Budućnost| Ekonomija| Gost autor| Istorija| Politika

"ZAPADNA PLUTOKRACIJA KREĆE U RAT NA MEDVJEDA"

Nebojša Milikić RSS / 04.09.2014. u 10:41

Taman kad sam zaključio da je tekst koji sledi primer prilično površnog aktivističkog entuzijazma, kad ono, Obama otišao po reket u Estoniju i razmahao se u svojoj imperijalnoj i falsifikatorskoj retorici... sa jasnim ciljem da, u proverenom ratnohuškačkom maniru State Dept. i NATO glasnogovornika, minira nagovešteni kompromis i primirje u istočnoj Ukrajini... dakle, ipak prenosim tekst (uz dozvolu portala Novi Plamen) pa ćemo kroz diskusiju da vidimo kako stvari stoje sa aktivističkim entuzijazmom u susretu sa ratnohuškačkim profiterstvom...

ZAPADNA PLUTOKRACIJA KREĆE U RAT NA MEDVJEDA  

piše: Pepe Escobar

Status nakon hladnog rata u Istočnoj Evropi, da se ni ne spominje Zapadna Evropa, sad je mrtav i sahranjen. Za zapadnu plutokraciju, koja čini 0,00001% stanovništva na vrhu piramide naše planete, a istinski je gospodar univerzuma, Rusija predstavlja posljednji poželjan zalogaj: ogromno bogatstvo prepuno prirodnih izvora, šuma, čiste vode, minerala, nafte i prirodnog plina. Rusija posjeduje sve ono što može ljubitelje rata u orwellovskom panoptikumu NSA i CIA dovesti do ekstaze.Što poduzeti da se ščepa i to s profitom takav zalogaj i da se dođe do zaista impresivnog plijena?


Tu stupa na scenu globalni policajac NATO. Upravo u času kad je dobila nogom u stražnjicu u vlastitoj pozadini od planinskih ratnika naoružanih kalašnjikovima, organizacija proizišla iz Atlantskog Pakta smjesta stvara „stožer" usmjeren prema Rusiji, kako su to predlagali Mackinder i Brzezinski. Maršruta će biti zacrtana tokom sastanka na vrhu čitave skupine, početkom septembra u Škotskoj. U tom intervalu tragedija leta MH17 brzo se problikuje. Prema onome što je izrekao njemački pilot- stručnjak, uz konstatacije date na licu mjesta od strane promatrača OSCE iz Kanade, sasvim je moguće da je avion pogođen topovskom paljbom iz automata kalibra 30, kojima su opremljeni ukrajinski SU-25; projektil je pogodio pilotsku kabinu letilice MH17, što je dovelo masivne dekompresije i rušenja aviona.

Nikakave dakle rakete, čak ni R-60 M zrak-zrak, a još manje rakete BUK (objekti početne potpuno frentične manipulacije s američke strane) uopće nije bilo. Novo objašnjenje potvrđeno je od svjedoka, koji su se našli na licu mjesta i dali intervjue u odsad vrlo poznatoj reportaži BBC „izbrisani". Radilo se dakle o operaciji pod lažnom zastovom, koju su planirale Sjedinjene Države, pacerski izvedenoj od strane Kijeva. Jedva da se mogu zamisliti geopolitički tektonski poremećaji, ukoliko se u potpunosti dokaže, da je riječ o provokaciji pod tuđom zastavom.

Malezija je predala registraciju leta Velikoj Britaniji, a to je kao da se veli NATO. Treba očekivati manipulacije CIA-e. Let AH 5017 Air Algérie srušio se nakon leta MH 17. A ipak, analiza tog udesa aviona već je odavno javno objavljena. Zašto je dakle za analize i manipulacije crnih kutija MH potrebno toliko vremena? Nastavlja se igranje sankcijama. Rusiju se i dalje smatra krivom, bez i najmanjeg dokaza i mora biti kažnjena. Evropa slijepo slijedi glas svog gazde i prema ruskom protivniku upotrijebila je sve one teške sankcije, koje su bile predmet diskusije zemalja članica UE proših tjedana.

No postoje načini izbjegavanja. Rusija će imati ograničen pristup tržištima, koja posluju u američkim dolarima i u eurima. Ruske banke ne mogu više prodavati akcije (dionice) ni obligacije (vrijednosnice) Zapadu. Ipak, Sberbank, najvažnija ruska banka, nije u uključena u sankcije.

Kratkoročno i srednjeročno Rusija se mora samofinancirati. No kineske banke na tom mjestu i umjesto drugih mogu vršiti tu vrstu pozajmica. Ne treba zaboraviti na strateško partnerstvo Rusije i Kine. Kao da je Rusiji potrebno još dokaza, da se mora suzdržati u svojim aktivnostima od sistema baziranih na američkim dolarima.
Patit će sigurno evropske zemlje. BP sudjeluje sa 20% u Rosneftu i već je nose na nosilima. Exxon Mobil, Statoil (Norveška) i Shell bit će također jako pogođene. Sankcije ne pogađaju ipak industriju plina. Kad bi se to dogodilo, kontraproduktivna glupost EU dosegla bi zvjezdane vrhunce. Poljska, koja histerično napada Moskvu otprilike za sve što se događa pod kapom nebeskom, dobija 80% plina iz Rusije. Baltičke zemlje, jako osvetoljubive, kao i Finska, zavise od Rusije 100%.

Zabrana proizvoda, koji imaju dvostruku upotrebu (civilnu i vojnu) jako će pogoditi Njemačku, glavnu izvoznicu Evropske Unije prema Rusiji. Išćuškani su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska kad se radi o proizvodima za odbranu. Ujedinjeno Kraljevstvo ima ništa manje od 200 dozvola za prodaju oružja i raketnih lansirnih mehanizama Rusiji. Osim toga Francuska joj prodaje jurišne brodove tipa Mistral, a ugovor za to vrijedi 1,2 milijarde eura (1,6 milijardi američkih dolara), koji će se prvi naći na udaru.

Kroz to vrijeme na planu ocrnjivanja...

Manipulacije Associed Pressa, koje se prodaju pod „analize", dijele se novinama cijelog svijeta: to je cijela kolekcija klišea, čija je težnja dovesti do krajnosti postavljenu tezu. Dmitrij Trenin, iz Carnegie Moscow Center-a, obziran prema ruci koja ga hrani, kaže katkad istinu, a sve ostalo je čista laž. David Stockman ima zasluga, što je bar dekonstruirao laži o tome kako ta država ide u rat. A palmu za govorenje istine treba dati Segeju Glazjevu, Putinovom ekonomskom savjetniku. Njegova je osnovna teza da evropska poduzeća moraju žustro paziti na svoje interese upravo u času kad Sjedinjene Države nastoje „otpočeti u Evropi rat kao i hladni rat s Rusijom".

Video pokazuje kako je to zaista bila prava bomba, koju je na najmirniji i najstaloženiji način uspio ispustiti, to jest izreći, gospodin Glazjev. Budite pažljivi dok ga pratite. Riječi Glazjeva, kazane prije više sedmica, kao i neki komentari navedeni u bilješkama, vode do neizbježnog zaključka: ključni sektori zapadne plutokracije još uvijek žele nedovoljno definiran rat s Rusijom. To uostalom i na drugim mjestima potvrđuju vitezovi Svetog Graala novinarstva, koji ni u što drugo ne vjeruju osim u službene demantije.

Plan NATO-a govori o smještanju raketnih baza u Ukrajini, o čemu će detaljno biti riječi u pripremnom razdobolju u vrhu NATO-a, na sastanku početkom septembra u Škotskoj. Ne treba ni upozoriti da će, ukoliko se ostvari taj prijedlog, crvena linija s Moskvom biti prekoračena, i to uvelike, jer će time biti omogućeni izravni udari na pogranične zone na zapadu Rusije.

U međuvremenu plan A Washingtona zahtijeva da se ograde jarkom federalisti iz Zapadne Ukrajine i Rusije. A to znači sve progresivnije direktno financiranje Kijeva, praćeno masovnim novačenjem i naoružavanjem, uz uplitanje američkih savjetnika, koji se već nalaze na licu mjesta, i pripremanje ogromne vojne sile, koja bi nadomjestila postojeću (i koja bi do kraja godine brojila 500.000 članova, kako misli gospodin Glazjev).
Rezultat svega bilo bi konfiniranje federalista u vrlo skučenu zonu. Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko službeno je najavio da, ako ovo ne uspije do početka septembra, svakako mora biti učinjeno do kraja 2014.
U Sjedinjenim Državama i u velikom dijelu EU počeli su Putinu pripisivati monstruozne crte, kao da se radi o novom Ozami Bin Ladenu staljinističkog tipa. A ukrajinska strategija išla je za tim, da od Putina napravi nekog Vlada Lao Ceua, istovremeno dajući dokaze velikog strpljenja, budući da je dozvolila kijevskim huliganskim bandama, da joj stavljaju noge u tanjir, a za to vrijeme nastojala je pronaći i neko civilizirano rješenje sa EU. Sada je možda moguć i izvjestan zaokret, jer se gomilaju dokazi Glazjeva kao i dokazi od strane ruskih informativnih službi upućeni Putinu, kako je Ukrajina postala bojno polje; osjeća se koncentriran napor u smjeru destabilizacije Rusije; to je jednostavno sušta provokacija i što je još gore - nezamisliva provokacija.
Moskva se sa svojim suradnicima, zemljama BRICS-a , aktivno nastoji suzdržati od korištenja američkih dolara pri transakcijama, što je istinska raketna rampa za lansiranje ekonomskog rata, koji paralelno vode Sjedinjene Države; a ove izgleda muku muče oko zelenih novčanica koje ostaju bez vrijednosti. Napredak u tom ratu je spor, ali opipljiv, jer je zemljama BRICS-a, ili zemljama koje bi to htjele postati, zemljama G-77, odnosno onima iz pokreta Nevrstanih (MNA) - a to znači svim zemljama juga zemljine polutke - dosta i preko glave takvog stanja te im je zaista dozlogrdilo neprekidno žestoko maltretiranje Carstva haosa i sve te zemlje žele novi projekt međunarodnih odnosa. Sjedinjene Države sa svoje strane računaju na NATO, koji manipulira voljom ljudi i na Izrael, koji se ponaša kao bijesan pas, a možda na Savjet za Kooperaciju u Perzijskom Zaljevu, kojeg čine sunitske naftne monarhije, što aktivno surađuju u pretvaranju Gaze u klaonicu, a vjerojatno su kupljene ili natjerane da šute, jer će inače dobiti po prstima.

Napast da uđe na istok Ukrajine u 24 sata i da pretvori u prah i pepo zavojevače iz Kijeva za Putina mora da je nadljudska. Jer ludilo se širi na sve strane, balističke rakete su već u Poljskoj i uskoro će biti i u Kijevu, a nastavlja se i na slijepo bombardiranje Donbasa, kao i tragedija leta aviona MH17, dok histerično ocrnjivanje Putina na Zapadu svakako ne doprinose tome, da se stvari srede.
Strpljenje medvjeda ima svojih granica

Gospodin Putin igra dugoročno. Prilika da udari, i to snažno, već je propuštena. Taj njegov kung-fu udarac uzrokavao bi, da bi se NATO bio našao pred svršenom činjenicom (fait accompli), odnosno bilo bi se stvorilo takvo stanje, da etničko čišćenje 8 miliona Rusa ili rusofonog stanovništva u Dombasu nikada ne bi ni počelo.
Pa ipak Putin neće „zauzeti" Ukrajinu, jer javno mnjenje Rusije ne želi da on to učini. Moskva će i dalje podržavati de facto pokret otpora u Dombasu. Za otprilika dva mjesec general Zima počet će žestoko napadati upropaštene Ukrajince, koje je Svjetski Monetarni Fond opljačkao.

Rusko-njemački mirovni plan, koji je potonuo, bit će izrađen od takvih tijela, koja će kolektivno braniti Washington. Veliki dio te ogromne igre Washingtona bio je spriječiti integriraciju Rusije s Evropskom Unijom, tako da se između njih umetne Njemačka, koja je također ranije bila dio velikog cjelovitog plana integriranja Euroazije, u koji bi bila uključena i Kina i sijaset puteva svile.

Ukoliko se trgovinska razmjena između Rusije i Evropske Unije, koja je iznosila 410 milijardi američkih dolara godine 2013 razbije o barjeru, koiju predstavljaju sankcije, treba predvidjeti pomicanje trgovine prema Istoku. To znači da se mora britko izglačati projekt euroazijske ekonomske unije, a ta unija uopće više neće imati nikakve veze s proširenom Evropom, što bi se prostirala od Lisabona do Vladivostoka, kakva je nekoć bila izvorna zamisao Putina. Euroazijska unija paralelno slijedi sijaset puteva svile prema Kini. A to znači tijesno partnerstvo Rusije i Kine u samom središtu Euroazije, što smjesta izaziva bespoštednu anatemu u očima Apsolutnih Gospodara Univerzuma. Ne treba se dati prevariti. Rusko -kinesko strateško partnerstvo jako će brzo napredovati, budući da Beiđing (kineski Peking) radi u simbiozi s velikim prirodnim resursima i vojno-strateškim mogućnostima Moskve, a da pri tom ne zaboravlja strateške prirodne prednosti. Moglo bi se kazati da se slična prilika nije ukazala od vremena Džingis-Kana. A ne treba se bojati, da će se Xi Đin Ping postaviti kao veliki Kan i početi pokoravati Sibir i pogranične krajeve.

Hladni rat broj 2 sada je neizbježan, jer Imperij kaosa nikada neće dozvoliti ruski utjecaj u nekim dijelovima Euroazije (pa čak ni u Kini). On nikada Rusiju neće priznati za ravnopravnog partnera (izuzetnost nikad ne prihvaća ravnopravnost). Na kraju, Imperij kaosa nikada neće oprostiti ni Rusiji ni Kini što otvoreno izazivaju svjetski poredak u kojem je izražena njegova izuzetnost, koja puca na sve strane, nametnuta od strane Amerikanaca.

Ako tajna američka država, čiji su predvodnici apsolutna ništavila, učini u očaju jedan suvišni korak, to bi moglo dovesti do genocida u Dombasu i do napada NATO-a na Krim, a to je najgori od scenarija: to je napad na samu Rusiju. Ali pazite se, jer će medvjed na to odgovoriti.

Izvor: Investig'Action / http://noviplamen.net/



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

djovica djovica 13:33 04.09.2014

Sudeti=Krim

Pa ako ikome koristi rat to je definitvno Putinu. Siromašna država, diktator na čelu kojem treba politika "vraćanja nacionalnog ponosa" sužavajući ljudska prava...Takvima jedino paše konfliktna politika kao maska za svoju diktaturu. A to da je NATO na vratima pa da zato treba anektirati druge države je samo teorija jednog paranoika (Rumunjska, Bugarska, Estonija, Latvija su u NATO već 10 godina)
shkval shkval 13:44 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

isto kao sto je i srbima koristio jasenovac, je li? gnjido
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:02 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

shkval, cemu vredjanje?
djovica djovica 14:08 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

shkval
isto kao sto je i srbima koristio jasenovac, je li? gnjido

Upravo tako. Kao što je Slobo pokrenuo Srbe manipulirajući Jasenovcem i ustašama, "zelenom transverzalom" i bacanjem male srpske dječice lavovima u Srajevu, a sve radi osvajanja teritorija, kao što je to radio i Hitler osvajajući i anektirajući Sudete (zaštićujući njemačku "ugroženu" manjinu), to isto radi i Putin. Ista priča: u Zagrebu i Sarajevu ustaše i balije, u Kijevu nacistička hunta. Isti modus operandi: iza mene stoji jača sila pa mogu.
shkval shkval 14:13 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

cemu? pa popu bob, bobu bob, dosadio mi ovaj ustasa jednostavno :)
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:27 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

pa to nije popu pop ni bobu bob, vec nesto drugo... ako neko po tebi (ili po meni, svejedno) u svom komentaru nedobronamerno ili netacno predstavlja problem, ili ako jednostavno parafrazira imperijalisticku propagandu, razlozi za tako nesto mogu biti razliciti... mozda ti znas koji je tacno razlog u pitanju ali ja eto ne znam pa te zato molim da prestanes da vredjas ili etiketiras...
djovica djovica 14:32 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

][b
ili ako jednostavno parafrazira imperijalisticku propagandu[/b]



Što bi to bilo?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:39 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

djovica
][b
ili ako jednostavno parafrazira imperijalisticku propagandu[/b]



Što bi to bilo?


eto shkval, vidis da covek ni ne zna sta radi : )))
djovica djovica 14:43 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

Nebojša Milikić
djovica
][b
ili ako jednostavno parafrazira imperijalisticku propagandu[/b]



Što bi to bilo?


eto shkval, vidis da covek ni ne zna sta radi : )))

Msliš da su pamfleti ala Kusturica pametniji? Volimo razne satrape krvavih ruku jer su protiv zapadnjačkog imperijalizma?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:50 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

djovica
Nebojša Milikić
djovica
][b
ili ako jednostavno parafrazira imperijalisticku propagandu[/b]



Što bi to bilo?


eto shkval, vidis da covek ni ne zna sta radi : )))

Msliš da su pamfleti ala Kusturica pametniji? Volimo razne satrape krvavih ruku jer su protiv zapadnjačkog imperijalizma?


imas like od mene - za takmicarski duh : )
freehand freehand 15:08 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

satrape

Ja se kladim da on bez guglanja ne zna šta je satrap. Vreme - sad!
djovica djovica 15:14 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

freehand
satrape

Ja se kladim da on bez guglanja ne zna šta je satrap. Vreme - sad!



Ček, tek guglam argumentum ad hominem
freehand freehand 15:18 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

djovica
freehand
satrape

Ja se kladim da on bez guglanja ne zna šta je satrap. Vreme - sad!



Ček, tek guglam argumentum ad hominem

I šta piše u tome što si izguglao? Da ne znaš ni šta znači ad hominem?

Da ti pomognem: u mom komentaru piše da ti generalno i po pravilu ne znaš ni šta ni o čemu govoriš. A to što si zloćudan - problem je tvoje okoline, ne ovdašnjih čitalaca.
djovica djovica 17:03 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

Je li Putin mali autokrat koji ne podnosi i proganja svaku opoziciju?

Je li Rusija država koja donosi zakone koji izravno smanjuju ljudska prava svojim građanima?

Je li Rusija država koja ne štiti ljudska prava?

Je li Rusija država u kojoj caruje nacionalizam koji potpiruje vrhuška pričajući bajke o "istorijskoj veličini Rusije koja se treba vratiti"?

Je li Rusija prva država koja je nakon nacističke Njemačke na tlu Evrope silom anektirala tuđe teritorije?

Rusija i veliki i neustrašivi lovac, najveći sportaš, najjači judaš Putin su sve ono što je popušio Milošević i sve ono što male srpske patriJote smatraju da je propustio učiniti mali impotentni Milošević (čak nikada nije prikazao svoje mišićavo i golo telo, nikad ga nisu videli u sportu ili nekoj fizičkoj avanturi). Zato su Rusija i Putin vlažni izvor snova za svakog iskrenog patriJotu. Zar ne, Freehand?
freehand freehand 17:06 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

Zato su Rusija i Putin vlažni izvor snova za svakog iskrenog patriJotu. Zar ne, Freehand?

Ne.
nim_opet nim_opet 17:09 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

djovica
Je li Putin mali autokrat koji ne podnosi i proganja svaku opoziciju?

Je li Rusija država koja donosi zakone koji izravno smanjuju ljudska prava svojim građanima?

Je li Rusija država koja ne štiti ljudska prava?

Je li Rusija država u kojoj caruje nacionalizam koji potpiruje vrhuška pričajući bajke o "istorijskoj veličini Rusije koja se treba vratiti"?

Je li Rusija prva država koja je nakon nacističke Njemačke na tlu Evrope silom anektirala tuđe teritorije?

Rusija i veliki i neustrašivi lovac, najveći sportaš, najjači judaš Putin su sve ono što je popušio Milošević i sve ono što male srpske patriJote smatraju da je propustio učiniti mali impotentni Milošević (čak nikada nije prikazao svoje mišićavo i golo telo, nikad ga nisu videli u sportu ili nekoj fizičkoj avanturi). Zato su Rusija i Putin vlažni izvor snova za svakog iskrenog patriJotu. Zar ne, Freehand?

#1. Jeste. Putin to ni ne krije.
#2. Jeste.
#3. Diskutabilno - individualna ljudska prava u Rusiji nikada nisu imala bogznakakvu zastitu u SSSR/RF pravnom a ni mentalnom sistemu. Da su najgori, nisu, ali da se pretrzu u zastiti istih, nije ni to.
#4. Jeste.
#5. "Tudje" nije dobra formulacija i sad ce te napasti razni "Novorusi" i simpatieri istih, tvrdeci da su te teritorije oduvek bile ruske ali istorijska nepravda itd. Da li je Rusija anektirala teritoriju druge medjunarodno priznate drzave, clanice UNa, jeste.
freehand freehand 17:18 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

nim_opet
djovica
Je li Putin mali autokrat koji ne podnosi i proganja svaku opoziciju?

Je li Rusija država koja donosi zakone koji izravno smanjuju ljudska prava svojim građanima?

Je li Rusija država koja ne štiti ljudska prava?

Je li Rusija država u kojoj caruje nacionalizam koji potpiruje vrhuška pričajući bajke o "istorijskoj veličini Rusije koja se treba vratiti"?

Je li Rusija prva država koja je nakon nacističke Njemačke na tlu Evrope silom anektirala tuđe teritorije?

Rusija i veliki i neustrašivi lovac, najveći sportaš, najjači judaš Putin su sve ono što je popušio Milošević i sve ono što male srpske patriJote smatraju da je propustio učiniti mali impotentni Milošević (čak nikada nije prikazao svoje mišićavo i golo telo, nikad ga nisu videli u sportu ili nekoj fizičkoj avanturi). Zato su Rusija i Putin vlažni izvor snova za svakog iskrenog patriJotu. Zar ne, Freehand?

#1. Jeste. Putin to ni ne krije.
#2. Jeste.
#3. Diskutabilno - individualna ljudska prava u Rusiji nikada nisu imala bogznakakvu zastitu u SSSR/RF pravnom a ni mentalnom sistemu. Da su najgori, nisu, ali da se pretrzu u zastiti istih, nije ni to.
#4. Jeste.
#5. "Tudje" nije dobra formulacija i sad ce te napasti razni "Novorusi" i simpatieri istih, tvrdeci da su te teritorije oduvek bile ruske ali istorijska nepravda itd. Da li je Rusija anektirala teritoriju druge medjunarodno priznate drzave, clanice UNa, jeste.

Eto, a baš je đovica bio ussamljen.
djovica djovica 17:25 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

freehand
nim_opet
djovica
Je li Putin mali autokrat koji ne podnosi i proganja svaku opoziciju?

Je li Rusija država koja donosi zakone koji izravno smanjuju ljudska prava svojim građanima?

Je li Rusija država koja ne štiti ljudska prava?

Je li Rusija država u kojoj caruje nacionalizam koji potpiruje vrhuška pričajući bajke o "istorijskoj veličini Rusije koja se treba vratiti"?

Je li Rusija prva država koja je nakon nacističke Njemačke na tlu Evrope silom anektirala tuđe teritorije?

Rusija i veliki i neustrašivi lovac, najveći sportaš, najjači judaš Putin su sve ono što je popušio Milošević i sve ono što male srpske patriJote smatraju da je propustio učiniti mali impotentni Milošević (čak nikada nije prikazao svoje mišićavo i golo telo, nikad ga nisu videli u sportu ili nekoj fizičkoj avanturi). Zato su Rusija i Putin vlažni izvor snova za svakog iskrenog patriJotu. Zar ne, Freehand?

#1. Jeste. Putin to ni ne krije.
#2. Jeste.
#3. Diskutabilno - individualna ljudska prava u Rusiji nikada nisu imala bogznakakvu zastitu u SSSR/RF pravnom a ni mentalnom sistemu. Da su najgori, nisu, ali da se pretrzu u zastiti istih, nije ni to.
#4. Jeste.
#5. "Tudje" nije dobra formulacija i sad ce te napasti razni "Novorusi" i simpatieri istih, tvrdeci da su te teritorije oduvek bile ruske ali istorijska nepravda itd. Da li je Rusija anektirala teritoriju druge medjunarodno priznate drzave, clanice UNa, jeste.

Eto, a baš je đovica bio ussamljen.


Je, šteta, taman kad si pomislio da je Putinovsko jednoumlje osim u Srbiji zavladalo i u virtuJalnom svetu.... Navići ćeš se.
hajkula1 hajkula1 20:18 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

Nebojša Milikić
shkval, cemu vredjanje?



Gde si ti video vređanje? Upravo sam mu dala preporuku. Naravno, shkval-u.
Zato jer neko onakve (i ne samo ovde) stvari može da piše samo ako namerno gura prste u oči ili jer...

I paranoik je ružna reč (posebno što je totalno neprimerena, kao i mnogo toga što je već pisao na više tema, neopomenut).

Tako da, Nebojša, opusti se



P.S.

Naravno, preporuka za blog.
hajkula1 hajkula1 20:46 04.09.2014

Re: Sudeti=Krim

freehand
djovica
freehand
satrape

Ja se kladim da on bez guglanja ne zna šta je satrap. Vreme - sad!



Ček, tek guglam argumentum ad hominem

I šta piše u tome što si izguglao? Da ne znaš ni šta znači ad hominem?

Da ti pomognem: u mom komentaru piše da ti generalno i po pravilu ne znaš ni šta ni o čemu govoriš. A to što si zloćudan - problem je tvoje okoline, ne ovdašnjih čitalaca.



Takve na ignore. Ako se upustiš u komentare s njim, nikad kraja. Ili kratka definicija, kao shkval.

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:35 05.09.2014

Re: Sudeti=Krim

Volimo razne satrape krvavih ruku jer su protiv zapadnjačkog imperijalizma?

Ova ti je mudra. A nemaju ni Nobelovu nagradu za mir.
maligigant maligigant 22:59 06.09.2014

Re: Sudeti=Krim

djovica
...
najjači judaš Putin
...

Шта је то јудаш !?
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:39 04.09.2014

majkumubožju

novorusija ni domen nema. pa ni ćirilični. Toliko o državnosti. A to nije tako teško malo volje i eto.
Površni novorusi površni
ivana23 ivana23 20:48 06.09.2014

Re: majkumubožju

uros_vozdovac
novorusija ni domen nema. pa ni ćirilični. Toliko o državnosti. A to nije tako teško malo volje i eto.Površni novorusi površni


http://www.novorosinform.org/
omega68 omega68 19:29 04.09.2014

Један од узрока

,,1966. Антон Шандор Ла Вем основао је Цркву Сатане. Она се појавила када је деловање куклусклановаца почело да се гаси. Ла Веј – потомак Украјинке Љубе Примакове, био је музичар, фотограф и сарађивао са низом луксузних штампаних издања. У Русији би га назвали представником „стваралачке интелигенције“. Према признању Ла Веја, идејна основа Цркве Сатане постала је „филозофија објективизма“ Алисе Зиновјевне Розенбаум која се 1925. преселила у САД.

Радећи у Холивуду, упознала се са неким представницима америчке филмске индустрије и убрзо под псеудонимом „Ајн Ренд“ почела да пропагира филозофију „рационалног индивидуализма“. У основи тог „система погледа на свет“ налази се – „човек-стваралац“, који живи искључиво ради себе и баш га брига за заједничке интересе.

Назив једне од њених књига је „Врлина егоизма“ у којој се егоизам уздиже до култа. „Моје осећање према Русији јесте – бескрајна мржња. Мржња према читавој земљи, укључујући и царски период. То је најодвратнија и најреакционарнија земља на свету“ – писала је Розенбаум. У САД су поздравили њене ставове (политичарима је импоновала одбрана неограниченог капитализма и индивидуализма). У фашистичкој Италији Мусолини је дао налог да се екранизује један од њених романа.

Розенбаум је постала идеолог либертаријанског покрета, у суштини – проповедала је анархизам. У Русији данас у либертаријанце убрајају новинарку Јулију Латињину, Павла Дурова, оснивача дрштвене мреже „УКонтакту“, Владимира Четвернина, професора права Високе економске школе. Либертаријанство је на чудан начин постало световни одраз Цркве Сатане – у одрицању свих етичких норми (односно, норми које на појединца стављају одређена морална ограничења).

Данас је много америчких глумаца, музичара, писаца чланова Цркве Сатане. За многе од њих био је привлачан постулат да „од живота треба узети све“.

Покушаји од стране традиционалних цркава да се забрани ова „верска организација“ завршени су без резултата 1980.-их. Цркву Сатане фактички је узео под заштиту ФБИ, који у њеној делатности није нашао ништа нелегално.

Године 2006. су сатанисти прославили свој 50-годишњи јубилеј. Њихова годишњица била је у центру пажње највећих западних медија The Wall Street Journal – агенције Ројтерс и др. Они су данас носиоци антируске пропаганде''.
hajkula1 hajkula1 20:50 04.09.2014

Re: Један од узрока

omega68


Розенбаум



Nije problem ako neko ne zna ko je ona, problem je što neće da zna ali će da komentriše. Podržavaće a pojma nema šta.
darkool darkool 02:34 05.09.2014

Re: Један од узрока

omega nemo' da izmisljas.
libertarijanci imaju neke dodirne tacke sa ajn rand(laissez-faire i zlatni standard), ali ona nikad nije bila libertarijanski ideolog.
murray rothbard koji je napisao "for a new liberty: libertatian manifesto" koga smatraju vodecim libertarijanskim (i anarho-kapitalistickim) misliocem koji je u jednom trenutku bio u kontaktu sa ajn rand napisao je svoj jedini (satiricni) pozorisni komad o svom poznananstvu sa doticnom u kome on na stvarno cudan nacin iskazuje postovanje prema ideoloskom saborcu.
p.s
ajn rand za informaciju zainteresovanima je bila ideolog objektivizma (zapravo kult nastao oko ajn rand) koji nije bas nesto potrajao iz vise sasvim opravdanih razloga
p.p.s.
procunjaj libertarijanskim sajtovima(kao sto su lewrockwell.com, antiwar.com, institute for peace and prosperity...) ili pogledaj izjave i clanke najznacajnijih libertarijanaca kao sto je ron paul, justin raimondo, paul craig roberts... o desavanjima u ukrajini, a ako se i potrudis naci ces i njihove poglede u vezi sa ajn rand pa ces da vidis kakav je njihov stav (da pomognem stav o ukrajini vrlo je slican clanku pepe escobara, a o ajn rand je slican linkovanom pozorisnom komadu)

i za kraj
Либертаријанство је на чудан начин постало световни одраз Цркве Сатане – у одрицању свих етичких норми (односно, норми које на појединца стављају одређена морална ограничења).


potpuno pogresno shvatanje i ocigledno da komentator nikad nista nije procitao od libertarijanske teorije. libertarijanci nemaju nista protiv etike i morala ali imaju veliki problem da drzava uteruje moral medju gradjanstvo,
petronijevic001 petronijevic001 02:42 05.09.2014

Re:

У Кремљу може седети Путин, неки комунистички генерални секретар, руски цар, неки љубитељ либерализма и либералне демократије, Џингис-кан, али ниједан владар Русије не може дозволити да се у дворишту Москве инсталира мирољубиви НАТО(САД).То једино може дозволити пијани Јељцин.

Украјинска офанзива је пропала,устаници су у контраофанзиви, биће неких мировних преговора, а вероватно и мира(бар привременог).

За неки месец, САД ће заборавити и против кога су били у Украјини.Пре неколико месеци САД су хтеле да бомбардују сиријску војску и да изигравају ваздушну подршку исламистима у Сирији и Ираку.Сада САД бомбардују исте те исламисте, значи ни Асад није толико лош, као што је некада био.Неће ни Путин бити толико лош за неколико месеци.
blogovatelj blogovatelj 16:57 06.09.2014

Re: Један од узрока

Они су данас носиоци антируске пропаганде


Asi ti prso brale.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:09 05.09.2014

"Ko je kriv?"

U posljednjem broju Foreign Affairs, može se s iznenađenjem pročitati dugačak članak , što ga je potpisao John Mearsheimer, a daje analizu ukrajinske krize i opasnog konfrontiranja Zapada sa Rusijom – što opovrgava naraciju mainstream-a, koja je upravo sada dominantna na Zapadu.
...

John Mearsheimer: „Lideri Sjedinjenih Država i Evrope su pogriješili pokušavajući od Ukrajine načiniti tvrđavu Zapada u odnosu na Rusiju. Sada kad svi vide očite posljedice toga, još bi veća greška bila nastaviti tu pogrešnu i nelegitimnu politiku“-teza je autora, profesora Političkih Nauka na Univerzitetu u Chicagu.
...

DOMINANTNA NARACIJA JE NEISTINITA
„Prema sudu koji prevladava na Zapadu, krizu u Ukrajini pripisuju gotovo u potpunosti ruskoj agresiji. Ruski predsjednik, tako rezoniraju, je anektirao Krim iz želje, koja je dugo vremena u njemu tinjala, da ponovo uskrsne Sovjetski Imperij i mogao bi nastaviti činiti to i sa ostatkom Ukrajine i sa ostalim zemljama Istočne Evrope. S tog gledišta zbacivanje Ukrajinca Janukoviča u mjesecu februaru 2014 predstavljalo je za Putina puki izgovor kako bi mogao narediti ruskim vojnim snagama, da se dokopaju jednog dijela Ukrajine“.- To je uvod u članak. „Ali takvo je mišljenje pogrešno“.

ODGOVORNOSTI
“Sjedinjene Države i njihovi evropski suradnici dijele veliki dio odgovornosti za tu krizu“. Duboki korijen krize predstavlja proširenje NATO pakta, a to je središnji element šire strategije, koja ide za otimanjem Ukrajine iz sfere uticaja Rusije i njenom integracijom u sferu uticaja Zapada“.

„Ekspanzija Evropske Unije na Istok i odlučan doprinos Zapada u pro-demokratskom pokretu u Ukrajini – započeta sa narančastim revolucijama godine 2004 – također predstavlja kritični elemenat. Od sredine devedesetih godina ruski su se lideri odlučno odupirali širenju NATO pakta i u zadnjim godinama (nakon što su Baltičke zemlje ušle u Evropsku Uniju) jasno su objavili i obznanili, kako neće gledati bez reagiranja na pretvaranje svog najvažnijeg strateškog susjeda u pravu pravcatu tvrđavu Zapada“.

Za Putina ilegalno rušenje proruskog predsjednika zemlje, legalno izabranog – što je on s punim pravom okrstio kao državni udar – značilo je da se prelila zadnja kap. Odgovorio je zauzimanjem Krima, poluotoka za koji je strahovao da će postati pomorska baza NATO-a i radio je na tome, da destabilizira Ukrajinu, kako bi je odvratio od namjere, da se priključi Zapadu.“

„Putinovi potezi ne bi smjeli nikoga iznenaditi. Na kraju krajeva Zapad je ušao u dvorište Rusije i zaprijetio je samom srcu ruskih strateških interesa, a to je točka o kojoj je Putin govorio s uzbuđenjem i enfazom mnogo puta. Elite Sjedinjenih Država i Evrope bile su iznenađene jedino zato što su prihvatile gledište, iz kojeg je bila potpuno izbačena međunarodna politika. Te su elite sklone uvjerenju, kako je logika realnosti beznačajna u dvadeset i prvom stoljeću.
...

KAKO SE SVE DOGODIO. ULOGA WASHINGTONA
... Dana 21 februara vlada i opozicija (uz posredovanje Njemačke, Francuske i Poljske, prim prikazivača) su postigle dogovor, koji je dopuštao predsjedniku da ostane na svom mjestu sve do novih izbora. No taj dogovor je odbačen, a predsjednik je sljedećeg dana pobjegao u Rusiju. Nova vlada proklamirana u Kijevu bila je ( i još je uvijek) pro-Zapadna i anti-Ruska i to do srži kostiju i imala je 4 vrlo značajna člana, koji mogu sasvim legitimno nositi etiketu neofašista.

„Iako uplitanje Sjedinjenih Država nije još uvijek do kraja izišlo na vidjelo, jasno je da iza državnog udara stoji Washington. Nuland i republikanski senator John Mc Cain sudjeluju na tim demonstracijama i Geoffrey Pyatt, američki ambasador u Ukrajini, nakon rušenja Janukoviča, javno je izjavio da je to bio „historijski dan“.
...

REAGIRANJE PUTINA
... Geopolitika je tu na djelu u prvom redu: velesile su uvijek jako osjetljive na postojanje prijetnji iz bliskog susjedstva, koje predstavljaju direktnu opasnost njihovom teritoriju. Zamislite indignaciju Washintona, kad bi na primjer Kina sklopila moćan vojni savez i htjela u njega uključiti Kanadu i Meksiko.

„Ostavivši po strani logiku, ruski lideri su u mnogo prilika i u mnogo navrata kazali zapadnim sugovornicima, kako smatraju neprihvatljljivim širenje NATO-a na Gruziju i Ukrajinu.“

„U jednom intervju iz 1998 George Kennan (najveći američki ekspert za Rusiju) bio je prorekao da će NATO ekspanzija izazvati krizu, nakon čega će oni, koji su predlagali širenje NATO pakta, izjaviti ‘uvijek smo vam govorili kakvi su Rusi’, onako kako danas pokazuiju prstom na Putina, kao na najvećeg krivca“...
...

POSTOJI IZLAZ IZ KRIZE: NEUTRALNA UKRAJINA
„Postoji rješenje za krizu u Ukrajini, iako on traži da Zapad misli na Ukrajinu na iz osnova potpuno nov i drugačiji način. Sjedinjene Države i njihovi saveznici morali bi napustiti svoje planove da uključe Ukrajinu među zapadne zemlje i morali bi da sebi postaviti za cilj da Ukrajina postane tampon-zemljom između NATO-a i Rusije, slično kako je to bila Austrija za vrijeme Hladnog rata. Zapadni lideri morali bi shvatiti da Ukrajina za Putina vrijedi jako mnogo te da oni tamo ne smiju podržavati anti-ruski režim. To još ne znači da bi sljedeća ukrajinska vlada morala biti pro-ruska i protivnica NATO-pakta. Upravo suprotno, cilj bi morala postati suverena Ukrajina, koja ne pripada ni ruskom ni zapadnom političkom polju“.

Da se postigne taj cilj Sjedinjene Države i njihovi saveznici morali bi se javno odreći širenja NATO pakta na Gruziju i Ukrajinu; morale bi se aktivirati oko stvaranja ekonomskog plana za spasavanje Ukrajine i to zajedno sa EU, MMF, Rusijom i Sjedinjenim Državama; morale bi jako ograničiti svoje napore u tako zvanoj socijalnoj inžinjeriji Ukrajine: dosta je bilo podrški sad ovoj sad onoj Narančastoj revoluciji. S druge strane Ukrajinu bi trebalo natjerati da uvažava prava manjina, u prvom redu građana, koji govore ruskim jezikom...
...

IZBOR, PRIJE NO ŠTO BUDE PREKASNO
„Sjedinjene Države i evropski saveznici moraju se odlučiti, moraju napraviti izbor. Mogu nastaviti sa sadašnjom politikom, koja dovodi do krajnjih granica neprijateljstvo s Rusijom, a istovremeno razara Ukrajinu – a to je sceneraij iz kojeg će neminovno svaki protagonist izaći kao gubitnik. Ili treba okrenuti mašine i voziti u drugom pravcu: raditi na tome da Ukrajina postane napredna, ali neutralna. A to je pristup u kojem bi oba protagonista na kraju postali pobjednici. (Autor preskače pogubne posljedice za Evropu, koje se već počinju osjećati i prešućuje stvarni rizik, da sukob Zapada i Rusije preraste u otvoreni rat, prim. prikazivača).

„Netko bi mogao primijetiti da je za mijenjanje politike sada prekasno i da bi to ozbiljno naškodilo vjerodostojnosti Sjedinjenih Država u svijetu. Sigurno, da bi se morala platiti cijena, ali cijena nastavljanja pogrešne politike biti će daleko viša. Na kraju druge bi države vjerojatno cijenile zemlju, koja uči iz vlastitih grešaka i na kraju izabire politiku, koja efikasno rješava problem.“Tako veli članak u reviji Foreign Affairs...
...

La Stampa / Novi plamen

ceo tekst: http://noviplamen.net/2014/08/27/foreign-affairs-kriza-u-ukrajini-krivica-zapada-a-ne-putina/


ivana23 ivana23 11:50 05.09.2014

Re: "Ko je kriv?"

Nebojša Milikić
“Tako veli članak u reviji Foreign Affairs......La Stampa / Novi plamenceo tekst: http://noviplamen.net/2014/08/27/foreign-affairs-kriza-u-ukrajini-krivica-zapada-a-ne-putina/


Novi plamen ceo tekst - link
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 19:06 05.09.2014

Obama kao NATO diler i reketas

odlicna analiza, izgleda da je odlaskom Babica sa advance-a ojacala kriticka ostrica ostalih autora, pa cak i D. Marjanovica, pazite samo ovu bravuru: "... ... Za pravi boom vojno-industrijskoj biznisa u Europi, NATO-u sada treba još samo ta ruska invazija. Nju željno očekuju i gurkaju Rusiju nadajući se da će se ipak dati isprovocirati. "Još Putine! Još!", orilo bi se danas iz Newporta u Walesu, samo kada bi za mikrofonom propustili malo iskrenosti, a ne prazne retorike... ..."

Ukrajinska kriza kao NATO-ova renesansa i zašto je mir u Europi postao loš za biznis
"Službena svrha NATO-a bila je braniti Europu od ruskih hordi. Sada kada ruskih hordi više nema, NATO se treba raspustiti. No, nitko to nije ozbiljno niti predložio. Umjesto toga, NATO se odmah počeo širiti na istok, kršeći obećanje koje su dali Mihailu Gorbačovu, a od onda se njihova misija proširila cijelim svijetom te služi kao američka intervencijska snaga s ciljem osiguravanja globalnog energetskog sistema o kojem Zapad ovisi".

Ovo je komentar kojeg je 2010. iznio jedan od najistaknutijih intelektualaca našeg vremena, profesor Noam Chomsky. Nije jedini koji je, još od pada Berlinskog zida 1989., zagovarao raspuštanje ove vojne alijanse koja je izgubila svoju deklarativnu svrhu.
No, danas je 2014. i dok Europa sa strepnjom promatra razvoj krize u Ukrajini, NATO šefovi vjerojatno proživljavaju adrenalinsku euforiju na koju su čekali još otkako je pad zida u Berlinu označio i kraj jedne ere - ere s kojom su i oni trebali, ali nisu, nestati sa scene.

Ukrajinska kriza mogla bi biti nešto najgore što se Europi dogodilo u zadnjih četvrt stoljeća - za preko 2,000 mrtvih u toj zemlji već i jest - no za NATO lidere ovo je ostvarenje velikih poslovnih snova. Naravno da nisu počinili čin samoraspuštanja u trenutku ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke, nije im bilo ni na kraj pameti. Zapravo to je bio idealan trenutak - jedini pravi rival više ne postoji, a NATO je dobio globalni vojni monopol.

Kako ističe i Chomsky, NATO se od onda proširio diljem svijeta, gdje im se nešto nije sviđalo, to su rješavali silom, no cilj je uvijek bio i ostati će isti - "ognjem i mačem" provoditi neo-kolonijalizam jednog novog doba i pritom po mogućnosti jako dobro zaraditi.
... ...

Svaki diktator može se demonizirati ili glorificirati, a SAD određuje za koga, i u kojem periodu, vrijedi koji tretman. Narodni lider i "reformator" može preko noći postati okrutni diktator ako svojim potezima to izazove, tj. ako ima ambicije pobjeći iz kolonijalnih okvira. Nisu samo diktatori ovog svijeta imali ideje izvući se iz kolonijalnog stiska Zapada koji želi parazitirati na njihovim resursima, zemljom, ljudima i svim drugim ekonomskim aspektima - iranski demokratski izabran premijer Mohammad Mosaddegh svakako nije bio diktator, bio je razuman političar u vrijeme sekularnog Irana koji je shvatio da zapadne naftne kompanije sišu svo bogatstvo iz Irana te kako nema smisla da se to nastavlja. 1953. američka CIA i britanski MI6 kreću u operaciju i ruše ga s vlasti.

Rušenje Mosaddegha bio je tipičan kolonijalistički potez, a takvih je novija povijest puna.

U slučajevima kada se sruši nekog zaista neugodnog diktatora, kao što je bio Saddam Hussein koji je odgovoran za smrt tisuća Iračana, to - kao i u slučaju rušenja Mosaddegha - se primarno čini zbog stezanja kolonijalnog obruča nad resursima te države.
...

Zašto je Obama toliko važan za poslovni uspjeh NATO-a

No, svake godine diljem ovog svijeta stasaju nove i nove politički polu-osviještene generacije koje u nekim formativnom godinama nešto žele znati, ali ne previše, tek toliko da imaju okvirnu sliku svijeta oko sebe, da ne plove baš beskonačnim morem neznanja. Taj lagani impuls spremno će dočekati vrhunski NATO-ovi glasnogovornici širokog osmijeha, puni razumijevanja i poštivanja prema svojoj publici. Jedan od daleko najboljih u tom poslu, a to mu se mora priznati, je ujedno i aktualni predsjednik najveće svjetske vojne sile.

Mnogi još pamte reakcije kada je George W Bush dolazio pri kraju svog mandata u Zagrebu kako bi malo posjetio i ovaj dio svijeta. Nije bilo nekakvog entuzijazma, mnogi su nezainteresirano odmahivli uz opasku "Što sad od nas hoće taj kauboj?".
Bush stvarno jest ostavljao takav dojam, dojam osobe koja je s ranča nekim čudom uletjela ravno u Bijelu kuću i počela se igrati rata. Takav dojam je ostavljao diljem cijelog svijeta, simpatizirali su ga valjda jedino američki konzervativci koji su uživali slušajući kako njihov predsjednik ide u nove pohode zato jer mu je "Bog to rekao".
U Europi se malo kome sviđao predsjednik-kauboj, pa smo tako neposredno pred početak američke invazije na Irak imali možda i najveće anti-ratne prosvjede u povijesti Europe.
No, da nije Bijelom kućom vladao predsjednik-kauboj, vjerojatno ne bi ni bilo masovnih prosvjeda.

S druge strane aktualni predsjednik Barack Obama, mada mu se od 2008. do danas ipak malo suzila aureola s kojom je preuzeo funkciju, još uvijek je daleko prihvatljivija osoba u Europi no što je to bio Bush. Obama jednostavno ostavlja jedan drugi dojam. Djeluje smireno, kulturno, ne talasa, ne razbacuje se žestokim izjavama.
Punu dvoranu sinoć u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, držao je u šaci bez problema. Mahom mladi ljudi bili su oduševljeni njegovim mantrama koje ponavlja bez previše korigiranja već 6 godina. Sve što Obama priča je kao savršena simfonija za mlade Europljane, a to ni nije teško shvatiti. Počevši od tvrdnji kako svaka osoba u svijetu treba imati priliku za uspjeh, kako ima pravo živjeti u zemlji bez tiranije, u zemlji slobode, zagarantirnih prava, medijske demokracije, narodne vlasti, odgovornih političara... pa sve do ciljanja uvijek prisutnog nacionalno-patriotskog osjećaja kada kreće u ofenzivu hvaljenja kulture, naroda, uspjeha, dostignuća i svega drugoga u zemlji u kojoj se nalazi.

Slušati dva satu Obamu znači izaći iz dvorane ponosan što jesi tko jesi. Taj čovjek jednostavno to radi tako dobro da bi američkoj političkoj nomenklaturi bilo pametno da ga doživotno zadrže, ako već ne kao predsjednika, onda barem kao nekog trajnog pričatelja priča.

Dakako, Obama ne misli gotovo ništa što kaže, pitanje je da li uopće zna išta o lokaciji u kojoj se nalazi izuzev odlično pripremljenih tekstova koje je za vrijeme leta na Air Force One-u učio napamet ili ih pak jako dobro čita s telepromtera. No, to mnogima na kraju nije niti bitno - ljudi, kao masa, su vrlo tašta bića. "Nije bitno da li je istina ili nije, glavno da zvuči dobro", otprilike tako razmišljaju mnogi.
...

Dakako, Obamine izjave su iskrene u istoj mjeri koliko i nova reklama za deterdžent koji gotovo čarobno briše baš sve "tvrdokorne mrlje". To je ujedno i šira priča o NATO-u i njegovim odličnim glasnogovornicima bez kojih bi teško postojao i opstao. Nastup SAD-a je teško razumjeti bez shvaćanja procesa marketinga i oglašivačke industrije.

Ovo je ujedno i dio priče zašto kapitalizam u ovom izdanju nema veze sa svojom teorijom. U teoriji, ljudi u slobodnom kapitalističkom društvu svjesno i informirano bi birali proizvode i usluge koje im trebaju. No, takvo društvo nemamo, imamo društvo u kojem se putem reklama nastoji prodati i najlošiji proizvod - i prodati će se, ako je reklama dobra. A cilj reklame nije potencijalnog kupca pravilno informirati, cilj je isključivo ostvariti profit, prodati, "uvaliti", a ako pritom treba lagati, lagati će se koliko god je to moguće, tj. do fine granice nakon koje laži mogu negativno utjecati na glavni cilj, ostvarivanje profita.
...

No, ovih dana glavni zadatak pred Obamom je prodavati NATO uoči summita koji se održava danas i sutra u Walesu. Sinoć je briljirao u Tallinnu te je mladim Estoncima u suštini poručio kako je jedini dobar izbor za njihovu zemlju, kao i sve druge zemlje svijeta, biti pod SAD-NATO zaštitom, na što su mu oni uzvratili velikim pljeskom.

Dakako, velik dio njih nije uočio što Barack prodaje s pozornice u Tallinnu, no oni ni nisu bitni, puno su zanimljiviji oni koji znaju što se prodaje, ali svjesno to kupuju. To su ljudi koji kroje politiku zemalja, donose glavne odluke i nisu baš toliko naivni da ne bi prepoznali propagandu kada je čuju. Dakle, koji je njihov argument? "Ako nismo u NATO-u, pojesti će nas Rusija" - otprilike je ključni argument.

No, s takvim stavom netko će ih pojesti bez dvojbe. NATO naime više nije samo sila ideološke ekspanzije, već u vrijeme ekonomske krize postaje i snalažljiv iznuđivač. Stvar se svodi na ovo: "Mi ćemo vas braniti od Rusije, ali vojni budžet će biti koliki mi kažemo". Dakako, "vojni budžet" je zapravo kupovanje američke vojne opreme, punjenje američkih blagajni i militarizacija država u kojima narodi postaju sve siromašniji. No, eto, ako ništa drugo, biti će puno oružja na raspolaganju, pa zašto se onda ne riješiti viška nezaposlenih pretvarajući ih u vojnike? Ogroman posao prodaje oružja bi dodatno procvjetao, a ako izbije rat u Europi, SAD može gledati sa sigurne distance.
Vratimo se na sam početak - Chomsky je prije par godina tvrdio kako NATO treba raspustiti, pri tom je stavu i danas. Takvi stavovi, koji su zadnjih godina - naročito u vrijeme ekonomske krize u Europi - počeli naglo jačati, po prvi put su ozbiljno zabrinuli NATO šefove. Zaista, uz sav taj neugodan mir u Europi, kako nastaviti ovaj dobar posao? Kako uvjeriti europske članice da moraju stalno kupovati još i još oružja, a ne smanjivati obrambene budžete što su one drsko počele naglo raditi zadnjih godina?
Ratovi na Bliskom istoku su neo-kolonijalni ratovi, oni teško mogu potaknuti naoružavanje Europe. Narodi Europe jednostavno odbijaju bojati se Irana, Sirije, a ozbiljnim isticanjem "sjevernokorejske prijetnje" se još bave samo zadrti dobro plaćeni propagandisti.

Taman kada je izgledalo kako NATO polako gubi tlo pod nogama, kada su se zemlje Europe počele buniti protiv vojne industrije koja parazitira nad njihovim sve siromašnijim budžetima... bingo! Ukrajinska kriza.
Ovo je NATO-ova renesansa na koju su dugo čekali, nadali se da će ipak jednoga dana doći, da će se na velika vrata vratiti svrha za njihovo postojanje, svrha koja će im omogućiti još puno godina velikih, i po mogućnosti još i povećanih, profita.
...

Bilo je blizu, opako blizu, još nekoliko mirnih godina i počele bi zemlje Europe polako tražiti i "izlaznu strategiju" iz NATO pakta. U konačnici je sve ipak ispalo savršeno po NATO. Uz malo sreće, dakako. Trebalo se puno toga posložiti. Što da je kakva razumna i progresivna struja protjerala Janukoviča? Neka struja koja bi pozvala sve Ukrajince, Ruse, Tatare i tko već sve živi u Ukrajini, na odlučujuću borbu protiv neo-kolonijalista, uzurpatora, reketara, izrabljivača, oligarha u Kijevu, oligarha u Moskvi, nacionalista, religijskih fanatika i nazadnih reakcionara?

Koliko god se SAD oslanjao na svoju vojsku neprofitnih organizacija i profesionalnih aktivista, nisu ni oni mogli sa sigurnošću znati kako će se Maidan završiti. Mogli su se, kao i svi drugi, samo nadati. Ne ispadnu stvari po Washington uvijek onako kako se nadaju, daleko od toga.

Maidanom Rusija gubi dio utjecaja u svom "dvorištu", no SAD je također izgubio gotovo cijelo svoje "dvorište" - Latinsku Ameriku. Apologete Washingtona će reći kako američko dvorište nije "izgubljeno", već je u duhu tolerancije i demokracije "pušteno da ode" - besmislice, dovoljno je pogledati do koje su se mjere Kerry i drugi visoki američki dužnosnici angažirali kada su izbili prije nekoliko mjeseci prosvjedi u Venezueli, a o stalnim nastojanjima destabilizacije Kube da ni ne govorimo (vidi: USAID - organizacija koja ne odustaje: otkriven još jedan podli plan poticanja prevrata na Kubi).

No, postoji jedna velika razlika između ruskih i američkih "dvorišta. Razlika je u tome što rusko dvorište otima njihov rival, SAD, dok se američko dvorište samo izborilo za svoju slobodu i danas nije ničiji neo-kolonijalni protektorat, što se teško može reći za istočnu Europu čije države jako vole podbadati Rusiju mašući joj u isto vrijeme Člankom 5 povelje NATO saveza pred nosom.
...

Žrtvovanje Ukrajine za veliki vojni profit

U ovoj opakoj igri potencijalno jako velikih profita, Ukrajina bi mogla postati pravo žrtveno janje. Zar nije pomalo očito? Svaki put kada Moskva i Kijev daju naslutiti nekakvo smirivanje tenzija, Zapad uzvikuje "Nema mira!", "To se Rusi nastoje pregrupirati, treba ih udariti sad!".

I što da radi ukrajinski Kralj čokolade? Juriša i dalje, dok paramilitarni ultra-nacionalisti hvataju za ruke i noge mladiće po zapadnoj Ukrajini i trpaju ih u autobuse. Uplakane majke, supruge i kćeri trče za autobusima. Ovi u traumi dospijevaju u Donbas, bez velike obuke, bez velikih zapovjedi. Tamo ih s jedne strane čekaju Desni sektor i radikali s kukastim križevima, pro-ruski pobunjenici sa srpom i čekićem, četnici s lubanjama i lokalni civili koji nastoje spasiti glavu u ovom kaosu. Pa tko normalan ne bi dezertirao prvom prilikom?

Za pravi boom vojno-industrijskoj biznisa u Europi, NATO-u sada treba još samo ta ruska invazija. Nju željno očekuju i gurkaju Rusiju nadajući se da će se ipak dati isprovocirati. "Još Putine! Još!", orilo bi se danas iz Newporta u Walesu, samo kada bi za mikrofonom propustili malo iskrenosti, a ne prazne retorike.
...

NATO već mjesecima kao da mami Putina na invaziju, stalno ponavljajući kako Ukrajina "nije NATO članica" te kako kao takva ne može računati na NATO obranu. Nije li to malo perfidno od strane NATO-a ako stvari sagledamo iz perspektive Kijeva? Guraju ih u rat u kojem im ne žele pomoći. Što je ovo ako ne "Ako Rusija poludi, mi tu ne možemo ništa"?
Dakako, nije NATO cijeli sistem, na Zapadu imamo i interese koji nikako ne bi voljeli vidjeti rusku invaziju, no kada govorimo samo o NATO-u, kao jednoj komponenti, njima bi ruska invazija na Ukrajinu došla jako dobro, štoviše, Ukrajinska kriza možda je i jedina šansa da se europske NATO članice natjera da počnu povećavati svoje vojne budžete...
..."

http://www.advance.hr/vijesti/ukrajinska-kriza-kao-nato-ova-renesansa-i-zasto-je-mir-u-europi-postao-los-za-biznis/
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:34 06.09.2014

ZAPADNA PLUTOKRACIJA KREĆE U RAT NA MEDVJ

Pošto si stavio ovaj naslov tvom blogu, onda ga uzimam kao TVOJ naslov i naravno odmah se protivim ideologiji "aktivističkog entuziazma" koja sledi (naravno to ne znači da sam pročitao Eksobarov tekst). Tvoj uvod je sasvim dovoljan da objasni tvoj stav koji je meni bitniji nego Pepeov.

Zašto se stvari ne mogu posmatrati bez ideološke poštapalice? Zašto razum ili mozak nije dovoljan?

Ako pogledamo objektivno, Obama je veoma oprezan i razuman čovek. Kao prvi crnac-melez koji je došao na vlast američke imperije, on nije hteo da prokocka istorijsku šansu da pokaže svetu da potlačeni mogu biti razumniji od tradicionalnih vlastodržaca. Koliko je mogao Obama je pokušao da suzbije militarisktičko-industrijski kompleks i da promeni situaciju zatečenu posle katastrofalne Bušove monarhije.

Obama želi da bude primer običnom čoveku, dok Putin hoće da bude primer samo određenim ljudima.

Šta je rezultat te pametne Obamine politke, što se tiče Levanta? Stotine hiljada mrtvih u Siriji i tri milione prognanih. Ko je kočio stvar? Naravno Rusi i "aktivisti", ali i Obamina opreznost.

Ali činjenica je da i Rusi i aktivisti priznaju nasilje kao neprikosnoveno načelo pod uslovom da je oružije u njihovim rukama.

Dakle samo ideološki zaslepljen tekst može učitavati
Taman kad sam zaključio da je tekst koji sledi primer prilično površnog aktivističkog entuzijazma, kad ono, Obama otišao po reket u Estoniju i razmahao se u svojoj imperijalnoj i falsifikatorskoj retorici... sa jasnim ciljem da, u proverenom ratnohuškačkom maniru State Dept. i NATO glasnogovornika, minira nagovešteni kompromis i primirje u istočnoj Ukrajini... dakle, ipak prenosim tekst (uz dozvolu portala Novi Plamen) pa ćemo kroz diskusiju da vidimo kako stvari stoje sa aktivističkim entuzijazmom u susretu sa ratnohuškačkim profiterstvom...


Razlog zbog koje dolazi do primirja je što Zapad vrši pritisak na Porošenka da prihvati neminovnu i objektivnu premoć ruske sile. To ti je tako na ovoj planeti.



Problem na kraju krajeva nisu ni Zapad, ni Obama ni Putin, već čovek.



Oni koji su trenutno opasniji za ovaj svet i veliki broj stanovnika su ovi:

Nebojša Milikić Nebojša Milikić 21:37 07.09.2014

Re: ZAPADNA PLUTOKRACIJA KREĆE U RAT NA MEDVJ

izvini Oskare, malo sam umoran...
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:27 08.09.2014

Re: ZAPADNA PLUTOKRACIJA KREĆE U RAT NA MEDVJ

Nebojša Milikić
izvini Oskare, malo sam umoran...


Не чуди ме, нити мораш да се извињаваш.

Али зарад информисаности и из филантропских разлога, после дугог радног дана, преводим (slobodno) за читаоце шта је данас изјавио "Председник украјинске хунте" Порошенко:

Da je Putinov plan da vrati Ukrajinu u sferu ruskog uticaja svim mogućim sredstvima - "vojnim ili političkim osvajanjem, ili uništenjem države kao takve." I dalje, da Putin hoće da pretvori istočnu Ukrajinu u "NEPRIZNATE REPUBLIKE" poput Abhazije i Južne Osetije".

Putin "hoće da kontroliše i da preko svojih plaćenika sisa ukrajinsku krv. Sva infrastruktura je uništena. Imamo problema sa ugljem... ciljaju na rudnike raketama i tenkovima. Miniraju željeznicu."


И шта сад? Твоја левичарска котерија треба да оправда борбу против капитализма на све могуће начине, па и против разума.

Стварно Небојша није чудо што си уморан кад твоја анти-капиталистичка идеологија треба да оправда ове монструозне злочине против човечанства.

Ако се борите против капитализма, зашто се борите против Украјинаца и зарад Руса? Какве везе имају Руси са левицом осим преко мајчине сисе?

Оно што су Срби постигли случајно (НЕПРИЗНАТУ ДРЖАВУ Косово), Руси штанцују.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:26 09.09.2014

Re: ZAPADNA PLUTOKRACIJA KREĆE U RAT NA MEDVJ

oskar-z-wild
Nebojša Milikić
izvini Oskare, malo sam umoran...


Не чуди ме, нити мораш да се извињаваш.

Али зарад информисаности и из филантропских разлога, после дугог радног дана, преводим (slobodno) за читаоце шта је данас изјавио "Председник украјинске хунте" Порошенко:

Da je Putinov plan da vrati Ukrajinu u sferu ruskog uticaja svim mogućim sredstvima - "vojnim ili političkim osvajanjem, ili uništenjem države kao takve." I dalje, da Putin hoće da pretvori istočnu Ukrajinu u "NEPRIZNATE REPUBLIKE" poput Abhazije i Južne Osetije".

Putin "hoće da kontroliše i da preko svojih plaćenika sisa ukrajinsku krv. Sva infrastruktura je uništena. Imamo problema sa ugljem... ciljaju na rudnike raketama i tenkovima. Miniraju željeznicu."


И шта сад? Твоја левичарска котерија треба да оправда борбу против капитализма на све могуће начине, па и против разума.

Стварно Небојша није чудо што си уморан кад твоја анти-капиталистичка идеологија треба да оправда ове монструозне злочине против човечанства.

Ако се борите против капитализма, зашто се борите против Украјинаца и зарад Руса? Какве везе имају Руси са левицом осим преко мајчине сисе?

Оно што су Срби постигли случајно (НЕПРИЗНАТУ ДРЖАВУ Косово), Руси штанцују.


c, c, c... Oskare, nije lepo siriti dezinformacije i ratnu propagandu u stilu senilnog torijevca a pri tom se kititi tako slavnim levicarskim imenom... pa lepo smo se dogovorili...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana