08.08.2014

Re: Ja bih ...

a kažu da se takav masovnio pomor već desio prije 50-tak godina.


http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/485173/Tuzna-istina-o-bananama
Strongman Strongman 13:57 07.08.2014

ja da se javim

Ne trcite ispred rude. Sledi nastavak price. Btw procitajte naslov ponovi
Jukie Jukie 15:20 07.08.2014

Re: ja da se javim

Pa sad se trudimo da determinišemo značenje reči da bismo mogli dalje da čitamo tekst (kao u nekom udžbeniku)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:27 07.08.2014

Re: ja da se javim

Sledi nastavak price.

nadam se da će biti i deo "kako vežbati da bi oslabio i šta jesti pre a šta posle treninga?", što mene najviše i zanima (ali to sam samo ja, hehe).
grmfrm grmfrm 19:15 07.08.2014

Re: ja da se javim

Ne trcite ispred rude. Sledi nastavak price. Btw procitajte naslov ponovi


Pa da ti sledeci blog bude sto informativniji zato mi sad lupetamo
grmfrm grmfrm 19:24 07.08.2014

Re: ja da se javim

"kako vežbati da bi oslabio i šta jesti pre a šta posle treninga?",


Kardio pre svega - trcanje, bajs, nordijsko u kombinaciji ako je cilj smao skidanje sala. Samo treba menjati ritam ebi ga imas strongija pa neka ti napravi neki program ja sam samo amater rekreativac.
Za zenskice plus cucnjevi me thinks.

Ili ceo dan u njivi pa da vidis kako ide

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:48 07.08.2014

Re: ja da se javim

Kardio pre svega

malo sutra. kardio je precenjen, radi samo u HIT varijanti. mislim, ok je za srce. za čučnjeve se slažem.
docsumann docsumann 21:08 07.08.2014

Re: ja da se javim

BebaOdLonchara
Kardio pre svega

malo sutra. kardio je precenjen, radi samo u HIT varijanti. mislim, ok je za srce. za čučnjeve se slažem.


danas je kardio standard u bb-u. čak i van sezone, kad se radi na masi, a o brušenju forme za takmičenje je još rano razmišljati.
em štiti srčku, em održava metabolizam na povišenom nivou.
obično se prakrikuje neka varijanta stepera il traka za brzo hodanje, mada ima i onih koji mogu da trče

p.s. jedan od prirodnih "trikova" za ubrzavanje metabolizma je zeleni čaj.
docsumann docsumann 22:02 07.08.2014

Re: ja da se javim

za čučnjeve se slažem.


pošto je domaćin ovog bloga expert za čučnjeve (ne znam da l' i dalje drži nacionalni rekord) jedno pitanje za njega - šta misli o formi (dubina, pa čak i formalna ispravnost) čučnjeva koji se danas izvode na top powerlifting takmičenjima u nekim federacijama ?

David Hoff kada je obarao rekord u totalu:



misim ovo je amplituda pokreta od svega 30-tak cm, a čini mi se i da je paralelnost u donjoj poziciji upitna.
zato mi se u principu i ne dopadaju ovi najnoviji equiped profi rekordi (benč i čučanj). silovanje forme zarad jurnjave za nekim ciframa koje jesu impozantne, ali čini mi se nauštrb atraktivnosti i istinske demonstracije snage.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:05 07.08.2014

Re: ja da se javim

danas je kardio standard u bb-u. čak i van sezone, kad se radi na masi, a o brušenju forme za takmičenje je još rano razmišljati.

pa ja sam mislila na kardio zbog skidanja sala. mnogo studija je pokazalo da jedino vežbe sa težinama uspevaju najbrže u tom poslu, jer izgradnja mišića čini pola posla?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:07 07.08.2014

Re: ja da se javim

jedan od prirodnih "trikova" za ubrzavanje metabolizma je zeleni čaj.

i za podizanje pritiska. <_<
docsumann docsumann 22:10 07.08.2014

Re: ja da se javim

pa ja sam mislila na kardio zbog skidanja sala. mnogo studija je pokazalo da jedino vežbe sa težinama uspevaju najbrže u tom poslu, jer izgradnja mišića čini pola posla?



ne znam za te studije, al' moje iskustvo je da bez aerobnih aktivnosti (brza šetnja u trajanju od 50-60 min) slabo smanjujem masne zalihe i pored (za rekreativca) ozbiljnih napinjanja pod tegovima.
grmfrm grmfrm 23:08 07.08.2014

Re: ja da se javim

malo sutra. kardio je precenjen, radi samo u HIT varijanti. mislim, ok je za srce. za čučnjeve se slažem.


Ne samo kardio nisam se izrazio vec i dizanje tereta. Ali mora se imati jedno u vidu. Kada dizes teret/trcis secer koji je trenutno razlozen u krvi prvo sagoris. Posle toga telo razlaze prvo misicno tkivo pa tek na kraju masti. Zato se prvo malo trci da se metabolizam ubrza i bananu nakon svake vezbe po malo da ne bi pravila nezeljeni efekat gubljenja misicnog tkiva.

Okej moram da kazem da ja treniram intezivnije pa je za mene ovo neophodno.
Sve zavisi i od treninga. Jednom sam se zajebao pa forsirao bez banane pa se misici osusili a salo nije otislo. Veliku ulogu igra i kakav ti je metabolizam i sam organizam. Zato dobar trener radi procenu toga na pocetku.

Isto tako telo nastavlja da sagoreva masti cela 24 casa nakon zavrsrtka treninga. Kljuc je tada ne uzimati U.H. koji usporavaju metabolizam.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:26 07.08.2014

Re: ja da se javim

ne znam za te studije, al' moje iskustvo je da bez aerobnih aktivnosti (brza šetnja u trajanju od 50-60 min) slabo smanjujem masne zalihe i pored (za rekreativca) ozbiljnih napinjanja pod tegovima.

pa sad ima ta fora oko dužine "džogiranja" i intenziteta. elem, na ovo mislim:
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:31 07.08.2014

Re: ja da se javim

Zato se prvo malo trci da se metabolizam ubrza i bananu nakon svake vezbe po malo da ne bi pravila nezeljeni efekat gubljenja misicnog tkiva.

Isto tako telo nastavlja da sagoreva masti cela 24 casa nakon zavrsrtka treninga. Kljuc je tada ne uzimati U.H. koji usporavaju metabolizam.

pa to onda znači da taj kardio od 60 minuta, gde se u drugih pola sata "troše masne naslage" ne pije vodu, jer koliko nam vremena treba da potrošimo šećer iz krvi? pa onda mišić? zato mi se i čini da se mast gubi baš posle dizanja tereta ili vežbi visokog intenziteta, jer se mišići oporavljaju od većeg napora pa im treba više da jedu, ili nisam dobro shvatila??
docsumann docsumann 23:36 07.08.2014

Re: ja da se javim

pa sad ima ta fora oko dužine "džogiranja" i intenziteta. elem, na ovo mislim:


mišići se svakako nabacuju intezitetom, a ne obimom treninga (ovo je principijelno da me džedi ne bi ponovo prozivao za površnost ).
međutim, da bi se zašlo u sagorjevanje masnih rezervi fizička aktivnost mora da potraje preko cca 30 min, a do tada tijelo troši šećere iz krvi kao energent.

jasno i da se ne može "šprintati" 30 i više minuta . famozni fet brnersi upravo smanjuju ovaj uvodni dio i pomažu da se što prije napadne salo. mada sa njima nemam ama baš nikakvo iskustvo.
Strongman Strongman 23:41 07.08.2014

Re: ja da se javim

Pa da ti sledeci blog bude sto informativniji zato mi sad lupetamo

To mi je namera
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:31 08.08.2014

Re: ja da se javim

da bi se zašlo u sagorjevanje masnih rezervi fizička aktivnost mora da potraje preko cca 30 min,

a šta ćemo sa ovima koji postižu iste te rezultate za samo 12 minuta?
docsumann docsumann 00:52 08.08.2014

Re: ja da se javim

BebaOdLonchara
da bi se zašlo u sagorjevanje masnih rezervi fizička aktivnost mora da potraje preko cca 30 min,

a šta ćemo sa ovima koji postižu iste te rezultate za samo 12 minuta?


heh, moram priznati da je ovo posve novo za mene, a i vidim istraživanja su relativno novijeg datuma. moraću da proučim i prikupim informacije sa druguh izvora.

bilo bi dobro kad bi se džedi pojavio da prokomentariše.
grmfrm grmfrm 06:29 08.08.2014

Re: ja da se javim

pa to onda znači da taj kardio od 60 minuta, gde se u drugih pola sata "troše masne naslage" ne pije vodu, jer koliko nam vremena treba da potrošimo šećer iz krvi? pa onda mišić? zato mi se i čini da se mast gubi baš posle dizanja tereta ili vežbi visokog intenziteta, jer se mišići oporavljaju od većeg napora pa im treba više da jedu, ili nisam dobro shvatila??


Masti pocinju da se tope tek negde posle 15 minuta od pocetka treninga kakav god da je samo da je intezivan. Toliko treba telu da pocne da trosi rezerve.

Sam trening ne treba da traje vise od 1 do 1 i po sat.

I obavezeno magnezijum posle treninga. On pomaze da se misici cuvaju i lepo odmore.

Posle treninga je dobro pojesti supicu jer se tokom gubi puno vode koju treba piti tokom vezbi. Voda takodje ubrzava topljenje sala.
E sad ako zelis misice moraju se unositi proteini nakon treninga.
Tu je izbor ili biftek kuvano jaje i slicno, ili kupis one proteine u kanti ciji ukus moram priznati niko ne voli pa ne znam koja da je aroma.
E sad tu sto vise para to je bolje.
arcins arcins 07:11 08.08.2014

Re: ja da se javim

docsumann
pa sad ima ta fora oko dužine "džogiranja" i intenziteta. elem, na ovo mislim:


mišići se svakako nabacuju intezitetom, a ne obimom treninga (ovo je principijelno da me džedi ne bi ponovo prozivao za površnost ).
međutim, da bi se zašlo u sagorjevanje masnih rezervi fizička aktivnost mora da potraje preko cca 30 min, a do tada tijelo troši šećere iz krvi kao energent.

jasno i da se ne može "šprintati" 30 i više minuta . famozni fet brnersi upravo smanjuju ovaj uvodni dio i pomažu da se što prije napadne salo. mada sa njima nemam ama baš nikakvo iskustvo.


Slazem se, odn. drugi se slazu a ja prihvatio. Mada kazu da je potrebno 20tak min. intenzivnog rada, puls do 120 otk/min., da bi se potrosile rezerve energije iz krvi i jetre, pa tek ondak preslo na topljenje salca. Inace druga stvar kod rada misisca je sto misic topi mast u svom neposrednom okruzenju, odnosno mast oko sebe. Davno sam citao pa zaboravio koliko se Kcal. trosi po razlicitim vidovima aktivnosti, trcanje, plivanje (otpor devet puta veci no kroz vazduh), bicikl, ali se secam da se ubedljivo ali ubedljivo najvise Kcal. trosi trcanjem uz stepenice (preko 1000 Kcal. za sat vremena).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:35 08.08.2014

Re: ja da se javim

bilo bi dobro kad bi se džedi pojavio da prokomentariše.

e, da.
ja sam se načitala u poslednjih par meseci o tom HIIT-u, pa sam jedno vreme "trenirala" tako što sam se pentrala na 4ti sprat. puls mi ode na 140, uletim u stan (izdahnem, normalno), iskuliram dok mi se puls ne spusti na "sedeći" nivo, i onda opet. i tako 5-6 puta. treba li reći da sam sledeća dva dana hodala po kući kao zombi?! neko je pomenuo da se tako uz stepenice najviše kalorija potroši, ako ne rikneš u mintajmu.
doduše, sad sam bolja. ne riknem na trećem, kao ranije.
shkval shkval 10:03 08.08.2014

Re: ja da se javim

Posle toga telo razlaze prvo misicno tkivo pa tek na kraju masti.

Da li je ovaj redosled tacan?
Ja koliko se secam, prvo se trosi secer, pa onda masti, pa tek onda organizam razgradjuje sopstvene misice (proteine)
grmfrm grmfrm 10:24 08.08.2014

Re: ja da se javim


Da li je ovaj redosled tacan?
Ja koliko se secam, prvo se trosi secer, pa onda masti, pa tek onda organizam razgradjuje sopstvene misice (proteine)


Koliko znam, na zalost da, inace bi se salo mnogo brze skidalo i pri najmanjoj fizickoj aktivnosti jer se secer brzo sagori.
dexter92 dexter92 10:38 08.08.2014

Re: ja da se javim

Da li je ovaj redosled tacan?
Ja koliko se secam, prvo se trosi secer, pa onda masti, pa tek onda organizam razgradjuje sopstvene misice (proteine)

Ovo je dobro pitanje, mozda ne postoji precizan odgovor.
Mislim da je redosled trosenja energije : alkohol,secer,masti,proteini.
E sad, kada bi se drzali samo dijete, bez ikakve fizicke aktivnosti, izgubili bi masti ali i jedan deo misicnog tkiva jer bi organizam 'procenio' da mu nije neophodno obzirom da nisu posebno aktivni.
Ako idemo dijeta plus fizicka aktivnost onda ce organizam imati tendenciju da zadrzi ili cak razvije misice ukoliko postoji odgovarajuci proteinski unos za njihovo odrzavanje, pri cemu ce mozda i jedan deo unetih proteina potrositi kao energent umesto gradivni materijal.
U praksi je ovo jako individualna stvar i svakom treba posebno odmeriti i trening i ishranu da bi se postigli odgovarajuci rezultati.
dexter92 dexter92 10:40 08.08.2014

Re: ja da se javim


Koliko znam, na zalost da, inace bi se salo mnogo brze skidalo i pri najmanjoj fizickoj aktivnosti jer se secer brzo sagori.

Salo nikako ne moze brzo da se trosi fizickom aktivnoscu jer ima ogromnu energetsku vrednost.
Prosecna osoba potrosi samo 50grama sala pretrcavsi cak 10 km.
arcins arcins 10:54 08.08.2014

Re: ja da se javim

dexter92

Koliko znam, na zalost da, inace bi se salo mnogo brze skidalo i pri najmanjoj fizickoj aktivnosti jer se secer brzo sagori.

Salo nikako ne moze brzo da se trosi fizickom aktivnoscu jer ima ogromnu energetsku vrednost.
Prosecna osoba potrosi samo 50grama sala pretrcavsi cak 10 km.



1gr. masti = 9 Kcal.
Jukie Jukie 11:55 08.08.2014

Re: ja da se javim

grmfrm
Ne trcite ispred rude. Sledi nastavak price. Btw procitajte naslov ponovi

Pa da ti sledeci blog bude sto informativniji zato mi sad lupetamo

Kao kad đaci rade inicijalni test pa nastavnik zna šta mora da im crta a šta da kaže "kao što znate..."
NNN NNN 18:18 08.08.2014

Re: ja da se javim

brza šetnja u trajanju od 50-60 min
baš sam pre par dana otkrio tajnu svoje gojaznosti - ovog leta sam nabacio jedno dva kila a jedem "samo paradajz"
to je zato što ne šetam više, pošto sam se odselio sa Ade, a praktično deceniju sam svakodnevno prelazio bar 5 km (a češće i po 10-ak km dnevno pešice) i to ne zbog kilaže/treninga i sl. nego što volim da šetam.
pnbb pnbb 19:50 08.08.2014

Re: ja da se javim

Daj nemoj da se zezas sa stepenistem, to je drugi najbolji nacin da uspesno i brzo sjebes kolena
Sprint uzbrdo, ako imas pri ruci neku uzbrdicu, e to je druga stvar

BebaOdLonchara
bilo bi dobro kad bi se džedi pojavio da prokomentariše.

e, da.
ja sam se načitala u poslednjih par meseci o tom HIIT-u, pa sam jedno vreme "trenirala" tako što sam se pentrala na 4ti sprat. puls mi ode na 140, uletim u stan (izdahnem, normalno), iskuliram dok mi se puls ne spusti na "sedeći" nivo, i onda opet. i tako 5-6 puta. treba li reći da sam sledeća dva dana hodala po kući kao zombi?! neko je pomenuo da se tako uz stepenice najviše kalorija potroši, ako ne rikneš u mintajmu.
doduše, sad sam bolja. ne riknem na trećem, kao ranije.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:02 08.08.2014

Re: ja da se javim

Daj nemoj da se zezas sa stepenistem, to je drugi najbolji nacin da uspesno i brzo sjebes kolena

..koja su već sjebana. kad ne mogu da odolim stepenicama.
docsumann docsumann 20:16 08.08.2014

Re: ja da se javim

NNN
brza šetnja u trajanju od 50-60 min
baš sam pre par dana otkrio tajnu svoje gojaznosti - ovog leta sam nabacio jedno dva kila a jedem "samo paradajz"
to je zato što ne šetam više, pošto sam se odselio sa Ade, a praktično deceniju sam svakodnevno prelazio bar 5 km (a češće i po 10-ak km dnevno pešice) i to ne zbog kilaže/treninga i sl. nego što volim da šetam.


u mene isti problem. ko će po ovoj vrućini da bude aktivan. čekam jesen da se isfitujem, a trenutno samo guram masu i snagu (pod klimom)


p.s. sasvim sam zadovoljan presjekom stanja
docsumann docsumann 20:16 08.08.2014

Re: ja da se javim

BebaOdLonchara
Daj nemoj da se zezas sa stepenistem, to je drugi najbolji nacin da uspesno i brzo sjebes kolena

..koja su već sjebana. kad ne mogu da odolim stepenicama.


onda je Herceg Novi idealan grad za tebe
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:18 08.08.2014

Re: ja da se javim

onda je Herceg Novi idealan grad za tebe

neka, 'fala.
grmfrm grmfrm 19:14 07.08.2014

Add more for more

šećer, čokolada, peciva, krompir, pirinač, banana, koka kola,


Iii... aditivi razni a mogu zamislim samo koja klasa se kod nas gura.
Pogotovo ovo sto se gura u mleko i meso. Samo se nadujes kao balon.

A kad smo kod mesa zasto moram da idem do Crne Gore za posteno parce govedjeg mesa?
alselone alselone 20:04 07.08.2014

Re: Add more for more

A kad smo kod mesa zasto moram da idem do Crne Gore za posteno parce govedjeg mesa?


Junetina je komedija kod nas. Govedji gulas se skuva za sat vremena. Malo duze od ribe. Pa to nikad nije bilo. Duze se kuva postena kokoska od junetine.
docsumann docsumann 21:10 07.08.2014

Re: Add more for more

Junetina je komedija


junetina je tragedija ... za june

dexter92 dexter92 22:25 07.08.2014

Re: Add more for more

Junetina je komedija kod nas. Govedji gulas se skuva za sat vremena. Malo duze od ribe. Pa to nikad nije bilo. Duze se kuva postena kokoska od junetine.


Mislim da brzina kuvanja(omeksavanja) zavisi od velicine komada mesa, mada se meni junetina i dalje krcka standardno 2-3 sata na blagoj vatri.
Na kraju, kako povezujes kvalitet junetine sa duzinom kuvanja?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:19 07.08.2014

Re: Add more for more

Na kraju, kako povezujes kvalitet junetine sa duzinom kuvanja?

ni ja ne znam. kada kuvam junetinu (od rebra) u supi, da bi se sasvim raspala, i meso i hrskavica, kuvam je na laganoj vatri cca 5 sati. mada, komadići od buta sa boranijom...pre se meso skuva od boranije.
alselone alselone 07:21 08.08.2014

Re: Add more for more

Na kraju, kako povezujes kvalitet junetine sa duzinom kuvanja?


Hormonima rasta i ostalim špecijama za "naduvavanje". Taj mišić kao da nije mišić koji se ikad pokrenuo i ima neku čvrstinu.

Gulaš se ne kuva na blagoj vatri kao supica. Na blagoj vatri i šargarepi treba sat vremena da omekša.


mada, komadići od buta sa boranijom...pre se meso skuva od boranije.

To ti kažem. Ja imam prostu računicu, sećam se kad me je ćale učio da kuvam juneći paprikaš koliko mi je rekao da se kuva i koliko smo ga tada kuvali, i koliko ga kuvam danas matijevićevskom junetinom.


arcins arcins 07:31 08.08.2014

Re: Add more for more


To ti kažem. Ja imam prostu računicu, sećam se kad me je ćale učio da kuvam juneći paprikaš koliko mi je rekao da se kuva i koliko smo ga tada kuvali, i koliko ga kuvam danas matijevićevskom junetinom.





Gulas komsija, gulas. Gujas (sa j) na madjarskom znaci stocar (ono lalinsko s), ili su me Madzari lagali?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:30 08.08.2014

Re: Add more for more

Taj mišić kao da nije mišić koji se ikad pokrenuo i ima neku čvrstinu.

pa i nije se pokrenuo. te životinje stoje u mestu, jedu, tu spavaju, obavljaju nuždu i pokrenu se tek kad ih odvode u klanicu.
alselone alselone 12:08 08.08.2014

Re: Add more for more

pa i nije se pokrenuo. te životinje stoje u mestu, jedu, tu spavaju, obavljaju nuždu i pokrenu se tek kad ih odvode u klanicu.


Pa to. Skoro sam bio u Holandiji i tamo sam video gomilu pasnjaka sa kravama i ovcama dok sam isao vozom. Zaista ogroman broj zivotinja se slobodno pase napolju. Ogroman broj. Cinilo mi se da imaju vise pasnjaka nego zemlje pod zitaricama.
adriana adriana 21:47 07.08.2014

Kako smršati

1. Odeš do pijace.
2. Skuvaš nešto zeleno.
3. Toliko je zdravo da ti ubije volju za jelom.
4. Ostane ti i za sutra.
5. Vidi pod 3.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:08 07.08.2014

Re: Kako smršati

3. Toliko je zdravo da ti ubije volju za jelom.

kod mene na pijaci ima jedna tezga sa organsim povrćem. :)
alselone alselone 07:24 08.08.2014

Re: Kako smršati

kod mene na pijaci ima jedna tezga sa organsim povrćem. :)


U Njemačku ili kod nas? Postoji li ikakva regulativa što se tiče organske hrane kod nas?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:28 08.08.2014

Re: Kako smršati

U Njemačku ili kod nas?

kod nas (palilulska pijaca, isti proizvođač je prodavao i Univerexportu u NS, ali su mu digli cenu zakupa, pa se povukao, ali ne znam gde. pa kao strogi su i proveravaju proizvođače. to sam čula od dvojice koji se bave industrijskom stočnom hranom u okolini subotice, pa su obavešteni. e sad, zdravlje je najskuplje, ali znam da sam zbog dva patlidžana, dve glavice belog luka, veze blitve i kilograma paradajza kraća za 650 dindži. :(
larisa_bg larisa_bg 22:16 07.08.2014

Burek rulz

ovaj blog je zakasnio barem 3 meseca...
već je kraj leta, ko smrš'o - smrš'o
a i nije neko leto
ima grupa na fejsu "Devojke jedite šta hoćete, leta neće ni biti"
docsumann docsumann 22:48 07.08.2014

Re: Burek rulz

"Devojke jedite šta hoćete, leta neće ni biti"




ok, znači slatkiši su detabuizirani ovog antiljeta ...

poklon slička za koleginice i pokojeg kolegu ()

Ulisses Jr. jedan od najpopularnijih estetskih bodibildera (suvremena kategorija nastala ukrštanjem manekena i naty bodibildera)



alselone alselone 07:25 08.08.2014

Re: Burek rulz

Kakva mu je to pelena?
alselone alselone 07:25 08.08.2014

Re: Burek rulz

Docs, a kako ovome nije naduven stomak, posto se, evidentno, puca?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:15 08.08.2014

Re: Burek rulz

Kakva mu je to pelena?

sve sa bučicom od 2kg unutra. :)))))
docsumann docsumann 14:57 08.08.2014

Re: Burek rulz

alselone
Docs, a kako ovome nije naduven stomak, posto se, evidentno, puca?


naduven stomak (gh guts) se javlja kao posljedica korišćenja hormona rasta, neki kažu insulina.

steroidi nemaju ovaj nusefekat.
a za dotičnog estetu kažu da je natural bb (nattie). e, sad, u šta vjerovati?!
teorijski, sa dobrom, šta dobrom, izuzetnom genetikom, disciplinom i posvećenošću ova muskulatura je dostižna i bez steroida.
ljudi obično nisu svjesni koliko je genetika bitna u bb-u. kad pokušavam to da im ilustrujem uvijek posegnem za kravama. i to ne bilo kojim ...



bik rase belgium blue.


u uzgoju ovih goveda ne koriste se nikakvi stimulansi, već su u stvaranju rase pri ukrštanjima forsirani najmuskulozniji primjerci. kroz nevelikoi broj prelaznih generacija na kraju su dobijena goveda enormno razvijene muskulature.

možete zamisliti na šta bi ličili današnji vrhunski sportisti da su nacisti pobijedili u WWII.
arcins arcins 15:32 08.08.2014

Re: Burek rulz

docsumann
alselone
Docs, a kako ovome nije naduven stomak, posto se, evidentno, puca?


naduven stomak (gh guts) se javlja kao posljedica korišćenja hormona rasta, neki kažu insulina.

steroidi nemaju ovaj nusefekat.
a za dotičnog estetu kažu da je natural bb (naty). e, sad, u šta vjerovati?!
teorijski, sa dobrom, šta dobrom, izuzetnom genetikom, disciplinom i posvećenošću ova muskulatura je dostižna i bez steroida.
ljudi obično nisu svjesni koliko je genetika bitna u bb-u. kad pokušavam to da im ilustrujem uvijek posegnem za kravama. i to ne bilo kojim ...



bik rase belgium blue.


u uzgoju ovih govečeta se ne koriste nikakvi stimulansi, već su u stvaranju rase pri ukrštanjima forsirani najmuskulozniji primjerci. kroz nevelikoi broj prelaznih generacija na kraju su doijena govedsa enormne muskulature.

možete zamisliti na šta bi ličili današnji vrhunski sportisti da su nacisti pobijedili u WWII.



Nemoj da te neko cuje da si u nedoumici oko ovog "naturalnog", molim te lepo.
docsumann docsumann 16:02 08.08.2014

Re: Burek rulz

Nemoj da te neko cuje da si u nedoumici oko ovog "naturalnog", molim te lepo.


heh, pa oko najboljih nattie bb, onih koji se takmiče na zvaničnim nattie takmičenjima gdje postoji striktna doping kontrola, i dalje uvijek ima puno nedoumica i kontroverzi, a koje se sve svode na jedno pitanje - da li varaju?

evo nekih (zvanično) nattie bb, pa procjenite sami:

Jim Cordova



Doug Miller



Kiyoshi Moody



Jeff Willet




edit: na koncu končeva pogledaj još jednom onog bika. on em je 100% prirodan, em ne trenira uopšte
arcins arcins 16:35 08.08.2014

Re: Burek rulz

docsumann
Nemoj da te neko cuje da si u nedoumici oko ovog "naturalnog", molim te lepo.


heh, pa oko najboljih naty bb, onih koji se takmiče na zvaničnim naty takmičenjima gdje postoji striktna doping kontrola, i dalje uvijek ima puno nedoumica i kontroverzi, a koje se sve svode na jedno pitanje - da li varaju?

evo nekih (zvanično) naty bb, pa procjenite sami:

Jim Cordova



Doug Miller



Kiyoshi Moody



Jeff Willet




I na ostalim takmicenjima postoji doping kontrola (Univerzum, Olimpia), pa nista, niko nista.
docsumann docsumann 16:51 08.08.2014

Re: Burek rulz

I na ostalim takmicenjima postoji doping kontrola (Univerzum, Olimpia), pa nista, niko nista.


ne, ne postoji. to je bar očigledno

ustvari, postojao je pokušaj da se ista sprovede u dijelo na par olimpija tokom osamdesetih, ali je propao zbog najave najboljih bb-a da će napustiti ifbb.

a što reče jedan od učesnika tih Olimpija, misim da se radilo o Li Pristu (parafraziram) - kontrola je bila toliko rigorozna da sam mogao da direktno sipam diuretik u čašicu za davanje uzorka mokraće pa bih opet ladno prošao.


na natural takmičenjima doping kontrole su ipak ozbiljnije.

e, sad da se vara - vara se. a koliko, teško je reći.


EDIT: inače na olimpiji 1987 (čini mi se) učestvovao je i jedan naturalac (!?) Michael Ashley.





Q: People will assess the development you showed on stage when you won your Arnold title and find it very hard to believe you were natural back then. You had the size and conditioning indicative of one who is taking anabolic steroids. Can you understand this level of skepticism?
dot

A: Well if we look at history there are always a few bodybuilding athletes out there who have made abnormal achievements without the use of steroids or any other kinds of performance enhancing drugs. So it's not like Mike Ashley is the only guy who has ever done it.

Now I will firmly say that even today at 50 years old I can get as ripped up as any guy on steroids. I can say that, but I can't get as big as they do while getting as ripped as they are. So with my level of discipline with my diet I can get in shape with no problems.

The part that really made me controversial was the fact that I was also able to maintain size. Back in my day, when I told people that I ingested 5000 calories a day that was unheard of for bodybuilders of my size because guys just didn't want to go that high. Now we have moved on and evolved and you have heard more about athletes' eating more food.

I was one of the pioneers for ingesting those kinds of calories. Now we know that's conducive to maintaining more muscle mass. To keep that added tissue you must ingest adequate calories while you make those dietary modifications (pre contest). This gives you a much better chance of maintaining mass than the guy who is dieting down using 1800 to 2500 calories a day.


LINK
arcins arcins 17:09 08.08.2014

Re: Burek rulz

docsumann
I na ostalim takmicenjima postoji doping kontrola (Univerzum, Olimpia), pa nista, niko nista.


ne, ne postoji. to je bar očigledno

ustvari, postojao je pokušaj da se ista sprovede u dijelo na par olimpija tokom odsamdesetih, ali je propao zbog najave najboljih bb-a da će napustiti ifbb.

a što reče jedan od učesnika tih Olimpija, misim da se radilo o Li Pristu (parafraziram) - kontrola je bila toliko rigorozna da sam mogao da direktno sipam diuretik u čašicu za davanje uzorka mokraće pa bih opet ladno prošao.


na natural takmičenjima doping kontrole su ipak ozbiljnije.

e, sad da se vara - vara se. a koliko, teško je reći.



Bio je i Cutler 2001, diuretic.
docsumann docsumann 17:23 08.08.2014

Re: Burek rulz

Bio je i Cutler 2001, diuretic.


Nasser tamo neke '95,'96. no mislim da su mu htjeli staviti do znanja da pretjeruje sa dopingom. u to vrijeme su ga zvali hodajuća hemija.

nažalost to pretjerivanje je platio glavom nedugo po završetku takmičarske karijere.


na diuretike su u ifbb-u bili nešto osjetljiviji nego na ostale supstance pošto su dva vrhunska takmičara sa kraja 80-tih umrli upravo od posljedica ekstremnog isušivanja tijela.



Muhamed Benaziza, ubica divova



superisprugani Andreas Munzer
NNN NNN 18:34 08.08.2014

Re: Burek rulz

bik rase belgium blue.
Ipak bih stavio pare na divljeg gaura



Evo poređenja veličine sa afričkim bivolom koji je prilično veliko govedo

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:30 08.08.2014

Re: Burek rulz

Ipak bih stavio pare na divljeg gaura

lepo rek'o docs, genetika.
(ja ne bih jela tog divljaka, tu sam davno povukla crtu )
docsumann docsumann 22:26 07.08.2014

10 000 kalorija


interesantno da dijetu od 10k kalorija dnevno sprovode i Majkl Felps (najbolji plivač današnjice) i Brajan Šo (jedan od najboljih strongmena).
s tim što se na Majklu to ne bi dalo primjetiti
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:18 07.08.2014

Re: 10 000 kalorija

takođe kažu da felps jede najgoru brzu hranu u tih 10 soma kalorija.
docsumann docsumann 23:27 07.08.2014

Re: 10 000 kalorija

BebaOdLonchara
takođe kažu da felps jede najgoru brzu hranu u tih 10 soma kalorija.


kažu da su Ljubek i Nišović, osvajači zlatne medelje za SFRJ u kajaku na 500m na olimpijadi u Montrealu, na pripremama tukli po teglu masti dnevno.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:10 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

na pripremama tukli po teglu masti dnevno.

slanina i čvarci. i puter.
grmfrm grmfrm 06:25 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

kažu da su Ljubek i Nišović, osvajači zlatne medelje za SFRJ u kajaku na 500m na olimpijadi u Montrealu, na pripremama tukli po teglu masti dnevno.


Nisu sve masti iste. Recimo mast iz cokolade koja se kod nas prodaje je daleko stenija od ciste svinjske masti. Gojenju vise doprinosi neaktivnost i losa hrana koje je sve vise u zadnjoj deceniji punjena raznim hemikalijama i aditivima. A Mekdonalds je sinonim za losu hranu koja se sporo vari i ima malo korisnih sastojaka vise hemije nego hrane.

Sama svnijska mast zapravo nije toliko nezdrava koliko je mit oko toga stvoren.
grmfrm grmfrm 06:26 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

slanina i čvarci. i puter.


E da margarin je uzasna stvar to nemojte jesti.
Puter je zakon.
alselone alselone 07:27 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

A Mekdonalds je sinonim za losu hranu koja se sporo vari i ima malo korisnih sastojaka vise hemije nego hrane.


Ja sam cuo da je takodje jako stetna zbog kolicine konzervansa. Ima ona prica kako su ostavili bigmek nedelju dana pod staklenim zvonom i da se nije promenio.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:14 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

E da margarin je uzasna stvar to nemojte jesti.

to ne jedem. ni meso od matijevića. a svinjska mast je kul, ako znaš od koga kupuješ (šatro, iskreni su )
Jukie Jukie 12:05 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

BebaOdLonchara
E da margarin je uzasna stvar to nemojte jesti.to ne jedem. ni meso od matijevića. a svinjska mast je kul, ako znaš od koga kupuješ (šatro, iskreni su )

Ja jedem dijet? ili light? margarin jer sam procenio da je najmanje zlo kad osetim munchies za masnoćom, a od svinjske masti mi nažalost izlaze bubuljice po leđima...
NNN NNN 18:39 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

dijetu od 10k kalorija dnevno sprovode i Majkl Felps
Koliko se sećam Felps je ovo demantovao.

(ionako se drogira, a kad i to omane tu je merač vremena Omega čiji je Felps maneken)
docsumann docsumann 18:42 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

NNN
Majkl Felps
Koliko se sećam Felps je ovo demantovao


koje, ukupne kalorije ili džank fud?

edit:

Food for fuel: Olympian Phelps' unusual diet - LINK

datum je malo bajatiji, ali je članak sa BBC-ja.
NNN NNN 18:46 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

ukupne kalorije.
Mrzi me da tražim, ali je bila vest da svakodnevno pojede 12k i to uglavnom čini mi se pice, špagete, jaja, sendviči (u nekim suludim količinama).
pa je on valjda rekao da voli to da jede, ali da bi crko kad bi to sve pojeo za dan

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:27 08.08.2014

Re: 10 000 kalorija

Ja jedem dijet? ili light? margarin jer sam procenio da je najmanje zlo kad osetim munchies za masnoćom, a od svinjske masti mi nažalost izlaze bubuljice po leđima...

taj light je još gori. pazi ovako, svinjska mast i puter postoje u prirodi, margarin ne postoji u prirodi. nema te krave koja daje margarin. probaj da pređeš na puter (znam, skuplji je) pa ga maži (ako ga mažeš na hleb) malo tanje. ako tako loše podnosiš svinjsku mast, probaj pileću, ili kao maslinovo ulje (mada ono ne bi trebalo da se zagreva nešto mnogo...). suncokretovo ulje je takođe katastrofa. imaš gore link koji sam ostavila alsu, jedna naša cica piše dosta simpatično o ishrani, pa pročitaj njene tekstove. sve to, naravno, možeš da pronađeš diljem weba, ali zgodno je kad ti neko sakupi to znanje i smesti na jedno mesto.
jednatanja jednatanja 12:55 08.08.2014

Ja krenem

proletos da trčim malo po malo, umesto da sedim i čekam kraj treninga klinaca, ajde da se aktiviram za tih sat vremena. Nisam prenaglila, baš onako skromno na početku. Posle par nedelja meni se javi bol u ahilovim tetivama koji do dana današnjeg traje. Najgori je ujutro kad se probudim i krenem, bukvalno se teturam do kupatila. Posle se valjda već razradi pa nemam problema. Niko ne sme da me pipne tu ili nedajbože stegne, ode glava.

A što se tiče ishrane, negde pročitah, i svojevremeno primenih (uspešno) pravilo, posle 16h bez ugljenih hidrata. Znači može i sir i meso za večeru, ali bez hleba.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana