In memoriam

Sve su zvezde s njom legle

antioksidant RSS / 11.02.2015. u 15:17
Седела је у пекари, чекала да стане киша, или једноставно да исцури песак, лагано прелиставала новине, испијала чај, није јој се журило кући. Он је седео два стола од ње, чај није ни једном додатакао, новине није ни узео, погледа прикованог на њен потиљак, испод пунђе. Правила се да није свесна његовог присуства иако је врло добро знала да је ту, да је гледа, да је у пекару стигао пола сата пре ње да би заузео сто у углу са ког се види цела пекара, да ће изаћи 2 минута после ње, да се неће видети целе недеље док она поново не уђе у пекару, праћена његовим погледом са стола из угла. Започело је све оне суботе када је уморна стигла са гробља, сломљена тугом за умрлим мушкарцем, схрвана страхом од живота без иког, саплетена сумњом да ли је више жена икоме као што је била њему 30 прелепих година брака. Закорачила је несигурно и одмах била сачекана његовим погледом, није је напуштао док је корачала ка столу, забацио јој је рамена, извио кичму у прелепи лук који се наставља до исправљеног врата, откривеног пунђом. Села је, леђима окренута, прикована врелином његових ледено плавих очију на темену. Седам година је трајао тај њихов плес, сваке суботе, од 10 до 11, није се прекидао ни ружним временом, ни празником, ни болестима... Стао је изненада, после 370 извођења, он се није појавио, приметила је чим је ушла, одједном поново слаба, застала је, није пала јер су је придржале продавачице у пекари. Чекале су је од уторка кад је умро изненада, тихо, плакале су за њим, плакале унапред са њом. Одмах је отишла на гробље, стала поред свежег гроба, спустила пољубац на мермер и онда дуго стајала, дуго плакала. Наставила је тако сваког дана, све до данас. Ја сам је јутрос видео а све ово испричали су ми када сам питао ко је та грацилна госпођа која стоји у сенци брезе и безгласно плаче, само сливајући сузе низ лице.
 
 


Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 15:17 11.02.2015

...

muaddib92 muaddib92 16:18 11.02.2015

Re: ...

Живот је можда скуп промашених смерова и пропуштених кратких сусрета
вот скот живот
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:31 11.02.2015

Re: ...

antioksidant


Ja bih sad, ko neka tetka, ili deda iz parkića na Kališu, da pitam o kome se radi?

U tom smislu, da ispričam crnjak, istiniti dogadjaj.

Bila godišnjica smrti jednog našeg učitelja borilačkih veština u Beogradu, i na maloj svečanoj akadamiji u nekim gradskim prostorijama skupilo nas se puno vežbača, prijatelja, poznanika, čak je i japanska ambasada poslala svog nekog predstavnika da prisustvuje, mislim, pokojnik je bio prilično čuven u tim nekim krugovima. A u prvom redu u sali sede neke babe i štrikaju. Tu su bile pre nas, pa odlučile da ostanu, nisu nikom smetale.

I, ništa, krene priča, govori, podsećanja, smenjuju se izlagači, dok u jednom trenutku jedna naša, takodje poznata, instruktorka, u svojoj priči ne podseti na to kako je pomenuti učitelj iznenada umro. I u to, jedna od baba iz prvog reda, podigne pogled sa štrika, preko debelih načara, i onako sasvim slobodno i glasno pita: "Dete, a od čega je umro?"
predatortz predatortz 18:17 11.02.2015

Re: ...


Ja bih sad, ko neka tetka, ili deda iz parkića na Kališu, da pitam o kome se radi?


Ti si još dobar, ja htedoh pitati o čemu se ovde radi...
trala.la trala.la 06:27 13.02.2015

Re: ...

srdjan.pajic
Bila godišnjica smrti jednog našeg učitelja borilačkih veština u Beogradu...

Da nije Jovica?
angie01 angie01 17:02 11.02.2015

,





margos margos 18:28 11.02.2015

E!

Pokušavam da priču prihvatim kao takvu - da ne pitam 'a zašto on nije? ili 'zašto ona nije?' ili stoijedno pitanje koje mi se uzvrtelo i nekoliko scenarija koja sam izmislila u pozadini priče... i shvatih, DOBRA PRIČA, čim bih svašta nešto pitala i rekla. I sve mi je jasno, a nije i da mi se ne dopada kako su oni to odplesali, a opet, malko me i nervira što je baš tako bilo.

hajkula1 hajkula1 19:47 11.02.2015

Ah, život

Започело је све оне суботе када је уморна стигла са гробља, сломљена тугом за умрлим мушкарцем, схрвана страхом од живота без иког, саплетена сумњом да ли је више жена икоме као што је била њему 30 прелепих година брака.

...

Седам година је трајао тај њихов плес, сваке суботе




violina violina 20:04 11.02.2015

Tužni početak, tužnijim krajem

Започело .... оне суботе


Svaka priča života, mogućeg života, posebna, pleni, doziva, skreće pažnju, širi toplotu poput sunca, vezuje, nađe svoje pero, zapisana, kao ova, lepa, dođe kao test za dušu, ako te makar malo štrecne, zabole u grudima, ubrza puls, znači, da si čovek.

Antioksidant, hvala za doživljaj, ulepšan je kraj dana, sutra nosim ružu na grob, bez krsta, oznake, izgažen, možda krije priču, pobeglu od pera.
49 41 49 41 20:15 13.02.2015

Ljubav je

lepa



kad se gleda izdaleka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:29 14.02.2015

Re: Ljubav je

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana