Astronomija

4O

antioksidant RSS / 16.10.2014. u 13:30

Dešavanja oko fudbalske utakmice Srbija Albanija predstavljaju savršen okvir za opis mnogih deformiteta koje društvo Balkana udaljava od normalnosti. Stoga je veoma značajno i kako celu situaciju prenose mediji. Jer razne su se stvari izdešavale a ostaviće i razne posledice a kakve to najviše ipak zavisi od načina na koji će biti zabeležene u medijima.


O DOGAĐAJIMA


(1) Atmosfera na stadionu je bila tipično balkanska. Skandiralo se "ubizakoljidašiptarnepostoji" i "ubiubiubišitarašiptaraaaaaaaaaa", zviždalo se himni Albanije, čak i više nego se nekad zviždalo na "Hej Sloveni". (Pevale su se još neke pesme ali o tome kasnije). U direktnom prenosu RTS-a se to uporno ignorisalo, verovatno jer i nije problem jer navikli smo. Više puta je istaknuto kako publika podržava našu reprezentaciju i da nam je to sad jako potrebno (jedinstvo i podrška) zbog lošeg rezultata u Jermeniji. To što podrška svojima znači pobi one druge novinarima RTS-a nije smetalo jer nomen est omen. Bastilja je ušla u narod i poistovetila se s najnižim porivima brloga.

(2) Utakmica je (bar ono odigrano od nje) bila haotična. Bane Ivanović je pokušavao da da gol pokušavajući da igra na svim mogućim pozicijama pokušavajući da ni u jednom segmentu svoje igre ne iskaže disciplinu i poštovanje formacije koju iskazuje u Čelziju. Što se Advokata tiče bolje bi bilo da se pridružio štrajku.

(3) Dron ili kvadrikopter. Naučićemo razliku ovih dana. Na njemu zakačena zastava sa "Albanijom u prirodnim granicama" (citat sa Prve - priznajem da ne bih znao da je opišem) sa slikama prvog premijera Albanije i nekim komitom iz balkanskih ratova (isti tekst kao u prethodnoj zagradi). Što se tiče onih na stadionu verujem da su mislili da je u pitanju albanska zastava. Sudija zaustavlja tekmu, lebdelica lebdi, atmosfera na stadionu postaje sve usijanija, Mitrović skače i dohvata zastavu ,vuče je naniže, namotava kanape kako bi i kvadrikopter bio prizemljen. Tog trenutka se u njega zatrčavaju dva albanska fudbalera (nemam želju da budalama učim imena) kako bi mu oteli "zastavu" jer ona je svetinja za budale i situacija na stadionu eskalira. U sledećih nekoliko minuta ima trčanja po terenu, albanci živo zainteresovani da spasu svoju svetinju uspevaju da je otmu (mada nisam stekao utisak da ih je neko u toem i sprečavao) a u teren utrčava nekoliko "navijača". Dolazi do razmene udaraca, većina albanskih fudbalera beži ka tunelu, tu se neki srpski fudbaleri podmeću kiši predmeta koji doleću sa tribina. Sledi nekoliko desetina minuta razvlačenja donošenja odluke da li će utakmica biti nastavljena ili ne a na kraju se zvanično i prekida.

(4) Dok "novinari" RTS-a troše vreme čekajući da konačna odluka bude objavljena (prisustvovali smo savršenom toku svesti dragog nam Ace Stojanovića kom ovog puta iskazujem divljenje do imbecilnosti, ko nikad nije bio sam ispred mikrofona ništa ne zna o usamljenosti) prenos u jednom trenutku odlazi do tribine gde stručni novinar i stručni komentator pokušavaju da stručno ocene šta se dešava a u kadar (dva puta) uleće kreatura sa zastavama nekoliko država na svojoj majci i uzvikuje parolu "Vučiću homoseksualče".

(5) Bizarni kraj večeri je bila informacija da je na stadionu uhapšen pa pušten jer je američki državljanin i brat albanskog premijera jer je lično organizovao (da li i upravljao samom letelicom?) celom "provokacijom" (što je već postao zvanični naziv incidenta sa letećom zavesom).


O REAKCIJAMA


Reakcije svih strana su bile hitre, očekivane i sasvim primerene ludilu i besmislu koje zovemo realnost. Neke su bile spontane, jednostavno deo ličnosti aktera, neke su možda bile i odglumljene i uvežbane.

(1) Albanska zastava na srpskom stadionu je provokacija. Tako je bar sad svima jasno. Na stranu činjenica da se igra utakmica sa Albanijom pa je nekako očekivano ako se fudbal doživi kao igra a sportsko takmičenje kao priredba da navijači oba tima budu prisutni i navijaju. S tim što ne mislim da navijanje mora biti nešto preterano pristojno, pominjanje šire i uže familije je sasvim očekivano, provokacije raznih vrsta deo su tog haosa na tribinama. Granica koja se ne prelazi je ona vezana za nasilje. Mutna kakva god ta granica bila sinoćna "pomalo nesportska atmosfera" kako su je naivno na RTS-u opisivali bila je pređena. Zato i takva reakcija na zastavu. Na ovom prostoru javni servisi dugo već lože svoja plemena, ucrtavaju unutrašnje granice, podgrevaju mržnju i zatvorenost. Da je u pitanju samo sportski događaj sa normalnim navijanjem neopterećenim ratovima, bez jebaćemoimkevuzasveštosunamikadučinili pristupa, uletanje kvadrikoptera sa zastavom bi se samo brojalo kao poen u provokacijama za jednu stranu. Upišeš i furaš dalje. (Neću sad širiti priču na to da je taj kvadrikopter ipak kreativniji od pukog žvrljanja autobusa, penjanje na ogradu, ubacivanje baklji i sličnog. Fina stvar, šteta što je rađena sa razumevanjem kakvu će reakciju izazvati). A reakcija je bila kao na keca: dron pa utrčavanje albanskih fudbalera u odbrani zastave(?) pa publika sa tribina...

(2) U celom haosu najprofesionalniji su ipak bili fudbaleri srpske reprezentacije. Koliko god igrali smušeno i fudbalski neprivlačno u celom nastalom haosu reagovali su potpuno sportski. Mitrovićevo pecanje leteće zavese i pokušaj skidanja leteće sprave je pokušaj da se predmet koji je prekinuo utakmicu preda sudijama na nadležnost i da se raščisti prostor za igru (lošu ali ipak fudbalsku)... Natrčavanje albanskih branitelja zastave je pak čista politika i prizemnost koja izaziva eskalaciju i sukob i nasilje. Sve to začinjeno ulogom žrtve. Balkan u svoj svojoj lepoti. Na kraju plemena igraju svoj ritualni trijumfalni ples. Albanci širom balkana slave prekid!?!?!? Jedina smislena reakcija (ako je i neistinita nebitno je ali da ipak prepišem kako bih verovatno posmatrao celu priču da sam iz drugog plemena) je od Berišine unuke: "Ona je svojim sunarodnicima Albancima zamerila i što su ''goreli od želje'' da kažu da su Srbi necivilizovani i da na utakmici protiv srpske reprezentacije dokažu ''svoj patriotazam'', ali su u praksi svojim psovanjem i tučom pokazali sve, a dostojanstvo nikako." Ti Maltezi su stvarno likovi za poštovanje.

(3) Reakcija Nebojše Stefanovića na celovečernja dešavanja u Beogradu je isto očekivana. On nije ministar policije jer nešto zna, nije na toj poziciji ni da bi nešto postigao od onog što piše u zakonu. On je tamo jer je Aleksandar Vučić rešio da on bude tamo. Sposobnosti, ciljevi, zakoni su nebitni. Bitna je samo volja i simpatija Aleksandra Vučića. Zato je on i zgrožen kao čovek. Oseća potrebu da Aleksandar Vučić ne bude povređen i uvređen i da ne počne da luta i traži krivca pa da se nekako ne zapita a ko je odgovoran za bezbednost na stadionu? Zna da je Vučić drama queen, da se sve vrti oko njega, da je njemu uvek najteže, da je on uvek samo on lično napadnuti i da je to centar svih dešavanja. Propustio je priliku da dovoljno jasno odreaguje kad je bratovog brata brat pretučen (isto propust i odgovornost ministra policije ko god to bio) pa je sad spreman da grešku ispravi. Druga perspektiva istog događaja je vezana za pevanje pesmice koju je skoro ceo stadion mešao sa porukama Šiptarima a bila je upućena Vučiću. Lik koji je ugasio u najavi nije sam smislio rimu koju je isporučio gledaocima direktnog prenosa. On je samo izdvojio jedan deo i uzeo mikrofon. Ali problem nastaje kad realnost tako bez kontrole, neko bi rekao cenzure, uleti u elektronske medije tako širokog dohvata do skoro svakog domaćinstva u Srbiji. Javnost mora biti anestezirana, mora joj biti servirano ono što je neko odabrao, ne smeju informacije, utisci tako bez kontrole uleteti do Petrović Petra. To što skoro ceo stadion nešto skandira to se za domaćinstvu u selu iznad Vranja nije dogodilo sve dok se ne čuje na RTS-u. Sad je moguća samo kontrola štete. U pitanju je ekstremista prve vrste (zanimljivo da je to SRS) , u pitanju smišljeni napad na jednu ličnost koja se žrtvuje za sve nas, mi smo zgroženi jer joj niko ne pruža podršku. Na stranu da te teške reči koje kvalifikuju napad pokazuju koliko je Stefanović shvatio poruku o tome da različitost ne znači zločin. Poruku čiju je paradu koju je skorije obezbeđivao. (Dopuna reakciji - vidim da je danas i Zoran Babić brže bolje istrčao da dostigne zgražavanje Nebojše Stefanovića. Ta dva preduzetnika sasvim su lepo pročitala i razumela kako realnost danas funkcioniše u Srbiji).


O PITANJIMA


Ko je šta želeo da postigne? Ko će kako sve ovo iskoristiti. Za sad je sigurno da je Neša rešio da učvrsti svoju vezu sa šefom. EU je izgleda i dalje u fazi "Mi dobijamo šta zatražimo a za ostalo nas briga" (što kaže moj prijatelja "Cena Prajda još uvek nije baš jasna ali definitivno će nam je naplatiti na svaki mogući način"). Albanci Niš izgleda doživljavaju svojim i Vučić kaže da je to namera nekog da ponizi Srbiju i srpski narod ali ja se sećam vremena kad je on verovao u granicu KarlovacKArlobagOgulinVirovitica (nema r ni u jednoj reči tj srpske granice su mu nekada bile na liniji KavlovacKavlobagOgulinvVivovitica) a nešto nije razmišljao o tome šta to znači za osećaje Hrvata. Pitam se da li postoji sposobnost da se razume da ona druga strana isto veruje u svoje istine i da nije poenta ni u poniženju ni u pobedi ni u porazu već u životu na ovom jebenom prostoru koji je zatrovan neprekidnim pokušajima da se bude jedini i uvek u pravu. Rekao sam već da ko god da je organizovao kvadrikopter nije imao zajebanciju u glavi jer siguran sam da je znao kome će mahati crvenom tkaninom iznad glave. Postavlja se pitanje i oko reakcija Vučićevih zabrinutih i zgroženih na činjenicu da ga je neko nazvao "Vučiću homoseksualče". Zašto je to Vučićevcima tolika uvreda?


O ZAKLJUČCIMA


Nema ih sem onog starog "Školuj decu pa nek idu odavde, ovo se unormalit ne može".

  



Komentari (176)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:31 16.10.2014

негативни тастер

docsumann docsumann 15:04 16.10.2014

Re: негативни тастер


Rage Against The Stooges

NNN NNN 13:41 16.10.2014

Vučiću homoseksualče

stefan.hauzer stefan.hauzer 13:49 16.10.2014

Re: Vučiću homoseksualče

,ima ljudi koji žive sa tim ...



_____
usput,večeras fmp sa galatasarajem. sve ovo je probudilo cigana u meni i sad moram da idem na utakmicu:)
antioksidant antioksidant 13:54 16.10.2014

Re: Vučiću homoseksualče

i sad moram da idem na utakmicu:)

можда се видиш и са владимиром (мада боље да су играли на маракани, тад би владимир владимирович сигурно дошао)
NNN NNN 18:22 16.10.2014

Re: Vučiću homoseksualče

stefan.hauzer
mislio sam da ćeš pre neki NFL

stefan.hauzer stefan.hauzer 23:13 16.10.2014

Re: Vučiću homoseksualče



inače srećni srećko ili ti lucky luck,igra sjajno. mislim,coltsi su legitimni kandidat za superbol - pošto imaju najboljeg qb-a u ligi(ako ne računamo zeku rodžersa:)



edit: i feel devotion!!
emsiemsi emsiemsi 05:53 17.10.2014

Re: Vučiću homoseksualče

antioksidant
i sad moram da idem na utakmicu:)

можда се видиш и са владимиром (мада боље да су играли на маракани, тад би владимир владимирович сигурно дошао)

Ауууу, колики уводни пост !
Како него може да напише толики чаршаф са толико суштина, а да се суштина (и даље) уочава.
Успут --- ова утакмица није ништа спектакуларно (што се није масу пута видело и ван Балкана) до једна од периферних епизода у вековним сукобу Срба и Албанаца ?
milisav68 milisav68 07:04 17.10.2014

Re: Vučiću homoseksualče

stefan.hauzer
i feel devotion!!




stefan.hauzer stefan.hauzer 17:18 18.10.2014

Re: Vučiću homoseksualče

danas sautempton dobio sanderlenda 8-0. tadić odigrao vrhunsku utakmicu,ok to je sad već konstanta;aliiii

uvek to ali!
da bi se razumeo rezultat,potrebno je da se vidi (auto)gol kojim je sve počelo*

tasadebeli tasadebeli 14:17 16.10.2014

Замерка, али само на закључак

Nema ih sem onog starog "Školuj decu pa nek idu odavde, ovo se unormalit ne može".



Не, не, не, пријатељу!

Прво одведи децу одавде, па их школуј тамо где ће да живе.

Два су разлога за то:

1) У овој земљи ионако 90% становника тврди да школе у Србији ништа не ваљају, па су надлежни због тога довели стручњаке из иностранства који под изговором да побољшавају српско образовање уништавају и оно што је до сада у њему ваљало.

2) Није у реду да школујеш децу на трошак оних који ће овде остати, а онда да их пошаљеш да све оно што је уложено овде у њих потроше у некој заједници која није уложила ни динара у њихово школовање. Такав потез није фер према овој сиротињи овде која ће остати да живи у овој Србији.








antioksidant antioksidant 14:25 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

У овој земљи ионако 90% становника тврди да школе у Србији ништа не ваљају

не школе већ наставни кадар. и не да не ваљају већ да су незаинтересовани. а воле да кукају. а што се финансирања школовања тиче - плаћам и ја неке порезе. колико се неки труде да га зараде друго је питање. наглашавам - неки. а ако се неко препозна, јбга, шта ћу ја сад с тим?

допуна: и да, мани се те улоге жртве. не живи у србији само сиротиња.
tasadebeli tasadebeli 14:28 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

antioksidant
У овој земљи ионако 90% становника тврди да школе у Србији ништа не ваљају

не школе већ насставни кадар. и не да не ваљају већ да су незаинтересовани. а воле да кукају. а што се финансирања школовања тиче - плаћам и ја неке порезе. колико се неки труде да га зараде друго је питање. наглашавам - неки. а ако се неко препозна, јбга, шта ћу ја сад с тим?


Ма препорука АО. Због плаћања пореза...

Шалим се, наравно, препорука за текст. (Осим закључка... Какав бих ја то био педагог када бих те подржао у томе? )
antioksidant antioksidant 14:32 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

Какав бих ја то био педагог када бих те подржао у томе?

pa mislim da bi odličan pedagog ostao neutralan prema tom zaključku jer on spada u sasvim lične izbore. od školovanja svoje dece očekujem da ih osposobi da žive bilo gde u svetu* a oni onda nek biraju kuda će.

*neophodan sastojak ovog je potpuno odsustvo ksenofobije i kompleksa žrtve protiv koje se urotio neki tamo strani svet. tj, očekujem da mi deca ne budu školovana za pripadnike plemena. a na žalost ne ispunjavaju mi se očekivanja baš toliko. školovanjeupravo pleme i pravi. iskreno se nadam da će na kraju alternativa koju nudimo u porodici biti zavodljivija od mračne strane.
angie01 angie01 14:38 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

Два су разлога за то:


u stvari, tri,

onaj, najvazniji,...skoluj se tamo gde ces ziveti, jer ces se lakse uklopiti.
antioksidant antioksidant 14:40 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

u stvari, tri,

onaj, najvazniji,...skoluj se tamo gde ces ziveti, jer ces se lakse uklopiti

tj kad se isškoluješ prestani da se seliš? zašto bi roditelji birali svojoj deci taćku na planeti gde će živeti?
angie01 angie01 14:47 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

tj kad se isškoluješ prestani da se seliš? zašto bi roditelji birali svojoj deci taćku na planeti gde će živeti?


moj komentar ima veze sa tasinim,...naci, najvazniji razlog je upravo taj- sto onda nema perioda adaptacije, uklapanja u sistem, tezeg dostizanja stepena kome pripadas.

a ne mislim da roditelji treba deci da biraju bilo sta,...samo sto u realnom svetu, iz ovakvih uslova na roditelje, pri odlasku iz kakanih uslova, padne taj prvi, najtezi korak-njih pojede to snalazenje i neravnopravna borba sa domacima, a deca kroz skolu i zivot prirodno nastave dalje- akomerazumes.
antioksidant antioksidant 14:50 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

.naci, najvazniji razlog je upravo taj- sto onda nema perioda adaptacije, uklapanja u sistem, tezeg dostizanja stepena kome pripadas.

i onda ostaneš celog života na jednom mestu jer je teško adaptirati se...
akomerazumes.

razumem te samo pričamo o različitim stvarima. ti pričaš o migrantima koji ostanu tamo gde odu, ja pričam o tome da je nebitno gde si (akoterazumem)
angie01 angie01 15:00 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак


i onda ostaneš celog života na jednom mestu jer je teško adaptirati se.


naravno da ne-jos ti MeNi tako repliciras:)))- ja zivela na raznim stranama sveta,....ovde sam samo povezala skolovanje i odlazak, samo to.



razumem te samo pričamo o različitim stvarima. ti pričaš o migrantima koji ostanu tamo gde odu,


ne- ja pricam, da ako mislis da ti odu deca, bolje ih sam povedi, jer ces im olaksati start time sto ses ih skolovati tamo gde ste prepoznali da je dobro-u principu, nije neki veliki izbor- sem ako nisi neki avanturista, ili imas neke specificne pretenzije.


ja pričam o tome da je nebitno gde si


to i ja mislim- i to prilicno iskustveno- ali za takav stav moras da se izboris za par uslova.
antioksidant antioksidant 15:01 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

ne- ja pricam, da ako mislis da ti odu deca, bolje ih sam povedi, jer ces im olaksati start time sto ses ih skolovati tamo gde ste prepoznali da je dobro-

nama je i ovde dobro a ako odemo u brazil pitaće me za argentinu. mogu se opcije otvoriti i odavde. važno je samo da se ne zatvore.
angie01 angie01 15:23 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак


nama je i ovde dobro a ako odemo u brazil pitaće me za argentinu


ti si impresionista, AO:)
docsumann docsumann 16:40 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

nama je i ovde dobro a ako odemo u brazil pitaće me za argentinu



Grad

Ti govoriš: Otići ću nekoj drugoj zemlji, nekom
drugom moru
i grad ću pronaći bolji nego što je ovaj.
Jer ovdje što činjah grešno uvijek je bilo
i moje srce, poput mrtva trupla, leži pokopano.
Koliko će ovdje mojih misli još rasut se?
Kamo god da okrenem se, kamo god da gledam
vidim tek ruine crne mog života u ovom gradu
gdje provedoh tako mnogo dana, traćeći ih i
ništeći.

Al` ne, drugu zemlju, drugo more ti pronaći nećeš,
ovaj grad će zauvijek te pratit.
Istim ćeš ulicama hodit, stareć
u susjedstvu istom, u istim oronut kućama.
Skončavati uvijek u ovom ćeš gradu, ne nadaj se
drugom.

Broda nema za te, niti jedne ceste.
I svoj život kojeg si ništio ovdje
uništio u cijelom si svijetu.


Konstantin Kavafi
angie01 angie01 16:43 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак


MODERATO CANTABILE

Arsen Dedic

Rijeka donosi jesen
dugo umire grad
i u nama toliko ljeta
mi smo sirocad svijeta

Reci da li ces nocas
moci ostavit sve
svoju kucu, navike, ljude
i poci a ne znati gdje

Neka svi mrznjom isprate nas
ali draga zivot ceka sad je cas
citav svijet bit ce tvoj novi dom
neka kazu avantura je to

Nikad zaliti neces
svoje stvari, ime ni grad
i u hladnoj sobi hotela
bit ces slobodna sad

Neka svi mrznjom isprate nas
ali draga zivot ceka sad je cas
citav svijet bit ce tvoj novi dom
neka kazu avantura je to

Duga ocajna kisa
magla zastire zrak
nekim putem tijesno kroz jesen
nas ce odvesti vlak
blogovatelj blogovatelj 19:21 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

onaj, najvazniji,...skoluj se tamo gde ces ziveti, jer ces se lakse uklopiti.


I ti si se školovala u Kanadu pa se vrnula u Srbiju.
Sada Srbija ubira plodove tvoje stručnosti.
tasadebeli tasadebeli 20:05 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

antioksidant

pa mislim da bi odličan pedagog ostao neutralan prema tom zaključku


Онда се то више не би звало педагог него незаинтересовани просветни радник, тј. наставни кадар ("не школе већ наставни кадар. и не да не ваљају већ да су незаинтересовани." - АО*)

Али осим тога, потпуно си у праву. Свакоме је дата слободна воља и право на лични избор у таквим стварима, па нека свако бира шта му је воља...

_______________________

*Узгред, а шта ти мислиш да чини једну школу него наставни кадар и деца која су ученици те школе?

Клупе и столице у учионицама? Видео бим? Рачуноводство? Директор? Степенице које воде на други спрат испод крова који прокишњава јер нису сви у Србији сиротиња?

Ако не ваља наставни кадар у тим школама, то значи да не ваљају ни саме школе. Али исто тако не ваља ни систем, тј. државне институције, који подржава такво стање са наставним кадром у школама, као и друштво које формира вредности на којима се заснива такво школство. А то друштво смо и ти и ја и сви ови људи на блогу и људи које познајеш, кумови, пријатељи, пролазници на улици,...

Зато сам ти рекао још у првом коментару да треба децу прво да одведеш одавде, па онда да их школујеш да би била школована у школама које се (можда?) заснивају на некаквим другачијим вредностима.

(Пише у загради "можда?" јер у то нисам баш увек сигуран:

ЛИНК 1

ЛИНК 2)

Интересантно, мајку му, на овим клиповима се види да ни тамо нису сви сиротиња. Само неки...)

А да их тамо негде где их одведеш неће исто тако школовати да буду припадници племена, у то не верујем. Свугде ће их образовати (каква лепа реч уместо оне едуковати; образовати - давати нечему образ, тј. у старом значењу, лик, облик) тако да буду припадници неког племена.

Уосталом, Сократа су још пре 25 векова натерали да се отрује баш због тога што је сматрао да образовање не треба да од човека прави пуког припадника племена и ништа више.


antioksidant antioksidant 20:43 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

taso, na preskok cu samo par povrsnih komentara, na fonu sam pa je pregled desavanja na blogu losiji od pregleda po kaficu .
znam da je deo obrazovanja svuda u svetu pravljenje novih pripadnika plemena. nista sporno. samo dve stvari na to:1) moje je da to neutralisem kod klinaca sto vise mogu i 2) to rade losi prosvetni radnici koji se bave nacionalnim propagandama, nisu to pedagozi koji stvaraju ljude. mnogo kolektivnih identiteta ima a taj nacionalni jedan je od smesnijih. mani ga se. ziveo ti cukaricki
tasadebeli tasadebeli 20:52 16.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

antioksidant

jedan je od smesnijih.



А још смешније од тог концепта у образовању је што ти и ја потрошисмо оволико простора у коментарима да бисмо установили да се, у ствари, у свему слажемо.


mani ga se. ziveo ti cukaricki



Хвала, брате, хвала! (Живце ми изедоше!)





emsiemsi emsiemsi 05:55 17.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

tasadebeli
Nema ih sem onog starog "Školuj decu pa nek idu odavde, ovo se unormalit ne može".



Не, не, не, пријатељу!

Прво одведи децу одавде, па их школуј тамо где ће да живе.

Два су разлога за то:

1) У овој земљи ионако 90% становника тврди да школе у Србији ништа не ваљају, па су надлежни због тога довели стручњаке из иностранства који под изговором да побољшавају српско образовање уништавају и оно што је до сада у њему ваљало.

2) Није у реду да школујеш децу на трошак оних који ће овде остати, а онда да их пошаљеш да све оно што је уложено овде у њих потроше у некој заједници која није уложила ни динара у њихово школовање. Такав потез није фер према овој сиротињи овде која ће остати да живи у овој Србији.









Управо тако !
emsiemsi emsiemsi 05:56 17.10.2014

Re: Замерка, али само на закључак

antioksidant
У овој земљи ионако 90% становника тврди да школе у Србији ништа не ваљају

не школе већ наставни кадар. и не да не ваљају већ да су незаинтересовани. а воле да кукају. а што се финансирања школовања тиче - плаћам и ја неке порезе. колико се неки труде да га зараде друго је питање. наглашавам - неки. а ако се неко препозна, јбга, шта ћу ја сад с тим?

допуна: и да, мани се те улоге жртве. не живи у србији само сиротиња.

Наставни кадар нам је одличан - какво нам је све остало !
dolazel dolazel 14:33 16.10.2014

Zapravo

Nema ih sem onog starog "Školuj decu pa nek idu odavde, ovo se unormalit ne može".


Sa obzirom na razvoj situacije (paljenje i razbijanje objekata koje drze Albanci), a koja ide sa zla na gore, sprema se novi sukob sa Albancima, ovaj put malo blize Beogradu, po svoj prilici, Bujanovac, Presevo i okolina. Mic po mic i eto ih u Bgd-u. Albanska zastava na dronu je samo poruka a moglo je da pise i "Dolazimo!".
Inace, najveci utisak je zapravo iznenadjenje stanovnistva (novinara, blogera itd) na postupke i ocevidnu mrznju Albanskih fudbalera (namrsteni, ne razgovaraju sa novinarima...) a i velikog dela albanskog stanovnistva (sto u Albaniji, na Kosovu i sirem sveta npr Austrija), zatim cela utakmica, pa dron, pa pobedonosno slikanje po avionu, pa slavlje kod kuce...to su ratni bubnjevi, utakmica je spretno iskoriscena za poruku...a Srbi su, uljuljkani u pricu da svi zajedno idemo u Evropu, poverovali da je gotovo i da osim stalnih trzavica, veceg sukoba nece biti. To je ocigledno bila samo iluzija a realnost je jos gore nego 1999. Verovatno se ceka samo zeleno svetlo od gazde da sukobi pocnu. Nazalost, stanje u nasim bezbedonosnim sluzbama je blaga katastrofa sa obzirom da se dron pojavio tu gde jeste. To je slika ozbiljnih propusta i javasluka i sluti na veliku katastrofu u slucaju da se sukobi intenziviraju. A veliki su izgledi da hoce i da ce se uskoro postavljati pitanje jel Bujanovac i Presevo deo Srbije. A onda ide i Raska oblast automatski...Bas me zanima kako ce Alek to da objasni narodu.

Ukratko, lose. Bas lose.

antioksidant antioksidant 14:35 16.10.2014

Re: Zapravo

...a Srbi su, uljuljkani u pricu da svi zajedno idemo u Evropu,

i obuzeti ljubavlju prema albancima? tebi očigledno izmiče da je ta mržnaj o kojoj pišeš obostrana. plemena se tuku za teritoriju.
dolazel dolazel 14:41 16.10.2014

Re: Zapravo

i obuzeti ljubavlju prema albancima


Nikakva ljubav, samo mi se cini da je javno mnenje bilo tipa, to je sve gotovo, sad idemo svi u Evropu. Inace, ne verujem u ljubav i mrznju medju narodima, shvati to vise kao trenutnu politicku emociju, koju izazivaju tugaljivi novinari (na svim stranama) pod velikim uticajem politicara, pogovoto na Balkanu. Ko raspiruje rat i mrznju i kome to odgovara? Narodu na obe strane najmanje
antioksidant antioksidant 14:42 16.10.2014

Re: Zapravo

samo mi se cini da je javno mnenje bilo tipa, to je sve gotovo, sad idemo svi u Evropu

obrati pažnju na to šta se čuje na stadionu
a isto će se čuti i u tirani (ako se bude igrala tekma)
dolazel dolazel 14:51 16.10.2014

Re: Zapravo

obrati pažnju na to šta se čuje na stadionu


Sad se vec i vidi, paljenje, razbijanje itd. Sad zamisli kad to ode u albansku stampu i naelektrise onaj fini svet koji se okupio da doceka fudbalere-heroje iz Beograda.
Inace, to skandiranje na tribinama ovde je normalna stvar i karakterna crta Balkanoida. Ali nemoj to da mesas sa pogresnom procenom o izvesnosti novog sukoba sa Albancima.

I neprevazidjeni njuz

antioksidant antioksidant 15:02 16.10.2014

Re: Zapravo

dron koji se brani ćutanjem me zasmejava ceo dan
isidora.k isidora.k 16:24 16.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana



I na nebo se pojavi duga i obasja ... zar je moguće !





Za dron spremni !
martin_krpan martin_krpan 16:25 16.10.2014

Re: Zapravo

Albanska zastava na dronu je samo poruka a moglo je da pise i "Dolazimo!".


zilikaka zilikaka 18:08 16.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana

Aha, ko kad Ciga vidi da svi po gradu šetaju rasne kerove, pa uvati onog svog olinjalog, veže ga na manilu*, i zajedno udare paradni korak.

*najlonski kanap kojim se vezuju džakovi
zilikaka zilikaka 18:08 16.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana

ispravljeno
princi princi 18:19 16.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana

I ovo.
zilikaka zilikaka 18:27 16.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana


Jel ovo neka fora s ovim samocitiranjem?


Ne, nego greška.

Žurim, kuvam stigli gosti, pa dok kafa ne provri da kažem još neku.
blogovatelj blogovatelj 19:24 16.10.2014

Re: Zapravo

plemena se tuku za teritoriju.


A i stvaraju epsku poeziju u trenucima odmora.

gedza.73 gedza.73 20:12 16.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana

zilikaka
*najlonski kanap kojim se vezuju džakovi

Spremali pšenicu za mlin muž i žena.
Muž drži džakove a žena svaki vezuje vanilom.
...
Vraća se muž iz vodenice sav narogušen i još sa kapije počne da galami i vileni
-E, jesi sva nesposobna, ko te napravi takvu?
Ni džakove ne znaš da vežeš kako treba. Svaki sam morao da prevezujem po deset puta do mlina.
isidora.k isidora.k 20:39 16.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana

Aha, ko kad Ciga vidi da svi po gradu šetaju rasne kerove, pa uvati onog svog olinjalog, veže ga na manilu*, i zajedno udare paradni korak.




Ostala sam bez daha kada sam videla da su ubacili akumulatore.




Mnogo sam teška da pustim suzu , ali kada je Toma ...
michiganac michiganac 00:29 18.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana

isidora.k isidora.k 16:26 18.10.2014

Re: Zapravo idu čete partizana

Dobre vesti za građane Srbije, ponizno sam mu zahvalan uslišio je moju možda drsku molbu, izvoziti ćemo sir i namaze u Rusiju, a možda i po nešto "zdelano v Serbiji".


U Beogradu kao u pakluuu ! Da li je šansaaaa !





Pauza ... kopaj rupu Aco, kopaj rupu ... ukopovaj se Aco !
princi princi 15:25 16.10.2014

Stvarno mi nije jasno

da neko ovaj incident smatra gorim od onih svinjarija koje su se pre 3 godine desavale u Londonu, ili ovih nereda po Fergusonu, ili paljevina kola po Parizu pre neku godinu. Pa ovakve tuce se desavaju svaki put kad igraju West Ham i Milwall. Vec dugo mi se mota po glavi da nije slucajno zasto su Anglosaksonci, Skandinavci i Germani toliko uspesniji od Slovena. Jednostavno su tough, mnogo vise mogu da izdrze, ne gube glavu tako lako. Nekako mi se cini da kao nacija,stalno, onako tadicevski, tezimo nekoj uljuljkanosti, ususkanosti po svaku cenu.
antioksidant antioksidant 15:27 16.10.2014

Re: Stvarno mi nije jasno

sve to što nabrajaš su međuklasni sukobi. ovo je plemensko klanje. zbog njega verovatno i nema nekih većih socijalnih tenzija ovde. imamo one preko granice da ih krivimo za sve.
princi princi 15:32 16.10.2014

Re: Stvarno mi nije jasno

Klasno, tj ekonomsko je uvek u korenu sukoba, jedina je razlika da li su ljudi toga svesni ili ne. Ferguson i London su, nominalno, rasni, Pariz, verski. Otvoreno klasni sukobi su uvek civilizovani i za pregovarackim stolim.

Mislim, buka je previse ljudima u glavama. Pa sta i da i Nis i Beograd postanu deo neke velike Albanije? U cemu je problem s tim? Meni je mnogo veci problem to sto su Sipci masovno dileje i optereceni nekim ludackim i fantazmagoricnim ciljevima nego ko ce naplacivati porez i distribuirati pare od njega.
martin_krpan martin_krpan 17:21 16.10.2014

Re: Stvarno mi nije jasno

da neko ovaj incident smatra gorim od onih svinjarija koje su se pre 3 godine desavale u Londonu, ili ovih nereda po Fergusonu, ili paljevina kola po Parizu pre neku godinu. Pa ovakve tuce se desavaju svaki put kad igraju West Ham i Milwall. V


Ovo poređenje nije dobro i zasniva se na pogrešnim premisama. Miklos Biro je npr. u Psihologiji postkomunizma došao do veoma vrijednog zaključka. Naime, on je pošao od hipoteze da je mržnja uzrok rata (logično) u Jugoslaviji. Pa je onda išao po ratištima i ratnicima postavljao pitanja, kao: Da li mrzite Muslimana, Hrvata,Srbina... Postavljao je razna pitanja sa raznih strana. Postavljao je čak i emocionalno etno-kulturološka pitanja kao: da li bi imali išta protiv da se vaš/a sin/kćerka oženi/uda za Srbina/Muslimana/Hrvata... Rezultat istraživanja je bio (meni lično nevjerovatna enigma kojoj se uvijek i ispočetka vraćam) nevjerovatan. Nevjerovatan iz razloga što je oko cca 5% ispitanika izjavilo da mrzi drugoga. Onda je Biro krenuo da upoređuje hate po evropskim zemljama, pa je tako došao do Engleske gdje je rasna, vjerska, etnička mržnja bila konstantno oko 15% gdje se ispitanici nisu libili da otvoreno i sa puno mržnje kažu kako mrze Pakije ili Jevreje jer npr. smrde kao psi. E sad, kako to da je Engleska stabilna sa toliko mržnje a u ex Yu siluju i ubijaju djecu sa puno manje mržnje? To je pitanje za sve balkanske generacije. Prema tome, ovakvi događaji u Engleskoj i Srbiji nemaju baš istu težinu.

"Bosnia...was in the sense a microcosmos of the country as a whole... It had been fought over repeatedly by Turks, Austrians and Serbs, and most of the national trends and tendencies were represented there, all at their most violent. The population was made up of violently Catholic Croats and no less violently Serbs, with a strong admixture of equaly fanatic local Moslems. It is hard to imagine the savage intensity of the passions that were aroused or the extremes of bitterness which they engendered. Magnified and revitalized by the war... the latent tradition of violence revived. The lesson we were having was an object lesson, illustrated by burned villages, desecrated churches, massacred hostages and multilated corpses".

This is a description of Bosnia in 1943, not 1993. It features in the memories of Fitzroy Maclean, a Scotsman parachuted into Bosnia....
(Sumantra 2002, S.10)

angie01 angie01 17:27 16.10.2014

Re: Stvarno mi nije jasno

gde je sad laziiprevare, kad je najpotrebniji?!
princi princi 18:20 16.10.2014

Re: Stvarno mi nije jasno

Stvarno smo mi, Srbi, teske lencuge. Hadzi Martine, selam alejkum. Pazi kad me cak mrzi i da odgovaram.
martin_krpan martin_krpan 05:36 17.10.2014

Re: Stvarno mi nije jasno

princi
Stvarno smo mi, Srbi, teske lencuge. Hadzi Martine, selam alejkum. Pazi kad me cak mrzi i da odgovaram.


Žilava mržnja i umišljenost
princi princi 18:37 16.10.2014

Sine, ovi naslovi iz Blica

stvarno covek ne zna sta da kaze, osim da smo se kao nacija opet zaljubiska. Neopisivo.
Putin: Južni tok je kao ljubavni odnos
Prodavci trljaju ruke: Planule majice, bedževi i šoljice sa Putinovim likom
predatortz predatortz 18:41 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica

princi
stvarno covek ne zna sta da kaze, osim da smo se kao nacija opet zaljubiska. Neopisivo.
Putin: Južni tok je kao ljubavni odnos
Prodavci trljaju ruke: Planule majice, bedževi i šoljice sa Putinovim likom


Ne čudi se. Narod je polugladan i dezorjentisan. Putin je oličenje onoga što im treba - vođe koji će da im uspravi kičmu. Ovde takvog ne vide, niti mu se nadaju.
princi princi 18:54 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica

Narod je polugladan i dezorjentisan.

Toliko polugladan da dadose zadnju paru na majice, bedzeve i soljice.
predatortz predatortz 19:02 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica

princi
Narod je polugladan i dezorjentisan.

Toliko polugladan da dadose zadnju paru na majice, bedzeve i soljice.


Što te to čudi? Neki su prodavali zemlju, traktore, neki se odricali životne ušteđevine, da uplate u Slobin 'Zajam za preporod Srbije'.
Putin je za takve simbol 'boljeg sutra'. Oni to ne smatraju za trošak, gledaju na to kao na investiciju.
No, da sam ja vlastodržac u Srbiji, debelo bih se zamislio nad tom činjenicom. Mislim, da moje stado kupuje bedževe sa likom drugog čobanina...
princi princi 19:37 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica

Ma nista me ne cudi, nego mi to malo maloumno. Samo se budala dva put saplice o isti kamen.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:31 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica

princi
stvarno covek ne zna sta da kaze, osim da smo se kao nacija opet zaljubiska. Neopisivo.
Putin: Južni tok je kao ljubavni odnos
Prodavci trljaju ruke: Planule majice, bedževi i šoljice sa Putinovim likom


Ma jok bre, narod se zezao, a da je bilo gotivno, bilo je - ja bio.
A za šoljice i majice još uvek ima love, suvenir ništa posebno.
predatortz predatortz 20:58 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica


Ma jok bre, narod se zezao, a da je bilo gotivno, bilo je - ja bio.


Dobro je da nešto od onih, četrdesetak godina starih, letećih konzervi nije zviznulo u svečanu ložu, ili u među narod.

Ja sam, iskreno, bio tužan gledajući defile. Gledam i mislim:

Bog te jeb'o, al' smo golje! Pola onoga što izvezosmo pred javnost treba da je odavno u muzejima.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:07 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica

predatortz

Ma jok bre, narod se zezao, a da je bilo gotivno, bilo je - ja bio.


Dobro je da nešto od onih, četrdesetak godina starih, letećih konzervi nije zviznulo u svečanu ložu, ili u među narod.

Ja sam, iskreno, bio tužan gledajući defile. Gledam i mislim:

Bog te jeb'o, al' smo golje! Pola onoga što izvezosmo pred javnost treba da je odavno u muzejima.


jesmo golje, al jebiga, ne treba se stideti svog siromaštva, treba gledati kako da se iz njega izađe

a veruj mi, ona predstava gardista, ono po jebeno gadnom pljusku je stvarno bila fenomenalna. mislim, zbog pljuska-to je napravilo atmosferu.

a i "striži" su bili super. naročito onaj koji je ostao solo na kraju.
al bilo je nešto još bolje sa njihove strane. elem, pretpostavljam da je isti lik u pitanju, je pred početak parade, dok je narod još dolazio izvodio to isto, al mislim da je tad bio onako opušteniji, zajebavao se.
`nako, za raju
predatortz predatortz 21:13 16.10.2014

Re: Sine, ovi naslovi iz Blica



jesmo golje, al jebiga, ne treba se stideti svog siromaštva, treba gledati kako da se iz njega izađe


Slažem se. Daleko od toga da sam se stideo. Stužio se jesam, priznajem.

a veruj mi, ona predstava gardista, ono po jebeno gadnom pljusku je stvarno bila fenomenalna. mislim, zbog pljuska-to je napravilo atmosferu.


Momci i devojke su stvarno uvežbani. A ni moji padobranci se nisu loše pokazali.
NNN NNN 19:17 16.10.2014

reakcije ;)

deset_slukom deset_slukom 19:32 16.10.2014

Re: reakcije ;)

Lovćenac im ne treba?
princi princi 19:34 16.10.2014

Re: reakcije ;)

NNN

Jel nije onaj glodur onih Vijesti, ili kako im se zovu te novine, onomad oko referenduma tvrdio kako je njemu duhovno bliza Barselona nego Beograd? :) Kud nadje Barselonu?
antioksidant antioksidant 19:36 16.10.2014

Re: reakcije ;)

to je barselona kod varvarina
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:36 16.10.2014

Re: reakcije ;)

Воша, у свим сценаријима, фри!

је л' 40, за четир банке Оксијеве?
zilikaka zilikaka 19:39 16.10.2014

Re: reakcije ;)

reakcije


Uh, za dlaku izbegla.

...mada, a šta to nama fali?
niccolo niccolo 19:42 16.10.2014

Re: reakcije ;)

a šta to nama fali?

ni Montenegrinci vas neće
predatortz predatortz 19:44 16.10.2014

Re: reakcije ;)

niccolo
a šta to nama fali?

ni Montenegrinci vas neće


Pametni ljudi! Što da im zvocaju, kao što nama stalno neke novce nabijaju na nos.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:45 16.10.2014

Re: reakcije ;)

ne smeju na Liman, otkad smo vratili autonomiju od black highlandaz kapitala?
nsarski nsarski 19:56 16.10.2014

Re: reakcije ;)

mada, a šta to nama fali?


Witz, prigodni.

Zenio se Montenegrijanac u Lalalendu. Svadba, svatovi, muzika, pucanje i pevanje, i sve. Uzme rec otac mladozenjin i poce o tome kako je djetic od herojskog roda, kako je njegov otac gonio Njemce na buljuke, te djed serdar Jole gonio Turke na buljuke. I sve epski, uz gusle, kako prilici. Prica li prica o junastvu. To potraje.
Kao repliku, ustane otac mlade, onako skromno, paorski, pa veli: Nasa se familija ne moze pofaliti takvim herojstvom i junastvom, ali jedno vam mogu reci: "Ko je nasu Jucu jebo nije se pozalio".

Otud nerazumevanje.
G.Cross G.Cross 20:07 16.10.2014

Re: reakcije ;)

NNN




Vidju kako su dosli do Monaka , no nijesu usli.
Pametno je to, jadan.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:22 16.10.2014

Re: reakcije ;)

niccolo
a šta to nama fali?

ni Montenegrinci vas neće

Beogradisti, ne ložite se, pod našom ste čizmom.
niccolo niccolo 20:29 16.10.2014

Re: reakcije ;)

Srđan Fuchs
niccolo
a šta to nama fali?

ni Montenegrinci vas neće

Beogradisti, ne ložite se, pod našom ste čizmom.

Kad smo kod toga, imam ja kolegu koji je bukvalno pod vašom čizmom. Naime, žena mu je Novosađanka...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:06 16.10.2014

Re: reakcije ;)

Бегечу, једина фри зона. риспект Лиман ен ју л би фри. лиманске жене Краљице Мудрости и Доброте!
zilikaka zilikaka 21:15 16.10.2014

Re: reakcije ;)

Witz, prigodni.

Zenio se Montenegrijanac u Lalalendu. Svadba, svatovi, muzika, pucanje i pevanje, i sve. Uzme rec otac mladozenjin i poce o tome kako je djetic od herojskog roda, kako je njegov otac gonio Njemce na buljuke, te djed serdar Jole gonio Turke na buljuke. I sve epski, uz gusle, kako prilici. Prica li prica o junastvu. To potraje.
Kao repliku, ustane otac mlade, onako skromno, paorski, pa veli: Nasa se familija ne moze pofaliti takvim herojstvom i junastvom, ali jedno vam mogu reci: "Ko je nasu Jucu jebo nije se pozalio".

Otud nerazumevanje.


Sad, da l nerazumevanje, il im valja i tazbina u inostraansvo.
NNN NNN 09:26 17.10.2014

Re: reakcije ;)

deset_slukom
Lovćenac im ne treba?
Baš je zbog toga karta naišla na najveći otpor,
pa se planira da se sledećom revizijom ubaci i Lovćenac,
ali postoje i osnovane indicije da Bar - Bari zapravo lokalna linija,
pa bi i sa te strane trebalo korigovati kartu...
G.Cross G.Cross 19:45 16.10.2014

Cudno

Reakcija Nebojše Stefanovića na celovečernja dešavanja u Beogradu je isto očekivana. On nije ministar policije jer nešto zna, nije na toj poziciji ni da bi nešto postigao od onog što piše u zakonu. On je tamo jer je Aleksandar Vučić rešio da on bude tamo.


meni je cudno kako niko ne vidi da je Stefanovic jedini kojeg se Vucic "boji" i jedini koji ce mu pre ili kasnije raditi (i uraditi) o glavi.

Ovo sam rekao na ovom blogu kad je pocelo sa doktoratima i to jos uvek verujem.

Kao i uvek vreme ce pokazati.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:47 16.10.2014

Re: Cudno

ćale mu veća faca u SKJ od vučićevog?
G.Cross G.Cross 19:50 16.10.2014

Re: Cudno

Ne znam.

Sve su to organizacije od 3 slova.
A, ti znas???
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:21 16.10.2014

Re: Cudno

neam pojma, samo znam da smo pod okupacijom dotičnih, kol'ko i pod strejndžerima. strejndžeri nas drkaju spolja, a ovi iznutra. no, pitanje teme je da li je Oksiju rođus, ili ne, i moleo bih gazdu da se izjasni te da iskoristimo tren da ljubimo vako lepog čoveka?
tasadebeli tasadebeli 20:31 16.10.2014

Re: Cudno

Srđan Fuchs

је л' 40, за четир банке Оксијеве?



pitanje teme je da li je Oksiju rođus, ili ne, i moleo bih gazdu da se izjasni te da iskoristimo tren da ljubimo vako lepog čoveka?



Није, бре, Срки 40, него 4 О!

O DOGAĐAJIMA

O REAKCIJAMA

O PITANJIMA

O ZAKLJUČCIMA


Ал' што се тиче љубљења АО-а, ти га слободно изљуби... То ће бити као и да сам га и ја изљубио...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:57 16.10.2014

Re: Cudno

штагод, итрнал лов фор дис мајнд оф сербиа

jedi-knight jedi-knight 20:11 16.10.2014

...

Nema ih sem onog starog "Školuj decu pa nek idu odavde, ovo se unormalit ne može".


Šta bi trebalo uraditi da, za sto godina od danas, ovo ovde bude pristojno mesto za život?
Ima li smisla živeti za to ili otići negde i čistiti klozete sa diplomom i večito kukati o zloj sudbini da smo se rodili u nenormalno vreme na nenormalnom mestu.
Sve je loše, slažem se, obrazovni sistem pogotovo, ali hajde, majstori, da uradimo najteže pa ostanemo i menjamo, pre svega sebe. Hajde da ustajemo ovde u pet sati i radimo ovde ceo dan, da bi ( možda ) treća generacija od nas živela na boljem mestu. Vredi li za to živeti ili otići i tegliti se od prvog do prvog za jedno letovanje godišnje ili neku firmiranu krpicu ili bolji auto na kredit.
Ja jesam živeo preko i mogu da odem u svakom trenutku, ali sam se vratio i ovde krenuo da radim za džabe ono što sam tamo radio za bezobrazno pristojan novac. Da li sam lud? Naravno da jesam, ali zato što sam predugo verovao da je "pobeći negde" jedino rešenje i da je moj život i komfor jedino važan.
Pored "efekta leptira" postoji i "efekat kišne kapi"; jedna je skoro ništa, milijardu je pljusak. Ja biram da svoju kap da bacim na svoju zemlju ma koliko to besmisleno u ovom trenutku bilo.
martin_krpan martin_krpan 20:16 16.10.2014

Re: ...

jedi-knight
Nema ih sem onog starog "Školuj decu pa nek idu odavde, ovo se unormalit ne može".


Šta bi trebalo uraditi da, za sto godina od danas, ovo ovde bude pristojno mesto za život?
Ima li smisla živeti za to ili otići negde i čistiti klozete sa diplomom i večito kukati o zloj sudbini da smo se rodili u nenormalno vreme na nenormalnom mestu.
Sve je loše, slažem se, obrazovni sistem pogotovo, ali hajde, majstori, da uradimo najteže pa ostanemo i menjamo, pre svega sebe. Hajde da ustajemo ovde u pet sati i radimo ovde ceo dan, da bi ( možda ) treća generacija od nas živela na boljem mestu. Vredi li za to živeti ili otići i tegliti se od prvog do prvog za jedno letovanje godišnje ili neku firmiranu krpicu ili bolji auto na kredit.
Ja jesam živeo preko i mogu da odem u svakom trenutku, ali sam se vratio i ovde krenuo da radim za džabe ono što sam tamo radio za bezobrazno pristojan novac. Da li sam lud? Naravno da jesam, ali zato što sam predugo verovao da je "pobeći negde" jedino rešenje i da je moj život i komfor jedino važan.
Pored "efekta leptira" postoji i "efekat kišne kapi"; jedna je skoro ništa, milijardu je pljusak. Ja biram da svoju kap da bacim na svoju zemlju ma koliko to besmisleno u ovom trenutku


Bravo majstore. Preporuka i za prosli i koncizan blog.
tasadebeli tasadebeli 20:19 16.10.2014

Re: ...

jedi-knight



За читав коментар:


G.Cross G.Cross 20:26 16.10.2014

Re: ...

jedi-knight

Ja biram da svoju kap da bacim na svoju zemlju ma koliko to besmisleno u ovom trenutku


Seriously?


Jedi, iz svega sto sam citao od tebe do sad, te veoma postujem i ja sam mozda awfully wrong, ali ja bih a nadam se i ti otisao od tamo za dooobar ugovor pa patio iz daljine.

Na uzasni i nepristojno jednostavan nacin to je najbolje sto mozes (mozemo) da uradimo za svoju zemlju.

Ne cini bogata zemlja bogate ljude, nego bogati ljudi bogatu zemlju.
antioksidant antioksidant 20:27 16.10.2014

Re: ...

polazis od pretpostavke da se ovde ne radi i ustaje u 5 ujutru. zasto? neko iskustvo iz licnog okruzenja ili utisak iz medija? svako bira svoj put naravno i svoje ciljeve a ekstremno je nametati svoje ciljeve drugima. kazes da si dugo verovao da je samo tvoj zivot i komfor jedino vazan ali si sad promenio misljenje. ciji zivot i komfor sad smatras vaznim pored svog? i zasto verujes da je tvoj sadasnji izbor konacan i ispravan? olako sudis da li si spreman i da branis svoje presude? kako? da li si spreman da ih nametnes drugima? kako? zasto?
(stvarno zavidim ljudima s odgovorima)
jedi-knight jedi-knight 20:39 16.10.2014

Re: ...

polazis od pretpostavke da se ovde ne radi i ustaje u 5 ujutru. zasto? neko iskustvo iz licnog okruzenja ili utisak iz medija? svako bira svoj put naravno i svoje ciljeve a ekstremno je nametati svoje ciljeve drugima. kazes da si dugo verovao da je samo tvoj zivot i komfor jedino vazan ali si sad promenio misljenje. ciji zivot i komfor sad smatras vaznim pored svog? i zasto verujes da je tvoj sadasnji izbor konacan i ispravan? olako sudis da li si spreman i da branis svoje presude? kako? da li si spreman da ih nametnes drugima? kako? zasto?
(stvarno zavidim ljudima s odgovorima)


Ja sam samo izneo svoj stav, tj ostavio odgovor na deo tvog teksta. Valjda mi nećeš uskratiti to pravo.
Veruj mi da nemam nameru da namećem bilo kome bilo šta, niti da sudim ili presuđujem.
zilikaka zilikaka 20:40 16.10.2014

Re: ...

jedi-knight


zilikaka zilikaka 20:45 16.10.2014

Re: ...

Jedi, iz svega sto sam citao od tebe do sad, te veoma postujem i ja sam mozda awfully wrong, ali ja bih a nadam se i ti otisao od tamo za dooobar ugovor pa patio iz daljine.


Ako sa druge strane stoji nemaština, onda je to svakako jedina logična opcija.
Ali, ako se kao druga mogućnost nudi sasvim pristojan život, ja smatram da količina novca negde drugde nije jedini faktor koji odlučuje.

Umetnost je u uravnoteženju.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:46 16.10.2014

Re: ...

jedi-knight
Nema ih sem onog starog "Školuj decu pa nek idu odavde, ovo se unormalit ne može".


Šta bi trebalo uraditi da, za sto godina od danas, ovo ovde bude pristojno mesto za život?
Ima li smisla živeti za to ili otići negde i čistiti klozete sa diplomom i večito kukati o zloj sudbini da smo se rodili u nenormalno vreme na nenormalnom mestu.
Sve je loše, slažem se, obrazovni sistem pogotovo, ali hajde, majstori, da uradimo najteže pa ostanemo i menjamo, pre svega sebe. Hajde da ustajemo ovde u pet sati i radimo ovde ceo dan, da bi ( možda ) treća generacija od nas živela na boljem mestu. Vredi li za to živeti ili otići i tegliti se od prvog do prvog za jedno letovanje godišnje ili neku firmiranu krpicu ili bolji auto na kredit.
Ja jesam živeo preko i mogu da odem u svakom trenutku, ali sam se vratio i ovde krenuo da radim za džabe ono što sam tamo radio za bezobrazno pristojan novac. Da li sam lud? Naravno da jesam, ali zato što sam predugo verovao da je "pobeći negde" jedino rešenje i da je moj život i komfor jedino važan.
Pored "efekta leptira" postoji i "efekat kišne kapi"; jedna je skoro ništa, milijardu je pljusak. Ja biram da svoju kap da bacim na svoju zemlju ma koliko to besmisleno u ovom trenutku bilo.


baš sam o tome malo pre pričao sa ortakom.
samo, teško je, ovde se baš mnogo toga zapatilo.

inače za komentar
princi princi 21:32 16.10.2014

Re: ...

Slazem se, sjajan komentar. Ne znam ni da li je komentar, covek jednostavno izneo svoj stav.
antioksidant antioksidant 21:36 16.10.2014

Re: ...

jedi-knight


Ja sam samo izneo svoj stav, tj ostavio odgovor na deo tvog teksta. Valjda mi nećeš uskratiti to pravo.
Veruj mi da nemam nameru da namećem bilo kome bilo šta, niti da sudim ili presuđujem.

odakle ta odbrambena formacija? zasto mislis da ti uskracujem pravo na komentar/stav, zato sto sam odgovorio? naravno da prihvatam svacije odluke, odatle i moje pravo da trazim prihvatanje svojih.
i da, hvala na delimicnom odgovoru na moja pitanja. verujem ti za nametanje ali ovo oko suda i presude bih prihvatio sa zadrskom. nista licno, postoji ta zadrska prema ljudima koji imaju svoju zemlju. precesto sam vidjao da na isti grumen zemlje pravo polaze nekoliko kapi :) pa tako...
gedza.73 gedza.73 21:43 16.10.2014

Re: ...

Hajde da ustajemo ovde u pet sati

Evo, ubi me, al' ne mogu. Radnu temperaturu postignem tek oko osam.
radimo ovde ceo dan

Da bi se odradila nedelja (šest dana) i imao neki učinak ne može se prebaciti dvanaest sati dnevno. Zamori se organizam i počinje da baguje. Nema efekta.
Vredi li za to živeti ili otići i tegliti se od prvog do prvog

Vredi. Znam nekoliko zgubidana koje je inostranstvo promenilo posle tri meseca.

Prvo bih ove iz javnih preduzeća i neradničkih državnih firmi poslao na obaveznu šestomesečnu doobuku.
Da ne pizde bez veze u Srbiji.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:46 16.10.2014

Re: ...

Ne cini bogata zemlja bogate ljude, nego bogati ljudi bogatu zemlju.

zavisi o kakvom bogatstvu pričaš. srbija postaje duhom siromašna zemlja, i to je najgora vrsta nemaštine.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:57 16.10.2014

Re: ...

i zasto verujes da je tvoj sadasnji izbor konacan i ispravan?

ne znam šta džedaj misli, ali zašto uopšte nešto mora da bude "konačno i ispravno"? sve se menja oko nas, tako da se naše odluke od pre 5 ili 10 godina možda ispostavljaju kao pogrešne iz sadašnje perspektive, i to treba prihvatiti kao neminovno. možda će nam se činiti da smo napravili najbolju odluku u životu, a možda shvatimo posle 40 godina da ne živimo život koji želimo. ne postoji konačno, sem kad umreš, ali da ne idemo tako daleko.
antioksidant antioksidant 21:59 16.10.2014

Re: ...

bebo, mislimo isto
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:04 16.10.2014

Re: ...

bebo, mislimo isto

pa htedoh reći da džedaj možda ne misli da mu je sad ovaj izbor "konačan", iako mu se čini ispravnim, kao što mu se onaj ranije činio ispravnim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana