Društvo| Politika

Kurvini sinovi

apostata RSS / 30.12.2014. u 00:39

fjjloy.jpg

2ryr5oy.jpg

25gyu88.jpg 

Na političkoj sceni Rusije još od kraja 80-tih egzistira jedna kasta (mislim da je to fakat najbolji izraz), koja se i u ozbiljnim i u manje ozbiljnjim današnjim analizama smješta pod opšti pojam liberala.
No neke buduće (al' pravo) ozbiljnije analize moraće ipak da je detaljnije i obrade i definišu i tako na taj način još više obogate spektar već odavno hipergeneričkih pojmova liberala i liberalizma.

Odmah da se razumijemo liberali u Rusiji nikada nisu bili omiljeni i vjerovatno su najveću šansu imali na prelazu iz 80-tih u 90-te godine prošlog vijeka ... no pročerdali su je.

Međutim iako su oni, narodski rečeno, prdnuli u čabar, to se za liberalizam ne može reći ... barem ne za neke njegove premise, koje možemo naći u programima raznih partija, bez obzira da li su one pozicionirane desno ili lijevo.

Situacija je takva da sa liberalnog švedskog stola u Rusiji u posljednje vrijeme uzima svako šta hoće i i zatim to i koristi kako i kada hoće. Jedan regionalni funkcioner LDPR-a objasnio mi je to ovako:
"Pa mi smo i marksizam rusificirali, a da to ne uradimo sa liberalizmom."

Naravno u svemu tome najveći gubitnici su sami liberali. Oni mogu samo nijemo da posmatraju kako drugi lešinare nad njihovim čedom.

Međutim ne treba ih žaliti, za sve što im se događa sami su krivi.

Kao prvo, bili su isuviše trijumfalistički samouvjereni; kao drugo, bili su isuviše radikalni; kao treće - dopustili su da u prvi plan, kao nekakva njihova elita, izleti ona gore pomenuta kasta; kao četvrto, šutili su dok je ona sebi prisvaja pravo da određuje ko je u Rusiji liberal, a ko ne i kao peto, mirno su posmatrali kako upravo ta kasta postaje sinonim i za liberale i liberalizam.

E ovo posljednje se pokazalo naročito problematičnim, jer za prosječnog Rusa lice ruskog liberalizma su lica pripadnika kaste.
Mada istine radi treba biti pošten i priznati da averzija prema liberalima nije isključivo nusprodukt djelovanja kaste, kasta je svojim aktivnostima zaslužna za (da tako to kažem) fasadu, dok su temelji i samo zdanje animoznosti građeni još od doba liberalnih reformi '90-tih.

A koliko je ta averzija jaka, izuzetno lijepo ilustruje i javna kuknjava jednog iz plejade prokletih - Čubajsa. Anatolij Borisovič se tako u jednoj emisiji žalio kako mu je samo pola sata nakon vijesti o smrti Gajdara, javljeno kako na forumima, blogovima uz tu vijest ide i stih:

Danas narod slavi,
danas likuje proletarija,
danas u paklu Jegora Timuroviča
dočekuje Lavrentij Pavlovič Berija.

Jedino mjesto gdje se govori i gdje se pokušavaju (i to ne baš uspješno) napraviti neke razlike u liberalnom taboru je neformalno prostranstvo tzv. Рунета, koje je porodilo pežorativne termine liberoid, liberast i liberastija (sintezu pojmova liberal/liberalizam i pederast/pederastija), kao i termini demšiza ili demofrenija (spoj demokratije i šizofrenije).

Naravno teško je i zamisliti da će zbog svog invektivnog karaktera bilo koji od ovih neologizama naći svoje mjesto u nauci, a i kao što rekoh - njihova uspješnost je krajnje upitna, pošto ih mnogi upotrebljavaju kao sinonim za sve liberale i za liberalizam uopšte.

Prije nego što izložim jedan broj za kastu karakterističnih citata, pokušaću ukratko da definišem ideološki okvir unutar kojeg se ti i takvi stavovi formiraju - kao prvo radi se o hiperotrofiranom anacionalizmu, pomiješanom sa rusofobijom, zatim infantilno nekritičkom zapadnjaštvu, potom patološkoj mržnji prema svemu vezanom za sovjetski period, te ni na čemu fundiranom euforičnom elitizmu i hiperkriticizmu prema svakom segmentu ruske sadašnjosti i prošlosti.

I dobro da ja ne bih sada pretjerao sa svojim impresijama, najbolje će biti da ih sami "poslušate" ... tako da bujrum dame i gospodo.

_____________________________________ 

Valerij Panjuškin

Svima bi na svijetu postalo lakše ako bi ruska nacija prestala postojati. Samim Rusima bi bilo lakše, ako sutra ne bi morali sređivati svoju nacionalnu državu i možda se čak pretvorili u mali narod, kao što su npr. Vodi, Hanti ili Avari.

Ja sam eto Rus, ali ja sam iskreno ubijeđen da je logika kojom se danas rukovodi moj narod, slična logici bjesnog psa.

Bjesni pas je smrtno bolesna životinja, njemu preostaje od tri do sedam dana života, no pošto on toga nije svjestan, on za to vrijeme u divljem trku jurca na sve strane, izbacuje otrovnu slinu i napada na svakoga koga sretne.
Pri svemu tome pas se zbog jakih bolova strašno muči i to mučenje prestaje tek kada ga ustrijele.                                                                           


Нужен ли он? Журнал GQ No 2, 2005 г.
http://maxpark.com/user/760191066/content/950926

Anatolij Čubajs

- Vas ne brine to što je do izbora još nekoliko nedelja, a da je ime novoga predsjednika već poznato?
- Odgovoriću Vam na to kada Vi meni odgovorite na jedno drugo pitanje.
Zamislite da su u zemlji organizovani u potpunosti demokratski izbori, zasnovani na slobodnom izražavanju volje radnih ljudi (трудящихся). Izbori kojima prethodi i jednak dostup i sredstvima informisanja i novcu (...). Svi imaju pare, svakom su dali po sto miliona dolara i svi naprijed u tv programe, u Rusiju, u regione i svi mitinguju.
- Šta mislite ko će da pobjedi?
- Demokratija - ona je proces.
- Kakav proces?
Mi živimo u realnoj zemlji i odgovor na moje pitanje je jasan, apsolutno jasan. Rezultat takvih izbora bio bi neuporedivo gori, a vjerovatno i katastrofalan po državu.

http://www.svoboda.org/content/article/434779.html

Stanislav Belkovski

Vrlo jednostavno - Bahrein, Peta flota SAD nanosi taktički nuklearni udar.
To se uradi u dvije sekunde.
Crnomorska flota nestaje i u tom momentu mozak sviju vraća se u normalu.

http://udf.by/news/face2face/97156-belkovskiy-ne-nado-szyvat-sovbez-oon-nuzhno-sozvat-sovet-psihiatrov.html

Vladimir Bukovski

I eto došao je KGB i njegov predstavnik Putin. I šta su oni napravili?
(...)
Mi smo toliko razmišljali o tome na kakve djelove će se zemlja raspasti, a on je fino državu podijelio na sedam regiona i sada mi konačno znamo koji su to dijelovi.

http://www.agentura.ru/experts/bukovsky

Oleg Kašin

Ja u stvari odavno smatram i nisam promjenio to mišljenje, kako su Bandera i Šuhevič sve radili previlno i kako je njihova borba bila opravdana.
Oni su naravno nacionalni heroji Ukrajine i šteta je što Rusi nisu imali svoga Banderu.

https://www.facebook.com/oleg.kashin/posts/10152317543388112?comment_id=30173931¬if_t=comment_mention

Jegor Gajdar

U toku su radikalne reforme. Sa novcem je situacija krajnje složena i sasvim prirodna stva su i žrtve među onima koji nisu u stanju da se snađu.

http://www.mk.ru/politics/article/2010/01/21/416001-esche-odno-slovo-o-gaydare.html

Anatolij Čubajs                                                                                          

Znate ja sam posljednja tri mjeseca ponovo iščitavao Dostojevskog.

Prema tom čovjeku ja ne da osjećam samo mržnju, nego čak osjećam i želju da ga, zbog njegove ideje o Rusima kao izabranom i svetom narodu, zbog njegovog kulta patnje i zbog tog lažnog izbora koji on predlaže, jednostavno rastrgam na komade.

http://strana.lenta.ru/russia/chubais.htm

Valerija Novodvorskaja

Mene npr. uopšte ne brine koliko će raketa pustiti demokratska Amerika na nedemokratski Irak - što više, to bolje. Takođe mene ne užasavaju ni neprijatnosti povezane sa Hirošimom i Nagasakijem. Pa pogledajte kakva je bonbona ispala iz Japana - pravi "Snikers".

http://www.ds.ru/vnstat.htm

Julija Latinjina

U vezi sa ruskim jezikom ja gajim nikakve iluzije. Iskreno govoreći ja mislim da je ćirilica nacionalna katastrofa i uopšte ja više knjiga čitam na engleskom nego na ruskom.

http://www.echo.msk.ru/programs/code/1298280-echo/

Jurij Nesterenko

Rusija je zlo i to zlo u njegovom čistom obliku.

Naš neprijatelj nije samo kremaljski režim, naš neprijatelj i neprijatelj svog slobodnog svijeta, sve zapadne civilizacije i svih principa, koji su nam dragi, je sama Rusija kao takva. Stvar nije u nekakvim zlim neotesancima na tronu, niti u nekom konkretnom sistemu, jer Rusija jeste i biće zlo pri bilo kojem režimu i bilo kojoj vlasti.

Zlo je u suštini Rusije i zbog toga su besmisleni svi poušaji da se ona popravi, poboljša, oslobodi i tako spasi. Rusija nije TO što treba spasavati, ona je ONO od čega se treba spasavati.
(...)
Rusija je zlo planetarnih razmjera i zlo mora biti uništeno. Tako da je dobro sve što je usmjereno protiv Rusije.                                                      


http://newsland.com/news/detail/id/628648/

Ksenija Larina

Ja otadžbinu već odavno uvjereno ne volim.

http://echo.msk.ru/blog/xlarina/1250768-echo/

Galina Starovojtova

Ubijajte Ruse! Neka zemlja gori pod nogana okupatora.

Što se više Rusa bude ubijalo na ulicama Groznog, to će brže postati slobodna sveta zemlja Čečena i Inguša.

http://www.inomnenie.ru/debate/48

Aleksandr Podrabinek

Vrijeme je da se prekine sa tim vođenjem računa o osjećajima veterana, koje vrijeđaju napadi na sovjetsku vlast. Zlo mora biti kažnjeno, a njegove sluge takođe.

Prezir potomaka je najmanje što zaslužuju ti graditelji i zaštitnici sovjetskog režima.

http://ej.ru/?a=note&id=9467#

Ksenija Sobčak

Prvo 1917, a odmah zatim i 1937. Ta dva uzastopna uništenja elite doveli su do toga da je Rusija postala zemlja genetskog otpada.

Ja bi uopšte tu zemlju zabranila. Jedino što u njoj vrijedi to su slikarske galerije i cirkus.

http://www.echo.msk.ru/blog/statya/709632-echo/

Boris Stomahin

Sa Rusijom nema i ne može biti nikakvih pregovora, o kojima stalno priča Aslan Mashadov.
Rusija se može samo uništiti i ona se mora uništiti.

To je preventivna mjera samoodbrane ljudskog roda od te divljačke đavolštine koju Rusija nosi u sebi još od prvih masovnih ubistava i pogubljenja zbog suprostavljanja vlasti, još od vremena zauzeća Novgoroda i Kazanja.

Ruse treba ubijati i samo ubijati - među njima nema normalnih, mudrih i inteligentnih sa kojima bi bilo moguće se dogovoriti i računati na njihovo razumijevanje.

http://rko.marsho.net/articl/mashadov.htm

Jevgenij Ihlov

(...) general Vlasov je bio u pravu - najbolja opcija za našu zemlju je njezino djeljenje na etničke države, čiji bi najveći uspjeh bio njihova kasnija integracija u Zapadnu Evropu u statusu problematične mlađe braće.

http://www.kasparov.ru/material.php?id=4C340173653B2

Valerija Novodvorskaja

Ja sam se naslušala se i previše priča o pravima čovjeka. Nekada smo i mi i CIA i SAD koristili tu ideju kao taran za uništenje komunističkog režima i SSSR-a.

Ta ideja je odslužila svoje i treba prestati lagati i o pravima čovjeka i o borcima za ta ista prava.
(...)

Rusi u Estoniji i Latviji dokazali su svojim kukanjem, svojom lingvističkom netalentiranošću, svojom nostalgijom za SSSR-om i privreženošću ka crvenim zastavama, da ih u Evropu sa pravima ne treba puštati.                                                      


http://www.ds.ru/vnstat.htm#3

Sergej Kovalev

Sve dok se naša nacionalna svijest, naša unutrašnja i vanjska politika ne oslobode kompleksa državnosti, ni o kakvom poštivanju prava čovjeka u našoj zemlji ne vrijedi ni maštati.

U očima prosvjećenog čovjećanstva mi ćemo ostati ružno slamnato strašilo, pogodno samo za to da bude primjer za druge kako ne treba živjeti.

http://lineburg.ru/pedagogika/bocharova_a__i_dr__prava_cheloveka__kniga_dlja_10-11_kl__berezniki__2001__140_s.html

Igor Jurgens

Rusiji smetaju Rusi - najveći broj naših sugrađana živi u prošlom vijeku i ne želi napredovati dalje od toga.

http://ruskline.ru/news_rl/2010/9/15/modernizacii_rossii_meshayut_russkie/

Viktor Šenderovič

Ruski narod je beba sa još ne zaraslim tjemenom i dok ono ne zaraste mi možemo u njegovu glavu da strpamo bilo šta.

http://www.63media.ru/press/14.03.2005/28426/

Alfred Koh

Mislim da je za oduzeti nam atomsko oružje dovoljno jedna padobransko-desantna divizija. (...) Naša armija nije sposobna da pruži nikakv otpor.

http://www.patriotica.ru/enemy/koh_inter.html

Narod nije adekvatan u odnosu prema svojim interesima. Narod koji je obžavao Staljina nikako ne može biti adekvatan.                                                        


http://www.idelo.ru/357/1.html

Semjen Novoprudskij

9. maja 1945 godine sovjetski narod (ne staljinski režim, ni u kojem slučaju ne režim) opravdao se pred cijelim svijetom za svo zlo, koje je do i poslije rata napravio i sebi i drugima.

http://www.gazeta.ru/column/novoprudsky/160459.shtml

Pavel Šehtman

Ako Putin odluči napasti Ukrajinu, trebalo bi u vazduh dići atomsku elektranu. Kao ekolog tvrdim da će nakon toga "vatnici" biti kao vjetrom oduvani.

https://twitter.com/PavelShehtman/status/484238923691196416

Sergej Medvedev

(...) Rusiji, kao neefikasnom i neodgovornom vlasniku, Arktik bi trebalo oduzeti i dati ga kao Antartik pod međunarodnu vlast, sa totalnom zabranom na bilo kakvu privrednu ili vojnu aktivnost.

http://echo.msk.ru/blog/potupchik/1167572-echo/

Valerija Novodvorskaja

Ja lično neču ridati od plača, ako Rusija sasvim nestane.

http://rutube.ru/video/36802dc35f393d1cae3ba8a24d9cdbc1/

Četiri dana učila sam ih mrziti državu koja se zove Ruska federacija i to zato što je Putinovska Rusija Fredi Kriger - manijak sa makazama, koji dolazi u toku sna onima koji se opuste i koji postanu neoprezni.

Treba stražariti nad svojom slobodom i svojim reformama i znati lice svog neprijatelja - ruski imperijalizam.                                                                     


http://grani.ru/opinion/m.175697.html

Jevgenij Aljbac

Ne vidim ja u tome nikakav problem. Iskreno govoreći ja ne vidim ni problem ni u tome kada bi se Rusija raspala po Uralskom masivu. Mislim da je to neizbježno.

http://www.ntv.ru/novosti/677220/#ixzz3JMdyuP5M

Viktor Jerofejev

ljič je znao šta treba raditi. Zavjera protiv naroda je ono što je sada potrebno. U Rusiji sve promjene trebaju se obavljati konspirativno. Samo je nasilje sposobno zemlju dovest u normalu.

O stanovništvu ne treba voditi računa.

Ako bude ubijena jedna polovina (nije šteta - naroda ima mnogo), ona druga će biti konstruktivnija. Stvar je u tome da je narod nesvjestan, a ništavnost sa demokratijom zajedno ne ide.

http://www.litmir.net/br/?b=58869&p=9

Jurij Pivovarov

Šta će biti ovog puta - ne znam. Sada su velike šanse da se stvari promjene defenitivno. Za to je potrebno da Rusija izgubi - skačem na drugu temu (ne bojte se) - Sibir i Daleki istok. A sve dok u našim rukama budu mineralni resursi, sve dok bude nešto za grickati, sve dok ... plate daju ako se podignu cijene na naftu, ništa se promjeniti neće.

http://politstudies.ru/universum/esse/9pvv.htm

Odvratni i mit i kult Aleksandra Nevskog stvorio je Bogu mrski Staljin.

http://lizard.jinr.ru/~tina/world/history/sud_t/sud-18.html
http://video.yandex.ru/users/kate-konkina/view/93/

Andrej Končalovski

Rus ne posjeduje osjećaj egoizma, što drugim riječima znači da on ne posjeduje osjećaj odgovornosti i pošto on nema taj osjećaj razgovor sa njim može se voditi samo na jedan način: udariš ga štapom po glavi i tek onda on sjedne.                             


http://teterin.raid.ru/iskusstvo-zhizni-andreya-konchalovskogo/

Dimitrij Bikov

Priče o ruskoj duhovnosti, izuzetnosti i suverenosti u suštini ukazaju na to da je Rusija zemlja otpada sa beznadežnim stanovništvom. Veći dio ruskog stanovništva ni za što nije sposoban i besmisleno ga je prevaspitavati - on ništa ne zna i ništa ne želi raditi. Rusko stanovništvo je neefektivno.

Njemu treba omogućiti ili da se mirno opija ili da umre od starosti, a usput ga šopati odgovarajućim sadržajima.

http://www.profile.ru/arkhiv/item/61171-programma-putina-61171

Andrej Ilarijonov

Neki djelovi današnje teritorije Rusije su istorijske oblasti susjednih država, onomad su anektirane i trebale bi tim državama biti i vraćene.

Na primjer: Latviji - Pitalovski rejon Pskovske oblasti; Estoniji - Kingisepski rejon Lenjingradske oblasti; Finskoj - sjever Karelijske prevlake, Priladošku Kareliju i Pečengu; Njemačkoj - Kalinjingradsku oblast; Bjelorusiji - Smolensku i Brjansku oblast; Ukrajini - Belgorodsku, Kursku, Voronješku i Rostovsku oblast, te Krasnodarski kraj i Krim; Kazahstanu - Omsku stepu; Kini - najmanje 1,5 milion kvadratnih kilometara Sibira i Japanu - Kurilska ostrva i Sahalin.

Naftni i gasni izvori, mreža magistralnih cjevovoda, bankovni sistem, kao izvore finansiranja agresivne politike, trebalo bi staviti pod međunarodnu kontrolu.

http://aillarionov.livejournal.com/745627.html

Sergej Kovalev

Ne, ja sam antipatriot. To što se naziva patriotizmom ja ne volim i smatram da je to društveno štetna ideja.                                                                                       


http://www.newizv.ru/politics/2005-10-31/34462-sergej-kovalev.html

Valerija Novodvorskaja

Meni se gadi na sve to gledati i iskreno govoreći biće mi potpuno svejedno ako takav narod izumre. On neće biti zabilježeno ni u kakvim spiskovima istorije i neće imati ni nadgrobnog spomenika. Na razvalinama autokratije njihova imena sigurno neće biti ispisana.

Jer izvinite ako se čovjek ne smatra građaninom, onda što se mene tiće može slobodno da umre.

http://www.echomsk.spb.ru/blogs/novodvorskaya/9257.php

Nemojte da mislite da će ovde, ako mi odemo, bilo ko ostati da živi u socijalizmu. Ako je, da bi se zbrisali sa lica zemlje komunisti, fašisti i imperijalisti, potrebno zbrisati i ovu zemlju zajedno sa svim njezinim stanovništvom, onda ne da nam neće zadrhtati ruka, nego ćemo još i sebe sa radošću žrtvovati.

Новый взгляд, 1994. №3
http://blikwomen.com.ua/writer/6263/books/19014/novodvorskaya_valeriya/nad_propastyu_vo_lji/read/4

 

(Veći broj citata uzet je iz knjige Liberali o narodu, autora Nikite Garadže, prof. na Filozofskom fakultetu MGU)

2ed48if.jpg



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:49 30.12.2014

prvo, izvinjavam se što sam prvi...

...pošto mnogi ovde vole da se zapljunu na to mesto, ali eto potrefilo se.

drugo, meni ovo sve zvuči veoma poznato i nekako blisko svakodnevnom iskustvu.
petargli petargli 01:31 30.12.2014

Re: prvo, izvinjavam se što sam prvi...

ko preslikano! vidi se da smo prava slovenska braca. :)

pogotovo ovo
Prvo 1917, a odmah zatim i 1937. Ta dva uzastopna uništenja elite doveli su do toga da je Rusija postala zemlja genetskog otpada.

Ja bi uopšte tu zemlju zabranila. Jedino što u njoj vrijedi to su slikarske galerije i cirkus.

zameni Rusija sa Srbija, i dobices komentar koji je konstanta od nekih blogera skoro na svakom blogu.
hajkula1 hajkula1 05:02 30.12.2014

Re: prvo, izvinjavam se što sam prvi...

vrabac_u_steni
...pošto mnogi ovde vole da se zapljunu na to mesto, ali eto potrefilo se.

drugo, meni ovo sve zvuči veoma poznato i nekako blisko svakodnevnom iskustvu.



Na žalost. Preslikano. Zato i kažem da brinem za Putina.
princi princi 00:50 30.12.2014

Ne razumem u kom smislu su liberali

društvenom ili ekonomskom? Ako ovo drugo, jel nije bolja i preciznija odrednica libertijanizam? Ako da ovo drugo onda bih samo podsetio da je i Ejn Rand Ruskinja iz Sent Petersburga.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:51 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi
društvenom ili ekonomskom? Ako ovo drugo, jel nije bolja i preciznija odrednica libertijanizam?


najbolja odrednica bi bila "oni što sebe vole zvati liberalima"
apostata apostata 01:17 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

@princi

U svakom.
Istina da bi se to znalo treba se ipak znati i ruska politička scena

Pa eto u ekonomskom aspektu dovoljna su ti imena Čubajsa i Gajdara, a tu su još i Koh, Jurgens ...

A kada je riječ o političkom, onda su svi do jednog to, bilo da se radi o nacionalnim, seksualnim manjinama, o umjetničkoj slobodi ... ma jednom riječju praktički u svemu.

Upravo su oni najžešći su kritičari Putinovog režima i upravo sa tih liberalnih pozicija.

Međutim stvar je u drugom - u onome što je Zinovjev onomad definisao kao ciljanje u komunizam, koje je zapravo bilo pogađanje Rusije.
Ali Zinovjev je Zinovjev - on je to shvatio, kasno, ali shvatio - ovi ne ... da li to rade svjesno ili nesvjesno nebitno je.
Utisak je monstruozan.
princi princi 01:26 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

apostata
...

Ne znam, ja tu pravim prilično jasnu razliku. Ako postoji neka politička opcija koja mi je bliska onda su to verovatno američki liberali, a njihov sistem vrednosti je često potpuno suprotan od liberatrijanskog iako je tačno da jedan sistem ne isključuje drugi. S druge strane, komunizam smatram zlom i silovanjem društva, dakako mnogo manjim od fašizma, ali svejedno zlom.
apostata apostata 01:33 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi
apostata
...

Ne znam, ja tu pravim prilično jasnu razliku. Ako postoji neka politička opcija koja mi je bliska onda su to verovatno američki liberali, a njihov sistem vrednosti je često potpuno suprotan od liberatrijanskog iako je tačno da jedan sistem ne isključuje drugi. S druge strane, komunizam smatram zlom i silovanjem društva, dakako mnogo manjim od fašizma, ali svejedno zlom.

Ma ovo za liberale imaš apsolutno pravo i slažem se - liberali su danas krajnje šarolika bratija ... ali ebga ovde se radi o Rusiji.
docsumann docsumann 04:26 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi
apostata
...

Ne znam, ja tu pravim prilično jasnu razliku. Ako postoji neka politička opcija koja mi je bliska onda su to verovatno američki liberali, a njihov sistem vrednosti je često potpuno suprotan od liberatrijanskog iako je tačno da jedan sistem ne isključuje drugi. S druge strane, komunizam smatram zlom i silovanjem društva, dakako mnogo manjim od fašizma, ali svejedno zlom.


rad sam se saglasiti sa ovim komentarom.
blogovatelj blogovatelj 04:38 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

rad sam se saglasiti sa ovim komentarom.


Ili, ukratko - Saglasan !
docsumann docsumann 05:50 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

blogovatelj
rad sam se saglasiti sa ovim komentarom.


Ili, ukratko - Saglasan !


jakako, no htio sam izbjeći taj lapidarni oblik u pasivu. eksperimenta radi
jinks jinks 11:24 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Ejn Rand

Mislim da bi mnogi koji propovedaju Neoliberalizam kao religiju trećeg milenijuma trebalo da pogledaju sledeći klip (mislim, ukoliko se nisu još uvek 100% prepoznali u tome).




Deluje kao prvosveštenica nekog kulta.

p.s.

Interesantno kako su Neoliberalizam, Libertijanizam, kao i monoge druge agresivne ideologije u prošlosti i sadašnjosti bili i postali utočište "halflings-a" (ljudi koji se predstavljaju kao vrhunski stručnjaci u oblastima za koje se uopšte i nisu školovali): neafirmisani slikari, pisci i filozofi, dramaturzi, PLC programeri ... postaju vrhunski stručnjaci za makroekonomiju, finansije, investicije.
princi princi 11:59 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Interesantno kako su Neoliberalizam, Libertijanizam, kao i monoge druge agresivne ideologije u prošlosti i sadašnjosti bili i postali utočište "halflings-a" (ljudi koji se predstavljaju kao vrhunski stručnjaci u oblastima za koje se uopšte i nisu školovali): neafirmisani slikari, pisci i filozofi, dramaturzi, PLC programeri ... postaju vrhunski stručnjaci za makroekonomiju, finansije, investicije.

:), to je možda prirodno. Jednostavna slika sveta, jednostavni modeli, "sve je lako", "sve je jasno", "rešenje na dohvat ruke", 2, 3 grafika koja objašnjavaju svet i istina se sama odmotava pred očima...

S druge strane, moram priznati da imam velike rezerve prema ekonomskim ekspertima. Ekonomija je prekompleksna da bi se za nju bio ekspert (osim ako nisi tadejus, njoj je ženi sve jasno i logično). Dugo sam mislio da su samo YU i srpski ekonomisti dileje, operisani od osećaja za stvarnost i mogućnosti da bilo šta predvide, ali onda sam video ovaj grafik



Znači, Wall Street ekonomisti, verovatno nešto najbolje i najškolovanije što ta struka (preciznije "struka" ) ima, su 10 godina, konzistentno i bez izuzetka davali potpuno pogrešne procene kretanja kamata na 10godišnje obveznice. I to ne 5-godišnje ili 10-godišnje procene, nego relativno kratkoročne, 1-godišnje. Greške nisu bile podnošljivih 10% ili 20%, već uglavnom 100% ili 200%, ponekad i više. Na stranu što grafik potpuno ruši svaku ideju o "racionalnosti svih učesnika na slobodnom tržištu" što je osnovna premisa svake teorije slobodnog tržišta.

Po svemu sudeći i za ekonomiju kao i za istoriju važi ono što važi i za druge nauke koje se bave ljudima: presložene su i kompleksne, barem za one modele i misaone i druge aparate sa kojima su ljudi na ovom stupnju svog razvoja sposobni da barataju. Kvantna mehanika, fizika čestica, rocket science, GR, biologija su prava boza od nauka u poređenju i sa "najjednostavnijim" društvenim naukama. I verovatno se zato svi utrkujemo da lupetamo o njima, tj svi imamo da kažemo poneku pametnu.
Milan Novković Milan Novković 12:12 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Po svemu sudeći i za ekonomiju kao i za istoriju važi ono što važi i za druge nauke koje se bave ljudima: presložene su i kompleksne, barem za one modele i misaone i druge aparate sa kojima su ljudi na ovom stupnju svog razvoja sposobni da barataju. Kvantna mehanika, fizika čestica, rocket science, GR, biologija su prava boza od nauka u poređenju i sa "najjednostavnijim" društvenim naukama. I verovatno se zato svi utrkujemo da lupetamo o njima, tj svi imamo da kažemo poneku pametnu.

Princi, ja mislim da tonije tačno i da je ekonomija poprilično "analitična" i "algoritamska" nauka.

Ima i organizacione fenomenologije, naravno, tj mnogo malih faktora koji utiču na procese i donose im atribute nedekonstruktabilnosti, ali osnovne greške na veliko su rezultat neznanja, nekvaliteta (negativne selekcije imaš svuda), brzopletosti i lošeg rad, "igranja" politike, kratkoročnih ciljeva, manipulacije, svašta.
G.Cross G.Cross 12:21 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

ali osnovne greške na veliko su rezultat neznanja, nekvaliteta (negativne selekcije imaš svuda), brzopletosti i lošeg rad, "igranja" politike, kratkoročnih ciljeva, manipulacije, svašta.



Ili namere ( short term gains vs long term pains ) , see subprime mortgage crisis.
Sepulturero Sepulturero 12:23 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi
društvenom ili ekonomskom? Ako ovo drugo, jel nije bolja i preciznija odrednica libertijanizam? Ako da ovo drugo onda bih samo podsetio da je i Ejn Rand Ruskinja iz Sent Petersburga.


Јесте из Сент Петерсбурга али није Рускиња...
jinks jinks 12:42 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi
Znači, Wall Street ekonomisti, verovatno nešto najbolje i najškolovanije što ta struka (preciznije "struka" ) ima, su 10 godina, konzistentno i bez izuzetka davali potpuno pogrešne procene kretanja kamata na 10godišnje obveznice. I to ne 5-godišnje ili 10-godišnje procene, nego relativno kratkoročne, 1-godišnje. Greške nisu bile podnošljivih 10% ili 20%, već uglavnom 100% ili 200%, ponekad i više. Na stranu što grafik potpuno ruši svaku ideju o "racionalnosti svih učesnika na slobodnom tržištu" što je osnovna premisa svake teorije slobodnog tržišta.


U priči o ekonomskim predviđanjima, US, Wall Street-u, ... nezaobilazan igrač je i Alan Greenspan, dugogodišnji direktor FED-a.

U smislu da se na njegovom primeru po nekima možda najbolje i vidi kako je i koliko svako predviđanje recesije u US zadnjih deceniju dve "zabranjeno zakonom". A otuda možda delom i objašnjenje gornjeg grafikona.


p.s.

Uzgred budi rečeno, Alan Greenspan je, takođe, jedan od najodanijih učenika i poklonika gđe. Rand.
princi princi 13:29 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

U priči o ekonomskim predviđanjima, US, Wall Street-u, ... nezaobilazan igrač je i Alan Greenspan, dugogodišnji direktor FED-a.

Nije ni druga strana mnogo bolja. Krugman je 1996. pisao kako je internet prolazna tehnološka zezalica čiji značaj za biznis i ekonomiju nije veći od fax mašine. To nikako ne znači da se ekonomijom ne treba baviti, da su ovi ljudi glupi (naprotiv, američki ekonomisti su verovatno neki od najpametnijih ljudi na planeti). Nego, jednostavno, da je ekonomija kao i druge društvene nauke previše složena i da sve predikcije i savete ekonomista treba uzeti sa šakom soli.
princi princi 13:33 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Princi, ja mislim da tonije tačno i da je ekonomija poprilično "analitična" i "algoritamska" nauka.

Dobro, Milane, ti od podsticanja te iluzije živiš, i tu si, da kažem malo tako ogoljeno, uhvaćen malo u konfliktu svojih interesa. Ozbiljna istraživanja na temu itekako pokazuju da su ljudi, svim tim algoritmima i analitičnosti uprkos, isuviše često uhvaćeni u mreži svojih biasa, kratkoročnih interesa i ograničene racionalnosti (na koncu, i ti "algoritmi" i ta "analitičnost" su proizvod ljudskog uma, ne postoje oni sami po sebi, u nekom Platonistanu, što bi rekao Taleb).

Na koncu, grafik koji sam nakačio pokazuje kroz 10 godina rezultate tih algoritama i "analitičnosti". Ili ti, možda, misliš da su algoritmi i analitičnost ekonomista na Wall Streetu inferiorni u odnosu na iste takve tvojih klijenata u Cityju? Možda si u pravu, u kom slučaju grafik možeš shvatiti kao business opportunity, :).
antioksidant antioksidant 13:46 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

da je ekonomija kao i druge društvene nauke previše složena

previše aproksimacija ima, ali politicka ekonomija je znatno jednostavnija jer jedan deo nepoznatih se može jednostavno izmanipulisati. inače možda i najtačnija definicija ekonomiste je da je u pitanju osoba koja će vam sutra objasniti zašto danas nije ostvareno ono što je juče predvideo.
antioksidant antioksidant 13:46 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi princi 13:54 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

ali politicka ekonomija je znatno jednostavnija jer jedan deo nepoznatih se može jednostavno izmanipulisati.

Pa, dobro, politička ekonomija ne znam ni da li se može nazvati pravom naukom ili je više ideologija. Mislim, njena funkcija je maltene kodifikovanje, transkribovanje moralnih normi nekog društva (ili bar njegovog dominantnog segmenta) u ciljnu funkciju nekakve optimizacije.

Inače, ova definicija ekonomiste je baš ono s čim dosadih i bogu i ljudima: društvene nauke (pogotovu u nerazvijenim i polurazvijenim društvima poput Srbije) nikad nisu stigle dalje od sklapanja tih narativa o prošlosti. Obrati pažnju samo kako Krugman, Štiglic, Saks, ko god hoćeš s druge strane, Rogoff, Easterly, Hayek lepo pišu. Čoveče, onaj Keynes, valjda je samo Mark Tven pisao lepše aforizme od njega. Stil, narativi, vrlo važan elemenat za prodavanje ekonomiste. Kod Amera dodatno zahteva se i matematička pismenost. Sve je to lepo, naravno, ali to goropad ne čini ništa pitomijom.
antioksidant antioksidant 13:59 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Pa, dobro, politička ekonomija ne znam ni da li se može nazvati pravom naukom ili je više ideologija.

proizvodi posledice, dakle postoji
Milan Novković Milan Novković 14:25 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Dobro, Milane, ti od podsticanja te iluzije živiš, i tu si, da kažem malo tako ogoljeno, uhvaćen malo u konfliktu svojih interesa.

Ja još od pre prošle krize nisam sa njima ali sam jedno 10 godina pre toga bio sa njima često danonoćno i ...
Ozbiljna istraživanja na temu itekako pokazuju da su ljudi, svim tim algoritmima i analitičnosti uprkos, isuviše često uhvaćeni u mreži svojih biasa, kratkoročnih interesa i ograničene racionalnosti (na koncu, i ti "algoritmi" i ta "analitičnost" su proizvod ljudskog uma, ne postoje oni sami po sebi, u nekom Platonistanu, što bi rekao Taleb).

...ovo sve i ja potpisujem.

Evo ti tipična ilustracija pošto si potegao Capital Markets- top tier banka, da je ne navodim, bila top-two jedno vreme, ima top-tier bond analitičara. Zamisli da je on toliko dobar da ako bismo sada nacrtali njegovu 10Y krivu ona bi bila wow, izuzetno precizna.

I on je matematičar-ekonomista, i gle kako radi: prvo, ne znam da li znaš, front office sa prodajom i secundarnim tradingom radi ovako (ne sad u baš ovolikoj meri ali slično)

- Prvo svet proizvodi mnogo vrednosti - rudari kopaju, pravi se hrana, kola, hemija, građevinci obrću što direktno što indirektno 30%+ GDPja i ima se puno novca.

- I svi danas žele da od tog novca što lakše naprave sve više novca, za "nedaj bože" kobajagi a u stvari smo gramzivi.

-I onda idu u banku preko procesa gde corporate treasurer nema nešto previše pojma ali je "logično" da zna prodavce u velikim bankama i ide na ručkove sa njima i oni mu kažu "ma samo ti nama daj novac vidi sad ovu priliku ..."

Dobije novac i on je posao uradio, dobaci traderima i oni, pošto investitor ne zna previše, razvuku malo market spread i naprave brzi profit.

Znači ti traderi umeju da imaju, ne svi, toliko lak život da kada odu na pauze za ručak umeju data entry klerkovima da daju da im "paze" ekrane i daju quotes prodavcima.

Ja cenim da takivh ima preko 50% još uvek - dolar bond trading desk ume da bude popunjen preko veza i vezica gde je jedan trader mozak a ostali ili rade sa prodavcima ili ispunjavaju naređenja.

Pošto je njima bio toliko lak život oni su nas umeli da gledaju ovako:

-Ovog bond analitičara kao facu koju ne razumeju i znaju ga po smejanju kad priča fazone. Oni ne da ga ne razumeju nego nemaju pojma o onome što je njemu alfabet posla, a povlačenje parametarske krive kroz podatke regresivnom analizom im je onoliko zagonetka koliko je to zagonetka Velji Selji ili Tadiću.

-Nas gledaju kao likove koji ih maltretiraju aplikacijama gde trebaju da koriste tastaturu i pul-down menije (teško im je da pritisnu dugme na mišu pa ga drže pritisnutim)- i takva je bila naša prva velika app za njih, no keyboard,no pul-down meniji, samo mouse klikovi i drag and drop (i ovde pritisneš i držiš tipku na mišu samo to je leva tipka, ona je laka, a ne desna)

Pazi, ništa ti ne izmišljam.

E sad, ima pametnih ljudi i grupa, ali firma je gramziva, radi se o jagmi za brzim profitom, i organizaciono je loša - ne ulaziš u to kako neko pravi profit dok ga pravi i kakav je on u risk-adjusted smislu, dok nešto ne pukne.

A kad pukne onda, opet,zbog komparativnih prednosti cele profesije malo se vidaju rane pa opet sve nanovo.

Da ne ulazim sad u njihove simulacije, one su prostije od onih u elektronici (koje sam radio) i građevini (sa njima sam se družio u Energoprojektu davno).
princi princi 14:45 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Zamisli da je on toliko dobar da ako bismo sada nacrtali njegovu 10Y krivu ona bi bila wow, izuzetno precizna...

Ova prva premisa ti je pogrešna jer ta 10y kriva je rezultat tolikog broja nepredvidljivih interakcija, povratnih sprega, na koje ponekad utiče samo reptilski deo mozga jednog od učesnika (a ponekad i nešto još banalnije). Misli butterfly effect pa na n-ti. Jednostavno nije podložno modelima, proračunima, rešenja, i ako se nekim čudom dobiju, nisu stabilna. Koliko ljudi je na početku 2014. pomislilo da će gomila nekih muslimanskih tinejdžera konotrolisati i praktično formirati državu veličine neke UK? Koliko ljudi je pomislilo da će barel nafte na kraju 2014. koštati 50$? US credit rating je početkom 2013. downgradeovan sa AAA statusa. Danas se svi ubiše da kupe iste te bondove. Obama predsedava jednom od ekonomski najuspešnijih US vlada i istovremeno katastrofalno biva potučen na izborima za senat, praktično je paraliza vlasti gora nego 2013. Šta se dešava sa kineskim real estate marketom? Zna li to uopšte iko? Hoće li pripucati 2 Koreje jedna na drugu? Hoće li se pošorati Kina i Japan oko nalazišta metana u Južnom Kineskom moru? Hoće li se desiti još neki novi BP spill disaster u Meksičkom zalivu? Hoće li se ljudi primiti na novu hibridnu Tojotu? Hoće li ovaj Ximio sjebati Apple? Koja je šansa da će sutra pasti sneg u onoj pustinji od Las Vegasa (70%, da ti pomognem)? A sve su to samo neki od faktora koji utiču na ove krive.

I kažeš simulacije prostije od konačnih elemenata? Pa zaključi i sam koliko je makar i jedna stvar koju sam ti pomenuo deo tih simulacija i šta ti to govori o njihovom kvalitetu.
Milan Novković Milan Novković 15:46 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Ova prva premisa ti je pogrešna jer ta 10y kriva je rezultat tolikog broja nepredvidljivih interakcija, povratnih sprega, na koje ponekad utiče samo reptilski deo mozga jednog od učesnika (a ponekad i nešto još banalnije).

US Treasuries market je vanredno dobro regulisan od strane tržišta. Ja sam onomad provlačio teoretske prarametarske krive kroz odabrane bondove iz te grupe i te krive su toliko dobre bileda su teorijski određivale cene drugih bodonva doizmeđu bid-offer spreada, znači ne može bolje.

Evo sada sam pažljivo pogledao gornji grafikon i tegreškeuopštenisu velike.

-Uzmi najgoru tačku između 2012 i 2013 gde je (zero)coupon rate 1.6%, recimo,aanalitičari su pogrešili za 60 basis points i mislili da ćeratebiti 2.2%.

-Zerokupon rate koristiš dabi radiodiscounting nekebuduće love ekponencijalnim discountingom(continuous rate) poformuli:

discountFactor = exp(-rate * yearFraction)

- Pa za dfs ya 1.6 i 2.2% na 10godina imamo 0.85 i 0.80

Štaovoznači:tržišteje procenilo da jee 100 dolara što ćeš dobiti za 10godina u tom trenutku bilo vredno 85 dolara, a analitičari 80 dolara.

Ako se transponuješ u realni domen novca, ne interest rate krivih, što je "imaginarnii" domen, analitičari su pogrešili nešto preko 6%, ne 100% ili slično.

A i ova greška im je pomalo smešna - prosto 10y bondovi su long term bondovi i za njima velikapotražnja među penzionim fondovima i osiguravajućim društvima, pa velikim novcem u volatile situacijama gde sečesto beže u "kvalitet", oni bežanje u bondovezovu "flight to quality".

A isto tako, kada ima mnogo novca na tržištu čak i ako nije frka mnogi opreznije ulažu u bondove umesto da špekulišu sa akcijama ili derivatima, tako im povišena potražnja podiže cenu i snižava yield.

Ovo što ti pričaš je sve tačno samo ne toliko u capital markets.
princi princi 16:39 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

US Treasuries market je vanredno dobro regulisan od strane tržišta. Ja sam onomad provlačio teoretske prarametarske krive kroz odabrane bondove iz te grupe i te krive su toliko dobre bileda su teorijski određivale cene drugih bodonva doizmeđu bid-offer spreada, znači ne može bolje.

Evo sada sam pažljivo pogledao gornji grafikon i tegreškeuopštenisu velike.

-Uzmi najgoru tačku između 2012 i 2013 gde je (zero)coupon rate 1.6%, recimo,aanalitičari su pogrešili za 60 basis points i mislili da ćeratebiti 2.2%.

-Zerokupon rate koristiš dabi radiodiscounting nekebuduće love ekponencijalnim discountingom(continuous rate) poformuli:

discountFactor = exp(-rate * yearFraction)

- Pa za dfs ya 1.6 i 2.2% na 10godina imamo 0.85 i 0.80

Štaovoznači:tržišteje procenilo da jee 100 dolara što ćeš dobiti za 10godina u tom trenutku bilo vredno 85 dolara, a analitičari 80 dolara.

Ako se transponuješ u realni domen novca, ne interest rate krivih, što je "imaginarnii" domen, analitičari su pogrešili nešto preko 6%, ne 100% ili slično.

A i ova greška im je pomalo smešna - prosto 10y bondovi su long term bondovi i za njima velikapotražnja među penzionim fondovima i osiguravajućim društvima, pa velikim novcem u volatile situacijama gde sečesto beže u "kvalitet", oni bežanje u bondovezovu "flight to quality".

A isto tako, kada ima mnogo novca na tržištu čak i ako nije frka mnogi opreznije ulažu u bondove umesto da špekulišu sa akcijama ili derivatima, tako im povišena potražnja podiže cenu i snižava yield.

Ovo što ti pričaš je sve tačno samo ne toliko u capital markets.

Pobogu, pa capital markets su još nepredvidljiviji! CDO i CLO-ovi koliko su bili predvidljivi videli smo 2007. i 2008.

Milane, nije ovo jedna godina greške. To su dokumentovanih deset uzastopnih godina "grešaka". Nije to pitanje ulaganja 100$ nego desetina milijardi dolara, i ne jedne nego svih tih godina. Razlika između ratea od 1.5% i 3.0% je 100%. I, ponavljam, ne jedne, nego svih poslednjih 10 godina (na stranu što je striking bias ekonomskih prognoza: nijedne od predstavljenih 10 godina nisu predviđali pad ratea!)

Naravno da se uvek može napraviti narativ kojim će se sve minimizirati i kojim će ti neki Richard Branson strpati ruku u džep i pokupiti sve do i jedne pare koju imaš tamo. Od toga, na kraju i žive Wall Street i City (Suckers!!! there's one born every minute! je bojni poklič takvih). Gornji grafik je samo ilustracija onoga što se zaista dešava na tržištima novca.
drzura drzura 19:29 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

syriza i podemos
vidimo se!
emsiemsi emsiemsi 19:47 30.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi
ali politicka ekonomija je znatno jednostavnija jer jedan deo nepoznatih se može jednostavno izmanipulisati.

Pa, dobro, politička ekonomija ne znam ni da li se može nazvati pravom naukom ili je više ideologija. Mislim, njena funkcija je maltene kodifikovanje, transkribovanje moralnih normi nekog društva (ili bar njegovog dominantnog segmenta) u ciljnu funkciju nekakve optimizacije.

Inače, ova definicija ekonomiste je baš ono s čim dosadih i bogu i ljudima: društvene nauke (pogotovu u nerazvijenim i polurazvijenim društvima poput Srbije) nikad nisu stigle dalje od sklapanja tih narativa o prošlosti. Obrati pažnju samo kako Krugman, Štiglic, Saks, ko god hoćeš s druge strane, Rogoff, Easterly, Hayek lepo pišu. Čoveče, onaj Keynes, valjda je samo Mark Tven pisao lepše aforizme od njega. Stil, narativi, vrlo važan elemenat za prodavanje ekonomiste. Kod Amera dodatno zahteva se i matematička pismenost. Sve je to lepo, naravno, ali to goropad ne čini ništa pitomijom.

Нисам скоро читао паметнијег економисту од Принција !
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:07 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

emsiemsi

Нисам скоро читао паметнијег економисту од Принција !


Како да ти кажем, мислим да човек уопште није економиста. Што наравно не значи да ово што прича није у великој мери тачно.

Ово ти је класичан пример погледа на економију некога са бекграундом из природних наука, и на жалост врло редак пример мишљења за вечину економиста , нарочито оних који се диче својим либералним или либертаријанским позицијама. Но, то су и онако само будале, колико год да данас држе банку.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:32 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

jinks


Deluje kao prvosveštenica nekog kulta.



jebi ga, ovo je uobičajeno kod nas u Izraelu, kada se odmetne ćera od nekog prestrogog ćaleta kapitaliste, u kući hladnoj bez ljubavi, pa ode u nekakvu krajnost. Aškenazi su skloniji tom sektašenju nego Sefardi. Sefardi su raja, kod njih to retko kada viđaš. liči pomalo i na Bilju Srbljanović, mada su joj oči, pogled, neosporno zatrašujući, totalni mrak unutra.
jinks jinks 09:22 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Pročitao sam neka od objašnjenja razlika između Aškenaza i Sefarda ... Aškenazi su izgleda poreklom iz severnijih krajeva a Sefardi iz južnijih.

Sad da ne preterujem, ali možda deo objašnjenja ovoga o čemu pričaš delom leži i u tome.

Mislim, ko se kupa u Suncu možda je za neki delić ipak manje skloniji mračenju i oblačenju :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:41 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

pa da, ima i toga, mada je kod nas u Jugoslaviji došlo do jednog kulturnog fenomena, naime, da smo mešanjem sa Južnim Slovenima stvorili jedan savršeni koktel, ali opet, Aškenazi s Južnim Slovenima zapadnijeg tipa, a istočnija tipologija sa Sefardima. :) jedino se kod nas u Panoniji svako ljubio sa svakim.
jinks jinks 09:53 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

pa da, ima i toga, mada je kod nas u Jugoslaviji došlo do jednog kulturnog fenomena, naime, da smo mešanjem sa Južnim Slovenima stvorili jedan savršeni koktel, ali opet, Aškenazi s Južnim Slovenima zapadnijeg tipa, a istočnija tipologija sa Sefardima. :) jedino se kod nas u Panoniji svako ljubio sa svakim.


Dok sam pisao prethodni komentar slična ideja mi je baš pala na pamet. U toj podeli severno-južno ovi krajevi mu dođu nekako baš na sredini. Na primer, geografska širina Beograda je baš negde oko 45 °, kao i Novog Sada.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:03 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

pa da, ima i toga, mada je kod nas u Jugoslaviji došlo do jednog kulturnog fenomena


Imam li ja dobar podatak da su kod nas Sefardi cak 90%?
To sam cula u mini video prici o Bredi Kalef.
princi princi 11:17 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

човек уопште није економиста.

Nije. Čovek je ... slobodni mislilac.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:54 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

apacherosepeacock

Imam li ja dobar podatak da su kod nas Sefardi cak 90%?
To sam cula u mini video prici o Bredi Kalef.


kod nas, kao Srbija, bez Voše, pa sigurno, Kalefovi, Altaraci, Albaharijevi, Salomovi, Kojenovi, Davidovi, Montiljovi, Kabiljovi... to su sve sefardske (a starobeogradske familije). Subotica, Sombor, Novi Sad, Kula, malo je drugačija slika, tu su Aškenazi sišli da administriraju za Habsburge, ali vrlo brzo su zavoleli prostor i populaciju pa je gotovo odmah počela Asimilacija. u Beogradu, pošto je oduvek bio centar intriga, bio je i veliki sukob između Aškenaza i Sefarda na prelazu vekova, do te mere da su sefardske vođe zabranile svojoj zajednici svaki kontakt sa Aškenazima, u fazonu, nas ovde rokaju Turci, Švabe, ovi oni, a onda vi, gospoda, dođete da nam šefujete?! terajte se, Švabonje, BG je samo naš! ali to se utanačilo naposletku, američkim posredovanjem, 1920-ih došlo je do pomirenja. kasnije je Jugoslovenska jevrejska zajednica igrala značajnu ulogu u izmirenju aškenaske i sefardske populacije u izraelu, jer smo mi već prošli kroz to iskustvo.
emsiemsi emsiemsi 12:55 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

princi
човек уопште није економиста.

Nije. Čovek je ... slobodni mislilac.

За мене јесте (и) економиста !
ПС. Иначе бих ја (када би се мене питало) економистима забранио да се 20 година баве економијом --- нека раде нешто паметније.
ППС. Повлачим претходни предлог --- нећу да будем радикалан као (понекада) Принци. Нека економиста, нека млате празну сламу, док год постоји неко ко то хоће да плаћа.
blogovatelj blogovatelj 16:02 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Pročitao sam neka od objašnjenja razlika između Aškenaza i Sefarda ... Aškenazi su izgleda poreklom iz severnijih krajeva a Sefardi iz južnijih.


Sefardi su poreklom iz Španije, tj sa Pirinejskog poluostrva.
Aškenazi su iz Mađarske, možda i odnekud drugde.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:31 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

nisu, matori, sve je to jedan narod, kao južni Sloveni, koji je oteran (emigrirao) iz Judeje od strane Imperije tokom prvog milenijuma, pa se deo naselio u centralnoj i istočnoj Evropi i postao deo germanske sfere uticaja - Aškenaz, na jidišu, a deo na Iberijsko poluostrvo, Sefarad, na ladino jeziku, sve do 15. veka i dolaska Inkvizicije, kada beže rutama preko juga Francuske, Italije, Balkana, Mađarske, Rumunije i Bugarske sve do Turske (neki i do Jerusalima). ogroman deo ovih se zadržava u Bosni i Srbiji i formira legendarne zajednice u Sarajevu, Beogradu, i drugde, iako postoje indicije na teritoriji Ulcinja i Bitole da već krajem ix stoleća postoje veće jevrejske zajednice na tlu Balkana. ovi Sefardi koji su prošli kroz Mađarsku su se delimično i germanizovali, preuzimali nemačka prezimena, ili se venčavali već nahodečim se tamo Aškenazima, ali to je sve jedan narod, judejski, jehudim, jeudeji, jevreji, juif, jud, jidi, židovi... evo bune se Koeni što kažem da su sefardi, sve je to isti narod koji je zapao pod različite kulturne uticaje i u različite civilizacijske krugove.
emsiemsi emsiemsi 17:26 31.12.2014

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Srđan Fuchs
nisu, matori, sve je to jedan narod, kao južni Sloveni, koji je oteran (emigrirao) iz Judeje od strane Imperije tokom prvog milenijuma, pa se deo naselio u centralnoj i istočnoj Evropi i postao deo germanske sfere uticaja - Aškenaz, na jidišu, a deo na Iberijsko poluostrvo, Sefarad, na ladino jeziku, sve do 15. veka i dolaska Inkvizicije, kada beže rutama preko juga Francuske, Italije, Balkana, Mađarske, Rumunije i Bugarske sve do Turske (neki i do Jerusalima). ogroman deo ovih se zadržava u Bosni i Srbiji i formira legendarne zajednice u Sarajevu, Beogradu, i drugde, iako postoje indicije na teritoriji Ulcinja i Bitole da već krajem ix stoleća postoje veće jevrejske zajednice na tlu Balkana. ovi Sefardi koji su prošli kroz Mađarsku su se delimično i germanizovali, preuzimali nemačka prezimena, ili se venčavali već nahodečim se tamo Aškenazima, ali to je sve jedan narod, judejski, jehudim, jeudeji, jevreji, juif, jud, jidi, židovi... evo bune se Koeni što kažem da su sefardi, sve je to isti narod koji je zapao pod različite kulturne uticaje i u različite civilizacijske krugove.

Држите се !
hajkula1 hajkula1 06:32 01.01.2015

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Srđan Fuchs
apacherosepeacock

Imam li ja dobar podatak da su kod nas Sefardi cak 90%?
To sam cula u mini video prici o Bredi Kalef.

1920-ih došlo je do pomirenja. kasnije je Jugoslovenska jevrejska zajednica igrala značajnu ulogu u izmirenju aškenaske i sefardske populacije u izraelu, jer smo mi već prošli kroz to iskustvo.



Nešto iz novije istorije si prećutao...
hajkula1 hajkula1 06:47 01.01.2015

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Srđan Fuchs
apacherosepeacock

Imam li ja dobar podatak da su kod nas Sefardi cak 90%?
To sam cula u mini video prici o Bredi Kalef.


... Subotica, Sombor, Novi Sad, Kula, malo je drugačija slika, tu su Aškenazi sišli da administriraju za Habsburge, a


A Sarajevo si zaboravio?
Inače, danas u celokupnoj jevrejskoj populaciji, sefarda je oko 10% a u Izraelu ih je preostalo ne više od 7 - 10%. Taj odnos nije samo zato što su se uglavnom Aškenazi doseljavali. Ali, Srki izbegava o tome da priča.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:16 01.01.2015

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

hajkula1


A Sarajevo si zaboravio?
Inače, danas u celokupnoj jevrejskoj populaciji, sefarda je oko 10% a u Izraelu ih je preostalo ne više od 7 - 10%. Taj odnos nije samo zato što su se uglavnom Aškenazi doseljavali. Ali, Srki izbegava o tome da priča.


pomenuo ga. odakle tebi ovi podaci? kako su 1.5 milion Sefarda u Izraelu od 6.1 miliona 7-10 odsto? a slabo ko gleda u Izraelu ko je koje boje, već gleda kako se ljubi - recimo, moja najvrelija ljubav u karijeri je bila jedna mala Špankinjica. proverio sam to i s našim, jugoslovenskim, rabinom Izbosne, i sa svojim ortacima, oficirima iz IDF-a, i svi smo bili saglasni da su antisemitske fabrikacije. odakle ti te info?


apacherosepeacock apacherosepeacock 14:27 01.01.2015

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Salomovi,


Salomovi su nam komsije bili gde sam odrasla. Divna porodica.
Hvala na objasnjenju, Srdjo, ja sam mislila da su Askenazi kod nas vecina zbog mittel Europa geografski mi delovalo logicnije. Al eto, nikad nisam bas pitala poznanike Jevreje od koje su od te dve 'struje' a inace da, naravo, svi su iz Judeje raseljeni silom. Mislim, isti narod, samo se kulturoloski malo podvojio ziveci pod uticajem germansko/romanskim tokom 2000 godina.



PS. Lepotica ti ovo devojce sa slike.
hajkula1 hajkula1 19:49 01.01.2015

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Srđan Fuchs
hajkula1


A Sarajevo si zaboravio?
Inače, danas u celokupnoj jevrejskoj populaciji, sefarda je oko 10% a u Izraelu ih je preostalo ne više od 7 - 10%. Taj odnos nije samo zato što su se uglavnom Aškenazi doseljavali. Ali, Srki izbegava o tome da priča.


pomenuo ga. odakle tebi ovi podaci? kako su 1.5 milion Sefarda u Izraelu od 6.1 miliona 7-10 odsto? a slabo ko gleda u Izraelu ko je koje boje, već gleda kako se ljubi - recimo, moja najvrelija ljubav u karijeri je bila jedna mala Špankinjica. proverio sam to i s našim, jugoslovenskim, rabinom Izbosne, i sa svojim ortacima, oficirima iz IDF-a, i svi smo bili saglasni da su antisemitske fabrikacije. odakle ti te info?





Sa Nacionalne geografije. (Bilo je i na netu. Ako googlaš...)
Zar nije bila višegodišnja rasprava, zahtevi da se ispita slučaj, da se sudi odgovornima, pa bila i rasprava u UN (izleti, samo sefardska deca, snimanje, ozračenost, glave...)?


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:51 01.01.2015

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

ја не знам ништа о томе, нити било ко од мојих зна, има различитих скрнавости, али ово? први пут чујем. а извор је, најблаже речено, скрнав.

писаћу из Јерусалима наредних дана о тим основним анти-израелским кодовима свести у титоистичком и пост-титоистичком образовању, око Божића, из своје јерусалимске ТНТ-пословнице. дотле, већ почињем да размишљам о томе да направим озбиљно хумано дело за блогочовечанство, и да организујем Теби, Ђокеру, и Будимцу пун обилазак Израел-Палестине, о свом трошку, од А до Ш, с тим што водим и Апостату да имам с ким да пијем и да вас прозивам када будете увидели колико се глупирате с тим предрасудама. Организујем и минивeн, неког малог Хјундаија, или нешто.

hajkula1 hajkula1 10:07 02.01.2015

Re: Ne razumem u kom smislu su liberali

Srđan Fuchs
већ почињем да размишљам о томе да направим озбиљно хумано дело за блогочовечанство, и да организујем Теби, Ђокеру, и Будимцу пун обилазак Израел-Палестине, о свом трошку, од А до Ш, с тим што водим и Апостату да имам с ким да пијем и да вас прозивам када будете увидели колико се глупирате с тим предрасудама. Организујем и минивeн, неког малог Хјундаија, или нешто.






Jedna od želja.
Što se tiče predrasuda, mašiš ali o tome možda nekom prilikom u stvarnosti, ne na netu.
freehand freehand 00:51 30.12.2014

Drugi!


A sad na pišanje.
Goran Vučković Goran Vučković 01:01 30.12.2014

Ako vam je dobro, onda ništa.

(Veći broj citata uzet je iz knjige Liberali o narodu, autora Nikite Garadže, prof. na Filozofskom fakultetu MGU)

A ja mislio skupljao iz prevoda članaka na Peščaniku
princi princi 01:13 30.12.2014

Re: Ako vam je dobro, onda ništa.

A ja mislio skupljao iz prevoda članaka na Peščaniku

Da, i mene iznenadilo ovo sa otpadom, mislio sam da su oni ljotićevci u stanju da makar to sami smisle.
Goran Vučković Goran Vučković 01:18 30.12.2014

Re: Ako vam je dobro, onda ništa.

Da, i mene iznenadilo ovo sa otpadom, mislio sam da su oni ljotićevci u stanju da makar to sami smisle.

Ma ja to zato što im je Julija Latinjina izgleda omiljena, često bude njenih tekstova - a tekstovi su u ovom fazonu.
princi princi 01:27 30.12.2014

Re: Ako vam je dobro, onda ništa.

a tekstovi su u ovom fazonu.

Da, tekstovi k'o tequila shots. Posle pete ture utrne mozak.
vilovuk vilovuk 01:44 30.12.2014

Re: Ako vam je dobro, onda ništa.

Goran Vučković
(Veći broj citata uzet je iz knjige Liberali o narodu, autora Nikite Garadže, prof. na Filozofskom fakultetu MGU)

A ja mislio skupljao iz prevoda članaka na Peščaniku


Ja Peščanik vidim pre kao mesto gde se redovno objavljuju članci Jakoba Augštajna, Krugmana, Ivančića i drugih. Za Latinjinu sam im slao 'protestno pismo' - zašto, aman, objavljujete ovo đubre, zašto svoj ugled srozavate ...
Biće da sponzori traže i tu vrstu tekstova.
Goran Vučković Goran Vučković 01:49 30.12.2014

Re: Ako vam je dobro, onda ništa.

Za Latinjinu sam im slao 'protestno pismo' - zašto, aman, objavljujete ovo đubre, zašto svoj ugled srozavate ...

Muzika za svaki ukus

Ima tu interesantnih prevoda da se probere - osim pomenutih, svakako i Dežulović od "domaćih" a od stranih Adam Curtis
princi princi 01:50 30.12.2014

Re: Ako vam je dobro, onda ništa.

zašto svoj ugled srozavate ...

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:04 30.12.2014

himera, baš

zeznuto je ovo cepanje, posebno po vas, staru, iskreno istočnu gardu. nadajmo se da 2. hladni rat nosi samo pretnje, ne i dela.
Milan Novković Milan Novković 11:55 30.12.2014

Re: himera, baš

nadajmo se da 2. hladni rat nosi samo pretnje, ne i dela

Uh Srđane, pa ovaj rat nije od juče, pretnje su daleko iza nas i on je odavno vrlo vruć.

Rat za odbranu hegemonije dolara traje već neko vreme i sada ubrzava. Kako stvari stoje dolar će ovaj rat izgubiti, ali je rat skoro sigurno u stvari manje oko toga nego oko odlaganja vremena kada će se to desiti.

Sve više zemalja vidi svoju štetu i opasnost u podršci dolara i kada ta šteta i opasnost pređu neku granicu u Evropi dolar će rat vidljivo i naglo izgubiti. "Naglo" je prejaka reč, možda,ali ubrzano u svakom slučaju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:50 31.12.2014

Re: himera, baš

ne znam, ja se sve nadam da će usvojiti te razumne glasove, uslovno rečeno, globalne levice, da će se povući, i da će dopustiti multipolaran svet. rusi kažu da je to jedino što oni žele iz ovog rata - otvoren, multipolaran svet sa fer tržišnom utakmicom, to kažu, sada, šta im je zapravo na umu, ne znam? kažu i da je Zapad došao do punih svojih kapaciteta i da hoće da ih zadavi - Zlatna Milijarda koncept - они хотят притушить нас, Сержан.. opet, mi na Zapadu kažemo da je to ruska sovjetska propaganda. u svakom slučaju, veliki, prebogati, dokoni ljudi se igraju našim životima, šta ćeš, umesto da investiraju u njega da se popravi svuda na planeti, činjenica je da industrija mira donosi mnogo manje novaca nego industrija rata...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:07 30.12.2014

lep trud

inače, prelepo nastojanje.
apostata apostata 01:29 30.12.2014

Re: lep trud

Hvala - dugo sam ovo "kuhao", polako i pomalo.

A u vezi onog drugog komentara - i ja se tome iskreno nadam.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 01:19 30.12.2014

но, ово је само један од доказа...

... у прилог тези о блискости руског и српског народа

docsumann docsumann 06:24 30.12.2014

jebači ruske zemlje

u genijalnom Sorokinovom romanu Plavo Salo postoji (u nekoj alternativnoj nedrealnoj budućnosti) sekta jebača ruske zemlje, koja je to u najbukvalnijem smislu (buše rupe u zemlji ruskoj i ... you know). no i među njima je došlo do podjela, pa je tako jedan hardcore ogranak onih najzadrtijih jebača odlučio da će to da radi tamo gdje je teren najtvrđi.


u tom smislu je i ova slika



Dimitri Maksimov aka tebi interesno
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:22 30.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

jest da nije smešno, ali ludaci...

.... Rusija je strašno zeznuta, s jedne strane su stvarno simpatični ljudi, ja sam presrećan što sam godinama ljubio jednu Ruskinju, iz Čeljabinska, grad nuklearnih reaktora, iza Urala - fantastična ljubavnica, ali unutra - pravi je to košmar bio. to što je njima komunistički režim napravio, potpuno je strašno, pretvorio ih je u zveri iznutra, humanost je bila dopuštena samo u onoj meri u kojoj je državi to odgovaralo... nismo izdržali kao par, ali je okej Irina danas, jedna od priznatijih izraelskih dizajnerki nove generacije... drugari smo... prelepa, sjajan umetnik i - sama, ne želi da uništava ljude svojom, atomskom, unutrašnjom destrukcijom.
docsumann docsumann 15:08 30.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

prelepa, sjajan umetnik i - sama, ne želi da uništava ljude svojom, atomskom, unutrašnjom destrukcijom.


fer i korektno
antioksidant antioksidant 15:17 30.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

docsumann


fer i korektno

pa kako fer i korektno?
fantastična ljubavnica,

sama,


duša mi se kida dok čitam
docsumann docsumann 15:26 30.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

pa kako fer i korektno?


po definiciji čojstva (copyright by Marko Miljanov).


antioksidant antioksidant 15:28 30.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

priznajem da mi nije lakše
docsumann docsumann 15:55 30.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

antioksidant
priznajem da mi nije lakše


živ si čovjek, što je težina sama po sebi ...


drzura drzura 19:38 30.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

pa to i ćorav ne bi vidio

što moj stari kaže

(ps.)
( staljin je sve bio u pravu )
emsiemsi emsiemsi 12:58 31.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

docsumann
pa kako fer i korektno?


po definiciji čojstva (copyright by Marko Miljanov).



Шта је био тај Марко --- Србин или црногорац !?
docsumann docsumann 14:06 31.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

Шта је био тај Марко --- Србин или црногорац !?


čoek
docsumann docsumann 17:26 31.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

staljin je sve bio u pravu


da da, sve, samo nedovoljno
emsiemsi emsiemsi 17:28 31.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

docsumann
Шта је био тај Марко --- Србин или црногорац !?


čoek

То знам !
docsumann docsumann 18:43 31.12.2014

Re: jebači ruske zemlje

emsiemsi
docsumann
Шта је био тај Марко --- Србин или црногорац !?


čoek

То знам !


to je i dovoljno
emsiemsi emsiemsi 04:56 01.01.2015

Re: jebači ruske zemlje

docsumann
emsiemsi
docsumann
Шта је био тај Марко --- Србин или црногорац !?


čoek

То знам !


to je i dovoljno

Ма да !
ПС. Чак иако је био Србин.

alselone alselone 09:14 30.12.2014

Jbt, ovo ko blog

u ona vremena.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:35 30.12.2014

Re: Jbt

Da Hitler nesto moze danas da bloguje rekao bi im da su preterali.
(a i vise bi im zemlje ostavio na raspolaganje od pojedinih predloga koji su na komentarima pali )

vera.nolan2 vera.nolan2 10:44 30.12.2014

Njima je dobro,biće svašta...

Svako ima svoje Smerdjakove.
I mi smo imali svoje liberoide i tu su negde,neuništivo prisutni...
uvek spremne "za šaku dolara..." ili "šaku srebrnjaka",da sve vredno(i u liberalizmu,obezvrede)...
Milan Novković Milan Novković 11:45 30.12.2014

I sve ovo ...

...kao prvo radi se o hiperotrofiranom anacionalizmu, pomiješanom sa rusofobijom, zatim infantilno nekritičkom zapadnjaštvu, potom patološkoj mržnji prema svemu vezanom za sovjetski period, te ni na čemu fundiranom euforičnom elitizmu i hiperkriticizmu prema svakom segmentu ruske sadašnjosti i prošlosti....

... po mom brzopletom mišljenju crpi inspiraciju iz potrebe za zvučnim i prominentnim mišljenjem uz što manje "troškove" u znanju i razumevanju, znači uložerom radu i vremenu.

Ono što mi često smatramo za našu svest o kvalitativnoj karakteristici neke stvari ili pojave je u stvari samo projekcija koja ume da nosi i korisnu informaciju, ali isto tako i netačno, manju ili veću laž koju mi ne umemo da vidimo.

A imamo energiju i borbenost koju onda treba pretvoriti u neke egoističke i "pametan-u-društvu" poene i za sve to Internet danas nudi sredstva i kanale. Prepun je samozadovoljnog vriskanja i uopšte nije potrebno ići u Rusiju po primere.

Ja, na primer, uopšte ne verujem u hipertrofirani anacionalizam. Hipertrofirani anacionalista koji više ulaže (novca, vremena, emocija) u svoju decu nego u gladnu decu iz Afrike, komšije, prijatelje, rodbinu,lokalne klubove, institucije po meni nije nikakav anacionalista nego običan folirant koji je našao svoj hor i sad odjednom što sa horom što sam pokušava što glasnije da se čuje na intelektualno najjeftiniji način i jedino što je u njemu hipertrofiralo su glupost, neznanje i odsustvo obzira prema okolini....potreba za "ni na čemu fundiranom euforičnom elitizmu", gramziva potreba za hranjenjem egoa na najsebičniji način.

Odskočiti po znanju neke kritične količine kvalitativnog i kvantitativnog u stvari ili pojavi zahteva pamet, vreme i dobru volju povrh još mnogo drugih kvaliteta i to je za nas najčešće preskupa zabava.
svarog svarog 15:55 30.12.2014

Zanimljiv blog

(Veći broj citata uzet je iz knjige Liberali o narodu, autora Nikite Garadže, prof. na Filozofskom fakultetu MGU)


Danas uđoh u knjižaru i slučajno mi pade pogled na ovo. Nisam čitao ali po naslovu bih rekao da je to to:

Antologija antisrpstva

princi princi 17:10 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

Antologija antisrpstva

Zoran Petrović Piroćanac! Otkad nisam čuo za tog čoveka! Još otkad je objavljivao (ubedljivo najdosadnije) tekstove po Startu.
Goran Vučković Goran Vučković 17:18 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

Zoran Petrović Piroćanac! Otkad nisam čuo za tog čoveka! Još otkad je objavljivao (ubedljivo najdosadnije) tekstove po Startu.

Da i meni je pao na pamet Start kad sam video ime autora
princi princi 17:31 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

Da i meni je pao na pamet Start kad sam video ime autora

Baš pre neki dan se upustih u neku priču kako je ova kuknjava na srpske medije, u stvari, vrlo bzvz i kako Srbija u stvarnosti nikad nije imala proper novine (što verovatno jeste tačno za dnevnu štampu). Ali taj Start, kakav je to list bio! Davor Butković, Ognjen Cvitanović, Maroje Mihovilović... kakve su to novinarčine bile! Pa oni intervjui njihovi... Duplerice ni da ne pominjem. Na žalost, izgleda da ih je mnoge progutao ustašluk (za Butkovića znam, čitao sam neko smeće koje je objavljivao, Cvitanoviću i Mihoviloviću sam izgubio svaki trag).

Čoveče, ako je išta vredelo u SFRJ to je bio Start. Pomogao da se prežive 80-te (koje su, inače, bile grozne i jadne, doduše keva u odnosu na ono što nas je tek čekalo).
freehand freehand 17:46 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

Baš pre neki dan se upustih u neku priču kako je ova kuknjava na srpske medije, u stvari, vrlo bzvz i kako Srbija u stvarnosti nikad nije imala proper novine (što verovatno jeste tačno za dnevnu štampu).

Ne bih se baš složio. NIN je bio sjajan u dugom periodu. Ako samo pogledaš sastav redakcije iz sedamdesetih i osamdesetih - Grizelj. Tirnanić, Tijanić, Reljić, Šćepo Rabrenocić, Miloš Vasić i da ne nabrajam dalje - to je bilo da se smrzneš. Opet, pandan NIN-u sa hrvatske strane bio je Danas, moja omiljena nedeljna novina iz tog perioda. Start je bio dvonedeljnik, zato malo "usporeniji", sa dubinski obrađenim temama, odličnim reportažama i da - sjajnim intervjuima.
I svakako bi valjalo pomenuti i Mladost, list SSOJ. U drugoj polovini osamdesetih to je bila odlična nedeljna novina.
Goran Vučković Goran Vučković 18:30 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

I svakako bi valjalo pomenuti i Mladost, list SSOJ. U drugoj polovini osamdesetih to je bila odlična nedeljna novina.

I naravno Mladinu
freehand freehand 18:34 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

Goran Vučković
I svakako bi valjalo pomenuti i Mladost, list SSOJ. U drugoj polovini osamdesetih to je bila odlična nedeljna novina.

I naravno Mladinu

Mladina nije izlazila u Beogradu, inače svakako.
Valjalo bi možda razmisliti o blogu na ovu temu.
princi princi 18:48 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

I naravno Mladinu

Od omladinske štampe gotovo isključivo sam čitao Polet i to dok mu je glodur bio Jović. Meni je Danas uvek bio previše SSRNJ-ovski, a Start je uvek držao tu neku finu distancu u odnosu na politiku. 100% politizovan, ali nikad vulgarno i na prvu loptu. Po meni, institucija ondašnje Jugoslavije (na način na koji su to, recimo, bili Dragan Babić, Petkom u 22, Nebojša Đukelić, pa i Nenad Polimac... nije bilo previše toga).
emsiemsi emsiemsi 20:12 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog

princi
Da i meni je pao na pamet Start kad sam video ime autora

Baš pre neki dan se upustih u neku priču kako je ova kuknjava na srpske medije, u stvari, vrlo bzvz i kako Srbija u stvarnosti nikad nije imala proper novine (što verovatno jeste tačno za dnevnu štampu). Ali taj Start, kakav je to list bio! Davor Butković, Ognjen Cvitanović, Maroje Mihovilović... kakve su to novinarčine bile! Pa oni intervjui njihovi... Duplerice ni da ne pominjem. Na žalost, izgleda da ih je mnoge progutao ustašluk (za Butkovića znam, čitao sam neko smeće koje je objavljivao, Cvitanoviću i Mihoviloviću sam izgubio svaki trag).

Čoveče, ako je išta vredelo u SFRJ to je bio Start. Pomogao da se prežive 80-te (koje su, inače, bile grozne i jadne, doduše keva u odnosu na ono što nas je tek čekalo).

Претерујеш !
G.Cross G.Cross 22:44 30.12.2014

Re: Zanimljiv blog



Čoveče, ako je išta vredelo u SFRJ to je bio Start. Pomogao da se prežive 80-te (koje su, inače, bile grozne i jadne, doduše keva u odnosu na ono što nas je tek čekalo).

Претерујеш !



Pa kad razmislis nije bilo interneta, "Playboy" je bio skup a "Lui" nije mogao svugde da se nadje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:11 31.12.2014

Re: Zanimljiv blog

Na žalost, izgleda da ih je mnoge progutao ustašluk


to se ustašlukom meni prečudno - sds (služba državne sigurnosti), josip perković, dedinjski i senjački kum, je regrutovao omatorele ustaše za svoje stvari. i jedna i druga strana hrvatske scene ima mnogo više visoko pozicioniranih titoista nego zapravo ustaša. nama, Srbima, nekada je lakše raditi sa hdz-om nego sa socijaldemokratama... hdz, znaš na čemu si, oni su izrazito poslovni... tu i tamo nekada neko zlobno lice iskrsne... domoljubi, sjebaše onako lepu zemlju, nedokučivo.
emsiemsi emsiemsi 06:12 31.12.2014

Re: Zanimljiv blog

Srđan Fuchs
Na žalost, izgleda da ih je mnoge progutao ustašluk


to se ustašlukom meni prečudno - sds (služba državne sigurnosti), josip perković, dedinjski i senjački kum, je regrutovao omatorele ustaše za svoje stvari. i jedna i druga strana hrvatske scene ima mnogo više visoko pozicioniranih titoista nego zapravo ustaša. nama, Srbima, nekada je lakše raditi sa hdz-om nego sa socijaldemokratama... hdz, znaš na čemu si, oni su izrazito poslovni... tu i tamo nekada neko zlobno lice iskrsne... domoljubi, sjebaše onako lepu zemlju, nedokučivo.

Усташка посла !
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:13 31.12.2014

Re: Zanimljiv blog

hoću da kažem, zapravo, da su meni i ti kao četnici, to što su se drašković i šešelj ložili, da to meni izgleda kao visokostrateška operativa, kao i taj šušak i perković, zapravo vrha sds (sdb), ali ne dokučujem logiku - a uvek su stvari logične - kontali su da dolazi libkap, pa da prigrabe što više kapitala i resursa... question mark? zašto su insistirali da se potuku a ne lepo razdele resurse, fabrike, i onda se polako vesternizuju? u tome smo nalik rusima, jer se iza te velike domoljubne retorike kriju veoma prizemni finansijski interesi. recimo, u hrvatskoj jedan todorić dobije bez frke kredu od preko milijardu dolara od sberbanke? kako, zašto, Rusi, Sanktpiterburški krug ne daju krede tek tako vanzemljanima... tako da je meni cela ta priča s ustašama i četnicima najobičnija maškarada iza koje se kriju vrlo ozbiljni strateški i finansijski interesi. s tim što ne poričem da kod pojedinih hrvata postoji nebjašnjiva patološka devijacija da reaguju s najprimitivnijom mržnjom na sve što je srpsko. no, u mom iskustvu to je manjina, možda nekih 5-10 posto, i to se menja, recimo HRKC ima sasvim kulturan odnos prema meni, i sve češće mi poveravaju svoje projekte. tako da ja verujem da bi ta surevnjivost između HRV i SRB trebala da izbledi. meni su socijaldemokrate prirodni saveznici, opet, ali i kod njih nekada naletiš na takve pizdeke da otkačiš, da li ova liberaloidna sekta, šta li?


ponavljam ove dečke, super su simpatični

hej, ali reč demšiz iz uvodnog teksta, kakav opis za Borisa?!
blogov_kolac blogov_kolac 12:19 31.12.2014

pravi "kurvini sinovi"

U celokupnoj istoriji čovečanstva, ako govorimo isključivo o unutrašnjedržavnim stvarima, nije postojala moćnija, opasnija, niti bolje organizovana zlikovačka organizacija od NKVD, uz sav respekt raznim terorističkim mrežama, sicilijanskim i ostalim mafijama, španskim inkvizicijama, pretorijanskim gardama raznih tirana, i sličnima. Sva njena "kopilad", poput KGB ili GRU, ma koliko se vremenom profesionalizovali, reformisali, pravili otklon od roditelja svojih, neprevaziđenih svetskih šampiona u ubijanju i progonu sopstvenih građana, nikada nisu uspevali da potpuno izađu iz svog roditeljskog šinjela. Upravo ljudi iz tih struktura ozloglašenog sovjetskog bezbedonosnog aparata (uključujući njihove kontrolisane marionete), imali su ključnu ulogu na postkomunistički razvoj svih bivših sovjetskih republika sa izuzetkom tri pribaltičke republike, pa tako svakako i u Rusiji. Uostalom, i naša Srbija je bila zlehude sudbine da joj nasleđena uDBo elita preživi pad Berlinskog zida i nastavi da nam sa kontiunitetom još od 1944. godine i dalje presuđujuće kroji kapu... ali o tome nekom drugom prilikom.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:35 31.12.2014

Re: pravi "kurvini sinovi"

blogov_kolac
Uostalom, i naša Srbija je bila zlehude sudbine da joj nasleđena uDBo elita preživi pad Berlinskog zida i nastavi da nam sa kontiunitetom još od 1944. godine i dalje presuđujuće kroji kapu... ali o tome nekom drugom prilikom.



ovi, Kosmajci, Kosmajski odred, središte fakultetske inteligencije u Pokretu Otpora, već su od zime 1942. počeli da vrše egzekucije nad srpskim stanovništvom koje nije želelo da potpiše lojalnost Partiji. dotle, Pokret Otpora je bio jedan izraz srpskog slobodarskog genija, sa puno časnih i herojskih ljudi, međutim krenula je da se sprovodi nasilna revolucionarna transformacija. (ovo sticajem okolnosti imam u porodičnim arhivima, pošto sam unuk utamničenog za vreme IB, pod otpužbom da je pro-ruska struja - zapravo, u idealima je bio bakunjinista, a tokom rane faze Pokreta Otpora je radio kao oficir za vezu između PO i naroda, ali i tajno kao oficir za skrivanje Jevreja u srpskim familijama - prvo je razbila nasilnička kapeovska, a drugo ulizička nacošima fukara). i da, oni su tu sada gde jesu, i sada razbijaj ti, Srbine, glavu da oslobodiš zemlju od unutrašnje okupacije.
freehand freehand 19:58 31.12.2014

Re: pravi "kurvini sinovi"

U celokupnoj istoriji čovečanstva, ako govorimo isključivo o unutrašnjedržavnim stvarima, nije postojala moćnija, opasnija, niti bolje organizovana zlikovačka organizacija od NKVD, uz sav respekt raznim terorističkim mrežama, sicilijanskim i ostalim mafijama, španskim inkvizicijama, pretorijanskim gardama raznih tirana, i sličnima. Sva njena "kopilad", poput KGB ili GRU, ma koliko se vremenom profesionalizovali, reformisali, pravili otklon od roditelja svojih, neprevaziđenih svetskih šampiona u ubijanju i progonu sopstvenih građana, nikada nisu uspevali da potpuno izađu iz svog roditeljskog šinjela.

Za razliku od Edgara Huvera, oca slobode i bratske CIA.
NKVD je naročito poznat po organizvovanju pacovskih kanala kojima su najcrnji i najgori nacistički i ustaški zločinci dospevali u sigurnost i okrilje demokratije. Takođe, to su organizacije poznate po podršci najcrnjim tiranijama i rušenju demokratski izabranih vlada diljem planete, i mreži za rušenje neadekvatne izborne volje građana u zemljama-saveznicama, a upravo su poslednjih dana u žiži zbog organizovanog i od vlasti odobrene torture u ilegalnim mučilištima u (kobajagi) suverenim zemljama a striktno protiv njihovih ustava i zakona.
apostata apostata 20:58 31.12.2014

Re: pravi "kurvini sinovi"

blogov_kolac
U celokupnoj istoriji čovečanstva, ako govorimo isključivo o unutrašnjedržavnim stvarima, nije postojala moćnija, opasnija, niti bolje organizovana zlikovačka organizacija od NKVD, uz sav respekt raznim terorističkim mrežama, sicilijanskim i ostalim mafijama, španskim inkvizicijama, pretorijanskim gardama raznih tirana, i sličnima. Sva njena "kopilad", poput KGB ili GRU, ma koliko se vremenom profesionalizovali, reformisali, pravili otklon od roditelja svojih, neprevaziđenih svetskih šampiona u ubijanju i progonu sopstvenih građana, nikada nisu uspevali da potpuno izađu iz svog roditeljskog šinjela. Upravo ljudi iz tih struktura ozloglašenog sovjetskog bezbedonosnog aparata (uključujući njihove kontrolisane marionete), imali su ključnu ulogu na postkomunistički razvoj svih bivših sovjetskih republika sa izuzetkom tri pribaltičke republike, pa tako svakako i u Rusiji. Uostalom, i naša Srbija je bila zlehude sudbine da joj nasleđena uDBo elita preživi pad Berlinskog zida i nastavi da nam sa kontiunitetom još od 1944. godine i dalje presuđujuće kroji kapu... ali o tome nekom drugom prilikom.

Gora od SS ili Gestapoa?
NKVD je organ državne uprave, odnosno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nikada se u njegovom sastavu nije nalazilo više od 500 hiljada ljudi. Od tog maksimalnog broja na pogranične jedinice otpada nekih 170 hiljada, na tzv. unutrašnju vojsku (osiguranje puteva, pruga, industrijskih objekata, borbe protiv banditizma, masovnih nemira itd.) ide sledećih 160 hiljada.

Ostatak od cirka 160 hiljada treba razdjeliti na upravu zatvora, kolonija i logora, vatrogasnu službu, miliciju, odjele za kontrašpijunažu, agenturu u inostranstvu, osiguranje funkcionera, borbu sa političkim protivnicima, vezu, transport itd, a tu su još i unutrašnji organi komeserijata – odjel za finansije, ekonomiju, statistiku, kadrove, sekretarijat, arhiv .., a takođe ne treba zaboraviti ni tzv. ZAGS, koji je vršio funkcije matičnih službi (tu sam ti se npr. i ja oženio i tu su oboje moje djece upisnani u knjige rođenih).

Jel' su zločinci i ZAGS-ovci, vatrogasci, graničari, ...?

Na zidu Brestske tvrđave nađen je čuveni zapis "Я умираю, но не сдаюсь. Прощай, Родина!" - nađen je na zidu kasarne 132. odjeljenog bataljona NKVD-a i napisan je očito od strane nekog zločinca.

Taj bataljon je imao 564 čovjeka - 516 Rusa, 29 Ukrajinaca, 10 Bjelorusa, 5 Tatara, 3 Čuvaša i jednog Jevreja. Kraj rata dočekalo je četvero od njih.

Slična je sudbina i sastava 47 pješadijskih, 6 morskih odreda i 9 odjeljenih pograničnih komandatura NKVD-a SSSR, koji su na sebe primili svu snagu nacističkog udara 22.06. - zločinci su dočekali zasluženu kaznu.

No neki su ebga i preživjeli, pa su tako 24.06.'45. na Paradi Pobjede u Moskvi one zastave pobjeđenih švapskih jedinica nosili vojnici mješovitog bataljina NKVD-a.

Šta'š nema pravde pa to ti je.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:49 01.01.2015

Re: pravi "kurvini sinovi"

"Я умираю, но не сдаюсь. Прощай, Родина!"


što Rusi voledu ovako bombastično da umiru... i na samrti, on misli na otadžbinu, a ne na voljenu ženu, ili klince?!

mi smo imali jednog u Izraelu, Иосиф Владимирович (Вольфович) Трумпельдор, poginuo u prvom jevrejsko-arapskom sukobu, inače totalno besmislenom - izveštaj, koji je umro s uzdahom, tako u tom stilu, хорошо умирать за Родину, Russian school of thought, totally! besmislena bitka uopšte, Šiti tražili Francuze, našli neke Jevreje poljoprivrednike, dokačili se, poubijali, i evo traje sukob već 95. godinu.
freehand freehand 09:32 01.01.2015

Re: pravi "kurvini sinovi"

Šiti tražili Francuze, našli neke Jevreje poljoprivrednike, dokačili se, poubijali, i evo traje sukob već 95. godinu.

Kao ono indijanci mirne doseljenike.
emsiemsi emsiemsi 09:41 01.01.2015

Re: pravi "kurvini sinovi"

freehand
Šiti tražili Francuze, našli neke Jevreje poljoprivrednike, dokačili se, poubijali, i evo traje sukob već 95. godinu.

Kao ono indijanci mirne doseljenike.

Шта је ту смешно !?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana