Društvo| Planeta| Politika| Region| Religija

EVROPA I ISLAM

Nikola Jovanović RSS / 21.01.2015. u 14:07

Atentati, kao na Charlie Hebdo, nisu izolovane pojave, već deo šire slike o sudaranju kultura, ali i geopolitičkih interesa u Mediteranu. Borba za prevlast u Mediteranu vodi se hiljadama godina, nova epizoda počinje pred našim očima. Gde je u svemu tome Srbija?

“Danas ne prisustvujemo samo kraju Hladnog rata, već i kraju istorije kao takve: došli smo do krajnje tačke ideološke evolucije čovečanstva, to jest do sveopšte prihvaćenosti zapadnog modela društva i liberalne demokratije.” Iako se pomenuti citat Frensisa Fukojame iz 1992. godine delom može pripisati euforiji i trijumfalizmu nakon pada komunizma i raspada Istočnog bloka, on pre svega predstavlja svedočanstvo o visokom stepenu naivnosti intelektualaca na Zapadu, u pogledu dinamike drugih kultura i društvenih modela.

Demokratija može biti shvaćena kao vrednost sama po sebi, jer nominalno priznaje svakom pojedincu bazičnu ljudsku vrednost i nudi mu mogućnost učestvovanja u javnim poslovima. Međutim, ona kao samo forma izražavanja, prekriva poput paučine jedan dubok svet najintimnijih verovanja, konstitutivnih vrednosti i fundamentalnih očekivanja različitih društava i pojedinaca. Demokratija ne garantuje skladno društvo, niti mirnu koegzistenciju država. Bez autentičnog i informisanog dijaloga sa različitim kulturama, tlo za ratove, manipulaciju i ekstremizam biće sve plodnije, a „bure baruta“ neće više biti sinonim samo za Balkan, već za celu Evropu i Mediteran.

Fukojama na početku posthladnoratovskog perioda nije video da će Pax Americana biti značajno haotičniji, nego što se mislilo. Nije video ni da će Mediteran, od drugorazredne svetske „bare“, ponovo postati pozornica gde se prepliću i sudaraju delovanja glavnih globalnih igrača i kultura. Verovatno mu nije ni padalo na pamet da se Islam, primarno zamišljen kao „država“ muslimana, za razliku od  koncepta „zajednice“ hrišćana, neće sponatno uklopiti u zapadnoevropske kalupe, pravljene za posthrišćanska društva i sekularne države. Isto tako, islamska država se obično zamišlja kao Muhamedova Medina iz 7. veka, što u savremenom svetu ne može da predstavlja adekvatno rešenje ni za same muslimane. Tu dolazimo do srži problema sa Islamom u Evropi.

U Francuskoj je još 1905. godine zakonom strogo odvojena država od crkava (množina), a religija je svedena isključivo na privatnu sferu. Iako je svrha tog zakona upravo da onemogući sukobe oko prevlasti različitih vera nad političkom vlasti, kao i da omogući svakome slobodu mišljenja i veroispovesti, danas je ovakvo uređenje percipirano od strane muslimana kao pritajeno diskriminatorsko i nepravedno. U njihovoj viziji života i sveta, nemoguće je veštački odvojiti veru od javne sfere, pa im je „sekularna država“ contradictio in adjecto. Zabrana nošenje burke u školi ili u javnoj službi, koja proizlazi iz pomentog zakona, doživljena je danas od mnogih muslimana kao atak na način života, tradiciju i ispovedanje svoje vere.

Često ovakve zabrane, uparene sa percepcijom o neformalnoj diskriminaciji, dovode do osećanja frustracije, naročito kod muslimana arapskog porekla koji su rođeni u Francuskoj i samim tim automatski dobili njihovo državljanstvo. Roditelji jesu došli da rade i zarade u procesu obnove Evrope nakon Drugog svetskog rata, bili zahvalni na šansi da pobegnu iz zavičajne bede, ali deca traže više od toga: dostojanstvo i apsolutnu ravnopravnost u realnom životu sa starosedeocima, koja im je pravno obećana i zagarantovana. Frustracija je prvobitno nalazila utehu i inspiraciju u romantičarskom panarabizmu, dok je danas uzurpirana od strane salafizma - militantne i redukcionističke verzije islama.

Ove društvene tenzije su dodatno pojačane činjenicom da su zapadna društva značajno promenjena u kulturnoj revoluciji iz 1968. godine. Ona je dovela do relativizacije tradicionalnih vrednosti, osporavanja svih autoriteta, dominacije hedonizma, konzumerizma, ali i nihilizma. To su sve pojave strane islamskom svetu, iz kojih brojni muslimani izvode zaključak o dugoročnoj dekadenciji i slabosti Zapada. Osećaj ugroženosti i frustracije, uparen sa percepcijom o slabosti drugog, dovodi vidimo do opasnih zaključaka i akcija. A u Evropi se, u predstojećim decenijama, očekuje talas od miliona imigranata godišnje.

Zbog toga suludi atentati, kao na Charlie Hebdo, nisu izolovane pojave, već deo šire slike o sudaranju kultura, ali i geopolitičkih interesa u Mediteranu. Naivno bi bilo poricati da postoje državni i paradržavni akteri u ovom prostranom basenu, pre svega na Arabijskom poluostrvu i sve više severnoj Africi, kojima upravo odgovara porast nestabilnosti i novo mešanje karata. Evropa tako biva uvučena, sa jedne strane, u međumuslimanske sukobe za dominaciju u islamskom svetu, a sa druge strane u geopolitička pomeranja kojima se ostvaruje preraspodela uticaja - od Hindukuš planina do Atlantika. Rat za Mediteran se vodi hiljadama godina, nova epizoda počinje pred našim očima. Gde je u svemu tome Srbija?

Srbija ima iskustvo i znanje u opštenju sa islamskim svetom. Ono što se shvata kao hipoteka, može umešnom politikom postati prednost. Titovo iskustvo i savremeni odnosi sa Emiratima, Azerbejdžanom i Turskom - o tome svedoče. Uprkos silnom lobiranju preostale supersile, Organizacija islamskih država kao takva nikada nije priznala Kosovo, na primer. Pogrešno bi bilo ponovo upasti u stereotip o antimuslimanima, koji nam je od strane Zapada prišiven 90-tih godina prošlog veka, kako bi se opravdale neke njihove druge intervencije i nepravde. Srbija se nalazi u takvoj poziciji da može da se koristi sve intenzivnijom interekcijom Zapada i islamskog sveta, ali da istovremeno izbegne varničenja, antagonizme i ideološke sukobe. Nama danas pre svega treba konstruktivna saradnja sa što širim krugom zemalja i kultura u svetu, kao bismo obnovili svoju ekonomsku supstancu i povratili ulogu geopolitičkog i geoekonomskog mosta, koju smo imali za vreme bivše velike države.

(originalna verzija teksta objavljena u Politici 19. januara)



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 14:14 21.01.2015

1

Sepulturero Sepulturero 14:46 21.01.2015

Хипотека

Браво за чланак. Последњи параграф је посебно добар.

Питам се да ли Србија учествује у својству посматрача конференцијама Организације исламских држава. Мислим да, например, Русија учествује.

Нажалост, дилетант на моментално на положају премијера је на Србе опет применио стереотип о антимуслиманима тиме што је, поводом Шарли Ебдо, упозорио на неке могуће нереде.
Nikola Jovanović Nikola Jovanović 15:18 21.01.2015

Re: Хипотека

Na zalost, nismo posmatraci, mada da se ja pitam - bili bismo. BiH je posmatrac iz našeg regiona, a Rusija takodje ima taj status, u pravu si.
sima2000 sima2000 14:54 21.01.2015

..

Mislim da je za planetu (i konkretno za Srbiju) opasniji sukob koji se odigrava na sasvim drugoj ravni od sukova hrišćanske i muslimanske kulture koji si lepo opisao.

U narednih par decenija, najveći konflikt će biti između zemalja koje misle da svetu treba svetski policajac da silom nameće "univerzalni" sistem vrednosti; i ovih drugih zemalja koje ne gaje toliko neki drugi sistem vrednosti koliko se plaše zloupotrebe svetskog policajca radi partikularnih interesa.

Kako se postaviti prema ISIS bacanju pedera sa visokih zgrada na goli beton? Da li oni imaju pravo to da rade, jer im to njihova kultura i religija dozvoljavaju, ili čak nalažu? Ako nemaju pravo, da li neko treba da ode tamo, da ih pobije, porobi i uvede stranu upravu?

Sa jedne strane imamo USA, EU, Japan, Australiju i Kanadu koji misle da ceo svet treba da poštuje njihov sistem vrednosti. Ove zemlje su spremne da silom uvode liberalnu demokratiju, sekularizam i ljudska prava u bilo koji kutak planete, s tim što je često nerazlučivo kada to rade radi sopstvenih interesa (nafta, trgovina, sirovine), a kada radi zaštite zapadnih/univerzalnih vrednosti.

Sa druge strane imamo Rusiju, Kinu, Indiju i Brazil i ostale zemlje zagovornice teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Po njima svaki narod ima pravo da se organizuje onako kako hoće, pa čak i da ozakoni kamenovanje i spaljivanje žena, pedera i ateista. Ove zemlje često licemerno podržavaju suverenitet nacija radi zaštite sopstvenih klika na vlasti koje krše ljudska prava, ne poštuju vladavinu zakona i ostale samo formalno prihvaćene tekovine zapadne civilizacije. Tako na primer Putin podržava Siriju i pravo Sirijaca da im Asad bude doživotni diktator iz čistog sebičnog interesa da neko slučajno ne ospori pravo Rusa da izaberu Putina za doživotnog diktatora.

Dakle.. Veliki konflikti u budućnosti nas očekuju pre između ova dva bloka, nego između hrišćana i muslimana. Srbija će imati više problema sa pozicioniranjem u ovoj ravni i tu predviđam velike unutrašnje lomove. Svi iz našeg okruženja su iz čistog pragmatizma izabrali da se priključe jačoj strani (USA/EU) - kod nas se to neće skoro desiti.


Nikola Jovanović Nikola Jovanović 15:22 21.01.2015

Re: ..

Postavljas dobra pitanja. Medjutim, sve to na mikroplanu - imamo i u Srbiji. Ovde u svetu kulture, medija i politike traje bitka izmedju onih koji namecu neke "vrednosti", onih koji veruju da se vrednosti organski definisu i onih koji su nihilisti, pa je im je svaki stav o vrednosti mrzak. Ne moramo se mesati u sukob iz teksta, a dijalog u nasem drustvu - moramo da imamo.
freehand freehand 16:45 21.01.2015

Re: ..

Sa jedne strane imamo USA, EU, Japan, Australiju i Kanadu koji misle da ceo svet treba da poštuje njihov sistem vrednosti.


Izvini, Simo, ali kako si ovde uspeo da naguraš Japan?
Sa druge strane imamo Rusiju, Kinu, Indiju i Brazil i ostale zemlje zagovornice teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

Zar ovo nisu principi iz Povelje UN a najviše ih možeš mesecima čuti kad se govori o Ukrajini i Kosovu?

Edit: mala ilustracija odnosa prema vrednostima i istoriji:
Russia to be represented at Auschwitz events – Lavrov

Russia will certainly be represented at the Auschwitz events despite the fact that the president hasn’t been formally invited to attend them, TASS quoted Foreign Minister Sergey Lavrov as saying on Wednesday. “We will never forget these tragic and simultaneously heroic pages of World War II history,” Lavrov said. The Soviet Union’s Red Army liberated the Nazis’ biggest concentration camp at Auschwitz in southwestern Poland on January 27, 1945.
sima2000 sima2000 18:06 21.01.2015

Re: ..

freehand

Izvini, Simo, ali kako si ovde uspeo da naguraš Japan?
Zar ovo nisu principi iz Povelje UN a najviše ih možeš mesecima čuti kad se govori o Ukrajini i Kosovu?



en.m.wikipedia.org/wiki/Military_intervention_against_the_Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant

Na levoj strani možeš videti upadljivo odsustvo Južne Amerike, Rusije, Indije i Kine. Japan je glavni USA saveznik u istočnoj Aziji, pre neki dan su obećali 200 mil dolara zemljama koje se bore protiv Islamske Države. A koje su to zemlje, možeš videti na gornjem linku.

Što se tiče povelje UN, postoji veliki broj zemalja koje smatraju da su civilizacijske vrednosti (čitaj: zapadne vrednosti) važnije od teritorijalnog suvereniteta. Ove zemlje će se u budućnosti sve češće sukobljavati sa ostatkom sveta i o tome sam probao nešto da napišem.
little_radojica little_radojica 18:37 21.01.2015

Re: ..

Izvini, Simo, ali kako si ovde uspeo da naguraš Japan?


Ја баш хтео исто да питам, ал сам одустао кад сам прочитао и остатак коментара...
freehand freehand 19:35 21.01.2015

Re: ..

Na levoj strani možeš videti upadljivo odsustvo Južne Amerike, Rusije, Indije i Kine. Japan je glavni USA saveznik u istočnoj Aziji, pre neki dan su obećali 200 mil dolara zemljama koje se bore protiv Islamske Države. A koje su to zemlje, možeš videti na gornjem linku.

Po običaju šaraš.
Pitao sam te kako si uspeo da uguraš okupirani Japan među zemlje koje dele isti sistem vrednosti?
Što se tiče povelje UN, postoji veliki broj zemalja koje smatraju da su civilizacijske vrednosti (čitaj: zapadne vrednosti) važnije od teritorijalnog suvereniteta. Ove zemlje će se u budućnosti sve češće sukobljavati sa ostatkom sveta i o tome sam probao nešto da napišem.

Još jednom, Simo: UN su po svojoj Povelji zagovornice suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a i SAD što se najbolje vidi na najsvežijem primeru - Krimu i Ukrajini.
A možda i nisu, što implicira da i nemaju sistem vrednosti sem profita, što onda izaziva neprijatno pitanje o tvojim stavovima i njihovoj vrednosti.
sima2000 sima2000 11:13 22.01.2015

Re: ..

Russia to be represented at Auschwitz events – Lavrov

Russia will certainly be represented at the Auschwitz events despite the fact that the president hasn’t been formally invited to attend them


Na prorusku propagandu red je odgovoriti sa malo antiruske:

Kako Donjeck aerodrom sada izgleda:

LINK

A kako je izgledao pre samo tri godine:

LINK
freehand freehand 11:50 22.01.2015

Re: ..

Na prorusku propagandu red je odgovoriti sa malo antiruske:

Šta je proruska propaganda u činjenici da poljski ministar inostranih poslova iznese tvrdnju da su Ukrajinci oslobodili Aušvic i Poljsku?
Znanje mu je na nivou tvog, očigledno, a i način zaključivanja i rasprave.
Umesto ovog glupiranja preporučujem ti da pročitaš kako mu je Čurkin odgovorio.
sima2000 sima2000 12:10 22.01.2015

Re: ..

Znanje mu je na nivou tvog, očigledno, a i način zaključivanja i rasprave.
Umesto ovog glupiranja preporučujem ti da pročitaš kako mu je Čurkin odgovorio.


Nisam našao Čurkina, ali sam našao Lavrova

#Lavrov: Stronger efforts are needed to prevent the revival of #Nazism. The anti-Nazism vaccine in some countries is loosing its effect

Prosto mi žao Rusa, svi se prikloniše nacizmu, a oni ostadoše sami na braniku čovečanstva. Na svu sreću, mi smo van dometa njihovog antinacističkog sistema.

Evo još malo slika sa lica mesta.. vakcinisanje uživo:

LINK
freehand freehand 12:14 22.01.2015

Re: ..

Nisam našao Čurkina, ali sam našao Lavrova

Uvek na usluzi, dragi kolega:

Rewriting history? Polish FM says Ukrainians liberated Auschwitz, Russia puzzled

“The 1st Ukrainian front and Ukrainians liberated [the concentration camp], as on that January day there were Ukrainian soldiers, so they opened the gates of the camp,” said Foreign Minister of Poland, Grzegorz Schetyna, speaking on Polish radio on Wednesday.

He was answering a question related to invitations to join the ceremonies marking the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz-Birkenau by the Red Army on January 27, 1945.

Following the comment, Russia’s UN envoy Vitaly Churkin reminded Schetyna that the Soviet Army had liberated the concentration camp, adding that the front was called first Ukrainian “as it liberated Ukraine from the Nazis before reaching Poland through battles.”

“Like all other parts of the Red Army, [the front] was multinational and consisted of Russians, Ukrainians, Belarusians, Georgians, Armenians, Azerbaijanis, representatives of the peoples of Central Asia, and many others – more than 100 ethnic groups of the Soviet Union,” Churkin said addressing the Polish UN envoy, Bogusław Winid, speaking at the UN conference commemorating the liberation of the camp on Wednesday in New York.

Churkin urged Winid to explain the grave mistake to the Polish FM saying that: “I’m sure he didn’t intend to offend so many peoples.”
...
“Despite the shocking number of genocide victims, we see Waffen-SS veterans marching in European cities, which Nazis tried to demolish during at whatever cost. The Nazi past is being glorifies, neo-Nazism is on the rise,” he added.

Ako nešto nije jasno ili imaš nekih nedoumica oko fakata - slobodno pitaj.
loader loader 15:14 21.01.2015

Šljivar i oko šljivara

Gde je u svemu tome Srbija?

Srbija?
Čekaće, sva sabijena ispod jedne jedine šljive,
da se velika "kretanja civilizacija" nekako primire.
Pitanje je samo šta će,
u onim epskim razmacima,
pre da sazri - šljiva ili Srbadija.

jinks jinks 15:59 21.01.2015

...

Demokratija ne garantuje skladno društvo, niti mirnu koegzistenciju država. Bez autentičnog i informisanog dijaloga sa različitim kulturama, tlo za ratove, manipulaciju i ekstremizam biće sve plodnije, a „bure baruta“ neće više biti sinonim samo za Balkan, već za celu Evropu i Mediteran.

Kako kažete, demokratija sama po sebi po svoj prilici uopšte i ne garantuje mirnu koegzistenciju, već je zajedno sa demokratijom izgleda neophodno još podosta toga.

Uzmite primer prve demokratske države na svetu - Periklove Atine. Naime, tokom Zlatnog doba atinske demokratije postojala je jedna univerzalna konstanta - Atina je sve vreme bila u ratu sa nekim. Tačnije, tokom Zlatnog perioda mnogo je više ratovala nego pre ili nakon njega.
freehand freehand 16:24 21.01.2015

Dva slona u sobi

Imigranti u najvećem broju nisu u Francusku došli kao gastarbajteri, nego kao žitelji bivših francuskih kolonija kojima je Francuska po tom osnovu i kao kompenzaciju davala državljanstvo. Od Senegala do Alžira.
Opet, prosto mi je neverovatno da u generalno dobrom tekstu ni reči nema o Drang nach Osten ponašanju SAD i NATO.
Jer sudar bi kultura ostao na nivou kultura, sami sudari u Africi bili bi znatno drugačiji a ni Evropa u njih ne bi bila uvučena na ovaj način da nije sad već skoro trodecenijskog otvorenog nasrtaja na države, narode i njihove reusrse. Što golom silom kao u Avganistanu, Iraku ili Libiji, što proksi metodama poput čitavog Magreba i Sirije u pokušaju. Takva politika ne može a da ne napravi ogromne lomove na teritorijama na kojima je primenjena ali ni da izbegne povratne talase koji su neminovni u zemljama-nosiocima. Tako će, na primer, uloga Francuske u razaranju libnijske države i društva morati da proizvede posledice.
I proizvodi ih.
Nisu ubice u redakciji Šarli Hebdoa vikale samo parole u slavu proroka, nego i protiv velikog imperijalnog terora.
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:48 21.01.2015

Re: Dva slona u sobi


Nisu ubice u redakciji Šarli Hebdoa vikale samo parole u slavu proroka, nego i protiv velikog imperijalnog terora.


Interesantno kako srpska levica otkriva svoje islamsko korenje.

Srećom samoubistvo joj (za sad) nije u psihičkom mejkapu.

Pretpostavljam da bi se kao dobrovoljac u Siriji ti borio na strani ID tj. Al Bagdadija.
Buregdzya Buregdzya 18:39 21.01.2015

Re: Dva slona u sobi

Zanimljivo bi bilo čuti šta Bobi Lanca na to kaže.
freehand freehand 20:01 21.01.2015

Re: Dva slona u sobi

Interesantno kako srpska levica otkriva svoje islamsko korenje.

Još je interesantniji meni nedokučiv način na koji si došao do ovog zaključka?
Pretpostavljam da bi se kao dobrovoljac u Siriji ti borio na strani ID tj. Al Bagdadija.

A tek mi je nedokučiav osnov za ovakvu pretpostavku. Može li neko pojašnjenje?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:38 21.01.2015

internacionalna erekcija

Srbija se nalazi u takvoj poziciji da može da se koristi sve intenzivnijom interekcijom Zapada i islamskog sveta, ali da istovremeno izbegne varničenja, antagonizme i ideološke sukobe. Nama danas pre svega treba konstruktivna saradnja sa što širim krugom zemalja i kultura u svetu, kao bismo obnovili svoju ekonomsku supstancu i povratili ulogu geopolitičkog i geoekonomskog mosta, koju smo imali za vreme bivše velike države.


opet Broz?! ne postoji državnički mozak u Srbiji posle Brozovog?

Broz je imao pobedničku auru, izašao je kao heroj iz rata, prodao se Zapadu u povoljnom istorijskom momentu da postane tampon-zona prema SSSR (onog dana kada je okončan SSSR, izgubila se i potreba da postoji SFRJ), današnja Srbija nema ništa od toga, i najdobronamernijem putniku sa strane je dovoljno par minuta provedenih na ulicama posivelog Beograda da uvidi da se radi o izuzetno osiromašenoj zemlji, pa kada malo zagrebete, zemlji koja je poražena, koja nema jasnu viziju budućnosti, zemlji megalomanskih državnika i državnica što su sposobni da u svom otužnom teatru i dalje plešu kao da su u danima najveće brozovske slave. trebali bi, zaista zemlje radi, da promenite ploču. pride meni nije ni jasno zašto vaš gramofondžija igra tu istu ploču, kada ste vi mlad čovek i prilično je nezamislivo da znate bilo šta o brozovskom sistemu vladavine, osim naštrebanog... i iz porodičnog predanja, dakako.
loader loader 11:19 22.01.2015

Re: internacionalna erekcija

Broz je imao pobedničku auru

brozovec je imao crvenu armiju koja je protutnjala ovuda i ustalila komuniste, a godinu-dve pre toga bejahu ona nagađanja Engleza, Rusa i kauboja oko toga da li ovde podržati ove, ili one. Englezi, kao stari ljubitelji komunizma, uz malu pomoć crvenih Rusa, podržaše brozoveca. A i vatikanska crkva vide da su za njihove najvernije podanike bolja varijanta ateizam i jedan komunista hrvat (makar i diskutabilni), pa da se njihov stravičan milionski genocid zataška, nego da im u zajedničkoj državi ostanu šizmatici i još uvek legalna vlada koja tada beše u Londonu. I stvari se na žalost okretoše opet u svoju kontraistoriju, koje ni dan-danas ne možemo da se iscelimo. Da nije sve tako ispalo, za brozoveca danas ne bismo ni znali, osim da je - "i u ondašnjoj Jugoslaviji bio jedan pokušaj uvođenja komunizma i da su tu jedno vreme bili neki gerilci i imali nekog vođu ... kako se ono beše zvao ..."
Kakav brozovec, kakvi bakrači.
vlad_aleksh vlad_aleksh 12:51 22.01.2015

Re: internacionalna erekcija

loader
Broz je imao pobedničku auru


Kakav brozovec, kakvi bakrači.


Kakav Brozovec, kakvi Bakarići.
loader loader 13:38 22.01.2015

Re: internacionalna erekcija

vlad_aleksh





Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:48 22.01.2015

Re: internacionalna erekcija

loader

brozovec je imao crvenu armiju koja je protutnjala ovuda i ustalila komuniste, a godinu-dve pre toga bejahu ona nagađanja Engleza, Rusa i kauboja oko toga da li ovde podržati ove, ili one. Englezi, kao stari ljubitelji komunizma, uz malu pomoć crvenih Rusa, podržaše brozoveca. A i vatikanska crkva vide da su za njihove najvernije podanike bolja varijanta ateizam i jedan komunista hrvat (makar i diskutabilni), pa da se njihov stravičan milionski genocid zataška, nego da im u zajedničkoj državi ostanu šizmatici i još uvek legalna vlada koja tada beše u Londonu. I stvari se na žalost okretoše opet u svoju kontraistoriju, koje ni dan-danas ne možemo da se iscelimo. Da nije sve tako ispalo, za brozoveca danas ne bismo ni znali, osim da je - "i u ondašnjoj Jugoslaviji bio jedan pokušaj uvođenja komunizma i da su tu jedno vreme bili neki gerilci i imali nekog vođu ... kako se ono beše zvao ..."
Kakav brozovec, kakvi bakrači.


kontraistorija, zanimljiva reč... samo da prestanu, barem ova naša iscimana generacija, da se ponašaju mitomanski, meni je to dovoljno. ali ne, ljudi maštaju o nekoj slavnoj državničkoj prošlosti... žao mi je zbog Karađorđevića da su tako izigrani, mada, verovatno su i sami krivi, ko zna šta je tu po sredi sa Gordim Albionom zapravo, obično se sve vodi na novce. svakako, žalosno kako se danas Princ Aleks lomata sa dželatima svoje porodice, praktično, i ljubaka im skute.
loader loader 20:51 22.01.2015

Re: internacionalna erekcija

Golema je tu zapetljancija, Mr Fuchs ... Nama su, ako je do zdrava razuma, Karadjordjevići nebitni, osim da se na neki korektan način sačuvaju kao integrativni deo tradicije, zbivanja... - ali tu ne valja (ne kažem da vi to sada činite) praviti situaciju da se raspravlja za i porotiv monarhije, za i protiv toga da kazaljka na časovniku ide udesno, ili bi mogla i unatrag... Nema te teme osim u samopoštovanju društva koje se ogleda i kroz korektno smeštanje u muzej nekih stvari. Dakle, narečeni brozovec je nastao kao sticaj generalno loših okolnosti (za populaciju loših, za njega dobrih), koje sam delimično, koliko je moguće kratko, spomenuo u prethodnom komentaru. To što se ostvario glavni cilj navodnih antifašista - društveni prevrat - a u tom kontekstu njima je rat bio sasvim dobrodošao - pa se iz pređašnjeg uređenja zašlo u tzv. socijalizam - ovde je proizvelo mnoge loše posledice. U najkraćem bi se moglo reći da je najgora srednjoročna posledica to što je onemogućeno da se ovdašnji svet serbijanski razvija u onom poratnom evropskom uzmahu kao što su se razvijale i skoro sve druge zemlje Evrope (osim ove pod komunistima). Ne bismo mi ovde svakako bili kao Nemačka, ali bi recimo realno bilo da smo danas na nivou jedne Češke, ili Poljske ... A one druge posledice, dugoročne posledice, tek sada stižu, uzgojene kroz nekoliko generacija - u obliku rasturenog vrednosnog sistema - koji pokazuje mnoge loše aspekte, u skoro svakom segmentu društva. Stoga, i kad se ova poslednja faza truljenja socijalističkih odnosa i elemenata, koji su i sada još živi, kroz svoje faktičke ostatke kojih ima bukvalno na svakom koraku - nastaviće se dug i mučan posao, da se nekako oporave moral, porodica, vera u rad, vera u život, pa iz toga institucije, dogovor, država, ...

nim_opet nim_opet 22:45 22.01.2015

Re: internacionalna erekcija

ali bi recimo realno bilo da smo danas na nivou jedne Češke, ili Poljske ...


Odnosno dveju zemalja koje jesu imale KP na celu i bile deo Kominterne? Ceska i Poljska su pre II sv. rata bile u odnosu na Srbiju/SHS/Kraljevinu Jugoslaviju visoko-industrijalizovane zemlje - cak i uzimajuci u obzir sve ove "sta bi bilo kad bi bilo" mogucnosti, tesko je poverovati da bi se Kraljevina posle rata razvijala brze od SFRJ, i da bi ikada dostigla nivo Ceske ili Poljske danas. A evo i zasto: uporedni BDP (PPP) 1938, u milijardama dolara: Poljska: 12,8; Cehoslovacka 8,1; Jugoslavija 5,2. Kada pogledamo broj stanovnika te 1938, to ispade - Poljska ~33miliona, znaci $387/glavi; Cehoslovacka 15, znaci $540/stanovniku a Kraljevina YU sa slicnih 15 miliona oko $350; Kada na to dodamo rast: Procene rasta te 1938: Poljska 3.26%; Ceska: 0.6% (1938 su vec izgubili najindustrijalizovaniji deo zemlje, da se ne zaboravi) ; Jugoslavia 0.8%. malo je tesko poverovati da bi smo dostigli bilo koga. Cisto poredjenja radi, FNRJ/SFRJ je vec dostigla nekih $1800/glavi; dok je Poljska vec bila na oko $2200 and Cehoslovacka na blizu $3800.

princi princi 02:25 23.01.2015

Re: internacionalna erekcija

Kada pogledamo broj stanovnika te 1938, to ispade - Poljska ~33miliona, znaci $387/glavi; Cehoslovacka 15, znaci $540/stanovniku a Kraljevina YU sa slicnih 15 miliona oko $350;

Pretpostavljam da je ovo u ondašnjim dolarima. Ako jeste onda su respektivne cifre u današnjim dolarima 6,500$ (Poljska), 9,100$ (Češka) i 5,900$ YU. Stvarne današnje vrednosti GDP pc su 10,750$ (Poljska), 27,000$ (Češka) i .... 5,900$ (Srbija). Stojimo postojano kano klisurine...

Uzgred, ko je 1938. merio taj BDP i kako?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:59 23.01.2015

Re: internacionalna erekcija

loader
Golema je tu zapetljancija, Mr Fuchs ... Nama su, ako je do zdrava razuma, Karadjordjevići nebitni, osim da se na neki korektan način sačuvaju kao integrativni deo tradicije, zbivanja... - ali tu ne valja (ne kažem da vi to sada činite) praviti situaciju da se raspravlja za i porotiv monarhije, za i protiv toga da kazaljka na časovniku ide udesno, ili bi mogla i unatrag... Nema te teme osim u samopoštovanju društva koje se ogleda i kroz korektno smeštanje u muzej nekih stvari.


nisam monarhista, Mr. Loader, uostalom, danas su političke veze Prestolonaslednika najblaže rečeno upitne. demokrata sam, sto odsto, ali ne kao što nam servira zvanični Bgd, gde on jedini, jel'te, ima moć da intepretira šta je demokratsko a šta ne, već zapravo - poštovanjem ljudske slobode i šanse da se ostvari uspeh u životu. potpuno sam saglasan da se i KJ i SFRJ valjaju čuvati u muzeju, i da ne treba težiti ni jednoj ni drugoj, već izgraditi sopstveni, samosvojni identitet i ne živeti u mitomanskoj prošlosti bilo koje vrste. inače, za ljude iz Dijaspore, kako gospodin Jovanović objavi šta kao razmišljanje, posle par dana ili nedelja se pojavi na teve pinku kao zvanična državna doktrina, čisto da imate uvida.
loader loader 17:41 24.01.2015

Re: internacionalna erekcija

nim_opet
Odnosno dveju zemalja koje jesu imale KP na celu i bile deo Kominterne? Ceska i Poljska su pre II sv. rata bile u odnosu na Srbiju/SHS/Kraljevinu Jugoslaviju visoko-industrijalizovane zemlje - cak i uzimajuci u obzir sve ove "sta bi bilo kad bi bilo" mogucnosti, tesko je poverovati da bi se Kraljevina posle rata razvijala brze od SFRJ

Poratna komunistička Jugoslavija je bila sistem sa ograničenim rokom trajanja, a ne sistem koji je temneljno razvijao većinu svojih potencijala, materijalnih i vrednosnih, obezbeđujući neku vrstu trajnog razvoja. Poratna Yu je bila kompromis, koji je u svojoj truloj građi nosio i neku vrstu tempiranog kraha. Čim je stvorena okolnost, to se desilo - raspalo se sve. Tih crvenih par decenija živela se pozajmljena istorija, recimo, kao pozajmljen novac, koji posle mora da se vraća (ne mislim tu na dug zemlje u dolarima) - i danas se zaista i vraća. Ti "potencijali" koje nam je obezbedila SFRJ postavljaju nas danas tu gde jesmo. Odnosno, posledice socijalizma i guranja nekih krupnih stvari pod tepih upravo su ovo što vidimo, plus ono što će još doći, jer dugoročne posledice će se tek pokazivati.

edit - čitajući vaše inače korisne podatke o BDP itd , setih se bloga ... : http://blog.b92.rs/text/24645/Srpski-BDP-pc%3A-Dvesta-godina-relativne-stagnacije/

loader loader 17:54 24.01.2015

Re: internacionalna erekcija

Srđan Fuchs
nisam monarhista, Mr. Loader,

Kolega Srđane, nisam to ni mislio. Zapravo, imao sam dojam da u tom smislu kod vas stvari stoje baš tako kako ste upravo i rekli.

i ne živeti u mitomanskoj prošlosti bilo koje vrste

I moj stav.

kako gospodin Jovanović objavi šta kao razmišljanje, posle par dana ili nedelja se pojavi na teve pinku kao zvanična državna doktrina, čisto da imate uvida.

Jovanović samo ima dobru anticipaciju
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:34 21.01.2015

uzgred,

ovo su sve megalomanske priče i nema hleba Srbiji od ovoga. međutim, gde ima hleba je na ovoj zanimljivoj katedri otvorenoj pri BU, Религија у друштву, култури и европским интеграцијама, ja čak mislim da častim sebe za četir banke i upišem to, vrlo je zanimljiv studijski program i nešto je slično onome što smo mi radili na koledžima i fakultetima u IL, a drugo, to je odskočna daska za buduće diplomate, pre svega u islamskom svetu, gde je Srbija u deficitu totalnom sa učenim (i učtivim) kadrom prevashodno. ono što je, realno, najslabija tačka za Srbiju je što ne poseduje veliki potencijal za razumevanje tuđih sistema, pre svega jer je u dubokom unutarnjem razdoru sa razumevanjem same sebe, izrasli smo u jednu narcisoidnu i ispraznu ego-kulturu. druga, objektivna slabost kursa po meni je što je znatan broj učesnika u ovom akademskom forumu upitne duhovne otvorenosti i širine. dakle, Srbija da bi učestvovala u međunarodnim religijskim forumima treba prvo da pronađe mir sa sobom samom, a ja nisam baš siguran da je to slučaj sa nama.
gavrilo1 gavrilo1 21:42 21.01.2015

uf

"Demokratija može biti shvaćena kao vrednost sama po sebi, jer nominalno priznaje svakom pojedincu bazičnu ljudsku vrednost i nudi mu mogućnost učestvovanja u javnim poslovima"

Laz,
Zapoveda ti da se takmicis i boris protiv drugog coveka da bi bio priznat i nagradjen od treceg.
Oni koji ne zele da ucestvuju u tome na njih se primenjuje sila.
Ubijaju se i fizicki i duhovno.
Tako radi taj virus.

Ovi koji se bore protiv njega rade to na pogresan nacin.
Kada se neka bolest zeli pobediti prvo sto trebas uraditi je pomoci svom organizmu, prestati ga trovati.

Znaci ono sto te truje nemoj vise koristiti.

Kada bi betonskim zidom odvojili istok i zapad vrlo brzo bi videli na zapadu kako izgleda poslednji stadijum virusa.



nim_opet nim_opet 21:43 21.01.2015

Aman

Pogrešno bi bilo ponovo upasti u stereotip o antimuslimanima, koji nam je od strane Zapada prišiven 90-tih godina prošlog veka, kako bi se opravdale neke njihove druge intervencije i nepravde




Sta je ovo ako nije ovo opet pranje od odogovornosti? Po Bosni niko nije ubijao muslimane, nego je to "prisiveno" Srbiji??!?!?!? Na utakmicama se ne peva "noz, zica, Srebrenica"? Srbija ima iskustva u "opstenju sa islamskim svetom" mozda zato sto su 15%+ gradjana Srbije muslimanske veroispovesti i kulturnog nasledja valjda, a ne samo zato sto joj Azerbejdzanski diktator rekonstruise parkove.
dali76 dali76 05:39 22.01.2015

Re: Aman

Srbiju zaludjuju carobnjaci zaglavljeni u proslost , zagledani u buducnost, nesposobni sagledati sadasnjost.

1991 smo gledali iz ugla 1941.

Sad nam 2015 Jovanovic prikazuje iz ugla 1945.

A izjava kako nam je Zapad ,a ko bi drugi, prisio antimuslimanstvo , je vrhunac politicke neodgovornosti.





srdjan.pajic srdjan.pajic 08:16 22.01.2015

Re: Aman

nim_opet
Pogrešno bi bilo ponovo upasti u stereotip o antimuslimanima, koji nam je od strane Zapada prišiven 90-tih godina prošlog veka, kako bi se opravdale neke njihove druge intervencije i nepravde




Sta je ovo ako nije ovo opet pranje od odogovornosti? Po Bosni niko nije ubijao muslimane, nego je to "prisiveno" Srbiji??!?!?!? Na utakmicama se ne peva "noz, zica, Srebrenica"? Srbija ima iskustva u "opstenju sa islamskim svetom" mozda zato sto su 15%+ gradjana Srbije muslimanske veroispovesti i kulturnog nasledja valjda, a ne samo zato sto joj Azerbejdzanski diktator rekonstruise parkove.


LINK

Kad ovaj baja pomenu genocid nad Muslimanima u Bosni kao jedan od razloga sto je krenuo putem islamskog radikalizma i kasnije postao rekruter, mene iskreno nesto presece. Mada, kako su ljudi zapenili ovde na blogu, puni razumevanja za potlacenu bracu Muslimane diljem zemljinog sara, u cemu im se ja punog drugosrbijanskog srca pridruzujem, za ocekivati je da ce za Natasu Kandic, Sonju Biserko, pok. Biljanu Kovacevic i Zene u crnom bar neki orden sa pocasnom lentom da traze.
predatortz predatortz 09:08 22.01.2015

Re: Aman

dali76
Srbiju zaludjuju carobnjaci zaglavljeni u proslost , zagledani u buducnost, nesposobni sagledati sadasnjost.

1991 smo gledali iz ugla 1941.

Sad nam 2015 Jovanovic prikazuje iz ugla 1945.

A izjava kako nam je Zapad ,a ko bi drugi, prisio antimuslimanstvo , je vrhunac politicke neodgovornosti.







Ti ono beše istoričar?
A kako da gledaju na pojavu neoustaštva u Hrvatskoj devedesetih oni koji su bili sudionici četrdesetih?
Kako na to da gledaju njihovi potomci?

Zapad nama jeste prišio antimuslimanstvo. Podržavajući projekat islamizacije Bosne, na čijem čelu je bio Alija Izetbegović - čovek koji je doveo ekstremne islamiste u BiH. Možda bi ti pristao da predsednik tvoje države bude pisac 'Islamske deklaracije' u kojoj se zalaže za islamizaciju, šerijat? Ja nisam, a ne bih ni sad.
Nije se rat u BiH vodio protiv Muslimana. Ja sam među njima rođen i odrastao. Niti sam učen da ih mrzim, niti sam ih mrzeo. Ali, kada su krenuli sa naumom o islamizaciji Bosne, jedina stvar koju smo mogli da uradimo je da im taj naum na nos izađe. I uradili smo upravo to. Ako nastave sa tim težnjama, dobiće isto.
sima2000 sima2000 11:19 22.01.2015

Re: Aman

Ali, kada su krenuli sa naumom o islamizaciji Bosne, jedina stvar koju smo mogli da uradimo je da im taj naum na nos izađe. I uradili smo upravo to. Ako nastave sa tim težnjama, dobiće isto.



Činjenica da je mrski Zapad na strani jednih muslimana, a protiv drugih, potpuno će izludeti ovaj naš narod. :)

Kako li je teško i komplikovano živeti u svetu u kome nije sve crno belo..
predatortz predatortz 13:18 22.01.2015

Re: Aman

sima2000
Ali, kada su krenuli sa naumom o islamizaciji Bosne, jedina stvar koju smo mogli da uradimo je da im taj naum na nos izađe. I uradili smo upravo to. Ako nastave sa tim težnjama, dobiće isto.



Činjenica da je mrski Zapad na strani jednih muslimana, a protiv drugih, potpuno će izludeti ovaj naš narod. :)

Kako li je teško i komplikovano živeti u svetu u kome nije sve crno belo..


Ne znam ja, Simo, kako je u tvom crno-belom svetu. U mom, nijansiranom, taj 'mrski' zapad je u moju zemlju doveo Mudžahedine, žmurio i žmuri i danas na zločine koje su činili, sarađivao sa iranskom obaveštajnom službom, dozvoljavao im da obučavaju i naoružavaju Muslimane. Danas, zbog jakih ćelija i stotina spavača iranske obaveštajne službe, moju zemlju taj isti Zapad smatra zemljom visokog rizika.

Pa ti, Simo, malo razmisli, čitaj, proširi vidike. Izađi iz crno-bele matrice...
sima2000 sima2000 13:50 22.01.2015

Re: Aman

Danas, zbog jakih ćelija i stotina spavača iranske obaveštajne službe, moju zemlju taj isti Zapad smatra zemljom visokog rizika.


Srbija i Srbi su od '92. do '99. ratovali sa Muslimanima. Mi smo njima svašta uradili, a bogami i oni nama. Za vreme ratova, a i posle njih, nakon masovnih ubistava i etničkog čišćenja, mi u Beogradu (logičnoj meti, centru i simbolu srpstva) nismo doživeli jedan jedini akt terorizma. Ovi naši Muslimani, sa sve uticajem mudžahedina (btw, ovaj izraz je demode, sad se koristi reč džihadista), po svemu sudeći su od ekstremizma operisani.. Možda zato što ih samo ubijamo - ne bavimo se karikaturama, a svi znamo da je vera njima važnija od života.

Šta sam ono hteo reći.. U komplikovanom svetu, u kome milioni interesa i ideja vuku ljude na razne strane, glupo je mitologizirati večne prijatelje i neprijatelje, pa se onda rukovoditi jednim jedinim načelom "neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj". Svet je mnogo komplikovaniji od floskula koje lepo zvuče, slepo verovanje u njih nas može dovesti do toga da podržavamo i volimo ISIS ludake (jer, kao i mi, mrze dekadentnu i degenerisanu Evropu), a mrzimo naše lokalne Muslimane, iako su ovi drugi mila majka i med i mleko spram ovih prvih.

predatortz predatortz 14:02 22.01.2015

Re: Aman

Svet je mnogo komplikovaniji od floskula koje lepo zvuče, slepo verovanje u njih nas može dovesti do toga podržavamo i volimo ISIS ludake (jer, kao i mi, mrze dekadentnu i degenerisanu Evropu), a mrzimo naše lokalne Muslimane, iako su ovi drugi mila majka i med i mleko spram ovih prvih.


Izvlačiš pogrešne zaključke. Veruj mi.
freehand freehand 19:45 22.01.2015

Re: Aman

predatortz
Svet je mnogo komplikovaniji od floskula koje lepo zvuče, slepo verovanje u njih nas može dovesti do toga podržavamo i volimo ISIS ludake (jer, kao i mi, mrze dekadentnu i degenerisanu Evropu), a mrzimo naše lokalne Muslimane, iako su ovi drugi mila majka i med i mleko spram ovih prvih.


Izvlačiš pogrešne zaključke. Veruj mi.

A domaćin kaže na svom tviter nalogu da su se pojavile informacije da municija korišćena u napadu na Šarli hebdo potiče iz Bosne.
predatortz predatortz 19:47 22.01.2015

Re: Aman


A domaćin kaže na svom tviter nalogu da su se pojavile informacije da municija korišćena u napadu na Šarli hebdo potiče iz Bosne.


To je stara vest. Proizvedena je '86 u fabrici municije 'Igman' iz Konjica. To je utvrdila istraga, odmah nakon zločina.
martin_krpan martin_krpan 21:13 22.01.2015

Re: Aman

Niti sam učen da ih mrzim, niti sam ih mrzeo. Ali,...


nim_opet nim_opet 22:46 22.01.2015

Re: Aman

freehand
predatortz
Svet je mnogo komplikovaniji od floskula koje lepo zvuče, slepo verovanje u njih nas može dovesti do toga podržavamo i volimo ISIS ludake (jer, kao i mi, mrze dekadentnu i degenerisanu Evropu), a mrzimo naše lokalne Muslimane, iako su ovi drugi mila majka i med i mleko spram ovih prvih.


Izvlačiš pogrešne zaključke. Veruj mi.

A domaćin kaže na svom tviter nalogu da su se pojavile informacije da municija korišćena u napadu na Šarli hebdo potiče iz Bosne.

Jeste, samo sto je 1986 ta fabrika bila u SFRJ :)
predatortz predatortz 22:51 22.01.2015

Re: Aman


Jeste, samo sto je 1986 ta fabrika bila u SFRJ :)


Ma da, priča je glupa. Municija je mogla doći iz bilo koje republike bivše SFRJ. A i sama Juga je izvozila na angro Arapima. Besmisleno je pokušavati dovesti događaj od pre par nedelja sa municijom proizvedenom '86. godine.

Međutim, mislim da će se o islamistima u BiH, kao i na Balkanu uopšte, mnogo pričati u vremenu koje je pred nama.

U Bosni su već krenule naznake da će da se skine ta javna tajna o jakim ćelijama ekstremista koje egzistiraju još od devedesetih.
dali76 dali76 01:06 23.01.2015

Re: Aman

To sto je ttebe neko ubedio,ne samo tebe, da je 1991 ustvari 1941, ni po jada, ali to ima svoju cenu.
Primer:
Koliko znam ti si Predators ovde na blogu onomad zauzeo stav da danasnja situacija i okruzenje zahteva clanstvo Srbije u NATO.Naravno, nema tu mnogo emcja, vec cist interes koga trazi situacija.

Ljudi koji odbijaju da vide sadasnjost,ili ako hoces realnost sadasnjice, koju recimo ti vidis, situaciju gledaju iz ugla proslosti, Tito, akcija, SFRJ, nesvrstani.
Onda se poredimo sa Turskom, pa sa SFRJ, izmisljamo rupe na saksiji I lupetamo za medalju jer tako narod vole.
Lako cemo sa tim sto lupetaju za pljesak, ali kad dodju oni sto pocnu da lupetaju za novac?
Ponovicu, Raddovan Karadzic je u noci kad su policajci branili kolonama izbeglica iz Krajine da udju u Beograd , ostavio u kasinu hotela Interkontinental$50 000.

Da bi Radovan zaradio tih pedeset hiljada, morao jee prvo tebe da vrati pedeset godina unazad., ddakle pravo u 1941.
freehand freehand 08:26 23.01.2015

Re: Aman

Ponovicu, Raddovan Karadzic je u noci kad su policajci branili kolonama izbeglica iz Krajine da udju u Beograd , ostavio u kasinu hotela Interkontinental$50 000.

Otkud Interkontinentalu kazino?
predatortz predatortz 08:57 23.01.2015

Re: Aman

freehand
Ponovicu, Raddovan Karadzic je u noci kad su policajci branili kolonama izbeglica iz Krajine da udju u Beograd , ostavio u kasinu hotela Interkontinental$50 000.

Otkud Interkontinentalu kazino?


Ma, budalaština na koju se ne treba osvrtati. Uzgred, tih dana sam bio raspoređen na obezbeđenju predsedništva. Čovek je bio na Palama. Ako naš Dali, na osnovu rekla-kazala, tretira i druge istorijske događaje, onda...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:11 23.01.2015

Re: Aman

predatortz


Ma, budalaština na koju se ne treba osvrtati. Uzgred, tih dana sam bio raspoređen na obezbeđenju predsedništva. Čovek je bio na Palama.


jesi poznavao možda Laloviće tamo? oni su mi bili jataci kada sam bežao od režima 1999. u Obećanu Zemlju.
hajkula1 hajkula1 14:31 23.01.2015

Re: Aman

dali76
iz Krajine da udju u Beograd , ostavio u kasinu hotela Interkontinental$50 000.




U hotelu Interkontinental, kazino??
princi princi 16:02 23.01.2015

Re: Aman

Kad ovaj baja pomenu genocid nad Muslimanima u Bosni kao jedan od razloga sto je krenuo putem islamskog radikalizma i kasnije postao rekruter, mene iskreno nesto presece. Mada, kako su ljudi zapenili ovde na blogu, puni razumevanja za potlacenu bracu Muslimane

Lakše, bre, s tom braćom Muslimanima, fasovaćeš neki Gvantanamo, ko će posle da te vadi odande? Ili ti malo, ono, hoćeš da te waterboarduje Jessica Chastain? Lažu, bre, skotovi, nemoj da se primaš k'o veverica.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana